Jij en Nova 2013

Click here to load reader

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  5

Embed Size (px)

description

jij en Nova 2013 Opleidingenkrant

Transcript of Jij en Nova 2013

 • JiJ&novaopleidingenkrant 2013-2014

  oPEn HUiS

  inFo 2013

 • Mbo-Verpleegkundige niveau 4, 3,5-4 jaar bol/bblJe leert alles wat je als verpleegkundige moet weten en kunnen. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, Engels en burgervaardigheden. Het eerste jaar is beroepsorinterend en ontdek je of de zorg echt bij je past. Het tweede jaar is algemeen beroepsgericht. Daarna kies je voor specifiek beroepsgericht in n van deze richtingen: ziekenhuiszorg, verpleeghuis-/verzorgingshuis-/thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar loop je stage in een zorginstelling en heb je korte ziekenhuispraktijkorin-taties. Het tweede jaar loop je een half jaar stage in een ziekenhuis en een half jaar in een andere zorginstelling. Daarna kun je doorleren in de bol of solliciteren op een bbl vacature bij het Kennemer Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland of een andere zorginstelling. En daarna?Met het diploma van deze opleiding kun je gaan werken in een ziekenhuis, bijvoorbeeld in een van de ziekenhuizen waarmee wij deze opleiding verzorgen, een verpleeg- of verzorgingshuis, in een woonvorm voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten of bij een gezins/thuiszorgorganisatie. De vraag naar verpleegkundigen is groot en groeit. Je kunt je als verpleegkundige specialiseren in veel richtingenen je kuntdoorstromen naar (versneld) hbo.

  Open huis Wil je meer weten over deze beroeps gerichte vernieuwdeopleiding? Kom dan persoonlijk kennismaken tijdens het Open huis. Kijk op www.novacollege.nl/openhuis voor de data.

  Aanmelden? Ga naar www.novacollege.nl/aanmeldenmbo om je aan te melden.

  Nieuw! Meer leren in de praktijk

  Jouw hart ligt bij de verpleegkundige zorg, daar wil jij je voor inzetten. Je wilt je ontwikkelen, specialiseren en groeien tot topper in je vak en als persoon. Daarom ben jij geknipt voor deze vernieuwde opleiding, waarin je vanaf het begin meer leert in de praktijk van het ziekenhuis en andere zorginstellingen.

  verpleegkundigemet hart en ziel

 • 3Kiezen is moeilijkNiets is zo moeilijk als kiezen wat je later wilt worden. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er zijn zoveel opleidingen. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Waar moet je allemaal rekening mee houden? En waar laat je je beslissing van afhangen? Van dat wat je ouders vinden? Wat je decaan je heeft geadviseerd? Heb je de beroepentest gedaan op onze site of advies ingewonnen bij een beroepskeuzeadviseur? Misschien heb je er met je vrienden of vriendinnen over gesproken en blijf je het liefst als groepje bij elkaar en laat je je keuze daarvan afhangen. Ben jij iemand die een verstandige keuze wil maken en ben je op zoek naar een beroep waar veel vraag naar is of waar je later veel geld mee kunt verdienen?

  Hoe zorgvuldiger je alles wikt en weegt, hoe meer mensen je om hun mening vraagt, hoe moeilijker het wordt om uiteindelijk iets te kiezen. Want al die welgemeende en goedbedoelde adviezen zijn natuurlijk nooit eensgezind. Spreken elkaar soms regel - recht tegen. Wat kun je het beste doen? Hoe kom je tot een weloverwogen besluit?

  Als je een leuke schooltijd wilt hebben en later met plezier naar je werk wilt gaan, volg dan simpelweg je hart. Ga de dingen doen die je leuk vindt. Ga de opleiding volgen waar je energie van krijgt. Kies het beroep waar je later gelukkig in wordt. En mocht na een tijdje blijken dat je andere dingen toch leuker vindt, omdat je verandert, bedenk dan dat je een leven lang zult blijven leren. Waarschijnlijk meerdere beroepen zult uitoefenen. Omdat de wereld ook verandert.

  Bedenk ook dat alles wat je leert meegenomen is. Dat je kennis en vaardigheden later altijd weer kunt gebruiken. En dat het belangrijkste wat je zult leren, de juiste werkhouding is. De mentaliteit waarmee je later je beroep uitoefent. En die leer je op al onze opleidingen.

  Inhoud

  Middelbaar beroepsonderwijs 4 Leerwegen, tips opleidingskeuze5 Aanmelding en intake, persoonlijke begeleiding, volwassenenonderwijs, Open huis en nog veel meer

  Interviews 7 Verzorgende-IG - Arjan Kranendonk8 Handhaver Toezicht en Veiligheid - Guido Veldheer

  9 Gastheer/Gastvrouw - Roy Halderman Vwo, vavo - Marco Hoogeboom10 10 Alle opleidingen op een rij 2013-2014

  Interviews13 Interieuradviseur - Rowan van der Sterren14 Allround Operational Technicus - Mark van Roon Allround Laborant - Esther Lorj 15 ICT-beheerder - Thomas den Haas Mediaproductie Manager - Jesje Veling 17 Bouwkunde, Vormgeving & Architectuur - Ramazan Celik18 Koopvaardij Officier - Kaylee Plumpstead19 CIOS Sport en Bewegen - Ricardo Hillegers ICT en Mediabeheer - Danial Mohiyuddin

  [email protected] (023) 530 20 10 www.novacollege.nl

  JiJ&nova

 • 4Welkom bij het Nova CollegeHet Nova College biedt een ruime keuze aan oplei ding en in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast bieden we vmbo-tl, havo en vwo (vavo) en opleidingen en trainingen voor het bedrijfsleven aan. Dat doen we in de regios IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstel veen en de Duin- en Bollenstreek op overwegend kleinschalige locaties. Kijk voor de adressen en de routebeschrijvingen op www.novacollege.nl/locaties.

