V+MZW brochure okt t/m dec 2010

92
vormingplus kennis voor ‘t leven cursussen - workshops - lezingen - uitstappen Je kwaliteit, je uitdaging p. 13 Vrij-Spraak: Geestelijke gezondheid p. 30 Kies je eigen ecologische stijl p. 40 Imagine No John Lennon p. 55 Bezoek Volkssterrenwacht Beisbroek p. 64 In de fotoclub p. 77 okt-nov-dec 2010 | driemaandelijks tijdschrift

Transcript of V+MZW brochure okt t/m dec 2010

Page 1: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

vormingplus

kennis voor ‘t leven

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

Je kwaliteit, je uitdaging p. 13

Vrij-Spraak: Geestelijke gezondheid p. 30

Kies je eigen ecologische stijl p. 40

Imagine No John Lennon p. 55

Bezoek Volkssterrenwacht Beisbroek p. 64

In de fotoclub p. 77

okt-nov-dec 2010 | driemaandelijks tijdschrift

Page 2: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

2

schrijf je nu in!

Legende

Bij elke activiteit vind je een aantal kleine kleine afbeeldingen die bijkomende informatie geven over een cursus, workshop, uitstap, lezing … Hieronder vind je wat meer uitleg bij deze pictogrammen:

Waar kan ik inschrijven? Waar vind ik meer info? Begeleiding? Aandachtspunten en informatie Website-adres Samenwerkende partners Meebrengen naar deze activiteit Plaats van afspraak

Wacht niet!Voor de programma’s waarvoor je inschrijft bij Vormingplus ontvang je GEEN BEVESTIGINGSBRIEF. Samen met je inschrijving, verwachten wij je betaling minstens één week voor aanvang van de cursus op het rekeningnummer 001-4092044-78 met vermelding van naam en voornaam en (het) cursusnummer(s).

Inschrijven doe je telefonisch, 056-260 600, via www.vormingplusmzw.be of via het mailadres, [email protected] .

In dit tijdschrift

Algemene info .................................... 2

Persoon en Relatie .......................... 11

Filosofie, Religie en Zingeving ......... 27

Levensstijl ........................................ 37

Kunst en Cultuur .............................. 51

Maatschappij en Milieu ................... 63

Consumentenvorming ..................... 73

XXX-tra L-eren ................................. 83

Vormingplus … even praktisch ........ 86

Een uitneembare activiteitenkalender in het midden van dit tijdschrift!

Page 3: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

inle

idin

g

3vormingplus

Vormingplus heeft iets met treinen. Het feit dat ons Vormingplushuis in het zicht (en het gehoor) van het Kortrijkse station ligt, draagt daar ook toe bij. We zitten als het ware op spoor 9, dat een denderende goederentrein ons af en toe de mond snoert, nemen we er graag bij.De treinmetafoor fungeert ook als leidmotief in ons komende beleidsplan 2011-2015. We koesteren de trein niet alleen als een duurzaam vervoermiddel. De beelden die ons aanspreken, liggen zo voor het rapen: de trein levert een complex netwerk van verbindingen, de mogelijkheden om je traject uit te stippelen zijn zowat oneindig. Sporen inspireren om nieuwe lijnen uit te zetten en daarvoor heb je ook dwarsliggers nodig. Reizigers komen en gaan, al of niet samen op weg ... en af en toe heb je onvoorziene omstandigheden. Treinen zijn ook ideale plaatsen voor wie graag anderen observeert, en wie houdt daar niet eens van? Het begint al bij het opstappen. Sommigen zetten zich schrap en maken zich breed om toch maar als eerste de trein op te kunnen en een goede plek te vinden. Anderen nemen alle tijd en schuiven geruisloos bij. Gedachteloos of wegdromend, afwezig meestappend in de tred van de dagelijks

routine of opgeslorpt door de besognes van thuis of het werk. Hier en daar zie je een groep uitgelaten mensen of een relaxte toerist, ze zijn een levende vertaling van het oude devies van van de NMBS: de trein is altijd een beetje reizen.

De programma’s in dit tijdschrift willen ook zo’n opstapplaats zijn, een halte en een uitnodiging. Je bepaalt zelf het traject, voor een lange tocht of een kort tussendoortje.Blader door dit tijdschrift, zo zie je nog eens iets van de wereld.

We wensen je een inspirerende reis.

Jan Timmerman in naam van het Vormingplusteam

Trein-verkeer

Page 4: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

4Onze keuzeIn elk tijdschrift maken de stafmedewerkers van Vormingplus een eigenzinnige keuze uit het aanbod. Proevers ter kennismaking en programma’s voor de meerwaardezoeker, kortom een staalkaart uit het levensbrede aanbod.

Je kwaliteit, je uitdaging.Prettiger omgaan met jezelf en de ander.

Kernkwaliteiten zijn de uitdrukking van jouw wezen. Ze hebben een zon- en een schaduwkant. Via dit model krijg je op een concrete en speelse manier inzicht in jezelf en je relaties.

Martine BAL3 di vanaf 9 november 2010 (19u30)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 13

Vrij-Spraak: Geestelijke gezondheid in tijden van onrust

Hoe stevig zijn we bestand tegen de existentiële stormen? Hoe ziet ons mentale DNA er uit? Vier deskundigen gaan dieper in op de kwetsbaarheid van ons leven en mentale welzijn.

Paul VERHAEGHE, Geert VAN COILLIE, Dirk DE WACHTER, Jos GEYSELS4 woe vanaf 22 september 2010 (20u15)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 30

Kies je eigen ecologische stijl

Hoe kan je er goed uitzien zonder je groene principes overboord te gooien? Over natuurlijke make-up en ecologische, duurzame kledij.

Cristina MAFTEIU + Sarah BRAEKMANdo 16 oktober 2010 (10u)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 40

Alfonso: Busker in Ignoreland (CC-BY-NC) Nataliej (alias): Day 158 - Channeling (CC-BY-NC) Brian West ‘Westervin Wear: the Uniform Project’ (CC-BY-NC-SA)

Page 5: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

inle

idin

g

5vormingplus

Imagine no John Lennon

30 jaar geleden werd John Lennon in New York doodgeschoten. Reden genoeg om terug te blikken op leven en werk van deze invloedrijke muzikant. Met de film ‘Nowhere Boy’ als gratis toetje.

Robert VAN YPERma 13 dec 2010 (19u30)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 55

Bezoek aan volkssterrenwacht Beisbroek

Een indrukwekkende livevoorstelling in het planetarum, fantastische beelden van sterrennevels en een blik door de telescopen naar het heelal.

Gids Beisbroekma 25 oktober 2010 (19u)in BRUGGE

Kijk snel op pagina 64

In de fotoclub

‘In de fotoclub’ wil een gezellige fotocursus zijn. Om de 14 dagen kom je bijeen en behandelt telkens een techniek of een belangrijk facet van de creatieve fotografie.

Koen DE BUCK6 do vanaf 30 september 2010 (19u30)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 77

Salendron (alias): Telescope (CC-BY-NC-SA)Sheldon Wood ‘yesterday’ (CC-BY-NC-SA) Voxphoto: Linhof Mob (CC-BY-NC-ND)

Page 6: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

6

545ma 20 sep 2010 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

546do 23 sep 2010 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

Chris De StoopVrede zij met u, zuster

Met ‘Vrede zij met U, zuster’ beet Chris De Stoop zich vast in de geest van de Belgische moslim-terroriste Muriel Degauque. In november 2005 blies ze zichzelf op tijdens een zelfmoordactie. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen? Wie of wat beïnvloedde haar? De Stoop verdiepte zich in het Brusselse Islam-milieu en de maatschappelijke omstandigheden die kunnen leiden tot deze radicalisering. Zonder het probleem te verdoezelen brengt hij een genuanceerde kijk op het fenomeen, voorbij de sloganeske verslaggeving en gemeenplaatsen over Islam. Een must voor wie het zwart-wit van de ‘war on terror’ met nuances wil bijkleuren.

Boterhammen in de Bib - Najaar 2010Kortrijk – Tielt – Roeselare

Boterhammen in de Bib is een beproefd recept met telkens een nieuwe inhoud. Een keer per maand, tussen 12u15 en 13u15, kan je weer terecht in de bibliotheken van Kortrijk (op maandagmiddag) en van Tielt en Roeselare (op donderdagmiddag). We serveren actuele journalistiek met sterke getuigenissen en recent onderzoek... je maakt het mee vanop de eerste rij. ‘Boterhammen in de bib’ legt kennis en wilskracht, engagement en emotie op je boterham. Wij zorgen voor de soep én de sprekers. Als je je kaart op voorhand reserveert, ben je zeker van je plaats! • voor Kortrijk

Vormingplus 056-260 600 Bibliotheek 056-277 500

• voor Tielt CC Gildhof 051-402 935 Bibliotheek, 051-403 928

• Roeselare Bibliotheek Albrecht Rodenbach 051-209 642 of 051-272 680.

In de prijs is telkens soep en broodje inbegrepen. Kortrijk: €5 bij reservatie en in voorverkoop, €6 aan de kassa Roeselare: €5 Tielt: €5, met reductie (€ 2,5) voor kaarthouders, studenten en bij vooraf inschrijven.

Page 7: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

inle

idin

g

7vormingplus

547ma 18 oktober 2010 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

548do 21 oktober 2010 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

549woensdag 17 november 2010 (12u15-13u15)(!! uitzonderlijk vindt deze Boterhammen plaats op woensdag i.p.v. op maandag!!)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

Dirk VerhofstadtPius XII en de vernietiging van de Joden

Velen beschouwden paus Pius XII als een van de grootste pausen. Tot het controversiële toneelstuk ‘De Plaatsbekleder’ van Rolf Hochhuth in 1963. Daarin stelde hij dat deze paus niets tegen de jodenvervolging had ondernomen. Meteen het begin van een heftig debat over de rol van Pius XII ten aanzien van de Joden voor, tijdens en na WOII. Hoe stond hij tegenover de anti-joodse nazi-politiek? Was hij op de hoogte van de uitroeiing van de Joden? En hoe reageerde de hoogste morele leider in de wereld op deze dramatische gebeurtenissen? Publicist Dirk Verhofstadt geeft een kritisch commentaar aan de hand van foto’s, archiefbeelden en originele documenten.

Björn SoenensObama tussen droom en daad

20 januari 2009. Historisch moment voor Amerika en voor de american dream. De eerste zwarte president Barack Obama verovert de harten van de VS en van de wereld met ‘Change’ en ‘Yes we can’. Ondertussen is Obama (bijna) twee jaar president. Tijd voor een bilan. Heeft Obama de Verenigde Staten ook écht veranderd? Wat is er met de gezondheidszorg gebeurd, en hoe is de armoede aangepakt na de financiële crisis? Is hij een ‘socialist’ zoals zijn tegenstanders zeggen? En is de VS nog steeds scherprechter van de wereld? Amerikakenner en VRT journalist Björn Soenens schreef ‘Blijven proberen Obama! Amerika tussen droom en daad’. Hij maakt een stand van zaken op.

Miki Duerinck en Kristin LeybaertDonderdag Veggiedag

De campagne ‘Donderdag Veggiedag’ van Ethisch Vegetarisch Alternatief, EVA, stimuleert om ten minste een keer per week vegetarisch te eten. Dit zorgt voor een gezonde planeet, een betere voedselverdeling in de wereld én een gezond lichaam. Miki Duerinck en Kristin Leybaert ontwikkelden voor het Donderdag Veggiedag-kookboek 52 vegetarische hoofdgerechten. De gerechten volgen de seizoenen, zijn makkelijk te bereiden en de ingrediënten zijn courant verkrijgbaar. Ze bespreken vooroordelen over vegetarisch koken, geven wat uitleg over de verschillende productgroepen (granen, groenten, peulen, noten en pitten, ...) en tonen welke verrassende dingen je ermee kunt doen.

550do 18 november 2010 (12u15-13u15) Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

Page 8: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

8

Ann De Craemer Iran, langs de Trans-Iraanse spoorlijn

De jonge journaliste Ann De Craemer trok samen met fotograaf Pieter-Jan De Pue naar Iran om een beter idee te krijgen hoe het leven in dit streng islamitische land is. Ze schreef haar indrukken neer in ‘Duizend-en-één dromen’ (Lannoo). Langs het beroemde traject van de Trans-Iraanse Spoorlijn reizen ze van Teheran in het noorden naar Bandar-Abbas in het zuiden. De treincoupé is als een samenleving in miniatuurvorm. Ze leren een bevolking kennen die snakt naar verandering, openheid en democratie. Waarden die niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de president en de machtige ayatollah staan. Het verhaal van een land op de grens van moderniteit en traditie.

553do 16 december 2010 (12u15–13u15)Bibliotheek A. Rodenbach,Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

Jan Backx De Belgische Strijdkrachten in Duitsland

Bijna zestig jaar lang (1945-2002) leefden er op Duits grondgebied vele honderdduizenden Belgen in ‘de BSD’: de Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Gewezen rechtsjournalist Jan Backx, auteur van ‘Wij, BSD’ers! ‘ (Roularta), was zelf soldaat-milicien in Duitsland in 1972. Hij werkte toen als journalist voor het Korpsjournaal. Nadien interviewde hij tientallen mensen, van milicien tot opperbevelhebber, de slager en de chirurg of de vrouw van...Zo hangt hij een beeld op van het-leven-zoals-het-was bij de BSD, onze toenmalige ‘Tiende provincie’, waar het militaire kastensysteem in alles zeer nadrukkelijk aanwezig was. Tussen geschiedenis en nostalgie.

551do 14 oktober 2010 (12u15–13u15) Bibliotheek A. Rodenbach, Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

552do 25 november 2010 (12u15–13u15)Bibliotheek A. Rodenbach, Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

Luk Saffloer Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Luk Saffloer leeft al meer dan 30 jaar met het Chronische Vermoeidheidssyndroom, kortweg CVS, en Fibromyalgie. Hij begon zijn carrière als kleinkunstzanger maar verwierf vooral naam als presentator en muziekproducer bij Omroep Brabant. Zijn bekendste programma’s waren Harbalorifa, Het Genootschap en Domino. Hij werkt nog steeds voor de VRT, nu als hoofdproducer voor televisie, van thuis uit, door de ernst van zijn ziekte.Luk Saffloer schreef filmscenario’s, toneelstukken en kinderboeken. In ‘Te moe om te sterven’ en ‘Genoeg!’ getuigt hij over zijn leven met CVS en zijn geloof in het positieve en de hoop.

Page 9: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

inle

idin

g

9vormingplus

weten of doen. Leren bij Vormingplus is niet alleen ‘leren wat er niet is’, maar evenzeer versterken wat er is. Dat noemen we onze ‘krachtenbenadering’, wat er aan capaciteiten en mogelijkheden aanwezig is, willen we vergroten. We hopen dan ook met ons werk een beetje positiviteit te creëren. Een ‘Kennis voor ‘t leven’ is ook een metgezel bij wie het prettig vertoeven is, leren mag ook plezierig zijn. Bij zo’n ‘compagnon de route’ kan je bijtanken en uitblazen.

3-DIMENSIONEELWorden er nieuwe accenten gelegd?De basis is in de voorbije jaren gelegd. We kunnen nu een aantal nieuwe stappen zetten. Ons deelnemersaantal groeit elk jaar. Maar we willen meer mensen onder de 35 bereiken, die zijn nu wat ondervertegenwoordigd. We zoeken daarvoor naar nieuwe invalshoeken, een gepaste ICT is daarbij een van de mogelijkheden. Ons tweede belangrijke doel is om meer mensen te bereiken in kleinere gemeenten waar we nu geen actief aanbod hebben. We kiezen er ook expliciet voor om de vorming voor mensen in kansarmoede

Onder de titel ‘Beweegreden: kennis voor ‘t leven’ leverde Vormingplus MZW zopas haar nieuwe beleidsplan voor de periode 2011-2015 af. Het werd een document van nauwelijks 60 bladzijden, less is more. Ook al hebben we geen glazen bol voor de komende vijf jaar, we willen wel zelf onze koers bepalen. Dit is alvast het visitekaartje tot 2015. We gingen even polsen bij directeur Linda Accou om te horen welke accenten Vormingplus in die periode wil leggen.

KRACHTENBENADERINGDe titel ‘Beweegreden: Kennis voor ‘t leven’ is nogal cryptisch, wat betekent ze?In een beleidsplan formuleren we een gemeenschappelijke ambitie. Als je ziet waar we mee bezig zijn, kijk maar in dit tijdschrift, dan is dat heel veel en soms ook heel uiteenlopend. Onze gemeenschappelijke noemer is ‘Kennis voor ‘t leven’. Dit is niet enkel een kwestie van weten, alles wat mensen kan versterken en verrijken, willen we vorm geven. We spelen in op behoeftes die vandaag leven maar we willen ook verrassen en prikkelen. Daarbij zoeken we aansluiting bij wat mensen al kennen,

Vormingplus gaat 3-Dimensioneel.Linda Accou: “Alles wat mensen kan verrijken, willen we vorm geven.”

Cre

ativ

e C

omm

ons

© fa

zen

vormingplus

kennis voor ‘t leven

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Beleidsplan 2010 – 2015

Beweegreden:Kennis voor ‘t leven

Page 10: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

10

TIJDELIJKE GEMEENSCHAPPENKan vorming ook een sociale component hebben en zorgen voor ‘cement’ in de samenleving?Vorming moet de hele mens aanspreken. Mensen verenigen en ontmoetingskansen bieden is een belangrijke meerwaarde. Dat is nooit een doel op zich, maar vorming ook biedt daartoe wel een mooie kans. Vandaar het succes van educatieve uitstappen, bezoeken aan tentoonstellingen, industriële sites, stadsbezoeken of natuurwandelingen. Zo ontstaan telkens tijdelijke gemeenschappen, op basis van gedeelde interesses. Deze tijdelijkheid heeft zo zijn voordelen. Vaak zoeken we een ‘gelijk’ in een groep gelijk-gezinden. De tijdelijkheid zorgt er voor dat mensen zich niet opsluiten, maar zich verder laten uitdagen. Telkens nieuwe mensen ontmoeten zorgt er voor dat je je blijft oefenen in diversiteit en zoekt om te gaan met verschillen.

Vormingplus MZW wil niet alleen mensen maar ook organisaties verenigen?Samenwerking met andere organisaties in het middenveld is voor onze werking cruciaal. Hoge kwaliteit is maar mogelijk als we ons verbinden met andere organisaties met andere specialismen.

en voor maatschappelijk kwetsbare groepen verder uit te bouwen. De meest duidelijke focus voor de komende vijf jaar is wat we ons driedimensioneel werk hebben genoemd. De komende vijf jaar stellen we 3 D’s centraal: Duurzaamheid, Digitale geletterdheid en Diversiteit. Daarmee sluiten we niet alleen aan bij een aantal Millenniumdoelstellingen die de Verenigde Naties tegen 2015 willen halen. Deze drie D’s vormen zowat de speerpunten van onze komende werking. Het zijn continue aandachtspunten die we intern voor de organisatie willen waarmaken en uitdragen, in de programmering en keuze van projecten.

Ik ben ervan overtuigd dat we pas dan een meerwaarde kunnen realiseren zowel inhoudelijk, als naar draagkracht en bereik. Vormingplus wil een regionaal steunpunt zijn voor educatie in de vrije tijd, we willen dit realiseren vanuit een verbinding met een ruim netwerk.

Jan Timmerman

Creative Commons © craigCloutier

Page 11: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 11

Landbouwer Kris volgt een cursus meditatief boogschieten bij Vormingplus

Page 12: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

12

363Karen DE WAELEma 13 dec 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, 8500 KORTRIJK€ 10 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

Hoe Verder? Rouw na zelfdoding.

Sterven door eigen toedoen heeft voor veel mensen een andere betekenis dan sterven als gevolg van een ziekte of ongeval. Nabestaanden van zelfdoding krijgen dan ook vaak minder steun van hun omgeving dan andere nabestaanden. Bij deze interactieve bijeenkomst staan we stil bij de rouwthema’s die specifiek zijn bij zelfdoding en bekijken we hoe we de nabestaande na zelfdoding bij kunnen staan.

De avond is zowel bedoeld voor de nabestaanden zelf als hun omgeving.

i.s.m. Werkgroep Verder

www.zelfdoding.be

Rouwen kan echt anders

Philippe Vandevorst (vzw Timotheus) vertelt hoe je op een ander manier je rouw kan doorleven en hoe je een nieuwe relatie met de overledene kan ontwikkelen over de dood heen.Rouwen hoeft écht niet zo’n pijnlijk proces te zijn dan we tot hiertoe dachten.De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen hoe helend een vernieuwde relatie met de overledenen aan de andere zijde kan zijn.

i.s.m. Vzw Timotheus

362Philippe VANDEVORSTma 6 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

361Johan MAESma 29 nov 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

“Ze zeggen dat het over gaat…”Een nieuwe visie op rouw

Johan Maes, rouwtherapeut en auteur van het boek ‘Ze zeggen dat het over gaat…’, bespreekt een aantal clichés en mythes die in onze cultuur leven op het vlak van rouw. Vooral de mythe van de ‘emotionele rouwverwerking’ laat zien dat onze cultuur er niet op uit is het rouwproces voor de nabestaande gemakkelijker te maken, vaak integendeel. Hij ontwikkelt een nieuwe visie waarin elk rouwtraject bestaat uit het heen en weer bewegen tussen verlies en herstel. Rouw wordt niet opgelost, maar ontwikkelt zich doorheen het leven waarbij rouwenden niet loslaten, maar verbinden.

Rouwverwerking: leven met gemis. We laten drie deskundigen aan het woord over het leven met het verlies van een dierbare. De laatste avond gaat specifiek over rouw na zelfdoding. Je kan de reeks volgen of voor één avond inschrijven.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Vinoth Chandar: Just Sit back and Relax ( CC-BY))

Page 13: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 13

Communiceren van hart tot hart draagt bij tot het creëren van liefdevolle aandacht en aanwezigheid. We concentreren ons op gevoelens en behoeften die er nu zijn, in plaats van op wat wij denken dat er fout is aan onszelf of aan de anderen. Wij hebben allen het vermogen om te voelen wat er in onszelf omgaat en te luisteren naar de unieke gevoelens en behoeften van de ander. Zo maken we contact met ons hart en met het hart van de ander. Dit schept verbondenheid, een vruchtbare samenwerking en een vredevol samenleven.

