IT Innovation Day magazine 2013

53
MAGAZINE 19 SEPT 2013 RIJTUIGENLOODS AMERSFOORT

description

Terugblik op IT Innovation Day, gehouden in de Rijtuigenloods te Amersfoort op 19 september 2013. Maak kennis met alle sprekers en sponsors!

Transcript of IT Innovation Day magazine 2013

Page 1: IT Innovation Day magazine 2013

MAGAZINE

19 SEPT 2013 RIJTUIGENLOODSAMERSFOORT

Page 2: IT Innovation Day magazine 2013

experience the innovation power of t-systems

www.t-systems.nl

AZ_IT_InnovationDay_420x285.indd 1 03.09.13 17:19

Page 3: IT Innovation Day magazine 2013

experience the innovation power of t-systems

www.t-systems.nl

AZ_IT_InnovationDay_420x285.indd 1 03.09.13 17:19

Page 4: IT Innovation Day magazine 2013

Laat hem het apparaat en de

apps gebruiken die hij wil ongeacht

van wie het isapparaat

AppSense_advert_Dutch-210x285.indd 1 03/09/2013 10:48:17

Page 5: IT Innovation Day magazine 2013

5

IT Innovation Day Magazine

Inhoud

HoofdredactieVolkert Deen

VormgevingBert Sluyter

FotografiePeter Boer (portretten),

Hans Kluppel (eventregistratie)

Organisatie/MarketingGabriella Meijnckens, Joey

Noordhoorn, Mascha van Riezen

SalesLiam Baker, Annelies Bos,

Sander Niers, Wijnand Plekker,

Rick Velthof, Rogier Warnink

UitgeverMaringo Vlijter

Dit is een uitgave van

Niets uit deze uitgave mag

worden verveelvoudigd en/of

openbaar worden gemaakt, op

welke wijze ook, zonder vooraf-

gaande schriftelijke toestemming

van de uitgever.

Terugblik

Jan Willem Alphenaar

Federico Pistono

Frank van Vonderen

Jaap van den Herik

Sponsors

Erik de Zwart

Michael van Duijn

Patrick Klink

Truus Dokter

Marcel Creemers

Wim van Reen

Berry Vetjens

Jeroen van Mastrigt-Ide

Adjiedj Bakas

Protocow

Kick Zandbergen

Peter Blangé

Luke Disney

Harrie Vollaard

Dennis Leerentveld

Geert Hermans

Joelle Frijters

Joe Norton

Jake Blok

Bas van Gils

Martin van Rijn

Sander Duivestein

Igor van der Pol

6

24

16

34

40

50

14

27

19

Damien Declercq

34

44

15

30

22

38

46

9

26

18

Jan van de Poll

35

42

14

28

20

36

45

15

32

23

39

48

Colofon

Page 6: IT Innovation Day magazine 2013

IT Innovation Day Magazine

6

IT Innovation Day 2013

IT Innovation Day werd op 19 september 2013 gehouden in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Ruim 500 IT’ers, professionals en managers tezamen, kwamen bijeen voor een inspirerende dag vol nieuwe inzichten en onverwachte invalshoeken.

Page 7: IT Innovation Day magazine 2013

7

IT Innovation Day Magazine

N og niet zo gek lang geleden was IT innovatie. Daar hoefde je bijna

niets voor te doen; als je werkzaam was in de IT, dan was je bijna per definitie innovatief bezig. Maar die tijd is voorbij. IT-kennis is niet langer voorbehouden aan ‘IT-ers’, en de toepassing van IT komt niet langer exclusief uit de koker van de IT-afdeling. Ontwikkelingen als BYOD en Consumerization maken duidelijk dat steeds meer niet-IT’ers hun eigen plan trekken over de toepassing van techniek. Steeds vaker zoekt de business zelf oplossingen voor IT-toepassingen die ze zelf hebben bedacht.

Dat heeft gevolgen voor de IT-afdeling. Als daar niets verandert, raakt IT onver-mijdelijk het initiatief kwijt. Dan wordt IT een facilitaire afdeling die de business ondersteunt bij het verwezenlijken van hun eigen innovaties. Als het een beetje tegen zit, ontdekken ze dat ze dat net zo goed kunnen uitbesteden, en voor je het weet verdwijn je in de marge.

Creativiteit en lefGelukkig liggen er genoeg kansen. Af-gaande op visionaire sprekers op IT Inno-vation Day, zoals Federico Pistono, San-der Duivestein, Truus Dokter en Adjiedj Bakas, staan onze maatschappij dankzij IT drastische veranderingen te wachten. Grote bedrijven als Google, maar zeker ook kleine initiatieven als Local Motors en Protocow, laten zien dat disruptieve initiatieven geen uitzondering meer zijn, laat staan science fiction. De vraag is of je met je IT-afdeling gebruik maakt van nieuwe mogelijkheden om de drijvende kracht achter bedrijfsinnovatie te wor-den, of dat je het initiatief overlaat aan anderen, die wel de creativiteit en de durf hebben om die rol te vervullen. Maar hoe pak je die rol? Waar te beginnen? In de discussies over business/IT-alignment wordt vaak gezegd dat IT beter moet communiceren, en vooral beter moet luisteren naar wat de business wil. Dat is

En dan denk ik direct weer aan Jobs.Steve Jobs gaf ooit een presentatie over de iTunes Music Store aan een kleine groep mensen uit de platenindustrie. Tijdens zijn presentatie bleven ze maar hun hand opsteken en vragen stellen: Kan het ook dit? Gaan jullie die functie ook nog toevoegen? Uiteindelijk zei Jobs: “Wacht even – laat die handen eens zakken. Luister: ik weet dat jullie duizenden ideeën hebben voor allemaal coole functies die iTunes zou kunnen hebben. Wij ook. Maar we willen geen duizenden functies. Dan wordt het lelijk. Innovatie betekent niet dat je overal ja op moet zeggen. Het gaat erom nee te zeggen tegen alles behalve de allerbelangrijkste functies.”

Innovatie betekent het lef hebben te kiezen voor iets waarvan jij oprecht gelooft dat het beter is, en de kracht om voor die beslissing te durven staan. Als IT wil blijven bestaan als aparte afdeling die een strategische bijdrage levert aan de organisatie, en als de CIO werkelijk een vaste plaats aan de directietafel wil, dan is het tijd zelf een visie te ontwikkelen op de gevolgen die ontwikkelingen in de IT zullen hebben op de maatschappij in het algemeen en de organisatie in het bijzonder.

In dit magazine besteden we nog een-maal aandacht aan de mensen die ons op deze eerste editie van IT Innovation Day de tools en de inzichten hebben aan-gereikt om die visie te ontwikkelen. We zijn hen veel dank verschuldigd.

We zien je graag volgend jaar terug op IT Innovation Day 2014.

Volkert DeenHoofdredacteur CIO.nlIDG Nederland

zeker belangrijk om innovatie binnen een organisatie van de grond te krijgen, maar dat maakt je nog geen leider.

Steve Jobs zei ooit: “Je kunt niet aan je klanten vragen wat ze willen en ze dat dan maar proberen te geven. Tegen de tijd dat je klaar bent, willen ze weer wat anders.” Of neem Henry Ford, die hon-derd jaar geleden al schreef: “Als ik aan de mensen had gevraagd wat zij wilden, dan hadden ze snellere paarden besteld.” Innovatie is het verschil tussen een leider en een volger, zei Jobs: “Innovatie komt van mensen die elkaar spreken in de wandelgangen of die elkaar om half elf ’s avonds opbellen met een nieuw idee, of omdat ze iets te binnen is geschoten dat de manier waarop een probleem benaderd wordt volledig op zijn kop zet.” Innovatie vraagt de bereidheid om gebaande paden te verlaten, om risico’s te nemen, om je hoofd op het hakblok te leggen omdat je ergens in gelooft.

Dat is een boodschap waar iedereen graag naar luistert – maar om ernaar te leven en te handelen is een uitdaging, ze-ker in de IT, waar van ons verwacht wordt dat we zekerheid bieden, en veilig heid, en betrouwbaarheid. En daar gedragen we ons ook naar. Tijdens IT Innovation Day kwam dat duidelijk naar voren in de reacties van bezoekers: “Dat is allemaal mooi en prachtig, maar je kunt in alle redelijkheid niet van ons verwachten…” En dan komen de wetten en praktische bezwaren.

In alle redelijkheid…IT’ers zijn over het algemeen redelijke mensen. Maar George Bernard Shaw, de Ierse schrijver, zei begin 20e eeuw: “Een redelijk mens past zich aan aan de wereld om zich heen. Een onredelijk mens probeert de wereld aan te passen naar zijn eigen wensen. Alle vooruitgang is daarom afhankelijk van onredelijke mensen.”

Page 8: IT Innovation Day magazine 2013
Page 9: IT Innovation Day magazine 2013

9

IT Innovation Day Magazine

B ij 3D-printing blijkt het in de praktijk lastig het 3D-volume nauwkeurig te berekenen. Startup Protocow heeft een in-

novatieve oplossing bedacht om het indienen van 3D-ontwerpen bij 3D-printbedrijven accurater te maken, en dus goedkoper.

Zoeken naar e-commercepartnersJohn Tillema, een van de oprichters van de Haagse startup, pakte de kans met beide handen aan om zich met zijn bedrijf te profileren tijdens IT Innovation Day. “Ik hoop dat we in contact komen met partijen die zich voornamelijk op het gebied van e-commerce bewegen. Dat doen wij ook, maar in een eventuele samenwerking kan nog meer mogelijk worden.”

ProtocowProtocow, dat in een jaar tijd van idee naar bedrijfje is gegroeid, is de winnaar van de IT Innovation Day Startup-wedstrijd waarin mensen of bedrijven hun nieuwe, innovatieve ideeën konden pitchen, met als beloning een gratis standplaats op IT Innovation Day. Daar kregen zij de kans hun idee te presenteren bij een groter publiek.

