Jaarverslag Laaktheater 2013

24

description

 

Transcript of Jaarverslag Laaktheater 2013

03 04 07

20 21 22

Voorwoord Over stadsdeel Laak Activiteiten 2013 — Pijlers — Educatie

Visie educatie 2013 Samenwerking kinderopvang Samenwerking voorscholen Samenwerking basisscholen in stadsdeel Laak en de rest van Den Haag Samenwerking middelbaar onderwijs Eigen educatieproject: Vliegende Schotels en Koeienstaarten!

— Cultureel ondernemerschap/ Eigen projecten

Laaks Zomerspektakel Theater voor de subminima Audiotour Spoorwijk Smaak van Laak 2013: Proef muziek! Met de Locomotief door… Laaks Jeugdtheater: Alice in Wonderland Big Bang! Levensverhalen van elf wereldvrouwen Kunstborrels Pluriforme programmering De concerten van Goedlaak Filmclub Laak Yo!-Fest van Albert Tenkorang Voorstelling en workshops onder leiding van Yael Levi

— Aansluiting stadsbrede en landelijke activiteiten

Verhuur Cijfers Colofon

LAAKTHEATERDen Haag

Jaarverslag 2013

Voorwoord03

Laaktheater is hét theater van stadsdeel Laak. En daar zijn we trots op! Laak met z’n diversiteit aan bewoners, leefstijlen, meningen, geloven, talenten en initiatieven vormt een rijke bron van inspiratie. Creativiteit, kunst en cultuur vergroten de leefbaarheid in het stadsdeel. Bij Laaktheater kan je niet alleen zitten en genieten, maar kan je ook actief meedoen of meedenken. We programmeren in samenwerking met de buurt. Daarnaast ligt cultuureducatie ons na aan het hart. In Laaktheater worden letterlijk allerlei genres en disciplines aangeboden. Voor sommigen is theater vermaak, voor anderen biedt het verdieping, reflectie of is het een ultieme kunstervaring. In alle gevallen verrijkt theater het leven en zijn wij aanjager van introspectie, dan wel spiegel van de maatschappij of venster op de wereld om ons heen. Door middel van een divers aanbod van theater, film, muziek en dans is Laaktheater toegankelijk en aantrekkelijk voor Laak en de rest van Den Haag. Wij zetten in op een bruisend en kleurrijk theater voor iedereen toegankelijk, maar vooral voor de Hagenezen met een wat kleinere beurs voor wie het niet gebruikelijk is om naar het theater te gaan. Het theaterprogramma en de prijs van de toegangskaartjes stem-men we af op deze groep. Samen met wijkbewoners en instellingen programmeren we toegankelijke voorstellingen over onderwerpen die momenteel spelen in de samenleving. Kwaliteit en duurzaamheid staan bij Laaktheater hoog in het vaandel. Kwaliteit bieden en kwaliteiten in de buurt losmaken, zichtbaar maken en op een hoger plan brengen. Stedelijke, nationale en internationale kwaliteit naar Laak halen om het culturele leven te versterken. Dat alles doen we duurzaam. Geen losse projecten, maar meerjarige culturele programma’s die de tijd krijgen om te groeien en te rijpen. Laaktheater is het theater waar alle verschillende culturen uit Laak bij elkaar komen, het theater waarin men kennis kan nemen van een andere cultuur dan de eigen en waar men cultuur in de breedste zin van het woord kan proeven. Het wordt het Cultuurhuis van de Toekomst waar je een kijkje kunt nemen bij een andere cultuur en kunt genieten van nieuwe kunsten. Laaktheater is het theater voor iedereen die nieuwsgierig is, nieuwsgierig naar het onbekende en nieuwsgierig naar de medemens.

VOORWOORD

04LAAKTHEATERDen Haag

Over stadsdeel Laak Jaarverslag 2013

Laaktheater is gevestigd in stads-deel Laak, dat bestaat uit de wijken Laak Noord (Molenwijk), Spoorwijk, Laak Centraal, Laakhavens, Schipperskwartier en Binckhorst. De gemeente Den Haag telt 505.856 inwo-ners (cbs, 2013), waarvan er een kleine 40.000 in Laak wonen (Gemeente Den Haag, 2012). Qua inwoners is stadsdeel Laak het kleinste van Den Haag. In Laak wonen veel Hagenezen van niet-Neder-landse afkomst (Gemeente Den Haag, 2010). In Stadsdeel Laak is in 2012 28,8% van de bevolking autochtoon en 71,2% allochtoon. In de gehele gemeente Den Haag is 50,5% van de bevolking autochtoon en 49,5% allochtoon.

OVER STADSDEEL LAAK

LAAKTHEATERDen Haag

Jaarverslag 2013

Over stadsdeel Laak05

foto

Ric

ard

o H

uism

an

6LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

‘ Ontwikkel je reflectief vermogen om je eigen handelen te kunnen bijsturen. Gebruik je zintuigen en je lichaam om zelf te creëren. Ervaar de wereld steeds opnieuw in een andere kleur en smaak. Maar vooral: blijf flexibel, blijf spelen!’

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

07

Pijlers

AMBASSADEURS

Ambassadeurs zijn inwoners van stadsdeel Laak die zich verbonden voelen met het theater en zich willen inzetten om programma’s en projecten van Laaktheater onder de aandacht te brengen van hun directe omgeving: familie, vrienden, buren, kennissen, en collega’s.

