Jij en Nova 2013

20
JIJ & NOVA opleidingenkrant 2013-2014 OPEN HUIS INFO 2013

description

jij en Nova 2013 Opleidingenkrant

Transcript of Jij en Nova 2013

Page 1: Jij en Nova 2013

JiJ&novaopleidingenkrant 2013-2014

oPEn HUiS

inFo 2013

Page 2: Jij en Nova 2013

Mbo-Verpleegkundige – niveau 4, 3,5-4 jaar bol/bblJe leert alles wat je als verpleegkundige moet weten en kunnen. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, Engels en burgervaardigheden. Het eerste jaar is beroepsoriënterend en ontdek je of de zorg echt bij je past. Het tweede jaar is algemeen beroepsgericht. Daarna kies je voor specifiek beroepsgericht in één van deze richtingen: ziekenhuiszorg, verpleeghuis-/verzorgingshuis-/thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar loop je stage in een zorginstelling en heb je korte ziekenhuispraktijkoriën-taties. Het tweede jaar loop je een half jaar stage in een ziekenhuis en een half jaar in een andere zorginstelling. Daarna kun je doorleren in de bol of solliciteren op een bbl vacature bij het Kennemer Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland of een andere zorginstelling. En daarna?Met het diploma van deze opleiding kun je gaan werken in een ziekenhuis, bijvoorbeeld in een van de ziekenhuizen waarmee wij deze opleiding verzorgen, een verpleeg- of verzorgingshuis, in een woonvorm voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten of bij een gezins/thuiszorgorganisatie. De vraag naar verpleegkundigen is groot en groeit. Je kunt je als verpleegkundige specialiseren in veel richtingen en je kunt doorstromen naar (versneld) hbo.

Open huis Wil je meer weten over deze beroeps gerichte vernieuwdeopleiding? Kom dan persoonlijk kennismaken tijdens het Open huis. Kijk op www.novacollege.nl/openhuis voor de data.

Aanmelden? Ga naar www.novacollege.nl/aanmeldenmbo om je aan te melden.

Nieuw! Meer leren in de praktijk

Jouw hart ligt bij de verpleegkundige zorg, daar wil jij je voor inzetten. Je wilt je ontwikkelen, specialiseren en groeien tot topper in je vak en als persoon. Daarom ben jij geknipt voor deze vernieuwde opleiding, waarin je vanaf het begin meer leert in de praktijk van het ziekenhuis en andere zorginstellingen.

verpleegkundigemet hart en ziel

Page 3: Jij en Nova 2013

3

Kiezen is moeilijkNiets is zo moeilijk als kiezen wat je later wilt worden. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er zijn zoveel opleidingen. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Waar moet je allemaal rekening mee houden? En waar laat je je beslissing van afhangen? Van dat wat je ouders vinden? Wat je decaan je heeft geadviseerd? Heb je de beroepentest gedaan op onze site of advies ingewonnen bij een beroepskeuzeadviseur? Misschien heb je er met je vrienden of vriendinnen over gesproken en blijf je het liefst als groepje bij elkaar en laat je je keuze daarvan afhangen. Ben jij iemand die een verstandige keuze wil maken en ben je op zoek naar een beroep waar veel vraag naar is of waar je later veel geld mee kunt verdienen?

Hoe zorgvuldiger je alles wikt en weegt, hoe meer mensen je om hun mening vraagt, hoe moeilijker het wordt om uiteindelijk iets te kiezen. Want al die welgemeende en goedbedoelde adviezen zijn natuurlijk nooit eensgezind. Spreken elkaar soms regel - recht tegen. Wat kun je het beste doen? Hoe kom je tot een weloverwogen besluit?

Als je een leuke schooltijd wilt hebben en later met plezier naar je werk wilt gaan, volg dan simpelweg je hart. Ga de dingen doen die je leuk vindt. Ga de opleiding volgen waar je energie van krijgt. Kies het beroep waar je later gelukkig in wordt. En mocht na een tijdje blijken dat je andere dingen toch leuker vindt, omdat je verandert, bedenk dan dat je een leven lang zult blijven leren. Waarschijnlijk meerdere beroepen zult uitoefenen. Omdat de wereld ook verandert.

Bedenk ook dat alles wat je leert meegenomen is. Dat je kennis en vaardigheden later altijd weer kunt gebruiken. En dat het belangrijkste wat je zult leren, de juiste werkhouding is. De mentaliteit waarmee je later je beroep uitoefent. En die leer je op al onze opleidingen.

Inhoud

Middelbaar beroepsonderwijs 4 Leerwegen, tips opleidingskeuze5 Aanmelding en intake, persoonlijke begeleiding, volwassenenonderwijs, Open huis en nog veel meer

Interviews 7 Verzorgende-IG - Arjan Kranendonk8 Handhaver Toezicht en Veiligheid - Guido Veldheer

9 Gastheer/Gastvrouw - Roy Halderman Vwo, vavo - Marco Hoogeboom10 10 Alle opleidingen op een rij 2013-2014

Interviews13 Interieuradviseur - Rowan van der Sterren14 Allround Operational Technicus - Mark van Roon Allround Laborant - Esther Lorjé 15 ICT-beheerder - Thomas den Haas Mediaproductie Manager - Jesje Veling 17 Bouwkunde, Vormgeving & Architectuur - Ramazan Celik18 Koopvaardij Officier - Kaylee Plumpstead19 CIOS Sport en Bewegen - Ricardo Hillegers ICT en Mediabeheer - Danial Mohiyuddin

[email protected] – (023) 530 20 10

www.novacollege.nl

JiJ&nova

Page 4: Jij en Nova 2013

4

Welkom bij het Nova CollegeHet Nova College biedt een ruime keuze aan oplei ding en in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast bieden we vmbo-tl, havo en vwo (vavo) en opleidingen en trainingen voor het bedrijfsleven aan. Dat doen we in de regio’s IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstel veen en de Duin- en Bollenstreek op overwegend kleinschalige locaties. Kijk voor de adressen en de routebeschrijvingen op www.novacollege.nl/locaties.

Ons onderwijs Je leert je beroep door taken uit te voeren die je later in je werk ook krijgt. Zo maak je je de vereiste kennis, houding en vaardigheden eigen. Daar begeleiden we je natuurlijk bij. Leren doe je dus zowel op school als in de praktijk. Je onderwijsprogramma stemmen we af op jouw capaciteiten en belangstelling, zodat je je optimaal kunt ontwikkelen.

Twee leerwegen: bol en bbl Bij veel opleidingen kun je kiezen tussen de beroeps-opleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de bol volg je een aantal dagen per week onderwijs op school, afgewisseld met beroeps-praktijkvorming (bpv ofwel de stage). In de bbl com - bineer je werken en leren. Je bent als werknemer in dienst van een bedrijf of instelling en brengt daar de meeste tijd door. De theorielessen krijg je op school. Beide diploma’s zijn gelijkwaardig.

Welke opleiding past bij jou?Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die het beste bij jou past. Wat wil je worden en welke mogelijkheden heb je? Wat kun je met het beroep of het vak dat je kiest? Wij helpen je graag om de antwoorden te vin den. We bieden allerlei voor-lichtingsactiviteiten via vmbo-scholen in de regio, zoals CHOICE, workshopmiddagen en oriëntatie- trajecten. Op ons Open huis staan we voor je klaar met informatie en advies. Verder kun je op www.novacollege.nl/beroepentest alvast de beroepentest doen. Dan krijg je een idee van de beroepen die bij jou passen. Ook via je mobiele telefoon kun je de test doen. Bovendien staan er

op www.novacollege.nl/beroepinbeeld filmpjes die een groot aantal beroepen in beeld brengen.

Tips opleidingskeuze voor jongerenCarine Vos, studiekeuzeadviseur en schrijver van het boek ‘De rest van je leven?’ heeft tips voor je opleidingskeuze:•Oriënteer je eerst, ga pas daarna naar

Open huizen. Op die manier kun je gerichte vragen stellen en vallen opleidingen die echt niet bij je passen al af.

•Doe de beroepentest. Bijvoorbeeld die op www.novacollege.nl/beroepentest.

•Hangnietmeteenjehelelevenaandeuitkomst van de beroepentest op. Denk goed na of die uitkomst echt bij je past en waarom die ene opleiding eruit is gerold.

Nieuw! Voorlichting ‘Help je kind kiezen’Een goede studie-keuze draagt bij aan een leuke school tijd en vergroot de kans op een diploma. Carine Vos, studie- keuze adviseur en schrijver van het boek ‘De rest van je leven?’, legt uit: ‘De basis voor de

keuze voor een opleiding is de eigen persoonlijkheid. Hoe iemand in elkaar steekt, verandert niet zo snel. Iemand die stil en graag op zichzelf is, raad ik af een commerciële opleiding te doen waarvoor een extra-verte persoonlijkheid nodig is. Als iemand het echt niet weet, laat hem dan in ieder geval iets kiezen dat in de buurt van zijn interesses ligt. Dat vergroot de kans dat hij de opleiding met plezier afmaakt en dat hij niet, als hij later iets anders wil doen, eerst 180 graden de andere kant op moet.’ Omdat je ouders je het beste kennen, organiseert het Nova College op donderdagavond 24 januari de informatieavond ‘Help je kind kiezen’. Carine Vos geeft deze voorlichting voor ouders maar uiteraard ben jezelf ook van harte

WEEt JE WannEEr iEmand zicH gElUkkig voElt?Als hij iets doet waar hij goed in is. Of dat nu dansen is of een muur metselen. Een schip besturen of bouillon trekken. Op zo’n moment ben je helemaal in je element. In die zin zou je kunnen zeggen dat wij opleiden tot gelukkig mens. Want bij het Nova College gaan we ervan uit dat iedereen ten minste één talent heeft. Dat talent kun je bij ons ontwikkelen tot een beroep. In Economie, Techniek of Zorg & Welzijn.

