Abacus oktober 2014

9
OKTOBER 2014 ABACUS VAN OUDERS VOOR OUDERS THEMA UITVLIEGEN Kom met me spelen pag. 6 - 7 Kunstenares met wereld- wijde blik pag. 8 - 9 In het spoor van Boyan Slat pag. 11 Over de grens kijken pag. 12

description

Magazine door ouders voor ouders van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA)

Transcript of Abacus oktober 2014

Page 1: Abacus oktober 2014

o k t o b e r 2 0 1 4

a b a c u sV a N O u D E R s V O O R O u D E R s

t h e m a

uitvliegen

Kom met me spelen pag. 6 - 7

Kunstenares met wereld-wijde blik

pag. 8 - 9

In het spoor van Boyan Slatpag. 11

Over de grens kijken pag. 12

Page 2: Abacus oktober 2014

2 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 3

Uitvliegen

Het thema van deze Abacus is uitvliegen. Als onze kinderen uitvliegen, moeten we als ouders loslaten. Soms is het nog even wennen, voor het kind dat uitvliegt en voor de ouders die het kind zien gaan. Zo hebben sommige ouders hun kind zien uitvliegen van de basisschool naar het SGA, een hele stap. Maar voor je het weet vliegen kinderen nog verder uit, zoals Eef en Joost die allebei voor een jaar highschool in Amerika kozen. Ze vertellen in deze Abacus zelf waarom ze naar het buitenland wilden gaan, en hoe ze het hebben ervaren. Wie zijn kind ook internationaal wil laten uitvliegen, kan contact opnemen met deze ervaringsdeskundigen.

Op een andere manier willen Josien en Isa uitvliegen met Masterskip Wylde Swan om onderzoek te doen naar de plastic soup in de oceaan. Zij kunnen nog sponsorhulp gebruiken.

Hoogvliegers binnen de school zijn de leerlingen van debatvereniging Pyrrho die bevlogen over vele onderwerpen kunnen debatteren. Docent Wim Rasing van het bestuur van Pyrrho was vroeger de inspiratiebron voor het uitvliegen van alumna Scarlett Hooft Graafland, een internationaal bekende kunstenares die met plezier terugblikt op haar schooljaren op het SGA aan de Thorbeckelaan.

Als kinderen nog niet weten in welke richting ze willen vliegen, kan de KernTalentenmethode © een hulpmiddel zijn. Marc Budel komt daar op uitnodiging van de Oudervereniging alles over vertellen op 28 oktober.

Binnen de redactie hebben we met spijt Yvonne van Eldonk zien uitvliegen naar andere werkzaamheden. We danken haar voor haar grote inzet voor de Abacus in de afgelopen jaren! Gelukkig heeft zich al een nieuw redactielid gemeld. Dat is Elsbeth die zichzelf in dit nummer voorstelt.

En zo vliegen we van onderwerp naar onderwerp door deze Abacus heen. Hebt u er plezier aan beleefd? Of vliegt de Abacus bij u meteen de prullenmand in? Uw feedback is van harte welkom via [email protected]

Hebt u een goed onderwerp voor ons, tips of vragen? Wilt u het SGA beter leren kennen door redactiewerk te doen? Vooral ouders uit de onderbouw kunnen binnen de redactie zorgen voor een bredere kijk op het SGA. Wij horen heel graag van u!

Yvonne van Lynden

reDaCtioneel RECTORIS

Redactioneel 2 Inhoudsopgave 2 Rectoris, Beweging 2 Nieuwe conrector stelt zich voor 3 Oh ja, en dan moet jij je natuurlijk ook nog voorstellen 3 Van de oudervereniging 4 Kom met me spelen 6 Studium generale: excellent talent 7

Alumna en kunstenares met een wereldwijde blik 8 Debatvereniging Pyrrho nieuw leven ingeblazen 10 In het spoor van Boyan Slat 11 Over de grens kijken: een jaar high school 12 Een SGA-er in New York 13 Wist u dat? 14 Er was eens.... een ipad project 15 Uitnodiging voor de ALV 16

I n d E z E A B A C U S

“OnderwIjS dAt zIt AlS gegOten”Met de komst van passend onderwijs gaan we op het SGA komend schooljaar, collega’s samen met leerlingen, naast de kwaliteiten die we al bieden op zoek naar uitbreiding van ons “assortiment”! We doen dat binnen bestaande lessen-series, klassikale lessen maar ook binnen vaksectie of jaarlaag en als laatste gaan we nieuwe mogelijkheden bieden bui-ten de vakken om. Die mogelijkheden onderzoeken we met gespecialiseerde docenten. Een en ander is ook het gevolg van de gesprekken die er voor de zomer plaatsvonden tussen leerlingen en colle-ga’s. Deze processen zetten we nu voort maar we gaan ook praktisch aan de slag. Einddoel: leerlingen ontvangen het on-derwijs dat het beste bij hen past.

Harry Rogge, rector

Beste ouders,

Graag maak ik van dit platform gebruik om mijzelf kort aan u voor te stellen. Mijn naam is Sander Luttje (35), ‘van huis uit’ sociaal geograaf, en met ingang van dit schooljaar benoemd in de functie van conrector aan het SGA. Hiervoor ben ik ruim acht jaar met veel plezier werk-zaam geweest op het Kandinsky College in Nijmegen in de functie van docent aardrijkskunde en afdelingsleider havo bovenbouw. Ik heb daar onder andere een bijdrage kunnen leveren aan het behalen van het keurmerk excellente school en de invoering van Positive Be-haviour Support. Het conrectorschap bij het SGA is voor mij een mooie volgende stap in mijn loopbaan en bovendien een extra bijzondere, aangezien ik zelf oud leerling ben van het SGA! Inmiddels is er wel het nodige veranderd (niet in de laatste plaats de locatie!), maar er is ook veel herkenbaarheid. Nog steeds is daar bijvoorbeeld die zeer prettige en veilige sfeer in de school die ik nu vanuit een heel ander perspectief mag ervaren. Ik wens u alvast een heel goed schooljaar toe en we zullen de komende tijd onge-twijfeld nog nader kennismaken.Vriendelijke groet,

Sander Luttje

de nIeUwe COnreCtOrStelt zICh vOOr

Oh jA, en dAn mOet jIj je nAtUUrlIjKOOK nOg even vOOrStellen

Mijn eerste Abacus vergadering was bijna achter de rug. Thema bepaald, artikelen verdeeld, ik had zin om aan de slag te gaan. Tot ik op de valreep die opmerking kreeg: een nieuw redactielid wordt nog wel geacht zich even voor te stellen.

Als ik ergens een hekel aan heb is dat het wel. Niet in het dagelijks leven, ik houd ervan nieuwe mensen te ontmoe-ten. Je schudt een hand en op één of andere manier raak je met elkaar in gesprek en deel je dingen. Vaak leuk, soms ook niet. Maar er is in elk geval sprake van een uitwisseling. Op het moment dat je je voor moet stellen in een blad wordt het eenrichtingsver-keer. En dan is de spontaniteit er vanaf. Je gaat wikken en wegen over wat je moet zeggen. Op werkgebied heb je natuurlijk een elevator pitch, maar wat is relevant als je je voorstelt als nieuwbakken Abacus redacteur? Enfin, het moet toch gebeuren, dus daar gaat ie dan.