Rondom het theater hebben we een bewonersdenktank van inmiddels zo’n 60 personen die meedenkt, ons kri-tisch volgt en suggesties doet. Dan hebben we de bewo-ners die actief participeren aan de community-artspro-jecten. Dit is een groep van ongeveer 500 bewoners die in wisselende mate van intensiteit meedoen aan een of andere activiteit. Relevant zijn ook de groep sociaal en cultureel ondernemers uit de wijk. Met hen worden plan-nen gesmeed en uitgevoerd. Tot slot zijn er de winkeliers in ons stadsdeel die sponsoren in natura en actief flyers helpen verspreiden door folders van het theater bij de dagelijkse boodschappen te stoppen.

De ambassadeurs zijn mensen die zich actief inzetten om cultuur in Laak op een hoger plan te brengen, ons kri-tisch volgen, dan wel hand- en spandiensten en/of ideeën leveren. Het zijn de mensen die hun eigen straat optrom-melen, dan wel hun linkedin-community of facebook-vrienden informeren over de culturele projecten in Laaktheater en het rondtwitteren, dan wel helpen met folderen. Ambassadeurs zijn mensen die zich intrinsiek verbonden voelen met datgene wat er op dat moment gebeurt in het theater. Belangrijk is dus dat elk project zijn eigen ambassadeurs heeft. En dat deze ambassadeurs door Laaktheater ondersteund, begeleid en erkend wor-den. Onze ambassadeurs zijn mensen die zich inzetten vanuit enthousiasme voor een initiatief, activiteit, pro-ject of voorstelling. Dit netwerk is wisselend en vloeiend en is zoals een netwerk hoort te zijn: je haalt wat en je brengt wat. De ambassadeurs worden goed op de hoogte gehouden van de programmering en kiezen daaruit wat bij hen aansluit.

PRIJSBELEID

Het afgelopen seizoen hebben we de prijzen van de voorstellingen laag kunnen houden. Een kaartje bij

Laaktheater is afgelopen seizoen niet duurder geweest dan 9 euro. Dit prijsbeleid blijft een belangrijke pijler voor het komend seizoen.

Educatie

VISIE EDUCATIE LAAKTHEATER 2013

Er zijn twee woorden die ons educatieprogramma samenvatten: ‘Ken uzelve’ van de filosoof Socrates. Laaktheater wil kinderen en hun ouders leren om open te kijken, oordelen op te schorten, verschillende inter-pretaties van de werkelijkheid toe te laten, emoties te voelen en ze niet meteen weg te redeneren, niet op de automatische piloot te gaan, maar je juist laten ver- wonderen en ontroeren.Ontwikkel je reflectief vermogen om je eigen handelen te kunnen bijsturen. Gebruik je zintuigen en je lichaam om zelf te creëren. Ervaar de wereld steeds opnieuw in een andere kleur en smaak. Maar vooral: blijf flexibel, blijf spelen!Met onze educatieprojecten realiseert Laaktheater een ontmoetingsplek met aanbod van kunstproduc- ties en workshops en worden kinderen op cultureel gebied uitgedaagd.

Onze educatieve activiteiten kunnen ingedeeld worden op samenwerking met kinderopvang, voorscholen, primair onderwijs, secundair onderwijs en het opzetten van eigen educatieve projecten.

SAMENWERKING KINDEROPVANG

De samenwerking met de kinderopvang is de afgelo-pen jaren geïntensiveerd. Tot het af en toe bellen van kinderopvang voor het aanbieden van de laatste stoe-len voor een lagere prijs tot een structurele samenwer-king. Een van de belangrijkste samenwerkingspartners is dak Kindercentra. Kinderen van dak hebben op verzoek van repeterende theatergroepen, zoals Toren van Geluid en Focus Nobo, try-outs bezocht en maak-ten op deze manier deel uit van het maakproces van de voorstelling, ze hebben meegedaan aan workshops en ook reguliere voorstellingen bezocht. Ook was dak Kindercentra een belangrijke samenwerkingspartner in het Laaks Zomerspektakel (zie ‘Eigen projecten, Laaks Zomerspektakel’, pag. 12). In het jaar 2013 hebben we in totaal 230 kinderen en begeleiders ontvangen van diverse kinderopvanginstellingen.

SAMENWERKING VOORSCHOLEN

Elke basisschool in Laak heeft een voorschool. Deze voorschool bereidt kinderen in de leeftijd van 2,5–4 jaar voor op de basisschool. In Laak ligt de coördinatie van de voorscholen bij Stichting Mooi. De samenwerking met de voorscholen is specifiek gericht op cultureel aan-bod voor de allerkleinsten. Families met jonge kinderen zijn het beste publiek dat je aan je theater kunt binden.

Activiteiten2013

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

08

Veel ouders gaan alleen nooit naar het theater en vin-den zo de weg. De kinderen zijn een magnifiek publiek dat niet vroeg genoeg blootgesteld kan worden aan de kunsten – dit draagt enorm bij aan hun ontwikkeling op allerlei vlakken en ‘jong geleerd is oud gedaan’. Vanuit Laaktheater zijn er inmiddels drie samenwerkingsprojec-ten met de voorscholen in Laak: 2 Turven Hoog op locatie (zie hoofdstuk ‘Aansluiting stadsbrede en landelijke acti-viteiten’, pag. 18), kunstprojecten met kunstenaars, zoals het kunstproject Berg en een samenwerkingsverband om peuters, ouders en begeleiders in aanraking te brengen met kunst via theater op reguliere basis (De Proeftuin).

