Jaarversla2016g - GGD Gelderland-Zuid · 2017. 3. 23. · GGD Gelderland-Midden GGD Gelderland-Zuid...

of 9/9
Jaarverslag 2016
 • date post

  03-Oct-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Jaarversla2016g - GGD Gelderland-Zuid · 2017. 3. 23. · GGD Gelderland-Midden GGD Gelderland-Zuid...

 • Jaarverslag2016

 • 2016 was een goed jaar voor JouwGGD.nl. Er is heel veel bereikt en er was sprake van groei op alle fronten. We kijken er op terug als een ‘Groeispurt’. Het aantal unieke bezoekers steeg spectaculair; ver boven onze verwachting en planning. Voorzien was 285.000 unieke bezoekers, maar het werden er 427.345: een groei van 50% ten opzichte van 2015! Het aantal gerealiseerde chats kwam met 4.974 ruim boven de geplande 4.800 uit. Ook hier geldt een groei ten opzichte van 2015. Het aantal gerealiseerde chats steeg 41%. Maar de vraag naar chat bleef verder groeien, dusdanig dat we voorjaar 2017 de openstelling van de chat verder gaan verruimen. Facebook liet ook een duidelijke stijging zien naar 8.624 fans. Het E-team werd verder uitgebreid tot 91 artsen en verpleegkundigen uit alle 20 aangesloten GGD’en en JGZ-organisaties. Onze Facebookstrategie is succesvol; nog meer volgers en interactie. Kortom, we haalden onze doelen ruimschoots. GGD Hart voor Brabant en GGD IJsselland traden toe tot JouwGGD.nl, een nieuwe betere chattool werd aangekocht en zonder problemen geïmplementeerd. We voegden nieuwe artikelen en een thema toe op de site en verbeterden de navigatie. En sneller en succesvoller dan we hadden durven dromen, werden onze plannen met jongerenparticipatie realiteit onder de naam ‘de Jongerenadviseurs’.

  Kortom, een heel goed jaar. Dankzij de gezamenlijke inspanningen, enthousiasme en betrokkenheid van alle aangesloten GGD’en en JGZ-organisaties, E-team, redacties en kernteam bereikten we deze mooie resultaten. Dank daarvoor!

  Maar… JouwGGD.nl is nooit af! Ook in 2017 gaan we verder met vernieuwen en doorontwikkelen zodat we een relevant jongerenkanaal zijn en blijven met een hoog bereik en impact op de gezondheid en leefstijl van jongeren. We hebben meer dan voldoende ambities en plannen. We gaan er graag samen met alle deelnemende organisaties en met de jongeren van Nederland over in gesprek en mee aan de slag.

  2016: een Groeispurt

  Petra van Tiggelen, projectleider JouwGGD.nl

  http://www.JouwGGD.nl

 • Hollands Noorden

  Haaglanden

  Twente

  IJsselland

  Fryslân

  Groningen

  Drenthe

  Gelderland-Zuid

  Hart voor Brabant

  Brabant-ZuidoostZeeland

  Rotterdam Rijnmond

  Flevoland

  Zaanstreek- Waterland

  Kennemer-land

  West-Brabant

  Utrecht

  Gooi- en Vechtstreek

  Noord- en Oost-Gelderland

  Gelderland-Midden

  41.79510%

  5.28679%

  16.20935%

  13.66483%

  15.54779%

  23.38875%

  4.21682%

  17.88059%

  13.37771%

  15.10569%

  19.95078%

  11.21956%

  11.10643%

  15.95666%

  15.86773%

  15.78899%

  18.35583%

  6.65181%

  6.81882%

  19.54580%

  5.062143%

  5.95487%

  13.315105%

  Hollands Midden10.42284%

  JGZ Careyn Zuid-Holland Zuid 4.911

  72%

  JGZ RIVASZuid-Holland Zuid

  Limburg-Noord

  ZuidLimburg

  Amsterdam

  77%60.335

  aantal

  aantal

  = Unieke bezoeken website per GGD-/JGZ-regio= Groeipercentage bezoeken t.o.v. 2015 per GGD-/JGZ-regio

  Chats: 4.974Forum + e-mail berichten: 2.109 Twitter volgers: 5.009Facebook volgers: 8.624