SgA ouderDe Abacus is een blad van en voor ouders, ook ik ben dus ouder van een SGA leerling. De betreffende leerling heeft me strikt verboden zijn naam te noemen, hij vond het al gênant genoeg dat ik nota bene een docent van hem geïnterviewd had (‘Je hebt toch wel een beetje normaal gedaan, mag ik hopen?’). Dus laten we het houden op een puber uit de 4e klas. AchtergrondMijn achtergrond in een notendop: ik ben 51 jaar, geboren en getogen in Velp. Gewoon VWO, dus ik heb eerst snel even opgezocht wat abacus betekent. Paar jaar in Nijmegen gestudeerd, vervolgens aan het werk als bedrijfsleider en account manager. M’n zoon gekregen (2000), deeltijdstudie communicatie aan de HAN op-gepakt, bij een communicatiebureau gewerkt en dankzij de crisis nu tegen wil en dank zelfstandig als communicatieadviseur en redacteur voor web en print. Leuke nieuwe uitdagingen, zoals dat zo eufemistisch heet, zijn welkom.

hoe anderen mij zienMensen in mijn omgeving, collega’s, opdrachtgevers omschrijven mij als: kritische vragensteller die vanuit een grote betrokkenheid acteert, Bourgondiër, humoristisch. Brengt ingewikkelde materie terug tot toegankelijke teksten, behulpzaam, hart op de tong, legt de lat hoog ( behalve tot spijt van manlief bij huishoudelijke activitei-ten). Tikkeltje chaotisch (kijk niet naar m’n bureau, toch vind ik wel altijd alles terug, en meestal op tijd), scherp. Plaagt graag en kan zelf ook goed incasseren, creatief.

ten slotte nog wat kleine dingetjesDan zie ik bij mezelf nog wel wat kleinigheden. Beetje ongeduldig, soms een tikkie drammerig (maar dat kun je ook best vasthoudend noemen, toch?). Ik neig soms naar gemakzuchtig amusement: een lekker simpel kookprogramma, terwijl er ook zomergasten is. Misschien moet ik er eens voor op de sofa, maar ik ben soms behoor-lijk recalcitrant. Weg met de norm dat je zomergasten kijkt (en de sites met highlights en voorgekauwde meningen voor het meepraten bij de koffieautomaat). Weg met trends als: ieder gezin heeft minstens één hoogbegaafde kind, drie symmetrische orchideeën op de vensterbank, een Piet Hein Eek kast, of een combi daarvan. Zoiets, maar dan wat genuanceerder. En excuus als ik achterhaalde trends noem. Maar je snapt het idee.

Invulling: positief kritisch, discussieAls redacteur draag ik graag bij aan het informeren van ouders. Mijn streven is ontwikkelingen op school op een positief kritische manier te volgen en daarvan in de Abacus verslag te doen. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn van harte wel-kom bij de redactie of via de LinkedIn groep Ouders-Stedelijk-Gymnasium-Arnhem http://linkd.in/1uffCiZ

Oproep: De Abacus zoekt meer redacteurs. Structureel en op ad hoc basis. Wil je iets delen? Vertel je verhaal zelf of laat je interviewen door een van de redacteurs.Elsbeth Lelyveld van Cingelshouck

“Mensen stoppen niet met spelen, omdat ze oud worden, nee, ze worden oud, omdat ze stoppen met spelen”. Oliver Weadell Holmes (1809-1894)

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Explore. Dream. Discover.” Mark Twain

Page 3: Abacus oktober 2014

4 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 5

nIeUwe leden Stellen zICh vOOrDe Abacus-redactie vroeg of ik, als nieuw lid van de OV, een stukje voor dit blad wilde schrijven.“Schrijf iets over jezelf, zodat ouders je een beetje leren kennen”, was de opdracht. Prima. Jullie krijgen een beetje van mij, heel overzichtelijk, in hapklare alfa-betbrokken!

ARNHEM Van Eindhoven (in 1966 gebo-ren) via Venlo (opgegroeid), Geneve (tus-senjaar), Leiden (Museologie) en Utrecht, naar Bennekom. Sinds 2008 woon ik met Bart, Pom (SGA klas 2), Teun (groep 7) en hond Floor in de Burgemeesterswijk.BIETJES Getverderrie. Mijn kinderen mo-gen 1 groente hebben die ze nooit hoe-ven te eten. Puur eigenbelang. Dan kan ik namelijk deze rode knolletjes doorschui-ven…CULTUUR vormt de ziel van de samenle-ving en verbindt mensen met elkaar.DAHL is een van mijn lievelingsschrijvers. Chosen (Potok) en Tralievader (Friedman) hebben op mij veel indruk gemaakt. Lees ook graag mooie kinderboeken (Spin-der/Wonder) en de sprookverhalen van Agave Kruijssen. Fijn dat Pom nu ook alle Beckmans leest…Kikker is mijn alltime fa-vourite.. En Kuifje natuurlijk…EUTERPE Ons schoolorkest! Vanuit de OV ben ik de contactpersoon. Ontzettend leuk om ermee bezig te zijn. By the way: we zoeken nieuwe leden! FILM Grease was mijn eerste grote-men-sen-film. Nu kijk ik hem met mijn dochters en zingen we samen alle liedjes luidkeels mee. Net als bij Mamma Mia! Verder dol op goede kinderfilms van eigen bodem en word ik blij van films als Soof, Intoucha-bles en Notting Hill (alleen al voor Spike).

GESCHIEDENIS was op school mijn lieve-lingsvak. Met gym en tekenen. Ben overi-gens geen Gymnasiast maar een Doelloze Havist…HUMOR = levenselixer. Met mensen die geen gevoel voor humor hebben, kan ik niets. Die nemen zichzelf te serieus. Ab-surdistische humor vind ik heerlijk, als in Absolutely Fabulous en Toren C. En met een vriendin eindeloos woordspelingen maken via de WhatsApp.ITALIë is het land waar ik graag kom. Voor de kunst, het eten, de natuur, de taal en de mensen. Oh, en voor de schoenen…J van Judith heeft ook een Jassentik.KLEUR Orange is the happiest colour, zei Frank Sinatra. Helemaal mee eens! Van oranje word ik blij. Ook van paars en roze…En de K van Koekiemonster, zoals ik vroeger werd genoemd: Omnomnom! LEVEN Mooi tegeltje: Je leeft om onder-weg te zijn, niet om aan te komen... En deze kan er ook op: Je suis comme je suis!MUZIEK ABBA, Bach, Motown, Jazz. Alles waar muziek in zit! Van de gehate blok-fluitles naar de viool, nu pingel ik op de piano. Dansen en zingen doe ik tot mijn honderdste. NEUSHOORN Ben dol op dieren. De neus-hoorn vind ik een echt oerbeest en ont-roerend in al zijn onhandigheid. Kleine kruiperige beestjes bekoren mij minder.OPLEIDING Cultuureducatie aan de ho-geschool van Amsterdam. Leuk vak. PIPPI is mijn kinderheld. Met Teuntje heb ik weer de hele serie, héél vaak, ge-zien. Zijn we niet allemaal op zoek naar Spoenk…?QUOTIëNT = het resultaat van een deling. Ik ben erg voor delen, maar met wiskunde heb ik nooit iets gehad. Nog steeds heb ik een afkeer van cijfers en getallen. Dan haak ik af.

ROTHKO Mijn favoriete schilder. Ik moet snel naar Den Haag!SPORT Hockeyen en skiën doe ik sinds ik kan lopen. Van paardrijden en zeilen word ik ook heel gelukkig.TALENT Niet voor ondergeschiktheid. Mijn eerste echte baan was Slotvoogd van Slot Zuylen (van Belle…)UIENTAART Die van Bart is het allerlek-kerst. Hij is thuis de chef-kok. Heel fijn! VRIJWILLIGERSWERK heb ik veel gedaan op de basisschool (Cultuurcie,Verkeerscie), in de wijk (Feestcie) en op de hockeyclub (training). Nu dus actief op het SGA: in de OV en de Mediatheek.WATERMAN De sterren zeggen: Ongedul-dig, enthousiast, vrijheidslievend, harte-lijk, origineel, ondernemend, sociaal, cre-atief, geestig, enz.! Er zijn overigens net zo veel mindere kanten op te noemen…X Mijn generatie. De Verloren Generatie: kan nix, wil nix, doet nix. Da’s niet nix! IJVERIG In stilzitten ben ik niet zo goed. Zat als kind al achterstevoren op mijn stoeltje in de klas. Altijd met anderen be-zig, babbeldebabbel. Net Juffrouw Mier. Een boek lezen? Lukt alleen in de vakantie.ZO Nu weten jullie iets meer over mij. Tot ziens!

Judith Malcorps

VAn dE OUdERVEREnIGInG

Onder de welluidende klanken van het orkest Euterpe begon de lunch. De docenten waren blij verrast, want tot op het laatste moment was deze Italiaanse lunch geheim gehouden door de rector. En de docenten vonden het heerlijk! De sfeervolle aan-kleding, de grote keuze aan hapjes - het werd allemaal zeer ge-waardeerd. De docenten vonden het ook een goed idee om zó een gezamenlijke start te maken. De leden van het bestuur van de Oudervereniging kunnen op deze manier kennismaken met docenten en dat maakt afspraken maken en zaken afstemmen gemakkelijker.

