Kijk Op Film 6 (Oktober 2013)

13
1 l Kijk op Film l oktober 2013 2E JAARGANG OKTOBER 2013 NR. 6 HET KWARTAALBLAD VOOR CHRISTEN EN FILM NEEM GRATIS MEE! T.W.V. €2, 95 ERIN BETHEA Interview met Fireproof-actrice over Amazing Love JERICHO'S BEESTENBENDE Nieuwe animatiefilm over 5 dierenvrienden En verder: recensies, columns en artikelen IT'S A GIRL Schokkende documentaire over miljoenen verdwenen meisjes Eva rolt de rode loper uit

description

Kijk op Film Magazine editie 6 met o.a. de film "Unconditional", de kinderanimatiefilm "Jericho's beestenbende" en de schokkende documentaire "It's a Girl".

Transcript of Kijk Op Film 6 (Oktober 2013)

  • 1 l Kijk op Film l oktober 2013

    2E JA

    ARGA

    NG O

    KTOB

    ER 2

    013

    NR. 6

    HET KWARTAALBLAD VOOR CHRISTEN EN FILM

    NEEM

    GRATIS MEE!

    T.W.V. 2, 95

    ERIN BETHEAInterview met Fireproof-actrice over Amazing Love

    JERICHO'S BEESTENBENDENieuwe animatiefilm over 5 dierenvrienden

    En verder:recensies, columns en artikelen

    IT'S A GIRLSchokkende documentaire over miljoenen verdwenen meisjes

    Eva rolt de rode loper uit

  • 2 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 3

    Het heeft langer geduurd dan normaal, maar hier is de nieuwe editie van KIJK OP FILM dan eindelijk. In plaats van de gebruikelijke drie maanden hebben we besloten om dit nummer uit te stellen tot zes maanden na de vorige editie. De belangrijkste reden is de hoeveelheid nieuwe films en filmnieuws. De zomer was rustig. Er kwamen niet veel nieuwe films uit. Het was ook prachtig weer, dus niet echt nodig :-)...

    Gelukkig hebben we nu weer meer dan voldoende te melden aan de genteresseerde liefhebber van christelijke films. Sterker nog, het najaar staat bol van de goede nieuwe titels. Het hoofdartikel staat in het teken van UNCONDITIONAL en Evas Ladies Night. Verder behandelen we de volgende grote titel van het Amerikaanse Provident, dat na COURAGEOUS, FIREPROOF en OCTOBER BABY nu met HOME RUN komt. Een meeslepende film waarin Celebrate Recovery centraal staat, een pastorale methode die ook in Nederland veel gebruikt wordt.

    KIJK OP FILM gaat ook heftige themas niet uit de weg. De film TRADE OF INNOCENTS (met onder andere Mira Sorvino uit LAAT ME NIET LOS) gaat over het actuele thema mensenhandel. Daarnaast een uitgebreid artikel over het relatief onbekende maar onthutsende fenomeen gendercide in de documentaire ITS A GIRL, het systematisch elimineren van een bepaald geslacht, in dit geval meisjes.

    Natuurlijk ook ruimte voor luchtiger (maar veelgevraagde) films, zoals JERICHOS BEESTENBENDE, de nieuwe animatiefilm voor de hele familie, met stemmen van onder meer Elbert Smelt (Trinity) en Sharon Kips. Daarnaast uiteraard columns, recensies en filmnieuws om u als lezer zoveel mogelijk op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt in christelijk filmland. Veel lees- en kijkplezier!

    Hoofdredacteur

    En verder:8 FILM IN DE BIOS9 FILMNIEUWS10 KERK EN FILM14 FILMFOCUS18 FILMFOCUS20 FILMRECENSIES

    4

    12Paul van der NietKIJK OP FILM is een halfjaarlijks blad voor christenen over film en verschijnt twee maal per jaar.

    VERSPREIDINGKIJK OP FILM wordt gratis aangeboden aan christenen in Nederland, o.a. via christelijke (boek) winkels, kerken en op evenementen. Een abonnement is mogelijk via de website voor 10,- per jaar.

    REDACTIEPaul van der Niet (hoofdredacteur), Rita Quartel (eindredacteur), Bianca Cooper, Carlinke Jansen, Jan van Keulen, Leon van Steensel, Wouter van de Toorn en Henk Nennie-van Gemeren.

    VORMGEVINGRuchama Nijenhuis - www.ruchamanijenhuis.nl

    DRUKMatch2Print, Amersfoort

    UITGEVERHenk Nennie-van Gemeren

    ISSN: 2213-2503www.kijkopfilmmagazine.nl

    ADVERTENTIE ACQUISITIETheo WijbengaT 0511 - 47 57 46E [email protected]

    SPONSORENNEEMA Media, Dutch FilmWorks

    SPOTLIGHTUNCONDITIONALEva rolt de rode loper uit

    KERK & FILMJERICHO'S BEESTENBENDE Nieuwe animatiefilm

    SPOTLIGHTERIN BETHEAInterview met Fireproof-actrice

    SPOTLIGHTIT'S A GIRLSchokkende documentaire

    oktober 2013 I Kijk op Film l 3

    16

    22

  • 4 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 5

    SPOTLIGHT

    Evas LadiesNight staat garant voor een avondje lekker relaxen met vriendinnen, je moeder of je zus. De filmavond is sinds een paar jaar een groot succes en ook dit keer belooft het weer een mooie avond te

    worden!, aldus Bianca Cooper, projectleider van de LadiesNight. Je begint de avond onder het genot van een hapje en een drankje, waarna je

    onderuitgezakt kunt gaan genieten van de film UNCONDITIONAL.

    Door: Marjolein

    Tijd voor een gezellige filmavond met Eva

    EVA ROLT DE RODE

    LOPER UIT!

    oktober 2013 I Kijk op Film l 5

    Ik had afgesproken met een paar vriendinnen; erg leuk om dit samen te kunnen doen. De entourage was goed

    en de binnenkomer met koffie was gezellig! Ik voelde me wel speciaal

    door deze ontvangst, de koffie en het drankje achteraf: het gaf ons toch een aparte status naast de andere

    bioscoopbezoekers. Fijn.

    oktober 2013 I Kijk op Film l 5oktober 2013 I Kijk op Film l 54 l Kijk op Film l oktober 2013

  • 6 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 7

    GESPREKSVRAGEN BIJ DE FILM UNCONDITIONAL Sam en Joe delen in hun jonge jaren hun

    kinder dromen, bij Joes geheime plek in het bos. I want to save the world, zegt Joe. Wat waren jouw dromen? En wat is daarvan terechtgekomen?

    Tijdens de lagereschooltijd is Sam een baken van hoop voor Joe. Wanneer ze volwassen zijn, is dit andersom. Heb jij een vriend die altijd voor je klaarstaat? Wie is dit, en waarom is deze vriendschap zo belangrijk voor je?

    Als Joe in eenzame opsluiting in de gevangenis zit, belandt hij op een dieptepunt van zijn leven dat tegelijkertijd een keerpunt wordt. Wat was het dieptepunt in jouw leven? En heeft het ook een keerpunt teweeggebracht?

    Ondanks het feit dat Joe verre van ideale leef omstandigheden heeft - hij heeft zijn vader nooit gekend en heeft een gebrekkige ge zondheid -, maakt Joe gebruik van de mogelijkheden die hij heeft gekregen en zet hij zich in voor de kinderen in zijn buurt. Hoe heeft God jou ertoe aangezet om jouw verdriet te gebruiken om verschil maken in het leven van anderen?

    Sam worstelt met de intense pijn van verlies en heeft de neiging om uit het leven te stappen. Uiteindelijk krijgt ze toch hoop. Wat heeft bij haar die hoop teweeggebracht? Waar ontvang jijzelf hoop als het leven moeilijk is?

    Sam ziet iemand ten onrechte aan voor de moordenaar van haar man. Is het jou wel eens gebeurd dat je iemand verkeerd beoordeeld hebt?

    Sam maakt contact met het meisje Keisha door middel van hun gezamenlijke passie voor tekenen. Welke gave of welk talent kun jij gebruiken om anderen te helpen?

