Lentespecial 2014

15
Modespecial: winkeliers showen hun favoriete lente-outfit voor onze lens! Jaargang 12, editie 2, Lentespecial 2014 Lentespecial Boordevol shoppingtips! Jubileum 10 jaar Festival Aan Zee! Dossier Armoede aan de Westkust Robine Moerman, uit Koksijde

description

Westkustmagazine Lentespecial

Transcript of Lentespecial 2014

Page 1: Lentespecial 2014

Modespecial: winkeliers showen hun favoriete lente-outfit voor onze lens!

Jaargang 12, editie 2, Lentespecial 2014

LentespecialBoordevol shoppingtips!

Jubileum 10 jaarFestival Aan Zee!

DossierArmoede aan de Westkust

Robine Moerman, uit Koksijde

Page 2: Lentespecial 2014

Editoriaal

08 The Making Of… dit nummer!

08 Win een moederdag-geschenk van Swatch!

12 Dossier: armoede aan de Westkust

16 De modetips van boetiek NorthSea

20 De Sportacus-familie voor de lens!

22 De favoriete lente-outift van Boetiek Obelisk

36 Boetiek Rufus geeft modetips voor heren

38 Emergent: cultureel epicentrum van Veurne

40 Terugblik: 10 jaar Festival aan Zee

44 QuARTent: kunst met post’its!

44 Win een dagje cruisen met een golfwagentje

46 De modetips van onze fashionista

Westkust Magazine verschijnt tweemaandelijks in 40.000 exemplaren. Zo’n 26.000 stuks worden huis-aan-huis bedeeld in de brievenbussen van Adinkerke, De Panne, Sint-Idesbald, Koksijde, Oostduinkerke, Wulpen, Nieuwpoort, Sint-Joris, Ramskapelle, Veurne, Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaertskapelle, Houtem, Steenkerke, Beauvoorde en Zoutenaaie. De overi-ge 14.000 exemplaren worden verdeeld via adverteerders, horecazaken, winkels, culturele centra, toerismekantoren, handelszaken en diverse wachtzalen.

Uitgever WestkustMedia bvbaStrandlaan 249B-8670 Sint-Idesbald (Koksijde)T 058 51 07 09M [email protected] www.westkustmedia.beBTW BE 0478.900.975RPR VeurneBank (KBC) 738-0168409-39

Verantwoordelijke uitgeverFrederic Devos GSM 0475 50 37 [email protected]

AdvertentieregieSofie Van BiervlietGSM 0472 36 10 [email protected]

RedactieFrederic Devos (fd)Wouter Verheecke (wv)Anne-Sophie Verlinde (av)

DrukDrukkerij PattynHandelsstraat 17 - 8630 Veurnewww.drukkerij-pattyn.be

Lid Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers

Foto coverFotograaf: Gerrit DevinckModel: Robine MoermanKleding: Fashion Team

In samenspraak met de Belgische Distributiedienst volgen wij nauwgezet de bedeling van ons blad. Westkust Magazine dient in principe in alle brievenbussen terecht te komen, behalve wanneer reclamedrukwerk uitdrukkelijk geweigerd wordt. Heeft u desalniettemin geen Westkust Magazine ontvangen? Aarzel dan vooral niet en geef ons een seintje. Wij doen het nodige opdat zulks zich niet meer voordoet.

© Westkust Magazine is een titel van WestkustMedia bvba. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder voorafgaandelijk toestemming van de uitgever. De redactie van Westkust Magazine behoudt zicht het recht om ingezonden materiaal zonder kennisgeving geheel of gedeeltelijk te publiceren. Over uitslagen en/of wedstrijden wordt niet gecorrespondeerd. WestkustMedia bvba is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave, noch voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

Verder in dit nummer

EENVOUDDinsdagavond: “The sky is the limit” op Vier. Huize Devos zit aan het scherm gekluisterd. Een indiscrete blik op het leven van schatrijke Vlamingen: guilty pleasure. Doch, onder de blinkende carrosserieën zit vaak een holle motor, zo blijkt. Een clusterbom aan vlijmscherpe com-mentaren explodeert in de woonkamer. Tot het gênant wordt. Harry en Olga zetten onze scherts om in plaatsvervangende schaamte.

Schaamte is ook de reden waarom er nooit een programma zal komen over arme Vlamingen. Edoch: ze zijn veel talrijker. Ook hier, aan onze Westkust. Getuige daarvan het artikel op bladzijde 12. Geen foefzwem-baden noch pianoconcerten voor hen. Wel keihard bikkelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Geef toe: we willen allemaal wel gefortuneerd zijn. Velen zijn echter geroepen, maar weinig uitverkoren. Een rijk leven ligt daarentegen in eenieders handbereik. Gelukkig zijn in eenvoud. Het kan.

Vriendelijke groeten,

Frederic Devos,Hoofdredacteur.

COLOFON

blz44blz08 blz46

blz8 blz38

blz12

blz44

blz32

blz40

blz18

Westkustmagazine 5

(Fot

o G

erri

t Dev

inck

)

Page 3: Lentespecial 2014

Moederdag nadert met rasse schreden: het wordt stilaan tijd om in de buidel te tasten. Of… net niet! Stuur ons een leuke foto met je mama en wie weet ga je aan de haal met dit knap ver-pakte “Blossiming Love”-uurwerk van Swatch. We hebben er drie in onze wedstrijdschaal liggen. Ze werden ons vriendelijk aangeboden door Boetiek De Westhoek uit Koksijde. Mail de foto voor 15 april 2014 naar [email protected], samen met uw contactgegevens. Op 16 april pikt een neutrale jury er de drie leukste plaatjes uit. Good luck! (fd)

Westkustmagazine8

Aan de kant, Adriana Lima, hier is Robine Moerman!

