Kattebel December 2010

8
p.1 het leven zoals het is ... in onze school | jaargang 8 | nr.2 - december 2010 | een uitgave van de ouderraad i.s.m. de school Het einde van het begin De feestelijke verlichting en ver- siering rondom ons wijst er op dat het weldra Kerstmis wordt. Over enkele dagen begint er weer een nieuw jaar. Tijd dus, om voornemens te ma- ken en in de toekomst te kijken. Maar ook tijd om even terug te blikken naar wat we dit schooljaar al beleefden hier op school. Ik wens jullie veel lees- en kijkple- zier. Namens het schoolteam en de Dit krantje werd mogelijk door de financiële steun van : Citroën Garage Bal, Mechelsesteenweg 260, Lier ; Brasserie De Smis- sche, Mechelsesteenweg 198, Lier ; Dancing De Volmolen, Molenstraat 60, Lier ; Drukkerij De Bie, Nijverheidstraat 6, Duffel. Voorlezen in het Lezeliertje Je bent misschien zelf al in ons Lezeliertje geweest, of hebt je kind erover horen vertellen. Het is een nieuw lokaal speciaal bedoeld om in te lezen en voor te lezen, vrolijk beschilderd met tekeningen van onze leerlingen. We starten binnen- kort ook wekelijkse voorleesmo- menten tijdens de middagspeeltijd, door (groot)ouders. De infoavond die op 30 november zou doorgaan werd uitgesteld door het slechte weer. Je kan alvast thuis oefenen met deze boekentips van Anja Ver- meeren: De Wens door Van Lieshout en Van Os Iedereen was er door Toon Tellegen Avonturen van Kikker en Pad door Arnold Lobel Kerel Klus door Johansson Sprookjes door A.M.G. Schmidt Ootje door L. Dijkstra Het grote boek van kleine beer door E. Holmelund Minarik De Geheime Tuin door F. Burnett De Boze Heks door H. Kraan Wat Zullen we nu beleven door M. Chorus ouderraad wens ik jullie een zeer mooie Kerst en een spetterend 2011 waarin al uw dromen mogen uitkomen. Nicole De Ridder Reclame in de boekentas? Onze leerlingen krijgen regelma- tig heel wat papier mee naar huis. Soms belangrijke brieven, soms ook gewoon informatie van sport- of andere verenigingen. De school gaat daarbij erg zorg- vuldig te werk: Promotiedrukwerk mag enkel van verenigingen uit Lier zijn. Commerciëel promotiedruk- werk (van bedrijven) wordt nooit meegegeven. We geven dit soort reclame steeds op vrijdag mee, zodat de rest van de week reclamevrij blijft.

description

De Kattebel is de schoolkrant van basisschool Heilige Familie in Lier (België)

Transcript of Kattebel December 2010

Page 1: Kattebel December 2010

p.1

het leven zoals het is ... in onze school | jaargang 8 | nr.2 - december 2010 | een uitgave van de ouderraad i.s.m. de school

Het einde van het beginDe feestelijke verlichting en ver-

siering rondom ons wijst er op dat het weldra Kerstmis wordt.

Over enkele dagen begint er weer een nieuw jaar.

Tijd dus, om voornemens te ma-ken en in de toekomst te kijken.

Maar ook tijd om even terug te blikken naar wat we dit schooljaar al beleefden hier op school.

Ik wens jullie veel lees- en kijkple-zier.

Namens het schoolteam en de

Dit krantje werd mogelijk door de financiële steun van : Citroën Garage Bal, Mechelsesteenweg 260, Lier ; Brasserie De Smis-sche, Mechelsesteenweg 198, Lier ; Dancing De Volmolen, Molenstraat 60, Lier ; Drukkerij De Bie, Nijverheidstraat 6, Duffel.

Voorlezen in het LezeliertjeJe bent misschien zelf al in ons

Lezeliertje geweest, of hebt je kind erover horen vertellen. Het is een nieuw lokaal speciaal bedoeld om in te lezen en voor te lezen, vrolijk beschilderd met tekeningen van onze leerlingen. We starten binnen-kort ook wekelijkse voorleesmo-menten tijdens de middagspeeltijd, door (groot)ouders. De infoavond

die op 30 november zou doorgaan werd uitgesteld door het slechte weer. Je kan alvast thuis oefenen met deze boekentips van Anja Ver-meeren:

• De Wens door Van Lieshout en Van Os

• Iedereen was er door Toon Tellegen

• Avonturen van Kikker en Pad door Arnold Lobel

• Kerel Klus door Johansson

• Sprookjes door A.M.G. Schmidt

• Ootje door L. Dijkstra

• Het grote boek van kleine beer door E. Holmelund Minarik

• De Geheime Tuin door F. Burnett

• De Boze Heks door H. Kraan

• Wat Zullen we nu beleven door M. Chorus

ouderraad wens ik jullie een zeer mooie Kerst en een spetterend 2011 waarin al uw dromen mogen uitkomen.

