KHN Resultatenboekje 2014

11
KHN RESULTATEN KHN maakt zich sterk voor de horeca 2014

description

Behaalde resultaten KHN in 2014

Transcript of KHN Resultatenboekje 2014

Page 1: KHN Resultatenboekje 2014

2

RESULTATEN

Uw KHNTekst

KHNRESULTATEN

KHN maakt zich sterk voor de horeca

2014

Page 2: KHN Resultatenboekje 2014

2

Colofon

Het KHN Resultatenboekje 2014 is een uitgave van Koninklijke Horeca Nederland, Pelmolenlaan 10, 3447 GW Woerden

Vormgeving: Bianca Blokland, Koninklijke Horeca NederlandDruk: LETO grafisch serviceburo, Woerden

Onderdelen van deze folder mogen na toestemming van KHN worden overgenomen.Voor eventuele onjuistheden kan KHN geen aansprakelijkheid aanvaarden.

4

6

15

INHOUD

Beste horecaondernemer, Ook in 2014 maakte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zich sterk voor de horeca! We zijn gegroeid naar bijna 20.400 leden. Mooi! Want zo houden we impact op wet- en regelgeving in ons land. We zijn namelijk een partij om rekening mee te houden! De beïnvloeding van wet- en regelgeving doen we lokaal bij u in de gemeente, in Den Haag en in Brussel (via Hotrec, de Europese horecabelangenorganisatie). Door op al deze niveaus te lobbyen, zorgen we voor een zo gunstig mogelijk ondernemersklimaat voor de horeca. En dat niet alleen: u kunt bij ons altijd terecht voor advies en concrete ondersteuning in de vorm van hulpmiddelen. Denk aan het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement, het KHN-model Paracommerciële Verordening, de Factsheet Allergenen, de Check-lists Biercontracten, de KHN Veiligheidskaarten – om maar een paar voorbeelden te noemen. Ook in 2014 stond de telefoon niet stil bij onze afdeling Info & Advies (30.000 adviezen) en bij onze 32 regiomanagers in het land. Daarnaast begroetten we zo’n 2500 leden bij onze verschillende trainingen, cursussen en evenementen in het land. Tot slot lanceerden we in 2014 vier KHN-labels waarmee u profiteert van hoge kortingen op verzekeringen, energie, telecom en afval. Met gebruik van een aantal grote ledenvoordelen verdient u makke-lijk uw contributie terug. In dit boekje zetten we de belangrijkste resultaten, die wij voor u in 2014 hebben geboekt, nog even op een rij. Zo maken we ons, met u, sterk voor de horeca.

Lodewijk van der GrintenAlgemeen directeur KHN

3

4 De Vereniging 6 Belangenbehartiging & tools

15 Informatie & advies

19 Ledenvoordelen

19

VOORWOORD

Page 3: KHN Resultatenboekje 2014

Onze sectorDe traditionele horeca heeft een jaaromzet van 13,8 miljard euro en telt in totaal 44.000 horecabedrijven met zo’n 300.000 medewerkers. De diversiteit in onze sector is groot: hotels, zalen- en partycentra, lunchrooms, cof-fee corners, pannenkoekenrestaurants, cafetaria’s, ijssa-lons, partycatering, (eet)cafés, congrescentra, nachtclubs, restaurants, strandpaviljoens en nog veel meer. Samen vormen we een belangrijk onderdeel van de gastvrijhei-deconomie en zijn we van groot economisch belang voor de BV Nederland.

Onze bestuurdersKHN-leden horen bij één van de 245 lokale KHN-afdelin-gen. Landelijk kunnen we rekenen op de inzet van zo’n 1200 bestuurders die zich hard maken voor de lokale horecabelangen. Zij worden ondersteund door onze 32 regiomanagers. Om ervoor te zorgen dat onze besluiten democratisch worden genomen, hebben wij een ‘getrap-te’ organisatie. Afdelingen zijn georganiseerd in zestien regio’s; elke regio vaardigt twee bestuurders af naar de Ledenraad; door de Ledenraad worden vijf bestuurders gekozen die het Landelijk Bestuur vormen. Ledenraad en Landelijk Bestuur zijn verantwoordelijk voor de koers van de vereniging. Om KHN-bestuurders te helpen hun bestuurlijke vaardig-heden aan te scherpen kunnen zij meedoen aan de (gra-tis) trainingen aan de KHN Bestuurdersacademie. In 2014 namen circa 60 bestuurders deel aan deze trainingen.

