Limburg Plus december 2011

48

description

Maandblad Limburg Plus, uitgave december 2011

Transcript of Limburg Plus december 2011

Page 1: Limburg Plus december 2011
Page 3: Limburg Plus december 2011

UITGEVER

DIRECTEURTim Voncken

HOOFDREDACTEURFrank Seuntjens

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEERob Bauer, Peter Crombach, Hetty van Dongen, Sandra Israel, Maud Schaepkens, Kim Stienen, Frank Trübisch, Yvonne van Marcke en Mieke Winants.

INSTUREN KOPIJ/AGENDATIPSDeadline uitgave januari: maandag 19 december 18.00 uurE-mail: [email protected] Telefoon: 045-8888273Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld

De volgende uitgave is vanaf woensdag 4 januari verkrijgbaar.

ADVERTENTIEVERKOOPRonald Schleepen: (+31) 06-51323706Tim Voncken: (+31) 06-11914483Telefoon kantoor: (+31) 045-8888273Centrale e-mail: [email protected] Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld

VORMGEVINGRob van Hugten

DRUKDrukkerij Cartim (België)

DISTRIBUTIEW.M. van den BosVan Krevel Transport

WORD VRIEND VAN LIMBURG PLUSVoor € 17,50 per jaar ontvangt u een jaar lang Limburg Plus (11 edities) en voorrang en korting op evenementen van dit blad. Mail uw naam en adres-gegevens naar [email protected] o.v.v. ‘Vriend’ of bel: 045-8888273 of 06-11914483.

INTERNETwww.limburgplus.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemmingvan de uitgever. De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

Jaargang 1. No. 4. December 2011

911

13

1517

19

21

23

27

29 31

33

35

41

43

45

46

Geknipt voor UShowroom Nostalgia, Scoren met PlusjesCulinair genieten bij WOK De Lange MuurNatuur & GezondheidRechtdoorzee, Straatpraat, PlusPuntColumn Lilian Ferru: Met God is alles mogelijkHet LSO komt naar u toe deze winterKerstshow Hoeve ScholtissenhofLezerspanel

PuzzelpaginaVerwen uw kroost met bezoek aan AvonturenlandColumn De meisje op de paard, KioskVriendschap sluiten kun je ‘leren’Brons als sierobject, Natuurlijk jong bij KikaiVoor altijd bekeerd tot het veganismeVan Well & Goerke verzacht autoschade, informatie tandprothetici Uitgaanstips

INHOUDSOPGAVE

ALLEEN ALS HET IJS- EN IJSKOUD ISIn dit nummer van LimburgPlus een interview met Wim Hof alias The Iceman. Zijn wieg stond in Sittard, al zal dat in zijn geval waarschijnlijk een koelbox zijn geweest. Hof oogst wereldwijd bewondering omdat hij zonder onderkoelingsverschijnselen extreem lage temperaturen kan trotseren. Urenlang baden in een bak met ijsklontjes, slechts gekleed in een sportbroekje een marathon lopen boven de poolcirkel of onder water van wak naar wak zwemmen – voor The Iceman is het een letterlijk en figuurlijk een koud kunstje.

Herder in de stadJohn Wiggers noemt zichzelf stadsherder. Met zijn kudde schapen trekt hij namelijk niet over de grote, stille heide, maar dwars door Heerlen. Dat bevalt hem eerlijk gezegd ook stukken beter. Hij is graag onder de mensen en ligt bij nacht liever naast zijn vrouw dan in het veld.

Terug naar de riddertijdWandelaar/dichter Peter Crombach doolde door het mysterieuze Schaelsbergerbos. Tussen Schin op Geul en Valkenburg waande hij zich in een prenttekening van Anton Pieck. Op boze geesten stuitte hij niet, wel op drie beeldjes met een lange historie.

Kerstgids in Maastricht‘Kerstverhalenwandelgids’. Bij Scrabble zou dat woord een respectabel aantal punten opleveren. Rob Meurders en Jan Janssen dragen deze titel met trots. Samen gidsen ze de komende weken bezoekers door Maastricht om hen her en der te verrassen met zelfbedachte kerstvertellingen.

Frank Seuntjens

3

Pagina 37

Pagina 5

Pagina 7

Pagina 24/25

Page 5: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

EEN HERDERLIGT BIJ NACHT NAAST ZIJN VROUWEen bekend kerstliedje wil ons nog steeds doen geloven dat herdertjes bij nacht in het veld liggen. Maar dat is klinkklare onzin. Tegenwoordig slaapt een schaapsherder gewoon in een comfortabel bed. En dat is maar goed ook, vindt herder John Wiggers (55). “Ik ben toch al zo’n koukleum.”

5

Schaapsherder John Wiggers trekt met zijn kuddevan de ene grazige plek naar de andere.

H ij noemt zichzelf stadsherder. Vergezeld door zijn Border Collies Bert en Ernie trekt hij met een kudde van 250 schapen langs parken en natuurgebiedjes in

Heerlen. Dwalen over de grote, stille heide zou ook niks voor Wiggers zijn. “Daar zou ik me eenzaam voelen. In de stad kom je tenminste nog eens iemand tegen. Ik ben behalve onder de schapen ook graag onder de mensen.”

Wiggers leidt een zwervend bestaan volgens een strak rooster van Landschapsbeheer De Wassum. Zijn kudde moet jaarlijks tientallen hectares groen afgrazen, maar ook een rijkere plantenvariatie kweken. Schapen verspreiden via hun uitwerpselen en wollen vacht namelijk allerhande zaden. Het is dus eigenlijk een kwestie van maaien en zaaien.

EIKELSHerder ben je zeven dagen per week, zegt Wiggers, al probeert hij in de weekends wel wat vrije tijd te reserveren. Zijn werkdag begint tegen acht uur ’s morgens. De kudde heeft wisselende overnachtingsadressen, meestal omheinde weilandjes. Daar vult hij de drinkbakken met water, inspecteert zijn schapen en knipt soms al de eerste pootnagels. Daarna loodsen zijn door hem zelf opgeleide honden de kudde naar de volgende graasplek. Wiggers zou niet zonder zijn Border Collies kunnen. Desondanks vindt hij het diep in zijn hart maar rare kwibussen. “Ze zijn een tikkeltje neurotisch, dwangmatig gefixeerd op schapen drijven. Maar ach, ze luisteren prima en spelen wel maar mooi de baas over een hele kudde.” Ook de toch zo lief ogende schapen zijn volgens de herder geen volmaakte schepsels. “Ze lijden aan vraatzucht. Als ze

onderweg op eikels stuiten, kun je het vergeten. Dat is hun lievelingskostje en dan zijn ze niet meer in beweging te krijgen.”

Rond een uur of vijf ’s middags houdt Wiggers het voor gezien. Dan gaan de schapen weer achter slot en grendel en keert hij met zijn honden huiswaarts. De herder wordt daar wel geregeld bij nacht en ontij wakker gebeld omdat er iets niet in de haak is. Zoals die keer dat een onverlaat de afrastering had doorgeknipt en zijn kudde blatend door het centrum van Heerlen doolde. “Daar is de politie nog aan te pas gekomen.”

Ooit had Wiggers een goedbetaalde baan als chef van dienst bij een plasticfabriek. “Na mijn veertigste stelde ik mezelf de vraag of ik dat tot mijn pensioen wilde blijven doen. Het antwoord was: nee. Toen zag ik een vacature voor een schaapsherder. Mijn vrouw spoorde me aan te solliciteren en na een stoomcursus kon ik aan de slag. Ik ben er financieel fors op achteruitgegaan, maar heb er rust en levensgeluk voor teruggekregen.”

Wiggers hoedt zijn schapen van april tot kort voor de kerst. Dan wacht hem een welverdiend kwartaal van rust. Als het een beetje meezit, ontloopt hij zo de ergste kou. “Ik heb een gruwelijke hekel aan regen en vorst. Het is natuurlijk ook geen pretje om dagen achter elkaar doorweekt of met een ijspegel aan je neus thuis te komen. Ik heb een schitterend vak, maar dan vloek ik weleens.”

Frank Seuntjens

115

Page 7: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

Nog steeds is de wandelroute van Schin op Geul richting Valkenburg populair. En dat is niet zo vreemd, want hier vinden we in een notendop, aan weerszijden van de meanderende Geul, natuurschoon, boerderijen, kastelen en religieuze monumenten.

fhankelijk van het seizoen is het decor er telkens weer anders, en dat maakt dit gebied zo aantrekkelijk. Nabij ‘De Drie Beeldjes’ komen twee bospaden

bijeen, die de wandelaar naar ‘De Kluis’ brengen, boven in het Schaelsbergerbos. De kluizenarij stamt uit 1688 en is tot circa 1930 bewoond geweest. Deze haast mystieke plek omvat naast de kluizenaarswoning ook de kruiswegstaties, die deels in een cirkel zijn geplaatst. Eens per jaar vindt hier een openluchtmis plaats.Steile bospaden brengen ons terug bij ‘De Drie Beeldjes’. Deze calvariegroep werd in 1739 geplaatst door de toen-malige heer van het nabijgelegen kasteel Schaloen. Volgens de legende zwierf in die tijd een boze geest door de bossen rond het kasteel. En telkens als de kasteelheer te paard in de buurt van het bruggetje over de Geul kwam, begon het paard te steigeren en wilde het niet verder gaan. De kluizenaar die op de Schaelsberg woonde, raadde hem aan om een calvariegroep op te richten. En het werkte, want de duivelse geest is sindsdien niet meer waargenomen en het paard en kasteelheer konden ongestoord hun weg vervolgen.

SPROOKJESACHTIGOok nu kunnen we probleemloos het bruggetje richting Oud-Valkenburg oversteken. Een imposante beukenlaan brengt ons bij Kasteel Schaloen. Onderweg, tussen de bomen door, geeft het kasteel al iets van zijn geheimen prijs. Het oorspronkelijke Kasteel Schaloen was een stoere verdedigingsburcht uit 1200. Hoe stoer ook, in de 16e eeuw werd deze burcht door oorlogsgeweld en brand verwoest.In de 17e eeuw werd de herbouw voltooid. Sporen en muurankers hiervan zijn nog volop terug te vinden in Schaloen. De bekende Roermondse architect Cuypers schonk het kasteel eind 19e eeuw het huidige sprookjes-achtige uiterlijk.

Nabij Schaloen herinnert nog veel aan de vroegere heer-schappij, waarbij boeren bijvoorbeeld verplicht waren om een tiende gedeelte van hun oogst af te staan aan de heer. De benaming ‘Tiendschuur’ komt hier vandaan. Even buiten

de poort ligt de historische watermolen ‘Sjloensmeule’. De voormalige kasteeltuin is tegenwoordig ingericht als heemtuin en is gedurende het seizoen te bezoeken.Richting Oud-Valkenburg kunnen we ook genieten van pittoreske vergezichten. Het kasteelcomplex van Genhoes bijvoorbeeld, eens het domein van de stamheren van Valkenburg. Of anders wel het stilleven van rode pannen-daken van boerderijen en diverse bijgebouwtjes, met het torentje van de kerk op de achtergrond. Deze hele omgeving kan zonder uitzondering zó op een Anton Pieck-kaart.