Maar alleen een beroep leren is niet voldoende. Daarom leer je je bij het Nova College ook ontplooien als mens. Onze school biedt daarvoor een prettige en veilige plek. Waar je fouten mag maken. Omdat je daar nu eenmaal van leert. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Want we willen dat je niet alleen slaagt in je werk, maar ook in je leven.

Voorlichting voor ouders ‘Help je kind kiezen’

donderdag 24 januari 2013 van 19.30 uur tot 21.30 uurZijlweg 203, Haarlem

Deelname aan de voorlichting is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk via www.novacollege.nl/voorlichting. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan!

Het boek ‘De rest van je leven?’ staat vol met praktische

tips voor jongeren. Tijdens de infor matieavond kun je

het boek aanschaffen voor de speciale prijs van € 12,50

in plaats van € 14,90.

Page 5: Jij en Nova 2013

5

welkom. Na afloop weten ouders hoe ze hun kind goed kunnen begeleiden bij de keuze voor een vervolgopleiding.

Tips voor ouders•Geef je kind de vrijheid zijn eigen keuze te

maken, kom niet met opleidingen aanzetten.•Praat erover als hij een opleiding op het oog heeft.

Past die bij hem en wat kan hij er eigenlijk mee?•Begin op tijd met ‘zeuren’! Voorkom dat je kind

kansen laat liggen omdat hij te laat is voor een intake, loting of auditie.

Meer weten? Zie ook www.richtingwijzeradvies.nl.

Aanmelding en intakeJe kunt je aanmelden voor een opleiding via onze website. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een uitnodiging voor de intake. In de intake toetsen we of de gekozen opleiding goed past bij jouw talenten en ambities. Zodat je een opleiding gaat doen, waarin je echt kunt groeien. Elke opleiding vraagt om andere competenties. Daarom verschilt de intake per opleiding. Ook zijn er verschillen tussen de intake voor de bol en bbl. Kijk voor meer informatie over de intake op www.novacollege.nl/intake.

Extra taal en rekenenOp het Nova College krijg je extra ondersteuning taal en/of rekenen als bij de intake blijkt dat jouwniveau taal of rekenen te laag is. Voor alle mbo-opleidingen moet je voor Nederlands en rekenen minimaal instroom niveau 2F hebben. Kijk op www.novacollege.nl/intake of www.taalenrekenen.nl voor meer informatie.

Persoonlijke begeleiding Op het Nova College krijg je veel persoonlijke aan- dacht en begeleiding, zodat je optimaal groeit in je vak en als mens. Je hebt een vaste contact persoon: je studieloopbaanbegeleider. Die kan je zo nodig verwijzen naar hulp bij een nieuwe opleidings- of beroepskeuze, psychosociale begeleiding en begeleiding voor cursisten met een beperking.

EntreeopleidingNatuurlijk laten we je graag een beroepsop leiding volgen. Maar niet iedereen is daar al helemaal klaar voor. Bijvoorbeeld als je niet de goede voorop leiding hebt of de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, doe je eerst de entreeopleiding. Belangrijk onderdeel is individuele coaching en loopbaan bege leiding. De entreeopleiding bereidt je voor op een beroeps-opleiding niveau 2 of de arbeidsmarkt.

DoorstromenMet een diploma van het Nova College op zak heb je uitstekende toekomstmogelijkheden. Je kunt gaan werken of doorstromen naar een vervolgopleiding. Binnen het mbo kun je doorstromen van niveau 1 tot en met 4. Met een mbo-diploma niveau 4 kun je naar het hbo. Met hogescholen in de regio hebben we hierover afspraken gemaakt, die vaak tijdwinst opleveren.

Mavo, havo, vwo (vavo)Wil je alsnog een diploma of certificaat vmbo theoretische leerweg, havo of vwo halen? Bijvoorbeeld omdat je naar het hbo of het wetenschappelijk onderwijs wilt? Of omdat je meer kans wilt hebben op een betere baan? Bij ons kun je in deeltijd leren en op je eigen manier.

Kans op werkBenieuwd of er wel werk is als je klaar bent met je opleiding? De website www.kansopwerk.nl helpt je op weg. Volg ons op Facebook (www.facebook.com/ novacollege) en Twitter (@NovaCollege)!

oPEn HUiSinFo 2013

Meld je aan voor het Open huis! Je zoekt een passende opleiding. En dat niet alleen. Je zoekt een school waar jij je thuis voelt. Zodat jij optimaal kunt groeien en het beste uit jezelf kunt halen. In je vak en persoonlijk. Meld je aan voor het Open huis en ervaar of het Nova College de school voor je is.

Open huisOp onderstaande dagen houden we Open huis. Wacht niet te lang met kiezen, sommige oplei-dingen zijn snel vol. Kijk op www.novacollege.nl op welke locatie je de opleiding van jouw keuze kunt vinden.

Open huis alle opleidingen (behalve CIOS en Dans)Woensdag 30 januari 2013, 18.00 - 21.00 uurDinsdag 26 maart 2013, 18.00 - 21.00 uur

Open huis CIOS en DansZaterdag 2 februari 2013, 09.30 - 13.30 uur Open huis Maritieme AcademieZaterdag 9 februari 2013, 10.00 - 14.00 uur

EntreeopleidingenDinsdag 5 februari 2013, 15.00 - 17.00 uurDinsdag 2 april 2013, 15.00 - 17.00 uur

Meer weten?Uitgebreide informatie over onze opleidingen vind je op www.novacollege.nl. Bijvoorbeeld informatie over toelatingsvoorwaarden, kosten en vakkenpakketten. Bovendien stellen cursisten zich op onze site voor en vertellen over zichzelf, hun opleiding en het leren op het Nova College. Zie www.novacollege.nl/interviews.

Kom je er niet uit of wil je graag persoonlijk advies, bel of mail dan met het Nova Informatiepunt: (023) 530 20 10 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur): [email protected]

Page 6: Jij en Nova 2013

6

Wij zoeken talentWil jij alles ontdekken wat water te bieden heeft? Wij hebben leerwerkplekken, afstudeerplekken en stages op MBO-, HBO-, en WO niveau en zoeken talenten met een technische studie. Maar ook als je een andere achter-grond hebt zijn er bij Waternet veel mogelijkheden. Wij zijn het eerste watercyclusbedrijf van Nederland. Dat betekent dat wij zorgen voor schoon drinkwater, afvalwater, grondwater én oppervlaktewater. Alle facetten van water komen bij ons aan bod. 100% waterproof dus. Iets voor jou? Kijk voor meer informatie op:

www.werkenbijwaternet.nl voor afstuderen, leerwerkplekken en stages.

Waternet is de gemeenschappelijke organisatie van Water schap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Samen met onze klanten zorgen wij voor het water in Amsterdam en een groot gedeelte van Utrecht en Noord- Holland. Een gebied van 700 km² met 1,2 miljoen inwoners.

Wil jij straks werken in de techniek?

Thom Krijger, derdejaars Technicus Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde (MTECH), niveau 4 bol

‘Tijdens mijn stage bij Cofely werk ik aan een bordes dat sterk genoeg moet zijn om een persluchtinstallatie te dragen. Ik teken op de computer en maak sterkte berekeningen. Het leuke aan werken in de techniek? Ik gebruik mijn handen, mijn hersenen en ik ontwerp. Alles in één vak: dat vind ik perfect.’

Pascal Hooft, derdejaars Technicus Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde (MTECH), niveau 4 bol

‘Cofely is een groot bedrijf dat onder - delen maakt voor onder andere boor-platformen. Ik heb hier leren lassen en ik maak tekeningen en berekeningen voor een nieuw gashuis. Er zijn genoeg banen in de techniek en het verdient goed. Wat wil je nog meer?’

Advertorial

Volg net als Thom en Pascal een technische opleiding en loop stage bij toonaangevende bedrijven, zodat je na je studie zeker bent van een goede baan met een uitstekend salaris.

Je kunt kiezen voor de volgende top opleidingen die Leer Werken in de Techniek aanbiedt in samenwerking met het ROC Nova College: – Allround Operationeel Technicus (AOT) – Technicus Middenkader Engineering Elektrotechniek (ETECH) – Technicus Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde (MTECH) 

Meer info vind je op onze website of bezoek een Open huis van het Nova College. Data en locaties staan op www.leerwerkenindetechniek.nl of www.novacollege.nl/openhuis. 

Kom langs en overtuig jezelf!

Page 7: Jij en Nova 2013

7

Dankbaarheid van bewoners maakt veel goed‘Diep in mijn hart wil ik de “stresskant” op: trauma-zorg, intensive care, ambulance. Ik heb als gewonden-verzorgende in het leger geleerd om los te laten na een heftige gebeurtenis. Dat maakt me geschikt voor traumawerk. Ik hoop na deze opleiding te kunnen doorstuderen.’

In het leger‘Ik heb negen jaar bij Defensie gewerkt en ben twee keer in Bosnië geweest. Als basisinfanterist lukte het me om overzicht te houden in hectische situaties, daarom werd ik gevraagd als gewondenverzorgende. Ik was aanwezig in de frontlinie. Als er gewonden vielen, bood ik als eerste hulp. Daarvoor moet je stressbestendig zijn: snel nadenken en automatisch de goede handelingen verrichten. Ik heb in het leger veel geleerd: respect voor meerderen en ouderen, voor mezelf opkomen, maar ook mezelf in de gaten houden. Kan ik het nog allemaal aan? Het heeft me sterker gemaakt.’

Depressie‘In 2008 ging ik naar Uruzgan. Er vielen gewonden en er sneuvelden zelfs jongens. Toen besloot ik te vertrekken bij Defensie: ik zag de meerwaarde niet in van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan en bovendien wilde ik niet nog een keer zo’n ervaring. Terug in Nederland kreeg ik een depressie. Mensen begrijpen niet wat je werkelijk hebt meegemaakt. Nazorg was er nauwelijks, ik ben zelf naar een psycholoog gestapt. Toen ik weer wat opkrabbelde, startte ik met een opleiding Verpleegkunde, maar het was te zwaar: te veel theorie en toetsen van vier, vijf uur.’