  Totaal aantal unieke bezoekers: 427.345

  Cijfers JouwGGD.nl

  1 Gezond gewicht

  3 Maagden- vlies

  4 Drugs

  Top 10 favoriete onderwerpen

  2 Waterpijp

  5 Testen op soa’s

  Top 5 chatonderwerpen:1. Seks2. Gezondheid overig (o.a. vaccinaties)3. Gewicht/gezondheid4. Gevoelens (o.a. zelfvertrouwen, pesten)5. Relaties/vrienden

  6 Alle soa's op een rij

  7 Veilig vrijen

  8 Seks

  9 Veranderingen in de puberteit

  10 Puistjes

 • Verbeteringen en verbreding websiteDit jaar zijn diverse wijzigingen en verbeteringen aangebracht in de navigatie én de indeling van de thema- en onderwerppagina’s op JouwGGD.nl. Zoeken en navigeren verloopt zo sneller en prettiger. De jongerenteksten van de Stichting Opvoeden.nl (infovoorjou.nl) maken nu veel meer dan voorheen deel uit van de site. Voor alle teksten op de site geldt nu:• mogelijkheid tot reactie onder ‘forum’. • verbeterde verwijsfunctie door ‘zie ook’ tussen de verschillende teksten.• dat ze ook als suggestie getoond (kunnen) worden op de themapagina’s.• dat ze ook in de index ‘A-Z lijst’ staan.

  Verder is het thema ‘Media’ toegevoegd, met onder andere teksten over cyberpesten, gamen en online vrienden.

  Hoofdredactie De centrale hoofdredactie is in 2016 uitgebreid met een jeugdpsychiater (GGD Amsterdam) en bestaat uit artsen, verpleegkundigen en gezondheidsbevorderaars. Daarnaast is besloten structureel een tekstschrijfster in te huren om de teksten nog beter aan te laten sluiten bij jongeren. In 2016 zijn er 15 nieuwe teksten bij gekomen.

  De Jongerenadviseurs

  In mei 2016 zijn we, onder leiding van een externe projectcoördinator, gestart met ‘de Jongerenadviseurs’. In 2016 hebben we 22 jongeren gevonden uit heel Nederland die wilden deelnemen. We streven hierbij naar een gevarieerde achtergrond. Bij de start hebben we de jongeren diverse workshops gegeven in bijvoorbeeld onderzoeken en online vergaderen. De Jongerenadviseurs besluiten in hun maandelijkse online overleg welke onderwerpen ze op-pakken en voeren onderzoek uit onder leeftijdsgenoten. En ze toetsen de uiteindelijke artikelen. Op deze manier kunnen we de mening en behoefte peilen van een grotere groep jongeren. Op basis van de onder-zoeken van de Jongerenadviseurs zijn

  “Ik vind het steeds makkelijker om ook

  jongeren naar hun mening te vragen die ik niet ken.”

  Zara, 16 jaar

  “Ik ben echt trots op het eindresultaat!”

  Janne, 14 jaar

  al nieuwe artikelen geschreven. In 2017 gaan ze aan de slag met vlogs.

  Samen met Stichting Opvoeden.nl geven we op deze wijze invulling aan jongerenparticipatie. Doel is jongeren tussen 13-18 jaar direct te betrekken bij JouwGGD.nl en ons te laten adviseren over onze website en artikelen zodat we deze echt blijvend kunnen laten aansluiten op hun leefwereld. We willen stimuleren dat er content (artikelen, filmpjes etc.) wordt gemaakt die direct vanuit de leefwereld van de jongeren komt en aansluit op hun informatie- behoefte op het gebied van gezond-heid en opgroeien. Wij zijn trots op wat er in korte tijd al gerealiseerd is, en dat het zo aanslaat. Ook de Jongerenadviseurs zelf zijn enthousiast:

