Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

4
Beste KinderhulpSponsor, Na Moldavië zetten we in deze KinderhulpNieuwsbrief Albanië voor u op de kaart. Samen met Oekraïne en Bulgarije zijn dit de landen waar we ons met vernieuwde aandacht de komende jaren op zullen richten. Inmiddels hebben de kampverhalen en -foto’s van meer dan vijftig kam- pen hun (digitale) weg naar Nederland gevonden. Voor u is een selectie gemaakt van een heel speciaal kamp: een kamp voor gehandicapten in Rovno (Oekraïne). Ieder kind (en elke volwassene) groeit in zo’n kamp- week, ook al zit je in een rolstoel... Meer dan ooit zien we het belang van een goede zorg voor (kleine) kwetsbare kinderen. Struikelblokken helpen opruimen, zodat kinderen tot hun doel en bestemming komen: daar blijven we ons voor inzetten. Denk hierbij aan het zorgen voor voedsel en onderdak, veiligheid, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Met dank voor úw bijdrage! “Welkom in ons huis! Kom binnen en kies alstublieft de beste plek. Excuses dat het binnen zo koud is. Wij houden meestal onze jassen aan.” Wij: dat zijn Pavel en Vera, met hun vier kinderen (de vijfde is op komst). Pavel is ernstig ziek en kan niet werken. Het huis is oud, vervallen en tochtig. Vooral in de winter is het onmogelijk om elke dag eten op tafel te zetten. Zij zijn één van de vele gezinnen die Winterhulp ontvangen via de kerk. Met het eten, de kolen voor de kachel en kleding wordt hun leven wat draaglijker. Zij heten u graag welkom in hun huis: volgende week valt het Winterhulp-boekje bij u op de deurmat en kunt u binnen een kijkje nemen. Of ontmoet Vera vanaf 15 oktober op www.winterhulp.nl/vera ! o Kom binnen! o Op de kaart gezet: Albanië o Huiswerkproject Delvinë o Op kamp in Oekraïne: onbeperkt genieten! o o Tweede kernwaarde o Kom op met uw vraag Oktober 2010 Kom binnen! Do swiedanja! (tot ziens!)

description

Newsletter

Transcript of Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

Page 1: Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

Beste KinderhulpSponsor,

Na Moldavië zetten we in deze KinderhulpNieuwsbrief Albanië voor u op de kaart. Samen met Oekraïne en Bulgarije zijn dit de landen waar we ons met vernieuwde aandacht de komende jaren op zullen richten. Inmiddels hebben de kampverhalen en -foto’s van meer dan vijftig kam-pen hun (digitale) weg naar Nederland gevonden. Voor u is een selectie gemaakt van een heel speciaal kamp: een kamp voor gehandicapten in Rovno (Oekraïne). Ieder kind (en elke volwassene) groeit in zo’n kamp-week, ook al zit je in een rolstoel... Meer dan ooit zien we het belang van een goede zorg voor (kleine) kwetsbare kinderen. Struikelblokken helpen opruimen, zodat kinderen tot hun doel en bestemming komen: daar blijven we ons voor inzetten. Denk hierbij aan het zorgen voor voedsel en onderdak, veiligheid, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Met dank voor úw bijdrage!

“Welkom in ons huis! Kom binnen en kies alstublieft de beste plek. Excuses dat het binnen zo koud is. Wij houden meestal onze jassen aan.” Wij: dat zijn Pavel en Vera, met hun vier kinderen (de vijfde is op komst). Pavel is ernstig ziek en kan niet werken. Het huis is oud, vervallen en tochtig. Vooral in de winter is het onmogelijk om elke dag eten op tafel te zetten. Zij zijn één van de vele

gezinnen die Winterhulp ontvangen via de kerk. Met het eten, de kolen voor de kachel en kleding wordt hun leven wat draaglijker. Zij heten u graag welkom in hun huis: volgende week valt het Winterhulp-boekje bij u op de deurmat en kunt u binnen een kijkje nemen. Of ontmoet Vera vanaf 15 oktober op www.winterhulp.nl/vera!

o Kom binnen! o Op de kaart gezet: Albanië o Huiswerkproject Delvinë o Op kamp in Oekraïne: onbeperkt genieten! o o Tweede kernwaarde

o Kom op met uw vraag

Oktober 2010

Kom binnen!