Voldoening‘Nu volg ik de opleiding Verzorgende-IG niveau 3. Een dag in de week ga ik naar school, de rest van de week loop ik stage in een verzorgingstehuis in Hillegom. Mijn ervaring in het leger telt niet mee. Waar ik vroeger een infuus zette, mag ik nu niet eens een pleister plakken. Maar de dankbaarheid die ik dagelijks krijg van patiënten maakt veel goed. Dat ben ik niet gewend, uit het leger. Complexe wondzorg heeft nog steeds mijn interesse. Laatst ging een bewoner in een glas zitten. Dan stel je dezelfde vraag als in Uruzgan: hoe houd ik deze situatie stabiel?’

Arjan Kranendonk, 30 jaar

tweedejaars Verzorgende-IG, niveau 3 bbl

Als Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) help en verzorg je mensen die tijdelijk of langdurig niet voor zichzelf kunnen zorgen. Daarbij stimuleer je mensen ook zoveel mogelijk zelf te doen. Je werkt in een verpleeg- of verzorgingshuis, bij een thuis zorg-organisatie of in een instelling voor lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten. Het is belangrijk dat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt functioneren.

ik zou traumazorg

willen geven

[email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl

Bekijk mijn interview

Page 8: Jij en Nova 2013

8

Problemen oplossen door een gesprek, dat vind ik leuk‘Mijn opa was vroeger hoofdinspecteur van de politie in Amsterdam. Hij vertelde veel over zijn werk. Bijvoorbeeld hoe hij iemand te hulp schoot, maar ook over spectacu-laire achtervolgingen en aanhoudingen. Ik weet al vanaf mijn zesde dat ik later bij de politie wil. Mijn plan is om na deze opleiding naar de Politieacademie te gaan.’

Op straat‘Op dit moment loop ik drie dagen per week stage bij Handhaving Haarlem, en ik merk dat dit beroep echt iets voor mij is. Ik ben buiten, op straat, dat vind ik een stuk beter dan op kantoor zitten. Ik kan mensen helpen als er iets aan de hand is. Zoals laatst, toen een oude man van in de tachtig van zijn fiets was gevallen en een flinke hoofdwond had. Ik heb hem opgevangen, overgedragen aan de ambulance, gezorgd dat zijn fiets afgevoerd werd en zijn familie gebeld. Ook kom ik in actie bij overlast, bijvoorbeeld door hangjongeren. Ik ga met ze in gesprek, leg ze uit waar omwonenden zich aan storen. Ook luister ik naar het standpunt van de jongeren, dat heb ik tijdens de opleiding geleerd. Ik merk dat ik daar meer voor open sta dan vroeger, ik heb beter leren luisteren.’

Uitschelden‘Tijdens de opleiding doe je rollenspellen met klas genoten of acteurs. Zo leer je communicatie- technieken. Hoe ga je in gesprek? Hoe luister je goed naar iemands verhaal? Wat doe je als je wordt uitgescholden? Het komt weleens voor dat mensen me voor van alles uitmaken. Het hangt er dan vanaf waar ik ben: is het in een achterafstraatje waar niemand het hoort, dan laat ik meer toe. Maar als er mensen omheen staan, ben ik snel klaar met bele-digingen. Ik waarschuw een keer, en als het niet stopt, dan houd ik iemand aan. Maar liever los ik het probleem op door het voeren van een gesprek, zonder iemand te hoeven aanhouden of beboeten.’

Jong‘Ik ben pas achttien, maar ik heb nog nooit last gehad van mijn jonge leeftijd. Ik heb overwicht en autoriteit en ik raak nooit opgefokt. Dat zit gewoon in me, en het zijn eigenschappen die heel goed van pas komen bij dit werk.’

ik wil bij de politie

Als handhaver zorg je voor toezicht en veiligheid. Je mag bepaalde strafbare feiten opsporen en vervolgens ingrijpen. Geen dag is hetzelfde en vaak werk je buiten. De ideale handhaver straalt rust en overwicht uit. Ben jij inventief, kun je goed samenwerken en ben je communicatief sterk? Dan is deze opleiding iets voor jou.’

Guido Veldheer, 18 jaar

tweedejaars Handhaver Toezicht en Veiligheid, niveau 3 bol

Page 9: Jij en Nova 2013

9

Docenten steunen mij ‘Tijdens mijn middelbareschooltijd ben ik vroegtijdig met de havo gestopt. Ik had toen geen stabiele leef omgeving en kreeg mentale problemen. Inmiddels weet ik dat ik een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heb. Dat betekent dat ik me moeilijk hecht aan personen en weinig ambitie, enthousiasme en plezier heb. Ik heb dus geen dromen, geen wensen. Ik moet mezelf aansturen met mijn verstand.’

Steun van docenten‘Nadat ik op mijn zestiende mijn school verliet, heb ik veel baantjes gehad: in een restaurant, supermarkt, ijzerwarenwinkel en op een veiling. Maar ik heb capa-citeiten om hogerop te komen en die wil ik benutten. Dat is een puur rationele overweging. Omdat ik zo weinig voel, is het heel lastig om dingen vol te hou-den. Ik probeer kleine stapjes te nemen, niet te ver vooruit te kijken. Op het Nova College weten de docenten van mijn situatie en ze houden er rekening mee. Ik voer vaak gesprekken met ze, ze checken

altijd hoe het met me gaat en als er aanpassingen nodig zijn in mijn schoolloopbaan, dan zijn ze daartoe bereid. Ik ben opgenomen geweest in een instelling en ik woon nu nog begeleid. Ik heb het allemaal met mijn docenten besproken, waardoor ze weten wat ze van mij kunnen verwachten.’

Vertel over je problemen‘Er zullen best meer Novacursisten zijn met problemen. Ik wil benadrukken dat je die kenbaar moet maken aan docenten, in ieder geval aan je mentor. Ze gaan daar op het Nova College goed mee om, je krijgt hulp. Ook als je eerder een opleiding hebt afgebroken zou ik adviseren die weer op te pakken, en daar hulp bij te vragen. Vorig jaar heb ik een inzinking gehad. Ik hield het niet meer vol en stopte met school. Ik heb rust genomen om te herstellen. Dit jaar heb ik een nieuwe kans gekregen. Ik voel me erg gesteund door de docenten van het Nova College.’

Marco Hoogenboom, 25 jaar

tweedejaars vwo, vavo

ik wil mijn capa-

citeiten benutten

[email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl

Wil je alsnog je vmbo-t, havo- of vwo-diploma behalen? Dat kan bij het vavo op het Nova College in Amstelveen, Beverwijk, Haarlem en Hoofddorp. Je kunt het volledige diploma behalen of een of meer certificaten.

‘Ik heb al vanaf mijn veertiende de droom een eigen après-skihut te beginnen. Ik hou namelijk veel van horeca, wintersport en Nederlandstalige muziek. Bovendien is er nog maar één après-skihut in Nederland, die zit in Rotterdam. Ik denk dus dat er wel markt voor is.’

Vrijwilligerswerk‘Deze opleiding past goed bij mij, maar toch heb ik eerst voor iets anders gekozen: mediatechnologie. Dat was eigenlijk het idee van mijn moeder. Ze dacht dat er in die richting veel banen en doorgroeimogelijk-heden zouden zijn. Bovendien doe ik als technicus vrijwilligerswerk bij Radio Zandvoort, dus het was best een logische keuze. Maar het paste niet bij me. Na goed zoeken en nadenken wat de beste voor-opleiding voor een eigen horecazaak zou zijn, kwam ik uit bij deze opleiding.’

Nova Grand Café Restaurant‘Als je voor deze opleiding kiest, moet je niet bang zijn om veel en hard te werken. Je loopt vaak stage

in de horeca; dat is aanpoten. We oefenen in het Nova Grand Café Restaurant aan de Zijlweg in Haarlem. We lopen daar ook stage. Je kunt er als klant komen eten, zo kun je eens met eigen ogen zien wat je op deze opleiding leert. Overigens lopen we ook stage in ‘gewone’ restaurants. Ik sta nu in de bediening bij Restaurant Madame Marlie in Haarlem.’

Stages‘Tijdens de stages oefen ik wat ik tijdens de opleiding heb geleerd. Met name het omgaan met klanten, communicatie en dienstverlening. Dat zijn ook juist de dingen die ik zo leuk vind aan de horeca. Je leert op de opleiding hoe je moet omgaan met lastige klanten en hoe je rustig blijft in stressituaties. Ik merk dat ik daar in het dagelijks leven, in situaties buiten school, ook iets aan heb. Ik ben door deze opleiding rustiger en volwassener geworden.’

Roy Halderman, Haarlem, 18 jaar

eerstejaars Gastheer/Gastvrouw, niveau 2, bolNiet bang zijn om veel en hard te werken

ik wil mijn eigen après-skihut

Als gastheer of gastvrouw kun je gaan werken in de horeca (hotel, restaurant en café), en andere bedrijven waar gerechten en dranken worden opgediend. Je hebt voldoende kennis om gasten te informeren en adviseren over de gerechten en dranken die op de menukaart staan. Je bent goed op de hoogte van de bereidingswijze van de gerechten.

