Jaarverslag Slot Zuylen 2010

24
Jaarverslag Slot Zuylen 2010

description

Het jaarverslag van de Stichting Slot Zuylen over 2010

Transcript of Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Page 1: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Jaarverslag Slot Z

uylen

2010

Page 2: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

fåÜçì

Çëç

éÖ~

îÉ=

Jaarverslag 2010 van het College van Regenten Inleiding p. 3

p. 4 1. Missie en visie

p. 5 2. Bezoekers p. 6 2.1. Presentatie p. 8 2.2. Evenementen

p. 11 2.3. Verhuur p. 12 2.4. Theeschenkerij en winkel p. 12 2.5. PR en communicatie

p. 13 3. Behoud en beheer p. 13 3.1. Gebouwen p. 14 3.2. Tuinen p. 15 3.3. Collectie

4. Organisatie

p. 16 4.1. College van Regenten en Dagelijks Bestuur p. 16 4.2. Personeel p. 18 4.3. Samenwerking met andere organisaties p. 19 4.4. Projectorganisatie

p. 20 5. Overzicht projecten

p. 23 6. Financiële verantwoording

2

Page 3: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

fåäÉáÇ

áåÖ=

Een merklocatie in ontwikkeling. Dat is het keurmerk dat Slot Zuylen van de Provincie Utrecht heeft gekregen. Het is een prima benaming. De grote kwaliteit die Slot Zuylen te bieden heeft in combinatie met de centrale ligging in de Provincie en de mogelijke (inter)nationale uitstraling maken haar tot een potentiële merklocatie. Maar er moet nog veel gebeuren om de potentie waar te maken. Zo zijn er flinke investeringen nodig op het terrein van restauratie en onderhoud van Huis, Tuin en Collectie om te zorgen dat het ensemble in een goede conditie komt. Gelukkig heeft de Provincie aan het eind van 2010 een substantiële subsidie toegekend om een belangrijk deel van het Groot Herstelplan te kunnen financieren. Een goed onderhouden ensemble en uitstekende faciliteiten zijn een voorwaarde voor een gezonde exploitatie. Het aantal bezoekers is stabiel gebleven, maar de inkomsten uit verhuur zijn opnieuw flink gedaald. Daarmee komen de eigen inkomsten verder onder druk te staan. Slot Zuylen wil het tij keren door nieuw publiek te trekken en tegelijkertijd de bezoekersgroepen die nu al het Slot bezoeken langer vast te houden. Verbetering van de faciliteiten is daarvoor noodzakelijk. Dit kan alleen worden gerealiseerd in het Koetshuis, waar een ruimere theeschenkerij en een zaal voor huwelijksrecepties gevestigd kunnen worden. Tegelijkertijd wil Slot Zuylen er met een gevarieerd aanbod voor zorgen dat nieuwe doelgroepen worden bereikt die een herhalingsbezoek aan Slot Zuylen brengen. Nieuwe presentatievormen, ontwikkeling van Slot Zuylen als het ideale startpunt voor verkenning van de omgeving en een waaier van activiteiten voor een gedifferentieerde doelgroep moeten ervoor zorgen dat het aantal bezoekers stijgt. Een merklocatie heeft niet alleen een kwalitatief hoogstaand aanbod maar ook een eenduidig profiel. Hierdoor weet het publiek waar het 'merk' voor staat en wat het te bieden heeft. In 2010 heeft Slot Zuylen een begin gemaakt met de ontwikkeling van dit profiel, in 2011 zal het ware gezicht van Slot Zuylen worden onthuld.

3

Page 4: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

NK=j

áëëáÉ=Éå

=îáëáÉ=

Missie Slot Zuylen bewaart, bewaakt en onderzoekt het aanwezige ensemble, brengt het ensemble en haar directe omgeving, alsmede de resultaten van onderzoek naar buiten en draagt het ensemble in goede staat over aan toekomstige generaties, om andere mensen te laten kennisnemen van de bijzondere cultuurhistorische waarde van dit ensemble en de directe omgeving.

lot Zuylen bewaart, bewaakt en onderzoekt het aanwezige ensemble, brengt het ensemble en haar directe omgeving, alsmede de resultaten van onderzoek naar buiten en draagt het ensemble in goede staat over aan toekomstige generaties, om andere mensen te laten kennisnemen van de bijzondere cultuurhistorische waarde van dit ensemble en de directe omgeving. Visie Visie Slot Zuylen verbindt erfgoed en landschap. Slot Zuylen verbindt erfgoed en landschap. Slot Zuylen staat middenin de maatschappij. Slot Zuylen staat middenin de maatschappij. Slot Zuylen is authentiek. Slot Zuylen is authentiek. Slot Zuylen is actueel. Slot Zuylen is actueel. Slot Zuylen is er voor iedereen. Slot Zuylen is er voor iedereen.

Slot Zuylen ziet het ensemble als vaste kernwaarde in het centrum van nieuwe ontwikkelingen en beschouwt permanente ontwikkeling vanuit het ensemble als een noodzakelijke en een uitdagende opdracht. Met behulp van het ensemble, de collectie en de beroemdste bewoonster Belle van Zuylen wil Slot Zuylen actuele maatschappelijke thema's aan de orde stellen en het publiek uitnodigen tot reflectie.

Slot Zuylen ziet het ensemble als vaste kernwaarde in het centrum van nieuwe ontwikkelingen en beschouwt permanente ontwikkeling vanuit het ensemble als een noodzakelijke en een uitdagende opdracht. Met behulp van het ensemble, de collectie en de beroemdste bewoonster Belle van Zuylen wil Slot Zuylen actuele maatschappelijke thema's aan de orde stellen en het publiek uitnodigen tot reflectie. Slot Zuylen wil een aanbod formuleren dat openstaat voor iedereen, aantrekkelijk is voor velen en dat uitnodigend is voor herhaalde bezoeken. Slot Zuylen wil voor bezoekers, samenwerkingspartners, klanten en sponsoren een gevoel en een realiteit van gastvrijheid, meerwaarde en verbinding creëren.

Slot Zuylen wil een aanbod formuleren dat openstaat voor iedereen, aantrekkelijk is voor velen en dat uitnodigend is voor herhaalde bezoeken. Slot Zuylen wil voor bezoekers, samenwerkingspartners, klanten en sponsoren een gevoel en een realiteit van gastvrijheid, meerwaarde en verbinding creëren. College van Regenten in 2010 College van Regenten in 2010 Drs. L.A.C. barones van Tuyll van Serooskerken, voorzitter Drs. L.A.C. barones van Tuyll van Serooskerken, voorzitter R.C. Robbertsen, vice-voorzitter R.C. Robbertsen, vice-voorzitter Mr. H.H. Schotanus à Steringa Idzerda, penningmeester Mr. H.H. Schotanus à Steringa Idzerda, penningmeester A.M.L. Schaap – barones van Tuyll van Serooskerken, secretaris A.M.L. Schaap – barones van Tuyll van Serooskerken, secretaris Mr. A. Wolfsen Mr. A. Wolfsen Prof. dr. W.J. van den Akker, tot oktober 2010 Prof. dr. W.J. van den Akker, tot oktober 2010 Mr. D.E.H. de Roo van Alderwerelt MBA Mr. D.E.H. de Roo van Alderwerelt MBA Ir. F.W. baron van Tuyll van Serooskerken, tot september 2010 Ir. F.W. baron van Tuyll van Serooskerken, tot september 2010 E.W. Veen E.W. Veen Drs. J. Verkroost Drs. J. Verkroost

4

Page 5: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

5

2010 2009 2008

Bezoekers museum volwassenen en kinderen 9.990 10.050 10.886 Bezoekers tuindagen en fruitdag 2.764 3.020 2.127

Bezoekers culturele evenementen derden 563 678 886

Bezoekers eigen cultureel programma 277 544 1.050

Bezoekers zakelijke bijeenkomsten en diners 1.160 1.360 2.100

Bezoekers huwelijken 4.100 4.000 4.800

Totaal 18.854 19.652 21.849 De conclusie die kan worden getrokken uit bovenstaand overzicht is dat de bezoekersstroom naar Slot Zuylen ten opzichte van eerdere jaren weliswaar geen grote verschillen vertoont, maar dat hij per saldo licht terugloopt. Slot Zuylen heeft de ambitie om deze daling te stoppen en de komende jaren een groei te bewerkstelligen. Op 6 februari vond een medewerkersbijeenkomst plaats rond de vraag 'wie willen we bereiken?' Het resultaat van deze gedachtenwisseling was dat Slot Zuylen in de beleidsperiode extra aandacht zal geven aan het bereiken van gezinnen met kinderen en groepen schoolgaande kinderen. Dit voornemen werd ook opgenomen in het Beleidsplan 2010-2014. Op 11 juni werd een tweede bijeenkomst georganiseerd om te bezien welke activiteiten Slot Zuylen zou moeten ontplooien om meer kinderen naar Slot Zuylen te trekken. Aan het eind van de dag werd een Werkgroep Kinderactiviteiten opgericht die voor 2011 speciale activiteiten ontwikkelt en zich bovendien buigt over de plannen voor interactieve kinderfeestjes rond de geschiedenis van Slot Zuylen.

