Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

172
jaaroverzicht 2013 jaaroverzicht 2013 het koninklijk huis

Transcript of Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Page 1: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

jaaroverzicht 2013jaaroverzicht 2013

het koninklijk huis

Page 2: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013
Page 3: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

3

Page 4: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

4

Page 5: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

5

het koninklijk huis

jaaroverzicht 2013

Page 6: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

6

Page 7: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

7

Inhoud

jaaroverzIcht

konInklIjk huIs 2013

ten geleIde

selectIe werkzaamheden konInklIjk huIs 2013

konInklIjk paleIs amsterdam

overzIcht werkzaamhedenkonInklIjk huIs 2013

6

11

151

157

Page 8: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

8

2013 was een intensief en bewogen jaar. Op 30 april trad Hare Majesteit de Koningin terug als Koningin en droeg zij het koningschap over aan haar zoon. Koning Willem-Alexander werd diezelfde dag beëdigd en ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een wisseling van generaties na een koningschap dat drieëndertig jaar omspande.

Dit Jaaroverzicht Koninklijk Huis geeft een indruk van de werkzaamheden van Zijne Majesteit de Koning, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en andere leden van het Koninklijk Huis in 2013. Het was een bijzonder jaar, met een abdicatie, een inhuldiging, een bezoek van het nieuwe Koningspaar aan alle provincies van Nederland, een reis naar alle eilanden in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk en een reeks kennismakingsbezoeken aan Europese landen en buurlanden van ons Koninkrijk in Latijns-Amerika.

Voor de Koninklijke Familie was het ook een jaar met intens persoonlijk verdriet. Op 12 augustus overleed Prins Friso. Familie, vrienden en collega’s herdachten hem tijdens een bijeenkomst op 2 november in de Oude Kerk in Delft.

ten geleIde

8

Page 9: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

9

In vele duizenden bedrijven, organisaties, verenigingen en maatschappelijke verbanden brengen mensen in ons Koninkrijk bijzondere dingen tot stand. Zij werken aan kleine en grote oplossingen die onze samenleving sterker maken of zetten zich belangeloos in voor anderen. Zij zijn creatief, moedig en vastberaden bezig om verbindingen te leggen, nieuwe mogelijkheden te verkennen en kansen te benutten. Hun inzet en prestaties staan centraal in dit Jaaroverzicht. Het bevat een selectie van evenementen waarbij met name de Koning, de Koningin en Prinses Beatrix betrokken waren. In totaal zijn honderd activiteiten geselecteerd, waaronder ook staatsbezoeken, audiënties en evenementen met een nationaal karakter. Samen geven ze een veelzijdig beeld van de kracht en de dynamiek van ons Koninkrijk en van het enthousiasme waarmee veel mensen bijdragen aan hechtere verbindingen in onze samenleving.

Marco HennisGrootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning

Page 10: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013
Page 11: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013
Page 12: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

12

Page 13: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

13

Selectie

werkzaamheden

koninklijk huiS 2013

Page 14: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

14

15 januarI

gelukkIg nIeuwjaar

Aan het begin van het nieuwe jaar ontving Hare Majesteit de Koningin in het Koninklijk Paleis Amsterdam traditiegetrouw een groot aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving. Enkele honderden gasten wisselden op 15 januari tijdens deze Nieuwjaarsontvangst hun goede wensen voor het nieuwe jaar uit. Ieder jaar wordt een bepaalde sector in de schijnwerpers gezet. In 2013 waren vertegenwoordigers van de land- en tuinbouw en de veehouderij uitgenodigd. Onder hen een komkommerteler, een varkensdierenarts, een imker, een geitenhouder, een handelaar in groentezaden, een deskundige in beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een tomatenteler die gebruik maakt van aardwarmte, een producent van diervriendelijke stallen en een aantal agrarische ondernemers met een biologisch bedrijf.

Op 16 januari vond de traditionele Nieuwjaarsontvangst plaats voor de leden van het Corps Diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Page 15: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

15

Page 16: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

16

BruneI en sIngapore

Hare Majesteit de Koningin bracht in januari 2013 staatsbezoeken aan het Sultanaat Brunei Darussalam en de Republiek Singapore. De Prins van Oranje en Prinses Máxima vergezelden haar.

Brunei ligt in het noorden van het eiland Borneo en is een van de rijkste landen ter wereld, voornamelijk dankzij de productie van aardolie en aardgas. Shell is er al meer dan tachtig jaar actief. Het land beschikt over grote natuurlijke rijkdommen. Meer dan de helft van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Samen met buurlanden Maleisië en Indonesië werkt Brunei aan het behoud van de indrukwekkende natuur in het hart van Borneo, waar onder andere de orang-oetan en de dwergolifant leven. De Koningin besteedde daar bijzondere aandacht aan in haar toespraak tijdens het staatsbanket aangeboden door Sultan Haji Hassanal Bolkiah. “Bij ons ziet men het vlakke land met rechte sloten en bomen die veelal netjes in rijen zijn geplant, bij U het mysterieuze regenwoud waarin nog elke maand nieuwe planten en diersoorten worden ontdekt. Als een magnifieke groene tempel overspant het tropisch regenwoud een groot deel van Uw land. Dit is een rijkdom die niet in geld is uit te drukken.”

21-25 januarI

Page 17: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

17

Het dynamische Singapore laat zien dat een land ook ver kan komen zonder bodemschatten en natuurlijke rijkdommen. “Kennis is de grondstof, geloof in eigen kracht de energiebron”, zei de Koningin tijdens het staatsbanket aangeboden door president Tony Tan Keng Yam. Versterking van de economische betrekkingen was zowel in Singapore als in Brunei een belangrijk thema.

Page 18: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

18

voorleesontBIjt

Prinses Laurentien las tijdens het Nationale Voorleesontbijt op 23 januari voor aan kleuters van de Brede Buurtschool de Krullevaar, in de Haagse wijk Escamp. Het Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen. In 2013 werden deze Voorleesdagen voor de tiende keer georganiseerd. Doel is het bevorderen van voorlezen aan kinderen, opdat die op jonge leeftijd vertrouwd raken met lezen. De Prinses las voor uit ‘Nog 100 Nachtjes Slapen’ van auteur en illustrator Milja Praagman.

Prinses Laurentien heeft speciale aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid, binnen en buiten Nederland. Ze werkt daar in verschillende functies actief aan mee. Tot eind 2013 was zij voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. “Mijn betrokkenheid met het thema blijft”, aldus de Prinses. “Het onderwerp laaggeletterdheid staat op de kaart. Toen we tien jaar geleden begonnen, dachten we dat problemen met lezen en schrijven alleen in andere landen voorkwamen. We hebben veel meer inzicht in het onderwerp gekregen en dat heeft geleid tot een sneeuwbaleffect; we werken nu samen met 400 organisaties om laaggeletterdheid te bestrijden en te voorkomen.”

23 januarI

Page 19: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

19

28 januarI

konIngIn kondIgt aftreden aan

In een korte toespraak op radio en televisie kondigde Koningin Beatrix op 28 januari haar aftreden aan. “Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het Koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het Koningschap. Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van u. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw Koningin mocht zijn.”

Page 20: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

20

voor veIlIgheId op zee

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. In 2013 bestond dit krijgsmachtdeel 525 jaar. Prinses Máxima bracht op 29 januari een werkbezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder. Zij werd ontvangen door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom en sprak met marinepersoneel over hun werk. De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. Een belangrijk onderdeel daarbij is het beschermen van koopvaardijschepen tegen piraterij. De Prinses bezocht Hr.Ms. Johan de Witt. Dit amfibisch transportschip is in 2013 onder andere ingezet in de EU-missie tegen piraterij bij Somalië. De Nederlandse marine werkt ook mee aan de opleiding en training van lokaal kustwachtpersoneel. Zo helpt Nederland, samen met zijn bondgenoten, de scheepvaartroutes langs de kust van Afrika veiliger te maken. Nederland heeft een groot economisch belang bij veilige vaarroutes. Jaarlijks passeren zo’n 20.000 tot 30.000 schepen de Golf van Aden. Een groot deel daarvan is op weg naar de haven van Rotterdam.

29 januarI

Page 21: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

21

31 januarI

gered gereedschap

Prinses Máxima ontmoette op 31 januari een aantal mensen met een werkstraf in een werkplaats van Reclassering Nederland in Arnhem. Zij repareren tweedehands gereedschap dat is ingezameld door de Stichting Gered Gereedschap. Het gereedschap is bestemd voor technische opleidingen en startende ondernemers in Afrika.Reclassering Nederland heeft als doel te voorkomen dat mensen die een delict hebben gepleegd, opnieuw in aanraking komen met Justitie. Delictplegers worden aangespoord hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun leven anders in te richten. Reclassering Nederland controleert en begeleidt deze mensen en ziet erop toe dat zij hun afspraken nakomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 mensen in Nederland een werkstraf opgelegd bij een bedrijf of organisatie. Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.

Een van de organisaties waarmee Reclassering Nederland samenwerkt, is Stichting Gered Gereedschap. Dit is een vrijwilligersorganisatie die oud gereedschap in Nederland verzamelt en repareert. Ieder jaar levert Stichting Gered Gereedschap 100.000 stuks opgeknapt gereedschap (dat zijn tien zeecontainers vol) aan technische scholen en startende ondernemers in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. “Wij zijn trots vandaag het werk van Gered Gereedschap te mogen laten zien en daarbij de samenwerking met de Reclassering. Wij hebben immers een gezamenlijk doel; mensen nieuwe kansen geven”, zei Marga Kuperus (Bestuursvoorzitter van Stichting Gered Gereedschap) bij het bezoek.

Page 22: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

22

echte mannen praten

De Prins van Oranje ging op 5 februari op bezoek bij Echte Mannen in Rotterdam. Echte Mannen is een initiatief voor mannen die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement leven. Vaak komt dat isolement voort uit werkloosheid, schulden, verslaving of persoonlijke moeilijkheden. Doel is de deelnemers te helpen bij het aanpakken van de eigen problemen en het aanboren van de eigen talenten. Dit gebeurt door wekelijkse groepsbijeenkomsten, trainingen, workshops en vrijwilligerswerk.

Echte Mannen is opgezet door het Centrum Voor Dienstverlening (CVD). Het CVD neemt met het initiatief deel aan het Oranje Fonds-programma Man 2.0. De Prins van Oranje sprak tijdens zijn bezoek met mensen van de organisatie over de methode en toekomstplannen van het project. Aansluitend vertelden deelnemers over hun ervaringen en over hun inspanningen om hun leven weer op de rails te krijgen.

5 feBruarI

Page 23: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

23

InternatIonaal famIlIeBedrIjf

De Prins van Oranje bracht op 6 februari een bezoek aan VDL Groep in Eindhoven en Hapert. Dit bedrijf ontving in mei 2012 de Koning Willem I Prijs. Deze prijs gaat naar ondernemingen die hebben laten zien dat ze durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie succesvol weten te combineren.

VDL Groep is een industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling en productie van bussen, de assemblage van auto’s en de productie van systemen die worden toegepast in onder andere verpakkingsmachines, koelinstallaties en medische apparatuur. Het bedrijf heeft een sterke positie in de toeleveringsbranche en produceert hoogwaardige producten uit metaal en kunststof. De basis van het familiebedrijf werd in 1953 gelegd door de vader van huidig directeur-eigenaar Wim van der Leegte. In 2013 had de onderneming 82 werkmaatschappijen met in totaal 9.000 medewerkers, verspreid over 18 landen. De Prins bezocht twee van de 82 VDL-bedrijven, waaronder de bakermat van de onderneming: VD Leegte Metaal in Hapert, toeleverancier in de metaalindustrie. Het tweede bedrijf dat de Prins bezocht was VDL ETG in Eindhoven. In deze fabriek worden systemen en modules geproduceerd voor onder andere de chipindustrie en de zonne-energiesector.

6 feBruarI

Page 24: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

24

Prinses Máxima sprak 14 februari bij de opening van de vijfde editie van het WOMEN Inc. Festival dat plaatsvond naast de Huishoudbeurs in Amsterdam RAI. WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat vrouwen verbindt en individuele ontplooiing bevordert. Het brengt vrouwen bij elkaar van verschillende leeftijden, culturen en disciplines op nationaal en internationaal niveau.

De Prinses wijdde haar toespraak aan de financiële zelfredzaamheid van vrouwen in Nederland. Als het om het huishoudboekje gaat hebben Nederlandse vrouwen een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel, volgens de Prinses. Maar zij wees ook op de keerzijde. “Veel vrouwen denken onvoldoende na over de financiële risico´s die ze in hun leven lopen. Bijvoorbeeld over wat er kan gebeuren als ze oud worden, of als ze alleen komen te staan. Het is de vrije keuze van elke vrouw hoe zij haar leven inricht. Dat is immers de kern van emancipatie: zelf mogen kiezen. Maar het is wel heel belangrijk om de mogelijke gevolgen van die keuzes onder ogen te zien. Vrouwen moeten weten wat ze waard zijn. Zich bewust zijn van de kwetsbaarheden in hun financiële positie, nu en in de toekomst. En in actie komen als dat nodig is.”

14 feBruarI

‘vrouwen moeten weten wat ze waard zIjn’

Page 25: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

25

een thuIs voor veteranen

Hare Majesteit de Koningin bracht 27 februari een bezoek aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Zij sprak tijdens haar bezoek met de bewoners van het tehuis, het personeel en vrijwilligers. Verder bezichtigde zij de jubileumexpositie over 150 jaar Bronbeek.

Bronbeek biedt inwoning en zorg aan vijftig veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het museum beheert een omvangrijke collectie en geeft met tentoonstellingen en educatieve activiteiten een historisch beeld van Nederlands-Indië en het KNIL. Verder biedt Bronbeek gelegenheid tot herdenken bij de diverse monumenten op het landgoed en is het een plaats van samenkomst voor veteranen en reünisten. Bronbeek is onderdeel van het ministerie van Defensie. Het was ooit eigendom van Koning Willem III die het in 1859 schonk aan de Staat der Nederlanden om er een tehuis voor militair invaliden te vestigen. Dit opende in 1863 zijn deuren.

27 feBruarI

Page 26: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

26

Beeld van BeatrIx

Hare Majesteit de Koningin bezocht op 2 maart de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in Paleis Het Loo. De tentoonstelling omvatte portretten van de Koningin, gemaakt door kunstenaars uit het hele land.

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Koningin in januari deed de NOS een oproep een ‘Beeld van Beatrix’ in te sturen. Meer dan 2200 mensen namen die uitdaging aan. De tentoonstelling toonde de 68 mooiste of meest bijzondere werken, geselecteerd door een jury, bestaande uit ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff. Daarnaast werden zeven werken getoond van bekende kunstenaars als Andy Warhol en Ans Markus.

De in totaal 75 kunstwerken waren zeer uiteenlopend van vorm en materiaal. Niet alleen schilderijen in olie- of acrylverf, tekeningen en foto’s, maar ook sculpturen in brons, klei of steen, mozaïeken van glas en werken gemaakt van bijzondere materialen als sloophout, koffiecupjes, eurocenten en postzegels. Binnen zes weken bezochten meer dan 100.000 mensen de tentoonstelling.

2 maart

Page 27: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

27

De publieksprijs ging naar Judith Steenkamer, die een levensecht portret van de Koningin maakte. De vakjury koos voor een werk van Edith Benedictus Buning: een object opgebouwd uit vier glaslagen in blauw die samen een portret vormen.

Page 28: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

28

goed voorBereId op rampen met water

Samen met Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, nam de Prins van Oranje op 6 en 7 maart deel aan de themabijeenkomst ‘Water and Disasters’ in New York. Het was iets meer dan vier maanden nadat orkaan Sandy verwoestingen had aangericht in het Caraïbisch gebied en aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Meer dan 280 mensen verloren daarbij het leven en de totale schade beliep meer dan 65 miljard dollar. De Prins was aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, een functie die hij zeven jaar lang heeft vervuld tot zijn inhuldiging als Koning, op 30 april 2013. Ook Kroonprins Naruhito van Japan (erevoorzitter van de Adviesraad) nam aan de bijeenkomst deel.De Prins wees er tijdens de conferentie op dat het risico op rampen die met water te maken hebben, toeneemt. Verandering van het klimaat leidt in veel regio’s tot heviger stormen en meer overstromingen, maar ook tot langere perioden van grote droogte. Er is veel wat we kunnen doen om menselijk leed en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Dat begint met anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering, in de landbouw, de industrie, de infrastructuur, de woningbouw en de gezondheidszorg. Een gemeenschap die goed is voorbereid op een overstroming of droogte, is veerkrachtiger dan een gemeenschap die zich daardoor laat verrassen. De noodzaak van een samenhangende aanpak wordt inmiddels in heel veel landen erkend. Er blijft echter nog veel te doen, waaronder goede strategieën voor de financiering van de noodzakelijke maatregelen op het gebied van water en sanitatie.

6 en 7 maart

Page 29: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

29

europese school kent vele talen

Hare Majesteit de Koningin woonde 12 maart in Bergen (Noord-Holland) de viering bij van het 50-jarig bestaan van de Europese School. Deze school is opgericht door de Europese Unie en biedt meertalig onderwijs aan kinderen van werknemers van Europese instellingen en internationale bedrijven. Ook Nederlandse kinderen kunnen worden toegelaten. De Europese School heeft ongeveer 600 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar van 50 verschillende nationaliteiten. De Koningin maakte een rondgang door de school, waarbij leerlingen een deel van een musical opvoerden en natuurkundeproeven lieten zien. Zo demonstreerden drie leerlingen in witte jassen haar in een laboratoriumopstelling hoe vet wordt afgebroken met afwasmiddel. “Wij zijn als Europese School een beetje anders”, zei directeur Steve Lewis. “We doen veel met science en veel met talen.” De Koningin was onder meer getuige van een taalkwis in de bibliotheek. De leerlingen waren enthousiast over het bezoek en vonden het ‘superleuk’ en ‘spannend’.

12 maart

Page 30: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

30

samen aan de slag

Zonder de inzet en toewijding van vrijwilligers zou ons land stilvallen en zou veel moois nooit van de grond komen. Vrijwilligers trekken zich het lot van anderen aan en helpen concreet om waardevolle projecten tot een succes te maken. Dat prachtige werk verdient steun en waardering. Jaarlijks organiseert het Oranje Fonds daarom in samenwerking met duizenden organisaties de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Met NLdoet wil het fonds het vrijwilligerswerk meer en breder onder de aandacht brengen. Op 15 en 16 maart stak een recordaantal van 310.000 mensen de handen uit de mouwen bij in totaal 8.400 klussen.

Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en andere leden van de Koninklijke Familie behoren al jaren tot de deelnemers aan NLdoet. De Koningin, Prinses Margriet, Prins Bernhard, Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris gingen aan de slag op Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. Weizigt biedt ruim twee hectare natuurterrein met een duurzame stadsboerderij, een klimaatkas, tuinen en een bijenstal. Op zo’n locatie is natuurlijk altijd wat te klussen en schoon te maken!

De Prins van Oranje en Prinses Máxima gingen bowlen met bezoekers en vrijwilligers van een ontmoetingsplaats voor dak- en thuislozen: het Catharijnehuis in Utrecht.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien waren in Bergen op Zoom, waar ze meehielpen met de grote schoonmaak in Museum De Gevangenpoort.

15 en 16 maart

Page 31: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

31

Page 32: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

32

een nIeuwe paus

Op 19 maart vond op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad de inauguratie van Zijne Heiligheid Paus Franciscus I plaats. De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren daarbij aanwezig, evenals onder anderen Kroonprins Felipe van Spanje en zijn vrouw Prinses Letizia.

Na de inauguratie hadden de Prins van Oranje en Prinses Máxima een korte ontmoeting met de Paus. Paus Franciscus volgde Paus Benedictus XVI op, die op 28 februari 2013 terugtrad.

19 maart

Page 33: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

33

spIn In het world wIde weB

Nederland neemt wereldwijd een toppositie in op het gebied van internetinfrastructuur. Amsterdam speelt daarbij een toonaangevende rol: de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is het grootste internetknooppunt ter wereld. Ruim 550 nationale en internationale netwerken zijn daarop aangesloten. Amsterdam is daarmee een belangrijke spin in het World Wide Web.

