Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

36

description

Jaarverslag Go Short - International Short Film Festival Nijmegen 5th Edition - 13-17 March 2013

Transcript of Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

Page 1: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013
Page 2: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

THE BEST OF 5 31. MISSIE, DOEL EN AMBITIES 42. DE CIJFERS 73. HET FESTIVAL 8COMPETITIES EN AWARDS 2013 10INDUSTRY 18FILM EN EDUCATIE 20GO ONLINE 23DOOR HET JAAR HEEN 26COMMUNICATIE EN PR 29FINANCIËN 34BIJLAGE: ORGANISATIE 35

REDACTIE EN PRODUCTIE KIRSTEN RUBER MET MEDEWERKING EN TEKSTBIJDRAGEN VAN LISA TER BERG, ANKE KOENRAADT, ARNE BROEKHOVEN

EN WOUTER JANSEN EINDREDACTIE TEKSTRITME ONTWERP TEUNIS GRAFISCH ONTWERPER FOTOGRAFIE CAMPAGNEBEELD GEMA PEREZ

FOTOGRAFIE JAARVERSLAG NOUT VAN DEIJCK, ROY VAN DEN ING, NICHON GLERUM, SOPHIE DE GROOT, FRANK VAN HEST, ANNE KERVERS ,

EVA LEGET, TWAN PEETERS, CHRISTIAAN SCHULTE SCHULTZ, BIANCA VAN WULFEN

DIT IS EEN UITGAVE VAN GO SHORT INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL NIJMEGEN, POSTBUS 1449, 6501 BK NIJMEGEN. © GO SHORT 2013

INHOUD

UITNODIGING! In dit jaarverslag geven we een impressie van het festival. Het beste is natuurlijk om de sfeer zelf te komen proeven, door films te bekijken en een praatje te maken met een van de aanwezige filmmakers. Dus kom langs! Volgend jaar voor het eerst in april, maar nog steeds op de vertrouwde plek: in en rondom LUX, in het hart van Nijmegen. Zoals altijd met een flinke dosis mooie korte films van talentvolle film-makers uit heel Europa. Tot die tijd kun je iedere woensdag terecht op blog.goshort.nl voor een short shot en verrassen we je misschien wel met een voorfilm!

GO SHORT 6: 9 T/M 13 APRIL 2014

2 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 3: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

De eerste editie van Go Short in 2009 voelt als gisteren. Al kregen we van het daadwerkelijke festival toentertijd zelf maar weinig mee. Ondanks dat we weinig ervaring hadden, hadden we een helder doel en veel passie. Achter de schermen waren er soms momenten van chaos, maar gelukkig was daar aan de voorkant niet veel van te merken. Voordat we het wisten waren de vier dagen voorbij. Wat volgde was een regen van positieve berichten en enthousiasme. We voelden ons welkom en natuurlijk zeer trots. Aan de keuze voor kort twijfelden we geen moment. Al snel volgden ideeën voor een nóg betere tweede editie. De afgelopen jaren wist Go Short zichzelf steeds te verbeteren. Het programma groeide, er kwamen zalen en dagen bij en de orga-nisatie professionaliseerde zich. De afgelopen vijf jaar werkte Go Short hard om haar naam op de kaart te zet-ten. Inmiddels mogen we met gepaste bescheidenheid zeggen dat het festival geliefd is bij zowel een groot publiek als bij filmmakers en mensen uit het filmcircuit. We zien het publiek ieder jaar groter worden: van 3.696 bezoekers in het eerste jaar naar 16.482 bezoekers in het vijfde. Met het festival en succes-volle projecten door het jaar heen – zoals de Voorfilm Moet Terug – is Go

Short inmiddels een landelijk exper-tisecentrum voor de korte film. Niet alleen in Nederland, ook in het buiten-land is de waardering voor Go Short hoog. Met een groot aantal Europese (korte) filmfestivals heeft Go Short niet alleen een collegiale, maar ook een vriendschappelijke band opgebouwd. Voor filmmakers is selectie op Go Short en het winnen van een prijs een steeds belangrijkere erkenning.

Wij kijken terug op een meer dan ge-slaagde vijfde editie. Natuurlijk bracht het huidige bezuinigingsklimaat ook

bij ons de nodige onrust en onzeker-heid met zich mee en moesten we meer scherpe keuzes maken dan ooit. Desalniettemin konden we – met hulp van een stevig team, creatieve partners en heel veel geweldige vrijwilligers – een programma presenteren bomvol kwaliteit, energie en ambitie. Zonder twijfel het mooiste van vijf jaar Go Short. Wij beloven bij dezen om ook de komende vijf jaar te blijven verrassen!

Lisa ter Berg & Kirsten Ruber

THE BEST OF 5!

GO SHORT VRIJWILLIGERSRichard Kofi (24 jaar)

Doet mee: sinds 2011Ervaringen: Kreeg een rol in een videoclip en leerde veel nieuwe mensen kennen. “Dit is de derde keer dat ik meedoe en ik kan garanderen dat het ontzettend leuk is om mee te werken aan Go Short. In de voorgaande edi-ties heerste er op het festival een ontspannen informele werksfeer. Hierdoor leer je de mede-werkers en vrijwilligers van het festival goed kennen, maar kan het ook dat je aan de praat raakt met regisseurs, acteurs en het publiek. Voor je het weet beland je in een videoclip of hou je er leuke vriendschappen aan over!”

GS JRVRSLG 2012-2013 3

Page 4: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

MISSIE Go Short jaagt aan, verbreedt en verdiept de korte film en het kortefilm-klimaat.

DOEL1. Go Short toont een kwalitatief overzicht (selectie) van de korte film. Daarmee fungeert het filmfestival als gatekeeper naar het publiek.2. Go Short stimuleert de zichtbaarheid en de bekendheid van het medium korte film.3. Go Short stimuleert ontmoeting en dialoog.

1/ MISSIE, DOEL EN AMBITIES

UNIEK EN VEELZIJDIGGo Short biedt als enige filmfestival in Nederland een breed overzicht van de korte film. Het festivalprogramma bestaat uit een competitie voor recente Europese korte films en een veelzijdige randprogrammering waarin plek is voor zowel klassiekers als voor de allernieuwste ontwikkelingen. Het programma wordt vertoond in de filmzaal, maar ook online, via mobiele platforms en in de openbare ruimte. Het program-meren en ontwikkelen van concepten gebeurt in samenwer-king met een groot aantal partnerorganisaties uit binnen- en buitenland.

JONG TALENTHet festival is een kweekvijver voor nieuw talent. Daarbij verliest het festival gevestigde namen niet uit het oog. Go Short vindt het belangrijk om een platform te bieden voor nieuw talent en hen in contact te brengen met de internatio-nale filmwereld. Dit gebeurt door opdrachten aan studenten te geven, maar ook door hun werk te vertonen. De intensieve samenwerking met filmscholen, universiteiten en kunstaca-demies zorgt voor een innovatief aanbod dat steeds weet te verrassen.

Talent, ambitie, lef en veelzijdigheid, dat zijn kernwoorden die passen bij korte film. Kort is hét medium bij uitstek van jonge filmmakers aan het begin van hun carrière. De afgelopen jaren zag Go Short de korte film in no time groeien in populariteit. In een maatschappij waarin traditionele manieren van cultuurconsumptie veranderen, de lijnen tussen gebruikers en producenten vervagen en online media een grote rol spelen is de korte film een kunstvorm die blijft boeien, een nieuw publiek weet te bereiken en zich moeiteloos kan aanpassen aan iedere vertoningsplaats.

ONDERZOEKOok dit jaar deed Go Short onderzoek naar de mening van haar publiek en gasten. Hieraan deden 532 respondenten mee. Uit dit grote publieksonderzoek bleek dat de verhouding tussen man en vrouw nagenoeg gelijk was (44,7% man en 55,3% vrouw), Go Short met name hoog opgeleide bezoekers trekt (87%) en dat het festival landelijk bereik heeft (45%). Professionele bezoekers op basis van accreditatie ontvingen een aparte vragenlijst en het festival evalueerde uitgebreid met partners, vrijwilligers en personeel. Op verschillende plekken in dit jaarverslag zijn enkele reacties te lezen.

“Het festival biedt een uitstekend overzicht van de korte film in Europa.” Uit: gastenonderzoek 2013

4 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 5: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

Nieuw! Ambities komende editie (2014) Stijging van het aantal bezoekers naar 18.000 Stijging van de publieksinkomsten naar 11% van de

festivalbegroting Stijging van de eigen inkomsten naar 37% van de

festivalbegroting Bereik van 100.000 mensen voor activiteiten door

het jaar heen Stijging van de bezettingsgraad tijdens reguliere

voorstellingen naar 55% Groter bereik in het basisonderwijs – naar minimaal

7 gemeentes Minimaal 50% niet eerder in Nederland vertoonde films

in het hoofdprogramma (competitieprogramma) Verdere versteviging van het draagvlak van het festival

en stimuleren van de lokale economie door middel van samenwerking met rond de 40 lokale en regionale bedrijven, instellingen, kleine zelfstandigen en individuele personele inzet

Bovenstaande ambities voegen we toe aan de eerder opgestelde ambities voor 2014 (vastgesteld in 2010 en 2012):

Stijging van het aantal bezoekers naar 15.000 (in 2013 behaald)

Stijging van de recette naar 10% van de festivalbegroting (in 2013 behaald)

Stijging van het aantal professionele gasten op basis van accreditatie naar 400

Volledige inzet van extra zaal en 5e festivaldag (in 2012 behaald)

Ondanks de uitbreiding in zalen en dagen, handhaven van een minimale bezettingsgraad van 34%

Vergroting van het bereik binnen het lager en middelbaar onderwijs en uitbreiding van de lesprogramma’s

Publiceren van een volwaardige festivalcatalogus voor de internationale markt (behaald in 2011)

Handhaven van structurele financiële ondersteuning van lokale en regionale overheid

Stabiele financiële basispositie uit eigen inkomsten Het op peil houden van het aantal ontmoetingsmomenten

tussen filmtalent en publiek ter bevordering van de publieke kennis over korte film (rond de 80)

Het op peil houden van het aantal ontmoetingsmomenten tussen filmmakers onderling, of tussen talenten en gevestigde filmmakers ter bevordering van hun talent- ontwikkeling en netwerk (rond de 50)

Nieuw! Langetermijnambities 2017 Stijging van het aantal bezoekers naar 22.500,

waarvan 18.000 festivalbezoekers Stijging van het aantal professionele gasten op basis

van accreditatie naar 600, waarvan 100 internationaal Stabiele financiële basispositie:

begroting van 10% in 2013 naar 13%

exploitatierekening) van de jaarbegroting van ongeveer 32,5% in 2013 naar 43%

van lokale en provinciale overheid Ondanks eventuele uitbreiding in zalen en dagen een

minimale bezettingsgraad van 34% behouden Het bereiken van lager en middelbaar onderwijs middels

lesprogramma’s Minimaal 50% niet eerder in Nederland vertoonde films

in het hoofdprogramma (competitieprogramma) Kleinschalige distributieactiviteiten door het jaar heen Bereik jaarrond activiteiten van 200.000 Status van een ‘Oscar nominerend’, of ‘Prix UIP

nominerend’ filmfestival krijgen

KORTE FILM? GO SHORT!Go Short is bij uitstek een expertisecentrum voor de korte film. De organisatie maakt deel uit van het Europese netwerk van filmfestivals, bouwde de afgelopen jaren een groot in-ternationaal relatiebestand op en heeft een archief vol films. Dit leidt ertoe dat Go Short door het jaar heen vaker gevraagd wordt te programmeren voor filmhuizen, festivals en evene-menten.