Robine Moerman (17) werkt momenteel haar laatste schooljaar af in het College van Veurne, en verkast volgend jaar naar het Kulak in Kortrijk alwaar ze Rechten wil gaan studeren. Onze cover-girl houdt van lopen, fitness, shoppen én… lek-ker eten. “Mijn grootste guilty pleasures zijn de macarons van bakkerij De 3B’s in Sint-Idesbald.”, verklapt ze ons. “Ik werk daar al enkele jaren als jobstudent, maar het blijft aartsmoeilijk om die kleurrijke lekkernijen te negeren.” (lacht)

Fotoshoot

Voor onze covershoot werd Robine flink vertroe-teld. “Bij Esthetiek Sofie Suber kreeg ik een volle-

dige lichaams- en gelaatsverzorging.”, vertelt Robine enthousiast. “Sofie en haar medewerkster hebben mij dus letterlijk van kop tot teen aangepakt. Heerlijk was dat. De fotoshoot in Villa Les Pommiers in Nieuwpoort verliep heel vlotjes. Redacteur Fre Devos had wat muziek mee en zorgde ervoor dat alles gesmeerd liep. Marietta Voskanian hield alles nauwlettend in het oog: mijn haren, mijn kleding, noem maar op. En fotograaf Gerrit Devinck stelde mij gerust en stuurde mij met richtlijnen en tips. Enfin: ’t was echt een leuke ervaring!”

Geven we tot slot nog mee dat Robine gekleed werd door Boetiek Viruss uit Koksijde, lid van Fashion Team.

Mooie mensen uit eigen regio voor de lens halen: die loodzware reputatie hangt als een molensteen om onze nek. Doch, menig lezer zal beamen: we zijn er alweder in geslaagd onze goede naam alle eer aan te doen. Maak kennis met de ravissante Robine Moerman: jong, mooi, intelligent, übersympathiek en zo Koksijds als de Hoge Blekker. Aan de resultaten is het helemaal niet te zien, maar deze fotoshoot was Robine’s vuurdoop… Watch out, Adriana Lima!

ONZE LENTESPECIAL: THE MAKING OF

Liefdevolle lentebloesem voor moederdag!

WIN EEN MOEDERDAG-SWATCH!

Onze covergirl werd gekleed door Boetiek Viruss uit Koksijde.

De fotografie was in handen van Gerrit Devinck uit Veurne.

Op maquillage bij Esthetiek Sofie Suber.

Robine mocht tijdens de shoot rekenen op de assistentie van Marietta Voskanian.

Deze wedstrijd loopt in samenwerking metDe WesthoekZeelaan 275 I B-8670 KoksijdeTel. 058 51 15 41 I www.dewesthoek.be

...

Page 4: Lentespecial 2014

Westkustmagazine12

Uit de klei helpen

De plaatselijke Vincentiusvereniging werd opge-richt in 1867 en is hiermee de oudste actieve ver-eniging van Veurne. Tot na de Tweede Wereldoorlog stond de Vincentiusvereniging vooral in voor kolen- en voedselverdeling in de winter. Vandaag reikt de hulp veel verder. “Onze steungenieters zijn hoofd-zakelijk mensen die op een of andere manier in schuldbemiddeling verzeild geraakt zijn.”, zegt pen-ningmeester Hubert Bruynooghe. “Van de failliete ondernemer tot de pas gescheiden alleenstaande mama. We helpen ze op de meest uiteenlopende manieren. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar hulp in natura: voedsel, kleding, geneesmiddelen, enzo-voort. Waar nodig, passen we ook financieel bij. Dat doen we meestal met microkredieten. Hierbij gaan we een bepaalde schuld of afbetaling volledig of gedeeltelijk overnemen. We zien er altijd heel goed op toe dat elke euro en elke gift heel doeltreffend besteed wordt. Het doel is altijd om de mensen uit de klei te helpen. Ongeacht rand, stand, religie, origine of overtuiging.”

Waardigheid

Vraag is natuurlijk hoe het zover kan komen in een land als België, dat toch gereputeerd is omwille van zijn sociale opvangnet. Paul Declerck: “Wij krijgen onze ‘klanten’ vaak doorgespeeld door overheids-instanties: het OCMW, bijzondere jeugdzorg, het CAW, noem maar op. Vaak staat er een rem op hun hulp, omwille van wettelijke maxima die soms ontoereikend zijn om de mensen écht helemaal uit de ellende te trekken. Wij proberen dat extra duwtje te geven. Naast al het materiële, willen we de mensen ook mentaal bijstaan. Elke maand krij-

gen onze steuntrekkers een bezoek van een vaste contactpersoon, die de situatie op de voet volgt. Het doet namelijk deugd om te weten dat iemand daadwerkelijk bekommerd is om jou. Ze voelen dat ze er niet alleen voor staan, en dat sterkt je als mens. We hechten trouwens heel veel belang aan de waardigheid van onze klanten. We zijn er om te helpen, respectvol en in alle anonimiteit.”

23 gezinnen

Zelf werft de Vincentiusvereniging haar inkomsten via giften. “We krijgen regelmatig grote en kleine sommen toegespeeld van plaatselijke serviceclubs of gewoon van mensen zoals u en ik. Jaarlijks begroten we onze uitgaven op circa 30.000 euro steun. In 2013 hielpen we met dit budget zo’n 23 gezinnen, samen goed voor 65 personen. Tweede bron van inkomsten zijn onze twee evenementen. Rond eindejaar pakken we telkens uit met een concert van Willem Vermandere. En binnenkort is er het concert met het Veurns Vocaal Ensemble. Dat grijpt plaats op zaterdag 3 mei om 20 uur in de Sint-Walburgakerk in Veurne. Inkomkaarten of steunkaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar in de Dienst Toerisme van de Stad Veurne, bij Optiek Hostens in Veurne en natuurlijk bij alle bestuursle-den van de Vincentiusvereniging. Langs deze weg een warme oproep: kom zo talrijk mogelijk. U dient er een goed doel mee.”