Op 20 maart verdiepte de Prins van Oranje zich in de verschillende facetten van de internetinfrastructuur tijdens een werkbezoek op Science Park Amsterdam. Hij ging kijken bij het nieuwste datacentrum van Equinix en sprak met deskundigen over de omvang en het belang van de internetinfrastructuur in de regio Amsterdam. Daarna bezocht de Prins SURFsara. Dit is een hightech centrum voor wetenschappers en bedrijfsleven ten behoeve van onderzoek op basis van zeer grote databestanden (Big Data). Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het in kaart brengen van criminele netwerken en onderzoek naar de stijging van de zeespiegel door klimaatverandering. Drie jonge onderzoekers uit verschillende disciplines demonstreerden hun werk aan de Prins op een multifunctionele video wall.

De Prins bracht dit bezoek als lid van de Raad van Advies van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving. Binnen dit platform werken overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen aan de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie en samenleving.

20 maart

Page 34: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

34

21 maart

samenwerkIng met turkIje

Minister-president Erdo an van Turkije bracht 21 maart een officieel bezoek aan Nederland. Hare Majesteit de Koningin ontving hem in audiëntie. Het bezoek stond in het teken van de economische en diplomatieke betrekkingen tussen onze landen. De minister-president werd vergezeld door een delegatie bestaande uit ministers, parlementariërs en topmensen uit het bedrijfsleven. In de afgelopen tien jaar is de handel tussen Turkije en Nederland verdrievoudigd. Nederland is één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije. Ook de Turkse investeringen in Nederland groeien. Beide landen zijn geïnteresseerd in het verder versterken van de samenwerking, onder meer op het gebied van (duurzame) energie.

Page 35: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

35

BewegIng op het doek

In 2013 vierde het Frans Hals Museum in Haarlem zijn honderdjarig bestaan. Hare Majesteit de Koningin opende 22 maart de jubileumexpositie ‘Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’. Deze toonde werken van Frans Hals te midden van schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten. Grote musea als The National Gallery in Londen, het Prado in Madrid en het Louvre in Parijs leenden werken uit, evenals diverse particulieren.

Frans Hals (1582-1666) geldt als een van belangrijkste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Hij staat bekend om zijn ‘spontane toets’ en zijn snelle en gewaagde techniek. Hals schilderde geen verstilde portretten, maar probeerde beweging op het doek te brengen. De geportretteerde mensen lachen, tonen emoties en lijken direct met de toeschouwer te communiceren. Hals’ tijdgenoot Theodorus Schrevelius schreef over zijn portretten ‘dat se schijnen asem van haer te gheven, ende leven’.

22 maart

Page 36: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

36

artIs BloeIt

Prinses Margriet opende 27 maart ‘Artis in Bloei’ ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Artis te Amsterdam. De Prinses doopte een speciale jubileumtulp met de naam Tulipa Natura Artis Magistra.

‘Natura Artis Magistra’ (zoals Artis officieel heet) is in 1838 aangelegd als stadspark met dieren. Het is de oudste dierentuin van Nederland, met bijzondere dieren als de brilbladneusvleermuis, de konijnenuil, de roodknie vogelspin, het kune kune varken en het gouden leeuwaapje. Behalve voor liefhebbers van fauna is Artis ook een lusthof voor floraliefhebbers. Veel van de historische aanplant is nu nog te zien. Naast de oude bomen waren er tijdens ‘Artis in Bloei’ meer dan 175.000 bloemen te bewonderen en 36.000 planten. Jaarlijks trekt Artis ruim 1,2 miljoen bezoekers. Het thema van het jubileumjaar was ‘Artis al 175 jaar een Mensentuin’. Prinses Margriet is sinds 2002 beschermvrouwe van Natura Artis Magistra. De Nederlandse vertaling van de naam van de dierentuin luidt: de natuur is de lerares van de kunst.

27 maart

Page 37: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

37

zonder vlam In de pIjp

De Prins van Oranje gaf 3 april het startsein voor de officiële productie van de nieuwe DAF XF, ontwikkeld voor de Euro 6-emissie-eisen. DAF investeerde een miljard euro in een compleet nieuwe voertuigserie en in aanpassingen van haar fabrieken in Eindhoven en Westerlo om de productie van de nieuwe generatie trucks mogelijk te maken. De Prins reed zelf de eerste nieuwe (oranjegekleurde) DAF van de productieband. DAF-medewerker Tom Pinxten assisteerde hem daarbij: “Ik heb hem gezegd waar de versnellingspook zat en de handrem, maar hij wist alles goed te vinden”.

Euro 6 is per 1 januari 2014 in de Europese Unie van kracht geworden. In vergelijking met de Euro 5-norm wordt de emissie van stikstofoxiden (NOx) met 77% teruggebracht en die van roetdeeltjes met 66%. Voor DAF was de nieuwe emissie-wetgeving aanleiding een compleet nieuwe serie voertuigen te ontwikkelen. De XF voor het vervoer over de lange afstand is het topmodel.

DAF Trucks N.V. is een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc. Het bedrijf produceert lichte, middelzware en zware trucks. Er werken 8.000 mensen.

3 aprIl

Page 38: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

38

klasse In carré

Hare Majesteit de Koningin bezocht 3 april in Amsterdam de galavoorstelling ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Koninklijk Theater Carré. Artiesten als Liesbeth List en Paul van Vliet brachten een ode aan het beroemde theater. Ook Vera Mann, Simone Kleinsma, Wende Snijders, Marco Borsato, Hennie Vrienten en vele anderen traden op. De aanwezigheid van de Koningin werd door artiesten en publiek zeer gewaardeerd.

Oscar Carré opende in 1887 het theater aan de Amstel met de openingsvoorstelling ‘Groote Parade Gala in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. In de loop der tijd groeide Carré uit tot een begrip in Nederland; een theater dat ruimte biedt aan de meest uiteenlopende genres, waaronder circus, cabaret, revue, dans, musical, opera en liedkunst.

Tijdens de jubileumavond werd speciale aandacht geschonken aan acteur Jeroen Willems. Hij overleed op 3 december 2012 plotseling tijdens de repetities voor de jubileumvoorstelling, die aanvankelijk op die dag zou plaatsvinden. Jeroen Willems is 50 jaar geworden.

3 aprIl

Page 39: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

39

gas In gronIngen

Op 4 april was de Prins van Oranje in Groningen om zich te oriënteren op de verschillende kanten van de gaswinning. De Prins sprak in Dorkwerd met negen bewoners uit Loppersum en Eemsmond die zich zorgen maken over een verhoogd risico op aardbevingen in Noordoost-Groningen. Aardbevingen als gevolg van gaswinning zorgen voor veel onrust in de regio. Onder de mensen met wie de Prins sprak, was Corine Jansen van de Groninger Bodem Beweging (GBB). “De kroonprins was zeer geïnteresseerd en betrokken en de GBB is blij dat we deze kans hebben gekregen.”

De Prins ging ook kijken bij Energy Transition Centre, een proeftuin voor toegepast onderzoek waarin bedrijven, overheid en onderwijs samenwerken aan de toekomstige energievoorziening. Daarna ging hij naar GasTerra in Groningen voor de opening van het nieuwe kantoor.

4 aprIl

Page 40: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

40

van kooldraadlamp tot ultrasone golf

Hare Majesteit de Koningin opende 5 april het nieuwe Philips Museum. Het museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van Eindhoven. Hier werd in 1891 met kooldraad de allereerste gloeilamp geproduceerd door Gerard Philips. De expositie vertelt bezoekers het verhaal van de onderneming vanaf het prille begin tot en met de nieuwste ontwikkelingen zoals straatverlichting met bewegingssensor. Natuurlijk ontbreken ook de eerste Philipsradio uit 1927 en de eerste Philipstelevisie uit 1952 niet. De Koningin kreeg een lightbox met een afbeelding van haar grootmoeder Koningin Wilhelmina die in 1927 vanuit Eindhoven via de radio de bevolking van Nederlands-Indië toesprak. Olga Coolen (directeur van het Philips Museum): “Dat was een bijzonder moment, ook voor Koningin Wilhelmina zelf, die voor het eerst zich zo dichtbij Nederlands-Indië voelde”.

Na de rondleiding door het museum bracht de Koningin een werkbezoek aan Philips Research op de High Tech Campus Eindhoven. Hier hoorde zij meer over innovaties in de gezondheidszorg om behandelingen van onder meer kanker en hart- en vaatziekten voor patiënten minder ingrijpend te maken. Een voorbeeld is het uitschakelen van tumorcellen met krachtige ultrasone golven (opereren zonder snijden).

5 aprIl

Page 41: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

41

strIjd tegen chemIsche wapens

Hare Majesteit de Koningin ontving op 7 april de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-moon. Hij was in Nederland voor een conferentie van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag. Deze internationale organisatie richt zich op een verbod op chemische wapens en de vernietiging van bestaande voorraden, zodat deze nooit meer kunnen worden gebruikt. Bijna alle landen in de wereld zijn in de OPCW vertegenwoordigd. De OPCW speelt onder meer een belangrijke rol bij de ontmanteling van het Syrische arsenaal aan chemische wapens. Op 10 december 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland sprak de heer Ban Ki-moon zijn waardering uit voor de Nederlandse inzet om de internationale rechtsorde te versterken en de verspreiding van wapens tegen te gaan. Hij wees op de vooruitgang die de internationale gemeenschap de afgelopen jaren heeft geboekt. “Dankzij de inspanningen van velen over de hele wereld, is tachtig procent van de bekende voorraden aan chemische wapens vernietigd. Het is mijn oprechte hoop dat we de honderd procent gaan halen.”

7 aprIl

Page 42: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

42

ontwIkkelIng mogelIjk maken

Prinses Máxima sprak op 9 april bij de viering van het vijfjarig bestaan van The Currency Exchange Fund in Amsterdam. Dit fonds maakt het voor kleine bedrijven in ontwikkelingslanden gemakkelijker om leningen te krijgen door de risico’s die geldverstrekkers zoals banken lopen, op te vangen. In de eerste vijf jaar heeft het fonds voor bijna 1,5 miljard euro aan leningen in lokale valuta in vijftig ontwikkelingslanden ondersteund.

Prinses Máxima sprak in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties op het gebied van financiering voor ontwikkeling. Vanuit deze functie zet zij zich wereldwijd in om financiële diensten, zoals een bank-of spaarrekening, verzekering of lening, voor iedereen toegankelijk te maken. “Ondernemers uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië vertellen me telkens weer hoe moeilijk het is om financiering te krijgen”, aldus de Prinses. “Als we ons realiseren dat juist kleine en middelgrote bedrijven de aanjagers zijn van nieuwe werkgelegenheid en economische groei, dan is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Het is goed nieuws dat overheden en diverse partners op veel plekken hard aan de slag zijn om de financiële infrastructuur te versterken en een klimaat te scheppen dat gunstig is voor economische ontwikkeling.”

9 aprIl

Page 43: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

43

vrede van utrecht

Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima waren 11 april aanwezig bij de start van de viering van driehonderd jaar Vrede van Utrecht in de Domkerk. De Koningin gaf het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’. Zij onthulde daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, een route van lichtkunstwerken gemaakt voor historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht. De Vrede van Utrecht maakte in 1713 een einde aan een reeks oorlogen en godsdiensttwisten die Europa al lange tijd teisterde. Aan het vredesverdrag ging anderhalf jaar van dialoog en diplomatie vooraf. Circa duizend diplomaten en onderhandelaars uit heel Europa kwamen daarvoor in Utrecht bijeen. De Vrede droeg bij aan een nieuw evenwicht in Europa en was in later tijden een voorbeeld voor het oplossen van ingewikkelde internationale conflicten via de weg van onderhandelen.

Tijdens de viering in de Domkerk was onder andere Johann Sebastian Bachs gebed voor de vrede ‘Dona Nobis Pacem’ te horen. Duizenden mensen waren erbij toen de Koningin daarna vanaf het balkon van het Academiegebouw de Domtoren in het licht zette. Op het Domplein zongen velen haar toe ‘Bea bedankt!’.

11 aprIl

Page 44: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

44

Óns rIjksmuseum

Hare Majesteit de Koningin opende 13 april in Amsterdam het vernieuwde Rijksmuseum. Het museum heeft een ingrijpende verbouwing en restauratie ondergaan. Ook zijn nieuwe elementen toegevoegd, waardoor het museum straalt als nooit tevoren. In tachtig zalen vertellen 8.000 voorwerpen het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de Middeleeuwen tot nu. Van alle kunstwerken keerde alleen Rembrandts Nachtwacht terug naar zijn oorspronkelijke plek. Alle andere werken zijn opnieuw gerangschikt.

Ter gelegenheid van de opening droeg Remco Campert een gedicht voor:

Eenmaal wetend wat ik mistebegon het lange uitziennaar de ontsluiting van wat komen moest-tien jaar trage dagentien jaar nachten wachten

Maar nu op de dag van heden, 13 april 2013,zijn verleden en toekomst weer openen klinkt mijn oud geluidin een nieuwe lente en een nieuw gebouw,óns rijk, óns museumóns Rijksmuseum

13 aprIl

Page 45: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

45

voedIngsInnovatIe

De Prins van Oranje opende 18 april het nieuwe Europese Heinz Innovatie Centrum in Nijmegen. In dit onderzoekscentrum van het Amerikaanse voedingsconcern werken productontwikkelaars en voedingswetenschappers aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en verpakkingen voor de Europese markt. Het innovatiecentrum heeft onder meer een keuken voor productontwikkeling, faciliteiten voor consumententesten en een modern microbiologisch laboratorium. Er werken ruim 200 experts uit de hele wereld. De Prins keek uitgebreid rond en testte de smaak van een door Heinz gemaakte ‘koningssoep’ als variant op de koninginnesoep.

Het Heinz Innovatie Centrum is gevestigd in de zogenoemde ‘Food & Health Valley’ in Gelderland. Deze regio profileert zich als Europees kenniscentrum op het gebied van voeding en voedingstechnologie.

18 aprIl

Page 46: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

46

gouden dagen

Prinses Máxima ging 23 april op bezoek bij Stichting Gouden Dagen in Woonzorgcentrum Westerheem in Heemskerk. Deze stichting brengt wensen in vervulling van ouderen die zijn aangewezen op zorg. Hun wensen variëren van een bezoek aan het eigen geboortedorp tot een dagje uit in groepsverband. De stichting werkt nauw samen met zorginstellingen waar de ouderen wonen. Prinses Máxima sprak met ouderen, vrijwilligers en donateurs.

In de hal van Westerheem was een wensboom neergezet waarin bewoners hun grootste wens konden hangen. Aan het einde van haar bezoek, haalde de Prinses twee wensen uit de boom. Een van de bewoonsters kreeg de kans een rondvaart in Amsterdam te gaan maken. De andere wens die werd vervuld was een bezoek aan de musical Soldaat van Oranje. De bewoners vonden het bijzonder dat de Prinses een week voor de troonswisseling de tijd nam om bij hen op bezoek te komen.

Stichting Gouden Dagen Fonds is een landelijk initiatief en neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma biedt twintig sociale initiatieven financiële en inhoudelijke steun van experts om op landelijke schaal door te groeien.

23 aprIl

Page 47: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

47

gIrlsday

Relatief weinig meisjes in Nederland kiezen voor een technische opleiding. Dat is jammer, want een technische opleiding opent veel mogelijkheden en kansen. Bovendien heeft ons land meer technisch talent nodig. Om meisjes een beter beeld te geven van de fascinerende wereld van bèta en techniek, hebben technische bedrijven en onderzoeksinstellingen de handen ineen geslagen. Op 25 april organiseerden zij voor de vierde keer Girlsday, een open dag voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Bijna 300 bedrijven deden mee. Prinses Máxima gaf op 25 april het startsein voor Girlsday bij TNO in Den Haag. Tini Hooymans van TNO heette haar en zestig meisjes van de Duinoordschool en het Hofstad Lyceum welkom. “Wij helpen met het oplossen van vraagstukken die voor ons allemaal belangrijk zijn. Daarvoor hebben we mensen met een technische achtergrond nodig. Daar hebben we er veel te weinig van.”

De meisjes konden kennis maken met vrouwelijke professionals in de techniek en konden zelf ervaren welke mogelijkheden een technische studie hun biedt. Ook kregen ze een demonstratie bij het testbassin van TNO waarin onder meer onderzoek wordt gedaan naar de invloed van onderwatergeluid op zeezoogdieren. “Ik dacht eerst dat techniek meer voor jongens was. Maar het is ook best voor meisjes”, zei een van de deelneemsters. Een ander zei: “Je kunt eigenlijk overal belanden met techniek”.

In totaal deden 8.200 meisjes van 234 scholen aan Girlsday mee.

25 aprIl

Page 48: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

48

konIngsspelen

De Prins van Oranje en Prinses Máxima gaven 26 april het startsein voor de Koningsspelen op basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede. Zij deden dat met een krachtig fluitsignaal, nadat de kinderen van beide scholen luidkeels hadden afgeteld. De Koningsspelen laten kinderen ervaren hoe het is om samen te bewegen. Circa 1,4 miljoen kinderen op 6.500 basisscholen in heel Nederland en het Caraïbisch deel van het Koninkrijk deden mee.

De leerlingen in Enschede reageerden enthousiast op de komst van de Prins en Prinses. ”Cool!” “Leuk. Ik heb ze nog nooit in het echt gezien.” De sportdag begon met een feestelijk en gezond Koningsontbijt op alle deelnemende scholen. Daarna volgde het sport- en spelgedeelte.

De Koningsspelen waren een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rondom de dag van de inhuldiging coördineerde. De landelijke coördinatie was in handen van de Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation. Oud-tennisser Richard Krajicek speelde daarbij een centrale rol: “6.500 deelnemende scholen. Dat is waanzinnig. Het overtreft onze stoutste verwachtingen”. Geïnspireerd door het succes wordt het initiatief van de Koningsspelen voortgezet.

26 aprIl

Page 49: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

49

Page 50: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

50

30 aprIl

aBdIcatIe, BeëdIgIng en InhuldIgIng

Op 30 april, kort na tien uur ’s ochtends, ondertekende Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Precies drieëndertig jaar was zij Koningin. Met de ondertekening verklaarde zij afstand te doen van het Koningschap van het Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ondertekenden de Akte als getuigen, evenals onder anderen de voorzitters van de beide Kamers van de Staten-Generaal. Na de abdicatie stelde Prinses Beatrix vanaf het balkon van het Paleis de nieuwe Koning voor aan de duizenden toegestroomde mensen op de Dam en, via de televisiecamera’s, aan alle inwoners van het Koninkrijk. Vervolgens werd het Wilhelmus gezongen. Daarna kwamen de drie Prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane naar buiten.

Page 51: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

51

Die middag legde de Koning de eed af en vond de inhuldiging plaats in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk. Onder de gasten waren 500 burgers uit alle provincies van Nederland en delegaties uit de Caraïbische delen van het Koninkrijk. Ook was een groot aantal buitenlandse gasten aanwezig, onder wie vertegenwoordigers van alle Europese vorstenhuizen en van veel vorstenhuizen van buiten Europa.

Page 52: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

52

De inhuldigingsceremonie

De inhuldigingsceremonie kent twee aspecten die wettelijk zijn geregeld. Allereerst de beëdiging van de nieuwe Koning. Daarbij zweert de Koning trouw aan het Statuut en de Grondwet en zweert hij een getrouwe ambtsvervulling. Deze eed doet de Koning aan de volkeren van het Koninkrijk. In antwoord hierop vindt vervolgens de inhuldiging plaats van de Koning door de Staten-Generaal, de Staten van Aruba, de Staten van Curaçao en de Staten van Sint Maarten. Deze inhuldiging begint met het uitspreken van een plechtige verklaring door de Voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Deze verklaring wordt vervolgens beëdigd of bevestigd door de leden van de Staten-Generaal en de gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De inhuldigingsverklaring brengt de onderlinge verbondenheid en de verbondenheid met het Statuut en de Grondwet tot uiting. Aan het al dan niet afleggen van deze eed of belofte verbindt de wet geen rechtsgevolgen.

Page 53: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

53

In zijn inhuldigingstoespraak bedankte de Koning zijn moeder. “Geholpen door mijn vader heeft u als Koningin uw eigen stijl ontwikkeld. Vluchtige populariteit was niet het kompas waarop u reisde. U hield een stabiele en zuivere koers aan omdat u wist in een lange traditie te staan. Rustig te midden van de woelige baren. Ik treed in uw voetsporen. Van mijn ambt heb ik een helder beeld. ‘Wat de toekomst brengen moge’, weet geen mens. Maar waarheen het pad ook leidt en hoe ver het ook voert, uw wijsheid en uw warmte draag ik met mij mee. Ik weet dat ik de gevoelens van velen in Nederland en de Caraïbische delen van ons Koninkrijk vertolk als ik zeg: dank u voor de vele mooie jaren waarin wij u als onze Koningin mochten hebben!”

