Kicto Nieuwsbrief dec. 2010

3
Inhoud: BICTA- praktijkdag Hengelo Vernieuwde pagina Automatisering. Digibord essentials van Heutink nu voor iedereen ICT-lessen maken met Station to Station Spreekbeurten Voor onder de kerstboom Voor directies en ICT-ers: Zie volgende pagina Nieuwsbrief 8 december 2010 Pag. 1 Voor leerkrachten BICTA-praktijkdag Hengelo Vorig jaar op de Iselinghe Hogeschool in Doetinchem, nu weer Edith Stein in Hengelo: de praktijkmiddag van ICT-ers uit Twente en Achterhoek, zeker ook voor alle leerkrachten en di- recties: woensdag 19 januari; 13.0017.00 uur. Met 12 interessante workshops, o.a.: Digibordvaardigheden op niveau. Powerpoint: meer dan een aantal dia’s. Wikiwijs Mijn naam is Haas (woordenschat) Etc. Bovendien is er een mini-markt waar allerlei nieuwigheden worden ge- demonstreerd. Inschrijving staat nu reeds open: http://kennisnet.apmi.nl/bicta_praktijkdag_2011.html Vernieuwde pagina Automatisering. In de Konot-Sharepointomgeving stonden ze wel al online: tips, handleidingen, probleempjes zelf oplossen, je wachtwoord veranderen, maar nog niet zo mooi gegroepeerd als nu. Dean heeft de helpdesksite een mooie opknapbeurt gegeven en alles, per onder- deel, bij elkaar gezet. Bovendien zijn er nogal wat nieuwe items bijgekomen. Voor een stukje selfservice ga naar: http://www.konot.nl/organisatie/automatisering/ default.aspx Digibord essentials van Heutink nu voor iedereen. De gebruikers van de HD borden kennen ze wel: de digibord essentials. Heutink legt ze nu ook voor anderen onder de kerstboom. Niet zo maar even aanklikken en al die praktische dingetjes tot je beschikking hebben; Heutink wil er wel wat voor terug. Je moet eerst een lijstje invullen met allerhande (school)gegevens, en dan zijn ze voor jou. http://id.heutink-ict.nl/ ICT-lessen maken met Station to Station. De trainers van Station to Station horen vaak van leerkrachten dat ze meer ict-toepassingen in hun onderwijs willen gebruiken. Sommige leerkrachten vinden het moeilijk om ideeën te be- denken en ervaren dat het zoveel voorbereidingstijd kost. Daarom zijn de trainers van Station to Station een nieuw initiatief gestart. Sinds 3 november jl. is er elke twee weken een lesbrief. Deze les- brieven gaan over lesgeven met ict-toepassingen zoals Wordle, Glogster, Twitter en Excel. Je kunt de lessen vinden op: http://www.stationtostation.nl/netwijs/zelf_lessen_maken_met_ict/ Spreekbeurten Van André Manssen weer een aantal prachtige tips hoe je de spreek- beurten voor je leerlingen interessanter kunt maken en hoe ze hun werk kunnen publiceren. Het artikel bevat maar liefst zes links met verschillende suggesties. Zo kun je een Powerpoint uploaden naar Slideshare om hem daarna te em- bedden in de website van je groep. (Embedden is een code toevoegen, zodat de presentatie naadloos in de website past. Vraag Dean hoe dat moet.) Voor onder de kerstboom (bij een collega). Verras je zelf of iemand anders met een keur aan (veelal) gratis te downloaden software. http://www.softwarebase.nl/

description

Kicto Nieuwsbrief December 2010

Transcript of Kicto Nieuwsbrief dec. 2010

Inhoud:

BICTA-

praktijkdag

Hengelo

Vernieuwde

pagina

Automatisering.

Digibord

essentials van

Heutink nu voor

iedereen

ICT-lessen maken

met Station to

Station

Spreekbeurten

Voor onder de

kerstboom

Voor directies

en ICT-ers:

Zie volgende pagina

Nieuwsbrief 8 december 2010 Pag. 1

Voor leerkrachten

BICTA-praktijkdag Hengelo

Vorig jaar op de Iselinghe Hogeschool in Doetinchem, nu weer Edith Stein in Hengelo: de praktijkmiddag van ICT-ers uit Twente en Achterhoek, zeker ook voor alle leerkrachten en di-recties: woensdag 19 januari; 13.00—17.00 uur. Met 12 interessante workshops, o.a.: Digibordvaardigheden op niveau.

Powerpoint: meer dan een aantal dia’s.

Wikiwijs

Mijn naam is Haas (woordenschat)

Etc.

Bovendien is er een mini-markt waar allerlei nieuwigheden worden ge-

demonstreerd.

