Kijk op Padbroek Oktober 2014

22
2014 - 4

description

Kijk op Padbroek Oktober 2014

Transcript of Kijk op Padbroek Oktober 2014

Page 1: Kijk op Padbroek Oktober 2014

2014 - 4

Page 2: Kijk op Padbroek Oktober 2014

I n h o u d

3 Voorwoord door Piet Kok

4 Wijkraad Nieuws van de secretaris Padroek in beweging 7 Verenigingen Ruilkring Doe-Huis Zang Veredelt Olympia

10 Zorg in de wijk Sociaal Wijkteam Maartenshof

14 Mensen uit Padbroek Pleunie Hoving Jan Mulder

16 Verkeer en Veiligheid Buurt Bestuurt 19 Padbroek Creatief Recept Puzzel Kleurplaat

21 Mededelingen Overdracht Wijkkrant Evenementen

22 Informatie Telefoonnumers Sluitingsdatum Colofon

De vakantieperiode zit er voor de meesten onder ons op. Hoewel de laatste weken van augustus wat vochtig waren, heeft Cuijk en omgeving kunnen genieten van mooi weer. Een mooie zomer om op terug te zien. De vliegramp met de MH17 kwam voor onze wijk wel heel dichtbij. De familie Van der Sande (Dassenburcht), vier bijzonder geliefde personen in Cuijk, werd het slachtoffer. Het was goed om te zien dat de hele wijk meeleefde. Ieder op zijn/haar eigen manier.De bouw van het IKC op de plaats van de Zevensprong is op de lange baan geschoven. Er zijn vele bezwaren tegen de bouw ingediend. De leerlingen kunnen gelukkig allemaal uitwijken naar de leegstaande gebouwen van ROC de Leijgraaf. Hopelijk duurt de bestaande situatie niet te lang, en kunnen we over niet al te lange tijd een nieuw gebouw tegemoet zien, dat aan alle wensen van de omwonenden recht doet. Op de website (padbroek.nl) houden we u op de hoogte van alle (nieuwe) ontwikkelingen.In de Wijkraad zien we dat de huidige secretaris, Sjef Rensman, zijn functie als secretaris aan het afbouwen is. Zijn opvolger, Jan Mulder, wordt nu door hem ingewerkt. We zullen dus eerdaags afscheid moeten gaan nemen van Sjef. Al met al gebeurt er veel in Padbroek. Het bewijs daarvan is deze nieuwe editie. Weer boordevol met nieuws uit de wijk.De redactie wenst u veel leesplezier!

Piet Kok, hoofdredacteur

3

Page 3: Kijk op Padbroek Oktober 2014

WIJKRAAD

door Sjef Rensman

We schrijven inmiddels september en wat is er veel gebeurd in de meestal rustige maanden vanaf juni! De grootste, belangrijkste, droevigste gebeurtenis is natuurlijk het ongeluk met de MH17 van Malaysia Airlines, waarvan ook vier inwoners van Padbroek het slachtoffer werden.Nu ik dit schrijf is juist het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gepubliceerd.Het is niet te bevatten dat er tot op het laatst normaal radiocontact was en slechts enkele seconden daarna was alles weg, geen radiocontact of telefonisch contact, geen beeld op de radar, niets.U heeft er veel over gelezen, er is door velen en op allerlei manieren uiting gegeven aan de rouw en het verdriet. Ook de wijkraad heeft op een bescheiden manier van zijn medeleven getuigd. Ondanks alle terechte gevoelens bij iedereen zal de verwerking het zwaarst zijn bij familieleden, vrienden en buren, die de omgekomen familie Van der Sande van nabij hebben meegemaakt. Wij wensen hen heel veel sterkte daarbij.

Veel minder dramatisch, maar toch een afscheid: na 12 jaren secretaris en penningmeester te zijn geweest in de vorige wijkraad (vóór 2009) en daarna wijkraadslid in de zittende wijkraad heeft Koos Verbruggen besloten met het werk voor de wijkraad te stoppen. Koos is inmiddels gepensioneerd en druk met heel veel zaken, dus vervelen zal hem wel niet overkomen. Wij danken Koos voor zijn grote en langdurige inzet voor de raad. We zijn blij dat hij niet is gestopt met zijn medewerking aan Kijk op Padbroek, waarvoor hij de distributie blijft regelen.

4

Page 4: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Een nieuw wijkraadslid mochten we in augustus verwelkomen: Jan Mulder. Die naam komt u misschien bekend voor, hij is ook redactielid van dit informatiebulletin. Jan is met genoegen aanvaard door het bestuur. Hij is al actief als toegevoegd lid van het dagelijks bestuur, met de bedoeling dat hij mij als secretaris gaat opvolgen vanaf eind 2014. Een mooie geleidelijke overgang in een drukke periode met veel projecten.