Nicole De Ridder

Reclame in de boekentas?Onze leerlingen krijgen regelma-

tig heel wat papier mee naar huis. Soms belangrijke brieven, soms ook gewoon informatie van sport- of andere verenigingen.

De school gaat daarbij erg zorg-vuldig te werk:

• Promotiedrukwerk mag enkel van verenigingen uit Lier zijn.

• Commerciëel promotiedruk-werk (van bedrijven) wordt nooit meegegeven.

• We geven dit soort reclame steeds op vrijdag mee, zodat de rest van de week reclamevrij blijft.

Page 2: Kattebel December 2010

p.2

Waar zit je, Zwarte Piet?•K1&K2

De Sint heeft zijn mijter verloren•KR2

De Sint heeft zijn mijter verloren,straks zijn z’n oren bevroren!

Zoeken Piet, zoeken Piet,met je ogen toe vind je hem niet.Kijken links - kijken rechts,kijken hoog - kijken laag,kijken vlug - kijken traag.

Pietje toch, Pietje toch,nee, niet in de mandmaar aan de andere kant!

Hilde Van Haute

Bron: Dopido - Tekst: Marianne Staels - Muziek: Verstraeten/Blokken/Gérard

Herfstliedje•KR1

De jongste kleuters uit de krie-kenstraat hadden dolle pret bij het dansen en zingen van het liedje:

Mi ma mi ma mi ma mol. Wie woont er in dit hol?

Mi ma mi ma mi ma mijn. Het is een lief konijn.

Vuile schoor-steensnoet•K4

Weet je wat er is gebeurd? Zwarte piet heeft ons gordijn gekleurd.Ja! Het ziet zwart als roet, van zijn vuile schoorsteensnoet!Weet je wat er is gebeurd? Zwarte piet heeft onze mat besmeurd.Ja! Ze ziet zwart als roet, van zijn vuile schoorsteenvoet!Weet je wat er is gebeurd? Sinter-klaas heeft zwarte piet streng be-keurd!Ja! Hij krijgt een zware straf, hij moet schrobben al het vuil moet eraf!

Zwarte piet •K3

Kleuren, schilderen met verf en cacaopoeder, een zwarte piet maken met lekkere dingen.

Page 3: Kattebel December 2010

p.3

Toveren•1a

Deze toverspreuken hadden de kindjes van het eerste nodig om rond Halloween het ‚Om-van-te-rillen heksenspel’ te spelen!

Zo konden ze als een kikker rond-springen of een echte heksendans verzinnen of héél hard lachen als een heks of een heel lelijk gezicht trekken of…..

De foto’s op www.fali.be bewijzen dat ze het griezelig leuk vonden!!

OLLEKEDOLLEKEDATik verander je in een…..ULLEKEDULLEKEDONik verander je in een….IELEKEDIELEKEDETik verander je in een….ELLEKEDELLEKEDIERik verander je in een ….

Supervlieg•5a

De klas van juf An won met deze prachtig versierde vlieg de Super-vlieg-wedstrijd van de Bibliotheek en de Stad Lier.

Als beloning krijgen de leerlingen jeugdauteur Marc De Bel over de vloer op 20 december. Hij zal voor-lezen uit zijn boeken.

Vroeger en nu!•2a

We leerden bij meester Johan alles over hoe mensen VROEGER leefden.Wat een verschil met NU! Kleding, huizen, voeding, gezondheid, spelletjes, …We mochten in groepjes een stamboom over onze familie maken. En kleef-den foto’s op een tijdlijn. Onze levenslijn is nog niet zo lang als van de meester (hi hi).Tot slot keken we een stukje film van vroeger. Wie kent er De witte van Si-chem? Wij nu wel. Best grappig!

Arnaud, klas 2A

De week van het bos•3a

We zijn met het derde en het vijfde naar het bos geweest. Dat was in Kruis-kensberg te Bevel. Toen we er aankwamen, hebben we ons opgewarmd. Daarna hebben we naar een verhaal geluisterd. Dan is het vijfde leerjaar ergens anders naartoe gegaan. Wij moesten door de bomen lopen met een spiegeltje. We hebben bodemdiertjes bekeken en het paraplu-onderzoek gedaan. Hiervoor moesten we een paraplu op zijn kop houden onder een struik. We schudden met de struik en zagen dan in de paraplu wat we ge-vangen hadden. We hebben onze oren opengehouden en onze ogen toe om te luisteren naar bosgeluiden. We hebben bomen gevoeld. Dan zijn we gaan picknicken. Dan zijn het derde en het vijfde leerjaar samen gekomen en hebben we een groot spel gespeeld. Per twintig opdrachten kregen we een tip om een schat te vinden. We hebben hem wel gevonden ! Daarna hebben we nog een miss en mister bos verkiezing gedaan. Het was een leuke en leerrijke dag.