EUROPESE SAMENWERKINGGo Short werkt samen met filminstituten, onderwijsinstellin-gen, productiehuizen, media, filmhuizen en aanverwante cul-turele instellingen uit heel Europa. De samenwerking varieert van het gezamenlijk opzetten van een educatief programma tot het uitwisselen van elkaars distributiekanalen. Dit maakt en houdt het festival interessant, dynamisch en professioneel aantrekkelijk. Bovendien bereikt het festival op deze manier een groter publiek.

AMBITIESDe afgelopen jaren maakte Go Short een ongekende groei mee. Niet alleen het aantal bezoekers steeg explosief, ook de organisatie professionaliseerde zich. Na een spannende vijfde editie, waarbij het budget voor het eerst nagenoeg gelijk bleef aan het voorgaande jaar, formuleert het festival haar ambities voor de komende periode dan ook sterk alsmede realistisch. Ondanks dat Go Short inzet op een gestage groei in het aantal bezoekers, anticipeert het festival in een verdergaande terug-loop van de geijkte subsidiegelden. Om het budget toereikend te houden voor een organisatie in groei staan nieuwe finan-cieringsvormen en het genereren van eigen inkomsten nog steeds bovenaan de actielijst.

GOSHORT JAARVERSLAG 2012-2013 5

Page 6: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

KEEPIN ’IT SHORT SINDS 20095 JAAR GO SHORT

We haalden 8.365 films uit onze postbus We groeiden van 3.696 naar 16.482 bezoekers We lieten 327 films in première gaan We maakten vijf bijzondere affiches We gaven 39 studenten of net afgestudeerden

een inspirerende stageplek

RETROSPECTIEVEN EN THEMAPROGRAMMA’S:

Maker in Focus:Jens Jonsson (2009), Simon Ellis (2010), Dutch Talent: Danyael Sugawara, Arne Toonen en Hanro Smitsman (2011), Daniel Mulloy (2012), Autour de Minuit (2013)

Land in Focus:IJsland (2009), Roemenië (2010), Portugal (2011), Polen (2012), Zweden (2013)

Thema: The Surrealist Eye (2009), Short Invaders: Sci Fi Shorts (2010), Stop-Motion (2011), Music & Film (2012), Milestones (2013)

Een greep uit de specials: Masters Go Short (2009), Goal! Voetbal Shorts (2010), Cinepoems (2011), Max Hattler (2012), 5 Years Go Short (2013)

2009Burgemeester Thom de Graaf opent de eerste editie op 18 maart.

2009Gast van het jaar Jens Jonsson en festivalambassadeur Waldemar Torenstra geven een workshop regie.

2010Masterclass Rutger Hauer

2012Daniel Mulloy

2011Dutch Talent

2013Satellietfestival in Maastricht

6 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 7: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

2009 2010 2011 2012 2013 groei

t.o.v. 2012

editie 1 2 3 4 5

festivaldagen 4 5 5 5 5

aantal filmzalen in LUX 4 4 4 5 5

inzendingen 729 1.188 2.046 2.153 2.249 + 4%

vertoonde titels 172 225 280 324 287 – 11%

filmvoorstellingen 64 97 135 151 152 + <1%

films in competitie 107 130 128 121 92 – 4%

Q&A’s tijdens festival 37 54 51 71 96 + 35%

online filmaanbod (aantal films) 10 10 10 25 52 + 108%

bezoekers alle activiteiten Go Short 3.696 9.320 11.962 14.384 16.482 + 15%

bezoekers tijdens het festival 3.696 8.750 10.924 11.628 14.167 + 22%

bezoekers filmvertoningen 2.283 4.314 6.313 7.030 7.706 + 10%

bezoekers randprogramma’s 1.413 5.006 5.649 7.354 8.776 + 19%

gemiddelde bezettingsgraad festival 34% 46% 45% 45% 50% + 5%

bereik scholen educatieprogramma – 10 8 17 12 –30%

bereik scholieren – 337 710 1.255 1.629 + 30%

gasten 152 211 320 346 370 + 7%

gasten nationaal 118 172 269 271 315 + 16%

gasten internationaal 34 37 51 75 55 – 27%

pers 11 31 42 32 33 + 3%

bezoekers door het jaar heen 120 570 3.303 2.238 2.315 + 3%

bezoekers voorfilm-projecten – – 741 42.672 83.740 + 96%

omzet ! 212.321 ! 307.294 ! 382.929 ! 413.790 ! 448.402 + 8%

recette ! 5.600 ! 14.491 ! 20.472 ! 26.204 ! 37.345 + 43%

2/ DE CIJFERS

GS JRVRSLG 2012-2013 7

Page 8: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

DE OPENINGOp woensdagavond 13 maart werd de vijfde editie van Go Short feestelijk geopend in het bijzijn van de Nijmeegse wethouder Henk Beerten en de Zweedse ambassadeur Håkan Emsgård. Emsgård verraste iedereen met zijn interview-vaardigheden toen hij in het kader van het retrospectief rondom de Zweedse film in gesprek ging met filmmaker Ronnie Sandahl, die zijn film The Route 43 Miracle presen-teerde in het openingsprogramma. Naast het voorproefje van het themaland Zweden was er speciale aandacht voor de Nederlandse animatiefilm Fallin’ Floyd van Albert ’t Hooft en Paco Vink, die een wereldpremière beleefde in het openings-programma.

In een andere zaal werd de vijfde festivaleditie geopend met een reeks vijftien minuten durende Inspiration Talks waarin een viertal inspirerende sprekers de toekomst van de korte film blootlegden. Filosoof en schrijver Rob Wijnberg trapte af, gevolgd door interdisciplinair filmmaker Floris Kaayk en Strawberry Earth-oprichtster Mette te Velde. Bart Rutten, conservator van het Stedelijk Museum, was helaas verhinderd. Hierdoor kwam de laatste plek vrij voor Tim Vermeulen. Ver-meulen is docent voor Televisie bij Algemene Cultuurweten-schappen. Tevens is hij één van de belangrijkste denkers over het metamodernisme.

HIER GAAT HET OM: COMPETITIES MET DE NIEUWSTE KORTE FILMS!De zogeheten Call For Entry, oftewel de open oproep voor het insturen van films, en de vele festivalbezoeken leverden een berg inzendingen op. Go Short ontving maar liefst 2.249 films. Na vele kijkuren en een streng selectieproces selecteerde het team 92 films voor een van de competities. In totaal bevatte de competitie 51 premières en werden 26 Europese landen vertegenwoordigd. Van Portugal, via Bulgarije naar Estland. Van animatiefilms en documentaires tot kunstfilms en korte fictiefilms. Naast films van recent ontdekte filmmakers was er plek voor nieuw werk van bekenden van het festival, zoals Jens Assur en Esther Rots. Vanzelfsprekend voldeden alle films aan de basisvoorwaarden voor deelname: ze waren niet langer dan 40 minuten, van Europese afkomst en maximaal 18 maanden oud. De jury’s hadden als taak om de winnaars te bepalen. Dit jaar voor het eerst zonder nominaties, zodat het voor alle filmmakers spannend bleef wie er met de prijzen vandoor zou gaan. De NTR reikte aan de winnaar van ieder genre een prijs uit van ! 1.000,-.

BROEDPLAATS VOOR NIEUW TALENTBreaking Ground is hét platform voor de Europese studen-tenfilm. De Utrechtse organisatie werkte ook dit jaar samen met Go Short en selecteerde voor ons twintig films voor de Breaking Shorts studentencompetitie. De competitie fungeer-de opnieuw als een showcase voor nieuwe talentvolle film-makers van academies uit heel Europa. Stichting Dioraphte reikte een stimuleringsprijs uit van maar liefst ! 5.000,-. Een prijs die veel mogelijkheden bood voor een nieuwe productie of verdere ontplooiing van talent.

3/ HET FESTIVALGo Short is een filmfestival met een competitieprogramma voor de nieuwste korte films, een uitgebreide randprogrammering, een programma voor filmprofessionals én een veelzijdig educatieprogramma. Naast films kijken kun je bij Go Short terecht voor interessante discus-sieprogramma’s, gesprekken met filmmakers, interviews, workshops en lezingen. Dit alles maakt het festival tot een platform, een ontmoetingsplaats en een leeromgeving voor filmprofessionals, scholieren, studenten en filmliefhebbers van álle leeftijden.

Inspiration Talks: Filosoof Rob Weinberg over de rol die korte film heeft in onze vluchtige maatschappij.

8 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 9: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

HET PUBLIEK BEPAALT

Misschien wel de belangrijkste mening van allen: de publieksstem. Op een stemformulier konden bezoekers een cijfer geven aan de films in het bezochte blok. Go Short publiceerde dagelijkse tussenstanden op haar website en op de infoschermen op het festivalterrein. Ook dit jaar was het een spannende strijd, waarbij het publiek vooral hoge cijfers gaf aan documentaires. De hoogst gewaardeerde film was de Nederlandse docu-mentaire Ik Stond Erbij. Filmmaker Niels van Koevorden en producent Hasse van Nunen ontvingen tijdens het programma Publieksfavorieten op zondagmiddag de felbegeerde publieksprijs.

SHORTS VAN NEDERLANDSE BODEMGo Short selecteerde de beste twintig films van eigen bodem voor de Nederlandse competitie. Deze jaarlijks terugkerende competitie zette de Nederlandse korte film in de spotlight en gaf een goed overzicht van wat er in ons land gemaakt wordt. Daarnaast zag Go Short het als haar taak om korte films van eigen bodem te vertonen in een internationaal kader. Binnen dit kader reikte een jury, bestaande uit vijf vakmensen uit de binnen- en buitenlandse filmwereld, een prijs uit voor de bes-te Nederlandse film. De Nederlandse competitie was ook dit jaar erg populair, zowel bij het publiek als bij de internationa-le programmeurs en gasten. Naast de competitieprogramma’s, waarin slechts een deel van de Nederlandse producties te zien waren, bood Go Short in de Video Library een totaalover-zicht van alle inzendingen uit Nederland: het Dutch Platform. In totaal waren er bijna 280 titels beschikbaar voor screening. Meer hierover is te lezen in hoofdstuk 4.