In de Hazeleger is inmiddels veel gebeurd, je hoeft er maar even rond te lopen. Het wachten is nu op gras inzaaien en planten poten. Daarvoor is de herfst een aangewezen maand. Als deze Kijk op Padbroek uitkomt zou dat zo ongeveer voor elkaar moeten zijn. Dan verder met de andere projecten! Het IKC lijkt voortvarend te verlopen met de tijdelijke verhuizing van de Zevensprong naar de oude ROC. Hoe snel het echt gaat zal afhangen van de mate waarin aan de bezwaren van de omwonenden wordt tegemoet gekomen. Er is al een aantal gesprekken geweest met de gemeente, maar dat heeft nog niet tot overeenstemming geleid.

Buurt Bestuurt loopt; u heeft er over kunnen lezen in de Maasdriehoek. Wij zijn net als u benieuwd naar de resultaten. U kunt zich trouwens nog steeds aanmelden voor de bewonerscommissie.We zijn gestart met een wat intensievere samenwerking met St Agatha. Je zou kunnen zeggen dat daar de voorzieningen zijn die wij missen. St Agatha mist voldoende deelnemers voor zijn clubs en verenigingen. En we wonen hemelsbreed een paar honderd meter bij elkaar vandaan. Dus 1+1=2.

We zijn met de gemeente in overleg om te komen tot meerjarige afspraken in verband met veel problemen, die nog in Padbroek spelen. Daar hoort u over als er wat meer bekend is.

5

Page 5: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Padbroek in beweging

Er is de laatste tijd weer veel gebeurd in Padbroek. Het verlies van vier bewoners van Padbroek bij de ramp met de MH17 heeft diepe sporen nagelaten in de Cuijkse maar zeker ook in de Padbroekse gemeenschap.

Afgelopen week is de beslissing genomen om in het project IKC een bestemmingsplanprocedure in gang te zetten. Dit betekent dat het IKC een grote vertraging op gaat lopen. De wijkraad vindt dit bijzonder jammer.Als gevolg daarvan heeft de wijkraad, uiteraard in overleg, besloten om voorlopig de voortgang van het beweegpark los te koppelen van het IKC. Ons beweegpark gaat dus gewoon door op de ingeslagen weg.

Het project Hazeleger vordert gestaag. Steeds meer bewoners zijn momenteel bezig om hun eigen tuinen aan te passen aan de nieuwe omgeving. Speeltuinen zijn inmiddels aangelegd en bewonersgroepen zijn samen aan de slag met het zelf ontwerpen en inrichten van reststroken. Uiteraard in goed overleg met de gemeente. Er ontstaat energie.

Inmiddels zijn we ook begonnen met de bewoners van de flats om ook daar de omgeving in eigen beheer in te richten en te onderhouden. Er komen op diverse plaatsen in Padbroek nieuwe speeltoestellen.

Het project buurt bestuurt begint vruchten af te werpen.Het sociale wijkteam gaat verder aan de slag in Padbroek.We gaan meer samenwerken met St. Agatha onder het motto: “Een goede buur is beter dan een verre vriend.”Op 28 september hebben de verenigingen uit St. Agatha zich in Padbroek gepresenteerd. Samen met de dorpsraad St. Agatha hopen wij op een vruchtbare toekomst met elkaar.

Voor meer informatie over de lopende projecten kunt u terecht op onze website www.padbroek.nl.

Voor mij belooft vooral de wekelijkse terugkoppeling van Alex Gijsbers(onze wijkbrigadier) en Fred Schaap(onze Boa) de komende tijd genoeg leesplezier.

Er staan nog veel andere projecten op stapel. Daarover hoort u de volgende keer meer.Een ding is in ieder geval duidelijk. Padbroek ontwaakt en komt in beweging. Wie doet mee!!!!

U kunt altijd reageren naar [email protected]

Herman DobekVoorzitter Wijkraad Padbroek.

6

Page 6: Kijk op Padbroek Oktober 2014

VERENIGINGEN

Kinderkleding / speelgoedbeurs in het DoeHuis

Hallo wijkbewoners,

Op vrijdag 10 oktober en zaterdag 11 oktober 2014 organiseren we onze 72ste kinderkleding- en speelgoedbeurs.Onze enthousiaste groep vrijwilligers staat dan weer voor jullie klaar.

Vrijdagmiddag inschrijven van 13.30 uur tot 18.00 uur.We nemen zomerkleding in vanaf maat 92 en speelgoed.De in te brengen spullen moeten schoon zijn en in goede staat verkeren; verwassen, versleten of kapotte kleding evenals incompleet speelgoed worden niet ingenomen, zo ook computerspelletjes, knuffeldieren en dvd’s niet.Kijkt U thuis van tevoren alles goed na. Dit voorkomt lange wachttijden tijdens het innemen.Als het erg druk is op de vrijdag nemen we maximaal 30 kledingstukken per klant in, het speelgoed blijft onbeperkt. Tevens willen we U erop wijzen dat we open zijn tot 18.00 uur. We hebben hierbij een uitloop tot maximaal 18.20 uur. Wij hopen dat U hiervoor begrip heeft.Samen met de klant wordt de prijs bepaald. Er wordt 15% van de verkochte spullen ingehouden in verband met de kosten van de beurs.