Peter Crombach

A

IN HET VOETSPOOR VAN

DE KASTEELHEER VAN SCHALOEN

Schaelsbergerbos

vandaag hangt een mystieke mistsluier tussen de bomenalsof het zo afgesproken is, nabij de staties rondom De Kluishet zacht gefilterde najaarslicht nodigt uit tot dagdromenen er gaat een magische kracht uit van het kluizenaarshuis

eikels, beukennootjes en gevallen blad in herfstkleurenéén met de natuur zoals Franciscus het heeft bedoeldmet liefde laat ik me door deze emoties meesleurenzó verbonden met een plek heb ik me lang niet gevoeld

de geschiedenis heeft zich genesteld in een stoer kasteeleen kabbelend riviertje voedt het bos en mijn geesten tussen de bomen door een boerderij in mosterdgeeldie kleine, onverwachte details raken mij het meest

takjes kraken onder mijn schoenen in de verstilde laanbij De Drie Beeldjes houd ik mijn pas en adem even inmijmerend zoek ik naar woorden die hier schuilgaanis het vertedering of melancholie, of iets ...daartussenin?

© Peter Crombach, Ransdaal

7

Page 9: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

ADVERTORIAL

11

GEKNIPTVOOR U

Foto’s: Wil Braakman / www.foto.braakman.it

9

Winkelen en slenteren in het centrum van Geleen

OP EEN SCHOON MATRAS DROOM JE BETER!Liggen uw matrassen al meer dan twee jaar in bed? Dan zijn deze zeker toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Wij reinigen matrassen van huisstofmijt en alle eencellige organisme zoals virussen, sporen en bacteriën.

Elke week reinigen wij ons huis en onze auto. We wassen ons dagelijks en trekken schone kleding aan. We poetsen werkelijk alles. Iedereen spendeert een derde van zijn leven op een matras, dat extreem vervuild is en potentieel gevaar voor de gezondheid oplevert. Uw matras is de plek in huis waar niet alleen de meeste huisstofmijten voorkomen,

maar waar u ook nog zeer intensief lichamelijk contact mee heeft. Door de verbeterde kwaliteit van de matrassen gaan deze tegenwoordig wel 10 tot 20 jaar mee. Stelt u zich eens voor dat u uw auto, huis of kleding 10 jaar lang niet schoon zou maken! Hoe zou dat er dan uitzien? Een verstopte neus, eczeem,tranende ogen, jeukende huid, piepende ademhaling, hoesten, voorhoofdholte ontsteking, benauwdheid, niezen, hooikoorts, hoofdpijn , snurken en zelfs en allergie kunnen het gevolg zijn. Dus een scala van problemen. Om zeker te weten

of het matras vervuild is met deze sluipmoordenaar komen wij kosteloos uw matrassen controleren. Hierna bepaalt U of er door ons gereinigd dient te worden. Mocht het niet nodig zijn om een definitieve reiniging te laten uitvoeren, dan worden er geen kosten berekend.

Kijk op onze site of maak een afspraak. Abonnementhouders met een pas van Meander of Sevagram/Benefits krijgen iedere maand standaard 20% korting.

www.euregioreiniging.nl of 045-7509375

Page 11: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

11

In Showroom Nostalgia worden telkens twee auto’s in de etalage gezet die over het algemeen al lang en breed uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen. In deze aflevering: de Citroën Traction Avant en de Fiat 124.

SHOWROOM NOSTALGIA

CITROËN TRACTION AVANT (1934-1957)

In het Frans klinkt Traction Avant heel deftig, maar als je het in nuchter Nederlands vertaalt, betekent het gewoon ‘aandrijving voor’.

De naam dekte wel de lading, want de ‘gangsterauto’ van Citroën was het eerste in serie model gebouwde model dat over voor-wielaandrijving beschikte. De Traction Avant kwam in 1934 op de markt. De technisch verantwoordelijke was de bij concurrent Renault weggekochte André Lefèbrve en voor het design tekende de Italiaan Flaminio Bertoni. Erg gladjes verliep het proces trouwens niet. Het was de bedoeling de Traction Avant standaard uit te rusten met een automatische versnellingsbak. Maar die bleek zo onbetrouwbaar dat kort voor de introductie toch maar werd gekozen voor een handgeschakelde driebak. En die moest wel weer passen in de behuizing van de automaat. Enfin, de Traction Avant verkocht heel behoorlijk en werd pas in 1952 serieus ‘gerenoveerd’. Het reservewiel verdween onder het koffer-deksel in plaats van erop en de ruitenwissers werden niet langer boven maar beneden gemonteerd. Nog eens twee jaar later kreeg de auto het hydropneumatische veersysteem waarmee Citroën zo beroemd zou worden. In 1957 was het over en sluiten.

FIAT 124 (1966-1975)

De Italiaanse fabrikant Fiat vond het halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw stilaan tijd het modellen-programma op te frissen. Dat leidde in 1966 tot de introductie van de Fiat 124. Dat was een hoekige auto met vier portieren, aangedreven door een motor die er hoorbaar genoegen in schiep veel toeren te draaien. De 124 was voorzien van schijfremmen rondom en dat was uitzonderlijk in zijn klasse. Het dashboard was bekleed met zachte, schokabsorberende materialen en ook daar had de concurrentie toen nog niet van terug. Het bleef niet bij een sedan. Eerst verscheen er een station-versie (Familiale), gevolgd door een cabriolet (Sport Spider) en een Sport Coupé. Deze twee sportieve modellen deden in niets aan de gewone 124 denken. 1966 was sowieso een gedenkwaardig jaar voor Fiat. Met de sovjets werd contactueel overeengekomen de 124 in licentie te gaan produceren in een nog te bouwen fabriek in Rusland. Niet veel later was de Lada een feit. Ook in Spanje reed de Fiat 124 rond onder een andere naam: Seat. In Italië rolden ruim anderhalf miljoen sedans en stationcars van de band. Wereldwijd wordt dat aantal geschat op 4.000.000. De 124 werd afgelost door de Fiat 131 (Mirafiori).

door Frank Seuntjens

SCOREN MET PLUSJESBRIDGELIEFHEBBERS

M/V

Zoekt u op dinsdag-avond bridgeplezier?

Kom dan bij Bridgeclub PARKSTAD bridgen in

Trim Bourgogne te Landgraaf. Inlichtingen

en aanmelding: 0455717870

(Corry Schure).

TE KOOP: VLEUGEL YAMAHA

Model: Gp-1. No.5. 609.647. Zwart,in

perfecte staat, 62 meter.

Vraagprijs: € 6.800. Telefoonnummer:

045-5752048 of 06-29022626.

UW ADVERTENTIE HIER?Voor maar € 9,95 verschijnt uw advertentie ruim een maand lang

in Limburg Plus en op Limburgplus.nl. Vat uw miniadvertentie samen in maximaal 40 woorden en stuur deze tekst per mail

of post naar ons toe. U ontvangt daarop een factuur. De miniadvertentie wordt niet automatisch verlengd. Deze rubriek is uitsluitend bestemd voor particulieren.

Deadline insturen advertenties uitgave januari: maandag 19 december 18.00 uur

Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld.E-mail: [email protected]

PEDICURE AAN HUIS

De koude winter komt zeker......uw pedicure ook! Pedicure aan huis. Graag bellen voor een afspraak

tel. 0615006493. Lid Provoet.

WELLNESS PRODUCTEN

Natuurlijke producten voor lichaam, gezondheid

en welzijn online te bestellen op: www.

wellness-natural-products.nl Ook af te halen op

afspraak. Wellness-Natural-Products (WNP). Weiweg 6 6351 AC Bocholtz. NIEUW:

nu ook cadeaumanden, cadeaubonnen en

ambachtelijke streek-producten.

CHALET ZUID-FRANKRIJK

Zuid-Frankrijk Vacquieres: te koop

of te huur chalet, 465 m2 kavel, in park met

Nederlands beheer. Restaurant, zwembad, tennisbaan, speeltuin,

minigolf enz. Nederlandse TV, wifi.

045- 5720404 of 06 526 368 83.

APPARTEMENT HEERLEN

Heerlen appartement te huur of te koop met

lift,1e etage 80m2, volledig gestoffeerd en

ingericht, alle apparatuur, rookvrij en geen

huisdieren toegestaan. Op korte afstand

supermarkt, apotheek, huisarts. 045-5720404 of

06 526 368 83.

Page 13: Limburg Plus december 2011

ADVERTORIAL

13

Reserveer tijdig voor de Kerst!1ste en 2de Kerstdag ontvangen alle gasten een leuke attentie.

Informeer naar onze speciale prijzen.

CULINAIR GENIETEN BIJ WOK DE LANGE MUUR IN BRUNSSUM

VERS EN GEZONDWokken is een eeuwenoude Chinese kooktraditie. Door de korte bereidingstijd blijven vitamines, geur, smaak, kleur en structuur optimaal bewaard. U stelt zelf het gerecht samen en overhandigt dit aan de kok. Vervolgens maakt u een keuze uit diverse oosterse sauzen, die variëren van ‘ niet pikant’ tot ‘zeer pikant’ , waarna de kok in enkele seconden het door u samengestelde gerecht bereidt.

WOKKENIedere dag heeft u de keuze uit verse soepen en voorgerechten. Naast het wokken behoort ook de Teppan Yaki Grill tot de mogelijkheden.

TEPPAN YAKIEen variant op het wokken is Teppan Yaki. Hierbij worden de gerechten op een hete plaat gegrild. Ook hier geeft u zelf weer aan welke gerechten u wilt bereiden.

JARIG?Bent u jarig op de dag dat u bij ons komt eten? Van harte gefeliciteerd. U als jarige mag vandaag gratis gebruik maken van ons uitgebreid wokbuffet. U dient wel aanwezig te zijn

met een gezelschap van minimaal vier personen en wij vragen u vriendelijk of u zich wilt legitimeren.

CATERINGTevens verzorgen wij cateringdiensten voor bedrijven en particulieren. Uiteraard kunt u bij ons als vanouds ook a la carte dineren.

Page 15: Limburg Plus december 2011

15

Ooracupunctuur is een uitgelezen behandeling om blokkades in het lichaam op te heffen en zo het zelfgenezingsproces te starten. Het oor staat in verbinding met het zenuwstelsel, waardoor deze therapie fantastische resultaten oplevert. Door middel van het VAS (Vasculair Autonoom Signaal) geeft het lichaam zelf aan waar de blokkades zich bevinden. Via het plaatsen van naalden heft het lichaam deze blokkades vervolgens ook zelf op.

OORACUPUNCTUUR KAN WONDEREN VERRICHTEN

ADVERTORIALS

Iedereen heeft van tijd tot tijd wel eens een periode waarin het wat minder gaat. Vaak is vermoeidheid een van de belangrijkste klachten.

DEPRESSIE OF DIP?

Anita Nieste,natuurgeneeskundig

therapeutTel. 06-53530847

Het is moeilijk om aan te geven wanneer een ‘dip’ overgaat in een depressie. Ernstige depressiviteit vereist deskundige begeleiding. Ik richt me in dit artikel dan ook op milde depressieve klachten en vermoeidheid.

OORZAAKProbeer voor jezelf de oorzaak te achterhalen: een verstoord hormoonevenwicht, de wisseling van de seizoenen, een drukke periode, een verdrietige gebeurtenis enzovoort.

SUPPLEMENTENNeerslachtige gevoelens kunnen worden bestreden door de oor-zaak aan te pakken. Zo kan de hormoonspiegel met een kruiden- of orthomoleculair middel weer in balans gebracht worden.Ginseng en Koninginnebrij helpen bijvoorbeeld om sneller de seizoenswisselingen het hoofd te bieden. Daarnaast heeft Sint-Janskruid een bewezen effectiviteit bij depressieve klachten. Bachremedies zijn uitermate geschikt om de geestelijke balans te herstellen.

BEWEGEN Lekker bewegen in de frisse lucht doet wonderen voor zowel lichaam als geest . Beweeg minstens 2-3x per week minimaal 30 minuten.

