Krant oba.amsterdam april 2016

12
90 jaar geschiedenis in deze editie: programma OBA april 2016 Tentoonstelling Volksvlijt 2056 De Centrale OBA als hedendaags Paleis voor Volksvlijt. Linnaeus Live Literaire talkshow over de wereld van Walter van den Berg en Anton Valens. Peutervoorstelling AaiPet iPads in de hoofdrol in een virtuoze slapstick- en goochelshow. Kijk voor alle activiteiten van alle OBA-vestigingen op www.oba.amsterdam

description

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Transcript of Krant oba.amsterdam april 2016

Page 1: Krant oba.amsterdam april 2016

90 jaar geschiedenis90 jaar geschiedenis

in deze editie:

programma OBA april 2016

Tentoonstelling Volksvlij t 2056De Centrale OBA als hedendaagsPaleis voor Volksvlijt.

Linnaeus LiveLiteraire talkshow over de wereld van Walter van den Berg en Anton Valens.

Peutervoorstelling AaiPetiPads in de hoofdrol in een virtuoze slapstick- en goochelshow.

Kij k voor alle activiteiten van alle OBA-vestigingen op www.oba.amsterdam

Page 2: Krant oba.amsterdam april 2016

2 april 2016

Vrij dag, 11.11 uurJosephine (37) en Suze (1)“Suze is dol op boeken, ze is in de OBA helemaal op haar gemak. We komen hier zeker één keer per week. Dan haalt Suze allemaal boeken uit de kast – we stoppen ze ook weer terug, hoor – en gaat ze lekker bladeren. En ik lees ook nog weleens wat. Op woensdagen gaat Suze ook nog vaak met haar opa’s en oma’s naar BoekStart: voorlezen met liedjes en gitaarspel. We vinden dit een heel fi jne plek.”

Vrij dag, 14.14 uurEls (77)“Voorheen ging ik naar de voormalige Centrale OBA op de Prinsengracht, want de oude bibliotheek in de Kinkerstraat vond ik niet zo prettig. Maar nu de OBA De Hallen er is, kom ik hier graag. Lekker in de buurt en het is een mooie, lichte ruimte. Ook de levendigheid vind ik fi jn: de bibliotheek en De Hallen vormen een erg leuke combinatie. Dan haal ik wat boeken en spreek ik daarna af in café Belcampo voor een kop koffi e.”

Vrij dag, 17.17 uurJoachim (48) en Karel (7)“Morgen gaan we op wintersport, dus we halen nog even snel voordat de OBA dichtgaat wat dvd’s voor op de achterbank. Normaal komen we niet voor de dvd’s, we lezen graag. We zijn ook fan van de Centrale OBA, die combineren we dan met een bezoek aan NEMO. Maar hier in De Hallen is het ook een beleving, met de bioscoop en Belcampo. Daar hebben we met oud en nieuw een kinderfeest gegeven. Een groot succes.”

een dag in OBA De Hallenwie komt wat doen?

Nachttrein naar Lissabonfi losoferen kun je leren Hoeveel controle hebben we over ons leven? Bestaat de vrije wil? En wat is tijd? Grote vragen worden niet geschuwd in Nachttrein naar Lissabon, de bestseller van Pascal Mercier. Hoofdpersoon Raimund Gregorius gooit zijn leven om als hij beseft hoe de tijd hem ontglipt als water door zijn vingers. Deze roman, die in 2013 is verfi lmd, combineert ingewikkelde levensvragen met concrete, toegan-kelijke fi losofi e. In het kader van de Maand van de Filosofi e staan boek én fi lm centraal bij OBA Waterlandplein.

OBA Waterlandplein Dinsdag 19 april, 13.30 uur, € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas € 2,50. Reserveren via [email protected] of 020-6365885.

Page 3: Krant oba.amsterdam april 2016

3april 2016

Het Rijksmonument Cinétol bestaat 90 jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Kroniek Cinétol. Ton Heijdra is curator van de expositie en vertelt over de bewogen geschiedenis van dit bijzondere pand.

1926theosofische tempel“In 1926 maakte het beroemde architec-tenduo Brinkman en Van der Vlugt, die ook de Van Nellefabriek in Rotterdam bouwden, het huidige Cinétol-gebouw. Het was een ontwerp voor de Theosofische Vereniging. Theosofie is een maatschappelijke visie van grootse denkers als kunstenaar Piet Mondriaan en architect Karel de Bazel. Ze hadden begin vorige eeuw veel aanhangers en zochten naar een gebouw waar ze bijeenkomsten en lezingen konden houden. Bazel zou het ontwerp maken, maar hij stierf in 1923. Brinkman en Van der Vlugt maakten het af in de stijl van het Nieuwe Bouwen: veel licht, lucht en ruimte. Door het glazen plafond komt het licht letterlijk uit de kosmos naar binnen.