  Zie: https://www.jouwggd.nl/ jouw-ggd/jongerenadviseurs/

 • Aangesloten GGD’en en JGZ-organisatiesIn 2016 traden GGD Hart voor Brabant en GGD IJsselland toe tot JouwGGD.nl; hiermee groeide het aantal aangesloten GGD’en/JGZ-organisaties naar 20!De volgende organisaties zijn nu aangesloten:GGD AmsterdamGGD Brabant-ZuidoostGGD DrentheGGD FlevolandGGD FryslânGGD Gelderland-MiddenGGD Gelderland-ZuidGGD GroningenGGD Hart voor BrabantGGD Hollands NoordenGGD IJssellandGGD KennemerlandGGD Regio Utrecht GGD Noord- en Oost-GelderlandGGD TwenteGGD West-BrabantGGD Zaanstreek-WaterlandGGD ZeelandRIVAS ZorgGroep en CareynRVE Jeugd en Gezin Gooi & Vechtstreek

  Een nieuwe chattoolNa de zomer werd een nieuwe chattool geïmplementeerd. Deze draait op onze eigen GGD-servers om privacy optimaal te waarborgen. De vorige chattool was verouderd en werd niet verder ontwikkeld. Op basis van de wensen en eisen van het E-team en jongeren is de nieuwe tool aangeschaft. De nieuwe chattool biedt veel gebruiksgemak en functionaliteiten voor zowel de jongeren als de professionals. En het allerbelangrijkst: hij werkt optimaal op de mobiele telefoon.

  E-teamVia JouwGGD.nl kunnen jongeren met echte artsen en verpleegkundigen contact leggen. Hierdoor is de drempel om je vragen en zorgen te delen en te bespreken laag. Alle aangesloten GGD’en en JGZ-organisaties leveren artsen en verpleegkundigen voor het E-team. Gezamenlijk worden de chatdiensten bemand, emailvragen beantwoord, op forumberichten gereageerd en zijn we dagelijks te vinden op Facebook.In 2016 is het E-team weer verder gegroeid. Er werden 61 nieuwe

  chatters opgeleid in maar liefst vier tweedaagse chattrainingen. Eind 2015 hadden we 54 actieve chatters, eind 2016 waren dat er 91! Ook artsen en verpleegkundigen die al zijn opgeleid, worden blijvend getraind. Het online hulp bieden aan jongeren is namelijk echt een expertise, waarvoor artsen en verpleegkundigen opgeleid en bijge-schoold moeten worden. Niet alleen om vaardigheden op peil te houden en kennis uit te wisselen, maar zeker ook om professioneel ondersteund en begeleid te worden. De problematiek

  van jongeren die in onze online hulp (chats, forum, mail, Facebook) aan de orde komt is vaak heftig. Deelname aan intervisie en bijscholing is daarom noodzakelijk. Afgelopen jaar zijn twee intervisie- en bijscholingsbijeenkomsten georganiseerd.We hechten veel waarde aan een goede kwaliteit van dienstverlening. Vanaf eind 2016 worden de trainingen, intervisies en bijscholingen geaccrediteerd. Zo houden we de kwaliteit op een hoog niveau.

 • Online hulp ‘Ik ben al een week niet ongesteld geworden. Ben ik nu zwanger?’, ‘Alle jongens hebben al baardgroei, maar ik nog niet. Wat kan ik daar aan doen?’Slechts enkele voorbeelden van de vele vragen die de e-teamleden dagelijks voorgeschoteld krijgen.Verpleegkundige Van Korven: “Het voordeel van de anonieme chat is, dat jongeren opener durven te zijn. Ik merk duidelijk verschil in het soort vragen tussen mijn spreekuur en de anonieme chat. Online zijn jongeren directer. Ze durven letterlijk alles te vragen. De gevoelige onderwerpen als seksualiteit, soa’s en misbruik komen hier meer aan bod. Het hoge aantal chats laat duidelijk de behoefte zien.”(uit artikel Brabants Nieuwsblad – de Stem 28 januari 2017)

  Ivonne van Korven (voorgrond) en Anouk Jacobs chatten © Ron Magielse/Pix4Profs

  Succesverhaaltje!