Domeinen & domeinaviseurs Sinds 2013 werkt KHN met vier domeinadviseurs (Eten, Drinken, Overnachten en Vrije tijd) die via khn.nl direct benaderbaar zijn voor KHN-leden. In 2014 zochten zij actief uitwisseling met leden, bijvoorbeeld via themabij-eenkomsten. In 2014 zijn in de regio Friesland de eerste regionale domeinaanspreekpunten benoemd. Zo zijn de domeinadviseurs (als interne Raad van Advies) nog beter in staat de KHN-Ledenraad en het Landelijk Bestuur te adviseren.In 2014 zijn voor de verschillende domeinen (thema)bijeenkomsten georganiseerd (hotelclassificatie, Michelin, Strandbeurs, Portiersproblematiek). Ook zijn meerdere onderzoeken gedaan (hotelclassificatie, voedselverspil-ling, culinair imago, fast casual). De hotelclassificatie is, na het stoppen van het Bedrijfschap Horeca en Catering, overgenomen door KHN. Mede door inzet van KHN is Booking.com op de vingers getikt door de Recla-me Code Commissie wegens misleidende reclame. In samenwerking met de Europese lobbyorganisatie Hotrec werden de marktbeperkende voorwaarden van de Onli-ne Travel Agents aangevochten. Het eerste succes werd behaald in Duitsland. Daarnaast verleende KHN mede-werking aan de verkiezing van het Beste Strandpaviljoen en het Schoonste Strand van Nederland.

Uitwisseling & samenwerkingKHN was in 2014 weer aanwezig op de Horecava. In ja-nuari 2014 bezochten 7000 KHN-leden deze horecavak-beurs. Ook stond KHN op regionale beurzen zoals de BBB en Gastvrij Rotterdam en werden er meerdere thema-bijeenkomsten, inspiratietours en rondetafelgesprekken georganiseerd.Met onze samenwerkingsverbanden zoals de Club van 11, Strand Nederland, Golf in Nederland, de G7, Profri, hoteloverleggen en vakgroepen zaalbedrijven, heeft KHN in 2014 de contacten versterkt. Concreet resultaat is de succesvolle oprichting van de Vereniging voor Neder-landse Sauna- en Wellnessbedrijven (VNSWB) onder de paraplu van KHN.

Aziatische HorecaVoor het Convenant Aziatische Horeca (‘Wok-akkoord’) werkte de KHN-werkgroep Aziatische Ondernemers nauw samen met Aziatische collega-organisaties TRA en VCHO. Met dit convenant kunnen Aziatische horecaon-dernemers onder voorwaarden koks werven in Azië. In

4

De VerenigingIn 2014 groeide onze vereniging naar bijna 20.400 leden met zo’n 200.000 medewerkers. Belangrijk, want omdat we met velen zijn, hebben we impact. Met onze leden vertegenwoordigen we 71% van de horecaloonsom en 63% van alle horecamedewerkers. Daarom is KHN be-langrijke gesprekspartner bij wet- en regelgeving in gemeenten, in Nederland en Europa.

KHN JongVoor KHN-leden onder de 35 jaar is er sinds 2013 de actieve community KHN Jong. In 2014 werden onder an-dere KHN Jong On Tour georganiseerd en een webinar online marketing. Het belangrijkste communicatiemid-del voor KHN Jong is de besloten facebook groep met 163 vrienden.

het verlengde van het Wok-akkoord startte KHN samen

met SVO Vakopleiding Food de Asian Food Academy. Ook waren er verschillende themabijeenkomsten voor Aziatische horecaondernemers, onder andere over allergenen en de hygiënecode bijzondere bereidings-wijzen. Ook beschikken Aziatische ondernemers via khn.nl/aziatischehoreca over een eigen informatieplat-form.

5

Page 4: KHN Resultatenboekje 2014

7

LobbyWe beïnvloeden wet- en regelgeving door gemeenten en op landelijk en Europees niveau. Om dit te kunnen doen onderhouden we een goede relatie met bewindsper-sonen, ambtenaren, beleidsmedewerkers en politici bij gemeenten, de nationale overheid en Europa. Voor die zaken waar dit handig is, doen we dit in nauwe samen-werking met andere, relevante organisaties binnen en buiten de gastvrijheidseconomie. Ook maken we gebruik van de kracht van centrale ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland als het gaat om grote werkgeversbelangen. Zo zetten wij ons in om regels voor de horeca te beperken, een goede dienstverlening door overheden te stimuleren en financiële lasten terug te brengen. Met bijna 20.400 leden en 1200 bestuurders in het land is KHN een belangrijke gesprekspartner.

Informatie, advies en toolsVia onze communicatiekanalen informeren wij onze leden over relevante wet-en regelgeving. Ook kunnen KHN-leden met vragen terecht bij onze regiomanagers en onze afdeling Info & Advies. Onze adviseurs zijn goed geïnformeerd over regels en wetten en helpen ondernemers snel op weg. Ook maakt KHN praktische hulpmiddelen waarmee horecaondernemers aan de wet kunnen voldoen. ‘Hoe praktischer, hoe beter’ is hierbij het uitgangspunt.

PersoneelOp het gebied van personeel heeft KHN, met het eindi-gen van de horecacao in april 2014, het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement gemaakt. Dit model houdt rekening met het nieuwe arbeidsrecht, en zorgt ervoor dat werkgevers de ruimte houden bepaalde zaken naar behoefte van hun bedrijf in te vullen. Het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement is in 2014 toe-gestuurd aan ruim 20.000 KHN-leden. Op de website hebben ruim 28.500 bezoekers de arbeidsvoorwaarden-pagina geraadpleegd en werd het model bijna 12.500 keer gedownload.