Aan de hand van voorbeelden uit ons dagelijks leven oefenen we hoe we op een constructieve manier kunnen omgaan met elkaars verschillen.Deze avonden zijn concreet, speels en hart-elijk.

www.aarde-werk.be

365Martine BALdi 30 nov + 7, 14 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Communiceren van hart tot hartEerlijk en respectvol

Je kwaliteit, je uitdagingPrettiger omgaan met jezelf en de ander

Krijg je van je partner te horen dat je zo doordramt? Of roepen je kinderen ‘betuttel me niet zo!’ Of verwijt je baas je pietepeuterigheid?Achter deze ‘eigenschappen’ waar de ander zich aan ergert, schuilt echter een kwaliteit. Een kernkwaliteit. Kernkwaliteiten zijn de uitdrukking van jouw wezen. Iedere kernkwaliteit heeft een zon- en een schaduwkant. De schaduwkant is de vervorming of de ‘valkuil’. Bij de valkuil zit ook je ‘uitdaging’. En dan is er ook de ‘allergie’, die eigenschappen bij de ander waar jij je aan ergert. We werken op een concrete en speelse manier met het kernkwaliteitenmodel. Je krijgt inzicht in je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Je ontdekt waar je conflicten kunt verwachten, hoe je voor de balans kan zorgen en hoe je het leven met anderen aangenamer kan maken.

www.aarde-werk.be

366Martine BAL di 9, 16, 23 nov (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Richard Schofield: Gerkonys (CC-BY)

Page 14: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

14

369Patrick DE DECKERdo 18, 25 nov + 2, 9, 16 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

Anders leren denkenEn nu aan het werk

Misschien heb jij het ook al door dat het niet altijd de gebeurtenissen zijn die je op je weg tegenkomt die je geluk en je evenwicht verstoren, maar de manier waarop je ze (meestal uit gewoonte ) interpreteert. Wanneer je dat beseft, dan weet je dat je voor een groot deel voor je eigen geluk en welbevinden verantwoordelijk bent. Gedachten blijken immers kneedbaar te zijn.

Met enkele basistechnieken uit de cognitieve psychologie leren we ons bewust worden van onze schadelijke denkpatronen. We leren ze onder woorden brengen en hoe we ze kunnen aanpassen of vervangen door meer efficiënte en krachtige positieve gedachten. We leren technieken om piekergedachten te onderscheppen en ze de wind uit de zeilen te halen. We bespreken concrete lijsten met tegenwerkende gedachten en met werkzame affirmaties.

368Douwe NUTTERTSma 8, 15, 22, 29 nov 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

De interne criticusHet superego

Onze interne criticus of ons superego geeft ons dagelijkse leven vorm en beperkt het evenzeer. Het is een innerlijke instantie die ons beloont, beschuldigt, intimideert en beloftes voorschotelt. Het kijkt als het ware over onze schouder mee om te zien hoe goed we iets doen. Het bemoeit zich met onze relatie, ondermijnt ons zelfvertrouwen en interfereert in ons transpersoonlijk werk. Het beschuldigt ons ervan dat we niet veranderen en het maakt ons angstig om te veranderen.

In deze workshop spreken we de interne criticus rechtstreeks aan om zo ruimte te scheppen voor onszelf en ons leven.

www.psychospiritueelwerk.com

367Annemarie LONCHAYdo 14, 21, 28 okt 2010 (13u30 -16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Duurzaam geluk, kan dat?

Iedere mens heeft capaciteiten om, onafhankelijk van de omstandigheden, geluk in zichzelf te stimuleren.Dit wordt de laatste jaren door heel wat onderzoek in neurowetenschappen, immunologie en positieve psychologie.bevestigd.Deze cursus heeft als doel onze innerlijke bronnen van geluk op een directe manier aan te boren.We worden uitgenodigd om bewust bij dit proces stil te staan en te ervaren hoe gelukshormonen vrijgemaakt en ‘geproefd’ kunnen worden.Hierbij ontwikkelen we vaardigheden om in ons dagelijks leven geluk als een duurzame waarde in te bouwen.

Deze interactieve cursus biedt ruimte voor de inbreng van de deelnemers.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 15: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 15

Bij Mindfulnesstraining cultiveren we een open, niet oordelende en milde geest. We leren en oefenen op dagdagelijkse situaties om mild aanwezig te zijn. Het is een manier van omgaan met problemen waarbij men niet naar een oplossing zoekt en er ook geen weerstand tegen biedt. Geen verandering, geen verwerping, wel aanvaarding, helder krijgen wat hier en nu gebeurt. De methode kwam in de media n.a.v. een wetenschappelijk onderzoek waarop de positieve resultaten bleken voor het helen van depressies. Mindfulness is veel meer dan een ‘goede methode’, het is een manier om ten volle, met hart en ziel in het leven te staan op elk moment. Het verruimt je geestelijke blik, ontsluit je innerlijke wijsheid en geeft een gevoel van verbondenheid. Ook interesse voor mindfulnesstraining voor kinderen:

introductieavond in Vormingplus op ma 20 december

(19u-22u), info: www.itam.be

Matje, dekentje, kussen + losse klediij291Linda ACCOUdo 30 sep + 7, 14, 21, 28 okt + 18, 25 nov + 2, 9, 16 dec 2010 (19u30-22u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 120

Zeker van mezelf – rust in mezelf

Handelen met respect voor jezelf en voor de ander. Tijdens deze training in assertief en flexibel gedrag gaan we na hoe communicatiepatronen in elkaar zitten en hoe je daar respectvol en flexibel mee kan omgaan. Stap voor stap breiden we onze mogelijkheden uit: rustig, kordaat en eventueel genuanceerd ‘nee’ zeggen zonder de ander nodeloos te kwetsen; initiatief nemen met het risico dat de ander meer wil, of minder, of iets anders; kritiek geven met het doel een conflict uit te praten en niet met het doel de ander te kwetsen; luisteren naar kritiek die je krijgt en uitmaken welk deel wel of niet klopt voor jou; gevoelens uiten om de band met anderen te verstevigen en jezelf gezond te houden; genieten van waardering geven en krijgen. Tijdens de cursus werk je aan het verstevigen van een positief zelfbeeld, innerlijke rust en meer authentiek gedrag.

i.s.m. CC De Steiger

Ann DESCHACHTDe Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 50302do 18, 25 nov + 2, 9 dec 2010 (13u30-16u30)421do 14, 21, 28 okt + 4 nov 2010 (19u-22u)422do 14, 21, 28 okt + 4 nov 2010 (13u30-16u30)

370Ann DESCHACHTdo 18, 25 nov + 2, 9 dec 2010 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 55

[email protected] 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

[email protected] | 056-515 891

Mindfulness of aandachtige aanwezigheid

Page 16: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

16

Mindaugas Danys: scream and shout (Creative Commons 2.0 Attribution)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

292Veroniek VALCKEdi 28 sep 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Omgaan met hooggevoelige kinderenInfoavond voor ouders, leerkrachten, opvoeders,...

Hoe herken je een hooggevoelig kind en hoe ga je ermee om? Je krijgt praktische tips en er is ruimte voor vragen en antwoorden.

Veroniek Valcke spreekt voor www.hspvlaanderen.be

372Hildegard VAN WONTERGHEMwo 15 dec 2010 (19u30 - 22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Omgaan met moeilijk gedrag bij kinderenVoordracht

Kleuters die driftbuien krijgen als ze hun zin niet krijgen, kinderen die brutaal reageren, kinderen die zeuren, kinderen die agressief worden,… Kinderen kunnen allerlei vormen van lastig gedrag vertonen.Iedereen die kinderen heeft, maakt het wel eens mee. Vraag is dan meestal: wat doe je er mee? Hoe reageer je hierop?

Tijdens deze voordracht bespreken we mogelijke achterliggende redenen van lastig gedrag en geven we tips die kunnen helpen om er meer vat op te krijgen.

371Silvia DUMAZY & Inge PRINSdo 14 , 21 okt 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Mindful opvoeden

Opvoeden vandaag is anders dan vroeger. Wellicht weet ook jij niet altijd hoe je met het gedrag van je kind moet omgaan en lijkt het jou soms onmogelijk om ‘het juiste’ te doen.Met mindfulness leer je de effecten van jouw opvoeding zelf beter inschatten en laat je de kennis uit jezelf opborrelen. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen leert omgaan met stress, piekeren, burn out… en die creativiteit stimuleert. Tijdens deze workshop staan we stil bij de kracht van bewuste aandacht in de opvoeding en leren we omgaan met stress en overbelasting. We werken met eigen praktische situaties en we bieden oefeningen aan om mindfulness in het gezin te kunnen toepassen.

Silvia en Inge zijn mindfulnesstrainers verbonden aan vzw Itam en zelf moeder.

Introductie Mindfulnesstraining voor kinderen op

ma 20 december 19u-22u, info www.itam.be

Page 17: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 17

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-515 891

375Annemie HEFFINCKwo 20, 27 okt 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Een nieuw ‘wij-gevoel’ na echtscheidingKansen en valkuilen van een nieuwe relatie

Wie een echtscheiding heeft overleefd, wil zijn leven terug op gang krijgen. Maar dit roept vaak heel wat angsten en twijfels op. “Hoe pak ik dit aan? Wanneer heb ik mijn scheiding ‘voldoende’ verwerkt? In hoeverre kan ik mijn verleden in dit nieuwe verhaal een plaats geven? Wat zijn de kansen van een nieuwe relatie, wat zijn de valkuilen?”In de tweede avond staan we uitgebreid stil bij het samen leven in een nieuw gezin. We bespreken de verschillende posities van alle betrokkenen: de ouder, stiefouder, de ex en niet in de laatste plaats de kinderen. We bespreken de knelpunten in stiefgezinnen, maar ook de leuke kanten!

Annemie Heffinck is scheidings- en ouderschapsbemiddelaar

www.conversa.be

374Lief CUYVERS (VCOK)di 12, 19, 26 okt 2010 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 45

Bouwen aan zelfvertrouwen Positief zelfbeeld bij kinderen

Als ouder willen we graag dat ons kind sterk in het leven staat, assertief en sociaal vaardig is. Sommige kinderen lijken dit van nature te hebben. Anderen voelen zich onzeker, twijfelen makkelijk aan zichzelf of laten zich vaak door anderen overtroeven. Hoe kunnen we kinderen ondersteunen en aanmoedigen om op te komen voor zichzelf? Hoe kan je een gezond zelfbeeld en een goede communicatieve vaardigheid ondersteunen? In de manier waarop je dit doet, geef je onbewust ook boodschappen mee. Mag je kind zichzelf waardevol vinden? Mag het zijn wie het is, ook al vind jij dat soms lastig? Mag het fouten maken en zelf problemen leren oplossen? Met voorbeelden en praktische tips bekijken we hoe we hier aan kunnen werken.

i.s.m. CC De Schakel

373Hildegard VAN WONTERGHEMdi 16 nov 2010 (19u30-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 10

Kinderen en jongeren met faalangst

Marie leert heel veel en erg nauwgezet en toch raakt ze in paniek als ze weet dat er een toets aankomt. Jens schuift zijn taken op de lange baan. Hanne is vaak ziek als er een toets gepland is. Jeroen vindt studeren maar niks. Deze jongeren hebben misschien last van faalangst.Angst om te mislukken kent iedereen wel. Het wordt echter een probleem als die angst kinderen en jongeren zodanig verlamt dat ze ondermaats presteren. Welke verschillende vormen van faalangst bestaan er en hoe herken je ze? In deze lezing krijgen ouders ook tips om faalangst te voorkomen of hun kind te ondersteunen bij de overwinning ervan.

i.s.m. CC De Steiger

Page 18: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

18

377Marleen DEVISCHza 16, 23 okt (9u30-17u)Vormingplus, Wandelweg 11,KORTRIJK€ 60

Oefenen in dialogerenVaardiger worden in communicatie

In communicatie treden met anderen is niet altijd zo eenvoudig.Het vraagt dialoog. Wat is dat eigenlijk, een dialoog met iemand aangaan? Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe kan je leren om daar vaardiger in te worden?Deze cursus geeft je de kans om concreet te oefenen in dialogeren en om rond dit thema tal van inzichten op te doen. Je krijgt praktische bagage mee waarmee je direct in je dagelijks leven aan de slag kunt. Er worden veel afwisselende werkvormen gebruikt.

i.s.m. PRH

www.prh.be

288Joke De VLOED en Pierre CLEERENweekend 25, 26 sep + 16, 17 okt 2010 (10u-18u)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE€ 120

Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?

Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie en bereid zijn tot een oprecht engagement. Maar hoe ont-moet ik ze?Hoe doe ik een eerste stap? Hoe neem ik initiatief? Hoe onderscheid ik de juiste match? Hoe uit ik verlangens naar intimiteit, seksualiteit en betrokkenheid met behoud van eigenwaarde? Hoe realistisch zijn mijn verwachtingen?Via oefeningen in groep die vertrekken vanuit je eigen ervaringen maak je je vaardigheden en attitudes eigen die helpen om contacten te leggen met andere mannen of vrouwen.Tijdens twee weekends ga je via opdrachten, relatie- en communicatietips praktisch op weg. Let wel, dit is geen therapie- of datinggroep maar een oefen- en trainingsgroep.

Joke De Vloed en Pierre Cleeren zijn relatie- en communicatietherapeuten.

376Vera DELBEKEdo 25 nov 2010 (20u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

De partnerrelatie: een Top 10 van uitdagingen!

Deze lezing zet een aantal aspecten op een rijtje die voor je relatie belangrijk zijn.Via 10 uitdagingen worden er handvatten en sleutels aangereikt om je partnerrelatie ten volle te leven en de spanningen en moeilijkheden constructief aan te pakken. We vertrekken vanuit een algemeen inzicht rond wat een partnerrelatie inhoudt en we gaan dieper in op het unieke van elke relatie. Alle kansen geven aan het welslagen van je partnerrelatie en de moeilijkheden omvormen tot uitdagingen is een kunst, waarbij de PRH-vorming ondersteunend en effectief helpend kan zijn. Deze lezing is een aanzet hiervoor.

i.s.m. PRH

www.prh.be

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 19: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 19

379Linda ACCOUdi 5, 12, 19 okt 2010 (19u30-22u)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 40

Elementaire vergadertechnieken

Vergadermoeheid, slecht gemaakte afspraken, moeilijk tot een besluit komen, afwijken van de agenda, dezelfde mensen die aan het woord komen, veel gepraat met weinig resultaat. Hebben we ooit geleerd doelmatig te vergaderen? Wat komt allemaal kijken bij vergaderen?Wat is een goede voorbereiding en hoe maak je een goede agenda?Wat is een effectieve besluitvorming, hoe kan je door overleg tot een goede beslissing komen? Wat zijn aandachtspunten die bijdragen tot een vlotter en efficiënter verloop en tot een kwaliteitsvolle vergadering?Hoe kan je omgaan met probleemgedrag in vergaderingen, welke reacties werken belemmerend en bevorderend voor het groepsproces?We werken met inleidingen, oefeningen, discussie en ervaringsuitwisseling.

i.s.m. CC Guldenberg

378Patrick MAHIEUwo 10, 17, 24 nov + 1 dec 2010 (20u-22u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 60

Spreken voor een publiek

Als vrijwilliger, in je vereniging, of gewoon bij familie en vrienden. Er zijn veel situaties waarin je plots publiek het woord moet nemen. Heb je daar wat moeite mee? Deze cursus richt zich tot iedereen die wel eens in het openbaar moet of wil spreken. Het doel van deze cursus is een beter, bekwamer en zelfzekerder spreker te worden.

i.s.m. CC De Steiger

[email protected] 056-433 495

[email protected] | 056-515 891

Ezu: the perfect software architect (CC-BY-NC-ND)

Page 20: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

20

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

381Veroniek VALCKEdi 19 okt 2010 (19-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

Brain Gym© is een educatieve methode die bestaat uit een reeks eenvoudige, leuke activiteiten die ervoor zorgen dat leerlingen, studenten en zelfs volwassenen en senioren die voor een uitdaging staan, een betere toegang krijgen tot hun eigen mogelijkheden. Het gaat onder meer om bewegings- en ademhalingsoefeningen. Deze zorgen ervoor dat de hersenen gestimuleerd worden en beter gaan samenwerken, zodat het opnemen en verwerken van informatie gemakkelijker wordt. In deze introductie maak je op een actieve manier kennis met de methode.

www.braingymbelgium.be

Gemakkelijke kledij, fles water

380Marleen DEVISCHdo 25 nov + 2, 9 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Kiezen is verliezen. Tenzij je echt leert kiezen

In deze cursus doen we eerst de ervaring van een keuzeproces op om op het moment zelf te ondervinden wat ons goed gaat bij het kiezen en wat eerder moeilijk ligt. Van daaruit kijken we naar onze gewone manier van keuzes maken. Wat speelt daarin allemaal mee, wat maakt het ons soms zo lastig om eenvoudige keuzes goed te maken, keuzes waarover we dan achteraf tevreden kunnen zijn en blijven? Door er op die manier naar te kijken, kan je er ook iets aan doen. Je kunt ‘leren’ om op een betere manier te kiezen. Je kunt iets bij schaven wat moeilijk ligt. Je kunt iets opruimen wat je hindert. Je kunt zin krijgen om op een andere manier om te gaan met de momenten waarop een keuze zich aandient. Want kiezen is altijd iets achterlaten. Maar als je goed kiest, verlies je minder.

i.s.m. PRH

www.prh.be

Brain Gym : een kennismaking

Page 21: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 21

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Inzicht in jezelf en je relaties Het enneagram

Het enneagrammodel geeft op een eenvoudige en heldere manier inzicht in jezelf en je relaties. Het maakt je bewust van je eigen mogelijkheden op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, interpersoonlijke communicatie, omgaan met stress, leidinggeven en opvoeding. Door meer zelfinzicht te verwerven, leer je hoe je beter kunt samenwerken zonder jezelf weg te cijferen. Je leert vertrouwen op je eigen sterke punten om uitdagingen aan te gaan. Het enneagram is ook een kaart voor een boeiende exploratietocht naar de diepten in jezelf.

383Stephan VIAENEma 13 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Reeks 1Pascal MAESdi 22 feb + 1, 15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 70

Introductie-avond384Pascal MAESdi 7 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Hypnose: een kennismakingVoordracht

Tijdens deze voordracht tonen we dat hypnose zoveel meer is dan de ‘show hypnose’ van televisie. Hypnose is een eenvoudige en directe manier om toegang te krijgen tot het oneindige en bijzonder krachtige potentieel van het Onbewuste. Het biedt prachtige mogelijkheden om je diepere zelf te ontdekken, om bepaalde kwaliteiten of vaardigheden te verbeteren, maar ook om blokkeringen, trauma’s, angsten, pijn etc. te behandelen.Ook zelfhypnose komt aan bod. Als afsluiter kan iedereen die dat wenst op een veilige en aangename manier kennismaken met een korte hypnose-reis.

www.sequitor.be

Stephan Viaene is actief als Life & Business Coach. Hij is Certified Personal Coach, Master Practitioner NLP en Master Practitioner Ericsonian Hypnosis.

382Koen VAN REETHdi 30 nov 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

Remmingen loslaten met EFTWorkshop

Remmingen komen we allemaal wel eens tegen! Zowel in grote als in kleine dingen! Zowel in het durven opslag vragen aan de grote baas als bij het kleine kind dat (of de volwassene die) plots verlegen wordt als er iemand hem of haar aanspreekt! Ze beperken ons in ons doen en laten! EFT biedt een manier om deze remmingen los te laten. Het is een veilige en rustige benadering, een techniek waardoor je eenvoudig remmingen kunt oplossen.Deze avond gaat vooral over hoe remmingen worden opgebouwd, hoe ze evolueren en tot uiting komen. Je maakt kennis met de EFT-techniek en je krijgt een idee hoe je ermee aan de slag kunt!

www.eft-online.be

Page 22: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

22

De Leest | 051-337 [email protected] | 056-515 891 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Relaxatie met Tibetaanse klankschalen

Tijdens deze avond genieten we van de reinigende en relaxerende werking van klankschalen. De harmonische trillingen en begeleidende visualisaties werken in op ons fysieke lichaam, het energetisch systeem, onze gevoelens en herinneringen. De diepe graad van ontspanning die we door het klankenspel ervaren, speelt bij het helingsproces een belangrijke rol. We komen opnieuw in contact met onze levenskracht, waardoor wij eventuele blokkades in vreugdevolle creativiteit en positieve daadkracht kunnen omzetten.

i.s.m. Dienstencentrum De Leest

Matje, dekentje, losse kledij

387Ann CORNILLYdi 16 nov 2010 (14u-16u)De Leest, Sint-Jorisstraat 62, IZEGEM€ 6

Meditatiedag

Deze unieke fietssi is toegankelijk voor IEDEREEN!Voeling hebben met de magie van de natuur, bewust in contact komen met de mooie diepe kern in jezelf.Een sprankelende dag met vreugde, onthaasting, natuurbeleving, meditatie, verinnerlijking, gezonde voeding, cirkelend tussen het moment van de ochtend en wat de dag aanbiedt met o.a. fietsmeditatie, beweging, dansexpressie, energetische oefeningen, strekking…

Fiets, losse kledij en regenkledij, lunch, fruit en drank (liefst water).

i.s.m. CC De Steiger

386Christine BRUGGEMANvr 1 okt 2010 (9u00 -17u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 15

Omgaan met je hooggevoeligheid

Infoavond voor hooggevoelige personen, hun omgeving en medewerkers uit de welzijns- en zorgsector. Hooggevoelige personen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel en zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken. Daarom hebben zij meer tijd nodig om de stroom van smaken, geuren, geluiden, kleuren, ervaringen... te verwerken. Ze hebben nood om zich regelmatig terug te trekken of af te sluiten. Dikwijls zijn zij zich daar niet bewust van of krijgen zij de kans niet en geraken zo over hun toeren. Op langere termijn gaan zij vaak zo ver over hun grenzen dat zij CVS, burn-out of depressie ontwikkelen. We gaan in op de kenmerken van hooggevoeligheid en geven tips om ermee om te gaan. Er is tijd voor vragen.

Ilse Van den Daele spreekt voor de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen

www.hspvlaanderen.be

385Ilse VAN DEN DAELEdi 12 okt 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Page 23: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 23

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Approaching SilenceLigconcert

Approaching Silence brengt zalig relaxerende soundscapes, af en toe doorprikt met vurige ritmes. Geïnspireerd door wat er bij hen op dat moment leeft en in verbondenheid met het publiek overstijgen muzikanten en zangers hun voorbereide repertoire, improviserend vanuit hun hart en buik. Approaching Silence voert je, improviserend met snaren en percussie, zang en elektronica, naar een klankenwereld van ritme en rust.