Zaterdagmiddag verkoop van 13.00 uur tot 15.00 uur.Alle kleding is door onze vrijwilligers op maat op kledingrekken gehangen.Het speelgoed is in een extra ruimte uitgestald.

Loop ook eens binnen om een kijkje te komen nemen, de entree is gratis.

Maandagavond 19.00 uur – 20.00 uur uitbetalingU kunt het geld van de door u verkochte spullen deze avond opkomen halen. De niet verkochte spullen krijgt u retour.

Voor meer inlichtingen kunt u bellen met Ingrid Hartman tel.: 322721

Hopelijk mogen we U deze dagen begroeten!

Ruilkring Cuijk e.o.voor het ruilen van goederen en diensten zònder geld. Ook voor sociale contacten! Informatie: Tel.: 0485-313065. E-mail: [email protected]: www.ruilkringcuijk.nl

7

Page 7: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Padbroekers houden van zingen

Dat blijkt alleen al het feit dat ruim een vierde van het gemengd zangkoor Zang Veredelt uit Padbroekers bestaat.Marion en Jacques Kusters bijvoorbeeld. Zij zijn al ruim 12,5 jaar lid van het koor. Marion zegt hierover: “Zingen is ontspannend en het geeft een enorme voldoening om met elkaar tot iets moois te komen”. Jacques: “Naar muziek luisteren is al mooi, maar nog veel leuker is het om zelf muziek te maken samen met anderen”.

En dan Herma Smits. Zij is bestuurslid en beheert de muziekbibliotheek van het koor. Herma: “van Abendruhe van Mozart tot Aunt Dinah has Blown the Horn van Scott Joplin, van de Cantique de Jean Racine van Fauré tot I Have a Dream van Mary Donnelly, gebaseerd op de speech van Martin Luther King. Een dwarsdoorsnede door de muziek van alle tijden is terug te vinden in ons repertoire. Die afwisseling in muziek maakt tevens dat je een goed inzicht krijgt van alle soorten muziek”.

Wim Schendeler weet al niet meer uit z’n hoofd te zeggen hoe lang hij al lid is. Hij is één van de bassen en hij is gaan zingen omdat hij ook wel eens iets anders wilde doen dan alleen maar met zijn handen bezig zijn.

Marga Ickenroth is secretaris van het koor. Ook zij is al meer dan 12,5 jaar lid. “Ik raad iedereen aan om in ons koor te gaan zingen. Van zingen word je vrolijk, je krijgt er nieuwe energie van en je maakt veel vrienden”.

Harm Bodewes, “Na onze verhuizing naar Padbroek heeft mijn oudste zus tegen me gezegd: “Jij moet in een gemengd koor gaan zingen. Je hebt een goede stem en er is een groot tekort aan mannenstemmen”. Dat heb ik gedaan in Nijmegen, maar toen werd het zingen me na 2 jaar te zwaar door de optredens en de vele repetities die er aan vooraf gingen. Ik ben toen bij Zang Veredelt gekomen. Dit koor heeft ook geen gemakkelijk repertoire maar mensen die iets willen leren kunnen hun hart ophalen. Frans van de Loo is een enthousiaste en professionele dirigent.

Vera Schiet. “Toen ik pas in Frankrijk woonde, sloot ik mij aan bij een koor, eigenlijk om nieuwe contacten te maken. Het koor bestond uit diverse nationaliteiten. Na verloop van tijd merkte ik dat het zingen mij erg veel ontspanning en voldoening gaf. Dus toen ik terugkeerde naar Nederland en in Padbroek kwam te wonen, was één van de eerste dingen die ik deed, mij bij Zang Veredelt aanmelden. Ik heb er geen dag spijt van gehad. Het repertoire is veelzijdig en het is heel bevredigend om het ingestudeerde tijdens een concert aan iedereen te laten horen”.

Peter Schouten: “Ik ben het enige lid bij Zang Veredelt, dat niet in het koor meezingt (en dat is voor het koor echt veel beter). Na mijn pensionering in 2007 heb ik met veel plezier de taak van voorzitter op mij genomen. En ik heb mij naast deze taak, als doel gesteld een intensievere samenwerking met andere koren te realiseren. Concerten worden nu al samen met andere koren uit de regio uitgevoerd, zoals

8

Page 8: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Alziësto uit Alverna en Vivace uit Vianen, maar de meeste gemengde koren hebben behoefte aan meer en nieuwe leden. Als dat moeilijk gaat kan alleen door onderlinge samenwerking tussen koren het nog mogelijk blijven grotere werken uit te voeren.Dus, wilt u het aandeel van Padbroekers in het koor verhogen, kom dan de gezellige sfeer proeven tijdens de repetitieavond op maandag van 20-22 uur in De Herberg, Markt 3. Van jong tot oud: iedereen is welkom”.

