Logitstiek Totaal, juni 2012

57
Reuring in vloerenland Vlakheidseisen houden gemoederen bezig Oskomera weer onder één dak Het grootste vakblad voor de interne logistiek jaargang 07 juni 2012 Hyundai 20L-7M: het milieu centraal Naadloze samen- werking dichterbij

description

Editie 5-2012

Transcript of Logitstiek Totaal, juni 2012

Page 1: Logitstiek Totaal, juni 2012

Reuring in vloerenlandVlakheidseisen houden gemoederen bezig

Oskomera weer onder één dak

Het grootste vakblad voor de interne logistiek

jaargang 07 juni 2012

Hyundai 20L-7M: het milieu centraal

Naadloze samen-werking dichterbij

01_Cover_NW.indd 1 08-06-12 13:08

Page 2: Logitstiek Totaal, juni 2012

Begrijpt wat u beweegt.

Iedere branche heeft zo haar specifieke wensen. Met onze tientallen jaren

ervaring op het gebied van intern transport zijn wij in staat om een efficiënte

aanpak te realiseren die u veel werk uit handen neemt. Barloworld heeft het

grootste leveringsprogramma, landelijk dekkende service en internationale

ervaring. Samen met u vinden we de aanpak om het maximale uit uw

hef- en magazijntruckvloot te halen. Dat betekent de beste prestaties tegen

zo laag mogelijke kosten.

Ontdek hoe u kunt profiteren van onze ervaringen.

Kijk op barloworld.nl

www.barloworld.nl

Als wij u dit nu eens uit handen nemen.

Page 3: Logitstiek Totaal, juni 2012

Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of worden overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

Leveringsvoorwaarden: www.eismamediagroep.nl

Copyright: © 2012 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden.

3

Voorwoord

Keuzes makenSucces is een keuze. Misschien kent u ‘m nog. Een in bepaalde kringen inmiddels gevleugelde uitspraak van de net iets té hippe manager John uit een soepcommercial van enkele jaren terug. De quote past perfect bij het typetje in de commercial en komt in eerste instantie vooral komisch over. Maar er zit wel degelijk ook een kern van waarheid in de uitspraak, als je het mij vraagt.Het wel of niet boeken van succes hangt immers af van het maken van de juiste keuzes. Ook in de logistiek. Wie ooit een selectie-proces heeft doorlopen voor een nieuw WMS of voor een nieuwe intern transportvloot, kan het beamen.Maar hoe weet je nou of je de juiste keuze maakt? Referentiebe-zoeken voegen meestal wel iets toe, maar dat wordt natuurlijk lastig als het gaat om een compleet nieuw product, dat nog niet in de praktijk wordt ingezet. In die gevallen kan het - zeker bij de aanschaf van bijvoorbeeld nieuwe hef- of magazijntrucks - zinvol zijn om zo’n noviteit gedurende meerdere dagen in de praktijk aan de tand te voelen.Het is natuurlijk ook mogelijk de keuze te baseren op externe tests. Die moeten dan uiteraard wel onafhankelijk zijn. Voor die laatste optie kiest de organisatie van de jongste logistieke award verkie-zing: de International Forklift Truck of the Year, waarover meer in deze editie. Een objectieve test, gebaseerd op de ‘Andersom-test’, waarvoor Logistiek Totaal maandelijks de publicatieprimeur heeft, vormt het basisingrediënt van de nieuwe verkiezing en zal mede bepalend zijn voor het succes van de verkiezing. En hoewel het in dit geval niet gaat om de aanschaf van nieuw materieel, gaat ook hier de vlieger op: succes is een keuze. Of moeten we zeggen: de keuze is het succes.

Hoofdredacteur Logistiek Totaal

Het grootste vakblad voor de interne logistiek

Hoofdredactie:Mark Dohmen(088) 29 44 [email protected]

Eindredactie:Lisette Biesenbeek(088) 29 44 [email protected]

Redactie o.a.:Hans van ZwetMarcel te LindertTheo Egberts

Redactieadres:Eisma IndustrialmediaInformaticaweg 37007 CP Doetinchem

Postbus 3617000 AJ Doetinchem

E-mail redactie:[email protected]

Internet:www.logistiektotaal.nl

Vormgeving:ZeeDesign

Druk:Veldhuis Media

Uitgever:Henk Meinen

Directie:Egbert van Hes, algemeen directeurBouke Hoving, fi nancieel directeurGerbert Tiecken, uitgeefdirecteur Commercieel advies:Ruud Buiting(088) 29 44 744(06) 10 41 75 [email protected]

Miriam Kuiper(088) 29 44 [email protected]

Sales manager:Cobie te Nijenhuis(088) 29 44 [email protected]

Marketing:Imke Hammerman(088) 29 44 [email protected]

Traffi c:ZeeDesigntel.: (0517) 53 16 72fax: (0517) 53 18 [email protected]

Bankrelatie:Nederland: Friesland Bank – 29.80.05.298België: Postcheque Brussel – 000-0007463-91

Logistiek Totaal is het vakblad voor managers in de interne logistiek, waarbij producten en diensten heel nadrukkelijk centraal staan. Het blad onderscheidt zich van de bestaande vakbladen in de branche door zijn praktische en frisse focus op alle producten en diensten waar de logistiek manager in zijn gecompliceerde arbeidsomgeving mee te maken heeft. Hierbij gaat het natuurlijk om de eerste aanschaf, maar ook om gebruik, onderhoud, uitbreiding en vervanging. Op volstrekt ona� ankelijke basis worden nieuwe en bestaande producten tegen het licht gehouden, praktisch beoordeeld en bekeken. Logistiek Totaal inspireert en informeert de logistiek manager, zodat die tot de juiste keuzes kan komen bij de aanschaf en het gebruik van investeringsgoederen.

03_Colofon + voorwoord_NW.indd 3 08-06-12 13:05

Page 4: Logitstiek Totaal, juni 2012

4 Logistiek Totaal | juni 2012

Milieu centraal bij Hyundai 20L-7M 34

Reuring in vloerenland

24

14

Eén miljoen euro minder voorraad

14 MiljoenenbesluitSinds Heras, specialist in buitenbeveiliging, Slim4 in gebruik heeft genomen, is de hoeveelheid incourante voorraad met 20 procent afgenomen. Hierdoor heeft Heras één miljoen euro aan werkkapitaal kunnen vrij-maken. Tegelijk met de voorraadreductie is de service-graad gestegen van 96,0 naar 98,5 procent.

24 Onrust in vloerenlandDe richtlijn die het Duitse VDMA publiceerde met betrekking tot de toegestane onvlakheid in magazij-nen en distributiecentra zorgt voor heel wat reuring in vloerenland. De eisen zouden irreëel zijn en de zeg-genschap voor truckleveranciers te groot. In de hoop een discussie te ontketenen, gooit Buro Vloeradvies de knuppel in het hoenderhok.

34 MilieuvriendelijkWe build a better future, zo stelt Hyundai op haar bro-chure over de nieuwste versie van de 15/18/20L-7M serie. Hiermee verwijst de Koreaanse fabrikant vooral naar milieuvriendelijkheid van de LPG-motor die in deze lichte heftruckserie wordt toegepast. De overige eigenschappen van de Hyundai laten zich vooral als conventioneel en ‘recht door zee’ bestempelen.

06 Marktnieuws16 Naadloze integratie WMS en WCS eenvoudiger19 ‘Truck of the Year’ award voor logistieke sector20 Keurmeester22 I-ton: krachtig alternatief voor RVS-trucks28 Interview Logistiek Manager van het Jaar30 Oskomera opereert weer onder één dak

Logistiek Totaal in 60 seconden

... en verder ...

04-05_Inhoud.indd 4 08-06-12 12:31

Page 5: Logitstiek Totaal, juni 2012

5

48

Nooit meer overbelasting

Vooruitblik op Logistica 2012

39

Mola palletiseerten wikkelt tegelijk

32

Logistiek Totaal in 60 seconden

32 Veilig werkenOverbelasting binnen het intern transport is vaker aan de orde dan gedacht. We gebruiken de heftrucks regelmatig onjuist en dat kan leiden tot a� rekende vorken of een kantelende truck. De MForks van RAVAS bewaken het juiste lastmoment en waarschuwen de chauff eur direct als hij de grens passeert. Veilig werken is echt een stuk makkelijker geworden.

39 Logistica 2012Over vijf maanden gaat de vakbeurs Logistica 2012 van start. Zo’n 300 exposanten en ruim 20.000 bezoekers komen samen om te netwerken, kennis te delen en innovaties uit te wisselen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Tijd voor een vooruitblik.

48 Unieke integratieBladerdeegspecialist Mola pakt in haar gloednieuwe onderkomen in Beugen de processen nog effi ciënter aan. Een unieke integratie van een vier-assige robot en een wikkelstation zorgt voor het probleemloos pal-letiseren van instabiele ladingen. Arbeidsintensief en eentonig werk is hiermee verleden tijd.

41 IPA-pick up: Duits multitalent 42 Nieuwe combirange Linde Material Handling45 LogiXperience zet tenten op in Venlo47 BMWT-column50 WMS ‘uit de cloud’52 Frigo houdt hoofd koel met Nissan Forklift55 Productnieuws

04-05_Inhoud.indd 5 08-06-12 12:31

Page 6: Logitstiek Totaal, juni 2012

6 Logistiek Totaal | juni 2012

Marktnieuws

Toyota bouwt aan duurzame toekomstOp maandag 7 mei ging de eerste schop

in de grond ten behoeve van het nieuw te

bouwen bedrijfspand voor Toyota Material

Handling Nederland langs de A12.

De nieuwe huisvesting wordt gekenmerkt door duur-zaamheid. Zo komen er PV-cellen (zonnecellen) op het dak voor de energievoorziening, een RVW-installatie (lucht-lucht verwarming en koeling) en energiebespa-rende sturingssystemen. In het nieuwe bedrijfspand worden twee, nu nog ver-spreid over Ede gelegen vestigingen, samengevoegd. Van de 310 werknemers die werkzaam zijn bij TMHN gaan er 120 aan de slag op de nieuwe locatie. De nieuwe zichtlocatie en de opvallende architectuur dragen bij aan de herkenbaarheid van het bedrijf. Blik-vanger van het nieuwe pand wordt de industriële cor-tenstalen gevel. Het pand wordt naar verwachting eind dit jaar dan wel begin 2013 opgeleverd.

Om de groeiende activiteiten op te kunnen vangen, laat Toyota Material Handling Nederland (TMHN) een gloed-nieuw, effi ciënter onderkomen bouwen op een fraaie zichtlocatie langs de A12 bij Ede. Vorige maand werd het startsein gegeven voor de bouw.

De zevende editie van de vakbeurs Transport & Logistics, op 28 en 29 maart van dit jaar, is volgens beursorganisator easyFairs zeer geslaagd. EasyFairs noemt een sterk programma en een gevarieerd aanbod als redenen voor het beurssucces.De vakbeurs voor effi ciënte beheersing van goederenstromen trok in totaal 2.107 bezoekers. De ruim 100 exposanten zijn volgens de organisator zeer te spreken over de hoge kwaliteit en de vele beslis-singsbevoegde bezoekers. Ruim driekwart van de bezoekers bestond uit onder andere directie, logistiek managers en transportmanagers. Uit de bezoekersenquête blijkt dat de beurseditie met het cijfer 8 is gewaar-deerd.

‘Transport & Logistics 2012 geslaagd’ ‘Voorraadbeheer is en blijftmensenwerk’

- Eens – 68 %- Oneens – 32 %

Op www.logistiektotaal.nl legt Logistiek Totaal de markt regelmatig een nieuwe stelling voor. Ook u kunt reageren. Ga naar de site en geef uw mening.

Dit vindt u

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 6 12-06-12 09:40

Page 7: Logitstiek Totaal, juni 2012

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

7

Door een dalende Europese markt voor heftrucks heeft MCFE (Mits-ubishi Caterpillar Forklift Europe) besloten de fabriek in Almere eind dit jaar te sluiten. De productie van elektrische heftrucks verhuist naar Finland. Dit betekent dat veel medewerkers hun baan zullen verliezen.De beslissing om de fabriek in Almere te sluiten vloeit voort uit plan-nen van MCFE, een bijna volle dochteronderneming van MHI (Mit-subishi Heavy Industries), om de Europese heftruckactiviteiten te herstructureren en te stroomlijnen. Dit is nodig om de winstgevend-heid van het bedrijf te herstellen. Het Nederlandse hoofdkantoor met een afdeling marketing & sales blijft bestaan.MCFE wil de productie van elektrische heftrucks verplaatsen naar de fabriek in Järvenpää, Finland vanwege de expertise aldaar in de ont-wikkeling en productie van elektrische magazijnheftrucks en auto-matisch gestuurde voertuigen. Vanuit andere fabrieken blijft MCFE voldoen aan de vraag naar heftrucks met verbrandingsmotoren. Het voorgenomen besluit ligt nu bij de ondernemingsraad voor ad-vies. “Wij betreuren ten zeerste dat de voorgenomen reorganisatie zal leiden tot banenverlies, en zullen ons best doen om de situatie te verlichten voor de mensen die worden getroff en”, aldus Naoyuki Matsumara, President van MCFE.

MCFE sluit fabriek AlmereHeftruckHelden kunnen vanaf nu hun vaardigheden testen met de nieuwe online HeftruckGame. Het spel maakt deel uit van de Hef-truckHeldencampagne. Met het spel rijden de spelers virtueel met hun heftruck door een loods, terwijl ze pallets oppakken en lossen en daarbij de verschillen-de stellingen en obstakels ontwijken. In de eerste levels leren de spe-lers de heftruck te bedienen. Daarna begint het echte werk en worden de levels moeilijker. De besturing is online hetzelfde als in real life. Niet alleen het besturen van de heftruck, inzicht, ervaring en kunde zijn van belang, maar ook veilig gedrag en een veilige werkhouding. De spelers moeten dus ook rekening houden met aspecten als snel-heid, de belading en het bochtenwerk.HeftruckHelden is een gezamenlijke campagne van EVO, Gezond Transport en de Arbeidsinspectie, bedoeld om het aantal bedrijfson-gevallen met intern transportmiddelen te verminderen.

Online spel voor HeftruckHelden

CSi industries en het Chinese Damon Logistics hebben besloten de krachten te bundelen. Samen gaan zij de markt voor producenten van fast moving con-sumer goods in China verder ontwikkelen. Hiertoe hebben de twee bedrijven onlangs een samenwerkingscontract getekend in Nanjing.De Damon Group is in China een van de grootste leveranciers van geïntegreerde logistieke oplossingen. CSi, leverancier van systemen voor product handling en palletiseren, gaat medewerkers van Damon trainen en ondersteunen, zodat het bedrijf beter kan concurreren met andere leveranciers van palletiseeroplos-singen. Daarnaast zal CSi het concept van stan-daard equipment, dat ook voor kortere periodes kan worden gehuurd, in China introduceren.De Chinese markt voor logistieke automatisering groeit de komende vijf jaar naar schatting met maar liefst 20 procent. Het stij-gende salarisniveau (voor 2012 geschat op 17%) en moeilijkheden bij het aantrekken van ervaren personeel liggen hieraan ten grondslag.

CSi industries sluit partnerschap in China

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Na een testperiode van twee weken heeft consmeticabedrijf Yves Rocher Scandinavië gekozen voor voicepicking van Consafe Logistics. Het bedrijf heeft 30 units en 60 headsets besteld voor zijn warehouse in Helsingborg, Zweden.DHL Supply Chain heeft in Moerdijk de deuren geopend van een Europees distri-butiecentrum voor TSW Alloy Wheels, een Amerikaans merk in lichtmetalen wielen. DHL Supply Chain is verantwoordelijk voor de opslag, distributie en warehouse management, DHL Freight en DHL Ex-press zorgen voor verzending over de weg en door de lucht binnen Europa.Hitachi Construction Machinery en Nissan gaan hun heftruckproducties samenvoegen. De vorkheftruckbusiness, uitgevoerd in de verschillende dochteron-dernemingen van Hitachi Construction Machinery en Nissan, gaat verder onder de vlag van UniCarriers Corporation, opge-richt en overwegend geleid door de investe-ringsmaatschappij INCJ.Logistiek dienstverlener Panalpina gaat zijn wereldwijde logistieke activiteiten on-dersteunen met RedPrairie Supply Chain Suite. De logistiek dienstverlener pro� teert op die manier van de voordelen van dit brede supply chain execution-platform, dat onder meer functionaliteit biedt voor billing- en warehouse-, workforce -en transportmanagement.

Korte berichten ...

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 7 12-06-12 09:40

Page 8: Logitstiek Totaal, juni 2012

8 Logistiek Totaal | juni 2012

Total Lifttrucks Nederland heeft alle activiteiten van Clarklift Nederland en Totalservice overgenomen. Daarnaast heeft Total Lifttrucks Nederland weer een overeenkomst gesloten met Clark Material Handling Europe over het dealer-schap van Clark in Nederland.Total Lifttrucks verkrijgt de originele onderdelen via Clark Material Handling Europe. Hiermee zijn klanten verzekerd van een goede en snelle serviceverlening voor hun Clark trucks.Het truckaanbod van Clark bestaat uit drie- en vierwiel elektrische heftrucks tot en met 3 ton. Binnenkort wordt het leveringsprogramma uitgebreid met elektri-sche trucks tot en met 5 ton. Verder bestaat het Clark programma uit diesel- en LPG-trucks van 1,6 tot en met 8 ton. Clark levert tevens verschillende magazijn-trucks zoals elektropallettrucks, stapelaars en reachtrucks.

Bos Logistics gaat aan de slag met 3PL Dynamics, een softwareoplossing voor logistieke dienstverleners die alle bedrijfs- en logistieke processen ondersteunt. Bos Logistics koos voor de op Microsoft Dynamics gebaseerde software vanwege onder meer de gebruiksvriendelijkheid. De oplossing wordt geleverd door Bol-trics Professionals.Functionaliteiten als voorraadbeheer voor derden (WMS), RF scanning, Value Ad-ded Logistics, forwarding, webportalen en EDI integratiesoftware zijn standaard beschikbaar. Bos Logistics richt zich voornamelijk op transport en a�andeling van lucht- en zeevracht en containervervoer. Bos Logistics beschikt over vijf operationele lo-caties, te weten Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Bergschenhoek en Zaventem (België).

Total Li�trucks neemt dealerschap Clarklift Nederland over

Bos Logistics aan de slag met 3PL Dynamics

Movexx, specialist op het gebied van elektrische trekhulpen, heeft twee elek-trisch aangedreven platformwagens ontworpen voor Berner, groothandel in onder meer bevestigingsmaterialen en gereedschappen.Berner gebruikte in zijn magazijnen grote karren die handmatig moesten wor-den bestuurd. Behalve dat de wagens erg zwaar waren, was de draaicirkels van de voertuigen te groot en waren er ook geen mogelijkheden om scanapparatuur op te bergen.Aan deze problemen komt nu een eind met de twee door Movexx ontwikkelde voertuigen. De platformwagens kunnen tot 1.000 kg worden geladen. Doordat de vaste aandrijfwielen zijn verplaatst naar het midden van de wagens, is de draaicirkel gehalveerd. Ook zijn er nu verschillende manieren om scanappara-tuur een vaste plek te geven. De voertuigen zijn voorzien van een stootrand en in de lasergesne-den zijwanden is locatieherkenning geïnte-greerd. Naast de twee speciaal ontworpen wa-gens leverde Movexx ook een aantal standaard T1000 machines waarmee bestaande karren kunnen worden getrokken.

Movexx ontwikkelt elektrische platformwagens voor Berner

Vanderlande Industries heeft onlangs een opdracht voor de levering van een nieuw sorteersysteem aan Posten Norge (de Noorse post) in de wacht gesleept. Het sy-steem wordt geïnstalleerd in een nieuwe sorteerhal in Fredrikstad, zo’n 100 km ten zuiden van Oslo.In de sorteerhal wil Posten Norge bovendien de verwer-

king van pakketten en unitloads (pallets) onderbrengen. Het is het tweede sorteersysteem dat Vanderlande levert aan de Noor-se post. Dochteronderneming Bring Express werkt al met een Vanderlande Posisorter systeem in het Zweedse Jönköping.

Noorse post installeert sorteersysteem Vanderlande

Palletpoolingspecialist CHEP gaat samenwerken met Horizon Tissue, de grootste tissuefabrikant van Estland en tevens de eerste klant van CHEP in dat land. Horizon Tissue gaat de pallets van CHEP gebruiken om produc-ten te verschepen naar België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zwe-den.De samenwerking met Horizon Tissue past in de strate-gie van CHEP om te groeien in Midden- en Oost-Europa. CHEP kondigde afgelopen november aan zijn activitei-ten uit te breiden naar zeven nieuwe landen, te weten Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Servië, Estland, Letland en Litouwen. Horizon Tissue hoopt met de samenwerking haar concurrentiepositie te verbeteren door de kosten van palletmanagement en logistiek te verlagen. De tissuefa-brikant betaalt alleen voor het gebruik van CHEP pallets tijdens verzending. Deze pallets worden vervolgens op-nieuw door CHEP gebruikt vanaf het punt van levering.

CHEP sluit contract met tissuefabrikant

Nieuw logistiek centrum voor BIS Industrial ServicesPost-Kogeko automatiseert met Nekovri DynamicsBRT plaatst opdracht voor 19e Posisorter bij VanderlandeSSI Schäfer richt nieuwe magazijn Staalmarkt in

... op onze website●

06-07-08_Marktnieuws_NW.indd 8 12-06-12 09:40

Page 9: Logitstiek Totaal, juni 2012

“Voorraadbeheer moet je overlaten aan specialisten”Fred Kamphuis, Kühne Automotive

Kühne Automotive heeft een historie in de auto-industrie die teruggaat tot 1929. Het bedrijf uit Hoevelaken levert auto-onderdelen van eerstemontagekwaliteit aan 600 grossiers in heel Nederland. De voorraad van zo’n 75.000 tot 80.000 artikelen wordt beheerd met Slim4 van Slimstock. Sinds de ingebruikname van dit voorraadoptimalisatiesysteem is de servicegraad met vier procent gegroeid, terwijl de voorraadrotatie juist steeg met meer dan 30%. “Dat was ons zonder Slim4 alleen gelukt door de veiligheidsvoorraden enorm te verhogen, aldus Fred Kamphuis, director marketing & ICT van Kühne.

Snel leveren is een voorwaarde om te over-leven in de competitieve markt voor auto-onderdelen. De volgende dag uitleveren is vaak al te laat. “We hebben een eigen bezorgdienst, Kühne Cargo, met 35 bestel-auto’s. Alles wat voor 10.00 uur is besteld, leveren we voor 13.00 uur uit. Orders die voor 18.00 uur worden geplaatst, worden nog dezelfde nacht geleverd”, vertelt Fred Kamphuis. Deze ultrakorte levertijden die-nen ook nog eens gepaard te gaan met een hoge servicegraad. Garagehouders willen een auto niet langer dan een dag in hun werkplaats hebben staan. De grossiers die bij Kühne bestellen, komen soms wel zes keer per dag langs bij deze garages. “Als onze servicegraad onder de 95 procent zakt, doen we niet meer mee”, stelt Kamphuis.

