Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

11

Transcript of Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Page 1: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.
Page 2: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Ontwerp voor de tuinen van Chateau Bazoches-de-Morvan, door André Le Nôtre. Het oosten boven. Ongedateerd. Ca. 1680 (?). De plattegrond van het kasteel heeft een trapeziumvorm. Vanuit het midden van de voorvleugel loopt een zichtas westwaarts, via drie terrassen tot in het omringende landschap. Rechts van het kasteel de bijgebouwen van het garnizoen van Vauban. De ommuurde rechthoek tussen bijgebouwen en boventerras stelt waarschijnlijk de moestuin voor. In de rechter bovenhoek de oude oprijlaan.

Page 3: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Plattegrond van Kasteel Bazoches-de-Morvan met omliggende tuinen, toegeschreven Bazoches-de-Morvan met omliggende tuinen, toegeschreven aan André Le Nôtre. Eind 17de eeuw. Het oosten boven. Vóór het kasteel ligt het aan André Le Nôtre. Eind 17de eeuw. Het oosten boven. Vóór het kasteel ligt het bovenste terras met parterres de broderie en grasparterres.bovenste terras met parterres de broderie en grasparterres.

Page 4: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Klooster Oud-Bijsterveld te Oirschot, 1918. Kasteel Bazoches (nabij Vezelay, Bourgogne), 2008

Page 5: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Hirschberger Tal, Silezië. Slot Erdmannsdorf, vóór de verbouwing door F. A. Stüler. Ontwerp en aanleg park door P.J. Lenné, 1840. Aquarel van Johann Heinrich Hintze. Coll. St. Preusz. Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, Potsdam.

Page 6: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Hirschberger Tal, Silezië. Slot Schildau. Zie de bloemrijke (gardeneske) beplanting achter het kasteel en de aanbouw met zijpaviljoens. Verbouw huis toegeschreven aan de architect Hermann Wentzel; reorganisatie park toegeschreven aan de tuinnarchitect P.J. Lenné, 1839-1840. Lithografie van Carl Mattis. 1840. Overeenkomsten met Huis De Paauw zijn de grote vijver achter het huis en de zijpaviljoens aan het huis. Coll. Haselbach, Würzburg

Page 7: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Wassenaar, Huis De Paauw, ca, 1935. Aanbouw paviljoens en veranderingen in het park ca. 1840, door J. D. Zocher jr.. Foto Coll. GAW.

Page 8: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Nadere vergelijking op stijl maakt duidelijk dat Backershagen ‘natuurlijker’ en minder regelmatig uitgezet lijkt dan Michael’s Beeckestijn en zelfs meer neigt naar Zocher sr., die echter nog niet in Nederland was vóór 1775.

Page 9: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Opgetekend uit Bekannte Persönlichkeiten in der Geschichte Torgaus (Torgau, 2002).De vraag die overblijft is nu nog: waar kreeg Christian Friedrich Zocher zijn opleiding in Holland en was zijn scholing in Nederland de aanleiding dat Zocher sr. ook naar Nederland ging?

Page 10: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

C. B. Schwarz, 1804. Leipzig Promenade park met Schneckenberg en Dominicaanse kloosterkerk St. Paul. Bomen en struiken niet erg ‘naar de natuur’ getekend.

Page 11: Le Nôtre design in France, Zocher jr. in Germany, 2009.

Duitslands oudste stadspark in landschapsstijl, Promenade in Leipzig. Met Schneckenberg en Dominicaanse kloosterkerk St. Paul, die in 1968 werd afgebroken. Ontwerp en aanleg vanaf 1784 door Johann Friedrich Karl Dauthe (1746-1816), Baudirektor van Leipzig. Kopergravure, eind 18de eeuw, gesigneerd J. Zocher.

Deze gravure uit einde 18de eeuw, zou theoretisch door Zocher sr. getekend kunnen zijn. Veel aandacht voor de bomen en struiken.