Nederlandse startup in e-commerce en 3D-printing

Page 10: IT Innovation Day magazine 2013
Page 11: IT Innovation Day magazine 2013

11

IT Innovation Day Magazine

Om bij het begin te beginnen: Tillema en zijn collega indus-trieel ontwerper Dimer Schaefer waren al redelijk actief in de wereld van 3D-printing, kwamen marketeer Harold van der Hoeven tegen en uit gesprekken bleek dat er nogal wat miste in de communicatie tussen klant en 3D-printingbedrijf. In onder meer het orderproces zaten veel obstakels, die veelal handmatig moesten worden opgelost. In onder meer de be-rekeningen tussen het ingediende ontwerp en het werkelijke printmodel zaten verschillen.

Eerste product: de STL-oogsterDat heeft Protocow, inmiddels aangevuld met Drupal-spe-cialist Raymond Muilwijk, opgelost met de zo geheten STL-oogster. STL staat voor Standard Tessellation Language en beschrijft de contouren van 3D-objecten.

Door gebruik te maken van deze STL-oogster kan direct vanaf een website een order geplaatst worden, waarbij het inge-diende ontwerp zo accuraat mogelijk wordt berekend naar het eindproduct, waardoor er weinig verspilling is. “Daardoor zijn 3D-printbedrijven veel beter in staat om de eindprijs juist te berekenen”, zegt Tillema.

Uitbreiden naar Duitsland, Verenigde StatenProtocow richt zich vooralsnog puur op de business-to-businessmarkt en die is in Nederland zo’n 35 bedrijven groot. Daarom wil Tillema uitbreiden naar het buitenland, vooral Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de VS. Daarvoor is wel geld nodig. “We zijn nu in gesprek met investeerders. We hopen dat dit jaar nog rond te krijgen om snel door te kunnen. Op IT Innovation Day zullen we hopelijk ook potentiele inves-teerders tegen komen, die niet alleen geld willen investeren maar ook ervaring in e-commerce meebrengen.”

Het bedrijfje wil naast de STL-oogster nog meer e-commerce-toepassingen ontwikkelen en zoekt daarnaast partijen die al actief zijn op die markt. Dan gaat dat breder dan alleen de zakelijke 3D-markt, Tillema kijkt ook naar bijvoorbeeld webwinkels. “Ik hoop een aantal partijen te ontmoeten op IT Innovation Day.”

Page 12: IT Innovation Day magazine 2013

12

IT Innovation Day Magazine

DE DAG IN BEELDFoto's: Hans Kluppel, Zoom.nl

Page 13: IT Innovation Day magazine 2013

13

IT Innovation Day Magazine

Page 14: IT Innovation Day magazine 2013

14

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?Innovatie betekent voor mij het explo-reren en cultiveren van nog onbekend terrein. Het is anticiperen op vragen van de toekomst en het oplossen van belem-meringen van vandaag. Het creëren van toegevoegde waarde voor onze klanten en daarbij maximaal de potentie van technologie benutten.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie?De ‘idea killers’. Deze kom je trouwens niet alleen tegen op je pad, maar zitten soms ook onbewust in jezelf.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT professionals, IT Management, CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Voor ICT professionals is het de con-tinue verbetering van de dagelijkse dienstverlening. En het vernieuwen

CIO: van Information naar Innovation OfficerDe I in CIO verandert. Geen Information maar Innovation Officer. Dat is het gevolg van de grotere verwevenheid van business en IT, zegt Harrie Vollaard, Innovation Manager bij Rabobank en lid van de advisory board voor IT Innovation Day 2013..

Harrie Vollaard, Innovation Director Rabobank

van deze technologie op basis van hun kennis, kunde en inzicht. Voor het IT management betekent innovatie niet alleen de dienstverlening vernieuwen (het WAT), maar ook kijken naar HOE je je dienstverlening kan vernieuwen, hoe je dienstverlening tot stand komt. Voor de IT directie geldt dat business en IT steeds meer met elkaar verweven raken. Het is als een Siamese tweeling. Het één kan niet zonder het ander. Er zit ook geen volgordelijkheid meer in, van eerst business en dan IT. Je ziet dan ook dat de I van CIO van inhoud gaat verande-ren. Van Information naar Innovation. IT is niet een strategisch issue op de tafel van je managementboard, maar van strategisch waarde.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Aan de IT professional ligt het niet. Deze wil wel en heeft van nature de drive om

Spre

kers

te verbeteren en aan de slag te gaan. Hij heeft passie voor het vak en wil dat uiten. Voor het IT management ligt de uitdaging in het creëren van de rand-voorwaarden en het stimuleren van ondernemerschap van hun professio-nals. Het middle management heeft een cruciale rol in innovatie en vernieuwing van je bedrijf. Zonder hun drive verzan-den alle initiatieven in deze laag. De IT Directie moet richting geven en stimule-ren. Risico’s durven nemen en onderne-merschap vertonen

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?Daar waar het schuurt, knarst en kraakt liggen de grootste kansen. Dat kan dus op de financieringsmarkt zijn of in de hypo thekenmarkt. Of op de braaklig-gende/onontgonnen terreinen waar de huidige bestaande industrie nog geen activiteiten heeft ontplooid. Daar ge-beuren de echte disrupties zoals Clayton Christensen heeft beschreven in zijn be-faamde boek The Innovator’s Dilemma.

Niet innoveren is de ratrace verliezenErik de Zwart was dagpresentator tijdens IT Innovation Day 2013. De Zwart is voor een hele generatie bekend als dé radiostem van Nederland, maar is ook al jaren succesvol media-ondernemer met een zwak voor ICT. “Als je niet in de ratrace meedoet, ga je verliezen.”

Erik de Zwart, radio- en televisiemaker, ondernemer

Wat betekent innovatie voor jou? Vooruitgang! Wat je ook doet, je zult altijd kritisch naar jezelf moeten blijven kijken of het beter kan.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Helaas, degene waar je het meestal voor doet: mensen. Die houden niet van veran-

dering. Dus zal je moeten innoveren met een duidelijk en begrijpelijk verhaal.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT professionals, IT Management, CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Zie de eerste vraag! Vooruitgang. Zeker in de ICT-wereld betekent niet innoveren

eigenlijk achteruitgang. Als je niet in de ratrace mee doet, ga je verliezen.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Door steeds zichzelf af te vragen of alle processen nog nodig zijn, of het niet slim-mer kan.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? Bij social media en analyse van data. En in de financiële wereld. Want daar leven ze nog steeds in het stenen tijdperk.

Page 15: IT Innovation Day magazine 2013

15

IT Innovation Day Magazine

Spre

kers

Wat betekent innovatie voor jou? Vanuit Business optiek is innovatie een bron voor nieuwe business. Vanuit mij als persoon zie ik innovatie als innoveren. Het is een werk woord. De lol zit in het doen.

Wat zie jij als voornaamste obstakel voor innovatie?Mensen. Het is altijd mensen. Mensen als gebruiker, mensen als klant, mensen als team, mensen als beslissers … mensen!!

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT professionals, IT Management, CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?

Innovatie wordt bepaald door mensenJake Blok is oprichter en directeur van IHaveAWish, een business sup-port bedrijf in Amsterdam. Hij helpt bedrijven met het zoeken, evalueren en benutten van new business kansen.

Jake Blok, business concepter en founder, IHaveAWish

Innovatie zit steeds meer in de ontwik-keling van online diensten. Innovatie = Innoveren = Verdiensten. Innovatie als bron van nieuwe business. Het is een werkwoord en zo dient de organisatie, elk individu er naar te kijken… Het be-tekent: proberen, fouten maken, keuzes maken etc… In het ICT-domein zie ik de opkomst van online diensten. Een online dienst is niet een website. Een online dienst is niet een IT-systeem. Websites en IT-systemen zijn ondersteunend aan het leveren van online diensten.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?

Open staan voor kansen voor online dienstverlening, nagaan hoe bestaande IT-systemen ondersteunend kunnen zijn, niet gek opkijken als bestaande infra-structuur niet het uitgangspunt vormt voor de ontwikkeling van online diensten. Er is tenslotte versnelling nodig, gebruik staat centraal. Steeds meer denken van-uit de gebruiker en niet als een beheerder.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?Ontwikkeling van online diensten. Als onder steuning van bestaande dienst-verlening en op zichzelf staande nieuwe online diensten.

Innovatie kan zo eenvoudig zijnVolgens Marcel Creemers raken we te gemakkelijk gewend aan imperfecties. Actief meewerken aan oplossingen is vele malen bevredigender.

Marcel Creemers, hoogleraar informatiesystemen, Nyenrode Business University

Wat betekent innovatie voor jou?Het probleem van “innovatie” is dat het een zelfstandig naamwoord is. Ik kies liever voor “innoveren”, een werkwoord. Het is nooit af. Innoveren is ondernemen. Ik zie in heel veel innoverende bedrijven een start-up mentaliteit, ook al zijn ze intussen groot geworden. Geen silo’s, open uitwisseling van ideeën (sharing), weinig hang naar structuur of zekerheid, veel vertrouwen in de inbreng van anderen en weinig control. Wat zie jij als voornaamste obstakel voor innovatie?Innoveren wordt belemmerd door een cultuur van silo’s, NDA’s, SLA’s, hang naar structuur, control en zekerheid, compliance, balance sheet management. Ik denk dat de IT-professionals lijden onder de CFO-perceptie van de organisatie.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT professionals, IT Management, CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?ICT heeft zich onder de druk van de ver keerde cultuur in bedrijven gecom-mitteerd aan controleerbaarheid en dus aan traagheid. Een voorstel voor een verandering in systemen is een langjarige procedure geworden. Dit staat haaks op de ontwikkeling in de moderne wereld. Alleen al cybersecurity kan niet meer worden geaccommodeerd in de IT-organisatie. Ook innoveren staat er haaks op. IT-ers zijn grotelijks de verkeerde kant opgegaan. Ga de andere kant op. Zoek contact met de vernieuwende delen van je organisatie.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?