VOEDINGEet ’s morgens en overdag veel vers fruit. Zet ook wat vaker (vette) vis op het menu. Tryptofaan, de voorloper van serotonine (gelukshormoon), zit in pompoenpitten, linzen, bananen, dadels, cottage cheese (huttenkäse), biogarde, kwark, eieren, granen, zilvervliesrijst, sesamzaad, zonnebloempitten en noten.

In mijn praktijk stel ik graag een behandelplan met u op. De consulten worden, afhankelijk van uw polisvoorwaarden, door de zorgverzekeraar vergoed. Kijk voor meer voedings-

tips en onze natuurlijke geneesmiddelen op www.happy2have.nl

Het thema voor de maand januari is ‘Goede voornemens… afvallen’. Heeft u vragen of suggesties, stuur dan een mail naar [email protected]

JE KUNT HET EENVOUDIG ZO UITLEGGEN: Onze hersenen zijn de telefooncentrale. Door het juiste nummer te bellen (in het oor correspondentie punt (OCP) te prikken)

worden we doorverbonden en komt er contact (verlichting van de klacht) tot stand. Bij de therapie wordt gebruik gemaakt van TCM (Traditional Chinese Medicine), maar ook van de leer van Nogier.Nogier was een Franse arts en de grondlegger van de Auriculo Therapie. Hij was bovendien de ontdekker van het eerder genoemde VAS.Bij mensen die huiverig zijn voor naalden en kinderen worden als alternatief desgewenst kleine bolletjes op het oor correspondentie punt geplakt. Op deze manier is het toch mogelijk de behandeling te verrichten. Ooracupunctuur is zeer goed toe te passen bij

alle soorten pijnklachten, reuma, hoofdpijn/migraine, gewichts-problemen, rookverslaving en nog veel meer.

QUOTE UIT GASTENBOEK:“Had al geruime tijd last van duizeligheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, altijd warm. Alle medische onderzoeken wezen niets uit. Ben nu enkele weken in behandeling en merk zeer duidelijk resultaat. Ik ben nog niet 100% ontspannen, maar dat gaat wel lukken.” (Myriam)

Therapeutische Praktijk Kersten Van Lennepstraat14, 6416 EG Heerlen Telefoon: 045-8505115

www.praktijkkersten.nl

Ook voor uw Massage- enVoetreflexologie Cursussenwww.massagecursuslimburg.nl

Page 16: Limburg Plus december 2011

16

DE ILLUSIE VAN DE LIEFDEDit boek van Belinda Peters is ontstaan op basis van dagboek-fragmenten. De schrijfster is het spuugzat dat ze keer op keer teleurstellingen op liefdesgebied moet verwerken.

Ze is er helemaal klaar mee het lieve, zorgzame meisje te zijn, dat zichzelf altijd maar weer wegcijfert om anderen gelukkig te zien. Voor haarzelf loopt dat steeds weer op teleurstellingen uit.

Als ze genoeg heeft van alle leugens, bedrog en teleurstellingen besluit ze haar geluk in eigen hand te nemen. Ze bepaalt voortaan zelf hoe haar leven verloopt en wie er op haar pad komt. Het levert een herkenbaar verhaal op voor de tegenwoordige generatie die zich niet meteen wil vastleggen in een relatie.

Humor en verdriet wisselen elkaar af. Het boek is bij tijd en wijle hilarisch. Een echte aanrader!

Het boek ‘De illusie van de liefde’ is te bestellen in elke boekwinkel en tevens verkrijgbaar bij drogisterij Oukouk in Munstergeleen.

ISBN:9789048421114Prijs: 17,95 euro

“UW METGEZEL” BIEDT LAAGDREMPELIGE SERVICE OP MAAT

Het leven kan een stuk aangenamer worden als u sámen een leuke activiteit onderneemt of als u begeleid wordt bij praktische zaken. Uw Metgezel is Saskia Köhlen (1968) en zij staat voor u klaar!

De voormalige directiesecretaresse heeft enige tijd geleden gehoor gegeven aan haar hartenwens om iets te betekenen voor de mede-mens. Saskia begeleidt u bijvoorbeeld bij een bezoek aan het ziekenhuis, de huisarts, etc. Ook kan zij u de helpende hand bieden bij het organiseren van een feestje of bij het bereiden van uw favoriete maaltijd.

Daarnaast is Uw Metgezel aangenaam gezelschap tijdens een leuke uitstap, die zij voor u verzorgt. Vrijwel alles is mogelijk en dankzij haar professionele aanpak kan Saskia fulltime service bieden, in overleg ‘s avonds of in het weekend. Tevens kan zij uw mantel-zorger vervangen. Bel geheel vrijblijvend met Saskiavoor meer informatie en de tarieven. U weet met één telefoontje waar u aan toe bent. Telefoon: 06-21907250 (vanuit België: 0031-621907250)E-mail: [email protected]: www.uwmetgezel.nl

HUIDVEROUDERING VERTRAGEN MET LK COSMECEUTICS

LK COSMECEUTICS ontwikkelt en verkoopt sinds 1995 geavanceerde apparatuur in de beautysector: microdermabrasie, cryo lift, elektroporatie‐radiofrequentie, zuurstof oxygen.

Het aanbod van Cosmeceutics is bijzonder innovatief en tilt anti‐aging huidverzorging naar een nieuw niveau van effectiviteit. De visie van Lily Kockelkoren van Cosmeceutics:“Zinvolle schoonheid is het zorgen voor jezelf. Voor mij is ‘onderhoud’ belangrijk. Mensen die zichzelf goed voelen hebben al een stapje voor. Het verouderingsproces kunnen we niet stoppen maar wel beïnvloeden/vertragen.

Dat is mogelijk met de speciale apparatuur van LK Cosmeceutics. Dankzij onze gesofisticeerde huidverzorging krijgen mensen hun gloed terug. Schoonheid is een combinatie van harmonie en bewegelijke zintuigen.”

Bezoek onze website: www.cosmeceutics.beWij zijn gevestigd in Hees/Bilzen (België), 5 kilometer van Maastricht.Telefoon: 00 32 12 44 18 55.

BEDRIJVEN IN BEELD

Hallo,

Waarschijnlijk heeft u mijn foto in september ook in Limburg Plus zien staan. Mijn naam is Bea Luchtman, relatieconsulente in de regio Midden- en Zuid-Limburg voor Mens & Relatie.

Mens & Relatie is een bureau voor persoonlijke relatiebemiddeling. Wij staan voor persoonlijke, discrete en succesvolle relatie-bemiddeling. Op mijn vorige bericht in dit blad heb ik zeer veel reacties gekregen. Op dit moment zijn mijn collega’s en ik al hard aan het werk om voor deze mensen een leuke partner te vinden.

Voor sommigen is dat al gelukt! Hopelijk kunnen al deze mensen het nieuwe jaar starten met een nieuwe partner.

Mogen wij ook voor u op zoek gaan naar uw droompartner? U kunt mij bereiken op 045-5726539. Op www.mens-en-relatie.nl vindt u meer informatie over onze visie en werkwijze.

Graag tot ziens!

Bea Luchtman

ADVERTORIALS

Page 17: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

RECHTDOORZEE

ARROGANTE VERHUURDEREen vrouw vertelde mij afgelopen zomer dat ze al zes jaar een woning huurt. Zij had daar altijd heel prettig gewoond, maar het laatste jaar waren er problemen ontstaan met de verhuurder.

Vorig jaar november constateerde zij een schimmel-plek in een plafondhoek van haar slaapkamer, waarschijnlijk

als gevolg van een lekkage aan het dak van de woning. Ze belde de verhuurder op om te komen kijken en het probleem te verhelpen, maar die had daar geen oren naar. “U moet uw kamer meer luchten, dan gaat het vocht van zelf weg”.

Herhaaldelijk aandringen om toch eens te komen kijken, hielp niet. De verhuurder vertikte het en kondigde bovendien in mei van dit jaar doodleuk de nieuwe huurverhoging per 1 juli aan. Mevrouw vroeg wat zij moest doen? Moest zij de huurverhoging zomaar accepteren? De schimmelplek was nog groter geworden, ondanks meer luchten, en zij vreesde voor gezondheidsproblemen.

Op de eerste plaats heb ik de vrouw geadviseerd het vocht- en schimmelprobleem schriftelijk te melden bij de verhuurder en daar-bij haar eerdere mondelinge meldingen daarover te bevestigen. Verder zou zij de verhuurder wijzen op zijn verplichtingen en hem een termijn stellen van 14 dagen om het probleem te verhelpen.

Daarnaast heb ik haar aangeraden om schriftelijk (liefst aangetekend) te protesteren tegen de huurverhoging met verwijzing naar de schimmelplek in haar slaapkamer, hetgeen zij wel binnen zes weken na 1 juli 2011 moest doen. Bovendien was het voorstel tot huurverhoging te laat ingediend. Dat had vóór1 mei van dit jaar moeten gebeuren. Maar stel dat het voorstel wel tijdig was ingediend, wat dan?

Een huurder heeft dan de mogelijkheid om bezwaar te maken en als hij dat tijdig doet, moet de verhuurder naar de Huurcommissie stappen om het voorstel te laten beoordelen. De huurder kan dan ook een verzoek tot verlaging van de huurprijs doen wegens een ernstig gebrek (bijvoorbeeld schimmelvorming), tenzij de verhuurder het gebrek alsnog verhelpt. De huurder kan voor het gebrek ook de kantonrechter inschakelen.

De mevrouw in kwestie heeft uiteindelijk dat laatste gedaan. De kantonrechter zal zeer waarschijnlijk de verhuurder veroordelen tot herstel van het gebrek. Als deze dat verzuimt, zal de vrouw gerechtigd zijn alle noodzakelijke werkzaamheden om aan het vocht en de schimmel in haar slaapkamer een einde te maken op kosten van de verhuurder te laten uitvoeren. Zo leidt de arrogante houding van de verhuurder uiteindelijk tot een dure grap. Mr. Rob Luijten, advocaat

Heeft u vragen over juridische kwesties? Mail naar [email protected]

foto Wil Braakman

Naam: Harry Wauters.

Leeftijd: 62.

Woonplaats: Geleen.

Beroep: specialist ouderengeneeskunde.

Vrije tijd: zingen bij Geleens Mannenkoor Mignon (‘ik ben bas’), zwemmen en fotograferen.

Lievelingseten en -drank: wildschotel, bovengistend bier uit België en Duitsland.

Favoriete vakantiebestemming: Groot-Brittannië en Ierland. ‘Ik ben een echte anglofiel.’

Favoriete plek in de regio: de Maas. ‘Daar wandel ik heel vaak met mijn vrouw en twee honden.’

Bewondering voor: staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Ze is een vakgenoot en heeft een loodzware portefeuille. Petje af.’

Hekel aan: mensen die zeuren. ‘Dat wordt in Nederland veel te veel gedaan, terwijl we niks te klagen hebben.’

STRAATPRAAT TIEN VRAGEN AAN EENWILLEKEURIGE VOORBIJGANGER

Huize Damiaan in Simpelveld en het gratis maandblad Limburg Plus tekenen voor de organisatie van de veertigplusbeurs PlusPunt. Dit evenement wordt gehouden in het weekeinde van 10 en 11 maart. De beurs telt een groot aantal (interactieve) stands. Van mode tot maatschappij en van thuiszorg tot tuinieren. Maar ook reizen, mobiliteit, educatie en financiën komen aan bod.

De beurs vindt plaats in het voormalige klooster Damiaan aan de rand van Simpelveld. Het monumentale complex ligt op de grens van Parkstad en het Heuvelland, aan de Pater Damiaanstraat 38. PlusPunt biedt ook entertainment in de vorm van muziek, lezingen, workshops en demonstraties. Laat u inspireren, informeren en vooral amuseren op zaterdag 10 en zondag 11 maart in Huize Damiaan.