Het kunstproject Berg vond in 2013 plaats en was een samenwerking met 2 Turven Hoog en Theater Dakota. Meer dan 70 kinderen en 10 begeleiders van diverse voorscholen in Laak hebben meegedaan aan dit pro-ject. De kinderen deden mee aan een repetitieproces van een voorstelling. Er waren verschillende kunstenaars aanwezig: een danseres, twee beeldend kunstenaars en een muzikant. De kinderen beïnvloedden door hun

aanwezigheid het maakproces en door middel van dans en muziek namen de kunstenaars de kinderen mee op een reis. Alle zintuigen werden geprikkeld en de peuters werden uitgedaagd ze te gebruiken. Ze mochten door de ruimte bewegen, zelf doen en erover praten. Zonder dat ze het weten gaven de kinderen en de leid-sters vorm aan een voorstelling. Een wisselwerking tus-sen de muzikant, de danseres, de beeldend kunstenaars, de leidsters en de kinderen. Het resulteerde in een bele-ving die kleine peuters niet vaak meemaken, maar ook voor de leidsters ging er een nieuwe wereld open. Kunst en abstractie in een vorm die ze nog niet vaker gezien hebben.

SAMENWERKING BASISSCHOLEN IN STADSDEEL LAAK EN DE REST VAN DEN HAAG

Laaktheater ontwikkelt verschillende educatieprojec-ten per jaar in het bijzonder gericht op de scholen in de buurt. Met twee basisscholen hebben we in middels een hechte band opgebouwd waarbij we onze theaterplan-nen kunnen overleggen met de docenten in het onder-wijsveld. Zo kunnen wij tegemoetkomen aan de wen-sen van het onderwijs. Tijdens het maakproces worden er gesprekken gevoerd over de inhoud en vorm van de voorstelling die we op dat moment aan het maken zijn. Het aanvullend lesmateriaal, de lesbrieven worden ont-wikkeld door de cultuurcoach en worden aan verschil-lende docenten voorgelegd voor aanvulling en tips. Onze eigen voorstelling Vliegende Schotels en Koeienstaarten! is door 300 kinderen van de Gerth van Wijkschool en de Spoorzoeker bezocht. Ook heeft Laaktheater stedelijk een aanbod gedaan voor schoolvoorstellingen voor alle basisscholen in Den Haag. De voorstelling Melodie en Ritme van Theatergroep Knars heeft 12 keer gespeeld en is bezocht door 763 leerlingen en onze eigen voorstelling Vliegende Schotels en Koeienstaarten! is 14 keer gespeeld en bezocht door 1.180 leerlingen.

SAMENWERKING MIDDELBAAR ONDERWIJS

Laaktheater biedt onderdak aan de Johan de Witt Scho-lengroep met het stadsbrede project ‘Culturele instelling als klaslokaal’. Elke vrijdag hebben 60 leerlingen van de Capadosestraat dans- en theaterlessen in Laaktheater. Deze kunstlessen worden in samenwerking met Korzo en Theater aan het Spui gegeven.

EIGEN EDUCATIEPROJECT: VLIEGENDE SCHOTELS EN KOEIENSTAARTEN!

Elk jaar ontwikkelt Laaktheater een eigen educatief pro-ject uit vraag van de scholen of vanuit een eigen vraag. In 2013 is de voorstelling Vliegende Schotels en Koeienstaarten! gemaakt in samenwerking met Focus Nobo. Focus Nobo is een nieuwe Haagse muziektheatergroep onder leiding van muzikant Ferdinand van Duuren. Vaak moeten kin-deren tijdens een voorstelling stil blijven zitten en luis-teren en dat is toch voor veel kinderen een heel moeilijke opgave. We wilden graag een voorstelling ontwikkelen waarbij kinderen vooral niet stil moesten blijven zitten, maar veel mee mochten doen. Meezingen, meedansen,

‘ De kinderen beïnvloedden door hun aanwezigheid het maakproces en door middel van dans en muziek namen de kunstenaars de kinderen mee op een reis’ — kunstproject Berg

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

09

foto

Sar

is &

den

Eng

elsm

an

10LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

‘ Beste Focus Nobo, 2 december ben ik met mijn klas bij jullie op bezoek geweest. Wat een geweldige, kunstzinnige, actieve en leerzame voor-stelling hebben jullie neergezet met Vliegende Schotels en Koeienstaarten!. De kinderen hebben het er nog over! Bedankt voor het laten zien dat theater en kunst stoer en gaaf is!’ — (juf) Madicke

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

11

12LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

muziek maken en eigen talenten ontdekken. Vanuit die wens is de voorstelling geproduceerd. De voorstelling is een hedendaagse interactieve muziektheatervoorstel-ling waarin verschillende kunstenaars; de danseres, de muzikant, de theatermaker vanuit hun eigen kunstdisci-pline samen een verhaal vertellen. Dit is het verhaal van de onuitputtelijke bron van creativiteit waaruit iedereen zich kan laven. Met dit verhaal worden de kinderen geïn-spireerd hun eigen (verborgen) talenten te ontdekken en aan elkaar te laten zien. De verhalenverteller neemt de kinderen mee op een reis langs liederen en dans en laat de kinderen kennis maken met de andere spelers. Zij laten op een speelse en toegankelijke manier zien wat hun passie is en hoe ze als kind kennisgemaakt hebben met theater, dans en muziek.

De voorstelling werd zeer positief beoordeeld door de scholen.

Cultureel ondernemerschap/ Eigen projecten

Naast de educatieve activiteiten heeft Laaktheater in 2013 diverse eigen projecten geïnitieerd, opgezet en uit-gevoerd. Deze activiteiten geven een mooi beeld van de diversiteit van het publiek in Laaktheater. Diversiteit in opleidingsniveaus, etniciteit en leeftijd. LAAKS ZOMERSPEKTAKEL

Van dinsdag 27 tot en met donderdag 29 augustus vond voor de allereerste keer het Laaks Zomerspektakel plaats voor alle kinderen in Laak de leeftijd van 6–12 jaar. Het Laaks Zomerspektakel werd georganiseerd door Stichting Mooi, Dak Kindercentra, de sportcoördinatoren uit stads- deel Laak en Laaktheater. Drie dagen feest vol sport, muziek, dans, spelletjes, gezond koken en eten. Het pro-gramma bestond uit sportclinics met streethockey, tennis, turnen, voetbal en badminton die in samenwerking met de sportcoördinatoren uit het stadsdeel en plaatselijke sportverenigingen gegeven werden. Door de verschillende kinderwerksters uit het hele stadsdeel werden spelletjes aangeboden. Kinderopvang Stichting dak bemande de lounge hoek waar de allerkleinsten konden relaxen en spelen. En door Laaktheater werden deze drie dagen ver- schillende kunstworkshops aangeboden om kinderen ken- nis te laten maken met muziek, dans en ritme. Het Laaks Zomerspektakel is in totaal door 450 kinderen bezocht.