Do swiedanja! (tot ziens!)

Page 2: Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

Albanië is een kustland aan de Adriatische en Ionische Zee. Het ligt in het westen van het Balkanschiereiland tegenover de laars van Italië en wordt omringd door Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. Albanië heeft van alle Europese landen de laagste levensstandaard. Het is daar-mee één van de armste en onderontwikkelde landen in Europa. Vanaf de tweede eeuw voor Christus werd Albanië bezet door ruim twintig verschillende landen. De vele machthebbers lieten het verwoest achter. Onder het communisti-sche regime, van 1946 tot 1990, stond Albanië bekend als de enige officiële atheïstische staat in de wereld. Het iso-leerde zich steeds verder van de rest van de wereld o.l.v. Enver Hoxha. Sinds 1991, het jaar waarin een einde kwam aan het communisme en 1997, het jaar waarin de piramidespelen instortten, probeert het land met vallen en opstaan stabiel te worden. De infrastructuur is onderontwikkeld, onderwijs is niet voor alle kinderen bereikbaar, en een groot deel van de Albanese economie is direct of indirect met de misdaad verbonden. De corruptie vormt een ernstig pro-bleem. Het contrast tussen arm en rijk is groot.

Hoofdstad Tirana Oppervlakte

28.748 km² (ruim de helft van Nederland) Aantal inwoners 3,6 miljoen Religie Een groot deel Islam of niet-godsdienstig, een klein deel Albanees Orthodox Taal Albanees, Grieks, Macedonisch

Op de kaart gezet: Albanië

Per januari 2010 is het project van start gegaan in het stadje Delvinë. Het omvat meer dan alleen het bieden van begeleiding bij huiswerk maken. Maximaal dertig kinderen (Roma én niet-Roma) komen met hun school-spullen naar het centrum. Maar voordat de schooltas opengaat wordt een warme maaltijd aangeboden met als belangrijkste ingrediënten: warmte, persoonlijke aan-dacht en de opening van Gods Woord. Vaak moeten de-ze kinderen dat thuis ontberen. Struikelblokken Na de maaltijd wordt er onder begeleiding huiswerk gemaakt. Daarna vinden er allerlei ontspannende en leerzame activiteiten plaats. Men hoopt zo een tweede thuis voor deze kinderen te kunnen creëren, waar ze zes dagen per week van twaalf tot zes uur welkom zijn. Vooral aan kinderen uit erg arme gezinnen en met een groot schoolverzuim wordt deze veilige leeromgeving geboden. Juist zij belanden vaak in de (al dan niet klei-ne) straatcriminaliteit en later is het vinden van een baan voor hen zeer moeilijk of onmogelijk. Het niet kun-nen lezen en schrijven vormt van generatie op genera-tie een groot struikelblok. Gedragsverandering Lidia Foundation, de plaatselijke partner van Kom over en help, heeft al jarenlange ervaring met het opruimen van dergelijke struikelblokken. Directeur Ibrahim (Bimi voor ingewijden) Bajrami zegt: “De ouders proberen we te betrekken bij de voortgang van dit project. We probe-ren hun vertrouwen te winnen. Daartoe krijgen zij weke-

lijks een uitnodiging, om de resultaten van hun zoon of dochter te bespreken. Ook betrekken wij ze bij bepaalde activiteiten, waar hulp welkom is. Hopelijk vindt er een gedragsverandering naar twee kanten plaats. De ouders moeten de waarde van goed onderwijs en een diploma leren inzien, ook voor hun dochters (op de leeftijd varië-rend van acht tot zestien, afhankelijk van de houding van de leiders, worden de meisjes geacht thuis te zijn). De kansen voor de toekomst zijn dan beter en hier profiteert het hele gezin van mee.” Perspectief Juist de ongeletterde had Jezus op het oog. Hij verza-melde ze één voor één om Zich heen. Soms hadden ze genoeg aan twee woorden. Een project met Perspectief! NB: 66% van de projectkosten wordt gefiancierd door Prisma/ ICCO.