OK=_ÉòçÉâÉêë=

Selectie uit het gastenboek

_ÉÇ~åâí=îççê=ÇÉ=ãççáÉ=Éå=çåJîÉêÖÉíÉäáàâÉ=êçåÇäÉáÇáåÖ=î~åÇ~~Ö>=a~í=ã~~âí=ÇÉòÉ=~~åòçÉâëÇ~Ö=ÜÉäÉã~~ä=ëéÉÅá~~äK=

cáàåÉ=êçåÇäÉáÇáåÖI=îÉÉä=ÖÉäÉÉêÇI=îÉÉä=ÖÉëÅÜáÉÇÉåáë=çéÖÉÜ~~äÇK=jççá=â~ëíÉÉä=Éå=éê~ÅÜíáÖÉ=ÄçÉâÉííÉåK==

=jççáÉ=íìáå>=cáçêáíç=ÉÇ=ÉäÉÖ~åíÉK=mÉÅÅ~íç=éÉê=áäëçäÉ=áåÉëáëíÉåíÉK=

=mê~ÅÜíáÖ=â~ëíÉÉä>=_çÉáÉåÇ=îÉêíÉäÇI=ïÉ=ÖáåÖÉå=íÉêìÖ=áå=ÇÉ=íáàÇ>=_ÉÇ~åâí=îççê=ÇÉòÉ=êÉáëK=

=^ääÉë=áå=hÉêëíëÑÉÉêX=éê~ÅÜíáÖ>=t~í=ãççá=ÜáÉê=ÄáååÉåK===tÜ~í=~=äçîÉäó=ÜçìëÉI=íÜ~åâë=Ñçê=

Ü~îáåÖ=ãÉ>= fâ=îáåÇ=ÜÉí=ÉÉå=ãççá=päçíI=áâ=òçì=Éê=ÄÉëí=âìååÉå=ïçåÉåK=_ÉÇ~åâí=îççê=ÇÉ=äÉìâÉ=êçåÇäÉáÇáåÖI=áâ=îçåÇ=ÜÉí=ÉêÖ=áåíÉêÉëë~åí>=

=eÉÉä=áåíÉêÉëë~åíI=òÉäÑë=ãÉí=íïÉÉ=âáåÇÉêÉåI=R=Éå=TK=_ÉÇ~åâíK=

==

Page 6: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

2.1 Presentatie De meeste vertrekken van het Huis verkeren in de staat waarin de laatste bewoners het hebben achtergelaten. De sfeer van bewoning is niet alleen te danken aan de unieke combinatie van de authentieke collectie en de sporen van gebruik in de verschillende eeuwen, maar ook aan de afwezigheid van een museale opstelling. De keerzijde hiervan is dat het Huis alleen toegankelijk is onder begeleiding van een gids. Deze gids brengt met zijn verhaal het Huis tot leven en bewaakt tegelijkertijd de veiligheid van de collectie. rondleidingen Een speciale gezinsrondleiding werd in 2010 geïntroduceerd; iedere zondagochtend kunnen families met kinderen een rondleiding krijgen waarbij het verhaal speciaal is afgestemd op kinderen van 6-10 jaar. Ook voor scholen worden de verhalen afgestemd op de leeftijd van de kinderen. In het hoogseizoen vonden op de eerste en derde zondag van de maand speciale tuinrondleidingen plaats. Daarnaast konden bezoekers op aanvraag een rondleiding in de tuin bestellen. Ieder jaar vinden de traditionele eindejaarsrondleidingen plaats in de laatste week van december. Het Huis wordt dan voor de gelegenheid in kerstsfeer gebracht, langs het pad naar de voordeur branden lichtjes, er wordt tijdens de rondleiding aandacht geschonken aan oude kerstgebruiken en de ontvangst wordt afgesloten in de Gobelinzaal met het voorlezen van een Kerstverhaal. Na afloop krijgen de bezoekers een warme drank aangeboden. Een mooie traditie, waar ook dit jaar weer veel belangstelling voor was, ondanks sneeuw en ijzel. Mevrouwen, moeders en minnaressen In de vaste opstelling kan niet alle collectie worden getoond aangezien niet alle zalen voor presentatie worden gebruikt. Om toch zoveel mogelijk objecten aan het publiek te tonen, wordt tijdens het hoogseizoen een themarondleiding aangeboden. Onder de titel 'Mevrouwen, moeders en minnaressen. Vrouwenlevens in Zuylen' werd in de rondleiding aandacht besteed aan het persoonlijke leven van een vijftal vrouwen uit de geschiedenis van het Slot. Daar waar zij normaal hoogstens als vrouwe van Zuylen onder de aandacht worden gebracht, boden de tentoongestelde gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van deze vrouwen onze bezoekers een inkijkje in hun huwelijk, gezin en persoonlijke belangstelling. Een nieuw verhaal van de bewoning van Slot Zuylen werd op deze manier voor het voetlicht gebracht.

6

Page 7: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Hoog Water bij Slot Zuylen Bijzonder was dit jaar het project 'Hoog water bij Slot Zuylen' dat in de herfstvakantie plaatsvond in het kader van de landelijke Week van de Geschiedenis rond het thema 'land en water'. Het project bestond uit een bundeling van drie activiteiten: een foto-expositie, een wandelpad en een interactieve theatervoorstelling voor kinderen. In de theeschenkerij was een foto-expositie te zien met historische foto's van de laatste grote overstroming van de Vecht in 1928. Slot Zuylen plaatste daarvoor een oproep in de regionale krant met de vraag of bewoners foto's en verhalen zouden kunnen aanleveren. Verschillende mensen reageerden hierop waardoor de expositie de mooie weerslag was van de belevenissen van de omwonenden van Slot Zuylen. Een tweede onderdeel was het i-Beleefpad ‘Zet de Vecht in gevecht’ dat op 16 oktober in gebruik werd genomen. Gewapend met een GPS-apparaat konden bezoekers een wandeltocht langs de Vecht maken. Zij werden daarbij verplaatst naar de eerste Wereldoorlog toen de omgeving onder water werd gezet om de vijand te weren. De bezoeker werd in de positie geplaatst dat hij hierover beslissingen moest nemen en zichzelf vragen moest stellen als ‘Hoe vind ik zelf de weg als het gebied blank staat?’ De route werd ontwikkeld door Buro Kloeg; in het voorjaar van 2011 zal een tweede route worden geopend over Belle van Zuylen. Tot slot ontwikkelden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Theater in het kader van hun studie de interactieve theatervoorstelling De Bruid van Zuylen voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Zie onder 2.2. nieuwe presentatie in het Huis Natuurlijk zou het mooi zijn als bezoekers op eigen gelegenheid door het Huis kunnen dwalen. Dat zou echter grote consequenties hebben voor de inrichting en daarmee voor de sfeer van Slot Zuylen. Daarom zoeken we in deze beleidsperiode naar andere mogelijkheden. Zoals in het Beleidsplan 2010-2014 wordt vermeld is Slot Zuylen gestart met plannen voor de herinirichting van de benedenverdieping en de kelders van het Huis als semi-permanente publiekspresentatie waar het publiek zonder gids kennis kan maken met de geschiedenis van het Huis en zijn bewoners. Twee projecten hangen hiermee nauw samen: de digitalisering van de foto- en filmcollectie en het 'oral history' project (zie hoofdstuk 5). De presentatie in het Huis moet aansluiten bij de presentatie in het Koetshuis. Om beide presentaties in samenhang te ontwikkelen is Slot Zuylen eerst gestart met de ontwikkeling van een eenduidig profiel voor Slot Zuylen. Daartoe heeft zij een opdracht gegeven aan bureau Xpex dat op 3 december met een aantal medewerkers van Slot Zuylen een eerste bijeenkomst heeft georganiseerd met als doel om te komen tot een algemeen gedragen premisse. De resultaten worden begin 2011 in grotere kring verder besproken.