Page 10: Jij en Nova 2013

10

Alle opleidingen op een rij 2013-2014

Techniek Bouwkunde & Infratechniek bol 4 Middenkader Bouwkunde (Bouw/Vormgeving & Architectuur/ Bouwtalent) bol 4 Middenkader Bouwkunde (deeltijd/Bouwactueel) bol 4 Middenkader Infra bbl 3 Allround Metselaar bbl 3 Allround Timmerman bbl 2 Metselaar bol/bbl 2 Timmerman

ICT bol 4 Applicatieontwikkelaar (Multimedia & Design) bol 4 ICT-beheerder bol 4 Netwerkbeheerder bol 4 Mediaworkflowbeheer bol 3 Medewerker beheer ICT bol 2 Medewerker ICT

Elektrotechniek bbl 4 Technicus Elektronische Industriële Producten en Systemen (specialist) bbl 4 Technicus Middenkader Engineering ELT (avondopleiding) bbl 4 Technicus Middenkader Engineering ELT (EI en AT) bol 4 Technicus Middenkader Engineering (ETECH) bbl 3 Eerste Monteur (EMEI & EIPS) bol/bbl 2 Monteur Elektrotechnische Installaties(MEI) bol/bbl 2 Monteur (EIPS)

Procestechniek bbl 4 Operator C (specialist) bol 4 Allround Operationeel Technicus (AOT) bbl 3 Allround Operator B bbl 3 Operator A

Werktuigbouwkunde bol 4 Technicus Middenkader Engineering bbl 4 Technicus Middenkader Engineering (avondopleiding) bol 4 Technicus Middenkader Engineering (MTECH) bbl 3 Allround Constructiewerker bbl 3 Servicemonteur Werktuigbouw bbl 2 Basislasser bol/bbl 2 Constructiewerker bol/bbl 2 Monteur Mechatronica bbl 2 Verspaner

Installatietechniek bbl 4 Leidinggevend Monteur (specialist) bol 4 Technicus Middenkader Engineering Werktuigkundige Gebouwinstallaties bbl 4 Werkvoorbereider bbl 3 Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties bbl 3 Servicemonteur Installatietechniek bbl 2 Monteur Werktuigkundige Installaties bbl 2 Onderhoudsmonteur Motorvoertuigen- en Fietstechniek bbl 4 Technisch Specialist Personen-/ Bedrijfsauto’s (specialist) bol 4 Aftersalesmanager/Technisch Specialist Personenauto’s bbl 3 Eerste Autotechnicus bbl 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus bol/bbl 2 Autotechnicus bol/bbl 2 Bedrijfsautotechnicus bbl 2 Fietstechnicus

Scheepvaart, transport & Logistiek Zeevaart (Maritieme Academie) 4 Koopvaardij Officier Alle Schepen: bol •MaritiemOfficierAlleSchepen bol •Scheepswerktuigkundige Alle Schepen bol •StuurmanAlleSchepen 3 Koopvaardij Officier Kleine Schepen: bol •Scheepswerktuigkundige Kleine Schepen bol •StuurmanKleineSchepen bol 2 Schipper/Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW)

Binnenvaart (Maritieme Academie) bbl 4 Kapitein (Binnenvaart) bbl 3 Schipper (Binnenvaart) bbl 2 Matroos (Binnenvaart) bbl 2 Schipper Rondvaartboot

Transport & Logistiek bol 4 Manager Transport & Logistiek bbl 3 Coördinator Havenoperaties bbl 3 Logistiek Teamleider bbl 2 Chauffeur Goederenvervoer bbl 2 Logistiek Medewerker bbl 2 Medewerker Havenoperaties

Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek Assistenten Gezondheidszorg bol 4 Apothekersassistent (ook versneld bol/bbl) bol 4 Doktersassistent (ook versneld bol) bol 4 Tandartsassistent (ook versneld bol/bbl)

Verpleging & Verzorging bol/bbl 4 Mbo-Verpleegkundige(ook versneld bbl) bol/bbl 3 Verzorgende-IG (ook versneld bbl) bol 3 Verzorgende-IG Kraamzorg nieuw! bol/bbl 2 Helpende Zorg en Welzijn (ook versneld)

Welzijn bol/bbl 4 Onderwijsassistent 4 Pedagogisch Werker: bol/bbl •Kinderopvangbol/bbl •Jeugdzorg 4 Persoonlijk Begeleider:bol/bbl •Gehandicaptenzorg bol/bbl •SpecifiekeDoelgroepen bol/bbl 4 Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener bol/bbl 3 Pedagogisch Werker Kinderopvang bol/bbl 3 Medewerker Maatschappelijke Zorg bol/bbl 2 Helpende Zorg en Welzijn (ook versneld) Laboratoriumtechniek bol 4 Biotechnologisch Analist bol 4 Chemisch Fysisch Analist bol 4 Klinisch Chemisch Analist bol 3 Allround Laborant CIOS, Dans & Theater en Uiterijke Verzorging CIOS Sport & Bewegen bol 4 Sport- en Bewegingscoördinator bol 3 Sport- en Bewegingsleider bol 2 Sport- en Bewegingsbegeleider

Dans & Theater bol 4 Artiest: Theater bol 4 Sport- en Bewegingscoördinator: Dans

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

[email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl

Entree/AKA-opleidingHeb jij vmbo-beroepsgericht gevolgd, maar geen diploma behaald? Of heb jij praktijkonderwijs gevolgd en kun je meer leren? Dan is de Entree/AKA-opleiding een extra kans voor jou om naar een mbo 2 opleiding te kunnen. Kijk op www.novacollege.nl/entree voor meer informatie.

Page 11: Jij en Nova 2013

11

Uiterlijke Verzorging bol 4 Allround Schoonheidsspecialist (Topjaar voor Schoonheidsspecialisten) 1d/w – Pedicure (voor Schoonheidsspecialisten) bol 3-2 Schoonheidsspecialist met topjaar Junior Kapper bol 3 Kapper-plus (met visagie, grime en styling) bol 3 Schoonheidsspecialist (ook versneld) bol/bbl 2-3 Junior Kapper/Kapper

Administratie, Secretarieel en Zakelijke Dienstverlening Bedrijfsadministratie 4 Financiële Beroepen: bol •Bedrijfsadministrateur bol •AssistentAccountant bol 2 Administratief Medewerker

Secretarieel 4 Secretariële Beroepen: bol •Directiesecretaresse bol •ManagementAssistent bol 2 Secretarieel Medewerker

Zakelijke Dienstverlening bol 4 Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen 4 Juridisch Medewerker: bol •OpenbaarBestuur bol •ZakelijkeDienstverlening

Marketing, Sales en Media

Marketing & Communicatie bol 4 Marketing Medewerker IVS (Engelstalig) 4 Medewerker Marketing en Communicatie: bol •AssistentCommunicatieMedewerker bol •Marketing Medewerker bol •MedewerkerEvenementen- organisatie bol 3 Commercieel Medewerker Binnendienst

Sales bol 4 Exportmedewerker (Binnendienst/Buitendienst) bol 4 Junior Accountmanager bol 4 Junior Accountmanager IVS (Engelstalig) bol 4 Vestigingsmanager Groothandel bol 3 Commercieel Medewerker Binnendienst

Detailhandel bol/bbl 4 Filiaalmanager/Ondernemer Detailhandel bol/bbl 3 Verkoopspecialist Detailhandel bol/bbl 2 Verkoper Detailhandel

Mode Handel bol 4 Ondernemer/Detailhandel Mode bol 2 Verkoper Mode

Wonen bol 4 Interieuradviseur

Media bol 4 Mediaproductie Manager bol 4 Mediavormgever Interactieve Media Horeca, Evenementen, Facilitair Management en Orde & Veiligheid Horeca bol 4 Manager/Ondernemer Horeca bol 4 Leidinggevende Keuken bol 4 Leidinggevende Bediening bbl 3 Zelfstandig Werkend Gastheer/ Gastvrouw bbl 3 Zelfstandig Werkend Kok bol/bbl 2 Gastheer/Gastvrouw bol/bbl 2 Kok

Evenementen bol 4 Medewerker Entertainment, Vrije Tijd en Evenementen - Cosmo Academy (ook versneld) bol 4 Medewerker Evenementenorganisatie Facilitair Management bol 4 Facilitair Leidinggevende

Orde & Veiligheid bol 3 Handhaver Toezicht en Veiligheid bol/bbl 2 Beveiliger

Onderwijs voor volwassenen Vavo, studeren per vak in deeltijd•Mavo/vmbo-tl•Havo•Vwo•Alvaststudereninhetmbo•Studerenpervakindeeltijd

Vakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, aard-rijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, informatica, management & organisatie, wiskunde, natuurkunde, nask 1 en 2, scheikunde, algemene natuurwetenschappen, biologie, maatschappijweten-schappen, filosofie, drama en beeldende vorming BedrijfsscholingBij-, na- en herscholing, ook in-company

ParticipatieTaal, rekenen en digitale vaardigheden

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

nive

au

ople

idin

g

leer

weg

leerweg: bol: beroepsopleidende leerweg bbl: beroepsbegeleidende leerwegniveaus: 1: assistent 2: basisberoepsbeoefenaar 3: vakfunctionaris 4: middenkaderfunctionaris

AntwoordbonNaam M/VAdresPostcode/Woonplaats Telefoon E-mail

Ik ontvang graag informatie over:

Techniek en ICT

Scheepvaart, Transport & Logistiek

Administratie, Secretarieel en Zakelijke Dienstverlening

Marketing, Sales en Media

Horeca, Evenementen, Facilitair Management en Orde & Veiligheid

Gezondheidszorg, Welzijn & Laboratoriumtechniek

CIOS, Dans & Theater en Uiterlijke Verzorging

Onderwijs voor volwassenen

Mijn interesse gaat uit naar (vul opleiding/cursus in):

Stuur de ingevulde bon in een gesloten envelop zonder postzegel naar:Nova Informatiepunt, Antwoordnummer 1853, 2000 WC Haarlem

Page 12: Jij en Nova 2013

12

Scan de QR-code voor een overzichtvan alle Rabobank Apps

Rabobank. Een bank met ideeën.

Mobiel bankieren.Waar en wanneer het jou uitkomt.