    VERSCHIL MAKENEvas LadiesNight is een activiteit voor een grote

    doelgroep, waarbij we met elkaar een mooie film bekijken. Eentje die natuurlijk wel speciaal voor deze gelegenheid is uitgekozen, want Eva wil op elke mogelijke manier verschil maken. Het is heel bemoedigend om te zien hoeveel vrouwen interesse hebben in deze avond, en hoe enthousiast ze hier over zijn. Hoewel we ooit begonnen in een kleinere bioscoopzaal, huren we nu zelfs een gedeelte van de CineMec af en is er ruimte voor duizend bezoekers.

    ONVOORWAARDELIJKE LIEFDEDe film UNCONDITIONAL is gebaseerd op

    het waargebeurde levensverhaal van Joe Bradford. Ondanks zijn persoonlijke omstandigheden wordt Papa Joe een held voor de vaderloze kinderen in de armste wijken van Nashville. Papa Joe geeft on voor- waardelijk liefde aan deze kinderen. Bianca: De film laat heel mooi zien hoe Papa Joe de bijbelse opdracht om elkaar lief te hebben, handen en voeten geeft. Tijdens Evas Ladiesnight willen we vrouwen inspireren en bemoedigen dit ook te gaan doen in hun omgeving. Want iedereen verdient liefde!

    EVAS GOEDE DOELWe kunnen onvoorwaardelijke liefde geven aan

    onze familieleden, vrienden en naasten, maar hoe zit het met de rest van de wereld? Bianca: Met Evas goede doel willen we vrouwen en meisjes in Egypte helpen en bemoedigen hun leven zo goed mogelijk

    op de rit te krijgen en te houden. In samenwerking met EO-Metterdaad en de christelijke hulporganisaties Dorcas en Arab Vision zijn er verschillende plannen gemaakt. Enkele hiervan zijn het maken van een nieuwe film over vrouwenbesnijdenis, het openen van twee nieuwe centra voor gehandicapten en het kopen van een bus voor een tienermeisjesproject. Ook willen we verschil gaan maken voor de vrouwen die in het vuilnis werken. Tijdens de avond is er een stand van Eva's goede doel aanwezig, waar je alle benodigde informatie kunt vinden en aan de hand hiervan ervoor kunt kiezen de vrouwen en meiden in Egypte te helpen.

    LEKKER NEUZENNaast de stand van Eva's goede doel zijn er ook

    nog een heleboel andere kraampjes te vinden. Van boeken tot aan leuke hebbedingetjes: er is een heleboel te koop. Alle ingredinten voor een leuk avondje uit zijn aanwezig op Evas LadiesNight!

    GIVE THE LOVE AROUNDEva wil altijd een leuk aandenken aan de LadiesNight

    meegeven. Dit jaar krijgt iedereen een armband met een hartje. Bianca: Het armbandje zou je kunnen herinneren aan de vraag of je al je liefde hebt gedeeld. Dat kan in een klein gebaar, bijvoorbeeld een groet of een aai over de bol van je zoon of dochter. Maar je kunt natuurlijk ook liefde geven aan je naaste die niet heel dichtbij is, in Egypte bijvoorbeeld!

    FILMVRAGENWil je na afloop van de avond nog wat dieper

    ingaan op de film? Dat kan! Daarvoor zijn er zeven gespreks-/filmvragen bedacht. Leuk om nog eens na te denken over de film, alleen of samen met een vriendin. Op de terugweg in de auto bijvoorbeeld! //

    SPOTLIGHT

    6 l Kijk op Film l mei 2013

    RECENSIE

    Wat zou er toch gebeurd zijn met die jeugdvriend(in)? Ongetwijfeld heb je die vraag wel eens gesteld.

    Getrouwd of niet getrouwd? Kinderen? Wat voor baan? Et cetera. We zijn daar toch benieuwd naar.

    De film UNCONDITIONAL begint met Samantha. Zij heeft door een daad van zinloos geweld haar

    echtgenoot verloren en ziet het leven niet meer zitten. Totdat ze bij toeval haar beste jeugdvriend Joe weer ontmoet. Joe blijkt in de tussentijd nogal wat uitgevreten

    te hebben. Na een gevangenisstraf heeft hij echter besloten zijn leven te wijden aan het helpen van

    kansarme kinderen in achterstandswijken, ondanks ernstige problemen met zijn nieren.

    Het leven van Sam bevindt zich in een neerwaartse spiraal. Ze probeert het verlies van haar man te verwerken en is obsessief op zoek naar de dader.

    Maar het zien van Joe en zijn zorg voor de kinderen helpt haar langzamerhand weer hoop te vinden,

    ondanks de omstandigheden.

    De film werd in Amerika met behoorlijk wat bombarie gepresenteerd en dat is best begrijpelijk, want het is een meeslepende film die goed gemaakt is. De twee hoofdrollen worden op overtuigende wijze gespeeld

    door Lynn Collins (Sam) en Michael Ealy (Joe). Bovendien is UNCONDITIONAL gebaseerd op ware gebeurtenissen, namelijk het verhaal van de echte papa Joe die in de achterbuurten van

    Nashville zich ontfermt over arme kids. Ga deze film dus zeker kijken, en neem je zakdoek mee...

    Fantastisch. Heel goed georganiseerd. Goede ontvangst, mooie film en erg leuke afsluiting. Leuk cadeautje. Prima avond!

    Voor herhaling vatbaar.

    Een heel warme en hartelijke ontvangst. En een fijn samenzijn.

    De film was zeer ontroerend en mooi!

    Zeer bijzonder! De saamhorigheid, de vriendelijke ontvangst bij de deur, goed eten en drinken, het cadeautje... maar vooral het vertoeven in een 'wereldje' van gelijkgestemden is voor

    mij altijd heel belangrijk.

    Heel mooi. Volgens mij voelden allen hoe goed het was om zo bij elkaar te zijn en te ervaren wat

    ons bindt in het blad Eva.

    oktober 2013 I Kijk op Film l 76 l Kijk op Film l oktober 2013

  • 8 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 9

    Afgelopen voorjaar vond voor het eerst de Film10Daagse plaats. Tijdens deze Film10Daagse stonden films en documentaires vanuit christelijk perspectief in de spotlights. Veel christelijke speciaal-zaken haakten aan en zetten in hun winkel de dvds extra in de aandacht. In samen-werking met een aantal groothandels en filmdistributeur NEEMA werd er ook een gratis dvd ter beschikking gesteld. U ontving deze dvd als u voor minimaal 12,50 aan dvds besteedde in de deelnemende winkels.

    In Rotterdam hebben we (destijds vanuit MessageStore) de Film10Daagse nog wat breder opgezet. In Nederland worden zogeheten christelijke films nauwelijks in bioscopen getoond. Nu is de kwaliteit van dergelijke films in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Sterkere verhaallijnen, beter acteerwerk, mooiere montage en belichting. De christelijke film wordt volwassen. Nog steeds worden deze films direct op dvd uitgebracht. Terwijl ze inmiddels wel in de bioscoop thuishoren. Groot beeld en goed geluid om de kijker een nog betere ervaring te geven.

    Met een team van vrijwilligers hebben we toen gekeken of het mogelijk was om christelijke films te

    vertonen in een bioscoop. Er werd contact gelegd met een filmhuis. Zij hadden wel degelijk interesse maar hun programmering was dusdanig vol, dat zij geen ruimte hadden om tijdens de Film10Daagse te draaien. Vervolgens is verder gezocht naar alternatieven. Een van deze alternatieven was de Grote Zaal van Evangelisch Centrum Europoort. Dit is de oude bioscoopzaal van W.B. Theater (Wester Bioscoop Theater). De originele bioscoopstoelen zijn daarin nog steeds aanwezig. Ook een ouderwetse popcorn-machine ontbrak niet, waardoor het een echte bioscoopervaring werd. We hebben toen alle operationele zaken zelf opgepakt. Alleen de online voorverkoop van de bioscoopkaarten werd uitbesteed aan KleinConcert. Ontvangst, verkoop van koffie, thee & fris, garderobe, schoonmaak en de hele promotie is door ons zelf verzorgd.