Daarnaast heeft KHN, in de aanloop naar de nieuwe Wet werk en zekerheid, gelobbyd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor genoeg flexibi-liteit en maatwerk voor horecawerkgevers en –werkne-mers. De horecasector kent nu eenmaal werk met veel pieken, dalen en seizoenen. Met de nieuwe wet krijgen medewerkers met een tijdelijk contract meer rechten en vaste en tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een transitievergoeding. Door de lobby van KHN werd de invoerdatum van de maatregelen verschoven van 1 juli 2014 naar 1 januari 2015 en 1 juli 2015. Hiermee krijgen horecaondernemers meer tijd zich op de veranderingen voor te bereiden. Ook heeft KHN met resultaat gepleit voor overgangsregels om voor transitievergoedingen bij onderbrekingen niet te lang hoeven terug te tellen voor de hoogte van de vergoeding.

6

Belangenbehartiging & toolsKHN maakt zich sterk voor de horeca. We oefenen invloed uit op wet- en regelgeving door gemeen-ten en op landelijk en Europees niveau. Doel: de regels en financiële lasten voor de horeca beperken en een goede dienstverlening door overheden stimuleren. We helpen onze leden bij hun bedrijfsvoe-ring door heldere informatie over wetten en regels, deskundig advies door onze adviseurs en prakti-sche tools.

7

Page 5: KHN Resultatenboekje 2014

8 9

OnderwijsSVH Mede door inzet van KHN werd SVH in 2014 een onaf-hankelijke commerciële organisatie. SVH blijft leermid-delen en lesmethodes ontwikkelen voor het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Eventuele winst die SVH maakt investeert zij in initiatieven ten gunste van de branche, bijvoorbeeld in het beheer van de Meestertitels en organisatie van vakwedstrijden.

HorecaVakPuntMet het wegvallen van het Bedrijfschap Horeca en Catering verloor HorecaVakPunt in 2014 zijn inkomsten en de ondersteuning van de netwerken in de regio. SVH nam het beheer over van een aantal instrumenten van HorecaVakPunt zoals de jaarlijn en het introductiepro-gramma voor nieuwe leerlingen. KHN besloot dat de KHN-regiomanagers de regionale netwerken van HVP (beperkt) gaan ondersteunen. Zo zorgen KHN en SVH voor een sterk regionaal netwerk op (beroeps)on-derwijs. Om de opleiding Uitvoerend Horecaonderne-mer (mbo) dichter naar de praktijk te brengen werden eigentijdse modules over gastvrijheid en ondernemer-schap ontwikkeld, om te gebruiken in het onderwijs.

Kenwerk en Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs BedrijfslevenIn 2014 is afgesproken dat Kenwerk en de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) medio 2015 worden samengevoegd. KHN heeft ervoor gezorgd dat de horeca straks ook binnen SBB zijn in-vloed op het beroepsonderwijs behoudt. SBB is straks verantwoordelijk voor de ondersteuning van leerbedrij-ven en de totstandkoming van de diploma-eisen voor de sector.

Wokakkoord en Asian Food AcademyMinister Ascher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was van plan om het werven van koks in Azië moeilijker te maken. Daarom werd tussen UWV en onder andere KHN in oktober 2014 het Convenant Aziatische Ho-reca gesloten (het zogenaamde ‘Wok-akkoord’). Hierin werd afgesproken dat alleen een werkvergunning (GVVA/gecombineerde vergunning verblijf en arbeid) voor een kok uit Azië wordt verstrekt, als de horecaon-dernemer zelf ook investeert in het opleiden van zijn (keuken)personeel. Om Aziatische horecaondernemers

hierbij te helpen startte KHN in 2014 samen met SVO Vakopleiding Food de Asian Food Academy. De Asian Food Academy biedt de opleiding Nasi-Bamikok waar-mee (aankomende) koks worden bij- of omgeschoold zodat zij eenvoudige Aziatische gerechten kunnen bereiden. Ook werkt KHN samen met Education Works. Education Works biedt Nederlandse taaltrainingen voor Aziatische horecamedewerkers op maat. Daarnaast kun-nen Aziatische koks via de training Coach in de Aziati-sche keuken (Horeca Stichting Nederland en SVH) leren hoe zij hun vakkennis kunnen overbrengen op (Neder-lands) personeel. In 2014 werden 900 GVVA’s verleend.

OndernemenKHN maakt zich sterk voor een optimaal ondernemers-klimaat waarin de horeca eerlijk kan concurreren (‘gelijke monniken, gelijke kappen’) en richt zich op minder lastendruk en lagere lasten op arbeid.

