VRH Jaaroverzicht 2015

16
2015 Veiligheidsregio Haaglanden In en voor de maatschappij

description

 

Transcript of VRH Jaaroverzicht 2015

2015Veiligheidsregio Haaglanden

In en voor de maatschappij

Verbindend Vakmanschap in Veiligheid en Zorg, dat is het motto van Veiligheidsregio Haaglanden én de insteek voor het Jaaroverzicht 2015. Als VRH willen we graag midden in de maatschappij staan en zichtbaar zijn voor onze omgeving. Voor wie doen we ons werk? Wat merken de inwoners daarvan? En hoe maken we het verschil in de maatschappij? Dat zijn de vragen die we willen beantwoorden in dit jaaroverzicht. We laten inwoners aan het woord en vertellen over onze ervaringen met burgers, eindgebruikers en de verschillende partners, zowel binnen de hulpdiensten als daarbuiten. In dit jaar- overzicht geven we een indruk van de complexiteit, de veelheid en de afwisseling van en de vernieuwingen in ons werk, waar wij trots op zijn!

Esther Lieben, Commandant Brandweer Haaglanden:“Brandweer Haaglanden heeft in 2015 vaak het verschil gemaakt. Er zijn veel inzetten geweest waarbij wij mensen hebben gered. Dat is werk waar we trots op kunnen zijn! In de week van 22-26 juli 2015 hebben we onze kennis en kunde over de volle breedte kunnen inzetten bij verschillende unieke inci-denten. We hebben laten zien wat de veerkracht is van de organisatie en wat we als brandweer in huis hebben. Een mooie afsluiting van de zomer was de 112-dag Haaglanden in het Zuiderpark op 20 augustus. Een groot aantal enthousiastelingen uit de operationele dienst heeft echt wat betekend voor de inwoners van Haaglanden met als resultaat een prachtig feest voor jong en oud én voor alle collega’s van de VRH!”

Ton van Dijk, Regionaal Geneeskundig Commandant Haaglanden:“2015 Was het jaar waarin een grote stroom vluchtelingen ons land binnenkwam. In verschillende gemeenten werden binnen heel korte tijd crisisnoodopvanglocaties ingericht. Waar zoveel mensen zo dicht bij elkaar leven, kunnen makkelijk ziektes worden overgebracht. Als GHOR konden we samen met onze partners in de zorgketen (GGD, huisartsen, tandartsen, Rode Kruis) de gemeenten adviseren en ondersteunen bij het realiseren van hygiënische en goede opvang, waarbij zorg beschikbaar was voor diegenen die dat nodig hadden. Essentieel hierbij was het regelen van een goede medische basiszorg en gemeenten ondersteunen in hun zorgverantwoordelijkheid.”

Verbindend Vakmanschap in Veiligheid en Zorg

2015 Veiligheidsregio Haaglanden in en voor de maatschappij

INDEX4

8

10

12

14

15

16

Dit is een uitgave van Veiligheidsregio Haaglanden. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder voor afgaand toestemming van het team Communicatie.

Veiligheidsregio HaaglandenDedemsvaartweg 12545 AP Den HaagPostbus 521552505 CD Den Haagwww.vrh.nl

Teksten Team Communicatie VRHRedactie Team Communicatie VRH en CieremansVanReijnFotografie Team Communicatie VRH en Regio15.nlVormgeving en drukwerk CieremansVanReijn

COLOFON

Brandweer bestrijdt, helpt en voorkomt

MKA, een lerende organisatie

GHOR adviseert en verbindt

Jaarkalender 2015

voor en samen met burgers, bedrijven en instellingen

samen bouwen aan veiligheid in de zorg

de regie voeren over de geneeskundige zorg

Altijd paraat in de hele regio

Een selectie uit talloze incidenten en activiteiten

112-Dag Haaglanden groot succes!

VRH, de spelers in en rond het veld

De melding die de B-ploeg van kazerne Stadshart in Zoetermeer op 23 november 2015 binnenkreeg, was geen alledaagse: paard Blizzard was in het Buytenpark in een veerooster gezakt en zat muur-vast. Eigenaresse Daisy Vaessen was in paniek gebeld door de amazone die met Blizzard op pad was gegaan. “Ik riep: bel de brandweer, bel 112!”, herinnert Daisy zich. “Zelf heb ik de veearts gebeld, omdat ik dacht dat we die wel eens nodig konden hebben.”