Page 54: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

54

De Koning schetste in zijn toespraak hoe hij het Koningschap wil invullen. “Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen. Met trots zal ik het Koninkrijk vertegenwoordigen en helpen nieuwe kansen te ontdekken. Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet. Zo kan ik als Koning het wederkerig vertrouwen tussen burgers en hun overheid verstevigen, de democratie onderhouden en het algemeen belang dienen.”Vervolgens zwoer de Koning trouw aan het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet. Een exemplaar van het Statuut en de Grondwet lagen op de zogenoemde credenstafel, naast de regalia: de kroon, de scepter en de rijksappel. De voorzitter van de Verenigde Vergadering, mr. G.J. de Graaf, hield een toespraak, waarna hij de inhuldigingsverklaring aflegde. Daarna legden leden van de Staten-Generaal en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten de eed of belofte af.

Page 55: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

55

Na afloop van de ceremonie verkondigde Heraut van Wapenen Robbert Dijkgraaf op de Dam dat de Koning was ingehuldigd. Een toeschouwer op de Dam: “Ik vond de abdicatie en de toespraak van de nieuwe Koning heel emotioneel. Dat hij zijn moeder zo bedankte vond ik heel bijzonder”. Een andere toeschouwer: “Ik denk dat hij als Koning wel verbindend kan zijn voor het volk.” Een derde belangstellende op de Dam vertelde dat zij in 1980 de inhuldiging in de Nieuwe Kerk had meegemaakt. “Dit is leuker. Toen zat ik achter een pilaar.”’s Avonds organiseerde de gemeente Amsterdam samen met de Stichting Sail een speciale Koningsvaart op het IJ ter gelegenheid van de inhuldiging. Na het vertrek bij EYE Film Instituut voer het Koninklijk Paar, begeleid door een botenparade, langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ en de Kop van Java naar het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Daar werd de vaartocht afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen. Onderweg genoten de Koning en Koningin en hun drie dochters van optredens van onder meer Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest. Na de Koningsvaart brachten tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht met een ‘fly by’ een eerbetoon aan de nieuwe Koning.

Page 56: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

56

Page 57: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

57

Page 58: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

58

natIonale herdenkIng

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden 4 mei een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Herdenking. Op 4 mei herdenkt Nederland al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Generaal bd Peter van Uhm (Commandant der Strijdkrachten 2008 -2012) hield op de Dam een persoonlijke toespraak:

Op 16-jarige leeftijd keek ik om mij heen.De Tweede Wereldoorlog was over.Maar voor veel overlevenden ging de oorlog door.Velen voelen nog iedere dag het duister.Ik besefte: de strijd voor rechtvaardigheid is nooit over.De strijd voor vrijheid begint elke dag opnieuw.In jezelf.En in de samenleving.Ik vroeg mijzelf: ‘‘Peter, miljoenen mensen is ’n keuze ontnomen.Jij hebt wel een keuze. Wat ga jij doen met je leven?Wat ga jij doen om de wereld beter te maken?’’

4 meI

Page 59: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

59

vrIjheId vIeren

De Koning en Koningin en Prinses Beatrix woonden 5 mei in Amsterdam het concert bij waarmee de Nationale Viering van de Bevrijding werd afgesloten. Het concert vond traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Er waren optredens van onder anderen Nick en Simon en mezzosopraan Maria Fiselier. Zij deden uit volle overtuiging aan het concert mee. “Ik weet nog goed de ernst op het gezicht van mijn opa tijdens de twee minuten stilte op 4 mei”, zei Maria Fiselier. Simon Schilder: “Het is belangrijk dat deze dag vooral de jonge generatie aanspreekt. Vrijheid spreekt niet vanzelf. We moeten haar koesteren.”

Aan het slot van de avond weerklonk Vera Lynns evergreen ‘We’ll meet again’ uit duizenden kelen over de Amstel.

5 meI

Page 60: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

60

In audIëntIe

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving op 6 mei Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in audiëntie op Paleis Huis ten Bosch. Het IMF heeft 188 lidstaten en bevordert monetaire samenwerking en stabiliteit. Ook biedt het IMF onder bepaalde voorwaarden financiële hulp aan landen met betalingsproblemen. De organisatie zet zich samen met andere organisaties in om gunstige voorwaarden te scheppen voor wereldwijde economische groei en geeft landen advies over hoe ze hun economie kunnen versterken. Nederland is lid sinds de oprichting, in 1944. Sinds juli 2011 is Christine Lagarde directeur van het IMF.

6 meI

Page 61: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

61

Wetten en Koninklijke Besluiten

Op 14 mei bekrachtigde Koning Willem-Alexander zijn eerste wetten. Artikel 47 van de Grondwet bepaalt dat alle wetten en Koninklijke Besluiten door de Koning en door één of meer ministers ondertekend worden. Het Kabinet van de Koning legt deze stukken dagelijks aan de Koning voor. De Koning heeft in ons staatsbestel geen plaatsvervanger. Stukken kunnen dan ook niet namens hem worden getekend. Ook als de Koning in het buitenland verblijft, worden dringende stukken ter ondertekening aan hem voorgelegd. Tot 30 april 2013 werd bij verblijf in het buitenland van de Koningin het (gefaxte) te ondertekenen stuk door een medewerker van het Kabinet der Koningin ter plaatse aan haar voorgelegd. Het ondertekende stuk werd terug gefaxt. Bij terugkeer in Nederland ondertekende de Koningin het originele stuk, onder behoud van de tekendatum. Met de huidige stand van de techniek kunnen stukken elektronisch aan de Koning ter tekening worden voorgelegd. De Koning tekent het stuk ter plaatse elektronisch met een ‘echte’ handtekening op zijn tablet. De Koning stuurt het stuk vervolgens elektronisch terug naar het Kabinet van de Koning, waarna de wetgevingsprocedure voortgezet wordt. Bij terugkeer in Nederland ondertekent de Koning, net als Koningin Beatrix dat eerder deed, het origineel, onder behoud van de tekendatum.

Page 62: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

62

appeltjes van oranje

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima reikten op 16 mei in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Appeltjes van Oranje 2013 en de Oranje Fonds Kroonappels uit. Prinses Beatrix was bij de uitreiking aanwezig.

Verbindingen tussen verschillende groepen mensen versterken. Dat is de missie van het Oranje Fonds. Jaarlijks bekroont het Oranje Fonds succesvolle initiatieven op dit gebied met een Appeltje van Oranje. De uitreiking in 2013 had als thema ‘Alle jaren tellen’, met initiatieven die verschillende generaties samenbrengen. “In ons land is drie op de tien mensen eenzaam”, aldus Jenny Gierveld van de Vrije Universteit Amsterdam. “Onder de alleroudsten komt nog veel meer eenzaamheid voor. Daarom is het zo belangrijk contacten tussen oud en jong te stimuleren.”

De prijs bestond uit een bronzen beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. ‘Gluren bij de Buren’ van Stichting ZuidOostzorg in Oosterwolde was een van de winnaars. Bewoners van het verpleeghuis Stellinghaven Oosterwolde en kinderen van basisschool Tussen De Singels komen wekelijks met elkaar in contact. Ze doen samen leuke dingen en praten over hun belevenissen. Nynke Veenstra van Gluren bij de Buren: “We kregen een telefoontje van een mevrouw die zei dat haar moeder al twee jaar niet gepraat had. Toen kwamen de kinderen en nu praat ze weer. Daar doe je het voor.”

16 meI

Page 63: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

63

Ook Stichting Jeugd Rode Kruis in Willemstad op Curaçao kreeg een Appeltje. Jongeren bezoeken ouderen en doen klusjes. Door het vaste contact ontstaat tussen hen een hechte band. De derde prijswinnaar was De Generatietuin van Stichting Saffier De Residentiegroep, in Den Haag. Hoogbejaarde bewoners (gemiddeld 90 jaar) van een woon-zorgcomplex tuinieren samen met kinderen van 4 tot 10 jaar, afkomstig van de naschoolse opvang. “De mensen zouden van nature de kinderen van deze leeftijd niet meer ontmoeten”, zei Mary van Garderen van De Generatietuin. “Dat is uniek eraan.”

Ter ere van de troonswisseling werden éénmalig drie initiatieven tot Oranje Fonds Kroonappel benoemd. Na een selectieproces met bijna 4.000 inzendingen zijn zij beoordeeld als de mooiste sociale initiatieven van ons Koninkrijk. Ze ontvingen ieder een bronzen beeldje en een geldbedrag van 50.000 euro. De Kroonappels gingen naar Stichting Manteling (Middelburg), Stadstuin Emma’s Hof (Den Haag) en Best Buddies (Goeree-Overflakkee).

Page 64: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

64

homo-emancIpatIe

Hare Majesteit Koningin Máxima nam 16 mei deel aan het diner in de Ridderzaal aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie. Internationale ontwikkelingen op het gebied van homo-emancipatie stonden daarbij centraal. Meer dan 700 deelnemers uit vele landen kwamen naar Nederland om over homo-emancipatie te praten, op uitnodiging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Onder hen waren vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Raad van Europa, maar ook mensen van internationale roze netwerken van politie en krijgsmacht, mensenrechtenverdedigers en studenten.

Op verschillende locaties in Den Haag gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de vraag hoe de emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Europees niveau verbeterd kan worden.

16 meI

Page 65: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

65

150 jaar sophIa kInderzIekenhuIs

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 22 mei het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam om het 150-jarig bestaan van het kinderziekenhuis mee te vieren. Samen met twee kinderen onthulde zij in de centrale hal een standbeeld van Sophietje, de mascotte van het kinderziekenhuis. Ook kreeg zij het eerste exemplaar van het jubileumboek Sophia Kookt, met daarin recepten en verhalen van patiënten en medewerkers. De Koningin schoof aan bij knutselende kinderen. “Ik heb met Koningin Máxima gespeeld. Dat was spannend maar leuk”, zei een jong patiëntje. De Koningin sprak ook met verpleegkundigen en andere medewerkers. Het Sophia Kinderziekenhuis is opgericht op 1 mei 1863 en is daarmee het langst bestaande kinderziekenhuis van Nederland. Naast de specialismen Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie beschikt het ziekenhuis ook over een afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-psychologie.

22 meI

Page 66: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

66

straftrIBunaal joegoslavIë

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was 27 mei bij de bijeenkomst ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) in Den Haag. Dit straftribunaal werd in 1993 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgericht. Het Tribunaal vervolgt personen die worden verdacht van volkerenmoord, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en schendingen van de Conventie van Genève. Het gaat om misdaden die vanaf 1991 zijn begaan op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië.

27 meI

Page 67: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

67

Het Joegoslavië Tribunaal heeft veel feiten aan het licht gebracht van misdaden die in het voormalige Joegoslavië zijn gepleegd. Tot en met mei 2013 werden 161 aangeklaagden berecht. Tegelijkertijd is ook een grote bijdrage geleverd aan het verder definiëren en uitwerken van het internationaal strafrecht.

Bij de viering spraken onder anderen President van het Tribunaal Theodor Meron en aanklager Serge Brammertz.

Page 68: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

68

gronIngen en drenthe

Na de troonswisseling op 30 april bezochten Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima alle provincies van Nederland en alle eilanden in het Caraïbische deel van het Koninkrijk. Tijdens die bezoeken wilden zij zoveel mogelijk mensen zien en ontmoeten. Op 28 mei kregen Groningen en Drenthe de primeur.

In Groningen werd het Koninklijk Paar aan het Martinikerkhof ontvangen door de Commissaris van de Koning, drs. M.J. van den Berg. Het gezelschap maakte een uitgebreide stadswandeling en kreeg onderweg presentaties over onder meer ‘gezond ouder worden’ en over de energiesector in de regio. De diverse Groningse pop- en cultuurfestivals, zoals Eurosonic/Noorderslag, presenteerden zich. Na het bezoek aan de stad Groningen, bezocht het Koninklijk Paar Landgoed Nienoord in Leek, waar het een historische Groninger buitenplaats (borg) met tuin bezocht. In de borgtuin ontmoette het Paar deelnemende bewoners uit de wedstrijd Leukste Dorp van Groningen.

28 meI

Page 69: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

69

In Havenzate Mensinge (een veertiende-eeuws landgoed in Roden, op de grens van Groningen en Drenthe) spraken de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit de provincies Groningen en Drenthe. Twee inwoonsters van Haren: “Het was erg spannend. Maar de Koning was heel erg aardig. Hij vroeg aan ons wat wij wilden vertellen over Groningen. Hij wist met een grapje goed het ijs te breken, en toen konden we gezellig met hem kletsen.” In Roden nam Commissaris van de Koning in de Provincie Drenthe, de heer J. Tichelaar, het stokje van zijn Groningse collega over. Hij begeleidde de Koning en Koningin naar Dwingeloo, waar het Shakespeare Theater uit Diever een korte versie van ‘Midzomernachtdroom’ opvoerde. “Ik verwacht dat de Koning en Koningin blij verrast zullen zijn over het mooie Dwingeloo”, zei een trotse inwoonster vlak voor hun komst. Na Dwingeloo stond Beilen op het programma. Het bezoek werd afgesloten in Assen. Bij binnenkomst in de TT-stad werd het gezelschap begeleid door motoren. De Koning en Koningin beleefden in Assen onder meer een mooi optreden van de Drentse zanger en componist Daniël Lohues.

Page 70: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

70

gelderland en utrecht

Op 30 mei legden de Koning en Koningin hun tweede bezoek af in de reeks provinciebezoeken. Op het programma stonden Gelderland en Utrecht. De Commissaris van de Koning in Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, begroette de Koning en Koningin in Duiven. In provinciehoofdstad Arnhem konden zij vervolgens uitgebreid kennis maken met het beste wat de stad te bieden heeft, waaronder dansgezelschap Introdans, de Mode Biënnale, Vitesse en het Openluchtmuseum. Vervolgens bezocht het Paar een kunstmarkt in Oosterbeek. In de haven van Wageningen ging het gezelschap aan boord van de Eureka V voor een ‘reisje langs de Rijn’. Aan boord spraken de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit de provincies Gelderland en Utrecht. De Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, was ook aanwezig. Hij nam het Koninklijk Paar in Amerongen mee van boord.

30 meI

Page 71: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

71

In de provincie Utrecht werden Vianen, Vreeswijk en IJsselstein aangedaan. In IJsselstein presenteerde een aantal Utrechtse bedrijven zich: een jachthaven, een natuurhoeve, een touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek. In zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein, kreeg de Koning volgens eeuwenoude traditie een ‘vers’ paard aangeboden. Hij hield de viervoeter niet zelf, maar schonk het dier aan woonzorgcentrum Ewoud. Bewoonster mevrouw Van Blitterswijk nam de teugels over van de Koning. Het paard heeft een thuis gekregen in de nieuwe dierenweide bij Ewoud. Het bezoek werd afgesloten in provinciehoofdstad Utrecht. De Koning en Koningin wandelden onder meer door de Kanaalstraat in de veelkleurige wijk Lombok. Deze levendige straat heeft een grote verscheidenheid aan kleine winkels met onder meer verse producten uit alle windstreken. Wafae Ezzerhouni heeft een bruidswinkel in de Kanaalstraat en kreeg de Koningin kort op bezoek: “Het was ontzettend leuk. De Koningin en ik hebben gepraat over waar de Arabische bruidskleding gemaakt wordt. Superleuke vrouw. Superleuk dat ze hier in de straat was! Dit is een gezellige, bruisende straat en iedereen is altijd van harte welkom hier.”

Page 72: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

72

de fundatIe

Prinses Beatrix opende 31 mei in Zwolle de nieuwbouw van Museum de Fundatie. Het museum voor beeldende kunst heeft onder andere een opvallende nieuwe ellipsvormige opbouw gekregen, ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. “Wat de Pyramide is voor het Louvre, is deze wolk voor De Fundatie”, zei een bezoeker. De nieuwe tentoonstellingsruimte van duizend vierkante meter biedt bovendien een prachtig uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

De opening werd gevierd met een optreden van Introdans en het Nederlands Symfonie Orkest en openingstentoonstellingen met werk van onder anderen kunstenaar Jeroen Krabbé en fotograaf Pieter Henket. De Fundatie heeft ook een indrukwekkende eigen collectie met werken van onder anderen Mondriaan, Van Gogh en Appel.

31 meI

Page 73: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

73

Page 74: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

74

grootste gerechtshof van nederland

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 31 mei 2013 het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tijdens een bijeenkomst in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Op 1 januari 2013 zijn de gerechtshoven Arnhem en Leeuwarden gefuseerd tot één Gerechtshof. Door de fusie omvat het werkgebied van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zeven provincies. Daarmee is het het grootste van de vier gerechtshoven in Nederland. De andere gerechtshoven bevinden zich in Amsterdam, Den Haag en Den Bosch.

De Koning verrichtte de opening door met een verfspuitbus een verbinding te leggen tussen de twee delen van een kunstwerk van Bart Kok. Dit werk symboliseert het samengaan van de beide locaties. Mr. A.R. van der Winkel, president van het gerechtshof, beschouwde de komst van de Koning als een Koninklijke aanmoediging voor de eenwording. “De Koning vertegenwoordigt de eenheid en onderlinge verbinding, waar wij als grootste gerechtshof van Nederland nu naar op zoek zijn.”

De fusie is een gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart. Door grotere rechtbanken en gerechtshoven kunnen zaken sneller worden behandeld en beter onder het personeel worden verdeeld.

31 meI

Page 75: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

75

BegeIstert

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten op 3 en 4 juni een bezoek aan Duitsland. In Berlijn ontmoetten zij Bondskanselier Merkel en werden zij officieel ontvangen door Bondspresident Gauck. De Bondspresident prees de hechte banden die er tussen Duitsland en Nederland zijn: “insbesondere im Grenzgebiet merkt man, wie gut unsere Zusammenarbeit und das tägliche Miteinander von Deutschen und Niederländern funktioniert”.

’s Middags vertrok het Koninklijk Paar naar Wiesbaden, waar zij bij de Staatskanzlei werden ontvangen door minister-president Bouffier van de deelstaat Hessen. De volgende dag stond de deelstaat Baden-Württemberg op het programma. Verbindend thema tijdens het tweedaagse bezoek was de economische samenwerking tussen Duitsland en Nederland. Duitsland is voor Nederland verreweg de belangrijkste handels- en investeringspartner. Een van de vele Nederlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn, is klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de restauratie van het carillon van de Marktkirche in Wiesbaden. Dit carrillon werd tijdens het bezoek van de Koning en Koningin feestelijk ingewijd.

Het publiek in Wiesbaden en Stuttgart was in groten getale toegestroomd om het Paar te zien en was ‘begeistert’ over het koninklijke bezoek.

3 en 4 junI

Page 76: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

76

honderd thomashuIzen

Hare Majesteit Koningin Máxima vierde 7 juni in Houten het tienjarig bestaan van de Thomashuizen mee. Een Thomashuis is een woonvorm die is toegespitst op volwassenen met een verstandelijke beperking. Acht bewoners wonen samen in een huis onder begeleiding van een echtpaar of samenwonend stel dat verantwoordelijk is voor de verzorging.Initiatiefnemer van de Thomashuizen is Hans van Putten. Na lang en tevergeefs op zoek te zijn geweest naar een goede, menswaardige woonomgeving voor zijn verstandelijk beperkte zoon Thomas, besloot hij in 2001 zelf die plek te creëren. In 2003 opende het eerste Thomashuis zijn deuren. De vraag bleek groot en binnen tien jaar zijn honderd Thomashuizen gerealiseerd. Ter ere van het jubileum werd in Houten het honderdste Thomashuis officieel geopend. Koningin Máxima woonde het jubileum bij en sprak vervolgens met de bewoners van het nieuwe Thomashuis. “Ze was erg goed geïnformeerd”, zegt zorgouder Marja van Rooijen. “Het was heel informeel. Ze mocht op Patricia’s stoel zitten en aansluitend heeft bewoner Jos nog een dansje met haar gedaan.”