“Het was mijn eerste keer in Nijmegen. Ik vond de sfeer in LUX heel gezellig. Een mooie variatie aan films. Ik had graag nog meer willen zien!” Uit: Publieksonderzoek 2013

TOP 5 VAN HET PUBLIEK

1. Ik Stond Erbij Niels van Koevorden, documentaire, Nederland

2. Dicte Jesper Dalgaard, documentaire, Denemarken

3. Facing Animals Jan van IJken, documentaire, Nederland

4. Fallin’ Floyd Albert ‘t Hooft en Paco Vink, animatie, Nederland

5. Crossed Out Roberto Duarte, documentaire, Zweden

GS JRVRSLG 2012-2013 9

Page 10: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

EUROPEAN COMPETITION

FOR BEST: FICTION / DOCUMENTARY / ANIMATION / ART FILM

Aantal films: 60Jury: Gaia Meucci (Italië), Michael Krotkiewski (Zweden), John Anderson (Verenigde Staten), Sydney Neter (Nederland) en Laila Pakalnina (Letland)Prijzen: 4 x NTR Go Short Award for Best European Short Film t.w.v. ! 1.000,-, uitgereikt tijdens de Go Short Awards op zaterdagavond 16 maart in LUX

WINNER: FICTION Till Nowak, Duitsland The Centrifuge Brain Project

Jury:“A topsy-turvy trip into alternative physics. This film surpri-ses, takes you on a fun ride, makes you laugh and makes you think. It turns defying gravity into a virtue. It may even turn your life upside down!”

WINNER: DOCUMENTARY Gabriel Mascaro, Brazilië - Spanje Ebb & Flow

Jury:“A highly visual hands off, yet intimate look into the life of a deaf , single father, whose demanding young daughter is the center of his daily life. We were moved by his struggle and frustrations and appreciated that the director never allowed the charismatic character to become an object of pity.”

WINNER: ANIMATION Franck Dion, Frankrijk Edmond Was a Donkey

Jury:“The jury chose this film because of its beautiful muted palette of colours, which matched the understated emotions of the main character who defies convention in search of his true nature. The powerful ending leaves you shattered in your seat. Don’t be an ass, go see this movie!”

WINNER: ART FILM Thibault Le Texier, Frankrijk The Human Factor

Jury:“The jury chose this film because we are not robots, some-thing worth remembering in a world of corporate think. Beneath the academic historical facade you find a humani-zing message. It pretends to be a period piece, but is really a mirror of our own times and reaffirms our belief that the human factor cannot be replaced.”

COMPETITIES EN AWARDS 2013

Thibault Le Texier neemt de NTR Go Short Award in ontvangst

10 GOSHORT JAARVERSLAG 2012-2013

Page 11: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

BREAKING SHORTS

EUROPEAN COMPETITION FOR BEST STUDENTFILM

Aantal films: 20Jury: Mikko Mällinen (Finland), Kees Brienen (Nederland), Lisa Linde Nieveld (Nederland), Daniel Elliott (Verenigd Ko-ninkrijk) en Simon Ellis (Verenigd Koninkrijk)Prijs: Dioraphte Encouragement Award t.w.v. ! 5.000,-

WINNER Anna Frances Ewert, Duitsland Endless Day

Jury:“A refreshingly simple and confidently crafted portrait of a condition we all experience to some degree in our lives. The marriage of striking visual compositions with the intimate observations of a sleep deprived narrator, make a compel-ling tale on the nature of insomnia.”

SPECIAL MENTION Sam de Jong, Nederland Magnesium

Jury:“The jury was taken by the plight of the central character, brutal camera, sound and edit. We felt every beat of the character’s heart, the film captivated us from the very begin-ning until the very end.”

AUDIENCE AWARD

Aantal films: 92Prijs: Go Short Audience Award

WINNER Niels van Koevorden, Nederland By Her Side

DUTCH COMPETITION

Aantal films: 20Jury: Mikko Mällinen (Finland), Kees Brienen (Nederland), Lisa Linde Nieveld (Nederland), Daniel Elliott (Verenigd Ko-ninkrijk) en Simon Ellis (Verenigd Koninkrijk)Prijs: VEVAM Go Short Award voor beste Nederlandse korte film t.w.v. ! 2.500,-

WINNER Jeroen Offerman, Nederland To Become, Shift, Transfer, Copy and Erase JANET LEIGH

Jury:“The jury likes to encourage filmmakers to take risks and experiment in the language of the moving image, especially with regard to the short film where there is so much freedom. This film examines and deconstructs the grammar of one of cinema’s most iconic scenes, challenging the viewer’s expecta-tions by reinterpreting its craft from different perspectives.”

YOUTH AWARD

Aantal films: 10Jury: Martijn Schaper (15), Noah Hulskotte (15), Carlijn Spij-kers (14), Thijn Meijer (14) en Siem Steinmann (14)Prijs: Go Short Youth Award

WINNER Guillaume Delaperriere, Frankrijk Lisboa Orchestra

Jury:“We thought Lisboa Orchestra stands out of all the other films we saw; the film is in a sense very familiar but also surprising. After watching the film we were impressed. Lisboa Orchestra succeeded in presenting a symphony of different and powerful rhythms of one day in the city – rhythms that captured and moved us. The experiment with silent moments, in combina-tion with different sounds, rhythms and images mixing up in divers ways while representing a spectrum of urban moments is striking. We left the theatre with a kind of satisfaction.”

Hans Bosscher (VEVAM) over-handigt de award aan de verraste winnaar Jeroen Offerman

GOSHORT JAARVERSLAG 2012-2013 11

Page 12: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

In het randprogramma neemt Go Short ieder jaar drie vaste programma’s op: een focus op het oeuvre van een regisseur of productiebedrijf, een selectie van korte films uit een specifiek land en een programma dat zich richt op films rond een bepaald genre of thema. In deze programma’s toont Go Short een overzicht van klassieke en recente korte films en organiseert het festival tal van randactiviteiten.

SWEDISH SHORTS

Een reis door het meest fascinerende filmlandschap van Europa

Met zwaargewichten als Ingmar Bergman en Lasse Hallström is Zweden zonder twijfel een van de meest interessante landen op het gebied van film. Zweden is al sinds het begin van Go Short prominent aanwezig in de selectie. In de vorige editie wonnen maar liefst drie Zweedse producties een Go Short Award en kreeg één film een eervolle vermelding van de jury. Afgelopen festival was het dan ook hoog tijd voor een retrospectief.

Met zestien films verspreid over drie indrukwekkende programma’s nam Go Short haar publiek mee door het land van IKEA, de midzomernacht en Pippi Langkous. Een ontdek-kingstocht langs het fascinerende landschap, de introverte bevolking en het speciale gevoel voor humor van onze noorderburen. Het publiek ontving het filmprogramma lovend. Daarnaast kreeg het programma voorafgaande aan het festival veel aandacht in de pers. Er waren films te zien van voor ons reeds bekende filmmakers – zoals Jens Jonsson, Patrik Eklund en Jonas Odell –, maar er was ook veel ruimte voor nog niet eerder (door ons) ontdekt talent, zoals Johanna Bernhardson en Ronnie Sandahl.

Zweden werd goed vertegenwoordigd op het festival door filmmakers en andere representanten: er waren regisseurs aanwezig bij de vertoningen, de Zweedse ambassadeur was bij de opening en De Filmkrant organiseerde een talkshow in het festivalpaviljoen met filmmakers Ronnie Sandahl (The Route 43 Miracle) en Robin Färdig (When I Can’t Sleep I Talk to the Night Watch). Het laatste leverde een enerverend gesprek op waarin de diverse achtergronden en standpunten van de makers goed tot uitdrukking kwamen. In de samenstel-ling van het filmprogramma kreeg Go Short hulp van het internationale korte filmfestival in Uppsala, dat haar archief openstelde. Daarnaast zorgden het Zweeds filminstituut en de Zweedse ambassade onder meer voor reisbudget voor filmma-kers en een aantal borrels waar men elkaar kon ontmoeten.

IN FOCUS 2013

“De verhouding tussen korte film en feature film is hetzelfde als de verhou-ding tussen poëzie en roman. Ik zie mezelf als dichter en daarom maak ik liever korte films.” Robin Färdig

Ronnie Sandahl te gast in de Filmkrant Talkshow met het thema Zweden.

12 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 13: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

AUTOUR DE MINUIT

Pioneers of Animation

Voor het eerst in vijf jaar nodigde Go Short een productiebe-drijf uit om zich te presenteren in een retrospectief. Het inter-nationaal hooggewaardeerde Parijse bedrijf Autour de Minuit was te gast en vulde twee programma’s met hun politiek geëngageerde animatiefilms die van het scherm af spatten. Films als Logorama (H5), The External World (David O’Reilly) en 4 (Edward Salier) waren al te zien op eerdere edities van Go Short. Naast een programma met de beste producties van eigen hand was er een tweede programma met films uit de distributiecatalogus van het bedrijf. Oprichter en creatief directeur Nicolas Schmerkin was helaas verhinderd waardoor de initieel geplande masterclass spijtig genoeg niet door kon gaan.

MILESTONES

2013 was het jaar dat de organisatie de vijfde editie van Go Short vierde. Vijf jaar: de eerste mijlpaal voor het festival. Een mooi moment om de oorsprong te onderzoeken en terug te kijken in de geschiedenis van de korte film. Het festival deed dit door een omvangrijk programma van dertig films neer te zetten rondom mijlpalen in honderd jaar korte film. Go Short werkte hierin samen met het International Short Film Festival Leuven. Naast de internationale mijlpalen toonde Go Short Nederlandse klassiekers in een apart programma dat het festi-val maakte in samenwerking met EYE. Beide onderdelen wer-den voorzien van lezingen. Zo voorzag Dirk van der Straaten (filmprogrammeur De Balie) internationale films als Le Voyage dans la Lune (George Méliès) en Coffee and Cigarettes (Jim Jarmush) van context en deed Romy Alberts (EYE) dit bij het Nederlandse programma. Bij het filmfestival van Leuven was reeds een publicatie verschenen met foto’s en uitgebreide beschrijvingen van de dertig films en bijbehorende regisseurs; een interessant naslagwerk bij het programma, dat te koop was bij de festivalkassa.

Filmroute als extraatjeOp verschillende locaties van de Nijmeegse Openbare Bibliotheek waren mijlpalen – gekozen door Nederlandse filmprominenten – te zien. Onder andere acteur Waldemar Torenstra en actrice Anna Drijver vertoonden er hun favoriet uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Live muziek bij de Nederlandse mijlpaal De Mésaventure van een Fransch Heertje Zonder Pantalon aan het Strand te Zandvoort.