Rust en aandachtGelijktijdig met de TS arriveerde Daisy bij het park en ze reed mee naar de plek des onheils. Bevelvoerder Johan van Putten weet nog goed dat ze behoorlijk overstuur was. “Ik heb Daisy om die reden teruggestuurd naar het begin van het park om daar de gealarmeerde veearts op te vangen.” Daisy begreep de keuze van Johan om haar weg te sturen en kon zich daarin vinden. “Zo bracht ik mijn paniek niet over op Blizzard en kon de brand-weer rustig zijn werk doen. Er was veel aandacht voor het welzijn van Blizzard, dat was heel fijn. Tijdens het bevrijden is zijn hoofd afgedekt met een deken, waardoor hij rustig bleef en er niet meer schade aan zijn benen is aangericht.”Johan vertelt over de aanpak. “Het was een lastige klus. Het staal van het veerooster was te dik om

door te kunnen knippen. Een slijpschijf gebruiken was geen optie, omdat de herrie daarvan Blizzard bang zou kunnen maken. Uiteindelijk hebben we met twee spreiders het rooster verbogen en zo de benen van het paard kunnen bevrijden. De eveneens mee gealarmeerde grote kraan voor het tillen van het paard was uiteindelijk niet nodig. Wel hebben we de rijplaten van de kraan gebruikt om het veeroos-ter af te dekken en te voorkomen dat Blizzard weer bekneld of zwaarder gewond zou raken.”

Goede afloopNa zijn hachelijke avontuur in het Buytenpark werden de wonden aan de benen van Blizzard gehecht en bracht hij nog een week in de dierenkliniek door. Met een e-mail heeft Daisy Johan en zijn ploegge-noten bedankt. “Ik ben blij dat de brandweer er zo snel was. De enorme betrokkenheid was heel fijn en gaf rust. Als de brandweer er niet was geweest was het misschien niet zo goed afgelopen met Blizzard.”

Brandweer bestrijdt, helpt en voorkomtVoor en samen met burgers, bedrijven en instellingen

Blizzard gered door de brandweerHELPEN VAN MENSEN EN DIEREN

4

> lees verder op pagina 6

Wie aan de brandweer denkt, denkt aan het blussen van branden en het helpen van mensen en dieren. Maar de brandweer brengt ook risico’s in kaart en geeft voorlichting om incidenten te voorkomen. In dit artikel een greep uit de dagelijkse brandweerpraktijk van 2015 om een indruk te geven van het brede werkterrein met aandacht voor twee incidenten en ‘Brandveilig leven’.

Als ondersteuner in de wijk heeft Marjolijn Ernst met verschillende doelgroepen te maken. Met de juiste aanpak ‘Brandveilig leven’ bij elk van deze doelgroepen onder de aandacht brengen, dat is voor haar steeds de uitdaging. “In studentenstad Delft bijvoorbeeld richten we ons voornamelijk op nieuwe studenten”, vertelt ze. “Deze groep is rede-lijk eenvoudig te bereiken en staat nog open voor informatie. De studenten krijgen een introductie van ons, daarna laten we hen ervaren wat er gebeurt tijdens een brand en hoe belangrijk het is om een vluchtplan te hebben. Het is best een las-tige groep die veel te leren heeft op het gebied van brandveiligheid. De reacties zijn over het algemeen gelukkig enthousiast.”

Elke doelgroep zijn eigen aanpakVOORLICHTEN OVER BRANDVEILIGHEID

5

Brandweer HaaglandenMidden in de samenlevingBrandweer Haaglanden bestrijdt brand, redt mensen en dieren en verleent hulp bij ver-keersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen en stormschade. Het werk is veeleisend en met een zeker risico. De medewerkers wor-den continu bijgeschoold en getraind om onder extreme omstandigheden optimaal te kunnen functioneren. De organisatie staat midden in de samenleving. Met een flexibele aanpak speelt Brandweer Haaglanden in op actualiteiten en op de werkomgeving. Met preventie, publieks-voorlichting en gedragseducatie stimuleert de organisatie brandveilig gedrag bij burgers van alle leeftijden en bij bedrijven. Bij de 112- meldkamer komen 24 uur per dag meldingen binnen en worden brandweereenheden uit de kazernes op pad gestuurd. De meldkamer brandweer vormt samen met de meldkamer politie en ambulancezorg de Gemeenschap-pelijke Meldkamer. Deze werkt voor zowel Veiligheidsregio Haaglanden als Veiligheidsregio Hollands Midden en bestrijkt daarmee een werkgebied van circa 1,75 miljoen inwoners.

