juryverslag doeneraward 2007

2
Vakjury verslag KPA Wilde Ganzendag 2007 Algemeen Locatie: Griftpark1 te Utrecht Tijd: 12.00-14.00 Juryleden: Ineke Bakker, directeur Oikos. Marie-Trees Meereboer, directeur Partos Ted van den Bergh, directeur Stichting Triodos Foundation Jurysupport: Marc Haverkamp, In’tent. NCDO en Wilde Ganzen organiseren voor het derde jaar de Doener Awards. Dit jaar werden voor het eerst twee prijzen uitgereikt. De Doener Award voor het Beste Project en de Doener Award voor Beste Actie en Voorlichting. Elke award-winnaar ontving de Gouden Collectebus en een schitterend bedrag van 2500,- euro voor hun organisatie. Dit jaar was er ook voor het eerst een vakjury ingesteld vanwege hun professionele inzicht en kunde. De puntentelling is zo samengesteld dat ook het publiek een belangrijke stem heeft. Het publiek participeert door via het stemkaarten zijn favoriete stichting te steunen en een stem te geven. Per Award werden de stemmen geteld en het project met de meeste ontving 20 punten, de tweede project 14 punten en het project met de minste stemmen 10 punten. De juryleden hadden elk per categorie 10, 7 en 5 punten te verdelen. Het totaal van de juryleden werd tijdens de award ceremony verkondigd. Hierna werd de publieke stemming door dagvoorzitter Gerdien Blankenstein bekend gemaakt. De totale som van de vakjury en het publiek bepaalde de winnaar. Bij een verdeelde jurybeoordeling geeft de stem van het publiek de doorslag. De juryleden ontvingen anderhalve week voor de KPA Wilde Ganzendag 2007 een Jurymap. Hierin werden de organisaties gepresenteerd in de door hen goedgekeurde teksten. Waar mogelijk zijn ook foto’s aangeleverd. Door het verschil in professionaliteit in communicatie van de organisaties was de informatie voor de jury niet gelijkwaardig. . De jury deed dan ook de aanbeveling aan de organisatoren om volgend jaar middels een format dezelfde basisinformatie per project aan te leveren. Ondanks dit aandachtspunt voor volgend jaar was de jury zeer goed te spreken over de service en informatievoorziening. Het was voor de juryleden een moeilijke beslissing, omdat het totaal verschillende projecten zijn, waardoor vergelijking moeilijk is. . Alle zes de genomineerde organisaties zijn voorbeelden van hoe particulieren zich kunnen inzetten voor armoedebestrijding, vrede, onderwijs en gezondheidszorg.

description

Juryverslag Doener Award 2007

Transcript of juryverslag doeneraward 2007

Page 1: juryverslag doeneraward 2007

Vakjury verslag KPA Wilde Ganzendag 2007

Algemeen Locatie: Griftpark1 te Utrecht Tijd: 12.00-14.00 Juryleden: Ineke Bakker, directeur Oikos.

Marie-Trees Meereboer, directeur Partos Ted van den Bergh, directeur Stichting Triodos Foundation

Jurysupport: Marc Haverkamp, In’tent. NCDO en Wilde Ganzen organiseren voor het derde jaar de Doener Awards. Dit jaar werden voor het eerst twee prijzen uitgereikt. De Doener Award voor het Beste Project en de Doener Award voor Beste Actie en Voorlichting. Elke award-winnaar ontving de Gouden Collectebus en een schitterend bedrag van 2500,- euro voor hun organisatie. Dit jaar was er ook voor het eerst een vakjury ingesteld vanwege hun professionele inzicht en kunde. De puntentelling is zo samengesteld dat ook het publiek een belangrijke stem heeft. Het publiek participeert door via het stemkaarten zijn favoriete stichting te steunen en een stem te geven. Per Award werden de stemmen geteld en het project met de meeste ontving 20 punten, de tweede project 14 punten en het project met de minste stemmen 10 punten. De juryleden hadden elk per categorie 10, 7 en 5 punten te verdelen. Het totaal van de juryleden werd tijdens de award ceremony verkondigd. Hierna werd de publieke stemming door dagvoorzitter Gerdien Blankenstein bekend gemaakt. De totale som van de vakjury en het publiek bepaalde de winnaar. Bij een verdeelde jurybeoordeling geeft de stem van het publiek de doorslag. De juryleden ontvingen anderhalve week voor de KPA Wilde Ganzendag 2007 een Jurymap. Hierin werden de organisaties gepresenteerd in de door hen goedgekeurde teksten. Waar mogelijk zijn ook foto’s aangeleverd. Door het verschil in professionaliteit in communicatie van de organisaties was de informatie voor de jury niet gelijkwaardig. . De jury deed dan ook de aanbeveling aan de organisatoren om volgend jaar middels een format dezelfde basisinformatie per project aan te leveren. Ondanks dit aandachtspunt voor volgend jaar was de jury zeer goed te spreken over de service en informatievoorziening. Het was voor de juryleden een moeilijke beslissing, omdat het totaal verschillende projecten zijn, waardoor vergelijking moeilijk is. . Alle zes de genomineerde organisaties zijn voorbeelden van hoe particulieren zich kunnen inzetten voor armoedebestrijding, vrede, onderwijs en gezondheidszorg.

Page 2: juryverslag doeneraward 2007

Criteria van de jury Belangrijke criteria voor de jury zijn onder andere: - vraaggestuurd met verantwoordelijkheid bij lokale organisaties - een goede exit strategie (zoveel mogelijk garanderen dat het project doorloopt, ook als de donoren niet meer zouden bijdragen) - uitstraling naar de bredere context - praktisch nut voor de concrete leefsituatie van mensen - bevorderen van positieve beeldvorming over mensen in ontwikkelingslanden (m.n. bij Beste Actie/Voorlichting)

Cycling Out of Poverty (30 punten) De jury was unaniem enthousiast over dit project, dat in Oeganda, Burkina Faso en Ghana functioneert. Het is een goed doordacht idee. Het nut van het verwerven van een fiets door de lokale bevolking, uitsluitend vrouwen, is zeer goed ingeschat en wordt duidelijk uitgelegd. De fietsen worden lokaal ingekocht en zijn dus ook lokaal repareerbaar. De selectie van wie een fiets krijgt, gebeurt door lokale organisaties. De vrouwen krijgen de fiets via een microkrediet, waardoor er bij terugbetaling weer geld binnenkomt voor nieuwe fietsen. Zo kan het project zelfstandig doorgaan. Er is een goede inschatting van de risico's gemaakt en er zijn maatregelen genomen om de risico's te verkleinen. De voorlichting in Nederland is uitstekend,vooral de zeer goede website en informatieve nieuwsbrieven. COOP weet met allerlei creatieve acties ook nieuwe doelgroepen te bereiken, zoals sporters en middenstanders. In de voorlichting komen de Afrikaanse vrouwen niet als slachtoffers, maar als sterke vrouwen naar voren., waardoor het project uit de sfeer van paternalisme en charitas blijft.

…. En na de publiekstemming waren de winnaars :

Doener Award Beste Project: Young Africa

Doener Award Beste Actie/ Voorlichting:

Cycling out of poverty