Servicegraad groeit met vier procentSinds Kühne het voorraadoptimalisatie-systeem Slim4 gebruikt is de servicegraad

met vier procent gegroeid. Voor de imple-mentatie van Slim4 in 2004, die samen viel met de oprichting van een centraal ge-leide afdeling voorraadbeheer, waren de productmanagers van Kühne verantwoorde-lijk voor de voorraadniveaus. “Vaak schoot voorraadbeheer erbij in of maakten ze er zich te gemakkelijk vanaf. Voorraadbeheer is iets wat je aan specialisten moet overla-ten.” 30% hogere omloopsnelheid Dat geldt ook voor het ontwikkelen van voorraadbeheersoftware. Kühne maakte voorheen gebruik van het ERP-systeem Bestmate van Centric. “Dat is echter een bestelsysteem, geen voorraadoptimalisa-tiesysteem. In Slim4 kunnen we veel beter rekening houden met forecasts en bijvoor-beeld ook simulaties uitvoeren: hoe ontwik-kelt de servicegraad zich als we meer of minder op voorraad gaan leggen?” Dankzij

Slim4 kan Kühne zich richten op de circa 9.000 fastmovers. “Door ervoor te zorgen dat de servicegraad van deze artikelen op 99 procent ligt, tillen we de totale servicegraad vanzelf richting de gewenste 95 procent”, legt Kamphuis uit. En Kamphuis rekent op nog meer. “De servicegraad kan nog 1 pro-cent hoger zonder dat de voorraad stijgt.”

Meer grip op leveranciersKamphuis is ronduit tevreden over Slim4. “We hebben meer grip op leveranciers omdat we snel kunnen zien voor welke arti-kelen de verwachte levertijd wordt over-schreden.” De directie houdt via de dash-boardfunctionaliteit van Slim4 continu zicht op de voorraadontwikkelingen. Tegelijk met de stijging van de servicegraad is de voorraadrotatie gestegen van 2,9 naar liefst 3,9. Dat is voor Kühne genoeg reden om Slim4 nu ook in te zetten voor de Belgische vestiging.

Focus op voorraad bezorgt Kühne een stijgende servicegraad

Kuhne A4 Ned.indd 1 10-05-12 14:40

Page 10: Logitstiek Totaal, juni 2012

100% you.Het is niet zo ingewikkeld: technieken die de mens centraal stellen zorgen ervoor dat de gebruikers zich prettig voelen en productiever zijn in hun werk. En precies daarom zijn de nieuwe Atlet Tergo® reachtrucks geheel afgestemd op de individuele operator. En stel je daarnaast een reachtruck voor die 100% voor de vereiste werkzaamheden is toegerust, welke voordelen zou dat uw bedrijf gaan bieden?

Atlet Tergo® - the world’s most personal reachtruck

Get personal op atlet.nl en maak vandaag nog een afspraak op [email protected] of bel (053) 4 84 84 84

Page 11: Logitstiek Totaal, juni 2012

11

Systabo en zusterbedrijf U�es uit Apeldoorn gaan twee pakketsor-teercentra bouwen voor PostNL. Het eerste depot in Hengelo, met een oppervlak van 16.000 m2, is inmiddels opgeleverd en vanaf begin juni operationeel. De locatie in Sittard moet nog dit jaar de deuren openen.Het gaat om twee van de in totaal 18 centra die tussen nu en 2014 door heel Nederland moeten worden gebouwd. De depots moeten in korte tijd worden gebouwd naar een zo duurzaam en energiezui-nig mogelijk ontwerp. PostNL wil met de bouw van de sorteercentra een nieuw netwerk ontwikkelen om de distributie de komende jaren zeker te stellen.Naast de bouw van de pakketsorteercentra is Systabo-U�es ook nog verantwoordelijk voor de PostNL- Centraal Voorbereidings Locaties (CVL) in Heereveen, Assen en Deventer. De bestaande panden wor-den op moment omgebouwd tot CVL-locaties.

SSI Schäfer gaat in opdracht van Forever Direct Europe EU het or-der fulfilmentgebied in het splinternieuwe EDC van de groothan-del in verzorgings- en welzijnproducten in Halderberge inrichten. Vanuit het dc, dat een totaaloppervlak heeft van 17.000 m2, wor-den de Forever Living producten binnen Europa gedistribueerd.SSI Schäfer zal binnen het order fulfilmentgebied, dat een op-pervlakte heeft van 6.000 m2, alle magazijnstellingen en een semiautomatisch orderpicksysteem installeren. Hierbij pickt de

orderpicker de producten binnen de verschillende pickzones vanuit de pallet-, door-rol- of legbord-stellingen (allen voorzien van het SSI Schäfer Pick-by-light of Multipick sy-steem) direct naar de verzenddoos. De verzenddozen worden aan het begin van het

orderverzamelsysteem automatisch gevouwen en opgezet. Als de doos vol is of compleet, wordt de inhoud automatisch geze-kerd om transportschade te minimaliseren. Vervolgens worden automatisch de benodigde documenten toegevoegd waarna de doos, ook weer automatisch, met een deksel wordt afgesloten. Ten slotte wordt de verzenddoos op de expeditie naar zes docks uitgesorteerd voor transport naar de distributeurs.

Twee nieuwe dc’s voor PostNL

SSI Schäfer richt nieuw EDC Forever Direct in

Savoye heeft de opdracht gekregen het Picking Tray System (PTS) van Shimano Europe uit te breiden, in combinatie met de levering van een transportsysteem en twee Jivaro verpakkingsmachines. Shima-no bereidt zich met de uitbreiding voor op een verwachte groei in zowel omzet als assortiment.Het huidige PTS shuttlesysteem van Shimano telt vijf gangen. De uitbreiding behelst twee extra gangpaden, waarbij elk gangpad wordt voorzien van een lift, die vier shuttles in staat stelt om tussen de verschillende niveaus te schakelen. Met de uitbreiding komt het totaal aantal extra trays in het PTS op 5.760 stuks. Het PTS bedient één vulstation en twee orderverzamel-stations met een mogelijke output van meer dan 350 orderlijnen per verzamelstation per uur. Naar verwachting vindt de uitbreiding van het systeem plaats in het najaar van 2012. Een maand later zal het systeem volledig operatio-neel zijn.

Toyota Material Handling heeft het First Program ontwikkeld, een nieuwe dienst waarbij de meest verkochte trucks van de leverancier, uitgevoerd met standaard specificaties, snel uit voorraad kunnen worden geleverd. De modellen die volgens het First Program lever-baar zijn, zijn de Toyota Tonero, de BT Levio L-series en de BT Levio W-series.Toyota Material Handling wil met het programma nog beter op de behoefte van de klant inspelen. Doordat de trucks snel kunnen wor-den geleverd, weet een klant direct wanneer hij over (vervangende) trucks kan beschikken en is het inhuren van materiaal of het uitvoe-ren van een reparatie overbodig.De Toyota Tonero kan binnen vier weken worden geleverd (drie we-ken productie, één week levertijd) en de BT Levio W- en P-series bin-nen drie weken (twee weken productie, één week levertijd).

Toyota zet in op snelle levertijden met First Program

Savoye breidt PTS Shimano Europe uit

06-07-08-11-13_Marktnieuws_NW.indd 11 12-06-12 08:10

Page 12: Logitstiek Totaal, juni 2012

Datalogic ADC cordless bar code readers and mobile computers

specifically designed for rugged environments.

Get more information now! • info.adc.datalogic.com • +31 (0)345 589 460 • www.adc.datalogic.com

DATA COLLECTION FOR

Transportation and Logistics?We Know All About It.We Know All About It.

Datalogic ADC cordless bar code readers and mobile computers

BMWT-KEUR

De BMWT-keursticker…...meer dan alleen periodiek onderhoud

Door cruciale onderdelen tijdig te vervangen kennen goed onderhouden machines door-gaans weinig problemen. Tóch is de veiligheid daarmee nog niet optimaal gewaarborgd en kan onverwachte controle door de Arbeids-inspectie tot ongewenste stilstand leiden. Met een BMWT-keur-sticker op de machine is

uw machine veilig en wordt uw werkplanning niet hinderlijk onderbroken. Conclusie: Laat uw machinepark voortaan periodiek door een BMWT-gecertificeerd bedrijf keuren en combi-neer dat met uw onderhoudsbeurt.

Meer weten, kijk op www.bmwt.nl

GRATIS NIEUWSBRIEFWilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws op het gebied van

de interne logistiek? Abonneer u dan nu GRATISop de Logistiek Totaal nieuwsbrief via www.logistiektotaal.nl

jaargang 05 juni 010

Vision is our mission

www.orlaco.comwww.orlaco.com

Page 13: Logitstiek Totaal, juni 2012

13

Movianto Nederland, logistiek dienstverlener gespecialiseerd in farmaceutica en gezondheidszorg, heeft de bouw en inrichting van zijn nieuwe, state-of-the-art Europees distributiecentrum (EDC) in Oss voltooid. Het strategisch gelegen pand biedt volgens de dienstverlener ook de grootste inrichting voor de opslag van diepgevroren geneesmiddelen in Europa. Het EDC telt in totaal 22.000 geconditioneerde palletplaatsen voor de opslag van geneesmiddelen conform de hoge kwaliteitsnormen op basis van BBP-richtlijnen en ISO 9001:2008 certificering. Voor speciale farmaceutische producten is een gebied ingericht voor de opslag van 50 diepgevroren pallets (-40 ºC).Daarnaast is er een speciale ruimte voor de opslag van gekoelde producten (+2 °C tot +8 °C). Deze heeft een capaciteit van 2.220 palletlocaties. Voor de opslag van bevroren goederen (<-20 °C), zoals bloedplasma, biedt het EDC 350 palletlocaties. Indien nodig kan deze capaciteit worden verhoogd naar 750 palletplaatsen. De opslagcapaciteit wordt voltooid met 1.100 palletplaatsen voor verdovende mid-delen (+15 ºC tot +25 ºC).Naast de opslagruimten is er plek voor VAL-activiteiten, zoals ompakken en het opnieuw labelen van de goederen.

Movianto voltooit nieuw EDC in Oss

De regio West-Brabant (Breda, Oosterhout, Moerdijk en Roosendaal) is uitge-roepen tot de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Een panel van 20 experts gaf de regio de meeste punten op de criteria: aanwezigheid goede infrastructuur, beschikbaarheid grond en panden, medewerking overheid en gemeenten en beschikbaarheid personeel en opleidingen.Met de benoeming stoot West-Brabant de regio Venlo-Venray van de eerste plaats. In de einduitslag worden West-Brabant en Venlo-Venray gevolgd door de logistieke hotspots Tilburg-Waalwijk (3), Schiphol (4), Haven Rotterdam (5), Oss-Veghel-Eindhoven (6), Arnhem-Nijmegen (7), Almere-Zeewolde (8), Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) (9) en de Haven van Amsterdam (10). De logistieke hotspot van het jaar verkiezing is een initiatief van vakblad Logis-tiek Magazine en wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd.

West-Brabant ‘logistieke hotspot’ van Nederland

Jong Logistiek Nederland (JLN) heeft een online portal opgezet waar bedrijven kosteloos stages en afstudeeropdrachten voor jonge logistici kunnen plaatsen. Uit een recent ledenonderzoek van JLN blijkt namelijk dat het gros (60%) van afstuderende logistici verwacht door middel van een afstudeerstage aan een eerste baan te komen. Andere mogelijkheden die de leden van JLN aandragen zijn rechtstreeks solliciteren op een vacature, traineeships en netwerkmogelijk-heden. Met deze resultaten haakt JLN aan bij de discussie die Walther Ploos van Amstel onlangs heeft gestart: ‘Aan afstudeerders heb je niets’. JLN herkent het beeld dat Ploos van Amstel schetst, namelijk dat het onderwijs en het bedrijfs-leven naar elkaar wijzen als het gaat om de aansluiting van afstudeerders op de arbeidsmarkt. JLN is van mening dat een stage een belangrijk onderdeel van een afstudeertraject moet zijn, ook binnen het wetenschappelijk onderwijs. Meer informatie is te vinden op de website van JLN: www.jonglogistiek.nl

JLN slaat brug tussen studenten logistiek en bedrijfsleven

Voor het nieuwe logistiek verscentrum in Asse Zellik (DC Project Fresh III) heeft de Belgische supermarktketen Delhaize systeemleverancier Witron opdracht gegeven de a�andeling van volle kratten te automatiseren.Witron implementeert de gepatenteerde en volledig ge-automatiseerde ATS oplossing (Automated Tote System). Een van de voordelen van dit systeem is dat de opslag en orderverzameling van reguliere Euro Pool bakken zonder verdere inzet van personeel kan worden afgehandeld.De ingebruikname van DC Fresh III staat gepland voor eind 2013. Als hoofdaannemer is Witron − naast het ontwerp van het project − verantwoordelijk voor de levering en ingebruikname van alle IT-, PLC- en mecha-nische delen. De complete service en het onderhoud wordt uitgevoerd door een on-site team van Witron dat het systeem voortdurend in goede conditie houdt.

Delhaize kiest opnieuw voor Witron

SCA en Hero, de initiatiefnemers achter het in 2007 op-gerichte Consumer Goods Consolidation Center (CGCC), gaan per november van dit jaar samenwerken met logistiek dienstverlener Nabuurs. SCA en Hero willen het concept uitbreiden en doen een beroep op Nabuurs om de bundeling van volumes mogelijk te maken.Het (CGCC) is gebaseerd op het zogenaamde shared user concept, waarbij verladers die dezelfde afnemer hebben hun goederen in een logistiek centrum bijeenbrengen en deze stromen voor de aflevering bundelen. De ont-vanger van de goederen heeft zo slechts één losmoment per dag doordat meerdere verladers in één keer hun pro-ducten aanleveren. Daarnaast is de CO2-uitstoot sinds de invoering van dit concept met 19% gereduceerd.Het bundelen van de goederenstromen wordt uitge-voerd vanuit een magazijnlocatie in Wijchen, waarbij wordt aangesloten op het pakket van HJ Heinz. Hierdoor zijn SCA en Hero in staat de fijnmazige goederenstro-men nog duurzamer te transporteren en kan de klant op termijn nog meer flexibiliteit worden geboden.

SCA en Hero in zee met Nabuurs

06-07-08-11-13_Marktnieuws_NW.indd 13 12-06-12 08:11

Page 14: Logitstiek Totaal, juni 2012

Harry Doedens van Heras: “Slim4 laat de echte pijnpunten op het gebied van voorraadbeheer zien”

De meeste voorraad van Heras ligt op het buitenterrein van 30.000 vierkante meter, waar ook het laden van de vracht-auto’s plaatsvindt

14 Logistiek Totaal | juni 2012

Heras ziet incourante voorraad slinken

Eén miljoen euro minder

Ondanks de aanwezigheid van een

voorraadbeheersysteem had Heras

onvoldoende grip op de voorraden.

Na implementatie van Slim4 kreeg

de specialist in buitenbeveiliging de

voorraden eindelijk onder controle,

met significante besparingen als

gevolg. De voorraad daalde met 20

procent, wat een reductie van één

miljoen euro op het werkkapitaal

betekende. Tegelijkertijd steeg de

servicegraad van 96,0 naar 98,5

procent.

ten en spijlenvakken maken en de onderdelen die we extern laten verzinken en op voorraad houden, gereed voor verkoop.”

Onderbouwd rapportVoorraadbeheer staat hoog op de agenda van Heras. “In voorraden gaat veel geld zitten. Met actief voorraadbeheer kun je geld ver-dienen. Daarvoor is echter veel discipline vereist, en een goed systeem is noodzakelijk om dat te ondersteunen”, stelt Doedens.Heras werkte tot begin 2011 met een voorraadbeheersysteem dat was gekoppeld aan het ERP-pak-ket Dynamics NAV van Microsoft. Dit systeem bood echter niet de resultaten die Doedens voor ogen had. “Het plaatsen van be-stellingen gebeurde nog steeds te veel ad hoc. Het systeem hield geen rekening met historische

verlichting. “Nu hebben we een duurzaam hek ontwikkeld dat uit elementen met vier zijden bestaat, waaronder een zijde met LED-verlichting, een zijde met zonnecellen en een zijde met panelen die NOx-gassen uit de lucht halen”, vertelt Harry Doedens, de financieel directeur van Heras die ook verantwoor-delijk is voor voorraadbeheer. Heras maakt al die camera’s, LED-lampjes en NOx-afvangers uiteraard niet zelf. “Dat zijn koopdelen die we a�ankelijk van de vraag in ons magazijn van 3.000 vierkante meter op voorraad leggen”, vertelt Doe-dens. “Daarnaast hebben we een buitenterrein van 30.000 vierkante meter. Daar liggen zowel grondstoffen als eindpro-ducten: zwart staal waarvan we onze schuifpoorten, draaipoor-

Heras levert niet alleen hekwer-ken, maar complete oplossingen voor buitenbeveiliging. Daar-onder vallen ook camera- en gronddetectiesystemen. Daar-naast ontwikkelt Heras steeds

meer producten die ook voor andere toepassingen dan alleen beveiliging kunnen worden ge-bruikt. Een voorbeeld is de iGate, een poort met een eigentijdse uitstraling en individuele vorm-gevingsmogelijkheden dankzij het gebruik van onder meer LED-

Tekst en foto’s: Marcel te Lindert

Praktijk

14-15_Praktijk Heras_NW.indd 14 12-06-12 08:12

Page 15: Logitstiek Totaal, juni 2012

Van de 15.000 artikelen in het assortiment liggen ongeveer 3.500 artikelen op voorraad

Terwijl de voorraad is gedaald met 20 procent, steeg de service-graad naar 98,5 procent

Door het assortiment kritisch onder de loep te nemen wil Heras de voor-raad nog verder verlagen

15

afzetpatronen en bood onvol-doende overzicht over de huidige voorraadniveaus.”Een andere onderneming van CRH, de holding waarvan Heras deel uitmaakt en waar Doedens voorheen werkzaam was, had Slim4 geïmplementeerd, het voorraadoptimalisatiesysteem van Slimstock. “Slimstock heeft vooraf op basis van onze data een analyse gemaakt van de besparingen die ze dachten te kunnen realiseren. Als onder-deel van een beursgenoteerde holding is die analyse erg waar-devol geweest. Wij moeten investeringsvoorstellen doen en dan helpt het dat je een goed onderbouwd onderzoeksrapport kunt overleggen.”

Minder incourantHeras werkt sinds het voorjaar van 2011 met Slim4. Zeven men-sen maken veelvuldig gebruik van Slim4. Drie van hen zijn inkopers die meer op strategisch en tactisch niveau met leveran-ciers en voorraden bezig zijn. Zij nemen onder meer de inkoop gerelateerde parameterinstel-lingen zoals de bestelaantallen voor hun rekening. De andere vier gebruikers zijn de materi-aalbeheerders die ervoor zorgen dat de mensen in de fabriek en in het veld niet zonder materialen komen te zitten en die de materi-alen afroepen bij de leveranciers. Zij beheren de bestelparameters zoals veiligheidsvoorraden en bestelpunten. “Die twee groepen hebben onderling veel contact”,

vertelt Doedens.Sinds de ingebruikname is vooral de hoeveelheid incou-rante voorraad afgenomen. In het verleden gebeurde het te vaak dat een artikel in alle haast in grote hoeveelheden werd besteld zonder goed naar het af-namepatroon te kijken, met als gevolg dat het één of twee jaar duurde voordat het laatste item weg was. “Het gevaar bij voor-raadbeheer is dat je alleen kijkt naar de belangrijkste artikelen, en niet naar de artikelen die de incourante voorraad vormen. Slim4 laat de echte problemen op het gebied van voorraadbe-heer zien”, stelt Doedens.

Overstappen op AXDe implementatie van Slim4 leverde geen problemen op, net zo min als de integratie met het ERP-pakket. Slimstock beschikt over een groot aantal klanten dat Slim4 in combinatie met Mi-crosoft Dynamics NAV gebruikt. “Binnen niet al te lange termijn stappen we over naar een ander ERP-pakket, Microsoft Dynamics AX. Maar ook met dat systeem heeft Slimstock al veel ervaring”, weet Doedens.Misschien nog belangrijker dan de implementatie is de fase daarna. Alle gebruikers van Slim4 zijn door Slimstock in-house getraind met de gegevens en voorbeelden van Heras zelf. Na de ingebruikname zijn de mensen van Slimstock nog een paar dagen aanwezig geweest om de gebruikers van feedback

te voorzien en te prikkelen het maximale uit het systeem te halen. “Die ondersteuning is erg belangrijk. Het zijn toch de men-sen die het systeem gebruiken. Als je Slim4 helemaal automa-tisch laat bestellen, kun je nog steeds grote missers maken.”

Twee ton overhoudenSlimstock garandeerde voor-afgaand aan de aanschaf van Slim4 dat Heras zijn voorraden met minimaal 15 procent zou kunnen reduceren. Die voorspel-ling heeft Heras weten te over-treffen. Amper een jaar na de ingebruikname is de voorraad met 20 procent afgenomen, wat betekent dat Heras één miljoen euro aan werkkapitaal heeft kunnen vrijmaken. “Dat is veel geld. Een vuistregel luidt dat de voorraadkosten 20 procent van de voorraadwaarde beslaan. Dat betekent dat wij elk jaar twee ton meer overhouden.”

Tegelijk met de voorraadreductie is de servicegraad gestegen van 96,0 naar 98,5 procent. “We zien dat het aantal klachten over beschik-baarheid van materialen sterk terugloopt”, licht Doedens toe.Het plafond heeft Heras nog niet bereikt. Het bedrijf uit Oirschot wil de voorraden nog verder omlaag brengen door het assortiment kritisch onder de loep te nemen. “Het gebeurt nu nog te vaak dat we voor het ene artikel een boutje M8 gebruiken en voor een ander vergelijkbaar artikel een boutje M10. Door op dat vlak te standaardiseren hoeven we minder artikelen op voorraad te leggen, stijgt de omloopsnelheid van de artike-len die wel op voorraad liggen en kunnen we misschien ook nog wat aan de inkoopcondi-ties doen. Ik denk dat we wat voorraadniveaus betreft nog een stap van tien of 20 procent moeten kunnen maken.”

Wie? Heras verkoopt, maakt, installeert en onderhoudt complete oplossingen voor buitenbeveiliging. Het bedrijf is onderdeel van het beursgenoteerde CRH en is gevestigd in Oirschot. Bij Heras werken ongeveer 480 mensen, waarvan circa 95 in productie.

Wat? Heras heeft het voorraadoptimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock geïmplementeerd.

Waarom? Heras wilde zijn voorraden reduceren en werkkapitaal vrijmaken. Dat is gelukt. De voorraad is met 20 procent gereduceerd, terwijl de servicegraad is gestegen van 96,0 tot 98,5 procent.