Ouderen en jongerenEen heel andere ook belangrijke doelgroep zijn de ouderen. Marjolijn: “Tegenwoordig blijven ouderen langer zelfstandig wonen. Hierdoor wonen ouderen vaker alleen. Onder deze ouderen heerst soms angst. Ons doel is om deze angst en het eventueel aanwezige onbegrip weg te nemen. Dat lukt in veel gevallen. Ook de reacties die we van deze doel-groep krijgen, zijn positief.” Het allerleukst vindt Marjolijn het geven van voorlichting aan kinderen in onder andere het Brandweer Informatie Centrum (BIC). “Kinderen zijn leergierig en nemen de informatie gemakkelijk op. Ze zijn zelf lekker bezig en vinden het gaaf. De bezoekertjes komen vanuit de hele regio, maar ook ouderen en studenten bezoeken het BIC, bekijken de film en maken een vluchtplan.”

Stichting DOELIn 2015 heeft de brandweer de contacten met Stichting DOEL vernieuwd. Deze stichting helpt mensen die de aansluiting met de maatschappij zijn kwijtgeraakt om weer actief te worden. In samenwerking met DOEL heeft de brandweer een aantal mensen opgeleid tot huisbezoeker. Op afspraak checken deze huisbezoekers bedrijven en woningen op brandveiligheid, hangen rookmelders op en geven waar nodig tips. “En soms is er een trigger nodig, zoals een brand in de buurt”, zegt Marjolijn. “Dat is vaak ook het meest effectief. Dan staan mensen open voor onze boodschap.”

'Van de voorlichting na een brand leer ik veel. Het contact met de burgers is fijn en geeft soms ook nieuwe inzichten. Ik heb gewoon leuk werk!'

• 24/7 paraat staan voor het verlenen van hulp bij uiteenlopende calamiteiten, van brand en waterongevallen tot aan verkeersongevallen en ongevallen met gevaarlijke stoffen.• 24/7 meldingen via 112 verwerken en brandweer- eenheden aansturen vanaf de kazernes naar de incidentlocatie.• Het brandveiligheidsbewustzijn vergroten onder de noemer Brandveilig Leven en de gevolgen van brand bij inwoners en bedrijven beperken.• Een vraaggestuurde incidentbestrijding ontwikkelen met meer flexibiliteit en maatwerk; de inzet van mensen en middelen afstemmen op de melding.• Brandweermannen en -vrouwen opleiden, bijscholen en trainen.• Gemeenten adviseren bij complexe bouw- en bestem-mingsplannen en vergunningverlening aan evene- menten. Zo wordt gekeken naar bereikbaarheid, bluswatervoorzieningen, vluchtroutes en aanwezige blusmiddelen.

Wat deed Brandweer Haaglanden in 2015 voor de inwoners?

6

Op 24 juli 2015 ontstond brand in de Daltonschool ’t Prisma en de Godfried Bomansschool in Rijswijk. De brand groeide uit tot een zeer grote brand waarbij asbest vrijkwam. De Wijnandt van Elststraat werd ontruimd en de bewoners geëvacueerd.

Lucien Beckand, OvD Brandweer:“Praten met bewoners is belangrijk”“Het was een houten pand en dan ontwikkelt een brand zich sneller”, zegt Lucien Beckand, OvD Brandweer. Voor hem was het snel duidelijk dat het om een grote brand ging. Door het vroege tijdstip volgden de bewoners het verloop van de brand in eerste instantie nog vanaf hun balkon. Later kwa-men de vragen los. “Als er tijd voor is, is praten met de bewoners belangrijk”, vindt Lucien. “Zo kon ik uitleggen waarom we kozen voor een bepaalde aanpak.” Door het vrijkomen van asbest was het noodzakelijk om voertuigen, brandweerpersoneel en ook bewoners te ontsmetten. “Dat was voor hen een bijzondere ervaring. Ze gingen in hun eigen kleding de ontsmettingsstraat in om er vervolgens op slippers en in joggingpak uit te komen.” Tijdens de later georganiseerde bewonersavond bleek dat de omwonenden tevreden waren over de inzet en handelswijze van de brandweer tijdens de brand.

Brand, slippers en een joggingpakBESTRIJDEN VAN INCIDENTEN

Michiel Cornelissen, Hoofd Actiecentrum opvang & verzorging gemeente Rijswijk:“De interne samenwerking was uitstekend”“De bewoners wilden graag in de buurt blijven, dus ontstond er een spontane opvang in de brandweer-kazerne vlak bij de brand”, vertelt Michiel Cornelissen. Hij was als Hoofd Actiecentrum opvang & verzorging van de gemeente Rijswijk onder meer verantwoordelijk voor het vervoer van de bewoners naar een opvanglocatie. Later werden de geëvacueerde bewoners ondergebracht in een hotel, waar uiteindelijk ook het actiecentrum werd ingericht. “De interne samenwerking was uitste-kend. Ik belde over de opvanglocatie De Schilp en een collega regelde vast vervoer bij de HTM.” De bewoners hadden veel vragen die nog niet beant-woord konden worden. “Omdat we open en eerlijk vertelden dat er nog geen nieuwe informatie was over de brandlocatie, werd dat ook door iedereen geaccepteerd. Over het algemeen waren de bewo-ners erg vriendelijk en meewerkend en het was goed dat er een duidelijk aanspreekpunt van de gemeente in het hotel aanwezig was. Ook waren de bewoners erg positief over de inzet van alle hulpverleners, ik heb geen negatieve geluiden gehoord.”