PLUSPUNTZaterdag 10 en zondag 11 maart 2012 van 10.00 tot 17.00 uur Entree: € 6,50 (kinderen tot 6 jaar gratis). Dagkassa: € 7,50.Adres Huize Damiaan: Pater Damiaanstraat 38 6369 SV Simpelveld.Voor meer informatie over deelname aan de beurs, zie www.viral-mal.nl of bel 085-7430420.

VEERTIGPLUSBEURS PLUSPUNT10 EN 11 MAART 2012

2017

Page 19: Limburg Plus december 2011

19

www.limburgplus.nl

19

Het is zaterdag. Ik lees in de krant een column waarin alle alternatieve behandelingen met een pennenstreek naar het rijk van de kwakzalverij worden verwezen. “Er bestaat geen alternatieve geneeskunde, er is alleen de geneeskunde. Daar moet u zijn met ernstige klachten, en nergens anders”, zo staat er geschreven.

Flarden van het verleden spoken door mijn hoofd. Alle wantoestanden die ik in het ziekenhuis van dichtbij heb mogen meemaken en waarvan mijn man de dupe is geworden. Het was een nachtmerrie. Op een ochtend droom ik van de columnist, ik hoor zijn naam. Wat moet ik hiermee? Ik besluit om hem te mailen. Ik vertel mijn verhaal en ventileer ook mijn mening. Gezondheid zit niet in een pilletje, wij zijn holistische wezens, elke cel bestaat uit licht. Artsen kijken naar het gevolg, een alterna-tieve therapeut richt zich eerder op de oor-zaak. De wetenschap ontdekt steeds meer dat wij energie zijn en dat onze biologie heel anders in elkaar zit dan tot nu toe wordt gedacht. Ik heb niets tegen de reguliere gezondheidszorg. Als ik een been breek ga ik naar een dokter, maar werkelijke genezing komt vanuit mijzelf. De oude wereld van alleen maar medicatie heeft afgedaan, nieuwe inzichten gloren aan de horizon. We betreden nu het tijdperk waar beide disciplines elkaar de hand gaan geven.

COLUMNMET GOD IS ALLES MOGELIJK…

De columnist reageert nogal bozig en komt met het verhaal van Sylvia Millecam die zich door charlatans in de luren heeft laten leggen. Zijn er geen andere voorbeelden? Overal worden fouten gemaakt, zowel regulier als alternatief. Maar nee, gebeds-genezing is flauwekul, religie is verzonnen, het geloof in wonderen is gebaseerd op fabels, God bestaat niet, en ik moet me zelf maar eens laten nakijken.

Vorig jaar zomer. Ik zit verdrietig in de tuin. Mijn man revalideert. Hij kan amper bewegen, lopen of praten. Ik richt mij tot mijn grote vriend, de Heilige Geest. Waartoe gebeurt dit? Het eerste dat bij mij opkomt is het woord: ‘wonderen’. Vervolgens zie ik voor mijn geestesoog hoe ik samen met mijn man op het podium van het Spiritueel Café sta te dansen. Het lijkt mij eerder wensdenken, dan dat het ooit werkelijkheid zal worden. Maar toch, vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in wonderen. Ik heb ruim een jaar de ‘Cursus in Wonderen’ toegepast, het internet afgespeurd, en ondertussen zelf een documentaire gemaakt. Een wonder tart alle wereldse wetten en bekort te tijd, zo weet ik nu. Het is vergeving die wonderen mogelijk maakt. Wij zijn meer dan een lichaam. Wonderen ontstaan als je voorbij de vorm kunt kijken en met goddelijk ogen het heilige in je medemens kunt zien.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de waarnemer beïnvloedt wat hij waarneemt. Liefde is de grootste kracht in het universum. Wie met de bril van liefde kijkt, kan alleen maar liefde zien. Ik heb gebeden, gezegend, om leiding gevraagd: “Heilige Geest, wat wilt U dat ik doe?”

Dan voltrekken de wonderen zich op een manier die ik zelf niet had kunnen bedenken. De grote heelmeesters van de aarde, waar duizenden mensen zich voor verdringen, komen naar Heerlen om mijn man te behandelen. Master Sha, Eric Pearl, er wordt op zielenniveau gewerkt. En zo zijn er velen die hulp bieden. Elke dag is er iets om dankbaar voor te zijn. Het is oktober en in het Spiritueel Café vindt het Wonder Event plaats. Daar sta ik dan, een jaar later, met mijn man op het podium. De muziek knalt uit de speakers en wij dansen! Alle gasten swingen mee. Het is magisch, betoverend, ik barst zowat van vreugde. Harten zijn geraakt, men is tot tranen toe geroerd. Dit is een wonder binnen een wonder.

Inderdaad, met God is alles mogelijk. Zelfs een atheïst kan dat niet ontkennen.

Lilian Ferru

Behalve journalist, schrijver en copy-writer is Lilian Ferru ook oprichtster van het Spiritueel Café Heerlen.

het epicentrum en trefpunt van Limburg voor zingeving, inzicht, bewustwording

en een nieuwe kijk op oude kennis.

Woensdag 8 februari 2012SPIRITUELE REVOLUTIE drs. Roy Martina

Tijdens deze lezing laat holistisch arts Roy Martina je zien hoe jij je op de nieuwe tijd kunt voorbereiden. Je leert binnen een kort

tijdbestek krachtige technieken om negatieve emotionele energie in positieve kracht om te buigen. Zou jij je ook niet onder alle

omstandigheden gelukkig, vredig, krachtig en levendig willen voelen? Dit is de belofte van Roy Martina aan jou: “Geef me één avond van je tijd. Ik zal je technieken aanleren die ik pas aan het grote publiek mocht presenteren als de tijd er rijp voor was. Die

tijd is nu gekomen, en jij zult tot de eersten behoren. Tijdens deze lezing leer je om je leven en gezondheid ingrijpend te veranderen.

Woensdag 28 maart 2012EINDELOOS BEWUSTZIJN drs. Pim van Lommel

In de hele geschiedenis zijn meldingen gedaan door mensen die zich een buitengewone ervaring herinneren na een levens-

bedreigende crisis. Dit wordt een bijna-dood ervaring genoemd. Cardioloog Pim van Lommel komt na wetenschappelijk onderzoek

tot de conclusie dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam worden ervaren. Het bewustzijn is oneindig en onsterfelijk. Na een bijna-dood ervaring verdwijnt de angst voor de dood en verandert

het levensinzicht. Vooral liefde naar jezelf en naar anderen wordt belangrijk. Tijdens deze lezing is er ook ruimte voor discussie.

Locatie: Auberge de Rousch, Kloosterkensweg 17 in Heerlen. Aanvang 20.00 uur. Zaal open: 19.15 uur. Voorverkoop kaarten: Boekhandel de Zon. Meer informatie: www.spiritueelcafeheerlen.com

Page 21: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

“We zijn van Limburg en worden steeds meer van Limburg.” Was getekend: Henri Broeren, algemeen directeur van het

Limburgs Symfonie Orkest. Het LSO trekt de komende tijden door heel de provincie om onder wisselende dirigenten

dito concerten te geven. Laagdrempeligheid is daarbij het sleutelwoord. “We bewegen ons naar het publiek toe.”

D

HET LSO KOMT NAAR U TOE DEZE WINTER

2021

e ‘tournee’ start met het Messiah Kerstconcert (vrijdag 16 december: Heerlen, zaterdag 17 december: Maastricht en zondag 18 december: Venlo).

Dit oratorium van Händel met het beroemde Hallelujah wordt ten gehore gebracht onder leiding van dirigent Kynan Johns. Dat gebeurt met medewerking van Studium Chorale en diverse solisten. Messiah beleefde in 1742 zijn première in Dublin. De belangstelling was meteen enorm. Dames kregen het vriendelijke doch dringende verzoek geen hoepelrokken te dragen en heren moesten hun degens thuislaten, zodat er meer publiek in de concertzaal paste. Een plaatselijke krant betitelde het werk als ‘de meest volmaakte compositie ooit’. Anno nu wordt deze mening nog steeds door veel muziek-liefhebbers onderschreven.

MARJON LAMBRIKSBegin januari luidt het LSO knallend en vrolijk het nieuwe jaar met liefst vijf Nieuwjaarsconcerten (woensdag 4 januari: Roermond, donderdag 5 januari: Heerlen, vrijdag 6 januari: Maastricht, zaterdag 7 januari: Venlo en zondag 8 januari: Sittard-Geleen). Centraal staat de muziek van de onbetwiste walsenkoning Johann Strauss jr. Hij tekende onder meer voor het idyllische Am Schönen Blauen Donau. Bij deze gelegen-heid is Günter Neuhold de dirigent van dienst en neemt de vermaarde sopraan Marjon Lambriks de presentatie voor haar rekening. Bij het concert hoort uiteraard een bruisende champagnetoost. In de aanloop naar carnaval laat het LSO zich evenmin onbetuigd. Onder leiding van dirigent Joost Smeets wordt een serie van acht Vastelaovendsconcerten af-gewerkt om het publiek alvast in carnavalsstemming te laten

komen. Het programma: vrijdag 10 februari: Weert, zaterdag 11 februari: Heerlen, zondag 12 en dinsdag 14 februari: Maastricht, woensdag 15 februari: Venlo, donderdag 16 februari: Geleen, vrijdag 17 februari : Roermond en zaterdag 18 februari: Sittard.

Qua muzikale invulling zijn de drie concertreeksen totaal niet met elkaar vergelijkbaar. Van de musici wordt dan ook bijzonder veel gevergd, ook al doordat ze telkens met een andere dirigent worden geconfronteerd. LSO-directeur Broeren prijst zijn orkest dan ook uitvoerig. “Ze leveren een topprestatie. Een steeds wisselend programma stelt hoge eisen aan iedereen. Zie het als een restaurant waar iedere week een nieuwe kok een nieuw menu samenstelt en de kwaliteit toch op hetzelfde niveau blijft. Zonder uitzondering leggen de leden van het orkest de lat heel hoog.” Dat is trouwens ook bittere noodzaak, zegt Broeren. Het LSO moet het met ingang van 2013 met bijna de helft minder subsidie stellen, een aderlating van jewelste. “We moeten overleven en daarom willen de musici zich laten horen. We zijn bezig het orkest te ‘heroverwegen’. We zitten nu midden in dat proces. Het doel is een breder publiek aan ons binden. Dan zul je de afstand tussen de mensen en de klassieke muziek moeten verkleinen. En dat gaat lukken...”

Frank Seuntjens

foto’s Rob Nijpels

Voor meer informatie over het programma, locaties, data, tijdstippen en prijzen: www.limburgssymfonieorkest.nl

Page 24: Limburg Plus december 2011

en dikke jas, sjaal over de kin en gewatteerde handschoenen aan. Dat is het beeld op straat als de temperatuur beneden het vriespunt daalt. En als het even kan blijven we lekker binnen, waar de kachel brandt. Wim Hof niet. Hij

zoekt de kou zelfs op. De geboren Sittardenaar wist al op jonge leeftijd dat er meer uit het leven te halen was dan de doorsnee mens doet.

Wim Hof (52) is bestand tegen extreem lage temperaturen. Eind vorige maand nog brak hij in New York zijn eigen record door bijna twee uur in een tank vol met ijsklontjes te staan, zonder enige onderkoelingsverschijnselen. De IJsman reist de hele wereld rond om zijn capriolen te vertonen. Hij rent blootsvoets en slechts gekleed in een sportbroekje een halve marathon boven de poolcirkel of zwemt honderd meter onder een dikke ijslaag van wak naar wak. Alles bij de ‘ideale’ temperatuur van ongeveer -15 graden. Of kouder.