1937synagogeIn de jaren dertig trok de voorman van de theosofische gemeenschap zich terug en nam de belangstelling voor de vereniging af. Het pand veranderde in een concert- en gehoorzaal. De Liberaal Joodse Gemeente maakte er veel

gebruik van en werd in 1937 de vaste huurder. Het gebouw werd een syna-goge, waar ook de familie Frank, die destijds op het Merwedeplein woonde, zich bij aansloot.

1941bioscoop ThaliaIn 1941 eisten de bezetters het gebouw op. Het licht werd verduisterd en bioscoop Thalia was een feit. Het werd een plek waar de NSB Duitse propagan-dafilms vertoonde. Nadat de Duitsers verdreven waren, bleef de bioscoop bestaan. De Theosofische Vereniging kreeg het pand weer terug, maar omdat er geen geld was om er iets anders van te maken, bleef het een bioscoop. Er kwam een nieuwe exploitant in die de bioscoop de naam Cultura Theater gaf.

1954avant-gardebioscoop CinétolHalverwege de jaren vijftig kreeg de bioscoop de naam Cinétol: een cinema in de Tolstraat. Eerst was het nog een eenvoudige buurt bioscoop, maar toen Cor Koppies de bioscoop ging exploiteren werd het een avant-gardebioscoop met zo’n 680 stoelen, waar veel studenten kwamen. Hij programmeerde bijzondere films, waarover de gasten na afloop konden discussiëren. Het werd een beroemde plek.

1979moskeeEind jaren zeventig stonden de negen-tiende-eeuwse wijken onder druk: er werd veel gesloopt en opnieuw gebouwd. Cinétol was verouderd en er was geen geld voor onderhoud. Dat er nu geen appartementen op deze plek staan, is te danken aan buurtbewoners die met hun actie ‘Geen gesol met Cinétol’ de gemeente overhaalden het pand te behouden. Er kwam tijdelijk een moskee in, ter overbrugging naar een nieuwe bestemming.

1984bibliotheek CinétolDe buurt wilde graag een bibliotheek in het pand. Ze wisten dat de biblio-theek in het Coöperatiehof te klein was behuisd en een nieuw gebouw nodig had. Hun lobby had succes en Cinétol werd verbouwd tot openbare bibliotheek. Nu is het een plek van bezinning, waar net als vroeger weer ontmoetingen, activiteiten en lezingen worden gehouden. En de theosofen? Die bouwden een kleiner kantoor in de vleugel van het pand, waar ze tot op de dag van vandaag zitten.”

De expositie is tot stand gekomen door samenwerking van de OBA, Cultuur Cluster Asscher en Museum Het Schip. OBA Cinétol T/m eind mei, vrije inloop.

tipSamen met de Theosofische Vereniging presenteert de OBA een serie van zes interessante lezingen over het pand, het Nieuwe Bouwen en de vereniging. Passe-partout voor de serie € 37,50 / met OBA-pas of Stadspas € 18,75. Losse lezing € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Meer informatie: oba.amsterdam.

90 jaar geschiedenis

coverfoto en hierboven: Peter Tijhuis

Page 4: Krant oba.amsterdam april 2016

4 april 2016

keuzestress!

Elke maand krijgt een prominente OBA-bezoeker een lastig dilemma voorgelegd. Deze keer is dat kinder-boekenillustrator Mies van Hout. Op 2 april is ze te gast tijdens de Middag van het Kinderboek, dat in het thema staat van taboes. Aan Van Hout de vraag: wel of niet bespreken? “Ik vind dat er veel moet kunnen in een kinderboek, mits je het respectvol doet. Met een onderwerp als seks moet je bijvoorbeeld zorgvuldig omgaan als je tekent voor kleine kinderen. Dat is hun wereld nog niet. Maar ik vind het belangrijk om open te zijn over moeilijke onderwerpen, zoals de dood of ruzie. Dat zijn kinderen zelf ook. In mijn prentenboek Vrolijk, waarin elke vis een emotie verbeeldt, heb ik me dus niet ingehouden. Dat doet een kind tenslotte ook niet.” Kwaaie vis“Als kinderen bijvoorbeeld kwaad zijn, zijn ze echt kwaad. De kwaaie vis is

daarom heel erg kwaad getekend. Ik merk dat dat een opluchting kan zijn voor kinderen, want dan durven ze te vertellen over iets waarover ze zelf boos zijn geweest.“

“Sommige emoties, zoals ‘verward’, kunnen ze niet plaatsen, maar het kan wel een gesprek aanzwengelen. Kinderen moet je niet betuttelen. Het is altijd zoeken naar de juiste vorm en nuance, maar er kan heel veel.”

