Informatiegids gemeente Landerd 2011

84
1 Informatiegids historie gemeente landerd bouwen & wonen natuur & recreatie jeugd & jongeren ouderen gezondheid bedrijven religie LANDERD

description

Informatiegids gemeente Landerd 2011

Transcript of Informatiegids gemeente Landerd 2011

Page 1: Informatiegids gemeente Landerd 2011

1www.vd-heijden.nlSchaijk, 0486 - 46 18 55

Wonen in Landerd wordt alleen maar fijner

En zeker in zo’n kwaliteitswoning van Van der Heijden!

Zo ook bijvoorbeeld met de tweekappers aan de noordrand in Plan Akkerwinde te Schaijk. Bovengemiddeld royale woningen, ± 500 tot 550 m3!, in een groen en open landschap. Met een royale tuin, een geïsoleerde garage, bijkeuken, eigen achterom en een opstelplaats voor de auto. Duurzaam, aangezien voor verwarming én verkoeling een energiezuinige warmtepomp wordt geïnstalleerd! Voor meer informatie: www.akkerwindeschaijk.nl

Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling bouwt en ontwikkelt al vier generaties lang. Dat is zeldzaam. Het succes schuilt in hun motto ‘traditie in kwali-teit’. Die brengt dynamiek, houdt iedereen scherp en zorgt ervoor dat begrippen zoals duurzaamheid en continuïteit geen plotselinge hype zijn, maar een gegeven waar al langer dan een eeuw aan wordt gewerkt. Daarbij luisteren zij écht naar uw wensen en weten die te vertalen naar producten die woongenot verzekeren.

Informatiegids

I n f o r m a t i e g i d s L a n d e r d 2 0 1 1 - 2 0 1 2

historiegemeente landerd bouwen & wonen natuur & recreatie jeugd & jongeren ouderen gezondheid bedrijven religie

LANDERD

Page 2: Informatiegids gemeente Landerd 2011

2

In 2010 hebben we de uitbreiding van de showroom van Manders Keukens met daarboven vier riante appartementen te Schaijk ontwikkeld.

Vanaf de initiatieffase tot en met de oplevering hebben we het project intensief begeleid en de opdrachtgever alle zorgen uit handen genomen.

Waar kunnen we u het komende jaar mee van dienst zijn?

Laat u inspireren en bezoek onze website!

Page 3: Informatiegids gemeente Landerd 2011

3

Informatiegids LanderdUitgave 2011-2012

UitgeverBureau Tekst & Uitleg

RedactieSergio Boutkan, Paul Verstegen, Simone Smits - van de Wijdeven

FotografieSergio Boutkan

AcquisitieRuud van der Linden, Rob Smorenberg, Herman Smorenberg

DrukDrukkerij Hendrix

VerspreidingDe informatiegids Landerd wordt in een grote oplage (ook op de campings en een aantal adressen buiten Landerd) aan bedrijven, winkels en instellingen beschikbaar gesteld als

promotioneel serviceproduct voor klanten en relaties.

AuteursrechtNiets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel

van druk, fotokopie, via internet of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaandeschriftelijke toestemming van Bureau Tekst & Uitleg.

De inhoud van de Informatiegids Landerd 2011-2012 is met de grootst mogelijke zorg tot stand gekomen. Initiatiefnemers en redactie zijn echter niet aansprakelijk voor eventuele

fouten en/of onvolkomenheden in de uitgave én de mogelijke gevolgen daarvan.

Inleiding & colofon

EEen sprankelende, glossy uitgave met informatie over wat er in Landerd te halen valt. Lees over de molens in de gemeente, het aanstaande jubileum van Achilles Reek, carnaval in Schaijk en de acti-viteiten van SJB Zeeland. Tevens is er veel aandacht voor woningbouw(projecten). Uiteraard wordt ook stilgestaan bij natuurgebied De Maashorst. Met de aanstaande vergrijzing in het achterhoofd vertelt Piet Geurts van Kessel, voorzitter van Belangenbehartiging Ouderen Landerd, over de ac-tiviteiten die de stichting ontplooit om de gemeente ‘ouderenproof’ te maken. Verder nog allerlei andere lezenswaardigheden over de kernen Reek, Schaijk en Zeeland.

De informatiegids bevat tevens een register met contactgegevens van adverteerders. Op de website www.landerd.net is een volledig bedrijvenregister te vinden met daarin alle Landerdse bedrijven en organisaties. De startplek als je op zoek bent naar een bedrijf in onze gemeente.

Page 4: Informatiegids gemeente Landerd 2011

4

• AIRCONDITIONING

• KOELTECHNIEK

• KEUKEN APPARATUUR

• WATERBEHANDELING

www.ferro-ex.nl06 53 797 949

Plus Van Bavel SchaijkPastoor van Winkelstraat 16

T: 0486-461379 F: [email protected]

Open: ma-do van 08 tot 20 uur,vr van 08 tot 21 uur, za van 08 tot 18 uur

Page 5: Informatiegids gemeente Landerd 2011

5

Inhoudsopgave

Voorwoord Hetty Tindemans 6-7

Website Landerd.net 9

Landerdse molenhistorie 10-15

Gemeente & Politiek 16-21

Media 22-23

Geloof & Religie 24-25

Bouwen & Wonen 26-33

Natuur & Recreatie 34-43

Jeugd & Jongeren 44-49

Onderwijs 50-51

Sport & Beweging 52-55

Ouderen 56-63

Zorg & Gezondheid 64-67

Carnaval 68-73

Ondernemend & Bedrijvenindex 74-82

Page 6: Informatiegids gemeente Landerd 2011

6

Page 7: Informatiegids gemeente Landerd 2011

7

S

Voorwoord

Landerd, een bijzondere gemeente

Sinds 15 april 2010 ben ik wethouder van buiten de gemeente, dat wil zeggen dat ik Landerd mag besturen maar er niet woonachtig ben. Ik vind Landerd een mooie gemeente met gezellige dorps-kernen waar altijd veel te doen is. Een gemeente met vriendelijke inwoners van wie velen actief zijn als vrijwilliger.