Inschrijving staat nu reeds open: http://kennisnet.apmi.nl/bicta_praktijkdag_2011.html

Vernieuwde pagina Automatisering. In de Konot-Sharepointomgeving stonden ze wel al online: tips, handleidingen, probleempjes zelf oplossen, je wachtwoord veranderen, maar nog niet zo mooi gegroepeerd als nu. Dean heeft de helpdesksite een mooie opknapbeurt gegeven en alles, per onder-deel, bij elkaar gezet. Bovendien zijn er nogal wat nieuwe items bijgekomen. Voor een stukje selfservice ga naar: http://www.konot.nl/organisatie/automatisering/default.aspx

Digibord essentials van Heutink nu voor iedereen. De gebruikers van de HD borden kennen ze wel: de digibord essentials. Heutink legt ze nu ook voor anderen onder de kerstboom. Niet zo maar even aanklikken en al die praktische dingetjes tot je beschikking hebben; Heutink wil er wel wat voor terug. Je moet eerst een lijstje invullen met allerhande (school)gegevens, en dan zijn ze voor jou. http://id.heutink-ict.nl/

ICT-lessen maken met Station to Station. De trainers van Station to Station horen vaak van leerkrachten dat ze meer ict-toepassingen in hun onderwijs willen gebruiken. Sommige leerkrachten vinden het moeilijk om ideeën te be-denken en ervaren dat het zoveel voorbereidingstijd kost. Daarom zijn de trainers van Station to Station een nieuw initiatief gestart. Sinds 3 november jl. is er elke twee weken een lesbrief. Deze les-brieven gaan over lesgeven met ict-toepassingen zoals Wordle, Glogster, Twitter en Excel. Je kunt de lessen vinden op: http://www.stationtostation.nl/netwijs/zelf_lessen_maken_met_ict/

Spreekbeurten Van André Manssen weer een aantal prachtige tips hoe je de spreek-beurten voor je leerlingen interessanter kunt maken en hoe ze hun werk kunnen publiceren. Het artikel bevat maar liefst zes links met verschillende suggesties. Zo kun je een Powerpoint uploaden naar Slideshare om hem daarna te em-bedden in de website van je groep. (Embedden is een code toevoegen, zodat de presentatie naadloos in de website past. Vraag Dean hoe dat moet.)

Voor onder de kerstboom (bij een collega). Verras je zelf of iemand anders met een keur aan (veelal) gratis te downloaden software.

http://www.softwarebase.nl/

Voor directies en ICT-ers

KictO bijeenkomst 30 november. Tussen alle cursusbijeenkomsten door is er nog een dinsdagmiddag gevonden om met elkaar te spreken over meer reguliere zaken. Op 30 november was er zo’n moment. De volgende punten zijn een greep uit de agenda van toen en bevatten actuele informatie over op handen zijnde acties. Overigens de PPT behorend bij de presentatie staat hier op de teamsite voor ICT-coördinatoren.

BIC-book. Het kleine netbookje dat we in de nieuwsbrief van 8 oktober reeds presenteerden, werd nu “live” getoond, inclusief een aantal interessante pakketten met (tijdelijke) licenties, behorend bij dit BIC-book. Elke ICT-coordinator is in de gelegenheid dit totaal enige tijd op proef in gebruik te nemen voor zijn/haar eigen groep of die van een collega. Maak dit vóór de kerstvakantie aan ons kenbaar, zodat we een toedeling kunnen maken op basis van gewenst gebruik en het aantal belangstellenden. Meer informatie met links naar betreffende toepassingen in de hierboven genoemde PPT of in de laatste Info uitgave van APS-IT Diensten. (Pagina hier te downloaden)

Acadin. Uit de dit voorjaar gehouden KictO-enquête bleek o.a. dat er grote behoefte is aan een applica-tie voor meer begaafde leerlingen. Een werkgroep, bestaande uit Theo Vol-lenbroek, Joke Groeneveld, Ine Diepenmaat, Lidy Groeneveld en Jan Nijland is met deze materie aan de slag gegaan. Het resultaat is o.m. de “ontdekking” van Acadin: een webbased tool waar leerlingen a.d.h.v. ver-schillende criteria op maat gemaakte opdrachten maken, deze (digitaal) inle-veren en de leerkracht daarop feedback geeft. Voor Joke Groeneveld was dit een uitstekend voorbeeld om er haar eindopdracht van de oplei-ding digicoach van te maken. Zij hield dan ook een inspirerende presentatie over dit onderwerp. Talentvolle leerlingen vragen om meer!