Wil u de Sint-Vincentius Vereniging helpen? Of wenst u meer info? Surf dan naar www.sint-vincentiusveurne.be of bel voorzitter Paul Declerck op 0486 519 703.

Laat het ons eens hebben over armoede. Taboe? Jazeker. Doch, alomtegenwoordig. Ook in onze regio. Vraag dat maar aan de bestuursleden van de Sint-Vincentius Vereniging in Veurne. “Niemand loopt te koop met zijn of haar financiële miserie.”, begint voorzitter Paul Declerck. “Armoede zit goed verdoken. Dat neemt niet weg dat de situatie van onze steun-trekkers vaak schrijnend is. Wij proberen hieraan te verhelpen, zo goed en zo kwaad moge-lijk.” Zet u schrap voor een andere, ontluisterende blik op onze ‘welvarende’ maatschappij.

Fre Devos

Vincentiusvereniging helpt Veurnse minderbedeelden

“DE ARMOEDE IN ONZE REGIO ZIT GOED VERDOKEN. MAAR VERGIS U NIET: ZE IS ER.”

“We helpen in alle anonimiteit

en met het volle respect. Onze steungenieters behouden hun

waardigheid”

De bestuursleden van de Vincentius-

vereniging, met v.l.n.r. (vooraan)

Paul Declerck, Jacqueline Descamps,

Hugo Frère, Hilde Van den Steen

en Lut Boerjan. Achteraan v.l.n.r.

Hubert Bruynooghe, Dirk Pauwels,

Cyriel Deputter, Johan Strybol,

Veroniek Pylyser en Jan Versteele.

Siska Ghyselen en Tom Declerck waren helaas afwezig voor

het kiekje.

Page 5: Lentespecial 2014

Westkustmagazine16

Ann• Broek, Liu.Jo jeans: 119 euro• Top, Twinset jeans: 165 euro• Boots, Tosca Blue: 165 euro• Handtas, Nathan-Baume: 475 euro

Rik• Broek, Mason's: 125 euro • Hemd, Giordano: 95 euro• Blazer, Manuel Ritz: 329 euro• Schoenen, Calver: 229 euro

De shop

In het commerciële hartje van De Panne bouwden Rik en Ann Vandecasteele-Deschuymere door de jaren heen een mini-imperium uit. In hun drie winkels kan je terecht voor makkelijk draagbare heren- en damesmode. North Sea Shoes staat dan weer garant voor kwalteitsschoenen, van stijlvol klassiek tot lekker hip. De drie North Sea-telgjes zijn op een steenworp van elkaar verwijderd.

De outfits

Rik: “De lente is weer in ’t land, dus mogen de heren best weer wat kleur in hun kleerkast steken. Ik koos voor een outfit in de blauwtinten, afge-werkt met een blazer. Zo loop ik er het liefst bij: in leuke, goed zittende kledij. En dankzij de blazer ben je nooit under- of overdressed. Het sjaaltje is dan weer het kersje op de taart en bovendien een leuke link naar de outfit van mijn vrouw!” (lacht)Ann: “Zachte kleuren geven de toon aan deze lente. Persoonlijk hou ik enorm van gebroken wit en beige-tinten. En dat merk je wel in de kleding die ik voor de shoot koos. Speciale ver-melding ook voor mijn onafscheidelijke handtas: o, wat ben ik er dol op!

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Rik en Ann Vandecasteele-Deschuymere van de boetieks North Sea, North Sea Fashion en North Sea Shoes!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: North Sea

“MET EEN BLAZER BEN JE NOOIT OVER- OF UNDERDRESSED.”

Leuke outfit gezien?

Spring dan zeker eens binnen in één of meerdere van de

North Sea-winkels, in de Zeelaan 138,

141 en 143 in De Panne (www.northsea.be).

De NorthSea-stores zijn elke dag open,

ook op zondag.

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Ann

Rik

Page 6: Lentespecial 2014

Westkustmagazine18

Emma:• Jumpsuit: Only

by Tatyana Beloy: 29,95 euro

• Topje Only: 8,95 euro• Halsketting Les Cordes:

29 euro• Oorbellen Les Cordes:

35 euro

Fien• Jurk Mayoral: 49,95 euro• Vestje Geisha: 89,95 euro• Oorbellen Pieces (2 paar):

7,95 euro

Dries• Hemd State of Art: 69,95 euro• Blazer State of Art: 149,95 euro• Broek Chino State of Art:

99,95 euro• Schoenen Selected: 59,95 euro• Riem Selected: 34,95 euro

Patricia• Jurk Atmos: 169,95 euro• Jasje Tramontana: 79,95 euro• Halsketting Pieces: 55 euro• Oorbellen Pieces: 29 euro• Horloge Pieces: 69 euro• Handtasje Pieces: 19,95 eur

De shop

WeekendMode, da’s 2 verdiepingen shopping-plezier. Je vindt er al je favoriete collecties voor dames, heren en kinderen. Van strak-in-het-pak tot de sportieve outfit voor alledag en alles daar-tussen. Plus een ruime keuze nachtkledij, onder-goed, badmode, badlinnen en accessoires. De collecties worden bovendien wekelijks vernieuwd!

De outfits

Patricia: “De merken Atmos en Tramontana zijn vaste waarden voor mij. Die kledij zit me als gegoten en past voort elke gelegenheid. Handig, vooral met die zomerfeesten en communies in het

vooruitzicht. Zachte tinten overheersen deze lente. Speciale vermelding ook voor de accessoires: besteed er genoeg aandacht aan, want zij maken je outfit af!”“Voor mijn dochter Fien zijn “hip” en “trendy” dé sleutelwoorden die haar oufit bepalen. De collecties van Geisha en Mayoral lenen zich hier perfect toe. Muntgroen doet het trouwens heel goed in de pasteltinten. Fien’s nichtje Emma koos voor een coole jumpsuit: een must have voor elke jongedame.”“Mijn man Dries opteert naar goeie gewoonte voor State of Art. Stijlvol klassiek, maar toch heel eigentijds dankzij de kleurrijke toets. Heren: een casual outfit met blazer maakt u onweerstaan-baar!” (lacht)

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Dries en Patricia Lecluyse-Vandenbroucke en hun lieve dochtertje Fien van boetiek WeekendMode in Sint-Idesbald!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: WeekendMode

“ZACHTE TINTEN KLEUREN HET STRAATBEELD DEZE LENTE”

Leuke outfit gezien? Spring dan zeker eens binnen bij:WeekendMode,

Strandlaan 313 in Sint-Idesbald, Koksijde

(www.weekendmode.be). Buiten schoolvakanties, gesloten op donderdag.