  2 weken geleden chatte ik (noot van de redactie: verpleegkundige W. Peeters) met een meisje waarvan haar moeder een half jaar geleden overleden was. Daarna is haar vader veel gaan drinken, en werd handtastelijk en agressief als hij gedronken had. Uit haar verhaal maakte ik op dat er nog veel meer gebeurde (in de richting van misbruik), maar daar ben ik niet te ver op doorgegaan. Samen hebben we toen een stappenplan gemaakt, want ze wilde dat het stopte. Ze zat net weer met mij op de chat. Ze heeft het stappenplan doorgezet. Ze heeft haar verhaal opgeschreven en de dag daarna aan haar juf laten lezen. Ze verblijft nu op een veilige plek en ze krijgt de hulp en begeleiding die ze nodig heeft. Er zijn passende acties ondernomen richting haar vader. Ik heb niet vaak genoeg kunnen zeggen hoe trots ik ben op haar, dat ze het doorgezet heeft!

  Nu ik dit zo van haar lees, realiseer ik me wederom wat voor geweldig werk wij op deze manier kunnen doen. Ook al is het ‘maar’ een chat, wij kunnen echt een hele grote invloed hebben op het leven van een puber. En dat bewijst dit maar weer...

  Trots op ons!!!!!!

  (uit een Yammerbericht van het E-team JouwGGD.nl)

  Onze online hulp via chat blijft veel jongeren trekken. Hoewel we in het najaar van 2015 de chatcapaciteit flink uitbreidde door een derde chatter per chatdienst in te zetten, bleef de vraag naar chat toch veel groter dan ons aanbod. Duidelijk was en is, dat we vraag en aanbod nog meer met elkaar in evenwicht moeten brengen. De nieuwe chattool die we in augustus in gebruik namen, gaf al een klein beetje lucht:• De wachtrij werd beter zichtbaar voor de jongere en de dienstdoende

  chattende arts/verpleegkundige.• De tool werkt gemakkelijker waardoor een chatgesprek vlotter verloopt

  en er dus meer chatgesprekken kunnen plaatsvinden in een kortere tijd.

  Een analyse van de vraag naar chatten tussen juli 2014 en juni 2016 gaf inzicht in de momenten (weekdag en tijdstip) waarop jongeren willen chatten. Op basis daarvan is door alle aangesloten GGD’en en JGZ- organisaties tot uitbreiding van de chatopenstelling besloten. Vanaf maart 2017 is de chat voortaan ook op zondagen open, en doordeweeks aansluitend van 15 – 21 uur (zonder pauze).

 • Social Media: Facebook – Instagram – Twitter

  Ook in 2016 hebben we veel ingezet op online promotie en op het bereiken van jongeren via Facebook. Online blijft toch dé plek om jongeren in grote aantallen te bereiken. Het resultaat mag er zijn: een enorme groei in websitebezoekers en een stevige groei in Facebookfans. De wereld van social media staat echter niet stil, en jongeren schakelen snel over op nieuwe media. In 2016 is daarom een onderzoek gedaan naar het starten van een Instagramaccount. Dit is door alle GGD’en en JGZ-organisaties positief beoordeeld en in 2017 starten we hiermee. Met Twitter gericht op jongeren zijn we in de loop van 2016 juist gestopt. Jongeren zijn massaal afgehaakt op dit medium. Het account wordt daarom nu alleen nog gericht op professionals ingezet.

  Slapen: filmpjeIn overleg met alle aangesloten GGD’en en JGZ-organisaties maakten we dit jaar een themafilmpje over slapen.Er is ook een bijbehorende poster gemaakt.

  Trackers Voorjaar 2016 hadden we al acties ingezet om trackers door te lichten en planmatig te verwijderen en te vervangen zonder dat het de per-formance van de website zou schaden. Eind september 2016 verscheen echter het artikel. Hierin werd gesteld dat… ”Op JouwGGD is het niet veel beter gesteld. Daar worden zes trackers gedetecteerd, waaronder oude bekende AddThis, maar ook twee aparte Twitter-trackers die gevoelige informatie delen. Niet oké.”...Voor ons was dat aanleiding om een versnelling aan te brengen in onze al geplande acties. We vinden het goed

  Colofon

  Maart 2017Uitgave van GGD Amsterdam namens JouwGGD.nlContact: [email protected]

  dat er op ons gelet wordt! Het houdt ons scherp en maakt ons nogmaals bewust van onze rol.De laatste trackers werden versneld verwijderd. Vanzelfsprekend voldoen we aan de richtlijn autoriteit persoons-gegevens. Daarnaast startten we een experiment (wat nu nog loopt) met een alternatief analyseprogramma en maakten we plannen om ook de filmpjes anders ‘in te laden’. In februari 2017 maken we via de website aan alle gebruikers duidelijk hoe JouwGGD.nl met trackers omgaat en welke keuzes jongeren daar zelf in kunnen maken.