389APPROACHING SILENCEvr 17 dec 2010 (19u30-21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Klankschalen: een ontmoeting met jezelf, het Zelf…Korte verdiepingsreeks

Het verhaal van klankschalen is in wezen het verhaal van en met onszelf, met het Zelf.Ons openstellen voor de klanken en trillingen brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn. Het doet ons stilstaan, luisteren, openstellen voor datgene wat is.Deze reeks omvat drie avonden die op elkaar verder bouwen.Via gerichte oefeningen gaan we ons in de eerste avond vooral openen.De tweede avond ligt het accent op heling van aanwezige spanningen of blokkades met het doel ze los te laten. De laatste avond integreren we alles en laten we het verder doorwerken zodat we tot de kern komen van ons wezenlijke zijn… klank, trilling, stem, stilte, Zijn.

Losse kledij, matje, dekentje, eventueel kussen

388Ann CORNILLYma 8, 22 nov + 6 dec 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35 Kevin O’Mara: The end of a long week (CC-BY-NC-ND)

Filip Dewaele: percussie, gitaar, keyboard, laptopBruno Rodenbach: piano, synthesizer, fluit, zangSien Lagae: cello, zangAnthony Quintelier: keyboard, geluid

www.approachingsilence.be

Matje, dekentje indien je wenst te liggen

Page 24: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

24

Stephen Cuyos ‘friends’ (creative commens attribution noncommercial no derative works)

391Jan MEYSMANSvr 26 nov 2010 (19u-22u )Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

390Marjolein OOLSwo 17 nov + 1 dec 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Intuïtieve wegenkaart voor persoonlijke transformatie

Een belangrijke uitdaging voor onze huidige tijd is dat de wereld waarin we leven ongelooflijk snel aan het veranderen is. Onze oude zekerheden vallen weg, de toekomst wordt onzekerder. Dit vraagt voor ieder van ons het ontwikkelen van nieuwe persoonlijke vaardigheden en hulpbronnen om de nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.Tijdens deze voordracht en workshop bieden we jou een aantal nieuwe intuïtief-energetische oefeningen aan als een soort nieuwe wegenkaart in deze tijden van verandering.

i.s.m. Timotheus v.z.w.

www.timotheus.org

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Je voelt je goed in je vel, maar toch mis je iets.Je zou graag vrienden om je heen hebben bij wie je je thuis kunt voelen. Mensen die op dezelfde golflengte zitten. Of vrienden met wie je de leukste dingen kunt doen. Maar hoe vind je die? En hoe pak je dat dan aan? Wat maakt dat het klikt? Allemaal vragen die we tijdens een eerste avond actief onderzoeken.De volgende sessie zoomen we in op het onderhouden van vriendschappen. Wat is hiervoor nodig en wat is mijn aandeel daarin? Hoe vind ik verdieping in bestaande relaties? We kijken naar de elementen die we hierin zelf in de hand hebben.Een cursus over de zoektocht naar vriendschap en de mogelijke voortzetting ervan.

www.de-raet.be

i.s.m. Stichting Lodewijk de Raet

Vrolijke vriendschapJe vriendennetwerk uitbouwen en onderhouden

Page 25: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 25

In deze cursus start de zoektocht naar je kern bij je lichaamservaring. Wie ben ik? Wat wil ik? Als je ‘echt’ luistert naar de signalen van je lichaam, merk je dat die heel veel informatie geven over jezelf. Al je spieren, heel je lichaamshouding drukt je verleden uit. Via allerlei oefeningen ontdek je jezelf en de patronen van overleving die je hebt opgebouwd. Je gaat het harnas herkennen dat je nodig hebt om je te beschermen. Maar dat harnas belemmert je echte gelukkig-zijn. Het zorgt wel voor ‘over-leven’, maar is dikwijls een hinderpaal voor ‘leven’.Wanneer je je bewust bent van die patronen, kun je ze ook veranderen en zelf keuzes maken, i.p.v. je erdoor te laten leven. Hoe je emoties en gevoelens hanteren naast het krijgen van inzicht is belangrijk in deze cursus. Om dit proces aan te gaan wordt er eerst gewerkt aan een stevige basis (aarden), zodat je zelfbewuster wordt en een grotere draagkracht krijgt. De cursus gaat uit van bio-energetica, waarna ook encounter, primal, meditatie en tantra-technieken worden gebruikt. In de groep staan de individuen met hun proces centraal.

Losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje.

394Rie Vandurenwo 29 sep + 6, 13, 20, 27 okt + 10, 17, 24 nov + 1, 8 dec 2010 (19u30-22u)De Kleine Stooringhe, Binde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 140

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

StartersIn deze groep wordt de basis gelegd. Via aarden, ademen, bewegen en geluid wordt je draagkracht vergroot om verder door te stromen in allerlei aspecten van menszijn.392Groep 1TA-therapeutendi 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt 2010 (19u30-21u30)€ 60

393Groep 2TA-therapeutendi 9, 16, 23, 30 nov + 7, 14 dec 2010 (19u30-21u30) € 70

De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE

321Rie Vandurendi 21 sep 2010 (19u30-21u30) € 10

Doorwerkers Handelen in jouw leven

In deze reeks staat het realiseren van je dromen, gedachten, weten centraal. Soms weten we al helder wat we niet willen. Daarna komen we bij wat we wel willen. En dan staan we voor het tot stand brengen binnen de realiteit van ons leven.Actie ondernemen om datgene wat we willen, ook daadwerkelijk te realiseren en deze actie volhouden. Dit is het centrale thema van deze reeks. We exploreren de innerlijke weerstanden en vergroten onze (daad)kracht.Om deze groep te volgen is het gewenst dat je ervaring hebt met actief emotioneel lichaamswerk. Een intakegesprek met Rie (056/260.602) is noodzakelijk indien je nog geen doorwerkers volgde.

Losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje.

Lichaam, bron van levenswijsheid!Introductie en reeksen

Page 26: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

26

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

399Rudy VANCOILLIEdo 2, 9, 16, 23 dec 2010 + 13, 20, 27 jan 2011 (20u15-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 55

395Satsavya MERTENSdo 11 nov 2010 (10u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

YogaReeks bewustzijnsvorming en regeneratie

Yoga betekent naast heilzame, rustgevende lichamelijke discipline ook concrete bewustzijnstraining. De aangeboden yoga is een praktisch, creatief werkgebied ter bewustzijnsvorming en een leerschool voor het leven. De oefenwijze leidt tot ontspanning en innerlijke rust, werkt opbouwend op lichaam, levenskrachten en zenuwstelsel, schoolt de rug en de ademhaling en bevordert de slaap. De oefeningen worden vanuit praktische en spirituele inhouden beoefend waardoor je nieuwe inzichten, gewaarwordingen en mogelijkheden ontwikkelt. Je leert je bewustzijn, met het denken, het voelen en de wil helder vormgeven, sterken en verruimen. Je ontwikkelt innerlijke rust, zelfvertrouwen, concentratie, stabiliteit, spankracht, wijdte. De lessen zijn voor iedereen geschikt.

www.yogascholing.be

Matje of dekentje en een stevig kussen.

Dans je vrij, dans jezelf!Workshop

Met bewegen en dans komen we weer in voeling met onszelf. We herontdekken ons lichaam met zijn bijzondere structuren en organen en dansen vanuit deze nieuwe ervaringen. We ontdekken dans als meditatie: gewoon jouw energie te mogen dansen. Met klank, kleur en beweging geven we ruimte aan ons lichaam. We schudden en dansen de hardheid los die we opbouwden in ons leven om zo weer vrij, los en gemakkelijk onze energie te voelen stromen, het leven weer te vieren.Danservaring is niet vereist. Je kan de bewegingen en meditaties thuis verder verdiepen en zo het gevoel van vrijheid en verwondering verder meenemen in heel jouw zijn.

396Rudy VANCOILLIEdo 30 sep + 7, 14, 21, 28 okt + 18, 25 nov 2010 (19u-20u15)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, KORTRIJK (HEULE)€ 55

397Rudy VANCOILLIEdo 30 sep + 7, 14, 21, 28 okt + 18, 25 nov (20u15-21u30)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, KORTRIJK (HEULE)€ 55

398Rudy VANCOILLIEdo 2, 9, 16, 23 dec 2010 + 13, 20, 27 jan 2011 (19u-20u15)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, KORTRIJK (HEULE)€ 55

Page 27: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 27

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Poetsvrouw Karla volgt een cursus Chinese filosofie bij Vormingplus

Page 28: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

28

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

401Eva ROUSSELLEdo 2, 9, 16 dec 2010 (19u30-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

400Jan TIMMERMANdo 7, 14, 21 okt 2010 (19u30-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

REEKS 2Jean-Jacques RousseauOverpeinzingen van een eenzame wandelaar

“Als men jong is moet men de wijsheid bestuderen, als men oud is moet men haar in de praktijk brengen.”In dit laatste autobiografische werk schrijft Rousseau alleen nog maar voor zichzelf. Hij noteert gewoon wat hem te binnen schiet. Deze wandelingen door Rousseaus geest voeren ons naar zijn problemen in de liefde, zijn streven naar eerlijkheid en de onmogelijkheid om die te bereiken, zijn overtuiging dat tegenspoed je naar jezelf doet terugkeren en zijn strijd met Verlichtingsfilosofen als Diderot. Ook de natuur speelt natuurlijk een belangrijke rol.

UITERLIJKE INSCHRIJVINGSDATUM 14 dagen voor het begin van de reeks

REEKS 1 Erik OgerNachtoog. Schuine wegen van de filosofie

Ons westerse denken is geobsedeerd door een drang tot controle en een streven naar opperste efficiëntie. Maar wie direct op zijn doel afgaat, míst daardoor vaak zijn doel. Erik Oger beoefent in ‘Nachtoog’ een alternatieve, ‘schuine’ manier om naar de wereld te kijken en zijn doel te bereiken. Hij onderzoekt drie domeinen: de wil om te slapen, de drang om tijd te winnen en het denken.‘Nachtoog’ is een verhaal over filosofisch loslaten en in paradoxen denken. Een pleidooi voor controle verliezen en het nut van omwegen.

UITERLIJKE INSCHRIJVINGSDATUM 14 dagen voor het begin van de reeks

Filosofie leesgroepDe avonden

Ben je geïnteresseerd in filosofie, maar heb je vaak de moed of de tijd niet om een filosofisch werk alleen te doorploegen? Dan is deze leesgroep iets voor jou. We lezen in etappes een filosofisch werk. We delen onze bedenkingen, vragen en ideeën, met begeleiding van een filosoof. Op deze manier kan filosofie een vorm van doorleefd denken worden. Voorkennis is niet vereist. De boeken zijn te ontlenen in de bieb van Waregem.

i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo, CC De Schakel en Openbare Bibliotheek Waregem.

Rick E Dick ‘denver 03’ (CC-BY-NC-ND)

Page 29: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 29

vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.universiteitvrijetijd.be | 016-310 670 [email protected] | 051-402 935

Kan ethiek ons redden?Over goed en kwaad in onze veranderende samenleving

Leven we vandaag in een maatschappij waarin alles kan en mag? Zijn waarden en normen in onze samenleving op drift? Professor Roger Burggraeve, emeritus K.U.Leuven, gaat in op de verhouding tussen verbod, vrijheid en smaak en ethiek en zingeving. Daarbij schuwt hij geenszins de inspirerende en kritische confrontatie met het christelijk geloof en de bijbelse traditie. Een cursus op het scherp van de snede.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

403Roger BURGGRAEVEvr 19, 26 nov + 3, 10 dec 2010 (14u-16u)KULAK blok B, E. Sabbelaan 53, KORTRIJK€ 46 - € 40 (Davidsfondsleden)

402Arne DEPREZ di 19, 26 okt + 9, 16 nov 2010 (19u30-22u)CC Gildhof, Sint-Michielsstraat 9, TIELT€ 42

313Verschillende begeleiders ma 20 sep + 18 okt + 15 nov 2010 (20u-22u30)Theater Malpertuis, Stationstraat 25, TIELTgratis

Filosofie en leven

Er is vandaag een stijgende aandacht voor filosofie die een praktische kant heeft. Levensfilosofie past daar als geen ander in, aangezien zij over het leven zelf denkt, en als zodanig zo ‘uit het leven gegrepen is’ als maar zijn kan. Of niet? Bestaat er wereldvreemde levensfilosofie? Actuele levensfilosofie? Wat houdt levensfilosofie in? Bestaat zij al lang? Wat is het verschil met levenskunst? Kan zij ecologisch zijn?... Deze brede oriëntatie in de levensfilosofie van vandaag, met historische verwijzingen, is een poging tot antwoord op tal van vragen over levensfilosofie, waar je ongetwijfeld ook mee worstelt.

i.s.m. CC Gildhof

Filocafé Tielt

Wil je, onder leiding van een ervaren gespreksleider, je gedachten laten uitdagen, dan ben je op je plek in een filo-café. Het streven naar inzicht staat er centraal, niet gelijkhebberij. In een open, zoekende dialoog kan je je denken onderzoeken en je eigen mening toetsen aan die van anderen.Uitgangspunt is een vraag die de aanwezigen op het moment zelf afspreken. Mogelijke vragen zijn: ‘Kan je leven zonder illusies?’, ‘Zijn we vrij in onze keuzes?’. Alles gebeurt ongedwongen, zonder onderscheid in leeftijd, sociale achtergrond, beroep of diploma. Zin in een filosofisch avontuur is de enige vereiste. Deelname is gratis, alleen je pint betaal je zelf.

www.vormingplus.be/filocafe

i.s.m. CC Gildhof en Theater Malpertuis

Page 30: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

30

vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Paul VerhaegheHet einde van de psychotherapie

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe (UGent) schreef met ‘Het einde van de psychotherapie’ een vlijmscherp boek waarin hij zowel de psychofarmaceutische industrie aanpakt als de vinger legt op een aantal maatschappelijke problemen.Psychoanalyse wordt vandaag vaak bij het grof vuil gezet. De genetische oorzaak van gedragsproblemen zou een veel efficiënter en accurater oplossing bieden. Verhaeghe laat zien dat deze wetenschappelijke invalshoek veel te wensen overlaat.Sociale ontwrichting, het verdwijnen van referentiefiguren en -instanties leiden tot onzekerheid en identiteitsverlies. Ratrace en flexibiliteit zijn nieuwe normen. Welke menselijke aanpak kan er geplaatst worden naast de pillenindustrie, hoe kunnen patiënten weer als mensen i.p.v. als een categorie afwijkingen beschouwd worden?

404Paul VERHAEGHEwoe 22 sep 2010 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie de belangrijkste ziekte in de 21ste eeuw. Het is bovendien bekend dat België een zeer groot gebruik van pillen kent. Hoe kwetsbaar is ons Bruto Nationaal Geluk? Liggen onze verwachtingen misschien te hoog en jagen we illusies na? Of zet de prestatiedwang en de eisen van onze concurrentiepositie mensen te veel onder druk?We nodigen een psychoanalyticus, een filosoof, een psychiater-psychotherapeut en een socioloog-politicus uit om een stand van zaken van onze geestelijke gezondheid op te maken en waar mogelijk alternatieven aan te duiden.

i.s.m. Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek

Vrij-Spraak:Geestelijke gezondheid in tijden van onrust

Nataliej (alias): Day 158 - Channeling (CC-BY-NC)

Page 31: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 31

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

407Jos GEYSELSwoe 8 dec 2010 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Jos GeyselsDe nieuwe markt van welzijn en geluk

Socioloog, Minister van staat, voormalig Groen!-politicus en huidig voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren Jos Geysels bekijkt de geestelijke gezondheid door een maatschappelijk-structurele bril. Welk discours domineert als we over (geestelijke) gezondheid spreken. Welke mechanismen en evoluties zijn er aan de gang? Met de val van de Muur kwam een eind aan de droom van de maakbare samenleving. Maar is daarmee niet de weg bereid voor een nieuwe illusie, die van het maakbare individu? Dat individu wil zich bevrijden van elke bevoogding, maar wordt meer en meer afhankelijk van consumptie en kant-en-klaar-geluk-recepten. De vraag dringt zich op: waar worden we echt beter van en hoe kunnen we dat organiseren?

406Dirk DE WACHTERwoe 17 nov 2010 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Dirk De WachterBorderline-Times: een psychiatrische verkenning van onze tijd

Psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter (Universitair Psychiatrisch Centrum K.U.Leuven) bekijkt onze Westerse wereld door de diagnostische bril van de zgn. ‘borderline’-problematiek. Voorbij de oppervlakkige verschijningen van maatschappelijk succes blijken er verrassend weinig verschillen te bestaan tussen zogenaamde patiënten en niet-patiënten. Hij toont de spiegel die de psychiatrie geeft van de wereld waarin we leven. Waarop steunt onze identiteit en welke keerzijde heeft de genotscultuur? Kunnen we in de grijsheid van het dagelijkse leven de wereld nog als zinvol ervaren? Met concrete illustraties uit onze gewone omgeving schetst De Wachter de spanningen van het actuele leven voorbij de zekerheden.

405Geert VAN COILLIEwoe 20 okt 2010 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Geert Van Coillie Tussen nabootsing en verantwoordelijkheid

Classicus en filosoof (K.U.Leuven) Geert Van Coillie toont hoe de vernieuwende inzichten van cultuurfilosoof René Girard (Académie Française) ons moderne begrip van onszelf diepgaand veranderd hebben. We handelen en reageren niet zo origineel als we menen, de mens blijkt fundamenteel een wezen van nabootsing en geweld, maar ook van verantwoordelijkheid en verzoening. Het veelzijdige denken van René Girard wordt bevattelijk verteld en ‘vertaald’ aan de hand van brandend actuele thema’s en topics. Geert Van Coillie brengt een ‘beeldverhaal’ over de recente menswetenschap met als gids deze Frans-Amerikaanse denker.

Page 32: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

32

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

410ma 6 dec 2010 (20u-22u)De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 5

409wo 24 nov 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Jan De Cock

Jan De Cock is tralietrotter, een gedreven idealist die van de humanisering van het gevangeniswezen zijn levensdoel maakte. In 2001-2002 trok hij rond van gevangenis naar gevangenis, op zoek naar het leven achter tralies, van Zuid-Afrika naar Moskou, van Polen naar Pakistan. Hij schreef zijn ervaringen neer in ‘Hotel Prison’ en ‘De Kelders van Congo’. Hij liet zich vrijwillig opsluiten in een poging dichter bij het hart van gevangenen te komen. Bij temperaturen schommelend van +45° tot –25°C ontmoette hij zakkenrollers en vliegtuigkapers, moeders die eten stalen voor hun kinderen én huurmoordenaars. Hij zocht er hoe je er overleeft en stelde vast dat je, ook in onmenselijke omstandigheden, meer mens kan worden.

i.s.m. CC De Schakel

Tom Hannes

Tom Hannes is een jonge zenmonnik en Mindfulness-trainer die van vele markten thuis is.Met ‘Zen of het konijn in ons brein’ schreef hij een zeer verfrissend en aanstekelijk boek over de praktijk en het nut van de boeddhistische meditatie. Met een knipoog én indringend. Hij was redacteur en werkte voor theater (o.a. De Singel en Toneelhuis) als acteur en zanger, scenograaf en regisseur. Hij schreef en speelde ook eigen muziektheater en toert met de Talking Heads-tribute Byrning down the house.

Tom Hannes brengt Zen anno 2010, in een westers kleedje, in maatpak, jeans of Japanse kimono. Hij serveert boeddhisme met een stevig rock-’n-roll-gehalte. Moet je meemaken, ‘Once in a lifetime’.

Wat een Geluk

Vorig jaar vierden we vijf jaar Vormingplus met de reeks ‘Wat een Geluk’. Deze avonden zorgden voor beklijvende momenten. Dit jaar gaan we op dit elan verder.

Ook nu nodigen we gasten uit die een blik in hun hoofd en hart gunnen en ons laten meegenieten van hun musée imaginaire, een verhaal met beeld en geluid. In filmfragmenten of foto’s, muzikale voorkeuren en kunstobjecten tonen ze wat hen drijft en inspireert.

David A. La Spina: Resting by Farmhouse (CC-BY-NC-SA)

Page 33: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 33

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

412Patrick PERQUYvr 19 nov 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

411Josephine WILSCHUTvr 22 okt 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Inspirerende figurenDe reeks ‘Inspirerende figuren’ stelt grote spirituele mannen en vrouwen voor uit verschillende culturen en religieuze tradities van oost en west. Figuren die veel in beweging hebben gebracht en tot op vandaag kunnen inspireren.

Dorothée Sölle Voor Dorothée Sölle lagen religie en maatschappelijk engagement in elkaars verlengde. Zij las de bijbel als een boek dat mensen hier en nu wil bevrijden. Dit werd bij Sölle zichtbaar in haar werk als vredesactiviste en feministe, in haar engagement voor de derde wereld en in haar politieke theologie. God heeft mensen nodig, Sölle wilde de vonk van de ziel weer in mensen tot spreken brengen.Josephine Wilschut is coördinator van het postgraduaat Agogisch Theologisch Werk (Katholieke Hogeschool Leuven). Zij vertelt waar Sölle voor staat en vanuit haar persoonlijke beleving getuigt ze van de inspiratie van Sölle.

i.s.m. Motief vzw

Lytta Basset Spiritualiteit kan bij Lytta Basset niet losgemaakt worden van psychologie. Haar focus is ‘le mal subi’, het kwaad dat je overkomt. De christelijke traditie gaf altijd meer aandacht aan het kwaad dat wij zelf begaan. Dit creëerde vaak een schuldcultuur. Lytta Basset (professor pastoraaltheologie Protestantse Universiteit Lausanne) publiceerde o.a. ‘Heilige woede’ en ‘De macht om te vergeven’.“Het evangelie opent mensen net voor het volle leven en dát is therapeutisch, hoewel het evangelie niet te reduceren valt tot een therapie.” Patrick Perquy was pastor in Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg en werkt mee aan Cinemagie.

Marleen Thiers over haar Camino, haar weg

Deze altvioliste en Compostellapelgrim schreef ‘Op de Jakobsweg’. Over haar spirituele zoektocht en haar weg naar de mystiek.