Tot twee jaar geleden was het traditie dat de Oudervereni-ging aan de docenten en het personeel een Nieuwjaarsborrel

aanbood. Omdat januari altijd erg druk is kwam er de laatste jaren nog maar een kleine groep. Daarmee werd ons doel niet gehaald: contacten tussen docenten, personeel en (vertegen-woordigers van) ouders.

De rector, Harry Rogge, kwam met het voorstel van deze lunch aan het begin van het schooljaar. Het is iedereen goed bevallen. Ook begrotingstechnisch is het te verantwoorden, mede door de hulp van de bestuursleden tijdens de lunch.Misschien is dit het begin van een nieuwe traditie. Wij vinden het belangrijk om ook op deze manier de docenten en het per-soneel één keer per jaar in het (Italiaanse) zonnetje te zetten.

Bestuur Oudervereniging SGA

dOCenten en perSOneel nOg IetS lAnger In vAKAntIeSferen

Op maandag 25 augustus jl. heeft het bestuur van de Oudervereniging een Italiaanse lunch aangeboden aan de docenten en de medewerkers van het SGA. De dag daarna begon het gewone (school)leven weer. ” Wij vonden het een leuk idee om het vakantiegevoel nog even vast te houden...”

Met hulp van een cateraar hebben zeven leden van het bestuur het lunchbuf-fet in gereedheid gebracht in de kantine. Om twaalf uur stond alles klaar. De docenten liepen vervolgens langs het buffet naar buiten om een foto te ma-ken. Zo konden ze alvast zien wat hen na het nemen van de foto te wachten zou staan.

De ouders van leerlingen op het SGA praten en beslissen mee over allerlei schoolzaken. Annet Kronenberg, Marc Budel en Philip Raatjes vormen de oudergeleding van de medezeggen-schapsraad (OMR). Een gesprek over resultaten en ambities.Ik heb wel gestemd toen de verkiezingen voor de mr waren, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee waar jullie je precies mee bezighouden en wat jullie bevoegdheden zijn. Kunnen jullie daar wat over vertellen? "De MR vertegenwoordigt leerlingen, medewerkers en ouders naar de schoolleiding toe. We gaan met elkaar in gesprek en daarnaast heeft de OMR bij een aantal zaken instemmings- of adviesrecht, dat is wettelijk vastgelegd. Daarmee hebben we invloed op het beleid van de school".

geef eens een concreet voorbeeld van wat jullie bereikt hebben?"Wij hadden bijvoorbeeld een afvaardiging in de Benoemings Advies Commissie (BAC) voor de nieuwe rector. Of neem het excursiebeleid, dat is al jaren een veelbesproken onderwerp tijdens de ouderkoffies. Vragen van ouders kon de schoolleiding niet altijd afdoende beantwoorden, een beleidsplan ontbreekt. Vorig jaar hebben we geprobeerd alles eens precies op een rijtje te krijgen, door enquêtes onder ouders, leerlingen en vaksecties. Wat zijn de leerdoelen, worden die herkend door leerlingen, wat vinden ouders van de kosten en wat kost het eigenlijk allemaal bij elkaar, dat soort zaken. Op basis daarvan hebben we een aantal aanbevelingen gedaan aan de schoolleiding. Denk bijvoorbeeld aan een beleidsplan met het leerdoel per excursie, beperking van de kosten en een gelijkmatige verdeling daarvan over de zes schooljaren. En dan kom je automatisch bij het schoolfonds. De OMR heeft instemmingsrecht voor de ouderbijdrage die via het schoolfonds geïnd wordt. Wij zien graag meer transparantie en duidelijkheid in (de organisatie van) het schoolfonds".

en, wat was het resultaat?"De schoolleiding heeft naar ons de intentie uitgesproken er dit jaar iets mee te doen. We hebben als OMR dit onderwerp vast op de agenda gekregen zodat het voortdurend onder de aandacht blijft. Beleidsmatige zaken zoals deze zijn nu eenmaal niet binnen een week geregeld, maar binnen een paar maanden is veel mogelijk".

wat zijn, in het kort, jullie andere speerpunten?"Naast het excursiebeleid zijn dat er nog drie. Ten eerste de kwa-liteit van het onderwijs. Denk daarbij aan het aantal leerlingen in combinatie met de faciliteiten die er zijn. Welke scenario’s heeft

de school-leiding voor het aanname beleid? Komt er een stop of blijft iedereen welkom? En hoe denkt de school dat leerlingaantal te faciliteren? Ten tweede: hoe gaat de school om met excellentie? We vragen aandacht voor een structureel beleid, zowel op inhoudelijk als financieel gebied. We hebben nu natuurlijk al het een en ander op cognitief gebied zoals Goethe Duits en Cambridge Engels. Maar je kunt ook excelleren op andere gebieden, in sport of muziek bijvoorbeeld. Wat doen we daarmee? En hoe financieren we dergelijke zaken? Moet dat via de ouders, of sponsoring, of moeten we de bestaande geld-stromen anders inzetten? We zien graag dat de school daar een visie op ontwikkelt. Ten derde weer een onderwerp dat telkens op de ouderkoffies aan de orde komt. Er is veel vraag naar meer aandacht en begeleiding door school bij de profiel- en studie-keuze. Zeker met de huidige ontwikkelingen op het gebied van studiefinanciering is het extreem belangrijk dat leerlingen voldoende voorbereid zijn om de juiste keuzes te maken".

nog een laatste vraag, we hadden het net over transparan-tie. de notulen van de mr zijn openbaar. waar kan ik die inzien? en waar kan ik terecht als ik prangende vragen heb voor de Omr? "Ehm, daar zeg je wat. Daar gaan we meteen even achteraan".

Daadkracht kan je onze vertegenwoordigers niet ontzeggen. Binnen een paar dagen had ik een bericht in m’n mailbox. De OMR heeft het SGA gevraagd om een plaats op de site waar de notulen zijn in te zien en een OMR mailadres. Het SGA meldt dat de school bezig is met een nieuwe website, en dat (in combina-tie daarmee) wellicht een aantal zaken een plek krijgt binnen de ELO. Het verzoek van de OMR wordt meegenomen bij deze ontwikkelingen.

meer weten? voer de link in als zoekterm in uw browser.• Ditzijndeinstemmings-enadviesbevoegdhedenvande MR: bit.ly/1spfeQa • AchtvragenoverhetadviesrechtvandeMR:bit.ly/1Dxhg3w

ELvC

wAt dOen dIe OUderS In de mr eIgenlIjK?

Page 4: Abacus oktober 2014

6 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 7

mArC BUdel nOdIgt je UIt vOOr zIjn tOyS-StOry

Op 28 oktober zijn ouders uitgenodigd voor de Alge-mene ledenvergadering van de oudervereniging.Traditiegetrouw wordt de vergadering voorafgegaan door een lezing. Een korte introductie van de lezing over de KernTa-lentenmethode © (KTM) en over de spreker is aan de uitnodiging toegevoegd. Marc is tevens als ouder en MR lid betrokken bij de school. In deze Abacus komt

hij ook in die hoedanigheid aan het woord.N.B: Voor wie nieuwsgierig is of het prettig vindt om zich voor te bereiden op de lezing: zie een korte instructie van Marc onderaan. Tip: neem pen/papier mee naar de lezing. hoe belangrijk is het om over speelgoed te praten als je kind al op het voortgezet onderwijs zit? Wat zegt speelgoed, sport en hobby over de persoonlijkheid (in wording) van jouw kind? En hoe nuttig is het bij het kiezen van een (vervolg)studie en/of het type baan?Weet je nog hoe je zelf speelde als kind?Ging je riddertje spelen, politie en boef, indiaantje of verstop-pertje in de buurt? Dat is KernTalent: ‘sociaal actieve teamplayer in los verband’.Hield je van lezen, van echte boeken: geschiedenis, romans, verhalen (geen strips), algemene magazines, nieuws, encyclo-pedieën of surfen op Internet? Dan gaat het om het KernTalent: ‘proactieve, theoretische kennisverwerving in de breedte, gene-ralisme’.Speelde je vroeger graag met poppen of zorgde je voor kleine(re) kinderen, kwam je op voor de 'zwakkeren'? Dat verwijst naar het KernTalent: ‘sociaal voelend en zorgend, sympathische empa-thie’.

De voorkeuren die je als kind had voor bepaald(e) speelgoed, hobby’s en sporten, ‘verraden’ je aanleg, je unieke talenten. In je kindertijd ligt besloten wat je dromen zijn, wat je boeit en wat je écht graag wilt doen met je leven. Het soort speelgoed, hoe en hoe vaak je ermee speelde, vertelt veel over je passies.