Voor buitenkansjes, wip ook eens binnen

in de Outletshop WeekendMode

ernaast.

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Emma

Fien

PatriciaDries

Page 7: Lentespecial 2014

Westkustmagazine20

De shop

Sportacus ligt pal tegenover het gemeentehuis van De Panne en is al jaren een vaste waarde in onze regio. De knappe winkel biedt onderdak aan een groot assortiment sportartikelen, gaande van out-fits tot accessoires. Naast de typische sportkledij, heeft Sportacus ook flink wat lifestylemerken in huis. Speciale vermelding ook voor de schoenen-afdeling, waar zowel kinderen als volwassenen gegarandeerd hun gading vinden in sport- en vrijetijdsschoenen.

De outfits

“Ik loop er graag sportief en comfortabel bij.”, zegt Ginette. “De Tech-lijn van Nike heeft een iets vastere structuur in vergelijking met een gewone jogging, en daar hou ik wel van. Mijn man Pol, een fervent tennisser, is al zijn hele leven een fan van Lacoste. Terecht, vind ik. Lacoste staat voor een fijne afwerking, mooie kleuren en een hele goede kwaliteit. Dat onze dochter Elise voor Banana Moon zou kiezen, lag ook nogal voor de hand. Ze houdt van opvallende kleuren en leuke prints. De nieuwe bikini- en kledingcollectie van Banana Moon is pas binnen en er zitten werkelijk pareltjes tussen. Matthew is een echte sporter, maar loopt er tegelijk graag goed bij. Daarom is Jack and Jones Tech echt iets voor hem.”

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Pol en Ginette George en hun kinderen Elise en Matthew! Anders gezegd: het dynamische gezin achter de Sportacus in De Panne!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: Sportacus

“SPORTIEF MAG BEST OOK MODIEUS ZIJN!”

Leuke outfit gezien?

Spring dan zeker eens binnen in Sportacus,

in de Zeelaan 24 in De Panne (rechtover

gemeentehuis).

De winkel is enkel op donderdag gesloten.

Meer info ook op www.sportacus.be.

Matthew• Sweater,

Jack & Jones Tech: 39,95 euro

• Tee, Jack & Jones Tech: 12,95 euro

• Short, Jack & Jones Tech: 49,95 euro

• Slippers, Puma: 23 euro• Voetbal, Puma: 16 euro

Elize• Kleedje, Banana Moon: 74 euro• Bikini, Banana Moon: 92 euro• Sandalen, Teva: 75 euro

Pol • Training, Lacoste: 200 euro• Polo, Lacoste: 75 euro • Tennisschoenen K-Swiss: 110 euro

Ginette• Jas, Nike Tech: 90 euro• Broek, Nike Tech: 65 euro • Tee, Nike: 37 euro• Schoenen TBS: 79 euro• Activiteitenvolger, Polar Loop

(pols): 99,90 euro• Shopper Protest: 42 euro

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Matthew

Elize

Pol

Ginette

Page 8: Lentespecial 2014

Westkustmagazine22

De shop

Obelisk in Oostduinkerke is een vlotte stads-winkel aan zee met een eigenzinnig aanbod aan topcollecties voor de modebewuste man en vrouw. Sterke Belgische ontwerpers hangen hier naast internationale designers. Elke klant wordt met persoonlijk advies bijgestaan.

De outfits

“Ik raad iedereen aan om tijdloos te kopen.”, zegt Stefaan Vermast. “Een mooie blazer, een smalle broek in cool wool, een zijden topje, noem maar op. Deze stukken wil je toch langer dan één sei-zoen dragen? Daarna komt het erop neer om je garderobe op te vrolijken met trendy kledingstuk-ken en accessoires.”

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Stefaan en Sabine Vermast-Blanckaert van Boetiek Obelisk in Oostduinkerke!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: Obelisk

“KIES TIJDLOOS EN VUL AAN MET TRENDY STUKKEN.”

Leuke outfit gezien?

Spring dan zeker eens binnen in Obelisk,

Albert I-laan 95 in het centrum van

Oostduinkerke (tel. 058 52 06 59 &

www.obelisk-fashion.be).

Dagelijks open, behalve op dinsdag

en woensdag.

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Madeleine• Rokje, Emmanuelle: 90 euro• Topje, Le Fabuleux Marcel de Bruxelles: 57,5 euro• Gilet, Paul Smith: 195 euro• Sjaal, Paul Smith: 205 euro• Ceintuur, Paul Smith: 117 euro

Kostuum Stefaan• Blazer, Paul Smith: 305 euro• Broek, Paul Smith: 159 euro• Hemd, Paul Smith: 155 euro• Schoenen, Paul Smith: 200 euro

Marie-Jeanne• Blazer, Paul Smith: 950 euro• Pull, Paul Smith: 175 euro• Broek, Paul Smith: 415 euro• Schoudertas, Paul Smith: 465 euro

Madeleine Marie-Jeanne

Stefaan

Page 9: Lentespecial 2014

Westkustmagazine28

De shop

Absolutely Golf & Fashion is de golfspeciaalzaak die echt alles in huis heeft: van functionele modi-euze golfkledij voor groot en klein tot het nieuwste golfmateriaal met toebehoren. En dit voor ieders budget. En… het professioneel advies van “golf-addict” Laurent en fashionista Kathleen krijgt u er zomaar gratis bovenop! Met de glimlach!