MAFKEESEen circusartiest, denken velen. Een mafkees in een bak met ijs. En voor een deel is dat ook zo. “Er moet ook brood op de plank komen”, zegt Hof. De talloze optredens op televisie en gesponsorde bijeenkomsten zorgen daarvoor. Wat opvalt is dat hij bij die optredens steeds in herhaling valt. Soms is bij interviewers een flinke dosis scepsis te bespeuren. Frappant is dat Hof zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Hij mag dan wel altijd hetzelfde vertellen, maar dat geeft vooral blijk van zijn heilige overtuiging in zijn visie. Hof staat pal achter zijn woorden en wil anderen er ook van doordringen. Daar vecht hij eigenlijk al jaren voor. Letterlijk met hart en, wellicht minder letterlijk, ziel. Begin dit jaar barstte hij voor de camera in tranen uit nadat wetenschappelijk was aangetoond dat hij processen in zijn lichaam kan aansturen. Iets wat door deskundigen eerder onmogelijk werd geacht. Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen spoten een dode bacterie in zijn lichaam. Niet gevaarlijk, maar een normaal mens wordt daar toch een paar uur ziek van. Hof had slechts een beetje hoofdpijn. Wetenschappers zijn verbijsterd en staan in de rij om de man, die de grenzen van het menselijk lichaam met enige regelmaat overschrijdt, te onderzoeken. Hoe doet Wim Hof dat eigenlijk? Hoe is hij in staat extreme temperaturen weerstaan? Want ook de verzengende hitte van Namibië is geen enkel probleem voor deze bikkel.

‘Er moet ook brood op de plank komen’

www.limburgplus.nl

Meteorologen in binnen- en buitenland voorspellen een zeer strenge winter. Temperaturen van wel 25 graden onder nul zouden zomaar ‘alledaags’ kunnen zijn. Kou waartegen de gewone mens

amper is bestand. Wim ‘The Iceman’ Hof wel. Hij krijgt het er zelfs een beetje warm van.

E

Beke

nde Limburgers

Page 25: Limburg Plus december 2011

Al moest hij het na 42 van de 50 kilometer rennen voor gezien houden, omdat zijnvoeten helemaal kapot waren. Mede door het vochtverlies. Hof raakte in de

woestijn ruim vijf liter vocht kwijt, overigens zonder voorafgaand aan de tocht extra vloeistof of voeding tot zich te nemen. Maar zijn lichaam raakte niet

oververhit. Simpel gezegd heeft Hof jarenlang zijn bloedsomloop getraind. Vooral door de kou op te zoeken. “Gewoon, de natuur in. Veel trainen in het

koude water en in de blote bast. Ons lichaam is lui geworden door het dragen van kleren. Er was een tijd dat we alleen rondliepen in een weinig verhullend

dierenvelletje.

Zelfs onze eigen grootouders zeiden altijd al dat vroeger iedereen veel sterker was. Toen konden we blijkbaar goed tegen de warmte en de kou. We zijn vervreemd geraakt van de natuur. Doordat ons lichaam lui is geworden, is ons

immuunsysteem afgetakeld. Onze afweer reageert veel te laat, pas als ziektekiemen schade aanrichten.”

TWEELINGBROERBehalve zijn fysiek traint Hof ook zijn geest. Door te mediteren. En hij gebruikt

ademhalingstechnieken. Hij is er zo bedreven in dat hij zijn lichaam compleet beheerst. Dat is ook wat wetenschappers hebben ontdekt. De Radboud

Universiteit onderzoekt nu in hoeverre de Wim Hof-methode door anderen kan worden aangeleerd. “Wat ik doe is alleen maar laten zien dat het natuurlijk kan zijn

om zo diep te gaan ten aanzien van een kracht, zoals koude. Dit is niet genetisch bepaald”, zegt Hof. “Mijn tweelingbroer kan niet wat ik kan. Het is een natuurlijk gegeven.

Dat kun je trainen.” Hof noemt het cardiovasculaire training door graduele hypothermie, of in gewone mensentaal: blootstelling aan kou of hitte op natuurlijke wijze. “Mijn immuunsysteem is

proactief geworden door training. Witte bloedlichaampjes en neurotransmitters (moleculen die signalen doorgeven aan het zenuwstelsel, KS.) zijn een essentieel onderdeel van het immuun-systeem. Ze reageren op ziektekiemen. Bij de bestrijding van die bacteriën of virussen horen vaak koorts, hoofdpijn of andere ziekte-verschijnselen. Door een betere bloedsdoorstroming worden ze alerter en reageren veel eerder op ziektekiemen. Die hebben daardoor geen schijn van kans.”Hof heeft niet alleen zijn immuunsysteem onder controle, maar ook zijn zenuwstelsel en zelfs zijn bloedsomloop. Door die cardiovasculaire training, het stimuleren van hart en bloedvaten, en meditatie. “Al die aders en spieren worden getraind door gewenning. Bij kou trekken ze samen,

bij warmte zetten ze uit. Betere samentrekking, door training, helpt het voortstuwen van het bloed, zodat het hart minder hoeft te pompen. Wel tot dertig keer minder per minuut. Dus het hart

wordt ontstrest. Dit proces moet je niet forceren, maar geleidelijk ontwikkelen.”

Hof propageert dat in principe iedereen kan wat hij kan. De enige vereiste is oefening. Oefening baart kunst, maar kost tijd. Wat als we geen tijd hebben? De kou zit al in de grond en als we de weerdeskundigen moeten geloven wordt deze winter de koudste sinds lange tijd. Siberische toestanden, waartegen een dikke jas en een sjaal

nauwelijks weerstand bieden. Heeft Hof misschien een tip voor koukleumen, die zich snel willen wapenen? “Jawel”, zegt hij. Het antwoord dat volgt is zo eenvoudig dat ons brein het nauwelijks kan bevatten. “Koud afdouchen! Het maakt niet uit of je een half uur onder een stomende douche staat, als je erna maar koud douchet. Wel geleidelijk opbouwen, dus niet meteen op de koudste stand. En goed blijven ademhalen, zodanig dat je adem niet stokt door de kou. Als je dit een dag of acht volhoudt, zul je zien dat je zelfs volledig koud kunt douchen. En het daarna nog lekker warm hebt ook.”

Kim Stienen

‘We zijn vervreemd geraakt van de natuur’

www.limburgplus.nl

25

Beke

nde Limburgers

Page 27: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

VREDE OP AARDE OF VRETEN OP AARDE?Veel mensen beschouwen Kerstmis als het familiefeest bij uitstek. Ze kijken er elk jaar weer reikhalzend naar uit om zich samen met hun naasten gezellig rond de kerstboom te scharen en (vooral) urenlang te tafelen. Verheugt het lezerspanel van Limburg Plus er zich ook zo op? En wat staat er bij hen zoal op de kerstdis?

Wie: Mieke WinantsWaar: HeerlenLeeftijd: 63Beroep: consulent poli seksuologie/mediator

“Vreten op aarde. Erger kan het niet klinken in een wereld waar zoveel honger en armoede heerst. Kerst is supergezellig terwijl het erg deprimerend kan zijn als je er alleen voor staat. Die kerstdagen ken ik maar al te goed. Nu is het ‘samen komen’ ingewikkeld. Mijn partner en ik, de kinderen, hun partners en kleinkinderen moeten met veel dingen rekening houden wil dat lukken. Alleen al door onze scheidingen hebben de kinderen er ongewild twee adressen bij waar ze graag naar toe willen. Maar ook onregelmatige diensten in het ziekenhuis, tot laat werken op kerstavond in Utrecht, bereikbaarheidsdienst in Den Haag, verjaardagen vlak voor de kerst, gewoon een keer weg willen en kleinkinderen die ook wel eens onder hun eigen kerstboom willen spelen, zijn hier van invloed op. Kortom: het is elk jaar weer moeilijk. Maar het uitgangspunt is dat niemand alleen is. Dit jaar gaan wij naar de nachtmis. Wie kan, gaat gezellig mee. Daarna ouderwets worstenbroodjes eten bij de kerstboom zoals vroeger. Eerste kerstdag gaat ieder weer zijn eigen gang en mag iemand komen eten die niemand heeft. Dus wat mij betreft met grote, gouden letters: vrede op aarde.”

Wie: Frank TrübischWaar: GeleenLeeftijd: 43Beroep: proces operator

“Vrede op aarde, sneeuw in de tuin, kerstliedjes zingen, de avondmis, geschenken onder een rijk verlichte kerstboom en blije gezichten. Dat was in mijn jeugd Kerstmis. Lang geleden, maar het voelt als gisteren. Graag wil ik dat gevoel terug dit jaar, maar mijn agenda verraadt me dat ik op eerste en tweede kerstdag moet werken. Dat verandert mijn kerstgevoel dramatisch. Lekker lang tafelen met je familie op kerstavond zit er dus ook niet in, want ik moet vroeg op de volgende dag. Dit maak ik nu al jaren mee en ik ben eraan gewend geraakt. Ik heb tenslotte vaak vrij als anderen moeten werken. Improviseren dus. Naar de mis op kerstavond, want dat hoort erbij. Zie ik ook nog eens onze pastoor. Tijdens de dienst nadenken over mijn zonden en of thuis alles klaar staat voor het gourmet. Hostie, zegen, kerstwensen en dan naar huis. Een uur later zitten wij met zijn vieren de pannetjes en de maagjes te vullen. De kerstverlichting en de radio verzorgen de sfeer. Wij nemen tijd voor elkaar, wat ook niet altijd vanzelfsprekend is. Kortom, een avond voor ons alleen. En dat is wat Kerstmis zo speciaal maakt.”

Wie: Hetty van DongenWaar: MaastrichtLeeftijd: 41Beroep: eigenares communicatie- en organisatie bureau

“Ik heb een haat-liefdeverhouding met kerst: het is een feest dat fijn kan zijn als je omringd bent door familie en vrienden, maar waarbij je je ook verschrikkelijk eenzaam kunt voelen als je weinig tot geen familie meer hebt en alleen bent. Na het verlies van mijn broer en vader en mijn scheiding voelt Kerstmis niet meer hetzelfde als voorheen. Vroeger hadden we geweldige surpriseavonden met de hele familie. Op kerstavond dronken we warme chocomelk en aten we zelfgemaakte saucijzenbroodjes. Gedichten voorlezen en cadeautjes uitpakken waren de gezellige hoogtepunten. De stress rond ‘vreetfestijnen’ is mij ook niet vreemd: van het uitzoeken van recepten, het ergeren in de supermarkt tot en met het voorbereiden van een vijfgangen diner in een keukentje van twee bij twee meter. De stoom kwam behalve uit de pannen ook uit mijn oren. De laatste jaren kies ik voor het principe ‘het gemak dient de mens’: lekker uit eten met dierbaren in een mooie ambiance, zonder stress. Dit jaar wordt een bijzondere kerst: een reis naar Marokko.”