Er zijn 23 clusters van speelgoed, spelletjes, activiteiten en in-teresses beschreven, op basis waarvan je de KernTalenten van een persoon kunt vaststellen. De meeste mensen hebben zes tot negen KernTalenten en er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk.De kennis (de combinatie, de onderlinge verhouding en sterkte) van de KernTalenten (van je kind) verhoogt aanzienlijk de kans op het doen van de juiste studiekeuze en - ook later - bij het vinden van een baan die echt bij je past.

het is zeker de moeite waard om de lezing over de Kernta-lentenmethode ©bij te wonen. Want je kind staat nu of (iets) later voor een enorme keus. Dat begint al in de derde klas bij de profielkeuze en later: welke studie ga ik volgen? Hoe weet je kind van 15, 16 jaar wat bij zijn/haar persoonlijkheid past? Je kind is nog volop in de groei. Aankomende studenten struinen universiteiten en HBO’s af en verdwalen niet zelden in het woud aan websites en folders. Het is lastig zoeken in de buitenwereld als je van jezelf niet zo goed weet wát je zoekt. Iets met techniek, medicijnen, bedrijfskunde, een taal… Of een jaar naar het buitenland om jezelf beter te le-ren kennen. Dat kan ook dichterbij en sneller.De overheidsmaatregelen en voorzieningen laten weinig (speel)ruimte toe tijdens studies: je doet er goed aan om in één keer de juiste keuze te maken, anders wordt studeren wel erg duur.

De KernTalentenmethode kan je helpen zicht te krijgen op de talenten in ontwikkeling, zodat je als ouder met meer vertrou-wen de toekomst van je kind tegemoet kunt zien.Pubers van 15, 16 jaar weten heel goed hoe en met welk speel-goed ze als jong kind bij voorkeur speelden, welke sport en/of hobby’s ze hadden en misschien nog hebben, hoe ze speelden en met welke vriendjes of toch liever alleen. Je kunt als ouder ook samen met je kind herinneringen ophalen: maakte je kind graag muziek? In welke sport had je kind plezier en met welke bordspelletjes of games was hij/zij fanatiek?

Instructie om gemakkelijker herinneringen aan je vroegste jeugd op te halen: Bekijk eerst wat foto’s van voor je 12e levensjaar. In oude foto-boeken, op de pc, in schriftjes, bij je ouders thuis, etc. Bekijk de foto’s rustig en probeer plaatjes te vinden van je ouderlijk huis, je straat en/of dorp, de school, verjaardagen met familie/ vrien-den.

Zorg daarna dat je in een ruimte een half uur rustig/ ongestoord alleen bent. Ga zitten op een stoel, voeten stevig naast elkaar op de grond, doe je ogen dicht en adem rustig in/uit en ga in gedachten terug naar je kindertijd:

Waar woonde ik toen? Hoe zag mijn slaapkamer eruit? Het •ouderlijk huis, de buurt, de kleuter- en basisschool?Met welke vriendjes en vriendinnetjes speelde ik, wat deed •ik met mijn broers/ zussen/ kinderen uit de buurt? Wat deed ik op vakantie? Met wie speelde ik, wat voor sport deed ik, welk instrument bespeelde ik?

Schrijf daarna spontaan die spelletjes/ activiteiten/ sporten op die jij graag deed t/m je 12e levensjaar. Denk daarbij niet teveel na en ga af op je gevoel.Zie ook: www.toysstory.nl

JvG

StUdIUm generAle: exCellent tAlent

Stedelijk Gymnasium Arnhem start dit schooljaar een openbare lezingencyclus met bovenstaande titel.Om onze leerlingen nog meer uit te dagen zal een aantal excellente talenten vertellen over de keuzes die tot hun huidige carrière hebben geleid. Een keuze maken, hoe was dat op de middelbare school? Hoe raak je geboeid en geïnteresseerd in een studie en voor een vak? En welke boeiende zaken zijn daar op dit moment over te vertellen?

Vragen die ook bij al onze leerlingen spelen nu 'opgelost' door excellente talenten. Voor dit jaar hoeven we niet ver te kijken. Op het gebied van natuurkunde, culturele antropologie en poëzie hebben we een aantal uitzonderlijke docenten bereid gevonden om voor het voetlicht te treden en hun kennis te delen.

hans Kramer dinsdag 25-11-2014 de relativiteitstheorie nu eindelijk helemaal uitgelegdwim rasing dinsdag 24-02-2015 regulering van conflict en geweld bij de Inuit (n-Canada)André noyens dinsdag 21-04-2015 natuurlijk is poëzie aantrekkelijk en niet saai…

Alle avonden worden door een groep leerlingen (research) samen met de docent voorbereid. De avonden worden ook ge-presenteerd door de leerlingen met een zo aantrekkelijk mogelijk interactief programma!Bestemd voor grote groepen geïnteresseerde leerlingen, belangstellende ouders, collega’s en wie verder ook maar deze avonden wil bijwonen. Wees hartelijk welkom!

Openbaar plaats: Aula Stedelijk gymnasium Arnhem toegang vrijTijd: 20.00 uur tot uiterlijk 21.30 uur (19.30 uur inloop met koffie)

Per avond volgt nog nadere informatie

KOM MET ME SPELEn

Voor volwassenen: hoe ging het met jouw studiekeuze? Heb je het gevoel dat je werk bij je past? Kun je excelleren in je ta-ken of kost het je veel energie om op niveau te functioneren? Of zoek je een (andere) baan? En hoe weet je waarop je moet solliciteren? Hoe weet de recruiter welke kandidaat geschikt is voor die vacature? Het IQ zegt iets over verstand (het hoofd), compe-tenties gaan over ‘kunnen’; de KTM gaat over persoonlijkheid, aanleg, passie (je aard, je eigen kern).

KernTalenten worden bepaald aan de hand van één vraag: 'met welk speelgoed of (met) welke spelletjes speelde je als kind tussen je 4e en 12e jaar het liefst?' Als kind speel je na-melijk van nature met die dingen die je het meest aanspre-ken. Tussen 4 en 12 jaar ben je het meest jezelf/authentiek, vandaar die leeftijdsgrens. In je puberteit ga je namelijk meer letten op anderen: vrienden, ouders en de maatschappij. En pas je je gedrag min of meer aan. Opgeleide en erkende Kern-Talentenanalisten kunnen met grondige kennis van zaken een complete en volledig correcte KernTalentenanalyse uitvoeren. Alleen zij zijn in staat om alle scores op alle KernTalenten met al hun componenten, koppelingen en combinaties correct te interpreteren.

Decanen hebben beperkt tijd voor een klas van 30 leerlingen om profiel- en studiekeuze te begeleiden. Met behulp van Qompas, een online studiekeuzemethode, onderzoeken leer-lingen hun eigen competenties en (beroepen)interesses. Docenten adviseren op basis van kennis (behaalde resultaten op het rapport) welk vak (on)geschikt is voor een leerling. Het KTM analyserapport zou je kunnen meenemen in het ge-sprek met je decaan en met studieadviseurs van WO- en Hbo-instellingen. Jouw sterke KernTalenten zeggen veel over je aard, je potentieel en je intrinsieke motivatie.

Page 5: Abacus oktober 2014

8 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 9

SCArlett hOOft grAAflAnd

de foto’s van Scarlett hooft graafland verrassen de kijker. de wereld die zij toont is anders. maar, ook zij fietste ooit gewoon met haar schooltas naar het SgA. Al was ze mis-schien geen doorsnee leerling, maar een kind met dromen over vreemde volken en verre landen.Scarlett is geboren in 1973 en bezocht het SGA van 1985 tot 1992. Het schoolgebouw aan de Statenlaan gaf haar een goed gevoel. Ze denkt er met veel plezier aan terug. “Er was een fijne atmosfeer. Van uit de klas keek je uit over het pleintje en kon je zien wat er gebeurde. Het binnenplaatsje was een plek waar de ouderejaars op brommers rondjes reden en stoer deden. Ik vond het spannend om daar te kijken, en het was een plek waar je iedereen tegenkwam in de pauzes. Er werd ook gerookt. Dat deden sommige leraren gewoon in de klas, zoals bijvoorbeeld onze leraar Nederlands. We hadden ook hele excentrieke figuren voor de klas. Dat maakte de school, vooral achteraf, zo leuk. De omschakeling naar het gymnasium was voor mij wel moeilijk. Al dat leren en al dat huiswerk was ik niet gewend. In de tweede ben ik blijven zitten. Uit de klas waarin ik toen terecht kwam heb ik nog steeds een paar goede vrienden.