Ik heb dit jaar voor het eerst het carnaval in Landerd meegemaakt en heb mijn ogen uitgekeken. Een enorm grote deelname van de eigen inwoners, dat vind je lang niet meer overal. En in elke kern een mooie optocht met prachtige wagens. Ook de jeugd zet zich in voor dit feest en houdt het bruisend.

De omgeving van Landerd is eveneens bijzon-der met natuurgebied De Maashorst, dat in-middels erkend is als Provinciaal Landschap. En niet te vergeten de mooie open agrarische gebieden, de veelzijdigheid in landschap, de ligging aan de Maas en de vele recreatiebe-drijven. Dit maakt Landerd toeristisch zeer aantrekkelijk.

Landerd kent veel evenementen door het jaar heen, ook weer door vele vrijwilligers op touw gezet. Bijna ieder weekend is er wel iets leuks te beleven. Regelmatig kom ik ook in de weekenden naar Landerd. Ik heb vele leuke activiteiten bezocht, zoals ‘Schaijk, een Werelddorp’, de open molendag en de eerste Zeelandse wintermarkt. Ik geniet ervan, en hoop dat onze inwoners en onze vele gasten dat met mij doen.

Hetty Tindemans,wethouder in Landerd

Page 8: Informatiegids gemeente Landerd 2011

8

Hoefslag 125411 LS ZeelandTelefoon 0486-453574www.benscaravans.nl

Pierre van der Burgt · Voederheil 8b 5411 RK ZeelandT: 0486 451 180 · F: 0486 450 447 · I: www.autoservicelanderd.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 8 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 14 uur

Het�BOVAG-autobedrijf�voor:-

In- en verkoop van automobielenOnderhoud van alle merken auto’s / APK-keuringen

Uitlaten / Trekhaken / SchokbrekersLPG / Diesel

Banden / AutoruitenSchadebegeleiding / Milieu-keuringenMotormanagement / AutoElectronica

OP ALLE REPARATIES 3 MAANDEN BOVAG-GARANTIE

CADEAU-ARTIKELENSNIJBLOEMEN - KAMERPLANTEN

Page 9: Informatiegids gemeente Landerd 2011

9

O

Landerd.net

Gegevens van bedrijvenmakkelijk te vinden

De Informatiegids Landerd is meer dan alleen een boekje. De website www.landerd.net is gekoppeld aan de gids en dient als naslagwerk voor inwoners van Landerd met (con-tact)gegevens van alle bedrijven in de gemeente.

Op de website www.landerd.net biedt de digi-tale gids een complete, overzichtelijke bedrij-venzoekmachine op internet en wijst bedrijven en particulieren uit Reek, Schaijk, Zeeland en ‘t Oventje op een snelle en eenvoudige manier de weg. Bij elk bedrijf is op een Google-plattegrond het bezoekadres aangegeven. Tevens is het mo-gelijk direct de website van het bedrijf te zoeken en contact op te nemen via e-mail.

CategorieënDe digitale gids is opgedeeld in de zeven cate-gorieën Auto’s & Vervoer, Bouwen & Wonen / Industrie, Detailhandel, Dienstverlening, Dier & Tuin / Agrarisch, Gezondheid & Uiterlijke

Verzorging en Horeca & Recreatie. Doordat elke categorie verder opgedeeld is in subcategorieën is het makkelijk navigeren door de gids. Nog simpeler is het zoeken op een trefwoord.

Handig in gebruikStaat het bedrijf dat je zoekt er niet tussen of zijn de gegevens inmiddels veranderd? Op de website staat een contactformulier waarmee het heel makkelijk is een bedrijf toe te voegen of te verwijderen. Ook het doorgeven van nieuwe (adres)gegevens is mogelijk. Naast de volledige bedrijvenindex is het ook mogelijk eerdere edi-ties van de Informatiegids Landerd terug te le-zen.

Page 10: Informatiegids gemeente Landerd 2011

10

Page 11: Informatiegids gemeente Landerd 2011

11

L

Historie

‘Molenaar word je niet, dat zit in je’

“Molenaar word je niet, dat zit in je.” Zo beschrijft molenaarszoon Cees van Dongen van de Coppensmolen uit Zeeland het vak van molenaar. Een mening die gedeeld wordt door zijn dorpsgenoot en collega-molenaar Cor Herkenrath van De Dageraad. “Als ik de wieken zie draaien, dan word ik gelukkig!” Het molenaarsvak, een vak apart. Maar wat houdt het molenaarsvak eigenlijk in? Welke molens waren er vroeger in Landerd? Wat is ermee gebeurd? En wat is hun toekomst? Een korte schets van de historie van enkele Landerdse molens.