Wie wat waarom?

14-15_Praktijk Heras_NW.indd 15 12-06-12 08:13

Page 16: Logitstiek Totaal, juni 2012

16 Logistiek Totaal | juni 2012

waarop bestellingen, voorraad en mensen worden inge-zet om in te spelen op de veranderende vraagpatronen. Een warehouse control systeem (WCS) richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze.

Naadloos essentieelIn de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat de twee grote systemen aanbieden. Bovendien is er discus-sie over de noodzaak van beide typen systemen bij be-paalde operaties. Het is echter een algemeen aanvaarde opvatting dat de noodzaak tot aanwezigheid van zowel een WMS als een WCS groter wordt naarmate de supply chain complexer is en er meer druk in de keten ontstaat.Met de voortdurende groei van e-commerce hebben bijvoorbeeld retailers niet alleen moeite om hun concur-rentie bij te houden, maar ook hun klanten. De nood-zaak om gelijktijdig in verschillende verkoopkanalen actief te zijn zorgt ervoor dat retailers op zoek gaan naar alle mogelijke manieren om snelheid en efficiency van de warehouse activiteiten te verhogen.Om de supply chain operaties te optimaliseren, de ef-ficiency te maximaliseren en de snelheid in het wa-rehouse te verhogen is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel. In de praktijk is dit volgens WMS-leverancier Manhattan Associates echter niet altijd even eenvoudig. “De systemen zijn gebouwd

Een gesynchroniseerde en naadloze samen-

werking tussen WMS en WCS is een van de

kritische succesfactoren in het optimaliseren

van magazijnoperaties. Om zo’n naadloze

integratie mogelijk te maken voerde WMS-

leverancier Manhattan Associates enkele

wijzigingen door in zijn WMS oplossingen.

De basisfunctie van ieder magazijn is het bieden van een efficiënte manier om voorraden op te slaan en bestelde goederen tijdig naar het volgende punt in de supply chain te verzenden. De systemen in het magazijn zijn dan ook ontworpen om een efficiënte en accurate distributie van goederen mogelijk te maken door het op-timaliseren van de manier waarop personeel, voorraad en apparatuur worden beheerd en aangestuurd.Het warehouse management systeem (WMS) richt zich op de eerste twee; het optimaliseren van de manier

Achtergrond

Tekst: Mark DohmenFoto’s: o.a. Manhattan

Associates

Evolutie maakt WMS flexibeler configureerbaar

Naadloze integratie wordt eenvoudiger

Om de efficiency te maximaliseren en de snelheid in het warehouse te ver-hogen is een naadloze samenwerking tussen WMS en WCS essentieel

In de praktijk zal er enige overlap zijn tussen wat het WMS en het WCS aanbieden

16-17_Achtergrond WMS_NW.indd 16 08-06-12 12:11

Page 17: Logitstiek Totaal, juni 2012

17

om verschillende problemen op te lossen en worden gebouwd door verschillende softwareleveranciers”, licht Urban van Loon, senior business consultant bij Manhat-tan Associates, toe. De laatste jaren hebben de nieuwste ontwikkelingen de integratie aan beide zijden echter sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald.

Flexibel configureerbaarVan Loon licht de belangrijkste doorontwikkelingen in de WMS oplossingen van Manhattan Associates toe: “In een traditionele aanpak stuurt een WMS op vooraf bepaalde punten in de workflow een bericht naar een extern systeem, zoals een WCS, via een eveneens vooraf vastgesteld communicatieprotocol. Dat proces heb-ben we nu anders vormgegeven, waardoor het systeem steeds flexibeler te configureren is en er zelfs geen pro-grammeur meer nodig is om het systeem te koppelen aan een WCS.”Standaard bevat het WMS van Manhattan Associates een groot aantal ‘triggermomenten’ om berichten te sturen naar of te ontvangen vanuit het WCS. Per situ-atie kunnen deze bovendien worden uit- of aangevinkt. Daarnaast is het communicatieprotocol vrij te kiezen per bericht. “Voor realtime communicaties is bijvoor-beeld een ander protocol nodig dan voor het communi-ceren op vooraf ingestelde momenten. Als eigenaar van de systemen kies je het protocol dat het beste past bij een specifieke inzetsituatie, of dat de leverancier van het WCS prefereert”, legt Van Loon uit.Het derde aspect dat de flexibiliteit van het configure-ren bevordert, is de mogelijkheid om de inhoud van de berichten (velden, volgorde etc.) volledig naar wens in te stellen; de zogeheten message-mapping-rule-configura-tion module. Per bericht kan worden bepaald welke data naar het WCS worden gestuurd.

Lagere kostenDankzij de genoemde mogelijkheden nemen de imple-mentatietijd en het risico van het project af en dalen ook de implementatiekosten. De besparing op de imple-mentatiekosten is uiteraard a�ankelijk van het project en wordt door de consultant geschat op 10 tot 30 procent. Bovendien stijgt de flexibiliteit bij toekomstige uitbreiding of wijzigingen in het proces, onder meer doordat de programmeercodes in het WMS niet meer hoeven worden aangepast. “Al met al zorgen de ontwik-kelingen ervoor dat de Total Costs of Ownership (TCO) dalen”, aldus Van Loon.Of er in de toekomst nog meer rek zit in de ontwikkeling van het WMS, moet blijken. Van Loon: “Er zullen altijd ontwikkelingen zijn waardoor je als leverancier wordt getriggerd. Zo zie je dat door de groei van e-commerce andersoortige mechaniseringsystemen worden ontwik-keld, zoals robotachtige omgevingen waarin de pick-locaties naar de orderverzamelaars worden bewogen. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst nog meer standaard triggers aan het systeem worden toegevoegd om ook die operatie optimaal te ondersteunen. Maar tot grote wijzigingen zal dat waarschijnlijk niet leiden. De architectuur voor het WMS ligt er en kent ook geen limiet voor bijvoorbeeld een nog snellere operatie.”

ValkuilenWel is er nog steeds een aantal valkuilen, zoals een on-voldoende goede afstemming en a�akening van verant-woordelijkheden in de ontwerpfase. Even belangrijk is het dat er voldoende tijd wordt in-gepland voor het testtraject, iets dat in de praktijk niet altijd het geval is, weet Van Loon. Een goed testtraject begint met de zogeheten ‘logische test’, waarbij de uitwisseling van berichten wordt getest zonder dat er daadwerkelijk iets op de vloer gebeurt. Daarna volgt de integratietest en tot slot zou er voldoende tijd moeten zijn voor het echte business testen, waarbij de keyge-bruikers de systemen testen op onder andere robuust-heid. “Maar die laatste wordt in de praktijk vaak verge-ten”, aldus Van Loon.

De nieuwste ontwikkelingen hebben de integratie tussen WMS en WCS sterk verbeterd, waardoor de flexibiliteit is gestegen en de implementatiekosten zijn gedaald

Een WCS richt zich op het optimaal gebruik van de beschikbare mechanisering en controleert dit op een geïntegreerde wijze

16-17_Achtergrond WMS_NW.indd 17 08-06-12 12:11

Page 18: Logitstiek Totaal, juni 2012

In een goede logistiekkomt alles samen.De optimale logistiek in magazijn of productie: wij realiseren het voor u. Met ergonomische,

productieve én milieuvriendelijke hef- en magazijntrucks. Met slimme magazijninrichting

en -automatisering. En bovenal met goede ideeën en een deskundig advies.

Zo verlagen we uw logistieke bedrijfskosten tot wel 20%.

Dat is BestInvest van Jungheinrich. Eigenlijk is de keuze heel eenvoudig.

www.jungheinrich.nl

JH alles samen 225x297mm.indd 1 11-04-12 11:56

Page 19: Logitstiek Totaal, juni 2012

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Het startschot voor de International Forklift Truck of the Year ver-kiezing werd gegeven tijdens de CeMAT International Press Day in Hannover. Op de foto (v.l.n.r.): Andreas Gruchow, Christoph Beumer, Wolf-Dietrich Müller en Sascha Schmel

19

Marktnieuws

In navolging van onder andere de truckwereld krijgt de markt

voor intern transport vanaf mei 2013 een eigen award voor de

beste mobiel intern transportoplossingen: de International For-

klift Truck of the Year, kortweg IFOY.

ken komen niet voor nominatie in aanmerking. Voor de IFOY-première, in mei 2013, komen alleen innovaties in aanmerking die hun marktintrede deden tussen 15 juni 2011 en 24 september 2012. Fabrikanten kunnen hun no-viteiten voor de eerste award uitreiking aanmelden van 30 oktober 2012 tot en met 21 december 2012.

Objectieve testDe verkiezing zal tweeledig zijn. Een internationale groep ona� ankelijke vakjournalisten vormt de kern van de jury. Deze nomineert uit alle aanmeldingen per cate-gorie maximaal vijf trucks en oplossingen, die vervol-gens een week lang intensief worden getest.Basis voor de testprocedure is de ‘Andersom-test’ van de Nederlandse vakjournalist Theo Egberts, waarvoor Logistiek Totaal maandelijks de publicatieprimeur heeft. Sinds 1988 voelt Egberts hef- en magazijntrucks op een ona� ankelijke en objectieve manier aan de tand. Inmiddels passeerden ruim 300 trucks de testrevue en beschikt Buro Andersom over de grootste vergelijkings-databank en is de test een benchmark voor de branche.Voor de IFOY-award worden de nominaties onder andere beoordeeld op economische inzetbaarheid, energie-ef-fi ciency, veiligheid, duurzaamheid, design en hun mate van innovatie.

Reacties truckfabrikantenEen ‘Truck of the Year’ verkiezing werd tot nu toe tegen-gehouden door vooral Duitse truckfabrikanten. Die lij-ken nu echter om. “Dit is een belangrijke award voor de gehele branche. Als het imago van de interne logistiek wordt verbeterd, kan dat bijvoorbeeld ook weer nieuw talent aantrekken. Bovendien kan een verkiezing als deze helpen bij de besluitvorming van bedrijven, zeker in het MKB”, reageert Matthias Klug namens Still.Ook marktleider Toyota Material Handling is positief. “Dit is een mooie kans om het imago van de branche te verbeteren”, geeft Julia Isert van Toyota Duitsland aan. “We kunnen als fabrikanten heel veel en onze produc-ten zijn onmisbaar voor talloze sectoren. Zonder hef- of magazijntrucks beweegt niets. In dat opzicht zijn het verborgen kampioenen. IFOY kan helpen daarin veran-dering te brengen”, aldus Isert.Jungheinrich ziet de voordelen ook, maar plaatst wel een kritische noot. “Een verkiezing als deze kan zeker goed zijn, maar dan moet dat wel gebeuren op basis van controleerbare feiten. De objectieve test is daarom van essentieel belang voor het succes van de IFOY”, stelt Markus Piaza.

Met de IFOY-verkiezing – een initiatief van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) – kun-nen fabrikanten van hef- en magazijntrucks zich in de toekomst extra onderscheiden van de concurrentie. “De verkiezing stelt de beste intern transportvoertuigen en -oplossingen centraal. Op een neutrale en transparante wijze en gebaseerd op de hoogst mogelijke vakkennis”, stelt Sascha Schmel namens de sectie Transporttechniek en Logistieke systemen van VDMA.Het belangrijkste doel van de verkiezing is om de pres-taties en het innovatievermogen van de intern trans-portsector te benadrukken en daarmee de positie en het imago van de branche een boost te geven. Vanaf 2013 zullen de IFOY-awards jaarlijks worden toegekend, in samenwerking met Europa’s grootste vakbeurs voor de interne logistiek; de CeMAT in Hannover.

Twee categorieënIn twee categorieën, vorkheftrucks en magazijntrucks, worden in totaal vier awards uitgereikt. Voor de vorkhef-trucks wordt onderscheid gemaakt tussen trucks met een hefcapaciteit tot 3,5 ton en trucks met een vermogen van meer dan 3,5 ton. In de categorie magazijntrucks gaan alle truckvarianten, van elektropallettrucks tot combi-trucks, de strijd aan. Daarnaast wordt een award toege-kend aan de beste praktijkgerichte oplossing gerelateerd aan de intern transportsector.Alleen nieuwe oplossingen, doorontwikkelingen en spe-cials met signifi cant technische verbeteringen dingen mee naar de prijzen. Facelifts, prototypen en blauwdruk-

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Logistiek krijgt eigen ‘Truck of the Year’ award

Tekst: Mark DohmenFoto: Deutsche Messe

IFOY moet imago verbeteren

19_Marktnieuws IFOY_NW.indd 19 08-06-12 12:09

Page 20: Logitstiek Totaal, juni 2012

20 Logistiek Totaal | juni 2012

valt ook de laadinstallatie onder de keuring. Aan de hand van de voorschriften die zijn vervat in NEN 3140 controleren wij of deze goed werkt. Het kan zijn dat de batterij die ik heb gekeurd in de steekproef valt. Dat houdt in dat een ona�ankelijke deskundige mijn werk keurt. Dit versterkt de waarde van het BMWT veiligheidskeurmerk. Die kans op controle is voor mij niet de drijfveer om mijn werk goed te doen. Ik heb er gewoon plezier in om ervoor te zorgen dat een machine on-

Samen met 26 collega’s in de buitendienst

zorgt keurmeester Frank van Vroonhoven van

Hoppecke Batterijen Nederland dat de trac-

tiebatterijen die het bedrijf levert, ongestoord

functioneren en veilig energie leveren. Het

geheim? Regelmatig onderhoud. “Regelmatig

deskundig preventief onderhoud geven, dat

kunnen wij als geen ander.”

“Batterijen zijn veilig om mee te werken,” zegt Van Vroonhoven. “Dat blijft ook zo zolang wij voor regelmatig onderhoud zor-gen. Dat betekent dat ik een batterij, zoals

het model dat ik vandaag keur, elke drie jaar inspecteer. Ik doe het onderhoud en ik voer zo nodig reparaties uit. Eén keer per jaar sluit ik de inspectie af met het BMWT veiligheidskeurmerk. Dat betekent dat ik na een controle op extra punten, schriftelijk bevestig dat medewerkers van onze klant veilig met de batterij kunnen werken. Dat een batterij veilig is, is zichtbaar aan het BMWT veiligheidskeurmerk op de batterij, dat een jaar lang geldig is. Sinds vorig jaar

Keurmeester

“Ongestoord en veilig werken is onze prioriteit”

- Kabels controleren op beschadi-ging van de isolatie

- Stekkers controleren op beschadi-ging

- Controle van de contacten op zuiverheid

- Controle van de aarding van de lader

- Controle van de isolatiewaarde en mogelijke lekstroom van de lader

Aandachtspunten

Tekst en foto’s: Hans van Zwet

InzetDe DHL vestiging in Bergen op Zoom werkt met een drieploegendienst tussen 6:00 uur en 24:00 uur, of zo veel langer als nodig is. Om de machines draaiende te houden heeft iedere truck twee batterijen. In totaal zijn er zo’n 100 stuks. Hoppecke is verantwoorde-lijk voor de keuring en het onderhoud ervan. Tijdens de controle vult Van Vroonhoven de batterijen ook bij met gedemineraliseerd water. DHL laat dat aan specialisten over en Van Vroonhoven vindt dat wijs. “Wij doen het graag, omdat we dan zeker weten dat het vloeistofniveau op het juiste niveau staat. Wij doen er nooit te veel of te weinig water bij, want wij controleren eerst de ladingtoestand. Dat doen wij onder andere door de zuur-graad te meten. De elektrolyt in de cellen van een volledig opgeladen batterij heeft een soortelijk gewicht van 1,28. Daarnaast bekijk ik ook de uiterlijke staat en ik heb aandacht voor de temperatuur van de batterij. Als ik bijvul, dan zullen de cellen niet droog staan en ook niet overlopen.”Daarmee is alle zorg voor het onderhoud aan Hoppecke uitbesteed. Het wisselen van de batterijen doet DHL zelf. Deze taak wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor aangewezen medewerkers die zich hierbij aan verschillende veiligheidsinstructies houden, zoals het dragen van een schort en gezichtsbescherming.

Bij de ingang hangen de instructies voor het perso-neel dat verantwoordelijk is voor het wisselen van de batterijen

Vakkundig reinigen maakt deel uit van de onderhoudswerkzaamheden

20-21_Keurmeester Hoppecke_NW.indd 20 08-06-12 12:01

Page 21: Logitstiek Totaal, juni 2012

21

gestoord en veilig blijft functioneren. Ik doe dat al zes jaar bij Hoppecke. Iedere dag is anders, met allemaal verschillende klanten. Ik vind het prachtig werk.”

Goede raadGevraagd naar goede raad voor gebruikers heeft Van Vroonhoven drie tips. De eerste laat zich al raden: laat het onderhoud over aan een specialist. Daar valt best wat voor te zeggen als je de onderhoudstoestand van de batterijen in Bergen op Zoom ziet. Van Vroonhoven maakt het bovendeksel van de batterij bijvoorbeeld zuiver met een steam cleaner en controleert de trog op ongewens-te vloeistof. Uit ervaring – Van Vroonhoven werkte voorheen aan complete magazijn-

BatterijVan Vroonhoven keurt een Hoppecke trac-tiebatterij uit 2007 met een spanning van 48 Volt en een capaciteit van 750 Ah. Het eigen gewicht is 1.011 kg. Bijzonder is het trak air systeem; een zuurcirculatiesysteem. Met dit systeem is minder energie nodig om de batterij te laden, de laadtijd is korter en het is mogelijk om tussentijds bij te laden. Belangrijk voor het onderhoud is dat een dergelijke batterij een langere onderhouds-interval heeft. Hij verbruikt veel minder water. Alle Hoppecke batterijen kunnen voor

dit systeem geschikt worden gemaakt. Daar is wel een speciale hoogfrequente lader bij nodig. Die lader levert niet alleen de energie om de batterij weer op spanning te brengen, maar ook de lucht voor het zuurcirculatie-systeem in de 24 cellen van deze batterij. Bij het laden pompt de lader lucht door een leidingstelsel naar de bodem van de cellen van de batterij. Die luchtstroom mengt het zuur dat bij het laden vrijkomt uit de celpla-ten, direct al vanaf het begin van het laden. Bij laders zonder het zuurcirculatiesysteem

mengt het zuur pas aan het einde van de laadcyclus. Er ontstaan dan gasbellen omdat de laadstroom het water (H₂O) ontleedt in waterstof (H) en zuurstof (O). De laadtijd die met dat mengen is gemoeid, kun je met de trak air lader besparen. Bovendien gaat er minder water verloren. Vandaar de ruimere onderhoudsinterval van drie maanden. Van Vroonhoven controleert bij iedere inspectie ook het buizenstelsel van de batterij en het luchtpompsysteem van de lader.

Waar gewerkt wordt, ontstaan beschadigingen

Van Vroonhoven controleert de combinatie van lader en batterij

Geen corrosie onder het rubber Deze corrosie is direct zichtbaar

Goedgekeurd tot april 2013

Het laadstation zelf valt (nog) niet onder de BMWT veiligheidskeuring. Keurmeester Van Vroonhoven besteedt er wel aandacht aan

voertuigen – weet Van Vroonhoven dat kabels vaak de oorzaak zijn van storingen. “Behandel de kabels met zorg, vooral met het oog op veiligheid”, noemt hij als tweede tip. Hij kan zijn betoog direct onderstrepen als hij een kabel laat zien die eerder knel heeft gezeten. De isolatie is zwaar bescha-digd. Dat kan een grote kortsluitstroom ge-ven. Zijn derde tip ligt voor de hand: “Zet de lader eerst uit voordat je de batterij loskop-pelt. Op die manier kan er nooit een vonkje ontstaan bij het a�oppelen. En dat is juist bij het a�oppelen belangrijk omdat er dan kans is op het zogenaamde knalgas boven de batterij.” Knalgas is het zeer brandbare mengsel van waterstof en zuurstof dat aan het einde van het laadproces ontstaat.

20-21_Keurmeester Hoppecke_NW.indd 21 08-06-12 12:01

Page 22: Logitstiek Totaal, juni 2012

22 Logistiek Totaal | juni 2012

werkt. Er komt daarom ook een RVS-versie voor het gebruik in de food industry.”De Inox-versie is vanaf eind juni beschikbaar en zal ca. € 950,- gaan kosten. Een standaard I-ton komt op € 379,-.

Grote overeenkomstenMet zijn ongewone zwart-groene kleurstel-ling staat de I-ton er in elk geval bijzonder bij. Hij oogt kleiner dan een conventionele hpt, maar dat blijkt schijn. De vorklengte is 1.150 mm en de breedte over de vorken is met 520 mm vergelijkbaar met stalen trucks. De drie I-ton trucks die Crepa tijdens deze kennisma-king heeft staan, zijn geheel identiek omdat er maar één uitvoering bestaat. Hierbij zijn de vorkwielen van zwart nylon en de stuurwie-len van vulkollan. In het eerste gebruik valt op hoe licht de truck inderdaad is. Je pakt hem gemakke-lijk en rijdt vlot naar de last. Sturen, rollen,

Het was een van de hoogte-

punten op de CeMAT in Hannover

in 2011: de I-ton kunststof hand-

pallettruck van Lifter. Inmiddels is

de organisatie rondom de Euro-

pese distributie rond en brengt

Crepa de opzienbarende truck op

de Nederlandse markt. We be-

keken hem eens op basis van de

aanpak van handpallettrucktest.

Is een truck die vrijwel geheel uit kunststof bestaat, sterk genoeg om lasten tot 1.000 kg te kunnen opnemen en verplaatsen? Ja, dacht Lifter, en daarom ontwikkelde het Ita-liaanse bedrijf de I-ton. Dankzij het gebruik van technische polymeren is de I-ton zowel licht, sterk als stil en kan de truck probleem-loos als alternatief voor RVS-trucks worden ingezet. Hij is immers niet gevoelig voor vocht en roest. “Eigenlijk zou hij eerder worden geïntro-duceerd, maar het beoogde gewicht van slechts 25 kg bleek net niet haalbaar”, stelt Leon Hendriks, regiomanager van Crepa in Venlo en verantwoordelijk voor de I-ton in Nederland. “Met zijn 36 kg is hij nog altijd flink lichter dan een stalen handpallet-truck en beschikt hij toch over de gewenste kracht en duurzaamheid. In het meest recente model is hier en daar toch wat staal rondom de trekstangen en scharnieren ver-

Paspoort

Krachtig kunststofTekst en foto’s: Theo Egberts

I-ton handpallettruck

De I-ton is vrijwel geheel van kunststof

en weegt slechts 36 kg

Niet alleen het chassis, maar ook het pomphuis isgeheel uit kunststof vervaardigd

22-23_Paspoort Crepa.indd 22 08-06-12 11:56

Page 23: Logitstiek Totaal, juni 2012

23

Links en rechts te bedienenTijdens het gebruik van de I-ton valt op dat je de truck gemakkelijk met zowel de linker- als de rechterhand kunt bedienen. De licht gebogen vorm van de disselkop biedt extra steun en controle bij het duwen. De centraal geplaatste hendel voor de bediening van het daalventiel werkt nauwkeurig en mak-kelijk. Wel jammer dat de nul-stand bijna niet bruikbaar is. Laat je de dissel uit zichzelf terugveren in de rechtopstand, dat springt de hef-daal selectie hendel spontaan in de hefstand en dat is niet plezierig.Volgens importeur Crepa is dit deels te wijten aan een te krappe (te gespannen) instelling van de kabel waarmee het hef-daal ventiel wordt bediend. Dit is volgens hen tevens de reden waarom het ventiel onvoldoende sluit. Zet je een zware last op de vork, dan zie je deze langzaam dalen. Alle drie de beschikba-re trucks vertoonden dezelfde minpuntjes.