Lezing Milestones door Dirk van der Straaten.

GS JRVRSLG 2012-2013 13

Page 14: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

5 JAAR GO SHORT: TERUG OP HET DOEKHet jubileum gaf reden voor een klein feestje, ook voor de programmeurs. Hun favoriete korte films van de afgelopen jaren waren tijdens dit festival opnieuw te zien. Een greep uit de twee programma’s:

Zand, Joost van Ginkel, 2008 Van Ginkel won twee opeenvolgende jaren een Go Short Award. Anno 2013 is van Ginkel een van de meest geliefde regisseurs van Nederland en heeft hij een Gouden Kalf op zak.

Believe, Paul Wright, 2009De ultieme favoriet van de organisatie en de selectiecommissie.

Two Birds, Rúnar Rúnarsson, 2008Een van de korte films die de initiatiefnemers van Go Short in het prille begin ervan overtuigden dat de korte film een meerdaags festival verdiende.

INTERNATIONAAL GEWAARDEERDOok dit jaar waren prijswinnende films van andere festivals te zien tijdens Go Short. De organisatie trakteerde het publiek op onder meer BAFTA-winnaar The Making of Longbird en de festivalhit Fresh Guacamole. In samenwerking met ShortsTV presenteerde Go Short twee programma’s met genomineerden voor de Amerikaanse Academy Award voor beste korte film. Deze Oscarwaardige films bleken ook in Nijmegen populair. Tot groot genoegen van ShortsTV’s CEO Carter Pilcher, die aanwezig was om te vertellen over de selectieprocedure bij de meest veelbesproken filmprijzen ter wereld.

SUPER SUNDAYVoor de laatste festivaldag, ook bekend als Super Sunday, ver-anderde Go Short de samenstelling van de filmprogramma’s. Naast de Best of-programma’s met prijswinnaars en publieks-favorieten waren er genreblokken voor liefhebbers. De jury werd voorgesteld in het programma Meet The Jury, met onder andere de alom bekroonde film Soft van jurylid Simon Ellis en de documentaire Papa Gena van Laila Pakalnina.

OVERIG

“Thank you for putting on such a great selection of screenings. I only regret that it went so fast and that I was too busy with the jury to catch more retrospective screenings I’d have loved to have seen.” Simon Ellis, regisseur

14 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 15: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

NIEUW! GO MAASTRICHT Samen met partner Made In Europe organiseerde Go Short in het Maastrichtse filmhuis Lumière een tweedaags satellietfestival. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart kon het publiek naar maar liefst vijf filmprogramma’s, een masterclass van regisseur Hanro Smitsman en producent Marc Bary en een interlokale filmcompetitie. In totaal bezochten 498 mensen het evenement. Een opkomst om trots op te zijn. Tevens behaalden Go Short en Made In Europe het doel om naast een breed publiek en filmmakers uit de regio Maastricht ook filmfanaten uit het nabije België en Duitsland aan te spreken.

VAN EIGEN BODEM Onder de noemer Homegrown vertoonde Go Short zes films uit de regio Nijmegen. Hiermee ondersteunde het festival lokaal filmtalent en gaf het de makers een groot publiek en een internationaal platform.

PODIUM VOOR JONGE MAKERSGo Short biedt een platform voor nieuw talent en brengt jonge makers in contact met de internationale filmwereld. Ieder jaar krijgt de Arnhemse kunstacademie ArtEZ een speelveld op het festival. Dit jaar kregen studenten van de opleiding Interactive Media Design de opdracht om het festivalprogramma op een innovatieve en publieksvriende-lijke manier te presenteren. Dit resulteerde in het ontwerp van een exclusieve en originele applicatie voor smartphone en tablet, waarmee het publiek films kon beoordelen. De applicatie presenteerde de scores hiervan in grafische weergaven. De winnende films kregen naast een award tevens een 3D-print van deze publieksbeoordeling. Ook de Utrechtse kunstacademie (HKU) had dit jaar weer een vaste plek op het festival. De afstudeerders bezorgden Go Short twee prachtige filmprogramma’s, waarmee de academie weer garant stond voor een nieuwe lichting talent.

48 UUR VOL INSPIRATIEHoewel Go Short met name professionele producties ver-toonde, was er ook plek voor films gemaakt door amateurs en semi-professionele filmmakers. Het competitieve 48 Hour Film Project was bij uitstek hét podium voor deze filmmakers om krachten te bundelen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Het concept waarbij filmmakers binnen 48 uur een film maken, trok deelnemers uit heel Nederland en zorgde ook dit jaar voor een geweldige filmsfeer in de stad. Natuurlijk kre-gen alle drieëntwintig films een première tijdens het festival.

Winnaar 48 HFP 2013

GS JRVRSLG 2012-2013 15

Page 16: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

MEER DAN FILM

FESTIVALSFEER IN HET PAVILJOEN

Een échte festivalplek, op en top Go Short, dat was het festivalpavil-joen op het Mariënburgplein. Het gebouw bestond uit twee ruimtes die naar wens aan elkaar verbonden konden worden. De hoofdruimte was een gezellige ontmoetingsplek met zitjes en een leeshoek. Het gerenommeerde team van The Fuzz zorgde voor de lekkerste espresso’s, biologische sapjes en speciale biertjes. Iedere avond kookten de Wereldkoks een verrassend diner. De andere ruimte werd onder meer ingezet voor workshops, interviews, het campusprogramma, de filmquiz en de live-opname van de Go Short-uitzending van het VPRO radiopro-gramma De Avonden.

EXTRAPOOL LIVE CINEMA

Performance-werkplaats Extrapool sloot aan op het festivalthema Zweden en bracht een programma rondom ‘sweding’; een term voortkomend uit Michel Gondry’s film Be Kind Rewind. In opdracht van Extrapool cureerde de Zweedse regisseur Jonas Ohlsson een live cinema-evenement met verschillende artiesten.

THE WORKS OF JOHAN RIJPMA

Ook Galerie Bart stond klaar om haar deuren te openen voor Go Short. Dit jaar vertoonden zij het werk van de net afgestudeerde Johan Rijpma. Onder andere Tape Generations en Division waren doorlopend te zien in de kunstgalerie.

16 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 17: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

GO SHORT GROENGo Short houdt van kort, maar niet van de korte termijn. Voor een levendig en creatief klimaat is een leefbare planeet een eerste voorwaarde. Daarom stimuleert Go Short het klimaat van de korte film op de meest milieuvriendelijke manier. Het festival zorgt dat er geen overbodig drukwerk wordt gemaakt en kiest voor groene opties. Internationale festivalreizen compenseert de organisatie met green seats en in ruil voor iedere papieren subsidieaanvraag plant het festival een boom. Natuurlijk droegen al onze 166 vrijwilligers een milieuvriendelijk bedrukt festival T-shirt. Het filmprogramma biedt ook aandacht aan ‘groen’: al jaren werkt Go Short samen met CosyMo’s Solar Cinema, een buitenbioscoop op zonne-energie. Daarnaast was Mette te Velde van Strawberry Earth te gast om filmmakers te wijzen op groene alternatieven.

Het winkelend publiek kon even onderuit zakken in het pluche van de tot bioscoop omgebouwde zeecon-tainer op de Grote Markt in het centrum van Nijmegen.

MASTERCLASS MARC BARY EN ANIËLLE WEBSTER

DZIGA, de werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars in Nijmegen, organiseerde de vijfde editie van Meestermakers Kort. Filmmakers Marc Bary en Aniëlle Webster gingen met elkaar in gesprek en gaven in een kleinschalige masterclass feedback op filmplannen van jonge makers.

Q&A met regisseur Klaas Arie Westland

GS JRVRSLG 2012-2013 17

Page 18: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

Op het festival kunnen filmmakers hun film vertonen en het gesprek aangaan met het publiek en collega’s. De vele Q&A’s in de filmzaal en de interviews en nagesprekken in het festival-paviljoen gaven de afgelopen editie kleur, diepgang en context. Het festival bood de vaak jonge filmmakers hand-vaten om hun films verder te distribueren en hun netwerk te vergroten.

4/ INDUSTRY FESTIVAL VOOR FILMPROFESSIONALS

Met tal van programma’s richt Go Short zich op het samenbrengen van filmprofessionals uit binnen- en buitenland. Het festival is een ontmoetingsplaats voor gevestigde filmmakers, programmeurs, distributeurs, kopers en financiers. Op Go Short wisselen zij ervaring,informatie en visie uit.

“De dag gaf me goede informatie over het insturen van films naar filmfestivals en het gesprek over sales was verhelderend.”

PROGRAMMA INDUSTRY DAY 2013

Keynotes on Distribution & BrandingMet: John Anderson (recensent voor onder meer film-vakblad Variety), Bram Schouw (filmmaker), Thomas den Drijver (creatief producent CTM LEV Pictures) en Marieke Jonker (Amstelfilm, We Want Cinema).

EYE International Netwerk Lunch

Getting Selected: Panel DiscussionMet: Gaia Meucci (Encounters Short Film and Animation Festival), Peter van Hoof (International Film Festival Rotterdam) en Maarten Alexander (Internationaal Kortfilmfestival Leuven).

Getting Screened: Panel DiscussionMet: Sol Bondy (ONE TWO Films), Hanro Smitsman, Ken Wardrop en Daniel Elliott (filmmakers).

Getting Distributed: Panel DiscussionMet: Sydney Neter (SND Films), Carter Pilcher (ShortsTV) en Cinzia Spironello (Some Like It Short).

Drinks & Dinner

De industry day werd georganiseerd in samenwerking met de NBF en EYE.De Industry Day was snel uitverkocht.

18 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 19: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

BEMIDDELENGo Short organiseerde tal van formele en informele ontmoe-tingsmomenten voor filmmakers en professionele bezoekers. De Industry Office stond klaar voor alle gasten en bemiddelde in ontmoetingen door up-to-date gastenlijsten, contactinfor-matie en een fotomuur. De medewerkers van de Industry Office waren gastheer tijdens officiële en informele momen-ten, zoals de prijsuitreiking, feesten en de dagelijkse diners.

INDUSTRY DAY 2013: THE LIFE CYCLE OF SHORT FILMDe Industry Day bood ook dit jaar weer een volledig dagpro-gramma rondom een actueel thema. Na onderzoek in het veld koos Go Short voor het onderwerp ‘De levenscyclus van de korte film’. Deze cyclus wijkt veel af van de cyclus die speel-films doorlopen en verdiende daarom specifieke aandacht. Een gat in de markt, want de dag was binnen een mum van tijd uitverkocht. Tijdens de verschillende onderdelen pas-seerden vele vragen de revue, zoals: Welke financieringsbron-nen zijn er? Hoe kun je jouw plan het beste pitchen? Welke filmfestivals zijn belangrijk om je film naar toe te sturen? De afsluitende vraag luidde: Hoe stimuleer je sales na de festival-cyclus? Dit jaar richtte het programma zich met name op de jonge generatie filmmakers en producenten en op filmstuden-ten. Voor laatstgenoemde was het een goede aanvulling op het reguliere aanbod van hun opleiding. Uit onderzoek bleek dat de deelnemers de sprekers van de panels interessant vonden, het fijn vonden dat ze veel praktische vragen konden stellen en blij waren met de eerlijke antwoorden.