7 junI

Page 77: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

77

motorcycle support

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 11 juni op bezoek bij Motorcycle SupportNederland in Goirle. Motorcycle Support Nederland begeleidt mensen met een lichte beperking die moeilijk aan de slag kunnen komen. De organisatie biedt dagbestedingsplaatsen aan, verzorgt opleidingen op maat en geeft persoonlijke begeleiding. De deelnemers doen werkervaring op in de motor- en autowerkplaats of krijgen de mogelijkheid stage te lopen of aan de slag te gaan bij bedrijven in de regio.De Koning liet zich informeren over de werkwijze en toekomstplannen van Motorcycle Support. Aansluitend werd hij rondgeleid door de werkplaats en sprak hij met jongeren over hun ervaringen. Het bezoek van de Koning viel bij hen in goede aarde. Werknemer Randy was kort maar duidelijk: “ja, goede gast”.

Vakmanschap verloochent zich niet. Tijdens het bezoek greep een paar werknemers van Motorcycle Support de kans om onder de motorkap van de koninklijke auto te neuzen. “Geweldig interessant”, riep een van hen. “Vooral die steun daar, die zal wel voor extra versteviging zijn.” De chauffeur van de Koning wist het antwoord. “Het is de stabilisatorstang die ervoor zorgt dat de auto recht op de weg blijft rijden.”

Motorcycle Support Nederland neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma biedt sociale initiatieven financiële en inhoudelijke steun van experts om het lokale initiatief uit te breiden naar nationaal niveau.

11 junI

Page 78: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

78

lImBurg en noord-BraBant

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten 12 juni Limburg en Noord-Brabant in het kader van hun reeks provinciebezoeken.

In Maastricht werden zij ontvangen door de Gouverneur van de provincie Limburg, drs. Th.J.F.M. Bovens. Het mannenkoor Mastreechter Staar trad vervolgens op in het Gouvernementsgebouw. Na Maastricht bezochten de Koning en Koningin Heerlen. Daar maakten zij kennis met het Festival Cultura Nova dat elk jaar in Heerlen wordt gehouden. Vijfhonderd schoolkinderen deden mee aan een speciale openluchtvoorstelling. In Sittard/Geleen stond de sport centraal. In het atletiekstadion gaven schoolkinderen en sporters de Koning en Koningin demonstraties van breedtesport en topsport. Een van de deelneemsters: “Ik vond ze erg hooghollands praten en ik vond dat Máxima een hele mooie jurk aanhad. Het zijn wel gewoon hele normale mensen eigenlijk.” Venlo profileerde zich als ‘Nederlandse Hoofdstad van de Smaak 2013’. De Koning en Koningin bezochten er een ‘kookbattle’ waarin zeven jeugdteams met lokale producten aan de slag gingen.

12 junI

Page 79: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

79

Op de Luitenant-generaal Bestkazerne spraken de Koning en Koningin met ongeveer honderd inwoners uit de provincies Limburg en Noord-Brabant. De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, prof.dr. W.B.H.J. van de Donk, nam het Koninklijk Paar vervolgens onder zijn hoede. Hij begeleidde hen naar de Brabantse gemeenten Roosendaal, Oisterwijk en Den Bosch. Een deel van het parcours werd per Koninklijke trein afgelegd. Oisterwijk vierde in 2012 het 800-jarig jubileum. De Koning en Koningin kregen een beeld van de geschiedenis van deze plaats tijdens hun wandeling vanaf het station via de Stationsstraat naar het centrum van Oisterwijk, de Lind. Langs de route werden diverse ‘herinneringen’ aan Oisterwijk-800 getoond. Op de Markt in Den Bosch zongen de Koning en Koningin op het podium het lied ‘Brabant’ mee met Guus Meeuwis. Hij zei na afloop: “Volgens mij hebben ze een heel brede interesse, ook qua muziek. Ze zijn bij René Froger gesignaleerd, bij het Nationaal Ballet en bij Armin van Buuren. Dit optreden was voor mij heel bijzonder. Ik heb dit lied nog nooit gezongen met zulke ogen in mijn rug.”

Page 80: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

80

fryslân en noord-holland

In de serie provinciebezoeken die de Koning en Koningin na de inhuldiging aflegden, stonden op 14 juni Fryslân en Noord-Holland op het programma. De dag begon in Leeuwarden, waar zij bij het provinciehuis werden ontvangen door de Commissaris van de Koning, de heer J.A. Jorritsma. Vervolgens ging het per koets naar het Hofplein. Daar kregen de Koning en Koningin te zien wat Leeuwarden zo bijzonder maakt, onder meer als Elfstedenstad en als kandidaat voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In Akkrum kreeg het Paar een demonstratie Slingerapen en Mastklimmen en in Joure stond een Landauer met een span Friese paarden voor hen klaar voor een rijtoer over de Midstraat. In Fryslân is het water nooit ver weg: in Elahuizen maakten de Koning en Koningin kennis met stichting It Sailhûs, die watersportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap organiseert.

14 junI

Page 81: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

81

Met de MS Friesland werd de overtocht gemaakt van Stavoren naar Enkhuizen. Aan boord spraken de Koning en Koningin met ongeveer honderd inwoners van beide provincies. Onder hen Henk de Jong, trainer van SC Cambuur: “Wij hebben iets gepresteerd met Cambuur Leeuwarden: we zijn gepromoveerd naar de eredivisie. Dat heeft heel veel mensen in Friesland blij en trots gemaakt. De Koning wist ervan en dat had ik ook wel verwacht.” De Commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer J.W. Remkes, was ook aan boord. In zijn provincie kregen naast Enkhuizen ook Hoorn, Zaandam en Haarlem Koninklijk bezoek. In Zaandam wandelde het Paar over het Hembrugterrein, tussen het Noordzeekanaal en de Zaan. Het terrein telt 125 industriële, deels monumentale gebouwen. De Koning en Koningin maakten kennis met de nieuwe bestemmingen van dit erfgoed, onder meer voor de creatieve industrie.

Page 82: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

82

zIlveren anjers

Prinses Beatrix reikte 18 juni de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. In 2013 ging de prijs naar Frans Wytema uit Zaandijk, Jos de Pont uit Amsterdam en Caroline de Westenholz uit Den Haag.

18 junI

Page 83: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

83

Frans Wytema zet zich in voor het behoud en de restauratie van de Zaanse houtbouw en oude muziekinstrumenten. Hij redt historische panden van de sloop en laat deze restaureren. Daarnaast draagt hij zorg voor herstel van oude muziekinstrumenten.Jos de Pont is de initiator van twee musea: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. Dankzij hem konden deze musea uitgroeien tot internationaal bekende kunstcentra met gerenommeerde collecties.Caroline de Westenholz is de drijvende kracht achter het Louis Couperus Museum in Den Haag. Zij biedt het museum onderdak en verzorgt bijzondere tentoonstellingen.

Page 84: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

84

flevoland en overIjssel

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden op 19 juni hun vijfde ‘dubbele provinciebezoek’ af. Dit keer was het de beurt aan Flevoland en Overijssel. In Almere werden zij ontvangen door de Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland, de heer L. Verbeek. De Koninklijke gasten kregen onder meer een presentatie van leerlingen van de MBO opleiding van het Groenhorst College over de mogelijkheden van landbouw in de stad. In Lelystad stond het thema ‘Ruimte voor Talent’ centraal, met onder meer een presentatie van talentvolle sporters. Emmeloord profileerde zich met het thema ‘Eerlijk Eten’, onder meer met een streekproductenmarkt en informatie over de veredeling van pootgoed voor de productie in ontwikkelingslanden.

19 junI

Page 85: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

85

In de voormalige Nederlands Hervormde kerk van Ens werden de provincies Flevoland en Overijssel met elkaar verbonden door een informele bijeenkomst van de Koning en Koningin met circa honderd inwoners uit beide provincies. Onder hen chef-kok Nicky Quartz: “Het was echt heel leuk. Koningin Máxima is een aardige, spontane vrouw. Leuk om een gesprek mee te hebben.” De Commissaris van de Koning in Overijssel, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, was ook bij deze bijeenkomst aanwezig. In haar provincie werd vervolgens het dorp ’s Heerenbroek bezocht, dat 650 jaar bestond. Ook in Goor was het feest. Deze Overijsselse plaats vierde dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. De Koning en Koningin maakten de start van de viering mee en beleefden een spetterend optreden van zanger Jeroen Ekkerink. Tussendoor genoten ze in Zwolle van een optreden van De Pioniers, winnaar van de popprijs Overijssel 2013.

Page 86: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

86

fInancIële weerBaarheId

Hare Majesteit Koningin Máxima nam 20 juni in Oslo deel aan een bijeenkomst van de ‘Financial Action Task Force’ in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie zet zij zich wereldwijd in voor een betere toegang voor mensen en kleine bedrijven tot financiële diensten, een betere consumentenbescherming en meer financiële vaardigheden van jong en oud.

De Financial Action Task Force bestrijdt witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme. De Task Force werd in 1989 opgericht en legde de basis onder een wereldwijde standaard waaraan de deelnemende landen zich hebben gecommitteerd. De standaard is inmiddels door meer dan 190 landen geïmplementeerd. In haar toespraak wees de Koningin erop dat financiële integriteit, inclusieve financiering en financiële stabiliteit elkaar versterken. Ongeveer twee derde van de wereldbevolking profiteert nu al van de internationale financiële afspraken die de Financial Action Task Force tot stand heeft helpen brengen. Deze afspraken hebben het internationale financiële systeem betrouwbaarder gemaakt. Tegelijkertijd is er nog veel werk te doen, onder meer op het gebied van consumentenbescherming en het vergroten van de financiële weerbaarheid van mensen.

20 junI

Page 87: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

87

Geloofsbrieven en afscheidsaudiënties

In 2013 boden 44 ambassadeurs hun geloofsbrieven aan het Nederlandse staatshoofd aan. Hare Majesteit Koningin Beatrix nam in de periode tot 30 april 2013 de geloofsbrieven in ontvangst van de ambassadeurs van Samoa, Guinee, Equatoriaal Guinee, Laos, Tanzania, Burundi, Kenia, Myanmar, Griekenland, Argentinië, Duitsland en China.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving in 2013 ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Marokko, Pakistan, Mongolië, Rwanda, Mauritanië, Uganda, India, Comoren, Libië, Denemarken, Vietnam, Bolivia, Soedan, Verenigd Koninkrijk, Finland, Jordanië, Senegal, Kosovo, Egypte, Slovenië, Sierra Leone, Servië, Tanzania, Moldavië, Niger, Japan, Lesotho, Burundi, Filipijnen, Mali, Brazilië en Zuid-Soedan. Op de foto overhandigt de ambassadeur van het Koninkrijk Marokko, Z.E. Abdelouahab Bellouki, zijn geloofsbrieven aan de Koning, op 8 mei 2013.

Afscheidsaudiënties werden in 2013 door Koningin Beatrix in de maanden voor haar abdicatie verleend aan de uit Nederland vertrekkende ambassadeurs van Griekenland en Soedan. Koning Willem-Alexander verleende in de periode vanaf 30 april in 2013 afscheidsaudiënties aan de ambassadeurs van Jordanië, Slovenië, Senegal, Egypte, India, Bolivia, Vietnam, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Finland, Kosovo, Servië, Brazilië, Ghana, Bangladesh, Qatar, Filipijnen en Turkije.

Page 88: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

88

zeeland en zuId-holland

Op 21 juni sloten de Koning en Koningin hun reeks provinciebezoeken af in Zeeland en Zuid-Holland. ’s Morgens ontving de Commissaris van de Koning in Zeeland, de heer J.M.M. Polman, hen in Middelburg, dat zich presenteerde als een stad die oude tradities combineert met modern ondernemerschap. In Goes maakten de Koning en Koningin kennis met de culturele rijkdom van de klederdracht en met succesvolle streekproducten. Ook in Zierikzee ontmoetten oud en nieuw elkaar. In de Oude Haven was een optreden uit de toneelproductie ‘Watermensen, de zee geeft en de zee neemt’ van de Stichting Rederijkers Zierikzee. Vervolgens ontmoetten de Koning en Koningin de surfers Davy Scheffers en Rick Jendrusch.

21 junI

Page 89: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

89

Op de Brouwersdam, waar Zeeland en Zuid-Holland elkaar raken, ontmoetten de Koning en Koningin ongeveer honderd bewoners uit beide provincies. Onder hen mosselkweker Wout van den Berg: “De Koning kent onze sector. Wij hebben in 2008 een behoorlijk conflict gehad met natuurorganisaties. Daar zijn we in wederzijds overleg goed uitgekomen. Daar wist de Koning van. Hij had het goed door!” Vervolgens nam de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, het stokje over van zijn Zeeuwse collega. Hij begeleidde het Koninklijk Paar naar Hellevoetsluis en naar Zoetermeer, waar vijf grote sportaccommodaties zich presenteerden met onder meer demonstraties raften, curling, kunstschaatsen en klimmen. In Den Haag werd de reeks provinciebezoeken afgesloten met onder meer een bezoek aan Chinatown en aan het Midzomergracht festival langs de Bierkades en het Groenewegje. Aan boord van ‘de Ooievaart’ maakten de Koning en Koningin een vaartocht langs de terrassen en de muziekoptredens op de pakschuiten.

Het Koninklijk Paar bezocht in mei en juni in de twaalf provincies in totaal 45 gemeenten.

Page 90: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

90

28 junI

Page 91: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

91

IntellIgente en sportIeve roBots

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht 28 juni RoboCup 2013, het wereldkampioenschap voor intelligente robots, in Eindhoven. Ruim 2500 deelnemers uit 40 landen gingen de strijd met elkaar aan in verschillende disciplines, waaronder robotvoetbal. De Technische Universiteit Eindhoven was gastheer. Naast de competities voor teams van universiteiten, werd er een RoboCup Junior-competitie georganiseerd voor leerlingen van basisscholen en middelbare scholen.

Robots spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Ze assisteren in de gezondheidszorg, het reddingswerk en het wetenschappelijk onderzoek en worden steeds populairder in sport en spel. Er bestaan zorgrobots, reddingsrobots, onderzoeksrobots, voetbalrobots en zelfs dansrobots. RoboCup is een bijzondere manier om de techniek te promoten en de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie te versnellen.

De Koningin kreeg een boeket aangeboden door robot Amigo en woonde een robotvoetbalwedstrijd bij. Teamleider Robin Soetens van TechUnited uit Eindhoven mocht tijdens de wedstrijd naast haar zitten en haar vragen beantwoorden. “Ze wilde onder meer weten hoe de robots werken en met elkaar communiceren. Ze was oprecht geïnteresseerd”, vertelde hij. Overigens werd TechUnited in de finale nipt verslagen door Water uit China. Het Chinese team was daarmee de winnaar van de RoboCup 2013.

Page 92: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

92

veteranendag

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woonde 29 juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij. Veteranendag is een eerbetoon aan de ruim 130.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met recente vredesmissies - die zich hebben ingezet in dienst van vrede en veiligheid.

De dag begon met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Rutte een toespraak hield. Aansluitend kregen 70 militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Vervolgens ontvingen 32 militairen van alle krijgsmachtonderdelen het zogenoemde veteranen draaginsigne. Na de ceremonie op het Binnenhof nam de Koning op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af. Circa 3000 veteranen en actieve militairen deden aan het defilé mee. Onder hen Michel Penninga die als dienstplichtig militair in 1995 uitgezonden werd naar Busovaca in Bosnië. Hij liep in 2013 voor het eerst mee. “Het is heel fijn om al die mensen langs de kant te zien applaudisseren. Uit Bosnië is mij vooral de kameraadschap bijgebleven, maar ook dat ik heb mogen helpen om het daar een stukje beter te maken.”

29 junI

Page 93: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

93

Hechte band

Als aanstaand staatshoofd deed de Prins van Oranje voor 30 april 2013 afstand van zijn actieve militaire status. In de Nederlandse rechtstaat kan een actief dienend militair geen deel uitmaken van de regering waaraan de krijgsmacht onderworpen is. Als gewezen militair heeft Koning Willem-Alexander op grond van de Militaire ambtenarenwet het recht het uniform te dragen. Hiermee geeft de Koning uitdrukking aan de hechte band die bestaat tussen het Huis Oranje-Nassau en de krijgsmacht en onderstreept hij zijn waardering voor de inzet van de krijgsmacht voor vrede en veiligheid. Het uniform van de Koning is gebaseerd op dat van vlag- en opperofficieren van de respectievelijke krijgsmachtdelen. In plaats van rangonderscheidingstekens is een Koninklijk distinctief aangebracht op het uniform.

Page 94: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

94

herdenkIng slavernIj

Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën in de West werd afgeschaft. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren op die dag in het Oosterpark in Amsterdam aanwezig bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden.

Nederland speelde een belangrijke en wrange rol in de slavenhandel. Honderdduizenden mensen werden tot in de negentiende eeuw op Nederlandse schepen vanuit West-Afrika getransporteerd naar Suriname en de eilanden in de Caraïben om als werkkracht dienst te doen of om te worden doorverkocht.

Tijdens de herdenking werden bij het slavernijmonument toespraken gehouden en kransen gelegd ter nagedachtenis van degenen die hebben geleden onder de trans-Atlantische slavernij. Vice-premier Asscher was een van de sprekers. Hij zei: “Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid.”

Na de officiële herdenking werd met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd.

1 julI

Page 95: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

95

máxIma In het park

Hare Majesteit Koningin Máxima opende 5 juli 2013 het Máximapark in Utrecht. Het 300 hectare bestrijkende groengebied ligt midden in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Het recreatiegebied is zo groot als de Utrechtse binnenstad en omvat een stadspark met een parkrestaurant, een bosspeeltuin, een beeldenpark, een natuurgebied en diverse sportaccommodaties. De Koningin maakte een fietstocht door het park en onthulde samen met een aantal kinderen de naam. Harmonie Orkest Vleuten luisterde de opening op.

5 julI

Page 96: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

96

joodse gemeente

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 8 juli een bezoek aan de Joodse Gemeente Amsterdam. De Koning en Koningin werden rondgeleid door de synagoge aan het Jacob Obrechtplein en kregen uitleg over het interieur en geschiedenis van het gebouw. Ze spraken onder meer met Rabbijn Evers, die het Koningspaar bedankte voor hun komst: “Koning Willem Alexander, Koningin Máxima, U heeft onze Joodse Gemeente met Uw bezoek grote eer bewezen”.

De Koning en Koningin ontmoetten ook studenten, scholieren en leerkrachten van Joodse scholen en vertegenwoordigers van Maccabi-sportverenigingen. Het bezoek werd afgesloten met een gelegenheidsgebed en een zegening door opperrabbijn Aryeh Ralbag, zoals deze ook wekelijks in de dienst wordt uitgesproken voor het Koninklijk Huis.

De Joodse Gemeente Amsterdam bestaat al meer dan 375 jaar. Zij ontplooit tal van activiteiten, zoals de organisatie van diensten in vijf synagogen, het verzorgen van Joods onderwijs en het verrichten van sociaal en cultureel werk.

8 julI

Page 97: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

97

lusthof voor de Buurt

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht 9 juli een bezoek aan Emma’s Hof in Den Haag. Deze stadstuin is door de buurt zelf opgezet en vormt een ontmoetingsplek in de wijk. Emma’s Hof is uitgegroeid tot een soort openluchtbuurthuis en draait op de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Oud en jong maken er gebruik van. Koningin Máxima werd uitgebreid rondgeleid. Vrijwilligers en vaste bezoekers praatten haar bij over de totstandkoming, inrichting en functies van Emma’s Hof. Pieternel Kranendonk, een van de vrijwilligers vertelde over haar betrokkenheid. “Toen de tuin er eenmaal was, wilde ik er ook iets mee doen. Meedoen. Aangezien ik best wel wat van rozen weet, zei ik: ‘ik ga voor de rozen zorgen’.”

Emma’s Hof behoort tot de initiatieven die op 16 mei, ter gelegenheid van de troonswisseling, een Oranje Fonds Kroonappel ontvingen.

9 julI

Page 98: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

98

sport verBIndt

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 14 juli het European Youth Olympic Festival in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Zo’n 2.300 jonge sporters van 13 tot en met 18 jaar uit 49 landen namen aan de jeugdspelen deel. Zij kwamen uit in negen Olympische sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Nederland was op deze spelen met 190 atleten vertegenwoordigd.

De openingsceremonie omvatte, geheel in de Olympische traditie, de officiële parade van atleten, het hijsen van de Olympische vlag en de fakkelestafette met als bekroning het ontsteken van het Olympisch vuur. De jeugdspelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten op weg naar de volwassen topsport. Ze krijgen de kans internationale sportervaring op te doen en maken kennis met elkaar en met de Olympische waarden respect, vriendschap en excelleren. Voor de openingsceremonie sprak de Koning met de Nederlandse sporters. Hij spoorde hen aan van de spelen te genieten, gastvrij te zijn tegen alle deelnemende sporters en te laten zien wat Nederland kan, ‘want we kunnen heel veel’.