SgA: docenten met passie, gemotiveerde leerlingenWat echt opviel op het SGA? De docenten waren heel betrokken. Ze hadden liefde voor hun vak en wisten hun passie ook over te brengen. Ook de vakken die ik niet leuk vond, zoals wiskunde, werden heel goed gedoceerd. En bijna alle leerlingen wilden graag leren, iedereen was heel gemotiveerd. Zelf moest ik hard werken, maar achteraf bezien is het goed om er aan te wennen dat je inspanning moet leveren om iets te bereiken. Het heeft een goede invloed op hoe je later in het leven staat.Van de docenten herinner ik me Van den Berg nog goed. Hij was een charismatische man, altijd in pak, en kon heel mooi verha-len vertellen. Hij gaf geschiedenis. Lessen over andere culturen en de verhalen over de oude Grieken, dat vond ik boeiend. Mijn lievelingsvak was aardrijkskunde, dat gaf Jan Dorsman. Als hij verhalen vertelde keek ik naar de landenkaarten en dwaalden mijn gedachten af naar de reizen die ik zou kunnen maken.

via maatschappijleer naar een iglo van bevroren limonade Een bijzondere docent die voor mij veel heeft betekend was Wim Rasing van Maatschappijleer. Hij liet ons dia’s zien van de Inuit (Eskimo’s). Ik wist daar eigenlijk niets van, maar het is ergens in

mijn hoofd blijven hangen. Later, in mijn academietijd, heb ik Wim Rasing opgezocht omdat ik zelf de stonecarving-techniek van de Inuit wilde gaan bekijken. Hij heeft me toen geholpen met contacten in het Canadese poolgebied waar ik veel aan heb gehad. Daarna ben ik in 2007 teruggegaan voor mijn pro-ject met de limonade-iglo. Mijn gedachte was om de oudere generatie Inuit met hun tradities te verbinden met de jongere generatie die zo westers leeft en helemaal geen iglo’s meer kan bouwen. Op de foto zie je één van de bouwers van de iglo in zijn wolvenpak leunend tegen de lemonade igloo.

weinig aandacht voor de creatieve kantHandvaardigheid en de creatieve vakken werden niet echt belangrijk gevonden. Het was niet echt iets voor gymnasiasten, leek men te vinden. De vrouw die ons lesgaf was ook altijd over-spannen. Toen ik een jaar of 16 was ging ik mijn eigen kleren maken. En ik had boetseerles. Op de Romereis maakte ik heel veel foto’s van beelden, die ik zelf thuis probeerde na te boet-seren. Ik zie mezelf ook nu nog meer als beeldhouwer dan als fotograaf.Toen we ons vanaf de vijfde gingen oriënteren op onze toe-komst, werd er eigenlijk helemaal geen aandacht besteed aan de kunst. Zo’n HBO-academie was eigenlijk onder je niveau als gymnasiast. Ik heb die keuze ook niet meteen gemaakt, maar eerst een jaar gereisd.

de wijde wereld in, zo wil ik leven!Eerst ben ik een half jaar in Nepal geweest via een oom. Ook in India, daar kwam ik een paar Nederlandse kunstenaars op een motor tegen. Toen dacht ik meteen “zo wil ik ook leven!”

Ik was in Nepal in de leer bij een boeddhistische schilder, ging vervolgens naar een kibboets in Israël waar vrienden van mijn broer verbleven, en ik was nog een tijdje in Perugia (Italië) waar twee klasgenoten een talencursus deden. Intussen werkte ik aan mijn portfolio, want ik had veel te weinig om op een kunstacademie te laten zien toen ik van school kwam. Na mijn tussenjaar ben ik begonnen in Groningen, en vervolgens naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag gegaan. Mijn opleiding als kunstenaar heb ik voortgezet in Jeruzalem, waar ik veel vrijheid genoot, en in New York, waar het er pittig aan toe ging, met veel theorie. Het leven was daar duur, dus ik had allerlei baantjes om rond te komen. Een zware tijd, maar ook de tijd dat ik begon met video’s en foto’s van mijn

beelden. Mijn familie is helemaal niet artistiek, mijn vader was rechter, maar mijn ouders hebben me altijd gesteund toen ik kunstenaar wilde worden. Ik mocht gaan doen wat ik graag wilde, en ze bleven vertrouwen in mij hebben. Dat was heel belangrijk voor mij.”

Scarlett heeft vanaf 1999 aan een indrukwekkende serie expo-sities deelgenomen, en vele prijzen gewonnen. Haar werk is opgenomen in gerenommeerde kunstcollecties over de hele wereld. Op haar website is meer informatie over haar werk te vinden. http://www.scarletthooftgraafland.nl

YvL

ALUMnA En KUnSTEnARES MET wERELdwIjdE BLIK

Page 6: Abacus oktober 2014

10 ABACUS OKTOBER 2014

pyrrho (Oudgrieks: Πύρρων) (Ca. 360 - 270 v.Chr.) was een grieks filosoof uit elis en de grondlegger van het pyrronistisch scepticisme.

Debatvereniging Pyrrho is in 2009 opgericht door vier leerlingen van het SGA, die inmiddels zijn uitgestroomd, maar geen opvolging hadden. Pyrrho leed daardoor tot halverwege 2014 een slapend bestaan. Omdat voorbereidingen voor debatwedstrijden buiten school en debatavonden op school veel tijd en inspanning vergen, is Pyrrho weer nieuw leven ingeblazen door twee docen-ten. Samen met zeven leerlingen vormen zij het bestuur.

het doel van pyrrho is het debatteren in de nederlandse en engelse taal te stimuleren. Kerntaken van de vereniging:1) Uitzenden van deelnemers naar grote, nationale debattoernooien, zoals het Nederlands Kampioenschap en Euroscola 2) Organiseren van debatavonden op school/ interne competitie3) Training voor wedstrijden, training voor 4e en 5e klassers i.v.m. het examen debatteren in de 5e klas, leerlingen helpen met presenteren.

De bestuursleden worden gekenmerkt door 'liefde voor het debat en bereidheid om er iets voor te doen'. Het belang van (leren) debatteren is dat je leert nadenken over (oplossingen voor) problemen gecombineerd met het gebruik van taal. Is dat voor som-mige leerlingen niet een te hoge drempel? “Wij vonden het eerst ook eng om te doen. We kunnen helpen om die angst weg te halen. Het is niet alleen op school en voor het examen belangrijk, maar ook voor later. Je wordt eerder door anderen beoordeeld op je presentatie en uitstraling, dan op je cijfers. Het is een voordeel bij sollicitaties”.Voor nadere informatie en aanmelding: [email protected]

het pyrrho bestuur Klas 5 Ires van Hout en Wesley Spencer Klas 6 Jasper Bonsma, Ward Dijkman, Ruben den Dulk, Douwe Hoeksema, Maite Holland G.Klaassen, docent Nederlands en W.Rasing, docent Filosofie & Maatschappijleer

Op 23 september organiseerde debatvereniging Pyrrho een toesprakenavond op het SGA, als herstart en om de bekendheid van Pyrrho te vergroten. Deze avond streden bovenbouwleerlingen tegen elkaar met een zelfgeschreven toespraak over een maat-schappelijk probleem. Enkele leden van het bestuur presenteerden het goed voorbereide programma met een persoonlijke toe-lichting op iedere spreker. Een vakkundig jury-team beoordeelde elke deelnemer op overtuigingskracht, inhoud, structuur en presentatie. Het niveau van de toespraken lag hoger dan een paar jaar geleden, aldus de winnaar van het eerste Max Havelaar Toe-sprakentoernooi, tevens jurylid. Daardoor werden niet twee, maar vier kandidaten afgevaardigd. Aly, Nick, Elly en Florieke gingen met dhr. Klaassen naar het Max Havelaar Toesprakentoernooi van de Universiteit Leiden.