Wie: Rob BauerWaar: LandgraafLeeftijd: 70Beroep: hogeschooldocent Duits

“Kerstmis is een echt familiefeest waarop we ons elk jaar weer verheugen. We starten op kerstavond doorgaans met een gedeelte van de kinderschaar. Na een vroege nachtmis eten we gezamenlijk ‘knien in ‘t zoer’. Aansluitend worden de cadeautjes uitgepakt. De avond wordt afgesloten met een familiefilm, die elk jaar door de jongste zoon wordt uitgezocht. Uiteraard gaat dat gepaard met een heerlijk wijntje. Op 25 december beginnen we met een uitgebreid ontbijt met de kinderen en kleinkinderen, die zijn blijven slapen. Daarna snel naar een goede vriendin, want tegen de middag druppelen de andere kinderen en klein-kinderen binnen. Cadeaus uitpakken, samen brunchen en gezellig praten terwijl de kinderen spelen of tv kijken. In de namiddag wordt de laatste hand gelegd aan het kerstdiner. Het traditionele hoofdgerecht is ossenhaas met frites, diverse sausjes en verse groenten. Sinds enkele jaren zijn voor- en nagerecht verrassingen van de kinderen. Na het eten komt de sjoelbak op tafel. De tweede kerstdag houden we open voor een wandeling of een andere leuke activiteit met vrienden.”

27

Page 29: Limburg Plus december 2011

29

PUZZELPAGINA

BACTERIOLOOGDROOMEICELGEVOLGGLOSSYHAREMHECHTINGHERNIAKELDERKERMIS

KNOBBELKNOKIGKOLENMASSAGEMOORDNEETOOROMZIENOREGONREGIORUINE

SLUNGELSTEVIGTENNOTOLHEKVERBOUWENVERTALINGVUILNISWANDELSPORTWAZIG

HORIZONTAAL1 woedend 6 reptiel 12 spijskaart 14 oude munt 15 wereldkampioen-schap 17 Chinese munt 18 godin v.d. aarde 20 Laus Deo 21 dyne 22 oude vochtmaat 24 mensaap 27 brandgang 28 zangstuk 30 kunstmatige inseminatie 31 van een 32 vervallen woning 33 operatie 35 veronderstelling 37 cilinder 38 vrouwelijk dier 39 haarwasmiddel 43 compagnon 47 geneesmiddel 48 de dato 49 ad acta 50 rustteken 51 takje 52 staat in Amerika 55 soort 56 luitenant 57 achter 58 watering 59 domina 61 deel v.d. bijbel 62 verdragsorganisatie 64 karakter 66 veld 67 beknopt.

VERTICAAL1 herrie 2 voormiddag 3 mager 4 uniek 5 heden 7 administratietroepen 8 avondkleding 9 plechtige gelofte 10 inhoudsmaat 11 muziekstuk 13 steen 16 boterton 18 houvast 19 Spaans landvoogd 21 mensenmassa 23 landverhuizer 25 in orde 26 bijbelse figuur 27 oefenmeester 29 fijne geur 32 knuppel 34 ivoor 36 gevangenis 39 geraamte 40 aanwijzing 41 loflied 42 mondwater 43 schildknaap 44 streling 45 geestdrift 46 netwerk van lijnen 52 talent 53 vertrager 54 bijbelse figuur 57 grappenmaker 60 behoeftig 62 nummer 63 onzes inziens 64 uitroep van pijn 65 dat is.

WOORDZOEKEROnderstaande woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verborgen. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

29

www.limburgplus.nl

PRIJSWINNAARS LIMBURG PLUS EDITIE NOVEMBER 2011:10x2 entreebewijzen Museum Vaals: P. Debie uit Brunssum, R.B. Boertien uit Kerkrade, Marlies Verdonk uit Limbricht, P. v. Aarnhem uit Schinveld, Wilma Wijnen uit Stein, Truus van Haar uit Mechelen, Mia Janssen-Speetjens uit Scheulder, Marij Beaujean uit Heerlen, A. Eijssen uit Nuth en Marleen Neis uit Grevenbicht. Cadeaubon restaurant Freya’s Mangerie: A.C.M. Cremers uit Geleen.

Page 31: Limburg Plus december 2011

31

ADVERTORIAL

Page 33: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

COLUMNDE MEISJEOP DE PAARDHet werd terloops gemeld in het Journaal. Taalwetenschappers voorspellen dat het onzijdig lidwoord ‘het’ gaat verdwijnen. Ja, u leest het goed. ‘Het’ heeft zijn langste tijd gehad. Wat is er aan de hand? Welnu, voor kleine kinderen en buitenlanders die Nederlands willen/moeten leren, blijkt ‘het’ zo lastig te duiden dat ze in plaats daarvan maar gemakshalve het lidwoord ‘de’ gebruiken. ‘Het’ wordt daardoor serieus met uitsterven bedreigd.

Nu zult u me niet horen beweren dat onze taal uitblinkt door eenvoud. Integendeel zelfs. Toch gruw ik van het vooruitzicht dat we straks zullen spreken van de meisje, de paard, de huis, de bier, enzovoort. Dat doet toch vreselijke pijn aan je oren. Bij mij in elk geval wel.

De wetenschappers zelf zitten er trouwens niet zo mee. Zij zeggen dat taal zich nu eenmaal voortdurend ontwikkelt en dat bijvoorbeeld in het van het Nederlands afstammende (Zuid-)Afrikaans ‘het’ al sinds jaar en dag is uitgeroeid. Dat kan wel zijn, maar onze taal is gaandeweg toch al zo verarmd omdat we Engelse en Franse woorden kennelijk interessanter vinden klinken.

Wat dat betreft kunnen we nog een heleboel opsteken van het Afrikaans waar-naar de geleerden ter eigen verdediging verwijzen. Daar heet een metro gewoon moltrein, een lolly stokkielekker, een snack-bar peuzelkroeg, een legging kleefbroek, een trampoline wipmat, een punaise drukspijker, een cake sponskoek, een accordeon pensklavier, een stewardess lugwaardin, een commercial lokfilmpje en een etaleur vensterversierder.

Kijk, dat noem ik nog eens een eerbetoon aan de Nederlandse taal. Ik zou het de Afrikaanders bijna vergeven dat ze ‘het’ de nek hebben omgedraaid.

Frank Seuntjens

KIOSK

7-WEEKSE CURSUS - In 7 bijeenkomsten leert u, in een groepje van 6 personen, uw eigen gezicht verkennen.

BEROEPSOPLEIDING (BASISCURSUS) - Voor dames en heren die graag zelf willen leren een ander mooi te maken, is er de beroepsopleiding Visagie. Er is ook een uitgebreide beroepsopleiding, waarbij meerdere thema’s worden behandeld, bijvoorbeeld grimeren.

VERWENDAG - Wanneer u uw personeel of cliënten in de watten wil leggen, denk dan eens aan een verwenmiddag. Op locatie bezorgt La Vista u een heerlijke tijd.

MEIDENFEESTEN - Voor kinderen van 8 jaar is er de mogelijkheid om een écht meidenfeest te beleven. De jarige en al haar vriendinnen worden als ware prinsessen opgemaakt. Informeer naar de mogelijkheden.

METAMORFOSE - Er werkt niets zo verfrissend voor lichaam en geest als een compleet nieuwe look! Andere kleding, nieuw kapsel, nagelverzorging en uiteraard goede make-up.

PRIVÉLESSEN - Als u graag een keer privéles wilt ontvangen kan dit ook. Bij het kopen van make-up t.w.v. € 70,- krijgt u 1 uur les. U leert bijvoorbeeld welke foundation bij uw huidtype past en hoe u uw ogen het best kan opmaken.

OPMAKEN OP LOCATIE - Voor een sollicitatie of speciaal feest wilt u er wel eens extra goed uitzien.

Voor meer informatie of prijsopgave: Ans Cornelissen, Telefoon: 06 - 17 383 430

E-mail: [email protected] Website: www.visagielavista.nl

VISAGIE LA VISTALAAT GEZICHT ZIEN

Model La Vista

ADVERTORIAL

33

Page 35: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

35

egin jaren zeventig volgde Jannie van der Steen haar Limburgse man naar het zuiden. “Zijn werk in Groningen was ten einde en hier kon hij aan de slag.

Dus wat doe je dan? Je laat alles achter en vertrekt. In die tijd heb ik wel geleerd om contacten te leggen. Ik werd lid van verschillende verenigingen zoals het Katholieke Vrouwengilde.”

BEHOEFTEIn februari 2009 stierf haar man. “We deden alles samen, autoritjes maken, op vakantie gaan. Ik zat na zijn overlijden in een dip. Gelukkig attendeerde mijn huisarts me op Partners in Welzijn (PIW). Daar volgde ik de cursus ‘Verder na partnerverlies’en dat heeft me goed gedaan. Ik leerde sterker te staan in verlies en rouw. Toch merkte ik dat na het overlijden van mijn man bepaalde vriend-schappen wegvielen. Logisch ook, want de situatie is ineens heel anders. Maar ik had wel behoefte aancontacten. Toen ik hoorde van de vriendschapscursus heb ik me meteen aangemeld. Tijdens de informatiemiddag leerde ik al een vrouw kennen met wie ik nu nog bevriend ben. En ook aan de cursus hield ik vriendinnen over. We maken samen uitstapjes, drinken koffie en praten over onderwerpen die ons allemaal aanspreken. Tijdens de cursus werd vriendschap vooral psychologsich benaderd. We moesten onder andere nadenken en praten over wat vriendschap voor ons betekent.”

In de cursus ‘Zin in Vriendschap’ zetten mannen en vrouwen boven de 55 hun ervaring met vriendschap op een rij en wisselen ze die gevoelens en gedachten uit met de andere cursisten. Ook gaan de deelnemers actief aan de slag. Onderwerpen en vragen die aan bod komen zijn onder andere: hoe sta ik in vriendschap op dit moment, welke kwaliteiten breng ik mee als vriend(in), hoe maak ik nieuwe contacten, hoe kan ik een bestaande vriendschap verdiepen en omgaan met conflicten.

Jannie van der Steen kijkt met veel waardering en plezier terug op de cursus. “De cursusleiders begeleidden ons prima. Je vertoeft toch in een gemêleerd gezelschap, ieder met zijn eigen beslommeringen. Mijn ervaring als je ouder bent? Je hebt allemaal je rugzakje, dat draag je met je mee. In die rugzak zitten ervaringen, mooie momenten, maar ook verdrietige gebeurtenissen. Je wordt kieskeuriger in je vriendschappen. De cursisten geven veel van zichzelf, want pas dan kun je iets bereiken. Doe je dat niet, dan blijf je alleen. Ik ben mijn huisarts nog altijd dankbaar en inmiddels heb ik de cursus ook al aan anderen aanbevolen.”

Meer informatie over de vriendschapscursus of over andere cursussen van Partners in Welzijn via Ludy van Brink, tel. (046) 457 19 19 of [email protected].

Sandra Israel

VRIENDSCHAP SLUITEN KUN JE ‘LEREN’

B

Ze verhuisde met haar man vanuit Appingedam in Groningen naar Stein in Limburg. Contacten leggen? Jannie van der Steen had er geen moeite mee. “Ik durfde en durf nog best iets te ondernemen. Op een bepaald moment heb je je gezamenlijke vriendenkring. Toen mijn man overleed, veranderde dat.” Dankzij de cursus ‘Zin in vriendschap’ van Partners in Welzijn heeft ze nu weer een hechte vriendinnengroep.