Daarom volgen wij van dichtbij de ontwikkelingen in onze kleine steden en dorpen, waar steeds meer winkel-panden leegstaan. Dit is ook voor de horeca een slechte zaak. De zorgen over het te grote winkelaanbod in Nederland moeten in gezamenlijkheid worden opgelost. Daarom heeft KHN in 2014 verschillende initiatieven genomen om ervoor te zorgen dat de horeca als belang-rijke gesprekspartner over dit onderwerp aan tafel zit. Wij hebben proactief de samenwerking gezocht met de re-tail. Ook is een aantal werkbezoeken georganiseerd met landelijke en provinciale politici, waarin mengvormen tussen horeca en retail, en de maatregelen die nodig zijn om dit te faciliteren, onderwerp waren van gesprek. Hiermee is de bodem gelegd voor de lobby-activiteiten in 2015 onder meer met als doel binnen de Drank- en Horecawet meer ruimte te creëren voor retailactiviteiten.

OndernemingsdossierIn 2014 zijn, in samenwerking met het Programmabu-reau Ondernemingsdossier, 6300 horecaondernemers aangesloten bij het ondernemingsdossier waarmee de horeca koploper is in Nederland. Het aantal gemeen-ten waarmee wordt samengewerkt is gegroeid tot 50. Tegelijkertijd is het Ondernemingsdossier zelf verder verbeterd op basis van gebruikerservaringen en –wen-sen. Ook zijn door het Ministerie van Economische Zaken 17 zogenaamde regelhulpen ontwikkeld, waarmee een ondernemer eenvoudig door het Ondernemingsdossier loopt.

Page 6: KHN Resultatenboekje 2014

1110

Onze lokale belangenbehartigingDe rijksoverheid laat steeds meer uitvoering van rijksbe-leid over aan gemeenten. Onze 1200 lokale bestuurders zetten zich in voor een sterk lokaal horecabeleid in goed overleg met alle betrokkenen.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 organiseerden verschillende lokale KHN-af-delingen politieke bijeenkomsten (zoals politieke de-batten en cafés) om de lokale bestuurders beter bekend te maken met de uitdagingen van de horeca en onze standpunten onder de aandacht te brengen. Bij de nieuwe samenstelling van de Colleges van burge-meester en wethouders en gemeenteraden werden er kennismakingsgesprekken gevoerd met burgemeesters, wethouders en raadsleden. Ook werden werkbezoeken georganiseerd.

Lokaal alcoholbeleidGemeenten spelen een belangrijke rol bij de lokale uitvoering van het landelijke alcoholbeleid. Gemeenten moesten op 1 januari 2014 hun paracommerciële ver-ordening af hebben en 1 juli 2014 was de deadline voor hun preventie- en handhavingsplannen. Wat betreft de paracommerciële verordeningen blijkt in de praktijk dat gemeenten veel ruimte hebben gegeven aan paracom-merciële instellingen en dat er weinig tot geen toezicht is op deze instellingen. De lokale KHN-besturen hebben in 2014 aangedrongen op handhaving en evaluatie in 2015. Ook hebben zij 2014 benut om invloed uit te oefe-nen op de preventie- en handhavingsplannen.

Lokale vergunningen en belastingenOok in 2014 waren er veel lokale successen op het ge-bied van vergunningen en belastingen zoals verlaging van de toeristenbelasting, verruiming van openings-tijden terrassen, afschaffing van de exploitatiever-gunning, verlaging van de leges en vervallen van de vergunningplicht voor evenementen.

Financiering en fiscaliteitFinanciering via banken is lastig en financiering via brou-werijovereenkomsten is mogelijk maar geeft meerjarige binding aan afnameverplichtingen en installaties. Ook in 2014 maakte KHN zich sterk voor een trans-parante en concurrerende horecabiermarkt. Want brouwerijen hebben nog steeds (te) veel invloed in de

drankverstrekkende horecamarkt. Dat gaat ten koste van de rendementen en concurrentieverhoudingen in vooral de cafébedrijven. Om horecaondernemers te helpen de juiste afwegingen te maken als zij een contract met een brouwerij aangaan, maakte KHN in 2014 vier checklists voor afspraken die vaak worden gemaakt tussen horecaondernemers en bierbrouwers: de Bruikleenovereenkomst, de Financieringsover-eenkomst, het Afnamebeding en de Kortingsrege-ling. Met deze checklists kunnen ondernemers de juiste vragen stellen aan een bierbrouwer als ze een bepaalde afspraak met een brouwer willen maken. Ook kunnen ze, door dezelfde vragen te stellen aan verschillende brouwerijen, een betere vergelijking maken.

BetalingsverkeerIn 2014 was KHN één van de partijen die het Conve-nant Betalingsverkeer ondertekende. Met dit con-venant is veilig gesteld dat tot 2018 pintransacties en contactloze betalingen niet meer mogen kosten dan nu (gemiddeld 5,5 eurocent per betaling). KHN-leden betalen via CCV 4,5 eurocent/transactie.