314do 23 september 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk

Frederic Poirot ‘3 generations’ (CC-BY-NC-ND)

Page 34: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

34

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Moslima’s over vrouwenemancipatie

Is de islam een mannenwereld waar vrouwen niets te vertellen hebben? Wat moeten we dan denken van moslima’s – met en zonder hoofddoek – die beweren dat de islam hen oproept om zich te emanciperen en traditionele rolpatronen te doorbreken? Op deze avond geven straffe vrouwen hun kijk op vrouwenemancipatie en islam.

Samira Azabar is verbonden aan vzw Motief en actief in BOEH!, Henda Ben Bechir is docente Maatschappelijke Oriëntatie bij de Som Roeselare.

414Samira AZABAR, Henda BEN BECHIRdo 28 oktober 2010 (19u30 - 22u)Carthago Hannibal, Budastraat 9, KORTRIJK€ 5 per avond (€ 10 voor de reeks)

413Hilmi LAZHAR, Besim VITIJA woe 13 okt 2010 (19u30 - 22u)Leiaarde, Kortrijksestraat 135, HEULE€ 5 per avond (€ 10 voor de reeks)

De ene moslim is de andere niet

Net zoals ‘de Vlaming’, ‘de vrijzinnige’ of ‘de christen’ niet bestaat, is er ook niet zoiets als ‘de moslim’. Iedereen weet dat er soennieten en sji’ieten zijn, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee strekkingen? En hoe belangrijk zijn culturele verschillen, bijvoorbeeld tussen moslims uit Marokko en de Balkan? Uit welke landen zijn de moslims in Kortrijk afkomstig en hoe zijn ze georganiseerd? Zien we ook verschillen tussen oudere en jongere generaties?

Hilmi Lazhar is islamleerkracht en voorzitter van ‘Jongeren en Diversiteit’, Besim Vitija is verbonden aan Leiaarde en BIK.

Dar Es Salaam – Huis van de vredeOnder de naam Dar Es Salaam nodigen we je uit om deel te nemen aan drie gespreksavonden over moslims in Vlaanderen en Kortrijk. Elke avond heeft een ander thema, we leggen onze vragen voor aan een deskundige gastspreker en enkele Kortrijkse moslims.

NY Henna: Eid Henna on Sisters (CC-By-NC-SA)

Page 35: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 35

vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

416Dirk DE CALUWÉ za 4 dec 2010 (10u-18u)BRUSSEL€ 25 (gids en middaglunch inbegrepen, trein niet inbegrepen)

Islamwandeling door Brussel

De aanslagen van 11 september 2001, de cartoonrellen, het hoofddoekenverbod ... hierop focussen de media maar al te graag. Maar hoe leven de naar schatting 400.000 gewone moslims in ons land en hoe beleven zij hun godsdienst? Aan de hand van een bezoek aan enkele moskeeën maken we kennis met de grote diversiteit binnen de islam. We bezoeken een typisch theesalon en, zo mogelijk, wonen we een gebedsdienst bij. Het zal duidelijk worden dat de islam niet onder één noemer is te vangen.

Afspraak om 10u in Station Brussel Zuid (hoofdgang ter hoogte van de Eurostar, sporen 1 en 2).

Dirk De Caluwé is gids van vzw Tochten van Hoop. Naast de ‘onderkant’ van de stad tonen zij ook ‘plaatsen van hoop’.

www.tochtenvanhoop.eu

Is er toekomst voor de islam in Vlaanderen?

Net als andere godsdiensten is de islam voortdurend in evolutie. Moeten we vrezen voor een toename van fundamentalisme en radicalisering? Is er zich een Europese islam aan het ontwikkelen, aangepast aan de Westerse maatschappijen? Of lopen de moskeeën, net als de kerken, stilaan leeg? En welke tendensen zien we in onze samenleving: wordt religie zoveel mogelijk verbannen naar de huiskamer of krijgt religie net meer ruimte? En welke rol spelen racisme en islamofobie?

Stef Van Den Branden is verbonden aan het Interdisciplinair Centrum voor Religiestudie, K.U.Leuven, Mourad Hathout is jeugdwerker bij Jeugdhuis Bledi.

m.m.v. Museum Kortrijk 1302

415Stef VAN DEN BRANDEN, Mourad HATHOUT do 18 november 2010 (19u30 - 22u)Museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark, KORTRIJK€ 5 per avond (€ 10 voor de reeks)

Page 36: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

36

[email protected] | 056-371 615 [email protected] | 056-371 615 Inschrijven is niet nodig.

420Eddy KEPPENSdi 14 dec 2010 (14u30)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJK € 3 (koffie/thee inbegrepen)

419Marc VERMEERSCHdi 9 nov 2010 (14u30)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJK€ 3 (koffie/thee inbegrepen)

418Joël DE CEULAER do 28 okt + 2 dec 2010 (19u45)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJKGratis

Aardbevingen en tsunami’s als natuurrampen

16 december 2004: bij Indonesië; magnitude 9,2 met verwoestende tsunami: 230.000 doden; 8 april 2009 (L’Aquila, Italië) magnitude 6,3 zonder tsunami: 230 doden; 12 januari 2010 (Haiti) magnitude 7,0 met vrijwel geen tsunami: 230.000 doden; 27 februari 2010 (Chili); magnitude 8,8 met beperkte tsunami: 430 doden; 6 april 2010 (Baja, Mexico); magnitude 7,2 zonder tsunami: 2 doden.

Hoe zit dat nu? Schiet de aarde nu ineens uit haar krammen?

Prof. dr. Eddy Keppens is hoogleraar aan de vakgroep geologie, Vrije Universiteit Brussel. i.s.m. UPV-kern Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek vzw

De oorsprong van geweld

Geweld is een van de grootste, zo niet de grootste plaag van de mensheid. Bij chimpansees stelde men vast dat ze jagen, en zowel in eigen groep, maar vooral tegen andere groepen geweld gebruiken. De mens is ook een jager. Hij heeft echter superieure wapens waardoor zijn moordende krachten vermenigvuldigd worden. De geschiedenis van de mensheid is ook die van oorlogen en genociden. Er is daarenboven niet enkel collectief geweld, maar ook individueel, bijvoorbeeld van man tegen vrouw. Is geweld van mens tegen mens fataal?

Marc Vermeersch publiceerde ‘Maatschappij van jagers en verzamelaars’ en ‘Van Pan tot Homo Sapiens’

i.s.m. UPV-kern Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek vzw.

Wetenschapscafé Kortrijk

Een wetenschapscafé brengt wetenschap op café, actueel en concreet. We zoeken wetenschap achter belangrijke maatschappelijke thema’s en over het leven van alledag.In een informele sfeer, zonder barrières, kan je met wetenschappers in discussie gaan, in een gesprek geleid door moderator Joël De Ceulaer (Knack).Een wetenschapscafé vormt een dialoog tussen de vragen van de geïnteresseerde leek en de antwoorden van de wetenschappers.Toegankelijk en interactief, met humor en een frisse pint. Thema’s: drugs (28 oktober) en gaming (9 december)

www.wetenschapscafekortrijk.be

Page 37: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 37

Agent Kurt volgt een cursus ontdek je eigen stijl bij Vormingplus

Page 38: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

38

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 056-433 495

424Ann BOUTE + Nina VENSvr 29 okt + 19 nov 2010 (13u30-16u)OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM€ 35

Babymassage

In onze communicatie gaat er veel aandacht uit naar kijken en luisteren en weinig naar het voelen. Nochtans is dat één van de belangrijkste zintuigen om met de omgeving in contact te komen. Zeker voor baby’s. Bovendien stimuleert lichamelijk contact de motorische ontwikkeling van baby’s. Je ontdekt welk lichaamscontact leuk kan zijn voor jou en je baby. Je leert de juiste handgrepen en bewegingen voor babymassage.

i.s.m. CC Guldenberg

Handdoek

Mama’s en papa’s van baby’s van 6 tot 18 maanden zijn welkom. De eerste les is theoretisch, de tweede les is massage met je baby.

423Mireille VANDERSTRAETENwo 6, 13, 20 okt + 10, 17 nov 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65 (olie inbegrepen)

Ayurveda betekent levenskennis. Ayurveda is een zeer oude Indische gezondheidsleer die alle natuurlijke wetmatigheden van het leven beschrijft.

Het lichaam wordt overvloedig met warme, Indische kruidenolies gemasseerd volgens specifieke bewegingen die de energie weer in balans brengen. Deze volledige lichaamsmassage verbetert de circulatie, stimuleert alle vitale organen, geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning, bevordert de nachtrust, verhoogt de weerstand en heft vermoeidheid op.

Deze massage is gemakkelijk aan te leren en vereist geen enkele voorkennis.

Yoga- of turnmatje, 2 grote badhanddoeken, hoeslaken van 1 persoon, losse kledij, warme sokken en schrijfgerief

aqua-dome ‘massage’ (CC-BY-ND)

Ayurvedische lichaamsmassage

Page 39: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 39

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-515 891

427Katrien DECOCKER ma 11, 18, 25 okt + 8, 15, 22 nov 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 70

AromatherapieWorkshop

Etherische oliën zijn zeer doeltreffend in het verminderen van stress, het verbeteren van uw humeur en het stimuleren van uw immuniteitssysteem.Je maakt kennis met de samenstelling en de specifieke werking van de etherische oliën. Je leert de juiste etherische olie kiezen bij de specifieke signalen van je lichaam. Zo kan je je weerstand verhogen, pijn verminderen of ongemakken behandelen. Je gaat ook zelf aan de slag. Je stelt zelf een verzorgingslijn samen: reinigingsmelk, dagcrème, peeling, masker, badolie, lichaambalsem, massageolie, ...Kortom, je ontdekt alle aspecten van de aromatherapie.

www.mooiengezond.be

426Lucrèce CORNEILLIEza 11 dec 2010 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35 (olie inbegrepen)

Ayurvedische hoofdmassage

Ayurveda helpt je om de natuurlijke balans in jezelf te bewaren of te herstellen. Massage speelt daarbij een cruciale rol. In de cursus wordt voor de schouder-, hoofd- en gezichtsmassage de zogenaamde ‘brahmi-olie’ gebruikt. Die is goed voor mentale helderheid, geestelijke verruiming en voor de zintuigen. Per twee geef en ontvang je massage.

Zorg voor kortgeknipte nagels.

www.ashoka-ayurveda.be

2 grote handdoeken, matje, kam, dekentje, eventueel kussentje, lunchpakket

425Daniël DEFRUYTza 30 okt 2010 (13u30-18u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 30

Shiatsu

Shiatsu of drukpuntmassage is een eeuwenoude Oosterse vorm van massage waarbij je, via druk op het lichaam, evenwicht probeert te bekomen en de zelfgenezende kracht van je lichaam te herstellen.

Je leert een ontspannende basisbehandeling uitvoeren. Je ontdekt welke oefeningen en stretches je daarvoor kunt doen en welke massagevorm je op jezelf kan toepassen. Je oefent per twee. Voorkennis is niet nodig.

i.s.m. CC De Steiger

Losse kledij, kussentje, 2 grote badhanddoeken

Deze workshop is niet geschikt voor mensen met knie-, bekken- of rugklachten.

Page 40: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

40

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-515 891

Ontdek en kies je eigen stijlWorkshop

De bedoeling van deze cursus is je te helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl om je persoonlijke uitstraling te vergroten. Op basis van een kleuranalyse, een analyse van de structuur van het gelaat en de opbouw van het lichaam verken je zelfstandig je eigen uiterlijke persoonlijkheid.

www.imagecontrol.be

i.s.m. CC Guldenberg en CC De Steiger

Je bent ongeschminkt en je draagt een wit bovenstukje.

429Iris ARICKXdi 9, 16, 23 nov 2010 (13u-16u)OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM€ 45

430Iris ARICKXdi 30 nov + 7, 14 dec 2010 (13u-16u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 45

428Cristina MAFTEIU + Sarah BRAEKMANza 16 okt 2010 (10u-15u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10 per workshop - € 20 voor 2 workshops

Kies je eigen ecologische stijlWorkshop

Wat is natuurlijke make-up? Wat is duurzame kledij? Waar vind ik het?Kortom, hoe kan ik er goed uitzien zonder mijn groene principes overboord te gooien?

Cristina en Sarah van StyleMeGreen leren je op deze eco-makeoverdag hoe je bewust ecologisch kunt shoppen en smeren in elke mogelijke stijl.Van 10u tot 12u leert Cristina je alles over groene cosmetica en tovert ze je om in een natuurlijke schoonheid. Van 13u tot 15u haalt Sarah alles uit de kast om je tips en feiten over ecologische én stijlvolle kledij bij te brengen.

www.stylemegreen.be

Je kan inschrijven voor de hele dag, of enkel voor de voor-of namiddag.

Brian West ‘Westervin Wear: the Uniform Project’ (CC-BY-NC-SA)

Page 41: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 41

Vera Yu and David Li ‘Cherry Picking @ Berkeley Bowl’ (CC-BY)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

432Johan DEBLAEREza 20 nov 2010 (10u-12u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

Lang leve de oogst

Je maakt kennis met de verschillende technieken om groenten en fruit langer te bewaren. Steriliseren, drogen, zouten, inkuilen, … wat betekenen deze termen? Welke techniek is het best geschikt om bijvoorbeeld tomaten te bewaren? Wat heb je nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Je komt te weten welke bewaartechniek voor seizoensgroenten en fruit past. Zo kun je thuis zelf meteen aan de slag. Je proeft van en praat over goede bewaartips.

www.velt.be

Heb je nog een potje confituur of ingemaakte groenten staan, neem deze gerust mee. Geen zorgen als je geen ingemaakte oogst hebt; de docent brengt genoeg materiaal mee.

Kruidige seizoenen: de herfstWorkshop

In de herfst bereidt de natuur zich langzaam voor op de komst van de winter. Toch valt er nog heel wat te beleven in de kruidenwereld! Je leert kruiden, bloemen en vruchten kennen die typisch zijn voor de herfst. Je gaat ook zelf met de kruiden aan de slag. Je proeft lekkere bessen in allerlei confituren, chutneys en warme dranken. Je lippen verdienen in deze regenachtige periode ook wat extra verzorging. Een lippenbalsem mag niet ontbreken. Kruiden hebben ook heel wat in petto om het lichaam bij herfstkwaaltjes te verzorgen.Kortom, via de kruiden ontdek je de herfst op een nieuwe manier!

www.kruiden-belisama.be

Klein potje om lippenbalsem in te bewaren.

431Els POUSEELEdo 21 okt 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

Page 42: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

42

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-371 615

434Koen MARGOdo 14 okt 2010 (19u30-21u30)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

433Paul WYLOCKdi 14 sep 2010 (14u)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJK€ 3

Verantwoord geneesmiddelengebruikLezingenreeks GezondTijd

Dagelijks lees je in de kranten dat Belgen massaal geneesmiddelen slikken. Voor keelontstekingen, sinusitis of een oorontsteking krijg je nog vaak een antibioticum. België is nog steeds één van de koplopers in het gebruik van slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen.

Maar hoe verantwoord is dit geneesmiddelenverbruik? Welke gevaren zijn eraan verbonden? Moeten we de antibiotica redden? Is het slikken van slaap- en kalmeringsmiddelen gezond? Zijn anti-depressiva altijd nodig om te genezen van een depressie?

Prof dr. em. Marc De Meyere (UGent) is verbonden aan de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnszorg.

Cholesterol, mijn vriend of mijn vijand?Lezingenreeks GezondTijd

Cholesterol zou verantwoordelijk zijn voor hart- en bloedvaatziektes. Deze stelling wordt op een eenvoudige en wetenschappelijke manier weerlegd.

In de eerste plaats bekijk je wat cholesterol is en waarom deze voedingsstof zo belangrijk is voor je lichaam.

Vervolgens leer je hoe je de cholesterolwaarden in een bloedonderzoek moet interpreteren, om ten slotte de oorzaak van hart- en bloedvaatziektes te bespreken. Je krijgt een aanzet om de taal van je lichaam te leren begrijpen.

Koen Margo is kinesitherapeut en aetiopaat.

De evolutie van plastische chirurgieLezing

Plastische chirurgie komt steeds te eenzijdig in de media en wordt nog te veel vereenzelvigd met esthetische chirurgie. Het is een erkende discipline die niet meer weg te denken is uit onze moderne gezondheidszorg. Het gaat in de plastische chirurgie, in ruime zin, al lang niet meer om de uitwendige mooie vorm, maar om de gezondheid van de patiënt. En met die gezondheid wordt een toestand van lichamelijk en geestelijk welzijn en welbevinden bedoeld.

i.s.m. VC Mozaïek vzw en UPV-kern Kortrijk

Prof. dr. Paul Wylock is dokter van de Dienst Plastische Heelkunde, UZ Brussel.

Page 43: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

4343vormingplus

Dean 812 ‘Xanax 2 mg’ (CC-BY)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

437Raoul ROTTIERSdi 16, 23, 30 nov + 7, 14 dec 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

436Frank DESMETdi 9, 16, 23, 30 nov + 7, 14 dec 2010 (19u30-22u)Buurthuis Statiewijk, Sint-Jozefsweg, DEERLIJK€ 70

435Marc DE MEYEREdo 9 dec 2010 (19u30-21u30u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

Welvaartsziekten door de eeuwen heenCursus

Sinds meer dan 50 jaar leeft het Westen in een toenemende welvaart. De voordelen van de welvaart liggen voor de hand. De nadelen weerspiegelen zich in het zorgwekkend toenemen van de welvaartsziekten: kanker, diabetes, zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten. Je maakt kennis met de risico’s en aanpak van zwaarlijvigheid. De oorzaken van diabetes of suikerziekte neem je onder de loep. Je ontdekt hoe je hart-en vaatziekten en kanker kunt voorkomen. En je komt te weten wat gezonde voeding is. Kortom, een gezonde cursus over het wel en wee van het menselijk lichaam.

Prof. dr. em. Raoul Rottiers (UGent) is specialist in de Endocrinologie en Stofwisselingsziekten.

Beter slapen in 6 wekenWorkshop

Je gaat op zoek naar mogelijke onderliggende oorzaken van je slaapmoeilijkheden. Deze kunnen zowel fysisch als mentaal zijn. Je leert vaardigheden om opnieuw een normale slaap te verkrijgen. De cursus is gebaseerd op de principes van mindfulness, waarbij je met een groter bewustzijn leert omgaan met slaaprovende factoren zoals stress, piekeren, negatieve gedachten, onrust en angst. Het theoretisch inzicht wordt voortdurend gekoppeld aan praktische oefeningen.

www.osteo-relaxfdesmet.be

i.s.m. Deerlijks Vormingswerk

Matje

Volg in deze reeks ook Over gsm- en andere straling, pagina 69.

Met een kritisch-wetenschappelijke en verfrissende kijk leidt Professor Dr. De Meyere je binnen in de wereld van het verantwoord geneesmiddelengebruik.

Page 44: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

44

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

439Rita GESQUIEREzo 10 okt 2010 (14u-16u) Natuureducatief centrum De Rand, Rijksweg, GULLEGEM € 10

Culinaire herfstwandeling

De herfst is een mooi seizoen voor een wandeling. Het provinciaal domein De Bergelen in Gullegem is gegroeid rond een zandwinningsput van 10 ha. Het is een klein, maar heel interessant natuurgebied met observatiehut, wandelpaden en poeltjes. Onder leiding van een herboriste maak je kennis met kruiden, bomen, bessen en noten. Je krijgt voeling met de natuur en je gaat naar huis met nieuwe ideeën. Je geniet van originele proevertjes.

Volg de wegwijzers NEC De Rand. NEC De Rand ligt plusminus in het midden van de Rijksweg.De inrit is naast een groene electriciteitscabine. Daarna is er nog een lange toegangsweg tot aan het NEC.

438Gids ModeMuseum + Stadsgids Carolien KRIJNENza 9 okt 2010 (10u-15u30)Groenplaats, ANTWERPEN€ 20 (lunch niet inbegrepen)

Meer praktische info volgt na inschrijving.Antwerpen is een shoppers paradise bij uitstek en een gerenommeerd modecentrum. De Antwerpse Modeacademie heeft al verschillende top designers voortgebracht. Ook de straten in de buurt van de ModeNatie zijn de laatste jaren broeiplekken van jong modetalent. Op deze culturele ontdekkingstocht in de voormiddag, met aandacht voor hedendaags design, architectuur en historiek, leer je Antwerpen kennen als modestad. Al kuierend langs winkels, gebouwen en modewijken krijg je inzicht in mode, huidige trends en imago. Je ontdekt de recente modegeschiedenis en je komt leuke tips en shoppingadresjes te weten. In de namiddag krijg je een rondleiding door de tentoonstelling ‘Stephen Jones & The Accent of Fashion’ in het modemuseum. Deze overzichtstentoonstelling loodst je binnen in de unieke wereld van de Britse hoedenmaker die reeds meer dan drie decennia samenwerkt met de grootste namen uit de internationale modescène.

inthesitymad ‘El Modenatie’ (CC-BY-NC-SA)

Antwerpen, bruisende modestadModewandeling en modemuseum

Page 45: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 45

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

441Rachida CHERROUD + Annelies VELGHEvr 29 okt 2010 (9u-16u)Le Riad Hammam, Gallaitstraat 29, SCHAARBEEK€ 30 (toegang tot hammam + maaltijden inbegrepen)

Ontspan in de hammamDaguitstap

Je ontbijt samen met Rachida Cherroud en een groep Brusselse vrouwen van Marokkaanse origine. Je geniet van een bezoek aan hammam Le Riad. Hammam betekent ‘een plek waar het heet is en water overvloedig stroomt’. Het badhuis heeft naast een reinigende functie, ook een zeer sociale functie, als ontmoetingsplaats. Mannen en vrouwen zitten apart.Je komt alles te weten over het belang van een hammam, reiniging en lichaam in de moslimcultuur. Het wordt een ware belevenis en na een grondige was- en schrobbeurt voel je je als herboren.Nadien eten we samen. In de namiddag krijg je een workshop rond lichaamscultuur en bezoek je enkele bazars in de Brabantstraat.

i.s.m. Citizenne, Vormingplus Brussel

Meer praktische info volgt na inschrijving.