    De bioscoopbezoekers waren erg enthousiast over de organisatie van de filmvertoningen. Mede door dit enthousiasme hebben we besloten om een vervolg te geven aan de Film10Daagse. Onder de naam Westerbioscoop organiseren we nu filmvertoningen

    in de eerder genoemde grote zaal, de oude bioscoopzaal. We zijn begonnen met een maandelijkse filmavond. Iedere tweede zaterdag van de maand draaien we een nieuwe film. Filmdistributeur NEEMA levert hiervoor de films. Deze films verschijnen pas een maand later op dvd. Een echte premire dus.

    Omdat het nog een relatief onbekende activiteit is, zijn de filmvertoningen zeker nog niet uitverkocht. Zon initiatief heeft tijd nodig om ontdekt te worden. Vooralsnog blijven we de filmavonden organiseren. We hopen op termijn het aanbod te kunnen uitbreiden. In de vakanties bijvoorbeeld een kinderfilm of zaterdag middag een gezinsfilm. Ideen genoeg om uit te werken. Ook zijn we beschikbaar om mee te helpen als er in andere plaatsen soortgelijke initiatieven opgezet gaan worden. Met inmiddels twintig filmver-toningen hebben we wat ervaring opgebouwd. Deze ervaring kan door anderen gebruikt worden, om niet in dezelfde valkuilen als wij te trappen.

    Het programma van de Westerbioscoop is te vinden op www.westerbioscoop.nl. Wie interesse heeft om de organisatie te helpen of in een andere plaats van start te willen, kan contact met ons opnemen. //

    FILM IN DE BIOS

    Door: Jan van KeulenInitiatiefnemer Westerbioscoop

    [email protected]

    FILMNIEUWS

    8 l Kijk op Film l oktober 2013

    WESTERBIOSCOOP Maandelijkse bioscoopavond in Rotterdam

    THE SHACK Filmstudio Summit Entertainment heeft de rechten gekocht van het succesvolle boek

    De Uitnodiging. De producer wordt Gil Netter, eerder verantwoordelijk voor het spirituele LIFE

    OF PI en het fijne drama THE BLIND SIDE. Er is nog geen releasedatum vastgesteld.

    RESURRECTION Kevin Reynolds, regisseur van onder

    meer WATERWORLD en ROBIN HOOD: PRINCE OF

    THIEVES, is bezig met de voorbereidingen voor een film

    over de opstanding, genaamd RESURRECTION. De film vertelt het verhaal van de

    veertig dagen na Jezus opstanding door de ogen van

    een Romeinse centurion.

    LEFT BEHIND Zoals in de vorige KIJK OP FILM gemeld, wordt er op dit moment hard gewerkt aan de nieuwe LEFT BEHIND-verfilming. De film is inmiddels opgenomen en de komende maanden zal gewerkt worden aan de montage en de special effects. En voor wie het ontgaan was, de hoofdrol wordt gespeeld door niemand minder dan Nicholas Cage. Zijn moeder wordt gespeeld door Kelly Carlson.

    THE ULTIMATE LIFE Zeven jaar na de succesvolle film THE ULTIMATE

    GIFT komt dit najaar THE ULTIMATE LIFE uit in de Verenigde Staten. In THE

    ULTIMATE GIFT moet verwende kleinzoon Jason Stevens een aantal

    levenslessen leren alvorens hij de verantwoordelijkheid krijgt over de

    miljoenen van zijn overleden grootvader. In THE ULTIMATE LIFE kijkt Jason

    terug op het leven van zijn grootvader, die zelf door schade en schande wijs

    blijkt te zijn geworden.

    WHEN CALLS THE HEART Michael Landon Jr. is nog niet klaar met zijn trilogie van Beverly

    Lewis verfilmingen (THE SHUNNING en THE CONFESSION) maar begint toch al aan zijn

    volgende grote klus. Samen met zijn zakenpartner en scenarioschrijver Brian Bird neemt hij op dit moment de tv-serie WHEN CALLS THE HEART

    op, naar een boekenserie van Janette Oke.

    THE CONJURING Afgelopen zomer werd de Amerikaanse bioscoop-bezoeker opgeschrikt door de vreemde horrorfilm THE CONJURING. Deze film, gemaakt door James Wan (eerder regisseur van SAW en

    INSIDIOUS) vertelt het verhaal van de twee exorcisten Ed en Lorraine Warren die het gevecht aangaan met demonen die het huis van de familie Perron bezetten. De schrijvers van het verhaal, Chad en Carey Hayes zijn christenen en sluiten de film dan ook toepasselijk af met een bijbeltekst. De film was in de VS een enorm succes en draaide ook in Nederland in

    de bioscoop. Niet voor tere zielen...

    NARNIA 4 In tegenstelling tot eerdere berichten zal de volgende verfilming in de C.S. Lewis boekenreeks over Narnia THE SILVER CHAIR worden. Douglas Gresham, stiefzoon van Lewis en verantwoordelijk voor de filmreeks, gaat samenwerken met de Mark Gordon Company, producent van vele tv-series. Er is nog geen releasedatum bekend.

    oktober 2013 I Kijk op Film l 9

  • 10 l Kijk op Film l oktober 2013

    KERK & FILM

    Celebrate Recovery onder de aandacht in eigentijds drama

    Na eerdere succesvolle films als FIRE-PROOF, COURAGEOUS en OCTOBER BABY komt het Amerikaanse Provident nu met HOME RUN. Aan de hand van het eigentijdse verhaal van de gevallen ster Cory Brand brengt de film Celebrate Recovery onder de aandacht, een programma voor herstel van pijn, problemen en verkeerde gewoonten.

    CELEBRATE RECOVERYCelebrate Recovery (CR) is een programma voor

    iedereen die op bepaalde gebieden van zijn of haar leven herstel nodig heeft. Het programma is gebaseerd op acht bijbelse principes. CR staat voor een proces dat twaalf stappen vraagt van elke deelnemer. Het doorlopen van die stappen kost de deelnemer ongeveer n jaar. Het heeft overeenkomsten met het bekende 12-stappenprogramma van de AA (Anonieme Alcoholisten), maar is gebaseerd op bijbelse principes. Het programma is niet alleen bedoeld voor mensen die worstelen met hun identiteit en verstoorde of verbroken relaties. Ook mensen met allerlei vormen van verkeerd gedrag (zoals bijvoorbeeld pornografie- en gokverslaving, eetstoornissen, alcohol-, medicijn- en drugsverslaving) zijn welkom om deel te nemen. Een derde categorie deelnemers bestaat uit mensen die het slachtoffer zijn van allerlei vormen van lichamelijk en geestelijk geweld, recent of lang geleden.

    CR is ontwikkeld door John Baker, die als zorgpastor verbonden is aan de Saddleback Church (Rick Warren) in de Verenigde Staten. Gemiddeld volgen iedere keer meer dan 400 mensen binnen deze gemeente dit pro-gramma. Dat zijn zowel gemeenteleden als mensen uit de omgeving. Inmiddels hebben duizenden kerken, verdeeld over alle continenten, CR als een onderdeel van hun pastoraat opgenomen in hun kerkelijk aanbod.

    In Nederland zijn de VBG Drachten, de VBG

    Groningen en De Pijler in Lelystad als eerste gemeenten met CR gestart. Ze hebben geholpen om het programma, waar nodig, aan te passen aan de Nederlandse cultuur. In de tussentijd zijn daar diverse kerken bij gekomen. Op de website van CR staat een actueel overzicht van de participerende kerken.

    ACHT BIJBELSE PRINCIPES 1 Hoogmoed erkennen2 Er is hoop God bestaat!3 Radicaal kiezen voor God4 Schuld belijden5 Toelaten van Gods wil6 Evalueren van mijn relaties7 Leven vanuit Gods kracht8 Dienen vanuit ervaring

    DE TWAALF STAPPEN1 Ik geef toe dat ik machteloos sta tegenover mijn pijn,

    verslavingen en verkeerde gewoonten en dat ik deze niet meer in de hand heb.