Verhoging lage btw-tariefIn samenwerking met andere partners binnen samen-werkingverband Gastvrij Nederland (VNO-NCW)liet KHN in 2014 onderzoek doen naar de gevolgen voor onze branche van eventuele afschaffing van het lage btw-tarief. Het kabinet ziet deze maatregel als een van de opties als onderdeel van de herziening van het belastingstelsel. Onderzoeksbureau NYFER berekende dat dit onze sector zo’n 55.000 banen kan kosten. Samen met Gastvrij Nederland pleit KHN voor behoud van het lage btw-tarief. Het onderzoek wordt in 2015 gebruikt om onder andere de Tweede Kamer te informeren en het lage btw-tarief voor de sector te behouden.

WerkkostenregelingIn 2014 werd de nieuwe werkkostenregeling geïn-troduceerd. In deze nieuwe regeling wordt onder-scheid gemaakt tussen vrije ruimte voor heffingsvrije vergoedingen en verstrekkingen die bij het werk horen (bijvoorbeeld een jubileumviering) en gerichte vrijstellingen die níet bij de vrije ruimte worden geteld (bijvoorbeeld een kilometervergoeding).

Page 7: KHN Resultatenboekje 2014

12 13

Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsfeesten die buiten het bedrijf in een horecabedrijf worden gehouden (niet gericht vrijgesteld, wel vrije ruimte) en bedrijfsfees-ten die in huis worden georganiseerd (gerichte vrijstel-ling zonder eindheffing). KHN heeft met partners gepleit voor meer vrijstellingen van eindheffing en meer vrije ruimte. Samen met VNO-NCW zorgde KHN er al voor dat zogenaamde ‘concernregelingen’ mogelijk wor-den, waarmee de fiscale ruimte binnen het concern kan worden gespreid en vergroot. Ook werd bereikt dat de oude regeling voor personeelskortingen (onbelast) in de nieuwe werkkostenregeling als een gerichte vrijstel-ling terugkomen.

VeiligheidOp het gebied van veiligheid werkt KHN samen met landelijke en lokale partijen in Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing en de Taskforce Overvallen.

Met subsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie werden in 2014, verspreid over Nederland, meer dan 50 gratis overvaltrainingen gegeven voor 800 horeca-ondernemers. Tijdens deze trainingen leren horecaon-dernemers wat ze moeten doen bij een overval in hun bedrijf. Alle KHN-leden kregen via Horeca Nederland Magazine bovendien de ‘overvalkaart’ toegestuurd. Deze overvalkaart legt aan de hand van duidelijke picto-grammen uit wat ondernemers en horecamedewerkers moeten doen bij een overval en hoe zij een overval kunnen voorkomen. In Amsterdam (oktober 2014) en Rotterdam (juli 2014) waren er twee gerichte veilig-heidsacties. Ondernemers in deze steden ontvingen een mailing over de actie met een overvalkaart en werden telefonisch benaderd om een afspraak te maken met een deskundige voor een veiligheidsscan of een speciale veiligheidsbijeenkomst bij te wonen. De deelnemers kon-den vervolgens met subsidie van het Ministerie van V&J maatregelen nemen. Ruim 160 ondernemers kregen een veiligheidsscan; 30 ondernemers woonden de veilig-heidstraining bij. Om bij het Ministerie van V&J aandacht te vragen voor de veiligheid in de horeca, organiseerde KHN in oktober 2014 in Utrecht een horecawerkbezoek met minister Opstelten. Horecaondernemers gingen in gesprek met de minister over hun uitdagingen op het gebied van veiligheid.

Collectieve Horeca OntzeggingenIn 2014 werkte KHN in een kleine 40 gemeenten samen met gemeente en politie op het gebied van de Collec-tieve Horeca Ontzeggingen (CHO). Het model CHO van KHN heeft zich bewezen als een effectief middel om overlast door raddraaiers in uitgaansgebieden tegen te gaan. Ook hiermee zorgen wij voor meer veiligheid.

MVO: GezondKHN zet in op een horeca waarin het maken van een gezonde keuze makkelijker wordt voor gasten. In 2014 tekende KHN een akkoord met het Ministerie van Volks-gezondheid, Welzijn en Sport en andere partners in de zogenaamde ‘voedselproductieketen’ over vermindering van zout, vet en calorieën in producten en gerechten. Dat is belangrijk want in de horeca wordt veel gewerkt met halffabricaten van grote leveranciers. Een groot deel van de oplossing voor het aanbieden van gezondere producten ligt dus bij de toeleveranciers. Voor onderne-mers heeft KHN de websites zoutwatminderkunnen.nl en friturenindehoreca.nl gemaakt, waar zij informatie en tips kunnen krijgen hoe zij gasten een gezondere maaltijd kunnen aanbieden. Ook organiseerde KHN verschillende werkbezoeken met Tweede Kamerleden om te laten zien hoe de horeca dit onderwerp oppakt en wat een gezon-der aanbod betekent in de praktijk. De focus lag hierbij op zoutgebruik. Zo konden Kamerleden van dichtbij ervaren dat er ook bij de consument nog een slag te maken is.