De outfits

“Ook in de golfmode vieren pasteltinten en felle kleuren hoogtij.”, begint Kathleen. “Merken beste-den opvallend veel aandacht aan het gebruiks-gemak. Alles is makkelijk wasbaar en hoeft niet gestreken te worden. Dus gewoon wassen, drogen, en hop: terug aan. Zalig toch?”“Laurent en ik kozen allebei voor donkerblauw in combinatie met een fel kleur. Laurent gaat gekleed in Ralph Lauren, terwijl ik opteerde voor Daily. We gaan allebei voor sportief comfort, gebruiksgemak en… het moet natuurlijk ook fashionable zijn, hé!”

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Laurent en Kathleen Geens-Willems, het dynamische koppel achter de Absolutely Golf & Fashion-store in Adinkerke!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: Absolutely Golf

“COMFORTABEL, GEBRUIKSVRIENDELIJK EN TOCH HEEL FASHIONABLE!”

Leuke outfit gezien? Op zoek naar

golf-toebehoren? Eén adres!

Absolutely Golf & Fashion,

De Pannelaan 85 in Adinkerke,

De Panne (www.absolutelygolf.be).

Gesloten op zondag en maandag.

Laurent • Vest (waterdicht, winddicht),

Ralph Lauren: 135 euro• Polo, Ralph Lauren (RLX):

115 euro• Bermuda, Ralph Lauren (RLX):

95 euro• Ceintuur, Footjoy: 59 euro• Sokken, Footjoy: 9 euro• Schoenen (waterdicht), Ecco:

179,99 euro

Kathleen• Vest (waterdicht, winddicht),

Daily: 139,90 euro• Polo, Daily: 69,90 euro• Rok (met short = skort),

Daily: 111,90 euro• Ceintuur, Daily: 39,90 euro• Visor, Daily: 19,90 euro• Schoenen (waterdicht, met BOA-sluiting),

Footjoy: 175 euro• Sokken, Ralph Lauren:

3 paar voor 25 euro

Accessoires• Golfzak standbag groen (waterdicht): 239,95 euro• Golfzak cartbag rood (waterdicht): 249,95 euro • Driver, Callaway “Big Bertha”: 429 euro• Putter, Mizuno MPPT2: 199 euro

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Page 10: Lentespecial 2014

Westkustmagazine32

De shop

Boetiek Viruss in Koksijde maakt, samen met Gibsy, Inconnue en Rufus, deel uit van de Fashion Team-groep. Alle winkels bieden onderdak aan een hele rits topmerken die staan voor kwaliteit en trendyness. Op hun gezamenlijke website www.fashionteam.be worden bezoekers trouwens weke-lijks getrakteerd op modenieuws en fashiontips. Beslist eens een e-bezoekje waard!

De outfits

“Magalie en Ann kozen onafhankelijk van elkaar voor een outfit in dezelfde stijl.”, vertelt zaakvoer-der Evelien Ruant. “Beide kleedjes zijn dan ook van Rinascimento, een merk dat staat voor stijlvol, kwalitatief, elegant, eigentijds en bovendien ook heel betaalbaar. Let ook op de piekfijne acces-soires: de halskettingen, armbanden en oorbellen van Titto zorgen voor een stijlvolle afwerking en zijn eveneens zeer raisonnabel qua prijs. Die prima prijs-kwaliteitverhouding geldt trouwens ook voor onze handtassen!”

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolletés dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Ann en Magalie, het enthousiaste verkoops-team van boetiek Viruss in Koksijde!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: Viruss

“VIRUSS STAAT VOOR STIJLVOL, KWALITATIEF, EIGENTIJDS EN EIGENLIJK BEST BETAALBAAR.”

Leuke outfit gezien? Spring dan zeker eens

binnen in een (of meerdere?) shops van

Fashion Team. Dit zijn Viruss,

Inconnue, Rufus en Gibsy. Al deze winkels

zijn gelegen in de Zeelaan te Koksijde-Bad,

op een steenworp van elkaar. Check ook

eens de website www.fashionteam.be

voor tips & tricks!

Magalie:• Kleed, Rinascimento: 104 euro• Bolero, Kocca: 65 euro• Handtas, Rinascimento: 57 euro• Ketting, Titto: 27 euro• Armband, Ritto: 45 euro• Oorbellen, Titto: 25 euro

Ann:• Kleed, Rinascimento: 110 euro• Handtas, Kocca: 100 euro• Ketting, Titto: 55 euro• Armband, Titto: 36 euro• Oorbellen, Titto: 25 euro F

oto:

Roe

l Leu

ride

n, K

oksi

jde.

Magalie Ann

Page 11: Lentespecial 2014

Westkustmagazine36

De shop

Boetiek Rufus maakt, samen met Viruss, Giubsy en Inconnue, eveneens deel uit van de Fashion Team-groep. Doch: de Rufus is de enige mannenzaak in het rijtje. Gezien het verkoopsteam echter 100% vrouwelijk is, inviteerde zaakvoerder Marc Pynaert zijn, euh, “onbekende tweelingsbroer” naar de fotoshoot. Ziehier de gebroeders Pynaert & Pynaert!

De outfits

“De oufit links is op en top Italiaans.”, begint Marc. “Circolo en Altea zijn twee Italiaanse brands die bekend staan om hun mooie snit, hun exclu-

sieve stoffen en aparte kleuren. De retro-blouson heeft een zachtere, gepatineerde kleur, maar dat wordt netjes opgevangen door de kleurrijke sjaal. De smalle, strakke broek zit zeer goed, mede door zijn elastische stof. Kortom: een smaakvolle outfit die heel goed zit.”