  Ben ik te dik? Of maak

  ik me te veel zorgen?

  CHAT MET JOUW GGD JouwGGD.nl 100% anoniem en betrouwbaar

  OnderwerpenAlcohol roken drugs

  GevoelSeksLichaamRelatiesGezondheid

  https://www.youtube.com/watch?v=l1JP1wg8qDwhttp://motherboard.vice.com/nl/read/het-is-bijna-onmogelijk-om-soa-informatie-te-vinden-zonder-getrackt-te-wordenhttp://www.jouwggd.nl/privacy-cookies/

 • Contact ratio Gemiddeld 2016

  4,39%De contactratio is het percentage van het bezoek dat contact zoekt via chat, forum of e-mail.

  34.0

  14 50.8

  38

  37.3

  08

  29.8

  86

  32.8

  26

  26.8

  33

  26.8

  60

  24.8

  03

  32.1

  20

  35.1

  95 52.0

  10

  37.6

  52

  60.000

  45.000

  30.000

  15.000

  0

  Unieke bezoekers per maand

  JouwGGD.nl Dashboard34

  7

  400

  407

  400

  386

  363

  295

  284 44

  1

  406 55

  6 688

  800

  600

  400

  200

  0

  jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec. jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.

  jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec. jan. feb. mrt. apr. mei jun. jul. aug. sep. okt. nov. dec.

  Wekelijkse chats per maand

  152 19

  0

  158 18

  3

  184

  175

  183

  113 1

  90 179 2

  53

  149

  300

  225

  150

  75

  0

  Forum + e-mail berichten per maand

  3,79

  %

  3,97

  %

  4,49

  %

  5,54

  %

  4,66

  %

  5,65

  %

  4,47

  %

  4,6%

  4,05

  %

  4,01

  %

  4,36

  %

  3,89

  %

  6.00%

  4.50%

  3.00%

  1.50%

  0

  Contact ratio per maand

  Unieke bezoekers in 2016

  427.345

  Werkelijke Chats in 2016

  4.974NB.: Het aantal geopende chats ligt hoger. Het verschil komt doordat chats worden geopend buiten de openingstijden en door beperkte chatcapaciteit.

  Forum + e-mail berichten in 2016

  2.109

 • 72.062

  400.000

  300.000

  200.000

  100.000

  0januari 2016 april 2016 juli 2016 oktober 2016

  7.117

  januari 2016 april 2016 juli 2016 oktober 2016

  Maandelijks bereik gerealiseerd via Facebook

  Facebook bereik per geslacht en leeftijd. Afgelopen 12 maanden

  Totaal aantal Facebook fans JouwGGD

  Facebook fans per geslacht en leeftijd

  361.510

  7.1017.449

  7.637 7.8178.054 8.111 8.184 8.217

  8.315 8.370 8.551255.549202.427 179.479

  116.730 117.813

  246.188 218.542164.367

  8.624

  Aantal personen dat we via Facebook campagne en Facebook pagina hebben bereikt.

  Aantal personen dat we via Facebook campagne hebben bereikt per geslacht en leeftijd.

  Periode: 2016.

  Aantal personen dat we via Facebook pagina van JouwGGD.nl volgt (Facebook fans JouwGGD.nl).

  Verdeling van het aantal Facebook fans JouwGGD.nl per geslacht en leeftijd.

  300.000

  225.000

  150.000

  75.000

  0

  3000

  2250

  1500

  750

  0

  9.000

  8.500

  8.000

  7.500

  7.000

  vrouw 13-17 jr man 13-17 jr vrouw 18-24 jr man 18-24 jr vrouw 25-34 jr man 25-34 jr vrouw 13-17 jr man 13-17 jr vrouw 18-24 jr man 18-24 jr vrouw 25-34 jr man 25-34 jr

  39.949

  151.891146.121

  JouwGGD.nl Dashboard

  Twitter volgers

  5.009Aantal tweets: 3.066

  Facebook fans

  8.624