Centrale OBA Zaterdag 2 april, 13.00 uur, OBA Theater. Toegang is gratis, kaarten via oba.amsterdam.Aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen dan op uw komst.

foto: Sanja Marusic

“Kinderen moet je niet betuttelen”

de keuze van…

Elke maand vragen we een promi-nente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat singer-songwriter Lucky Fonz III, die onlangs zijn zesde cd In je nakie uitbracht.

HEYU! Writers“Ik heb dichter en schrijver Ghayath Almadhoun laatst gezien in Antwerpen, dat was geweldig. Zijn performance is enorm indrukwek-kend, hij heeft een intense manier van optreden. De hele zaal voelde het. Het deed mij weer beseffen hoe krachtig poëzie kan zijn. Almadhoun draagt voor in het Arabisch, terwijl je achter hem de vertaling leest. Zijn poëzie is niet heel moeilijk, wel direct en snoei-hard. Ik ben ook dol op het werk van Anne Vegter, Dichter des Vaderlands. Ik heb een beetje een crush op haar.”Lees meer op p. 8Centrale OBA Zondag 3 april, 16.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas, Stadspas of collegekaart € 5,00. Meer informatie: oba.nl/heyu.

De Wadden“Ik hou van de Wadden, net als ieder weldenkend mens. Ik ben benieuwd wat schrijver Mathijs Deen in deze lezing gaat vertellen, het klinkt erg interessant. Ik kom regelmatig op Vlieland, een eiland met een interes-sante geschiedenis. In de zeventiende eeuw was het echt groot. Er woonden zesduizend mensen, het was een tussenstop voor schepen en er werd op walvissen gejaagd. Weet je waarom de bomen op Vlieland allemaal even lang zijn? Omdat ze tegelijkertijd zijn geplant, speciaal voor het toerisme.”OBA Buitenveldert Donderdag 7 april, 11.00 uur, toegang € 5,00 / met OBA-pas gratis. Meer informatie: oba.amsterdam.

Het Muizenhuis“Ik ken Het Muizenhuis van de boeken van Karina Schaapman, daarom lijkt het me leuk om het eens in het echt te zien. Op mijn nieuwe album staat het liedje Ik ben een muis. Wie weet: misschien doe ik bij Het Muizenhuis wel inspiratie op voor een bijbeho-rende videoclip.”Centrale OBA Permanent, jeugdetage.

Lucky Fonz:

“Ik heb een beetje een crush op Anne Vegter.”

Page 5: Krant oba.amsterdam april 2016

5april 2016

Een hedendaags Paleis voor Volksvlijt, dat moet de Centrale OBA vanaf 12 april worden. Een plek waar mensen kunnen dromen, hoopt initiatiefnemer Zef Hemel. Met de tentoonstelling Volksvlijt 2056 stelt hij bezoekers de vraag: hoe moet Amsterdam eruitzien in 2056? Waarom moet er zo’n plek zijn?“Ik vind dat we te veel met het verleden bezig zijn en te weinig met de toekomst; daar zijn we alleen maar bang voor. Vroeger gaf geloof of een politieke partij nog houvast. Als je daar niets mee hebt, kun je alleen nog maar bang zijn of puur consumerend door het leven gaan. Met Volksvlijt 2056 willen we een alternatief bieden. Daarom hebben we twaalf kunstenaars gevraagd ieder een aparte wereld te maken, waarin je kunt ronddwalen als een soort Alice in wonderland. In de werelden worden verhalen over bijvoorbeeld logistiek, voedsel, innovatie of gezondheid verteld en krijg je vragen voorgeschoteld die je verder op weg helpen. Als het goed is, loop je naar buiten met een toekomstdroom.” Waarom de naam Volksvlijt 2056?“In de negentiende eeuw richtte Samuel Sarphati de Vereeniging voor

Volksvlijt op, die tentoonstellingen over de toekomst organiseerde. Daar kwamen onwaarschijnlijk veel initia-tieven uit voort, van het Vondelpark tot het Concertgebouw en de eerste woningbouwvereniging tot de reini-gingsdienst. Zelfs de bibliotheek is bedacht in het Paleis voor Volksvlijt. Ik denk dat we weer een tentoonstelling nodig hebben om Amsterdammers te verenigen. Ik wil graag dat mijn stadsgenoten over hun toekomst gaan dromen, op hun talenten gaan vertrouwen en volop zelf initiatief gaan nemen.”