Landerd kende in de negentiende eeuw zeven molens:• De Oliemolen (1815) Reek• De Hellemolen (1831) Reek,

beter bekend als de Witte molen• De Nooit Gedacht (1858) Schaijk• De Onderneming (1888) Schaijk• De Dageraad (1832) Zeeland• De Coppensmolen (1883) Zeeland• De Sint Victor (1888) Zeeland

De overeenkomst tussen deze molens is dat ze al-len beltmolens en korenmolens waren. Een belt-molen is een windmolen die op een natuurlijk of kunstmatig opgeworpen heuvel staat. Een ko-renmolen is een molen die graan tot meel maalt. Alleen de Oliemolen had een dubbele functie. Hij maalde graan en perste olie. Een opvallend verschil tussen de molens betreft de bouw. De meeste molens waren vroeger stan-derdmolens, die later werden vervangen door stenen molens. De Oliemolen en de Sint Victor echter hadden een bouw die voor Brabant erg on-gewoon was. De eerste molen was namelijk een achtkant voorzien van asfalt, vooral in het Wes-ten bekend. Bijzonder aan de Sint Victor is dat het een achtkanten stellingmolen is, afkomstig uit de Zaanstreek. Zoveel molens, zoveel verhalen. Voor deze gids zijn drie bijzondere verhalen gekozen: de Reekse Hellemolen, de Schaijkse Onderneming en de Zeelandse Coppensmolen.

Hellemolen - Reek

De Hellemolen, genoemd naar de eigenaar Van Helmond (1950), komt al in de archieven voor in 1639. Op een landkaart, die dateert uit de tijd dat Frederik Hendrik met zijn Franse leger in deze regio was, staat de Reekse molen al aange-geven. De molen lag aan de weg van Den Bosch naar Grave. “Op dit punt loopt ook de Peelrand-breuklijn tussen Uden en Reek, waardoor de grond natuurlijk opgestuwd is”, legt Marij van Diggelen uit. De plek waar nu de molen staat, was dus om meerdere redenen een strategische plek: goede ligging aan een belangrijke door-gaande weg, goed uitzicht op Grave en veel wind.In de Middeleeuwen bezaten de Heren van het Land van Ravenstein, waartoe Schaijk en Reek behoorden, in alle dorpen ‘het gemaal’. Dit bete-kende dat alle boeren in de hele omgeving ver-plicht waren hun graan te laten malen op een van de dwang- of banmolens van de Landheer. In de vijftiende eeuw stonden dergelijke molens al in Herpen en Uden, vanaf 1627 ook in Reek. Dat was de Hellemolen.

Bron van inkomstenVoor de Heren van Ravenstein betekende de molen een belangrijke bron van inkomsten. De molen draaide in de zeventiende eeuw op volle toeren en het dorp Reek kreeg aanzien. Boeren uit Schaijk moesten naar de Hellemolen om daar hun graan te laten malen. “Een feit dat de Reekenaren, zelfs vandaag nog, graag willen

Page 12: Informatiegids gemeente Landerd 2011

12

Page 13: Informatiegids gemeente Landerd 2011

13

Historie

benadrukken: ‘Ja, nu moeten we naar Schaijk, maar vroeger moesten jullie wel naar ons ko-men!’”, merkt Marij op.Tijdens de Franse tijd in de zeventiende eeuw diende de molen als baken voor de legers. Door-dat de molen op een heuvel stond met daarach-ter de bossen, had het leger niet alleen een goed uitzicht op Grave, maar was het tevens een rust, schuil- en oefenplaats. Waarschijnlijk is het ge-bied door deze geschiedenis nu nog steeds een militair oefenterrein.

De Witte molenOnduidelijk is waarom de Hellemolen ook de Witte molen is gaan heten. Men denkt dat het te maken heeft met het witkalken van de molen.” In de lente, als de molenaar het nog niet zo druk had met malen, verfde hij zijn molen met wit ontsmettingsmiddel tegen ongedierte. De molen werd dus wit”, legt de Reekse molenspecialiste uit.

De Onderneming - Schaijk

Johannes Dominicus Spanjers kocht in 1887 de molen aan de Bossestraat in Schaijk. Hij liet de bestaande molen, die uit 1828 dateerde, afbre-ken. Daarvoor in de plaats werd een nieuwe ste-nen bergmolen gebouwd. In 1888 nam Spanjers zijn molen in gebruik.Vroeger was het bouwen en exploiteren van een molen een hele onderneming, die veel financiële investeringen vergde. Daarom werd de molen ‘De Onderneming’ genoemd. Naast de molen werd eveneens het huis gebouwd waarin de bak-kerij en de winkel van Wim Spanjers gevestigd waren. Tussen 1888 en 1964 is de molen zes keer van eigenaar veranderd. De laatste mole-naar was ook een Spanjers, namelijk Jan Th. M. Spanjers. Hij maalde voor het laatst in 1956.In 1971 werd de molen door brand verwoest. De overblijfselen werden gekocht door de Vereni-

ging voor Wind en Zonne-Energie, die de intentie had de molen te restaureren. Het duurde echter tot 1981 eer aan de reparaties begonnen werd. Tien jaar later zag het bouwwerk er weer als een echte molen uit.

De Coppensmolen - Zeeland

Een andere molen met een lange geschiedenis is de Coppensmolen. De naam Coppens duikt op in de registers van eigenaars van de Coeve-ringse molen in de omgeving van Sint Oedenrode in 1654: Adriaen Janszoon Coppens. Deze Cop-pens is de voorouder van Nicolaas Coppens die zich, twee eeuwen later, in 1859, vestigt op de standaardmolen in Zeeland. Deze houten molen stortte echter in 1883 in door storm en bliksem. De onderdelen ervan werden hergebruikt om een nieuwe stenen beltmolen te bouwen. De stenen waren afkomstig van de stadsmuren van Grave. De zonen van Nicolaas, Petrus en Antonius, na-men de molen over. In 1950 werd de schoonzoon van Antonius de molenaar van de Coppensmo-len. Sjef de mulder, zoals hij bekend staat, ver-diende zijn brood nog twintig jaar met het malen van graan.