Stop de discussies over interne klanten van IT. Ga praten met de business, met commissarissen, met aandeelhouders. Denk mee na over hoe IT de relatie met (externe) klanten kan verbeteren. Kom met ideeën over hoe de organisatie de klantrelatie kan verdiepen met behulp van IT-gerelateerde diensten. Bedenk die diensten desnoods zelf.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?In de huidige economische situatie zitten nog heel veel imperfecties. Het probleem van imperfecties is dat we eraan wennen en niet denken aan oplossingen. Het aantal moeilijk te beantwoorden vragen is ongelimiteerd. Iedereen worstelt zich er doorheen, maar het kan veel gemak-kelijker. Zoek in je eigen omgeving - als klant - wat je ingewikkeld of moeilijk vindt en bedenk een oplossing. Zo een-voudig is het.

Page 16: IT Innovation Day magazine 2013

Spre

ker

16

IT Innovation Day Magazine

Page 17: IT Innovation Day magazine 2013

Inte

rvie

w

17

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou? Vooruitgang! Wat je ook doet, je zult altijd kritisch naar jezelf moeten blijven kijken of het beter kan.

Wat betekent innovatie voor jou?Remix is de essentie van innovatie: kopië-ren, transformeren en combineren. Maar innovatie heeft meer nodig: durf. Bereid zijn fouten te maken, je koers te verleg-gen, op ieder moment. Het idee, het busi-nessmodel en de papieren strategie zijn slechts een deel van ondernemerschap. De lerende startup-benadering betekent dat die andere plusminus 90 procent bestaat uit de harde praktijk waarin in-novatie meetbaar moet worden gemaakt via beslissingen over productprioriteiten, welke klanten moeten worden bereikt of naar wie moet worden geluisterd. Daarbij moet je de moed hebben je visie onder-werp te maken van doorlopende testen en feedback. Dat alles is naar mijn idee innovatie, plus de niet aflatende passie en vastberadenheid van zijn bedenkers die streven naar de grootst mogelijke positieve impact.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie?Zonder twijfel is dat de gedachte dat falen iets is dat moet worden vermeden. We moeten fouten en falen omarmen en daarmee ook de lessen die we daarvan leren. We leven in een maatschappij waar we fouten stigmatiseren en dat

Verstikkende bedrijfscultuur smoort innovatie bij de bron

Als je nooit gefaald hebt, heb je niet geleefd. Omdat we in angst leven, komt er te weinig innovatie van de grond. Daarbij is de bedrijfscultuur bepalend. “Wat we nodig hebben zijn minder strikte regels en meer gezond verstand”, zegt Federico Pistono, auteur van het boek “Robots will steal your jobs, but that’s OK”.

Federico Pistono, journalist, auteur, sociaal ondernemer, activist, filmmaker, wetenschappelijk docent

nemen, en degenen die proberen te inno-veren en daarin risico lopen, niet straffen. Mensen moeten niet constant bang zijn voor wat het management van ze zou kunnen denken, en of zij wel hun targets of quota halen, of wat elke manager maar weer heeft vastgesteld. Wat we nodig hebben zijn minder strikte regels en meer gezond verstand. Meer inlevingsver-mogen en minder winst onder de streep. Meer samenwerking, niet alleen binnen het bedrijf maar ook tussen bedrijven, orga nisaties en het publiek onderling. Vaak komen de mooiste innovaties uit ogenschijnlijk onverwachte of ongere-lateerde gebeurtenissen, alleen maar omdat we open stonden voor luisteren, om ons heen kijken, en risico’s nemen. Soms is dat alles wat nodig is.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?Het kansenspectrum is enorm, haast onmeetbaar. Nanotechnologie, biotech-nologie, 3D-printen, geautomatiseerde voedselproductiesystemen, zonne-energie, batterijopslag, Big Data-analyse, online leren, duurzame samenlevingen; elk van die voorbeelden is binnenkort een miljardenbusiness. En belangrijker, het zijn stappen in de toekomst van duurzaamheid en voortbestaan van de mensheid op de langere termijn. Wie dat het eerste begrijpt en dat als eerste weet te verzilveren, wordt de volgende grote innovator.

is een groot probleem. Het maken van fouten is de enige manier waarop we kunnen uitvinden wat er mis is, zodat we kunnen verbeteren en weer verder kunnen gaan. Als je nooit hebt gefaald, heb je het of niet geprobeerd of nooit wat interes-sants gedaan in je leven. Toch leven we met de constante angst voor het maken van fouten, omdat we niet willen worden beoordeeld, omdat we bang zijn. Als we dat kunnen veranderen, zullen we een ongekende golf aan innovatie zien en worden fantastische ideeën werkelijkheid. Dan kunnen we elke uitdaging aan.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Fundamenteel is er geen verschil tussen die drie. Er zijn verschillen in uitvoering, maar wat werkelijk belangrijk is, is de verandering in benadering zoals ik bij de vorige vraag al uitlegde. Als dat onderdeel wordt van de bedrijfscultuur, deel van zijn zeitgeist, zal de rest volgen.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Innovatie is vooral je houding, je benade-ring. Je kunt zo veel wannabe innovators inhuren als je wilt en zo veel meetings houden als je aankunt, maar de realiteit is dat innovatie door de aderen, door het zenuwstelsel van het hele bedrijf of orga-nisatie moet lopen. Dat betekent risico

Page 18: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Peter BlangéSterspeler van het Nederlandse Volleybalteam in de jaren ’90. Recordinternational met 500 wedstrijden voor Oranje. Won op de Olympische spelen zilver in Barcelona (1992) en goud in Atlanta (1996). Was van 2006 tot 2010 bondscoach. Vertelde vanuit zijn huidige rol als commercieel directeur bij Ortec over de praktische toepassing van Big Data analyse in de sport, waarmee de prestaties van atleten en sportploegen worden verbeterd.

18

IT Innovation Day Magazine

Page 19: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Patrick KlinkManager Product Development bij RTL Nederland. Ontwik-kelt innovatieve nieuwe formats op het snijvlak tussen business en IT. Volgens Klink is in de IT “better safe than sorry” een gebruikelijke grondhouding. “Die voorzichtige houding staat vernieuwing in de weg. Over innovatie kun je uren praten, maar uiteindelijk is het vooral een kwestie van doen. No guts, no glory!”

19

IT Innovation Day Magazine

Page 20: IT Innovation Day magazine 2013

20

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 21: IT Innovation Day magazine 2013

21

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?Innovatie in de Agro & Food is voor mij vernieuwing vanuit een droom, visie en strategie, gerealiseerd door samenwer-kende partners die met glimmende oog-jes gezamenlijk krachten, kennis en mid-delen bundelen, met als doel de droom te realiseren binnen de randvoorwaarden die ze samen hebben opgesteld.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie?• Ja maar! • Dat kan niet! • Niet kunnen delen!• Niet willen deelnemen in het keten­

proces. Dus alleen uurtje­factuurtje!

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?In de Agro & Food sector vinden veel nieuwe technische ontwikkelingen plaats, waarin ICT een grote rol speelt: precisie-landbouw, machinebouw, robo tisering, geo­informatie, verwerking van data tot informatie etc. Veel complexe processen die geautomatiseerd kunnen worden.Ontdek de eenvoud in ICT als markt. Neem deel in het proces en dus ook de investeringen EN revenuen; stap in de keten en doe mee.Kijk eens naar de Agro & Food sector; een andere sector dan u gewend bent.

Innovatie in de agri-sector is verder dan u denkt!

“Innovatie is als het realiseren van een droom door samenwerkende partners met glimmende oogjes”, zegt Geert Hermans, projectleider en business developer bij ZLTO Agro & Food. Hermans gaf tijdens IT Innovation Day inzicht in het belang van IT en innovatie voor een van de meest onderbelichte en ondergewaardeerde industrieën in Nederland: de land- en tuinbouw.

Geert Hermans, project manager, business developer, ZLTO

Ook daar zijn veel partners met markt-mogelijkheden, die uw huidige kennis kunnengebruiken.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Niet: “Dat moet”, maar “Ik wil”.Praat niet met klanten, luister naar ze. Ontdek welke partijen in de netwerken te verbinden zijn vanuit gedeelde en speci-fieke belangen. Probeer op basis daarvan een groep te formeren van mensen die elkaar aanvullen vanuit eigen kracht, kennis, kunde, middelen en belangen.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?ICT innovatiekansen in de Argro & Food markt:• Ketentransparantie• Ondernemersdossier• Duurzaamheid• Verwerken (Big Sensor) data• Cloud­toepassingen• Integreren van sensoren• Integratie van processen over

bedrijfsgrenzen heen• Toevoegen geo­component• Verdergaande internationalisering• Verdergaande schaalvergroting en

specialisatie• Open data (van de overheid en derden)• Nieuwe verdienmodellen• De kunst van het weglaten en vooral

toepasbaar maken van de kennis.

Inte

rvie

w

Page 22: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret Berry Vetjens

Director of Innovation bij TNO. Leidt de TNO innovatie afdeling Infostructures, die zich richt op informatie- en mediainnovaties. Stelt dat het ‘Internet van dingen’ een integraal onderdeel zal worden van alle dingen waarmee we fysiek omgaan, maar nu op industriële schaal: het 'industriële Internet'. “Data is de overvloedige bron, en informatie uit deze data de koopwaar. De uitdaging ligt in het creëren van informatieplatforms die de basis voor deze 'intelligentie’ vormen.”

22

IT Innovation Day Magazine

Page 23: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Martin van RijnSpecialist in sensortechnologie en intelligente systemen bij TNO. Demonstreerde het ‘Gorilla’s in the Cloud’ project, een samenwerkingsverband tussen Stichting Apenheul en TNO. Door een combinatie van sensor- en webtechnologie wordt de gorilla habitat nauwgezet gevolgd zonder de familie te verstoren. “TNO’s grote onderzoeksuitdaging is om dit geavanceerde sensortechnologie netwerk te laten werken voor onze samenleving en de planeet.”

