NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

9
Nieuwsbrief Maart 2010 Een nieuw jaar, nieuwe kansen We blikken in deze nieuwsbrief terug op de ontwikkelingen en kijken voo- ruit. In deze nieuwsbrief aandacht voor wedstrijdsport, kitesurflocaties en wetgeving en belangrijke zaken waarvan we jullie graag op deze manier van op de hoogte willen brengen! Enjoy en tot binnenkort op het water, Thijs Vunderink NKV en het Watersportverbond Zoals eerder vermeld zijn we officieel begin 2010 geen lid meer van het Watersportverbond. Het opzeggen van het lidmaatschap is een tactische manier om druk op de ketel te zetten. Als bestuur willen we graag overzicht krijgen in wat het Verbond voor ons kan/wil betekenen. Daarom hebben we in de afgelopen maanden onze Concept Begroting 2010 opgesteld. Met deze begroting zijn we naar het Verbond gestapt, om te kijken wat ze voor ons kunnen betekek- en. Dat is de stand van zaken op dit moment, we wachten de reactie van de Verbondsmensen af. Voor meer informatie over de voorge- schiedenis en ontwikkelingen surf dan naar onze website: www.kitesurfvereniging.nl

description

Bestuurswisselingen, ALV, NVWK, Wedstrijdsport. Lees de laatste ontwikkelingen!

Transcript of NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Page 1: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

1

juni 2008

Nieuwsbrief

Nieuwe huisstijlJe had misschien al het nieuwe logo opgemerkt op de bekende kitefora. Of wellicht zag je wat vrijwilligers rondlopen met NKV-shirts. Dit nieuwe logo is de eerste stap naar onze nieuwe huisstijl. Deze wordt in al onze communicatiemmiddelen doorgevoerd. Maar waarom is de website dan nog niet veranderd? Dit komt omdat een nieuwe website meer tijd en energie vergt. Daarom is er voor een stapsgewijze strategie gekozen, in plaats van een rigoureuze invoer. Dit alternatief had betekend dat we nog eens een half jaar hadden moeten wachten voordat alle middelen, van visitekaartjes tot promotietent, klaar waren.

Deze nieuwe stijl moet een professionele uitstraling geven, niet alleen aan onze leden, maar ook aan sponsoren en organisaties waar we van afhankelijk zijn, zoals de provincies en Rijkswaterstaat. We hopen dat iedereen deze nieuwe huisstijl mooi vindt, maar heb je toch op- of aanmerkingen erover, laat het dan weten aan de pr-commissie.

Hij is er weer, de NKV nieuwsbrief. Het zal je niet ontgaan zijn, de nieuwsbrief zit in een nieuw jasje. Het thema van deze nieuwsbrief is dan ook:

“Vernieuwing”

Een nieuw logo, een nieuwe huisstijl, een nieuw bestuur, een nieuw evenement, een nieuwe doorbraak in de Natura2000 onderhandelingen, een nieuwe column van de nieuwe fysio, een nieuwe ledenactie. Kortom nieuw is het nieuwe woord bij de NKV en er wordt hard gewerkt om al deze nieuwigheden in goede banen te leiden.

Veel leesplezier!

Michael Coussement

Maart 2010

Een nieuw jaar, nieuwe kansen

We blikken in deze nieuwsbrief terug op de ontwikkelingen en kijken voo-ruit. In deze nieuwsbrief aandacht voor wedstrijdsport, kitesurflocaties en wetgeving en belangrijke zaken waarvan we jullie graag op deze manier van op de hoogte willen brengen!Enjoy en tot binnenkort op het water,

Thijs Vunderink

NKV en het WatersportverbondZoals eerder vermeld zijn we officieel begin 2010 geen lid meer van het Watersportverbond. Het opzeggen van het lidmaatschap is een tactische manier om druk op de ketel te zetten. Als bestuur willen we graag overzicht krijgen in wat het Verbond voor ons kan/wil betekenen.