7

Page 8: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

2.2. Evenementen Om tot een betere afstemming en planning te komen van alle evenementen die Slot Zuylen tijdens het openingsseizoen organiseert is een Werkgroep Evenementen gestart. Dit heeft ertoe geleid dat voor 2011 een jaarthema kon worden vastgesteld en dat er een meer evenwichtige verdeling van de activiteiten over het seizoen kon worden gerealiseerd. Opnieuw is Slot Zuylen erin geslaagd om een zeer gevarieerd aanbod te ontwikkelen: een reeks concerten in het Huis, interactief theater voor kinderen, Tuindagen en Fruitdag, een tuindiner en een dag rond Belle van Zuylen. Concerten 23 januari, 7 maart, 17 april, 20 juni, 31 oktober - 23 januari: Studenten Zigeuner Kapel Malac Banda uit Wageningen verzorgden een

bruisend en melancholiek concert dat werd afgesloten met een kopje huisgemaakte snert.

- 7 maart: Canta Nuova Shir! en zangeres Shura Lipovsk verzorgden het traditionele high tea concert. Het ensemble bestond uit Marjolein van Roon (blokfluit), Tijmen Huisingh (viool), Maaike Roelofs (cello), Vaughan Schlepp (clavecimbel) en Jan Hollestelle (contrabas). De zangeres was gespecialisserd in het Jiddische en Sefardische lied.

- 17 april: Madame A. ontvangt in Slot Zuylen. In de Gobelinzaal waren de bezoekers te gast bij een danseres, een klaveciniste en een acteur die dans, muziek en poëzie tot een prachtige en grappige voorstelling smeedden. Met Dorothée Wortelboer (barokdans), Carolien Eijkelboom (klavecimbel) en Jeltho Drent (acteur).

- 20 juni: Dubbelblaaskwintet Groupe Dix en alt Carina Vinke verzorgen een concert met werken van Gustav Mahler en George Enescu. Een prachtig zomers avondconcert.

- 31 oktober: Opus speelt werken van Ludwig von Beethoven en Johannes Brahms. Met Christiaan Lascae (viool), Mark Mulder (viool), Jozien Jansen (cello), Coen Stuit (klarinet) en Carel den Hertog (viool).

Tuindagen 29 en 30 mei De Tuindagen zijn in korte tijd uitgegroeid tot een echte publiekstrekker. Vanuit de wijde omgeving komen de bezoekers naar Slot Zuylen om te genieten van wat de standhouders en de tuin van Slot Zuylen te bieden hebben. Dit jaar kwamen er 1270 bezoekers op het evenement af ondanks het slechte weer op de tweede dag. Een recordaantal stands van 50 leverde een zeer gevarieerd aanbod van o.a. bloembollen, kuipplanten, bijzondere vaste planten, tuinboeken, kunst, sieraden, brocante en cadeauartikelen! Dit kwam mede omdat we dit jaar de tarieven voor groenverenigingen hebben verlaagd, zij waren in de loop van de afgelopen jaren vanwege de kosten afgehaakt. Groenverenigingen verkopen weinig of niets maar moeten veelal wel een vergoeding betalen aan hun vrijwilligers, terwijl juist deze verenigingen voor onze bezoekers zoveel meerwaarde hebben. Een gerichte actie heeft de Nederlandse Kring voor Fuchsiavrienden, het Hosta Promotie Team en de Passifloraclub Nederland weer over de streep getrokken. De bezoekers genoten daarnaast op een van de terrassen van een hapje en een drankje, voor kinderen waren er een kabouterspeurtocht en creatieve activiteiten en ook de rondleidingen door tuin en museum trokken veel belangstelling. Standhouders verzorgden demonstraties (o.a. houtdraaien, houtbewerken en mandenmaken) en bij de tuinhut was een klein terras met wijnproeverij. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers hadden standhouders en publiek een mooi weekend en verliep alles in goede sfeer.

8

Page 9: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Kunstmanifestatie 5 en 6 juni Op 27 locaties, verspreid over Oud-Zuilen, hadden 56 kunstenaars hun werk tentoongesteld. Zeven van hen exposeerden in de tuinen van Slot Zuylen. Zo stonden net na de hoofdpoort opvallende kledingontwerpen van Ine van der Horn, geïnspireerd op kleding van kasteelvrouwen. De tuinen vormden een prachtig décor voor de beelden van Niek Wittebrodd, Judith Engelaer, Wim Hage, Ingrid Onstenk, Tomasz Vetulani en Nikos Tsilogiannis. Finish Rode Kruis Ralley en Schermtoernooi 4 en 11 juli Op 4 juli startte loco-burgemeester en wethouder Sport en Cultuur Jaap Verkroost van de gemeente Maarssen de ralley bij Huize Goudestein. Er namen 37 oldtimers deel aan een prachtige rit door het mooie landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Via de tussenstop in Slot Zeist bereikte de karavaan de eindbestemming in Slot Zuylen. De Utrechtse schermvereniging Pallas heeft een traditie voortgezet door het jaarlijkse schermtoernooi weer op het grasveld voor Slot Zuylen te houden. Het evenement vond in 2010 op 11 juli plaats en trok zoals altijd veel belangstelling. Tuindiner 12 september Op 12 september 2010 vond op het voorplein het eerste tuindiner plaats. In de late nazomerzon genoten bezoekers van het streekmenu dat kok Will Overheul van O-cuisine, specialist in historisch gerechten, ter plaatse bereidde. De aanwezige kinderen mochten voor het desert kruiden plukken in de moestuin. Met dit tuindiner wilde Slot Zuylen aandacht vragen voor gastvrijheid en voor producten uit de tuin. Dat doel is ruimschoots gehaald. De sfeer was bijzonder prettig en er was zoveel belangstelling voor het diner dat de 50 beschikbare plaatsen snel uitverkocht waren. Het is de bedoeling dat, vooruitlopend op het project rond de Vrede van Utrecht in 2013, het aantal gasten voor het tuindiner jaarlijks wordt verdubbeld, zodat er in 2013 een tafel voor 400 mensen wordt gedekt.