De jeugdspelen trokken 40.000 bezoekers. In de medaillespiegel eindigde Nederland op de zevende positie, met 20 medailles. Rusland was het meest succesvolle land.

14 julI

Page 99: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

99

nIeuwe voorzItter eerste kamer

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving 17 juli de Voorzitter van de Eerste Kamer mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol voor een kennismakingsgesprek. Mevrouw Broekers-Knol werd op 2 juli gekozen als Voorzitter van de Eerste Kamer. Zij volgde de heer mr. Fred de Graaf op. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde.

Gesprekken op het paleis

Naast leden van de regering ontvangt de Koning leden van het parlement voor gesprekken op het paleis. Kort na zijn aantreden ontving Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de toenmalig voorzitter van de Eerste Kamer, de heer De Graaf, en de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Van Miltenburg voor een gesprek ter nadere kennismaking. Met hetzelfde oogmerk ontving de Koning de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, de heer Zijlstra (VVD), de heer Samsom (PvdA), de heer Roemer (SP), de heer Wilders (PVV), de heer Van Haersma Buma (CDA), de heer Pechtold (D66), de heer Slob (CU), de heer Van Ojik (GL), de heer Van der Staaij (SGP), mevrouw Thieme (PvdD) en de heer Krol (50PLUS).

17 julI

Page 100: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

100

varend erfgoed

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven verrichtte 24 augustus in het Scheldekwartier in Vlissingen de opening van het gerestaureerde Dokje van Perry, het oudste dokje van Nederland. Het werd begin 18e eeuw gebouwd voor het onderhoud van oorlogs-en linieschepen van de marine. In 1974 werd het gedempt voor de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf. Het gerestaureerde Dokje vormt het hart van nieuwbouwplan Bestevaêr in het Scheldekwartier. Zo wordt nieuw leven gebracht in een oud industriehavengebied. Als oud-voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds zet de heer Van Vollenhoven zich in voor het behoud van waardevol cultuurgoed in Nederland.

De heer Van Vollenhoven nam in Vlissingen ook de vlootschouw af tijdens het maritieme evenement Sail de Ruyter 2013. Aan het evenement namen meer dan 200 zeilschepen deel, vele behorend tot de categorie ‘varend erfgoed’. Voor Sail de Ruyter 2013 kwam een groot aantal tall ships uit verre windstreken naar Vlissingen.

24 augustus

Page 101: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

101

presIdent van zanzIBar

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving 27 augustus de president van Zanzibar, dr. Ali Mohamed Shein in audiëntie. Zanzibar is een semi-autonoom landsdeel van de Verenigde Republiek Tanzania. President Shein bezocht ons land onder meer om zich te oriënteren op de Nederlandse energiesector. In de wateren van Tanzania en Zanzibar zijn grote voorraden aardgas gevonden.

De president was ook geïnteresseerd in de Nederlandse kennis en expertise op het gebied van gezondheidszorg. Hij liet zich daarover bijpraten door vertegenwoordigers van de Nederlandse Life Science and Healthcare sector. De president toonde veel interesse in de gepresenteerde producten en ontwikkelingen, die wellicht in de toekomst de gezondheidszorg in zijn eigen land naar een hoger niveau kunnen helpen brengen. Hij noemde Nederland een belangrijke partner bij de ontwikkeling van de zorgsector in Zanzibar.

27 augustus

Page 102: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

102

jeugdorkest van de europese unIe

Prinses Beatrix bezocht 28 augustus een concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het jeugdorkest van de Europese Unie werd in 1978 opgericht. Het biedt jonge talentvolle musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten. Het orkest bestaat uit 140 jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 4.000 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten. De Prinses is een trouw en enthousiast bezoeker van concerten van het European Union Youth Orchestra.

Onder leiding van Thomas Søndergård speelde het orkest op 28 augustus werken van Berlioz en Stravinksy. Joy Bryer, die in de jaren zeventig samen met haar man Lionel de basis legde voor het orkest, was ook aanwezig bij het concert.

28 augustus

Page 103: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

103

gIve peace a chance

Koning Willem-Alexander nam 28 augustus een gedenkboek in ontvangst bij de start van de viering van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. De viering was een initiatief van de Carnegie-Stichting (die het Vredepaleis in eigendom heeft en beheert), de gemeente Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het Vredespaleis zijn het Internationale Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage gehuisvest. In en om het paleis werken dagelijks duizenden mensen, verbonden aan 160 internationale organisaties, aan een veiliger en rechtvaardiger wereld.

Tijdens de bijeenkomst hield onder anderen Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon een toespraak. Hij citeerde John Lennon: “Here in the Peace Palace let us say: ‘give peace a chance’”.

Het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis werd in augustus en september ook elders in de stad gevierd. Zo voerden Haagse middelbare scholieren de musical Peace of Me op. Op 21 september, de internationale VN Dag van de Vrede, werd de viering afgesloten met een Vredesloop om het Vredespaleis waaraan 9.000 mensen meededen en met een Vredesconcert in de tuin van het Vredespaleis. Tot de optredende artiesten behoorde de Braziliaanse singer songwriter Carlinhos Brown. “The Peace is a Palace in my heart”, zei hij na zijn optreden.

28 augustus

Page 104: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

104

zeeuws lIcht

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht 3 september een bezoek aan Zeeuws Licht, een mentor-initiatief van de Stichting Droom in Vlissingen. Zeeuws Licht richt zich op jongeren die van school gaan zonder diploma of dit dreigen te doen. De werkloosheid onder voortijdig schoolverlaters in Vlissingen is hoog. Zeeuws Licht gaat met de jongeren aan de slag en motiveert hen terug naar school te gaan, hun school af te maken en zich zelfbewust te presenteren op de arbeidsmarkt. De Koningin sprak met een groep jongeren, onder wie Davy de Wit: “Ik heb flink in een dipje gezeten en daar heeft Zeeuws Licht me uitgehaald. Ik had last van een flinke depressie en nu heb ik weer een beetje ritme en vast werk.”

Zeeuws Licht is een deelnemer in het Oranje Fonds programma Kansen voor Jongeren. Dit programma richt zich op voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar en ondersteunt hen bij het halen van een startkwalificatie.

3 septemBer

Page 105: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

105

nederland droomt

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam 5 september in museum Paleis ’t Loo in Apeldoorn het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Mijn Droom voor ons land’. Aansluitend openden de Koning en Koningin Máxima de buitententoonstelling ‘Dromen op Paleis Het Loo’.

Het Droomboek is een initiatief van Het Nationaal Comité Inhuldiging, als inspiratie voor de Koning. Iedereen mocht zijn of haar toekomstdroom voor Nederland inzenden. In vier weken tijd kwamen ruim 6.500 dromen en wensen binnen. Een jury maakte een selectie van 120 verrassende en inspirerende bijdragen. Deze bijdragen werden in het boek gebundeld.

De meest uiteenlopende dromen komen in ‘Mijn droom voor ons land’ bij elkaar. Van ‘een schoon Nederland ‘ tot ‘een culturendag voor iedereen’. Van ‘meer ruimte voor duurzame energie’ tot ‘een tuin voor elke basisschool’. En van ‘een dag waarop iedereen van huis wisselt’ tot een nationale ‘gekkebekkentrekwedstrijd’.

Ook republikeinse idealen vonden hun weg naar het Droomboek. ‘Nederland is er klaar voor: Republiek der Nederlanden!’ schrijft Rob Vlastuin (1963).

5 septemBer

Page 106: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

106

erelId van het Ioc

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander werd op 8 september benoemd tot erelid van het Internationaal Olympisch Comité tijdens het 125ste congres van het IOC in Buenos Aires. Het IOC-lidmaatschap had hij op 2 juli neergelegd in verband met de troonswisseling. De Koning was IOC-lid sinds de Olympische Winterspelen in Nagano (1998). IOC-voorzitter Jacques Rogge reikte de Koning de Olympic Order in Gold uit als blijk van waardering voor zijn inzet als IOC-lid gedurende deze vijftien jaar. “Het was een eer de Olympische beweging te dienen”, zei de Koning in zijn dankwoord. Hij zei blij te zijn een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de hervorming van het IOC, waardoor de organisatie zich heeft kunnen aanpassen aan de eisen van de 21ste eeuw.

Als erelid kan de Koning IOC-vergaderingen bijwonen, maar heeft hij geen stemrecht.

6-8 septemBer

Page 107: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

107

jarIge joB

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ging 10 september langs bij Stichting Jarige Job in Rotterdam. Meer dan 60.000 kinderen tussen de 4 en 12 jaar in Nederland kunnen hun verjaardag niet vieren omdat thuis het geld daarvoor ontbreekt. Jarige Job maakt een leuke verjaardag voor deze kinderen mogelijk. Ze krijgen een verjaardagspakket met alles wat nodig is om er een feestelijke dag van te maken, zoals cadeautjes, taart, slingers en traktaties voor op school. Bedrijven, particulieren en vrijwilligers stellen de pakketten samen.

De Koning kreeg een rondleiding door het inpakcentrum, waar vrijwilligers hem vertelden over hun inzet voor Jarige Job. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van Jarige Job over de werkwijze en toekomstplannen van de stichting: “De Koning heeft echt de tijd genomen. Zijn kennis en betrokkenheid zijn bewonderenswaardig. Hopelijk werkt dit aanstekelijk!”Stichting Jarige Job is één van de initiatieven binnen het Oranje Fonds Groeiprogramma.

10 septemBer

Page 108: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

108

energIe uIt wInd

Prinses Beatrix opende 11 september Windpark De Zuidlob in de gemeente Zeewolde. Het windmolenpark is het resultaat van de samenwerking tussen de inwoners van het gebied, de gemeente Zeewolde, provincie Flevoland, het Rijk en Nuon. De Zuidlob bestaat uit 36 windmolens met een gezamenlijke capaciteit van 122 megawatt, waarmee circa 88.000 huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Daarmee behoort het tot de grootste windparken op land in Nederland.

De plannen voor de bouw dateren al van 1998, toen een aantal agrariërs het idee opvatte om een windpark in gebied De Zuidlob aan te leggen. De agrariërs verenigden zich in Windmolenvereniging De Zuidlob en schakelden Nuon in om het windpark te ontwikkelen. De Prinses is een oude bekende van het windmolenpark, want vijf jaar geleden was ze er ook. Toen stond het park nog in de kinderschoenen. Douwe Monsma, een van de initiatiefnemers: “Vijf jaar geleden vroeg ik al of zij bij de opening wilde zijn. Ze zei toen dat ze dat wel wilde.”

11 septemBer

Page 109: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

109

frIes museum

Hare Majesteit Koningin Máxima opende 13 september het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het museum belicht de vele facetten van Fryslân, de Friese cultuur en haar inwoners. Een van de exposities bij de opening was ‘Ferhaal van Fryslân’; een kennismaking met Fryslân en de Friezen. Een andere tentoonstelling toonde nationale en internationale moderne kunst over Friesland, onder de titel ‘Horizonnen’. Bijna 5.000 Friezen waren bij de opening op het plein voor het museum aanwezig. Saskia Bak, directeur van het museum, verwelkomde de Koningin met de woorden: “Majesteit, fijn dat u hier in Fryslân, in de Culturele Hoofdstad 2018 aanwezig bent!”.

Het Fries Museum kon worden gebouwd met geld uit de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema. Naar zijn wens staat het in het centrum van de stad en is het ontworpen door architect Hubert-Jan Henket. In het museumgebouw is ook Film in Friesland gehuisvest.

13 septemBer

Page 110: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

110

17 septemBer

Page 111: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

111

prInsjesdag

Op de derde dinsdag van september wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer) feestelijk geopend. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sprak op 17 september voor het eerst de Troonrede uit, met daarin de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Traditiegetrouw maakten de Koning en Koningin de tocht naar het Binnenhof in de Gouden Koets. Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets in 1898 van de bevolking van Amsterdam. Zij gebruikte deze voor het eerst bij haar huwelijk in 1901. Sinds 1903 wordt de Gouden Koets gebruikt op Prinsjesdag. Een vaste gewoonte werd hiermee ingeluid, al is de koets lang niet ieder jaar op Prinsjesdag gebruikt. Bevreesd als men was de koets te beschadigen, werd aanvankelijk bij slecht weer de Glazen Koets gebruikt in plaats van de Gouden Koets.

Ook in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de Gouden Koets niet bij de opening van de Staten-Generaal gebruikt. Koningin Wilhelmina verkoos in deze jaren van soberheid en schaarste een auto. Koningin Juliana herstelde na haar inhuldiging in 1948 de traditie om in de Gouden Koets naar het Binnenhof te rijden. Deze traditie werd nadien nog éénmaal onderbroken en wel in 1974. Naar aanleiding van de gijzeling in de Franse ambassade - vlakbij het Binnenhof in Den Haag - werd het toen passender gevonden auto´s te gebruiken.

Page 112: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

112

toegang tot fInancIële dIensten wèrkt

Hare Majesteit Koningin Máxima overhandigde op 23 september in New York het vierde jaarverslag over inclusieve financiering voor ontwikkeling aan de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon. De Koningin is Speciaal Pleitbezorger van de Secretaris-Generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Toegang tot financiële diensten als een bankrekening, leningen, verzekeringen, een spaarrekening en veilig betalingsverkeer zijn een voorwaarde om als mens een goed leven te kunnen opbouwen of een bedrijfje te kunnen starten. Het jaarverslag beschrijft de vooruitgang die inmiddels in veel landen is geboekt. Kleine ondernemers in Sri Lanka die toegang kregen tot leningen, schiepen twee keer zoveel nieuwe banen als het landelijk gemiddelde. Vrouwen in Nepal die konden beschikken over een spaarrekening wisten hun financiële positie met de helft te versterken. En Ghanese boeren die een verzekering konden afsluiten, durfden meer te investeren en behaalden een rijkere oogst.

23 septemBer

Page 113: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

113

presIdent peres

De President van Israël, Shimon Peres, bracht begin oktober 2013 een officieel bezoek aan Nederland. Op 1 oktober verwelkomde Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander hem op Paleis Noordeinde. ‘s Avonds boden de Koning en Koningin de President een diner aan. De Koning prees de President om zijn rol in het vredesproces in het Midden-Oosten, zijn plichtsbetrachting en zijn toekomstgerichtheid. “Mijnheer de President, ondanks het feit dat u onlangs uw negentigste verjaardag vierde, staat u erom bekend zeer jong van geest te zijn en de moderne media niet te schuwen in uw streven verbindingen te leggen. Uw timeline op Facebook en Twitter is bijna net zo lang en rijk gevuld als die van uw echte leven.”

President Peres had tijdens zijn bezoek ook een ontmoeting met Minister-president Rutte en met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook bracht hij een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als deportatieplaats voor Joden. Nu is het gebouw een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.

1 oktoBer

Page 114: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

114

ondernemend jong

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht 3 oktober Ondernemend Jong! van welzijnsorganisatie Solidez in Wageningen. Solidez is een deelnemer in het Oranje Fonds programma Kansen voor Jongeren en richt zich op jongeren die van school gaan zonder diploma of dit dreigen te doen. De Koningin sprak met jongeren over hun ervaringen met Ondernemend Jong! Ook ontmoette ze samenwerkingspartners, projectleiders en begeleiders. Solidez stimuleert jongeren bij het opbouwen van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en een positieve werkhouding. Sportactiviteiten spelen daarbij een belangrijke rol. Projectleider Maria Verkade: “We slagen er goed in om jongeren te vinden omdat wij meebewegen in hun ritme en hun ruimte. We zijn veel op straat en op school en we werken niet van negen tot vijf, maar op de momenten waarop jongeren ons nodig hebben.”

3 oktoBer

Page 115: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

115

vrIje schIlderkunst

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte 4 oktober in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013 uit. Vier jonge kunstenaars ontvingen deze aanmoedigingsprijs: Wieteke Heldens, Marijn van Kreij, Philipp Kremer en Jorn van Leeuwen. Zij kregen ieder een bedrag van 6500 euro. Na de uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien waren. In zijn toespraak ging de Koning in op het belang van de schilderkunst. “Schilderen is hard werken. Worstelen met de materie. Dóórzetten, soms tot de pijngrens. Maar het resultaat is die moeite méér dan waard omdat het ons leven en onze kijk op de wereld verrijkt, verdiept, verscherpt en vernieuwt.”

De Koninklijke Prijs is in 1871 ingesteld door Koning Willem III als Koninklijke Subsidie en is bedoeld als stimulans voor jong schildertalent. De Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix, en vanaf 2013 ook Koning Willem-Alexander, hebben de mooie traditie voortgezet. In 2013 zonden ruim 225 kunstenaars dia’s en documentatie in. Een jury onder voorzitterschap van Benno Tempel selecteerde de beste werken. De Koning sprak uitgebreid met de vier winnaars en met de eenentwintig andere kunstenaars van wie werk was geselecteerd en maakte een rondgang langs alle werken.

4 oktoBer

Page 116: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

116

gluren BIj de Buren

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezocht 8 oktober het initiatief Gluren bij de Buren in Oosterwolde (Fryslân). Gluren bij de Buren ontstond drie jaar geleden door een samenwerking tussen verpleeghuis Stellinghaven en de tegenover liggende basisschool Tussen De Singels. De bewoners van het verpleeghuis en de kinderen van de basisschool ontmoeten elkaar dagelijks. Ze doen samen leuke dingen in het verpleeghuis, op de basisschool en in de naastgelegen moestuin en kas. Zo bakken ze samen pannenkoeken, knutselen ze en doen ze samen spelletjes. Voorleesoma’s en –opa’s laten de kinderen genieten van mooie verhalen. De Koning at een pannenkoek mee en praatte met ouderen en kinderen over hun ervaringen. “De kinderen beleven er ontzettend veel plezier aan”, zei Fancy Hoekstra, directeur van de basisschool. Ook activiteitenbegeleidster Feikje van der Lei was enthousiast: “Kinderen brengen vreugde in het huis. Ik zeg altijd: jongens haal alle generaties bij elkaar en je hebt geweldige activiteiten. Het kost weinig, dus ga het gewoon doen!”

Gluren bij de Buren won in mei 2013 het Grote Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds.

8 oktoBer

Page 117: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

117

11 oktoBer

unIted world colleges

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende op 11 oktober de nieuwe Campus van United World Colleges in Maastricht. UWC Maastricht telt 725 leerlingen in de leeftijd tot 18 jaar van 85 nationaliteiten. UWC Maastricht bestaat sinds 2009 en is de jongste van de twaalf UWC-scholen en -colleges in de wereld. Na een aantal jaren gehuisvest te zijn geweest op een tijdelijke locatie, beschikt het College sinds 2013 over een prachtig nieuw gebouw. UWC is sterk gericht op maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen, heeft culturele uitwisseling hoog in het vaandel en wil toegankelijk zijn voor iedere geschikte leerling. Daartoe worden beurzen mogelijk gemaakt door oud-leerlingen, particulieren, stichtingen, bedrijven en overheden. De Koning reisde per Koninklijke trein naar Maastricht, samen met een gezelschap bijzondere gasten voor de opening.

De Koning sloot zelf zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic in Llantwit Major in Wales. Hij haalde daar in 1985 zijn Internationaal Baccalaureaat. Geïnspireerd door zijn eigen ervaringen raadde hij de leerlingen aan zoveel mogelijk te genieten van hun UWC-avontuur: “You have come to Maastricht from all corners of the world, each with your own cultural identity, your own individual talents, hopes and dreams. UWC is not ‘one size fits all’. It is not about promoting uniformity. It is about celebrating diversity and seizing the chance to be inspired by others.”

Page 118: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

118

zweden

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 14 oktober een kennismakingsbezoek aan Zweden. Zij werden vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. De diplomatieke banden tussen Zweden en Nederland zijn sterk: in 1614 opende Zweden zijn eerste ambassade ter wereld in Den Haag.In Stockholm werden de Koning en Koningin op het Koninklijk Paleis ontvangen door Koning Carl Gustaf, Koningin Silvia, Kroonprinses Victoria en Prins Daniel. Vervolgens bezochten de Koning en Koningin het Zweedse parlement, de Riksdag. Zij ontmoetten daar Voorzitter Per Westerberg en Secretaris-Generaal Kathrin Flossing. Tot slot hadden zij een ontmoeting met Minister-president Fredrik Reinfeldt.