Als student heb je een eigen ritme. Wanneer anderen werken, ben jij aan het

studeren. Tijdens de lunch ben jij aan het ontbijten en wanneer iedereen

weekend heeft, ben jij aan het werk. Om maar eens wat te noemen. Rabobank

snapt dat en heeft daarom de Rabo Bankieren App. Daarmee kun je waar en

wanneer het jou uitkomt je saldo bekijken, je huur overmaken en andere

rekeningen betalen.

Sms App naar 7171 voor jouw gratis App.

Als student heb jeeen eigen ritme. Dat is het idee.

Sms App naar

7171 en ontvang

jouw gratis App!

Jeroen Smolenaars, IJmuiden, 30 jaar

werkt als cnc-draaier/programmeur bij Blokgroep in Velsen-Noord www.blokgroep.nl

Je kiest voor de zorg want je hebt er iets mee. Bovendien geef je jezelf direct uitzicht op een stage, een bijbaan of vaste baan bij Zorgbalans. Hoe mooi kan het zijn.

Twijfel je nog? Lees op http://denieuwezorgers.nl hoe het is om te werken in de zorg. Of neem contact op met Sacha of Cees van onze afdeling Werving & Selectie, tel. 023 - 89 18 239 of via werving@[email protected], zij vertellen je alles. En op www.zorgbalans.nl vind je alle vacatures.

‘Blokgroep produceert hoogwaardige metaalonderdelen voor vliegtuig-simulators, zware industrie en gas-platforms. Dat gebeurt door middel van high tech apparatuur, die ik als cnc-draaier/programmeur bedien.’

Zomaar een dag‘Vandaag kreeg ik een tekening binnen van een krukas, dat is een motoronder-deel. Ik programmeer de computer en dan begint de machine te draaien en te frezen. Gister maakte ik een onderdeel voor een Rescue Cutter; een apparaat waarmee de brandweer auto’s open - knipt als er mensen in bekneld zitten.’

Van schoonmaker tot programmeur‘Ik kwam hier tien jaar geleden terecht voor een zaterdagbaantje: ik veegde de vloeren en maakte de machines schoon. Aan het Nova College heb ik certificaten

gehaald via de bbl-leerweg: vier dagen werken en een dag naar school. Ik houd van techniek; de ontwikkelingen gaan zosnel dat het uitdagend blijft. Voor vmbo’ers die een technische opleiding overwegen is het goed te weten dat er veel goedbetaalde technische banen zijn.’

Meer informatie over werken in de techniek: techniektalent.nu

Maar nu eerst… een opleiding!Het Nova College biedt verschillende technische opleidingen. Diverse be -drijven en opleidingsfondsen dragen bij aan de opleidingskosten en staan garant voor zowel stageplaatsen als een baan. Kijk op www.novacollege.nl/techniek voor meer informatie.

‘De techniek staat nooit stil, dus je blijft je ontwikkelen’

Advertorial

Page 13: Jij en Nova 2013

13

Ik zat een maand in Kopenhagen‘Ik koos voor het Nova College nadat ik een Open huis had bezocht. Het sprak me aan: de docenten waren duidelijk en aardig. En de school staat midden in Haarlem, op een leuke locatie. Het bleek een goede keuze: ik heb een supertijd gehad. We vormden een hechte groep met de klas. Een van de opdrachten was om de koffiehoeken in de school te restylen. Dat plan is ook echt uitgevoerd. Het is leuk om zo betrokken te zijn bij het gebouw.’

Klanten‘Via Nova heb ik veel stages gelopen, onder andere in een interieurzaak en bij de Mooiste Muren in Haarlem. Daar verkopen ze verf, allerlei behangsoorten en accessoires. Ik heb veel klantencontact gehad, en al doende leer je hoe je jezelf moet presenteren, hoe je met mensen omgaat. En hoe je problemen oplost: altijd beleefd blijven en de klacht zo snel mogelijk afhandelen. Ook als mensen lastig zijn.’

Een eigen magazine‘De mooiste ervaring op het Nova College was een project dat we in Kopenhagen deden. Samen met een aantal klasgenoten kregen we een budget mee en een opdracht: maak een magazine over Deens design. We huurden een appartement annex kantoor in de grootste winkelstraat van Kopenhagen en gingen op onderzoek uit. We maakten reportages over de nieuwste interieurtrends, interviewden bekende Deense designers en maakten zelf het magazine, inclusief de fotografie en vormgeving.’

Werken op een redactie‘Tijdens dat project kwam ik erachter dat ik het werken op een redactie heel leuk vind. Vooral het creatieve trekt me: zelf concepten verzinnen, schrijven en fotograferen. Bij de keuze voor een vervolgstudie heb ik rekening gehouden met zowel mijn passie voor interieur, als met mijn nieuw ontdekte liefde voor redactioneel werk. Door mijn hbo-studie Communicatie zal ik later hopelijk kunnen werken op de redactie van een woonmagazine.’

Rowan van der Sterren, 21 jaar

gediplomeerd Interieuradviseur niveau 4, volgt nu een hbo-opleiding Communicatie

Als interieur- of binnenhuisadviseur werk je in de woonbranche, als zelfstandig ondernemer of in de luxere interieurzaken. Je speelt een belangrijke rol bij de inrichting van huizen, kantoren en winkels. Je maakt bij-voorbeeld ontwerpschetsen en sfeerpresentaties. Je adviseert klanten over meubels, stoffering en verlichting. Creativiteit en gevoel voor stijl zijn belangrijk en je moet de wensen van de klant goed kunnen inschatten.

Werken op de redactie

van een woonmagazine

[email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl

Page 14: Jij en Nova 2013

14

Mijn vader vond dit echt een opleiding voor mij‘Ik houd van fabrieken. Het is zo interessant: stoom, energie, afvalverbranding. Als ik door een fabriek loop, dan zie ik meer dan alleen buizen en machines: ik weet hoe ze werken en waartoe ze dienen. Ik snap het hele fabrieksproces, van begin tot het eind.’

Havo‘Mijn vader wilde, al toen ik klaar was met de mavo, dat ik voor deze opleiding zou kiezen. Hij is zelf ook procesoperator en hij vond het echt iets voor mij. Maar ik was eigenwijs en ging naar de havo. Dat viel me tegen, het was erg moeilijk. Na een jaar ben ik gestopt. Mijn vader nam me toen mee naar zijn werk en liet me zien wat hij deed. Het sprak me erg aan: de verantwoordelijkheid hebben over een deel van de fabriek en ook nog eens lekker verdienen.

Het is uitdagend werk, je hebt het lekker druk. Dat is belangrijk voor mij: een baan die niet snel verveelt.’

Uit met de klas‘De sfeer op de opleiding is leuk. Het is een kleine school en we zitten maar met twaalf mensen in de klas. We gaan met zijn allen uit of naar de bioscoop. Verder is het streng op de opleiding. Bedrijven uit de Stichting Leer Werken in de Techniek ondersteunen de opleiding en komen vaak langs. Ze vragen me hoe het gaat en zijn overal van op de hoogte. Huiswerk niet gemaakt? Ziek geweest? Zij weten het, en vragen ernaar. Bij mij werkt het, het motiveert me.’

Leuke docenten‘Meneer Van der Meulen van het vak energietechniek is een van mijn grote voorbeelden. Hij gebruikt geen boeken, hij schrijft en tekent alles met verschillende kleuren op het bord. Wij tekenen alles over op grote vellen wit papier, daar leer ik veel van. Hij vertelt boeiend over zijn vak en gebruikt leuke voorbeelden. Verder ben ik onder de indruk van mijn mentor Zweip-hennig. Hij is oprecht geïnteresseerd in ons.’

Laptop en baangarantie‘Op dit moment zijn er zoveel procesoperatoren nodig dat bedrijven als Nuon deze opleiding ondersteunen. Ik krijg een laptop, en best een goede stagevergoeding. Bovendien heb ik baangarantie. Wat wil je nog meer?’

Mark van Roon, 18 jaar

Met de opleiding AOT leer je generatoren, stoominstallaties en koel- en vriesinstallaties onderhouden en controleren. Bedrijven als Nuon, HVC Alkmaar, Afval Energiebedrijf Amsterdam,Cargill en Harsco Metals zitten te springen om AOT’ers. Stichting Leer Werken in de Techniek draagt bij aan je opleidings-kosten indien je voldoende presteert in je opleiding.

liefde voor fabrieken

14

tweedejaars Allround Operationeel Technicus, niveau 4 bol

Esther Lorjé, 27 jaar

derdejaars Allround Laborant, niveau 3 bol Ik wil me heel graag bewijzen‘In juni ben ik uitgeroepen tot Nova Uitblinker 2012. Daar ben ik trots op. Ik kreeg deze eretitel omdat ik ondanks mijn slechthorendheid en mijn niet-passende vooropleiding toch goede studieresultaten heb en een tevreden stagebedrijf. Daarmee heb ik volgens de jury doorzettingsvermogen en doelgerichtheid getoond. Toen de juryvoorzitter voorlas uit het juryrapport, dacht ik ineens: “O jee. ze hebben het over mij.” Ik was er echt beduusd van.’

Scheikunde voor dummies‘Twee jaar geleden werkte ik nog als kok in een zie- kenhuis. Ik had veel stress vanwege alle verschillende diëten waarmee ik rekening moest houden. De een mag geen zout, de ander heeft een allergie. Dat was niets voor mij. Ik heb me georiënteerd en de opleiding Laboratoriummedewerker leek me wel wat. Ik had alleen het verkeerde vakkenpakket. Toen heb ik me in de zomervakantie via Scheikunde voor dummies en Biologie voor dummies een beetje voorbereid. Het eerste jaar bestond uit veel theorie. Dat was pittig, maar door de begeleiding die ik kreeg en door hard te werken, is het gelukt.’