    2 Ik geloof dat God bestaat, dat ik belangrijk voor Hem ben en dat Hij kracht geeft om mij te herstellen.

    3 Ik besluit om mijn leven en mijn wil over te geven aan Gods leiding en zorg.

    4 Onder Gods leiding onderzoek ik mijn leven op een open en eerlijke manier.

    5 Ik geef mijn fouten toe, precies zoals ze zijn, aan God, aan mezelf en aan anderen.

    6 Ik geef God de ruimte om mij te bevrijden van mijn verkeerde denk- en gedragspatronen.

    7 Ik vraag God om vergeving van mijn zonden en om mij te herstellen, waar ik in gebreke bleef.

    8 Ik maak een lijst van alle personen die ik schade heb berokkend en ben bereid om het met hen in orde te maken.

    9 Ik maak het, indien mogelijk, zo snel mogelijk weer goed met die mensen, tenzij ik hen of anderen hierdoor opnieuw beschadig.

    10 Ik ga door met mijn persoonlijk zelfonderzoek en als ik fouten tegenkom, belijd ik die meteen.

    11 Ik zoek manieren om mijn persoonlijke relatie met God te verdiepen door bidden en bijbellezen, om zo Zijn wil te leren kennen en om kracht te krijgen om Zijn wil te doen.

    12 Het gevolg van deze stappen is dat ik als persoon veranderd ben. Ik probeer deze boodschap van herstel aan anderen door te geven en deze principes in mijn doen en laten in praktijk te brengen. //

    HOME RUN

    10 l Kijk op Film l oktober 2013

    HOME RUN

    Pijnlijke herinneringen uit je jeugd. Iedereen kent het. Cory Brand, de hoofdrolspeler uit HOME RUN, wordt achtervolgd door angst voor zijn dronken vader. En hoewel hij als honk-

    balvedette inmiddels allerlei successen viert, is Cory diep van binnen angstig en ongelukkig,

    wat zich uit in overmatig alcoholgebruik.

    Als Cory gepakt wordt met alcohol achter het stuur wordt hij geschorst door zijn honkbalteam en

    teruggestuurd naar zijn geboortedorp. Hij krijgt de opdracht daar een 12-stappen-programma te

    volgen en het lokale jeugdhonkbalteam te trainen. Wat hij niet weet, is dat een van de andere trainers

    Emma is, zijn jeugdliefde.

    Onwillig begint Cory aan zijn opdrachten, maar de confrontatie met zijn geboortegrond, de ontmoeting

    met Emma en het 12-stappen-programma Celebrate Recovery zorgen ervoor dat Cory begint

    in te zien dat hij moet loskomen van zijn verleden.

  • 12 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 13

    JERICHO'SBEESTEN

    BENDEDoor: Leon

    Vergeving door de ogen van vijf dierenvrienden

    Iemand bijbelverhalen en Jezus werk en leven z vertellen dat de boodschap door dringt, is een uitdaging. En die uitdaging is nog groter als het om kinderen gaat. Want hoe kun je hun levendige verbeelding aanspreken en toch tot de kern komen? JERICHOS BEESTENBENDE doet het door een aantal unieke figuren. De innemende, Nederlands gesproken, animatiefilm is nieuw op dvd en bevat de stemmen van onder anderen Elbert Smelt (Trinity), Sharon Kips en Ben Ketting.

    JERICHOS BEESTENBENDE draait om de zwerfhond Jericho, die met zijn drie vrienden, Petra, Ulysses en de kameleon Miguel, ronddoolt. Jericho heeft een hekel aan mensen, dus die worden door hem het liefst gemeden. Maar als een passerende karavaan per ongeluk een puppy achterlaat, ontfermt de groep dieren zich over het hondje, dat Bami heet. Ze besluiten haar terug te brengen naar haar baasje, ook al betekent het dat ze de grote stad Jeruzalem moeten binnengaan. Voor Jericho een uitdaging, want het Pascha wordt er net gevierd. Er zijn dus veel mensen op straat en het is een linke plek voor zwerfdieren.

    Als Jericho op zoek is naar een schuilplaats, wordt hij ingesloten door een groep kwajongens. Het lijkt fout af te lopen maar een vriendelijke timmerman genaamd Jezus komt tussenbeide. Jericho en Jezus worden vrienden en Jericho gaat door Jezus houding en omgang nadenken over zijn houding naar mensen. Maar dan wordt Jezus gearresteerd. Jericho verzamelt zijn dierenvrienden en stelt alles in het werk om zijn nieuwe mensenvriend te redden. Kan hij ook zijn hekel aan mensen overwinnen?

    In JERICHOS BEESTENBENDE wordt het verhaal van Jezus leven, kruisiging en opstanding verteld door de ogen van de dierenvrienden, en dat was een bewuste keus voor de producer van de film, Patrick Wells. Ik zie het te vaak gebeuren dat Jezus leven en liefde zo worden gepresenteerd, dat ze overweldigd worden door zware theologie, zegt hij. Zeker bij kinderen schiet je op die manier je doel voorbij. (...) Met JERICHOS BEESTENBENDE kozen we voor vijf dierenvrienden om het verhaal te vertellen maar wilden we tegelijkertijd de verhaallijn uit de Bijbel zo accuraat mogelijk volgen. Zo brengen we uiteindelijk Jezus offer en onze redding dichterbij voor kinderen op een voor hen toegankelijke manier. (...) Vergeving kan onze omgeving veranderen, en de beste mogelijkheid die we daarvoor hebben, is dat we onze kinderen

    leren over de kracht en het belang van vergeving in het licht van de Bijbel.

    Negen jaar werd maar liefst gewerkt aan JERICHOS BEESTENBENDE. Regisseur Bill Kowalchuk en uitvoerend producent Seth Willenson beschouwden het als een lievelingsproject. Samen hebben ze een brede ervaring met het maken van tekenfilms, maar het duo was wijs genoeg om voor dit project de raad en adviezen in te winnen van een groep voorgangers, priesters en theologen. De film mocht dan als uitgangs- punt hebben dat ze toegankelijk werd voor kinderen, de bijbelse basis werd nooit losgelaten. Het effect was onmiddellijk duidelijk toen JERICHOS BEESTENBENDE werd gepresenteerd in Amerika. De film won de Redemptive Storyteller Award op het Redemptive Film Festival en kreeg lovende kritieken op diverse andere festivals.

    Voor de Nederlandse uitgave van deze animatiefilm werden ook de nodige inspanningen gedaan. Zo werd er heel bewust gezocht naar een aantal herkenbare, enthousiaste stemmen. En die werden gevonden in de personen van Elbert Smelt (bekend van de band Trinity), Sharon Kips (winnares X-Factor en finaliste Popstars) en Ben Ketting (presentator van het populaire kinderprogramma Prinsen & Prinsessen).