Als we over molens praten, gaat het al snel over het malen van graan voor meel. Maar dat de molen veel meer betekende voor de gemeen-schap dan alleen maar een plek waar je meel kunt halen, is voor velen onbekend. Zo vormde de molen een baken van herkenning. De molen was van veraf te zien en daarmee een gemak-kelijk herkenningspunt voor de wijde omgeving. De boeren buiten het dorp konden aan de wieken van de molen zien wat er in het centrum gaande was. De stand van de wieken verraadde name-lijk wanneer er een buurtgenoot overleden was, als er een kindje was geboren of als er feest was. Zo werden bij Koninklijke feesten bijvoorbeeld de wieken versierd met rood-wit-blauwe vlaggen en een kroon tussen de bovenste wieken. Daarnaast was de molen een plek waar boeren elkaar konden ontmoeten en praten. Terwijl de boeren moesten wachten op hun meel, werden de nieuwtjes uitgewisseld. Zoals toen al werd ge-

Page 14: Informatiegids gemeente Landerd 2011

14

Page 15: Informatiegids gemeente Landerd 2011

15

Historie

zegd: “De pastoor en de molenaar weten alles. Alleen bij de pastoor moet je biechten, bij de mo-lenaar niet.”

Wie is de molenaar?De molenaar had in vroegere tijden een mono-poliepositie. Boeren uit omliggende dorpen wa-ren vanwege het gemaal verplicht naar die of die molen te gaan. Dit veranderde echter toen de Fransen in 1794 het Land van Ravenstein bin-nenvielen. De Heren van dit land verloren hun rechten en de boeren konden voortaan vrij hun koren laten malen op de molen van hun keuze. Dit verklaart waarom er na 1800 meerdere mo-lens in de huidige gemeente Landerd gebouwd zijn. Hoewel de molenaar concurrenten kreeg, behield hij zijn status. Veel boeren en bakkers bleven immers van hem afhankelijk voor het malen van graan. Maar om zijn positie te behouden, was het belangrijk dat hij neutraal bleef. De mole-naar mocht zich niet mengen in politieke discus-sies of een openbare functie uitoefenen. Deze status heeft de molenaar weten te behou-den tot de jaren vijftig. Daarna ontstonden coö-peraties, zoals de Boerenbond. Boeren verenig-den zich en gingen gezamenlijk groot inkopen. Zakken meel werden vervangen door bulkwa-gens. Veevoer werd gestort in grote silo’s. Klein-schaligheid maakte plaats voor grootschaligheid. Het betekende de ondergang van de molenaar.Het molenaarsvak had behalve positieve kanten ook wel eens negatieve kanten. Het vak kon ge-vaarlijk zijn, zoals diverse verhalen uit die tijd bewijzen. Zo gaat het verhaal dat een jongen, die te nieuwsgierig was, te dicht bij de wieken kwam van de Hellemolen en door ‘een klap van de mo-len’ dodelijk getroffen werd. De molenaar van ’t Oventje bleef hangen aan de zakkenhaak om vervolgens als een meelzak van de balk gegooid te worden. En molenaar Cor Herkenrath ont-kwam ook net aan een ramp: “Tijdens een storm brak een van de wieken af. Precies op mijn slaap-

kamer. De hele kamer was verwoest. Gelukkig was ik er toen net niet.” In de loop der jaren hebben de molens hun bete-kenis voor de economie volledig verloren. Toch blijven we als Nederlander een zwak houden voor onze molens. Ons taalgebruik is doorspekt met uitdrukkingen die betrekking hebben op de molen. Denk maar aan: ‘Hij zit in de molen’; ‘De molen naar de wind keren’ of ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. En de ouderwetse molens hebben plaatsgemaakt voor windmolens. Gemeentes en stichtingen zetten zich in voor het behoud van dit stukje cultuurgoed. In Zeeland worden de molens financieel ondersteund van-uit de gemeente en onderhouden door enthou-siaste vrijwillige molenaars. Zij laten de molen ‘draaien voor de prins’ om het mechanisme van de molen soepel te houden. De Coppensmolen is volledig gerestaureerd en dient als toeristische bezienswaardigheid. Inmiddels leidt de zoon van Sjef de mulder, Cees van Dongen, groepen van alle leeftijden rond om de geschiedenis van de molens in ere te houden.De Hellemolen in Reek is in privéhanden en staat al jaren te koop. De Onderneming in Scha-ijk is in handen van Van de Wijngaard Project-ontwikkeling in Uden. De bestemming van de molen is nog onbekend. Mogelijk wordt het in de toekomst een woning.

Molenaar zijn is een vak apart. Of zoals Cees van Dongen uitlegt: “Je hebt molenaars die de molen kennen van haver tot gort en die alle technische en alle molenonderdelen bij naam kennen. Maar wat ze echt missen is het hart. Het gaat om de beleving, de trots om molenaar te mogen zijn.” En dat hart houdt onze molens in leven.

• De Coppensmolen; Kerkstraat 122, 5411 CM Zeeland; C. van Dongen, 0486-451533; Open: zaterdag 10-12 uur of op afspraak.

• De Dageraad; Oude Molenstraat 2, 5411 EJ Zeeland; C. Herkenrath, 0486-451357; open: maandag 14-17 uur of op afspraak.

• Sint Victor; Verbindingsweg 3, 5411 NP Zeeland; B. van der Ven, 0486-451395; open: op afspraak.