“De ongelijkheid wordt groter, bedrijven bestaan steeds korter en alles gaat te veel over geld. Ik vind de wereld ineens heel onzeker en onrustig. Maar ik geloof in steden waar veel mensen wonen die elkaar kunnen helpen. Steden zijn stabiele economische motoren. Ik denk dat via

een initiatief als Volksvlijt 2056 veel economie gemaakt kan worden.” Wanneer is de tentoonstelling voor jou succesvol?“Ik probeer te leven zonder verwach-tingen en heb dus geen targets. Dit doe ik omdat ik erin geloof. Ik ben door de burgemeester en wethouders aangesteld voor een speciale leerstoel grootstedelijke vraagstukken. Vier jaar ben ik nu bezig en deze tentoonstel-ling is het resultaat. Ik hoop voor de stad dat de sfeer verandert: positiever en ambitieuzer. Ik heb vooral mijn zinnen gezet op kinderen van elf, twaalf jaar. Die kunnen nog dromen. Op die leeftijd had ik een economie-leraar die vertelde dat je steden kon bouwen en inrichten. Dat werd mijn toekomstdroom en die ben ik altijd trouw gebleven. Ik hoop kinderen van nu met Volksvlijt 2056 ook zo’n onver-getelijke ervaring te geven. Eentje die ze bijblijft. Dat zal over een jaar of tien à twintig blijken.”

Centrale OBA 12 april t/m 3 juli, elke dag op de begane grond en 1e etage, vrije inloop.

“Je kunt hier ronddwalen als een soort Alice in wonderland”

Zef Hemel over de tentoonsteling Volksvlijt

Page 6: Krant oba.amsterdam april 2016

6 april 2016

Reve leeft! het OBA Theater herdenktHij berustte zelf in zij n vergetel-heid, maar vergeten is Gerard Reve gelukkig nog lang niet. Op 8 april herdenken bewon-deraars de tiende sterfdag van De Grote Volksschrij ver met een ‘in memoriam’.

Anton de Goede presenteert in het OBA Theater een bijzonder programma ter ere van Reve, met mooie woorden én ‘Reviaanse’ muziek. Onder meer Wouter van Oorschot, Aleid Truijens, Christiaan Weijts en

Vincent Steinmet lezen fragmenten en brieven van (en aan) Reve voor. En ook fraai: columnist Theodor Holman zingt Reve-gedichten terwijl hij zichzelf op vleugel begeleidt. The EveningsVerder presenteert Bert Boelaars zijn boek Voor het Naaktgeslacht, met teksten over Reve. Als klap op de vuurpijl verzorgt vertaler Sam Garrett een voorproefje uit de eerste Engelse vertaling van De Avonden: The Evenings, A Winters’ Tale. De

publicatie daarvan staat gepland voor dit najaar. Gerard Reve zelf mag er dan al tien jaar niet meer zijn, zijn werk leeft lustig voort.

Centrale OBA Vrij dag 8 april, 20.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas en Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

foto: Monique Neelen

foto-expo: You-R-O-Teens

Jongeren in Europa: waar leven ze, wat denken ze en waar dromen ze over? Fotograaf Monique Neelen laat het zien in een portrettenserie van tieners uit alle 28 staten van de EU.

Trots poseert Lara uit Wilsele (België) met haar opa’s koffertje, dat hij bij zich droeg tijdens zijn vlucht uit Hongarije voor het communisme. Lara is een van de tieners in de EU die tussen 2012 en 2015 voor Monique Neelen poseerden. Neelen vond de jongeren via vrienden, familie en sociale media en fotogra-feerde ze in hun eigen kamer of, bij

gebrek daaraan, in een door de gepor-tretteerde gekozen omgeving.

Eén EU, vele gezichtenDe fotoserie laat een realistisch beeld van Europese jongeren en daardoor ook van de toekomst van de EU zien. Voor de serie schreven de tieners ook hun dromen en gedachten over hun leven in de EU op en namen ze zelf snapshots van hun woonomgeving.

Van dichtbij De portretten, teksten en snapshots zijn te zien op drie locaties in Amsterdam.

De meeste foto’s hangen in de Centrale OBA, de rest in het Amrâth Hotel en het DoubleTree by Hilton Hotel. Deze locaties liggen op wandelafstand.

Centrale OBA 8 april t/m 31 mei Fotogalerij, vrije inloop.

Page 7: Krant oba.amsterdam april 2016

7april 2016

talkshowTussen de boeken, midden in de OBA Linnaeus, vindt Linnaeus Live plaats. Twee schrijvers van wie net een nieuw boek is verschenen, worden tijdens dit literaire programma geïnterviewd over hun werk. Deze maand zijn dat Walter van den Berg en Anton Valens. “Wat gaat er schuil achter het boek, wat is de wereld van de auteur? Dat willen we weten. Zo hopen we mensen aan het lezen te krijgen”, legt Teuntje Klinkenberg uit. Zij is mede-oprichter, organisator en redacteur van Schrijvers uit Oost, het collectief dat in samenwerking met Linnaeus Boekhandel Linnaeus Live organi-seert. Toneelschrijver Maaike Bergstra presenteert het programma. Amsterdam vs. FrieslandDeze editie zijn dat Walter van den Berg en Anton Valens te gast. Van den Berg bracht onlangs Schuld uit, een roman die zich grotendeels afspeelt in Amsterdam-West. “Je ziet: ook schrijvers die niet uit Oost komen, zijn welkom”, zegt Klinkenberg lachend. “Het leek ons leuk om een geboren