    Ook Bens zoon Caleb maakt deel uit van de stemmencast. JERICHOS BEESTENBENDE is daarmee n van de eerste animatiefilms die zo breed gebruikmaakt van bekende stemmen uit christelijk Nederland. Elbert Smelt is enthousiast over zijn eerste ervaring met voiceovers (hij vertolkt de kameleon). Ik dacht eerst echt: Oh jongens, waar begin ik aan, bekent hij. Ik troostte mijzelf met de gedachte dat m'n zoontje het later vast heel leuk zou vinden dat ik in ieder geval n keer zoiets gedaan had. Maar hoe meer ik in het verhaal groeide en merkte dat het lukte, hoe leuker ik het vond. Ook vond ik het heel grappig om collega-muzikanten en andere mensen die ik ken, te horen in hun rollen. Goed gecast! Ik weet nog dat ik de tweede middag in de studio kwam en dat de stem van Jezus nog klonk in de film. Dat maakte indruk: echt de perfecte stem en toon en een en al goedheid. Echt tof! (...) Als je de plot hoort, denk je eerst Huh? Straathonden in de tijd van Jezus? Beetje vreemd, maar uiteindelijk is het gewoon het relaas van Jezus' laatste dagen vanuit een creatief gekozen perspectief. Dat kan ik wel tof vinden. Ik denk dat Roan, mijn zoontje, later slap ligt om mn rol! //

    12 l Kijk op Film l oktober 2013

    FILMFOCUS

    oktober 2013 I Kijk op Film l 13

    Elbert Smelt: 'Ik denk dat mijn

    zoontje later slap ligt om mn rol'

    Elbert Smelt : 'Ik weet nog dat ik de tweede middag in de studio kwam en dat de stem van

    Jezus nog klonk in de film. Dat maakte indruk'

  • 14 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 15

    FILMFOCUS FILMFOCUS TRADE OF INNOCENTSGerechtigheid heeft een held nodig

    Er zijn niet zoveel films die zowel ontroering als boosheid oproepen maar TRADE OF INNOCENTS is er zo n. Het verhaal neemt je mee naar Cambodja en legt de uitersten van de menselijke ziel bloot. Waar de een zijn leven op het spel zet om een eind te maken aan de schandalige uitbuiting van meisjes door de seksindus-trie, doet de ander er juist alles aan diezelfde seksindustrie te laten bloeien. Hij schuwt geen middel om tegemoet te komen aan het (perverse) genot van de westerse, rijke toerist, die zonder blikken of blozen een verse jonge bloem bestelt om een maand lang van te genieten.

    Wie denkt dat slavernij tot het verleden behoort, komt bij het zien van deze film bedrogen uit. Jaarlijks worden 1,2 miljoen kinderen verhandeld in de bizarre werkelijkheid van human trafficking ofwel mensen-handel. Daarnaast wordt een groot aantal vrouwen tot prostitutie gedwongen. Ook in Nederland leven veel prostituees (volgens schattingen telt ons land zon 25.000 prostituees) in totale afhankelijkheid van hun weldoener. Vaak worden de vrouwen met mooie vooruitzichten naar Nederland gelokt en eenmaal hier verandert hun leven in een hel van seksuele uitbuiting en gevangenschap.

    Waar volwassenen soms nog zelf de keuze hebben, ligt dat voor kinderen totaal anders. In TRADE OF INNOCENTS maken we kennis met kinderen, meisjes van nauwelijks 6 of 7 jaar die door de seksindustrie gebruikt worden. Het schuurt direct en roept (terecht) walging op. Datzelfde gevoel hebben hoofdrolspelers Alex Becker (Dermot Multroney) en zijn vrouw Claire (Mira Sorvino), een Amerikaans echtpaar dat in Afghanistan werkte en hun 7-jarige dochter

    verloor aan misbruik en moord. Zij kiezen er voor in Cambodja de strijd aan te gaan tegen de mensenhandel. Het blijkt niet zonder gevaar.

    De politiecommandant (Sahajak Boonthanakit) met wie Alex moet samenwerken, verwijt hem een oorlog te willen winnen die niet te winnen valt. Het symboliseert het fatalisme van veel overheidsfunctio narissen in Cambodja en ook Thailand. Officieel moeten ze de mensenhandel bestrijden, in de praktijk knijpen ze vaak een oogje toe of werken ze zelfs samen met de handelaars.

    En van die handelaars is Duke (Trieu Tran), een gewetenloze man die kinderen slechts als handels -waar ziet en zijn portemonnee graag vult met het geld van rijke toeristen als Malcolm (John Billingsley). Hij biedt Duke 30.000 dollar voor een maand met een jonge, verse bloem, synoniem voor een meisje van hooguit 6 dat nog maagd is. Bij veel toeristen heerst de gedachtenkronkel dat seks met een zeer jonge maagd je geneest van aids. Om aan deze wens tegemoet te komen, worden reeds misbruikte meisjes

    keer op keer dichtgenaaid. En wie denkt dat de sekstoeristen uit louter merkwaardige types bestaan, heeft het mis. In de film zien we Malcolm eerst met zijn vrouw en kinderen in Amerika bellen (love you) alvorens hij tot zaken overgaat.

    Wie de bizarre werkelijkheid van de mensen/kinderhandel op zich laat inwerken, snapt dat de film boosheid oproept. Dat gold ook voor Sorvino. Haar rol was niet toevallig. Ze is behalve actrice namelijk ook VN-Ambassadeur ter bestrijding van mensenhandel. Ze benadrukt dat hoewel het verhaal zich in Cambodja afspeelt de mensenhandel overal plaatsvindt. TRADE OF INNOCENTS is dan ook een wake-up call voor ons allen. De kwetsbaarheid en onschuld van de twee vriendinnetjes in de film ontroeren en komen heel dichtbij, zeker ook omdat het gevaar van kidnapping bijna voelbaar aanwezig is. Gerechtigheid heeft een held nodig. Waarom zou jij die held niet zijn? //

    Door: Rita

    THE BIBLEMisschien moeten we Mel Gibson dankbaar zijn voor zijn lef om het lijdensverhaal

    van Christus te verfilmen. De film THE PASSION is een belangrijk punt in de recente filmgeschiedenis gebleken. Het bastion van filmstudio's kreeg door dat er een grote doelgroep is die een hele speciale interesse heeft: bijbelse thema's in films en bijbels

    drama. Jarenlang werd dit gedomineerd door bijvoorbeeld de JESUS-film. Deze film werd uitgebracht in 1979 en is wereldwijd in evangelisatiecampagnes gebruikt door onder andere Campus Crusade for Christ. De film liet de kracht zien van het medium:

    er wordt geen bijbelstudie gegeven en geen preek gehouden. Maar je maakt het bijbel-verhaal mee. Je voelt de emoties, je voelt het conflict.

    en de opmars van bijbels drama

    Door: Wouter

    De laatste grote doorbraak in bijbels drama is misschien wel tv-serie THE BIBLE die in Amerika op History Channel werd uitgezonden. Het werd een hit. Waar komt dat succes vandaan? Misschien heeft het te maken met onze tijd waarin meer en meer ruimte is voor het verhaal. De Bijbel blijkt zijn boodschap helemaal niet verloren te hebben. De verhalen zijn het waard om verteld te worden, keer op keer. En het wordt verteld op een manier die helemaal past in de tijd van nu. Ook al lees je de Bijbel niet, toch raken de bijbelse verhalen je iedere keer weer. Of de Bijbel nu het levende Woord van God voor je is of slechts een inspirerend boek, we zijn nog lang niet uitverteld.

    Nu gaat het soms nog wel eens mis. Dan blijkt bijbels drama opeens toch een halve preek te zijn. Christelijke films en bijbels drama horen te inspireren en niet te informeren. Het moet de kijker onderdeel van het verhaal maken in plaats van slechts toeschouwer. Als bijbels drama goed wordt uitgevoerd, is het een bijzonder krachtige manier om de bijbelse verhalen te vertellen en door te geven!

    Gelukkig gaat de kwaliteit van bijbels drama de laatste jaren vooruit. Met misschien wel als voorlopig hoogtepunt de tv-serie THE BIBLE. Hoe zal deze serie het gaan doen in Nederland?

    Ondertussen is het een groeiend segment en kunnen we nieuw bijbels drama verwachten op allerlei verschillende manieren. Soms saai, tenenkrommend, maar soms zo ongelofelijk mooi en krachtig. Het is goed om te beseffen dat veel van het bijbels drama wordt gemaakt met een klein budget. Maar met veel creativiteit worden de oude verhalen opnieuw verteld. Er komen in ieder geval weer een paar nieuwe oude verhalen bij. Zowel het verhaal van Ester (THE BOOK OF ESTHER) als van Danil (THE BOOK OF DANIEL) zijn verfilmd.

    En voor wie er geen genoeg van kan krijgen: er komt een hele bijzondere bijbelbox uit. Een box met een mooie verzameling van bijbels drama. Een must-have voor iedere liefhebber van de Bijbel en bijbelverhalen. //

    oktober 2013 I Kijk op Film l 1514 l Kijk op Film l oktober 2013

  • 16 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 17

    FILMFOCUS

    Stephen Kendrick, de makers van FACING THE GIANTS en FIREPROOF, ook hun thuisbasis. Erin kon er de humor wel van inzien toen ze voor hun films benaderd werd. Ik dacht altijd: als ik een acteercarrire wil hebben, moet ik weg uit Albany. Maar God heeft duidelijk humor, want om mijn acteercarrire juist goed te starten, moest ik terug naar Albany.