Gezond & alcoholGemeenten, die sinds 2014 verantwoordelijk zijn voor het lokale alcoholbeleid, lieten veel liggen. In augustus had nog maar 44% van de gemeenten een preventie- en handhavingsplan. Signalen van regiomanagers, be-stuurders en leden van KHN maakten duidelijk dat veel gemeenten meer ruimte hebben gegeven aan paracom-merciële instellingen (vastgelegd in paracommerciële verordeningen) en dat er bovendien weinig tot geen toezicht is op deze instellingen. Ook is er onvoldoende handhaving op (illegale) hokken en keten. Naar aan-leiding van deze cijfers en ontwikkelingen stuurde KHN een brief aan staatsecretaris Van Rijn met hierin onze zorgen over falend alcoholbeleid van gemeenten. In de aanloop naar het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 9 oktober 2014 maakte KHN deze zorgen kenbaar aan de woordvoerders van alle politieke partijen.

Ook liet KHN tijdens werkbezoeken Tweede Kamer-leden Marit Rebel (PvdA), Erik Ziengs (VVD) en Agnes Mulder (CDA) kennis maken met het lokale alcoholbe-leid in de praktijk. Arno Rutte (VVD) deed, gevoed door de praktijkvoorbeelden uit KHN, tijdens het Algemeen Overleg de oproep om alle hokken en keten te sluiten. Dat leidde tot de toezegging van staatssecretaris Van Rijn om bij de inventarisatie van de preventie- en hand-havingsplannen (in het eerste kwartaal van 2015) ook expliciet te kijken of gemeenten een aanpak hebben op hokken en keten.

MVO: DuurzaamKHN is voorstander van duurzaam ondernemen, niet in de laatste plaats omdat dit in veel gevallen financieel voordeel kan bieden. 2014 was het Jaar tegen Voed-selverspilling. Daarom lanceerde KHN tijdens Hore-cava het zogenaamde ‘buddyproject’. Met dit project konden horecaondernemers producten die over zijn aanleveren bij de voedselbanken in ons land. Ook was er in Amsterdam een Duurzame Ondernemersdag, met inspirerende duurzaamheidsvoorbeelden. Daar-naast deed KHN in 2014 marktonderzoek naar duurza-me friet: van aardappelteler tot snackbar. Om duurzaam ondernemen te stimuleren hebben KHN Utrecht en KHN Rotterdam een ‘Groene Pluim’ uitgereikt aan ondernemers in hun regio. Deze pluim was onderdeel van het KHN-programma ‘Vergroenen en Verdienen’ waarmee ondernemers duurzamer worden.

Veilig eten en drinkenIn de horeca moet de consument kunnen vertrouwen op veilig eten en drinken. Daarom werkt KHN samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo kunnen we invloed uitoefenen op wet- en regelgeving en tegelijkertijd de uitvoering en handha-ving volgen.In juli 2014 startte de NVWA met een test waarbij online de hygiënegegevens van 1800 lunchrooms in Neder-land openbaar werden. Hiermee kunnen consumenten via de website van de NVWA en een speciale app de (voedsel)veiligheid van lunchrooms bekijken. Toen dit voornemen van de NVWA bekend werd, heeft KHN nadrukkelijk gewezen op de gevolgen en effecten voor de horeca. KHN dringt aan op een grondige, objectie-ve evaluatie voordat de pilot al dan niet kan worden

uitgerold naar de hele horeca. Deze evaluatie wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2015. Na de beëindi ging van het Bedrijfschap Horca & Cate-ring vernieuwde KHN in 2014 de webapplicatie waar-mee ondernemers een hygiënecode op maat kunnen samenstellen. Daarnaast verzorgt sinds dit jaar KHN de verkoop en distributie van de hygiënecodeboeken. Sinds de overna me zijn er ongeveer 1900 hygiënecode-boeken verkocht aan horecaondernemers en onder-wijsinstellingen.Op 13 december 2014 ging de etiketteringwetgeving (de allergenenwetgeving) in werking. De Europese verordening waar deze wet onder valt bevatte in het begin verplichtingen voor de horeca om gasten bij iedere maaltijd gegevens te verstrekken over vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten, herkomst en allergenen. Samen met Hotrec (de Europese belangenorganisatie voor de horeca) heeft KHN ervoor gezorgd dat de ver-plichting voor horecaondernemers beperkt werd tot informatievoorziening over allergenen. KHN organi-seerde een aantal werkbezoeken bij de horeca met de NVWA. We lieten zien dat de horeca uit heel verschil-lende bedrijven bestaat en dat de informatievoorziening over allergenen niet voor elk bedrijf hetzelfde kan zijn. Deze werkbezoeken hadden resultaat: terwijl de NVWA in het begin inzette op schriftelijke informatievoor-ziening in alle bedrijven, kunnen ondernemers nu op verschillende manieren aan deze wet voldoen.