9

Page 10: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Fruitdag 3 oktober Een stralende zon zorgde voor een record aantal bezoekers: ruim 1500 mensen bezochten in 2010 de Fruitdag van Slot Zuylen. Deze dag is, met 36 stands, kleiner van opzet dan de Tuindagen. Het accent ligt op fruit, maar het aanbod omvat eveneens boeken, kunst, sieraden en cadeau-artikelen. Zowel voor de Tuindagen als de Fruitdag zijn in Oud-Zuilen huis aan huis toegangskaarten verspreid die recht geven op 50% korting op de entreeprijs voor vier personen. Hiervan is veel en graag gebruik gemaakt. Leden van de Vereniging Vrienden van Museum Slot Zuylen ontvingen eveneens 50% korting. De Bruid van Zuylen 16 en 17 oktober Een groep van 12 derdejaars studenten Theatre & Education en Design for Virtual Theatre and Games, ontwikkelden onder begeleiding van de docenten, de interactieve theatervoorstelling De Bruid van Zuylen voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Doelstelling van het project was het realiseren van ervaringstheater in de openbare ruimte. Spel in openbare ruimte, interactie met/tussen de toeschouwers en de performers en nieuwe media stonden centraal. Studenten van beide opleidingen maakten, ondersteund door de coaches, een concept en produceerden zelfstandig materiaal van waaruit een scenario werd ontwikkeld. De docenten voerden de eindregie. De voorstelling was een groot succes. Het gehele Huis kwam tot leven: door projecties en audiotoepassingen gingen schilderijen en hertenkoppen praten en bewoog de voorstelling op het gobelin. Het verhaal was zo spannend – er moest onder begeleiding van de acteurs een bruid gered worden uit de kelder die dreigde onder te lopen – dat het zeer jonge kinderen soms te machtig werd. Zij werden prima opgevangen door de gids van Slot Zuylen die met iedere groep meeliep. Belledag 21 november De Bellewerkgroep, die bestaat uit een groep enthousiaste vertegenwoordigers van het Slot, de Vereniging Vrienden van Slot Zuylen en het Genootschap Belle van Zuylen, houdt zich al een aantal jaren bezig met de positionering op het Slot van de beroemdste bewoner Belle van Zuylen. Zo worden er bijvoorbeeld jaarlijks rond de geboortedag van Belle door de werkgroep activiteiten georganiseerd over onderwerpen waarvoor ook Belle zich erg interesseerde. Dit jaar vond op 20 november op het Slot een prachtig evenement plaats onder de veelbetekenende titel "Belle onder de sterren". De talrijke bezoekers hoorden in de gobelinzaal een boeiende lezing van Prof. Dr. H. Habing van de universiteit van Leiden over de ontwikkeling van de sterrenkunde, met name de stand van zaken in Belle's tijd. Daarna bezochten zij een historisch planetarium te Dorpsstraat 18 en boven in het Slot een model planetarium van de sterrenwacht te Utrecht, waarin men, op kussens op de grond zittend, boven zich de sterrenhemel van de achttiende eeuw en die van onze tijd kon aanschouwen. Met een feestelijk glaasje wijn kwam een einde aan deze stralende Belledag. Sinterklaas 28 november Cello-duo DeuXcel verzorgde een sprookjesachtige interactieve muziekvoorstelling voor kinderen van 4 tot 7 jaar onder de titel ‘Ploink: Sinterklaas in Slot Zuylen’. En natuurlijk was Sinterklaas zelf ook aanwezig.

10

Page 11: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

2.3. Verhuur Huwelijken Slot Zuylen heeft sinds 1987 de status van "Huis der Gemeente" van de gemeente Maarssen, waardoor er huwelijken kunnen worden voltrokken. In 2010 werden 82 huwelijken gesloten. Hoewel de bruidsparen vooraf duidelijk wordt gemaakt dat Slot Zuylen geen ruimte beschikbaar heeft om met een gezelschap te wachten tot het huwelijk voltrokken kan worden ontstond een aantal keren een vervelende situatie. Ontwikkeling van het Koetshuis zou dit nijpende gebrek aan ruimte kunnen oplossen, maar in afwachting daarvan is besloten om in 2011 de tijden aan te passen. Door de pauze tussen de verschillende ceremonies op een dag langer te maken vallen er iedere week twee tijdstippen uit. De verwachting is dat dit het totaal aantal huwelijken per jaar niet zal verminderen. Zakelijke en particuliere verhuur De effecten van de financiële crisis zijn landelijk nog steeds goed merkbaar. Organisaties die zalen verhuren en de cateraars hebben hun omzetten in 2010 opnieuw zien dalen. Er is ook bij Slot Zuylen een trend zichtbaar dat grote bedrijven minder vaak op locatie vergaderen en bovendien kiezen voor goedkopere catering. Door de kwetsbare collectie zijn de mogelijkheden bij Slot Zuylen beperkt. Het is vanuit het oogpunt van beheer en behoud van de collectie zelfs wenselijk dat het aantal verhuren in het Huis wordt teruggebracht. Verplaatsing van een aantal verhuren naar het Koetshuis zou dit mogelijk kunnen maken zonder dat de omzet verder terugloopt.

11

Page 12: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

2.4 Theeschenkerij en winkel Op mooie dagen is het terras van de theeschenkerij een belangrijke trekpleister. Wachtend op een rondleiding of activiteit, als sluitstuk van een wandeling in de omgeving of als laagdrempelige vergaderlocatie, de theeschenkerij is een belangrijk ontmoetingspunt voor zowel medewerkers als bezoekers van Slot Zuylen. En hoewel de uitstalmogelijkheden klein zijn, draait de winkel een respectabele omzet dankzij het uitgekiende assortiment producten. 2.5 PR en communicatie Slot Zuylen heeft op dit moment geen PR-medewerker; de informatie voor persberichten en flyers wordt door de vrijwilligers aangeleverd die betrokken zijn bij een activiteit. Vervolgens stuurt de directeur het bericht naar de pers en ontwerpt een professional de flyer voor de desbetreffende activiteit. Er is slechts een klein budget beschikbaar voor pr-activiteiten, waardoor Slot Zuylen voor het grootste deel afhankelijk is van free publicity. De eenvoudigste manier is om mee te liften met een bestaand evenement. In 2010 heeft Slot Zuylen om die reden een drietal activiteiten gebundeld in een thema dat aansloot bij de Week van de Geschiedenis. Dit leverde landelijke aandacht van de pers op. Voor iedere activiteit worden per mail persberichten verzonden naar de landelijke en regionale dagbladen, de tijdschriften en radio- en tv-stations. Met de regionale pers zijn goede persoonlijke contacten ontstaan. Daarnaast worden zoveel mogelijk berichten verstuurd naar doelgroep-media: zo gaat de aankondiging voor de Tuindagen naar de speciale tijdschriften voor tuinliefhebbers. Om een beter beeld te krijgen van de bereikbaarheid van de verschillende doelgroepen is in 2010 door de PR-werkgroep een onderzoek gedaan naar welke tijdschriften, kranten en websites door de volgende doelgroepen worden geraadpleegd: Families met kinderen, volwassenen van 20-40 jaar, ouderen, toeristen. Naast aandacht voor specifieke activiteiten wil Slot Zuylen ook graag de naamsbekendheid vergroten. Naar aanleiding van de resultaten van het doelgroepenonderzoek is een aantal betaalde advertenties geplaatst met als doel meer naamsbekendheid te genereren bij de genoemde publieksgroepen. Op het moment dat de uitkomsten van het profielonderzoek door bureau Xpex bekend zijn, zal kritisch worden gekeken naar huisstijl en logo en zullen de algemene folder en de website worden aangepast. Naar verwachting zal dit in 2012 zijn beslag krijgen. Internet In 2010 heeft Slot Zuylen ‘twitter’ toegevoegd aan de communicatie-middelen. Naast de bestaande weblogs, die vooral bedoeld zijn om de voortgang van projecten te volgen, kunnen bezoekers van de website nu snel worden geïnformeerd over activiteiten. Zodra de Hoektoren en het Koetshuis in gebruik worden genomen zal ook de website worden aangepast. In 2011 zal daarom een opzet worden gemaakt voor een hernieuwde website die aansluit bij het dan vastgestelde profiel.