Alleen voor vrouwen.440Gids Fair Trade stad Kortrijkvr 22 okt 2010 (19u-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

hEerlijke sneukeltocht

In het kader van de Week van de Fair Trade kan je proeven van een culinaire, (h)eerlijke sneukeltocht! Ideaal om Kortrijk op een Fair Trade manier te ontdekken. Je stopt op diverse plaatsen om te proeven van Fair Trade en je krijgt telkens een woordje uitleg. Wat is eerlijke handel, wat is duurzame voeding? Waarom kiezen restaurants, scholen en organisaties om met eerlijke producten te werken of deze te promoten? Vragen die aan bod komen tijdens deze unieke en originele wandeling doorheen de binnenstad.

i.s.m. werkgroep Fair Trade stad Kortrijk

La Serena Altena ‘El Hammam’ (CC-BY-NC-SA)

Page 46: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

46

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 340

444Ronny DEBAEREma 15, 22, 29 nov 2010 (19u30-22u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 35 (+ € 40 de eerste les te betalen aan de lesgever voor de wijn)

443Peter DEPREZdi 9 nov 2010 (14u30-17u30)Koffiebranderij Deprez, Jagershoek 4, VICHTE € 20

442Ann VANSTEENKISTEwo 27 okt 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

Initiatie wijnproeven

In een no nonsense initiatiecursus van drie avonden leer je de techniek aan om de kwaliteiten en gebreken van een wijn te ontdekken. Ook de typische wijnterminologie word je eigen. Aan de hand van een degustatiefiche worden de verschillende kenmerken van de wijn besproken, getoetst aan de typiciteit en gelinkt naar de gastronomie! Hierbij zal je smaken ontdekken als boter, fruit, kruiden, hout, bloemen, aarde, gras,…In les één proeven we uitsluitend witte wijnen, zowel droge als zoete. In les twee komen de rode wijnen aan bod en proeven we wat tannine is. Les drie gaat sprankelend van start, met het bereidingsproces van schuimwijn en champagne. En we sluiten af met een glaasje port.

i.s.m. CC De Schakel

Koffie: van boon tot baristaWorkshop

Espresso, cappuccino, latte macchiato, ... Hoog tijd om kennis te maken met de wereld van koffie. Beleef de geschiedenis en het productieproces van een kopje zwarte magie. Je ontdekt verschillende soorten bonen en de smaakverschillen. Je gaat ook zelf aan de slag. Je krijgt je eerste baristatechnieken onder de knie. De sommelier van het café, Peter Deprez, laat je proeven en genieten. Een aanrader voor alle koffieliefhebbers.

Peter Deprez won het Belgian Barista Championship en schreef het boek ‘Gebrand op koffie: van boon tot barista’.

De stille kracht van theeWorkshop

Thee is sterk in opmars. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Sri Lanka, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. Je ontdekt stap voor stap de boeiende geschiedenis en wereld van de thee. Thee is een manier van ademen en genieten, een fijngevoeligheid van subtiele smaken. Je proeft talrijke soorten thee en je maakt kennis met de terminologie en de kwaliteiten van thee. Praktische tips ontbreken niet!

www.curiosithee.be

Ann Vansteenkiste is auteur van het boek ‘De stille kracht van thee’.

Page 47: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 47

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

HerfstseizoenskooklesDe Natuurlijke Keuken

Je gaat in deze seizoenskookles aan de slag met herfstgroenten en vruchten. Je maakt soep, een volledig vegetarische schotel en een dessert. Je leert de diverse ingrediënten beter kennen en verstandiger gebruiken. De bereidingen zijn eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken.

Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken.

De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

www.vegetarischekookschool.be

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek

447Peter VANDERMEERSCHdi 26 okt 2010 (19u-22u)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

445Miki DUERINCK + Kristin LEYBAERTdi 5, 12, 19 okt 2010 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 60 (maaltijden inbegrepen)

446Miki DUERINCK + Kristin LEYBAERTdo 2, 9, 16 dec 2010 (19u-22u)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36 , KORTRIJK € 60 (maaltijden inbegrepen)

Je ontdekt dat de vegetarische keuken ongelooflijk lekker en gevarieerd kan zijn. Bovendien passen deze gerechten in je drukke werkdag. De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en het resultaat is origineel en verrassend lekker.

In de eerste sessie word je speels geïnspireerd door de mediterrane keuken. In de tweede sessie maak je kennis met invloeden uit de Oosterse keuken. Tijdens de derde sessie kook je eerder klassiek en krijg je tips voor een heerlijk en gezellig eindejaar. Na het koken eten we samen dit lekkers op, daarna ruimen we op.

www.vegetarischekookstudio.net

Miki en Kristin zijn de auteurs van de succesvolle kookboeken ‘Vegetarisch genieten’, ‘Vegetarisch koken in 30 minuten’ en ‘Donderdag veggiedag kookboek’.

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek

Makkelijk, snel en lekker vegetarisch koken

Page 48: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

48

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

449Say OUDARma 8 nov 2010 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

Cambodjaans tafelen

De Cambodjaanse keuken mag dan niet wereldberoemd zijn, de Khmers zweren bij hun eigen keuken. En terecht, want het traditionele Cambodjaanse eten is heerlijk. Say kookt met typisch Cambodjaanse ingrediënten, kruiden en specerijen en leert je deze te gebruiken. Tijd om de fijne kneepjes van Khmer koken te proeven! Zo kan je je gezin en vrienden met authentieke Cambodjaanse gerechten verrassen. Een lekkere en ontspannende kookdemonstratie die je niet mag missen.

Say Oudar baat ‘Home Oriental’ uit, een winkel van Aziatische keukenproducten te Kortrijk.

448Habib en Parvaneh DEHGHANma 18 okt 2010 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

Iraans tafelen

Artisjok, aubergine, citroen, limoen, sinaasappel, pistache, spinazie, saffraan, dragon... Deze ingrediënten komen uit het Oude Perzië, het huidige Iran.

Iran kent één van de meest verfijnde keukens van het westen van Azië. Je ontdekt een wereld van zoete en zure sauzen, gevulde groenten, druivenbladeren en talloze soorten gebak. Je leert de Iraanse keuken van binnen uit kennen en proeven. Habib en Parvaneh geven hun kookgeheimen prijs.

Na de kookdemonstratie eten we samen al dit lekkers op.

Mahmoudreza Shirinsokhan ‘Abgoosht’ (CC-BY-NC-SA)

Page 49: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

lev

en

ss

tijl

vormingplus 49

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-265 [email protected] | 056-515 891

Koken met kruiden

Kruiden en specerijen geven extra smaak aan je gerechten. Vele mengsels kan je kant en klaar kopen, maar bij de echte hobbykok verzinken deze in het niets als je ze zelf maakt. Je stelt je eigen kruidenmengsels samen.

i.s.m. CC De Schakel en CC De Spil

Snij- en haktechnieken in de keuken

Sta je ook verbaasd telkens je ziet hoe snel en efficiënt een echte chef groentjes snijdt en hakt? Ook jij kan leren een julienne, brunoise, mirepoix, paysanne of tranches snijden. Je oefent verschillende snij- en haktechnieken.

i.s.m. CC De Schakel & CC De Steiger

Keukenmessen

Koen JOORIS451-452di 21 & 28 sep 2010 (19u-22u)wo 22 & 29 sep 2010 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 30 (+ € 10 voor ingrediënten)

Koen JOORIS454di 5, 12, 19, 26 okt 2010 (19u-22u)455wo 6, 13, 20, 27 okt 2010 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 50 (+ € 50 voor ingrediënten)

Koen JOORIS456do 7, 14, 21, 28 okt 2010 (13u-16u)457do 7, 14, 21, 28 okt 2010 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 80 (ingrediënten inbegrepen)

450Houria BENAOUICHAma 6 dec 2010 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

453Koen JOORISwo 8 & 15 dec 2010 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 22 (+ € 25 voor ingrediënten)

Algerijns tafelen

Algerije is het op één na grootste land van Afrika. De variatie aan culinaire gerechten is enorm. Het gebruik van olijfolie kenmerkt de Algerijnse keuken. Hoog tijd om overheerlijke couscous en tajines klaar te maken! Proef ook het zoete gebak, geserveerd met een glas verse muntthee.

Samen met Houria reis je door het culinaire en gastvrije Algerije. Laat je verrassen door een rijkdom van kleur, geur en smaak.

Na de kookdemonstratie genieten we samen van een lekker etentje.

[email protected] 056-621 340

[email protected] 056-621 340

Page 50: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

50

[email protected] 056-621 340

466Christophe DECLERCQma 8 nov 2010 (19u-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 20

Chocolade Workshop

Ontrafel de geheimen van chocolade. Leer en proef de verschillende soorten. Je ontdekt wat je allemaal met onze heerlijke Belgische chocolade kan maken. De heerlijke truffels en andere chocoladelekkernijen kan je uiteraard ter plekke proeven. Een streling voor de tong en voor wie van chocolade houdt! En wie doet dat niet...?

i.s.m. CC De Schakel

Christophe Declercq is docent aan de voedingsschool Ter Groene Poorte en is auteur van ‘IJs, verfrissend lekker’ (2007) en ‘Basic Banket’ (2009).

Koen JOORIS458ma 8, 15, 22, 29 nov 2010 (13u-16u)459ma 8, 15, 22, 29 nov 2010 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 80 (ingrediënten inbegrepen)

Koen JOORIS460di 9, 16, 23, 30 nov 2010 (19u-22u)461wo 10, 17, 24 nov + 1 dec 2010 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 50 (+ € 50 voor ingrediënten)

Koen JOORIS462di 7, 14, 21 dec 2010 (13u30-16u30)463di 7, 14, 21 dec 2010 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 33 (+ € 37,5 voor ingrediënten)

Koen JOORIS464do 18, 25 nov + 9, 23 dec 2010 (14u30-17u30)465do 18, 25 nov + 9, 23 dec 2010 (19u30-22u30)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 42 (+ € 48 voor ingrediënten)

De Spaanse keuken

De Spaanse keuken is zoveel meer dan gazpacho, tortilla, paella, patatas bravas of chorizo. Deze is veelzijdig gevarieerd en per regio erg verschillend. Gerechten uit Catalonië, Galicië of Baskenland verschillen onderling heel sterk. Maak kennis met deze veelzijdigheid en verfijning.

i.s.m. CC De Spil, CC De Schakel en CC De Steiger

In het kader van Week van de Smaak, gastland Spanje

[email protected] 340

[email protected] | 056-515 891

[email protected] | 051-402 [email protected] | 051-265 700

Page 51: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 51

Page 52: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

52

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 051- 402 935

469Anne-Mie VAN KERCKHOVENza 13 november 2010 (12u-14u)BORGERHOUT€ 15 (drankje inbegrepen)

Anne-Mie Van KerckhovenOp atelierbezoek bij een kunstpionier

Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951, Antwerpen), of kortweg AMVK, is een pionier op het vlak van computerkunst en stelde reeds tentoon in Amerika en Azië. In haar werk maakt ze gebruik van computer, schilderkunst, geluid, tekst en film om tot een verrassend multidisciplinair oeuvre te komen dat maatschappij-kritisch en zelfs therapeutisch werkt.Ze raakt aan onderwerpen zoals politiek, gender, filosofie, alchemie, massamedia en het verschil tussen intelligentie en intuïtie. Dit voorjaar stond AMVK’s werk centraal in de tentoonstelling ‘Parallellepipeda’ in Museum M in Leuven, dat de verhouding tussen kunst en wetenschap onderzocht. Afspraak ter plaatse in Borgerhout (adres wordt meegedeeld bij inschrijving) voor een bezoek aan een van de meest fascinerende artistieke stemmen in de Belgische hedendaagse kunstscène.

468Stadsgidsen Bruggeza 30 okt 2010 (9u45)BRUGGE€ 12

Stadswandeling + expo Luc TuymansBrugge

Het werk van Luc Tuymans reist de wereld rond. Zelf is de kosmopoliet reeds lang gefascineerd door de bewogen geschiedenis van Centraal-Europa en zijn artistieke evolutie. Deze tentoonstelling, met werk van een dertigtal spraakmakende kunstenaars uit die regio, toont werk met een uitgesproken maatschappijvisie.

We bezoeken de Brugse binnenstad met een stadsgids, die tijdens een mooie wandeling focust op de tentoonstelling en enkele locaties bezoekt. Het geheel is te omvangrijk voor één dagdeel. Jouw combinatieticket blijft geldig, zodat je aansluitend op eigen tempo de rest van het initiatief kan verkennen.

i.s.m. CC Gildhof

We verzamelen aan de stadshallen van het Belfort in Brugge.

Batavia, de eerste tuinwijk van België Stadswandeling Roeselare

In 1919, onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog, bouwde de Dienst der Verwoeste Gewesten in Roeselare de eerste tuinwijk van België. De leidinggevende ingenieur en bezieler van het project, Raphaël Verwilghen, paste hier de principes toe van de Engelse tuinsteden en -wijken. Aanvankelijk werden 100 huizen opgetrokken. Hiervoor deed hij beroep op architect Doom (de latere Roeselaarse stadsarchitect) enerzijds, en op de Brusselse modernistische architecten Pompe en Bodson anderzijds. Met de opgedane ervaringen werden later o.a. modernistische tuinwijken gebouwd in de omgeving van Brussel, Antwerpen en Zelzate.

Afspraak om 13u45 op de hoek van Batavialaan en Mandellaan

467Plaatselijke gidsdo 14 okt 2010 (14u-16u)ROESELARE€ 5

Page 53: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 53

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

471Marc SUY za 27 november 2010 (14u-15u30)Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, GENT€ 15

JACQUES TATI: Deux Temps, Trois MouvementsTentoonstellingsbezoek Gent Met 6 langspeelfilms over een periode van meer dan 20 jaar was Jacques Tati niet de meest productieve regisseur, maar zonder twijfel een van de meest inventieve. Meer dan 60 jaar na Tati’s eerste langspeelfilm wil het Filmfestival Gent de Franse regisseur, acteur en komiek een eerbetoon ‘comme il faut’ geven. Gent is na Parijs de tweede stad die deze prestigieuze expo op bezoek krijgt.

Nooit eerder was de unieke visie van Tati zo tastbaar voor het publiek. Er zijn originele stukken en reproducties te zien: de kantooromgeving van ‘PlayTime’, het designinterieur van Villa Arpel, de fiets van François de postbode uit ‘Jour de Fête’ en tal van ongeziene foto’s, affiches, rekwisieten, kostuums, maquettes en storyboards.

Van Eyck tot DürerTentoonstellingsbezoek Brugge

De Vlaamse Primitieven zorgden in de 15de eeuw voor een artistieke revolutie in Centraal-Europa. Talentrijke schilders als Jan van Eyck vernieuwden de schilderkunst op technisch vlak. Hun invloed verspreidde zich razendsnel en inspireerde tal van kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer – schilder, tekenaar en etser.

Van Eyck en Dürer zijn grootmeesters uit de periode 1420-1530. Een toonaangevende tentoonstelling (onderdeel van het cultureel stadsfestival ‘Brugge Centraal’) brengt werk van hen en andere tijdgenoten samen. Schilderijen en andere kunstvormen tonen de interactie tussen de Vlaamse Primitieven en de kunst uit Centraal-Europa. Een van dé culturele belevenissen van 2010.

www.brugge-centraal.be

470Plaatselijke gidsdo 18 nov 2010 (10u30-12u)Groeningemuseum, Dijver 12, BRUGGE€ 15

bron: www.centre-lecture.com

Page 54: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

54

www.uitinkortrijk.be | 056 – 239 855 [email protected] 495

473Magda OCKIERwo 13 okt 2010 (19u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Het PenhuisPeter Terrin

Peter Terrin schrijft romans, verhalen en beschouwingen. Voor zijn verhalenbundel ‘De bijeneters’ kreeg hij de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen. Interview: Frank Hellemans (Knack)

474Peter TERRINzo 10 okt 2010 (10u30-12u)

Menno Wigman

Menno Wigman heeft inmiddels vier dichtbundels, enkele bloemlezingen en ettelijke vertalingen op zijn naam staan. De nacht en de stad bepalen het muzikale ritme van zijn in melancholie en zelfspot gedrenkte verzen.Interview: Carl De Strycker

hetpenhuis.blogspot.com

i.s.m. CC Kortrijk, Openbare bibliotheek Kortrijk en Stad Kortrijk

475Menno WIGMANzo 14 nov 2010 (10u30-12u) Oranjerie Broelmuseum, Broelkaai 4KORTRIJK€ 5

Bustrip naar ParijsMonet en Mondriaan

Rond de kerst trekken we een dagje naar Parijs voor twee tentoonstellingen van wereldniveau. In Le Grand Palais loopt een expositie rond de 19e eeuwse impressionist Claude Monet, een volledig overzicht van de carrière van de meester. De tweede tentoonstelling is van Mondriaan en De Stijl in Centre Pompidou. Mondriaan wordt gezien als een pionier van de abstracte kunst. Zijn werk met kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Je kan 1 of 2 tentoonstellingen in groep bezoeken, of gewoon Parijs verkennen.

Afspraak aan de busparking van het zwembad naast het gemeentehuis (Vanackerestraat Wevelgem)

i.s.m. CC Guldenberg

Inschrijven vóór 15 november!

Een leven in/met boeken

Aansluitend op de interviews met auteurs die Het Penhuis modereert, selecteren wij een drietal auteurs om nog even over door te bomen. De ideale epiloog bij Het Penhuis, en een mooie kans om iets langer stil te staan bij een verrijkende leeservaring. Via Vormingplus kan je indien gewenst de boeken ontlenen, onze website staat 24/7 paraat als decor voor debat en discussie.

Peter Terrin: De bewaker

Peter Terrin is een volstrekt originele stem in de wereld van de Letteren. In Vormingplus kan je van ideeën en gedachten komen wisselen: over Terrin zelf, diens oeuvre, en meer specifiek zijn enthousiast onthaalde boek ‘De bewaker’ (2009).

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

472Lucien MILLECAMPS (vzw Sportlart)wo 29 dec 2010 (6u30-ca. 22u30)PARIJSVoor meer info www.ccwevelgem.be

Page 55: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 55

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 051-265 700

478Robert VAN YPERma 13 dec 2010 (19u30-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Imagine no John LennonDe man achter de mythe

Op 8 december 2010 zal het precies 30 jaar geleden zijn dat ex-Beatle John Lennon in New York werd doodgeschoten. De wereld reageerde verbijsterd. Lennon was de wereldverbeteraar, de man die met Yoko Ono in bed kroop en zo de wereldvrede tot stand wilde brengen. Maar wie was de mythe echt?

Deze lezing gaat niet enkel over Lennons (experimentele) muziek en de grote invloed die deze uitoefende op latere muzikanten. Minstens even interessant is zijn literaire werk, zijn maatschappelijk engagement, zijn beeldende en grafische kunst en de films die hij maakte.

Robert Van Yper is auteur van de enthousiast onthaalde biografie ‘Lennon’ en ‘Rock it!!!’, over het ontstaan van de rock ‘n’ roll.

i.s.m. Muziekcentrum Track

‘Nowhere Boy’Gratis filmvertoning

Robert Van Yper komt op 13 december de mythe John Lennon doorprikken. Een halve week eerder, op 8 december, zal het exact 30 jaar geleden zijn dat de Lennon werd doodgeschoten. Reden genoeg om terug te blikken op de jeugd van het popidool. ‘Nowhere Boy’ (2010) van regisseuse Sam Taylor-Wood focust op Lennons jonge jaren: de invloed van tante Mimi en zijn vroeg gestorven moeder Julia, zijn ontmoetingen met de rock ‘n’ roll en Paul McCartney.Een eerlijk portret van een groot muzikant in wording. Dé ideale voorbereiding op de lezing van Van Yper.

477GRATIS FILMVERTONINGwo 8 dec 2010 (19u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 0 (gratis, geef een seintje als je erbij wil zijn)

De Muze van … Marijke Pinoy

Actrice Marijke Pinoy speelt al meer dan 25 jaar in tal van theaterproducties. Als tv-actrice vertolkte ze o.a. de rol van Martine in ‘De smaak van De Keyser’ en op het grote scherm was ze te zien in ‘Ben X’ en ‘Vidange Perdue’. Ook in Frankrijk en Wallonië is ze een veel gevraagd actrice.Nu werkt Pinoy steeds vaker als regisseur, zoals voor de productie ‘Soeur Sourire’, waarin ze ook de hoofdrol vertolkte.Tot voor kort vormde ze samen met Johan Heldenbergh en Arne Sierens de kern van Compagnie Cecilia. Als freelance actrice heeft ze voor volgend seizoen theaterplannen bij o.m. Toneelgroep Ceremonia en NTGent. In ‘De muze van…’ vertelt ze over wie en wat haar inspireert in haar werk.

i.s.m. CC De Spil

476Marijke PINOYwo 27 okt 2010 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 11 (€ 9 abonnement)

Jon Curnow: Cinema Nowhere Boy (CC-BY)

Page 56: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

56

Biograaf Robert Van Yper over John Lennon

“Lennon blijft essentieel”

Robert Van Yper, muziekkenner in hart en nieren, pende in 2005 een biografie van John Lennon neer. Het boek verscheen samen met een tribute cd, waarop muzikanten als Mauro Pawlowski, Axl Peleman en Jean Bosco Safari zich aan Lennon-covers waagden. Beiden, boek en cd, werden enthousiast ontvangen. Vijf jaar later is John Lennon 30 jaar dood en verscheen een nieuwe film over zijn (jonge) leven. Redenen te over om Van Yper in december naar Vormingplus uit te nodigen en nu alvast te strikken voor een kort interview.

Vanwaar die interesse voor Lennon en de keuze om er een boek over te schrijven?Al in de “Sixties”, toen de Beatles de hitlijsten en de wereld domineerden, beschouwde ik hen niet als een groep, maar intrigeerde het mij de 4 uit mekaar te herkennen. Vooral op de vroege platen zijn hun stemmen vaak moeilijk te onderscheiden. Geleidelijk viel het mij op dat je niet enkel op de klank diende af te gaan, maar dat ze bijna zonder uitzondering gewoon datgene zongen wat ze zelf geschreven hadden. En zo vielen hun elpees voor mij op zeer fascinerende manier meteen al uiteen in “Lennon los van McCartney” en omgekeerd. Toen ze solo gingen bleef ik al hun elpees kopen, en werd steeds duidelijker dat McCartney een handige vakman was, maar dat Lennon veel meer gedreven werd door passie en bezieling, en zich verder niet te veel van de buitenwereld aantrok, behalve om tegen schenen te schoppen en daarmee dan de hele wereldpers overhoop te halen. De branie van die Lennon, en de manier waarop hij als simpele muzikant zelfs de Amerikaanse president wist te doen panikeren, dat fascineerde mij. Lennon werd een beetje als een bewonderde, balorige grote broer voor de prille puber die ik toen was.