Page 8: KHN Resultatenboekje 2014

151414

Informatie & Advies

rondom allergenen. Gezien de complexiteit van de on-derwerpen is ook de gemiddelde gespreksduur gestegen met circa 15%. Info & Advies speelt ook een belangrijke rol voor starters in de horeca: de adviseurs van Info & Advies begeleiden aspirant-leden als starterscoach. Daarnaast heeft KHN een gratis online startersmagazine waarmee starters heel eenvoudig alle nodige informatie vinden en praktisch aan de slag kunnen met standaardmodellen. Het online startersmagazine werd in 2014 zo’n 7000 keer bekeken; 1200 starters namen contact op met KHN.

RegiomanagersOnze regiomanagers in het land bieden KHN-leden gratis persoonlijk advies en ondersteuning. Daarnaast advise-ren en ondersteunen onze regiomanagers de lokale en regionale KHN-bestuursleden bij lokale en regionale be-langenbehartiging. Om onze leden en bestuurders beter te ondersteunen kwamen er in 2014 vijf regiomanagers bij waarmee het totaal aantal regiomanagers uitkwam op 32.

KHN Juridisch Advies en KHN BedrijfsAdviesVoor meer complexe vraagstukken heeft KHN juristen, advocaten en bedrijfskundige adviseurs in dienst. In 2014 werden door KHN Juridisch Advies 215 aanvragen voor juridische bijstand in behandeling genomen. In 2014 zijn voorbereidingen getroffen voor de introductie van een nieuwe dienst: Mediation.

khn.nl In de zomer van 2014 is onze website www.khn.nl volledig vernieuwd. Dankzij de vernieuwingen kun-nen bezoekers sneller relevante informatie vinden en de website ook bekijken op mobiele apparaten zo-als smartphone of tablet. Ook is de website sinds de vernieuwingen nog beter vindbaar geworden vanaf zoekmachines. In 2014 bezochten 440.000 mensen khn.nl; gemiddeld 36.000 per maand. Dit waren er ruim 8% meer dan in 2013. De best bekeken pagina’s gingen over allergenen, het KHN-model Arbeidsvoorwaarden-reglement, lid worden van KHN, de uniforme voorwaar-den horeca (UVH) en de geactualiseerde loontabellen.

KHN Info & AdviesLeden van KHN kunnen met al hun vragen terecht bij Info & Advies. Dit kan telefonisch of via de website. In 2014 zorgde een team van vijf adviseurs voor:• Bijna 30.000 telefonische contacten• Meer dan 2500 adviezen via e-mail• Zo’n 500 chatgesprekken via khn.nl

In totaal steeg het aantal ledencontacten ten opzichte van 2013 met 25%. Deze stijging hangt samen met het grote aantal juridische wijzigingen in 2014 vooral op het gebied van arbeidswetgeving: de cao liep af in april 2014, KHN introduceerde het KHN-model Arbeids-voorwaardenreglement en de nieuwe Wet werk en zekerheid ging in op 1 januari 2015. Ook kregen hore-caondernemers in november/december te maken met de veranderingen rondom roken en de nieuwe regels

KHN is hét kenniscentrum voor horecaondernemers: ook in 2014 konden KHN-leden met hun vragen terecht op de website khn.nl, bij de afdeling Info & Advies of bij een van de 32 regiomanagers in het land. Voor complexe adviesvra-gen werden KHN-bedrijfsadviseurs en juridische adviseurs ingeschakeld. Daar-naast organiseerden we verschillende trainingen en cursussen in het land.

Page 9: KHN Resultatenboekje 2014

1716

horeca. In 2014 werd onder andere onderzoek gedaan naar verhogen rendement door minder voedselverspilling, toegankelijkheid van de horeca voor gasten met een beperking, bedrijfsconcepten voor jongeren, de peer-to-peer economie, het culinair imago van Nederland en benchmarking en kredietbeoordeling met behulp van Standard Business Reporting (SBR). De inzichten uit deze onderzoeken werden door KHN verwerkt in tools en advies voor horecaondernemers. Om ondernemers mee te nemen in relevante trends zijn in 2014 in meerdere plaatsen in het land trendpresen-taties gehouden en is de factsheet ‘trends in de horeca’ opgesteld.

Met Mediation biedt KHN ondersteuning en advies in arbeidsrechtelijke conflictsituaties met zieke werknemers. Voor deze dienst ging KHN eind 2014 een samenwerking aan met Keerpunt. Dit is een Arbo-gecertificeerd bureau met 15 jaar ervaring in re-integratie. De dienst wordt in de loop van 2015 verder ontwikkeld. Voor advies over bedrijfsvoering kunnen horecaondernemers terecht bij KHN BedrijfsAdvies. In 2014 werden zo’n 200 dossiers behandeld. Deze aanvragen gingen vooral over bedrijfs-economische adviezen bij het starten of stoppen met een horecabedrijf, verbetering van rendement, waarde-bepalingen en contractonderhandelingen.

