KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen....

of 11 /11
KINDERBOEKENMUSEUM

Transcript of KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen....

Page 1: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

KINDERBOEKENMUSEUM

Page 2: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Ontdek het Kinderboeken museum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinder boeken museum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen staan bij een museum bezoek centraal. In 2020 viert het Kinderboekenmuseum zijn 25ste verjaardag. Ter gelegenheid van deze 25ste verjaardag openden we op 8 december 2019 een permanente tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt, de koningin van de Neder­landse jeugdliteratuur! Boek nu de museum­lessen in deze prachtig nieuwe tentoon stelling. Of lees meer over de nieuwe lessen voor de Kinderboekenweek!

Groep 1/2 Blij, boos, bang met Kikker 5

Groep 1/2 De koffer van Kikker 6

Groep 3Wie is Kikker? 7

Groep 1/2 Een brief voor Aap 9

Groep 1/2 Letterpret 10

Groep 1/2 Een koffer vol kinder­boekenbeesten 11

Groep 3 Boekenbeestenfeest 12

Groep 4 t/m 6 Lekker stout! 13

Groep 4 t/m 6 Ga mee op verhalenreis 15

Groep 5 t/m 8 Dit lees ik! 16

Groep 7/8 Red Papiria! 17

Groep 4 t/m 8 NIEUWKinderboekenweekles 18

Groep 4 t/m 8 Kinderboekenambassade 19

Kijkje nemen?Wilt u weten of het Kinderboeken museum een bezoekje met uw leerlingen waard is? U bent van harte welkom om langs te komen en een kijkje te nemen. Gratis! U kunt zich uiterlijk een week voor uw komst aanmelden bij Anouk van Dijk via [email protected].

Page 3: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 1/2

In de vrolijke tentoonstelling Ik ben Kikker komt de wereld van Kikker tot leven: leerlingen kunnen schatgraven met Beertje en Kikker, zagen en schilderen met Rat en met Varkentje bakken ze een heerlijke taart. Na het bezoek aan de tentoonstelling gaan de leerlingen in de educatieruimte aan de slag met allerlei verschillende emoties die aan bod komen in de Kikker­verhalen. Grote gevoelens worden besproken én zelf uitgebeeld.

Doelstellingen les:De beginnende geletterdheid wordt spelenderwijs gestimuleerd en de leerling ontdekt, beleeft en maakt zelf verhalen. Hij leert emoties in verhalen herkennen en welk gedrag de emoties met zich meebrengt. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Blij, boos, bang met Kikker

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 75 minuten Kosten: €3,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

54

Page 4: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 1/2

Groep 3

Wie is Kikker?

Doelstellingen les:De leerling bezoekt met plezier de tentoonstelling en denkt na over de eigen identiteit, zelfvertrouwen en de rol die kennis en vaardigheden daarbij spelen. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 90 minuten Kosten: €3,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

In de les Wie is Kikker? staat het boek Kikker is Kikker van Max Velthuijs centraal. Hierin wordt verteld dat Kikker heel tevreden met zichzelf is, tot hij ontdekt dat hij geen taarten kan bakken, niet kan vliegen of lezen. Wat kan hij wel? Aan de hand van dit verhaal ontdekken de leerlingen wat Kikker en zijn vriendjes kunnen, wat ze zelf kunnen en hoe belangrijk het eigenlijk is om tevreden met jezelf te zijn. Natuurlijk brengen zij een bezoek aan de tentoonstelling Ik ben Kikker.

De koffer van Kikker Samen met de Bibliotheek Den Haag biedt het Kinderboekenmuseum een boekenkoffer over Kikker aan. Lees in de klas over Kikker en zijn vrienden en bezoek vervolgens het museum om letterlijk de boeken in te stappen!

Lezen in de klas...Vier weken lang leest u met de kinderen prenten­boeken geschreven door Max Velthuijs. U vindt in de koffer ook extra materialen zoals Kikkerspelletjes, een Kikker­handpop en vingerpoppetjes van alle vriendjes. In de bijvoegde handleiding staan verwerkingssuggesties.