Page 16: Informatiegids gemeente Landerd 2011

16

Page 17: Informatiegids gemeente Landerd 2011

17

V

Gemeente & Politiek

Weet waar je moet zijnbij de gemeente

De gemeente wordt bestuurd door drie organen: de gemeenteraad, het college van Bur-gemeester en Wethouders en de burgemeester. Ze doen dat niet alleen. De ambtenaren met aan het hoofd de gemeentesecretaris zijn hen daarbij behulpzaam en verschillende commissies adviseren over het te volgen beleid. Om een weg te vinden in deze heksenke-tel de belangrijkste gegevens op een rij.

Vlak na de samenvoeging van Reek, Schaijk en Zeeland is besloten het gemeentehuis van Lan-derd in Zeeland te plaatsen. Alle afdelingen zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 12 uur geopend, met uitzondering van Bureau Burgerzaken, dat dinsdag pas om 10 uur open-gaat, maar later op die dag ook nog van 16.30 tot 19.30 uur open is. Buiten deze uren is bezoek enkel op afspraak mogelijk.

Het gemeentehuis is elke ochtend telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur. In de middag is het gemeentehuis bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17 uur, dinsdag van 13.30 tot 19.30 uur en vrijdag van 13.30 tot 16 uur.

BezoekadresGemeentehuis LanderdKerkstraat 395411 EA Zeeland

PostadresPostbus 355410 AA Zeeland

Telefoon: 0486-458111Fax: 0486-458222Internet: www.landerd.nlE-mail: [email protected]

RaadszaalMidden in Schaijk ligt naast de kerk en het kerkhof het voormalige gemeentehuis van het dorp. De Schaijkse architect Jan de Jong (1917-

2001) was verantwoordelijk voor het ontwerp in Bossche Schoolstijl. Het voormalige gemeente-huis wordt tegenwoordig gebruik als raadszaal. In deze zaal vinden de voorbereidende vergade-ringen en de raadsvergaderingen plaats. Daar-naast wordt de raadszaal ook gebruikt voor of-ficiële aangelegenheden, zoals het uitreiken van koninklijke onderscheidingen en het huldigen van de sportkampioenen.

De raadszaal (foto) is een gemeentelijk monu-ment en gevestigd aan de Pastoor van Winkel-straat 5.

Page 18: Informatiegids gemeente Landerd 2011

18

DCollege van burgemeester en wethoudersDe burgemeester en de wethouders vormen samen het dagelijks bestuur van de gemeente. Ze wor-den daarin bijgestaan door de gemeentesecretaris. Deze heeft echter geen stemrecht. Het college maakt voorstellen die aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het moet er ook voor zorgen dat de besluiten van de gemeenteraad worden uitgevoerd. Verder heeft het college van B & W een aantal bestuurstaken op grond van verschillende wetten.

Burgemeester Willy DoornAlgemene Zaken, Openbare orde en (integrale) Veiligheid, Personeelszaken en Informatie- en Automatiseringsbeleid.

Wethouder Peter Raaijmakers (DS97)Welzijn, Onderwijs en Sociale zaken.

Wethouder Harrie van Dongen (CDA)VROM (inclusief centrumplannen) en Economische zaken.

Wethouder Hetty Tindemans (PL)Openbare werken, Financiën, Handhaving, Duurzaamheid, Natuur- en landschapsbeleid, Monumenten, Toerisme en recreatie en Vervoer.

Gemeentesecretaris Jan LenssenDe gemeentesecretaris adviseert het college van B & W en de burgemeester en vertaalt politieke ambities in uitvoerbare plannen. Hij is de scha-kel tussen wat het bestuur wil en de ambtelijke organisatie kan.

Jan Lenssen, Hetty Tindemans, Peter Raaijmakers, Willy Doorn en Harrie van Dongen.

Page 19: Informatiegids gemeente Landerd 2011

19

D

Gemeente & Politiek

De gemeenteraad

De gemeenteraad is een groep van gekozen volksvertegenwoordigers binnen een gemeente. De raad controleert het gemeentebestuur (het college van burgemeester en wethouders). In Landerd bestaat de gemeenteraad uit vijftien personen. Voorzitter van de gemeenteraad is de burgemees-ter. In Landerd zijn vier partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad: de coalitiepartijen CDA (4 zetels), DS97 (3 zetels) en Progressief Landerd (4 zetels) en oppositiepartij RPP (4 zetels).

CDA

Fractievoorzitter: Sybren Reitsma Overige raadsleden: Christ Dirks, Piet Hein Jonkergouw en Piet Kremers

DS97

Fractievoorzitter: Benno Maathuis

Overige raadsleden: Marc Jeurissen en Cees Zwaans

Progressief Landerd

Fractievoorzitter: Roel van SchaijkOverige raadsleden: Moritz Böhmer, Mathieu de Klein en Jacques Pijnappels

RPP

Fractievoorzitter: Roland Werring

Overige raadsleden: Harold van den Broek, Niek

Egtberts en Manita van Gerwen

Page 20: Informatiegids gemeente Landerd 2011

20

Page 21: Informatiegids gemeente Landerd 2011

21

D

Gemeente & Politiek

Landerd in cijfers

De bewonersaantallen van een gemeente als Landerd zijn constant in beweging. Kinderen worden geboren, mensen vertrekken of overlijden en complete nieuwbouwwijken zoals Akkerwinde en Re-pelakker stromen vol. Dit heeft invloed op de samenstelling van de bevolking. De vergrijzing, en vooral ook ontgroening, is in Landerd al begonnen. Het aantal kinderen tot en met 12 jaar loopt flink achteruit, terwijl het aantal personen van 65 jaar en ouder in zeven jaar tijd met bijna vijf-honderd is toegenomen. Dat Landerd een krimpgemeente is, is uit deze cijfers nog niet op te maken. Het totaal aantal inwoners stijgt gestaag de afgelopen jaren.