Pluspunten:Als grote pluspunten gelden natuurlijk het zeer lichte gewicht, de zorgeloze inzet van het kunststof en de prima dose-ring bij het dalen van de last. De achter-zijde van de truck is geheel gesloten en aangenaam laag bij de grond, dus blijven de voeten gevrijwaard van schade. En al beschikt de I-ton niet over een oploop-wieltje in de vorkpunt, het dwars opne-men van pallets met latten blijkt geen probleem dankzij de kunststof glijstrook.

Verbeterpunten:Tijdens het gebruik vallen ook de ver-beterpuntjes op. De instructie op de dissel is meegegoten in het kunststof en even donker als de omgeving. Je kunt het lastig lezen. Ook heft de truck wat scheef en blijkt het heffen van 1.000 kg best een forse opgave. Opnieuw geldt dat 750 kg een prima maximale waarde is als er met een handpallettruck wordt gewerkt.

Kortom, wie een makkelijk inzetbare handpallettruck zoekt met een laag eigen gewicht, een stille loop en gemakkelijke bediening, zit met de I-ton goed. Wel is het raadzaam de belasting te beperken tot 750 kg. Minder is natuurlijk nog beter. De prijs van € 379,- is niet zo heel goed-koop, maar daarvoor heb je wel een truck die lang mooi blijft, niet roest of bladdert en makkelijk in en uit de wagen te tillen is.

bewegen, alles gaat eenvoudig en snel. De disselhoogte van 1.190 mm is conform de maatvoering van andere trucks en ook de L2 van 430 mm en de inrijhoogte van 80 mm zijn vergelijkbaar. Het grootste verschil zit hem eigenlijk in de maximale belastbaarheid van de truck. Deze is met 1.000 kg ‘slechts’ de helft van een stalen handpallettruck. Maar is dat erg? Nee, zeggen we volmondig. Eigenlijk zou je voor het gebruik van een handpallet-truck het gewicht moeten beperken tot 750 kg, zo bleek reeds uit onze pallettrucktest van eind vorig jaar. Daarboven is zowel het hef-fen als het rijden te zwaar om ergonomisch verantwoord te zijn. Natuurlijk is het gemak-kelijk om zwaardere lasten met een hpt te verplaatsen, maar dat zou echt zeer inciden-teel moeten zijn.

KrachtenspelVoor het bereiken van een veilige transport-hoogte hebben we drie pompslagen van de dissel nodig. De benodigde kracht voor het heffen varieert van 2 kg voor een lege truck, tot 14 kg voor een gewicht van 700 kg en 40 kg voor een last van 1.000 kg. Vergeleken met conventionele handpallettrucks is dit een bovengemiddelde prestatie. Opvallend is dat de truck bij 1.000 kg aanzienlijk meer vermogen vraagt van de bediener dan bij 700 kg.Om de last op gang te brengen zien we eveneens vergelijkbare scores. De harde ny-lon vorkwielen bieden voordeel op betonnen bedrijfsvloeren en wie rustig aandoet met de acceleratie, zal heel veel energie bespa-ren. De gemeten 35 kg bij 700 kg zware lasten daalt dan naar 15 kg trekkracht. De drempelproef, het zwaarste onderdeel van de trekkrachttest, vraagt 42 kg bij een ge-wicht van 500 kg. Zwaardere lasten over een drempel trekken is niet aan te raden.

Naam: Lifter I-tonGeboorteplaats: Casole d’Elsa, ItaliëGeboortedatum: Mei 2011 Verschijning: Kunststof handpallettruckHefcapaciteit: 1.000 kgVorklengte: 1.150 mmGewicht: 36 kg

De ronde hoeken en lage bouw van het chassiszijn veilig en houden de schoenen en voeten heel

Na testen met de prototypes bleek dat de duw/trekstang en de scharnierpunten beter kondenworden uitgevoerd in staal of RVS

De disselkop is geschikt voor bediening met zowel de linker- als de rechterhand. De selectiehendel voor het dalen en heffen werkt nauwkeurig, maar zou een betere nul-stand mogen krijgen

22-23_Paspoort Crepa.indd 23 08-06-12 11:57

Page 24: Logitstiek Totaal, juni 2012

24 Logistiek Totaal | juni 2012

‘Macht truckleveranciers te groot’“Er wordt steeds meer gevraagd van bouwend Neder-land om de eis voor de toegestane onvlakheid van de bedrijfsvloeren te verhogen”, stelt Seppen. Hij benadrukt dat er geen commercieel verhaal achter zijn kritiek zit. “We zijn zelf immers geen vloerenproducent. Je zou zelfs kunnen stellen dat we juist meer werk hebben als de normering strenger wordt. Er moet dan namelijk meer worden gemeten.”Seppen zegt dat het hem erom gaat dat logistieke be-drijven zich bewust worden van wat er überhaupt mo-gelijk is op vloergebied en welke kosten daarbij horen. Volgens hem is de macht van truckleveranciers bij het tot stand komen van nieuwe richtlijnen nu te groot en gaan vloerproducenten daar aan ten onder. De VDMA-richtlijn is tot stand gekomen onder verantwoording van de Technische Universiteit van München. “In samenwer-king met vooral truckproducenten”, vult Seppen aan. En dáár wringt nou net de schoen.

Onderzoek noodzakelijkDat bij de totstandkoming voornamelijk truckfabrikan-ten betrokken zijn geweest, wordt beaamd door Harm de Vries, hoofd logistieke systemen bij Jungheinrich en sectievoorzitter van de sectie II-B (magazijninrichtin-gen) van brancheorganisatie BMWT. Naast Jungheinrich waren ook de truckfabrikanten Crown, Dambach, Linde, Still en OM betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn. Uit ‘vloerenland’ was één vloerenslijper verte-genwoordigd.

De richtlijn die het Duitse VDMA publiceerde met betrekking tot

de toegestane onvlakheid in magazijnen en distributiecentra

zorgt voor heel wat reuring in vloerenland. De eisen zouden ir-

reëel zijn en de zeggenschap voor truckleveranciers te groot. In

de hoop een discussie te ontketenen, gooit Buro Vloeradvies de

knuppel in het hoenderhok.

NEN2741, NEN2743, NEN2747, DIN18202, DIN15185, TR34, F-numbers systems, ASTM, FEM 9.8301; in de afgelo-pen jaren zijn er heel wat normeringen gepubliceerd die de toegestane onvlakheid van vloeren in distributiecentra en magazijnen vastleggen. Sinds september 2010 is daar een nieuwe richtlijn aan toegevoegd door de Duitse belangen-organisatie VDMA. De normen en richtlijnen zijn onbetwist nodig. De vlakheid van de bedrijfsvloer is immers bepalend voor een veilig en efficiënt logistiek proces. Een onvlakke vloer is niet alleen storend voor de logistiek, maar ook voor de gezondheid van de chauffeurs en voor de levensduur van het materieel.Toch is er na de introductie van de laatstgenoemde richtlijn onrust ontstaan in vloerenland. Rick Seppen, eigenaar van Buro Vloeradvies, vindt dat er niet altijd reëel wordt ge-handeld en dat er te vaak luchtkastelen worden verkocht. Hij wil een discussie losmaken en gooit de knuppel in het hoenderhok.

Achtergrond

Tekst: Mark DohmenFoto’s: o.a.: Buro

Vloeradvies en Jungheinrich

Vlakheid magazijnvloer houdt gemoederen bezig

‘ Richtlijn is irreëel en niet te rechtvaardigen’

Sinds september 2010 is er een nieuwe richtlijn voor de toege-stane onvlakheid van magazijn-vloeren. De richt-lijn zorgt voor heel wat reuring in vloerenland

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 24 08-06-12 11:44

Page 25: Logitstiek Totaal, juni 2012

25

“De markt stelt steeds hogere eisen aan de prestaties van de trucks. Dan kun je in de problemen komen als een vloer niet vlak genoeg is. Alleen het effect van die onvlakheid was nooit echt eenduidig. Er was dus meer onderzoek nodig”, licht De Vries toe.Uit dat onderzoek, van de Technische Universiteit van München, bleek dat er een hinderlijke resonantie in de trucks ontstaat als de hoogteverschillen tussen de wiel-sporen te groot is. “Als bijvoorbeeld het rechterspoor net boven de tolerantie zit en het linkerspoor er net onder, en het 50 centimeter verderop net andersom is, voldoet de vloer wel aan de norm, maar kan dat tot hinderlijke of zelfs gevaarlijke situaties leiden. Met de VDMA-richt-lijn willen we die onbalans eruit filteren”, verduidelijkt De Vries. Volgens hem is het daarbij irrelevant wie er be-trokken was bij de totstandkoming van de richtlijn. “Er is immers objectief en wetenschappelijk vastgesteld dat de door de klant gewenste optimale prestaties alleen kunnen worden behaald met de vlakheidseisen die in de VDMA-richtlijn zijn vastgelegd”, stelt hij.

‘Norm haast onmogelijk’Al jaren proberen vloerproducenten supervlakke bedrijfs-vloeren te maken. Dat begon met cementgebonden dek-vloeren conform de NEN2741:1982. Later werd overgestapt op het vervaardigen van monoliet afgewerkte cementge-bonden betonnen bedrijfsvloeren in één laag, conform de DIN15185, TR34 en NEN2747 klasse I. Bij beide vloersyste-men blijkt het volgens Seppen haast onmogelijk om voor 100% te voldoen aan de voorgeschreven normen. Ondanks alle verbeteringen blijft de component van het handmatig vervaardigen van belangrijke invloed op het eindproduct. Ook de omstandigheden tijdens het bouwproces, zoals de klimatologische omstandigheden, de ondergrond, de hoe-veelheid licht en de kwaliteit van het beton, zijn bepalend.Buro Vloeradvies is er dan ook niet van overtuigd dat de VDMA-richtlijn gerechtvaardigd is. “Ik ken veel magazijnen die prima functioneren met de bestaande normen én tole-ranties”, vervolgt Seppen. “Pas als je écht de hoogte in gaat, is een supervlakke vloer, volgens een strengere norm, zinvol. Want er zit wel degelijk ook een kern van waarheid in de VDMA-richtlijn.”

Kosten inzichtelijk makenHet probleem is volgens Seppen dat er té gemakkelijk wordt gedacht. De vlakheidseisen die de richtlijn stelt zijn niet zo maar te verwezenlijken, geeft hij aan: “Al zouden alle omstandigheden optimaal zijn, dan nog blijft het maken van vloeren met afwijkingen kleiner dan twee mm/m een super secuur werk en is het on-mogelijk om op tienden van millimeters per vijf cm te meten.”Een andere oorzaak voor het niet (kunnen) realiseren van een vlakke bedrijfsvloer zoekt Seppen in de direc-tiekamers: “Het uitknijpen van onderaannemers en het nemen van risico’s bij het ontwerp, zoals besparen op de fundering, zijn zeker van invloed.” Met de huidige mo-gelijkheden kunnen de strenge VDMA-eisen bijna alleen

Meten is weten

Vlakheid magazijnvloer houdt gemoederen bezig

Ondanks de kritiek die Buro Vloeradvies heeft op de VDMA normering heeft het bedrijf het nodig geacht mee te denken en mee te werken in het toepas-sen van de bedoelde vlakheidnormering. Het meetinstrument Clinograph SII werd aangepast conform de formuleringen uit de VDMA Guidelines.Het elektronisch meetinstrument wordt al ruim 15 jaar ingezet om de vlak-heid van vloeren vast te leggen. De meetmethode is in staat de toe-laatbare onvlakheid van de bedrijfs-vloeren te registreren conform de DIN15185, TR34 en uiteraard in goed overleg met betrokken partijen de NEN2743/NEN2747. Dankzij de aanpassingen kan de Clino-graph SII nu in één arbeidsgang zowel het dwarsprofiel meten als de krom-ming in het linker- en rechterspoor en de profielkromming in beide sporen.Impliciet wordt de vlakheid over het linker- en rechterspoor van de heftruck gemeten, alsook het hoogteverschil in dwarsrichting. De meetgege-vens, uitgedrukt in tienden van millimeters, worden vastgelegd in een profes-sionele rapportage en vergeleken met en verrekend naar de geëiste normen.

“Dat er eisen door derden worden opgelegd die niet te realiseren zijn, zodat zij zelf buiten schot blijven, is toch op z’n minst opmer-kelijk”, stelt Rick Seppen, eigenaar van Buro Vloeradvies

>>

Harm de Vries, hoofd logistieke systemen bij Jungheinrich en sectie-voorzitter van de sectie II-B (magazijninrichtin-gen) van brancheorga-nisatie BMWT: “Volgens mij is het prematuur om te stellen dat vloerenleg-gers de vlakheidseisen niet kunnen realiseren”

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 25 08-06-12 11:45

Page 26: Logitstiek Totaal, juni 2012

Dat kan!• Ontvangveiligemanagement-

adviezenineenLunchmeeting

• GeefuwbedrijfopvoordeRoadshow

HeftruckHelden

• SchrijfuinvoordeWorkshopVeiligWerken

metHeftrucks

• VraagadviesvanonzeVeiligheidscoaches

• BestelhetToolboxpakket

HeftruckHelden

MeeRWeTen?Ziewww.heftruckhelden.nl

OfneemcontactopmetGezondTransportofeVO

[email protected]

VolgdecompetitieviaFacebookenTwitter:#heftruckhelden

HEFTRUCKHELDEN

HEFTRUCKHELDEN

WiLTueenBedRijF VOLHeFTRuckHeLden?MeTLOuTeRVaaRdiGeenVeiLiGeRijdeRS!

HHeldAdv_2011_195x267.indd 1 06-11-11 17:20

Page 27: Logitstiek Totaal, juni 2012

27

maar door schuurbedrijven worden gerealiseerd, stelt Seppen. “En dan zijn de kosten minimaal € 100,- per strekkende meter, vaak zelfs meer dan € 200,-.”Juist die kosten − of beter gezegd de inzichtelijkheid in die kosten− zijn voor Seppen een doorn in het oog: “Natuurlijk kan de snelheid, en dus de productiviteit, omhoog als de vloer vlakker is. Ook neemt de veilig-heid toe, zal het ziekteverzuim dalen doordat chauf-feurs minder aan trillingen worden blootgesteld en zijn er minder schades en reparaties. Maar vaak blijven de noodzakelijke extra kosten, nodig om de vloer supervlak te krijgen, onderbelicht in het verkooptraject. En zonder een duidelijk kostenplaatje kan de klant geen gedegen kosten-batenanalyse maken. Verkopers van logistieke systemen zouden de klant ook daarop moeten wijzen.”

‘Koudwatervrees’Met dat laatste verwijt is De Vries het duidelijk niet eens. “Ik weet uiteraard niet hoe het bij andere bedrij-ven gaat, maar in aanloop naar een project verstrekken wij uiteraard alle benodigde informatie. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de klant om de gevol-gen voor de vloer te bespreken met de vloerproducent. Als een klant sneller wil, is het volgens mij heel logisch dat daar een nóg vlakkere vloer voor nodig is. En als daar vervolgens extra kosten aan zijn verbonden, is dat iets wat de klant met de vloerproducent zal moeten bespre-ken.”Hij voegt toe: “Ik denk overigens dat het prematuur is om te stellen dat vloerenleggers de vlakheidseisen die in de VDMA-richtlijn worden gesteld niet kunnen realise-ren. Er zijn nog nauwelijks vloeren gelegd volgens de VDMA-richtlijn. Als er twijfels zijn, worden die volgens mij vooral gevoed door koudwatervrees.” De sectievoor-zitter kan zich voorstellen dat een traditionele vloeren-legger worstelt met de strengere normen. “Maar je kunt het ook omdraaien en het juist als uitdaging zien”, geeft hij aan. “Het is, denk ik, een hele mooie uitdaging voor vloerenleggers om een oplossing te vinden waarmee tóch − en op een zo goedkoop mogelijke manier – aan de strengere eisen wordt voldaan.”Tegen welke kosten dat dan gebeurt, is volgens hem iets wat de klant opnieuw met het vloerbedrijf moet bespre-ken. “Op basis van dat kostenplaatje kan de klant vervol-gens bepalen of zo’n duurdere vloer rendabel is. Als een

klant geld wil besparen, is dat uiteraard ook mogelijk. Maar hij moet zich wel realiseren dat de productiviteit dan afneemt.”Alleen als een hoogbouwtruck zó kan worden ingesteld dat de prestaties automatisch worden teruggeschroefd op die delen van de vloer die niet aan de strenge eisen voldoen, kan het productieverlies nog worden beperkt. Jungheinrich heeft hiervoor bijvoorbeeld transponders die in de vloer worden weggewerkt en waarover de trucks hun positie in de gang kunnen bepalen.

Nieuwe norm?Uiteraard is ook Buro Vloeradvies van mening dat vloer-producenten een optimaal product dienen te realiseren. “Maar dat er eisen door derden worden opgelegd die niet te realiseren zijn, zodat zij zelf buiten schot blijven, is toch op z’n minst opmerkelijk”, geeft Seppen aan. “Ze-ker als er tot op heden nagenoeg geen norm is ontwik-keld voor de stij�eid van de heftruckmast, die zeker ook van invloed is op het logistieke proces.”Buro Vloeradvies zegt al vaker meegemaakt te hebben dat er verschil zit in trucks van eenzelfde leverancier en type. Op een project waar de vlakheid van de bedrijfsvloer normatief onvoldoende zou zijn, zouden in het, qua vlakheid, slechtste gang-pad twee van de elf trucks niet functioneren. De overige trucks functioneerden probleem-loos. Volgens Seppen wordt in dat soort situ-aties de onvlakheid van de vloer opgevoerd om de problemen van de truck te verbloe-men. Hij pleit daarom voor een norm waarbij het vloerenbedrijf weet dat deze normaliter kan worden vervaardigd. “Het voordeel is dat er dan voor alle partijen meer zekerheid ont-staat en onnodige discussies en vertragingen worden voorkomen”, stelt hij.Het opstellen van een nieuwe richtlijn, waar-bij wel alle partijen zijn betrokken, noemt De Vries een nobel streven. “Maar”, voegt hij toe, “eis en vonnis liggen ook nog wel eens uit elkaar. Een vloerenslijper zal het eerder eens zijn met strengere eisen dan een vloerenleg-ger. Dan moet je volgens mij niet de lat lager willen leggen, alleen om iedereen tevreden te houden.”

>>

Uit onderzoek van de Technische Universiteit van München bleek dat er een hinderlijke resonantie in de trucks ontstaat als de hoog-teverschillen tussen de wielsporen te groot is

Alleen als een hoogbouwtruck zó kan worden ingesteld dat de prestaties automatisch worden teruggeschroefd op die delen van de vloer die niet aan de strenge eisen voldoen, kan het productieverlies nog worden beperkt

24-25-27_Achtergrond vloeren_NW.indd 27 08-06-12 11:45

Page 28: Logitstiek Totaal, juni 2012

28 Logistiek Totaal | juni 2012

“Ik ben resultaatgericht en ga heel erg voor de inhoud”, typeert de kersverse Logistiek Manager van het Jaar zichzelf. “Alles heeft een doel en daar moet je zo snel mogelijk naartoe werken. Dat doe ik op een pragmati-sche manier. Ik ben niet van de dikke rapporten. Natuur-lijk is het nodig om het een en ander op papier te zetten, maar als je te veel schrijft, loop je het risico dat het

“Mensen zijn ‘key’, je hebt iedereen nodig”

rapport niet volledig wordt gelezen. Ik probeer daarom altijd te kijken voor wie we het doen, waarom we het doen en wat we willen bereiken.”

Was die resultaatgerichtheid ook de kracht van het projectteam?“De kracht van het projectteam was vooral dat het een klein team was van professionals met allemaal dezelfde motivatie. In totaal werkten er, inclusief ikzelf, vier men-sen fulltime aan het project, waarbij iedereen er volledig voor ging. Niemand had een negen-tot-vijf mentaliteit en dat was ook wel nodig. Er zijn dagen geweest dat we ’s ochtend op kantoor kwamen met het idee ’s avonds weer thuis aan te schuiven voor de maaltijd, maar uit-eindelijk pas 24 uur later naar huis gingen. Maar daar zijn nooit discussies over geweest. Het was voor ieder-een vanzelfsprekend.”

Eerder dit jaar werd Ron Kars uitgeroepen tot Logistiek Mana-

ger van het Jaar 2011. Kars kreeg de erkenning voor zijn rol in

het project ‘Samen aan de bak’, dat liep van 2006 tot 2011, en

waarin hij als project manager de implementatie van het DPS

(Dynamic Picking System) van Witron begeleidde.

Interview

Tekst en foto’s: Mark Dohmen

Logistiek Manager van het Jaar

28-29_Interview Ron_NW.indd 28 08-06-12 11:40

Page 29: Logitstiek Totaal, juni 2012

29

Welke rol heb je zelf gespeeld in dat projectteam?“Ik was als projectleider eindverantwoordelijk en hield de planning, de budgetten en de grote lijnen in de ga-ten. Daarnaast was ik de belangrijkste contactpersoon voor de projectleider van Witron. Vanwege mijn ICT-achtergrond heb ik ook het gehele ICT-gedeelte van het

project begeleid. De andere projectteamleden waren Nicole de Haan, zij verzorgde de broodnodige analyses, Leon van Vliet en (later) Marcel van Haasen, die als chef Distributiecentrum de interactie met de operatie hiel-den, en Martin Talane, als opzichter hét aanspreekpunt op de vloer.”

Welke struikelblokken kwamen jullie tegen? En hoe zijn die opgelost?“Er is een compleet nieuw systeem geïmplementeerd; volledig gemechaniseerd en geautomatiseerd. Dan krijg je, zoals altijd bij dit soort projecten, te maken met op-startproblemen. Er zit veel software achter het systeem. Die heeft de eigenzinnigheid dat er bugs in zitten. Bo-vendien moesten er storingen in de bewegende delen van het systeem worden verholpen. Doordat we daarop hadden geanticipeerd en bijvoorbeeld een goed geïn-strueerde technische dienst achter de hand hadden, was 99,9 procent van de struikelblokken snel opgelost.”