Daarom hebben we in de afgelopen maanden onze Concept Begroting

2010 opgesteld. Met deze begroting zijn we naar het Verbond gestapt, om te kijken wat ze voor ons kunnen betekek-en. Dat is de stand van zaken op dit moment, we wachten de reactie van de Verbondsmensen af.

Voor meer informatie over de voorge-schiedenis en ontwikkelingen surf dan naar onze website:

www.kitesurfvereniging.nl

Page 2: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Voor sommigen kwam het wat onverwacht, anderen zaten er al jaren op te wachten. Een duidelijke wedstrijdstructuur in de kitesurf-wereld! Vanaf januari is de klassenorgani-satie Nederlandse Vereniging voor Wedstrijd Kitesurfers (NVWK) actief geworden. Vanuit de bestaande NKV-wedstrijdcommissie is de klassenorganisatie ontstaan. Met Fokke Hu-isman als voorzitter, Christiaan Brouwer als wedstrijd- & topsportcoördinator, oud-NKV voorzitter Olaf Janssen als secretaris en jurylid Joris Griffioen als penningmeester. Ze zetten zich in voor de wedstrijdkiters in Nederland: wedstrijden, topsport en alles wat daarbij hoort. Lees er meer over op onze website!

NVWK: structuur in de kitesurf wedstrijdsport!

Page 3: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Regiovertegenwoordiger Warder

Woonplaats: Oosthuizen

Stijl: Genieten van de sport Werk: Electronische alarmsystemen, data, licht, kracht

Hobby’s: Kitesurfen, zendamateur

Dagelijks leven: Eigen onderneming. Van hier uit geven we trainingen, coaching, en begeleiding op het gebied van veiligheid, gedrag en sport

Wij stellen voor: Twee nieuwe regiovertegenwoordigers

Doel: Het in stand houden van kitespot Warder en overleg te onderhouden tussen NKV en de eigenaar van het land. Het bewusthouden van kiters m.b.t. gedrag, parkeergedrag en veiligheid. Het opruimen van afval,al is het vaak van anderen. Op die manier,het voor alle partijen aantrekkelijk te houden voor de kitesurf sport.

Leeftijd: 35

Woonplaats: Hoek van Holland

Favoriete spot(s): Slufter, Hoek van Holland, Autostrand, Rockanje, Mirns, Schellinkhout, IJmuiden

Buitenland: Tarifa, Fuerteventura (Spanje), La Boca (Cabarete)

Kite sinds: 2000

Functie: Regiovertegenwoordiger Hoek van Holland

Bij NKV sinds: 2007

Stijl: Hangt af van omstandigheden, materiaal en humeur

Favoriete trick: vind alles leuk

Verder doe ik aan: snowkiten, snowboarden, golfsurfen, bodyboarden, zwemmen en duiken. (Toch bezit ik geen kiewen). Karate jiu jitsu, lezen over persoonlijke ontwikkeling en filosofie en slapen als er echt niets meer te doen is.

Marcel Visscher

Dave Ottelé

Page 4: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

2010: Wisselingen in het NKV-bestuur

Zoals jullie weten bestaat de NKV uit fanatieke kitesurfers, die zich op vrijwillige basis inzetten voor de sport. We houden ons bezig met kitesurflocaties, de veiligheid op en naast het water en natuurlijk het imago van kitesurfen in Nederland. In het vijfkoppige NKV-bestuur bestaan de functies: voorzitter, secretaris, penningmeester, regiocoördinator en een bestuurslid communicatie. Na vier jaar zwaait onze penningmeester af en gaan er wisselingen binnen het bestuur plaatsvinden. Eerst interim, totdat de ALV definitief haar goedkeuring uitspreekt.