VIDEO LIBRARY & ON DEMANDDe Video Library en het online filmkanaal waren zeer belang-rijke festivalfaciliteiten voor professionele bezoekers. Hier kregen zij de mogelijkheid films te kijken op een voor hun geschikt moment. Naast de complete festivalcatalogus was de Video Library uitgerust met het Dutch Platform: een catalogus met zo’n 280 recente korte Nederlandse films. Op deze manier bracht Go Short de Nederlandse korte film onder de aandacht bij internationale programmeurs, distributeurs en kopers.

GO SHORT STUDENT CAMPUSTwaalf filmstudenten uit Kroatië, Slovenië, Ierland, Polen, Engeland, Bulgarije, Servië, Nederland en Oekraïne kwamen naar Nijmegen om deel te nemen aan de vijfde editie van de Go Short Student Campus. Een programma gevuld met diverse masterclasses, workshops en lezingen, maar ook met infor-mele borrels en diners. Het thema van de campus sloot ook dit jaar aan bij het overkoepelende thema van het industry programma en concentreerde zich op onderwerpen als distri-butie, financiering en promotie van de korte film. Workshops waren er onder meer van filmmaker Hisko Hulsing, Andrea Posthuma (adviseur MediaDesk Nederland) en Malka Jonas

(coördinator IDFA Forum). Na vijf dagen studeren gaven de studenten een overtuigende pitch voor hun filmidee aan een vakjury. De campus werd georganiseerd in samenwerking met Breaking Ground en was een inspirerende praktijkomge-ving om kennis te delen en te bouwen aan een internationaal netwerk.

Krachten en expertise bundelenSamenwerking met andere organisaties is een voorwaarde om een breed, interessant en kwalitatief Industry programma aan te kunnen bieden. In 2013 werkte Go Short onder andere samen met HKU, Dziga, EYE, Breaking Ground, CineCrowd, De Filmkrant, vakorganisatie NBF, Swedish Film Institute en diverse ambassades en filminstituten in heel Europa. Go Short blijft investeren in deze samenwerkingsverbanden om profes-sionele bezoekers optimaal te bedienen.

“Europeans are better storytellers. If they knew how things work in America, they would kick our ass.” John Anderson, filmjournalist

EEN ANDERE KIJK OP FINANCIERING: WORKSHOP CROWDFUNDING

Filmmakers zoeken naar alternatieve manieren om hun film te financieren. Ook dit jaar organiseerde Go Short een workshop crowdfunding in samenwerking met CineCrowd. De workshop was gratis toegankelijk voor filmmakers.

Bouwen aan je netwerk tijdens de Student Campus.

Panel Getting Screened

GS JRVRSLG 2012-2013 19

Page 20: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

5/ FILM EN EDUCATIE VOOR DE JONGE(RE) KIJKERS

PASSIE EN CREATIVITEITHet afgelopen jaar betrok het festival 1.924 kinderen en jongeren actief bij het kijken, maken en reflecteren op korte film. Door middel van filmvoorstellingen, schooleducatie, workshops en meet & greets prikkelde en stimuleerde Go Short creativiteit, talenten en passies van kinderen en jonge-ren vanaf drie jaar. De jongsten werden aangesproken met Go Shorty!, de tieners met de jongerenjury en de CJP-dag. De CJP-dag overlapte inhoudelijk met het reguliere programma en was geschikt voor de leeftijd zestien plus.

EEN UITVERKOCHTE VOORSTELLING: SHORTS FOR KIDSZondagmiddag 17 maart stroomde LUX vol met shorties voor de uitverkochte kindervoorstelling. Go Short selecteerde zes films voor bezoekers vanaf zes jaar. De kids hadden allemaal een eigen favoriet. Van de Nederlandse fictiefilm Oma Is Gek! tot de hilarische Franse animatiefilm Orange Ô Desespoir. Helemaal verrast waren de bezoekers toen actrice Jetty Mathurin voor hun neus stond om vragen te beantwoorden en te vertellen over haar rol als gekke oma.

GO SHORTY PLAYGROUNDWebcams en mobiele telefoons zorgen ervoor dat films maken vandaag de dag al net zo makkelijk is als stoepkrijten. Op zaterdag en zondag veranderde de jeugdafdeling van de bibliotheek in een audiovisuele speeltuin. De locatie was nieuw en beviel uitstekend. Kids konden meedoen met diverse workshops, zoals het maken van een eigen stop-motion animatie of documentaire. Wederom een groot succes was het maken van flipboekjes. Voor wie liever film wilde kijken

waren er overal filmpjes verstopt in kijkdozen. De playground was geschikt voor alle leeftijden, maar werd met name bezocht door kinderen tussen de drie en negen jaar.

Go Short richt zich ook op de jonge festivalbezoeker. De populariteit van kanalen als YouTube, Dumpert, Vimeo en Vine toont dat jongeren voortdurend bezig zijn met korte film, in uiteenlopende varianten. De snelheid, veelzijdigheid en laagdrempeligheid van de kunstvorm sluiten perfect aan bij de leefomgeving van jongeren, waarin nieuwe media een prominente rol spelen. Het afgelopen jaar moest Go Short scherpe keuzes maken. Het festival koos om het festivalbezoek van jongeren de hoogste prioriteit te geven en schoolprojecten in de klas op peil te houden. En met succes!

Actrice Jetty Mathurin in het publiek tijdens Shorts for Kids.

20 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 21: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

SchoolvoorstellingenGo Short organiseerde schoolvoorstellingen voor leerlin-gen uit Nijmegen en omgeving. In totaal bezochten 296 basisschoolleerlingen het festival. Go Short selecteerde voor deze groep vier films die pasten bij hun leeftijd. Vooraf ontvingen de docenten een bijbehorend lespakket om te behandelen in de klas. Twee films in het program-ma gingen over het thema ‘pesten’ en lieten zien hoe je daar als scholier mee om kunt gaan. Een aansprekend en passend thema voor de doelgroep, die hier veelvuldig mee te maken heeft. Na afloop van de voorstelling was er een nagesprek met regisseur Xander de Boer én de veertienjarige hoofdrolspeler Eugène uit de film Dansen in Stijl. Dit gaf jongeren in de zaal de kans hun prangende vragen te stellen.

“Het bezoek aan Go Short heeft veel losgemaakt, een aantal kinderen waren tot tranen toe geroerd. Velen hebben zich verbaasd, maar er werd ook gelachen. Ze vonden het super en heel origineel! Geweldig dat jullie programma zo goed aansloot bij de groep en dat er filmmakers waren. En zeker ook dank voor het hartelijke ontvangst.” Een van de begeleidende docenten tijdens

de schoolvoorstelling.

Go Docu!In het schoolproject Go Docu! gingen 1.333 leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs aan de slag met het maken van documentaires. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen ruim duizend leerlingen meededen.In een periode van vier weken bestudeerden de leerlin-gen alles over korte film en het genre documentaire en maakten ze met behulp van een digitale leeromgeving een eigen film. Docenten van samenwerkingspartner Grote Broer Kunsteducatie gaven de begeleidende workshops op school. Samen met Grote Broer ontwik-kelde Go Short een paar jaar geleden dit lesprogramma, dat sinds kort via filmeducatie.nl wordt aangeboden aan scholen door het hele land.

JongerenjuryVijf scholieren van veertien en vijftien jaar bekeken tien films uit de Europese competitie. Na flink overleggen besloten ze unaniem wie de winnaar werd van de Youth Award. Op zaterdagavond tijdens de prijsuitreiking kondigde de jury de winnaar – de Franse korte kunstfilm Lisboa Orchestra – aan. Guillaume De-laperriere, die helaas zelf niet aanwezig was, had een persoonlijke videobood-schap voor de jury.

Met de klas naar Go Short.

Je eigen film maken leer je op de Go Shorty Playground.

NIEUW! Film, bitterballen en bier tijdens CJP ServeertMet trots presenteerde Go Short de eerste CJP-dag. In de mooie rij van festivals – waaronder het IFFR, het IDFA en het NFF – mocht Go Short een dagprogramma met de beste films samenstellen voor jongeren met een CJP-lidmaatschap. Als vaste prik was dit inclusief bitterballen en bier naderhand in het paviljoen. De presentatie was in handen van actrice en presentatrice Viviënne van den Assem.

GS JRVRSLG 2012-2013 21

Page 22: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

SHORTSHOT

GO SHORT BLOGT52 weken per jaar, iedere woensdag een nieuwe Short Shot!

Go Short staat middenin de actualiteit en is vaak als eerste op de hoogte van nieuwe of opzienbarende shorts. Iedere woensdagmiddag, zo rond de lunch, tippen we een korte film die je online kunt bekijken via goshort.blog.nl. Like of deel hem met je vrienden, voordat je het weet heeft iedereen het erover!

Top 5 best bezochte Short Shots afgelopen jaar:1. Dumb Ways to Die – John Mescall – animatie – Australië2. The Centrifuge Brain Project – Till Nowak – fictie – Duitsland3. Thought of You – Ryan Woodward – dansfilm – Verenigde Staten4. R’ha – Kaleb Lechowski – animatie – Duitsland5. Antumbra – Martijn Calkhoven – animatie – Nederland

BLOG.GOSHORT.NL

22 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 23: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

6/ GO ONLINE

De wereld van Go Short strekt zich veel verder uit dan de filmzaal. Online nodigt het festival iedereen uit om meer te weten te komen over het programma, een kijkje te nemen achter de schermen en meer films te ontdekken. Go Short richt zich online op het verspreiden van content en het creëren van een gemeenschap.

Op de website van Go Short is op een overzichtelijke manier de meest complete informatie te vinden over alle films en overige onderdelen van het programma. De webredactie doet met video, tekst en foto’s uitgebreid verslag van alles wat er op het festival gebeurt. Via Facebook, Twitter, Instagram en Vine geeft Go Short niet alleen tijdens het festival maar het hele jaar door een kijkje achter de schermen. Zij die de smaak te pakken hebben kunnen bovendien iedere week een nieuwe film bekijken op het Short Shot blog.