Stage‘Toen mijn stagecoördinator van het Nova College vertelde dat ik aan de slag kon bij Albemarle Catalysts, een bedrijf in Amsterdam-Noord dat katalysatoren maakt voor de petrochemische industrie, zei me dat helemaal niets. Nu weet ik dat katalysatoren ervoor zorgen dat een chemische reactie sneller verloopt. Voor Albemarle is kwaliteitscontrole heel belangrijk en die controle gebeurt voor een groot deel in het laboratorium waar ik stage loop.’

Vooroordeel ‘Voor het sollicitatiegesprek had ik me goed voor-bereid. Ik was bang dat ze vooroordelen zouden hebben vanwege mijn doofheid. Maar dat was helemaal niet het geval. Het team is heel erg leuk, ik voelde me direct geaccepteerd. Wel had ik voor mezelf het gevoel dat ik me extra moest inzetten. Ik wilde me heel graag bewijzen. Ik had ook nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Je mag hier echt een stagiair zijn. Fouten maken mag, mijn stage begeleider vindt dat je daar het meest van leert. Ik zou hier ook heel graag blijven werken. Laborant is mijn droombaan.’

nova Uitblinker 2012

Ben jij secuur en houd je van precisiewerk? Als laborant ben je verantwoordelijk voor het onderzoeken van diverse stoffen. Je moet nauwkeurig kunnen werken, voorschriften kunnen volgen en verslag kunnen doen van testresultaten.

Page 15: Jij en Nova 2013

15

‘Elke vrijdag volg ik een pre-bachelortraject in Alkmaar, aan de hogeschool Inholland. Ik krijg vakken en tentamens waardoor ik volgend jaar kan instromen in het tweede jaar van de hbo-opleiding Business IT Manager. Ik wil graag doorleren, want met een mbo- pleiding kom ik waarschijnlijk op een helpdesk te werken. Daar is niks mis mee, maar ik wil liever leiding geven aan een afdeling. Dat lijkt me leuk en uitdagend.’

Projecten‘Op het Nova College doe ik veel opdrachten in projectgroepen. Je moet dan goed samenwerken, overleggen en de taken verdelen. Ik vind dat leuk: intensief werken in groepsverband. IT’ers worden vaak gedetacheerd, ze werken korte periodes in verschillende bedrijven. Dat is afwisselend en verdient goed, maar ik wil toch liever bij één bedrijf werken. Naast een vaste groep collega’s vind ik de werkom geving ook belangrijk, ik vind het prettig als een kantoor mooi en sfeervol is ingericht.’

Gemeente‘Het meest heb ik geleerd tijdens mijn stage bij de Gemeente Zaanstad. Een topstage! Ik wist nog niet zo heel veel van ICT, en heb daar op de helpdesk ontzettend veel geleerd. Denk aan netwerkbeheer, serveronderhoud en met ongeduldige of soms zelfs boze mensen omgaan. Computerproblemen

zijn voor gebruikers vaak extreem frustrerend en komen altijd op een verkeerd moment. Het is leuk om daarmee te dealen.’

Goed opletten‘Cursisten die voor deze opleiding kiezen krijgen het eerste jaar heel verschillende vakken, het tweede jaar kiezen ze een specialisatie. Ik zou dat eerste jaar heel goed opletten en kijken wat je leuk vindt. Vakken waarvan je het in eerste instantie niet verwacht, kunnen zomaar goed bij je passen. Ik ben eigenlijk per toeval een ICT-opleiding gaan doen. Ik wist niet wat ik wilde, en twee vrienden gingen dit doen. Ik ben ze gevolgd. Zij haakten af, maar ik zit helemaal op de juiste plek.’

Thomas den Haas, Krommenie, 20 jaar

vierdejaars ICT-beheerder, niveau 4, bol en pre-bachelorstudent

Volgend jaar ga ik naar het tweede jaar hbo

Als ICT-beheerder houd je je bezig met het technisch beheer van informatiesystemen. Je installeert netwerkcomponenten, software en je bouwt homepages. Daarbij zorg je voor een goede beveiliging van het netwerk. Je adviseert collega’s over de technische capaciteiten van het systeem en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in je vak- gebied.

later word ik ict-manager

‘Ik heb vorig jaar mijn diploma behaald én ik heb dat jaar de Bart Bongersprijs gewonnen op het Nova College. Ik ben daar heel trots op. In het juryrapport stond:

“Jesje heeft hard gewerkt op school en tijdens stages én ze heeft zich ingezet voor de promotie van de opleiding. Ze heeft de grootste groei laten zien, zowel op persoon-lijk als op professioneel vlak.” Wat ik zelf het meeste voel is dat mijn zelfvertrouwen op het Nova College is gegroeid.’

Pioniers‘Ik zat in de eerste lichting cursisten van deze oplei- ding. We voelden ons pioniers: als enigen op het Nova College hadden we een eigen lokaal met gloed- nieuwe Apple computers. De sfeer was supergoed, een heel contrast met wat ik op de middelbare school gewend was. We vormden met de klas een hechte groep, ik voelde me geaccepteerd en gewaardeerd.’

De opleiding‘De opleiding focust op digitale media: het maken van websites voert de boventoon. In het eerste jaar krijg je vakken als Photoshop, html, marketing en sales. In het

tweede jaar kies je: wil je echt het project management in, waarbij je vooral het voortraject doet van media-producten, zoals websites? Of ga je de technische kant op, waarbij je leert hoe je een website of foto/video-productie maakt? Dan moet je er rekening mee houden dat je vooral met jongens in de klas zit.’

Stages‘Zelf heb ik behoefte aan creativiteit. Ik bedenk graag dingen. Ik merkte na een jaar dat deze opleiding op dat punt niet zo bij me past. Nova heeft me toen geholpen bij het vinden van stages waar ik júist die creativiteit kon ontwikkelen. Zo kwam ik bij twee fotografen terecht, waar ik een eigen expositie kon opzetten. Ook liep ik stage bij LINDA. Magazine, waar ik verantwoordelijk was voor hun app. Tijdens mijn laatste stage was ik productieassistent voor de tv-programma’s Wedden dat ik het kan en Premier Gezocht.’

Eigen pad‘Ik vind het fijn dat het Nova College me de gelegenheid gaf mijn eigen pad te volgen, ook al week dat af van de opleiding. De docenten hadden vertrouwen in me, dat merkte ik al vanaf het begin. Op dit moment ontwikkel ik de website voor een kledingzaak, én ik heb een eigen bedrijfje, samen met een vriendin. We maken sieraden, net als vroeger in de puberteit. We hadden toen een winkel in haar schuurtje. Het sloeg aan, mensen kochten het. En nu is het weer een succes, terwijl het vrij een - voudige armbandjes zijn. We hebben er zelfs al mee in de Cosmo en in LINDA. gestaan.’

mijn creativiteit ontwikkelen

Jesje Veling, 22 jaar

gediplomeerd Media- productie Manager, niveau 4 bol Ik heb nu mijn eigen bedrijf

Als mediaproductiemanager regel je dat de wensen van een klant zo goed mogelijk worden vertaald en uitgevoerd in een website, filmpje, reclamespotje of andere media-uitingen. Je denkt creatief mee met de klant, weet wat de laatste trends zijn op mediagebied, en komt met vernieuwende ideeën.

Page 16: Jij en Nova 2013

16

Voor MBO’ers hebben wij ‘m!

KVERNELAND GROUP NIEUW-VENNEP BV is één van de productielocaties van Kverneland Group en maakt daarmee onderdeel uit van een organisatie die wereldwijd landbouwmachines produceert. Dit betreft een complete lijn van kwa-liteitsmachines op het gebied van grondbewerking, zaaien, kunstmeststrooien, spuiten en voederwin-ning. Kverneland Group bestaat uit 25 organisaties over de hele wereld met ca. 2500 medewerkers. Bij Kverneland Group Nieuw-Vennep BV worden kunstmeststrooiers, landbouwspuiten en maaiers ontwikkeld, geproduceerd en gedistribueerd. Kver-neland Group Mechatronics BV is verantwoordelijk voor de besturingssystemen van de landbouw-machines. Er werken in Nieuw-Vennep ruim 200 medewerkers, die gezamenlijk een omzet van ruim €57 miljoen realiseren. Kverneland Group staat voor producten van wereldklasse, een uniek ser-viceniveau, diepgaande gespecialiseerde kennis en een hoge productiezekerheid. Mede als gevolg hiervan heeft het bedrijf een stevige positie in de markt opgebouwd.

www.kvernelandgroup.com

In Nieuw-Vennep worden kunstmeststrooiers, landbouw-spuiten en elektronische besturingssystemen ontwikkeld en geproduceerd.

Kverneland Group Nieuw-Vennep B.V. en Kverneland Group Mechatronics B.V. zijn erkende leerbedrijven (Ken-teq, KC Handel en Ecabo) en hebben stageplaatsen in de volgende vakgebieden/studierichtingen: Inkoop - Logistiek - Werktuigbouwkunde - Elektrotechniek - Electronica - Commercieel en Export

Interesse in een dynamische stageplaats?Bel Suzan van der Meer op 0252-662148of E-mail naar [email protected]

Kverneland Group Nieuw-Vennep BVBezoekadres: Hoofdweg 1278Postbus 1000 2150 BA Nieuw-VennepTel. 0252 - 662244

Zoek JIJ een STAGEPLAATS?

Helpenden, verzorgenden (3IG) en verpleegkundigen

voor ons nieuwe thuiszorgteam in Haarlem en HeemstedeDe +punten van werken bij FlexiCura:• Je kunt direct aan de slag in de zorgsector• Flexibele werktijden, goed te combineren met privé en/of studie• Je kunt een langere periode vrij nemen of minder werken• Je kunt er voor kiezen alleen tijdens de vakantieperiode bij ons te werken• Omdat wij 7 dagen per week, 24 uur per dag zorg leveren, is er altijd werk. Jij bepaalt hoeveel uren en wanneer je wordt ingeroosterd. Je kunt bij FlexiCura ook beginnen met een paar uur per week, die je later kunt uitbreiden.