Hoe moeten we Lennon volgens jou - 30 jaar na zijn dood - inschatten? Hij blijft essentieel. Omdat zijn erfenis niet alleen leeft in de muziek, maar ook maatschappelijk een overweldigende stempel heeft gedrukt. Precies dàt bepaalt waarom de Beatles onbetwistbaar belangrijker zijn dan hun toenmalige tegenpool, de Stones. De Stones zijn superbelangrijk in de muziek, maar the Beatles, en vooral Lennon zijn ook buiten de muziek richtinggevend voor hun tijd. Zij bepaalden de Sixties. Niet alleen in de muziek, maar ook de kapsels, de mode, de ideeën, de levens- en denkstijl van een hele generatie. Ook bij hedendaagse jongeren blijft Lennon invloed hebben, en niet alleen in de muziek.

Op 8 december vertonen we ‘Nowhere Boy’. Geeft die film een goed beeld van Lennons jeugd in Liverpool?Het beeld dat wordt opgehangen is een beetje te rooskleurig. Ik denk dat de realiteit grauwer en somberder was. Liverpool was toen een gore havenstad die verre van hersteld was van het nog zo nabije oorlogsverleden waarin het grondig platgebombardeerd werd en een groot deel van de (vooral mannelijke) bevolking omkwam. Dat laat sporen na die jaren nazinderen. Het verklaart ook voor een

Page 57: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 57

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 016–310 670

480Michel NUYTTENSvr 8, 15, 22, 29 okt 2010 (14u-16u)Hotel Shamrock, Euromarktlaan 24, TIELT € 54 - € 48 (DF-leden)

Krijgers voor GodDe orde van de tempeliers in de Lage Landen

Het conflict in het Midden-Oosten en ‘De Da Vinci Code’: ze hebben kruistochten en ridderorden als basis. Maar waar eindigt de mythe en begint de realiteit? Michel Nuyttens stelt scherp op de orde van de tempeliers. Wie zijn die mysterieuze krijgers voor God? Welke rol spelen zij in de Lage landen? Bestaat er een schat van de tempeliers? En wat is het verband met andere geestelijke ridderorden zoals de Hospitaalridders en de Duitse ridderorde?Het cursusboek Krijgers voor God. De orde van de tempeliers in de Lage Landen 1120-1312 is inbegrepen in de prijs.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

Van Jelly Roll Morton tot Jef NeveDe geschiedenis van de (Belgische) jazz.

Deze introductie geeft je een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en landsgrenzenoverschrijdende muziek die ze nu is. Wat is het verschil tussen swing, bebop en hard bop? Wie waren Bird, Dizz, Bean, The Bear, The Judge of Lady Day? En hoe zat dat met de jazz in België?Aansluitend bij deze cursus kan je naar een optreden van JazzClass Series Badenhorst op 28 oktober (20u15) in de Concertstudio (inbegrepen in de prijs).

Frederik Goossens is docent jazz- en popgeschiedenis. Hij is muzieksamensteller en redacteur bij Klara.

i.s.m. Muziekcentrum Track

deel waarom Lennon (en dus niet alleen hij…) voornamelijk opgroeide tussen vrouwen. Lennon komt in de film ook wat te sympathiek naar voor. Maar anekdotisch klopt het allemaal mooi, en er is veel schitterende fifties rock’n’roll te horen. Het valt op dat de film door een vrouw is gemaakt. Een man zou wellicht meer gedweept hebben met de machokant van de jonge Lennon. Die gevoeliger benadering schept een boeiende nuance in de figuur van Lennon zoals hij clichématig gekend is.

Maarten Vanhee Het volledige interview lees je op www.vormingplusmzw.be

479Frederik GOOSSENSwo 6, 13, 20, 27 okt 2010 (20u-22u)Muziekcentrum TRACK,Conservatoriumplein 1, KORTRIJK€ 25 (incl. concert)

Page 58: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

58

[email protected] – 310 670

[email protected] 340

info@ccdesteiger | 056–515 891

483Florian HEYERICK do 18, 25 nov + 2, 16 dec 2010 (14u-16u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 58 - € 52 (DF-leden)cursus + concert: € 75 - € 69 (DF-leden)

482Etienne HAUTTEKEETEwo 10, 17, 24 nov + 1, 8, 15 dec 2010 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 68,50 - € 58 (Amarantleden)

481Christophe DE JAEGERma 8, 22, 29 nov + 6, 13 dec 2010 (19u30-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 58 (- 26-jarigen en + 60-jarigen: € 55,5 / Amarantleden: € 49)

De perfecte kapelmeesterBach, Telemann, Graupner

Duitse barokcomponisten als Telemann, Graupner en Bach schreven een ontzagwekkend aantal bladzijden muziek bij elkaar. Florian Heyerick laat u kennismaken met leven en werk van de grootste kapelmeesters. Hoe zag het dagelijks leven van deze mensen er uit en hoe gingen zij om met de nooit aflatende creatieve druk? Met als afsluiter de indrukwekkende kerstcantates van Christoph Graupner, tijdgenoot én concurrent van Johann Sebastian Bach.Bij de cursus hoort een facultatief concert (het Weihnachtsoratorium van Graupner) op zondag 19 december om 17u in De Spil.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

Eeuwig in de schaduw van de FujiGeschiedenis en cultuur van Japan

De verbluffende wetenschappelijke en artistieke creativiteit van het moderne Japan is geboren uit een eeuwenoude traditie die in Europa slechts fragmentair bekend is. We maken kennis met taal en schrift, en met de fundamentele ideeën die het ethische, filosofische en religieuze denken van de Japanners gevormd hebben. We leren hoe de Japanners in alle vormen van artistieke expressie, van poëzie tot keramiek, van prentkunst tot theater, een heel eigen identiteit en een uniek patrimonium hebben uitgebouwd. We ontdekken hoe de huidige Japanse maatschappij verleden en toekomst op harmonieuze wijze met elkaar verzoent.

Etienne Hauttekeete is docent voor Amarant

i.s.m. CC De Schakel en Amarant

Over kevers, varkens en vogelsVijf iconen van de Belgische kunst

Luc Tuymans wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse schilders. Het oeuvre van Thierry De Cordier kadert binnen de ironie van het postmodernisme en Wim Delvoye is ondertussen zowel beroemd als berucht omwille van zijn kakmachine en getatoeëerde varkens. De kevers en het theaterwerk van Jan Fabre zijn onmisbaar in de hedendaagse kunst en Panamarenko verwierp Einsteins relativiteitstheorie, maar ging zelf nooit van de grond. Een blik op 5 b(l)oeiende Belgische kunstenaars.

i.s.m. CC De Steiger en Amarant

Page 59: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 59

[email protected] | 051- 405 [email protected] | 051-402 935

485Damien DECEUNINCKma 22, 29 nov + 6, 13, 20 dec 2010 (19u15) CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT€ 60 euro (syllabus inbegrepen)

484Bert VANSTEENKISTEdo 18, 25 nov + 2, 9 dec 2010 (19u30-22u)CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT€ 47 (syllabus inbegrepen)

Moderne kunst in BelgiëVan Emile Claus tot abstractie

Moderne kunst is een huis met vele kamers, ook in België. Een eerste groep schilders uit Sint-Martens-Latem (Minne, Van de Woestyne, De Saedeleer) is eerder spiritueel gericht. De zogenaamde tweede groep richt zich meer naar de realiteit van zowel het landschap als van het schilderij.

Sommige schilders laten het figuratieve achter zich om te kiezen voor een nieuwe vormentaal: uitgepuurde, geometrische vormen en zuiver kleurgebruik. In Brussel kiest de vereniging ‘7 Arts’-resoluut voor de abstractie, in Antwerpen doet ‘Het overzicht’ hetzelfde. Zij worden dan ook vaak de eerste moderne abstracten in België genoemd.

i.s.m. CC Gildhof

“Get Up!” De geschiedenis van de zwarte muziek

De Afro-Amerikaanse en Jamaicaanse muziek zijn bepalend gebleken voor veel hedendaagse genres. Ray Charles, James Brown, Bob Marley en vele anderen spreken telkens opnieuw muziekliefhebbers én jonge artiesten aan.Deze reeks schetst het opwindende verhaal van soul, funk en reggae vanaf de prille jaren ‘50 tot op heden. Eén en ander plaatsen we in een historische en maatschappelijke context en we bekijken de wisselwerking met andere muziekstromingen.‘Get Up!’ brengt, rijk geïllustreerd met beeld en geluid, het complete overzicht van deze muziekgenres die nog niets van hun invloed en zeggingskracht verloren hebben.

i.s.m. CC Gildhof

fychu (alias): Net ontsnapt (CC-BY-SA)

Page 60: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

60

[email protected] 340

[email protected] | 056-515 [email protected] 340

MondharmonicaToots Thielemans achterna

We spelen vanaf het eerste moment. We leren spelen in de eerste (C-toonaard) en tweede positie (G-toonaard). Dit is de manier die het meest gebruikt wordt voor eenvoudige melodieën en voor blues, folk, rock. Je leert alle noodzakelijke technieken om eenvoudige liedjes te spelen en te improviseren met andere muzikanten. Algemene muziekkennis of kennis van de mondharmonica is niet vereist. Enthousiasme en een portie doorzettingsvermogen helpen je wel vooruit.

Om de cursus te volgen heb je wel een standaard 10-hole diatonic harmonica in toonaard C nodig. Die kan je kopen in elke muziekwinkel. Het bekendste en ook een goed merk is Hohner. De kostprijs ligt rond de 30 euro.

i.s.m. CC De Schakel, Double Deal vzw en WiSPER vzw

489Luc BORMSwo 22, 29 sep + 6, 13, 20 okt 2010 (20u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 100

488Jan DE SMEDTdi 5, 19 okt + 16, 30 nov + 14, 21 dec 2010 (19u30-21u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 60

Kalligrafie Menen

Module 1

In deze eerste module wordt de cursist het humanistisch cursief aangeleerd. Daarbij krijgt hij een voorbeeld aangereikt van een cursief dat tot de puurste vorm is herleid.Aandacht wordt besteed aan de controle over de pen en de inkt, een juist ‘begrip’ van de letters (we beginnen met skeletletters), hun onderlinge verwantschap, het ritme ervan… Tevens worden enkele basistechnieken en vaardigheden bijgebracht zoals schrijven met verf, werken op een dondere achtergrond…

i.s.m. CC De Steiger en Witruimte vzw

Kalligrafie Waregem

Module 1: humanistisch cursief

In deze module leer je het humanistisch cursief aan. Dit is een cursief dat tot zijn puurste vorm is herleid. Aandacht wordt besteed aan de controle over de pen en de inkt, een juist ‘begrip’ van de letters (we beginnen met skeletletters), hun onderlinge verwantschap, het ritme ervan… Je leert een aantal basistechnieken en vaardigheden aan zoals schrijven met verf, werken op een donkere achtergrond…

i.s.m. CC De Schakel

Silvia Cordero Vega ‘Something - trial’ (CC-BY-NC-SA)

487Monica VANDERHISPALLIEwo 15, 22, 29 sep + 13, 20, 27 okt + 17, 24 nov 2010 (19u-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 120 (handleiding inbegrepen)

Page 61: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 61

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 051-265 [email protected] | 051-265 700

493Inge DAVELOOSEdo 30 sep + 7, 14, 21, 28 oktober + 18 nov + 9, 16 dec 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 95

Tekenen voor gevorderden

Tekenen om je omgeving visueel te ontdekken. Inge Daveloose, ‘art director’ voor backgrounds voor animatiefilms, leert je op een goede manier kijken naar objecten en personen. Je leert methodisch schetsen om de realiteit nauwgezet te kunnen tekenen. Eens de basisoefeningen onder de knie schets je een compositie voor een stilleven en ontdek je het spel van lijnen en grijstonen.Een goede basis om je teken- of schilderscarrière te ondersteunen.

492Mia NOLLET do 7, 14, 21 okt 2010 (19u30-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 30

Tekenen voor beginners

Voor wie graag wil leren tekenen is deze cursus een prima kennismaking. In deze lessenreeks leg je de basis voor een eigen tekenstijl door middel van experimenten en probeersels. Je gaat op zoek naar manieren om je verbeelding op papier te zetten. Dat kan in snelle schetsen en meer uitgewerkte tekeningen, zowel individueel als in groep. Je verkent de mogelijkheden van verschillende tekenmaterialen zoals potlood, pen, houtskool, inkt, verf, krijt … en gaat er verschillende dragers zoals papier, stof en hout mee te lijf. Geen voorkennis nodig.

i.s.m. CC De Spil en WiSPER vzw

491Luc BORMSza 6, 20 nov + 4 dec 2010 (10u30-12u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 50

Workshop Mondharmonica

In drie sessies leer je de mondharmonica kennen. Je leert één nummer echt goed spelen zodat je het op de laatste dag kunt brengen met begeleiding van live muziek. Er is geen voorkennis vereist.

Je hebt een standaard 10-hole diatonic harmonica in toonaard C nodig. Je kunt die vinden in iedere muziekwinkel. Het bekendste goede merk is Hohner. De kostprijs ligt rond de 30 euro.

i.s.m. CC De Spil

Ross Websdale ‘DoF Colouring Pencils’ (CC-BY-NC-SA)

Page 62: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

62

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-265 [email protected] 340

496Remco HOUTMAN di 7 dec 2010 (19u30-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 10

Ukelele

Vaak wordt het instrument een beetje lacherig afgedaan als ‘klein gitaarke’. Geheel onterecht is dat niet, want er zijn veel overeenkomsten in o.a. stemming en speelwijze. Toch doet die omschrijving afbreuk aan het geheel eigen karakter van de ukelele en de muzikale mogelijkheden die het instrument biedt. Tijdens deze eerste initiatie leer je de basisbeginselen (stemming, houding, enkele eenvoudige akkoorden) om snel te kunnen beginnen spelen. Want dat is het grote verschil met zijn grote broer de gitaar: ukulele spelen, dat kun je al na tien minuten. Geen voorkennis nodig.

Je brengt je eigen ukelele mee. Je kunt er makkelijk één vinden voor 25 euro.

i.s.m. CC De Spil en WiSPER vzw

495Germana TACKma 11, 18, 25 okt + 8, 15 nov 2010 (14u-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 80 (incl. materiaal)

Eenvoudige boekbindtechniekenModule 2: Japanse bindingen

In deze curus leren we de traditionele Japanse 4-hole binding maken, ook wel ‘yotsume toji’ genoemd. Ook leren we de verschillende varianten op deze methode. Deze werkwijze werd vooral gebruikt voor het maken een kalligrafieschrift. Maar ook veel andere toepassingen zijn in dit geval weer mogelijk. De schoonheid ligt hier ook in de eenvoud, maar met de juiste vormgeving en de eigen kleurcombinatie wordt weer een juweeltje gecreëerd. Voor cursisten die voor de eerste keer intekenen is een korte inleiding voorzien aan het begin van de eerste les.

Germana Tack is naast boekbinder ook textielkunstenares en ontwierp kledij voor diverse dans- en theaterpoducties.

494Nicole HOLVOETma 4, 11, 18, 25 okt 2010 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 60 + € 15 per les voor het materiaal te betalen aan de lesgeefster

Vilteneen oude techniek herontdekt

Vilten is een zeer oude techniek waarbij wol tot stof wordt gemaakt. Door zeepsop, warmte en wrijving vervilt de wol; de schubben van de wol haken in elkaar en er ontstaat een lap. Bij het vilten wordt ook vaak zijde gebruikt zodat de twee materialen wol en zijde met elkaar verweven zijn. Dit zorgt voor prachtige resultaten. Je kunt er de leukste dingen mee maken: handtassen, sjaals, dekens, bloemen, sieraden, pantoffels. Hierbij laat je je eigen creativiteit de vrije loop.

Nicole Holvoet is textielkunstenares

i.s.m. CC De Schakel

Page 63: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 63

Bakker Ismaël volgt een cursus dierenlokken bij Vormingplus

Page 64: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

64

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 495

499Gids Rode Kruisopvangcentrumvr 29 okt 2010 (18u)Stationstraat 15, MENEN€ 10 (maaltijd inbegrepen)

Bezoek aan opvangcentrum Rode Kruis Menen

Een bezoek aan het Rode Kruisopvangcentrum Menen betekent meer dan zomaar even vlug binnen en buiten wandelen! Op een verhelderende wijze wordt duidelijk gemaakt hoe de opvang van asielzoekers nu precies ineenzit. En omdat we het niet bij woorden willen houden, nodigen we de bezoekers uit aan tafel voor een avondmaal. Voor deze gelegenheid, speciaal met een werelds tintje. Daarna kan je bij een drankje napraten met de bewoners tijdens het vrijdagavondcafé ‘De Kosmopoliet’. Een mix van wereldmuziek en hedendaagse muziek zorgt voor de nodige sfeer!

i.s.m. CC Guldenberg

498Gids Beisbroek + Kristof CARREINma 25 okt 2010 (19u-22u)VSW Beisbroek, Zeeweg 96, BRUGGE€ 5

497Guido FONTEYN + Kristof CARREINza 16 okt 2010 (8u15-18u30)WALLONIE€ 45

Bezoek aan volkssterrenwacht Beisbroek

Tijdens deze rondleiding draait alles rond de sterren en planeten. We starten met een indrukwekkende livevoorstelling in het planetarium over de ‘actuele sterrenhemel’. Een uitgekiend projectiesysteem dompelt je onder in een koepelvullend beeld van kleurrijke sterrennevels en verre heelaleilanden. Na een deskundige uitleg over de telescopen gaan we zelf (bij helder weer!) de sterrenhemel waarnemen.

Afspraak om 18u45 aan de ingang van de volkssterrenwacht. Toegankelijk via de toren aan de achterkant van het kasteel.

www.beisbroek.be

Busreis Wallonië met Guido FonteynLessen, Bergen en de Borinage

Wars van clichés kijken we samen met Walloniëkenner Guido Fonteyn naar het verleden én de toekomst van deze regio. We bezoeken het ‘Hôpital Notre-Dame à la Rose’ in Lessen, een volledig bewaard hospitaalcomplex dat een uitstekend beeld geeft van de ziekenverzorging vanaf de middeleeuwen. We bezoeken daarna Bergen (Culturele Hoofdstad van Europa in 2015), een wervelende stad. Het industriële complex van Grand-Hornu (met het ‘Musée des Arts Contemporains’) in de Borinage getuigt, ten slotte, van de culturele opwaardering van de streek.

Afspraak aan Vormingplus om 8u15

i.s.m. CC De Schakel

Salendron (alias): Telescope (CC-BY-NC-SA)

Page 65: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 65

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

501Gids Electrabel + Kristof CARREINvr 26 nov 2010 (14u-17u)Herpelgem 18, KLUISBERGENGRATIS

Bezoek elektriciteitscentrale RuienAchter de schermen van Electrabel

Benieuwd waar onze elektriciteit vandaan komt? We bezoeken de klassieke centrale van Ruien waar ook groene stroom wordt geproduceerd. We krijgen een overzicht van de kernactiviteiten van Electrabel en van de verschillende methodes om elektriciteit op te wekken. Daarna volgt een rondleiding door de centrale: de grondstoffen, de verschillende productie-eenheden, de koeltorens, de zuiveringsinstallaties, de nevenproducten... Een boeiende kennismaking met de wereld achter het stopcontact.

Afspraak om 13u50 aan de bezoekersparking (vlakbij de reservoirs) van de centrale.

500Steven SLOS + Kristof CARREINza 30 okt 2010 (9u45-18u)FRANKRIJK€ 35 (busrit en bezoeken inbegrepen)

Steven Slos is cultuurbeleidscoördinator in Brugge en WOI-kenner.

We verzamelen om 9u45 aan de voorkant van de Kinepolis in Kortrijk (Expo).

Meebrengen: picknick, stapschoenen en (indien nodig) regenkledij.

i.s.m. Vormingplus Brugge

We nemen je mee naar de slagvelden van de Somme, tussen Albert en Bapaume. Centraal staat het verhaal van het Britse leger dat er op 1 juli 1916 een van zijn bloedigste desillusies meemaakte. Talloze jongemannen lieten er het leven door hun incompetente generaals. Dat beeld is terecht, maar valt te nuanceren. Het verhaal hoor je o.m. bij de stopplaatsen Thiepval, Newfoundland Memorial Park, Sunken Lane, Sheffield Memorial Park, enz…

amandabhslater ‘Thiepval’ (CC-A-SA)

Uitstap: Naar de slagvelden van de Somme

Page 66: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

66

[email protected] 051-265 [email protected] 051-265 700

503di 21 dec 2010 (20u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 6 (basisprijs), € 5 (reductieprijs)

502di 2 nov 2010 (20u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 6 (basisprijs) - € 5 (reductieprijs)

Docplus: The Shock Doctrine

In ‘The Shock Doctrine’ betoogt Naomi Klein, Canadese journaliste en activiste dat de opkomst van het kapitalisme in heel wat landen steeds start met een ramp, revolutie of oorlog, vergelijkbaar met de shocktherapie die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig. Michael Winterbottom en Mat Whitecross, die samen ook The Road to Guantanamo regisseerden, verfilmden het gelijknamige boek, dat een verontrustende, alternatieve kijk biedt op historische gebeurtenissen zoals de coup van Pinochet en de val van de Sovjet-Unie.

“In deze documentaire, die als een granaat van ideeën in je gezicht explodeert, presenteert journaliste Naomi Klein een soort alternatieve interpretatie van de geschiedenis.” Humo

i.s.m. CC De Spil

‘Vlasman’ toont het leven en werk van misschien wel de laatste der vlasboeren. In deze documentaire volgt de Kortrijkse regisseur Jan Lapeire het leven van de broers Devos uit Gullegem, twee vlastelers die tot voor kort nog steeds leefden en werkten zoals 50 jaar geleden. Door hun onverbiddelijke routine van werken, negeren ze al decennia lang de hen omringende wereld. Maar groeiende urbanisatie en globalisering sluiten hen in. De milieuwetgeving dreigt met het stopzetten van hun oude werkplaats. Een strijd om de overleving ontspint zich tegen de achtergrond van een veranderende economische situatie.