Kom over en help is in de jaren negentig de hulpverlening begonnen in Albanië. Al vrij snel is een diaconaal project voor arme gezinnen opgestart en werden brood- en voedselbonnen uitgereikt aan de allerarmsten. Een deel van dit programma is inmiddels beëindigd (Delvinë). Ook is nagedacht over projecten die structureel een op-lossing kunnen bieden voor het armoedeprobleem. Lidia Foundation biedt al jaren verschillende (vak-)opleidingen aan: op maat en op locatie! Daarnaast is in januari jl. een huiswerkproject in Delvinë van start gegaan. Wat blijft is het Woord, dat ook nu opengaat en gehoor vindt. Vóórdat de schoolboeken uit de tassen worden gepakt. Leest u mee.

Huiswerkproject Delvinë

Page 3: Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

Ibrahim Bajrami vervolgt zijn betoog: “De kinderen, vaak verstoten in de samenleving en daardoor gevoelig voor verslavingen zoals drugs, moeten leren dat ze waardevol zijn als schepsel van God. Negatief gedrag ombuigen in positief gedrag is niet eenvoudig. De christelijke leerkrachten (en vrijwilligers van de plaatselijke kerkelijke gemeenschap) zullen alle liefde en zorg geven, die maar mogelijk is. We onderhouden goede contacten met de plaatselijke staatsschool, waar de kinderen (weer en hope-lijk steeds meer!) naar school gaan. Er vindt overleg plaats over cijfers en gedrag.”

De zomerkampen zijn weer achter de rug. Vele kinderen maakten voor het eerst in hun leven een kamp mee, zagen voor het eerst de zee, of hoor-den voor het eerst een vertelling uit de Bijbel. Ruim € 30.000 is de afgelo-pen maanden goed besteed aan het kampwerk.

In Oekraïne blikt men onder andere tevreden terug op de vier kampen voor gehandicapten. In totaal ging het om 152 deelnemers met een be-perking: 92 kinderen en 60 volwasse-nen. Daarnaast waren ook de ouders of de grootouders van de kinderen welkom. In sommige gevallen kwa-men ook broertjes en zusjes mee. Hoofddoel van de kam-pen: de deel-nemers in contact te brengen met het christelijk geloof én hen te laten ervaren dat ze waarde-vol zijn. De kinderen vonden het geweldig en hebben ge-noten.

Therapeutisch De deelnemertjes kwamen voorname-lijk uit arme gezinnen. Veel van deze kinderen zijn erg eenzaam. Ongeveer de helft heeft helemaal geen ouders meer. Door de grote armoede is er allerminst sprake van medische behandelingen en/of therapie. Deze kampen betekenen veel voor de kinderen. Ze rusten uit, sluiten vriend-schap en ontvangen bovenal veel liefde. Daarnaast doen ze kennis en vaardigheden op die hen zullen hel-pen overleven in de maatschappij. Ze krijgen weer hoop voor de toekomst. Integratie bevorderen

Ook op de vol-wassen heeft het kamp veel indruk ge-maakt. Het betekent veel voor deze groep mensen, die door de samenleving genegeerd en afgewezen wordt. Er wordt blijvend contact ge-zocht met de

deelnemers en hun families. In sep-tember heeft een gezamenlijke bijeen-komst plaatsgevonden.