Bevolking Aantal inwoners per 1 januariMannenVrouwen

Totaal

Waarvanpersonen 0 t/m 3 jaarpersonen 4 t/m 12 jaarpersonen 13 t/m 19 jaarpersonen 20 t/m 64 jaarpersonen 65 jaar en ouder

Per kernReekSchaijkZeeland

WoningenWoonruimtenWoonhuizenBijzondere gebouwenRecreatiewoningen

Totaal

OppervlakteOppervlakte in haLandBinnenwater

20057.5707.251

14.821

7401.8881.3578.9651.873

1.7047.0246.093

20067.5357.209

14.744

6691.9041.3308.9051.936

1.6886.8976.159

20077.5317.209

14.740

6521.8651.3308.9031.990

1.6796.8346.227

20087.5687.241

14.809

6071.8721.3378.9452.048

1.6756.9156.219

20097.5677.239

14.806

6061.8561.3238.8782.143

20107.6327.261

14.893

5851.8191.3398.8942.256

1.7136.8616.319

20117671

7.275

14.946

5631.7921.3928.8342.365

1.7096.8796.358

20055.177

344104

5.625

20065.248

344114

5.706

20075.301

353114

5.768

20085.301

353114

5.768

20095.461

353114

5.928

20105.535

353114

6.002

20115.605

353114

6.072

20117.030

38

Page 22: Informatiegids gemeente Landerd 2011

22

Page 23: Informatiegids gemeente Landerd 2011

23

H

Media

Het nieuws in Landerdis altijd in beweging

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in de gemeente Landerd. Zo zijn er de traditionele oude media als dag-, week- en maandbla-den. Voor het allerlaatste nieuws is het mogelijk een van de vele websites te bezoeken. Daarnaast is er ook nog een aantal tv- en radiozenders.

Het nieuws wordt tegenwoordig veelal via in-ternet gebracht. In de gemeente Landerd is er een aantal websites dat zich volledig op lokaal nieuws richt, zoals www.arenalokaal.nl en www.deomroeper.nl. Ook www.kliknieuws.nl en www.brabantsdagblad.nl bevatten regionaal nieuws, maar op die websites is het niet moge-lijk Landerd als regio te kiezen.

KrantenVoor degenen die het fijn vinden om door een krantje te bladeren verschijnen de nodige week-bladen in de brievenbus. Bladen met een Lan-derdse roots zijn Weekblad Arena (elke vrijdag) en De Omroeper (elke woensdag). Deze gra-tis huis-aan-huiskranten brengen het lokale nieuws. Naast deze lokaal geënte weekbladen kan men ook Regio Oss, Graafsche Courant, Udens Weekblad en De Sleutel regelmatig in de brievenbus vinden. Deze kranten zijn meer gericht op de grotere kernen rondom Landerd, zoals Grave, Oss en Uden.

Verder bestaan er nog abonnementskranten met het lokale nieuws. In Zeeland verschijnt Brabants Dagblad editie Uden/Veghel en in Schaijk en Reek is dat Brabants Dagblad editie Oss e.o. Dit dagblad valt zes keer per week op de deurmat. Andere lokale lectuur met abonne-mentsvorm zijn het parochieblad Nieuw Geluid voor Reek en Schaijk en het Zeelandse maand-blad Ut Rookelijzer. Sinds december vorig jaar verschijnt ook Arena Magazine in de regio. Een glossy met een lokale insteek op het gebied van onder andere mode, woontrends, autonieuws en

eten. Het tijdschrift bevat tevens human inte-rest-verhalen over Landerdse inwoners binnen en buiten de gemeentegrenzen.

OmroepenEr zijn diverse televisie- en radiozenders actief in de gemeente. Zo heb je de Landerdse Omroep Stichting (LOS). Deze door de gemeente gesub-sidieerde omroep brengt elk eerste weekend van de maand op zondag en maandag het program-ma Landerd in Beeld om 12, 18, 20 en 22 uur. Daarnaast zendt Landerd TV elke raadsverga-dering rechtstreeks uit. Kijk voor de program-mering op www.l-tv.nl. Op het moment dat er geen uitzending is draait kabelkrant O-TV met het laatste nieuws. De enige lokale radiozender is L-FM105, die uitzendt vanuit het Wapen van Reek. L-FM is zeven dagen per week, 24 uur per dag in de ether. Verder zijn er de regionale ra-diozenders Maasland FM uit Oss, Skyline RTV uit Uden en Omroep Brabant voor de hele pro-vincie. Laatstgenoemde beschikt ook over een regionale tv-zender.

TwitterNog sneller dan de lokale nieuwswebsites is het nieuwe medium Twitter. Bijna elke lokale uitge-ver heeft een account op Twitter. Om het laatste nieuws zo snel mogelijk te krijgen is het mogelijk de volgende accounts te volgen: @arenalokaal, @deOmroeper, @LanderdNL, @omroepbrabant, @bdossenomgeving of @bdudenveghel. Zo is het mogelijk overal het laatste nieuws te krijgen.

Page 24: Informatiegids gemeente Landerd 2011

24

Page 25: Informatiegids gemeente Landerd 2011

25

M

Geloof & Religie

Parochies zoekensamenwerking

Begin 2011 zijn de parochie van Reek en Schaijk, die beiden H. Antonius Abt heten, sa-mengegaan. De nieuwe parochie valt onder hoede van pastoor Harald Spiertz, die al en-kele jaren de roerganger in Schaijk is. De Zeelandse parochie werkt al lange tijd samen in een pastorale eenheid met Odiliapeel en Volkel.