Zijn er dingen die je achteraf anders zou hebben gedaan?“We hebben gelukkig geen volledige missers gehad, maar er zijn zeker leerpunten uit het project getrokken. Het nieuwe systeem maakt bijvoorbeeld geluid. Dat hadden we afgevangen door in het contract op te nemen dat de geluidsproductie binnen de norm moet blijven. Maar dan nog kan het geluid irritant zijn. We hebben op een aantal locaties extra geluiddemping aangebracht. Ook de temperatuurontwikkeling hebben we, ondanks een gedegen voorbereiding, onderschat. Ook hiervoor hebben we aanvullende maatregelen genomen.”

Wat heb je persoonlijk geleerd van dit project?“Ik had al behoorlijk wat projectervaring, maar nog nooit een project van deze omvang gedaan. Los van de inhoud van het project – ik heb veel geleerd van logis-tiek en van bouwen – ben ik niet echt nieuwe dingen tegengekomen. Wel heb ik op meerdere punten beves-tiging gekregen. Zo is opnieuw gebleken dat een goede voorbereiding essentieel is en dat het vooral gaat om de

mensen. Door dit project zijn de functies van 90 procent van de medewerkers geheel of gedeeltelijk veranderd. Dan moet de hele ploeg betrokken zijn én blijven. Zij moeten het systeem immers draaiende houden. Ook daar moet je dus veel tijd in steken.”

Wat hebben jullie gedaan om die betrokkenheid te waarborgen?“Overal waar nieuwe werkplekken zijn gekomen, heb-ben we eerst volledige testwerkplekken gemaakt. Daarbij is gebruikgemaakt van klankbordgroepen en daarna hebben we alle medewerkers uitgebreid kennis laten maken met de testwerkplekken. Door te luisteren naar de bevindingen van de mensen op de vloer, creëer je acceptatie. Mensen moeten serieus genomen worden en mogen zich niet gepasseerd voelen. Dan is communi-catie ook belangrijk. We hebben heel wat nieuwsbrieven gemaakt waarin globaal werd aangegeven wat er in de afgelopen periode was gedaan en wat er voor de komen- de tijd op de planning stond. Daarnaast hebben we de mijlpalen gevierd met bijvoorbeeld een gebakje, een presentje of een borrel. De afsluiting van het project is met een groot feest gevierd.”

Welke tips zou je collega-managers willen meegeven?“Trek zo veel mogelijk tijd uit voor de voorbereiding en probeer daarbij zo veel mogelijk scenario’s uit te werken. Creëer daarnaast betrokkenheid. Dat is ‘key’, want je hebt iedereen nodig om het project tot een succes te maken. En zorg dat de risico-bewaking in orde is. Voor iedere cruciale stap moet er een back-out plan zijn. Ga dus uit van ‘worst case’ en zorg dat je een antwoord klaar hebt.”

“Ga uit van ‘worst case’ en zorg dat je een antwoord

klaar hebt”

“Niemand had een negen-tot-vijf mentaliteit

en dat was ook wel nodig”

Naam: Ron Kars (53)Functie: Manager Distributiecentrum,

Technische UnieArbeidsverleden: ICT manager bij Technische

Unie (1995 tot 2006), diverse ICT functies bij Raet en Amro bank

Opleiding: Automatisering en Mechani-sering van Bestuurlijke Informatiekunde (AMBI), Bedrijfskunde en Bedrijfs-economie (ISBW), Logistiek Management (EVO)

Privé: Getrouwd, drie kinderenHobby’s: Golf, lezen, �lms kijken en

klussen in en rondom het huis

Pro�el

28-29_Interview Ron_NW.indd 29 08-06-12 11:40

Page 30: Logitstiek Totaal, juni 2012

Ralph Dominicus van Oskomera: “We kunnen nu flexibeler inspelen op de vraag vanuit de markt”

Dankzij barcodescanning is de be-trouwbaarheid van de voorraad flink opgekrikt

Omstapelen van grote stapels profiel-bakken is dankzij de draagarmstellin-gen en een zijlader niet langer nodig

De door BITO geleverde magazijnstellingen stel-len Oskomera in staat om locaties flexibel in te delen en optimaal te profiteren van de ruimte

30 Logistiek Totaal | juni 2012

Nieuw magazijn met flexibele opslaglocaties en barcodescanning

Oskomera opereert weeronder één dak

Met de bouw van een nieuw pand heeft de Oskomera

Group de activiteiten in vijf verschillende panden weer

onder één dak gebracht. Het nieuwe pand beschikt

naast de kantoorruimtes over drie hallen: één voor de

gevelactiviteiten, één voor staalactiviteiten en daar

tussenin een hal die dient als magazijn. Mede dankzij

de verschillende typen magazijnstellingen en het ge-

bruik van barcodescanning heeft Oskomera nog meer

grip op het logistieke proces.

het magazijn zijn de ruim negen meter hoge draagarmstellingen, waarin de profielbakken met een zijlader kaarsrecht zijn weg-gezet. “Elke profielbak heeft nu zijn eigen locatie, zodat we niet eerst een heleboel moeten weg-zetten voordat we een bak kun-nen pakken”, aldus Dominicus.

Flexibele locatiesHet nieuwe pand is ontworpen door Archicom, dat ook over de logistieke inrichting heeft geadviseerd. De stellingen zijn a�omstig van BITO, dat in totaal 455 meter aan stellingen heeft gemonteerd. Het grootste deel daarvan − 198 meter − bestaat uit legbordstellingen die ruimte bieden aan gemiddeld 9.300 locaties. “Die locaties kunnen we flexibel indelen, onder meer a�ankelijk van het formaat van de producten. De locatielabels zijn daarom magnetisch. Van

Een jaar geleden zat Oskomera nog verspreid over vijf panden in Deurne: drie aan de ene kant en twee aan de andere kant van het spoor. De specialist in gevelbouw, staalbouw en so-lartechniek beschikte daardoor logistiek gezien over een inef-ficiënte operatie. Niet alleen vanwege het vele transport tussen de panden, maar ook vanwege de inrichting van de

panden. Neem bijvoorbeeld de bakken met profielen waarvan Oskomera de gevelelementen maakt. Die profielbakken lagen soms negen hoog opgestapeld. “Als productie dan de zesde bak van boven nodig had, moest eerst de complete stapel uit de opslag worden gehaald en de vijf bovenste bakken worden verplaatst voordat de juiste bak kon worden gepakt”, vertelt Ralph Dominicus, de manager engineering die tijdelijk ook de functie van warehouse manager heeft bekleed.Sinds begin dit jaar zijn der-gelijke situaties verleden tijd. Oskomera beschikt over een gloednieuw pand met drie grote hallen. De linkerhal is bestemd voor de gevelactiviteiten en de rechterhal voor de staalactivi-teiten, terwijl de middelste hal is ingericht als magazijn. Meest in het oogspringend element in

Tekst: Marcel te LindertFoto’s: BITO, Marcel te Lindert

Praktijk

30-31_Praktijk Oskomera.indd 30 08-06-12 11:36

Page 31: Logitstiek Totaal, juni 2012

De verbruiksgoederen in de produc-tiehallen worden volgens het ‘two bin’-principe aangevuld vanuit het magazijn

De labels op de legbordstellingen zijn magnetisch, zodat locaties flexibel kunnen worden ingericht

De perforatie in de staanders van de draagarmstellingen heeft een steek van 50 in plaats van de standaard 100 millimeter

Enkele draagarmstellingen zijn voorzien van stalen vlonders om pallets met extreme maten te kunnen opslaan

Om de medewerkers tegen vallende lading te beschermen, is de rij met enkele palletstellingen aan de achter-zijde voorzien van gaaswanden

31

locaties die we tijdelijk niet gebruiken, kunnen we de labels weghalen”, vertelt Dominicus.De 155 meter palletstellingen zijn goed voor bijna 800 locaties, die allemaal zijn voorzien van stalen roosters. De palletlocaties worden namelijk niet alleen be-zet door de standaard europal-lets, maar ook door afwijkende palletformaten, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of plaat-materiaal. De twee rijen enkele palletstellingen zijn aan de achterzijde voorzien van gaas-wanden. “Die hebben we later geplaatst om het gevaar van vallende lading te voorkomen”, aldus Dominicus.De draagarmstellingen bestaan uit twee varianten: 48 meter smalle draagarmstellingen voor de profielbakken en 54 meter extra brede draagarmstellin-gen met roosters, waarop ook andere producten met speciale afmetingen kunnen worden ge-plaatst. Opvallend is dat de per-foratie in de staanders een steek heeft van 50 millimeter in plaats van de gebruikelijke 100 mil-limeter. Oskomera kan de armen dus in stappen van 50 millime-ter verstellen. Dominicus: “We gebruiken momenteel profiel-bakken met twee verschillende hoogtes. Het kan gebeuren dat de verhouding tussen de twee typen profielbakken verschuift,

bijvoorbeeld omdat we bij an-dere leveranciers gaan inkopen. Als dat per niveau vijf centime-ter scheelt, kunnen we een extra opslagniveau creëren.”

‘Two bin’Oskomera heeft de nieuwbouw ook aangegrepen om de pro-ductielogistiek te optimalise-ren. De operatie in Deurne is nu ‘lean’ ingericht. “Als we vroeger opdracht kregen om 50 gevel-panelen te maken, werd door de magazijnmedewerkers al het benodigde materiaal in één keer klaargezet. Het gevolg was dat er zo veel materiaal stond dat de productiemedewerkers hun spullen niet meer konden vinden. Nu bekijken we per dag wat geproduceerd moet worden en welke materialen daarvoor nodig zijn”, vertelt Dominicus. Voor verbruiksgoederen zoals bouten, moeren en kitten heeft Oskomera een ‘two bin’-proces ingericht. Op elke werkplek staan compacte stellingen, die per artikel ruimte bieden aan twee rode bakken. Lege bakken worden meerdere keren per dag door een magazijnmedewerker opgehaald en opnieuw gevuld. Deze medewerker hoeft daar-voor alleen maar de barcode op de bak te scannen. Vervolgens toont het scherm van de barco-descanner op welke picklocatie de voorraad verbruiksgoederen staat waarmee de bak kan wor-den aangevuld. De nieuwe werkwijze zorgt voor een flinke verkorting van de doorlooptijd. “Vroeger was productie bezig met 50 gevel-

panelen tegelijk en lag de gemiddelde doorlooptijd rond de drie weken. Nu hebben we na drie dagen al output”, vertelt Dominicus. “Daardoor kunnen we flexibeler inspelen op de vraag vanuit de markt.”

Voorraden tellenDe nieuwe werkwijze heeft ook consequenties voor het maga-zijn. Zodra de magazijnmede-werkers materialen leveren aan productie, wordt dat nu direct afgeboekt. Oskomera maakt daarbij gebruik van barcode-scanners die door Zetes zijn gekoppeld aan het ERP-systeem van SAP, waarmee ook het ma-gazijn wordt aangestuurd. Oskomera heeft nu meer zicht op de voorraad. “We weten nu precies hoeveel producten er op een locatie liggen. Het was een verademing toen de accoun-tants op bezoek kwamen om

de voorraden te tellen. Een paar steekproeven in een uur tijd was voldoende om hen te overtuigen van de betrouwbaarheid van de voorraden. Dat was vroeger wel anders.”

Wie? Oskomera Group is een hoogwaardig technisch specia-list die zich bezighoudt met het ontwikkelen, enginee-ren, fabriceren en monteren van gevels en draagcon-structies in aluminium en staal. Daarnaast is Oskomera gespecialiseerd in projecten voor het opwekken van zonne-energie.

Wat? Oskomera heeft in Deurne een nieuw pand van 16.000 vierkante meter gebouwd. In één van de drie hallen be-vindt zich het magazijn, dat is ingericht met draagarm-stellingen, palletstellingen en legbordstellingen van BITO. Het proces wordt aangestuurd met barcodescan-ners die door Zetes aan SAP zijn gekoppeld.

Waarom? De operatie van Oskomera was verspreid over vijf pan-den, maar bevindt zich nu weer onder één dak. Dankzij de efficiënte inrichting en aansturing van het magazijn is de logistiek enorm verbeterd.

Wie wat waarom?

30-31_Praktijk Oskomera.indd 31 08-06-12 11:37

Page 32: Logitstiek Totaal, juni 2012

RAVAS MForks houden lastmoment in het oog

De MForks van RAVAS bewaken de veilige belasting van de vork en waarschuwen de chauf-feur als overbelasting dreigt

Via Bluetooth communiceren de sensoren in elke lepel draadloos met het display in de cabine

Elke lepel is voorzien van een eigen oplaadbare batterij; moet een batterij worden bijgeladen, dan meldt het systeem dit eveneens draadloos via het display

32 Logistiek Totaal | juni 2012

telligent en (optioneel) geijkt weegsysteem voor heftrucks. “Weging van de last is een mogelijkheid, maar vertelt de chauffeur nog niet of hij voldoende rekening houdt met het lastmoment van de heftruck. Daarom hebben we MForks ontwikkeld. Deze vertelt de chauffeur exact hoeveel procent van de maximale hefcapaciteit wordt gebruikt voor het veilige lastmoment”, aldus Vermeulen.Bij de MForks zit in de rug van beide lepels een sensor die de doorbuiging als gevolg van het lastmoment meet. De sensor registreert zeer nauwkeurig de buiging als er last op de vork wordt gebracht. Deze sensoren zijn zo

Overbelasting binnen het intern transport is

vaker aan de orde dan gedacht. We gebruiken

de heftrucks regelmatig onjuist en dat kan

leiden tot a�rekende vorken of een kante-

lende truck. De MForks van RAVAS bewaken

het juiste lastmoment en waarschuwen de

chauffeur direct als hij de grens passeert. Veilig

werken is echt een stuk makkelijker geworden.

De heftruck is een alleskunner, maar ergens houdt het op met zijn kracht. Desondanks dwingen we hem vaak tot, en ook wel over het randje. In de meeste schadegevallen van overbelasting is er sprake van het tillen van te zware lasten of het werken op de punt van de vork, in plaats van in de hiel. Het last-moment komt dan niet meer overeen met de maximale waarden die het lastdiagram aangeeft.Hoe goed je ook je best probeert te doen als heftruckchauffeur, soms heb je de mate van vorkbelasting niet helemaal zelf in de hand. Het is immers niet altijd mogelijk om exact te weten hoeveel een last weegt en of het lastzwaartepunt netjes in het midden van de last ligt. Natuurlijk kun je een onbekende last uit veiligheidsredenen laten staan, maar de praktijk leert vaak anders. Die vrachtwa-

gen moet nu eenmaal leeg, tijd is geld en voor je weet is het kwaad geschied. Met de vreselijkste gevolgen soms als uitkomst.

Super precies“Een van onze klanten had een bedrijfson-geval met een a�rekende vork en vroeg of we daarvoor een oplossing hadden”, vertelt marketing manager Michiel Vermeulen van RAVAS uit Zaltbommel. RAVAS staat al jaren bekend als de expert op het gebied van weegsystemen voor intern transportmid-delen en introduceerde begin 2009 haar be-kroonde iForks. Dit is een gepatenteerd, in-

Paspoort

Nooit meer overbelasting

Tekst en foto’s: Theo Egberts

32-33_Paspoort MForks_NW.indd 32 08-06-12 11:33

Page 33: Logitstiek Totaal, juni 2012

De MForks houden niet alleen rekening met het gewicht, maar registreren tevens de relatie tot het lastzwaartepunt. Een belasting in de hiel van de vork toont een veel lagere belasting dan een gewicht waarvan het zwaartepunt in het midden of op de vorkpunt ligt

Het gehele systeem neemt amper iets meer plaats in dan een gewone vork, daarbij levert RAVAS een set lepels met een ruime slijtmarge en hoger draagvermogen

Het display toont bij overbelasting een serie streep-jes zien en laat een duidelijk akoestisch signaal horen

33

een serie streepjes aan en klinkt er een dui-delijk akoestisch signaal.

Digitaal lastdiagramAls proef op de som leggen we een gewicht van 2 x 25 kg op de vork van de twee tons heftruck. Deze is voorzien van MForks die zijn gekalibreerd op een demo-waarde van ca. 150 kg op een lastzwaartepunt (lzp) van 500 mm. Met de last in de hiel van de vork geeft het display een waarde van 8%. Ver-schuiven we de 50 kg naar een lzp van onge-veer 500 mm, dan loopt de indicatie op naar 34%. Met de last helemaal op de vorkpunt, ofwel iets minder dan een lzp van 1.000 mm, komt het display tot een waarde van 66%.Met de MForks aan de truck beschikt de chauffeur feitelijk over een digitale versie van het lastdiagram van de truck waarop wordt gewerkt. In tegenstelling tot een gewoon lastdiagram, denken de MForks wel met de bediener van de truck mee en geven ze continu aan wat het krachtenspel is dat zich op de vork afspeelt. De MForks zijn daarbij voorzien van een verstevigde hielbolling, waardoor de vork zelf een lan-gere levensduur heeft dan een standaard exemplaar.

Terechte onderscheidingenNa enkele proeven met uiteenlopende gewichten kunnen we concluderen dat de MForks een directe bijdrage leveren aan een hogere veiligheid rondom de inzet van de heftruck. Geen wonder dat de collega’s van het Duitse vakblad Machine Markt de MForks hebben onderscheiden als innova-tief product bij hun introductie op de CeMAT in 2011. Ook de Engelse Fork Lift Truck Asso-ciation reikte een award uit aan de ontwik-kelaars uit Zaltbommel. Een tekortkoming, voor zover je daarvan kunt spreken, van de MForks is de beperking van de keuze voor het kalibreren. Tot op he-den werkt de meting niet hoogte- en mast-neiginga�ankelijk. Het kalibreren wordt daarom op een specifieke mastsectiehoogte gedaan, meestal op grondniveau omdat daar in de regel het eerste moment van

precies, dat een twee tons vork met gemak een gewicht van 25 kg herkent. Vervolgens wordt het meetsysteem gekalibreerd op de truck en zijn specifieke lastdiagram. Stel dat een twee tons truck met een 4.500 mm mast met side shift een hefvermogen heeft van 1.750 kg op 500 mm, dan wordt dat gewicht als referentie voor de 100% belas-tingswaarde gebruikt. Staat er meer gewicht op de vork, dan weten de MForks dat er een onveilige situatie ontstaat. Ook als het last-zwaartepunt wordt vergroot van 500 naar 600 mm of meer, herkent het systeem dat onmiddellijk.

Geen kabels of lastige verbindingenDe sensoren in de vorkruggen worden ge-voed door een eigen oplaadbare batterij met een autonomie van 180 uur bij gemiddeld gebruik. De gegevensuitwisseling met het display in de truck geschiedt geheel draad-loos met behulp van Bluetooth-techniek, zodat er geen draden door de mast en naar de cabine lopen. Het systeem meldt tevens als de batterij van de sensoren een bepaalde mate van ontlading bereiken en weer opge-laden dienen te worden.De batterij van de monitor in de cabine krijgt zijn voeding van de truck en is gekop-peld aan het contactslot. Zodra de truck wordt ingeschakeld zijn ook de MForks direct actief. Op het verlichte display ziet de chauffeur bij het opnemen van een last het bereikte percentage van het veilige last-moment. Overschrijdt de last de 100%, dan geeft de monitor na de aanduiding 100%

Naam: RAVAS MForksGeboorteplaats: ZaltbommelGeboortedatum: Februari 2011 Verschijning: Intelligente vork FEM 2A/BCapaciteit: 2.500 kg op lzp 600 mmSchaalverdeling: Stappen van 2%Tolerantie: +/- 2%

overbelasting dreigt. Nog fraaier zou zijn als er een combinatie wordt gemaakt met de eventueel al bestaande hoogtemeting, zoals op diverse merken reachtrucks het geval is. Koppeling via de CAN-Bus van de truck is naar alle waarschijnlijkheid de volgende stap in de vervolmaking van het systeem.

Nooit meer overbelasting

32-33_Paspoort MForks_NW.indd 33 08-06-12 11:34

Page 34: Logitstiek Totaal, juni 2012

34 Logistiek Totaal | juni 2012

enigszins voor op wettelijke eisen. De verbeterde motor is meteen de belangrijkste noviteit, want voor de rest is de modelserie amper gewijzigd. Uiteraard stellen we de truck in zijn totaliteit graag even voor, want sinds de test van de 25D7 dieseltruck, bijna vijf jaar geleden, heb-ben we geen Hyundai meer in onze test gehad.

Praktisch en bruikbaarAl bij eerdere testen concludeerden we dat Hyundai niet primair mikt op technische hoogstandjes of opmerke-lijke innovaties. Praktisch gebruiksgemak en gemid-deld goede prestaties staan voorop en daar is ook deze 20L-7M een voorbeeld van. Op een groot aantal punten heeft de Koreaanse fabrikant goed gekeken naar de ei-sen van de Europese gebruiker. Dit zien we vooral terug in de toegankelijkheid, de ergonomie en het ontwerp.

We build a better future, zo stelt Hyundai op haar brochure over

de nieuwste versie van de 15/18/20L-7M serie. Hiermee verwijst

de Koreaanse fabrikant vooral naar milieuvriendelijkheid van

de LPG-motor die in deze lichte heftruckserie wordt toegepast.

De overige eigenschappen van de Hyundai laten zich vooral als

conventioneel en ‘recht door zee’ bestempelen.

Met de nieuwe L4KB motor uit eigen huis brengt Hyun-dai in haar 7M-serie een krachtbron die voldoet aan de richtlijnen van de Tier 4 (interim) norm. Hierdoor is de uitstoot van schadelijke emissies laag en loopt het merk

Test

Tekst en foto’s: Theo Egberts, Andersom Testing

Hyundai 20L-7M

Het milieu centraal

De Hyundai 20L-7M met schone Tier 4 LPG-motor is een enigszins conventio-nele, maar stille en toegankelijke truck

De rechtstreekse bediening van de hydrauliekventielen is zeer nauwkeurig; de hendels zouden een fractie langer mogen zijn

Zonder gebruik te hoeven maken van gereedschappen ligt het technisch hart snel binnen handbereik

34-37_Test Hyundai_NW.indd 34 08-06-12 11:32

Page 35: Logitstiek Totaal, juni 2012

35

Hier en daar zou men nog een stapje extra kunnen zet-ten. We zetten de belangrijkste aspecten op een rij.De modellering van 20L-7M is netjes. De ronde, vloeien-de vormen zijn uitnodigend en praktisch. De bereikbaar-heid van het technisch hart en vitale componenten is uitstekend en het contragewicht heeft grote openingen waardoor de koellucht probleemloos zijn weg vindt. De entree tot de ruim ogende werkplek is prima, ook al betreft het hier een truck in de serie lichtere trucks met verbrandingsmotor van 1.5 tot 2 ton hefvermogen. De op-/afstap is opvallend laag en biedt voldoende ruimte voor grote en zware werkschoenen. De neigcilinders lig-gen netjes onder afdekkappen en vormen geen obstakel. De voetenplaat zelf is ruim genoeg om makkelijk de drie pedalen (inch, rem, acceleratie) te kunnen bedienen. De ruimte tot het beschermdak is eveneens riant en biedt grotere chauffeurs een probleemloze werkplek.