Er is veel gebeurd afgelopen jaar. Heftige ontwikkelingen op spotgebied door Natura2000 en BPR-wetgeving, hielden ons meer dan bezig. Daarnaast was het structureren van wedstrijdsport een belangrijke issue. Het zijn veel zaken die achter de schermen doorgaan en meer tijd en energie vragen, dan menig kitesurfer kan indenken. De resultaten zijn er dan ook naar en we gaan lekker door, want als vrijwilligersvereniging willen we een belangrijk verschil maken voor onze achterban. In de bestuursformatie die er nu is hebben we alweer bijna 2 volle jaren samengewerkt. Ben is samen met mij binnengekomen, als vervangend secretaris en ik als nieuwe voorzitter. Waar Ben de afgelopen jaren het ledenaantal zag verdubbelen en de administratieve druk voelde toenemen, hield ik me voornamelijk bezig met Wedstrijdsport. Samen met de Wedstrijdcommissie werkte ik aan de ontwikkelingen met IKA en de nationale structuur. Resultaat was het oprichten van de klassenorganisatie.

Voor Rutger was het afgelopen jaar het vierde opeenvolgende als penningmeester van de club. Naast de financiën van de vereniging heeft Rutger zich gestort op sponsoring, en was de NKV-kalender een van zijn projecten. Tom werkt onvermoeibaar samen met regiovertegenwoordigers (RV�ers) door het hele land om onze spots open te houden en te verbeteren. Met een pauze van een half jaar is het Bart geweest, die de kitescene

en de leden op de hoogte hield vanuit zijn bestuursfunctie Communicatie. Nu het tweede bestuursjaar in de huidige samenstelling bijna voorbij is, heeft Rutger aangegeven te willen stoppen als penningmeester. Met zijn jarenlange ervaring gaan we hem missen. Gelukkig denken wij voor deze belangrijke positie in het bestuur in onze eigen gelederen de ideale opvolger te hebben in de persoon van secretaris Ben, die het penningmeesterschap graag wil overnemen.

Hiermee ontstaat een vacature voor secretaris, die in de komende maanden opgevuld moet worden. Zelf ben ik derdejaars Journalistiek student en wil ik me verder gaan richten op communicatie. In de functie blijf ik klankbord voor het NVWK-bestuur, dat nauw samenwerkt met de NKV. Verder ga ik me richten op berichtgeving in zowel de nationale als lokale pers. Daarnaast loop ik op de meeste evenementen rond met camera en laptop om de updates voor kitesurfende thuisblijvers te zorgen.

Het bestuur heeft Bart gevraagd mij op te volgen, en hij heeft aangegeven dat hij de rol van voorzitter op zich wil nemen. Wij wisselen hiermee dus van functie. Het enige bestuurslid dat op zijn plek zal blijven is Tom. Hij heeft zich vastgebeten in de materie Natura2000 en BPR, waarin hij zeker de afgelopen jaren is uitgegroeid tot vast aanspreekpunt voor RV’ers en overheden. De wisselingen en het opvullen van de secretarisfunctie zullen in de aanloop naar de ALV in het voorjaar vorm moeten krijgen. Wij hopen hiermee als bestuur een nieuwe impuls te geven aan het werk dat we verzetten als vereniging. Voor de ALV zal verdere uitleg en informatie beschikbaar komen naar de leden.

Voor vragen en of verdere informatie zijn we altijd via de mail bereikbaar: [email protected]

We hebben op korte termijn een nieuwe secretaris nodig!

Page 5: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Gezocht: Secretaris (per direct!)Voor het bestuur van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) zijn we op zoek naar een nieuwe secretaris (+/- 4 uur per week). De activiteiten die je als secretaris voor je rekening neemt vallen in twee categorieën;

1. De hoofdactiviteit is het onderhouden van contacten met bestaande en potentieel nieuwe NKV leden. Via de NKV website en via de mail kunnen nieuwe leden zich aanmelden. Jij zorgt er door middel van ons ledenadministratiesysteem voor dat deze leden informatie goed ontvangen en beantwoordt eventuele vragen. Aan/afmeldingen, adreswijzigingen

2. Daarnaast ben je betrokken als lid van de veiligheidscommissie. Voorbeelden van activ iteiten die deze commissie uitvoert zijn het veiliger maken van bestaande spots, commu nicatie over veiligheid op de website etc. Vrijwel alles wat met veilig kitesurfen te maken heeft kan in deze commissie worden georganiseerd.