...en dan naar het Kinderboekenmuseum!Aan het eind van de leesperiode brengt u tegen een sterk gereduceerd tarief met uw klas een bezoek aan de tentoonstelling Ik ben Kikker, de leefwereld van Kikker waar de leerlingen de afgelopen weken over gelezen hebben. Hier volgt u de museumles Blij, boos, bang met Kikker.

Periode: 4 weken in het schooljaar 2020­2021 volgens rooster Kosten: € 45,00 per klas incl. museum les Blij, boos, bang met Kikker (voor scholen uit Den Haag)Aanmelden: Aanmelding verloopt via www.edubiebdenhaag.nl. Het Kinderboekenmuseum neemt na aan melding contact met u op voor het inplannen van de museumles.

6 7

Page 5: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 1/2

Een brief voor AapDe leerlingen bezoeken de tentoonstelling ABC met de dieren mee, waarin alles draait om bekende boekendieren en letters. Zo helpen ze Kleine Ezel met de zoekgeraakte letters, springen ze over de letter­ijsschotsen van Kleine IJsbeer en bakken ze letterpannenkoeken met Keepvogel. In de museumles gaan de leerlingen op zoek naar een brief die Aap heeft ontvangen, maar Aap kan niet lezen wat erin staat. Weten de leerlingen het wel? Door in de tentoonstelling op onderzoek uit te gaan, ontdekken ze het vanzelf.

Doelstellingen les:De beginnende geletterdheid wordt spelenderwijs gestimuleerd en de leerling leert dat een museum verzamelingen aanlegt. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 75 minuten Kosten: €3,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Mocht u als Haagse school

geïnteres seerd zijn in deze les, dan kunt u contact

opnemen met het Bureau Cultuurmenu (via 070­3381458).

Voor niet­Haagse scholen is deze les (in tegenstelling tot

Haagse scholen) recht­streeks te boeken bij

het museum.

9

Page 6: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Letterpret Lezen in de klas...Vier weken lang leest u met de kinderen 25 prenten­boeken. U vindt in de koffer ook extra materialen zoals een handpop van Kikker, een reuzenboek van Rupsje Nooitgenoeg en een cd met liedjes. In de bijvoegde handleiding staan verwerkings suggesties.

...en dan naar het Kinderboekenmuseum!Aan het eind van de leesperiode brengt u tegen een sterk gereduceerd tarief met uw klas een bezoek aan de tentoonstelling ABC met de dieren mee, een groot feest vol letters en alle dieren waar de leerlingen de afgelopen weken over gelezen hebben. Hier volgt u de museumles Letterpret.

Periode: 4 weken in het schooljaar 2020­2021 volgens rooster Kosten: € 45,00 incl. museumles Boekenbeestenfeest Aanmelden: Aanmelding verloopt via www.edubiebdenhaag.nl. Het Kinderboekenmuseum neemt na aanmelding contact met u op voor het inplannen van de museumles.

Groep 1/2

Groep 1/2

Een koffer volkinderboeken-beesten

Een speciaal project in samenwerking met de Biblio theek Den Haag. Lees in de klas over beroemde prentenboekdieren en bezoek vervolgens het museum om de boeken in het echt te beleven.

In de tentoonstelling ABC met de dieren mee reizen de leerlingen langs de letters van het alfabet. Al spelend ontmoeten ze de leukste kinderboekenbeesten. Van Dikkie Dik, Nijntje en Vos & Haas, tot Kleine Ezel en Spuit Elf. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken. Tijdens hun vrolijke lettertocht spelen kinderen prikkelende interactieve spellen en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. Met inspiratie uit de tentoonstelling maken de leerlingen onder begeleiding van een museumdocent een eigen schimmenspelvoorstelling.

Doelstellingen les:De beginnende geletterdheid wordt spelenderwijs gestimuleerd en de leerling ontdekt, beleeft en maakt zelf verhalen. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 75 minuten Kosten: €3,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

1110

Page 7: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Stap in de wereld van Annie M.G. Schmidt! Ga op avontuur in de lift van Abeltje, voel je zo klein als Wiplala of vlog kattennieuws met Minoes. De kinderen gaan creatief aan de slag met taal met behulp van Floddertjes woordmixer en de Gedichtenbouwplaats. Tegelijkertijd ontdekt elke leerling of hij een impulsieve Wiplala, avontuurlijke Abeltje of een behulpzame Pluk is.