Werkzaamheden:In de thuissituatie van de cliënt geef je ondersteuning aan de hand van het zorgplan. Hierbij voer je binnen jouw bevoegd- en bekwaamheid zelfstandig de benodigde handelingen uit.

De ideale kandidaat:• Heeft affiniteit met het werken met ouderen• Is flexibel• Heeft een klantgerichte instelling• Heeft een diploma (bejaarden)helpende, (bejaarden)verzorgende, verzorgende AG/IG, verpleegkundige of heeft voldoende, aantoonbare (stage)ervaring in de zorg of is HBO-V/MBO-V student• Heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift

Download of vraag naar ons sollicitatieformulier en stuur deze of jouw brief met cv naar FlexiCura, t.a.v. Eveline van Veghel, Schipholpoort 46, 2034 MB Haarlem, tel. 023 5 100 300 of via e-mail: [email protected]

Wil jij ons enthousiaste team komen versterken?Wil jij ons enthousiaste team komen versterken?

Goed voor anderen én voor jezelf zorgen? Dat kan met een flexibele baan in de zorg bij FlexiCura!

FlexiCura is de flexibele thuiszorgleverancier van Haarlem, Hoofddorp en omstreken. Onze kracht is een klein team dat

flexibel, slagvaardig en persoonlijk betrokken is!

Helpenden, verzorgenden (3IG)

en verpleegkundigenvoor ons nieuwe thuiszorgteam in Haarlem en Heemstede

Download of vraag naar ons sollicitatieformulier en stuur deze of jouw brief met cv naar FlexiCura, t.a.v. Eveline van Veghel, Schipholpoort 46, 2034 MB Haarlem, tel. 023 5 100 300 of via e-mail: [email protected]

De +punten van werken bij FlexiCura: • Je kunt direct aan de slag in de zorgsector • Flexibele werktijden, goed te combineren met privé en/of studie • Je kunt een langere periode vrij nemen of minder werken • Je kunt er voor kiezen alleen tijdens de vakantieperiode

bij ons te werken• Omdat wij 7 dagen per week, 24 uur per dag zorg leveren,

is er altijd werk. Jij bepaalt hoeveel uren en wanneer je wordt ingeroosterd. Je kunt bij FlexiCura ook beginnen met een paar uur per week, die je later kunt uitbreiden

Werkzaamheden:In de thuissituatie van de cliënt geef je ondersteuning aan de hand van het zorgplan. Hierbij voer je binnen jouw bevoegd- en bekwaamheid zelfstandig de benodigde handelingen uit.

De ideale kandidaat: • Heeft affiniteit met het werken met ouderen • Is flexibel • Heeft een klantgerichte instelling • Heeft een diploma (bejaarden)helpende, (bejaarden)verzorgende,

verzorgende AG/IG, verpleegkundige of heeft voldoende, aan- toonbare, (stage)ervaring in de zorg of is HBO-V/MBO-V student

• Heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift

12.112

8Wil jij ons enthousiaste team komen versterken?

Goed voor anderen én voor jezelf zorgen? Dat kan met een flexibele baan in de zorg bij FlexiCura!

FlexiCura is de flexibele thuiszorgleverancier van Haarlem, Hoofddorp en omstreken. Onze kracht is een klein team dat

flexibel, slagvaardig en persoonlijk betrokken is!

Helpenden, verzorgenden (3IG)

en verpleegkundigenvoor ons nieuwe thuiszorgteam in Haarlem en Heemstede

Download of vraag naar ons sollicitatieformulier en stuur deze of jouw brief met cv naar FlexiCura, t.a.v. Eveline van Veghel, Schipholpoort 46, 2034 MB Haarlem, tel. 023 5 100 300 of via e-mail: [email protected]

De +punten van werken bij FlexiCura: • Je kunt direct aan de slag in de zorgsector • Flexibele werktijden, goed te combineren met privé en/of studie • Je kunt een langere periode vrij nemen of minder werken • Je kunt er voor kiezen alleen tijdens de vakantieperiode

bij ons te werken• Omdat wij 7 dagen per week, 24 uur per dag zorg leveren,

is er altijd werk. Jij bepaalt hoeveel uren en wanneer je wordt ingeroosterd. Je kunt bij FlexiCura ook beginnen met een paar uur per week, die je later kunt uitbreiden

Werkzaamheden:In de thuissituatie van de cliënt geef je ondersteuning aan de hand van het zorgplan. Hierbij voer je binnen jouw bevoegd- en bekwaamheid zelfstandig de benodigde handelingen uit.

De ideale kandidaat: • Heeft affiniteit met het werken met ouderen • Is flexibel • Heeft een klantgerichte instelling • Heeft een diploma (bejaarden)helpende, (bejaarden)verzorgende,

verzorgende AG/IG, verpleegkundige of heeft voldoende, aan- toonbare, (stage)ervaring in de zorg of is HBO-V/MBO-V student

• Heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift

12.112

8

Goed voor anderen én voor jezelf zorgen?Dat kan met een flexibele baan in de zorg bij FlexiCura!

FlexiCura is de flexibele thuiszorgleverancier van Haarlem, Hoofddorp en omstreken. Onze kracht is een klein team dat flexibel, slagvaardig en persoonlijk betrokken is!

Tego

edbo

n

Tego

edbo

n

Tego

edbo

n

Tego

edbo

n

Uiterlijke Verzorging

Bij Uiterlijke Verzorging ben je welkom voor een schoonheidsbehandeling, pedicure, manicure of een nieuw kapsel. Je bent model tijdens een praktijkles in Beverwijk, Haarlem of Hoofddorp uiteraard onder toezicht van een vakkundig docent.

Bel voor de openingstijden:(023) 530 26 93

20 procent korting bij Het ScheepvaartmuseumIn Het Scheepvaartmuseum ontdek je hoe de zee in onze genen zit. Laat je verrassen door de tentoonstellingen en ons prachtige Zeemagazijn! Knip deze bon uit en krijg 20 procent korting op de toegang (voor maximaal 4 personen). Deze actie is geldig tot en met 3 maart 2013. De bon is niet inwisselbaar voor geld en niet geldig in combinatie met andere acties.

Het ScheepvaartmuseumKattenburgerplein 1, AmsterdamElke dag open: 09:00 - 17:00 www.hetscheepvaartmuseum.nl

Nova Grand Café Restaurant

In het Nova Grand Café Restaurant bent u bijna de hele dag welkom, vanaf 10.00 uur tot en met dinertijd. Tegen inlevering van deze bon krijgt u een fles huiswijn gratis als u komt eten met 4 personen.Deze aanbieding geldt van januari tot en met juni 2013.Kijk op www.novacollege.nl/restaurant voor de openingstijden.

Nova Grand Café Restaurant Zijlweg 203, 2015 CK Haarlem (0)23 530 [email protected]

Nova Sport & Fitness

In de maand januari kunt u onbeperkt gratis kennismaken met groepslessen Fitness conditie circuit.Kijk op www.novacontract.nl/fitness voor het rooster.

Nova Sport & Fitness Centrum Laurens Baecklaan 23, 1942 LN Beverwijk(023) 530 29 [email protected]

Page 17: Jij en Nova 2013

1717

Van probleemjochie naar zelfstandige volwassene‘Mijn broer en veel van mijn vrienden zijn economische opleidingen gaan volgen. Dat gaat ze later waarschijnlijk veel geld opleveren. Voor mij is geld geen drijfveer, ik wil doen wat ik leuk vind. Ik wilde eerst iets in de ICT doen maar was - gelukkig, denk ik nu achteraf - te laat met inschrijven en moest een half jaar wachten. Dat jaar heb ik gebruikt om écht goed na te denken over de toekomst.’

Beroepskeuzetest‘Via het Nova College kwam ik toen terecht bij een leuke beroepskeuzebegeleider. Uit de test bleek dat ik analytisch kan denken en een doorzetter ben. En dat een beroep als deurwaarder goed bij me zou passen. De beroepskeuzebegeleider gaf mij als tip om via Google en YouTube te zoeken naar beroepen die bij me passen.’

Architect‘Tijdens het zoeken op internet werd mijn interesse voor architectuur gewekt. Ik kende twee jongens die de opleiding deden en ik liep twee dagen met ze mee. Nu wil ik niks anders meer. Hierna ga ik naar het hbo, en het liefst volg ik daarna nog een master aan de universiteit. Of ik het allemaal ga redden, weet ik nog niet. Maar ik kan het altijd proberen, toch?’

Op eigen benen‘Mijn ouders zijn geboren in Turkije, ze zijn trots op me. Ze hebben me geleerd op eigen benen te staan. Ik woon nog thuis maar ik betaal alles zelf met mijn studiefinan-ciering en bijbaantje als krantenbezorger. Mijn ouders werken allebei heel hard in fabrieken, en mijn moeder zorgt ook nog eens voor het hele huishouden. Daar heb ik bewondering voor.’

Energiedrank‘Ik ben de afgelopen jaren wijzer en rustiger geworden. Vroeger was ik een probleemjochie dat snel ruzie zocht. Nu luister ik naar mensen, vooral naar docenten. Ik heb het gevoel dat ze om me geven, net als mijn ouders. Laatst werd een docent boos op me, omdat ik ’s ochtends vroeg al energiedrank en chips in mijn tas had. Dat vond hij echt niet kunnen. Ik merk dat docenten meer doen dan alleen maar lesgeven.’

Ramazan Celik, 19 jaar

tweedejaars Bouwkunde, Vormgeving & Architectuur, niveau 4 bol

doen wat ik leuk vind

[email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl 17

Als Middenkaderfunctionaris Bouwkunde, Vormgeving & Architectuur bestaat je werk uit organiseren, plannen en werk verdelen. Je houdt je vooral bezig met het ontwerp en de inrichting van gebouwen. Je hebt te maken met het totale bouwproces van planning tot en met uitvoering.