7

Inzicht krijgen in het hoe en waarom van onge-wenste gebeurtenissen in het zorgproces, dat is waarvoor Veilig Incident Melden (VIM) is bedoeld. “Dankzij dit meldsysteem wordt nu meer informatie gedeeld en wordt ook concreet iets met die input gedaan om onze dienstverlening te verbeteren”, vertelt Daniëlla Vols, centralist bij de MKA en lid van de VIM-adviescommissie. Eerst werd het VIM vooral als een bedreiging gezien. “Inmiddels hebben we een aantal verbeterpunten kunnen doorvoeren en zien zowel de MKA als de ketenpartners zoals huisartsen en ambulancediensten het nut van het leveren van input in.”

Voor iedereen in de zorgketenDankzij het VIM is de samenwerking tussen de meldkamers en ambulancediensten verbeterd. Ook bij de invoer van Directe Inzet Ambulance (DIA) heeft de VIM-commissie een rol van betekenis gespeeld. Werd de 112-beller eerst door de meld-kamercentralist bevraagd om de juiste zorg te kunnen bieden, nu gaat de ambulance rijden zodra locatie en telefoonnummer bekend zijn. “De centralist gaat ondertussen verder met het gesprek en deelt de informatie realtime met de ambulancebeman-ning”, stelt Daniëlla. “Zo kunnen we één tot ander-halve minuut tijdwinst boeken. Natuurlijk heeft de invoering van een dergelijk nieuwe werkwijze behoorlijk wat voeten in de aarde. Om te voorkomen dat daarbij waardevolle informatie verloren gaat, kan iedereen in de zorgketen het VIM gebruiken.”

Alle betrokkenen op één lijnHet uitvragen door de centralist is belangrijk. In goed contact met de beller moet een verantwoorde inschatting van de urgentie van de klacht en hulp-vraag worden gemaakt. Het herkennen van bij-voorbeeld een hartstilstand en direct adequaat kunnen handelen geeft een patiënt 14% meer kans op overleving. De Nederlandse Triage Standaard (NTS) kan dan het verschil tussen leven en dood betekenen. De hulpvraag en daarmee het belang

van de patiënt staan centraal. “Het begint bij de melding”, vertelt Rita Stegerman, centralist bij de MKA. “Vaak is er sprake van emotie en paniek. De melder kalmeren zodat hij of zij snel de juiste vragen kan beantwoorden is een belangrijke competentie van de centralist.” Zodra het adres bekend is, gaat de ambulance rijden. Blijkt het inderdaad om een hartstilstand te gaan, dan wordt een tweede ambu-lance gestuurd en worden politie en burgerhulpver-lening gealarmeerd. “Vervolgens praat de centralist de melder door het reanimatieprotocol heen, totdat de eerste gealarmeerde hulpverlener aankomt.” De NTS geeft niet alleen de centralist houvast, maar biedt een eenduidig handelingsperspectief voor alle betrokkenen.

MKA, een lerende organisatieSamen bouwen aan veiligheid in de zorg

8

In de regio Haaglanden verzorgt de huisartsen-post SMASH de weekend-, nacht- en avond-dienstregeling. Triagist Maureen Finkenflugel fungeert als poortwachter voor de spoedei-sende hulp bij de huisartsenpost. “Ik beoordeel de aard en het urgentieniveau van de klachten. Vervolgens indiceer ik een vervolgtraject.” SMASH en de MKA verwijzen over en weer pati-enten naar elkaar door. Dat is volgens Maureen een win-win-situatie. “De patiënt komt via zo min mogelijk omwegen op de goede plek.” Daar draagt de NTS aan bij. “Door beide gebruik te maken van dezelfde protocollen kunnen we de beller sneller helpen. Bij verdenking van een hartaanval, hersen- en maagbloeding of heup-fractuur kan ik via de meldkamer direct een ambulance sturen, zonder dat de patiënt door een arts gezien is. Dat is een mooie ontwikke-ling die goed werkt en gewaardeerd wordt.”