23

IT Innovation Day Magazine

Page 24: IT Innovation Day magazine 2013

24

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 25: IT Innovation Day magazine 2013

25

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?Innovatie betekent voor mij het op de juiste manier combineren van visies, ideeën, inzichten en technologie tot een beter resultaat.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? De gevestigde orde. Mensen, organisa-ties en structuren die een sterke voet in de aarde hebben en bang zijn voor hun positie door verandering.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken? Innovatie betekent voor al deze drie doelgroepen dat hun vakgebied dyna-misch blijft. IT en technologie kunnen de grootste drijfveren van innovatie zijn. Dat moeten zij omarmen. Daarmee ver-rijken zij hun vakgebied en versterken zij hun positie binnen de organisatie.

De gevestigde orde is het grootste obstakel voor innovatie

Bange mensen binnen de gevestigde orde zijn de grootste obstakels voor innovatie, zegt Jan Willem Alphenaar. Alphenaar is consultant en expert op het gebied van social media, online communicatie, branding en nieuw ondernemerschap. Vanuit zijn rol is hij werkzaam voor onder meer Social media Club Nederland, de Social Media Academy en de Beeckestijn Business School.

Jan Willem Alphenaar, social media en branding expert

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Door continu om zich heen te kijken naar wat er gebeurt in de wereld. De nieuwste ontwikkelingen bijhouden en kijken hoe zij dit zelf kunnen toepassen. Op welke manier kunnen innovaties toegepast worden binnen de eigen organisatie? Dat is de vraag die zij zichzelf steeds moeten stellen. Maar die ze ook aan de rest van de organisatie moeten stellen.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? Aan de gebruikerskant. De gebruikers binnen de organisatie weten als geen ander hoe zij zaken beter, sneller en handiger willen hebben. En vaak ook hoe dit gerealiseerd kan worden.

Inte

rvie

w

Page 26: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Kick ZandbergenHead of Partner Business Solutions Benelux bij Google. Gaf een inkijk in de mindset achter een van de meest innovatieve internationale organisaties van deze eeuw. ‘Moonshot thinking’ ligt verankerd in de organisatie, wat niet alleen leidt tot producten als Google Glass of zelfstandig rijdende auto’s, maar ook tot Solve for <x>, een onafhankelijke denktank die door Google werd gelanceerd om revolutionaire oplossingen te bedenken voor wereldwijde uitdagingen.

26

IT Innovation Day Magazine

Page 27: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Michael van DuijnCEO van ORTEC Consulting Group. Won de Computerworld Honors Laureate Award 2013 voor het Corridor Medical Transfer System (COMETS) dat ontwikkeld werd in samenwerking met North Star Alliance. COMETS is het eerste medische patiëntsysteem in Afrika dat het mogelijk maakt op verschillende locaties indivi-duele patiëntendossiers in te zien, ongeacht in welk land men zich bevindt.

27

IT Innovation Day Magazine

Page 28: IT Innovation Day magazine 2013

28

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 29: IT Innovation Day magazine 2013

29

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?De uitdaging. Bij ISS is mijn inzet voor innovatie een weg van pieken en dalen. Onverwachte successen waarbij de inzet minimaal is geweest tot moeizame programma’s waarbij veel overredings-kracht nodig was om hetzelfde of minder succes te behalen.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie?Geloven in het succes van innovatie. Wetende dat er krachten zijn die het liefste doorvaren op dezelfde wind en deze toch te motiveren om mee te varen met de nieuwe koers.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Operationele, tactische en strategische benadering van innovatie. Van visie tot het daadwerkelijk implementeren van innovatie welke wordt gedragen door de gehele organisatie. Een innovatiebron voor elk niveau.

IT dringt zich op aan bedrijfsprocessen

IT zal door verdere innovatie steeds meer gebruikt worden aan de voorkant van zakelijke processen in plaats van aan de achterkant, zoals nu vaak het geval is. Dat stelt Dennis Leerentveld, tot voor kort CIO bij ISS Facility Services, een van ‘s werelds grootste facilitaire dienstverleners.

Dennis Leerentveld, voormalig CIO ISS

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Vanuit strategisch niveau de deur open houden voor nieuwe ideeën die worden aangedragen vanuit alle lagen van de organisatie. Ik zie te vaak dat top-down geen draagvlak wordt gecreëerd, waar-door innovatie een leuk probeersel blijft.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?De facilitaire dienstverlening staat aan de vooravond van de innovatierevolutie. Informatietechnologie wordt nu vooral aan de achterkant van de organisatie gebruikt. Nu, door facilitaire behoeftes meetbaar te maken met behulp van sensoren, zie ik dat er meer informatie-afhankelijkheden komen in het schoon-maak business-proces zelf waardoor de IT-behoefte hier explosief zal groeien.

Inte

rvie

w

Page 30: IT Innovation Day magazine 2013

30

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 31: IT Innovation Day magazine 2013

31

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?Vernieuwing. Goede innovatie is vernieu-wing die door gebruikers uit de handen wordt gegrist. Links of rechtsom moeten we dat bereiken. Wat zie jij als de voornaamsteuitdaging voor innovatie?Het vermogen om praktijk en innova-tie bij elkaar te brengen. Het praktisch houden. Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Ervoor open staan, leren kaf van koren te scheiden, en verbinding met de praktijk realiseren.

Innoveren? Lees eerst de biografie van Steve Jobs!

Professionals zouden de biografie van Steve Jobs moeten lezen om te leren hoe zij innovatie een rol kunnen geven in hun dagelijks werk. Dat vindt Wim van Reen, bij de Rabobank hoofd van de afdeling ICT policy en architectuur.

Wim van Reen, hoofd afdeling ICT policy en architectuur, Rabobank

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk? De biografie van Steve Jobs lezen! Ogen open houden, altijd willen verbeteren, kansen zien en pakken.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?In de financiële wereld: klantinteractie. Klanten helpen keuzes te maken. De ad-vieswereld gaat op zijn kop. In de indus-trie: 3D printing. In de voedselindustrie gen-tech en zoetwaterproductie en in de energiemarkt energieopslag.

Inte

rvie

w

Page 32: IT Innovation Day magazine 2013

32

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 33: IT Innovation Day magazine 2013

33

IT Innovation Day Magazine

Timing maakt of kraakt innovatieve ideeën

Timing is essentieel in innovatie. Goede ideeën zijn er genoeg, maar worden ze op het juiste moment ingezet? Dat vraagt Bas van Gils, senior consultant bij BizzDesign

Bas van Gils, senior consultant, BizzDesign

de verantwoordelijkheid om een cultuur te creëren waarin innovatie kan bloeien en waarbij goede ideeën worden opgevolgd met concrete acties als de tijd daar rijp voor is. Dat betekent: goede dialoog, veel communicatie, en een beloningsstructuur die ook ingericht is om mensen te stimu-leren hier actief in te investeren.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Innovatie heeft een ‘Art’ en een ‘Science’ aspect. In die zin laat het zich lastig plannen. In het dagelijkse werk komt het aan op leiderschap. Dit hoeft niet per se vanuit management te komen. Van management mag worden verwacht dat het een voortrekkersrol op zich neemt in het neerzetten van de juiste cultuur. Van iedereen in de organisatie mag worden verwacht dat een actieve bijdrage leveren. Het ondersteunen of uitwerken van ver-nieuwende ideeën kan al zeer nuttig zijn.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? De kansen hangen af van de branche. In zijn algemeenheid valt op dat zowel de overheid als het bedrijfsleven te maken krijgt met een steeds mondigere klant en burger, en een steeds grotere wens om zaken vanaf de luie stoel te kun-nen regelen. Parallel daaraan zie je dat zaken als ‘experience’ en ‘all natural’ een belangrijke rol spelen. Zeg maar ‘back to basics’. Naar mijn mening ligt er een grote kans voor organisaties die een verbinding weten te maken tussen deze werelden.

Wat betekent innovatie voor jou?Innovatie gaat over het vinden van creatieve nieuwe kansen. Er zit een ‘externe’ kant aan en een ‘interne’. Extern-gerichte innovatie gaat over het vinden van nieuwe marktpositionering, het bedenken van nieuwe producten en diensten, of manieren om klanten op een slimme manier aan je te binden. Intern-gerichte innovatie gaat over het creëren van mogelijkheden om je werk slimmer en beter te doen. Let wel: het woord ‘nieuw’ betekent hier vooral ‘nog niet algemeen bekend’. Het adopteren van een open standaard of na-apen van een concurrent is geen innovatie.

Wat zie jij als de voornaamste uitdaging voor innovatie?Timing is essentieel. Ik ben er van overtuigd dat er in elke organisatie wel mensen rond lopen die slimme nieuwe dingen kunnen verzinnen. De vraag is of innovaties op het juiste moment ingezet worden. Is de markt er wel klaar voor? Is de organisatie wel klaar voor verande-ring? En hoe zit het met reeds gedane investeringen, zijn die wel voldoende uitgenut?

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT-professionals, IT-management en CIO & IT-directie) die we op IT Innovation Day bereiken? Er wordt wel eens gezegd: “Innovatie is geen afdeling”. Dat is ook zo. Het gaat er om dat innovatie een onderdeel wordt van de organisatiecultuur. ICT-professionals, management en directie hebben samen

Inte

rvie

w

Page 34: IT Innovation Day magazine 2013

34

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou? Innovatie is de katalysator voor groei in de hedendaagse ondernemingen en econo-mieën. Je kunt het je niet veroorloven niet te innoveren.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Het belangrijkste obstakel voor innovatie dat ik zie is het gebrek aan diversiteit

Tools en kapitaal zijn toegankelijker dan ooitLocal Motors maakt gebruik van een nieuw ‘crowd-powered’ businessmodel dat de Amerikaanse onderneming in staat stelt game-changing voertuigen te creëren. Door middel van open-source principes levert Local Motors door middel van gedistribueerde productie, innovatieve co-created voertuigen en onderdelen, in samenwerking met een virtuele gemeenschap van meer dan 30.000 ontwerpers, fabrikanten, ingenieurs en liefhebbers uit de hele wereld.

Damien Declercq, director of new business development, Local Motors

in de benadering van innovatie en het evaluatie proces waarin nieuwe ideeën worden beoordeeld.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken? Innovatie is je prioriteit – dit is waar je or-ganisatie zijn concurrentievoordeel haalt.