Page 18: Jij en Nova 2013

18

Als ik in de simulator sta weet ik: ‘dit is het’‘Stuurman worden is mijn droom. De keuze om te gaan varen maakte ik al op mijn twaalfde, toen ik koos voor vmbo Binnenvaart. Tijdens het Open huis van het Nova College werd ik enthousiast over deze opleiding. Ik proefde de sfeer, ontmoette de docenten en zag de praktijklokalen en de simulator, waarin het net is alsof je op een echt schip staat. Tegenwoordig leid ik zelf jongeren rond tijdens de Open huizen. Ik wil ze laten zien wat mijn passie is, in de hoop ze over te halen ook een zeevaartopleiding te doen. Overigens hoef je niet per se stuurman te worden met deze opleiding, je kunt ook kiezen voor de uitstroomrichtingen Scheepswerktuigkundige Alle Schepen of Maritiem Officier Alle Schepen.’

Mannenwereld‘Een goede stuurman kan logisch en analytisch denken, heeft inzicht, kan zijn hoofd erbij houden en is avontuurlijk. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, maar je moet er wel tegen kunnen om lang van huis te zijn. Je moet ervan houden om onderweg te zijn, en verre landen te bezoeken. Zeker als vrouw moet je sterk in je schoenen staan. Het gaat er aan boord soms grof aan toe.’

Docenten‘Het Nova College in IJmuiden is een kleine school. Je kunt er ook intern verblijven. Dan woon je in een huisje vlakbij school. Ik ben heel tevreden over de docenten. Ik heb klas- en huisgenoten gevraagd wie er echt uitspringt en iedereen is het erover eens: meneer Petrus. Hij vertelt boeiend en duidelijk. En hij zorgt daarnaast voor veel lol in de klas.’

Voorbeeld‘Mijn tante is mijn grote voorbeeld. Zei zegt: als je iets écht wilt, dan lukt het je ook. Zij wilde haar eigen bedrijf, en ze heeft dat nu. Volgens mij is ze de gelukkigste vrouw ter wereld, al werkt ze keihard. Voor mij is het allerbelangrijkste aan een baan het hebben van leuke collega’s.’

Drive‘Ik zit nu drie jaar op school, en soms wordt het wat saai. Maar als ik in de simulator op de brug van het schip sta, de koers uitzet en echt aan het navigeren ben, dan weet ik: hier doe ik het voor.’

Kaylee Plumstead, 18 jaar

tweedejaars Koopvaardij Officier Alle Schepen, niveau 3 bol

18 [email protected] – (023) 530 20 10 – www.novacollege.nl

Koopvaardij Officier Alle Schepen Als Koop-vaardij Officier Alle Schepen werk je met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Team-geest, zeemanschap en goede communicatie zijn belangrijk. Ben jij avontuurlijk en heb je iets met varen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Stuurman worden

is mijn droom

Bekijk mijn interview

Page 19: Jij en Nova 2013

19

ik wil later een eigen bedrijf

Je leert goed naar jezelf te kijken‘De eerste twee jaren op het CIOS probeer je veel sporten uit: volleybal, basketbal, turnen, judo, voetbal, atletiek, tennis, squash en tafeltennis. En je krijgt didactiek: het overbrengen van kennis. De laatste twee jaren zijn vakken als Nederlands, rekenen en Engels belangrijker geworden op het CIOS. Verder is anatomie een belangrijk vak. Het is goed om je te realiseren dat het CIOS opleidt tot sportleraar, niet tot sporter. Wil je bijvoorbeeld topsporter worden, dan heb je op het CIOS niet veel te zoeken. Maar wil je topsporters gaan trainen, dan juist weer wel.’

Van alle markten thuis‘Ik heb gekozen voor de richting sportmanagement. Je leert dan een sportproduct – bijvoorbeeld een bagagedrager voor een voetbal – in de markt te zetten en succesvol te maken. Of je leert een dienst te lan- ceren, zoals www.fluitje.nl, waar verenigingen scheids-rechters kunnen huren. Lesgeven vind ik ook leuk, dus ik heb als bijvakken zweminstructie, buitensport en hockeytraining. Mijn strategie voor later is dat ik in principe met mijn eigen bedrijf aan de slag ga, maar ook in alle seizoenen, in binnen- en buitenland les of training kan geven. Verder doe ik ook sportmassage,

dat zou ik dan in de avonden kunnen doen. Zo timmer ik mijn plan voor de toekomst in elkaar.’

Spiegelen‘Wat je als docent goed moet kunnen, is spiegelen. Naar jezelf kijken. Dat leer je hier goed. Het begint al meteen als je met z’n allen op landkamp gaat. Daar wordt van alles besproken: wat is je persoon-lijkheid? Welke rol neem je aan in de groep? Ben je bijvoorbeeld leider, volger, klager of juist een drijven-de kracht? Is dat ook de rol die je wilt hebben? Verder moet je een paar keer per jaar spiegelopdrach-ten maken: hoe ben je gegroeid? In mijn geval ben ik veranderd van een sloddervos in een goede planner. En van een nerveuze in een ietwat nonchalante presentator. Daar moet ik dus nog aan werken.’

Ricardo Hillegers, 19 jaar

vierdejaars CIOS Sport en Bewegen, niveau 4 bol

Ligt je hart bij sport en bewegen? Ontwikkel dan je talent bij CIOS. Daar leer je deskundig les- en leidinggeven in sport- en bewegings-activiteiten voor jong en oud. Je kunt je specialiseren richting trainer/coach, sociaal agogisch, sport gericht op vrije tijd of meer gericht op gezondheid.

Bekijk mijn interview

Misschien ga ik later wel in Pakistan wonen‘Ik had niet goed genoeg geleerd voor mijn eindexa-mens en zakte op een tiende punt. Ik baalde en mijn ouders waren boos, omdat ik niet beter mijn best had gedaan. Gelukkig kon ik via het Alvast studerentraject beginnen met een mbo-opleiding. Ik wist al dat ik iets in de ICT wilde gaan doen.’

Keihard werken‘Ik houd van computers, ben er altijd mee bezig. Ik wil na deze opleiding nog doorleren op het hbo en daarna aan het werk als programmeur bij een computerbedrijf. Mijn neef doet deze opleiding ook en hij had me precies uitgelegd hoe het hier in zijn werk gaat. Ik vind het leuk op school, ik ben gemo tiveerd. Ik heb geleerd van vorig jaar dus ik werk keihard. Om die reden heb ik weinig moeite het vavo met het mbo te combineren.’

Een gezin met kinderen‘Mijn ouders komen uit Pakistan. Ik ga eens in de twee jaar naar mijn moederland. Ik ben daar heel gelukkig: de familie van mijn moeder woont er, waarmee ik een hechte band heb. Ook wordt in Pakistan veel aandacht besteed aan het geloof, dat

vind ik een fijne manier van leven. Mijn ouders kennen mij goed, dus ik vind het prima als zij een vrouw voor me uitzoeken. Zo is het bij mijn ouders ook gegaan, en zij kunnen heel goed met elkaar opschieten. Een gezin zie ik ook wel zitten, later. Een huis zonder kinderen is maar leeg. Het lijkt me leuk om ze van alles te leren, ze te helpen. Wie weet ga ik later wel terug naar Pakistan, om daar te gaan wonen.’

Familie ondersteunen‘Hoe dan ook, ik wil een baan waarmee ik goed verdien. Ik vind het belangrijk om mijn familie te kunnen ondersteunen, ook het deel dat in Pakistan woont. Zo werkt dat nou eenmaal, in onze cultuur. Die drang naar een goede baan zorgt er nu voor dat ik mijn best doe. Als ik iets niet begrijp, dan trek ik snel aan de bel voor bijles.’

Danial Mohiyuddin, 17 jaar

eerstejaars ICT en Mediabeheer, niveau 4 bol en vavo Engels en Wiskunde

alvast studeren:

vmbo en mbo in één

Houd jij van computers, smartphones, inter-net en apps?En wil je leren programmeren? Dan is een opleiding tot mediaworkflow-beheerder misschien wat voor jou. Je krijgt lessen in onder andere hardware, Office, Windows, Vista, OSX Apple, Linux, animatie-techniek en Photoshop. Je werkt straks bij bedrijven in de reclame of webdesign, bij multimediabedrijven of bij een uitgeverij.

Ben je gezakt voor één of twee vakken mavo/vmbo-tl en weet je al welke mbo-opleiding je wilt gaan volgen? Dan is het programma ‘Alvast Studeren in het mbo’ echt iets voor jou. Bij het vavo volg je de ontbrekende vakken voor je mavo/vmbo-diploma en tegelijk volg je de deeltijd bol-opleiding van jouw keuze op het Nova College. Let op: dit is een pittig programma, waarvoor je veel motivatie en doorzettingsvermogen nodig hebt!

Page 20: Jij en Nova 2013

Open huis mbo (behalve CIOS), vavo en volwassenenonderwijswoensdag 30januari 2013, 18.00 - 21.00 uur dinsdag 26 maart 2013, 18.00 - 21.00 uur

Open huis CIOS en Dans zaterdag 2 februari 2013, 9.30 - 13.30 uur

Extra Open huis Maritieme Academie zaterdag 9 februari 2013, 10.00 - 14.00 uur

[email protected] of (023) 530 20 10www.novacollege.nl

WEEt JiJ alvoor WElkEoPlEiding JE kiESt?

Je zoekt een passende opleiding. En dat niet alleen. Je zoekt

ook een school waar jij je thuis kunt voelen. Waar jij je welkom

en veilig voelt. Zodat jij je optimaal kunt ontwikkelen en kunt

groeien. Het beste uit jezelf kunt halen. In je vak en persoon-

lijk. Een school waar je fouten mag maken, omdat je daar nu

eenmaal ook van leert.

Meld je aan voor het Open huis en ervaar of het Nova College de juiste school voor jou is.