Van links naar rechts:Herma Smits, Marga Ickenroth, Harm Bodewes, Peter Schouten, Jacques en Marion Kusters, Vera Schiet, Wim Schendeler

Maandag 13.00-17.00 uur kleicursus 19.30-22.30 uur kleicursus 15.30-19.00 uur gitaarles 19.00-23.00 uur Thay Chi

Dinsdag 13.30-15.00 uur gym 50+ 19.30-22.30 uur koor NV 19.30-22.30 uur kleicursus

Woensdag 10.00-12.00 uur inloop 55+ 19.30-22.00 uur kleicursus

Donderdag 15.30-19.00 uur drumles

Vrijdag 22.00-24.00 uur klaverjasclub

Olympia sportvereniging verhuisd.De activiteiten van sportvereniging Olympia Cuijk die voorheen plaatsvonden in De Zevensprong, zijn verplaatst naar Sporthal De Kwel en Sporthal de WelNieToch in Vianen. Meer informatie hierover op de website van Olympia: www.olympia-cuijk.nl

We missen nog 10 enthousiaste mensen die graag op vrijdagavond eenmaal in de 14 dagen willen darten in een onderlinge competi-tie in het Doe Huis.

Contact: A.J. Pijl, tel.: 0485-321431 of per mail: [email protected] voldoende personen gaat het darten door. U krijgt van ons be-richt als het aantal is bereikt.

Programma Doe Huis

Er is veel vraag in Padbroek naar verschillende cursussen.Wie wil er voor de Padbroekers een leuke cursus verzorgen in het Doe Huis?

Voor inlichtingen kunt u bellen met:Ria Pijl, tel.: 0485-321431

10 en 11 oktober 72ste kinderkleding en speelgoedbeurs.Voor bijzonderheden zie bladzijde 7

9

Page 9: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Zorg in de Wijk

Nieuws vanuit het Sociaal Wijkteam

BewonersonderzoekZoals eerder gemeld in “Kijk op Padbroek” heeft er in het voorjaar een onderzoek plaatsgevonden in Padbroek. Studenten van de HAN hebben zo’n 30 wijkbewoners geïnterviewd over hun ervaringen in de wijk; hoe ze zich voelen in de wijk en wat ze belangrijk vinden voor de toekomst. Uit deze gesprekken zijn 5 thema’s gehaald die steeds terug zijn gekomen in de gesprekken:

1. Groen staat voorop! Over het belang van groen in de wijk.2. Padbroek in beweging. Over de doorstroming van bewoners in de wijk en de activiteiten die er in de wijk georganiseerd (moeten) worden en hoe deze beter onder de aandacht te brengen. 3. Ouderen van nu en de toekomst. Over het belang van een sociaal netwerk en ondersteuning vanuit de wijk voor de ouderen van nu en de toekomst.4. Wij zijn elkaar sociale omgeving. Hoe vinden mensen die hulp nodig hebben en anderen die willen helpen elkaar?5. Overal en ook centraal. Over het belang van een centrale toegankelijke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Op de bewonersavond van 26 mei 2014 zijn de thema’s in groepjes besproken. De resultaten van het onderzoek en de bewonersavond zijn door de HAN gebundeld in een verslag. Hieruit blijkt dat de bewoners van Padbroek betrokken zijn bij hun wijk en willen meedenken/meedoen. Het Sociaal Wijkteam wil graag de bewoners van Padbroek hierin ondersteunen. We willen samen met de bewoners aan de slag gaan om in te spelen op de behoeften en wensen die er zijn. Het rapport is via ons op te vragen.

We gaan met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag en willen starten met het 4de item:” wij zijn elkaars sociale omgeving”. Burenhulp moet weer vanzelfsprekend worden. Hoe kunnen we dit organiseren? Mocht u goede ideeën hebben, hulp aan willen bieden door bijv. een boodschap te doen of zelf hulp nodig hebben? Wij horen het graag!

Het Sociaal Wijkteam gaat er op af: wij sluiten aan bij activiteiten en gaan langs de deuren: misschien bellen we binnenkort wel bij u aan met de vraag hoe het met u gaat en of u iets voor een ander wilt doen. Ook mag u ons zelf uitnodigen voor een gesprek of activiteit!

Het Sociaal WijkteamHet Sociaal Wijkteam bestaat uit Christ van de Akker, Ester Klaassen Wendy Huijbers en Els Hoogenboom.

10

Page 10: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Hoe komt u in contact met ons?Het sociaal wijkteam is bereikbaar op dit mailadres: [email protected] en op de volgende telefoonnummer:RMC: (0485) 316204 - Radius: (0485) 574440 - MEE: 088-4653726

Ook op Facebook zijn we te vinden: zoek op ‘Sociaal Wijkteam Padbroek’ en like ons om op de hoogte te blijven!