Win-win-situatie

'Toen ik een kijkje in de keuken van de meldkamer nam, viel me op dat de centralist bij bijna elk telefoontje vraagt ‘is het slachtoffer nog bij bewustzijn?’. Bij ons bellen de patiënten vaak zelf of zijn ze gewoon aanspreekbaar.'

Meldkamer AmbulancezorgRegisseur van de ambulancezorgDe medewerkers van de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) verwerken 24 uur per dag via het alarmnummer 112 binnenkomende aanvragen voor ambulancevervoer. Ook ver-strekken ze opdrachten aan de ambulance-dienst in Haaglanden. Vanaf de MKA wordt de inzet van motorambulances en het mobiel medisch team (traumahelikopter) gecoördi-neerd en wordt contact gehouden met zieken-huizen in de regio. De MKA is regisseur van de ambulancezorg en daarmee een belangrijke schakel in de spoedeisende zorgketen. De MKA is onderdeel van de Gemeenschappelijke Meldkamer, samen met de meldkamers van brandweer en politie.

Zo snel en adequaat mogelijk handelen, dat is van levensbelang als elke seconde telt. Daarom werkt de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) continu aan de verbetering van de kwaliteit van het hulp- en zorgproces. Daarin zijn in 2015 belangrijke stappen gezet met het Veilig Incident Melden (VIM) en de Nederlandse Triage Standaard (NTS).

Op 13 oktober vroeg in de ochtend schrok Margreet Strik uit Maasland wakker van een harde klap. Snel kwam ze uit bed. Haar man Hans lag bewegingloos in de deuropening van de slaapkamer. “Ik moet 112 bellen, was het eerste wat ik dacht. Verder wist ik echt niet wat ik moest doen. Ik kreeg een mevrouw aan de lijn die heel rustig tegen me praatte. Ze stelde duidelijke vragen als ‘reageert je man?’ en ‘ademt hij?’ en gaf me instructies hoe ik moest reanimeren.” De centralist had via een sms de vrijwilligers van de georganiseerde burenhulp Hartveilig Wonen gealarmeerd. Na een halve minuut was de eerste van hen al ter plaatse om Margreet te assisteren. “Vrij snel daarna kwa-men er vier ambulancebroeders die het overna-men. Ondanks het verlies van mijn man ben ik erg tevreden over de hulpverlening van de meldkamer, de vrijwilligers van Hartveilig Wonen en de ambulancebroeders.”

112 bellen

• 24/7 via 112 binnenkomende aanvragen voor ambulancevervoer verwerken en opdrachten verstrekken aan de ambulancedienst in Haaglanden.• Burgerinitiatieven voor snelle hulpverlening (o.m. de inzet van burgerhulpverleners via Hartveilig Wonen) initiëren en ondersteunen.• Bij grootschalige medische hulpverlening de alarmering van en informatievoorziening aan diverse instanties (o.m. ambulancediensten, GHOR, artsen infectieziekten en medische managers) verzorgen.

Wat deed de MKA in 2015 voor de inwoners?

9

De GHOR is verantwoordelijk voor de regie over de geneeskundige zorg bij grote ongevallen en (medi-sche) crises. Dus was in 2015 een schone taak voor de GHOR weggelegd toen het MERS-virus in Azië opdook en de Verenigde Staten, Schotland en Spanje te maken kregen met het uit Afrika afkomstige Ebolavirus. “Het gevaar van verdere verspreiding van deze twee levensgevaarlijke infectieziekten in onze moderne samenleving waarin veel wordt gereisd, lag op de loer”, stelt Enrico Heijmen, ambulancechauffeur bij de Regionale Ambulance-voorziening Haaglanden (RAV).

Ebola-teamSinds 2015 is Enrico lid van het speciaal opgeleide Ebola-team van de RAV. “Met opleiding en training werden verpleegkundigen en chauffeurs voorbereid op het behandelen en vervoeren van met Ebola besmette patiënten. Het werken met speciale beschermende kleding om het risico van besmetting bij onszelf te verkleinen was een van de concrete maatregelen die onder regie van de GHOR in 2015 in de zorgketen werd uitgerold.”

Gezamenlijke aanpakMet een generiek draaiboek infectieziektenbestrij-ding was de GHOR sowieso voorbereid op mogelijke uitbraken. In 2015 speelde de organisatie een belangrijke rol in een meer specifieke voorbereiding op Ebola en MERS. “De GHOR organiseerde en stimuleerde overleggen tussen de verschillende zorginstellingen in Haaglanden”, vertelt Antoinette Gelton, senior beleidsmedewerker bij de GHOR. “We brachten specialisten infectieziektenbestrijding samen met huisartsen, ziekenhuizen, ambulance-medewerkers en de veiligheidspartners om te kijken voor welke uitdagingen zij konden komen te staan als er sprake van besmetting zou zijn. Ik probeerde vooral de ‘sense of urgency’ voor een gezamenlijke aanpak van dit risico te stimuleren.”