“Rechts gaan we iets gekleder, maar opnieuw weer heel Italiaans.”, vervolgt Marc Pynaert. “In de zomercollecties voor mannen zit heel veel blauw, en dit in alle mogelijke toonaarden. Mijn strakke kostuumvest en speels hemdje met bloemenmotief matchen perfect. Mijn broek, riem en schoenen sluiten eveneens prima aan bij elkaar. Resultaat: een sportieve en tegelijk chique look.”

De dagen worden langer, de rokjes korter, décolleté’s dieper en temperaturen hoger. Right, spring is in the air! En dus wordt het ook hoog tijd om uw garderobe in die zin op te frissen. Wij vroegen aan de zaakvoerders van verschillende plaatselijke fashion-stores om hun favoriete outfit te showen voor de lens van onze fotograaf Roel Leuridan. Maak kennis met de lente-favorietjes van Marc Pynaert en, euh, Marc Pynaert!

Fre Devos

Plaatselijke handelaars showen nieuwe collectie: Rufus

“STRAK EN STIJLVOL, KORTOM: OP EN TOP ITALIAANS!”

Leuke outfit gezien? Spring dan zeker eens

binnen in een (of meerdere?) shops van

Fashion Team. Dit zijn Viruss, Inconnue,

Rufus en Gibsy. Al deze winkels zijn

gelegen in de Zeelaan te Koksijde-Bad, op een

steenworp van elkaar. Check ook eens

de website www.fashionteam.be

voor tips & tricks!

Marc (links)• Blouson, Circolo: 199 euro• Hemd, J. Britt: 89 euro• Broek, Altea: 120 euro• Sjaal, Altea: 115 euro• Schoenen, Zampiere: 239 euro

Marc (rechts)• Blazer, Altea: 429 euro• Hemd, Altea: 130 euro• Broek, Tramarossa: 190 euro• Schoenen, Zampiere: 249 euro

Fot

o: R

oel L

euri

den,

Kok

sijd

e.

Marc

Marc

Page 12: Lentespecial 2014

Westkustmagazine38

Frank Maes (42) ademt cultuur. Opgegroeid in het kunstenaarsoord Sint-Idesbald, gevormd in het College van Veurne en vervolgens helemaal ontplooid aan de Universiteit van Gent, waar hij kunstwetenschappen studeerde. Zijn eerste pro-fessionele stappen zette hij in de Cultuurdienst van Koksijde, alwaar hij de opening van het CasinoKoksijde mocht helpen voorbereiden. Na twee jaar trok Frank landinwaarts. Onder de vleu-gels van de betreurde Jan Hoet, maakte zijn carrière een steile opgang in het SMAK. Eerst als curator, later als hoofd van de artistieke cel. “Ik heb heel veel geleerd van Hoet.”, begint Frank Maes. “Makkelijk was hij niet. Debatteren met Jan was een verbale boksmatch. Hij hield van het conflictmodel. Maar dat houdt je scherp. Hij slaagde er telkens weer in het onderste uit de kan te halen bij zijn medewer-kers. Heerlijk.” Tegenwoordig pendelt Frank tussen zijn woonplaats Gent, zijn “kunstkind” Emergent in Veurne en Belfast, waar hij momenteel aan de plaatselijke universiteit doctoreert. Frank is gehuwd met Astrid Bonduel, en papa van 2 flinke knapen, Remi en Leon.

WKM: In vergelijking met de Oostkust heeft onze regio niet echt een galerie-traditie. Dat maakt Emergent een gewaagd project, toch?Frank: “Dat klopt. Maar we merken dat er aan onze Westkust toch een voedingsbodem voor is. Getuige daarvan zijn onze bezoekerscijfers. Tijdens vernis-sages krijgen we 300 à 400 genodigden over de vloer. Voorts lokken we dagelijks 30 à 40 geïnteres-seerden van heinde en ver naar Veurne. Geloof me vrij: dat zijn sterke cijfers.”

WKM: Hoe is Emergent ontstaan?Frank: “Het is Dirk Castelein die met het idee kwam aandraven. Hij is de eigenaar van “De Valk”, een schitterend historisch pand uit de 16de eeuw, gelegen op de prachtige Grote Markt. Bij ons eerste plaatsbezoek was ik onder de indruk van de gene-

reuze ruimten in het huis. Helder, luchtig en uitge-strekt. Samen verzamelden we 9 investeerders met een hart voor hedendaagse kunst. Dit zijn Johan Blanckaert, Dirk Castelein, Tine Castelein, Pierre Debra, Wim Dejonghe, Ivan Maes, Niko Maes, Marc Verstraete en ikzelf. We geven ons project drie jaar. Elk jaar willen we uitpakken met drie kwalita-tieve tentoonstellingen. Deze gaan we omkaderen met lezingen en uitstappen voor de leden van de Emergent-vriendenkring. Bedoeling is immers dat we in die tijdspanne een breed en trouw publiek weten uit te bouwen. Ik heb er vertrouwen in dat dit zal lukken. De interesse in hedendaagse kunst is namelijk heel groot. Halfweg 2016 volgt een evalu-atie. En dan zien we wel.”

WKM: We staan aan de vooravond van een nieuwe expo. Vertel daar eens iets meer over. Frank: “Komende tentoonstelling is tweeledig. Het eerste luik is een groepstentoonstelling met als thema “Uitblinkend in afwezigheid”. Centraal staat de schouw van onze expo-ruimte. Die is er niet meer. Maar de sporen zijn nog duidelijk aanwezig. Vroeger was die schouw het epicentrum van de woning. Moeder maakte er het eten, en ‘s avonds verzamelde het gezin zich rond het haardvuur. Een prachtig gegeven. In veel kunstwerken eist iets dat afwezig is immers een centrale rol op. De groepsexpo verzamelt werk van 12 kunstenaars. Het tweede luik is een solo-expositie van Marcel Broodthaers, getiteld “Broodthaers en de zee”. Deze tentoonstelling grijpt zowel plaats in onze galerie als in het Visserijmuseum Navigo in Oostduinkerke. Onze nieuwe tentoonstelling loopt van 5 april tot 9 juni. De galerie Emergent is open tijdens weekends en feestdagen, telkens van 14 tot 18 uur. Tijdens schoolvakanties zijn we ook open op donderdag en vrijdag. De inkom is gratis en iedereen is welkom!”