Onderzoek Didactiek en Leiderschap in Balans. Aan het begin van 2008 nam meer dan 75% van de Konotcollega’s deel aan het onderzoek Di-dactiek in Balans. De uitslag leidde tot een beleidsdocument waarin o.m. was opgenomen dat de ict-coordinatoren zich wensten te professionaliseren tot digicoaches. Inmiddels is dat grotendeels gebeurd. (Zie verder in deze nieuwsbrief). Een prima moment om te meten hoe we er nu voor staan. Vandaar dat leerkrachten een uitno-diging ontvangen om opnieuw aan dit webbased onderzoek deel te nemen. Het betreft dan alleen de scholen waar deze maand een digicoach afstu-deert. Op andere scholen zijn ICT-coördinatoren in een opleidingsfase waar ander onderzoek een rol speelt. Parallel hieraan loopt het onderzoek Leiderschap in Balans, bedoeld voor directies en ICT-ers. Verzoek aan allen, behorend tot die groep, om hieraan deel te nemen. Doel van de scheiding in het onderzoek is om helder te krijgen in hoeverre de visies, behoeften en ambities van leerkrachten enerzijds en (mede)beleidsmakers anderzijds overeenkomen of verschillen.

De uitnodiging tot deelname zal worden verspreid door de ICT-er, die hiervoor een door het onderzoeksinstituut ITS een e-mail ontvangt.

Het onderzoek staat open tot 25 februari. Ruim de tijd dus om er gevolg aan te geven. Onder het motto “Meten is weten en kennis leidt tot vooruitgang” bieden we deze mogelijkheid aan. Mogen we weer rekenen op een prima “opkomstpercentage”?

Nog meer informatie op de volgende pagina

Inhoud:

KictO bijeen-

komst

30 november.

BIC-book.

Acadin

Onderzoek

Didactiek en

Leiderschap in

Balans.

Nieuwsbrief 8 december 2010 Pag. 2

Vervanging, onderhoud en bekostiging beamers.

Dit najaar heeft KictO een gezamenlijk traject uitgevoerd voor vervanging en onderhoud van

beamers.

Blijkens informatie op de KictO-bijeenkomst van 30-11 bleken de adviezen uit

een daaraan voorafgaande inventarisatie goeddeels uitgevoerd. Uit traject is

daarmee afgesloten. Toekomstige acties kunnen nu door de scholen individu-

eel met betreffende leveranciers worden uitgevoerd.

Aandachtspunt blijft de financiële administratie. Na overleg met Rick Keus kan

daarover het volgende worden opgemerkt:

Beamers en digitale schoolborden worden/werden in 1 aanschaf gedaan en volgens een gelijke

afschrijvingstermijn weggeboekt in de financiële boekhouding en binnen de begroting. Nu blijkt

dat beamers niet zo lang meegaan als we hadden verwacht en we dus eerder tot aanschaf van

nieuwe beamers over moeten gaan. De digitale schoolborden gaan daarentegen veel langer

mee en hebben een afschrijvingstermijn van 10 jaar. Het is daarom verstandig om beamers en

digitale schoolborden apart te houden m.b.t. de afschrijvingstermijn.

Omdat we binnen de Konot-systematiek geen afschrijvingstermijnen korter dan 5 jaar kennen,

doe je er verstandig aan om de beamers te activeren onder "ICT" (afschrijftermijn van 5 jaar)

en het digitale schoolbord onder "apparatuur" (afschrijvingstermijn van 10 jaar). Omdat bea-

mers soms eerder kapot gaan, lijkt het verstandig om buiten de boekhouding om, voor je eigen

school geld hiervoor in reserve te houden.

Migratie Sharepoint 2010.

Deze week ontvingen we het bericht dat één van de drie potentiële aan-

bieders van Sharepoint 2010 zich heeft teruggetrokken uit het offerte

traject.

Ook nog deze week ontvangt de werkgroep de twee overgebleven kandi-

daten voor een toelichting op de door hen uitgebrachte offerte.

We zullen ons dan ook beraden over de ontstane situatie van twee aanbieders.

Afstuderen digicoaches.

Vlak voor de zomervakantie van 2009 meldden we dat 19 ICT-coördinatoren werden geschoold

als digicoach. Een post-HBO opleiding van ruim een jaar.

Op 14 december is het dan zover: 19 van onze collega’s worden gecertifi-

ceerd en gaan verder als digicoach door het leven.

Van harte proficiat, Theo Vollenbroek, Lidy Groeneveld, Ine Diepenmaat,

Paul Kamphuis, Marieke Brunninkhuis, Frieda uit ’t Broek, Marion Keemers,

Walter Vollenbroek, Joke Groeneveld, Marijke Egbers, Tamara de Wals,

Judith Goorhuis, Irma Segerink, Martijn Keur, Robert Westerhof, Wendy

Helming, Daniëlle Blokhuis, Wilma Bekhuis en (Nutsschool gast) Paul Jonge

Poerink.

Meer aandacht voor dit onderwerp op o.m. onze konotsite en in de volgen-

de Info&Co.

Tot slot wenst het KictO team alle konotters een sfeer-

volle kerst en een vakantie die in overeenstemming is

met je wensen.

Bijgaande afbeelding zullen velen als een hint herkennen

Inhoud:

Vervanging, on-

derhoud en be-

kostiging bea-

mers

Migratie Share-

point 2010

Afstuderen

digicoaches.

Nieuwsbrief 8 december 2010 Pag. 3