GO SHORT REPORT Als het licht in de zalen weer aanging was het festival nog niet afgelopen. Omdat het witte doek altijd prominent de aandacht trok, wisten lang niet alle bezoekers dat Go Short nog meer bijzondere activiteiten organiseerde, zoals de campus voor filmstudenten en de lezingen en panels met filmprofessionals. De webredactie van Go Short was daarom druk in de weer om alle kanten van het festival te laten zien. Het videoteam was overal bij, van de speeltafel bij Go Shorty tot op de dansvloer bij de afterparty. Iedere dag maakte het team één uitzending waarin ze verslag deden van het festival en meerdere gasten, waaronder filmmakers, interviewden. Zo ontstonden er levendige reportages die ook goed de internati-onale groep bezoekers weergaven. In geschreven artikelen op de website en uitgebreide fotoreportages op Facebook lichtte Go Short tevens alle lezingen, workshops en bijzondere mo-menten uit.

Bekijk de festival reportages op: www.goshort.nl/goshortreport

WWW.GOSHORT.NL 2011-2012 2012-2013unieke bezoekers website op jaarbasis 18.819 19.588 +4%unieke bezoekers website festivalmaand 56.655 50.948 -10%

Go Short maakte dagelijks een videoverslag. Reporters Arne en Elky bijna klaar voor actie.

GS JRVRSLG 2012-2013 23

Page 24: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

#GOSHORT

GO MOBILEDit jaar zag Go Short het aantal online bezoekers dat gebruik maakt van smartphones en tablets verdubbelen. In 2012 lan-ceerde het festival de eerste versie van de mobiele site, speci-aal ingericht om het grote aanbod van films, lezingen en ande-re activiteiten overzichtelijk aan te bieden. Via deze mobiele site konden bezoekers zich ter plekke informeren. Tijdens afgelopen editie voegden studenten van ArtEZ hier een nieuw element aan toe. Zij ontwikkelden een site voor telefoons en tablets met een touchscreen, waarmee het publiek films kon beoordelen. Op stills van de films konden bezoekers met hun vinger tekenen hoe zij de films beleefden. Een 3D-print van deze uitslag reikte Go Short in de vorm van een award uit aan de winnende films. Dit was voor zowel ArtEZ als Go Short een interessante verkenning van de mogelijkheden die mobiele toepassingen bieden.

SHORT SHORT >> blog.goshort.nlOnline is voor steeds meer mensen de plek om snel een korte film te kijken. De vorige jaren gaf Go Short veel aandacht aan het internet als platform voor filmmakers. Waar de organisa-tie voorheen nog veel reserves tegenkwam, ziet Go Short nu dat steeds meer makers het online tonen van hun product beschouwen als een goed uithangbord voor hun film en zichzelf. Films die online succes hebben, doen het ook vaak goed op filmfestivals. Het scala aan korte films op het internet neemt dan ook enorm toe. Go Short wijzigde daarom haar online rol. Voorheen zorgde Go Short zelf voor meer aanbod, nu legt het team zich toe op het cureren van het grote reeds bestaande spectrum. Go Short selecteert wekelijks één korte film die recent online is verschenen. Daarbij kijkt de organi-satie ook buiten de Europese grenzen. Deze films presenteert het festival op het Short Shot blog. Zo hebben de bezoekers het hele jaar door toegang tot een wekelijkse dosis korte film. In het eerste jaar bezocht het publiek meer dan 7.000 keer het blog, waarbij ze gemiddeld meer dan drie minuten op het blog verbleven. Dit geeft aan dat veel bezoekers de korte films in zijn geheel bekijken.

GO SOCIAL De online gemeenschap rond Go Short groeit ieder jaar fors. Het festival houdt graag intensief contact met betrokken bezoekers, vrijwilligers en filmmakers via Facebook en Twitter. Sinds dit jaar maakt het PR-team ook gebruik van Instagram en Vine, zodat de organisatie nog meer mooie content in de vorm van foto’s en korte video’s kan tonen. Niet alleen gebruikt Go Short deze kanalen om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een festival, ook ontvangt het team via deze weg veel input van anderen. Ze krijgen hier filmtips, complimentjes en suggesties voor verbeteringen van het festival.

Go Short stimuleerde het publiek om hun ervaringen te delen door gebruik van de hashtag #goshort. Dit deed het festival door de hashtag op te nemen in vele uitingen, zoals in de programmaboekjes en in de catalogus, maar ook op infor-matiezuilen op het festivalterrein en op het scherm in de filmzaal. Dit zorgde ervoor dat het publiek dit jaar online meer over Go Short sprak dan ooit tevoren. Tijdens het festival gebruikten zij de hashtag #goshort dagelijks tussen de 60 en 100 keer, en vernoemden ze de Twitternaam dagelijks tussen de 50 en 90 keer. Op Facebook wist Go Short in deze week een bereik te halen van 67.960 personen. Zo leverde de betrokken-heid van de bezoekers een grote verspreiding van de naam Go Short op.

FACEBOOK 2010 2011 2012 2013 likes 590 1.264 2.226 4.511 +97% TWITTER 2010 2011 2012 2013 followers 426 1.174 2.040 2.907 +45%

SHORT SHOTjuli 2012 - juni 2013

52 filmblogs

7.588 paginaweergaven

3:03 gemiddelde tijd op pagina

24 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 25: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

Een filmfestival kan niet zonder een leuk feestje. Iedere avond konden festivalgasten en publiek op vertoon van gas-tenpas of filmkaartje een dansje wagen in Merleyn.

GOSHORT JAARVERSLAG 2010-2011 25

Page 26: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

OP VERZOEKSteeds vaker wordt Go Short benaderd met het verzoek een programma samen te stellen met korte films. Deze verzoeken komen van uiteenlopende organisaties in binnen- en buitenland, zoals filmfestivals, jongerenplatforms en tele-visiekanalen. Zo heeft Go Short afgelopen jaar een filmpro-gramma samengesteld voor Incubate, ontwierp Go Short in samenwerking met de Paraplufabriek en Generaal Pardon een opzienbarende expositie met kijkdozen tijdens de Nijmeegse Kunstnacht en waren er Go Short programma’s te zien op Omroep Gelderland, Cultura 24, Holland Doc en ShortsTV op UPC On Demand.

KRITISCHDoor de vele verzoeken moet Go Short kritisch blijven: een programma produceren is een tijdrovende klus en het festival wil haar hoofdwerkzaamheden niet in het gedrang laten komen. Daarom maakt Go Short door het jaar heen, als het team klein is, bewuste keuzes welke opdrachten zij wel en niet aanneemt. In de afweging spelen een aantal factoren een rol: het berei-ken van nieuw publiek, het vergroten van naamsbekendheid en de beschikbare vergoeding voor filmmakers. Een compleet overzicht van alle activiteiten van het afgelopen jaar is te vinden op de volgende pagina. Alle projecten droegen in hoge mate bij aan de doelstellingen van het festival.

7/ DOOR HET JAAR HEENHet hele jaar door benutte het festival verschillende mogelijkheden om de korte film te presenteren aan een nieuw publiek en het aankomende festival op de kaart te zetten. Go Short is van mening dat de beste promotie voor korte film, en daarmee het festival, de korte film zelf is. De diversiteit van het genre, de veelzijdigheid en de lef die een goede korte film toont, pakt de kijker meteen in.

DE VOORFILM IS TERUG!In september 2011 startte het project De Voorfilm Moet Terug. Go Short wilde de korte film terugbrengen in de bioscoop. Het afgelopen jaar deden elf filmhuizen mee aan de actie om deze oude traditie weer in eer te her-stellen. Een korte film leent zich namelijk uitstekend als opening voor de hoofdfilm. Samen met de film- theaters (LUX Nijmegen, Rialto Amsterdam, De Balie Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem, Filmhuis Den Haag, Chassé Theater Breda, De Lieve Vrouw Amersfoort, Lumière Cinema Maastricht, Verkadefabriek Den Bosch, Filmtheater ’t Hoogt Utrecht en Plaza Futura Eindhoven) bracht Go Short de korte film onder de aandacht van een groot publiek. Het afgelopen jaar werden meer dan tachtigduizend mensen verrast met een korte film. Een aantal om trots op te zijn. Voor september 2013 staat alweer de derde ronde klaar.

Ook de programmering van een korte film als intermezzo tijdens de Cineville-talkshow in De Balie in Amsterdam werd het afgelopen seizoen voortgezet.

GO SHORT DOOR HET JAAR HEEN Publieksbereik door het jaar heen: 86.055 +89%

- De Voorfilm Moet Terug: 83.740 - Cineville-talkshow: 109 - overig: 2.206

26 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 27: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

2012AugustusCultuurfeest LUX i.s.m. Radboud Universiteit, NijmegenGo Short filmprogrammaBezoekers: 360

SeptemberCultureel terras De Kaaij, NijmegenGo Short filmprogrammaBezoekers: 170

Incubate, TilburgGo Short filmprogramma en Q&ABezoekers: 24

OktoberNijmeegse Kunstnacht, Paraplufabriek NijmegenFilmexpositieBezoekers: 787

De Nationale Dansweek, LUX NijmegenGo Short voorfilmsBezoekers: 770

Nijmeegse Kunstnacht, Villa LUX NijmegenGo Short filmprogramma’s over wetenschapBezoekers: 150

Dutch Design Week, EindhovenRechargeables met Go Short voorfilmsBereik: 3.000

2013FebruariStukafest (Studentenkamerfestival), NijmegenGo Short presents Michiel ten Horn, film met Q&ABezoekers: 69

MaartCultuur op de Campus, Radboud Universiteit, NijmegenGo Short festival previewBezoekers: 60

48 Hour Film Project Bezoekers: 205

VrijwilligerspreviewBezoekers: 120

Holland Doc 24Korte documentaires van jonge makers

Omroep GelderlandGo Short presents eindexamenfilms HKU

Cultura 24Go Short filmprogramma Nederlands kort

ShortsTV op UPC On DemandFilm Festival on Demand: Go Short’s pick

Best of Tour 2013Filmhuis de Keizer Deventer, Film-theater Hilversum, Filmtheater ’t Hoogt Utrecht, Chassé Theater Breda, Focus Filmtheater Arnhem, Concor-dia Enschede, Heerenstraat Theater Wageningen, De Balie Amsterdam, Filmschuur Haarlem, ForumImages GroningenBezoekers: 241

JuniAKT Filmfestival, Universiteit van UtrechtGo Short filmprogrammaBezoekers: 20

GO SHORT PROGRAMMA’S DOOR HET JAAR HEEN

Gluren en Peepen, filmexpositie tijdens Kunstnacht.

Michiel ten Horn laat zijn werk zien in een studentenkamer tijdens Stukafest.

Go Short op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Film kijken onder de Waalbrug tijdens Cultureel Terras de Kaaij.