KHN-cursussen en workshopsKHN ontwikkelt trainingen en cursussen zodat on-dernemers hun kennis over een bepaald onderwerp kunnen verdiepen. In 2014 werd de cursus ‘Actualitei-ten Arbeidsrecht’ toegevoegd aan het pakket van KHN Juridisch Advies. Deze cursus speelt in op het aflopen van de cao (april 2014), de introductie van het KHN-mo-del Arbeidsvoorwaardenreglement en de hervorming van het Nederlandse arbeidsrecht (Wet werk en zeker-heid). De cursus is in verkorte vorm ook gegeven tijdens zogenaamde KHN Roadshows waarbij leden kunnen kennismaken met de vele KHN-ledenvoordelen. In 2014 waren er 35 cursussen arbeidsrecht op verschillende locaties in Nederland. In totaal volgden 540 KHN-leden een juridische cursus; ruim 200 leden bezochten een KHN Roadshow. Ook was er steeds meer belangstelling voor workshops van KHN BedrijfsAdvies. Er werden in 2014 acht work-shops gegeven over de thema’s rendementsverbetering, administratie & boekhouding, gastvrij ondernemen en trends & marketing.

Onderzoek & trendsKHN monitort marktontwikkelingen om ondernemers voor te bereiden op de toekomst. Wij werken samen met hogescholen voor marktonderzoek. Zo werkte KHN in 2014 samen met vijf hogere hotelscholen binnen een zogenaamd Hospitality Excellence Program (HEP). Binnen dit programma werken de 25 beste studenten van de deelnemende hotelscholen onder leiding van lec-toren, onderzoekers en docenten aan oplossingen voor veranderende gastbehoeften. Zij doen marktonderzoek naar verschillende onderwerpen die relevant zijn voor de

17

Page 10: KHN Resultatenboekje 2014

18

Verdienen aan uw KHN-lidmaatschapIn 2014 heeft KHN het aantal ledenvoordelen terugge-bracht tot een kleine en sterke groep ledenvoordelen specifiek gericht op de horeca. Door slim gebruik te maken van de verschillende ledenvoordelen kunnen KHN-leden goed verdienen aan hun lidmaatschap!

KHN-labelsOm leden te ontzorgen heeft KHN in 2014 vier eigen labels opgezet: KHN Verzekeringen, KHN Energie, KHN Telecom en KHN Afval. Naast scherpe tarieven en gunstige voorwaarden profiteren KHN-leden bij deze labels van uitstekende service en persoonlijk advies. Eind 2014 maakten al bijna 3000 KHN-leden gebruik van één of meer KHN-labels.

Heffingen en licenties muziekrechtenMet een lidmaatschap van KHN profiteren horecaon-dernemers ook van aanzienlijke besparingen op de heffingen en licenties voor muziek- en beeldrechten. In 2014 nam 85% van alle KHN-leden deel aan de kortingsregelingen voor Buma en Sena. Daarnaast maakt ruim de helft van de KHN-leden gebruik van de kortingsregeling op de Videma-licentie voor het publie-kelijk vertonen van tv-beelden.

BetalingsverkeerKHN maakt zich sterk voor veilig en betrouwbaar beta-lingsverkeer. In 2014 werd er in de horeca en recreatie 30% meer gepind dan in 2013. Door een samenwerking met CCV profiteren KHN-leden van een zeer laag pin-tarief van slechts 4,5 eurocent per transactie. Ook voor creditcards betalen leden zeer lage commissies door samenwerkingen met PaySquare en B+S Card Service.

Ook lanceerde KHN in 2014 de Nationale Horeca Ca-deaukaart. Jaarlijks gaat er ruim een miljard euro om in de cadeaukaartenmarkt, waar de horeca nauwelijks van profiteert. Met de Nationale Horeca Cadeaukaart is de eerste horecabrede cadeaukaart een feit. Doel: nieuwe gasten en nieuwe omzet. Eind 2014 was de Nationale Horeca Cadeaukaart verkrijgbaar bij ruim 500 vestigin-gen van Jumbo en AKO; de kaart wordt geaccepteerd bij meer dan 1000 horecalocaties. Daarmee is het de snelst groeiende horecacadeaukaart in Nederland.

19

LedenvoordelenMet bijna 20.400 leden kan KHN uitstekende kortingsafspraken maken met (horeca)leveranciers. Zo besparen horecaondernemers met een KHN-lidmaatschap op kosten van verzekeringen, energie, creditcards, muziek- en beeldrechten en nog veel meer. De KHN-ledenvoordelen-partners worden geselecteerd op prijs, voorwaarden, serviceniveau en ervaring met de horeca.

Page 11: KHN Resultatenboekje 2014

20

RESULTATEN

Uw KHNTekst

Koninklijke Horeca Nederland

Postbus 5663440 AN WoerdenPelmolenlaan 103447 GW Woerden

T 0348 489 489E [email protected]

@khn

Koninklijke Horeca Nederland

Info & AdviesT 0348 489 411E [email protected]

KHN BedrijfsAdviesT 0348 489 419 E [email protected]

KHN Juridisch AdviesT 0348 489 411 E [email protected]