Elke drie weken komt het bestuur bijeen om te vergaderen. Dit gebeurt op verschillende locaties, bij voorkeur natuurlijk aan het water! Voor deze functie zijn we op zoek naar iemand die bereid is om mee te denken over en zich vol energie inzet voor de doelstellingen die de NKV heeft. Je bent ongeveer een uurtje of 4 per week ‘kwijt’ aan alle activiteiten. Soms wat meer en soms wat minder.

Heb jij zin om mee te helpen om kitesurfers in Nederland volop te kunnen laten genieten van onze sport en ben je bereid om op dagen waarop het lekker waait te komen kiten EN verga-deren neem dan contact op met onze secretaris Ben Pilgram;Mobiel: 0626979779 of via e-mail:([email protected])

Schrijf je in!KiteCamp 2010: FehmarnData: vrijdag 30 april t/m zondag 9 mei

Richtprijzen : - 5 euro per nacht ( verblijf in eigen tent) - ontbijt (buffet ) 5 euro p.p.

Data en prijzen onder voorbehoud.

Voor de organisatie is het nu vooral belangrijk om inzicht te krijgen in het aantal deelnemers. Verdere info volgt. Wil je je nu al aanmelden dan kun je mailen naar [email protected]

Voor meer informatie surf naar:

Page 6: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Steeds vaker wordt mij als regiocoördina-tor gevraagd naar de standpunten c.q. visie van de NKV inzake Natura 2000 en BPR. Wij als kitesurfers kunnen natuurlijk lekker hard gaan roepen dat je overal het water op wilt, maar je moet dan 1 en ander wel onderbouwen.

Kitesurfen is nog steeds een onbekende sport!

Als eerste is het zaak je goed te beseffen dat het kitesurfen een relatief nieuwe activiteit / sport is. Nog steeds hebben veel mensen geen idee wat het kitesurfen pre-cies inhoudt en hebben daardoor geen goed beeld van het hele gebeuren rondom het kitesurfen. Een voorbeeld: Op de grote( bin-nen) wateren hebben veel vogels zogenaamde rustgebieden. Vogels zoeken dan in de regel een “rustig gebied” oftewel de luwte op. Met name aflandige wind creëert voor de vogels een optimaal rustig gebied. Op veel plaatsen zie je dan ook bij aflandige wind grote groepen vogels die bij aanlan-dige wind ergens anders hun heil zoeken. Iemand met een beetje verstand van kitesurfen weet dat kitesurfers over het algemeen niet dol zijn op aflandige wind.Zo zie je in de praktijk dat 1 locatie heel goed voor zowel vogels als kitesurfers heel interessant kan zijn.

Waarom zaken doen met / luis-teren naar de kitesurfers?

Wij werken veel samen met overheden en instanties. We overleggen, adviseren en praten. Veel mensen beginnen een beetje vreemd te kijken als ik bij dit onderwerp begin over de grondwet. In de grondwet staan een aan-tal basis rechten en plichten genoemd die we met z’n allen dusdanig belangrijk vinden dat deze zaken boven iedere andere wet/regelgeving in stand ge-houden dienen te worden. Zaken als vrijheid van godsdienst , het

uiten van je mening en het recht op onderwijs vinden we in de grondwet terug.

In hoofdstuk 1 art. 22 vinden we voor het kitesurfen een interes-sante stelling.