Zweden geldt als een van de meest geëmancipeerde landen in de wereld. Dat is goed zichtbaar in het politieke leven: ongeveer de helft van de parlementsleden en van de ministers is vrouw.

14 oktoBer

Page 119: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

119

natIonaal geheugenpaleIs

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 15 oktober het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief in Den Haag. Ter gelegenheid van de opening bracht het Nationaal Archief de expositie ‘Het Geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’. Deze neemt de bezoeker op interactieve wijze mee op een reis door de Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ‘80 van de twintigste eeuw.

Het Nationaal Archief beheert en presenteert meer dan duizend jaar geschiedenis van Nederland. Het telt 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s en duizenden kaarten en tekeningen. Met het nieuwe publiekscentrum wil het Nationaal Archief iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd. In het gerenoveerde gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig om bezoekers te ontvangen en hen het verleden op verschillende manieren te laten beleven. Directeur Martin Berendse: “Vanaf een jaar of vier kun je hier al terecht om gevoel te krijgen voor de Nederlandse geschiedenis”. In de grote tentoonstellingsruimte vertellen originele documenten, foto’s en kaarten de verhalen die in archieven verborgen liggen. De workshopruimte geeft jong en oud de kans deel te nemen aan workshops als zegels maken, papierrestauratie en kalligraferen. Zelf onderzoek doen kan in de vernieuwde studiezaal. De interactieve stamboom laat de bezoeker zien hoe spannend familieonderzoek is.

15 oktoBer

Page 120: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

120

zuIvere zuIvel

Met het uitschenken van een kan melk opende Hare Majesteit Koningin Máxima 16 oktober het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. In dit nieuwe centrum brengt FrieslandCampina het grootste deel van haar onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten samen. Door kennis te bundelen en samen te werken, wil de zuivelonderneming beter inspelen op de groeiende vraag naar gezonde voeding die duurzaam is geproduceerd.

Het (stralend witte) innovatiecentrum biedt ruimte aan 450 werkplekken. De Koningin werd er rondgeleid en sprak met onderzoekers en medewerkers. Zij hebben de beschikking over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten en een proeffabriek. Het centrum biedt ook onderdak aan een Experience Centre waar bezoekers en medewerkers kennis kunnen maken met de producten van FrieslandCampina.

16 oktoBer

Page 121: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

121

malevIch

Hare Majesteit Koningin Máxima opende 18 oktober in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’. Kazimir Malevich (1878-1935) is een van de grondleggers van de abstracte kunst. Het Stedelijk Museum heeft een sterke band met het werk van de Russische kunstenaar; het beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. In 1923 organiseerde het Stedelijk de eerste grote tentoonstelling buiten Rusland van Russische negentiende en twintigste-eeuwse kunst, inclusief het werk van Malevich.

Malevich is vooral bekend om zijn abstracte kunst, maar hij werd geïnspireerd door diverse kunststromingen uit zijn tijd, waaronder het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme. Zijn eigen abstracte beeldtaal is deels geworteld in de Russische volkskunst en iconen.

18 oktoBer

Page 122: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

122

kIjken In het BreIn

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende 29 oktober 2013 het scannerlab Brains Unlimited op de Maastricht Health Campus. Het lab wordt door wetenschappers en bedrijven gebruikt voor onderzoek naar de ontwikkeling van menselijk gedrag en naar veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS. Brains Unlimited beschikt over drie MRI-scanners. De grootste, waarvan er slechts vijf in de wereld zijn, heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Hierdoor kan op microscopisch niveau worden waargenomen wat zich in het hoofd afspeelt. De Koning liet zich uitgebreid rondleiden en praatte met de onderzoekers. Rainer Goebel (Professor Cognitieve Neuroscience): “Er zijn maar een paar centra in de wereld die zich kunnen meten met wat we hier in Maastricht kunnen. We kunnen gebieden in het brein verkennen waar voorheen niemand toegang toe had. Daardoor kunnen we ook symptomen van MS, Alzheimer en bepaalde vormen van kanker eerder onderkennen en dus patiënten eerder helpen.”

29 oktoBer

Page 123: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

123

requIem voor auschwItz

Prinses Beatrix was 30 oktober aanwezig bij het slotakkoord van het Europese project “Requiem voor Auschwitz” in Tilburg. Hiermee wordt sinds 2012 aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de Holocaust, onder wie 500.000 Roma en Sinti, en voor de hedendaagse positie van de Roma en Sinti-gemeenschap in Europa.

Het Requiem voor Auschwitz van componist en Sinto Roger “Moreno” Rathgeb, werd voor het eerst uitgevoerd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam op 3 mei 2012 door de Roma en Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Ricardo Sahiti. Daarna volgden uitvoeringen in diverse Europese hoofdsteden. In Tilburg gaf de componist in aanwezigheid van Prinses Beatrix een toelichting op het Requiem aan middelbare scholieren. Vervolgens speelde het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando hedendaagse klassieke zigeunermuziek, daarbij ondersteund door onder anderen leerlingen van de Sinti Muziekschool uit Arnhem.

30 oktoBer

Page 124: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

124

Beëdigingen

In 2013 beëdigde Hare Majesteit Koningin Beatrix vijf staatsraden, een lid van de Algemene Rekenkamer, vier ambassadeurs, de Commissaris der Koningin in Zeeland en een advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander ontving in 2013 ter beëdiging in totaal veertien ambassadeurs, drie raadsheren binnen de Hoge Raad, drie advocaten-generaal bij de Hoge Raad, vijf staatsraden, de Gouverneur van Curaçao en de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De beëdiging ten overstaan van de Koning vindt plaats op grond van voorschriften daartoe in de wet.

De foto is genomen na de beëdiging van mevrouw L.A. George-Wout tot Gouverneur van Curaçao, op 4 november 2013. Ook haar echtgenoot, de heer H. George, was daarbij aanwezig.

Page 125: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

125

hIj gelooft In mIj

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht op 5 november de musical Hij Gelooft in Mij. Deze musical over het leven van volkszanger André Hazes was sinds november 2012 te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ter ere van het eenjarig jubileum organiseerden Joop van den Ende Theaterproducties en het DeLaMar Theater een benefietvoorstelling. De opbrengst van de avond ging naar het programma Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds.

Rachel Hazes zat tijdens de voorstelling naast de Koningin. Ook André’s kinderen waren erbij. Dré Hazes: “Het is een onwijze eer dat de Koningin bij ons in de zaal zat, zo pal dicht bij ons. Ik denk dat mijn vader het ook een hele eer had gevonden.” Dochter Roxeanne: “Papa was gek van Máxima. Ze is een keer aanwezig geweest bij een concert in Ahoy. Daar was hij onwijs trots op.” Na afloop van de voorstelling ging de Koningin met de cast op de foto, onder wie hoofdrolspelers Martijn Fischer en Chantal Janzen. Het script van Hij Gelooft in Mij is geschreven door Kees Prins en Frank Ketelaar; de regie is van Ruut Weissman.

5 novemBer

Page 126: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

126

erasmusprIjs

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte 6 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Duitse geleerde Jürgen Habermas. Jürgen Habermas (1929) is al ruim 50 jaar een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek. In zijn denken staat de democratie en de betrokkenheid van burgers daarbij centraal. Hij is scherp en kritisch in zijn politieke analyses maar tegelijkertijd optimistisch over de toekomst van een democratisch Europa. Hij gelooft in het belang van het debat, in de ratio als drijfveer voor de politiek, en in de gelijkheid van mensen.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Koning is Regent van de Stichting Praemium Erasmianum.

6 novemBer

Page 127: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

127

BelgIsch konIngspaar op Bezoek

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvingen 8 november Koning Filip en Koningin Mathilde van België voor een eendaags bezoek. Koning Filip volgde op 21 juli 2013 zijn vader Koning Albert II op, die op die dag terugtrad. Hij is de zevende Koning der Belgen sinds het begin van de Belgische monarchie in 1831.

Het Belgische Koningspaar werd vergezeld door eerste minister Di Rupo en minister Reynders van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. Na een lunch op Paleis Noordeinde bezochten Koning Filip en Koningin Mathilde de Staten-Generaal. Zij hadden ook een ontmoeting met minister-president Rutte op het ministerie van Algemene Zaken.

8 novemBer

Page 128: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

128

moskou

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten 8 en 9 november een bezoek aan Moskou. Hun bezoek markeerde de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar. President Poetin bracht eerder in het jaar, op 8 april, een bezoek aan Nederland.

President Poetin ontving het Koningspaar op 8 november in het Kremlin voor een diner. “Ondanks de wat moeilijkere momenten op het vlak van de diplomatie, ben ik zeer blij dat de koning vandaag hier is gekomen”, zei de President voorafgaand aan het diner.Op 9 november namen de Koning en Koningin deel aan het eerste deel van een rondetafel-bijeenkomst van Nederlandse en Russische topmensen uit het bedrijfsleven. ‘s Avonds werd het bezoek afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium. Moskou was een van de steden die het orkest aandeed tijdens zijn wereldtournee ter viering van het 125-jarig bestaan. Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef na afloop van het bezoek aan de Tweede Kamer: “Zowel de afgelopen bezoeken als het Nederland-Ruslandjaar in het algemeen, hebben bijgedragen aan een verdere intensivering van de Nederlands-Russische betrekkingen: economisch, cultureel en politiek. Meningsverschillen zijn en worden open met elkaar besproken.”

8 en 9 novemBer

Page 129: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

129

Page 130: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

130

caraïBIsch nederland

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten van 12 tot en met 21 november de zes eilanden in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk, in het gezelschap van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uitgangspunt van het bezoek was (net als tijdens de provinciebezoeken na de troonswisseling) zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om de Koning en Koningin te zien en te ontmoeten. De Koning en Koningin bezochten meer dan zestig locaties en evenementen en vierden op elk van de eilanden een volksfeest mee.

12-21 novemBer

Page 131: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

131

De reis begon op Sint Maarten, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk. De Koning en Koningin werden begroet door gouverneur Holiday en minister-president Wescot-Williams. Het Koninklijk Paar bezocht onder meer het Milton Peters College, en sprak daar met leerlingen over hun toekomstambities. Met de inwoners van Philipsburg maakte het Koninklijk Paar kennis tijdens een wandeling door Frontstreet. De Koning en Koningin bezochten ook de Methodist Church, een historisch gebouw uit 1851, waar zij werden toegezongen door een gospelkoor. ’s Avonds was er in Philipsburg een groot en bruisend feest waaraan veel jonge inwoners van Sint Maarten een belangrijke bijdrage leverden. ”Onze reis had niet beter kunnen beginnen”, zei de Koning in zijn dankwoord. “Met de mogelijkheden die dit eiland heeft, kunnen we de moeilijkheden die er zijn overwinnen en één sterk Koninkrijk blijven.”

Page 132: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

132

Saba is met 13 km2 het kleinste eiland in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Er wonen ongeveer 2000 mensen. De Koning en Koningin maakten kennis met de bevolking en verdiepten zich in de historie van het eiland. Ook bezochten ze Organoponics Farm, een biologische moestuin en sociale werkplaats. Daar spraken ze met La-Toya Charles: “We bieden hier werk aan mensen die anders geen werk krijgen”. Honderden mensen kwamen naar een feestelijke bijeenkomst op het Juliana Sports Field. Het Koningspaar ging vervolgens kijken bij een woningbouwproject in The Bottom. De eerste bewoners van de appartementen kregen in aanwezigheid van de Koning de sleutel van hun huis. “Ik ben heel blij dat u hier bij bent. Misschien moet u hier ook komen wonen”, suggereerde een van de nieuwe bewoners.

Page 133: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

133

Sint Eustatius was het derde eiland dat de Koning en Koningin bezochten. Ze werden begroet door de leerlingen van vijf scholen. “Geweldig dat ze hier zijn”, zei een inwoonster. “Een aantal jaren terug was Willem-Alexander hier als Prins. Nu komt hij terug als Koning. Dat is goed.” Een grote zorg voor bewoners van de kleine Bovenwindse eilanden zijn de hoge kosten van levensonderhoud, waarvoor ook bij de Koning aandacht werd gevraagd. Het Koningspaar ging op bezoek bij een dagopvang voor kinderen. Runersio Pandt, een van de tweejarige peuters, liet bij de rondleiding de hand van de koning geen moment los. De Koning en Koningin bezochten daarna de replica van een slavenhut waar ze een indruk kregen van de erbarmelijke levensomstandigheden van de slaven in de 18de eeuw. In het Wilhelminapark werd een cultureel feest georganiseerd waar vele honderden mensen op af kwamen.

Page 134: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

134

Na de drie Bovenwindse eilanden, was Bonaire het eerste Benedenwindse eiland dat werd bezocht. Veel mensen kregen de kans de Koning en Koningin te zien op het Wilhelminaplein in Kralendijk, waar sportdemonstraties werden georganiseerd. In jeugdhuis Jong Bonaire bewonderden zij het werk van jonge fotografen en in Rincon gingen ze op bezoek bij een dagopvang voor ouderen. Onderweg stuitte de bus met het Koninklijk Paar op demonstranten die aandacht vroegen voor de positie van Bonaire binnen het Koninkrijk en voor de moeilijke economische omstandigheden van veel eilandbewoners. De Koning stapte de bus uit en ging met hen in gesprek. Dat werd gewaardeerd. “Mijn boodschap is bij de Koning gekomen. Hij voelt met ons mee en bleef maar vragen welke oplossingen we zelf hadden”, zei James Finies, woordvoerder van de demonstranten.

Page 135: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

135

Op Curaçao, sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk, verbleef het Koninklijk Paar twee dagen. Onderwijs was een belangrijk thema. De Koning en Koningin gingen kijken op een aantal scholen en bij de University of Curaçao. Ook de cultuurhistorie van het land kreeg veel aandacht, onder meer in de wijk Otrobanda in Willemstad waar oude panden met liefde worden gerestaureerd. Bewoonster Afnaisa Davelaar was blij met het bezoek: “Eindelijk is er aandacht voor Otrobanda”. Het Paar schudde tijdens de wandeling door de wijk honderden handen. Aan de Westpunt praatten de Koning en Koningin met vissers over de problemen als gevolg van vervuiling van de zee en overbevissing. Tijdens een groot feest op het Brionplein aan het einde van de eerste dag zei de Koning: “Unidat i diversidat. Dat is het mooie van het Koninkrijk. Wij staan hier vol trots en danken u heel erg voor deze mooie avond. Dushi Kòrsou, mashi danki. Ayó i te despues!”

Page 136: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

136

Aruba (sinds 1 januari 1986 een autonoom land binnen het Koninkrijk) was het laatste eiland dat werd bezocht. De Koning en Koningin woonden in San Nicolas een jongerendebat over de toekomst van Aruba bij. Een van de aanwezige jongeren: “Veel jongeren gaan naar Nederland om daar te studeren. Wij willen graag dat studenten hier blijven. Als ze naar Nederland gaan, is dat een braindrain voor Aruba.” De Koning en Koningin waren ook bij de start van het programma ‘Kansen voor Jongeren Caraïben’ van het Oranje Fonds. Dit programma helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar die van school (dreigen te) gaan zonder diploma. In stadion Guillermo Trinidad vond een sportevenement plaats voor kinderen van alle basisscholen op Aruba. In het Archeologisch Museum lunchte het Koninklijk Paar met ‘uitblinkers’ in de Arubaanse samenleving. Het strand bij Bushiribana was het toneel van een groot feest dat door veel Arubanen werd meegevierd.

Page 137: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

137

Page 138: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

138

125 jaar heIdemaatschappIj

Prinses Beatrix was 20 november in Amsterdam aanwezig bij de viering van de 125ste verjaardag van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), waarvan de Prinses beschermvrouwe is. Bij de oprichting in 1888 ging het vooral om het ontginnen van woeste gronden voor de landbouw, het aanleggen en in stand houden van bossen en het verbeteren van grond en bevloeiing. Tegenwoordig begeleidt de KNHM bewoners bij de verbetering van hun wijk, dorp of stad. Denk aan stadslandbouw, lokale opwekking van duurzame energie en projecten op het gebied van cultuurhistorie en landschap. Van oorsprong is KNHM een ideële organisatie. In 1972 kwam een organisatorische scheiding tot stand tussen de ideële vereniging KNHM en het commerciële bedrijf Arcadis, een advies-, ontwerp- en ingenieursorganisatie die oplossingen levert op de gebieden infrastructuur, water, milieu en gebouwen. KNHM en Arcadis werken bij veel projecten nauw samen.

Ter gelegenheid van het jubileum werd een studentenwedstrijd uitgeschreven met als opgave een oplossing te verzinnen voor een knellend maatschappelijke vraagstuk. Winnaar werd het team Traffic Jam. Dit bedacht hoe persoonlijke informatie van reizigers gebruikt kan worden om het aantal files te verminderen. “We hebben sinds de ontmoeting met de Prinses al meerdere business-kaartjes ontvangen van mensen en investeerders die iets in ons idee zien”, aldus de enthousiaste prijswinnaars tijdens de feestelijke jubileumavond in het Concertgebouw.

20 novemBer

Page 139: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

139

peter stuyvesantBal

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren 22 november aanwezig bij de 32ste editie van het Peter Stuyvesantbal in New York. Dit bal wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Netherland-America Foundation’ waar Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven beschermvrouwe en beschermheer van zijn. De ‘Netherland-America Foundation’ bevordert de Nederlands-Amerikaanse vriendschap door het organiseren van tal van culturele en educatieve activiteiten. De opbrengsten van het Peter Stuyvesantbal worden gebruikt voor studiebeurzen en onderwijsuitwisseling.

22 novemBer

Page 140: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

140

onze Buren colomBIa en venezuela

Colombia en Venezuela zijn buurlanden van het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba ligt maar zo’n 30 kilometer van de kust van Venezuela en ook Curaçao en Bonaire liggen dicht bij dit grote Latijns-Amerikaanse land. De kust van Colombia is eveneens dichtbij. Op 22 en 23 november brachten de Koning en Koningin een kennismakingsbezoek aan beide buurlanden.

De Colombiaanse President Juan Manuel Santos ontving het Koninklijk paar in het Presidentieel Paleis, het Casa de Nariño. Hij sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse steun aan het vredesproces in zijn land. Ook bedankte hij Nederland voor de goede samenwerking op het gebied van watermanagement. Colombia is een betekenisvolle groeimarkt voor Nederlandse bedrijven. De economische banden waren dan ook een belangrijk thema tijdens het bezoek. De Koning opende in de hoofdstad Bogotá het Holland House dat ondernemers terzijde staat die de banden tussen Colombia en ons Koninkrijk verder willen aanhalen. “U kunt zich voorstellen dat het voor het laaggelegen Nederland bijzonder is om een Holland House op meer dan 2.600 meter boven zeeniveau te hebben!”, zei de Koning.

22 en 23 novemBer

Page 141: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

141

Bij de officiële ontvangst door President Nicolás Maduro in Venezuela wachtte het Koninklijk Paar een bijzondere verrassing. Voor het Presidentieel Paleis Miraflores in Caracas zong de erewacht totaal onverwacht uit volle borst het Wilhelmus. In het Nederlands! Er was nog meer bijzondere muziek te horen. In de Paleistuin trad jeugdorkest El Sistema op. Daarbij was ook de broze 74-jarige oprichter José Antonio Abreu aanwezig, in 2010 winnaar van de Erasmusprijs. Zijn orkest geeft kansarme kinderen de mogelijkheid op niveau muziek te maken. Het vormde de inspiratie voor het Nederlandse programma Kinderen Maken Muziek, dat op voorspraak van Koningin Máxima in 2011 door het Oranje Fonds werd gelanceerd.

Page 142: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

142

wIllem I, II en III

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander nam 29 november in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eerste cassette met drie biografieën van de Nederlandse Koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst. De auteurs Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen beschrijven ieder het leven en werk van één vorst. Om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen krijgen van de drie koningen, kregen de drie historici toegang tot het Koninklijk Huisarchief. De biografieën konden tot stand komen dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit van Utrecht.

Jeroen Koch: “We wilden niet ‘nationaal’ schrijven, maar laten zien welke breukvlakken er in onze geschiedenis zitten. We schrijven dat de Oranjes heel controversieel bij het volk waren aan het eind van de achttiende eeuw, maar dat datzelfde volk zich de Oranjes heeft toegeëigend in de negentiende eeuw toen ze koning werden.” Dik van der Meulen: “We hebben onafhankelijk kunnen werken”. Jeroen van Zanten: “Onze boeken zijn rauw; alle ingrediënten zitten er in”.