THEATER VOOR DE SUBMINIMA

Om kinderen en hun ouders die financieel moeilijk rond komen de kans te geven om een theatervoorstelling bij te wonen, hebben we een speciaal project bedacht in samenwerking met de Voedselbank in Laak, Kinderresto VanHarte, Vadercentrum Adam, Stichting Mooi en stek/De Oase. Bij de voedselbank komen elke week de submi-nima voor een voedselpakket. Zij komen hier op indicatie

van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de Sociale Dienst of Soos in de volksmond). In het Kinderresto VanHarte komen elke week kinderen uit heel Den Haag, maar vooral uit Laak en Escamp. Naast dat zij met elkaar koken, eten zij samen, leren zij omgangsvormen en tafel-manieren. Met deze instellingen is afgesproken om elke laatste woensdag van de maand 100 plaatsen beschikbaar te stellen voor kinderen van subminima met hun ouders. Dit betekent dat er ook nog 50 kaartjes zijn voor de vrije verkoop, waardoor we een mooie publieksmix tot stand brengen en we die laatste woensdag van de maand niet stigmatiseren. De instellingen dragen er zorg voor dat er elke maand kaartjes gedistribueerd worden onder de allerarmsten. De voorstellingen die de kinderen bezoch-ten in 2013 waren op woensdag 25 september Mieten en Zagen van Wijnand Stomp en woensdag 30 oktober Melodie en Ritme van Theatercollectief Knars. De voorstel-lingen zijn in totaal door bijna 300 kinderen bezocht.

Vadercentrum Adam: ‘Alle kinderen en hun vaders volg-den de voorstelling met belangstelling, zij hebben zich zeker vermaakt. Het was weer een bijzonder geslaagd ‘middagje uit’. Namens alle kinderen en hun vaders bedanken wij het Laaktheater voor deze mogelijkheid.’

AUDIOTOUR SPOORWIJK

Samen met 50 bewoners van Laak hebben we in 2013 een audiotour door Spoorwijk ontwikkeld. De audiotour gaat over Anne en Anne. Zij vertegenwoordigen iedereen uit Laak. Tijdens de Audiotour kan er geluisterd worden naar wat Anne en Anne meemaken in Spoorwijk, wat ze vinden van de buurt, wat er gebeurt (vroeger en nu) en wat ze wensen. Ook vertelt de Audiotour over personen en personages die in de wijk wonen of werken of naar wie straten zijn vernoemd. Veel straten in Spoorwijk hebben namen van personages uit het boek de Camera Obscura van Hildebrand. Tijdens het lopen van de Audiotour hoor je geluidsfragmenten en zie je beelden die zijn verbonden met de plek waar je op dat moment bent. De audiotour is gratis te downloaden vanaf de website van Laaktheater. De Audiotour is in 2013 door meer dan 100 mensen gedownload. Audiotour Spoorwijk wordt ook veel gebruikt door professionals en stagiaires om Spoorwijk beter te leren kennen.

SMAAK VAN LAAK 2013: PROEF MUZIEK!

Na een eerste succesvolle editie van Smaak van Laak in 2012 was het tijd voor een vervolg. Van 25 tot en met 27 oktober veranderde Laak in een wel heel muzikaal stadsdeel. Muziek op straat, in winkels, woonkamers en natuurlijk ook in het theater! Muziek proeven! Dat heb-ben we drie dagen gedaan. Muziek proeven uit Laak bete-kende muziek proeven uit alle windstreken. Uit Armenië, Joegoslavië, Aruba, Suriname, Brazilië, Israël en uiter-aard ook uit Nederland. Het programma van Smaak van Laak 2013 bestond onder ander uit: een muzikale avond van Pim Roos & Friends met muzikaal talent uit Laak, een braderie en straatfeest op de Goeverneurlaan, een

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

13

muzikale boodschappentour, Expeditie Spoorwijk, con-certen en kleine projecten van Goedlaak (een groep con-servatoriumstudenten wonend in Laak), een jazzcollege van Ruud Bergamin, mondiale muziektours van Brechtje Roos en een lunchconcert. Ook was er een programma voor kinderen met workshops, muziektheatervoorstel-lingen (Klank! van Toren van Geluid (2+) en Vliegende Schotels en Koeienstaarten! (6+)) en een speciaal door geluidskunstenaar Ricardo Huisman gemaakte installa-tie geïnspireerd door geluiden uit Laak. Smaak van Laak werd geopend op vrijdag 25 oktober met de lancering van de Audiotour Spoorwijk. Met Smaak van Laak heb-ben we niet alleen een goede samenwerking opgebouwd met veel muzikanten in Laak, ook hebben we sinds Smaak van Laak 2013 een goede samenwerking met de Ondernemersvereniging Goeverneurlaan. Aan de voor-bereidingen en uitvoeringen van Smaak van Laak 2013 hebben 192 mensen deelgenomen. Het festival is bezocht door bijna 900 mensen.