12

Page 13: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

13

PK=_ÉÜ

çìÇ=Éå

=ÄÉÜÉÉê=

3.1 Gebouwen Voor restauratie van een aantal gebouwen en andere onderdelen van het ensemble heeft Slot Zuylen in twee regelingen een subsidie ontvangen waarmee totaal 13 objecten hersteld kunnen worden. In alle gevallen was de aanvraag gebaseerd op het inspectierapport van de Monumentenwacht. In totaal werd voor 6 objecten een BRIM-subsidie toegekend, te besteden in de periode 2008-2013. Deze subsidies bedragen 60% van het aangevraagde subsidiebedrag. Dankzij een aanvullende bijdrage van de Stichting Restauratie en Onderhoud konden in 2010 de deuren van het poortgebouw inclusief hang- en sluitwerk worden gerestaureerd door de firma Jurriëns en geschilderd door de firma Hoogstraten. Daarnaast werden 7 objecten gehonoreerd in de BRHB-regeling, waarbij 70% van het gevraagde subsidiebedrag wordt verleend. Deze subsidie werd in drie tranches toegekend op basis van projectomschrijvingen. In 2010 werd gekozen voor herstel van de kademuur, een omvangrijk project dat werd uitgevoerd door de firma Verwoerd. De bestaande voegen werden verwijderd en de muur werd aan beide zijden opnieuw gevoegd met een historisch verantwoorde mortel. Het deel van de muur onder de waterlijn zal worden hersteld als ook de Wallenkanten worden hersteld in 2011/12. Bijgebouwen De woning Tournooiveld 2 (het Koetshuis) werd ook in 2010 tijdelijk particulier verhuurd, omdat de stichting hoopt het pand in 2011 voor interne herschikking van activiteiten in gebruik te nemen. Uitvoering van de plannen voor het Koetshuis en de Hoektoren wachten nog op aanvullende financiering en toestemming van de Gemeente. De woning Tournooiveld 3 wordt bewoond door een oud-werknemer. De woning Tournooiveld 4 wordt door de Stichting verhuurd als dienstwoning. Veiligheid In maart en september werden alle medewerkers die binnen de muren van het Slot werken in maart geïnstrueerd over de procedures bij calamiteiten. Bovendien werd de BHV-opleiding gecontinueerd. Sinds 2009 zijn voor alle binnenmedewerkers portofoons in gebruik, wat de veiligheidssituatie voor bezoekers en medewerkers verbetert. Dankzij een subsidie van de Provincie Utrecht kan Slot Zuylen de brandmeldinstallatie vervangen. In overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en extern bureau Prevent IVG is een programma van eisen opgesteld. Na goedkeuring door de brandweer en de verzekering zal in 2011 de nieuwe installatie geplaatst worden. In december heeft de firma Kromwijk uit Woerden de elektrische bedrading gecontroleerd. Hieruit bleek dat de bedrading in orde is. Wel werd geconstateerd dat sommige armaturen niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Slot Zuylen zal voor dit probleem zo spoedig mogelijk een oplossing zoeken. In 2010 heeft Slot Zuylen het ontwerp Integraal Veiligheidsplan opgesteld en verstuurd naar de Mondriaan Stichting die hiervoor een subsidie had verleend. Daarmee is de eerste fase afgerond. De verschillende onderdelen van het plan zullen nu verder worden uitgewerkt.

Page 14: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

3.2. Park en tuinen Zoals altijd heeft Slot Zuylen weer op de steun mogen rekenen van een twintigtal tuinvrijwilligers. Zelfs in de periode dat er geen hovenier was, zorgden zij ervoor dat de tuin er verzorgd uitzag en de droge zomer overleefde. De hoveniers van de stichting PHB hebben in 2010 voor het laatste jaar hun belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van de tuin door de buxushagen van de ster en plate bande te knippen, de wallenkanten te onderhouden en de graskanten af te steken. Helaas heeft de PHB haar activiteiten moeten staken wegens stopzetting van subsidie. De nieuwe subsidieregeling die in het leven is geroepen om het wegvallen van de PHB op te vangen, de ‘groene Brim-regeling’, kan helaas pas in 2012 een bijdrage opleveren. Slot Zuylen heeft de firma Copijn opdracht gegeven om de subsidie-aanvraag te verzorgen voor de maximale bijdrage van €100.000 euro over een periode van zes jaar. Onderdeel van deze aanvraag is een geactualiseerd Periodiek Instandhoudingsplan met bijbehorende begroting. Hieruit blijkt dat het benodigde geld over de periode 2012-2017, inclusief hovenier, bijna €500.000 bedraagt. Inmiddels is bekend dat er zoveel aanvragers zijn voor de Groene Brim dat de overheid heeft besloten een lotingssysteem te hanteren. De uitslag wordt in juni 2011 verwacht. Helaas heeft het project ‘Historische Kas’ opnieuw vertraging opgelopen door een opeenstapeling van tegenslagen rond de uitvoering en aansturing van het project. We hopen dat we in het najaar van 2011 de kas in gebruik kunnen nemen. Dankzij de inspanningen van de hovenier en een groep vrijwilligers kon in 2010 worden gestart met de herinrichting van de Windschuur zodat alle tuingereedschap, machines, werkkleding en overige materialen veilig opgeborgen kunnen worden. Daarmee komt de voormalige opslagruimte in de Hoektoren vrij voor de nieuwe presentatieplannen. Dankzij de sponsorbijdrage van Jan Westerbeek kon de ster worden beplant met eenjarige planten. Functionele tuin Slot Zuylen voert als beleid dat de tuin zoveel mogelijk moet functioneren zoals hij is bedoeld. Daarom wordt de moestuin beplant met historische groenten die worden verwerkt bij het tuindiner en worden verkocht in de winkel. De appels en peren uit de boomgaard worden verwerkt tot sap dat wordt verkocht in de winkel en dat inmiddels regionale bekendheid geniet. In veel vertrekken van het Huis staan het hele jaar door bloemstukken die door twee vrijwilligers met merendeels bloemen uit eigen tuin iedere week worden gemaakt. Door prachtige historische bloemstukken te maken, gaven ze de entree, de gobelinzaal en andere plaatsen in het slot een persoonlijke en huiselijke sfeer. De slangenmuur is beplant met historisch leifruit, waaronder perziken, abrikozen, kersen. Met de hulp van de heer J. Freriks uit Tiel wordt enkele malen per jaar het leifruit gecontroleerd en gesnoeid door oud-hovenier Walter den Hollander. Dit in samenwerking met experts van leifruit. Deze samenwerking moet leiden tot een unieke, op soort echtheid verzamelde collectie steenvruchten bij het Slot met als doel bekendheid te krijgen bij fruitdeskundigen en geïnteresseerd publiek. Gewenste soorten kunnen worden geënt en aangeboden aan liefhebbers. In 2011 zal het onderzoek starten naar de functie van de stenen bakken in de moestuin. Vermoed wordt dat een aantal bakken in de 18de eeuw werd gebruikt om ananassen te kweken. Slot Zuylen streeft ernaar om de bakken te restaureren en opnieuw in gebruik te nemen.

14

Page 15: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

3.3. Collectie Bruiklenen en schenkingen In 2010 heeft de Stichting Slot Zuylen wederom enkele bruiklenen en schenkingen van particulieren mogen ontvangen. F.C.C. baron van Tuyll van Serooskerken te Uddel schonk een groot aantal boeken uit de 19e en 20e eeuw, en een scrapbook uit het begin van de 20e eeuw. H.F.M. de Roo van Alderwerelt - barones van Tuyll van Serooskerken gaf in bruikleen een mahonie theestoof, een chocoladekan, een album amicorum en enkele stuks linnengoed. L.A.C. barones van Tuyll van Serooskerken schonk een loden bestekbak. De Stichting Slot Zuylen is de schenkers en bruikleengeefster zeer erkentelijk voor hun steun. Conservering en restauraties In 2010 werd een aantal objecten gerestaureerd. Het uurwerk in de Boulleklok werd met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds weer in werkende staat gebracht, waardoor zijn levendige geluid weer in het museum te horen is. De 19e eeuwse driepoottafel uit de blauwe kamer is weer in goede staat gebracht. Een 16e eeuwse archiefkist is gerestaureerd. De wandtapijten zijn geconserveerd en schoongemaakt. Digitaliseringsproject In het najaar van 2010 is gewerkt aan de voorbereiding voor het project 'Het album van Slot Zuylen geopend'. Met steun van Liesbeth Ruitenberg, specialist historische foto's, is een grondig digitaliseringsplan opgesteld. Het project loopt door in 2011 en 2012 en heeft tot resultaat dat de foto – en filmcollectie duurzaam bewaard wordt en dat hij via een digitale beeldbank onsloten wordt op internet. Het materiaal is vervolgens ook inzetbaar voor de nieuwe vaste presentatie in het benedenhuis van Slot Zuylen.