GS JRVRSLG 2012-2013 27

Page 28: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

“IT’S STRONG, FUNNY AND EXCITING”

“HET MAAKT NIEUWSGIERIG EN IS EEN BEETJE GEK”

”MOOI”

“EEN BIJZONDER BEELD DAT MIJ ZEER AANSPREEKT”

“PROFESSIONEEL”

“HUMORISTISCH”

Reacties op het affiche. Uit: Publieksonderzoek 2013

28 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 29: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

8/ COMMUNICATIE EN PR

CAMPAGNEOm de festivaleditie goed in de markt te zetten, was het van belang dat de communicatieve uitingen van Go Short direct in het oog sprongen en opvielen bij de pers, in on- en offline media en in het straatbeeld. Go Short zocht samen met Teunis Grafisch Ontwerper naar een spannend idee voor het affiche. Het beeld moest filmisch zijn, maar niet gesloten, zodat de bezoeker een eigen verhaal erbij kon bedenken. Go Short en Teunis werkten hierbij, net als in 2011, samen met fotografe Gema Pérez. Het campagnebeeld kreeg twee versies: het hoofdaffiche werd een vrij licht beeld dat buiten werd ge-schoten, het tweede affiche kwam voort uit een binnenshoot en was donkerder. Een bijpassende bioscooptrailer werd gemaakt door Gugeli, en kan online bekeken worden op www.goshort.nl/trailer2013.

Go Short selecteerde met precisie haar communicatiemid-delen. Daarbij zocht de organisatie steeds naar innovatieve manieren om de aandacht op het festival te vestigen. Go Short bereikte daarmee een synergetisch effect en een grote spin-off. Vanzelfsprekend spoorde het team al haar partners en relaties aan om hun achterban te wijzen op het festival. LUX, en andere filmhuizen die aan Go Short verbonden zijn, maar ook organisaties zoals NBF, NTR en EYE waren belangrijke portals die het festival een extra groot bereik gaven.

CREËREN VAN EEN BUZZ Het pr-team van Go Short bracht een buzz tot stand door mid-del van flyer- en posteracties, advertenties, acties, prijsvragen, persberichten, nieuwsbrieven, tweets en posts. Vlak voor de aftrap van het festival breidde dit uit met een straatcampag-ne, bestaande uit banieren en street graffiti. Go Short maakte een festivalgids die medewerkers gratis verspreidden

Go Short heeft een groot en divers aanbod van programma’s en is een beleving voor een breed publiek. Het festival zet verschillende media-kanalen in om deze doelgroepen te bereiken en voert daarnaast een brede campagne voor de merknaam Go Short. Net als voorgaande jaren doet Go Short haar uiterste best om hiermee op te vallen: de campagne dient het imago van het festival én het innovatieve, jonge, urgente en spannende karakter van de korte film zo sterk mogelijk te represente-ren. Met een sterke branding beoogt Go Short de betrokkenheid van het publiek te vergroten en daarmee festivalbezoek te bevorderen.

op verschillende plekken in het land. De webredactie zorgde voor prikkelende online aankondigingen en artikelen. Net als vorig jaar was het voor iedereen mogelijk om profielfoto’s op Facebook en Twitter te branden met de Go Short-pijl, en zo je vrienden te laten zien dat je het festival steunde. Dit alles creëerde een buzz rondom de start van het festival en stimu-leerde een goede festivalsfeer.

MAXIMAAL BEREIKGo Short startte een landelijke advertentiecampagne op Facebook. Kleinschalig, maar sterk getimed en gekoppeld aan het IDFA en het IFFR. Deze campagne breidde zich uit in de laatste weken voor het festival en bereikte zo’n zestigduizend mensen. Go Short werkte samen met ShortsTV op het digitale UPC kanaal. Als tegenprestatie maakte ShortsTV reclame voor Go Short op hun kanaal. De organisatie plaatste traditionele advertenties in dagkranten van het Rotterdams Filmfestival en in De Filmkrant. Internationaal ruilde Go Short adverten-tieruimte in de catalogi van vergelijkbare festivals met onder meer Tampere, Oberhausen, Winterthur en Hamburg. Deze richtten zich voornamelijk op filmmakers en andere filmpro-fessionals.

GS JRVRSLG 2012-2013 29

Page 30: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

INFORMEREN EN SHARENGo short experimenteert al sinds de eerste dag met social me-dia, waardoor het festival inmiddels een hechte community heeft. Dit is een logisch gevolg van het feit dat het grote deel van de festivalgangers jonger zijn dan dertig jaar. Zij selecte-ren nauwkeurig welke informatie zij nodig hebben en stellen direct vragen via Facebook en Twitter. Tijdens hun bezoek delen ze informatie, foto’s en ervaringen. De resultaten en uitgebreide beschrijvingen hiervan zijn te lezen in hoofdstuk 6 van dit jaarverslag. Omdat de bezoekersgroep breder wordt, is het van belang dat Go Short naast social media ook de festi-valgids, de catalogus, de website en de informatiebalies inzet om de bezoekers te informeren.

FESTIVALCATALOGUS:

Taal: Engelstalig / Omvang: A5, 132 pag. full color / Doelgroep: Professionele bezoekers / Doel: Naslagwerk. Het geven van een overzicht van programma’s, films en makers. Het stimuleren van een spin-off / Inhoud: Volledige omschrijvin-gen van films en contactgegevens van de makers / Oplage: 500 / Prijs: ! 5, gratis bij accreditatie

Taal: Nederlands, gedeeltelijk tweetalig / Omvang: A6, 64 pag. full color / Doelgroep: Iedereen / Doel: Het geven van overzicht en informatie, om keuzes makkelijker te maken / Inhoud: Blokkenschema, festivalinformatie en uitleg van programma’s en evenementen / Oplage: 5000 / Prijs: Gratis

FESTIVALGIDS:

Voor bezoekers bleef de website redelijk gelijk, maar achter de schermen kreeg het systeem een flinke update. Hierdoor werd het makkelijker om het uitgebreide programma tijdig en op een betere manier te communiceren naar het publiek. Ook de koppeling naar de kassa van LUX verbeterde, waardoor het eenvoudiger werd voor bezoekers om kaarten te kopen voor een voorstelling. Gekoppeld aan deze website maakte Go Short ook weer een mobiele site, bestemd voor smartpho-nes, die het publiek als programma-applicatie kon gebruiken. Vanuit het tijdschema waren de verschillende filmblokken en programma’s makkelijk door te lezen. Wegens het kleine beschikbare budget koos Go Short voor een goedwerkende maar tevens basic applicatie, die zich primair richtte op het overdragen van informatie. Het festival hoopt in de toekomst meer budget vrij te kunnen maken, zodat Go Short zaken als social media en kaartverkoop kan koppelen aan de applicatie.

30 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 31: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

GO SHORT BY DANIEL MULLOY In opdracht van Go Short ontwierp

Daniel Mulloy, filmmaker in focus 2012,

dit jaar de festivaltas en het T-shirt.

Het festival produceerde dit op een

milieuvriendelijke wijze.

Professionele bezoekers kregen een tas

bij het ophalen van hun accreditatie.

Het T-shirt was een presentje voor

alle vrijwilligers. Daarnaast waren

beiden te koop op het festival.

KEEP IT PERSONALGo Short heeft een uitgebreid program-ma dat voor ieder wat wils biedt. Het festival trekt nog steeds nieuw publiek aan, dat onbekend is met korte film. Dit maakt navigeren door het grote aanbod voor sommige bezoekers lastig. Zij kunnen terecht bij een van de informa-tiebalies. Afgelopen editie stonden er in LUX Kassa, LUX café en in het festival-paviljoen mensen klaar om vragen te beantwoorden, het programma uit te leggen en naar wens tips te geven. Uit het publieksonderzoek blijkt dat de gas-ten deze manier van informeren hoog waarderen.Go Short besteedt elke editie veel aandacht aan publieksinformatie op de festivallocaties. Op verschillende plekken hangen grote blokkenschema’s, bewegwijzering, flatscreens met pro-gramma-informatie en videoreportages. Op de inloopschermen in de filmzaal projecteert Go Short informatie over aansluitende programma’s.

GS JRVRSLG 2012-2013 31

Page 32: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

PERS EN MEDIAGo Short werkte samen met NTR, Holland Doc 24, Omroep Gel-derland, Cultura en UPC om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De omroepen maakten reclame voor het festival en zonden korte films uit, voorzien van het Go Short-logo. Daarbij richtten zij zich op dat festivalonderdeel dat het beste bij hun publiek aansloot. Met name de jubileumeditie zorgde voor veel aandacht van tal van maandbladen, glossy’s, dagbladen, websites en blogs. Het opvallende campagnebeeld haalde het communicatietijd-schrift Adformatie en De Filmkrant publiceerde een uitge-breid artikel over het Zweedse retrospectief. NRC Next schreef over het nieuwe satellietfestival in Maastricht en dagblad De Gelderlander publiceerde voorafgaande aan en tijdens het festival een dagelijkse column over Go Short. Iedere dag koos de krant een andere insteek: van een interview met een film-maker tot een verslag van een evenement.

Ook internationaal kreeg Go Short aandacht. Op Zweedse websites verschenen artikelen over het retrospectiefprogram-ma en filmwebsite Dazoo berichtte dat Go Short een festival was dat men in de gaten moest houden. Daarnaast kwamen er tijdens het festival verschillende pers- en media crews langs om verslag te doen. Zij werkten vaak intensief samen met de webredactie van Go Short, die eerder is beschreven in hoofdstuk 6. De redactie stelde professioneel beeldmateriaal en achtergrondinformatie beschikbaar. In totaal verscheen Go Short 15 keer op radio en tv, 44 keer in een dag-of weekblad, 9 keer in een tijdschrift en maar liefst 96 keer op een website of blog.

“SCANDINAVIË IS OVERAL.”De Filmkrant, artikel over focusprogramma Zweden

“NR. 26: PARELTJES VAN FILMS OP GO SHORT.”Vogue, Cultuur Selectie Special 2013

“EEN INTERESSANT EN UITEEN!LOPEND PROGRAMMA, WAARIN HET BELANG VAN KORTFILMS BINNEN DE FILMHISTORIE NOG EENS WORDT ONDERSTREEPT: KORTE FILMS BLIJKEN MEER DAN EENS EEN KATALYSATOR VOOR BESLISSENDE TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN BINNEN DE FILMGESCHIEDENIS.”Gonzo Circus, over het Milestones programma

“GO SHORT HAS A WIDE RANGE OF ACTIVITIES BESIDES

SHOWCASING SHORT FILMS. AN A!LIST, PROFESSIONAL

FESTIVAL NEEDS TO BE LIKE THIS, SO GO SHORT IS ON THE RIGHT

TRACK OF BECOMING ONE OF THE WORLD’S MOST POWERFUL

SHORT FILM FESTIVALS. SO KEEP AN EYE OUT FOR THIS SERIOUS!LOOKING GAZELLE.”