Kato

Mijn lievelingsmenu•3b

Kidscocktail met een vleugje limoenGroentensoep met 8 groenten recht uit de moestuinZelfgemaakte mini pizza met Italiaanse kaasScampi’s in lookboter op een bedje van gebakken groentjesVers fruit met een chocoladevelletjeChocolademelk met een zelfgebakken koekje met een vulling van choco-lade

Dax Hufkens

Page 4: Kattebel December 2010

p.4

Grootouders lezen voorOp 17 november lazen in alle klassen heel wat grootouders voor.

alle foto’s vind je op

www.fali.be

Page 5: Kattebel December 2010

p.5

25 tot en met 29 oktober

Week van de zichtbaarheid

Page 6: Kattebel December 2010

p.6

Elfjes schrijven•4a

Piet, soms ondeugend.Sinterklaas, lieve man.Ze komen 6 december.Joepie !

Geschreven door Leonore Van Hool

En Français•5a

Je m’appelle Leen.J’habite à Lier.J’ai dix ans.J’ai un frère. Il s’appelle Kevin.J’aime la danse.

Je m’appelle Martha.J’habite à Lier.J’ai dix ans.Je n’ai pas de frères ou de soeurs.J’aime la danse et le chocolat.

Je m’appelle Gilles.J’ai presque onze ans.J’habite à Lier.J’ai une soeur. Elle s’appelle Michelle.J’aime le football.

Je m’appelle Thomas.J’ai dix ans.J’habite à Lier.J’ai deux soeurs.J’aime le tennis.

Kermis•6a

Mijn kamer lijkt wel op een kermis.

Je moet eens weten wat er alle-maal is. Een mat als een vliegend tapijt. Een wekker als een reuzen-rad. Ik wou dat ik er echt in zat! Maar ik heb geen tijd. Ik kruip maar in mijn bed. Mijn kamer lijkt nu net een spookhuis uit mijn dromen met vleermuizen en spinnen. Genoeg nu met verzinnen; laat de echte kermis nu maar komen.

Charlotte (6a)

Mooie momenten •6b

Hej allemaal! Ik wou een tekstje schrijven over onze school eigenlijk. Vol-gend jaar ben ik hier weg van deze school . Ik zou met hart en ziel nog liefst hier willen blijven ,maar dat gaat nu eenmaal niet . Voor die mooie momenten ,die ik nooit zal vergeten .Voor die mooie tien jaren dat ik hier heb gezeten .Voor alles eigenlijk.Voor die mooie gelaten van de juffen en meesters ,die we elke keer opnieuw kregen .Elke dag keer op keer !We doen ook nog ons vormsel en we gaan op zeeklassen daar zullen we leuke herinneringen aan hebben.Dat zullen we ook niet vergeten !!Ik wil nu ieder-een bedanken voor deze mooie jaren (meesters en juffen)En zeker Juffrouw Nicole .Ik vergeet jullie niet !!

Lisa Schiettecatte

Gezond tussendoorWaarom staan er op de koekendoos korenaren en geen suikerklontjes?

Ook al leunt dat laatste dichter bij de waarheid aan? Omdat jij dat koekje nu wel koopt. Je denkt immers aan ‘vezels’ en ‘gezond’, ook al is de vezelaan-voer van die koekjes verwaarloosbaar in vergelijking met fruit en groenten. Reclamemakers weten dat ook. Hun truc? Vergroot 1 ingrediënt en leid zo de aandacht af van de suikers of vetten.

Wat kan je als ouder doen? 6 tips1. Waarom zien we zelden reclame voor bloemkool of voor een appel als tussendoortje? Praat erover met je kind.

2. Vertel dat reclame eerst en vooral wil aanzetten tot kopen.

3. Horen/zien jullie reclame? Vraag wat je kind opmerkt, wat het verwarrend vindt. Snapt het de bedoeling van de reclameboodschap? Ontdekt het ook trucjes?

4. Maak er een sport van om reclameslogans luidop in vraag te stellen: ‘Zouden veel vrouwen nu echt een opgeblazen gevoel hebben, of wordt ons dat aangepraat?’ ‘Zouden ze dit product ook kunnen verkopen als ze er geen potloodjes bij gaven?’ ‘Kijk hoe zeurende kinderen plots engeltjes worden door zo’n koekje. Dat zou bij jullie niet werken!’ ‘Alsof ik geen goede mama ben omdat ik jullie niet elke dag zo’n suikermelkje geef!’