Jannie van der Steen: ‘Je hebt allemaal je rugzakje.’ foto Sandra Israel

Page 36: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

VRIJSTAANDE WONING TE KOOPNABIJ CENTRUM VOERENDAAL Jeustraat 25, 6367 ET Voerendaal

GILDE LANDGRAAF COÖRDINEERT KENNISOVERDRACHT

36

FILMS DECEMBER

FILMHUIS DE SPIEGELThe conspirator ---------------------------------- do 1 en za 3 dec / 20u / zo 4 dec / 14u Inside Job ------------------------------------------ vrij 2 dec / 20u Tomboy --------------------------------------------- ma 5 dec / 20u Udaan ----------------------------------------------- do 8 t/m za 10 dec / 20u / zo 11 dec / 14u Cirkus Columbia --------------------------------- ma 12 dec / 20u Schlafkrankheit ---------------------------------- do 15 t/m za 17 dec / 20u / zo 18 dec / 14u Profession: Heartbreaker --------------------- ma 19 dec / 20u Le Gamin au Vélo (moviezone) -------------- do 22, vrij 23 en ma 26 dec / 14u (24/25 dec géén film)Attenberg (moviezone) ------------------------ do 29 en vrij 30 dec / 20u (31 dec/1 jan géén film)Festen ----------------------------------------------- ma 2 jan / 20u (Top tien film nr. 8)The Polar Express -------------------------------- woe 4 jan / 14u / (i.s.m. bibliotheek)

Meer informatie en reserveren via onze website www.filmhuisdespiegel.nlVoor de betere film: Filmhuis De Spiegel, SCHUNCK* Glaspaleis, 5e etage

In een rustige (éénrichting-) straat nabij het centrum van Voerendaal ligt deze goed onderhouden vrijstaande woning (met mogelijkheid voor praktijk/kantoor aan huis) op een ruim perceel van 444 m². De woning is in 1956 gebouwd en onlangs grotendeels gerenoveerd. Voor meer informatie, bel Aelmans Makelaardij: 045-5753255.

CULTUUR .......................................(klassieke muziek en muziekgeschiedenis) MULTI CULTUUR ........................(individueel en klassikaal samen praten - voorlichting op basisscholen ) TALEN .............................................(Frans-Italiaans-Spaans-Duits-Engels- Nederlands-Pools-Russisch-nieuw Grieks) ZELFREDZAAMHEID ...............(Veilig op Weg - Gekleed en Wel) HOBBY ............................................(Fotografie) PODIUMACTIVITEITEN ..........(maandelijkse spreekbeurten over boeiende onderwerpen)

Inlichtingen en/of aanmelden voor deze en ook voor niet genoemde activiteiten: dinsdag-, woensdag-, donderdagmorgen Erik Dekkerpassage 10 nabij Op de Kamp, persoonlijk, of telefonisch (045)5330057 of per email [email protected] Hier kunt u zich ook aanmelden indien u zelf iets wilt aanbieden.

Zie ook onze website: www.gildelandgraaf.nl Wintervakantie: maandag 19 december t/m vrijdag 6 januari.

Page 37: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

ob Meurders staat in de stad bekend als organisator van het verhalenfestival. Met zijn vriend Jan Janssen kwam hij zes jaar geleden op het idee om ook de kersttijd ‘op te

tuigen’ met vertellingen. Het resultaat: kerstverhalenwandelingen door de binnenstad van Maastricht. Meurders doet dat in het Nederlands, Janssen in het Maastrichts dialect, maar ze gidsen wel samen. „De stad is niet alleen voor Maastrichtenaren, vandaar deze mix.” De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur, waarbij op diverse plekken in Maastricht wordt stilgestaan om te luisteren naar een kerstverhaal. „Tussendoor is er tijd voor een kom erwten-soep of een glas glühwein. Gezelligheid hoort er uiteraard ook bij”, zegt Janssen.

Gestart werd met bestaande kerstverhalen. Inmiddels verzint het duo ze zelf. Meurders: “Het zijn verhalen met een knipoog, maar natuurlijk wel met een kerstgedachte. Allerlei thema’s passeren de revue, zoals familieruzies aan de dis, de vele cadeautjes die worden uitgedeeld, kerststress, verplichtingen, maar ook tradities, zang en verbondenheid.” Humor speelt daarbij een centrale rol. Meurders heeft zijn verhalen al klaar. “Ik schrijf ze in de zomer.” Janssen heeft daarentegen nog geen letter aan het papier toevertrouwd. „Meestal wacht ik tot het laatste moment. Dan ga ik ergens in Maastricht op een bankje zitten en dan komen de verhalen vanzelf. Tot nu toe is dat tenminste telkens weer gelukt.”

STILTEDe belangstelling voor de kerstrondwandelingen is groot. Vaak

zijn de kaarten in een mum van tijd uitverkocht. „We hebben veel vaste klanten. Mensen komen terug omdat ze behoefte hebben aan verbondenheid en sfeer. Door de wandelingen krijgen ze al een voorproefje van het kerstgevoel. Meestal lopen hele families mee om zo’n wandeling samen te beleven. We zoeken ook bewust de stilte op in plaats van de drukte. Sfeer is belangrijk voor de beleving van de verhalen.”

Het Jekerkwartier en de Bisschopsmolen zijn daarom volgens Meurders en Janssen plekken die bij uitstek geschikt zijn om even halt te houden tijdens een kerstwandeling. De twee gidsen zouden zonder problemen meer dan tien wandelingen kunnen volboeken, maar daar zijn ze niet voor te porren. “We proberen het kleinschalig te houden. Mensen willen weer terug naar de basis. Het oude kerstgevoel. De reacties zijn vaak hart-verwarmend. Sommigen hebben tranen in de ogen van emotie of herkenning. Daar doen we het allemaal voor.”

Het vertrekpunt van de kerstwandelingen (maximaal vijftig personen) is dit jaar café De Tribunal aan de Tongersestraat 1 in Maastricht. Kaarten kosten 10 euro inclusief consumptie onderweg. De rondleidingen beginnen om 18.30 en om 21.00 uur.

Voor meer informatie www.debolhoed.nl

Yvonne van Marcke

37

OP PAD MET DE

‘KERSTVERHALENWANDELGIDS’

R

Als de dagen korter en kouder worden, begint het te kriebelen bij Rob Meurders (54) en Jan Janssen (64). Hun Dickens-kostuum hangt al klaar, want tien avonden lang (tussen 10 en 20 december) zullen ze weer als gids door Maastricht wandelen om aan iedereen die dat wil hun eigen kerstverhalen te vertellen.

Page 39: Limburg Plus december 2011

ADVERTORIALS

39

De nieuwe reisbrochure van Lindetours is uit. Nieuw zijn de seniorenreizen met begeleiding,individuele vliegvakanties met zorg op locatie en de zorgcruise naar de Fjorden in Noorwegen.

LINDETOURS REIZEN: MET EEN GERUST HART OP VAKANTIE

SENIORENREIZENVanaf 2012 organiseert Lindetours vakanties voor de mobiele senior naar verschillende plekken in Europa. Tijdens deze reizen zijn altijd enkele verpleegkundigen van de partij, zo bent u verzekerd van ondersteuning. Het meenemen van een rollator is geen probleem. De geselecteerde hotels liggen zeer centraal. Een greep uit de seniorenreizen: Wenen (Oostenrijk), Normandië (Frankrijk), Sauerland (Duitsland) en Zillertal (Oostenrijk).

ZORGREIZENIndien u lijfsgebonden-zorg ontvangt en er toch graag op uit wil, biedt Lindetours diverse opties. Aan alles wordt gedacht. Bij Lindetours staat ú centraal, waarbij alle aandacht wordt besteed aan uw mobiliteit, hotel, uw persoonlijke zorg-behoefte en benodigde hulpmiddelen. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om te genieten van de omgeving en nieuwe culturen. Tijdens deze reizen zult u ook culinair worden verwend. Een greep uit de zorgreizen: geniet van Café au Lait in hartje Parijs, beleef authentiek Berlijn, vermaak u tijdens de Kaasmarkt in Alkmaar of flaneer over de Ramblas in Barcelona.

INDIVIDUELE VLIEGVAKANTIESWilt u graag individueel op vakantie? Dan biedt Lindetours demogelijkheid om een vliegticket te boeken naar het Canarischeeiland Tenerife of het exclusieve Spaanse Puerto Banus. Lindetours

organiseert op maat de vlucht, het vervoer, hotel, excursiemogelijkheden en de zorg welke u tijdens uw vakantie behoeft.

ZORGCRUISE NAAR NOORSE FJORDENOm het vakantieaanbod compleet te maken, kunt u met Lindetoursnaar de Noorse-Fjorden. U reist met het vlaggenschip vande Holland America Linde, de MS Rotterdam****. Ontdek dezenatuurschoonheid in Scandinavië en laat u tijdens deze 8-daagsereis verwennen door de bemanning van het luxe schip.

Lindelaufer Gewande 10, 6367 AZ VoerendaalTelefoon: 045-5753636E-mail: [email protected] - Website: www.lindetours.nl

BEDANKT! Onderstaande ondernemers danken hun klanten voor het in hen gestelde vertrouwen in het afgelopen jaar. Ze wensen iedereen een voorspoedig en vooral gezond 2012 toe.

Page 41: Limburg Plus december 2011

Laat de bronstijd herleven in uw eigen woonkamer of tuin. Het bekende eremetaal, een samenvoeging van koper en tin, wordt door veel kunstenaars gebruikt.

Beauty Home Kikai, uw vertrouwde adres voor optimale schoonheid verjongt uw huid op bijzondere wijze. Wie voor een snel resultaat kiest kan in de salon van Malika Riane kiezen voor een botoxbehandeling, Aquamid of een blijvende filler.

BRONS ALS SIEROBJECTVOOR HUIS EN TUIN

NATUURLIJK JONG BIJ BEAUTY HOME KIKAI

In de lage landen werd brons gebruikt ter vervanging van steen, aangezien het corrosiebestendig en taai is. Behalve een praktische functie heeft het materiaal ook een esthetische meerwaarde. Dieren, planten, goden of mensen. Je kunt het zo gek niet bedenken of een creatieveling maakt van brons een levensecht beeld. Niet voor niets sieren veel mensen hun tuin of leefruimte op met imposante bronswerken. Het kan voorkomen dat bronzen oppervlakken na tientallen jaren een groene kleur krijgen, denk bijvoorbeeld aan het Vrijheidsbeeld in New York. Dit proces kan worden versneld door een oxidatielaag aan te brengen.

In het dorpje Vaesrade is een veelzijdige

collectie brons te bewonderen. In restaurant Freya’s Mangerie en in de tegenoverliggende bloemenzaak staan diverse (middel)grote en kleine bronswerken voor iedere beurs.

Freya’s Mangerie: Hommert 24, Vaesrade (Nuth).Bloemenhof Hommert: Hommerterweg 1, Vaesrade (Nuth)www.bloemenhofdehommert.nlGreetje & Johan Schmidt.

Voor al deze behandelingen geldt dat deze op zeer deskundige wijze door een plastisch chirurg worden uitgevoerd. Voor u als klant betekent dit dat u niet naar een kliniek hoeft maar in de vertrouwde omgeving van Beauty Home Kikai wordt behandeld. Malika Riane vertelt u graag over de mogelijkheden en geeft eerlijk advies over de resultaten die zij kan bereiken met alle mogelijke technieken. Een aantal mogelijkheden op rij:

SR BEHANDELING OF LICHTTHERAPIEDeze behandeling geeft de huid volop energie en reduceert rimpel. Hierdoor krijgt u weer een jeugdige en frisse uitstraling. Het resultaat is tien dagen na de behandeling zichtbaar. Ook voor couperose, pigmentvlekken en littekens.

HR LASER BEHANDELINGDeze methode zorgt voor definitieve ontharing van uw huid. Werkt snel en is geschikt voor alle huidtypen.

Micro dermabrasieDeze behandeling is zeer geschikt voor acne, vette huid en een rokershuid. Informeer naar de mogelijkheden.

AQUAMID Aquamid is een innovatief middel in de plastisch chirurgie en bestemd voor esthetische correcties in het gezicht. Aquamid wordt met een heel dunne naald onder de huid van het gezicht als een zachte vulling aangebracht. Het injecteren gaat snel en geeft nauwelijks ongemakken. De huid heeft geen herstelperiode nodig.

Na de behandeling kunt u meteen weer naar huis of aan het werk.