15

Page 16: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

QK=lêÖ~å

áë~íáÉ=

4.1. College van Regenten en Bestuur Het College van Regenten kwam bijeen op 19 april om jaarrekening, jaarverslag en Beleidsplan 2010-2014 vast te stellen en over de bijstelling van het plan Koetshuis en Hoektoren te overleggen. Het Dagelijks Bestuur vergaderde in 2010 zevenmaal, op 11 januari, 4 maart, 14 juni, 31 augustus, 29 september, 1 november en 15 december. Gesproken werd over het algemeen beleid, de financiële ontwikkelingen, de uitbreiding van de publieksruimten en personeelszaken, waaronder de invulling van de vacature voor de functie hovenier. 4.2. Personeel team In 2010 zijn voor alle betaalde functies de functie-omschrijvingen vastgesteld. Op basis daarvan heeft de directeur met de teamleden, met uitzondering van de hovenier, een functioneringsgesprek gevoerd. Naar aanleiding van de gesprekken kregen de beide beheerassistenten een vast contract aangeboden. Per 1 mei nam Walter den Hollander afscheid als hovenier van Slot Zuylen om zijn eigen bedrijf verder te kunnen uitbouwen. Omdat zijn expertise op het terrein van historisch fruit niet gemist kan worden, heeft Slot Zuylen een contract met hem gesloten voor het snoeien van het leifruit. Het bleek niet eenvoudig te zijn om een nieuwe hovenier te vinden die voldeed aan het opgestelde profiel, waarvan kennis en expertise op het terrein van historische tuinen en de capaciteit om de vrijwilligers aan te sturen en te motiveren de belangrijkste uitgangspunten vormden. Pas op 1 oktober trad Hans Boerstoel, voormalig hovenier van Huis Doorn, in dienst van Slot Zuylen. Van15 april tot 31 december was Tineke Molenaar tijdelijk in dienst als museummedewerkster. Zij registreerde ondermeer de bruiklenen en richtte de foto-expositie Hoog Water bij Slot Zuylen in. Ten behoeve van het project ‘digitalisering foto- en filmcollectie’ volgde zij een driedaagse cursus ‘digitaliseren van foto- en filmcollecties. In oktober werd Melanie Tangkau gedetacheerd vanuit Provincie Utrecht om de subsidie-aanvraag voor het project 'Wallenkanten' en voor het Oral History project te begeleiden. Melanie is in 2011 aangesteld als projectleider van beide projecten. vrijwilligers Om te zorgen dat alle vrijwilligers over de juiste informatie beschikken en nieuwe vrijwillgers zich direct thuis voelen is in 2010 gestart met het samenstellen van een vrijwilligersboekje. Hierin wordt de volgende informatie gebundeld: vrijwilligersbeleid, taakomschrijvingen, verzekeringen, calamiteitenplan, plattegronden, algemene informatie over Slot Zuylen en adressenlijsten. Naar verwacht zal het boekje in het voorjaar van 2011 worden afgerond. Daarna zal een speciale site worden ontwikkeld voor de vrijwilligers waar dezelfde informatie beschikbaar is, aangevuld met een agenda en verslagen van werkgroep-vergaderingen. Vooruitlopend hierop is een 'smoelenboek' samengesteld en via internet toegankelijk gemaakt. In 2010 verrichtten ca. 80 vrijwilligers taken als gids, gastvrouw/heer, medewerker tuin en schoonmaker. Bovendien namen zij deel aan werkgroepen en voerden zij specifieke taken uit voor bijvoorbeeld de themarondleiding, de collectie of het samenstellen van het vrijwilligersboekje. Een aantal vrijwilligers nam afscheid, maar er kwamen ook nieuwe vrijwilligers bij waardoor per saldo het totaal aantal licht groeide ten opzichte van vorig jaar. Op 7 april namen zij deel aan een vrijwilligersuitje naar de kastelen van Geldrop en Heeze.

16

Page 17: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

De jaarlijkse barbecue, aangeboden door de Vereniging Vrienden van Slot Zuylen, vond plaats op 12 september. De vrijwilligers rondden het jaar af met een gezamenlijk diner in de Gobelinzaal op 17 november. Werkgroepen 1. Werkgroep PR De PR-groep boog zich in 2010 over het Beleidsplan 2010-2014, dacht mee over de organisatie van de medewerkersdagen, onderzocht hoe de verschillende doelgroepen bereikt kunnen worden en nam de praktische uitvoering op zich van redactie en vormgeving van de interne nieuwsbrieven, de persberichten en de flyers. 2. Projectgroep tuinactiviteiten De organisatie rond de tuinevenementen verliep succesvol. De projectgroep Tuinactiviteiten zorgde onder leiding van een projectleider voor ontwikkeling en organisatie van de Tuindagen en de Fruitdag. 3. Bellewerkgroep De Bellewerkgroep heeft in 2010, naast het organiseren van de Belledag in november, gewerkt aan het opzetten van een lesprogramma over Belle van Zuylen voor het Voortgezet onderwijs, in samenwerking met het Genootschap Belle van Zuylen. Ook heeft zij de mogelijkheden verkend voor een biografie voor een brede doelgroep. De werkgroep is in 2010 uitgebreid met twee jonge mensen. 4. Muziekgroep De Muziekgroep organiseerde totaal vijf zeer diverse concerten in 2010 (zie 2.2.). Sommige concerten behoren inmiddels tot de jaarlijkse tradities waar een vast publiek op afkomt, zoals het Snertconcert. De groep bedenkt niet alleen het programma, maar verzorgt ook de productie van de concerten. 5. Werkgroep Kinderactiviteiten Uit de medewerkerdag van voorjaar 2010 kwam naar voren dat er te weinig activiteiten voor kinderen in Slot Zuylen zijn. Daarom is er in 2010 een werkgroep van 5 personen geformeerd om te onderzoeken welke activiteiten geschikt zijn in Slot Zuylen en welke op korte termijn ontwikkeld kunnen worden. Uit deze werkgroep is een tweetal activiteiten naar voren gekomen die we in het voorjaar en najaar van 2011 aan de kinderen zullen aanbieden. De interactieve verhalen van deze activiteiten zullen de basis vormen voor de kinderfeestjes die we weer nieuw leven zullen inblazen. 6. Evenementengroep Om de activiteiten goed te coördineren en te komen tot een samenhangend aanbod is in 2010 de evenementengroep opgericht. Uit iedere werkgroep heeft een afgevaardigde plaats genomen in deze groep. Er is een schema opgesteld voor de planning en keuze van de activiteiten en er is gekozen voor een jaarthema in 2011. Een jaarthema maakt het mogelijk om activiteiten te bundelen; dit is niet alleen voor het publiek aantrekkelijk, maar vergroot ook de kansen op aandacht van de pers. Een eerste bundeling vond plaats in oktober 2010 onder de titel ‘Hoog water bij Slot Zuylen’ (zie 2.1.) Interne communicatie In 2010 verscheen viermaal een interne nieuwsbrief - in maart, april, juli en november – waarin het laatste nieuws over uitvoering van de beleidsvoornemens en de projecten, een activiteitenkalender en aankondiging van bijeenkomsten vaste onderdelen waren.