Met ingang van dinsdag 1 maart zijn de paro-chies Reek en Schaijk samengegaan. De nieuwe parochie H. Antonius Abt heeft twee kerkloca-ties, in Reek en in Schaijk. Met de fusie hoopt het bestuur de betrokkenheid van het dalende aantal parochianen en vrijwilligers te verster-ken en de kennis van het kader te versterken.

De fusieplannen voor Reek en Schaijk waren er al in 2003. Het overlijden van pastoor Leo de Louw in december 2009 bracht de fusie in een stroomversnelling. De bisschop van ‘s-Herto-genbosch, Mgr. Hurkmans, benoemde Harald Spiertz -toen al pastoor van de parochie Scha-ijk- ook tot pastoor van Reek. Nu heeft de bis-schop Harald Spiertz benoemd tot pastoor van de nieuwe H. Antonius Abt parochie. Diaken Lamers is eveneens benoemd voor de nieuwe pa-rochie en zal waar nodig ook in Reek assisteren. Lamers houdt zich vooral bezig met de vormsel-voorbereidingen en jeugd en jongeren.

Eigen identiteitHoewel het de bedoeling is dat de kerken in Reek en Schaijk hun eigen identiteit zoveel mogelijk behouden, zal er op verschillende ge-bieden intensief samengewerkt worden. Naast de kerk in Schaijk blijft ook de kerk in Reek in gebruik. Hier wordt iedere zaterdagavond een viering gehouden. Tijdens en rond de christe-lijke feestdagen, zoals met Pasen en Kerstmis, wordt geprobeerd ook in Reek extra vieringen te bewerkstelligen. Daarnaast blijven in Reek uit-vaartmissen en speciale vieringen (huwelijken

en jubilea) mogelijk. Voor de voorbereiding op het vormsel en de eerste communie is een geza-menlijke werkgroep gevormd.

BestuurHet parochiebestuur bestaat uit pastoor Harald Spiertz (voorzitter), Gea van Poppelen (Reek, vice-voorzitter), Martin Spijkers (Schaijk, se-cretaris), Harry van der Heijden (Schaijk, pen-ningmeester), Bets Schotman, Bert van Iperen (beiden uit Schaijk) en Willy Buijsse (Reek).

Pastorale eenheidDe parochie H. Jacobus de Meerdere in Zeeland valt onder de pastorale eenheid Odiliapeel, Vol-kel en Zeeland. De drie aangesloten parochies werken veel samen. Zo is er één pastoraal team, één centraal secretariaat en één bestuur voor de drie parochies samen. Pastoor Theo van Osch draagt de formele eindverantwoordelijkheid voor deze pastorale eenheid, maar zijn activitei-ten liggen bijna geheel in de parochie St. Petrus in Uden. De in Zeeland woonachtige kapelaan Marcel Dorssers is sinds 1 juli 2006 officieel ka-pelaan van de pastorale eenheid. Daarvoor was hij reeds enige tijd werkzaam als diaken.

Meer informatie over de pastorale eenheid Odi-liapeel, Volkel en Zeeland en de mistijden in de parochies zijn te vinden op www.pe-ovz.info.

Page 26: Informatiegids gemeente Landerd 2011

26

Page 27: Informatiegids gemeente Landerd 2011

27

H

Bouwen & Wonen

Gemeente Landerdbouwt aan de toekomst

In de gemeente Landerd staat een groot aantal woningbouwprojecten op stapel. Daar-naast zijn er ambitieuze centrumplannen in ontwikkeling voor zowel Schaijk als Zee-land. De belangrijkste bouwplannen in Landerd op een rijtje.

Project Akkerwinde Schaijk:wonen in het groenHet project Akkerwinde in Schaijk heeft een landschappelijke ligging en wordt gekenmerkt door een open en groen karakter. Centraal in het plan ligt een groenstrook die zorgt voor rust en ruimte in het woongebied, dat toch slechts op korte afstand ligt van de kern van het dorp met alle dagelijkse voorzieningen.

Luxe tweekappersNaast twaalf rijwoningen - inmiddels allen ver-kocht - en negen nultreden-huurwoningen (in samenwerking met woningstichting Maasland) realiseert Van der Heijden Bouw en Ontwikke-

ling uit Schaijk in de eerste fase van plan Ak-kerwinde 22 ruime, compleet uitgeruste twee-onder-een-kapwoningen, waarvan acht in een extra luxe variant. Van beide typen tweekap-pers zijn er nog enkele te koop. De woningen hebben een vanafprijs van 289.000 euro vrij op naam en worden medio 2011 opgeleverd. Meer informatie: www.woneninakkerwinde.nl.

Energiezuinig en milieuvriendelijkDe woningen in de projecten De Voorburcht en Akkerwinde zijn niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling voorziet de woningen van een warmtepomp in plaats van een CV-ketel. “De warmtepomp gebruikt aardwarmte voor de vloerverwarming en de warmwatervoorziening

Artist impression van de tweekappers aan de noordrand van het project Akkerwinde.

Page 28: Informatiegids gemeente Landerd 2011

28

aannemingsbedrijf b.v.