RF-METHODE Kiest u voor verjonging op natuurlijke wijze dan heeft Malika Riane een wel heel bijzondere behandelmethode in huis. Met de RF-methode oftewel Radiofrequentie, de allernieuwste warmtetechniek op het gebied van huidverjonging, gaat uw huid een ware oppepper tegemoet. Behandelingen volgens de RF-methode leiden tot huid- en volumeverbetering en, niet te vergeten, een strakkere huid. Uw huid wordt niet alleen merkbaar zachter en strakker maar straalt dientengevolge meer vitaliteit uit. RF-behandelingen zijn niet pijnlijk en kennen geen bijwerkingen. Door regelmatig onderhoud kunt u het verouderingsproces afremmen en de huid op een bepaald niveau behouden. Dit alles voor een levendige en gezonde uitstraling. De RF-methode is ook geschikt voor behandeling van cellulitis. Voor handen, gezicht, hals en decolleté.

Verder kunt u bij Kikai ook terecht voor massages (waaronder hotstone), onderooglidcorrectie, liposuctie, mesotherapie en miniface liften. Behandeling volgens afspraak. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Beauty Home Kikai Watergraaf 24 | 6374 NP Landgraaf045-5312907 | 06-23917555www.beautykikai.com

‘Brons, een geschenk voor het leven’

ADVERTORIALS

41

Page 43: Limburg Plus december 2011

4343

Tofu in plaats van vlees en sojamelk vervangt koeienmelk. En geen kleren van leer, wol of zijde. Moeder en dochter Gertie en Aline Ploeg zijn overtuigde veganisten.

edereen weet wel wat een vegetariër is: iemand die geen (ge)dode dieren eet. Een veganist gaat nog een stap verder: geen vlees, maar ook geen eieren, zuivel en honing. Zelfs

verzorgingsmiddelen en kleding waarin dierlijke producten zijn verwerkt of getest zijn op dieren zijn taboe.

Onder het genot van organische sinas en veganis-tische cupcakes halen Gertie Ploeg (64) uit Brunssum en haar dochter Aline Ploeg (38) uit Maastricht herinneringen op aan de tijd waarin het allemaal begon. Dochter Aline was tien toen ze op school een spreekbeurt wilde houden over de Dierenbescherming en bij het verzamelen van informatie

hoorde over de misstanden in de veehouderij. Ze schrok er zo van dat ze acuut besloot vegetariër te worden. Moeder Ploeg dacht dat het wel zou overwaaien, maar uiteindelijk liet ze zich zelfs door haar dochter meeslepen. Vlees verdween van tafel en er werd een dierproefvrij wasmiddel in huis gehaald. Voor Aline Ploeg ging dat na verloop van tijd niet ver genoeg meer. Nadat haar op een feestje werd gevraagd waarom ze wel nog kaas at, terwijl daar toch dierlijke stremsels in zijn verwerkt, bekeerde ze zich tot het veganisme. Ze was toen achttien. Haar moeder volgde spoedig opnieuw het voorbeeld van haar dochter. Ze bleek niet bestand tegen opmerkingen als ‘je gebruikt melk die eigen bedoeld is voor kalfjes’ als ze met smaak aan een ijsje likte.

MISSIE” Moeder en dochter Ploeg eten veganistisch omwille van de dieren, maar ook om het milieu te ontzien. “Het is onze missie om

voor de dieren te strijden”, zegt Aline Ploeg, die samen met haar moeder ondertussen ook is toegetreden tot het vrijwilligers-legioen van de organisatie Dierenbelangen. “Er is becijferd dat een vegetariër per jaar 23 dieren spaart. En ook vele liters water. Het is niet normaal meer hoeveel water er bij de productie van vlees wordt verbruikt.” Qua kledingmateriaal zijn de twee ook erg kieskeurig. Ze zullen nooit wat dragen dat is gemaakt van leer, wol of zijde. Ondanks hun leefwijze komen Gertie en Aline Ploeg culinair gezien helemaal aan hun trekken, bezweren ze. In Alines keuken staan de plankjes vol met vegetarische en veganistische kookboeken. Koken is haar passie. Een dag van een veganist begint bijvoorbeeld met sojayoghurt en biologische muesli. Een biologische reep kan eventueel dienen als tussendoortje. Als lunch volgt een biologisch broodje met veganistische mayonaise, veldsla, avocado, olijfolie en zout. ’s Avonds komt een roerbakschotel met rijst of couscous op tafel en als toetje soja-ijs met fruit. Vlees is in het leven van Gertie en Aline Ploeg vervangen door tofu. En het alternatief voor melk, yoghurt en pudding zijn sojazuivel-producten. Wat moeder Ploeg soms stiekem mist is kaas. “Ik koop het wel voor visite, maar ik kan er prima van afblijven.” Dochter Aline droomt nog wel eens van Christoffeltaart, waar ze vroeger zo verzot op was. Maar de veganistische gebakjes die ze tegenwoordig zelf maakt, smaken haar net zo goed.

Maud Schaepkens

Voor meer informatie en tips: www.dierenbelangen.nl

VOOR ALTIJD BEKEERD TOT

HET VEGANISME

IAline en Gertie Ploeg laten zich de zelfgemaakte veganistische cupcakes goed smaken. foto Maud Schaepkens

www.limburgplus.nl

43

Page 45: Limburg Plus december 2011

15

ADVERTORIALS

43

SAMENWERKINGIn Zuid-Limburg hebben tandprothetici hun krachten gebundeldom u nog beter te informeren en te voorzien van een goed passend en functionerend gebit. Heeft u nog uw eigen tanden? Zit uw kunstgebit los en wilt een andere oplossing? Door te bellen met de tandprotheticus bij u in de buurt kunt u direct terecht.

Doordat wij eerste lijns zorgverleners zijn, kunnen wij u door-verwijzen naar bijvoorbeeld een tandarts, kaakchirurg, maar ook naar de implantoloog voor een klikgebit. Deze samen-werking zorgt ervoor dat u bij ons in goede handen bent, ook al heeft u nog deels uw eigen tanden.

PROTHESEDankzij de nauwe samenwerking met

implantologen kunnen wiju een uitstekende prothese aanmeten. U krijgt van ons niet alleen goede zorg, maar u wordt ook geholpen volgens de beste technieken. Tandartsen verwijzen hun cliënten niet voor niets met grote regelmaat door naar de tandprotheticus voor het aanmeten en vervaardigen van een kunstgebit.

VERZEKERING

Alle tandprothetici in Zuid-Limburg zijn aangesloten bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Deze organisatie staat garant voor kwaliteit. Mocht het voorkomen dat een behandeling niet naar wens verloopt, dan zorgt de ONT voor een passende oplossing. De tandprothetici hebben contracten met verzekeraars.Nadat u prothese is geplaatst, loopt de financiële afwikkeling via uw verzekering. U kunt altijd informeren voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

EXPERTISEVan Well & Goerke is op zo’n moment uw aangewezen partner. Wij bieden meer dan alleen schadeherstel. Ook het verhalen van de schade kunt u met een gerust hart aan ons over laten. Het enige dat u hoeft te doen is de situatie goed vastleggen (bijvoorbeeld met behulp van de camera op uw mobiele telefoon) en de naam en adresgegevens van de tegenpartij verzamelen.Met deze informatie komt u naar ons toe en wij zorgen er met een onafhankelijke expertisedienst voor dat u zeer snel antwoord krijgt op de vraag of de schade te verhalen is op de tegenpartij of niet.

VERZEKERINGEen autoverzekering wordt vaak snel afgesloten. De goedkoopste aanbieder wint. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de Algemene Voorwaarden. Een aantal (grote) verzekerings-maatschappijen heeft bepalingen in deze voorwaarden opgenomen die u verplichten uw schade bij een door hun aangewezen bedrijf te laten repareren. De meeste schade-bedrijven willen graag als aangewezen bedrijf bij de verzekeringsmaatschappijen te boek staan. Dit gaat wel gepaard

met een verlaging van tarieven en prijzen. Het gevolg voor u is dat het herstel niet aan uw wensen voldoet. Lees daarom goed de polisvoorwaarden na voordat u een verzekering afsluit. Heeft u een bestaande verzekering en schade geleden aan uw voertuig? Bel dan Van Well & Goerke en wij lossen het voor u op. U bent uiteindelijk degene die bepaalt waar de schade wordt hersteld!

VAN WELL & GOERKEAl meer dan 83 jaar uw betrouwbare partner in veilige mobiliteit

Kerkraderweg 301, Heerlen, 045-566 05 50www.vanwell-goerke.nl

45

DE TANDPROTHETICUS, HET BESTE VOOR UW KUNSTGEBIT

VAN WELL & GOERKE VERZACHT DE (AUTO)SCHADE

Een goed zittend kunstgebit is belangrijk: het zorgt voor een juiste kauwfunctie, zodat maag en darmen niet overbelast worden door slecht vermalen eten. Maar een goed gebit zorgt ook voor uitstraling en geeft meer zelfvertrouwen!

Een aanrijding komt altijd op het verkeerde moment. Als u van de eerste schrik bekomen bent, belandt u vaak in een oerwoud van regelgeving en vragen. Hoe nu verder?

Page 46: Limburg Plus december 2011

www.limburgplus.nl

UITGAANSTIPS18 nov. t/m 23 dec.

Kerstmarkt Fluweelengrot

en GemeentegrotValkenburg

Entree: € 4,50

Info: 043-6013060

1 t/m 18 decemberKerstival Kerkrade

Markt, Kerkrade1 t/m 18 dec.: don. 12.00

-20.00 uur, vrij. t/m zon. 12.00 – 18.00 uur. 19 t/m 24 dec.:

maa., din., woe. 12.00 – 18.00 uur, don. en vrij. 12.00 – 20.00 uur en zat. 12.00 – 16.00 uur

2 december t/m 8 januari Magisch

Maastricht

Binnenstad Maastricht

3 decemberVoorverkoop Bene�et Concert Voedselbank

LimburgAanvang: 20.00 uur

Entree voorverkoop: € 7,50’T Volkshoes, Geleen

www.helponshelpen.weblinker.nl

10 decemberKerstverhalen

verteld door Mia Verbeelen i.s.m. harpiste Marjan de Haer

Aanvang: 19.30 uurEntree: € 15,00 inclusief

ko�e/thee/fris

www.savelbergklooster.nl

11 decemberKerstmarkt Simpelveld

Rondom Kerk Simpelveld

4,11,18,26 decemberVrije Markt Brunssum

Boschstraat 23, 6442 PB, Brunssum

Entree: € 3 p.p.65+: € 2,50 p.p.

Kinderen tot 1,40m: gratisVolop gratis parkeren

16 decemberKerstconcert

door Femmes Vocales uit Maastricht, o.l.v. Cecile

Schouten m.m.v. harpist Josephine van Son

Aanvang: 19.30 uur. Entree: € 15,00 inclusief ko�e/thee/fris

www.savelbergklooster.nl

17 en 18 december Betoverend

Winter Event Aanvang: 17 dec. 17.00-21.00 uur, 18 dec. 15.00-20.00 uur

Historische plein van het voormalig klooster en het

huidige gemeenschapshuis in Nieuwstadt

17 t/m 22 decemberKerstmarkt Landgraaf

Raadhuisplein,12.00 – 20.00 uur

18 decemberKerstmarkt

Kasteelpark Born

11.00 – 16.00 uurEntree: volwassenen:

€ 7,50, 65+: € 6,00

Info: 046-4851950

23 december t/m 8 januariLimburgs

Kerstcircus Streetlife

Circusterrein Sittard-Geleen

Reserveren: 06-51240096

ADVERTORIALS