29 novemBer

Page 143: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

143

landIng op schevenIngen

30 november 2013 was het precies 200 geleden dat Prins Willem Frederik, de zoon van de laatste stadhouder Willem V, landde op het strand van Scheveningen, na een ballingschap van 18 jaar. Hiermee werd de kiem gelegd voor het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik zou in 1815 als Willem I de titel Koning der Nederlanden aannemen.

De viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden begon ’s ochtends op het Scheveningse strand. De Koning en Koningin waren daar getuige van de nagespeelde historische landing van de Prins op Scheveningen. Vele honderden vrijwilligers, aangevuld met Huub Stapel in de rol van Willem Frederik, brachten het historische spektakel tot leven. Zij kropen in de huid van Franse soldaten, Engelse mariniers, kozakken, schippers, vissersvrouwen en voerlui. “De wieg van Nederland stond op het Scheveningse strand”, zei Henk Grootveld, voorzitter van Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen. ”Deze traditie hoort bij Scheveningen; het getuigt van historisch besef.” “Het voelde groots”, zei Huub Stapel. “Het was een moment dat ik nooit meer zal vergeten.” De viering van de landing vindt elke 25 jaar plaats. In 1988 was Prins Willem-Alexander ook van de partij.

In de middag vond in de Ridderzaal in Den Haag een officiële bijeenkomst plaats waarbij de Koning, de Koningin en Prinses Beatrix aanwezig waren. ’s Avonds trad in het Circustheater een groot aantal artiesten op in aanwezigheid van de Koninklijke Familie. Naar dit Koninkrijksconcert – dat live werd uitgezonden - keken 1,7 miljoen mensen.

30 novemBer

Page 144: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

144

tIen jaar autIsmecafé

Hare Majesteit Koningin Máxima was 3 december in het Volkshuis in Leiden bij een symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Autismecafé Leiden. Zij nam het eerste exemplaar van het boek “Autismecafé: de kracht van ouders” in ontvangst. Het Autismecafé organiseert thema-avonden waarop ouders van een kind met autisme dicht bij huis informatie van deskundigen kunnen krijgen en ervaringen met andere ouders kunnen uitwisselen. Judith van der Kleij (oprichter van het Autismecafé): “Ik heb zelf een kind met autisme. Je moet als ouder zoveel uitzoeken! Ik dacht: als ik het voor mezelf moet uitzoeken, kan ik het ook met andere ouders delen.” In navolging van het Leidse initiatief hebben ouders met hulp van Stichting Ovaal inmiddels twaalf Autismecafés in Nederland gerealiseerd. De thema-avonden zijn door ruim 13.000 mensen bezocht.

De Koningin sprak met ouders over hun ervaringen met de opvoeding en begeleiding van hun kinderen. Janneke van Bockel, moeder van een dochter met autisme: “De Koningin had oprechte aandacht voor de ouders en voor het Autismecafé. Ze was heel nieuwsgierig naar hoe het gaat. Dit is een hart onder de riem voor al die ouders die dagelijks zo aan het ploeteren zijn.”

3 decemBer

Page 145: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

145

kamers met kansen

Hare Majesteit Koningin Máxima ging 6 december in de Molukkenstraat in Amsterdam op bezoek bij Kamers met Kansen van welzijnsorganisatie Combiwel. Kamers met Kansen helpt jongeren die voortijdig van school zijn gegaan en die niet meer thuis kunnen wonen om een zelfstandig bestaan op te bouwen met een diploma of met een baan. Een veilige woonplek en individuele coaching horen daarbij. In Amsterdam werkt Combiwel samen met Albert Heijn. Het bedrijf leidt jongeren op en organiseert huiswerkklassen in de bedrijfskantines van de winkels. Koningin Máxima praatte in de kantine van het Albert Heijn-filiaal met vertegenwoordigers van de betrokken organisaties. Vervolgens ging ze op de koffie bij Cherish Oosterwolde, een van de begeleiders. Zij deelt haar portiek met een aantal bewoners van ‘kamers met kansen’. Cherish had voor de gelegenheid een aantal huisgenoten uitgenodigd. “Máxima was in mijn woonkamer. Dat vond ik heel erg leuk. Zo help ik ook het project, door te laten zien wie hier woont.”

Kamers met Kansen neemt deel aan het Oranje Fonds-programma Kansen voor Jongeren.

6 decemBer

Page 146: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

146

ethIopIë en tanzanIa

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht van 9 tot 13 december Ethiopië en Tanzania, samen met hoge vertegenwoordigers van voedsel- en landbouworganisaties van de Verenigde Naties. Een groot probleem in deze landen is dat boeren en kleine ondernemers heel moeilijk toegang hebben tot financiële diensten als bank- en spaarrekeningen, verzekeringen en leningen. Mede daardoor blijft de voedselproductie achter en kunnen mensen op het platteland zich nauwelijks aan de armoede ontworstelen. Toegang tot financiële diensten is een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling. Wereldwijd hebben circa 500 miljoen kleine boerenbedrijven, veelal geleid door vrouwen in ontwikkelingslanden, slechts zeer beperkte toegang tot financiële diensten. Mensen zijn soms dagen onderweg om geld op een rekening te kunnen zetten. De Koningin zet zich als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de VN in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Ethiopië en Tanzania hebben diverse nationale programma’s op dit gebied die kunnen dienen als voorbeeld voor andere landen.

9-13 decemBer

Page 147: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

147

Op het platteland van Hawassa in het zuiden van Ethiopië, bezocht de Koningin de Hanja Chefa school. Boeren uit de omgeving leveren landbouwproducten aan deze school. Hiervan worden maaltijden bereid voor de leerlingen. De boeren krijgen de financiële garantie dat hun producten ook daadwerkelijk worden afgenomen. Dit biedt hun de mogelijkheid om kredieten af te sluiten. In 2002 bezochten 340 kinderen de school. Mede door dit project is het aantal leerlingen in 2013 gestegen naar ruim 1300, van wie de helft meisjes. Op de school sprak de Koningin met een aantal lokale boeren. Ook had ze in Hawassa een ontmoeting met vertegenwoordigers van de coöperaties.

In Tanzania ging de Koningin onder meer langs bij een wijnboer. De wijnbouw staat nog in de kinderschoenen in Tanzania, maar biedt volop kansen. Een oogst druiven levert tien keer zoveel op als een oogst maïs. Toegang tot financiële diensten is voor wijnboeren een voorwaarde om de stap te kunnen zetten naar een florerend bedrijf. Symbolisch plantte de Koningin een druivenplantje.

Page 148: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

148

10-11 decemBer

afscheId van nelson mandela

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was op 10 december in het stadion van Johannesburg aanwezig bij de herdenkingsceremonie voor Nelson Mandela, die 5 december op 95-jarige leeftijd overleed. De dag erna bewees de Koning Mandela de laatste eer bij de baar in het Uniegebouw in Pretoria. In dit gebouw werd Nelson Mandela in 1994 beëdigd als eerste zwarte President van Zuid-Afrika. “Met zijn wijsheid, integriteit en vriendelijkheid gaf hij een inspirerend voorbeeld”, aldus de Koning.

Page 149: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

149

11 decemBer

prIns claus prIjs

De Egyptische volksdichter Ahmed Fouad Negm won in 2013 de Grote Prins Claus Prijs. Kort voor de uitreiking, overleed hij. Prins Constantijn reikte de prijs op 11 december uit aan Mona Anis, die een groot aantal van Negms gedichten vertaalde in het Engels. Ahmed Fouad Negm (1929) werd door de jury geëerd voor zijn “uitgesproken, kritische en originele poëzie, die een weerslag is van zijn onafhankelijkheid, integriteit, moed en voortdurende inzet in de strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid”. Zijn gedichten worden dagelijks in de straten en op TV en radio in Egypte ten gehore gebracht. Vele jonge Egyptenaren kennen zijn gedichten uit hun hoofd, declameren ze op straat en geven er in moderne muziek een nieuwe interpretatie aan.

Ahmed Fouad Negm had tijdens de feestelijke uitreiking in het Koninklijk Paleis Amsterdam een gedeelte willen voordragen uit zijn gedicht ‘The Prison Ward’ (1978):

Let it be known by allThat prisons are only walls,That ideas are like light,That light can jump over a thousand walls,And that walls never hold back the spirit.

Page 150: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

150

12 decemBer

konIngIn In hologram

“Op dit moment ben ik in Tanzania. Tóch kan ik vandaag bij u zijn, dankzij de moderne techniek.” Via een hologram lanceerde Koningin Máxima op 12 december de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland: InnovationQuarter. Het doel van InnovationQuarter is de versterking van de concurrentiekracht van Zuid-Holland door innovatieve bedrijven te ondersteunen en te financieren. De presentatie vond plaats in Delft. De Koningin stak ondernemend Zuid-Holland virtueel een hart onder de riem: “Deze regio heeft heel veel in huis. Ambitieuze ondernemers. Sterke universiteiten. Creatieve mensen met goede ideeën. Dankzij de nieuwe regionale ontwikkelingsmaatschappij kan het geweldige potentieel nog beter worden benut.”

Page 151: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

151

25 decemBer

samen kunnen we Bergen verzetten

Op Eerste Kerstdag hield Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zijn eerste Kersttoespraak, vanuit de woonkamer op de Eikenhorst. ‘Verbinding’ was het centrale thema.

“Vrede op aarde is meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad.Ieder kan - op zijn of haar eigen manier - aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken. Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom. (…) Door verbindingen aan te gaan kunnen mensen samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten. Iets van die gezamenlijke kracht werd voelbaar op 30 april van dit jaar. Voor velen, en ook voor mij, was dat een onvergetelijke ervaring. In die geest mogen we het jaar dat voor ons ligt met vertrouwen tegemoet zien. Er is veel en mooi werk te doen.”

Page 152: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

152

Page 153: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

153

konInklIjk paleIs

amsterdam

Page 154: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

154

konInklIjk paleIs amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam: sinds 1655 domineert dit markante gebouw het centrum van de stad. Ongeveer twee derde deel van het jaar (op de dagen dat het niet officieel wordt gebruikt) is het Paleis open voor het publiek, van maandag tot en met zondag, van 11.00 uur tot 17.00 uur. In 2013 bezochten 225.000 mensen het Paleis. De website www.paleisamsterdam.nl kreeg 265.000 bezoekers. Behalve genieten van het prachtige interieur, kunnen bezoekers bijzondere tentoonstellingen beleven, zoals de expositie die ieder najaar wordt georganiseerd met het werk van jonge kunstenaars in het kader van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Op 27 juni 2013 opende Prinses Beatrix de tentoonstelling ‘Het Paleis en de Dam, 400 jaar hart van de Amsterdamse grachten’. Daarmee wordt het karakter van het gebouw als icoon midden in de samenleving onderstreept.

Oorspronkelijk was het gebouw geen paleis, maar een stadhuis voor de bestuurlijke en rechterlijke macht. Amsterdam was in de zeventiende eeuw het belangrijkste handelscentrum van de wereld en de grootste stad in de Republiek der Verenigde Nederlanden. De stad groeide en bloeide. Bij die status paste een indrukwekkend stadhuis. De bouwmeester Jacob van Campen kreeg in 1648 de opdracht een ontwerp te maken. Hij ontwierp een voor Hollandse begrippen buitengewoon monumentaal classicistisch gebouw, dat herinnerde aan de architectuur van de Grieken en Romeinen.

Page 155: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

155

Ook binnen werden de macht en rijkdom van Amsterdam tot uitdrukking gebracht. Beroemde kunstenaars als de beeldhouwer Artus Quellinus en de schilders Rembrandt van Rijn en Ferdinand Bol, luisterden het gebouw op met hun werken. In de vloer van de imposante Burgerzaal werden de werelddelen ingelegd in Italiaans marmer. De burgers in de Gouden Eeuw konden hier als het ware de wereld doorkruisen, zoals handelaars en zeelieden dat in werkelijkheid deden.In 1655 werd het Stadhuis in gebruik genomen, hoewel het nog niet helemaal klaar was. Het was toen het grootste bestuursgebouw van Europa. Amsterdammers noemden het trots het achtste wereldwonder. Volgens de dichter Vondel was het de kroon op de schepping.Na anderhalve eeuw, in 1808, kreeg het Stadhuis een andere bestemming. Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer Napoleon en Koning van Holland, nam zijn intrek in het gebouw en veranderde het in een Koninklijk Paleis. De cellen werden wijnkelders en de marmeren vloeren werden belegd met dikke tapijten. In het midden van de voorgevel, ter hoogte van de eerste verdieping, liet hij een balkon aanbrengen. Lodewijk Napoleon meubileerde het gebouw volgens de laatste mode in Franse empire-stijl. Vrijwel alle meubels uit die tijd zijn overgebleven en behoren nu tot een van de meest complete empire-collecties ter wereld.

Page 156: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

156

Na de Franse tijd aanvaardde de latere Koning Willem I op 2 december 1813 de soevereiniteit van Nederland in het Paleis. Het stadsbestuur van Amsterdam stelde het gebouw aan de Soevereine Vorst ter beschikking. Aanvankelijk maakte Willem er regelmatig gebruik van. Zo ontving hij er in 1814 de Russische tsaar Alexander I. Maar al snel verminderde zijn belangstelling voor het gebouw. Ook Koning Willem II en Willem III waren hooguit enkele dagen per jaar in het gebouw te vinden.

In 1934 werd er een plan gemaakt om het gebouw weer als stadhuis in te richten, maar door de economische crisis was dit onhaalbaar. Alleen al de dringend nodige restauraties waren te duur. Op 20 december 1935 nam de Amsterdamse gemeenteraad een historisch besluit: de stad verkocht het gebouw voor tien miljoen gulden aan het Rijk. Het Rijk stelde het Paleis permanent beschikbaar aan het Koninklijk Huis. Koningin Wilhelmina nam het gebouw in gebruik en vierde er in 1938 haar veertigjarige regeringsjubileum. In haar laatste regeringsjaren gebruikte Koningin Wilhelmina het als haar ‘winterpaleis’. Ze maakte vanuit het Paleis kleine uitstapjes in de stad en zittend op het dak schilderde ze de lucht.

Page 157: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

157

Het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt tegenwoordig actief gebruikt als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Er worden diners georganiseerd tijdens bezoeken van hoge buitenlandse gasten, de Nieuwjaarsontvangsten vinden er plaats en het Paleis biedt onderdak aan grote evenementen als de uitreiking van de Erasmusprijs, de Prins Claus Prijs en de Zilveren Anjer. Ook op bijzondere dagen speelt het Paleis een centrale rol. Op 30 april 2013 ondertekende Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal. Daarna stelde zij vanaf het balkon van het Paleis de nieuwe Koning Willem-Alexander voor aan de mensen op de Dam.

Jaarlijks vinden er in het Koninklijk Paleis zogenoemde Paleissymposia plaats, waarbij vooraanstaande sprekers een verrassende kijk bieden op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s. In 2013 werden twee Paleissymposia georganiseerd: over het werk van de kunstenaar Anish Kapoor en over de geheimen van het menselijk genoom.

Binnen- en buitenlandse bezoekers weten het Paleis goed te vinden. Ook kinderen zijn van harte welkom! Er zijn verschillende tours speciaal voor kinderen van verschillende leeftijden. Een recensie van een tienjarige bezoekster op de site van het Paleis: “Het is leuk voor mijn vriendinnen om deze audiotour te doen. Soms denken kinderen die wat ouder zijn van ‘saai zo’n museum’ maar dat is helemaal niet bij dit museum!!”

Page 158: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

158

Page 159: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

159

overzIcht werkzaamheden

konInklIjk huIs 2013

Page 160: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

160

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Brunei Darussalam

Singapore

Den Haag

‘s-Hertogenbosch

Den Helder

Amsterdam

Arnhem

Den Haag

Amsterdam

Rotterdam

Haarlem

Eindhoven

Midden-Delfland

Groningen

Amsterdam

Leiden

Arnhem

Toldijk

Apeldoorn

New York

Den Haag

Den Haag

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima,

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima,

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima,

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima

Prinses Laurentien

Prinses Annette

Prinses Máxima

Prinses Máxima

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Prins Maurits, Prinses Marilène

Prins van Oranje

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Prins van Oranje

Professor Van Vollenhoven

Prins Bernhard

Prinses Máxima

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Prins van Oranje

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Ontvangst deelnemers Ambassadeursconferentie

Nieuwjaarsontvangst Nederlandse genodigden

Nieuwjaarsontvangst Corps Diplomatique en Internationale

Organisaties

Uitgaand staatsbezoek Brunei Darussalam

Uitgaand staatsbezoek Singapore

Bijwonen Nationaal Voorleesontbijt

Openen tentoonstelling ‘Step outside’

Werkbezoek Commando Zeestrijdkrachten

Toespraak tijdens bijeenkomst ‘Feeding the World’

Bezoek Reclassering Nederland en Stichting Gered Gereedschap

Ontvangst deputatie Koninklijke Marechaussee t.g.v. verjaardag

Bijwonen viering 5 jaar VUmc Kinderstad

Bezoek project ‘Echte Mannen’ van Centrum voor Dienstverlening

Openen tentoonstelling ‘Hollandse meesters uit New York -

tekeningen uit de collectie Clement Moore’

Werkbezoek VDL Groep BV

Openen nieuw gemeentehuis Midden-Delfland

Bijwonen uitreiking Anner Award

Openen WOMEN Inc. Festival

In ontvangstname boek Female Cancer Foundation

Bezoek Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek

Openen tentoonstelling Plattelands Jongeren Gelderland

Bezoek tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’

Bijwonen ‘UN Session on Water and Disasters’

Bijwonen rondetafelbijeenkomst van het ‘UN High Level Panel on

the Post-2015 Development Agenda’

Bijwonen bijeenkomst t.g.v. het 20-jarig bestaan van de OSCE High

Commissioner on National Minorities

januari

februari

maart

Page 161: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

161

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Prins van Oranje

Prins van Oranje, Prinses

Máxima

Koningin Beatrix

Prins van Oranje

Prins Constantijn

Prins van Oranje

Prinses Laurentien

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Leden Koninklijke Familie

Prinses Margriet, Prinses

Laurentien

Prins van Oranje, Prinses

Máxima

Prins van Oranje

Prins van Oranje

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Prinses Máxima

Prinses Margriet

Koningin Beatrix

Prinses Laurentien

Prinses Margriet

Koningin Beatrix, Professor Van

Vollenhoven

Prinses Máxima

Prins van Oranje

Koningin Beatrix

Prins van Oranje

Prins van Oranje

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix

Openen tentoonstelling ‘Peter de Grote, een bevlogen tsaar’

Bijwonen afscheidsreceptie Prof. dr. Schnabel, directeur Sociaal

Cultureel Planbureau

Bijwonen viering 50-jarig bestaan van de Europese School

In ontvangstname 9-delige wetenschappelijke atlas

Bijwonen uitreiking Geuzenpenning 2013

Toespraak tijdens de ‘High Level Meeting on National Drought

Policy’

Openen Dag van de Literatuur

Openen tentoonstelling ‘Ja Natuurlijk - How art saves the World’

Bijwonen jubileumconcert Noord Nederlands Orkest

Bijdragen aan NLdoet

Bijwonen prijsuitreiking ECF Prinses Margriet Award 2013

Bijwonen Inauguratie Paus Franciscus I

Werkbezoek Amsterdam Internet Exchange en SARA

Bijwonen diverse evenementen in het kader van Wereld Water Dag

2013

Bezoeken van de FAO, WFP and IFAD Food and Agriculture Agencies

Audiëntie Minister-president Erdo an van de Republiek Turkije

Openen jubileumexpositie t.g.v. 100-jarig bestaan van het Frans

Hals Museum

Bijwonen ‘Indonesia High Level Panel Discussion - Post 2015’

Openen schoolgebouw Drostenburg

Audiëntie de Heer Kretschmann, voorzitter van de Duitse Bondsraad

Toespraak tijdens ‘Champs on Stage’

Bezoek Artis t.g.v. 175-jarig bestaan

Uitreiken vaandelopschrift ‘Kosovo’ aan de Koninklijke Luchtmacht

Bijwonen presentatie postzegelvel ‘1001 Vrouwen uit de

Nederlandse Geschiedenis’