Spre

kers

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?CEO’s liggen ’s nachts wakker van innovatie. Het is jouw rol je organisatie van de tools te voorzien die nodig zijn om gebruik te maken van het innnovatiepotentieel.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?Er liggen overal kansen voor innovatie. Professionele tools en investeringskapitaal worden steeds gemakkelijker toegankelijk, waardoor iedere branche in potentie vol-ledig op zijn kop kan worden gezet.

Gebruiken innovatie in IT voor een betere wereldInnovatie in IT geeft kansen voor een meer duurzame wereld. “Ik hoop dat we daarin alle belangen op één lijn krijgen”, zegt Frank van Vonderen, specialist in compliance, governance, risk management en IT audits bij Klooster & Associates.

Frank van Vonderen, management consultant, Verdonck, Klooster & Associates, docent IIR

Wat betekent innovatie voor jou? Als je om je heen kijkt en ontwikkelingen analyseert, kun je beter duiden hoe de uitdagingen van morgen en overmorgen er uit gaan zien. Innoveren is voor mij durven vertrouwen op jouw visie op de toekomst en investeren in oplossingen die antwoord bieden op de eisen van de toekomst.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Het is typisch Nederlands om een mening te hebben. Ook zijn we eigenwijs genoeg om een visie te hebben. Allebei prima. Maar hebben we genoeg lef en onderne-merschap om tot innovatie te komen?

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?

Organisaties kunnen niet alleen bezig zijn met innoveren. Er moet immers ook op de winkel worden gepast. De directie en het IT management moet de passende verhouding bepalen tussen het op orde houden van de boel en het stimuleren van innovatie. De ICT professional moet voor zichzelf bepalen hoe innovatief hij wil zijn en hiervoor de ruimte zoeken.Overigens heeft innovatie voor mij niets te maken met specifiek één van deze drie rol-len. Innovativiteit zie ik als een competentie die mensen kunnen hebben of ontwik-kelen. Deze competentie kan aan alle drie genoemde rollen worden gepaard.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Enerzijds wordt de ruimte om innovatief bezig te zijn bepaald door de ruimte die een individu krijgt, anderzijds moet je

ook niet afwachten maar het initiatief nemen. Niet iedereen zal het echter leuk vinden om met innovatie bezig te zijn. Bij sommige organisaties en mensen moet je dit dan ook niet als persoonlijk doel meegeven.

Waar liggen volgens jou de grootste in-novatiekansen op dit moment?In maatschappelijk opzicht ben ik onder de indruk van alle kansen die er zijn om een duurzamere wereld te creëren. Ik hoop van harte dat we er in slagen om alle belangen op één lijn krijgen, zodat we nog lang van de aarde kunnen genieten. Daar waar we IT kunnen toepassen om de wereld duurzamer te maken zie ik dan ook grote kansen.

Page 35: IT Innovation Day magazine 2013

35

IT Innovation Day Magazine

Spre

kers

Innovatie is gebaat bij een snel falenSuccesvolle innovatie is gebaat bij een snel faalmoment. Beter snel falen en leren dan eindeloze trajecten. Dat zegt Jan van de Poll van Transparency Lab, een innovatieve Doe-Het-Zelf consultancyservice waarmee bedrijven een groot deel van hun consulting opdrachten in eigen beheer kunnen uitvoeren.

Jan van de Poll, bedrijfseconoom, Transparency Lab

Wat betekent innovatie voor jou?Echte innovatie is een ‘game changer’ die nieuwe regels voor een bestaand spel maakt. Of zelfs een heel nieuw spel bepaalt, waardoor bestaande verhou-dingen in de markt positief op zijn kop worden gezet en nieuwe waarde wordt gecreëerd.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Onze klanten gebruiken onze software regelmatig voor het meten van hun inno-vatiekracht, dus deze obstakels komen uit de praktijk:

1. Geen SMART-doelstellingen ten aan-zien van innovatie;2. Daardoor geen concrete vertaling van de top naar middel- en lager management;3. Te laat en te weinig de klant betrekken. Iedereen weet dat het moet, maar veel te weinig partijen doen het;4. Alleen maar interne communicatie over de successen en niet over het falen (de noodzakelijke ‘lessons learned’);5. Daardoor geen formele kennisdeling om de kunst van het Vallen & Opstaan snel te verspreiden in de organisatie.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Een van onze grote Amerikaanse klanten hanteert intern het adagium: “Fail fast”. Snelle cycli van trial & error zorgen dat je zo snel mogelijk bij een leverbaar product of dienst bent. In Silicon Valley geldt: als het voor 70 procent af is, kan het naar de klant. Want de klant komt met zoveel slim commentaar, daar wil je niet op wachten. Mijn advies: snel en kort-cyclisch de voor-uitgang meten. Plan-Do-Check-Act.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Innovatie is de kunstuiting van de ma-nager. Het onderscheidt ze van diegenen die “alleen op de winkel passen”. Innova-tie is het zout in de pap voor elk zichzelf respecterend team. Innovatie brengt vreugde en kippenvel. Er zijn al genoeg need-to-haves and nice-to-haves. Inno-vatie is de ‘WOW’ in de organisatie.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? Wij vinden dat ‘de business’ in een ivoren toren zit. De business daarentegen vindt dat IT in de ivoren kelder (de “ivory basement”) zit: altijd bezig met systeem-pjes maar als je wat informatie wil dan krijg je het niet. Onzin natuurlijk! Maar... het slaan van bruggen ten aanzien van Business-IT alignment is noodzakelijk om snelle innovatiecycli over het hele bedrijf heen te kunnen realiseren.

Page 36: IT Innovation Day magazine 2013

36

IT Innovation Day Magazine

Wat betekent innovatie voor jou?De capaciteit van een bedrijf of individu om te veranderen, in reactie of liever nog in vooruitzicht op een veranderende markt of ecosysteem. En de capaciteit om continu competitief te blijven ten opzichte van de concurrentie door te vernieuwen.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Binnen een bedrijf zijn er meerdere obstakels die beginnende innovatie fors in de weg staan, maar de belangrijkste is toch wel een bestaande bedrijfscultuur en haar mensen die veelal zeer risico avers zijn. Dat zorg voor “innovatiesuicide”. Mensen zijn risico-avers en vernieuwin-gen worden vaak in de bron afgeschoten omdat ze risico’s meebrengen. Innovatie en risico gaat nu eenmaal hand in hand.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken? Innovatie wordt te vaak als een onwelkom gevaar gezien. Iets wat een bedreiging is voor de bestaande positie en huidige ver-antwoordelijkheden. CIO & IT Directie willen vaak wel, maar lopen vaak tegen mislukte projecten aan, en kosten in de vorm van dure consultants en projecten die uiteinde-lijk vastlopen en niks opleveren.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?De IT professionals kunnen juist zorgen dat ze specialist worden op het gebied van innovatieve technologische ontwik-kelingen in hun branche. Volg blogs, volg wat er in jouw branche gebeurt, dus ook buiten je eigen afdeling. Dus niet alleen op voor de hand liggende vlakken, maar ook

Innovatie en risico gaan hand in hand“Innovatie en risico gaan hand in hand en daarom wordt innovatie te vaak als een onwelkom gevaar gezien.” Dat zegt Joelle Frijters, CEO en mede oprichter van Improve Digital. Improve Digital biedt real-time advertising technologie aan eigenaren van premium digitale media om zo hun eigen persoonlijke advertentie ecosysteem te kunnen bouwen.

Joelle Frijters, CEO, Improve Digital

bijvoorbeeld in de technologieën die sales, marketing, HR enz. gebruiken. Nu gaan veel van deze keuzes buiten de IT-afdeling om, omdat veel SaaS-oplossingen via een simpel abonnementje te verkrijgen zijn. IT Management kan innovatie een rol geven door hun team te stimuleren “out of the box” te denken en te handelen.

Het is aan de CIO & IT Directie om organi-satiestructuren neer te zetten die innova-tie stimuleren, maar vooral ook ontlui-kende innovatie de ruimte geven zich te ontwikkelen. Denk aan aparte units die niet gebonden zijn aan bestaande interne processen en dus ook niet ‘gestoord’ worden door bestaande interne proces-sen en regels.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? ICT Professional: Zelfspecialisatie in “out of the box” innovatieve technologieën die het bedrijf kan gebruiken. Door het hele bedrijf heen is er vaak een tekort aan technologische kennis op allerlei vlakken. Veel tools komen via het web ter beschik-king voor afdelingen, die ze vervolgens buiten de IT-afdeling om gaan afnemen. Claim daar je rol op basis van kennis! IT Management: Stimuleer het team om zich te verdiepen in innovatieve technolo-gieën op allerlei vlakken en zorg dat je zelf ook bijblijft. Zoek continu zelf naar innova-tieve manieren om jouw afdeling efficiënter en effectiever te maken. Wacht niet af. CIO & IT Directie: “Foster innovation” door ruimte te creëren in de vorm van vrijheid voor ideeën die een kans kunnen hebben. Die vrijheid is essentieel, want innovatie is per definitie nooit een proces.

Spre

kers

Page 37: IT Innovation Day magazine 2013

37

IT Innovation Day Magazine

Page 38: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Jeroen van Mastrigt-IdeFounding partner van WeLoveYourWork, een design management bureau gespecialiseerd in ‘Gameful Innovation’. “Games en game design principes komen centraal te staan in de manier waarop we leren, creëren, innoveren, organiseren, winkelen, reizen, zorgen en leven. De succes­volle organisaties, merken en diensten van de toekomst zijn 'gameful': ze gedragen zich als games en hun klanten gedragen zich als gamers.”

38

IT Innovation Day Magazine

Page 39: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Sander DuivesteinTrendwatcher en onderzoeker bij het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti. Houdt zich bezig met mobility, social media, Big Data en het ‘Internet of Things’. Ziet daaruit ongekende mogelijkheden ont-staan, met grote sociale gevolgen: van onze privacy zal bijvoorbeeld waarschijnlijk weinig tot niets overblijven.