17

Page 18: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

4.3. Samenwerking met andere organisaties Vereniging Vrienden van Slot Zuylen Met bijna 400 leden levert de Vereniging Vrienden van Museum Slot Zuylen al jaren een belangrijke bijdrage aan het functioneren van Slot Zuylen. Ook in het verslagjaar werden weer vijf concerten georganiseerd. Deze concerten trekken veel publiek en het zg. “Snertconcert” dat eind januari gegeven wordt werd zelfs overtekend. Ook het Sint Nicolaasfestijn eind november vindt veel aftrek. Het bestuur van de vereniging participeert in de Belle-werkgroep, de evenementenwerkgroep en de werkgroep PR. Daarnaast is het bestuur betrokken bij de organisatie van de Tuin- en fruitdagen. De jaarlijkse Nieuwjaarsborrel op het Slot wordt mede door de Vereniging georganiseerd en de barbecue voor de vrijwilligers van het Slot is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. De Vereniging heeft in het verslagjaar ook een bedrag van € 10.000,= beschikbaar gesteld voor de verbouw van het 2e poortgebouw en steunde het interactieve kindertheater ‘De bruid van Zuylen’. De leden van de vereniging worden tweemaal per jaar door een fraaie Nieuwsbrief geïnformeerd en ontvangen daarnaast zoveel mogelijk informatie per e-mail. Concerten en andere activiteiten in Slot Zuylen kunnen zij vaak met korting bezoeken. In 2010 werd de winkel nog beheerd door de Vereniging: er wordt naar gestreefd om dit beheer in 2011 over te dragen aan Stichting Slot Zuylen. Het Genootschap Belle van Zuylen Het Genootschap Belle van Zuylen (met in Zwitserland de zusterorganisatie Association Suisse Isabelle de Charriere ), bestaat zelfstandig, naast Slot Zuylen, maar onderhoudt goede betrekkingen met het Slot. Het Genootschap stelt zich als taak het werk van Belle van Zuylen te bestuderen en uit te geven, zowel in het Frans als vertaald in het Nederlands, en aldus de bekendheid van Belle te vergroten. Daarnaast organiseert het Genootschap tal van activiteiten rond de persoon van Belle. Elk voorjaar vindt de jaarvergadering, gevolgd door een lezing, plaats op het Slot. Ook maken enkele Genootschapsleden deel uit van de Bellewerkgroep. Stichting het Vechtsnoer Stichting Het Vechtsnoer is een samenwerkingsverband van organisaties in de Vechtstreek die zich bezighouden met behoud, beheer en ontsluiting van cultureel erfgoed. De stichting is een belangrijke schakel voor de nieuwe gemeente Stichtse Vecht; het kan fungeren als het anker voor recreatief beleid en daarmee de identiteit van de gemeente stevig neerzetten. De stichting is opgericht in 2010 en de directeur van Slot Zuylen is lid van het bestuur. Stichting Het Vechtsnoer wil graag alle goede initiatieven en expertise in de regio bundelen om zo het publiek beter te bereiken en sterker te staan naar subsidiegevers. Het cultuurlandschap staat centraal in de ontsluiting van de biografie van de Vechtstreek. Stichting Het Vechtsnoer kiest ervoor om deze biografie gezamenlijk en in samenhang als één verhaal voor het publiek te ontsluiten, waarbij ieder – met behoud van autonomie – zijn ‘hoofdstuk’ uit die biografie belicht. Het Vechtsnoer beschouwt de Vechtstreek zelf als het museum; een museum zonder muren, een omgeving waar de bezoeker bewust en actief in zintuiglijk (zien, horen, ruiken) contact is met (de voorwerpen in) die omgeving. De collectie van dat museum is de cultuurhistorie van de Vechtstreek; deels zoals deze bewaard, gedigitaliseerd en tentoongesteld wordt in de musea en in het Cultuurhuis in Breukelen. Het Vechtsnoer heeft de opdracht – en de uitdaging - dat verhaal gezamenlijk en op samenhangende manier toegankelijk te maken en het publiek te stimuleren zelf de biografie van de Vechtstreek te ontdekken en van het cultuurlandschap te genieten.

18

In 2011 heeft Stichting Het Vechtsnoer twee projecten vanuit de Provincie Utrecht onder haar hoede gekregen: ‘digitalisering van erfgoed’ en ‘inrichting van recreatieve poorten’.

Page 19: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Vrede van Utrecht In het kader van de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 heeft Slot Zuylen nauw overleg gevoerd met de kastelen rondom de stad Utrecht – Kasteel Amerongen, Huis Doorn, Kasteel De Haar, Kasteel Groeneveld en Paleis Soestdijk – om te komen tot een vorm van samenwerking waarop ook na 2013 kan worden voortgeborduurd. Er is gekozen voor het thema ‘De tuin van Utrecht’ en onder begeleiding van Paul Feld en Petra Moes van het Projectbureau Vrede van Utrecht is nagedacht over een concept dat de kastelen met elkaar verbindt. Vooruitlopend op de resultaten van de vergaderingen heeft Slot Zuylen het tuindiner gelanceerd en, dankzij bemiddeling van het Projectbureau, met de Hogeschool voor de Kunsten een activiteit voor kinderen ontwikkeld (zie onder ‘evenementen’). Dit laatste project was niet alleen succesvol in termen van publieksbereik, maar leverde ook voor Slot Zuylen een frisse en inspirerende blik op haar collectie en ensemble op. Onder invloed van deze goede samenwerking heeft Slot Zuylen voor 2011 opnieuw een beroep gedaan op de creatieve geest van studenten door samen met de Universiteit Utrecht te onderzoeken of er, analoog aan de Utrecht Principles, eventueel Belle Principles opgesteld zouden kunnen worden als basis voor activiteiten en publiekspresentaties. 4.4 Projectorganisatie In hoofdstuk vijf is een overzicht opgenomen van de lopende projecten bij Slot Zuylen. Hieruit blijkt dat Slot Zuylen haar beleidsvoornemens in toenemende mate via projecten realiseert. Zaken die voorheen vanzelfsprekend in de vaste lasten werden opgenomen – zoals beheer en behoud - zijn nu ondergebracht in projecten. Dit sluit aan bij de veranderingen die zich in subsidieland hebben voorgedaan, namelijk dat structurele subsidies steeds meer verschuiven richting projectsubsidies. Het overzicht toont aan dat het Slot Zuylen is gelukt om veel subsidiegevers en particuliere fondsen aan zich te binden. Het benaderen van fondsen, het invullen van aanvraagformulieren en het verantwoorden van ontvangen subsidies kost echter steeds meer tijd van directie en team. Ook kunnen projecten vaak later starten dan gewenst omdat aanvullende fondsen ontbreken. Daarom zullen steeds vaker projectleiders worden ingehuurd voor grotere projecten. Om te zorgen dat de administratie van alle projecten inzichtelijk blijft en de verantwoording transparant is, zal in 2011 de jaarrekening zodanig worden ingericht dat projecten zichtbaar zijn in de exploitatierekening. 2010 is in dat opzicht een overgangsjaar waarbij de projecten in een bijlage bij de jaarrekening zijn opgenomen.

19

Page 20: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

RK=lîÉ

êòáÅÜí=éêçàÉÅíÉå

=5.1 Presentatie Beleefpaden ‘Zet de Vecht in Gevecht’ en ‘De brieven van Belle’. Doel: ontsluiting van de Vechtstreek, verbinding tussen Huis en omgeving Doelgroep: wandelliefhebbers, meer specifiek jongeren 10-18 jaar en volwassenen Uitvoerders: Buro Kloeg Subsidiegevers: Provincie Utrecht en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Totaalbedrag: €48.430 ‘Zet de Vecht in Gevecht’ is een GPS-route die de wandelaar meeneemt naar de tijd van de eerste Wereldoorlog waarin water een belangrijke bondgenoot was om de vijand op afstand te houden. Bij de kassa van Slot Zuylen kan tegen een borg een GPS-apparaat worden geleend waarmee de wandelaar het gebied rond de Vecht verkent en beslissingen neemt over de beheersing van het water. Instructies, achtergrondinformatie en geluidsdecors via de GPS maken van deze wandeling een echte belevenis. ‘De brieven van Belle’ is een sms-route die in 2011 geopend zal worden. Entree tot Slot Zuylen, conceptontwikkeling voor een nieuwe presentatie in het Huis Doel: bezoekers een introductie bieden tot het Huis die ze zonder gids kunnen bezoeken. Doelgroep: zo breed mogelijk, meer specifiek families met kinderen Uitvoerders: Bureau Xpex Subsidiegevers: Provincie Utrecht (Utrechtse Schatkamer), M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Totaalbedrag eerste en tweede fase: €17.280 Zodra het Koetshuis vrijkomt voor de verplaatsing van de theeschenkerij en de kantoren, ontstaat in het Huis ruimte voor een semi-permanente presentatie. In de eerste fase zal bureau Xpex een inhoudelijk concept ontwikkelen waarin ondermeer een premisse wordt geformuleerd die vertelt wat de kernboodschap is van waaruit de activiteiten in Slot Zuylen worden aangeboden. De tweede fase wordt in 2011 afgerond en omvat een basis uitvoering- en businessplan. Historische Kas Doel: nieuwe publieksfunctie en verbetering bedrijfsvoering tuin Doelgroep: bezoekers Slot Zuylen Uitvoerders: Subsidiegevers: Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Vrienden van Slot Zuylen, Leenheren van het Sticht Totaalbedrag: €40.000 De kas is afkomstig uit Leidse Rijn en is gebouwd in 1919 door de Duitse firma Hoesch. De kas is verzonken ten opzichte van het maaiveld en vormt een logisch geheel met de al aanwezige kassen in de moestuin waardoor hij minder opvallend is. Het project wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers, onder begeleiding van professionals. Het project kampt regelmatig met tegenslag en zal in het najaar van 2011 worden afgerond. Het album van Slot Zuylen geopend, digitalisering van de foto- en filmcollectie Doel: conserveren en ontsluiten van de foto- en filmcollectie Doelgroep: zo breed mogelijk publiek Uitvoerders: Fotorestauratie- en digitaliseringatelier Clara von Walthausen uit Amsterdam en ab-c media te Utrecht Subsidiegevers: Provincie Utrecht (Utrechtse Schatkamer), Stichting Restauratie en Onderhoud, Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds Totaalbedrag: €91.845