Muziek in Maartenshof

Kunt u ook zo genieten van live muziek? Maar waar kun je hiervoor tegenwoordig nog terecht? Meestal is het een hoop herrie en niet meer voor onze leeftijd.Dan hebt u nog geen kennisgemaakt met de muziekavonden van Maartenshof. U hoeft hiervoor niet binnen dit zorgcentrum te wonen om hiervan te kunnen en mogen genieten.Elke woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur is er een artiest of gezelschap in het restaurant wat live muziek ten gehore brengt in diverse variaties: soliste zang, soliste instrument, een koor, bandje, orkest, duo, van alles wat. Voor de entreeprijs van € 4.00, inclusief consumpties, hoeft u het niet te laten.Spreek af met een of meerdere kennissen of sluit aan bij de overige gasten. Iedereen is welkom als hij of zij zich thuis voelt bij zowel bewoners van Maartenshof als inwoners van gemeente Cuijk. Opgaven is niet nodig. Kom het ervaren. Wij heten u van harte welkom.Het programma ziet er, op dit moment, tot 2015 als volgt uit:

15 oktober Hans Coolen 23 oktober Kelderkoor 29 oktober Hein & Hans 5 november Verzoekplatenprogramma 12 november muziekavond 19 november Ger Keijzers 26 november Jan Hoesen 3 december Geen muziekavond 10 december Hans & Hein 17 december Kerstconcert Seniorenorkest (15.00 uur) 24 december Kerstavond 31 december Oud jaar

Voor meer informatie: Henk Ermers, manager Welzijn regio Cuijk, namens medewerkers Welzijn Maartenshof.

Telefoon via receptie 0485 – 312557

11

Page 11: Kijk op Padbroek Oktober 2014
Page 12: Kijk op Padbroek Oktober 2014
Page 13: Kijk op Padbroek Oktober 2014
Page 14: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Mensen uit Padbroek

Pleunie Hoving, theatermaakster en wonend in Padbroek.

Femke van Staveren in gesprek met Pleunie Hoving

Waar ben je geboren en/of opgegroeid? Ik ben geboren in Eindhoven op 18 maart 1975, opgegroeid in Boxmeer en heb daarna veel gereisd. Voordat ik in Padbroek kwam wonen woonde ik 6,5 jaar in Arnhem.

Hoe vind je het om in Padbroek te wonen? Heerlijk, de allerfijnste plek om je kinderen op te laten groeien. Vooral de bomen, hadden we in Arnhem ook.

Wat doe je precies voor werk? Theatervormgever. Ik produceer mijn eigen theaterproductie maar produceer ook voor anderen. Ik doe en maak alles wat het theater ondersteunt: licht, decor, geluid, kostuums. Ik bedenk het verhaal maar de scenario-schrijver zet de puntjes op de i. Het Harthospitaal is de productie van 2014. Geschikt voor 8 tot 80 jarigen.

Welke opleiding heb je gevolgd? Kunstacademie in Utrecht. Niet afgemaakt. Sinds 1998 ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb zelf mijn kennis opgebouwd.

Wat moeten de mensen niet missen van Pleunie Hoving? De magie. Er moet iets magisch in zitten. Verwondering willen maken voor de mensen. Ik wil dat mensen genieten van kleine dingen De show hoeft niet altijd groot te zijn, maar de magie mag absoluut niet missen.

Welke programma’s hebben we kunnen zien? Van 7 tot 10 augustus was ik in het Sonsbeekpark Theateravenue met een doorlopende show. Tijdens de Culturele Dag op 31 augustus werd een stuk uit Hart Hospitaal opgevoerd. Op 7 september was ik op de zomerfeesten te Valburg. Pleunie laat mij boeken zien. Mooie decors, daar gaat het om. Solide gebouwd.

foto’s:Diana van Iersel

14

Page 15: Kijk op Padbroek Oktober 2014

China

Verslag van

Jan Mulder

Een onderdeel van mijn werk als statisticus bij de afdeling Tandheelkunde van de Universiteit in Nijmegen was begeleiding van onderzoekers uit verre landen. Door plotselinge nieuwe regelingen begin september 2012 was het een probleem voor de onderzoekers om naar Nijmegen te komen. In overleg werd besloten om dan maar naar hen toe te gaan.Dus in oktober naar Wuhan in China voor een dag of tien samen met mijn baas. Nooit gehoord van Wuhan? Het is een provinciehoofdstad met 10 miljoen inwoners.

Tijdens ons verblijf hebben we hard kunnen werken aan twee projecten. Maar daarnaast was er ook wel tijd voor andere zaken. In China is een belangrijk punt het eten. Heel lekker maar wel anders dan hier. Ook geen bestek maar stokjes. Voor ons echter geen probleem.

Voor een van de avonden werden we door een professor uitgenodigd om mee “uit eten” te gaan. Met een auto met chauffeur naar een groot gebouw. Allereerst met z’n allen naar de sauna. Met z’n allen betekent in China inclusief de chauffeur. Geheel verkwikt gingen we daarna eten. Er was een groot buffet met een ruime keuze aan gerechten. De gelegenheid om wat dingen uit te proberen. Als je dan helemaal vol zit, is het tijd voor de volgende verrassing, een uitgebreide massage.