MET DE LOCOMOTIEF DOOR…

Met de Locomotief door… is een reis door de magische wereld van de Poolse kinderliteratuur. De voorstelling vol Poolse gedichten en legendes werd gemaakt door TeatrZIM in een regie van Mieke de Wit. De voorstel-ling werd gespeeld in het Pools en direct vertaald in het Nederlands. De voorstelling was daarmee toegankelijk voor zowel Poolse, als Nederlandse kinderen en volwasse-nen. De voorstelling is ontwikkeld en in première gegaan in 2012 en is op een kleine tournee geweest in 2013. Op zondag 15 september stond de voorstelling in Emma’s Hof, zondag 6 oktober in het Zeeheldentheater en op zondag 13 oktober in de Leeszaal Rotterdam West. Met de Locomotief door… is verspreid over 2012 en 2013 door bijna 1000 kinderen en volwassenen bezocht.

LAAKS JEUGDTHEATER: ALICE IN WONDERLAND

Het Laaks Jeugdtheater bestaat uit kinderen en jongeren die in Laak wonen en elke week theater- en zangles krijgen in Laaktheater. De groep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar en jongeren in de leeftijd van 12–18 jaar. Elk jaar werken ze toe aan een kerstmusical. Dat was in 2013 Alice in Wonderland. Dit jaar werd de foyer versierd en werd er een high tea verzorgd door een aantal moeders van kin-deren van het Laaks Jeugdtheater. De kerstmusical werd zes keer uitgevoerd en is door bijna 800 mensen bezocht. De adviescommissie van de Cultuurschakel schreef het volgende bij de toekenning van de subsidieaanvraag voor de kerstmusical Alice in Wonderland.

‘ Muziek proeven uit Laak betekent muziek proeven uit alle wind- streken. Uit Armenië, Joegoslavië, Aruba, Suriname, Brazilië, Israël en uiteraard ook uit Nederland’

14LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

15

‘ Het Laaktheater heeft inmiddels haar sporen verdiend als Cultuuranker in de wijk en vormt het culturele hart van het stadsdeel. De kerstmusical draagt daar aan bij door het bijeenbrengen van diverse culturen en leef-tijdsgroepen’ — adviescommissie Cultuurschakel

16LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

17

‘Met de kerstmusical Alice in Wonderland zet het Laaks Jeugdtheater een mooie kersttraditie voort. Het Laaktheater heeft inmiddels haar sporen verdiend als Cultuuranker in de wijk en vormt het culturele hart van het stadsdeel. De kerstmusical draagt daar aan bij door het bijeenbrengen van diverse culturen en leeftijds-groepen. De beoordelingscommissie vindt het een mooi project en een goede ontwikkeling voor de buurt. De commissie waardeert het zeer dat Laaktheater in staat is gebleken families te bereiken die anders nooit in een the-ater komen.’

BIG BANG! LEVENSVERHALEN VAN ELF WERELDVROUWEN

In 2013 gaf Mieke de Wit een aantal theaterworkshops voor een groep vrouwen uit Laak. Na deze workshops bleek al snel dat het voor zowel de vrouwen als Mieke smaakte naar meer. Een aantal vrouwen viel af en er kwa-men nieuwe vrouwen bij tot er een hechte groep van elf vrouwen overbleef. Elke maandagochtend werd er ver-teld, gehuild, gelachen, gezongen, geïmproviseerd en geacteerd. De verhalen van de vrouwen zijn uiteindelijk door Mieke verwerkt in een script. En de repetities voor de uiteindelijke voorstelling zijn begonnen. De uitvoe-ringen van Big Bang! zullen plaatsvinden in het voorjaar van 2014. Big Bang! is mooi voorbeeld van een communi-ty-artsproject. Community-artsprojecten zijn kunst- en cultuurprojecten die we maken samen met inwoners van stadsdeel Laak. Door inwoners van stadsdeel Laak te betrekken bij de activiteiten wordt niet alleen het netwerk van Laaktheater uitgebreid, maar ook nieuw publiek bereikt. Deze eigen projecten worden ook inge-zet om stadsbreed publiek te bereiken. Deze projecten dragen daarom niet alleen bij aan de profilering en zicht-baarheid van Laaktheater, maar laat inwoners van Den Haag ook op een andere en positieve manier kennisma-ken met het stadsdeel.

DE KUNSTBORRELS

Laaktheater organiseert samen met binkvijfhoog jaar-lijks terugkerende cultuurborrels voor kunstenaars uit het stadsdeel. De kunstborrels zijn voor iedereen die zich betrokken voelt bij de kunsten: beeldend kunstenaars, theatermakers, schrijvers, filmmakers en belangstellen-den. De kunstborrel wordt afwisselend georganiseerd in Laaktheater en bij binkvijfhoog in Bink36.

PLURIFORME PROGRAMMERING

In het najaar van 2013 hebben we een start kunnen maken met pluriforme programmering. werken met daarbij een nieuwe communicatie- en marketingstrategie. Het belangrijkste onderdeel van pluriforme programme-ring is het werken met gastprogrammeurs. Inwoners of (zelf )organisaties uit Laak mogen het theater gratis gebruiken voor het organiseren van een culturele acti-viteit en zijn zelf verantwoordelijk voor het werven van publiek. Zodoende leveren we een bijdrage aan de diver-siteit in programmering, zowel in Laak als in Den Haag. De nieuw ingeslagen weg heeft ons al een paar pareltjes

opgeleverd. Dit was zeker de eerste keer dat er een con-cert gegeven is in de kassa en dat kleuters verhalen wer-den voorgelezen in de kleedkamers. Het pand is nog nooit zo veelzijdig gebruikt en heeft niet alleen thea-termakers een onderdak geboden maar aan vele andere kunstenaars met verschillende achtergronden. Zoals de programmeur het hart van een theater is, zo zijn de wijk-bewoners het hart van Laaktheater.