Amsterdammer als Van den Berg en een van oorsprong Groningse schrijver als Valens bij elkaar te zetten.” Als organisator is Klinkenberg op zoek naar die match tussen auteurs. “Daardoor raken de gasten ook met elkaar in gesprek.” Uit de kastIn de rubriek Uit de kast verklappen de schrijvers daarnaast ook welk boek hun favoriet is of welke hen direct inspireerde. Klinkenberg: “Dat levert soms verrassende resultaten op. Zo koos Thomas Verbogt voor de werken van Tsjechov. Mensen kennen hem van zijn toneelstukken, maar Tsjechov schreef ook korte verhalen. Verbogt schrijft die zelf ook, vandaar zijn keuze.” Natuurlijk is het gekozen boek ook meteen te leen.

OBA Linnaeus Donderdag 21 april, 18.00 uur, OBA Linnaeus, vrije inloop.

Schrijven aan het front en de verloren Nederlandse vrouw. Aan Jos Palm de taak om deze onderwerpen aan elkaar te breien in zijn maandelijkse talkshow Gesprek van het Hart. Deze maand te gast: journalisten Arnold Karskens en Elma Drayer. Met twee mannen aan tafel weet je dat Elma Drayer zal benadrukken hoe vanzelfsprekend het moet zijn dat vrouwen meepraten. En er is goed nieuws, want in de tijd dat Drayer haar boek Verwende prinsesjes schreef (2010), moest ze zich naar eigen zeggen schrap zetten zodra ze zich feminist verklaarde. “Nu wordt het predicaat feminist vol trots gedragen door jonge vrouwen. En elke week speelt er wel iets: van seksistische reclame tot ophef over een prijs waar-voor amper vrouwen genomineerd zijn. Die feministische onderstroom zie je bij de nieuwe feministische website Vileine, maar ook bij de

volstrekte vanzelfsprekendheid bij de jongere generatie dat ze voor zich-zelf moeten zorgen. Maar het leukste voorbeeld vind ik het tv-programma Goedemorgen Nederland, dat volledig door vrouwen wordt gepre-senteerd. En dat is niet eens een issue. Het is gewoon zo.”

Ieder z’n strijdDrayer strijdt met haar pen, maar vindt dat onvergelijkbaar met wat Arnold Karskens doet. Karskens versloeg al vele oorlogen en stond daarbij altijd

graag vooraan. Drayer: “Hij is vele malen heldhaftiger dan ik. Hoewel ik ook graag polemiseer, moet ik er niet aan denken te doen wat hij doet. Hij is echt een frontsoldaatje, terwijl ik in mijn comfortabele huis pinnige stukjes zit te schrijven. Ik zou graag van hem horen waar hij de moed en inspiratie vandaan haalt.”

OBA Roelof Hartplein Donderdag 21 april, 18.00 uur, Leescafé, vrije inloop.

“Ik polemiseer ook graag, maar ik doe niet wat Arnold doet”

Page 8: Krant oba.amsterdam april 2016

8 april 2016

Onderstaand gedicht is van de hand van de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun (1979). Hij is op 3 april met Dichter des Vaderlands Anne Vegter te gast bij HEYU! Writers. Het thema: De wereld veranderen – maar hoe?.

Centrale OBAZondag 3 april, 16.00 uur, OBA Theater, toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten en meer informatie via oba.nl/heyu.

dichters in ’t wildTirade Proza, poëzie, korte interviewtjes, muziek. Een avond Tirade-programmering is niet snel saai te noemen. Een dichter die ooit per ongeluk de fi nale van het NK Poetry slam won, treedt op naast een dichter/worstelaar. Reken op mooie litera-tuur van jonge auteurs, die ook nog eens in levenden lijve zijn te bewon-deren. Het tijdschrift Tirade heeft een literaire naam hoog te houden. Dichters Wytske Versteeg, Maurits de Bruijn, Mathijs Gomperts en Wieke van der Linden gaan dat op het podium doen, ondersteund door de muziek van Roosmarijn Tuenter en presentatie-skills van Roos van Rijswijk.

Centrale OBADonderdag 7 april, 20.00 uur, OBA Theater, vrije inloop. Reserveren via oba.amsterdam.

Let’s Partydrinken, dansen, delen

Wáár is dat feestje? In de Centrale OBA dus. De expo Let’s Party, in samenwer-king met Imagine IC, geeft een inkijkje in de uitgaanscultuur van jongeren. Over drinken, dansen en delen via social media en wat de toegevoegde waarde daarvan kan zijn. Bekijk de foto’s en fi lmpjes, maak een panoramaselfi e terwijl je een dansje doet en gluur naar de beelden die níét voor iedereen bedoeld zijn in de Black Box.