  Ons onderwijs Je leert je beroep door taken uit te voeren die je later in je werk ook krijgt. Zo maak je je de vereiste kennis, houding en vaardigheden eigen. Daar begeleiden we je natuurlijk bij. Leren doe je dus zowel op school als in de praktijk. Je onderwijsprogramma stemmen we af op jouw capaciteiten en belangstelling, zodat je je optimaal kunt ontwikkelen.

  Twee leerwegen: bol en bbl Bij veel opleidingen kun je kiezen tussen de beroeps-opleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de bol volg je een aantal dagen per week onderwijs op school, afgewisseld met beroeps-praktijkvorming (bpv ofwel de stage). In de bbl com - bineer je werken en leren. Je bent als werknemer in dienst van een bedrijf of instelling en brengt daar de meeste tijd door. De theorielessen krijg je op school. Beide diplomas zijn gelijkwaardig.

  Welke opleiding past bij jou?Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die het beste bij jou past. Wat wil je worden en welke mogelijkheden heb je? Wat kun je met het beroep of het vak dat je kiest? Wij helpen je graag om de antwoorden te vin den. We bieden allerlei voor-lichtingsactiviteiten via vmbo-scholen in de regio, zoals CHOICE, workshopmiddagen en orintatie- trajecten. Op ons Open huis staan we voor je klaar met informatie en advies. Verder kun je op www.novacollege.nl/beroepentest alvast de beroepentest doen. Dan krijg je een idee van de beroepen die bij jou passen. Ook via je mobiele telefoon kun je de test doen. Bovendien staan er

  op www.novacollege.nl/beroepinbeeld filmpjes die een groot aantal beroepen in beeld brengen.

  Tips opleidingskeuze voor jongerenCarine Vos, studiekeuzeadviseur en schrijver van het boek De rest van je leven? heeft tips voor je opleidingskeuze:Orinteer je eerst, ga pas daarna naar

  Open huizen. Op die manier kun je gerichte vragen stellen en vallen opleidingen die echt niet bij je passen al af.

  Doe de beroepentest. Bijvoorbeeld die op www.novacollege.nl/beroepentest.

  Hangnietmeteenjehelelevenaandeuitkomst van de beroepentest op. Denk goed na of die uitkomst echt bij je past en waarom die ene opleiding eruit is gerold.

  Nieuw! Voorlichting Help je kind kiezenEen goede studie-keuze draagt bij aan een leuke school tijd en vergroot de kans op een diploma. Carine Vos, studie- keuze adviseur en schrijver van het boek De rest van je leven?, legt uit: De basis voor de

  keuze voor een opleiding is de eigen persoonlijkheid. Hoe iemand in elkaar steekt, verandert niet zo snel. Iemand die stil en graag op zichzelf is, raad ik af een commercile opleiding te doen waarvoor een extra-verte persoonlijkheid nodig is. Als iemand het echt niet weet, laat hem dan in ieder geval iets kiezen dat in de buurt van zijn interesses ligt. Dat vergroot de kans dat hij de opleiding met plezier afmaakt en dat hij niet, als hij later iets anders wil doen, eerst 180 graden de andere kant op moet. Omdat je ouders je het beste kennen, organiseert het Nova College op donderdagavond 24 januari de informatieavond Help je kind kiezen. Carine Vos geeft deze voorlichting voor ouders maar uiteraard ben jezelf ook van harte

  WEEt JE WannEEr iEmand zicH gElUkkig voElt?Als hij iets doet waar hij goed in is. Of dat nu dansen is of een muur metselen. Een schip besturen of bouillon trekken. Op zon moment ben je helemaal in je element. In die zin zou je kunnen zeggen dat wij opleiden tot gelukkig mens. Want bij het Nova College gaan we ervan uit dat iedereen ten minste n talent heeft. Dat talent kun je bij ons ontwikkelen tot een beroep. In Economie, Techniek of Zorg & Welzijn.

  Maar alleen een beroep leren is niet voldoende. Daarom leer je je bij het Nova College ook ontplooien als mens. Onze school biedt daarvoor een prettige en veilige plek. Waar je fouten mag maken. Omdat je daar nu eenmaal van leert. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Want we willen dat je niet alleen slaagt in je werk, maar ook in je leven.

  Voorlichting voor ouders Help je kind kiezen

  donderdag 24 januari 2013 van 19.30 uur tot 21.30 uurZijlweg 203, Haarlem

  Deelname aan de voorlichting is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk via www.novacollege.nl/voorlichting. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan!

  Het boek De rest van je leven? staat vol met praktische

  tips voor jongeren. Tijdens de infor matieavond kun je

  het boek aanschaffen voor de speciale prijs van 12,50

  in plaats van 14,90.

 • 5welkom. Na afloop weten ouders hoe ze hun kind