Officiële start geven van de productie Euro VI-truck DAF

Bijwonen jubileumgala t.g.v. 125 jaar Koninklijk Theater Carré

Gesprek met inwoners van Groningen en openen nieuw kantoor

GasTerra

Bezoek Jimmy’s

Openen nieuw Philips Museum en een bezoek brengen aan de High

Tech Campus

Audiëntie de Heer Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de

Verenigde Naties

Inkomend themabezoek Rusland

Bezoek Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel van de

Koninklijke Marechaussee

Amsterdam

Den Haag

Bergen

Den Haag

Vlaardingen

Genève

Rotterdam

Den Haag

Groningen

Diverse Locaties

België

Vaticaanstad

Amsterdam

Den Haag

Rome

Den Haag

Haarlem

Indonesië

Amsterdam

Den Haag

Diemen

Amsterdam

Breda

Amsterdam

Eindhoven

Amsterdam

Groningen

Stadskanaal

Eindhoven

Den Haag

Amsterdam

Zwolle

april

Page 162: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

162

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Amsterdam

Amsterdam

Arnhem

Utrecht

Den Haag

Utrecht

Berkhout

Rotterdam

Amsterdam

Den Haag

Den Haag

Wageningen

Nijmegen

Den Haag

Heemskerk

Hoorn

Den Haag

Den Haag

Amsterdam

Den Haag

Den Haag

Diepenheim

Enschede

Rotterdam

Amsterdam

Wassenaar

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Den Haag

Amsterdam

Rhenen

Toespraak tijdens symposium van ‘Currency Exchange Fund’

Bijwonen viering 125-jarig bestaan van het Koninklijk

Concertgebouworkest en het Concertgebouw

Bijwonen viering 100-jarig bestaan Burgers’ Zoo

Bijwonen 300 jaar Vrede van Utrecht

Uitblinkerslunch

Bijwonen Week van de Ondernemer

Openen van de gerestaureerde kerk

Bijwonen deel Oranje Fonds Kennisdag Kansen voor Jongeren

Openen vernieuwde Rijksmuseum

Bijwonen viering ‘Holland America Friendship Foundation’

Audiëntie President Jakaya Mrisho Kikwete van de Verenigde

Republiek Tanzania

Werkbezoek Adviescommissie Water bij het NIOO-KNAW

Bijwonen opening Europees Innovatiecentrum van Heinz

Bijwonen Koninginnedagconcert

Bezoek Stichting Gouden Dagen

Bezoek Show Band

Planten Koningslinde

Openen tentoonstelling gewijd aan Constantijn en Christiaan

Huygens

Bijwonen ‘The Next Web Conference 2013’

Landelijke kick-off verrichten Girlsday-activiteiten

Bijwonen deel seminar t.g.v. afscheid Prof. dr. Teulings, directeur

Centraal Planbureau

Openen Oranjefietsroute

Aftrap Koningsspelen

Openen Willem-Alexander Baan in de Eendragtspolder

Bijwonen prijsuitreiking ‘World Press Photo’

Inspectie erewacht Koninklijke Luchtmacht t.g.v. verjaardag

Prijsuitreiking Nationaal Vioolconcours Oskar Back

Diner t.g.v. troonswisseling

Abdicatie en inhuldiging

Ontvangst deputaties Garderegiment Grenadiers & Jagers en

Garderegiment Fuseliers Prinses Irene

Nationale Dodenherdenking

Bijwonen herdenking Militair Ereveld Grebbeberg

Prinses Máxima

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima

Prinses Margriet

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima

Prins van Oranje, Prinses

Máxima

Prinses Máxima

Professor Van Vollenhoven

Prinses Máxima

Koningin Beatrix

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Koningin Beatrix

Prins van Oranje

Prins van Oranje

Leden Koninklijke Familie

Prinses Máxima

Prinses Máxima

Prins van Oranje

Koningin Beatrix

Prins van Oranje

Prinses Máxima

Prins van Oranje

Prinses Margriet

Prins van Oranje, Prinses

Máxima

Prins van Oranje

Prins Constantijn

Prins van Oranje

Prins Constantijn

Leden Koninklijke Familie

Koningin Beatrix, Prins van

Oranje, Prinses Máxima, Leden

Koninklijke Familie

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

mei

Page 163: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

163

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Amsterdam

Wageningen

Den Haag

New York /

Washington

Den Haag

Amsterdam

Amsterdam

Den Haag

Wassenaar

Milaan

Winterswijk

Rotterdam

Den Haag

Utrecht

Wassenaar

Luxemburg

Den Haag

Den Bosch

Den Haag

Amsterdam

Groningen

Drenthe

Wassenaar

Amsterdam

Utrecht

Hillegom

Gelderland

Utrecht

Zwolle

Den Haag

Leeuwarden

Bijwonen Bevrijdingsdagconcert

Bijwonen herdenking capitulaties 1945

Audiëntie Mevrouw Lagarde, Managing Director Internationaal

Monetair Fonds

Besprekingen i.k.v. VN en G20 functie

Openen hernieuwde Plein-Kalvermarkt-Complex van het

Ministerie van Defensie

Bijwonen annual meeting ‘The Consultative Group to Assist the

Poor’ (CGAP)

Uitreiking Appeltjes van Oranje en Kroonappels

Bijwonen conferentie diner ‘International Day Against

Homophobia’

Bijwonen afscheidslunch met (oud) Commissarissen van de

Koningin

Bijwonen UNSGAB vergadering

Openen Museum Villa Mondriaan

Bijwonen festiviteit Sophietjes verjaardag t.g.v. 150-jarig bestaan

Sophia Kinderziekenhuis

Openen nieuw gebouw Ministerie van Economische Zaken

Bijwonen oratie houder Prins Claus Leerstoel

Audiëntie de Heer Eliasson, Plaatsvervangend Secretaris-Generaal

Verenigde Naties

Kennismakingsbezoek aan Luxemburg

Onthullen VissersNamenMonument

Openen Museumkwartier

Bijwonen viering 20-jarig bestaan ‘International Criminal Tribunal

for the former Yugoslavia’

Bijwonen uitreiking ‘European Inventor Award’

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Audiëntie President President Ricardo Martinelli van Panama

Bijwonen benefietconcert Westerkerk

Bekendmaken winnaar ‘De Nationale Voorleeswedstrijd 2013’

Openen nieuw schoolgebouw Fioretticollege

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Openen vernieuwde Museum De Fundatie

Openen Platformbijeenkomst Wijzer in Geldzaken

Bijwonen officiële start samenvoeging gerechtshoven Arnhem en

Leeuwarden

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

Professor Van Vollenhoven

Koning

Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koning

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koning

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Koning

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Laurentien

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

Page 164: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

164

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Amsterdam

Duitsland

Den Haag

Houten

Goirle

Tilburg

Utrecht

Limburg

Noord-Brabant

Amsterdam

Fryslân

Noord-Holland

Volkel

Amsterdam

Den Haag

Den Haag

Den Haag

Flevoland

Overijssel

Den Helder

Oslo

Zeeland

Zuid-Holland

Rotterdam

Arnhem

Denemarken

Amsterdam

Maastricht

Brunssum

Eindhoven

Maastricht

Amsterdam

Den Haag

Bijwonen openingsvoorstelling Holland Festival 2013

Kennismakingsbezoek aan Duitsland en deelname economische

missie

Openen tentoonstelling Den Haag Sculptuur

Openen 100ste Thomashuis in Nederland

Bezoek Motorcycle Support Nederland

Bezoek Buurtmoestuin Groenewoud

Uitreiken 12e Prinses Margrietprijs

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Bijwonen Paleissymposium

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Bezoek Luchtmacht Open Dagen

Uitreiken Zilveren Anjer

Bijwonen beursuitreiking United World Colleges

Bezoek De Generatietuin

Bezoek aan Forsa!

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Bijwonen herdenking 525 jaar Zeestrijdkrachten

Bijwonen ‘Financial Action Task Force’ (FATF) bijeenkomst

Provinciebezoek

Provinciebezoek

Bijwonen Furusiyya FEI Nations Cup springen van het Concours

Hippique International Officiel

Bijwonen voorstelling Introdans

Kennismakingsbezoek aan Denemarken

Openen Zomertentoonstelling

Bezoek De Budgetkring

Bezoek Perron 045

Bijwonen RoboCup toernooi

Bijwonen viering t.g.v. 150-jarig bestaan Limburgs Geschied- en

Oudheidkundig Genootschap

Bijwonen Startupbootcamp Amsterdam Demo Day

Bijwonen Veteranendag

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

Koning

Prinses Margriet

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Professor Van Vollenhoven

Prinses Beatrix

Koning

Koning

Koning

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Margriet

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

juni

Page 165: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

165

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Amsterdam

Utrecht

Amsterdam

Leiden

Den Haag

Verenigd Koninkrijk

Utrecht

Den Haag

Den Haag

Vlissingen

Den Haag

Den Haag

Den Haag

Amsterdam

Wageningen

Amsterdam

Middelburg

Vlissingen

Leiden

Den Haag

Apeldoorn

Rotterdam

Buenos Aires

Eext

Kaatsheuvel

Maleisië

Rotterdam

Zeewolde

Leeuwarden

Den Haag

Utrecht

Spanje

Amsterdam

Leiden

Arnhem

Bijwonen Nationale Herdenking Slavernijverleden

Openen Máximapark

Bezoek Joodse Gemeente

Bezoek Best Buddies Nederland

Bezoek Stadstuin Emma’s hof

Kennismakingsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk

Openen ‘European Youth Olympic Festival’

Openen TEIMUN conferentie

Audiëntie Mevrouw Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer der

Staten-Generaal

Afnemen vlootschouw en openen ‘Dokje van Perry’

Diner Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

Audiëntie President Ali Mohamed Shein van Zanzibar

Bijwonen viering 100-jarig bestaan Vredespaleis

Bijwonen concert ‘European Union Youth Orchestra’

Openen tweede onderwijsgebouw ‘Orion’

Openen 30e HISWA te water en HISWA Nautisch Centrum

Bezoek Stichting Manteling

Bezoek Zeeuws Licht

Openen tropische kassencomplex van de Hortus Botanicus

In ontvangstname boek ‘150 jaar parlementaire geschiedenis’

In ontvangstname eerste Dromenboek

Bijwonen opening Gergiev Festival

Bijwonen Internationaal Olympisch Comité congres

Openen natuurbegraafplaats Hillig Meer

Openen Week van de Alfabetisering

Bezoek ‘AFI Global Policy Forum’

Bezoek Stichting Jarige Job

Openen Windpark De Zuidlob

Openen Fries Museum

Prinsjesdag

Bezoek hoofdkantoor Oranje Fonds

Kennismakingsbezoek aan Spanje

Openen Paleis van Justitie

Bijwonen 34e Symposium van de VeerStichting

Openen nieuwbouw Gelders Archief

Koning, Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning

Prinses Laurentien

Koning

Professor Van Vollenhoven

Koning, Koningin Máxima

Koning

Koning

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koning

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koning

Professor Van Vollenhoven

Prinses Laurentien

Koningin Máxima

Koning

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima,

Prins Constantijn, Prinses

Laurentien

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Koning

Prinses Beatrix

Prinses Margriet

augustus

september

juli

Page 166: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

166

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Apeldoorn

New York

Zwolle

New York

Weesp

Den Haag

Amsterdam

Den Haag

Den Haag

Utrecht

Den Haag

Noorwegen

Gilze Rijen

Wageningen

Ede

Wassenaar

Amsterdam

Brussel

Leiden

Oosterwolde (Fr)

Washington

Maastricht

Maastricht

Zweden

Den Haag

Wageningen

Naaldwijk

Zwolle

Amsterdam

Den Haag

Amsterdam

Gouda

New York

Maastricht

Openen vernieuwd Park Berg en Bos

Bijwonen ‘Inter-Agency meeting on Financial Inclusion’

Toespraak symposium “Herbestemmen, samen doen”

Openen vernieuwde Delegates’ Lounge in het hoofdkwartier van de

Verenigde Naties

In ontvangstname boek ‘Oostfront Vesting Holland’

Toespraak bij opening tentoonstelling ‘Een vijver vol inkt. Kleur je

wereld met Sieb Posthuma’

Openen Oncologencongres

Audiëntie President Yoweri Kaguta Museveni van Uganda

Bijwonen viering 175 jaar Hoge Raad

Bijwonen landelijke aftrap pensioenlunches tijdens de

Pensioen3daagse

Inkomend officieel bezoek President Shimon Peres van Israël

Kennismakingsbezoek aan Noorwegen

Afscheid en dankbetuiging van de Krijgsmacht

Bezoek Ondernemend Jong!

Bezoek Huisvesting Plus

Audiëntie President Jorge Carlos Fonseca van de Republiek

Kaapverdië

Uitreiken Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Bijwonen ‘4th IPC Honorary Board meeting’

Openen tentoonstelling Petra

Bezoek Gluren bij de Buren

Bijwonen Annual Meetings Internationaal Monetair Fonds en

Wereldbank

Bijwonen ‘Global and European Health Symposium’

Openen nieuwe campus United World Colleges

Kennismakingsbezoek aan Zweden

Openen publiekscentrum Nationaal Archief

Openen nieuwe Innovatiecentrum van Koninklijke

FrieslandCampina N.V.

Bijwonen Congres Westland Event 2013

Openen Isala Klinieken

In ontvangstname Atlas der Neederlanden

Openen nieuwbouw Ministeries Veiligheid en Justitie en

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Openen tentoonstelling ‘Kazimir Malevich and the Russian avant

garde‘

Openen tentoonstelling Henri Fantin-Latour

Besprekingen i.h.k.v. VN en G20 functie

Openen Neuroscience complex ‘Brains Unlimited’

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Koningin Máxima

Professor Van Vollenhoven

Koningin Máxima

Professor Van Vollenhoven

Prinses Laurentien

Koning

Koning

Koning

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koning

Koning

Prinses Margriet

Prinses Beatrix

Koning

Koningin Máxima

Prinses Margriet

Koning

Koning, Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koning

Koningin Máxima

Koning

Koning

Koningin Máxima

Prinses Margriet

Koningin Máxima

Koning

oktober

Page 167: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

167

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Den Haag

Papendal

Tilburg

Ameland

Oude Kerk, Delft

Amsterdam

Doorn

Amsterdam

Den Haag

Amsterdam

Amsterdam

Buren

Rotterdam

Den Haag

Den Haag

Apeldoorn

Amsterdam

Rusland

Den Haag

Amsterdam

Caraïbisch deel van

het Koninkrijk

Amsterdam

Utrecht

Breda

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

New York

Den Haag

Colombia

Venezuela

Rotterdam

Schiphol

Den Haag

Amsterdam

Audiëntie President Josipovi van de Republiek Kroatië

Kennismaking deelnemende Nederlandse sporters Paralympische

Spelen maart 2014 Sochi

Bijwonen Requiem voor Auschwitz project Roma en Sinti

Openen nieuw schoolgebouw Burg. Waldascholengemeenschap

Samenkomst t.g.v. herdenking Z.K.H. Prins Friso

Uitreiken ‘Prix de Rome’

Openen nieuw trainings- en nazorgcentrum De Basis

Bijwonen benefietvoorstelling ‘Hij Gelooft in Mij’

Uitblinkerslunch

Uitreiken Erasmusprijs

Toespraak tijdens viering 100-jarig bestaan Beursplein 5

Onthullen beeld t.g.v. 400 jaar Weeshuis

Bijwonen viering 100-jarig bestaan Erasmus Universiteit

Bijwonen congres Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap

Inkomend kennismakingsbezoek België

Openen tentoonstelling Katinka van Rood

Bijwonen symposium t.g.v. 425-jarig bestaan Evangelisch-Lutherse

Gemeente

Uitgaand themabezoek Rusland

Bijwonen jubileumconcert Nationaal Muziekinstrumentenfonds

Uitreiken Prins Bernhard Cultuurfondsprijs

Bezoek aan het Caraïbisch deel van het Koninkrijk

Bijwonen lezing ‘De Anatomische Les’

Openen St. Antonius Ziekenhuis

Toespraak 2-jaarlijkse congres Genootschap Onze Taal

Bijwonen viering 125-jarig bestaan Koninklijke Nederlandsche

Heidemaatschappij / Arcadis

Toespraak jubileumbijeenkomst Stichting Lezen

Toespraak ‘Annual Teachers’ Conference’

Bijwonen 32ste Peter Stuyvesant Ball

Planten Koningslinde in de Prinsessetuin

Uitgaand bezoek Colombia

Uitgaand bezoek Venezuela

Bijwonen jubileumconferentie ‘PUM Netherlands Senior experts’

Openen ‘Koningin Máxima kazerne’

In ontvangstname Koningspostzegel

Bijwonen Paleissymposium

Koning

Prinses Margriet

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Leden Koninklijke Familie

Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix, Prinses

Margriet

Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Prins Constantijn, Prinses

Laurentien

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

Prinses Laurentien

Prinses Beatrix

Prinses Laurentien

Prinses Laurentien

Prinses Margriet, Professor Van

Vollenhoven

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima

Prinses Beatrix

Koningin Máxima

Koning

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

november

Page 168: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

168

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Den Bosch

Nieuwegein

Amsterdam

Den Haag

Apeldoorn

Den Haag

Leiden

Den Haag

Delft

Den Haag

Amsterdam

Tanzania / Ethiopië

Den Haag

Arnhem

Zuid-Afrika

Amsterdam

Amsterdam

Den Haag

Wassenaar

Bijwonen jubileumcongres Aedes Vereniging van

Woningcorporaties

Bezoek Prago

In ontvangstname drie biografieën van Koning Willem I, II en III

Bijwonen viering 200 jaar Koninkrijk

Bijwonen kap van spar/kerstboom voor Sophia Kinderziekenhuis

Audiëntie de Heer Schulz, Voorzitter Europees Parlement

Bijwonen bijeenkomst 10 jaar Autismecafé

Bijwonen concert en souper Raad van State

Openen hoofdvestiging Applikon Biotechnology BV

Audiëntie President Atifete Jahjaga van de Republiek Kosovo

Bezoek Kamers met Kansen

Bezoeken i.h.k.v. VN functie samen met de Rome Based Agencies

Audiëntie President Pierre Nkurunziza van de Republiek Burundi

Openen cultureel gebouw ‘Rozet’

Bijwonen herdenkingsceremonie President Mandela

Uitreiken Prins Clausprijzen

Bijwonen herdenkingsbijeenkomst President Mandela

Afscheidsaudiëntie Nederlandse Ambassadeurs

Kersttoespraak

Koning

Koning

Koning

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix en Leden

Koninklijke Familie

Prinses Margriet

Koning

Koningin Máxima

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

Koning

Koning

Koningin Máxima

Koningin Máxima

Koning

Prinses Beatrix

Koning

Leden Koninklijke Familie

Prinses Beatrix

Koning, Koningin Máxima,

Prinses Beatrix

Koning

december

Page 169: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

169

Jaaroverzicht koninkliJk huis 2013

Colofon

Samenstelling Dienst van het Koninklijk Huis, Kabinet van de Koning en Rijksvoorlichtingsdienst

Vormgeving ttwwoo, Creative Design Agency, Amsterdam

Druk Koninklijke BDUprint

Copyright fotografie ANP: 12, 13, 14, 15, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 (3 foto’s), 32, 33, 35, 36, 38, 39, 40, 41, 43, 45, 46, 47, 48+49,

(per pagina) 50, 51, 52, 53, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 77, 78, 79, 81, 82, 83, 84,

86, 87, 88, 89, 90, 91, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 111, 112, 113, 114,

115, 116, 117, 118, 119, 120, 122, 123, 124, 125, 127, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 136, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145

Artis, foto: Ronald van Weeren: 34

Corine Jansen: 37

InnovationQuarter: 148

Jan van Eerd: 121

Ministerie van Buitenlandse Zaken, foto: Ivan Krylov: 126

Ministerie van Defensie: 18

the Netherland America Foundation: 137

Novum: 16, 29, 76, 80, 92, 128, 135, 147, 154+155

Oranje Fonds: 44

Reuters: 30, 146

Rijksmuseum, foto: Vincent Mentzel: 8+9, 42

RVD: 6+7, 17, 54+55, 85, 149

Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam, foto: Sebastiaan ter Burg: 153

SURFsara: 31

UNSGA, foto: Chantal Heijnen: 110

VDL Groep: 21

Wim Ruigrok: 152

ISBN 978-90-818851-2-6

© 2014 Dienst van het Koninklijk Huis/Rijksvoorlichtingsdienst, Den Haag

Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen, mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd,

opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande

schriftelijke goedkeuring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Page 170: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013
Page 171: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013
Page 172: Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2013

het k

on

inklijk

hu

is