Centrale OBAT/m 5 juni, Expozaal, vrije inloop.

Gedicht uit de bundel Weg van Damascus, Ghayath Almadhoun. Uitgeverij Jurgen Maas, uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga. Fragment uit ‘Details’, p. 30.

Page 9: Krant oba.amsterdam april 2016

tipvraag het BUUV

Interesse in mens en samenleving? Dan spreekt BUUV vast aan: dé marktplaats voor burenhulp. Zelf hulp nodig? Of klaarstaan voor een ander? Kijk op oba.amsterdam voor de spreekuren van BUUV in de buurt en om te zien waar de BUUV-prikborden hangen.

9april 2016

schrijver/illustrator Sabine Wisman:“neem creatief bezig zijn vooral niet te serieus”Voorafgaand aan de Middag van het Kinderboek geeft schrijver en illustrator Sabine Wisman – met ruim twintig boeken en honderden artikelen en columns op haar naam – de workshop De ups en downs van het creatieve proces. Alvast een voorproefje. Kan iedereen creatief zijn?“En of! We zijn allemaal makers. Dat is wat ons onderscheidt van andere levende wezens. Voor deze workshop is het fijn als je al regelmatig creatief bezig bent, omdat je je eigen crea-tieve proces zal toetsen.”

Ontstaat creativiteit vooral in je hoofd of moet je soms ook gewoon je handen laten gaan?“Ik ben groot voorstander van het niet te hoog leggen van de lat. Leg de focus op het proces en op het doen, niet op het eindresultaat. Dat spelen – want dat is het – vergt oefening. Je moet de criticus die zo fijn in je hoofd woont uitzetten en de creatieveling aanzetten. Er kan er maar één tegelijk je pen of penseel vasthouden.” Welke angst of twijfel zie jij vaak bij creatievelingen?“Veel creatieve mensen zijn bang dat wat ze maken, niet goed genoeg is. Dat het groeiproces sneller moet. Ze vergelijken zich daarbij graag met anderen. Anderen die vaak al

tientallen jaren doen wat zij nu pas gaan doen, dus die vergelijking maakt ze niet gelukkig. Een stap in de goede richting is dat ze het creatief bezig zijn niet te serieus nemen. Dat ze zich realiseren dat ze geen museum-waardig iets hoeven te maken, maar vooral gewoon moeten maken. Punt. En geef jezelf speeltijd tijdens dat proces.” Centrale OBA Zaterdag 2 april, 11.00 uur, Carmiggeltzaal. Toegang gratis, kaarten via oba.amsterdam. Aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen dan op uw komst. Voor de Middag van het Kinderboek graag apart aanmelden.

tip middag van het kinderboekBevlogen lezingen, werk-in-actie en een zeepkistsessie: de achtste editie van de Middag van het Kinderboek gaat over taboes in kinderboeken en wordt dit jaar georganiseerd door Marco Kunst en Aby Hartog.

Centrale OBAZaterdag 2 april, 13.00 uur, OBA Theater. Toegang is gratis, kaarten via oba.amsterdam.Aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen dan op uw komst.

Op 29 en 30 april zijn er niet alleen papieren boeken te vinden in de OBA, maar ook boeken van vlees en bloed. Luister naar elkaars verhalen tijdens het Levende Boeken Festival, waarmee de Mensenbieb haar tienjarig bestaan viert. Een bibliotheek die geen boeken uitleent, maar mensen: dat is de Mensenbieb. En dan vooral mensen die je normaal misschien niet zo snel zou spreken. Een transgender bijvoor-beeld. Of een veganist, imam of vluch-teling. Mensen die vaak een boeiend verhaal met zich meedragen en dat

nu, via de Mensenbieb, aan anderen kunnen vertellen.

Bekende kaftenTijdens het Levende Boeken Festival lopen er twee dagen lang bijzon-dere mensen rond in de Centrale OBA. Met onbekende, maar ook bekende ‘kaften’. Zoals ex-dakloze Marc, die als eerste Nederlander de Paus mocht interviewen, de 18-jarige VN-vertegenwoordiger Sahar Afzal en oud-Kamerlid John Leerdam.

FeestbundelOp vrijdag 29 april om 14.00 uur

wordt dit bijzondere (en gratis!) festival afgetrapt met de aanbieding van de eerste feestbundel over de Mensenbieb. Ook sluit de Mensenbieb zich die middag aan bij Volksvlijt 2056 (zie p. 5). Tussen 17.00 en 18.00 uur staan de gesprekken tussen boeken en bezoekers in het teken van de vraag: ‘Wat is je droom voor Amsterdam in 2056?’.

Centrale OBAVrijdag 29 en zaterdag 30 april, vrije inloop.