    Haar aandeel in FIREPROOF plaatste Erin gelijk in de spotlights. De film werd een succes en leidde voor haar rechtstreeks naar andere filmrollen, zoals THIS IS OUR TIME en AMAZING LOVE. In AMAZING LOVE speelt Erin de rol van Beth, de vrouw van jeugdleider Stuart (gespeeld door Sean Astin, bekend van THE LORD OF THE RINGS). Het jeugdleiderskoppel gaat met een groep jongeren kamperen, maar er zijn wrijvingen als Ashley meegaat,

    een meisje dat zich van niets en niemand iets aan lijkt te trekken en die door de groep op verschillende manieren afgeschreven wordt. Als het tot een climax komt, besluit Stuart het bijbelverhaal van Hosea te vertellen om de groep een spiegel voor te houden.

    Beth heeft op het eerste gezicht maar een kleine rol in de film, bekent Erin, maar aan het einde kom je er achter dat ze begrijpt waarom jonge meisjes zich gekwetst en onbegrepen kunnen voelen. Dan speelt ze een belangrijke rol. Wat AMAZING LOVE voor mij speciaal maakt, is de manier waarop het n van mijn favoriete bijbelverhalen vertelt: dat van Hosea en zijn vrouw Gomer. Het is n van de mooiste voorbeelden van onvoorwaardelijke liefde en een afspiegeling van Christus liefde. Dat trok me in het bijzonder: de manier waarop het dankzij het verhaal van Hosea duidelijk maakt hoe wij mensen liefhebben

    omdat God ons eerst heeft liefgehad. Ik vond het op- windend hoe de principes van liefde in een huwelijk in dit verhaal toegepast werden op relaties in het algemeen. Het is heel krachtig.

    Erin heeft tot nu toe met name in christelijke films geacteerd. Een bewuste keuze, maar ze is zich ook bewust van de gevolgen voor haar als actrice. Er worden steeds meer christelijke films gemaakt, maar het is nog altijd moeilijk om er als acteur je levensonderhoud uit te halen, bekent ze. Natuurlijk be- seffen wij wel dat het loon van ons werk ook eeuwig- heidswaarde heeft. We zien het alsmeebouwen aan het Koninkrijk van God en het brengen van een

    belangrijke boodschap. Ik ben er trots op dat ik deel kan uitmaken van films die zo direct en duidelijk mijn geloof verwoorden en inzichtelijk maken. Tegelijkertijd geloof ik dat ik aan iedere vorm van entertainment kan bijdragen die een positieve werking heeft op onze cultuur. Dat gaat verder dan expliciet christelijke films.

    Erin heeft met een kennis daarom haar eigen productiemaatschappij opgericht om positief en tegelijkertijd hoogstaand entertainment te ontwikkelen. Wat er dus verder ook gebeurt: we gaan zeker meer horen (en zien!) van Erin Bethea! //

    Wie een liefhebber is van christelijke films ziet haar de afgelopen jaren regelmatig verschijnen op het scherm. Erin Bethea werd vooral bekend door haar rol als Catherine Holt in FIREPROOF, maar heeft inmiddels al veel andere interessante rollen op haar cv staan. En ze werkt vanuit een uitgespro-ken missie. We spraken met Erin over haar drijfveren en haar recente films, waaronder AMAZING LOVE.

    Erins acteerloopbaan begon op de klassieke manier: in het theater. Als klein meisje was ze al gefascineerd door het toneel, en het werd een hobby waar ze zich met hart en ziel op stortte. Nu ziet ze het als een goede leerschool voor haar huidige acteerwerk. Het theater is een compleet andere kunstvorm dan film maar als het om karakterstudies gaat, is het van onschatbare

    waarde, zegt Erin. Het is een perfecte training om avond na avond te investeren in het karakter dat je speelt, terwijl je bij films maar kort bezig bent met hetzelfde personage.

    Tijdens mijn middelbare schoolperiode ging ik helemaal voor klassiek theater, maar toen mijn school periode voorbij was, was ik wel huiverig geworden om me helemaal in die wereld te storten. Qua ethiek en manier van omgang werden sommige dingen als normaal geaccepteerd die ik niet kon verenigen met mezelf. Erin, overtuigd christen, besloot zich te richten op familievriendelijk entertainment. Ze verhuisde naar Florida en ging bij Disney aan het werk als actrice. En hoewel ze geografisch dus juist verder wegtrok van Hollywood kwamen films juist dichterbij. Erin groeide namelijk op in Albany, een plaatsje in Georgia. Hier hadden de broers Alex en

    oktober 2013 I Kijk op Film l 17

    ONS WERK HEEFT EEUWIG-HEIDSWAARDE

    Actrice Erin Bethea:

    Amazing Love het verhaal van Hosea

    Door: Leon

    16 l Kijk op Film l oktober 2013

  • 18 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 19

    In LOVES ABIDING JOY (deel 4) zien we hoe Missie en haar man Willie hun leven in het verre Westen hebben opgebouwd. Na de adoptie van Jeff is het gezin uitgebreid met Maddie en Kathy. Willie runt de boerderij en Missie staat voor de klas. Door de aanleg van een spoorlijn kan Missies vader eindelijk op bezoek komen. Het blijde weerzien wordt al snel overschaduwd door een uiterst tragische gebeurtenis, die het leven van Missie totaal op zn kop zet. Ze is een tijdlang niet in staat les te geven. Omdat de inkomsten van alleen de boerderij echter t weinig opleveren, besluit Willie het aanbod van de burgemeester om sheriff te worden, aan te nemen. En ook dat blijft niet zonder gevolgen.

    Regisseur Michael Landon jr. (inderdaad, zoon van de beroemde KLEINE HUIS OP DE PRAIRIE acteur) laat zich ook nu weer niet onbetuigd. De verhaallijnen komen heel dichtbij, de beelden zijn schitterend en de muziek maakt het geheel compleet. De films appelleren iedere keer weer aan de hang naar avontuur, ook al was het voor de mensen toen vooral een kwestie van overleven. De films zijn alle gebaseerd op boeken van de succesvolle schrijfster Janette Oke. Zij verklaart de aantrekkingskracht van de films als volgt: We hebben allemaal de behoefte om ergens bij te horen en geliefd te zijn. Dat gaat veel verder dan eten, kleding en onderdak. De mensen anno 2013 zijn nog steeds hetzelfde menselijke pakket. Onze situatie is alleen anders. Ik denk dat kijkers zich niet zozeer identificeren met de gebeurtenissen uit de serie maar veel meer met de menselijke emoties.

    En emoties zijn er ook in de vijfde film, LOVES UNENDING LEGACY, volop te vinden. Een paar jaar na de dood van echtgenoot Willie besluit Missie terug te keren naar het dorp van haar ouders. Ze pakt haar oude beroep als lerares weer op en voelt zich al snel thuis in het dorp. Als er een groep weeskinderen arriveert, op zoek naar onderdak en geborgenheid, besluit Missie, totaal onverwacht, een 14-jarig meisje

    in huis te nemen. Het opvoeden van een opstandige puber blijkt echter geen gemakkelijke klus, zeker als blijkt dat Belinda een geheim met zich meedraagt en s nachts regelmatig het huis uit sluipt. En dan is er nog de aantrekkelijke sheriff Zach Tyler, die haar bepaald niet onberoerd laat.