Doelstellingen les: In deze les leren de leerlingen door middel van interactieve (taal)spellen in de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt over Schmidts werk. Tegelijk ontdekken ze meer over hun eigen identiteit, wordt hun taal­vaardigheid gestimuleerd en wordt samen­werking aan gemoedigd. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 120 minuten Kosten: €4,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Groep 4 t/m 6

Boekenbeestenfeest Lekker stout!

Groep 3

Ideaal voor de beginnende lezers: de tentoonstelling ABC met de dieren mee is één groot feest vol letters en boekendieren. Een vrolijke alfabetroute leidt de leerlingen langs opdrachten waar ze spelenderwijs oefenen met letters, klanken en woorden. Zo helpen ze Kleine Ezel met de zoekgeraakte letters, maken ze woorden met de letter­ijsschotsen van Kleine IJsbeer en bakken ze letterpannenkoeken met Keepvogel. De museumles bestaat uit een bezoek aan de tentoonstelling en een workshop in het Schaduwatelier waarbij de leerlingen onder begeleiding een eigen verhaal bedenken en opvoeren als schimmenspel.

Doelstellingen les:De beginnende geletterdheid wordt spelenderwijs gestimuleerd en de leerling ontdekt, beleeft en maakt zelf verhalen. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 90 minuten Kosten: €3,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

12 13

Page 8: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 4 t/m 6

Doelstellingen les:De leerling ervaart de rijkheid van verhalen en ontdekt uit welke elementen een verhaal wordt opgebouwd. De leerling wordt gestimuleerd zijn of haar fantasie te gebruiken en dit te vertalen in woord of beeld. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 120 minuten Kosten: €4,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Leerlingen gaan in het literaire luilekkerland Papiria op verhalenreis. Al dwalend door het Diepe Denkersdal en het Dwarse Donderstenenravijn (her)ontdekken ze talloze verhalen, verhaalfiguren en schrijvers. De leerlingen verzamelen woorden en ontwerpen een eigen verhaalfiguur: allemaal ingrediënten voor de aansluitende workshop waar ze werken aan een eigen verhaal, gedicht of illustratie. Het gebruik van de eigen fantasie en verbeelding staat hierin centraal.

Ga mee op verhalenreis

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

Tento

onstelling • Tentoonstelling

• Tento

onstelling • Tentoonstelling

14 15

Page 9: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 7/8

Groep 5 t/m 8

Dit lees ik!

In Papiria strijden leerlingen tegen Inktvraat, het monster dat het literaire luilekkerland bedreigt. Gewapend met een Slurper gaan ze op avontuur, waarbij ze spelenderwijs van alles leren over het maken van verhalen. De leerlingen verzamelen woorden en ontwerpen een verhaalfiguur: allemaal

ingrediënten voor het verhaal, gedicht of de illustratie die ze na afloop

maken in de workshop. Zo is de museumles naast een

interactieve ontdekkingstocht door de wereld van het kinderboek, ook een spannende reis door de eigen verbeelding.

Doelstellingen les:De leerling ervaart de rijkheid van verhalen en ontdekt uit welke elementen een verhaal wordt opgebouwd. De leerling wordt gestimuleerd zijn of haar fantasie te gebruiken en dit te vertalen in woord of beeld. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 120 minuten Kosten: €4,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

In deze les staat het ontwikkelen van de leesvoorkeur van de leerling centraal. Na een spannende tocht door het literaire luilekkerland Papiria hebben de leerlingen spelenderwijs kennis gemaakt met nieuwe boeken en genres. Want welke verhalen zou je tegenkomen in het Dappere Doorzetterswoud? Of in het Diepe Denkersdal? In de afsluitende workshop ontdekken ze aan de hand van opdrachten van alles over hun eigen leesvoorkeur, leren ze boeken beoordelen en aan elkaar te presenteren. Elke leerling gaat naar huis met een eigen leesdagboek.

Doelstellingen les:De leerling krijgt concrete handvatten en inspiratie om een boek te kiezen wat bij hem of haar past. Het leesdagboek is gedurende het hele jaar toepasbaar in de klas. De les sluit aan bij de kerndoelen Nederlands en kunstzinnige oriëntatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 120 minuten Kosten: €4,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Tip!Boek deze les tijdens de

periode van de Kinderjury! De workshop is dan helemaal afgestemd op de boeken die

gelezen kunnen worden voor de Kinderjury. 