Page 10: Krant oba.amsterdam april 2016

april 201610

Voor architecten in de dopKinderkunstworkshop 7+Voor alle kinderen die graag met hun handen bezig zijn en wat willen leren over bijzondere bouwstijlen is er de kinderkunstworkshop Kleitegeltje van Amsterdamse School.

In anderhalf uur gaan de kinderen aan de slag met zelfdrogende klei. Ze rollen vlakken en werken uiteindelijk toe naar hun eigen flamboyante kleitegel. Natuurlijk mogen de jonge kunstenaars helemaal losgaan, maar een beetje inspiratie is wel fijn. Daarom krijgen ze eerst foto’s te zien van museum Het Schip in Amsterdam-West.

Amsterdamse SchoolMuseum Het Schip is gewijd aan de bouwstijl Amsterdamse School, die dit jaar honderd jaar bestaat. Wat

ooit begon als een vriendenclub, nam in 1916 de macht over in het Amsterdamse architectengenoot-schap Architectura et Amicitia. De Amsterdamse School-architecten fleurden het straatbeeld op met levendige architectuur. Je herkent hun bouwwerken aan de rijke kleuren, opvallende materialen en uitbundige versieringen. De KinderakademieDe workshop wordt gegeven door de Kinderakademie van Sanne Verdult. Elke maand is er op zondagmiddag een kunstworkshop in de Centrale OBA, geïnspireerd op de collectie van de bibliotheek. Actuele onderwerpen vormen een inspiratiebron, zoals de Kinderboekenweek of lopende

exposities. Alle workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Centrale OBAZondag 24 april, 15.00 uur, Kinderlab, toegang € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

tipFantasie en wetenschapDuik in bed bij de OBA en laat je in de expo Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten voorlezen uit het gelijk-namige boek van Judith Nab. Deze expo zit vol ideeën van kinderen en wetenschappers over al het onbekende in de wereld en daarbuiten. Met op zondag 3 en 10 april van 15.00 tot 17.00 uur een creatieve workshop voor kinderen vanaf 7 jaar over fantasie en wetenschap.

Centrale OBAExpositie t/m 1 mei, jeugdetage. Workshops op zondag om 15.00 uur. Toegang € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.Panama 2+

In de jeugdtheatervoorstelling Panama gaan twee vuilnismannen in een kleurrijke fantasiewereld van plastic afval op zoek naar het land van hun dromen. Want: in het alle-daagse om je heen vind je meer dan je denkt.

De beeldende voorstelling Panama is gebaseerd op het bekroonde kinderboek O, wat mooi is Panama! van Janosch. In het boek gaan kleine Tijger en kleine Beer op zoek naar Panama, het land waar alles van boven tot onderen naar bananen ruikt. Het land waar het leven mooier is, dus. Maar na een roerige reis blijkt het mooiste plekje toch thuis te zijn. Het kinderboek is al jaren de favoriet van Niek van der Horst, Roos Hoogland en Daniëlle Wagenaar, de makers van de voorstelling. Zo klinkt afvalIn de voorstelling kruipen twee vuil-nismannen in de rol van kleine Tijger en kleine Beer. Ze beleven grandioze ontmoetingen met een kraai, een egel, een vos en een haas en sluiten vriendschap voor het leven. Door een

decor van waardeloos wegwerpma-teriaal te bouwen, laten de makers zien dat de wereld alles kan zijn wat jij bedenkt. Speciaal voor dit stuk maakt Jolle Roelofs een ‘plastic sound’: een compositie met instrumenten die van plastic afval zijn gemaakt. Goed kijkenDe voorstelling Panama is een ode aan de fantasie. De vuilnismannen laten zien dat alles wat je zoekt en wenst, er altijd al was. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is leren kijken naar de alledaagse dingen om je heen. En misschien wel nog belangrijker: ga af en toe op reis in je hoofd.

Centrale OBAZaterdag 23 april, 15.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, toegang € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

illustratie: Janosch

Page 11: Krant oba.amsterdam april 2016

april 2016 11

De peutervoorstelling AaiPet wordt gespeeld door twee acteurs en een stapel iPads, wat garant staat voor een verhaal vol magie, muziek en beweging. Maare… wie bestuurt nou wie?

Twee goochelaars beginnen vrolijk met hun act: ze maken ballonnen-hondjes, toveren bananen uit een iPad. En als ze huilen, stromen de tranen ook ín het schermpje. Maar dan besluit de iPad de rollen om te draaien en zich niet meer te laten besturen. Gevolg: de brutale grapjas gooit de hele show in de war. Best gekWant zeg eerlijk: kijk eens goed om je heen en tel hoeveel mensen op een schermpje zitten te turen. Is dat niet gek? Als peuters alsmaar door compu-ters worden beziggehouden, hoe

zelfstandig groeien ze dan op? En hoe blijf je slim als je niet meer hoeft na te denken? Slapstick-showDe hilarische voorstelling van thea-tergezelschap Bonte Hond won in 2015 de Zilveren Krekel voor Meest Indrukwekkende Jeugdproductie. De jury: “In AaiPet halen de muzikale acteurs Dionisio Matias en Michiel Blankwaardt alles uit hun elastieken lichamen om met iPads in de hand een virtuoze slapstick- en goochelshow ten tonele te toveren.” Georganiseerd in samenwerking met Krakeling op locatie.