    In LOVES UNFOLDING DREAM (deel 6) schuift de verhaallijn een generatie op. Belinda is inmiddels een bijzonder aantrekkelijke jongedame die niets liever wil dan arts worden. Als de lokale dokter een assistent zoekt, kan ze dan ook niet wachten om aan de slag te gaan. Deze heer op leeftijd vindt het maar niets dat vrouwen zon mannenberoep willen uitoefenen. Zijn mening wordt gedeeld door de jonge Drew Simpson, een advocaat uit New York, die tijdelijk in het dorp verblijft om de nalatenschap van zijn oom te regelen. Het levert hem bepaald geen sympathie van Belinda op maar al snel ontdooit de verhouding en bloeit er een veelbelovende vriendschap op. Als de dokter uiteindelijk overstag gaat en Belinda als assistente aanneemt, krijgt ze te maken met een lastige patint. En ook dt contact zorgt voor een verrassende wending. //

    HET PRAIRIE

    LEVEN BLIJFT

    B(L)OEIEN

    18 l Kijk op Film l oktober 2013

    Goed nieuws voor de liefhebbers van de eerste drie films uit de serie LOVE COMES SOFLTY. Deel 4, 5 en 6 zijn inmiddels verschenen en staan garant voor bijna vijf uur bijzonder mooi prairie

    entertainment. De populariteit van de serie is ongekend. Na drie films voel je je als kijker op een bepaalde manier verbonden met Marty, Clark en

    Missie en wil je niets liever dan weten hoe het verdergaat.

    FILMFOCUS

    Door: Rita

  • 20 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 21augustus 2012 I Kijk op Film l 21

    THE BOOK OF ESTHER 2013 90 minuten (Door: Wouter)

    We schrijven 482 voor Christus, Perzi. Een beeldschoon Joods meisje wordt uitgekozen om koningin te worden van het Perzische rijk. In THE BOOK OF ESTHER wordt dit prachtige, bijna mythische bijbelverhaal verteld. De film is niet een grootse epische film met oorlogen, strijd, grote mensenmassa's en veel actie. Deze film maakt het verhaal juist klein. Soms wat te klein zelfs. Paleis, troon en hofhouding komen wat karig over. Dat komt wellicht omdat er maar een beperkt budget beschikbaar was. Er is gekozen om juist de verschillende karakters meer uit te werken. En daar slaagt dit bijbels drama prima in. Zo krijg je vanaf het begin de spanning mee tussen de Jood Mordechai (de oom van Esther) en de onbetrouwbare Haman. En de haat tegen het Joodse volk. Daarbij wordt het prachtige verhaal verteld van een Joodse koningin die grote risico's neemt om haar eigen volk te redden. THE BOOK OF ESTHER is een vertelling die dicht bij het originele bijbelverhaal blijft en creatieve vrijheid neemt waar dat mogelijk en passend is. //

    The Book of Esther

    UW (FILM) ADVERTENTIE

    HIER?Meer informatie en contact:

    Theo WijbengaT 0511 - 47 57 46

    E [email protected]

    FILMRECENSIES

    THE MARK REDEMPTION

    2013 94 minuten (Door: Leon)

    Marinier Chad Turner ontdekt dat hij het doelwit is van een groep huurlingen, geleid door de sinistere Joseph Pike. Deze mannen jagen Chad op als onderdeel van een duister, groot plan. Ze zijn echter niet uit op Chad zelf, maar op iets dat hij in zich draagt, een revolutionaire biometrische chip. Ondertussen lijkt de wereld in brand te staan. Paniek en chaos heerst op straat en mensen verdwijnen op onverklaarbare wijze. Als Chad en een stewardess, Dao, uit een vliegtuig moeten springen, komen ze terecht in deze gevaarlijke situatie. In de straten van Bangkok ontdekt Chad dat hij door de chip onderdeel is van een veel groter plan. Zijn keuzes zullen van

    levensbelang zijn...De filmserie THE MARK vertelt de gebeurtenissen

    uit Openbaringen gedramatiseerd zoals ook de LEFT BEHIND serie dit deed. THE MARK laat je het verhaal beleven als een spannende actiethriller, gezien door de ogen van een individu. Waar het boek Openbaringen veel mensen boven de pet gaat of de apocalyptische gebeurtenissen niet te bevatten zijn, richt THE MARK zich op het verhaal van n iemand en ontvouwt alles zich vanuit zijn gezichtspunt. Dat brengt je middenin de actie en spanning. En het levert veel stof tot napraten op! //

    CHRISTMAS WITH A CAPITAL C

    2011 81 minuten (Door: Paul)

    Het begrip kerstfilm kent iedereen wel. Veel sneeuw, kerstbomen, cadeaus, familie en een portie goed gevoel. We vinden het stiekem ook nog wel leuk in december. Maar waar draait het nu echt om bij het Kerstfeest? Dat is de centrale vraag in de film CHRISTMAS WITH A CAPITAL C.

    Mitch (Daniel Baldwin, een van de acterende Baldwin broers) is een succesvolle advocaat, die terugkeert naar zijn geboortedorp in Alaska. Burgemeester aldaar is Dan (Ted McGinley, MARRIED WITH CHILDREN). Ieder jaar met Kerst bouwt Dan een kerststal in het dorp. Mitch komt daar tegen in t verweer. Hij vindt dat Dan zijn religie opdringt aan de rest van de inwoners, ook nog

    eens met geld van de staat en op publiek terrein. Hij spant een rechtszaak aan en er ontstaat een pittige strijd. Dan wil de kerststal echter koste wat kost behouden, want het Kerstfeest is voor hem veel meer dan alleen maar een vakantieperiode met gezelligheid en cadeaus. Het Kerstfeest draait voor hem om de komst van de Verlosser naar de wereld.

    CHRISTMAS WITH A CAPITAL C is een film met sneeuw, kerstbomen en al die andere overbekende decemberelementen, maar ten diepste is CHRIST-MAS WITH A CAPITAL C een film over de echte betekenis van het Kerstfeest. //

    UNDAUNTED THE EARLY LIFE OF JOSH MCDOWELL

    2011 65 minutes (Door: Rita)

    De jeugd van Josh McDowell is een opeenstapeling van ellende. Zijn vader is een alcoholist die geweld niet schuwt, zijn moeder is zo dik dat ze nauwelijks normaal kan functioneren en de mannelijke hulp in de huishouding misbruikt Josh zeven jaar lang. Het beeld van God als een liefhebbende Vader wil er bij Josh dan ook niet in. Hij haat zijn vader, vervloekt God en op school doet hij er alles aan zijn medeleer-lingen die christen zijn belachelijk te maken. Als ze hem op hun beurt uitdagen te bewijzen dat Jezus nooit uit de dood is opgestaan, gaat hij de uitdaging aan. Vast overtuigd van het feit dat God en Jezus tot het rijk der fabelen behoren, gaat hij op zoek naar bewijs. Zijn zoektocht werpt inderdaad zn vruchten af Uiteindelijk kan Josh niet anders dan concluderen dat God en Jezus waarheid zijn. Het zet zijn leven op zn kop.

    UNDAUNTED (Onverschrokken) is een indringend docudrama, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Josh McDowell, de bekende evangelist, spreker en schrijver. Slechts weinigen kennen zijn vroegste geschiedenis. Doordat McDowell hier ook als verteller optreedt, komt het verhaal extra dichtbij. UNDAUNTED is een realistisch maar ook ontroerend drama over afwijzing, gebrek aan eigenwaarde, de kracht van liefde en vergeving. //

    THE GENESIS CODE

    2011 138 minuten (Door: Leon)

    Over weinig onderwerpen wordt zoveel gediscus-sieerd als over het ontstaan van onze aarde. De Bijbel en wetenschap lijken dan lijnrecht tegenover elkaar te staan. THE GENESIS CODE werpt een frisse blik op het vraagstuk. In de film volgen we Kerry Wells en Blake Truman, een studente en een talentvolle hockeyspeler. Ze hebben allebei hun eigen uitdagingen en problemen. Studenten en leraren dagen Kerry regelmatig uit om haar geloof in de waarheid van de Bijbel. En Blake mag dan flitsend en succesvol lijken in sport, hij worstelt met een verborgen last. Als Kerry een opdracht krijgt om een profiel te schrijven over Blake, klikt het tussen de twee, ook al verschillen ze over veel van mening. Gods relatie tot mensen bijvoorbeeld. Als Kerry ontdekt wat Blake dwars zit, raadt ze hem aan om te bidden. Blake wil er niets van weten. Waarom bidden tot een God van een Bijbel die ontkracht wordt door wetenschap? De vraag is herkenbaar, en Kerry ziet hem als een uitdaging. Ze gaat op onderzoek uit en gaandeweg dringt zich, vanwege haar ontdekkingen, een andere vraag op. Wat als wetenschap en de Bijbel beide op waarheid berusten?