MEER INFO: Galerie Emergent, Grote Markt 26, Veurne (tel. 058 31 15 19 & www.emergent.be).

Er bruist iets in het historische hart van Veurne. Sedert een klein jaar verlegt de kunst-galerie Emergent er de culturele grenzen met expo’s van een uitzonderlijk hoog niveau. Emergent is een initiatief van negen kunstfanaten uit onze regio. Aan het artistieke roer staat Frank Maes. Wij trokken naar het oudste stenen huis van Veurne en vroegen om tekst en uitleg. Ziehier het relaas.

Fre Devos

Galerie Emergent verlegt de culturele grenzen van de Westkust

“DE INTERESSE IN HEDENDAAGSE KUNST IS HEEL GROOT.”

“Debatteren met Jan Hoet draaide altijd uit op een verbale

boksmatch.”

Page 13: Lentespecial 2014

Westkustmagazine40

WKM: Wat zijn jullie precieze taken binnen de FAZ-organisatie?Jessica: “Naast ons, zijn nog zeven anderen full-time actief binnen de vzw Folkfestival Dranouter. Het gelijknamige zomerfestival is het traditionele hoogtepunt van ons werkjaar, maar tien jaar gele-den breidden we ons activiteitenpakket uit met Dranouter Aan Zee, dat later werd omgedoopt tot Festival Aan Zee. Ik ben sinds 2011 verantwoor-delijk voor alle communicatie rond deze festivals.”Jeroen: “Ik ben nu al een vijftal jaar werkzaam voor de vzw. Eerst als stagiair, met FAZ 2007 als mijn eindwerk. Drie jaar geleden kreeg ik de ver-antwoordelijkheid over dit strandfestival op mijn schouders, wat betekent dat ik mij nu ontferm over de totale productie ervan. Denk daarbij aan de planning van de 120 vrijwilligers, de inplan-ting van de verschillende podia en het overleg met partners en veiligheidsdiensten. Maar ook het samenstellen van de line-up behoort tot mijn takenpakket.”

WKM: Hoe komt zo’n affiche eigenlijk tot stand?Jessica: “Daarvoor komen we al samen in het najaar. Na een evaluatie van de vorige editie, stippelen we de richting uit voor het volgende jaar. Zo is nu in samenspraak met De Panne beslist om de toegang gratis te maken, met de bedoeling meer gezinnen aan te trekken. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de line-up: we programmeren nu breder. Iedereen legt zijn persoonlijke wishlist voor, maar Jeroen draagt de eindverantwoordelijkheid.”Jeroen: “We gaan steevast voor een combinatie van bekende bands en nieuwe talenten, om zo een aantrekkelijke, verrassende affiche te bekomen.

Het is de kunst om beloftevolle artiesten al te boeken als ze nog onbekend zijn, terwijl ze een half jaar later erg populair zijn als ze op je podium staan.”

WKM: België is een echt festivalland. Wat maakt FAZ zo uniek?Jeroen: “Ons festival vindt nu voor de tiende keer plaats op het strand van De Panne, wat een bewijs is van onze goeie samenwerking. Heel wat gemeentediensten helpen mee aan het succes ervan: niet alleen de Toeristische Dienst, maar ook Cultuur, Milieu, Jeugd en Sport. Ook aan de samenwerking met de lokale economie, vereni-gingen en horeca hechten wij veel belang. Verder is het strand natuurlijk een unieke locatie, maar jammer genoeg hebben we het Belgische kustweer niet in de hand.”Jessica: “Drie jaar geleden raasde een wind met een kracht van 7 Beaufort over het strand. Al het werk van de vrijdag was weggeveegd en moest zaterdagochtend worden ingehaald. Iets om snel te vergeten, maar daar staan gelukkig heel wat hoog-tepunten tegenover. Zo staat het straffe optreden van Triggerfinger in ons geheugen gegrift, en we zijn ook trots dat we Selah Sue konden strikken voor haar echte doorbraak.”

WKM: Wat mogen we jullie toewensen voor de toekomst?Jeroen: “Vooreerst willen we iedereen op 26 en 27 april natuurlijk een leuke jubileumeditie aan-bieden, met topacts als Milk Inc., Preuteleute en Gorki. Hopelijk kunnen we het succes van de voorbije jaren in de toekomst blijven doortrekken!”

Poperingenaar Jeroen Verdonck (28) en Ieperlinge Jessica Casier (26) overwinteren doorgaans in het zuiden van onze provincie, maar in het voorjaar ontpoppen ze zich tot echte Westkusters. Dan treffen ze hier namelijk de laatste voorbereidingen voor Festival Aan Zee, dat dit jaar aan de tiende editie toe is. “Een festival organiseren is een groeiproces dat constant in verandering is. Last minute afzeggingen en onvoorziene weersomstandigheden kunnen de planning danig in de war sturen, maar dit maakt het net een uitdaging. Ieder jaar opnieuw.” Daar willen wij het fijne van weten!

Wouter Verheecke

Organisatoren blikken terug op eerste decennium

10 JAAR FESTIVAL AAN ZEE: MOET ER NOG ZAND ZIJN?

“De kunst bestaat erin artiesten te

boeken nét voor hun grote

doorbraak”

Page 14: Lentespecial 2014

Westkustmagazine44

JCI geeft van jetje in jubileumjaar!