Optimale afstemmingBinnen de RAV wordt de GHOR steeds minder als een aparte organisatie gezien. “Ik wil vooral goed

getraind en voorbereid zijn en de GHOR helpt mij daarbij”, zegt Enrico. “Nu eens is de GHOR de orga-niserende partij, dan weer is dat de RAV met de GHOR in een evaluerende rol. De GHOR heeft zijn regierol in de voorbereiding op deze ziekten in elk geval prima ingevuld. Met als resultaat een optimale afstemming en samenwerking tussen de verschillende partijen in de zorgketen.”

GHOR adviseert en verbindtDe regie voeren over de geneeskundige zorg

10

GHOR Haaglanden is verantwoordelijk voor de inzet en coördinatie van het optreden van de geneeskundige (hulp)diensten bij incidenten. Dat betreft ambulancediensten, ziekenhuizen, huisart-sen en de GGD, maar ook de geestelijke gezond-heidszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. De GHOR verbindt alle schakels in het zorgveld tussen het incidentterrein en de zorginstellingen.Daarnaast adviseren de medewerkers van de GHOR de gemeenten in de regio bij het verlenen van vergunningen aan evenementen of bij grote bouwprojecten. De GHOR beoordeelt de gezond-heidsaspecten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de calamiteitenroutes en hoeveel geneeskundige medewerkers (ambulancepersoneel en EHBO’ers) dienen er bij het evenement aanwezig te zijn?

Gemeentelijk BeleidsteamOp diverse locaties in de regio Haaglanden werd in het laatste kwartaal van 2015 crisisopvang geboden aan vluchtelingen. Zo verbleven in sportcomplex De Fluit in Leidschendam van dinsdag 27 oktober tot en met maandag 2 november tweehonderd vluchtelingen. “Dit sportcomplex beschikt al over de benodigde faciliteiten en is binnen onze gemeente de reguliere locatie voor kortstondige opvang in geval van een crisis”, vertelt Hilde van Zon, adviseur crisisbeheersing bij gemeente Leidschendam-Voorburg. Samen met de GHOR, brandweer en politie richtte de gemeente een flexibel, ‘koud’ Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) in waarvan ook de burgemeester, de verantwoorde-lijke wethouder, een communicatieadviseur en de officier van justitie deel uitmaakten. Een veilig-heidsplan en een draaiboek met veel verschillende scenario’s werden opgesteld. Hilde: “Dat deden we met elkaar en ook keken we bij de collega’s van Pijnacker-Nootdorp die net daarvoor vluchtelingen hadden opgevangen.”

MondkapjesVolgens Caren Frentz, hoofd GHOR, plaatsvervangend Regionaal Geneeskundig Functionaris en lid van het GBT, was er veel kennis in het team. “De ver-schillende dilemma’s bespraken we vanuit diverse invalshoeken. Dat was erg interessant. En dat ging echt goed. Een van de issues was het al dan niet

dragen van mondkapjes door de vrijwilligers en de hulpverleners ter voorkoming van besmetting met infectieziekten en tbc. Mondkapjes komen niet heel vriendelijk en gastvrij over. Toen we eenmaal wisten dat de groep die wij zouden opvangen voor min-stens 80% uit Syriërs zou bestaan - in Syrië komt tbc net als in Nederland niet veel voor - kon een arts de onrust wegnemen. Op een bijeenkomst voor vrijwilligers en hulpverleners gaf hij voorlich-ting. Een voorbeeld van een concrete actie van de GHOR. Verder brachten we advies uit en zorgden we voor zorg op locatie door verpleegkundigen, huisartsen en EHBO’ers.”

Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR)VERBINDEN VAN ALLE SCHAKELS IN HET ZORGVELD

• Geneeskundige (hulp)diensten bij calamiteiten en incidenten in de regio inzetten en coördineren.• Geneeskundige (hulp)diensten bij uitbraak(gevaar) van grootschalige infectieziekten als MERS en Ebola inzetten en coördineren.• Gemeenten adviseren over de gezondheidsaspecten bij vergunningverlening aan evenementen en bouwprojecten.• Geneeskundige (hulp)diensten bij de opvang van vluchtelingen in de regio inzetten en coördineren.• Oefeningen organiseren en coördineren om alle schakels in de zorgketen te trainen en met elkaar te verbinden.

Wat deed de GHOR in 2015 voor de inwoners?