39

IT Innovation Day Magazine

Page 40: IT Innovation Day magazine 2013

40

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 41: IT Innovation Day magazine 2013

41

IT Innovation Day Magazine

Sociale innovatie is belangrijker dan technische innovatie

Sociale innovatie is wellicht belangrijker dan technische innovatie. De toe komst is aan de wisselwerking tussen intelligente programma’s en intelligente mensen, zegt Jaap van den Herik, hoogleraar recht en informatica en Founding Director van het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC).

Jaap van den Herik, Professor in Computerwetenschappen, Universiteit van Tilburg

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken? • Voor ICT professionals: verzamelen van

goede ideeën voor nieuwe onderzoeks-methodologieën;

• Voor IT management: voortzetting van de historische ideeën-ontwikkeling: what’s next? (big data);

• Voor CIO/IT Directie: aandacht voor sociale innovatie (nieuwe directie-structuren, nieuwe verantwoordelijk-heden). Het ontwikkelen van relaties vanuit big data naar privacy (CBP), security (KLPD, AIVD, NCTB), and reciprocity (politiek, banken, private ondernemingen).

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk? • Innovatie komt in het dagelijks werk

van de grond door implementatie van:• Voor ICT professionals: crowdsourcing

(in diverse varianten) en big data be-handelingstechnieken (opslag, beheer, doorzoeken, uitwisseling, analyse, visualisatie, en interpretatie).

Wat betekent innovatie voor jou?Innovatie betekent dat de onderzoeksme-thodologie essentieel wordt veranderd. De technologie is onderdeel van de me-thodologie en kan in een aantal gevallen ook weer output zijn. In de jaren 70 werd veel sociaal economische onderzoek ge-daan naar de crisis van 1929. De basis was [i]sampling[/i] van kranten en artikelen. Die onderzoeksmethodologie is nu ach-terhaald. De proefschriften en publicaties blijken onvolledig, omdat men niet alles wist. De nieuwe onderzoeksmethodologie is het adequaat omgaan met big data, dat wil zeggen: alle bestaande publicaties worden geanalyseerd. Een nieuwe kijk op de ontwikkelingen toen is het gevolg. Dit geldt voor alle onderzoek, medisch, fysisch, financieel, economisch etc.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Het voornaamste obstakel is (1) gebrek aan visie, (2) het niet accepteren van andermans heldere analyses, (3) weinig veranderingsgezindheid, en (4) het verwaarlozen van sociale innovatie ten opzichte van technologische innovatie.

Inte

rvie

w

• Voor IT managers: cloud computing, nieuwe communicatietechnieken (twitter en opvolgers)

• Voor CIO / IT Directie: introductie van het nieuwe werken, social innovation richtlijnen, en het instellen van ethische commissies.

Waar liggen volgens jou de grootste in-novatiekansen op dit moment? De grootste kansen liggen bij big data en social innovation, ondersteund door menselijke activiteiten en menselijke beslissingen (waar mogelijk). Activiteiten en de juiste beslissingen zijn in staat om de onderzoeksmethodologie te verande-ren. Op de langere termijn zal verande-ring van de onderzoeksmethodologie een wisselwerking zijn tussen intelligente programma’s en intelligente mensen.

Page 42: IT Innovation Day magazine 2013

42

IT Innovation Day MagazineSp

reke

r

Page 43: IT Innovation Day magazine 2013

43

IT Innovation Day Magazine

Groepsdenken is dodelijk voor innovatie

Zakelijke structuren zorgen voor groepsdenken, wat de capaciteit tot innovatie beperkt, meent Luke Disney. Disney is executive director bij North Star Alliance, een samenwerkingsverband van organisaties die zich ten doel hebben gesteld duurzame toegang tot gezondheidszorg te bieden aan kleine groepen gemeen­schappen in derdewereldlanden.

Luke Disney, Executive Director, North Star Alliance

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Door tijd en middelen vrij te maken voor experimenten en door ervoor te zorgen dat er binnen de dagelijkse routine ruimte is om te reflecteren op het huidige werk en het genereren van nieuwe ideeën.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment? De huidige economische tegenspoed biedt waarschijnlijk de grootste kans voor innovatie sinds lange tijd. Bedrijven, organisaties en de samenleving als ge­heel worden gedwongen om buiten hun comfortzones te treden om “business as usual” te vervangen door “unusual business”. Ik verwacht de grootste inno­vatie en trendbreuken uit de sectoren die momenteel het hardst getroffen worden. Immers, zoals ‘t gezegde luidt, “there’s nothing more dangerous than the man who’s got nothing to lose”.

Wat betekent innovatie voor jou?Naar mijn mening is innovatie simpelweg een manier om zaken op een andere manier te doen. Dat kan een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem zijn of een geheel nieuw onderzoeksveld verkennen.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Er zijn twee grote belemmeringen voor innovatie. De eerste is een risicomij­dende instelling; nieuwe dingen probe­ren betekent nu eenmaal het aangaan van risico’s. Hoe sterker een bepaalde organisatie in haar omgeving verankerd is, des te meer risicomijdend deze orga­nisatie zal zijn. De tweede belemmering is groepsdenken, een ander gevolg van zakelijke structuren, wat ongewenst de blik op mogelijke oplossingsrichtingen beperkt en daarmee de capaciteit tot innovatie verlaagt.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken? Creatieve probleemoplossing staat ons toe bestaande uitdagingen aan te pak­ken en tegelijkertijd geweldige groei­kansen te creëren en te benutten.

Inte

rvie

w

Page 44: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Truus DokterOprichter en eigenaar van it fits! trend forecasting, gespe-cialiseerd in het duiden van de tijdsgeest en de vertaling hiervan in product, consumentengedrag en strategie voor de (middel) lange termijn. Voorspelt een grote toekomst voor kleinschalige initiatieven en micro organisatiestruc-turen. “Technische innovaties bevrijden ons van logge instituties, starre procedures en vaste werkplekken.”

44

IT Innovation Day Magazine

Page 45: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Joe NortonSenior Vice President, Deputy CIO en Hoofd Infrastructuur en Operations bij Philips Electronics. Innovatie en IT worden volgens hem altijd in een adem genoemd. “Maar hoe we die IT-innovaties in de businessmodellen moeten opnemen kan vaak niemand je vertellen. Zorg dat je eerst duidelijk hebt op welke klanten je je richt, vervolgens op de diensten die je wilt gaan leveren, en ten slotte op wat daar moet veranderen als je gezamenlijk innovatie wilt stimuleren, marktaandeel wilt vergroten, waarde wilt verhogen en klantloyaliteit wilt bevorderen.”

45

IT Innovation Day Magazine

Page 46: IT Innovation Day magazine 2013

Spre

ker

46

IT Innovation Day Magazine

(Foto: Avi Goodall)

Page 47: IT Innovation Day magazine 2013

Inte

rvie

w

47

IT Innovation Day Magazine

Technologie maakt ons vrij van de slavernij der omstandigheden, zegt trend watcher Adjiedj Bakas. Bakas denkt dat de maakindustrie de komst van de 3D-printers zal omarmen en samen met de verdere gebruik van robots in de pro-ductielijnen is de inzet van arbeiders met lage lonen nauwelijks meer nodig. Maar de bedrijven zullen wel staan te springen om hooggeschoold personeel die dergelijke organisaties moeten vorm-geven en aansturen. Dus zal de maak-industrie terugkeren naar Europa, Japan en de Verenigde Staten en dus ook naar Nederland. Wel wordt een leven lang leren een noodzaak voor werknemers.Een andere trend die Bakas ziet ont-staan is de omvorming van de banken tot wezenlijke IT-bedrijven die virtueel geld de wereld rondpompen. Daarbij wordt de innovatie vooral binnen de IT gelegd en wordt het minder vanzelfspre-kend dat mensen nog fysiek in contact komen met de bank. Vijf vragen aan de prominente trendwatcher.

Wat betekent innovatie voor jou?Een doorslaggevend thema anno 2013. Ik heb het er dagelijks over. Innovatie zorgt er voor dat we ons via technologie vrij-

De maakindustrie keert terug

De snelle implementatie van 3D-printers in de industrie plus de inzet van robots maakt het in de toekomst niet meer nodig dat productielijnen worden opgezet in lagelonenlanden. De maakindustrie komt terug in Nederland.

Adjiedj Bakas, trendwatcher

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?Door niet langer te denken vanuit oude patronen, maar open te staan voor nieuwe functionaliteit, marktcombina-ties, samenwerkingsverbanden. Out of the box denken kortom. Je ziet nu dat gevestigde bedrijven als energiemaat-schappijen hun oude handel langzaam maar zeker in zien zakken. Die moeten op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen. Vaak zijn die te vinden in de IT-toepas-singen. IT-professionals zouden meer in de schoenen van ondernemers uit andere sectoren moeten gaan staan, om zo hun problemen te snappen en beter in te kunnen spelen op hun behoeftes. ICT is key bij praktisch alle innovatie die we momenteel zien.

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?Die kansen liggen overal, want over de gehele linie ziet onze maatschappij en ons bedrijfsleven zijn oude structuren en oplossingsrichtingen verdwijnen. Voor praktisch elk vak moeten nieuwe, toekomstbestendige oplossingen wor-den bedacht, en zoals ik al zei komen die tegenwoordig praktisch altijd uit de IT.

maken van de slavernij der omstandig-heden. We maken ons bestaan er veiliger en comfortabeler mee. En het is natuur-lijk dé hedendaagse manier om centjes te verdienen.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie? Gevestigde belangen, en angst voor verandering, wat vaak neerkomt aan het krampachtig vasthouden aan oude zekerheden.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?Directieleden zullen de ‘coalitions of the winning’ moeten zien te sluiten, en al-lianties aangaan die toekomstbestendig zijn. De managers zullen de communi-catie tussen markt, directie en profes-sionals op peil moeten houden, en hun professionals daarbij in hun creatieve waarde laten. En de professionals zul-len, gestuurd door managers, vooral hun eigenwijze gang moeten gaan, de technische mogelijkheden van hun vakgebied verkennen en technologische grenzen verleggen.