Red Papiria!

16 17

Page 10: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Groep 4 t/m 8

Kinderboekenweekles Terug in de geschiedenis

Nieuw!

Nieuw!

DocentendagOp woensdag 17 maart 2021 organiseert het Kinderboekenmuseum de jaarlijkse docentendag voor het primair onderwijs. Dit is een middag vol inspiratie over lezen en leesplezier. Gratis toegankelijk! Kijk vanaf februari 2021 voor meer informatie op www.kinderboekenmuseum.nl.

Rondleidingen voor mbo en hboHet Kinderboekenmuseum verzorgt rond­leidingen voor zowel studenten in het middel­baar beroepsonderwijs als voor pabostudenten. Deze rondleidingen zijn bij uitstek geschikt voor studenten die worden opgeleid tot onder wijs­assistent of pedagogisch medewerker, dan wel toegesneden op de toekomstige leerkrachten van het primair onderwijs. Tijdens het bezoek wordt ingegaan op de educatieve uitgangspunten van de tentoonstellingen en lesprogramma’s die het museum aanbiedt aan leerlingen in het primair onderwijs. Verder krijgen studenten uiteraard de gelegenheid zelf de tentoonstellingen te beleven en de spellen te spelen.

De SchoolschrijverDe Schoolschrijver zet kinderboekenauteurs inom leerlingen op basisscholen taalsterk te maken. Een half schooljaar lang delen de Schoolschrijvers hun liefde voor verhalen en maken van taallessen een spannend avontuur. Interesse in een school­schrijver bij jullie op school? Neem contact op met Anouk van Dijk ([email protected] of 070 ­ 3333 9666).

Groep 4 t/m 8

Boekt u een les in Papiria? Breid deze uit met een bezoek aan de Kinderboeken-ambassade. Kies met uw klas op school een bijzonder boek en laat een paar leerlingen in de ambassade hier een kort en enthousiasmerend ‘Amklassadefilmpje’ over maken. Waarom is dat ene boek zo bijzonder? Waarom zou iedereen het moeten lezen? Met deze uitbreiding op de les worden kinderen uitgedaagd een persoonlijke, onderbouwde mening over boeken te vormen en deze onder woorden te brengen.

Vermeld bij de boeking dat de klas ook een bezoek aan de Kinderboekenambassade wil brengen.

Kinderboekenambassade

Maak deze Kinderboekenweek een reis terug in de tijd in het Kinderboekenmuseum! Ga op zoek naar historische helden in het Dappere Doorzetterswoud en ontdek kinderboeken uit het heden en verleden in Papiria. Met een boek kun je in een tijdmachine stappen en in de prehistorie, Middeleeuwen of bij de Romeinen belanden. De Kinderboekenweek 2020 gaat over geschiedenis. Met het thema En toen? gaan we terug in de geschiedenis.

Speciaal voor de Kinderboekenweek biedt het museum vanaf 21 september tot en met 9 oktober museumlessen die geschiendenis tot leven brengen. Kijk op Kinderboekenmuseum.nl voor meer informatie.

Aantal leerlingen: maximaal 30 Begeleiding: 1 begeleider op 5 kinderenDuur: 120 minuten Kosten: €4,00 per leerling, begeleiding gratisWerkvorm: klassikaal en in groepjes

Boek snel want vol = vol

Gratis bijeen museumles

in Papiria.

1918

Page 11: KINDERBOEKENMUSEUM map...Ontdek het Kinderboekenmuseum Ontdek, beleef en maak de mooiste verhalen. In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur.

Praktische informatieDe museumlessen worden gegeven van maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur. Voor meer informatie over het Kinderboekenmuseum en de museumlessen of voor het boeken van een les kunt u kijken op www.kinderboekenmuseum.nl of contact met ons opnemen via [email protected] of 070 ­ 333 9631.

Prins Willem­Alexanderhof 5, Den Haag (naast Den Haag Centraal)

WWW.KINDERBOEKENMUSEUM.NL