Op zaterdag en zondag 3 en 4 mei houdt JCI een tentoonstelling in het CasinoKoksijde. Veertig kun-stenaars exposeren er veertig werken. Bezoekers kunnen de kunstwerken op de kop tikken, doch moeten er iets tegenover stellen. “Bij het binnen-komen, krijgt iedereen een boekje met post’its.”, verduidelijkt organisator Maya Strobbe. “Met die memo kan je een bod doen op een werk. Let wel:

er komt geen baar geld aan te pas. Enkel biedingen in natura tellen. Alles kan. Een weekendje in jouw appartement aan zee, een reeks pianolessen, een kistje wijn, noem maar op. De artiest beslist naar wie het kunstwerk uiteindelijk gaat.” (fd)

MEER INFO: www.quartent.be

JCI Veurne-Westkust bestaat 40 jaar en dat zal iedereen geweten hebben. Het feest-gedruis van het galabanket “The Great JCI” is nog niet weggeëbd, of daar komt het dynamische JCI-team al met een fonkelnieuw initiatief aandraven. Maak kennis met QuARTent: een kunstzinnig initiatief met vlot circulerende post’its!

Wedstrijd!

Wil u ook wel ‘ns rondhossen in een blits blauw golfwagentje? Welaan dan: wij mogen 5 lezers trak-teren op een gratis dagje met een golfkar. Het enige wat u moet doen is een mail sturen naar [email protected], met uw naam, adres en tele-foonnummer. Beantwoord vervolgens onderstaande vraag correct en wie weet bent u bij de gelukkigen: “Hoeveel kilometer kan een golfwagentje zelfstan-dig (= zonder oplaadbeurt) rijden?”. Tip: een beetje e-speurwerk op www.vansteenlandelectric.be levert al redelijk snel het antwoord op. Succes! (fd)

MEER INFO: Garage Marc Vansteenland, Koningstraat 13, Oostduinkerke (t 058 51 45 81 & www.garagevansteenland.be). Zie ook blz. 45 hiernaast.

QUARTENT: KUNST IN NATURA!

Vansteenland Oostduinkerke trakteert!

WIL U OOK WEL ‘NS EEN DAGJE RONDCRUISEN IN EEN GOLFWAGEN-TJE? HET KAN.

Samen met de realisatie van de Golf Ter Hille in Oostduinkerke, groeide Garage Vansteenland uit tot dé specialist in golfwagentjes in onze regio. En gezien de vinnige kar-retjes zijn toegelaten op de openbare weg, worden ze steeds meer aangewend als alterna-tief vervoermiddel. Naar het strand? Gaan shoppen? Of gewoon wat gezellig rondcruisen in de regio? Met een golfwagentje krijg je er een vakantiegevoel gratis bovenop! De kar-retjes zijn bovendien geruisloos, uiterst milieuvriendelijk en heel makkelijk parkeerbaar.

De jubilerende JCI-bestuursleden Frederik Ardies, Maya Strobbe, Winnok Housaer, Stefanie Dauw, Leen Hauspie en Karel Odent pakken weldra uit met een uniek kunst-event.

Page 15: Lentespecial 2014

Westkustmagazine46

Het modieuze advies van Anne-Sophie Verlinde

Bloemen in bloei!

Dé centrale lenteboodschap? Flower up your life! Inderdaad: dit seizoen worden we overspoeld door een tsunami aan bloemen (foto’s 1, 2, 3). Meestal worden ze vrij artistiek en opvallend weergegeven, maar soms zit het ‘m ook in de details: een boeketje op de schouder, een bloempje in de zoom, noem maar op. Hoe dan ook een trend om te volgen, want ook deze zomer zullen de bloemen bloeien!

Hup, hup, oranje!

Nog zo’n opvallende trend is de neon-oranje lippenstift (foto 4). Iets té opzichtig voor jou?

Wie het meer heeft voor “nude lips”, kan opteren voor bleekoranje: ook heel mooi (foto’s 5 & 6). Oranje is, hoe dan ook, heel erg hot deze lente (foto 7)! Komend halfjaar mogen we ook heel veel matte lippen ver-wachten, maar de glossjes blijven autoritair

overheersen.

Brigitte Bardot

De Brigitte Bardot-look uit de fifties wordt weer zo heet als een kolenkacheltje. Ladies, één bood-schap: soyez Brigitte (foto 8)! Toupeer je haar, maak een natuurlijke middenscheiding en trek een flinke lijn eyeliner boven je ogen. Ga verder ook voor mouwloze jurkjes met een A-lijn. En ballerina’s aan de voetjes, natuurlijk! Ook leuk: draag een zevenachtste broek met een vestje of een klein jasje. En wederom ballerina's, ah oui! Bij fris lenteweer draag je er een kort manteltje in een zachte kleur over. Echt top!

Radiant Orchid

Het wordt een kleurrijk voorjaar, zoveel is zeker. Internationale trendwatchers voorspellen dat “Radiant Orchid” hét kleur van 2014 wordt. Da’s een heel zachte paarskleur met een subtiel puntje roze (foto 9). Ook het klassieke roze zal heel sterk aanwezig zijn in het straatbeeld. Vooral de jassen mogen heel kleurrijk zijn.

Vlinderbrillen

De vlinderbril is back! Verleidelijker en vrouwelij-ker dan ooit. Dit retromodel blijft fascineren. De opwaartse hoeken geven het idee van katachtige ogen én ze liften je gezicht als het ware (foto’s 10 & 11). Kortom: zeer verleidelijk. En ideaal om met de eerder aangehaalde Bardot-look te combi-neren. Vlinderbrillen zijn in, zowel voor optische neusfietsen als voor zonnebrillen.

In volgend mei-nummer lonkt de zomer, en gaan we iéts heter in onze modetips.

Tot dan!

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! En dus ook: een splinternieuwe kleerkast! Maar wat zijn nu de hots en de nots van dit nieuwe seizoen? Vrees niet. Onze fashionista Anne-Sophie Verlinde gidst u feilloos en zonder kleerscheuren doorheen deze modieuze kruistocht vol distels en doornen. Ziehier uw handleiding voor een geslaagde lente in stijl!

Anne-Sophie Verlinde

DE SPRANKELENDE LENTETIPS VAN EEN FASHIONISTA!

1

8

5

6

4

3

7

2

9

10

11