Helemaal voldaan en ontspannen werden we tenslotte teruggebracht naar ons hotel.

Ben je zenuwachtig als je op moet treden? Zo ja, wat doe je ertegen?Ik sta het liefst achter de knoppen. Ik ben meer zenuwachtig voor mijn spelers dan voor mijzelf.

Wat zijn je toekomstplannen? Theater op locatie blijven maken. Met meer subsidie grotere dingen bouwen, meer mogelijkheden. Gekke, nieuwe dingen. Haar heilige motto: Alles wat bedacht wordt, maak ik waar.

Wat wil je zeggen tegen alle kinderen van Padbroek die hetzelfde als jij willen bereiken? Als je je dromen wilt waarmaken, moet je er altijd hard voor werken en nooit opgeven.Als u meer van Pleunie Hoving Theaterproducties wilt weten, dan kunt u dat vinden op www.pleuniehoving.nl

15

Page 16: Kijk op Padbroek Oktober 2014

VERKEER EN VEILIGHEID

Onze BOA (Bijzonder Opsporings Beambte) stelt zich voor

Mag ik me aan u voorstellen? Mijn naam is Fred Schaap. Ik ben 50 jaar, en ben 8 jaar werkzaam als toezichthouder en BOA bij de gemeente Cuijk (sinds 1 januari 2014 bij CGM, het samenwerkingsverband van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill). Mijn werkzaamheden bestaan o.a. uit de volgende taken: • controle en handhaving van stilstaand verkeer (parkeerfeiten) • toezicht houden op handhaving van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), betreffende zaken als overlast hondenpoep, parkeren grote voertuigen, hangjeugd, enzovoort. • toezicht houden op naleving en handhaving van de ASV (Afvalstoffen Verordening), zoals illegaal dumpen van afvalstoffen, het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval, op verkeerde tijden aanbieden van groenafval enzovoort. • ondersteuning van de politie, bijvoorbeeld: verkeer regelen, afzettingen plaatsen, enzovoort. • het (proberen) oplossen van allerlei soorten meldingen die binnenkomen bij de gemeente van de burger, zoals: burenruzie, overlast van allerlei soorten dieren, illegale bebouwing, stankoverlast, geluidoverlast , enzovoort. Ook ben ik bevoegd om controles uit te oefenen op de nieuwe Drank- en Horecawet. Ik zit (namens de gemeente) in het project ’Buurt Bestuurt’ en heb er veel vertrouwen in dat dit voor de wijk ”Padbroek “ positief gaat uitpakken.

BUURT BESTUURT

Door: Alex GijsbersMijn naam is Alex Gijsbers. Ik ben de wijkagent van Cuijk-Zuid. Mijn werkgebied is Cuijk ten zuiden van de Beersebaan, inclusief Sint Agatha. Op 3 september 2014 zijn wij in Padbroek gestart met het project ‘Buurt Bestuurt’. Dit is een werkmethode die is ontwikkeld in Chicago, Amerika. Hier onder een korte uitleg van het project.

DoelDe werkwijze in Chicago is vooral gericht op het voorkomen en terugdringen van criminaliteit in de stad. In de Nederlandse aanpak is in 2010 de doelstelling van ‘Buurt Bestuurt’ verbreed: naast het vergroten van veiligheid(sbeleving) ook het vergroten van de leefbaarheid. In essentie gaat het bij ‘Buurt Bestuurt’ om het aanpakken van de problemen die door de bewoners worden aangegeven. Veiligheid en leefbaarheid worden verbeterd door initiatieven van bewoners te ondersteunen. ‘Buurt Bestuurt’ wil bewoners activeren en laten participeren door ze een stem te geven in nauwe samenwerking met vertrouwde professionals.

16

Page 17: Kijk op Padbroek Oktober 2014

17

d r o l l a g e

Page 18: Kijk op Padbroek Oktober 2014

WaarOp dit moment werkt ‘Buurt Bestuurt’ in 60 wijken in Rotterdam. In het Belgische Gent loopt een pilot en ook in Engeland wil men deze werkwijze gaan invoeren. En nu dus ook in Cuijk!

MethodePolitie en bijzonder opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Cuijk besteden beiden 1 dag per week in de eerste periode van 1 à 2 maanden. In een ‘Buurt Bestuurt’- comité (samengesteld uit vrijwilligers uit de wijk) kunnen bewoners aangeven waaraan deze uren worden besteed. Bewoners weten het beste wat er speelt in de wijk en wat als eerste aangepakt moet worden.De bewoners geven aan ‘wat’ er gedaan moet worden en de professionals kijken vervolgens ‘hoe’ dat het beste samen met de bewoners aangepakt kan worden;Via de site van de wijkraad Padbroek, de Facebookpagina van de wijk Padbroek, Twitter van de wijkagent@WijkAg_Cuijkzui en via de wijkraad koppelt de politie direct terug wat die dag allemaal is gedaan, zodat de bewoners op de hoogte kunnen blijven van de vorderingen. Maandelijks komt het ‘Buurt Bestuurt’-comité bijeen om inzet en resultaten te bespreken en waar nodig prioriteiten bij te stellen.