Laaktheater heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het leren kennen van de aanwezige professionele instel-lingen in stadsdeel Laak. Hierdoor zijn nieuwe projecten ontstaan en hebben we ook veel nieuwe inwoners van stadsdeel Laak leren kennen. Veel mensen die in 2013 een pluriform programma hebben georganiseerd zijn via de samenwerkingspartners bij ons binnengekomen.

De (gast)programmeurs van de pluriforme program-mering zijn de belangrijkste schakel in het bereiken van nieuwe doelgroepen. Zij weten zelf het beste waar ze mogelijk publiek voor hun project(en) kunnen vinden en hoe dit publiek het beste te bereiken is. De pluriforme programmering van het seizoen 2013/2014 heeft dit tot nu toe ook uitgewezen. Laaktheater maakt de organisatoren van de pluriforme programmering zelf verantwoordelijk voor het ‘vol’ krijgen van de zaal. De rol van Laaktheater bestaat uit het begeleiden, ondersteunen en adviseren van de programmeurs bij het voeren van hun publiciteit, het organiseren van hun project en de techniek.

Hieronder worden kort een paar voorbeelden van pluri-forme programmering in Laaktheater besproken.

DE CONCERTEN VAN GOEDLAAK EEN INTERNATIONAL COLLECTIEF VAN MUSICI UIT LAAK AFKOMSTIG VAN HET KONINKLIJK CONSERVATORIUM

Goedlaak gelooft dat het maken van muziek verbonden moet zijn aan haar omgeving en aan deze tijd. Wonend en werkend in Laak trekken ze de wijk in om zowel hun dagelijkse als artistieke leven met elkaar samen te brengen. De musici komen uit zes verschillende lan-den. Bij alle concerten wordt de muziek zowel door hen gespeeld als gecomponeerd en vaak gecombineerd met theater, dans, beeldende kunst, video, tekst en andere

‘ De (gast)programmeurs van de pluriforme programmering zijn de belangrijkste schakel in het bereiken van nieuwe doelgroepen. Zij weten zelf het beste waar ze mogelijk publiek voor hun project kunnen vinden en hoe dit publiek het beste te bereiken is’

18LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013

kunstvormen. Uniek aan hun concerten is dat ze gebruik maken van alle ruimtes in het theater, wat de concerten heel dynamisch maakt, dat ze verschillende muziekstij-len presenteren, van opera tot singer-songwriter en dat het heel interactieve concerten zijn, het publiek doet actief mee. Door de concerten van Goedlaak komt er een heel nieuwe doelgroep naar Laaktheater: jonge, hoger opgeleide, in muziek geïnteresseerde (conservatorium)studenten wonend in zowel stadsdeel Laak als de rest van de stad. In het najaar van 2013 hebben er twee concerten plaatsgevonden. Deze concerten zijn in totaal door 56 mensen bezocht.

FILMCLUB LAAK

In het voorjaar van 2013 is er een afstudeeronderzoek uitgevoerd door een student van Hogeschool InHolland naar de belemmeringen en succesfactoren bij het zelf-standig opzetten van een filmclub. In het najaar van 2013 is er vanuit Laaktheater door een groep van zes vrijwil-ligers Filmclub Laak gestart en is er fondsengeld gevon-den voor het aanschaffen van een beamer en een goed scherm. In 2013 zijn er vier bijeenkomsten geweest van Filmclub Laak. En vanaf het voorjaar van 2014 zal Filmclub Laak beginnen met de filmprogrammering. We kiezen heel bewust voor het uitbreiden van de programme-ring met film. Het is een populaire en laagdrempelige vorm van cultuur. Het is dichtbij huis, een kaartje voor de film in Laaktheater is veel goedkoper dan de nor-male bioscoop en naar de film gaan in Laaktheater biedt extra’s, zoals voor- en nagesprekken. Ook biedt Filmclub Laak movie on demand. Organisaties en buurtbewoners in Laak kunnen op verzoek een film vertonen, mits zij zelf voor deze filmvertoning voldoende publiek werven. Hiermee kan de uitbreiding van de programmering met films een belangrijke bijdrage leveren aan de pluriforme programmering van Laaktheater. Zo zijn er al plannen om Poolse films te gaan vertonen.

YO!-FEST VAN ALBERT TENKORANG GOSPELAVOND VOOR JONGEREN

Albert is 12 jaar geleden met zijn ouders uit Ghana naar Nederland gekomen. Hij woont in Laak, is student en in zijn vrije tijd gospelzanger. Door het organiseren van avonden voor jongeren wil hij jongeren een podium bie-den en verschillende culturen met elkaar in aanraking brengen. Zijn wens is dat alle jongeren elkaar vinden in muziek en dans en elkaar inspireren nieuwe talenten te ontwikkelen. Met Yo!-Fest bood Albert een gevarieerd programma vol dans en muziek. Met onder andere optredens van de dansgroep Umad Squad, rapper M.O.G, zangeres Louisa Fofie en de vier gospelkoren Miracle Harmonies, International Central Gospel Church, Christ Apostolic Church en Church of Pentecost. Albert Tenkorang was zelf de gastheer en presentator van de avond. Ook verzorgde Albert met behulp van vrijwilligers eten en drinken na afloop het concert. De avond werd bezocht door 117 bezoekers: jongeren in de leeftijd van 17–22 jaar, met een

voornamelijk Afrikaanse en Christelijke achtergrond die grotendeels in stadsdeel Laak wonen.