JvG

resultaten van het max havelaartoernooiDhr. Klaassen vertelt: “De jongens en de meisjes van het SGA vormden twee van de in totaal zes teams. De jongens kwamen deze dag minder uit de verf dan op de toesprakenavond. Zonder twijfel was ons damesteam sterker dan ieder team in de finale, maar helaas besliste de jury anders. De leerlingen hebben het daar goed gedaan, de workshops waren erg kort, maar interessant. Er zijn volop aantekeningen gemaakt die weer in de speech zijn verwerkt. Ze hebben hun grens verlegd en zijn wijzer naar huis gegaan. Volgend jaar gaan we zeker weer naar het Max Havelaar toernooi. De kleinschaligheid en de combinatie met retorica bestuderen en speeches schrijven is aantrekkelijk”.

Meer informatie kunt u vinden op de websites:http://www.gijsbertvanes.nl/max-havelaar-toernooi/ http://www.studereninleiden.nl/actueel/bericht/max-havelaar-toesprakentoernooi/

In hET SPOOR VAn BOyAn SLATdEBATVEREnIGInG PyRRhO nIEUw LEVEn InGEBLAzEn

Uri Scholten hield een interessant betoog over 'nieuw kapitalisme'; Jesse Dekker over 'oorlog (de uitwerking op kinderen en maatschappij)'; Aly Asad Najak waarschuwde voor het overmatige, '9 uur per dag mediagebruik'; Elise de Vries hield haar ge-hoor een spiegel voor over 'vooroordelen'; Elly Lewin bezorgde kippenvel met haar betoog over 'zelfmoord van homoseksuele jongeren'; Nick van der Horst wist humor en ernst te mengen in het onderwerp 'democratie' en Florieke kan m.i. direct naar minister Schippers met haar indringende toespraak over jeugdzorg (en haar gehandicapte broer).

Wij zijn Isa Schipperheijn (15) en josien hendricksen (16), nu in de 5e klas van het SGA, en wij hebben een droom. Wij willen deze winter mee met Masterskip Wylde Swan! Dit is een organisatie die jongeren tussen de 14 en 17 jaar, met interesse in bètavakken, een verblijf als trainee op het schip aanbiedt. Je gaat zes weken, samen met ongeveer 20 leef-tijdsgenoten en een paar docenten/crew, met dit zeilschip de oceaan op, terwijl een intensief bètaprogramma wordt gevolgd. Wij willen reis B (6 december 2014 t/m 17 januari 2015) gaan maken, van Tenerife naar St. Maarten. We maken dus een oceaanoversteek.

Daarnaast willen we op deze boot een onderzoek doen naar plastic soep. Dit onderzoek gaan we ook gebruiken voor ons profielwerkstuk. We zijn inmiddels in contact gekomen met het WNF, Wageningen UR en Boyan Slat, die ons allemaal graag helpen met het realiseren van onze plannen en daar-naast heeft Boyan aangeboden om onderzoek voor hem te doen. Op deze manier koppelen we een goed doel aan onze reis en hopen we een steentje bij te kunnen dragen aan een schonere oceaan. Kortom, een leerzame en veelbelovende reis!

Aangezien de reis (deels) onder schooltijd is, moeten we ook alle vakken bijhouden op de boot. We hebben dit al met de rector en de afdelingscoördinator besproken en ook met schoolexamens kan er rekening worden gehouden. We maken van tevoren met onze docenten op school een leer-

planning, waardoor we geen achterstand op-lopen. We zijn heel blij dat de school ons hierin steunt! We moeten deze reis natuurlijk financieel kunnen bekosti-gen. Het kost voor ons samen €12.200, - (€5000 pp + vlieg-tickets). Dit geld proberen we bij elkaar te krijgen door spon-sors te werven, acties te organiseren, crowdfunding en door bijbaantjes.

wilt u ons helpen om deze droom waar te maken? dat kan! U kunt een bijdrage overmaken via ons gezamenlijke rekeningnummer: NL92 INGB 0003 5825 14 ten name van JOSIEN HENDRICKSEN.

Kent u bedrijven die ons zouden willen sponsoren, of parti-culieren die dit een goed idee vinden, vertel/mail/bel dit dan aan iedereen door! Hoe grotere kring we kunnen bereiken, des te groter is de kans dat we mee kunnen! Voor meer informatie over ons, de reis, het onderzoek en de sponsoring, kunt u kijken op onze website:www.ienjopzee.nlOok hebben we een eigen Facebook paginawww.facebook.com/ienjopzeeAlvast bedankt!

Groetjes,Isa Schipperheijn en Josien Hendricksen

KOMT DAT ZIEN !Zondag 30 november 2014 organiseren wij een benefietconcert van de band Gloed in Kasteel Doorwerth. Houd onze website / facebook in de gaten voor de start van de kaartverkoop!! De opbrengst is voor onze reis!

Page 7: Abacus oktober 2014

12 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 13

eef Schuring had dit jaar op het SgA in de vierde kunnen zit-ten, maar koos voor een jaar internationale ervaring. haar

moeder joka vertelt.

Eef was altijd al heel zelfstandig. Toen ze naar het buitenland wilde hebben wij haar dat zelf laten uitzoeken. Ik dacht dat dat meteen een goede test was voor haar motivatie. En ze wilde het dus echt. Toen een vriendinnetje verhuisde naar Engeland, begon Eef na te denken over zelf iets in het buitenland doen. Eerst dacht ze aan Australië, maar het school-jaar begint daar in januari, en een half jaar vond Eef te kort. Het is nu Florida geworden, want een zonnige plaats was ook een voorwaarde.

Vanuit school is Eef geholpen door me-vrouw Werre en mevrouw Bouwman. Ze hebben ons in contact gebracht met Heleen Pelle van Bureau Buitenland. Die

heeft zich enorm ingezet voor ons. In de Verenigde Staten regelt Educatius International de contacten. Toen er in eerste instantie een gastgezin voor Eef was waar Heleen geen goed gevoel bij had, is ze tot het uiterste gegaan om een ander gastgezin te re-gelen. Eef zit nu bij een Italiaanse familie met een dochter die net iets ouder is dan Eef. Die heeft al een rijbewijs en zit op dezelfde highschool. Alles gaat natuurlijk met de auto, dus zo kan Eef af en toe met Angela meerijden. Er zit ook nog een Duitse jongen in hetzelfde gezin. En heel leuk, de vader werkt bij Disneyland!

We hebben Eef wel moeten uitschrijven bij het SGA, maar de aanmeldingspapieren voor volgend jaar liggen al klaar. Want Eef komt gewoon weer terug, dat heb ik haar wel laten beloven! Het niveau van de highschool is niet wat we hier gewend zijn, dus je bent wel een jaar kwijt, maar ze komt met een ruime bagage aan ervaring terug. We vinden het een investering in de toe-

komst. Via Skype heeft Eef contact met meneer Van Campen om haar Latijn een beetje bij te houden en volgend jaar in de vierde klas verder te kunnen. Ze heeft haar voorlopige profielkeuze al gemaakt.

De Indian River Charter Highschool heeft nog meer leerlingen uit het buitenland, en biedt hen ook speciale lessen Engels aan. Eef is al zo goed in Engels dat ze daar niet heen hoeft. Ze doet onder andere psychologie, Amerikaanse geschiedenis en Spaans en heeft tot nu toe alleen maar A’s gehaald. Het strand is vlakbij, dus daar gaat ze ook af en toe heen. Gelukkig is het een vrij rus-tig strand waar niet allemaal van die ‘surfdudes’ rondhangen. Je moet weten, Eef is een leuk meisje met lange blonde haren …..

Vooral Reint-Jan, de vader van Eef, vond het moeilijk om haar te laten gaan. Ze is natuurlijk nog jong, ze wordt in maart 16. Maar via Instagram kent Eef overal mensen. Ze heeft volgers in Miami en Parijs. Ik vind het erg leuk dat ze zo’n jaar internationale erva-ring opdoet, het past bij haar. En ik heb het volste vertrouwen in mijn dochter. We gaan haar wel een keer opzoeken en met de camper rondtrekken door Florida.

wat je moet regelenIn Nederland bestaan geen subsidies voor een schooljaar in het buitenland. De aanzienlijke kosten zijn dus voor rekening van de ouders. Je moet je uitschrijven op het SGA en dus ook weer inschrijven als je terugkomt. Als je meer dan 90 dagen in het buitenland verblijft heb je een aparte verzekering nodig. En zorg op tijd voor een visum als je naar de Verenigde Staten wilt gaan.