Gewichtige kwestieDe zitting van de standaard Hyundai-stoel is vrij vlak en hard. Ook de veerweg is beperkt en de gewichtsinstel-ling niet echt nauwkeurig. De veelrijder doet er verstan-dig aan om een optioneel andere stoel te selecteren. De stuurkolom is in zes standen te verstellen en voorzien van een vrij groot stuurwiel voor een dergelijk compacte truck. Dit past een beetje in de conventionele opbouw, iets wat we eveneens terugzien in de twee ronde, ana-loge klokken voor de indicatie van het brandstofniveau- (dieselversie) en motortemperatuur, het gebruik van een >>

inching-pedaal, de regeling van de hefsnelheid via rijpe-daal (motortoerental) en de handbediende parkeerrem. Onze testtruck is voorzien van een drievoudige 4.700 mm mast met integrale side shift en dubbele cilinders voor de vrije heffing. Door deze he�oogte en het extra mastgewicht is de 20L-7M geen 2 tonner, maar een 1.275 kg truck en dat is toch wel een behoorlijke stap terug. Met twee, wat verwarrende lastdiagrammen op de truck is het bovendien niet direct duidelijk wat de truck nu werkelijk kan en mag tillen. Hyundai Europe bevestigt dat 1.275 kg hoort bij dit masttype, maar ga-randeert dat we een gewicht tot 1.875 kg probleemloos tot 3.300 mm kunnen heffen. Na enkele proefrondes

Naam Hyundai

Type 20L-7M

Lengte (mm) 2.268

Breedte (mm) 1.070

Hoogte mast (mm) 2.155

Hoogte frame (mm) 2.110

Vorken lxbxd (mm) 1.200x100x40

Wielbasis (mm) 1.410

Spoorbreedte (mm) 890

Bodemvrijheid (mm) 113

Overhang voor/achter (mm) 398/500

Gangpadbreedte 3.861

Maximale last (kg) 1.275

Lastzwaartepunt (mm) 500

He�oogte (mm) 4.735

He�oogte maximale last (mm) 4.735

Vrije heffing zonder/met lastrek (mm) 1.650/1.135

Hefsnelheid belast/onbelast (cm/s) 696/696

Daalsnelheid belast/onbelast (cm/s) 544/376

Rijsnelheid onbelast voorwaarts/achterwaarts (km/h) 19,57/19,57

Rijmotor (kW) 36,8

Toerental 2.450

Bandenmaat voor 6.50-10

Bandenmaat achter 5.00-8

Bandenmerk Heungah

De op-/afstaphoogte is met 390 mm aangenaam laag; de trede is bovendien ruim en veilig

De Hyundai is voorzien van een bakje met papierklem, bekerhou-der en wat extra opbergruimte

34-37_Test Hyundai_NW.indd 35 08-06-12 11:32

Page 36: Logitstiek Totaal, juni 2012

36 Logistiek Totaal | juni 2012

>> beperken we ons in deze test toch tot een maximaal gewicht van 1.275 kg, ook al heffen we tijdens de pres-tatiemetingen slechts tot twee meter. De reden hiervoor ligt in de kwaliteit van de Heungah volrubberbanden. Het is niet de eerste keer dat we deze betitelen als erg zacht, zweverig en onvoorspelbaar. Wie intensief werkt

en ook zwaardere gewichten hanteert, doet er goed aan om een set stabielere banden te laten monteren. Door de banden is de koersvastheid van Hyundai minder goed dan hij zou kunnen zijn. Hyundai zegt zich bewust te zijn van deze beperking en is bezig de productie aan te pas-sen. Ook importeur ZHE stelt, a�ankelijk van de inzet, regelmatig andere bandkeuzes voor.

Mastbediening en zichtDankzij de dubbele cilinders voor de vrije heffing is het zicht op de rijweg en de vorkpunten redelijk tot goed. Helaas snoepen alle kettingen, slangen, het vorkenbord en de side shift veel centimeters zicht weg en meten we tot een he�oogte van twee meter een dodehoek van 65 cm. Vanaf een he�oogte van 4.30 tot 4.70 meter zijn we het zicht op de vorkpunten vrijwel geheel kwijt omdat het dichte, achterste deel van het beschermdak te ver naar voren doorloopt. We moeten in dit geval flink met het bovenlichaam voorover hellen voor een betere zichtpositie.Voor de bediening van de mastfuncties heeft Hyundai vier hendels rechts naast de stoel geplaatst. Door de di-recte koppeling aan de ventielen werken ze voorspelbaar De Hyundai is rijkelijk uitgerust met spiegels, verlichting en zwaailicht

De voetenplaat is ruim en biedt ook aan de grootste maten werkschoenen volop bewegings-vrijheid

Door de dichte achterzijde van het beschermdak is de vork in de laat-ste 30 tot 40 cm van het mastbereik niet zo gemakkelijk te zien

34-37_Test Hyundai_NW.indd 36 08-06-12 11:32

Page 37: Logitstiek Totaal, juni 2012

37

Pluspunten:+ Toegankelijkheid+ Rij- en hefsnelheden+ Geluidsniveau

Voor verbetering vatbaar:- Banden- Zicht door de mast op hoogte- Abrupte wisseling rijrichting

Quickscan

en zeer nauwkeurig. Om nog makkelijker te werken, zouden ze een fractie langer mogen zijn, maar dat zou ten koste gaan van de aangenaam korte slag. In voorgaande testen met Hyundai heftrucks consta-teerden we op de driedelige masten een duidelijke mate van torsie en swing. Dit is nu vrijwel verdwenen, al heeft ook hier de truck te lijden onder de overmatige invering van de banden. Het is een extra reden om voor andere banden te kiezen.

PrestatiesDe prestaties van zowel het heffen als het rijden zijn bij de Hyundai 20L-7M vergelijkbaar met de topmerken uit Europa, al verwachten we dat het prijskaartje beslist gunstiger zal zijn. De snelheden zijn hoog en beheers-baar en hierbij is de motor steeds opvallend stil en rus-

tig. Wel kiezen we voor een voorzichtige wisseling van rijrichting, omdat de omschakeling van de koppelomvor-mer en aandrijflijn vrij abrupt verloopt. Van elektroni-sche bewaking of afremming is geen sprake. De productiviteit ligt met een theoretische 343 pallets per acht uur slechts een fractie onder het gemiddelde van de 1,5 ton LPG-trucks van Europese makelij die we eerder in onze test hadden. Met een bijbehorend ver-bruik van 7,43 liter per uur is de Tier 4-motor niet zo zui-nig als zijn Europese soortgenoten. Wie echter de truck rustig en beheerst inzet, ziet dit verbruik met gemak zeven tot acht procent dalen zonder al te veel aan pro-ductiviteit in te leveren. Wie daarbij ook de (te) zachte banden vervangt, zal niet alleen een veel beter beheers-bare en voorspelbare truck in handen hebben, maar ook nog meer bijdragen aan een ‘better future’.

Het zicht door de driedelige mast met vrije heffing en side shift is op grondniveau veel beter dan op grotere werkhoogtes

De Heungah banden veren te sterk in en geven de truck een onvoor-spelbaar karakter

34-37_Test Hyundai_NW.indd 37 08-06-12 11:32

Page 38: Logitstiek Totaal, juni 2012

Gelijktijdig met Logistica 2012 vindt de vak-beurs ICT & Logistiek plaats, volgens organi-sator VNU Exhibitions Europe hét platform voor ICT-toepassingen en -diensten in de logistieke keten. Bezoekers van Logistica hebben gratis toegang tot ICT & Logistiek en vice versa. De combinatie van beide beurzen biedt een compleet aanbod voor alle facet-ten die van belang zijn voor een goed functionerende supply chain.

ICT & Logistiek

38 Logistiek Totaal | juni 2012

Logistiek epicentrum bruist van innovatie

Logistica 2012: een vooruitblik

Over vijf maanden gaat de vak-

beurs Logistica 2012 van start. Zo’n

300 exposanten en ruim 20.000

bezoekers komen samen om te

netwerken, kennis te delen en inno-

vaties uit te wisselen. De voorberei-

dingen zijn in volle gang. Tijd voor

een vooruitblik.

In november wordt Utrecht vier dagen lang omgetoverd tot het logistiek epicentrum van de Benelux, als Jaarbeurs Utrecht de deuren opent voor Logistica 2012. Samen met de exposanten, partners en de stich-ting Logistica, zet beursorganisator VNU Exhibitions Europe alles op alles om het driejaarlijkse evenement weer tot een groot succes te maken. Naast een groot en vol-ledig exposantenaanbod, krijgt de beurs een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars, workshops en informa-tieve tours over de beursvloer. Dit alles om ervoor te zorgen dat de bezoeker volledig

geïnformeerd, geïnspireerd en met de juiste contacten de beurs verlaat.

Sterk aanbodIntussen hebben zich al veel prominente na-men aan de vakbeurs verbonden. “Er is net als voorgaande edities veel animo voor Lo-gistica”, vertelt project manager Frank Klein Tank. “Alle topaanbieders op het gebied van mobiel intern transport zijn inmiddels van de partij. Na Toyota, Jungheinrich, Atlet en Crepa, hebben ook Still, Linde, Crown, Yale, Hyundai en Barloworld ingetekend. Daar-mee is het aanbod zeer compleet en zelfs sterker dan in 2009. Ook op het gebied van geautomatiseerde systemen en opslag is er zeer veel interesse en is de sector nagenoeg

volgeboekt.” Naast dat er tal van (nieuwe) producten worden gepresenteerd, kan bij de exposanten ook de nodige kennis worden vergaard. Zo staan er op de komende beurs-editie verschillende bedrijven die gericht advies geven over logistiek in combinatie met veiligheid, webwinkellogistiek en personeel.

Extra aandachtIn overleg met de Stichting Logistica is een aantal thema’s vastgesteld die tijdens de beurs extra aandacht krijgen. Zo komen de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en Value Added Logistics (VAL) prominent aan bod. Ook aan het momenteel zeer populaire onderwerp

Tekst: Mark Dohmen/Renate van RoosmalenFoto’s: VNU ExhibitionsEurope

BeursLogistica 2012 moet een groot en volledig exposan-tenaanbod bieden. Daarnaast krijgt de vakbeurs een uitgebreid inhoudelijk programma

Project manager Frank Klein Tank: “Alle topaanbie-ders op het gebied van mobiel intern transport zijn van de partij”

38-39_Beurs Logistica_NW.indd 38 08-06-12 11:15

Page 39: Logitstiek Totaal, juni 2012

39

band’ langs alle stellinglocaties te bevesti-gen, en naar wens op elke mogelijke plaats een display in te ‘prikken’ (of te verwijderen), kan een hoop tijd, werk en kosten worden bespaard. Typisch zo’n voorbeeld van een op het eerste gezicht kleine innovatie, met potentieel groot effect.” Dat neemt niet weg dat De Koster ook oog heeft voor meer ‘spectaculaire’ innovaties op de beurs. Zo is hij erg nieuwsgierig naar KIVA Systems, een bedrijf uit Boston dat dit jaar voor het eerst aan Logistica deelneemt. Een van de nieuwste ontwikkelingen van het bedrijf is een Mobile-robotic Fulfilment System, een systeem waarbij robotjes zich door het magazijn bewegen en de gewenste stellingen naar de verzamelaar toe bren-gen. Het systeem wordt in ons land voor het eerst ingezet in het nieuwe EDC van Timber-land, in Almelo.Welke innovatie uiteindelijk de Logistica Award wint is overigens niet alleen aan de jury. Het publiek kan ook dit jaar weer mee-stemmen voor de publieksprijs. De geno-mineerden en het stemformulier zijn vanaf september te vinden op de website van de beurs (www.logistica-online.nl).Logistica 2012: een vooruitblik

webwinkellogistiek is gedacht. E-fulfilment is een vak apart en verdient een eigen plek op de logistieke agenda, vinden de organi-satoren. In hal 8 wordt daarom een e-fulfil-ment Expo ingericht, waar de beursganger antwoord krijgt op alle vragen rondom mul-tichannel logistiek. En wie geïnteresseerd is in ICT-oplossingen, kan zijn of haar beursbezoek nog completer maken met een bezoek aan de gelijktijdig plaatsvindende vakbeurs ICT & Logistiek (zie kader ‘ICT & Logistiek’).

Order Picking ExperienceOok ergonomie en efficiënter werken blijven voorname focuspunten voor de interne logistiek, en daarmee voor de vakbeurs. Op het Scala Logistica Plein wordt getoond hoe op deze gebieden (meer) winst kan worden geboekt. Bijvoorbeeld in de Order Picking Ex-perience, een initiatief van de Erasmus Uni-versiteit in samenwerking met onder andere het ROC Zadkine en het Material Handling Forum (MHF). In dit interactieve experiment worden vier verschillende methoden van order picking uitgetest: conventioneel (met een papieren lijst), pick-to-light, picking met behulp van een RF-terminal en voicepicking.Beursbezoekers kunnen deelnemen aan het experiment en zo zelf de voor- en nadelen van elke methode aan den lijve ondervin-den. “Welke methode het best bevalt, kan per persoon en bedrijf verschillen”, weet René de Koster, professor of Logistics and Operations Management aan de Erasmus Universiteit. “Aan een systeem dat een hoge productiviteit oplevert kan een hoger

prijskaartje hangen. Verder zijn ook pick kwaliteit, (dis)comfort en ‘job satisfaction’ van invloed. In de Order Picking Experience kunnen individuele managers de methoden uitproberen en zo een gevoel krijgen welke oplossing het beste bij hun bedrijf zou pas-sen.”

Logistica AwardNaast dat hij betrokken is bij de Order Pic-king Experience, is De Koster ook juryvoor-zitter van de Logistica Award, een pres-tigieuze prijs voor de meest innovatieve oplossing in de interne logistiek, die tijdens de beurs wordt uitgereikt.De concurrentie is groot, want innovaties zijn er tijdens Logistica 2012 genoeg. De Koster kijkt er dan ook naar uit zich over het aanbod te buigen, op zoek naar de groot-ste innovaties van dit moment. Het woord ‘groot’ moet daarbij volgens de professor vooral spreekwoordelijk worden opgevat. “Het zijn vaak de kleine ontwikkelingen die grote gevolgen kunnen hebben”, stelt hij. “Zo sprak ik laatst een leverancier van een nieuw pick-to-light systeem: een bedrieglijk eenvoudige stroomtape. Door deze ‘prik-

Logistica 2012 verwacht zo’n 300 exposanten en ruim 20.000 bezoekers

René de Koster, juryvoorzitter van de Logistica Award: “Het zijn vaak de kleine ontwikkelingen die grote gevolgen kunnen hebben”

38-39_Beurs Logistica_NW.indd 39 08-06-12 11:16

Page 40: Logitstiek Totaal, juni 2012

Specialist in logistiek materiaal

• Steekwagens• Elektrische trappenklimmers• Vierwielige wagens• Rolcontainers• Verhuismateriaal• Facilitaire hulpmiddelen• Pallettrucks• Stapelaars• Werkplaatsinrichting• Meubelwagens / meubelhondjes

• Miniliften• Kunststof bakken • Kunststof pallets• Heftruckvoorzetapparatuur• Vatenhandling• Milieuopvangbakken• Drempelplaten• Oprijplaten• Stapelstellingen• Wielen

Showroom en magazijnBoerhaavelaan 21 • 2992 KB Barendrecht

Tel. 0180-616000 | E-mail: [email protected]

Voor maatwerk en advies: bel 0180 - 616 000 of kijk op www.aarnoudse.nl

Onderzoek en vergelijk!

Programma en aanmelding via www.logistiektotaal.nl

Retrofit • Case stories door eindklanten • Business Cases • Second Opinion in 10 minuten • Optimalisatie • Veiligheid • Onafhankelijk van originele leverancier • Onafhankelijk van ERP/WMS

Een samenwerking van LogistiekTotaal, Actemium en CSi industries.

Heeft u een bestaande

logistieke installatie?Nieuwbouw of optimalisatie? Donderdag 20 september 2012

Themamiddag ’Retrofit & optimalisatie in de logistiek’

Page 41: Logitstiek Totaal, juni 2012

41

De industrierobot moet mensen ontlasten bij werk-zaamheden die eentonig zijn of schadelijk voor de gezondheid. Ook in logistieke operaties is het al lang geen onbekende oplossing meer. Toch blijft de inzet van robots tot nu toe vaak beperkt. Die beperkte inzet heeft deels te maken met de grijpproblematiek. Het is immers niet eenvoudig om het picken van bijvoorbeeld 100.000 verschillende artikelen met één systeem te au-tomatiseren. Als het aan het Duitse Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) ligt, komt daarin verandering. Het instituut ontwikkelde de IPA-pickup robot met walsgrijper, die eind vorige maand werd gepresenteerd op de vakbeurs Automatica 2012 in München.De robot – bedoeld voor het (de)palletiseren van goede-ren – is voorzien van nieuwe functies en geoptimaliseer-de sensoren, die het systeem nog flexibeler maken. Niet alleen wat betreft de grootte, het gewicht en het soort verpakking nemen de inzetmogelijkheden toe. Ook de positieherkenning, noodzakelijk voor het feilloos (de)palletiseren, is verbeterd.

Veelzijdiger“Dankzij betere sensoren, data- en beeldverwerking en snelle processen wordt de automatisering steeds krach-tiger en veelzijdiger. Daar maken we consequent gebruik van”, vertelt Hendrik Mütherich, projectleider van de afdeling robotsystemen bij Fraunhofer IPA.Met behulp van geïntegreerde beeldverwerking kan de robot diverse objecten en verpakkingen lokaliseren. Dankzij de walsgrijptechniek is het systeem in staat om de goederen vervolgens dáár vast te pakken, waar tradi-

Betere sensoren, data- en beeldverwerking

en snelle processen maken de industrierobot

steeds krachtiger en veelzijdiger. De nieuwe

IPA-pickup robot met walsgrijper is hier een

goed voorbeeld van. Op palletiseergebied

moet de robot een waar multitalent worden.

tionele, van bovenaf werkende klem- of zuiggrijpers, bij dicht op elkaar gestapelde goederen niet meer verder komen. “Dat kon de IPA-robot al eerder”, vult Müthe-rich aan. “Nu kent deze robot nog meer functies, die de mogelijkheden voor het grijpen en terugplaatsen verder vereenvoudigen.” Nieuw is bijvoorbeeld een kracht-moment-sensor bij de koppeling tussen de robotflens en de grijper, die het gewicht van het pakket automatisch vaststelt en het proces beter controleert.

Breed scalaHet robotsysteem kan goederen met een gewicht tot 40 kg en breedtes van 10-150 cm handlen. De bandbreedte van verpakkingen, waarmee de grijper overweg kan, loopt door de nieuwe functies van dozen en pakketten, plastic verpakkingen en zakken tot aan tassen. Op dit moment voert Mütherich veelbelovende gesprekken over een pilot in de praktijk bij een industriële partner.De dringende behoefte aan een verbeterde inzet van robots bij het verzamelen en palletiseren van goederen ligt voor de hand, volgens de projectleider: “Een ma-gazijnmedewerker verplaatst gemiddeld per werkdag zeven tot twaalf ton aan goederen in ergonomisch vaak ongunstige lichaamshoudingen. Vermoeidheid en lichamelijke schade op latere leeftijd – en het daarmee vaak gepaard gaande langere ziekteverzuim en onre-gelmatige personeelsbezetting – zijn het gevolg. Het IPA-robotsystem kan in een cyclustijd van acht tot tien seconden doorwerken, zonder pauze en vermoeidheid. Daarmee overtreft de robot de menselijke prestaties en wordt de mens ontzien. Bovendien is de capaciteit beter te calculeren”, vat hij samen.

Achtergrond

Tekst: Mark DohmenFoto: Fraunhofer IPA

IPA-pickup walst palletiseerhobbels glad

Duits multitalent

Fraunhofer ontwikkelde de IPA-pickup robot met walsgrijper. Nieuwe functies en geoptimali-seerde sensoren maken de robot nog flexibeler

41_Achtergrond Fraunhofer_NW.indd 41 08-06-12 11:12

Page 42: Logitstiek Totaal, juni 2012

42 Logistiek Totaal | juni 2012

SplitbedieningOok tijdens het orderverzamelen zelf neemt het comfort toe. Pallets op de vork en goederen in de stellingen zijn nu beter bereikbaar, mede dankzij een optionele ‘tilt barrier’, waarbij het beschermrek tot 120 mm meebeweegt in de reikrichting van de bestuurder, die daarbij zijn knie kan laten rusten op de daarvoor bestemde ergono-mische panelen. Orders kunnen op deze manier sneller en bovendien meer ergono-misch worden verwerkt, stelt Linde. Zelfs als de goederen op het achterste stellingvak liggen. Indien gewenst kan de truck echter ook worden voorzien van glazen zijdeuren voor een optimaal zicht. De moderne LED-verlichting aan de zijkant van het cabinedak zorgt ervoor dat goederen en picklocatie altijd goed zichtbaar zijn.Eveneens optioneel is de splitbediening, waarbij alle bedieningsfuncties in de arm-leuningen van de stoel zijn verwerkt. De traditionele frontbediening – overigens nog steeds leverbaar, ook op de nieuwe K-truck – wordt daarmee overbodig. Dank-zij de splitbediening heeft de bestuurder

De Linde K-truck is geen volledig nieuwe ma-chine. Onder de kap voerde de fabrikant, op een nieuwe controller na, geen veranderin-gen door. Toch zijn er wel degelijk verbete-ringen waar de gebruiker profijt bij heeft.Zo biedt het nieuwe model beduidend meer comfort voor de chauffeur, doordat de ont-

werpers veel aandacht hebben besteed aan de volledig geïnnoveerde cabine. Dat ver-hoogde comfort begint bij de lage opstap, door Linde easy access genoemd, en loopt via diverse opbergvakken en een flexibel montagesysteem voor het monteren van bij-voorbeeld een terminal of andere hulpmid-delen tot een volledig aan de wensen en het postuur van de bestuurder in te stellen stoel en besturingspaneel.

Paspoort

Tekst: Mark DohmenFoto’s: Linde Material Handling

A�ankelijk van de inzet kan er worden gekozen tussen de traditionele frontbediening en de split-bediening, waarbij alle bedieningsfuncties in de armleuningen van de stoel zijn verwerkt

Tijdens een internationale persbijeen-

komst toonde Linde Material Handling

afgelopen maand zijn jongste innovaties.

Ook de vernieuwde combitruck uit de

K-serie werd gepresenteerd. Een preview

van de nieuwe serie gaf de fabrikant eind

vorig jaar al. Sinds januari van dit jaar is

de productie gestart.