Dazoo.com

“GO SHORT MAAKT SINDS 2009 NAAM ALS HÉT NEDERLANDSE FESTIVAL VOOR DE EUROPESE KORTE FILM.”Dagblad de Limburger

“VAN GINKEL VERGELIJKT HET FESTIVAL MET EEN COMPLEET

NIEUWE VOETBALCLUB DIE METEEN IN DE EREDIVISIE MAG SPELEN. ‘JE PROEFT DE AMBITIE VAN DE ORGANISATIE OM ER EEN GOED

FESTIVAL VAN TE MAKEN. GEEN PROBEERSEL

MAAR EEN BLIJVERTJE.”Artikel in De Gelderlander n.a.v. een interview

met filmmaker Joost van Ginkel

32 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 33: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

VPRO’S DE AVONDENOp donderdagavond veranderde het festivalpaviljoen in een radiostudio. De VPRO was namelijk te gast en zond het culturele radioprogramma De Avonden live uit vanaf Nijme-gen. Festivaldirecteuren Lisa ter Berg en Kirsten Ruber, filmmakers Bram Schouw, Simon Ellis, Michael Krotkiewski, Hisko Hulsing en Albert ’t Hooft en Theo Tsappos (Swedish Film Institute) schoven aan bij presentatoren Floortje Smit, Sarina Vitta en Botte Jellema. Tussendoor was er muziek van de band Plastic Evolution en droeg filmwetenschapper Dirk van der Straaten een column voor. Iedereen was welkom om de uitzending bij te wonen. De hele uitzending van 14 maart is mét beeld online terug te kijken via: http://programma.vpro.nl/deavonden/afleveringen/2013/maart/donderdag-14-maart.html

GS JRVRSLG 2012-2013 33

Page 34: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

Stichting Go Short werkt met een gebroken boekjaar dat loopt van juli tot en met juni. De totale inkomsten in 2012-2013 bedragen ! 448.402. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van de periode 2011-2012. De verhouding eigen inkomsten (bestaande uit inkomsten van publiek, sponsoring en overige zaken) ten opzichte van de totale inkomsten bedragen dit jaar 35%. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar. De totale uitgaven voor het boekjaar 2012-2013 bedragen ! 426.171.

POSITIEF RESULTAATHet boekjaar sluit Go Short af met een positief saldo van ! 20.388. Het festival schrijft dit toe aan de algemene reserve. De totale algemene reserve bedraagt na verrekening van het resultaat ! 48.609, wat 11% van de totale exploitatie bedraagt. Het is voor Go Short van cruciaal belang om een reserve op te bouwen. Hierdoor kan de organisatie in de toekomst de continuïteit van het festival blijven garanderen. Hiermee bereikt het festival tevens het eerder opgestelde doel om een algemene reserve van ongeveer 10% van de totale begroting op te bouwen. De urgentie hiervan was het afgelopen jaar groter dan ooit, door een terugval in de provinciale bijdrage voor 2013 en een onzeker vooruitzicht op structurele bijdrage in de nieuwe beleidsperiode 2014-2016.

STIJGING IN PUBLIEKSINKOMSTENHet positieve saldo aan het einde van het boekjaar is deels toe te schrijven aan een forse stijging van publieks-inkomsten: ! 37.345, tegen ! 26.204 in het vorige boekjaar. Dit bedrag is een stuk hoger dan de organisatie aanvankelijk schatte, nadat het team bij andere (film)festivals een duidelijke trend in daling van de kaartverkoop zag. Hoewel Go Short focuste op publieksgroei, hield het festival rekening met een terughoudend uitgavenpatroon van haar publiek. Naast de stijging in de hoeveelheid bezoekers was er ook een duidelij-ke toename van het aantal uitverkochte primetime vertonin-gen. Door deze publieksvermeerdering had het besluit om de prijzen gelijk te trekken met het reguliere LUX filmtarief – waar Go Short de afgelopen jaren nog net onder bleef – een extra positieve uitwerking op de kaartverkoopinkomsten. Om de kaartverkoop te stimuleren werkte Go Short met extra prijsdifferentiaties tussen regulier tarief en korting, prijsde het festival doordeweekse dagvoorstellingen extra voordelig en voerde de organisatie dag- en weekendpassen in. Deze laatste waren een goede aanvulling op de in 2011 ingevoerde strippenkaarten en zullen volgend jaar zeker terugkomen. Go Short initieerde een een Pay what you want-systeem voor festivalgasten, maar werkte dit helaas niet zo goed uit tijdens het festival. De organisatie kijkt hier volgend jaar nogmaals kritisch naar.

MET DANK AAN VELE PARTNERSDe meerjarige subsidies van de Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland bedroegen voor dit jaar samen ! 157.780. Een deel van de provinciale bijdrage (! 15.911) bestond uit de afwikkeling van een meerjarig schooleducatieproject. Overige inkomsten verkreeg Go Short uit incidentele subsidies, spon-soring, fondsenwerving, donaties en eigen inkomsten uit accreditaties en verkoop van programma’s. Go Short had het afgelopen jaar opnieuw een groot aantal partners en sponsoren. Enkele partners ondersteunden het festival financieel, maar veruit de meesten hielpen Go Short door gratis diensten, producten en mankracht te leveren. Het festival zorgde voor tegenprestaties, variërend van logo- en naamsvermeldingen tot personeelsuitjes. Naast cash sponsoring hadden deze zoge-naamde barter deals veel waarde voor Go Short. Het festival is al haar partners zeer dankbaar voor hun steun en hoopt ook in de toekomst op hen te mogen rekenen. Daarnaast hoopt Go Short voor de 6e festivaleditie een hoofdsponsor aan de lijst toe te voegen.

Exploitatie Begroting Exploitatie 2012–2013 2012–2013 2011–2012

Baten

Directe opbrengsten Publieksinkomsten 37.345 32.700 26.204 Sponsorinkomsten 94.132 73.710 89.992 Overige inkomsten 26.515 22.000 14.589 Totale opbrengsten 157.992 128.410 130.785 Subsidies en bijdragen Subsidie Provincie Gelderland 77.030 70.000 65.000 Subsidie Gemeente Nijmegen 80.750 80.750 82.875 Overige Subsidies en bijdragen Subsidies uit publieke middelen 65.130 70.000 55.130 Subsidies uit private middelen 22.500 27.500 20.000 Bijdragen van VSB Fonds 45.000 45.000 60.000 Totale subsidies en bijdragen 290.410 293.250 283.005

Totale baten 448.402 421.660 413.790

Lasten

Beheerslasten Personeelskosten 50.896 51.050 49.492 Materiële lasten 36.120 38.322 34.788 Totale beheerslasten 87.016 89.372 84.280 Activiteitenlasten Personeelskosten 76.685 80.210 90.247 Materiële lasten 262.470 252.078 243.018 Totale activiteitenlasten 339.155 332.288 333.265

Totale lasten 426.171 421.660 417.545

Bedrijfsresultaat 22.231 0 – 3.755 Saldo rentebaten en lasten 739 – 1.019 Saldo bijzondere baten/lasten – 2.582 – 6.666

Resultaat 20.388 0 3.929

9/ FINANCIËN

EXPLOITATIEREKENING

34 GS JRVRSLG 2012-2013

Page 35: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

GO SHORT 2013 WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

BESTUUR Prof. Dr. Anneke Smelik (voorzitter), Piet Rutten (penningmeester), Caro Delsing (secretaris), Karima Benali, Marina Blok, Frank Hoeve, Frank de Vrught (afgetreden per 01-04-2013)

RAAD VAN ADVIES Mevr. M. Bernink, Dhr. H. Esmeijer, Dhr. S. Neter, Dhr. W. Torenstra, Dhr. W. Hooijer, Mevr. P. Houthoff, Mevr. C. Verberne, Mevr. W. de Vries, Dhr. O. Westerhof

DIRECTIE EN DAGELIJKSE LEIDING Lisa ter Berg, Kirsten Ruber

OFFICE Lea Kliphuis PROGRAMMA-AFDELING Wouter Jansen, Anke Koenraadt PRODUCTIE Erik van Vliet, Franka van Hengel INDUSTRY OFFICE Irena Nannes PERS, COMMUNICATIE & PR Kim van den Brink WEB, VIDEO & SOCIAL MEDIA Arne Broekhoven

STAGIAIRES Greetje Aerts, Jeske Boef, Judith Brans, Micky van de Coevering, Hanneke Huidekoper, Lars Huijbregts, Frank Kremers, Fabian Moestaredjo, Wiebke van Veghel, Vita de WaalGO SHORTY! Daniella van Geenen KASSACOÖRDINATIE Vivian FontijnADDITIONELE FONDSENWERVING Mathieu Janssen FILMTECHNIEK & PROJECTIE Film Techniek, Polona Kuzman COÖRDINATIE GO SHORT STUDENT CAMPUS Breaking GroundCOÖRDINATIE GO SHORT MAASTRICHT Made in Europe

DESIGN Teunis grafisch ontwerperFOTOGRAFIE CAMPAGNE Gema PérezWEBSITE E-turnMOBIELE WEBSITE Boyd RotgansFESTIVALTRAILER GugeliVIDEOHOSTING MediaDepot, Streaming Media PartnersWEBHOSTING YourName

SELECTIE & PROGRAMMERINGEUROPESE & NEDERLANDSE COMPETITIE Lisa ter Berg, Kirsten Ruber, Wouter Jansen, Manon Bovenkerk, Tanja Koning, Astrid Bussink, Egbert de Ruiter, Dirk van der Straaten, Rosan Boersma, Marlijn Klerk, Floor Adams, Wiepko Oosterhuis, Bart JansenBREAKING SHORTS Merle Bemelmans, Fay Breeman, Wytze KoppelmanRANDPROGRAMMA Lisa ter Berg, Kirsten Ruber, Wouter Jansen, Anke Koenraadt (Go Shorty!), Daniela van Geenen (Go Shorty!)GASTPROGRAMMEURS & ADVIES Niclas Gilberg, Uppsala International Short Film Festival (Swedish Shorts), Mirja Hilbrand, Swedish Film Institute (Swedish Shorts), International Short Film Festival Leuven (Milestones in Short Film History), Rommy Albers & Maike Lasseur, EYE Film Institute (Dutch Milestones), Herman de Wit, Netherlands Film Festival (Dutch Milestones), Autour de Minuit, Egbert de Ruiter, Utrecht School of the Arts (HKU), ShortsTV (Oscar Shorts)TEAM VOORSELECTIEIrene Schoenmacker, Josette Wolthuis, Lieke Hillebrand, Lisanne Boomkamp, Lonneke de Jongh, Martine Jumelet, Veerle Melis, Rianne Savenije, Sanne Huizenga, Mathieu Janssen, Yaron Cohen

BIJLAGE: ORGANISATIE

GS JRVRSLG 2012-2013 35

Page 36: Jaarverslag Go Short 2012 > 2013

6E EDITIE9–13 APRIL 2014