In meerdere opzichten was 2015 een bijzonder jaar voor de GHOR. Zo moest rekening worden gehouden met de mogelijkheid van een uitbraak van het MERS- en het Ebolavirus in Nederland. Ook was de GHOR betrokken bij de realisatie van crisisnoodopvang om de toenemende stroom vluchtelingen die de Europese Unie binnenkwam, op te kunnen vangen.

11

Ruim 50.000 mensen bezochten de 55 stands en 50 marktkramen en woonden demonstraties bij van de achttien deel-nemende organisaties. Maar liefst 500 collega’s van deze organisaties zetten zich in om de bezoekers een geweldige dag te bezorgen.

En dat is gelukt! De 112-dag Haaglanden in het Zuiderpark op 20 augustus was een prachtig hoog-tepunt van het afgelopen jaar. Brandweer, politie en ambulance organiseerden de dag samen. Het publiek was razend enthousiast. Op social media was de 112-dag Haaglanden zelfs even ‘trending topic’.

Doel bereikt!Tijdens de 112-dag vervulde Jos Dijkgraaf de rol van spreekstalmeester in de arena. Over de vraag welke reactie hem het meest is bijgebleven, hoefde hij niet lang na te denken: “De dag na de 112-dag hadden we een woningbrand. De ongeveer achtja-rige zoon des huizes vertelde dat hij de dag ervoor had geleerd dat je bij een piepende rookmelder meteen je huisgenoten moet waarschuwen. Daarom stonden ze op tijd buiten en hadden ze slechts lichte rookinhalatieklachten. Daarmee is denk ik wel bewezen dat we ons doel hebben bereikt!”

112-Dag Haaglanden

groot succes!

12

13

VRHALGEMEEN

BESTUUR

Wassenaar

Zoetermeer

Leidschendam-Voorburg

Rijswijk

Delft

Den Haag

Westland

Midden-Delfland

Pijnacker-Nootdorp

MKA

GHOR

POLITIE

BRAND-

WEER

MULTIDISCIPLINAIR

MANAGEMENT

TEAM

BEDRIJFS-

VOERING

De spelers in

en rond het veld

Veiligheidsregio Haaglanden is een samenwerkings-

verband van de gemeenten Delft, Den Haag,

Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland,

Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland

en Zoetermeer. Samen hebben ze één doel:

de veiligheid van inwoners, bezoekers, b

edrijven

en organisaties garanderen.

De VRH is een echte netwerkorganisatie.

Specialisten op alle relevante vakgebieden vinden

elkaar. Samenwerkingsverbanden worden

onder de vlag van de VRH opgezet en in stand

gehouden. De Veiligheidsdirectie Haaglanden

bestaat daarom ook uit de vaste partners van

de VRH: politie en gemeenten.

Ambulance A1 ritten: 43.503 Ambulance A2 ritten: 19.263 Ambulance B ritten: 13.140 Rapid Responder ritten: 4.540 Zorgambulance ritten: 13.907 Aantal incidenten waarvoor Brandweer Haaglanden is gealarmeerd: 12.957 Aantal incidenten binnen de regio waarnaar Brandweer Haaglanden is uitgerukt 12.173 Aantal incidenten binnen de regio waarnaar Brandweer Haaglanden is uitgerukt en daadwerkelijk ter plaatse is gekomen: 10.048 Aantal incidenten buiten de regio waarnaar Brandweer Haaglanden is uitgerukt 91 Middelbranden: 99 Grote branden: 11 Zeer grote branden: 12 Aantal OMS uitrukken gedaald van 2806 in 2014 naar 2633 in 2015 Het meeste aantal brandweermeldingen was tussen 17:00 en 18:00 uur Het meeste aantal brandweermeldingen was op een donderdag In juli waren de meeste stormgerelateerde incidenten: 268 Aantal brandonderzoeken: 41Adviezen Bouwen 840 Adviezen gebruiksvergunning 240 Behandeling gebruiksmeldingen bouwwerken 358 Adviezen installatietekeningen, programma's van eisen en ontruimingsplannen 718

BEDRIJFS-

VOERING

KORPS-

LEIDING

BRAND-

WEER

vrijwillig

BRANDWEER

beroeps

GHOR

142

MKA

10 230

6351

86

20 12

71 604

GEMEENTEN

14

Wassenaar

Zoetermeer

Leidschendam-Voorburg

Rijswijk

Delft

Den Haag

Westland

Midden-Delfland

Pijnacker-Nootdorp

Altijd paraat in de hele regioVeiligheidsregio Haaglanden staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar voor veiligheid en zorg in regio Haaglanden. De medewerkers dragen bij aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving van meer dan een miljoen mensen, duizenden bedrijven en tientallen overheidsinstanties. Doel van de VRH is om regio Haaglanden, ondanks het unieke risicoprofiel, een van de veiligste gebieden van het land te laten zijn. De organisatie draagt zorg voor de hulpverlening bij klein- en grootschalige ongevallen in de regio. Daarnaast werkt de VRH aan het voorkomen van incidenten door voorlichting en advisering aan burgers, bedrijven en overheden.