Met de vernieuwde K-serie mikt Linde op meer comfort en een hogere betrouwbaarheid

Meer comfort en betrouwbaarheid

Linde Material Handling presenteert nieuwe combirange

42-43_Paspoort Linde_NW.indd 42 08-06-12 11:10

Page 43: Logitstiek Totaal, juni 2012

43

Het voordeel loopt volgens Linde op tot 25 procent.Net als zijn voorganger is de nieuwe K-truck voorzien van Linde System Control (LSC), versie 3.3. LSC geeft de truck intelligen-tie en past de prestaties van de truck aan de omstandigheden aan. Met behulp van sensoren weet de truck wat het daadwer-kelijke gewicht is van de last op de vork. Het systeem waarschuwt als een pallet te zwaar is of als de last te hoog wordt geheven om ermee te rijden. Doordat de performance wordt afgestemd op de last, neemt volgens Linde niet alleen de veiligheid toe, ook de productiviteit stijgt, aldus de fabrikant. Per uur zouden er tot 15 pallets meer kunnen worden verwerkt.

Configuratie op maatDe nieuwe K-serie wordt door Linde vol-ledig op maat gemaakt. Dankzij een breed gamma aan onderdelen en de modulaire bouwwijze kan het ontwerp op de specifieke

meer zicht op de lading en kan hij de truck op eenvoudige wijze bedienen. De optie is volgens Linde zeer nuttig wanneer met de truck veel orderpicktaken worden verricht, of als er grote goederen worden verzameld. De splitbediening is flexibel instelbaar en kan in elke voor de chauffeur comfortabele werkhouding worden versteld. Er kan zowel staand als zittend worden gewerkt met de splitbediening.

Intelligente truckVerder biedt de nieuwe combi de mogelijk-heid tot integratie van (passieve) RFID-tags. Zo’n integratie maakt het mogelijk om te werken met zonedetectie en beveiligings-functies. De RFID-technologie geeft de truck veel extra functionaliteiten. Snelheid- en veiligheidsfuncties, eindegangpad rem, snel-heidsvermindering en de identificatie van zones kunnen op maat worden geconfigu-reerd en gevarieerd. Ongelijke oppervlakken en vaste obstakels kunnen bijvoorbeeld in de parameters van de truck worden inge-bouwd. Een veilige inzet wordt zo gewaar-borgd.Ook bespaart de navigatie via RFID kostbare tijd. De truck rijdt immers automatisch via de meest optimale diagonaal naar de juiste locatie. En de bestuurder kan een pallet niet meer op een foutieve locatie plaatsen.

Naam: Linde KGeboorteplaats: Reutlingen, DuitslandGeboortedatum: Januari 2012Verschijning: CombitruckMax. hefcapaciteit: 1.500 kgMax. hefhoogte: 17.000 mm

inzetsituatie worden aangepast. Niet alleen truckdimensies, maar ook verschillende batterijcapaciteiten, gangpadbreedtes en afzethoogtes worden in de zogeheten VNAP tool ingevoerd of gewijzigd, waarna de soft-ware ter plekke de gevolgen uitrekent voor de prestaties van de truck.Een compacte maatvoering (de K-truck kan worden ingezet in zeer smalle gangen), een hefcapaciteit tot 1,5 ton en een he�oogte van maximaal 17 meter maken daarnaast volgens de fabrikant een verhoging van de opslagcapaciteit mogelijk tot 50 procent.

De ‘tilt barrier’ in het beschermrek beweegt tot 120 mm mee in de reikrichting. Handig bij het verzame-len van goederen die verder weg liggen

Dankzij de moderne LED-verlichting zijn goederen en picklocatie altijd goed zichtbaar

De cabine is uitgevoerd met een flexibel montagesysteem voor het monteren van een terminal, een klem-bord of andere hulpmiddelen

42-43_Paspoort Linde_NW.indd 43 08-06-12 11:11

Page 44: Logitstiek Totaal, juni 2012

RHINO.VALUE NEEDSPROTECTION.

Het Rhino™ programma is ontwikkeld om invulling te geven aan de toenemende vraag naar bescherming van personen, machines en

goederen binnen bedrijven. Rhino™ biedt een compleet, modulair programma van solide oplossingen voor indoor- en outdoortoepassingen,

uitgevoerd in gegalvaniseerd staal & roestvaststaal. Bevestigingsmaterialen- en plaatsingsgereedschappen completeren het leverings-

programma en indien gewenst kunnen de producten ook ter plaatse worden gemonteerd.

Bel voor meer informatie 024-6487217 of kijk op www.rhino-protection.net

Page 45: Logitstiek Totaal, juni 2012

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Tot het voorjaar van 2012 zetelt LogiXperience in Venlo, waar be-zoekers kunnen deelnemen aan drie verschillende demonstraties

45

Marktnieuws

Na een half jaar bivakkeren in Zoetermeer zet LogiXperience nu

een jaar lang zijn tenten op in Venlo. In het Logistiek Facilitair

Centrum van EVO hebben de vijftig partners drie demonstra-

ties opgezet, waarmee bezoekers zich kunnen oriënteren op de

mogelijkheden die de logistiek biedt. Centraal in deze tweede

pilotlocatie staat de ‘eadible fl ower’, een eetbare bloem.

Tweeduizend bezoekersLogiXperience vervult een behoefte, heeft Van Hek er-varen tijdens de eerste pilotfase bij EVO in Zoetermeer. “Het is onze missie om vraag en aanbod van toegepaste kennis, oplossingen en diensten bij elkaar te brengen. Wij hebben gemerkt dat veel bedrijven hun vraag niet helder kunnen krijgen. Eén bedrijf gaf bijvoorbeeld aan een nieuw warehouse management systeem (WMS) te zoeken, maar bleek uiteindelijk een probleem met de in-richting van de supply chain te hebben”, aldus Van Hek.In Zoetermeer, waar een half jaar lang de supply chain van een tablet-computer centraal stond, kwamen 900 mensen af op de demonstratiesessies. Tijdens het jaar dat LogiXperience in Venlo zit, moet het bezoekersaan-tal uitkomen op 2.000. De ervaringen van de bezoekers in Zoetermeer geven vertrouwen. “Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de bezoekers een bezoek aan Lo-giXperience aanbeveelt aan collega’s en relaties”, aldus Peter van der Meij, voorzitter van de Klankbordgroep die de kwaliteit van de demonstraties in de gaten houdt.

Vijftig partnersHet aantal partners blijft schommelen rondom de vijftig. Tegenover het a� aken van partners als Centric en Lalesse staat de komst van nieuwe partners als Hovuma, Pcdata, Segway en TANS. Dat de beoogde vestigingsplaats op de Dinalog-campus in Breda op losse schroeven staat en in ieder geval is vertraagd, zorgt hier en daar voor wat lichte twijfel over de toekomst. Van Hek: “Onze partners willen maar één ding: land dat ding. Daarom zijn we op zoek naar een locatie waar we na Venlo twee of drie jaar kun-nen blijven zitten. Dat biedt ons meer mogelijkheden. We zijn met verschillende locaties in gesprek. Na de zomer moet er meer duidelijkheid zijn.”

Een bloem waarvan de knol kan worden gebruikt voor zetmeelproductie en veevoer, waarvan de steel heerlijk smaakt in salades en waarvan de bloem gretig aftrek vindt in het Verre Oosten. Zo’n bloem bestaat (nog) niet, maar is bedacht om als voorbeeld te dienen in de tweede pilotlocatie van LogiXperience in Venlo. Met de Floriade op een steenworp afstand wilde het logistieke experience center graag een voorbeeld uit de AGF- en sierteeltsector als uitgangspunt voor de demonstraties nemen. Rondom de ‘eadible fl ower’ is een fi ctieve supply chain ingericht met kwekerijen in Kenia en Spanje, een logistieke hub in Venlo en afnemers in Europa, het Verre Oosten en in Noord-Amerika. “We la-ten bijvoorbeeld zien wat de consequenties zijn voor de supply chain als opeens de vraag in de Verenigde Staten stijgt”, vertelde initiatiefnemer Jeff van Hek tijdens de opening van de tweede pilotlocatie op 9 mei.

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nlExperience center verhuist voor

een jaar naar Venlo

Tekst en foto’s: Marcel te Lindert

Bezoekers van LogiXperience kunnen deelnemen aan vier verschillende demonstraties over supply chains, transportmodaliteiten, VAL-activiteiten en warehousing. De demonstratie over warehousing laat zien hoe bloemenkar-ren vol ‘eadible fl owers’ automatisch kunnen worden gecontroleerd en in-geboekt met behulp van RFID. Vervolgens kunnen die bloemenkarren in een koelcel worden geplaatst met behulp van een AGV of middels put-to-light en voicepicking worden verdeeld over de klanten. Naast de wekelijkse demon-straties vinden verdiepingssessies plaats over onder meer gevaarlijke stoff en, WMS-optimalisatie en het verbeteren van orderpickprocessen. Op www.logixperience.com staat een uitgebreide kalender met evenemen-ten, waarvoor geïnteresseerden zich direct kunnen aanmelden.

Wekelijkse demonstraties

LogiXperience ruiltL-Pad in voor eetbare bloem

45_Marktnieuws LogiXperience_NW.indd 45 08-06-12 11:09

Page 46: Logitstiek Totaal, juni 2012

OPLOSSINGEN VOOR DE INDUSTRIE

Sterk in Retrofiten Optimalisatie.

”De second opinion van Actemium bespaarde mij € 500.000,-” (Technical Manager, Nederlandse multinational)

Specialist in Retrofit en OptimalisatieAdvies • Second Opinion • Aanpassingen • Uitbreidingen • Control upgradesElectrical upgrades • WMS/WCS upgrade • 24x7h Service en onderhoud

Partner voor SysteemleveranciersWMS • WCS • MFC • MES • PLC • Scada Engineering • Electrical EngineeringPaneelbouw • Installatie

Referenties: Vanderlande Industries • CSi industries • Kwikfit • FrieslandCampinaIFF • Bel Leerdammer • Scapino • Hoogenbosch • Royal Talens • Danone • Wavin

Logistiek

Of bekijk onze website:www.actemium.nl/logistiek

Voor meer informatie: [email protected]

Tel.: 0413 34 99 56

En wij vonden de oplossingWe zochten een klauwverbinding die sterker is dan de traditionele gelaste verbinding. We vonden de ‘Tox’ verbinding en passen deze toe op al onze Tox-liggers. Innoveren zit ons in het bloed. Stel een vraag en we lossen deze op. Of het nu gaat om onze eigen producten of om uw opslag efficiënter, veiliger en duurzamer te regelen. Dat de Tox-ligger bij een dynamische test drie keer langer meegaat dan gelaste liggers is mooi. Maar een perfecte oplossing voor de opslag binnen uw bedrijfsproces is beter. Laat dat maar aan Dexion over.

Constructor Dexion Holland BV • T.: 0297-23 94 00 • [email protected]

A Member of the Constructor Group

Dé magazijninrichter.www.constructor.nl • www.dexion.nl

Een ligger zonder lassen waar veel last op kan liggen

Page 47: Logitstiek Totaal, juni 2012

Het completeassortimenttransportwielen

101

Bel voor informatie:

Protempo bvPostbus 21, 6500 AA NIJMEGEN NederlandTel. +31(0)24-3711711. Fax +31(0)[email protected] www.protempo.eu

adv. 101 93x131 mm.indd 1 26-01-2010 10:43:10

47

Duidelijkheid Tot voor kort was het altijd redelijk rustig aan onze telefoon wat betreft vragen over magazijnstellingen en bouwvergunningen. Tot voor kort. Want sinds het nieuwe bouwbesluit van kracht is, zwelt de vragenstroom merkbaar aan. Het thema is weer heel popu-lair. Bovendien is er de nodige ongewisheid, merken wij. Wist ú bijvoorbeeld dat een magazijnstelling in de bouwregelgeving wordt aangeduid als een ‘bouwwerk geen gebouw zijnde’? Dat bij het herinrichten van uw magazijn de kans heel groot is dat u in de werkingssfeer van een omgevingsvergunning verkeert? Of dat u voor de bepaling van de constructieve veiligheid van magazijnstel-lingen voortaan zogeheten Eurocodes moet gebruiken? Ook zijn in het bouwbesluit voorschriften opgenomen voor een brandveilig gebruik van magazijnstellingen.Kortom, alle aanleiding om meer duidelijkheid te creëren. Als branchevereniging zijn we dan ook van plan onze bestaande bro-chure te actualiseren. Daarbij is het voor alle partijen van belang dat de geactualiseerde brochure blijft aansluiten op de beroeps-praktijk. Uw inbreng is daarvoor dringend gewenst. Laat ons weten welke vragen of knelpunten u hebt op het snijvlak maga-zijnstellingen en de bouwregelgeving. Want, alleen dan slagen wij erin de overheidsregelgeving helder en duidelijk te communiceren naar de markt; de mensen die in de praktijk van alledag op een verantwoorde wijze de vertaalslag moeten maken.Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft al toegezegd betrokken te willen zijn bij de uitwerking van deze brochure. Met óók uw inbreng kunnen we op de vakbeurs Logistica, in november van dit jaar, een mooi resultaat presenteren.

Directeur BMWT

Column

47_BMWT Column_NW.indd 47 08-06-12 11:08

Page 48: Logitstiek Totaal, juni 2012

48 Logistiek Totaal | juni 2012

Integratie van systemen maakt het mogelijk

Mola palletiseert enwikkelt tegelijk

Bladerdeegspecialist Mola

pakt in haar gloednieuwe

onderkomen in Beugen de

processen nog efficiënter

aan. Een unieke integratie

van een vier-assige robot

en een wikkelstation zorgt

voor het probleemloos

palletiseren van instabiele

ladingen. Arbeidsintensief

en eentonig werk is hier-

mee verleden tijd.

den aangevoerd. Mola hanteert zo veel mogelijk gestandaardi-seerde verpakkingen die door hun formaat niet gemakkelijk in verband te stapelen zijn. De kolomstapeling is op zich al redelijk instabiel en dat wordt versterkt door de diepgevroren

bladerdeegproducten in de ver-pakking, waarna de bag-in-box automatisch wordt gesloten. “Het palletiseren was tot voor kort een eentonige en behoorlijk arbeidsintensieve handmatige klus”, vervolgt Meulensteen in de helderwitte verpakkings-ruimte. “In samenspraak met de specialisten van Rohaco heb-ben we diverse mogelijkheden overwogen om dit proces te verbeteren. Zoals je ziet is dat behoorlijk goed gelukt.”

Instabiliteit vraagt zorgBinnen een volledig afge-schermde en beveiligde ruimte verzorgt een centraal geplaats-te vier-assige robot (ABB) de handling van de dozen die van-uit twee productielijnen wor-

Nog een beetje eenzaam staat het splinternieuwe pand van Mola op het recent ontgonnen industrieterrein in Beugen. Het pand herbergt de productie en de diepvriesopslag van de speci-alist in ongebakken bladerdeeg-producten. Deze vinden onder de naam Wouter van de Graaf uit Spakenburg hun weg naar de bakkerijen en retail, alwaar het product wordt omgetoverd tot de smakelijkste saucijzenbrood-jes, appelflappen en andere bladerdeegproducten

Toekomstvisie“We vieren dit jaar ons 40-jarig bestaan, maar om het succes ook voor de komende jaren te

garanderen, moesten we onze productie uitbreiden en verder rationaliseren”, vertelt Geert Meulensteen die samen met zijn broer Vic directeur/eigenaar van Mola is. “Door ruimtegebrek konden we deze stap niet op onze oude locatie in Beugen zet-ten. Vandaar de keuze voor een geheel nieuwe aanpak.”Met de bouw van een flinke diepvriesopslag en optimaal in te richten productie- en verpak-kingsafdelingen beschikt Mola over de noodzakelijke armslag om de plannen te realiseren. De inrichting voldoet aan de strengste hygiënische eisen en de automatiseringsgraad is nog verder uitgebouwd. Pick & Place Robots plaatsen met hun snelle grijpers de diepgevroren

Tekst en foto’s: Theo Egberts

Praktijk

Geert Meulensteen: “De overstap op automatisch palletiseren en wikkelen biedt ons betere mogelijkheden voor de toekomst”

De vier-assige robot verzorgt de plaatsing van de pallet, het ondervel, de stapeling van de dozen, een even-tueel tussenvel en een topvel

48-49_Praktijk Mola_NW.indd 48 08-06-12 11:06

Page 49: Logitstiek Totaal, juni 2012

49

inhoud. Hierdoor hebben de dozen soms een lichte bolling en laten ze zich amper vormen. Door al deze factoren is het belangrijk om niet alleen erg nauwkeurig te stapelen, maar tijdens het palletiseren meteen te zorgen voor het zekeren van de lading. Dit is mogelijk geworden door de robot en wikkelmachine in één station te integreren. Binnen het nieuwe palletiseer-station zorgt de robot voor de meeste taken. Hij plaatst de pallets uit de automatische palletontnester met zijn pal-lethaken op het draaiplateau van een van beide wikkelstati-ons. Met de zuignappen pakt hij een ondervel en legt deze op de pallet. Vervolgens pakt hij samengestelde rijtjes van vijf dozen met zijn klem en plaatst deze uiterst exact op de automatisch gecentreerde pal-let. Na enkele lagen draait het

plateau zijn eerste foliewikke-lingen om de dozen zodat deze lagen worden gezekerd. Indien de klant dit wenst, kunnen er tussentijds tussenvellen worden geplaatst door de robot. Als de stapeling compleet is, plaatst hij een kunststof topvel en kan de palletstabilisatie met wikkelfolie worden voltooid.

Gedegen aanpak“De robot bleek voor ons de beste oplossing”, vat Meulen-steen de keuze samen. “Voor een portaalrobot hadden we onvoldoende hoogte en een schuifplatensysteem zou de doosjes te veel laten vallen en dat was, gezien de bolling en het formaat, niet echt een goed uit-gangspunt. Tevens beslaan deze systemen een groter vloeropper-vlak. Rohaco kon als systeemin-tegrator ook alle systemen kop-pelen, inclusief de aansluiting op ons ERP-Systeem (Navision).

De gedegen aanpak en merk-bare ervaring van Rohaco waren zeer vertrouwenwekkend.”De levering van het palletiseer-station omvat naast de robot en de wikkelaars ook alle transport-banen, de liftinstallatie in de vriezer en de labelinstallatie (De Koningh). Deze plaatst automatisch palletlabels op drie zijden van de last. Ook beschikt Mola over een buf-ferbaan van tien locaties in de diepvriesopslag, zodat de ver-dere verwerking daar vloeiender verloopt.

Begrijpelijk en inzichtelijkHet nieuwe palletiseer-, wik-kel- en codeerstation van Mola heeft een capaciteit van zes pallets per verpakkingslijn per uur. Hierbij worden 100 tot 120 dozen per pallet gestapeld. “Via het informatie- en bedienings-paneel kunnen we exact de

status en het verloop van het proces volgen”, demonstreert Meulensteen met enkele vinger-bewegingen op het touchscreen. “Het is allemaal in begrijpelijk Nederlands en de structuur is zeer overzichtelijk. We hanteren enkele voorgeprogrammeerde routines, maar kunnen daar ook gemakkelijk in wijzigen als dat nodig is.”Ook de gehele inbedrijfstelling is voor Mola naar wens verlopen. Rohaco verzorgde niet alleen de training van de operators, maar bereidde de komst van de nieu-we werkwijze stap voor stap voor via persoonlijke coaching.Meulensteen: “Al met al zijn we erg tevreden met de keuze en de manier van werken. Het biedt ons de mogelijkheid om te groeien, de kosten te beheersen en de kwaliteit te garanderen. Precies zoals we het bij de start van het project voor ogen heb-ben gehad.”

Wie? Mola uit Beugen produceert al bijna 40 jaar ongebak-ken, diepgevroren korstdeeg-producten voor ambach-telijke bakkerijen, koffiecorners en bake-off afdelingen van supermarkten. Het assortiment omvat standaard roomboter of margarine korstdeeg evenals custom-made producten.

Wat? Mola is overgestapt op een automatische en geïnte-greerde palletiseer-, wikkel- en etiketteerinstallatie om gelijktijdig instabiele ladingen te stapelen en te zekeren.

Waarom? De verdere automatisering biedt Mola de mogelijkheid om concurrerend te werken, de productie te verhogen en de kwaliteit te garanderen.

Wie wat waarom?

Als er enkele lagen op de pallet staan, draait het plateau enkele foliewikkelingen om ze alvast vol-doende stabiliteit te geven

De bediening en controle is via het touchscreen erg gemakkelijk en inzichtelijk

De labellingunit brengt aan drie zijden van de lading een palletetiket aan

Via de transportbaan en de lift komen de pallets automatisch op de palletbuf-ferbaan in de diepvriesopslag

48-49_Praktijk Mola_NW.indd 49 08-06-12 11:07

Page 50: Logitstiek Totaal, juni 2012

50 Logistiek Totaal | juni 2012

pen najaar over een eigen hosting-oplossing in combi-natie met SaaS beschikt. “In ons geval weten we dus wel waar het systeem staat, namelijk in een datacenter van BIT. Dat is een grote IT-dienstverlener waarbij we ruimte en faciliteiten voor onze eigen servers hebben gehuurd”, vertelt Marco Pieplenbosch, directeur van LSP Solutions.

Betalen voor gebruikDat LSP Solutions is gestart met een hosting/SaaS-op-lossing, heeft alles te maken met AS400, het platform waarop LSPwms draait. “Dat is het meest stabiele plat-form dat je kunt vinden, alleen zijn de aanscha�osten hoger dan bij een Windows-platform. Om die drempel weg te nemen zijn we zelf de hosting gaan verzorgen. Klanten hoeven dan niet meer zelf te investeren in hard-ware en het beheer daarvan”, vertelt Pieplenbosch.Davanti is een jaar geleden gestart met het bouwen van de eigen cloud-oplossing. De softwareleverancier levert al sinds 1988 MLS, een systeem met heel veel functiona-liteit en heel veel parameters die kunnen worden inge-steld. “Dat betekent dat klanten veel krijgen als ze MLS aanschaffen, soms wel eens te veel. Met MLS konden we daarom ook niet terecht in kleinere magazijnen met tien of vijftien medewerkers. Daarvoor zijn de kosten van hardware en software te hoog”, aldus Van Etten.Dat het WMS van LSP en Davanti geen product meer is maar een dienst, blijkt ook uit het afrekenmodel. Klanten betalen niet meer voor bezit, maar voor gebruik

Volgens Wikipedia is ‘cloud computing’ het leveren van IT als een dienst in plaats van een product. Gemeen-schappelijke middelen (denk aan geheugenruimte, rekencapaciteit), software en informatie wordt aan com-puters, tablets of smartphones geleverd via het internet. Met andere woorden: IT wordt een nutsvoorziening, net als gas, water en licht. Marcel van Etten perkt de definitie nog iets verder in. “Cloud duidt op een onbeperkt schaalbare opslagruimte die zweeft. Je data en applicaties staan ergens online, alleen weet je niet waar”, stelt de accountmanager van Davanti Group.Davanti heeft onlangs onder de naam Corax een splin-ternieuw WMS gebouwd dat speciaal voor de cloud is ontwikkeld, maar eventueel ook op een server bij de klant kan worden geïnstalleerd. “We maken gebruik van Azure, de cloud van Microsoft. Het enige dat we zeker weten is dat dit systeem in verband met de privcacywet-geving in Europa draait.”Cloud lijkt qua afrekenmodel op SaaS (software as a service), waarbij ook software als een dienst wordt gele-verd. Het verschil zit ‘m in de specificatie van de locatie waarop de applicatie draait: ergens op het internet. Cloud is dus ook iets anders dan hosting. Daarbij staan de applicaties ook ergens anders, alleen op een plek die wel bekend is: de serverruimte van de IT-dienstverlener aan wie het beheer van de hardware is uitbesteed. LSP Solutions is een WMS-leverancier die sinds afgelo-

Achtergrond

Tekst: Marcel te LindertFoto’s: Davanti, LSP Solutions

Geen product meer, maar een dienst

WMS ‘uit de cloud’

Wie heeft tegenwoordig nog een eigen

serverruimte? Via elk apparaat met inter-

netverbinding hebben bedrijven vandaag

de dag toegang tot een enorme cloud met

bedrijfsapplicaties. Ook voor warehouses

komen steeds meer cloud-oplossingen be-

schikbaar. Wat zijn echter de risico’s van een

WMS ‘uit de cloud’? En is zo’n oplossing voor

elk type warehouse geschikt?