Op kamp in Oekraïne: onbeperkt genieten!

Page 4: Kinderhulp-Nieuwsbrief 2 2010

1. Betrokkenheid vanuit verbondenheid

2. De gehéle mens Kom over en help ziet het welzijn van de mens vanuit het holis-tische perspectief. De mens leeft in harmonie in zijn relatie met God, zijn naaste, de schepping en zichzelf.

3. Oog voor kwetsbare naaste 4. Barmhartigheid 5. Recht 6. Partnerschap 7. Betrouwbaar en professioneel

De zeven kernwaarden van hulpverlening en samenwerking

(In iedere Nieuwsbrief brengen wij één van de zeven kernwaarden onder uw aandacht)

Kom op met uw vraag

Waarom ondersteunt Kom over en help zomerkampen? Er even tussen uit in de vrije natuur, fijne dagen hebben met leef-tijdsgenoten, dat is iets wat eigenlijk iedereen wel af en toe wil. Waar je ook woont! En daar hangt een prijskaartje aan. Is op zo-merkamp gaan niet een luxe artikel? Waarom betalen de ouders het niet zelf? Of de kerken? Oost-Europa kent een lange traditie van zomerkampen. Tijdens het communisme werden deze georganiseerd door de communistische partij en in het geheim door de kerken. Het communisme wilde het communistische gedachtegoed verspreiden, de kerken wilden jon-geren in aanraking brengen met het Evangelie. De situatie in Oost-Europa is veranderd, zomerkampen kunnen nu in alle openbaar-heid gehouden worden. Wat een mogelijkheden voor de kerken om kinderen die nog nooit van de Heere gehoord hebben met het Evangelie te bereiken! Kinderen die opgroeien in een omgeving van armoede en gebrokenheid komen in aanraking met het Evan-gelie en bouwen vriendschappen op voor het leven. Kinderen uit tehuizen en kinderen met een beperking hebben samen met ande-re kinderen een week van sport, spel en bezinning en voelen zich opgenomen. Evangelie en integratie, twee sleutelwoorden bij zo-merkampen in Oost-Europa en de redenen waarom Kom over en help zomerkampen stimuleert en steunt! Ouders, jongeren en kerken dragen hun (financiële) steen bij, maar komen ‘stenen’ te kort. Kom over en help wil ook een steentje bij-dragen zodat de zomerkampen een mijlpaal kunnen zijn in het le-ven van veel kinderen!

Stelt u de vólgende vraag?! Dit kan per email:[email protected] o.v.v. ‘KinderhulpNieuwsbrief’ of telefonisch: 033-246 3208. Kom over de brug!

Wilt u deze KinderhulpNieuwsbrief voortaan per email ontvangen? Laat het ons even weten.

Harmonie zoeken in relaties, zoals de tweede kernwaarde hierboven aangeeft: een impressie van een zomerkamp in Roemenië, augustus 2010: ...Het thema van de derde dag was: ‘De bruiloft te Kana’ uit Joh. 2:1-11. We hadden een open gesprek over liefde, reinheid en de keuze van een vriend of vriendin. Belangrijke onderwer-pen voor tieners! We maakten drie groepen: één voor jongens, één voor meisjes en een aparte groep voor de jongere kinderen. Het was een goed idee om het zo te doen. Zo kon-den de jongens met elkaar praten over hun specifieke vragen en verlangens en de meisjes ook...

CD "Wij heffen onze stem tot U" Op 11 september jl. is de CD ‘Wij heffen onze stem tot U’ uitgebracht (Jongerenkoor Kol Shalom uit Bar-neveld e.a.). Deze is tot stand gekomen in samenwerking met het plaatselijk comité Apeldoorn. De verkoop vindt plaats via dit comité. De opbrengst van deze CD is geheel bestemd voor het huiswerkproject in Delvinë, Albanië. Bestellen kan via de site: www.komoverenhelp.nl of bel ons kantoor.