20

Page 21: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

Na de voorbereidende fase in 2010, waarin de voorwaarden en werkwijze voor het project zijn vastgelegd, volgt de uitvoeringsfase in 2011, waarin het foto- en filmmateriaal wordt geregistreerd, geconserveerd en gedigitaliseerd. Hiervoor wordt samengewerkt met Fotorestauratie- en digitaliseringatelier Clara von Walthausen uit Amsterdam. Daarna zal het materiaal toegankelijk worden gemaakt in een beeldbank op de site van Slot Zuylen, vervaardigd door ab-c media te Utrecht. Het project heeft daarnaast tot resultaat dat de fotocollectie duurzaam bewaard wordt en dat het materiaal inzetbaar is voor de nieuwe vaste presentatie in het benedenhuis van Slot Zuylen. In 2011 wordt overlegd met Het Utrechts Archief over conservering van de foto- en filmcollectie en ontsluiting via hun site. De verhalen van Slot Zuylen, een Oral Historyproject Doel: vastleggen en ontsluiten van de verhalen van bewoners en omwonenden, betekenisgeving van Slot Zuylen en de collectie. Doelgroep: zo breed mogelijk publiek, meer specifiek bewoners van de Vechtstreek Uitvoerders: Stichting Het Vechtsnoer, projectleider Melanie Tangkau Subsidiegevers: Provincie Utrecht (Utrechtse Schatkamer), M.A.O.C. Gravin Van Bylandt Stichting, Elise Mathilde Fonds. Totaalbedrag: nnb In eerste aanleg was het project beperkt tot de verhalen van (ex) bewoners van het Huis. Om deze verhalen in een breder context te kunnen plaatsen is gezocht naar een mogelijkheid om het project uit te breiden. In 2011 vindt daartoe overleg plaats met de partners van het Vechtsnoer om te komen tot een samenwerkingsproject rond digitalisering van roerend en onroerend erfgoed in de Vechtstreek.

21

Page 22: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

5.2 Behoud en beheer Gebouwen - Poortgebouw

De poortdeuren werden verwijderd en in de werkplaats van de firma Jurriëns hersteld. Er werden tijdelijk nooddeuren ingezet. Ondertussen werd het metalen en stenen hang- en sluitwerk gerestaureerd. Na terugplaatsing werden de deuren geschilderd door de firma Hoogstraten. In haar inspectierapport van voorjaar 2011 toonde de Monumentenwacht zich zeer tevreden met het resultaat.

- Kademuur Bestaande voegen werden verwijderd, kapotte stenen werden vervangen door historische stenen en de muur werd met een historisch verantwoorde kalkmortel opnieuw gevoegd met een iets terugliggende platvolle voeg waardoor de kleur en de vorm van de stenen goed tot zijn recht komt. Het project werd uitgevoerd door de firma Verwoerd. In haar inspectierapport van voorjaar 2011 adviseerde de Monumentenwacht om de muur schoon te maken teneinde de sluier van kalksporen te verwijderen.

- Bijgebouwen De dakkapellen van TV3 en TV4 werden hersteld door de firma Van Vredendaal. Bovendien werden kleine reparaties uitgevoerd, inclusief loodgieterswerkzaamheden.

Collectie - Millefleur traplopers

De Millefleur traplopers op de trap van de 1e naar de 2e verdieping worden gerestaureerd en teruggeplaatst zodra er een oplossing is gevonden voor de overloper die de traplopers moeten beschermen tegen nieuwe beschadigingen. De restauratie wordt uitgevoerd door ICAT Textielrestauratie en financieel gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Restauratie en Onderhoud Slot Zuylen.

- Boulleklok In 2010 is het uurwerk van de Boulleklok in de Gobelinzaal gerestaureerd door Restauratieatelier Melgert Spaander. De restauratie werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Veiligheid

22

- Brandmeldinstallatie In 2010 werd de opzet van het Integraal Veiligheidsplan afgerond. Dit was mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaanfonds. Een belangrijk punt daarin is de brandveiligheid. Dankzij een subsidie van de Provincie Utrecht kan in 2011 de brandmeldinstallatie van Slot Zuylen worden vervangen; in 2010 stelde Prevent IVG een programma van eisen op.

Page 23: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

23

Op aanvraag is de door de accountants Van Zwol Wijntjes gecontroleerde en door het College van Regenten vastgestelde jaarrekening 2010 verkrijgbaar. In dit hoofdstuk volgt een toelichting op de belangrijkste resultaten en verschillen ten aanzien van de begroting. Ter illustratie is de samenvatting van de exploitatierekening over 2010 bijgevoegd. In 2010 is het Slot Zuylen gelukt om veel particuliere fondsen te interesseren voor diverse projecten. Hierdoor konden de dalende inkomsten uit zakelijke verhuur worden opgevangen. Het boekjaar 2010 is afgesloten met een tekort van € 7.024. Slot Zuylen heeft besloten de voorziening voor de ‘beschoeiing van de wallenkanten’ te laten vrijvallen aangezien dit project is opgenomen in een grotere context waarvoor de Provincie Utrecht eind 2010 subsidie heeft verleend. Dankzij de vrijgekomen gelden kon de onvoorziene uitgave voor het advies van advocaten van Houthoff Buruma ten aanzien van het vergunningentraject voor het Koetshuis (onder algemene kosten), worden gecompenseerd. Het verschil tussen de begrote personeelskosten en de werkelijke kosten heeft twee oorzaken: enerzijds de langere periode dat de vacature van de hovenier onvervuld bleef en anderzijds het ouderschapsverlof van de conservator. Zoals in hoofdstuk 4.4. is aangegeven zal Slot Zuylen de overgang naar een projectorganisatie maken: 2010 is wat dat betreft een overgangsjaar. Zo zijn de kosten van twee grote restauratieprojecten nu nog meegenomen in de algemene lasten: onder ‘gebouwen’ is de restauratie van de hoofdpoort opgenomen en onder ‘tuin’ is de restauratie van de kademuur verantwoord. Overzicht subsidiegevers 2010

Provincie Utrecht Gemeente Maarssen Vereniging Vrienden van Slot Zuylen Prins Bernhard Cultuurfonds Mondriaan Fonds Stichting Restauratie en Onderhoud Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting Rabobank Coöperatiefonds Leenheren van ’t Sticht Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds Elise Mathilde Fonds

SK=cáå~å

ÅáÉÉä=

Page 24: Jaarverslag Slot Zuylen 2010

ww

w.s

lotz

uyle

n.nl