5. Vergelijk samen met je kind de prijzen per kilo of per liter. Jij, als koper, betaalt ook de reclamecampagne en de verpakking.

6. Als je kinderen er steeds weer om vragen, las dan een keer per week een chipsmoment of frisdrankavond in: zo hoef je niet altijd ‘nee’ te zeggen.

Bron: www.klasse.be/ouders

Page 7: Kattebel December 2010

p.7

Zoek- & kleurplaat

Page 8: Kattebel December 2010

p.8

ColofonBedankt!Dank aan iedereen die teksten,

tekeningen en foto’s aanleverde.

De volgende KattebelDe volgende Kattebel krijg je

bij het einde van het tweede tri-mester. Wil je iets laten verschij-nen? Bezorg het dan ten laat-ste op 25 maart via e-mail op [email protected]. Teksten liefst in de e-mail zelf typen/plakken met zo weinig mogelijk opmaak. Foto’s en tekeningen toevoegen als bijlage.

ActiviteitenkalenderJanuari :donderdag 13 januari: ............zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardinsdag 18 januari: ................ info schoolrijpheid voor ouders van 5-jarige

kleutersdonderdag 20 januari: ............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaardinsdag 25 januari: ................American Games 5de leerjaardinsdag 25 januari: ................CLB-zitdagwoensdag 26 januari: ............voorstelling damiaancampagne 5de en 6de

leerjaardonderdag 27 januari: ............vergadering ouderraad

Februari :woensdag 02 februari: ........... letterfeest voor de ouders van het 1ste leer-

jaardonderdag 03 februari: ..........zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarvrijdag 04 februari: .................bezoek aan VTI door 6de leerjaarmaandag 07 februari: ............pedagogische studiedagwoensdag 09 februari: ........... theatervoorstelling ‘Carrousel des Moutons’

3de en 4de leerjaardonderdag 10 februari: ..........zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaarwoensdag 16 februari: ...........gezond ontbijtdonderdag 17 februari: ..........zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarvrijdag 18 februari: ................. rapport lagere schooldinsdag 22 februari: ...............zitdag CLBwoensdag 23 februari: ...........openklasdag nieuwe kleuters

Maart : dinsdag 01 of donderdag 03 maart: oudercontact K4woensdag 02 maart: ............. info ivm studiekeuze voor ouders van leerlin-

gen 6de leerjaar in CC De Moldonderdag 03 maart: .............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaardonderdag 10 maart: .............zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardinsdag 15 maart: .................Alles met de bal voor 4de leerjaarwoensdag 16 maart: .............Ulama 2de leerjaardonderdag 17 maart: .............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarvrijdag 18 maart: .................... initiatie fietsreparatie lagere schoolwoensdag 23 maart: .............openklasdag nieuwe kleutersvrijdag 25 maart: ....................voorstelling ‘Lotta’ 2de leerjaarmaandag 28 maart: ...............vergadering ouderraaddonderdag 31 maart: .............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaar28, 29 of 31 maart: ................kleutersportdag

April :dinsdag 05 april: .................... infoavond ‘omgaan met bange kinderen’woensdag 06 april: ................BD-tochtwoensdag 06 april: ................oudercontact 6de leerjaardonderdag 07 april: ...............oudercontact K1, K2, K3 en lagere school

(behalve 6de lj)donderdag 07 april: ...............zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardonderdag 28 april: ...............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaar

FamilieniewsGeboorte:15/6/2010 : Zoë, zusje van Milan

Marreels (K2)

15/9/2010 : Lars, broertje van Kato (K1), Stef (K3) en Seppe (K4) Van Weert

22/10/2010 : Evita, zusje van Isaura De Keersmaecker (Kr1)

27/10/2010 : Milan-Joske, broer-tje van Kirsten Bruyninckx (K3)

19/11/2010 : Kyron, broertje van Andela Radenkovic (K3)

Overlijden:22/8/2010 : Mia Van Craen, oma

van Lauren Bastens (2A)

10/9/2010 : Alfons Van de Velde, overgrootvader Ralph Thijs (3A)

24/9/2010 : Yorick Janssens, schoonbroer van juf Ann S’Jongers

14/10/2010 : Evrard De Vries, overgrootvader Arne De Jongh (K2) en grootvader van juf Els De Zitter

Huwelijk:13/11/2010 : Raf en Els Van

Houtven – Van Mensel, ouders van Alix (K2)