Volgens de leveranciers van cloud-oplossingen is koppe-ling met barcodescanners of material handling systemen in principe geen probleem

50-51_Achtergrond SaaS_NW.indd 50 08-06-12 11:05

Page 51: Logitstiek Totaal, juni 2012

51

van de software. “Ze hoeven niet meer een eenmalige investering in softwarelicenties te doen, maar zijn dus ook geen eigenaar van de software”, aldus Van Etten. “Ze hoeven niet meer te investeren in hardware, hebben geen systeembeheerder meer nodig en maken bijvoor-beeld ook geen kosten meer voor backups”, vult Pieplen-bosch aan.

Geen internetJeroen Bouman van Centric Logistic Solutions vroeg zich onlangs op Twitter af of bedrijven een ‘WMS in the cloud’ wel moeten willen. “Geen internetverbinding en je ware-house ligt stil”, twitterde hij. Op de WMS-dag probeerde Piet van Vugt tijdens zijn presentatie de angst voor de cloud weg te nemen. “Een goed datacenter is veel veiliger dan een eigen serverruimte ooit zou zijn. Als het misgaat met de cloud, blijkt de oorzaak van het probleem in 81 procent van de gevallen bij de bedrijven zelf te liggen”, zei de CEO van Nobel, dat onder de naam Cloud Supply Chain een cloud-oplossing inclusief WMS biedt.Ook volgens Pieplenbosch vallen de risico’s wel mee. “Ons datacenter heeft verschillende lijnen naar het internet. Als de ene lijn uitvalt, is het WMS altijd nog via de andere lijnen toegankelijk.” Van Etten vult aan: “Ons eigen kantoor beschikt ook over een backup-internetver-binding. Heel veel bedrijven hebben dat al op die manier geregeld. Bovendien: hoe vaak gebeurt het nu nog dat je eigen internetverbinding uitvalt?”Dat de risico’s op storingen gering zijn, wil niet zeggen dat bedrijven al rijp zijn voor een WMS dat alleen via internet toegankelijk is. “Bij veel bedrijven heerst het gevoel dat ze meer controle over het systeem hebben als de server met de software en de data in eigen huis staat. Wat dat betreft is de drempel bij hosting iets lager dan bij cloud. Ze weten dat het systeem bij een vertrouwde partij staat”, aldus Pieplenbosch. Davanti heeft om die reden voor de cloud van Micro-soft gekozen, stelt Van Etten. “Dat is de grootste partij op dit gebied. Heel veel grote bedrijven maken al ge-bruik daarvan.” Ook Nobel merkt dat klanten nieuws-gierig zijn naar cloud-oplossingen. “Klanten die een jaar geleden nog zeiden dat ze zelf de servers wilden kunnen horen loeien, vragen nu hoeveel het kost”, stelt Ron Favrin, general manager van Nobel Logistic Solutions.

Sturende systemenEen andere vraag is of een WMS uit de cloud wel voor elk magazijn geschikt is. Een echte cloud-oplossing betekent immers dat elk bedrijf exact dezelfde software gebruikt. Dat geldt ook voor Davanti. “Er is maar één versie van Corax waarin met configureerbare workflows processen klantspecifiek kunnen worden ingericht, maar maatwerk is niet mogelijk. Als een klant functionaliteit wil die niet in het systeem zit, moet hij wachten tot de versie met die functionaliteit beschikbaar komt”, stelt van Etten.

Tijdens de WMS-dag stelden enkele WMS-leveran-ciers dat de cloud vooral geschikt is voor registratieve systemen, niet voor sturende systemen. Met andere woorden: warehouses die behoefte hebben aan meer intelligentie in bijvoorbeeld het verdelen van taken over de medewerkers, moeten vooral een traditioneel WMS blijven gebruiken. Voor een cloud-oplossing zouden te veel zaken bedrijfsspecifiek moeten worden ingeregeld. Van Etten bestrijdt dat. “Er zijn technisch gezien geen beperkingen waardoor een WMS uit de cloud geen com-plexe warehouses zou kunnen aansturen. Op dit mo-ment bevat Corax daarvoor nog niet de functionaliteit, maar uiteindelijk moet het net zo’n rijk pakket worden als MLS nu.” Ook koppeling met barcodescanners en material hand-ling systemen hoeft in principe geen probleem te zijn. Snelheid is niet het probleem. “We hebben één klant waarbij zelfs een paternosterkast aan ons systeem is gekoppeld”, stelt Pieplenbosch. Van Etten: “Het enige probleem is dat material handling systemen nu vaak nog maatwerk vereisen, en dat is er bij ons niet bij.”

Een screenshot van het KPI-dashboard uit Corax, het nieuwe cloud-WMS van Davanti

De paternosterkast die via internet wordt aan-gestuurd door het WMS van LSP Solutions

50-51_Achtergrond SaaS_NW.indd 51 08-06-12 11:05

Page 52: Logitstiek Totaal, juni 2012

Om bij een he�oogte van 5,5 meter zo stabiel mogelijk te blijven, zijn de stan-daard volrubber banden vervangen door massieve, staalcilindrische banden

52 Logistiek Totaal | juni 2012

Frigo houdt het hoofd koel met Nissan Forklift

Stabiele langlopers in de vrieskou

Met de levering van twee

splinternieuwe Nissan

vorkheftrucks houdt

vrieshuis Frigo in Nieuw-

Vennep haar vloot up-

to-date. Dankzij bewuste

keuzes voor banden,

tractiebatterij en de elek-

trische installatie, heeft de

vrieskou geen vat op de

trucks en bereikt Frigo een

maximale stabiliteit en

inzetduur.

tons driewieler met dubbel uitgevoerde stuurwielen. Ver-geleken met de voorgaande trucks beschikken de Nissans over onderhoudsvrije oliebad-remmen en dat scheelt heel veel servicekosten in de vorm van remvoeringen. De trucks zijn uiteraard aangepast voor hun specifieke taak in de ex-treme koude. Heftrucks in een coldstore-omgeving krijgen nu eenmaal meer voor hun kiezen dan intern transport dat onder normale temperaturen wordt in-gezet. Bij temperaturen rondom de -30 graden verandert de buigzaamheid van slangen en bekabeling en daalt de visco-siteit van vloeistoffen. Tevens vraagt de elektronica van de truck om extra bescherming. Door de temperatuurwisselin-gen tussen extreem koud en normale omgeving condenseert de warmere lucht op de koude truck en wordt alles kleddernat.

twee splinternieuwe trucks voor het hectische intern transport. Leverancier Wout Hogervorst uit Noordwijkerhout leverde half april twee Nissan TX3-20 elektrotrucks af en bracht daar-mee de Nissan Forklift-vloot bij Frigo op twaalf stuks. “We zijn een kleine vijf jaar geleden overgestapt op Nissan omdat ons voorgaande merk bij een andere leverancier terechtkwam en we minder gelukkig waren met de kwaliteit van de service”, vertelt operations manager Ron Sprengers van Frigo. “Een van de monteurs kwam vervolgens in dienst bij Wout Hogervorst en dat was voor ons de aanleiding om eens een proef met Nissan te nemen. Zoals je ziet is dat meer dan geslaagd geweest.”

Extra beschermingDe Nissan-vloot bij Frigo bestaat vrijwel geheel uit hetzelfde model. De TX3-20 is een twee

Het is een drukte van belang bij vrieshuis Frigo in Nieuw-Vennep. Bij diverse van de 23 vriescel-len zwermen de heftrucks als nijvere bijen in het rond. De hec-tiek is van alle dag en voor Frigo de normaalste zaak van de we-reld. De overslag van diepvries-producten moet immers snel

gebeuren om het rendement van het dure koel- en vriespro-ces zo hoog mogelijk te houden. Dralen is er dan ook niet bij voor de heftruckchauffeurs. De lading staat nog niet in de vrachtwa-gen of ze zijn alweer vertrokken om de volgende pallet uit de vriescel te halen. Sinds kort gebruikt de koel- en vriesspecialist uit Nieuw-Vennep

Tekst en foto’s: Theo Egberts

Praktijk

Vriescel in, vriescel uit. Dankzij het vriespakket hebben de Nissan TX3-20 trucks van Frigo er geen enkele moeite mee

52-53_Praktijk Frigo_NW.indd 52 12-06-12 08:16

Page 53: Logitstiek Totaal, juni 2012

De LED-verlichting is veel beter bestand tegen schokken en extreme koude; de levensduur is ongekend lang en het energieverbruik merkbaar lager

Door de batterij op te bouwen uit BS-cellen en de wanddikte van de trog 1 mm te verkleinen, past er toch 900 Ah in de truck zonder ombouw

Ron Sprengers (l) en Erik Hogervorst: “In de diepvries krijgt intern transport meer te verduren dan onder ‘gewone’ temperatuuromstandigheden”

53

“Om deze reden zijn de print-platen en de elektronica van de Nissan Forklifts extra beschermd met een laag kunsthars”, vertelt Erik Hogervorst. “Samen met de speciale hydrauliekolie behoort dit tot het standaard vriespak-ket van Nissan.”

Meer capaciteitDe bijzondere uitvoering van de Nissans bij Frigo strekt verder dan alleen het vriespakket. Aangezien Frigo inrijstellingen gebruikt voor de opslag, zijn alle beschermda-ken van de trucks door Wout Ho-gervorst versmald. Door gebruik te maken van extra stevige profie-len is de sterkte van de construc-tie optimaal en voldoen de trucks aan alle voorwaarden die behoren bij CE-goedkeuring.

Om de benodigde rijtijd te beha-len, zijn de trucks voorzien van een 48V tractiebatterij met een capaciteit van 900 Ah. “Stan-daard past er maximaal een DIN batterij van 750 Ah in”, legt Erik uit. “Door over te stappen naar de British Standard (BS) cellen en de wand van de trog geen vier, maar drie mm dik te maken, past er nu 900 Ah in zonder dat we de truck verho-gen. Hierdoor blijft de normale zit en het zicht behouden en dat wordt door de chauffeurs enorm gewaardeerd. De trucks voelen zo beter aan en ze kunnen mak-kelijker op- en afstappen.”

Cushion bandenAangezien er relatief veel wordt op- en afgestapt heeft Wout

Hogervorst ook de op-/afstap-trede ruimer en lager gemaakt. Het vorkenbord en de side shift werden op hun beurt juist weer versmald om makkelijker en veiliger in de inrijstellingen te kunnen werken. Om maximale stabiliteit te garanderen tot het hoogste opslagniveau van ruim 5,5 meter, zijn alle trucks op de vooras voorzien van harde, staal-cilindrische banden (cushion) die minder inveren. “De trucks geven echt geen krimp, hoe hoog we ook werken en wat het lastge-wicht ook is”, wijst Ron Sprengers tijdens het rappe beladen van de vrachtwagen. “Dit zorgt ook tus-sen de inrijstellingen voor veel zekerheid en rust. Samen met de uitstekende LED-verlichting en de hogere rugleuningen van de stoelen bieden de trucks de

chauffeurs maximale ondersteu-ning tijdens het werk.”Dankzij een slimme timing van de Benning HF-laders tijdens het laadproces van de tractie-batterijen, staan de trucks elke ochtend klaar met een batterij die alvast is opgewarmd tot bedrijfstemperatuur. “Een koude batterij levert in diepvriesinzet veel minder vermogen en dat merk je aan het einde van de dag beslist”, aldus Sprengers. “Vooral op maandagochtend merken we dat voordeel, want in het weekend staan de trucks stil en koelen de batterijen af. Tijdens onze gedreven inzet moeten ze er echt behoorlijk aan trekken, zoals je nu duidelijk ziet. Maandag of niet, nu halen we de zwaarste daginzet pro-bleemloos en daar gaat het om.”

Wat 35 jaar geleden begon met één loods voor de eigen vriesop-slag van agrarische producten, is anno 2012 uitgegroeid tot een onderneming met twee zelfstandige vestigingen: Frigo Nieuw-Vennep en Frigo ’s Heerenberg. Daarnaast is er een ona�anke-lijke transportonderneming ontstaan onder de naam Frigo Group Logistics. De vestiging in Nieuw-Vennep telt 23 vriescellen met een gezamenlijke capaciteit van 28.000 pallets. De overslag vindt hierbij overdekt plaats. De vrachtwagens kunnen binnen tot bij de vriesdeur van de cel komen en worden vanaf de grondlocatie gelost en beladen.

Frigo 35 jaar in de kou

52-53_Praktijk Frigo_NW.indd 53 12-06-12 08:17

Page 54: Logitstiek Totaal, juni 2012

www.gnb.com

Specialisten in eindverpakkingssystemen

Tallpack InternationalDe Aaldor 244191 PC GeldermalsenT: +31 (0)345 800 [email protected]

Verpakkingsprojecten Verpakkingsmaterialen Verpakkingsapparatuur

www.tallpack.nl S i li t i

n Verpakkingsmaterialen Ver

S i li i i d kki t

Verpakkingsprojecten

.nl

enp g p j

Page 55: Logitstiek Totaal, juni 2012

55

Productnieuws

Zesde zintuig leidt Still MX-X door magazijn

Caljan Rite-Hite komt met een nieuwe innovatieve telescopi-sche transportband die het laden en lossen eenvoudiger en comfortabeler maakt. De nieuwe conveyor is voorzien van bijzondere verlichting, integrale ventilatie, gemakkelijke be-diening voor de operator, schokdemping bij lossen en een volledige onderbepla-ting. De machine schuift uit tot in de volledige lengte van vrachtauto’s en containers. De machine heeft een capaciteit van 100 kg per me-ter en is ontwikkeld om effi ciënt om te gaan met energie.

Nieuwe transportband maakt laden en lossen eenvoudiger

SICK presenteert de DL100Hi, een afstandsmeter met laser-technologie. De SICK DL100Hi werkt met een refl ector die het uitgezonden licht refl ecteert. Op basis van het time-of-fl ight principe berekent de sensor vervolgens op welke afstand de refl ector is gepositioneerd. Het is volgens de producent de eer-ste afstandsensor met SSI die zich afstemt op de kloksnelheid van de PLC en zonder eigen klok de data uitstuurt. Zo ontstaat bijna real time data-afgifte.De DL100Hi is geschikt voor de positionering (zowel horizon-taal als verticaal) van kranen, traversewagens, vorken op sta-pelkranen en AGV’s, maar ook voor botsbeveiliging op AGV’s en overheadkranen.De afstandsmeter heeft een meetbereik van 1 tot 150 meter en meet met een nauwkeurigheid van +/- 2 mm. De meter is geschikt voor tem-peraturen tot -40 °C en is dus ook zeer betrouwbaar in koel- en vrieshuizen.Uiteraard zijn meerdere interfaces lever-baar zoals Profi bus en RS422. De DL100Hi is een uitbreiding van de range afstand-sensoren met onder meer de DT50, DL50 en DS50.

Afstandsmeter met laser-technologie

Voor meer nieuwsbezoek onze sitewww.logistiektotaal.nl

Still introduceert de nieuwe MX-X generatie, een combitruck met een ‘zesde zintuig’ om zijn weg door het magazijn te vinden. Behalve dat de truck een padvinderstalent heeft, is de MX-X ook erg snel.Met behulp van Optisafe weet de truck op elk moment waar hij zich in het magazijn bevindt en kent hij elk obstakel uit zijn hoofd. Met één leesunit kan de truck tot wel 255 program-meerbare routes keer op keer herkennen en volgen. De truck krijgt deze gedetailleerde informatie via een RFID-systeem met in de vloer verwerkte transponders, die met een stan-daard betonboor gemakkelijk in de magazijnvloer zijn aan te brengen. Het voertuig zorgt zelf voor de programmering van de transponders. Bij aanpassingen in het gangpad, vergroting van locaties of veranderingen in de gangfuncties, worden de transponders eenvoudig opnieuw geprogrammeerd en wordt de nieuwe structuur in de controller opgeslagen.Details als lastherkenning zorgen dat de MX-X tot wel 30% sneller is bij onbelaste additionele bewegingen. Hierdoor kan een 5% hogere omslagcapaciteit worden bereikt. Wordt hier gewichtsmeting aan toegevoegd, dan wordt de optimale rijsnelheid a� ankelijk van het lastgewicht en de he� oogte automatisch geregeld. Hierdoor kan zelfs een 15% hogere pro-ductiviteit worden bereikt.

55-57_Productnieuws_NW.indd 55 08-06-12 11:00

Page 56: Logitstiek Totaal, juni 2012

TOTAALOPLOSSINGEN INTERN TRANSPORT

Het juiste automatiseringsniveauvoor uw magazijnSavoye – internationale onderneming voor

logistieke engineering, ontwikkeling vansoftware voor de supply chain en integratie van

intelligente oplossingen voor uw magazijn.

Engineering, integratie,service

Orderpicksystemenen sorters

Automatischeopslagsystemen

IT voor de logistiek

w w w . s a v o y e . c o m

Contact: De heer Hans van den BergE-Mail: [email protected]

Tel.: +31 (0)681951722

Page 57: Logitstiek Totaal, juni 2012

SICK introduceert de W8-Inox, een complete serie corrosiebestendige mi-niatuursensoren. De robuuste constructie en compacte afmetingen maken de sensor volgens de producent bijzonder geschikt voor standaardapplica-ties in zware industriële omgevingen, zoals de voedingsmiddelen- en dran-ken-, farmaceutische en cosmetische industrie.De W8-Inox is met de afmeting van een suikerklontje een ruimtebespa-rende sensor. De behuizing is gemaakt van roestvast staal en de lens is van PPSU (high-performance kunststof, bestand tegen grote hitte en chemica-liën). Gebruik van hoogwaardige materialen en nieuwe productietechnie-ken leidt tot een sterke IP69K verbinding tussen behuizing, instelelement en frontlens. Dit maakt de W8-Inox geschikt voor wash-down processen, wat betekent dat reinigen met hogedruk met gebruik van reinigings- en desinfecterende chemicaliën geen invloed heeft op de stabiliteit en bruik-baarheid van de sensor.De W8-Inox is verkrijgbaar als taster, reflector fotocel en zender/ontvan-ger, is snel in te stellen dankzij de goed zichtbare lichtspot en laat zich snel en gemakkelijk installeren.

Supercompact maar niet klein te krijgen

Koning & Hartman heeft zijn assortiment uitge-breid met de MODAT-335, een semi-rugged PDA voor mobiele field service doeleinden zoals fleet- en voorraadbeheer, object of personeel tracking en andere logistieke service doeleinden. De PDA van producent IEI heeft een intern WIFI, 3G, WLAN en GPS en is uitgevoerd met een barcodescanner, een camera en een optionele RFID reader.De MODAT-335 kan tegen een stootje, tempera-tuurwisselingen (-10 tot +50 °C) en werkt ook in vochtige ruimtes (IP54 stof- en waterdicht). Het apparaat weegt 405 gram en heeft een 3.5 inch kleuren zonlicht afleesbaar scherm.

IEI introduceert robuuste PDA

CSi introduceert een nieuwe, modulaire slat con-veyor voor dozen, kratten en andere verpakkingen: de i-Liner. De i-Liner is ontworpen met het cradle-to-cradle-principe in het achterhoofd en is volgens de leverancier de meest duurzame in de markt. Uitgedrukt in eco-punten is de conveyor tien maal zo duurzaam als conventionele conveyors.Alle onderdelen kunnen worden gerecycled en het aantal componenten is minimaal. Dit heeft als bij-komend voordeel dat er slechts weinig onderdelen op voorraad hoeven te worden gehouden. Het mo-dulaire ontwerp biedt optimale flexibiliteit, zowel tijdens de levensduur als daarna. De lay-out kan op elk moment eenvoudig worden aangepast. Ver-schillende lengtes, bochten, stijg- en daalsecties kunnen worden gemaakt van dezelfde basiscon-veyor. Door het gebruik van de nieuwe SEW Mo-vigear aandrijving in combinatie met intelligente besturing wordt ook het energie-verbruik verder gereduceerd. De vlakke ketting ondersteunt elk product volledig tijdens het trans-port, zodat ook beschadigingen en uitval mini-maal zijn.

Duurzame conveyor

57

Met zijn Fulfilment Factory concept presenteert magazijninrichter SSI Schäfer een nieuw modulair systeem voor gecombineerde orderverwer-king van verschillende verkooptrajecten. Dankzij het transport- en sorteer-systeem voor losse goederen versmelten de logistieke processen van zowel zendingen voor filialen als voor webwinkelbestellingen tot één geïnte-greerd verwerkingsproces.Tot nu toe beschouwen veel grootwinkelorganisaties beide stromen als onverenigbaar om productiviteitsproblemen te voorkomen. De Fulfilment Factory laat zien dat het anders kan, aldus SSI.De basis van de Fulfilment Factory is een hangbaansysteem voor het sor-teren van hangende kleding. Behalve kleding is het mogelijk om speciale tassen en smalle, verticale orderverzamelbakken aan het systeem te han-gen. In de verzamelbakken kunnen enkelstuks verpakte producten worden gelegd, waarna automatisch het sorteerproces in twee of drie stappen volgt en de gesorteerde stukken in de juiste volgorde en gerangschikt per zending naar een paktafel gaan. De bakken worden automatisch aan de onderkant geleegd.Met het concept is het mogelijk om zowel batchpicking, productsortering als verzendklaar maken in één vloeiend proces onder te brengen volgens het principe goederen-naar-man. En dat dus voor zendingen die bestemd zijn voor verschillende verkoopkanalen.

B2B en B2C samen in één orderver-zamelsysteem

55-57_Productnieuws_NW.indd 57 08-06-12 11:01