Wil je meer weten over een jaar highschool kun je contact opne-men met [email protected] Meer informatie is te vinden op deze websites:Bureau Buitenland http://www.bureaubuitenland.nlUnited World Colleges http://www.uwc.org Indian River Charter Highschool http://www.irchs.org

YvL

Een jaar geleden zou ik in de cafetaria lunch aan het eten zijn. Van die slappe pizza met veel te veel kaas. School lunch noemden ze het daar. Het kostte slechts twee dollar maar voldeed niet aan de verwachtingen die ik heb bij een lunch.

Ik ben Joost Gerretschen, 5e klasser op het SGA, en ik heb een jaar lang in Amerika gewoond. Niet met mijn ouders, nee, ik heb het namelijk in mijn uppie gedaan. Toen ik 15 was raakte ik geïn-teresseerd en op mijn 16e kreeg ik te horen dat ik de selectiepro-cedure had doorstaan. 23 augustus 2013, toen ik 17 was, stapte ik op het vliegtuig naar New Hartford, NY. Iets minder

dan een jaar later, op 14 augustus 2014 stapte ik op het vliegtuig dat me terugbracht naar huis.

In het jaar dat ik via de Rotary in het buitenland heb doorge-bracht ben ik veel meer dan een jaar ouder geworden. Ik heb zoveel meegemaakt, en ben zoveel gegroeid.

Al meteen nadat ik aankwam, ging mijn eerste gastgezin met me kamperen. Een week later zat ik in de klas. Daar werd mij meteen gevraagd of ik wiet bij me had. Nadat ik als goede plichtsge-

trouwe jeugdambassadeur de stereotypen over Nederland had doorbroken had ik mijn eerste vrienden al gemaakt. Die week heb ik mijn eerste football-wedstrijd gezien. Elke dag stapte ik angstig in een auto waarin een 16-jarige achter het stuur zat. Ik heb veel fastfood gegeten, ben maandelijks naar de mall geweest, en ik heb braaf mijn afstanden gerend tijdens atletiek elke dag na school. Ik heb gelachen en de diepste gesprekken gehad met mijn mede-uitwisselingsstudenten die dezelfde te gekke ervaringen hadden als ik. Het waren fantastische mensen die ik nog steeds als mijn beste vrienden beschouw. Laatst nog heb ik tijdens een bijeenkomst van mijn sponsorclub uitgebreid verteld over mijn uitwisseling. De presentatie duurde een uur, maar ik had nog zeker drie uur kunnen doorgaan. Ik zou ook hier nog pagina’s vol kunnen schrijven met verhalen en ervaringen. Dat doe ik niet, maar ik nodig jullie uit om vooral contact met mij op te nemen over mijn ervaring als uitwisselingsstudent.

Er zijn veel organisaties die uitwisselingen organiseren maar volgens mij heeft Rotary het beste programma. Er staat een le-ger aan enthousiaste vrijwilligers klaar om er voor te zorgen dat het gegarandeerd leukste jaar van je leven vlekkeloos verloopt, voor, tijdens en na de uitwisseling. De Verenigde Staten is zeker niet het enige land waar je heen kunt. Op de lijst van moge-lijke bestemmingen staan ook Canada, Mexico, Ecuador, India, Indonesië, Japan, Thailand, Taiwan, Brazilië, Chili, Argentinië Peru, Australië Nieuw Zeeland en Zuid Afrika.

Een uitwisseling voegt zo veel toe aan je leven! Ik kan zeggen dat het mij heeft veranderd, and for the better. Geef uw kind, als het geïnteresseerd is, ook zo’n kans!!

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken:www.rotary.nl/yep Ik ben te bereiken via e-mail:[email protected]

Joost

OVER dE GREnS KIjKEn: EEn jAAR hIGh SChOOL

Ik wilde heel graag een jaar naar het buitenland om mijn Engels te verbeteren en om Amerika te ervaren. Voordat het zover was heb ik heel wat moeten regelen. Via mevrouw Werre kwam ik in contact met Heleen Pelle. Met haar heb ik een gesprek gehad over wat ik zocht in het buitenland. We kregen veel informatie mee. Toen de keuze van de school was gemaakt moest ik een SLEP test doen om te kijken of mijn Engels voldoende was. Vervolgens kregen wij stapels formulieren om in te vullen!De laatste paar weken voordat ik wegging heb ik van veel vrienden afscheid genomen, wat af en toe best wel heftig was. En dan eindelijk de grote dag, ’s nachts om 2 uur opstaan om met papa te vertrekken naar Brussel, toen naar Gatwick, vervolgens naar Heathrow en met drie uur vertraging naar Atlanta! Daar aangekomen werd ik op-

gevangen door de familie Paternoster. Mijn eerste indruk was lieve wat oudere mensen, maar ze leken me erg life. Aangekomen in Vero Beach kreeg ik mijn kamer en kon ik de community verkennen. In het gezin kan ik het goed vinden met Angie de dochter van 17, er is ook een andere student uit Duitsland, Hendrik, hij is 15. In het gezin zijn er huisregels en ik heb ook een chore, namelijk soms even helpen met de vaatwasser.De eerste week hadden alle internationale studenten een bijeenkomst met de coördinator van Educatis, waarbij wij uitleg kregen over school, de drugtesten die we krijgen en de dresscode. De eerste schooldag was vreemd, alles is anders. Je begint weer helemaal opnieuw, iets dat je niet gewend bent. Graag vertel ik de volgende keer meer, wordt vervolgd! Eef

SGA

Een andere manier om naar het bui-tenland te gaan, biedt United world Colleges met elf vestigingen. (http://www.uwc.org) Bij deze organisatie kun je alleen terecht als je de laatste twee jaar van je schooltijd in het buitenland wilt zijn om een internationaal erkend diploma te halen. Je zit in de klas met leerlingen uit de hele wereld, en woont meestal op de campus. Dit jaar doen 23 Nederlanders eindexamen op een UWC-school. Leerlingen worden geselec-teerd op motivatie. Ouders betalen naar draagkracht want 25.000 euro per jaar is veel geld. Ook Willem-Alexander heeft een UWC-diploma gehaald in Wales.

EEn SGA-ER In nEw yORK

Page 8: Abacus oktober 2014

14 ABACUS OKTOBER 2014 OKTOBER 2014 ABACUS 15

ER wAS EEnS, nIET EEnS zO hEEL LAnG GELEdEn, EEn IPAd PROjECT

B R U G K L A S K A M P 2 0 1 4

ABACUS is een uitgave van de ouder-vereniging van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) en verschijnt per schooljaar drie maal. Oplage: 1000 ex. Redactieleden: Joke van Galen, Elsbeth Lelyveld van Cingelshouck en Yvonne van LyndenVacatures voor extra redactieleden be-schikbaar. E-mail: [email protected]

Vormgeving: Merel EngelsDruk: GLD Grafimedia

De ABACUS is van ouders voor ouders van het SGA. Iedereen (leerlingen, ouders en medewerkers van het SGA) kan artikelen per e-mail inzenden. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten of aan te passen. Website: www.gymnasiumarnhem.nl > ouders > abacus

Inleveren kopij volgende Abacus januari 2015.Aanleveren kopij per e-mailnaar [email protected]

Teksten graag in Word/Pages, digitale foto’s in een zo hoog mogelijke resolutie,minimaal 150 dpi.

I n l e v e r e n k o p i j

Dank aan allen die foto's beschikbaarstelden bij de artikelen. Foto's alumna en kunstenares: Scarlett Hooft Graafland.Foto's voorkant: Merel Engels.