Waarom in Padbroek? In Cuijk is het project gestart in Padbroek omdat deze wijk zich er prima voor leent. In en aan deze wijk wordt hard gewerkt om het op een hoger en (meer) leefbaar niveau te brengen. We willen dat in de toekomst ook zo houden. Daarin heb ik een rol als wijkagent, de boa’s van de gemeente als handhavers en u allen als bewoners. We zullen het samen moeten doen. Het bewonerspanel stelt steeds een top 3 samen waaraan ik als wijkagent, samen met de boa’s 1 dag in de week ga werken. Het is echt een bewoners-aangelegenheid. Wij als politie zullen ons niet met de onderwerpen bemoeien. Het moeten uiteraard wel zaken zijn waar ik ook iets mee kan. Bijvoorbeeld hondenpoep. Dat is nummer 1 op de lijst van klachten en ergernissen in alle gemeentes in Nederland. Dit zal echter nooit in de top 3 komen staan want het wordt gewoon meegenomen in onze dagelijkse surveillance.Qua veiligheid doet deze wijk het overigens – op een paar excessen na - heel goed, zelfs beter dan andere wijken in Cuijk. Het aantal woninginbraken was hier afgelopen jaar erg laag. Dat komt mede door de opzet van de wijk met al zijn hofjes en kleine rond- en doodlopende straatjes. Het is er lastig wegkomen voor inbrekers. Afgelopen halfjaar werd de wijk vaak in de weekenden getroffen door grove vernielingen, waaronder een woonkamerraam van een woonhuis. Diverse malen zijn ramen van de flats Fazantenveld en Patrijzenveld ingegooid, zijn abri’s (bushaltes) vernield, autoruiten gesneuveld, etc. etc. Tijdens de zomervakantie is een groep personen hiervoor aangehouden, en hebben wij daarmee in totaal zo’n 20 à 25 zaken kunnen oplossen. De schade zal op de verdachten worden verhaald.

Vrienden van Kijk op PadbroekWilt u ook ”Vriend” worden, dan vragen wij u een bedrag van minstens € 10,- over te maken op onze IBAN NL29INGB 0006 7284 85, o.v.v. “Vrienden van Kijk op Pad-broek”.Als vriend kunt u in elke uitgave één gratis broekertje plaatsen.

18

Page 19: Kijk op Padbroek Oktober 2014

PADBROEK CREATIEF

Puzzel: woordzoeker

H V W IJ K T E A MP A D B R O E K EH K Z O N V E A NT A N E P E O T SI N S G L R N A ES T R A L E N D NB I N N E N G O KJ E A G A E R E IJT E V R E D E N R

Binnen – den – doen – gang – Hazeleger – kat – mensen – nederPadbroek – rijk – stoepen – stralend – – tevreden – toverenvakantie – wijkteam – zon

Oplossing: zie www.padbroek.nl

KOEKIES, lekker en gezond.

Onderstaand recept is heel gemakkelijk en ook door bakgrage kinderen goed te maken.Voor deze koekies heb je als basis weinig ingrediënten nodig, en er zijn veel mogelijkheden om de koekies nog lekkerder te maken. Er zit geen suiker in de koekies dus goed om uit te delen op school en toch zoet.Basis recept:* 1 kopje (biologische) snelkokende havermout* 2 (biologische) bananen* snufje of maximaal 1 theelepel kaneel* bakpapier, een kom, kopje, vork en lepelZet de oven op 180 graden. Leg bakpapier op de bakplaat. Prak in een kom de twee rijpe bananen en vermeng met havermout en kaneel.Als het geheel te dun wordt, voeg dan een beetje extra havermout toe.Schep met een eetlepel kleine hoopjes op het bakpapier en modelleer ze tot een stevig koekje.Plaats de bakplaat in de oven en laat de koekies 15 minuten bakken. Eventueel even omdraaien om beide kanten ‘te drogen’. Breid het basisrecept uit met bijvoorbeeld rozijnen, cranberries of gojibessen, geraspte kokos, zonnebloem- of pompoenpitten. Noten zijn ook erg lekker in de koekies.

19

Page 20: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Als je door het bos loopt, zie je weer paddestoelen en herfstbladeren.Kijk maar eens goed en kleur deze tekeningen.