VOORSTELLING EN WORKSHOPS O.L.V. YAEL LEVI

Yael Levi is een van de muzikanten van Goedlaak. Zij wilde graag met kinderen uit de wijk een korte muziek-theatervoorstelling maken. Ze heeft met 9 kinderen in 10 weken toegewerkt naar een voorstelling. De kin-deren waren afkomstig van de bso David dak (dak Kindercentra) en van de kerkelijke instelling stek/De Oase. De voorstelling is goed bezocht door ouders, vrienden en familie van de kinderen die doorgaans niet in het theater komen. Door de diversiteit van de kinde-ren, was het publiek een mooie weerspiegeling van de inwoners van het stadsdeel. Dit project is ook weer een mooi voorbeeld van onze samenwerking met de kinder-opvang in Laak.

In 2013 hebben we 29 activiteiten georganiseerd die val-len onder pluriforme programmering. Deze activiteiten zijn door 731 mensen bezocht.

Aansluiting bij stedelijke en landelijke activiteiten

Laaktheater sluit natuurlijk ook aan bij stadsbrede acti-viteiten, zoals 2 Turven Hoog op locatie en Festival De Betovering. Ook heeft Laaktheater in 2013 meegedaan met de landelijke Nationale Voorleesdagen.

2 TURVEN HOOG OP LOCATIE

Elk jaar organiseert Laaktheater met de voorscholen in Laak een festival voor de allerkleinsten met hun ouders of begeleiders: 2 Turven Hoog op locatie. In samenwerking met drie andere Haagse theaters en Stichting 2+ wordt er een programma samengesteld waar ouders met hun kinderen via de voorscholen in Laak naar de voorstellin-gen en kunstinstallaties toe komen. In 2013 vond 2 Turven Hoog plaats op 28 maart. Er waren twee voorstellingen die in totaal door 240 peuters en hun ouders/begeleiders zijn bezocht. Ook 2 Turven Hoog op locatie is een mooi voorbeeld van onze samenwerking met de voorscholen in Laak. 2 Turven Hoog op locatie werd als eerste aangeboden aan de voorscholen. De overige kaartjes zijn verkocht aan vrij publiek.

FESTIVAL DE BETOVERING

De Betovering is het jaarlijkse kunstfestival voor kinde-ren tussen 2 en 13 jaar oud, dat zich afspeelt op ongeveer 40 locaties in Den Haag. Het festival vindt plaats tijdens de herfstvakantie en laat kinderen in hun vrije tijd ken-nis maken met kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk werk van professionele kunstenaars. Verscheidene kunst-disciplines komen aan bod, waarbij de nadruk ligt op de podiumkunsten. Stichting de Betovering wil hiermee bijdragen aan de ontwikkeling van een zo breed mogelijk

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

19

samengestelde groep kinderen. Elk jaar weer is het een feestje in Laaktheater tijdens de Betovering. De voorstel-lingen worden druk bezocht, de workshops zitten vol met knutselende kinderen en er heerst een echte festi-valsfeer in het theater. In 2013 hadden we in Laaktheater de Nederlandse première van de voorstelling Fragiel (Fragile) van Le Clan des Songs, de voorstelling Villa Kakelbont van Theater Gnaffel en de voorstelling Andere Koek van Theatergroep Koeterwaals. Naast de voorstel-lingen werden er beeldende kunst workshops verzorgd door art-s-cool. In totaal hebben 866 kinderen en hun ouders Festival De Betovering in Laaktheater bezocht.

DRAAK IN LAAK NATIONALE VOORLEESDAGEN

Op woensdagmiddag 23 januari 2013 was de aftrap van de Nationale Voorleesdagen. Laaktheater en Popfactory wil-den graag aansluiten bij dit landelijke initiatief door het project Draak in Laak. Draak in Laak was een combinatie

van de muziektheatervoorstelling Dobbe en de Draak en workshops waarbij voorlezen en het bestrijden van laaggeletterdheid de hoofdthema’s waren. Deze voor-stelling en workshops werden gratis aangeboden aan kinderen van 4 jaar en ouder en hun ouders/begelei-ders uit stadsdeel Laak en de Schilderswijk. Als cadeau kregen kinderen ook het boek Dobbe en de Draak mee naar huis. Het publiek bestond uit kinderen en bege-leiders van Clubhuis de Mussen (Schilderswijk), vaders en kinderen van Vadercentrum Adam (Stichting Mooi, Laak), kinderen en hun ouders die voorafgaand aan de voorstelling hebben gegeten in Resto VanHarte (Laak), kinderen en hun voorlezers van de Voorleesexpress (Schilderswijk), kinderen van de buitenschoolse opvang van 2OnderElkaar (Laak) en nog een klein aantal ouders en kinderen dat kwam als vrij publiek. Tijdens de voor-stelling zaten er 144 mensen in de zaal. Aan de work-shops hebben ongeveer 45 kinderen deelgenomen.

Yo!-Fest

‘ Door het organiseren van avonden voor jongeren wil Albert (Yo!-Fest) jongeren een podium bieden en verschillende culturen met elkaar in aanraking brengen’

20LAAKTHEATERDen Haag

Jaarverslag 2013

Verhuur

Laaktheater wordt veel verhuurd vanwege de intieme sfeer en het per-soonlijk contact met het publiek. Kunstenaars geven in onze studio’s individuele of groepslessen. In de foyer smeden bewoners culturele plannen. En maatschappelijke organisaties en bedrijven weten de weg naar ons thea-ter te vinden voor hun seminars, eve-nementen en congressen. Organisaties die in 2013 Laaktheater hebben gehuurd lopen uiteen van de Irakese Culturele Dagen tot aan de kpn. In 2013 lag het aantal bezoekers van culturele pro-grammering op basis van verhuur rond de 4.000 en het aantal bezoekers van commerciële activiteiten op basis van verhuur rond de 1.200.

VERHUUR

LAAKTHEATERDen Haag

Jaarverslag 2013

21 Cijfers

Cijfers

In 2013 ontving Laaktheater meer dan 10.000 bezoekers. Figuur 1 toont hoe de bezoekers van Laaktheater zijn opgebouwd.