Voorbeschouwing door regisseur Jan Lapeire

i.s.m. CC De Spil

Docplus: VlasmanDocumentaire over de laatste vlasboeren

Rick E Dick ‘denver 03’ (CC-BY-NC-ND)

Page 67: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 67

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

505Peter DERIEwo 30 sep 2010 (19u) Leiaarde, Kortrijksestraat 135, HEULE€ 5

De Marokkaanse migratie naar BelgiëHet verhaal achter de cijfers

In 1964 schreef Léon Servais, minister van tewerkstelling: ‘Denkt u eraan om naar België te komen? Wij Belgen, wij zijn gelukkig dat u ons land jullie kennis en kracht komt brengen.’ Hij richtte zich tot de bewoners van enkele dorpen in Noord-Marokko... Tijdens deze lezing hebben we het over de ronselaars van de jaren zestig, de politieke migratie in de jaren zeventig, de gezinshereniging,... Nederlanders spreken in dit verband wel eens over de term ‘marokkanendrama’, hiermee verwijzend naar een falend klassiek opvoedingsmodel, werkloosheid, de onderwijsachterstand, ghettovorming, de conservatieve invloed die religie kan hebben,... Maar klopt dit wel? We gaan ook in dialoog met mensen die deze migratie aan den lijve hebben meegemaakt.

i.s.m. Stad Kortrijk

504Piet CREVEdo 16 sep 2010 (19u-21u30)Erfgoedhuis, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, KORTRIJK€ 5

België: een (e-)migratiegeschiedenis

België heeft in de loop van zijn geschiedenis een reeks migratiegolven meegemaakt. Vlamingen trokken als seizoensarbeider naar Noord-Frankrijk of als mijnwerker naar Wallonië. Aan boord van de Titanic droomden Belgen luidop van welvaart in het verre Amerika. Maar tussen de twee wereldoorlogen liep de Vlaamse emigratie sterk terug: België werd meer en meer een immigratieland. Of zoals iemand ooit opmerkte: “We vroegen handen om te werken, maar kregen mensen...”

Piet Creve is projectmedewerker bij Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis - en werkte mee aan de tentoonstelling ‘Vlamigrant’. In deze lezing geeft hij een boeiend historisch overzicht van de migraties die ons land heeft gekend maar die ons ook hebben getekend.

i.s.m Stad Kortrijk

Simononly ‘Ellis Island’ (CC-BY)

Page 68: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

68

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-371 [email protected] | 016-310 670

507Herman MATTHIJSdi 12 okt 2010 (14u30-17u)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJK€ 3 (koffie/thee inbegrepen)

Het Obama-effect op het Amerikaans beleid

Hoe is het met Obama? De Amerikaanse president is bijna twee jaar in het Witte Huis en heeft in november 2010 zijn eerste vuurdoop bij de eerstvolgende congresverkiezingen. Wat heeft hij kunnen verwezenlijken in de talrijke buitenlandse probleemdossiers? Heeft Obama met zijn kabinet een oplossing voor de gigantische socio-economische budgettaire problemen van zijn land?Heel de wereld kijkt uit naar zijn oplossingen. Alle wereldburgers zijn immers betrokken partij.

Prof. dr. Herman Matthijs, vakgroep politieke wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel

i.s.m. UPV-kern Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek vzw.

De Koude OorlogTussen communisme en kapitalisme

Stalin, Roosevelt, Kennedy, Chroesjtsjov, Reagan en Gorbatsjov…: hun namen zijn onlosmakelijk verbonden met de Koude Oorlog. Zeventig jaar lang hield die strijd de wereld in zijn greep. Prof. Yvan Vanden Berghe brengt het spectaculaire verhaal van een geschiedenis die ons allemaal raakt.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

506Yvan VANDEN BERGHEdo 7, 14, 21, 28 okt 2010 + 4 nov 2010 (14u-16u) CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 52 - € 46 (DF-leden), prijs met cursusboek: € 80 - € 74 (DF-leden)

350Arne VANDENBOGAERDEwo 29 sep 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Heeft u nog wel privacy?Over camera’s, bodyscans en mensenrechten

Videocamera’s in het straatbeeld, elektronische identiteitskaarten, bodyscans op luchthavens, … Het is duidelijk dat persoonsgegevens een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Maar mag de overheid zomaar kennis nemen van deze gegevens? En wat doet ze ermee? Je hebt niets te vrezen als je niets te verbergen hebt. Klopt dat wel? Of wordt jouw recht op privacy, zonder dat je het beseft, geregeld geschonden? Heeft dit gevolgen? Wat betekent dat ‘recht op privacy’?

Arne Vandenbogaerde van de Liga voor Mensenrechten schotelt ons deze vragen voor tijdens een interactieve lezing.

Icantcu ‘The Hammer and Sickle’ (CC-BY-NC)

Page 69: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 69

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

510Pieter TEIRLINCK wo 24 nov 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Olie: bron van energie en conflict

Olie is een cruciaal product en goed voor miljardenwinsten. Olie gaf vorm aan de geïndustrialiseerde wereld. Olie is gemakkelijk te exploiteren en een overvloedige bron van energie… maar ook van conflict en vervuiling. Het product wordt intussen schaarser en vormt altijd maar meer de inzet van geopolitieke steekspelletjes. Welke rol speelt olie in het huidige strategisch beleid van de NAVO, VS en EU? Welke militaire conflicten mogen we verwachten met olie als inzet?

Pieter Teirlinck is stafmedewerker bij Vrede vzw.

509Jan ALLEINdo 18 nov 2010 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

Over gsm- en andere stralingLezingenreeks GezondTijd: elektrosmog

GSM-straling, stralingsnormen, elektrosmog, elektromagnetische straling, enz… Je hebt er ongetwijfeld al over gelezen en gehoord in de media. De ondertoon laat vermoeden dat die straling niet zo onschuldig is. Op deze avond kom je er alles over te weten. Wat is het verschil tussen golven die je GSM, microgolf, draadloos internet, GSM-masten, enz… uitzenden? Welk effect kunnen ze hebben op je gezondheid en wat zegt het huidige onderzoek daarover? Kan je zelf je voorzorgen nemen?

Jan Allein is biochemicus en coördinator van Beperk De Straling.

www.beperkdestraling.org

Volg in deze reeks ook Cholesterol, mijn vriend of mijn vijand?, pagina 42 en Verantwoord geneesmiddelengebruik, pagina 43.

508Tony BUSSELENdi 16 nov 2010 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Congo voor beginnersEen actuele geschiedenis van Congo

Corruptie, oorlog, plundering, ellende: dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over Congo. Moedeloosheid overheerst. Maar klopt dat beeld ook met de werkelijkheid? Tony Busselen, die zelf vier jaar in Kinshasa woonde, deed de oefening. Zijn vertrekpunt is de Congolese geschiedenis. De auteur tracht te begrijpen hoe de Congolezen tegen het kolonialisme aankeken en waarom ze het bestreden. Hoe bleef de dictatuur van Mobutu overeind en wat gebeurde nadien met het land? Tony Busselen wil een eerlijk beeld van Congo schetsen en pleit meteen voor verdere solidariteit met het land.

Tony Busselen is auteur van ‘Congo voor Beginners’ (EPO) en schreef verschillende brochures over Rwanda en Congo.

Zero Style ‘Oil & Fire’ (CC-BY-NC-ND)

Page 70: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

70

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-265 700

512Michiel HENDRYCKXwo 15 dec 2010 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 11 (basisprijs)| € 9 (abonnement)

De Muze van … Michiel Hendryckx

Fotograaf, journalist en Bourgondiër in hart en nieren Michiel Hendryckx is een dubbeltalent. Hij vertelt verhalen met zijn foto’s en schildert portretten met zijn verhalen. Als fotograaf was hij aan de slag bij De Gentenaar en De Standaard. Vorig jaar publiceerde hij ‘Dolen’ met de gelijknamige tentoonstelling in het FotoMuseum.Velen onder ons kennen hem ook van De Laatste Show, De Bende van Wim of het Bourgondisch Complot.In ‘De Muze van …’ vertelt hij honderduit over zijn inspiraties, zijn werk en zijn leven.

i.s.m. CC De Spil

511Hendrik VOSdi 7 dec 2010 (12u15-13u45)Bieb Kortrijk, Leiestraat 30, 8500 KORTRIJKGRATIS

De invloed van Europa is de laatste jaren spectaculair toegenomen. We staan er zelden bij stil of weten het niet eens. De rondreizende, interactieve tentoonstelling ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt’ toont hoe de invloed van Europa veel verder reikt dan we denken. Ze is gebaseerd op het gelijknamige boek van VRT-journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos (UGent) en is een realisatie van de Europe Directs van de vijf Vlaamse provincies. Tijdens deze lezing komt Hendrik Vos zelf de tentoonstelling toelichten. We sluiten af met een drink.

Hoe Europa ons leven beïnvloedtTentoonstelling en lezing

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 24 november 2010 tot 3 januari 2011 in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk, Leiestraat 30.

i.s.m. Europe Direct en Openbare Bibliotheek Kortrijk

Youssef Meftah (CC-BY-SA)

Page 71: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 71

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

DialoogtafelsRoeselare is er ook voor jou?

Roeselare is er ook voor jou?! Dat is de vraag. N.a.v. de Dag van Verzet tegen Armoede kan je als Roeselarenaar hierover in dialoog gaan en ervaringen en ideeën uitwisselen met mensen met een verschillende achtergrond. Geen discussie of debat, maar een dialoog tussen gelijkwaardige partners in een sfeer van vertrouwen en respect. Op een aantal plaatsen in de stad (t’Hope, CAW, ...) staat een dialoogtafel. Na inschrijving laten we weten aan welke tafel jij verwacht wordt. Na de babbel sluiten we de avond feestelijk af met een drankje in het stadhuis.

Vormingplus MZW i.s.m. Stad Roeselare, OCMW Roeselare, t’Hope, Welzijnsschakels, ‘t Nuttig Verzuim, Samenlevingsopbouw, CAW

513Gids Natuurwerkgroep De Gavers 3 okt 2010 (9u-11u)Parking Zuid De Gavers, HARELBEKEGRATIS

514do 14 oktober 2010 (19u30)drie plekken in ROESELARE GRATIS

Moeder natuur serveert Boswandeling met proevertjes

De oogst is bijna binnen! De natuur serveert nu haar beste gerechten, rechtstreeks van de bomen en de planten… Laat je smaakpapillen prikkelen door de heerlijkheden van de natuur en sta versteld van wat er allemaal te bikken valt! Tijdens deze tocht proef je verschillende dingen. Van paddestoelen en bloemen tot vruchten, zaden en bladeren. Smakelijk!

Plaats van afspraak: Parking Zuid (aan de molen)

i.s.m. provinciedienst NME en Natuurwerkgroep De Gavers

Martin Labar: Two Tiny mushrooms (CC-BY-NC)

Page 72: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

72

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

515Za 9, 16 en 23 okt 2010 (10u-16u) + vr 15 okt 2010 en di 19 okt 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60 (syllabi en broodjesmaaltijden inbegrepen)

i.s.m. Gebiedsgerichte Werking Zuid- West-Vlaanderen

Word jij een streekverteller? Opleiding voor gidsen in de Leiestreek

Altijd al geboeid geweest door de streekgeschiedenis van Zuid-West-Vlaanderen? Je wil die passie delen met anderen, maar vindt niet altijd de juiste woorden of methodiek? Dan is dit je kans! Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen en de gebiedsgerichte werking Zuid-West-Vlaanderen organiseren de opleiding ‘Streekvertellers’.

In deze opleiding brengen we je de technieken bij om met een groep op stap te gaan en jouw verhaal op jouw manier te brengen. Rolinleving, spreektechnieken, verteltechnieken,... heel wat creatieve tips en trucs komen aan bod. Daarnaast verdiepen we ons in de geschiedenis van de Leiestreek met het Kanaal Kortrijk-Bossuit als rode draad.

Meer details over de opleiding vind je op www.vormingplusmzw.be

Opgelet! Ervaring met gidsen of een aantoonbare kennis van de Leiestreek is zeker een pluspunt. Afhankelijk van de interesse kan een kort gesprek of motivatiebrief gevraagd worden. Bij de activiteiten in het kader van 150 jaar kanaal Kortrijk-Bossuit willen we alvast een beroep doen op onze afgestudeerde streekvertellers.

Willy Vereenooghe: Droogloodsen-Kortrijk (CC-BY-SA)

Page 73: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 73

Bankdirecteur Eric volgt een cursus tuinieren bij Vormingplus

Page 74: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

74

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

517Rik COGHEdo 18 & 25 nov 2010 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25 - € 60 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

518Rik COGHEdo 9 & 16 dec 2010 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25 - € 60 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

Ctrl-PC: multimedia

Een modale laptop of PC is vandaag uitgerust met een 500 GB grote harde schijf, dat is genoeg opslagcapaciteit voor 8300 muziekbestanden of 500 uren video. Het is weinig waarschijnlijk dat je snel op deze grenzen stoot, tenzij je een verwoede verzamelaar bent. Veel waarschijnlijker is het dat deze mediabestanden zich langzaam maar zeker ophopen en dat je het overzicht verliest. Deze cursus schept weer klaarheid. Eerst leer je je muziekcollectie te ordenen (iTunes of WMP), je leert hoe je een CD kopiëert en hoe je deze bestanden overbrengt naar een externe muziekspeler (iPod, mp3). We maken dezelfde oefening voor videobestanden. Tot slot gaan we in op de verschillende soorten opslagmedia (USB, CD/DVD, externe harde schijf en/of mediaspeler).

Ctrl-PC: efficiënter surfen en mailen

Wie kent niet de geneugten van het ‘wilfen’ (What was I Looking For?): op het web flaneren en zich kriskras een weg banen langs allerlei interessante en mooie websites? En wie heeft zich daarbij nog nooit klemgereden?In deze cursus maak je komaf maken met vervelende ‘popups’ en met schreeuwerige reclamebanners. Je leert hoe je wegblijft van de donkere kant van het internet door efficiënter en veiliger te surfen (tabbladen, sterke wachtwoorden, wissen van privégegevens, versleutelde verbindingen) en door gevaren te leren herkennen (phishing, pharming, niet-geautoriseerde verbindingen, uitvoerbare bestanden, ...).Tot slot krijg je ook tips over het gebruik van e-mail (o.a. webmail), over ongewenste mail (spam, hoax), over veiligheid en over ‘netiquette’ (beleefdheidsregels op het internet).

Ctrl-PC: schoonmaak en beheer

Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw en voelen zich machteloos.In deze cursus houden we grote schoonmaak en neem je de controle van je PC weer over.

We behandelen volgende onderwerpen:• het configuratiescherm• programma’s verwijderen/toevoegen• opstartprogramma’s & het systeemvak• schijfopruiming & defragmentatie• ‘detergenten’: CC Cleaner, Hitman PRO

(Windows-register, Adware, Spyware)• beveiliging: AVG (anti-virus & anti-

malware) & backup

516Rik COGHEdo 14 & 21 okt 2010 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25 - € 60 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

Page 75: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

521Rik COGHEma 6 dec 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

522Koen BULCKEma 4 okt 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

523Koen BULCKEwo 3 nov 2010 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 10

Een heldere kijk op digitale televisie

Interactieve digitale televisie (iDTV), High Definition, HDMI, 3D, ... we worden om de oren geslagen met allerlei technische termen die verband houden met nieuwe ontwikkelingen op televisiegebied. Maar wat houden ze nu eigenlijk allemaal in? Tijdens deze informatieavond dompelen we je onder in de wereld van de digitale televisie. We schetsen de evolutie van de klassieke analoge naar de digitale televisie en staan stil bij de voor- en nadelen. Vervolgens kijken we naar verschillende aanbieders en overlopen we manieren om jouw digitale ervaring in de huiskamer te optimaliseren.

Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT en is sterk geboeid door ‘nieuwe media’.

Kopen en verkopen op het web

Ben je op zoek naar een tweedehands fiets, een nog zeldzaam te vinden strip, een tweedehands wagen of een antieke kast? Je vindt het allemaal op de vele koop- en verkoopsites op het internet (eBay, Kapaza, Hebbes, ...). Een overweldigend aanbod waarvoor je de deur niet uit moet!In deze cursus maken we je wegwijs in deze wereld. Je leert efficiënter zoeken, prijzen vergelijken, productrecensies opsporen en de reputatie van een webwinkel checken. Anderzijds leer je hoe je je eigen spullen kunt te koop aanbieden. We bespreken ook de betalingsmodaliteiten en het veiligheidsaspect van online-transacties.

Breng gerust zelf een voorwerp mee dat je wilt aanbieden en samen kijken we hoe het moet.

KLIK: aan de slag met het nieuwe internet

‘Sociale netwerksites’ zoals Facebook of Twitter en interactieve websites zoals YouTube of Wikipedia zijn aan een stijle opmars bezig.Het opzet van KLIK is je leren kennismaken met dit ‘nieuwe internet’: Facebook voor beginners en gevorderden, kopen en verkopen en informatie zoeken op het internet.

i.s.m. Curieus West-Vlaanderenwww.curieus.be

i.h.k.v. KLIK

519Rik COGHEwo 17, 24 nov + 1, 8 dec 2010 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 16

520Koen BULCKEdo 16 & vr 17 dec 2010 (9u-12u & 13u30 - 16u30)CC Guldenberg, Acaciastraat 1, WEVELGEM€ 16 | € 4 per losse sessie

[email protected] 495

Page 76: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

76

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-515 891

526Rik COGHEma 22 & 29 nov 2010 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

527Peter BERGHMANma 4, 11, 18, 25 okt + 8, 15, 22, 29 nov + 6, 13, 20 dec 2010 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 120

Lightroom: de digitale donkere kamerProfessioneel foto’s beheren en bewerken

De cursus mikt op fotografen die meer uit hun foto’s willen halen. Met een professionele camera kun je foto’s in RAW-formaat opslaan. Er wordt dan extra beeldinformatie in de bestanden opgeslagen, waardoor je achteraf betere bewerkingen kunt doen (‘niet-destructieve beeldbewerking’). Adobe Lightroom maakt deze bewerkingen eenvoudig.Je leert hoe je snel en slim zaken als kleur, helderheid en uitsnede kunt aanpassen (module ‘Ontwikkelen’). Daarna kun je je foto’s geschikt maken voor afdrukken (module ‘Afdrukken’). Je leert ook hoe je een slideshow maakt, foto’s op het web plaatst en een fotoverzameling archiveert (modules ‘Presentatie’, ‘Web’ en ‘Bibliotheek’).

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

Picasa: beheer je digitale fotocollectieGratis foto’s beheren en bewerken

Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet zo in deze cursus. In twee sessies zetten we je op weg met Picasa, een gratis programma van Google waarmee je foto’s kan bewerken, beheren en delen.In de eerste sessie leer je een aantal courante bewerkingen uitvoeren: foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, delen uit je foto uitvergroten, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, van je kleurenfoto een zwart-wit of retro-exemplaar maken.In de tweede sessie verkennen we de verschillende mogelijkheden om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen. Ook leer je kennismaken met een aantal online foto-diensten waar je jouw foto’s of foto-albums kunt laten ontwikkelen.

Je persoonlijke fotokalender en kerstkaartjes

Met een fotokalender hang je je mooiste foto’s aan de muur en geniet je elke maand van een andere foto. Noteer er nog de verjaardagen van familie en vrienden bij, dan vergeet je er geen. De fotokalender is leuk voor jezelf maar ook om cadeau te geven. Laat je creativiteit de vrije loop: ontwerp je eigen kerstkaartjes met je foto’s en persoonlijke tekst en verras je vrienden en familie met je unieke kaartje!

Je eigen digitale foto’s op USB-stick of CD

i.s.m. CC De Steiger & CVO VIVO

525Youri TACKdo 4 nov 2010 (18u-21u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 10

524Youri TACKdo 4 nov 2010 (14u-17u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 10

Page 77: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 77

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

530Koen DE BUCKdo 30 sep + 14, 28 okt + 18 nov + 2, 16 dec 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 75

In de fotoclub

In de fotoclub wil een gezellige fotocursus zijn. We komen om de 14 dagen bijeen en behandelen telkens een techniek of een belangrijk facet van de creatieve fotografie.Enkele voorbeelden zijn: nachtfotografie, het ‘blauwe uurtje’, timelapse-fotografie, HDR-fotografie, straatfotografie, zwart/wit fotografie, bewogen beelden.Via leuke tussentijdse opdrachten (lees: huiswerk) leren we beter omgaan met onze camera. Maar vooral de nabesprekingen van de foto’s van en door de ‘fotoclub-leden’ belooft leerrijk en prettig te worden. We leren van elkaar!

529Peter BERGHMANwo 20, 27 okt + 3, 10, 17, 24 nov + 1, 8, 15, 22 dec 2010 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 120

Basiscursus digitale fotografie

In 10 sessies verkennen we de wijde wereld van de digitale fotografie. We kijken met de ogen van een praktisch ingestelde gebruiker. We ontleden de functies en mogelijkheden van een digitale camera maar leren ook kritisch kijken en juiste composities maken.Een kleine selectie van onderwerpen:• Hoe zorgen we ervoor dat onze foto’s niet

verloren raken?• Hoe archiveren? • Welk type geheugenkaart is van

toepassing? • Reflexcamera of compact?• Hoe een perfecte zwart–witfoto maken ? • Wat is RAW ?

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze over. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

Photoshop: professionele beeldmanipulatie

De spreuk ‘papier is gewillig’ is nog maar zelden zo reëel geweest. Zowel in de reclamewereld, op het net, in de kunst als in de huiskamer is Adobe Photoshop onzichtbaar aanwezig. In deze cursus leer je met Photoshop digitale beelden bewerken. In vijf lessen gaan we stap voor stap te werk. Kleurcontrast, grijswaarden, verscherpen, monteren, het zijn slechts enkele van de ontelbare mogelijkheden die je met Photoshop hebt.Na twee lessen kun je een foto corrigeren, daarna leren we collages maken en met lagen werken. De laatste les worden de vragen beantwoord die na het uitproberen nog niet helemaal duidelijk zijn of niet aan bod kwamen.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al met een computer overweg kan.

528Rik SADETdo 25 nov + 2, 9, 16, 23 dec 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

Lewishamdreamer: Mass Photo Gathering (CC-NC)

Page 78: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

78

Wat vind je belangrijk in natuurfotografie?De meeste natuurfotografen willen de natuur zo getrouw mogelijk vastleggen, alsof ze illustraties moeten leveren bij een wetenschappelijk werk. Dat kan en mag. Maar voor mij moet een natuurfoto geen replica van de werkelijkheid zijn. Ik wil de natuur op een poëtische manier weergeven en zo sfeer en schoonheid creëren. Een foto mag eerder een gedicht dan een momentopname zijn. Het gaat er bij mij om te leren ‘zien’. Dan speur je naar wat het licht doet met je onderwerp,

Fotograaf Koen De Buck

“Een foto is eerder een gedicht dan een weergave van de werkelijkheid.”