Page 48: IT Innovation Day magazine 2013

Port

ret

Igor van der PolInnovatiemanager bij Shell Global Account in dienst van T-Systems. Benadrukt dat innovatie een continu proces moet zijn. “Als je dat als organisatie kunt faciliteren, en daarbij zorgt voor nauwe samenwerking tussen klanten, partners en business, zet dat de weg open naar de ontwikkeling van volledig nieuwe busi-nessmodellen.”

48

IT Innovation Day Magazine

Page 49: IT Innovation Day magazine 2013

www.amersfoortbusiness.com

Best presterende en concurrerende regioAmersfoort behoort tot de best presterende en meest concurrerende regio’s van Europa. De provincie Utrecht is namelijk voor het tweede jaar op rij koploper geworden in de jaarlijkse competitiviteits ranglijst van de Europese Unie. De Europese Commissie beoordeelt de regio’s op 73 onderwerpen die belangrijk zijn voor de economie. Voorbeelden hiervan zijn een goede infrastructuur en veel innovatie. Elke regio krijgt punten voor al deze onderwerpen.

Beste woon-werkstadIntermediair heeft Amersfoort in 2013 uitgeroepen als een van de beste steden om in te wonen en te werken. Goed gewaardeerd wordt de ‘Quality of Life’, ofwel de mate waarin ondernemers en werknemers hun carrière kunnen combineren met een aangenaam woonklimaat. Het bruisende historische stadshart en de drie aan­grenzende Nationale Landschappen spelen daar zeker een rol in. Geen andere stad combineert zoveel jonge gezinnen met bijbehorend hoog geboorte cijfer met zo’n hoge arbeidsparticipatie. Hier kan een carrière goed kan worden gecombineerd met de zorg voor gezin en een privéleven. www.woneninamersfoort.nl

Vathorst: visitekaartje van AmersfoortBedrijvenpark Vathorst is de enige echte A1 locatie van Nederland en vormt daarmee het visitekaartje van Amersoort. Voor dit bedrijvenpark is een bijzonder en doordacht ruimtelijk concept uitgewerkt met een parkachtige uitstraling. Huidige én toekomstige bedrijven kunnen op dit overzichtelijke en flexibele bedrijvenpark optimaal functioneren. www.amersfoort.nl/ondernemen

De Wieken: strategische toegangspoort De Wieken is een jonge, dynamische werklocatie die zich meer en meer als strategische toegangs­poort ontwikkeld naar zowel de mainports van Nederland als naar het achterland en Duitsland. Door de ideale ligging aan de snelwegen A1 en A28 oefent De Wieken een flinke aantrekkings­kracht uit op nieuwe bedrijvigheid. De gemeente start volgend jaar met de selectie van marktpartijen voor het Entreegebied. www.amersfoort.nl/ondernemen

Ook voor meetings en flexwerkenDe centrale ligging, uitstekende faciliteiten: dit alles maakt Amersfoort tot een populaire locatie voor zakelijke meetings en events, zoals congressen, beurzen en vergaderingen. In Regio Amersfoort bent u van harte welkom op ruim 150 schitterende locaties. De mogelijkheden zijn eindeloos: aan het water, in het bos, op het platteland of rond de historische binnenstad. Alle locaties zijn perfect bereikbaar via de snelwegen A1, A12, A27 en A28. Daarnaast is Amersfoort als spoorwegenknooppunt ook uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Kijk voor een compleet overzicht van alle faciliteiten en mogelijkheden op www.locatieamersfoort.nl.

Kenniscentrum Duurzaam Bouwen gelanceerdDe mogelijkheden voor duurzaam (ver)bouwen komen nog te vaak in een te laat stadium op tafel te liggen. Plannen worden vooral nog met “klassieke” bouwmethoden voorbereid. Om de belangstelling voor de mogelijkheden van duurzame oplossingen te versterken hebben Lomans, Wolter & Dros, Bloemendal, Heilijgers, ag NOVA architecten en Rabobank Amersfoort en omstreken, de handen ineen geslagen. Samen verspreiden zij kennis over het verduurzamen van huisvesting en ondersteunen zij organisaties bij het in beeld brengen van duurzaamheidskansen en oplossingen. Zij hebben daarvoor het platform www.kenniscentrumduurzaambouwen.nl ontwikkeld.

Londen

Antwerpen

Brussel

Rotterdam

Amsterdam

Oberhausen

Arnhem

Düsseldorf

A1

A1

A28

A27

A28

A30

A30

A12

Eemnes

Bunschoten-Spakenburg

Nijkerk

Barneveld

Baarn

AmersfoortSoest

Leusden

Woudenberg

Page 50: IT Innovation Day magazine 2013

50

IT Innovation Day Magazine

GOLDEN SPONSOR: T-SYSTEMS

Met een wereldwijde infrastructuur van datacenters en netwerken levert T-Sys-tems innovatieve ICT- oplossingen en outsourcing diensten voor grootzakelijke organisaties en overheden. De ICT-dienst-verlener heeft vestigingen in meer dan 20 landen, telt wereldwijd 52.000 medewer-kers en genereerde in het boekjaar 2012 10 miljard euro aan inkomsten.

Marktontwikkelingen en toenemende concurrentie dwingen organisaties con-tinu te innoveren. Samen met leidende en innovatieve technologie leveranciers helpt T-Systems ondernemingsbe-stuurders bij het vertalen van business innovatie in IT. Zo is T-Systems pionier op het gebied van Cloud computing en hosting diensten voor grootzakelijke organisaties en behoort het bedrijf tot de marktleiders op dit gebied. De ICT-dienstverlener levert al sinds 2005 zeer succesvol SAP applicaties vanuit een private cloud.

Met het end-to-end Mobile Enter-prise- en Virtual Desktop managed services portfolio geeft T-Systems invulling aan de toenemende behoefte om medewerkers wereldwijd altijd en overal veilig te laten werken op de nieuwste devices. Om wereldwijde samenwerking tussen collega’s veilig te laten verlopen biedt T-Systems gestandaardiseerde Colla boration op-lossingen vanuit de eigen datacenters. Op het gebied van Big Data advies en platformen heeft T-Systems al diverse organisaties begeleidt en aantoonbare successen geboekt.

Het moderniseren en functioneel be-heren van applicatielandschappen om organisaties in diverse industrieën de mogelijkheid te geven flexibel te acteren op marktontwikkelingen, is tevens een belangrijk specialisme.

Cyberaanvallen op netwerken en IT-systemen vormen een steeds groter wordende bedreiging voor de continuïteit en veiligheid van bedrijfsprocessen en data. De zeer veilige netwerken en data-centers van T-Systems voldoen aan de strengste Europese veiligheidsnormen en bieden daarmee de grootst mogelijke zekerheid voor de klant.

Zero Distance: dichter bij de klantDe wereld staat op zijn kop, de consu-ment is aan de macht; klantgerichtheid is daarom voorwaarde voor succes. Slim (online) zaken doen is tegenwoordig bijna een garantie voor slagen. De kenmerken van slim zaken doen zijn aanpassingsver-mogen, transparantie, eenvoud en direct-heid. Dit geldt voor de manier waarop be drijven met hun klanten omgaan, hoe ze medewerkers optimaal faciliteren om altijd en overal samen te werken, en hoe ze waardevolle kennis kunnen distilleren uit ruwe data. Dit alles doen ze omdat ze weten: de consumenten van vandaag de dag zijn krachtiger dan ooit tevoren.

In de huidige competitieve, steeds veran-derende markt is het cruciaal de afstand tussen uw organisatie en uw klanten te verkleinen. We leven in een wereld waar steeds meer aankopen online worden gedaan. Waar nieuwe dienstverleners op innovatieve wijze de strijd aangaan met de traditionele spelers. Waar met behulp van mobiele apps auto’s worden gehuurd, vliegreizen worden geboekt en zendingen worden gevolgd. Alles is mogelijk; altijd en overal. En de klant? Die verwacht dit ook van uw organisatie. Dat betekent een compleet nieuwe en nauwere relatie met uw klanten en uw eigen medewerkers, en directe toegang tot uw informatie. Wij noemen dit: Zero Distance.

www.t-systems.nlnl.zerodistance.co

SILVER SPONSOR: VERIZON TERREMARK

Verizon Terremark weet als geen ander grootzakelijke ICT op wereldwijde schaal te transformeren en beveiligen. Als doch-teronderneming van Verizon Communi-cations Inc. (NYSE, NASDAQ:VZ) bepaalt Verizon Terremark de norm op het gebied van ICT-implementaties.

Hiertoe levert het geavanceerde infrastruc-tuur en managedservice-diensten die bedrijven en overheidsinstellingen in alle delen van de wereld helpen te voldoen aan de strikte eisen op het gebied van schaal-omvang, beveiliging en betrouwbaarheid.

Met een wereldwijd netwerk van data-centers en een uitgebreid aanbod van beveiligingsoplossingen helpt Verizon Terremark klanten om het potentieel van cloud computing te realiseren.

De dienst Virtualized Disaster Recovery (VDR) van Terremark is een volledig be-heerde service voor replicatie en Disaster Recovery, waarbij Terremark de netwerk-, computer- en opslagresources vanaf de site voor Disaster Recovery verstrekt op basis van on-demand capaciteit.