FIGUUR 1 in procentenProgrammering professioneel aanbod Programmering amateur aanbod Festivals Culturele programmering op basis van verhuur Culturele activiteiten op basis van verhuur

Een belangrijk onderdeel van de acti-viteiten van Laaktheater is cultuur- participatie- en educatie. Bijna 8.000 kinderen en volwassenen deden mee aan onze culturele activiteiten.

FIGUUR 2 in procentenVolwassenenKunstlessen op school (primair onderwijs) Kunstlessen in het theater (voortgezet onderwijs) Schoolvoorstellingen (primair- en voortgezet onderwijs)Vakantie activiteiten voor kinderen t/m 12 jaar

In 2013 was het percentage van eigen verdienste 29,5%. Een resultaat waar we trots op zijn. Deze 29,5% is opgebouwd uit eigen projecten, recettes, baromzet en indirecte inkomsten.

FIGUUR 3 in procentenRecettes Baromzet Indirecte inkomsten (verhuur, wijkactiviteiten, workshops) Eigen projecten

12

8

26

13

12

10

8

30

52

31

6

37

14

41

22LAAKTHEATERDen Haag

Jaarverslag 2013

Colofon

MEDEWERKERS LAAKTHEATER 2013

Mieke de Wit, directeurLuc Lutz, bedrijfsleiderCatherine Klaverwijden, combina- tiefunctionaris onderwijs en

cultuur, educatieEllen van Beek, publiciteitThomas Walst, hoofd techniekRahima Yahya, huishoudelijke dienst

BESTUUR (OP 31 DECEMBER 2013)

Aad den Burger, voorzitter (a.i.)Roel van der Wal, secretarisMarcel van de Haar, penningmeesterMieke Stubbé, lidAlexandra Oostdijk, lid

OVERIGE MEDEWERKERS

Joanne Mellink, productieleider Smaak van Laak 2013Ernst Drukker, Gerlant de Boer en Gerda Swart, regie en muzikale lei-

ding Laaks JeugdtheaterFerdinand van Duuren, Jeff Ariës en Zaddik Gentille Francis,

Focus Nobo – Vliegende Schotels en Koeienstaarten!

Nico Goezinne, Audiotour SpoorwijkRicardo Huisman, De (Geluids)Smaak van Laak – Smaak van Laak 2013

VRIJWILLIGERS

Paula de Bruin, administratie en kassaPeter Versteegh, bar en website Nico Goezinne, regie Elisa Smits, tuinonderhoud en schminkCatharina van der Rassel, kostuumsMark Beulen, Jehanne Finies, Nicole van den Burg, Naomi

Nieuwkerk, Sander ter Meulen, Farnaaz Jahangier, Minke Postma en Alejandra Cijntje, Pim Roos en Karin Erkens, Smaak van Laak

Leo Lausberg, fotografieSuzanna Agnajanyan, zangPetra Hofland, Esmeranda Handana en Angelique Braam, Alice in

Wonderland- Laaks JeugdtheaterClara Rivière Visier, Georgi Sztojanov, Cristiano Melli, Corné

Roos, Yael Levy, Maya Felixbrodt, Cornelia Zambila, Goedlaak

Lisanne van de Kuijt, Marjon Kruik, Tom Hamoen, Marijke Pawiro,

Marietta Christiaanse, Margriet Snaterse, Filmclub Laak

Marta Bujnowicz-Widerska, Sylwia Zuza Kaminska en Izabela Kotik-

Lukasz, TeatrZIM En tot slot de 50 inwoners van Laak die hun stem en verhaal verleend hebben aan de Audiotour Spoorwijk.

STAGIAIRES 2013

Sheetal Roepchand, studie: cmv Haagse Hogeschool, productie

Smaak van Laak 2013Gulnur, Freya, Lennert, Ladan, Pia en Tim, studie: cmv Haagse

Hogeschool, voorbereidend traject Smaak van Laak 2013

Lisanne van de Kuijt, studie: Media en Entertainment Management

Inholland, afstudeerscriptie over filmclub Laak

Eelke van Woensel Kooy, Irene Jansen, Lizet Wesselman,

Annelijn Reckman, stu-die: Culturele Antropologie Universiteit Leiden, onderzoek naar invloed van kunst op gemeenschaps-vorming in stadsdeel Laak

SAMENWERKINGSPARTNERS

Basisscholen in stadsdeel Laak, middelbare scholen in stadsdeel Laak (Esloo College en Johan de Witt Scholengroep), Haagse Hogeschool, Festival 2 Turven Hoog, Festival De Betovering, Resto VanHarte Den Haag, dak Kindercentra, Participatiecentrum Cromvlietplein, Oase/stek, Stichting Mooi, Vadercentrum Adam, stek/ De Oase en de Voedselbank, Ondernemersvereniging Goeverneurlaan, binkvijf-hoog, Bibliotheek Laakkwartier, de cultuurankers in de stad, Gemeentemuseum Den Haag.

SUBSIDIËNTEN 2013

Fonds 1818, Stichting Boschuysen, Levi Lassen, Stichting Zabawas, Madurodam Steunfonds, Gemeente Den Haag, Stadsdeel Laak, Cultuurschakel en Agentschap nl.

Colofon

LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013Jaarverslag 2013

23

LAAKTHEATER

Ferrandweg 4t2523 xt Den Haag

070 393 33 48www.laaktheater.nl

ONTWERP

de ontwerpvloot

FOTOGRAFIE OMSLAG

Rimanta Tavoraite Mink Pinster

DRUK

Quantes

24LAAKTHEATERDen Haag

Activiteiten 2013 Jaarverslag 2013