Artikel 22: Volksgezondheid; woon-gelegenheid; ontplooiing

1. De overheid treft maatrege len ter bevordering van de volksgezondheid.

2. Bevordering van vol doende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.

3. Zij schept voorwaarden voor maatschappelijke en culturele ontplooiing en voor vrijetijdsbesteding .

Nu gaan we eens kijken naar wet-geving op het gebied van natuur en milieu. We zien daar dat het wettelijk is vastgelegd dat als de samenleving ergens “een gebied” met belangrijke natuurwaarden gaat gebruiken voor andere zaken c.q. de natuurwaarden schade toebrengt, dit gecompenseerd moet worden.

Een recent “mooi” voorbeeld hiervan is het uitdiepen van de Westerschelde. Diverse organi-saties zijn er van overtuigd dat dit uitdiepen ten koste gaat van belangrijke natuurwaarden en dienen deze dus ook gecompens-eerd te worden. Het uiteindelijke gevolg ken je misschien wel: een complete polder ( waar mensen zijn geboren / hun roots hebben ) wordt “terug gegeven” aan de natuur / onder water gezet: de Hedwigpolder.

Standpunt NKV: Natura2000 / BPR

Page 7: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

De NKV pleit voor vrijetijdsbesteding

Vanuit de NKV hebben wij de instelling dat gelet op boven-staande, in het geval dat bestaande kitesurflocaties worden gesloten door maatregelen (zo-als een Natura 2000 verhaal) met betrekking tot natuurwaarden, wij in ieder geval van de overheid een maximale inspanning mogen verwachten deze mogelijkheden tot maatschappelijke ontplooiing en vrijetijdsbesteding ( een recht vastgelegd in de grondwet) op een andere locatie te compens-eren.

De NKV heeft een adviserende rol

Onze rol in dit geheel is het uit-brengen van advies naar over-heden en instanties, met als bijko-mende taak het voorlichten van onze leden. Is er op een bepaalde locaties duidelijk sprake van negatieve effecten op bijvoorbeeld natuurwaarden dan zullen wij onze leden / de kitesurfwereld ( zowel nationaal als internationaal) adviseren om hier weg te blijven. Natuurlijk zijn er een aantal plaats-en waar het duidelijk is dat wij, als kitesurfers, gewoon weg moeten blijven! Echter, de NKV wil naar haar leden wel graag geloofwaar-

dig blijven. Adviezen opgebouwd op aannames / veronderstellin-gen zonder goede onderbouwing, zijn niet geloofwaardig. In het laatste geval zal de NKV zich in het uiterste “onthouden van een advies betreffende deze materie”. De overheid kan op dat moment alleen nog overgaan tot “hand-having” . Je krijgt dan een situatie dat het een sport op zich wordt om geen bon te krijgen. Uiteindelijk zal hier maar 1 partij echt nadeel van ondervinden en dat zijn de even-tuele natuurwaarden. Een situatie waar niemand naar toe wil.

Tom Rotmans Bestuur NKV - Regiocoordinator

Standpunt NKV inzake Natura2000 / BPR

Page 8: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Sticked Kitesurf Season KickoffLocatie: Wijk aan ZeeDatum: 10 / 11 April

Ontmoet de NKV in 2010!!

Nederlands Studenten KampioenschapLocatie: ZandvoortDatum: 8 / 9 Mei

Kite Tour Europe (Kiteboard Open)Locatie: NoordwijkDatum: 22 - 27 Mei

PKRA VlielandLocatie: VlielandDatum: 15 - 19 September

Op deze evenementen zijn we aanwezig met de NKV-tent en een aantal chille Fatboys. Kom ‘s langs om te kijken wat we doen en wordt lid!

Kijk voor meer info op www.kitesurfvereniging.nl

NKV - Algemene Leden VergaderingLocatie: LelystadDatum: 21 April

Page 9: NKV Nieuwsbrief - Maart 2010

Algemene Leden VergaderingLocatie:: LelystadDatum: 21 April(verdere informatie komt nog via de mail!)

Waarom is jullie komst

belangrijk?!

Agendapunten::

1. Watersportverbond: Final Call

2. Wisselingen in het bestuur

3. Gang van zaken 2010