Met VDR kunnen klanten gegevens, toe-passingen en besturingssystemen vanuit hun productieomgeving repliceren naar een veilig beheerde omgeving voor cloud computing in een faciliteit van Terremark, waar failover naar een parate productie-omgeving mogelijk is in het geval van een rampzalige storing in hun primaire facili-teit. Klanten betalen voor CPU-, geheu-gen-, opslag- en netwerkcapaciteit in een on-demand infrastructuur die eigendom van Terremark is. Door deze on-demand mogelijkheid worden de kosten voor de klant tot een minimum beperkt omdat deze geen technische infrastructuur hoeft aan te schaffen en te onderhouden.

www.terremark.nl

Page 51: IT Innovation Day magazine 2013

51

IT Innovation Day Magazine

SILVER SPONSOR: APPSENSE

De oplossingen van AppSense maken het mogelijk een beleid op te stellen voor de manier waarop gebruikers hun data, applicaties en (mobiele) apparaten mogen gebruiken. Op die manier kan de gebruiker op een zo productief mogelijke manier werken. En tegelijkertijd zijn de bedrijfsassets van de organisatie waar-voor ze werken optimaal beveiligd. Met MobileNow hebben gebruikers op een veilige manier toegang tot ieder apparaat en iedere applicatie. Met DataNow heb-ben ze overal toegang tot data, waar die data ook staat en op welk apparaat ze ook werken. Met DesktopNow worden desktops geoptimatiseerd, lange logons en corrupte profielen geëlimineerd, Windows 7 en virtualisatie initiatieven geaccelereerd en kosten gereduceerd.

AppSense is met meer dan 10 miljoen verkochte licenties marktleider in zoge-noemde ‘user environment management’ oplossingen, geimplementeerd bij meer dan 3000 klanten wereldwijd. Het hoofd-kantoor van AppSense is in Sunnyvale, California en heeft daarnaast kantoren in Engeland, Nederland, Duitsland, Australie en Frankrijk.

OCI Nitrogen: ultieme desktop experience met appsenseOCI Nitrogen is een van de marktleiders in Europa met stikstofhoudende mest-stoffen en wereldwijd de grootste produ-cent van Melamine. In juni 2010 kregen de voormalige DSM business groepen Agro en Melamine een nieuwe eigenaar en werden de activiteiten van beide onderdelen voortgezet onder de nieuwe naam OCI Nitrogen. Eén van de gevolgen van de verkoop door DSM was dat binnen een jaar de volledige ICT-infrastructuur ontkoppeld moest worden.

Roger Kisters, Technical Engineer bij OCI Nitrogen: “Gezien eerdere ervaringen

met AppSense was het een logische stap om de nieuwe werkplekken vanaf het begin in te richten met AppSense”. John Penris, Design Manager bij OCI Nitrogen: “Centraal beheer van de werkplek was noodzakelijk om efficiëntie voordelen te behalen. Point solutions die vroeger in gebruik waren werden overbodig en met het AppSense User Virtualization Platform kon zelfs waardevolle functio-naliteit worden toegevoegd.”

Door de flexibilisering van de workforce had OCI Nitrogen behoefte aan het on-dersteunen van verschillende scenario’s, zoals bijvoorbeeld een thuiswerker spe-cifieke rechten geven om zelf een printer te installeren zonder hem administrator te hoeven maken van zijn werkplek. Deze flexibiliteit was fundamenteel, aangezien OCI Nitrogen gekozen had voor een closed desktop concept. Door middel van App-Sense kon dit scenario naadloos worden ondersteund, zonder afbreuk te doen aan de beveiliging en beheers principes. Daarnaast was de personalisatie kracht van AppSense van groot belang. Door het implementeren van personalisatie konden wijzigingen van werkplek naar werkplek worden overgezet zonder dat de gebruiker daar iets van merkte, en deze dus een identieke ervaring kreeg aangeboden.

www.appsense.nl

SILVER SPONSOR: TIBCO

TIBCO Software is a provider of infra-structure software for companies to use on-premise or as part of cloud comput-ing environments. Whether it’s efficient claims or trade processing, cross-selling products based on real-time customer behaviour, or averting a crisis before it happens, TIBCO provides companies the two-second advantage® – the ability to capture the right information, at the right time, and act on it pre-emptively for a competitive advantage. More than 4,000 customers worldwide rely on TIBCO to

manage information, decisions, process-es, people, and data in real time.

The TIBCO platform is unique in its ability to seek, understand, and respond to real-time events. This provides comprehensive visibility into trends and opportunities, as well as the intelligence and agility to rec-ognize and instantly react to key events – capturing opportunities and averting risks within ever-shortening time frames.

Automation of your systems, data, pro-cesses, business rules, and people is at the core of the TIBCO platform based on ESB, SOA, EAI, BPM, MDM and CEP, creat-ing an environment that allows real-time information to flow freely across your enterprise. With a foundation of auto-mation, TIBCO’s event processing then correlates all of the events happening throughout your ecosystem – seeking out and identifying the most meaningful events and immediately taking intel-ligent action.

TIBCO’s visual analytics give you the tools to understand big data, ena-bling you to clearly see what’s going on throughout your organization and optimize operations. As requirements change, TIBCO’s cloud technologies provide elastic computing to meet fluc-tuating demands with an efficiency that changes the cost structure of your IT, so you can do more with less.

The TIBCO platform is uniquely suited to transform your business into an event-enabled enterprise. With the power of real-time event processing and insightful analytics, the TIBCO platform enables you to achieve the two-second advantage.

www.tibco.nl

WORKSHOP SPONSOR: NETGEAR

www.netgear.nl

Page 52: IT Innovation Day magazine 2013

52

IT Innovation Day Magazine

PARTNER: GEMEENTE AMERSFOORT

Er is geen betere plek voor een onderne-ming dan Amersfoort. Het ligt centraal, is goed bereikbaar en heeft een uitgebreid glasvezelnetwerk. De gemeente werkt effectief mee. Goede medewerkers en in-novatieve ZZP’ers zijn in ruime mate voor-handen en het is heerlijk wonen is in deze veelzijdige stad met 150.000 inwoners.

Het sterke punt van de regio Amers-foort is het ‘people climate’: uitstekende stedelijke voorzieningen, mooie en goed gelegen woningen en de natuurlijke, groene omgeving onder handbereik. De arbeidsmarkt, met jonge en hoog opgeleide werknemers, draagt haar eigen steentje bij aan de goede economische prestaties van de regio.

www.amersfoort.nl

PARTNER: TNO

TNO is een onafhankelijke innovatie-organisatie. Wij verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Doelgericht in-noveren, dat is waar TNO voor staat. We ontwikkelen kennis niet om de ken-nis, maar om de praktische toepassing. Om nieuwe producten te creëren die het leven aangenamer en waardevol-ler maken en die bedrijven helpen te innoveren. Om creatieve antwoorden te vinden op de vragen die de samen-leving stelt.

ICT, media en ruimtevaarttechnologie zijn onmisbaar in onze samenleving. Er is een nieuwe informatie-infrastructuur aan

het ontstaan, waarin burgers, bedrijven en overheid met elkaar verbonden zijn, structureel anders met elkaar gaan com-municeren en beschikbare (open) data ten volle economisch en maatschappelijk gaan benutten.

TNO onderzoekt de gevolgen van de informatiemaatschappij en stimuleert de introductie van nieuwe diensten, toepassingen en beleid op basis van de nieuwste ICT, media en ruimtevaart-technologie.De belangrijkste uitdaging is deze ontwikkelingen zodanig te stimule-ren dat deze duurzaam zijn, de producti-viteit en/of het maatschappelijk welzijn verhogen zonder dat het vertrouwen in deze nieuwe ICT-gebaseerde toepassin-gen verloren gaat.

www.tno.nl

PARTNER: INSTITUTE FOR INTERNATIONAL RESEARCH (IIR)

Vertrouw op IIR als kennis- en netwerk-organisatie: met specifieke conferenties en trainingen bieden we u zakelijke infor-matie. Dé basis voor nieuwe oplossingen en (persoonlijke) ontwikkelingen in uw organisatie.

Ervaring met vakkennisWat speelt er zich af in de kopgroep van uw sector? Blijf op de hoogte en zorg zelf voor innoverende oplossingen: IIR houdt al ruim 25 jaar professionals op de hoogte over specifieke vakinhoudelijke kennis en vaardigheden.

Stabiele basisU krijgt de beste service. Want IIR is onderdeel van Informa plc – wereldleider binnen de conferentiewereld. Uw garan-tie voor een onderbouwde aanpak op internationale basis. Want Informa (met London Stock Exchange-notatie) heeft 150 vestigingen over de hele wereld. Jaarlijks organiseren de 7500 medewer-

kers meer dan 10.000 conferenties en trainingen in 70 landen.

Door onderzoek precies wat u nodig hebtHoe bepalen we de inhoud van de con-gressen? Door te luisteren, naar u en uw collega’s via marktonderzoek en enquê-tes, telefonische interviews en adviezen vanuit ons netwerk. Resultaat? Praktijk-gerichte leer- en netwerkbijeenkomsten, masterclasses en conferenties.

Onafhankelijke kennisbronKies voor de objectiviteit van IIR: de auto nome structuur op basis van eigen marktonderzoek maakt ons tot een onaf-hankelijke kennis- en netwerkorganisatie – los van commerciële belangengroepen.

Over de IIR ICT AcademyIIR is onderdeel van Informa plc – wereld-leider binnen de opleidings- en confe-rentiewereld. De IIR ICT Academy leidt jaarlijks honderden professionals op. Onze trainingen variëren van 1-daagse workshops tot uitgebreide verkorte opleidingen. Wat ze gemeen hebben: alle docenten komen direct uit de praktijk.

U krijgt de meest actuele topics,wij doen het marktonderzoekDoor zelf marktonderzoek te doen kunnen we onze producten continue vernieuwen en aanscherpen. Daardoor krijgt u altijd de meest actuele content, toegespitst op concrete vragen uit uw dagelijks werk.

Deel uw ervaringen met vakgenotenDeelnemers waarderen onze trainingen om hun inhoudelijke diepgang, veel in-teractie en onafhankelijke en objectieve benadering. Tijdens onze trainingen is daarom altijd veel ruimte om te spar-ren met uw vakgenoten. Zo leert u niet alleen van onze topdocenten, maar ook van elkaar!

www.iir.nl

Page 53: IT Innovation Day magazine 2013

Een zeer gevarieerd en sterk inhoudelijk programma voor en door CIO's met thema's zoals Future perspective,

Mobility, Social Media, Cloud Computing, Big Data, Leadership, Business Models en Innovation. Save the date!

cio.nl/summit2014

PHILHARMONIE HAARLEM5 februari 2014

This time it's business!

Powered by

SUMMIT 20145 FEBRUARI