Centrale OBAZondag 10 april, 11.00-11.40 uur en 14.00-14.40 uur, OBA Theater, toegang € 15,00 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Kaarten via oba.amsterdam.

Ik in de OBA

Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: de vrien-dinnen Fatoumata en Nida (8), Bieb-Experts in OBA IJburg. Wat houdt dat in: Bieb-Expert?F: “Nou, dan help je vijf weken lang één dag per week mee in de biblio-theek. Je laat bijvoorbeeld zien aan de mensen die hier komen hoe ze een boek moeten lenen.”N: “En de boeken die zijn terugge-bracht, mogen we weer op precies dezelfde plek terugzetten. Het is heel leuk om te doen. Je mag ook een Bieb-Expert-shirt aan.” Komen jullie vaak in de OBA?F: “Ja, bijna elke dag na school. Het is hier leuk, want je kunt er boeken lezen en dat is goed voor mijn leesniveau. Of ik ga op de computer.”N: “Ik heb het heel druk, dus ik kan niet altijd. Maar soms komt Fatoumata me ophalen en dan gaan we samen.” Wat lezen jullie zelf het liefst?N: “De boeken van Violetta!”F: “Die vind ik ook heel leuk. En Wiplala. En we houden ook van span-nende boeken.”

foto: Kamerich Budwilowitz

Page 12: Krant oba.amsterdam april 2016

Kaarten en laatste updates via oba.amsterdam Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website www.oba.amsterdam. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

colofonDeze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & ServicesRedactie: Bureau WibautAuteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van VugtEindredactie: Renate DahlmansVormgeving: Thonik

12 april 2016

Stemmen in de OBA het Oekraïne-referendum

Op 6 april stemt Nederland over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Met dit verdrag wil de Europese Unie het makkelijker maken om zaken te doen met het Oost-Europese land, onder andere door het afschaffen van importhef-fingen. Het referendum is geldig als dertig procent van de stemgerech-tigden hun stem uitbrengt. Referendumtekst in de OBAAlle stemgerechtigde Amsterdammers hebben een stempas ontvangen. Vijf stembureaus zijn OBA-vestigingen: Molenwijk (Noord), Olympisch Kwartier (Zuid), Mercatorplein, Staatsliedenbuurt (West) en de Centrale OBA (Centrum). In deze vestigingen ligt ook de complete tekst van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne ter inzage.

tipVoor iedereen die zich afvraagt waar dit referendum nu echt over gaat en of je beter ja of nee kan stemmen of thuis kan blijven, vindt in de Centrale OBA op maandagavond 4 april een inhoudelijk debat plaats met Willem Bos, Ben Knapen, Tiny Kos en Laura Starink. Toegang is gratis, meer informatie en reserveren via oba.amsterdam.

westpoort

Nieuwwest West Centrum

Noord

Zuid

Oost

Diemen

AmsterdamZuidoost

Amstelveen

25

19

2022

1516

141210

11

13

18

17

21

26

24

24

5

3

1

6

78

9

23

In deze rubriek laten we een selectie Instagramfoto’s van OBA-bezoekers zien. Wil je jouw beeld in de krant terugzien? Maak een mooie foto en vermeld @obamsterdam in je bericht. Wie weet wordt die van jou volgende maand geplaatst.

Volg ons

@obamsterdam

@obamsterdam

@obamsterdam

OBA op Instagram

OBA in de stad1 centrale OBA2 banne3 hagedoornplein4 molenwijk5 waterlandplein6 javaplein7 linnaeus8 ijburg9 diemen10 geuzenveld11 osdorp12 slotermeer13 slotervaart14 bos en lommer15 de hallen16 mercatorplein17 spaarndammerbuurt18 staatsliedenbuurt19 buitenveldert20 cinétol21 olympisch kwartier22 roelof hartplein23 bijlmer24 duivendrecht25 ouderkerk26 reigersbos

Kijk voor de adressen van alle vestigingen op www.oba.amsterdam/contact

@ansamsterdam

@gszuzka

@_i__i__helma

@obamsterdam

www.ezequieltejero.com

@the_travelling_accordion

nieuw: de ontmoetingVanaf volgende maand in deze krant: onze eigen contactrubriek. Iemand gespot in één van de OBA-vestigingen die je beter wilt leren kennen? Iemand om talen mee te oefenen? Of om samen een expo te bezoeken? Stuur een oproepje naar [email protected] en wie weet wat eruit voort komt.