F o t o g r a f i e

C o l o f o nHelaas liep dit sprookje niet goed af, het was geen lang en gelukkig leven bescho-ren. Abacus sprak met twee initiatiefne-mers, Jos van Heusden en Rob Thuis. Zij vertellen over het verloop van dit project, en hoe nu verder.

het begon allemaal zo mooi"Het SGA vindt het belangrijk dat leerlin-gen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau kunnen werken. We dachten dat met behulp van ICT optimaal te realise-ren. Dan ga je je afvragen hoe je dat kunt aanpakken. Met computers, laptops, of misschien een eigen iPad? We raakten in gesprek met een uitgever die bereid was ons gratis content te leveren, op voorwaarde dat we er snel mee zouden beginnen. Halverwege het schooljaar 2011-2012 zijn gestart met 30 iPads in een eerste klas. Een extern bureau begeleidde ons en schreef een evaluatierapport. Dat was zeer positief. Ook docenten, leerlin-gen en ouders waren enthousiast. Op ba-sis daarvan besloot de school het verder uit te rollen. We zouden met twee eerste klassen (naast de pilotklas) beginnen en dat dan telkens uitbreiden."

maar de werkelijkheid bleek weerbarstig"We werden geconfronteerd met pro-blemen. De gratis content was slechts beschikbaar voor drie vakken. Andere uitgevers hadden toegezegd dat hun content heel snel geschikt zou zijn voor de iPad. Dat bleken ze niet waar te kunnen maken. Zo was er een uitgever die onder iPad- waardig verstond dat een boek digi-taal ter beschikking was. Maar dat voegt natuurlijk niets toe, sterker, stel je voor wat er gebeurt als je een klas vraagt op pagina 78 te kijken…Daarnaast werkte nu een groter aantal do-centen met de iPad, en niet iedereen vond dat even prettig. Het vergt echt grote aanpassingen in didactiek. En we werden op grotere schaal geconfronteerd met de bijverschijnselen van digitaal werken: spelletjes doen, onder de les maar ook ’s nachts FaceTimen en online pesten.Een belangrijk punt is ook dat door per-sonele ontwikkelingen de schoolleiding onderbezet raakte en z’n handen vol had met de dagelijkse zaken. Dat is natuurlijk geen ideale situatie tijdens zo’n ingrij-pend project. In februari 2013 hebben we daarom besloten pas op de plaats te maken. Er is toen een soort mengvorm ontstaan, sommigen (zowel docenten als leerlingen) gebruiken de iPad wel, ande-ren niet."

tegenvallende resultaten"Uit de evaluatie aan het eind van het schooljaar bleek bovendien dat er in de iPad klassen meer zittenblijvers waren dan normaal. De iPad klassen als geheel behoorden noch tot de beste noch tot de slechtste klassen. De CITO-scores van de leerlingen waren vergelijkbaar. En toch waren er meer zittenblijvers. Dat wijst er op dat je de verschillen op individueel leerling niveau moet verklaren. Voor som-mige leerlingen is dit waarschijnlijk een minder goede manier van leren geweest."

het SgA gaat dus niet meer mee in de digitale vaart der volkeren?"Nee, dat is veel te kort door de bocht. Maar we moeten nu als school eerst een gedegen visie ontwikkelen, waarbij we onze ervaringen met dit project meene-men. Misschien moet je geen iPad kiezen maar bijvoorbeeld een chromebook. Een basic device met nauwelijks toeters en bellen. Maar nogmaals, eerst die visie. Het gaat niet om ‘meedoen met digitalisering’, ICT is een hulpmiddel, geen doel op zich. Vergeet ook niet dat digitaal materiaal duur is. Je hebt wel zoiets als wikiwijs, maar daar is weinig op gymnasiumniveau beschikbaar. En wat er wel is, is lang niet altijd om over naar huis te schrijven."

wie denken er mee over ICtJos van Heusden en Mirko Mook zijn de ICT innovators op het SGA. Van de school-leiding heeft rector Harry Rogge ICT in zijn portefeuille. Kijk voor gratis digitaal leermateriaal op www.wikiwijsleermiddelenplein.nl

ELvC

•SebastiaanReddering(3eklas)indelandelijkefinalevanhetjuniorsongfestivalstond?

•Jimi Hendriks (2e klas) als drummer optrad tijdens het kinderprinsengrachtconcert en later

zeebioloog wil worden?

•Van september tot januari vijf studenten van de Radboud Docenten Academie en twee van de

Hogeschool Arnhem Nijmegen stage lopen bij het SGA?

•Het verschil tussen porno en echte seks in dit filmpje smakelijk wordt opgediend?

http://bit.ly/1rHvJAP

•Het RIVM constateert dat gehoorschade onder jongeren door harde muziek een toenemend

probleem is? Staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) zegt dat bij sommige concerten

alleen oordoppen voor bouwvakkers nog enige bescherming tegen gehoorschade bieden. Sinds

januari 2013 zijn er Europese normen voor muziekspelers en mobiele telefoons. De volumestandaard

is voor die apparaten maximaal 85 decibel. In februari 2014 is door Van Rijn een overeenkomst

getekend met poppodia en muziekorganisatoren om het publiek actief voor te lichten over de risico's

van harde muziek.

•In iedere 4e klas twee leerlingen als hulpmentor voor de eerstejaars worden getraind en ingezet? De

hulpmentoren hebben ook een deel van het kamp meegemaakt.

WIST U DAT.. .

Page 9: Abacus oktober 2014

16 ABACUS OKTOBER 2014

Algemene ledenvergadering (Alv)

Dinsdag 28 oktober 2014 om 19.15 uur in de aula van het SGA, Thorbeckestraat 17, Arnhem

lectori Salutem!Graag nodigen wij u uit voor onze ALV met daaraan voorafgaand de lezing 'Ontdek je KernTalenten' door drs. Marc Budel. Tip: neem pen en papier mee. Lees ook het artikel 'Kom met me spelen'.

programma19.15 uur: ontvangst met koffie/thee19.30 uur: lezing 'Ontdek je KernTalenten' door drs. Marc Budel20.45 uur: pauze21.00 uur: ALV 22.00 uur: borrel23.00 uur: einde

lezing ‘Ontdek je Kerntalenten’“Je bent niet creatief omdat je met lego speelt, maar omdat jij in aanleg creatief bent, speel jij met lego”

Tijdens deze lezing staat de KernTalentenmethode© centraal. Marc Budel, erkend KernTalen-tenanalist gaat in op de ontdekking van de methode, het verband tussen speelgoed en talent en de werking ervan in de studiekeuze. De methode komt uit België en wordt daar ingezet o.m. bij studie- en job keuze, bij recruitment en loopbaanbegeleiding.

Marc Budel helpt volwassenen en jongeren om hun eigen talenten in kaart te brengen. Ten behoeve van een (vervolg)studie, loopbaan en talentontwikkeling. Daarvoor put hij uit de schatkist waarover iedereen – óók scholieren - beschikt: hun kinderspel tussen hun 4e en 12e levensjaar. De voorkeuren die zij als kind hadden voor bepaald(e) speelgoed, hobby’s en spor-ten, ‘verraden’ hun aanleg, hun unieke talenten.

Welke spelletjes, hobby’s en sporten deed u vroeger het liefst? Voor de meest voorkomende onder de aanwezige ouders gaan we tijdens de lezing kijken wat dat zegt over hun persoonlijkheid, hun drijfveren en intrinsieke motivatie. Het is daarom handig om pen en papier mee te nemen.

Algemene ledenvergaderingTijdens de ALV komen de afzonderlijke bestuursleden kort aan het woord. Zij zullen verslag doen van de activiteiten van de AGB en de subco’s in het afgelopen jaar. Wat is er gedaan met de middelen die wij ter beschikking stellen aan de verschil-lende clubs?

De rector zal thema’s van de beleidsagenda, die voor ouders interessant zijn, toelichten.

Het financieel verslag van de penningmeester en de begroting komen aan de orde. Nico Koomen is bereid nog een jaar zitting te nemen in de kascommissie voor het komend jaar en Heleen van Rossum is aftredend lid. Voor financiële stukken verwijzen we naar de website van het SGA: www.gymnasiumarnhem.nl/oudervereniging

Wij nemen afscheid van Marco van der Woude, Wilma van Wijk-Reinders, Rens Jansen en Anneke Zewald. Zij hebben het bestuurslidmaatschap 3 jaar vervuld. Ook Yvonne van Eldonk neemt na 6 jaar afscheid.

Het bestuur heeft de eer drie nieuwe bestuursleden voor te dragen: Danielle Budel, Judith Malcorps en José van de Wouw. Danielle en Judith worden voorgedragen als lid, José van de Wouw zal de taak van secretaris op zich nemen.

Volgens art. 13 lid 7 van de statuten kunnen (tegen-)kandidaten gesteld worden. Dezen zullen door ten minste 10 leden voorgedragen moeten worden. Dit dient schriftelijk te geschieden en moet minimaal 5 dagen voor de ALV aan het bestuur kenbaar gemaakt worden.

BorrelNa afloop is er de gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

AanmeldenVoor de organisatie zou het fijn zijn als u zich uiterlijk 27 oktober a.s. aanmeldt via [email protected] Wij hopen dat u met velen zult komen.

Yvonne van Eldonk (secretaris)

U I T N O D I G I N G V O O R D E A LV