20

Page 21: Kijk op Padbroek Oktober 2014

Wijkkrant Padbroek naar Foto Archief Dienst Cuijk In november 2013 kwam na 29 jaargangen een einde aan de Wijkkrant Padbroek. Om dit stuk geschiedschrijving vanuit en over de wijk te behouden, is het complete archief wijkkranten geschonken aan de Foto Archief Dienst (FAD) Cuijk. Op donderdag 24 juli jl overhandigde Wilma Lems, laatste eindredacteur van wijkkrant Padbroek, vier archiefdozen met Wijkkranten aan Leo Lange van de FAD. De kranten worden gearchiveerd en te zijner tijd gedigitaliseerd. Wie dus op zoek is naar informatie over wat er vroeger speelde in de wijk Padbroek, kan daarvoor binnenkort ook putten uit de informatie in oude nummers van Wijkkrant Padbroek. Voorlopig moet je daarvoor nog naar de FAD toe gaan maar te zijner tijd kan dat gewoon thuis vanuit je luie stoel via internet. De oud-redactie is samen met vereniging Padbroek Actief blij met deze prachtige nieuwe plek voor het wijkkrantenarchief! Wilma Lems, oud-redacteur Wijkkrant Padbroek

MEDEDELINGEN

BROEKERTJESVoor slechts € 1 kunt u hier een advertentie plaatsen (Broekertje). Meld uw advertentie aan via: [email protected]

T.k.a: *Thrillers. P. Robinson: Nasleep/Kil als het graf/ Woensdagkind. J. Patterson: Zevende hemel/Tweestrijd/ Crossfire/ Bikini. P. Cornwell: Rood waas. E. Forbes: Sterf met mij. Per boek: 2,50 euro. ( Alle 9 boeken ineen: 20,00 euro.)*Thrillers van Karen Slaughter: Nachtschade/ Zoenoffer/ Een lichte koude huivering/ Onzichtbaar/ Trouweloos/ Triptiek/ Onaantastbaar Versplinterd/ Genesis/ Gevallen/ Genadeloos/ Verbroken. Per boek 3,50 euro. Alle 12 boeken samen: 40,00 euro. *5 DVD-boxen: Maria Wern. Seizoen 1-4 (11 DVD's), Borgen 1: 4 dvd’s, 10 afl. Borgen 2: 4 dvd’s, 10 afl. Borgen 3: 4 dvd’s, 10 afl.

Borgen 4: 4 dvd’s, 10 afl. The Killing: Seizoen 3 (4 DVD's) 10 afl. Prijs per DVD-box: 10 euro. Alle DVD-boxen tegelijk: 45 euro. Telefoon: 0641515155

T.k.a.: 2 zgan TYFOON Connection banden maat 175/70 R 14 84T. Deze hebben onder de caravan gezeten en zijn nog prima voor de aanhanger. Nog geen 5000 mee gereden. 20 euro samen. Tel. 0614677364.

?21

Page 22: Kijk op Padbroek Oktober 2014

De volgende Kijk op Padbroek verschijnt begin december.

Sluitingsdatum aanleveren kopij:

12 november

Kopij kunt u aanleveren via:[email protected] neem contact op met een redactielid.

Tekst in *txt of *doc formaat.Foto’s in *jpg formaat, minimaal 300 dpi.Teksten: maximaal 1-A4

Colofon

Hoofdredacteur: PietKokRedactieleden: ShirleyvanHoof JanMulder SjefRensman KristijanVasičGrafischevormgeving: HansenVeraSchietAdvertentieacquisitie: ShirleyvanHoof MargaIckenrothDrukwerk: VastGrafischCuijkFotografie: HansSchietEmail: [email protected]: www.padbroek.nl

KijkopPadbroekverschijnt5xperjaarOplage: 1750stuksCoördinatorbezorging: KoosVerbuggen

©CopyrightWijkraadPadbroekNietsuitdezeuitgavemagvermenigvuldigdofgekopieerdwordenzondertoestemmingvanderedactie.

Algemeen alarmnummer:112

Politie Cuijk:Bezoekadres: Spinding 1, 5431 SN CuijkPostadres: Postbus 901635200 MS ‘s-HertogenboschTelefoon 0900-8844Openingstijden Bureau Cuijkmaandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uurzaterdag 10.00 - 14.00 uur

Meldingsformulier Openbare Ruimte (los-liggende stoeptegels tot overhangende takken) op www.padbroek.nl

Melding calamiteiten: 0485-396600(bijvoorbeeld omgewaaide bomen/lan-taarnpalen)

Dierenambulance (landelijk): 0900-0245

Meldingen leefomgeving met de BuitenBeter app

De BuitenBeter app is de landelijke meldingsapp om problemen in de buitenruimte te melden aan de eigen gemeente. Met de app kunnen inwoners direct een melding maken over een probleem door eenvoudig een foto te maken en deze met de gps-coordinaten te versturen naar hun gemeente. Als u bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal, zwerfafval of losliggende tegels ziet, kunt u via de app direct een melding naar de gemeente sturen.

De app werkt in heel Nederland in elke gemeente en is gratis te downloaden uit de appwinkels of via www.buitenbeter.nl

Evenementen:

Zondag 12 oktober 2014 Gemengde Zang Vereniging Vivace geeft haar jaarlijks groot concert. Het concert zal in het teken staan van: ‘Afscheid nemen en elkaar weer terugzien.’

De toegang tot het concert is gratis! De aanvang is om 15.00 uur. Locatie: Parochiekerk H. Anthonius – Vianen.

22