Vanaf eind september begeleidt Koen De Buck ‘In de fotoclub’, hij geeft ook de reeks ‘Fotografie en licht’. Samen met collega en Vormingplusdocent Tom Linster verzorgt hij ook cursussen ‘Natuurfotografie’ bij het CVN (Centrum Voor Natuur- en milieueducatie). In het predigitale tijdperk studeerde hij fotografie aan het Sint-Lucas Gent. Hij was grafisch ontwerper en runde een eigen drukkerij. Maar de digitale revolutie bracht een ommekeer. Een gesprek met een natuurfotograaf die vroeger het verschil tussen een koe en een paard niet kende.

Hoe is het begonnen?De komst van de digitale camera zorgde er bij mij voor dat de fotografie uit de vergeethoek werd gehaald. Mijn eerste digitale toestel, met een capaciteit van amper 2 megapixels, had een heel zwak dynamisch bereik en kostte wel 1250€. Maar de mogelijkheden van de digitale camera sloten perfect aan bij wat ik deed als grafisch ontwerper. Zo kwam mijn liefde voor de fotografie terug. Collega en vriend Tom Linster bracht mij de passie voor natuurfotografie bij. Het was een echte openbaring, natuurfotografie veranderde niet alleen mijn fotograferen, maar vooral ook mijn kijk op de wereld.

speel je met helder en donker, zoek je naar kleuren en vormen, contrast en samenhang. Een fotograaf moet zien waar je normaal niet op let.

Wat vind je zo fascinerend aan licht?Fotograferen is schrijven met licht, dat licht moet je interpreteren en moduleren. Zo geef je vorm en volume aan je onderwerp, kan je dingen verbergen of accenten leggen. Door de juiste lichtinval krijgt een bol op je foto diepte of kan je de typische textuur van een dierenvacht tonen. Vorm en structuur interesseren me. Daarom hou ik ook van macrofotografie. Van een bekend onderwerp licht ik de vormen uit en maak er iets abstract van. Zo heb ik een fotoreeks van schijfjes groenten en fruit op een lichtbak gemaakt. Een simpele wortel wordt zo een abstract schilderij, waarbij je nauwelijks nog de wortel herkent. Wat wil je bereiken met je cursussen? Uiteraard zijn er een aantal technische aspecten waar mensen mee moeten kennismaken. Maar de techniek is een stuk toegankelijker dan vroeger. Met een digitale camera heb je onmiddellijk resultaat, dat maakt het leerproces iets korter.

Page 79: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 79

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Fotografie en lichtWorkshop digitale fotografie

Fotografie is schrijven met licht, maar ook spelen met licht. Er zijn duizenden soorten licht: zonlicht, kunstlicht, kaarslicht, hard licht, zacht licht, gemengd licht, ... De kunst om dat licht te lezen, om dat licht te ‘zien’ en te ‘gebruiken’ is een van de belangrijkste creatieve vaardigheden van de fotograaf. We proberen ‘licht’ te omschrijven, we leren het meten en we spelen er mee in leuke oefeningen.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Koen De Buck is gediplomeerd fotograaf en lesgever natuurfotografie bij CVN.

Je fototoestel en indien mogelijk een statief

531Koen DE BUCKwo 24 nov + 1, 8, 15, 22 dec 2010 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

532Peter BERGHMANza 6 nov (11u–22u, workshop) & di 9 nov (19u–21u30, nabespreking)RIJSEL€ 55 (treinticket inbegrepen)

Door het diafragma: RijselWorkshop digitale fotografie + nabespreking

Als vierde grootste stad van Frankrijk ligt Rijsel zowaar in onze achtertuin. Het is een mengelmoes van culturen en stijlen. Moderne architectuur en eeuwenoude gebouwen omarmen zich in de oude binnenstad. Rijsel biedt dan ook veel fotografische mogelijkheden. Hier kom je altijd tijd te kort. Kom mee rondstruinen in deze metropool, en je komt gegarandeerd met verrassende beelden naar huis.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Station Kortrijk.

Maar ik streef er vooral naar dat de cursisten zich amuseren, dat ze inspiratie opdoen en goesting krijgen om te fotograferen. Tijdens besprekingen leren mensen ook beter naar hun foto’s kijken. Soms maken ze dan een ‘klik’ die hen helpt om echt anders te zien en te fotograferen. Dat is ook wat we met ‘In de fotoclub’ willen doen. Ik zal elke week één thema aanbrengen: beweging, kleur, (over)belichting, … Door de opdrachten en door de bespreking wil ik stimuli geven. Fotograferen leer je toch vooral al doende. In zo’n cursus zit je met een aantal gelijkgestemden, gedreven door een zelfde passie. Elkaars beelden bespreken is zeer leerzaam, maar ook delicaat en kwetsbaar. Daarom wil ik in besprekingen tezelfdertijd duidelijk en voorzichtig zijn. Heb je geen peperduur materiaal nodig om goeie foto’s te maken?Ik haal in dat verband graag volgende boutade aan. Het is niet het fototoestel dat telt, wel de foto. Het is niet de foto die telt, wel het fotograferen. Het is niet het fotograferen dat telt, wel het zien. Jan Timmerman

Page 80: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

80

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-402 935

534Lesgever MOBIEL VZWwo 6, 13, 20, 27 okt 2010 (19u30-22u15)Mobiel Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK€ 75

537Patrick PLYSONdo 25 nov + 2, 9 dec 2010 (19u30 - 22u30)Europahal, Gen. Maczekplein, TIELT€ 38

536Patrick PLYSONma 8, 15, 22 nov 2010 (19u-22u)Veloods, Oude Vijvestraat 29, WAREGEM€ 35

535Patrick PLYSONdi 12, 19, 26 okt 2010 (19u-22u)OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM€ 35

Fietsherstel voor beginnersDoe het zelf en handig

De basiscursus fietsherstel richt zich tot iedereen die graag zelf eenvoudige herstellingen wil uitvoeren, zoals een band stoppen, een ketting opleggen en remmen regelen.

Onderwerpen:• basisgereedschap, frame, maatvoering,

routinecontrole, onderhoud, reglementaire fiets, stuur, zadel, pedalen

• ketting breken en sluitstuk plaatsen, wiel insteken en plaatsen, binnenband stoppen, controle en regeling remmen V-brake en zij-optrekrem

• elektrische installatie, afregelen achterversnelling

i.s.m. Mobiel vzw, CC Wevelgem, CC De Schakel & CC Gildhof

Efficiënt en doeltreffend poetsenDoe het zelf en handig

In deze cursus krijg je allerlei praktische tips om efficiënter en doeltreffender te poetsen. In een eerste sessie worden de basisprincipes van goed poetsen bijgebracht: soorten vuil, werkvolgorde en algemene aandachtspunten. We gaan ook dieper in op de verschillende types poetsproducten (azijn, zeep, bleekwater, ...) en op nieuwe technieken voor droog en nat (vb stofwissen, moppen). In de tweede sessie overlopen we alle ruimtes van een huis met als doel de diverse soorten vuil en vlekken te onderscheiden zodat we deze op een gepaste wijze kunnen aanpakken. De lessen worden gestructureerd met behulp van een netjes geordende presentatie, maar er is steeds ruimte voor individuele vragen of problemen.

Dries Simoen geeft advies en opleiding i.v.m. hygiëne, HACCP en schoonmaak.

www.simoenconsult.be

533Dries SIMOENma 11 & 18 okt 2010 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

www.mobiel.be | 056-249 910

[email protected] 495

[email protected] 056-621 340

Jens Cramer: Copenhagen broken cycle (CC- NC-ND)

Page 81: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 81

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.zonnearc.be | 057-338 419

539Jan VANKEIRSBILCKdo 7, 21 okt + 25 nov + 9, 23 dec 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

540Willy LIEVENSza 2, 9, 16, 23 okt 2010 (9u30)Vrij Technisch Instituut (lokaal K03), Leenstraat 32, ROESELARE€ 150 / € 250 voor levensduo’s

Bioklimatische zonne-architectuurDoe het zelf en handig

Wonen in een huis waar negen maanden per jaar geen verwarming nodig is? Het kan! Laat je onderdompelen in een stroom van praktische, eenvoudige, natuurlijke en betaalbare technologieën die je wooncomfort verhogen.

Willy Lievens, expert in lage energiewoningen, maakt de (ver)bouwer zelfredzaam t.a.v. zijn architect en aannemer. Hij laat je proeven van bioklimatische zonne-architectuur en geeft je een verfrissende kijk op verlichting, verwarming, koeling, zonnewering, isolatie, ventilatie, waterhuishouding… en nog zoveel meer.

www.zonnearc.be

Klussen in huisDoe het zelf en handig

Nagels kloppen in een stenen muur. Electriciteitsdraden verbinden door middel van plakband. Faillancetegels aan de muur bevestigen met alleslijm. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt echt.

Gelukkig is er een doeltreffende therapie: de cursus ‘klussen in huis’. In vijf thematische sessies (visueel ondersteund door presentaties en demo’s) leer je hoe je je eigen woning optimaal kan onderhouden:• Elektriciteit: binnenhuisinstallatie,

lichtschakelingen en stopcontacten• Productenkennis: verven, vernis, beits,

olie, pleister, kitten en lijmen• Afwerking: houtbescherming, verven,

schilderen, pleisteren• Sanitair: onderhoud van kranen, sanitaire

toestellen en CV installatie• Bouw: opstijgend vocht, herstel van vloer-

en muurtegels, plinten en metselwerk

Je eigen mini-moestuintjeDoe het zelf en handig

Heb je een lapje grond waar je graag wat ‘gezonde’ groenten wil telen?Of wil je graag een kruidentuin aanleggen op je terras, maar je weet niet hoe te beginnen?

Erkend Velt-lesgever en compostmeester André Verheecke toont je hoe je de bodem kunt verzorgen, welke teelttechnieken je kunt gebruiken, waarom teeltrotatie belangrijk is en hoe je zonder giftige stoffen ziektes, plagen en andere belagers op een afstand houdt.

538André VERHEECKEma 11, 18, 25 okt + 8 nov 2010 (19u30-21u30)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 50

Page 82: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

82

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 495

542Johny GOERLANDTdi 23, 30 nov + 7 dec 2010 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

543Isabel DEMEYEREdo 30 sep 2010 (19u30-22u)CC Guldenberg, Acaciastraat 1, WEVELGEM€ 0 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

Vzw’s, feitelijke verenigingen en wetgeving vrijwilligers

Een praktijkgerichte lezing rond volgende thema’s:• werken met feitelijke verenigingen en

vzw’s: voor- en nadelen, verschillen…• de vzw-wetgeving en de administratieve

formaliteiten• werken met vrijwilligers in feitelijke

verenigingen en vzw’s• wat met verzekeringen?• wat met onkostenvergoedingen?

Deelnemers krijgen een syllabus met documentatie.

Isabel Demeyere is directeur van VSDC (www.vsdc.be).

i.s.m. CC Wevelgem

Sparen en beleggen van Z tot AIntroductiecursus, van Z(ekerheid) tot A(andelen)

Met ons spaargeld streven we twee moeilijk te verzoenen doelen na: een goede opbrengst enerzijds, veiligheid anderzijds. Maar slagen we er wel in om het juiste rendement te berekenen en/of de (on)veiligheid goed in te schatten?In deze cursus tonen we aan de hand van eenvoudige praktijkgrafieken aan hoe alle beleggingsvormen in de tijd kunnen evolueren, van goed naar slecht, of omgekeerd. Met eenvoudig bruikbare rekenmodelletjes berekenen we het rendement op ingewikkelde beleggingen zoals kapitaalgarantiefondsen en pensioensparen.

Op het einde van deze cursus heb je een beter zicht op het mogelijk rendement en het mogelijke verlies van jouw beleggingen. Je toetst ook of het risicoprofiel bij de bank overeenstemt met jouw persoonlijke verwachtingen.

Bezoek aan passiefhuis te Aalbeke

Een ‘passiefhuis’ is een uiterst energiezuinig gebouw gericht op een goed winter- en zomercomfort. Met een buitenmuur van 30 cm isolatie, ramen die luchtdicht zijn afgewerkt, thermisch onderbroken en met driedubbele beglazing is het warmteverlies heel beperkt. Slechts een kleine naverwarming op de ventilatie is nog nodig. Met het vermogen van een strijkijzer blijft een passiefhuis ‘s winters warm.We bezoeken een afgewerkt passiefhuis in Aalbeke. Afspraak op de hoek van de Dooman- en de Meibloemstraat in Aalbeke.

Stijn Van Den Abeele is technisch adviseur bij www.passiefhuisplatform.be

i.s.m. Stad Kortrijk

541Stijn VAN DEN ABEELEza 25 sep 2010 (13u30-15u)Doomanstraat-Meibloemstraat (straathoek), AALBEKE€ 5

Page 83: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

83vormingplus

xx

x-t

ra l

er

en

doelgroep vanuit hun probleemsituatie en zoeken die nood te lenigen. Dit is goed en nodig. Wij kiezen voor een benadering die complementair is met die van de hulpverleners. We vertrekken niet zo zeer vanuit een klacht of een probleem, maar vanuit het geloof dat iedereen iets kan. We vertrekken vanuit interesses en capaciteiten. We spreken de mogelijkheden in mensen aan en willen die versterken. Eerst bevragen we de interesses. Daarvoor hebben we een speciaal instrument uitgebouwd: de Black Box. Op een eenvoudige en speelse manier komen we er zo achter welk aanbod best beantwoordt aan de vragen en behoeften van een groep deelnemers.

Wat is het effect van die aanpak?We kregen al reacties in de zin van: ‘Eindelijk heb ik ook een diploma, ik ben ook iemand, het is plezant om iets bij te leren...’ Mensen krijgen daardoor toch een iets ander en vooral positiever zelfbeeld. Drempels worden lager, mensen krijgen goesting om te leren. Sommigen zetten daardoor bijvoorbeeld ook de stap naar een CVO. Daarvoor willen we

Wie wil Vormingplus bereiken met haar vorming voor kansengroepen?Wij willen onze vorming-op-maat organiseren voor mensen die leven van een vervangingsinkomen, die financieel weinig draagkracht hebben en ook voor laaggeschoolden die weinig vorming genoten. We richten ons niet alleen naar generatie-armen, bij wie verschillende generaties van een zelfde familie in armoede leven, ook nieuwe armen die door ziekte, scheiding of de financiële crisis in de armoede zijn geraakt proberen we te bereiken. Dit doen we vooral door samen te werken met een plaatselijk OCMW, welzijnsorganisaties die professioneel met armen samenwerken als een CAW of een ‘Vereniging waar armen het woord nemen’...

KRACHTENBENADERINGWat is het specifieke aan de aanpak van Vormingplus?Waar wij naar streven is om de mens als mens te benaderen. Dit klinkt evident maar is het niet. De meeste professionele organisaties benaderen mensen uit deze

XXX-tra L-eren

KANSEN TOT VORMING.In gesprek met Rie Vanduren.

2010 is het jaar van het verzet tegen de armoede. Tijdens de voorbije Nieuwjaarsconferentie van Vormingplus hield professor Ides Nicaise (K.U.Leuven) nog een pleidooi om het brede publiek te sensibiliseren voor de armoedeproblematiek. Armoede beschouwen we meestal als een ver-van-onze-bed-show. Ook al wonen ‘armen’ en ‘niet-armen’ in dezelfde steden, ze kennen elkaar niet en komen nauwelijks met elkaar in contact. Ondanks vele Europese activeringsplannen is de armoede het voorbije decennium niet verminderd. Er is meer nodig dan een job om uit de armoede te komen. In de week van 17 oktober, de Werelddag van het Verzet tegen Armoede, organiseert Vormingplus in Roeselare dialoogtafels. Mensen met verschillende achtergrond zitten samen rond de tafel om ervaringen uit te wisselen rond de vraag: Is Roeselare er ook voor jou?!En dat is niet het enige. We hadden een gesprek met stafmedewerker Rie Vanduren die verschillende cursussen voor kansengroepen organiseert.

Page 84: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

84

[email protected] 056-260 602

Hoe is de samenwerking met de partners? Die verloopt heel goed, alle partijen ervaren dit als een win-win-situatie. Via dit netwerk kunnen mensen verder op zoek naar vorming die voor hen gepast is. De professionele organisaties waarmee we werken, krijgen vaak een ander zicht op de mensen waarmee ze werken, namelijk de mens is meer dan zijn probleem. En we merken ook dat door bijvoorbeeld met ouders te werken er ook iets voor de kinderen verandert. Als ouders met de computer kunnen werken, versterkt dat hun zelfvertrouwen en verandert dat de gezinssituatie en heel het opvoedingsgebeuren.Door deze projecten ontstaan er ook samenwerkingsverbanden tussen verschillende organisaties van een zelfde gemeente. Dit gebeurt o.a. in Izegem. Bij de opstart van het Dienstencentrum De Leest zaten we met lokale partners rond de tafel en bouwden we zowel een inclusief als exclusief vormingsaanbod uit.

Jan Timmerman

ook met andere organisaties samenwerken om die geïnteresseerde mensen naar hen toe te leiden.

Welke concrete projecten lopen er nu? Er zijn eerst en vooral exclusieve projecten, uitsluitend voor deze doelgroep bedoeld. In samenwerking met Welzijnsschakels, het OCMW en de Stad Ingelmunster loopt momenteel een kookproject. In Staden loopt een gelijkaardig project. We organiseren telkens een viertal bijeenkomsten. De laatste is steeds ook een publieksmoment. Tijdens een presentatie tonen mensen wat ze hebben geleerd en ervaren. Meestal is er pers aanwezig, dat zorgt ook voor een sterk moment.

INCLUSIEF EN EXCLUSIEF

Daarnaast zijn er inclusieve projecten met een divers publiek. We organiseren dan een cursus die voor iedereen toegankelijk is, maar nodigen wel expliciet mensen uit de kansengroep uit. In Wevelgem hadden we een kookworkshop en een activiteit ‘Ayurvedische hoofdmassage’. Op die manier komt niet alleen het onderwerp van de cursus aan bod, maar sneuvelen ook wederzijdse vooroordelen.

Page 85: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

85vormingplus

xx

x-t

ra l

er

en

Ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be

Page 86: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

86

Eirik Refsdal: Traffic in Trondheim #2 (CC-BY)

InschrijvingsvoorwaardenHet deelnemersaantal per cursus is beperkt. Vooraf inschrijven en betalen is dus NOODZAKELIJK. Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus. Hoe en waar je kunt inschrijven en betalen vind je onderaan elke cursus. Je schrijft in per telefoon (056-260 600) , per mail ([email protected]) of via de website (www.vormingplusmzw.be), NIET VIA OVERSCHRIJVING.Het programma-aanbod van Vormingplus vind je ook op www.vormingplusmzw.be (klik door naar ons aanbod). Bovendien weet je zo meteen of een cursus volzet is. Vermeld bij inschrijving naast de naam van de perso(o)n(en) die je inschrijft, adres en telefoonnummer (waar je overdag bent te bereiken) ook duidelijk de titel en het nummer van de cursus(sen).

Inschrijven en betalen voor Vormingplus-cursussen Voor de programma’s georganiseerd door Vormingplus ontvang je GEEN BEVESTIGINGSBRIEF. We aanvaarden bij aanvang van de cursus GEEN CONTANTE BETALINGEN. Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer 001-4092044-78 met vermelding van de naam van de perso(o)n(en) die inschrijft en het nummer /de nummers van de cursus. Deze betaling moet gebeuren ten laatste 1 week voor aanvang van de cursus.Bij niet tijdige betaling kunnen wij iemand van de wachtlijst aanspreken om je plaats in te nemen. Voor programma’s georganiseerd door een andere organisatie betaal je aan dit centrum.

Vormingpluscursussen... even praktisch

Page 87: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

87vormingplus

pr

ak

tis

ch

e in

fo

Zoagli (ailias): Road sign in Ischia Porto Italy 2005 (CC-BY-NC-ND)

OPGELET ! GEEN OPLEIDINGSCHEQUES MEER BIJ VORMINGPLUS De gebruiksvoorwaarden voor opleidingscheques zijn veranderd. Sinds 1 augustus kan je de opleidingscheques enkel nog gebruiken voor cursussen die arbeidsmarkt gericht zijn. Dit betekent dat onze cursussen en activiteiten niet meer in aanmerking komen voor betaling met opleidingscheques. Tenzij de cursus deel uitmaakt van een jobopleiding of erkend is binnen het stelsel van betaald educatief verlof. Meer informatie vind je op de site van de VDAB (www.vdab.be) of op de site van FOV (www.fov.be).

Het Vormingplusteam

Page 88: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

88

ReductieMensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, studenten en werkzoekenden komen in aanmerking voor een korting voor de cursussen georganiseerd door Vormingplus (dit zijn de cursussen waarvoor je inschrijft bij Vormingplus). Je neemt hiervoor contact op met het secretariaat (056-260 600, Wandelweg 11, 8500 Kortrijk). Indien de prijs een belemmering is om de cursus te volgen, stuur dan een gemotiveerde aanvraag met loonfiche aan de directie (t.a.v. Linda Accou). (Tentoonstellingsbezoeken, uitstappen en introductiecursussen komen niet in aanmerking voor korting.)

Hoe annuleren?Wij stellen het op prijs indien je ons zo snel mogelijk verwittigt als je toch niet kunt deelnemen aan een cursus (ook al heb je nog niet betaald). Zo kunnen we nog tijdig iemand anders laten deelnemen.Je kan steeds kosteloos annuleren tot 1 week voor de start van de cursus.

Wanneer gaat een programma niet door?Jammer, maar als een cursus onvoldoende inschrijvingen heeft, kunnen wij ze annuleren. Wij verwittigen dan de ingeschreven deelnemers enkele dagen voor de geplande startdatum en betalen uiteraard het betaalde cursusgeld integraal terug.

Openingstijden secretariaatHet secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

WegbeschrijvingEen wegbeschrijving naar de diverse cursuslocaties kan je vinden via www.mappy.com.

Page 89: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

89vormingplus

pr

ak

tis

ch

e in

fo

Waar vind je Vormingplus?

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk056-260 600

Page 90: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

90

neem zeker een kijkje op onze website

www.vormingplusmzw.be

Page 91: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

91vormingplus

Page 92: V+MZW brochure okt t/m dec 2010

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.

afzendadres: Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | v.u. Linda Accou, p/a Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk | Erkenningsnummer P3a9210

BELGIë – BELGIQUEPB – PP

8500 KORTRIJK MAILBC 6487

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk056-260 600 www.vormingplusmzw.be bank 001-4092044-78

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be