De MKA heeft in totaal bijna 125.000 inkomende telefoongesprekken ontvangen in 2015. Iets minder van de helft van alle gesprekken bestond uit spoedmeldingen die wij

ontvingen via 1-1-2 (burger), huisartsen (spoed), ziekenhuizen en verloskundigen.Uitruk per kazerne: Archipel 1135 - Centrum 1473 - Delft 1247 - De Lier 88 - Den Hoorn 109 - 's-Gravenzande 84 - Honselersdijk 120 - Laak 1153 - Leidschendam-Voorburg 996

Leidschenveen 618 - Loosduinen 1415 - Maasdijk 79 - Maasland 41 - Monster 154 Naaldwijk 95 - Oosterheem 456 - Pijnacker-Nootdorp 353 - Rijswijk 810

Scheveningen 922 - Schipluiden 30 - Stadshart 740 Wassenaar 274 - Wateringen 197

BEDRIJFS-

VOERING

KORPS-

LEIDING

BRAND-

WEER

vrijwillig

BRANDWEER

beroeps

GHOR

142

MKA

10 230

6351

86

20 12

71 604

< 20

20-25

26-30

31-35

36-40

41-45

46-50

51-55

56-60

60 +

LEEFTIJD

Ze werken bij een van de vaste onderdelen

van de organisatie: de GHOR, de MKA,

de brandweer of het bureau gemeentelijke

Crisisbeheersing. Samen met de directie

bedrijfsvoering vormen deze dé organisatie

Veiligheidsregio Haaglanden.

Ruim duizend professionals die staan

voor ‘verbindend vakmanschap in

veiligheid en zorg’ zijn actief

binnen de VRH.

15

Jaarkalender 2015

Een selectie uit talloze incidenten en activiteiten

2015 was weer een jaar met veel complexiteit, afwisseling, vernieuwing en inzetten van de VRH. Deze beknopte jaarkalender geeft een beeld van de activiteiten van de VRH in 2015. Het is een selectie uit de talloze incidenten, oefeningen en evenementen die dit jaar plaatsvonden. Kijk voor de hele jaarkalender op www.vrh.nl.

Rijswijk Zeer grote brand (GRIP3) in scholencombinatie Rijswijk. Brandweer uit de hele regio verleent ondersteuning. Huizen in de omgeving worden ontruimd vanwege mogelijk aanwezige asbest.

ZoetermeerEen forse uitslaande brand (GRIP1) in de Edisonstraat Zoetermeer zorgt voor een massale brandweer-inzet.

Den HaagHet Surf Rescue Team van brandweerkazerne Scheveningen redt vier kitesurfers bij het Zuiderstrand uit zee.

Pijnacker-NootdorpGemeente Pijnacker-Nootdorp vangt 150 vluchtelingen op in

sporthal De Viergang. Veel organi-saties, waaronder de GHOR en de brandweer, zijn hierbij betrokken.

Den HaagMeerdere mensen onwel door koolmonoxide. De brandweer meet een hoge concentratie koolmonoxide ontstaan door verstopte afvoer van een cv-ketel.

WestlandEen grote brand (GRIP2) verwoest een verf- en behang-loods aan de Poeldijkseweg volledig. 36 Mensen worden geëvacueerd, omdat er sprake is van asbest.

HaaglandenEbola-oefening GHOR, brandweer en politie. Op het terrein van het hoofdkantoor van de VRH vindt een grote realistische multidisciplinaire oefening plaats.

De LierBij een botsing van twee auto’s

belandt een van de auto’s in het water. De brandweer trekt

de auto uit het water en bevrijdt de inzittenden.

Den HaagExplosie bij grote brand Goudriaankade Den Haag. De brandweer ontruimt 27 woningen en ontdekt bij het nablussen van de kelder een overleden persoon.

Den HaagMotor Ondersteuning

Brandweer (MOB) paraat bij Veteranendag in Den Haag.

Den HaagBrandweer Haaglanden bestrijdt

zeer grote brand bij een milieubedrijf aan de Zonweg

in Den Haag.

1301

2407

1108

0609

0410

3112

1911

Leidschendam-VoorburgPaard en ruiter in de Vliet

beland. De brandweer hijst het paard met een 'paardenbroek'

weer op de kant.

2302

1903

0304

1805

2706