    THE GENESIS CODE behandelt een heikel onderwerp op een manier waarmee mensen zich kunnen identificeren. Het verhaal werpt licht op een eeuwenoude discussie en wat dit alles betekent voor het hier en nu. En dat is een knappe prestatie. //

    FULLY ALIVE

    2012 102 minuten (Door: Paul)

    Veel mensen gaan dood als ze 25 zijn maar worden pas begraven op hun 75ste. Dat is de stelling van auteur en spreker Ken Davis, die ons in FULLY ALIVE oproept om tot leven te komen, voluit te gaan leven. Zelf ervaarde hij een keerpunt in zijn leven toen hij een foto van zichzelf zag, een foto van een man die door zijn omvang niet in staat was om lekker met zijn kleinkind te spelen. Hij veranderde zijn leven radicaal!

    In deze registratie neemt Ken de kijker met veel humor en inspiratie mee op zijn zoektocht van berusting naar een leven vol energie en geloof. FULLY ALIVE is gemaakt door de gebroeders Erwin (OCTOBER BABY) en Gary Wheeler (JIMMY). Echte filmmakers, die van dit optreden een ware belevenis maken, afgewisseld met beelden uit het leven van Ken zelf.

    Ken Davis verhaal werkt aanstekelijk. FULLY ALIVE houdt de kijker met een lach en veel zelfspot een spiegel voor die tot nadenken stemt. Ook stuurt de film de toeschouwer aan t eind weg met het gevoel dat voluit leven ook voor hem of haar mogelijk is. En dat is ook zo. Niet overleven maar voluit leven! Dat is Gods bedoeling! Daar kun je niet meer omheen na Kens verhaal! Begin nu... //

  • 22 l Kijk op Film l oktober 2013 oktober 2013 I Kijk op Film l 23augustus 2012 I Kijk op Film l 23

    Ben je in staat om na negen maanden blijde verwachting je kind direct na de geboorte te wurgen omdat het een meisje is? Heb jij het in je om bij de twintig wekenecho te vragen naar het geslacht om in het geval van een meisje tot abortus over te gaan?

    Ben je in staat om je eigen dochter te verwaarlozen en mishandelen terwijl je je zoon op handen draagt? Deze afgrijselijke en volgens velen onmenselijke taferelen zijn aan de orde van de dag in India en China. ITS A GIRL maakt deze gendercide openbaar.

    Een aangrijpende documentaire die niemand onberoerd laat.

    Door: Carlinke

    Hedendaagse massamoorden door eeuwenoude tradities

    EEN AANGRIJPEND VERHAAL ITS A GIRL vertelt het verhaal van de vermiste,

    geaborteerde en vermoorde meisjes in India en China. Het verhaal van de vrouwen die lijden onder extreem geweld vanwege de bruidsschat traditie. Vrouwen die dapper het leven van hun dochters proberen te redden, maar ook vrouwen die hun dochters vermoord hebben, omdat ze alleen maar zoons willen. Experts en activisten uit diverse landen van over de hele wereld zetten deze verhalen in de context en laten zien wat er moet gebeuren om deze schending van mensenrechten, deze gendercide, tegen te gaan. De documentaire geeft een duidelijk beeld van de omvangrijkheid van het probleem van gendercide en alle daaruit voortvloeiende problematiek.

    EEUWENOUDE TRADITIESDeze oorlog tegen meisjes vindt zijn oorsprong in

    eeuwenoude tradities en diepgewortelde culturele opvattingen, welke, in combinatie met de heersende politiek, leiden tot een toename van de eliminatie van meisjes. In India is de bruidsschat traditie van grote invloed op de manier van kijken naar vrouwen. Ouders van een dochter moeten veel geld betalen aan de familie van de man, om haar gehuwd te krijgen. Hierna wordt de vrouw in de familie van de man opgenomen en zien ouders haar veelal nooit meer terug. Hierdoor is het beeld ontstaan dat meisje op alle fronten alleen maar geld kosten, terwijl je ze uiteindelijk kwijtraakt. Men krijgt er dus niks voor terug.

    In China is de n-kind-politiek van grote invloed op de gendercide. Ook daar is het traditie dat de zoon zorgt voor de familie en de familiebezittingen. Aangezien men in China, met een paar uitzonderingen daargelaten, slechts n kind mag hebben, is ook daar de wens zeer groot dat dit ene kind een jongen is.

    VAN ABORTUS TOT VROUWENHANDELDe UN heeft vastgesteld dat zeker 200 miljoen meisjes

    vermist worden als resultaat van deze gendercide. Deze vermissingen kunnen vier dingen betekenen:

    1 Geaborteerd Hoewel in India het maken van een echo om zo het geslacht van de foetus te achterhalen verboden is, komt het nog zeer regelmatig voor dat vrouwen het kind laten aborteren zodra duidelijk is dat het om een meisje gaat. Veel artsen nemen geld aan om in het geheim een echo te maken, om vervolgens, in geval van een meisje, over te gaan tot abortus. Soms staat de vrouw zelf achter deze abortus, aangezien ook zij gelooft dat een meisje niks waard is. Maar zeer regelmatig komt het voor dat de vrouwen gedwongen worden een abortus te ondergaan.

    Wanneer ze dit niet doen, worden ze mishandeld, verwaarloosd en soms zelfs vermoord.

    2 Vermoord na de geboorte Veel ouders kiezen ervoor de pasgeboren baby om te brengen zodra duidelijk is dat het om een meisje gaat. Ze geloven dat een meisje niks waard is en willen alleen jongens opvoeden. Wanneer het meisje geboren is, wordt ze gewurgd en vermoord door verstikking.

    3 Naamloze kinderen Het meisje leeft nog maar is nooit opgegeven als geboren, waardoor ze geen officile status heeft en nooit naar school zal kunnen of zal kunnen werken. In India hebben deze meisje de naam Nakusa of Nakushi, wat 'ongewenst' betekent.

    4 Ontvoerd Sommige meisjes hebben het geluk bij ouders geboren te worden die, ongeacht het geslacht, veel van hun kinderen houden. Toch zijn ook deze meisjes niet veilig. Met name in China komt het voor dat meisjes op jonge leeftijd ontvoerd worden, om ver- kocht te worden aan gezinnen die een zoon hebben. Doordat de gendercide al decennialang aan de gang is, zijn er op dit moment veel meer mannen dan vrouwen in China. De kans op het vinden van een

    bruid en daarmee de kans op nageslacht is dan ook een stuk kleiner geworden. Om die reden worden meisjes al op jonge leeftijd gekocht door families met zonen, zodat de bruid voor hun zoon alvast geregeld is.

    De gendercide heeft zeer verstrekkende gevolgen die op dit moment steeds meer zichtbaar worden. Deze systematische overtreding van de mensenrechten moet stoppen. Dit kan helaas niet onmiddellijk, vanwege de diepgewortelde cultuur die ten grondslag ligt aan dit probleem. Toch mag dat geen reden zijn om het maar zo te laten. ITS A GIRL gaat in op de problemen en levert een discussie en actiegids bij de film, zodat iedereen die de film heeft gezien en geraakt is, een steentje kan bijdragen aan de oplossing van dit complexe probleem. //

    FILMFOCUS

    GENDERCIDEIedereen heeft wel een keer van genocide gehoord, het systematisch elimineren van een bepaalde groep mensen. Gendercide is echter een minder bekende vorm. Bij gendercide gaat het, net als bij genocide, om het systematisch elimineren van een groep, namelijk een bepaald geslacht.

    oktober 2013 I Kijk op Film l 2322 l Kijk op Film l oktober 2013