• utiliteitsbouw

• overheid

• zorg

• retail

• onderwijs

• woningbouw

• recreatie

• renovatie / onderhoud / verbouw

• geluidsisolatie

bouwen aan kwaliteitzeeland, tel 0486-451608www.cornelissenbouw.nl

Bert LindersSchaijksestraat 5 Reek

06 10 66 43 [email protected]

www.linderstechniekservice.nl

Klussenbedrijf voor onder andere:

ElectrotechniekRiooltechniek

Rioolontstopping (24-uurs service)Kabellastechniek

Montagewerkzaamheden

S R

B

Tankstation Slijp- en Reparatiebedrijf

Kerkstraat 117, 5411 CK ZeelandT: 0486-452115 F: 0486-451598E: [email protected]: www.tonnywillemsen.nl

Uniek in deze regio: Hondenwasserette

Slijpen van gereedschappenVerkoop en reparatie van bos- en tuinbouwmachines

Page 29: Informatiegids gemeente Landerd 2011

29

B

Bouwen & Wonen

van de woning. Er is daardoor geen aardgas meer nodig”, legt manager projectontwikkeling Jeroen van Beuningen uit.

WarmtepompDe warmtepomp levert een constante aanvoer van warm tapwater en is bovendien extra mi-lieuvriendelijk. Van Beuningen: “De warm-tepomp reduceert de uitstoot van CO2 tot wel vijfenveertig procent. In vergelijking met een traditionele HR-ketel kan de energiebesparing oplopen tot liefst veertig procent. Een warmte-pomp kan daarnaast ook koelen. Met de warm-tepomp verwarm je dus het huis in de winter en koel je het huis in de zomer.”De onderhoudskosten van een warmtepomp zijn vergelijkbaar met die van een CV-ketel (zelfs iets lager). Het is mogelijk om hiervoor een on-derhoudscontract af te sluiten zodat men niet voor verrassingen komt te staan.

Wonen naar wens inplan Repelakker ZeelandBouwgroep Hendriks Coppelmans realiseert in de nieuwe wijk Repelakker in Zeeland een grote variëteit aan vrije sectorwoningen. Tweekap-pers in veel verschillende typen en prijzen, elk in kleine aantallen. Hiermee komt het Udens-Eindhovense bedrijf tegemoet aan de woonwen-sen die in Zeeland leven. De woningen zijn ont-worpen samen met de toekomstige bewoners, volgens het principe Wonen-naar-wens. Het re-sultaat is 32 twee-onder-eenkapwoningen in vijf typen, elk met een eigen architectonische signa-tuur. De verkoop van de woningen in het project loopt en de eerste bouwwerkzaamheden gingen onlangs van start.

De tweekappers liggen in het verkeersluwe ge-deelte, aan de rand van de nieuwe wijk, gren-zend aan water en weilanden. De woningont-werpen zijn heel divers, maar toch duidelijk ’familie’ van elkaar. Architect Marco Rose ver-taalde de wensen van de kandidaat-kopers in een dorpse architectuur met eigentijdse elemen-ten. “Kenmerkend voor alle woningen zijn de

Artist impression van de tweekappers in plan Repelakker Zeeland.

Page 30: Informatiegids gemeente Landerd 2011

30

D

schuine kap, baksteengevels, de traditionele ko-zijnkleuren en het gebruik van materialen zoals gebakken dakpannen en hardhouten kozijnen.”

Eigen identiteitElk woningtype heeft zijn eigen kenmerken, geeft Loes Boley, manager communicatie & pr van Hendriks-Coppelmans, aan. “Zo is er een heel betaalbaar type dat met de bewoners mee kan groeien, een woning die extra energiezuinig is en een woning met statige bovendakse gevels en opvallende raampartijen voor optimaal zicht op water en groen. Ook is er een tweekapper die bestaat uit twee verschillend vormgegeven wo-ningen voor een maximale eigen identiteit. Ook zit er veel variatie in de perceelsgroottes. Er valt dus heel wat te kiezen op Repelakker.” De vrij-op-naamprijzen van de woningen varië-ren van 234.500 tot 312.500 euro. Voor meer informatie: www.repelakker.nl.

Duurzaam en energiezuinigAlle woningen op Repelakker voldoen aan de duurzaamheidseisen uit het regionaal conve-nant duurzaam bouwen Noordoost-Brabant. De woningen zijn daardoor niet alleen heel energie-zuinig, maar hebben ook een zeer aangenaam binnenklimaat. Eén van de vijf twee-onder-kaptypes presteert extra goed op het gebied van duurzaamheid. Dit woningtype ‘Groenst!’ legt de lat extra hoog en is onder meer uitgerust met vloerverwarming op de begane grond, bui-tenzonwering (screens) op de zongeörienteerde

gevels, een zonneboiler voor warmwatervoor-ziening en kozijnen met FSC-keurmerk. Deze woning is bijna drie keer beter geïsoleerd dan volgens de bouwregelgeving voor nieuwbouwwo-ningen noodzakelijk is.

Zeven seniorenappartementenin Runstraat SchaijkDe gemeente Landerd gaf onlangs groen licht voor het plan van Raoul van den Bosch om ze-ven seniorenappartementen te bouwen op de hoek Runstraat-Netjeshof in het centrum van Schaijk. De koopwoningen met daaronder een commerciële ruimte worden gerealiseerd op de locatie waar nu nog het voormalige warenhuis Van Schaijk staat.

Raoul van den Bosch is verheugd over de steun van de gemeente voor het nieuwbouwproject. “We kunnen nu verder aan de slag. Dit is de perfecte locatie voor senioren, nabij zorgcen-trum De Wijers en het ouderensteunpunt in De Regenboog. Daarnaast is het ook een leven-dige plek met veel aanloop. De bewoners kijken straks uit op de openbare speelplaats van De Regenboog, waar ook hun eigen kleinkinderen lekker kunnen spelen.”

Wonen-naar-wensDe woningen in het plan Repelakker zijn ont-wikkeld volgens het Wonen-naar-wens-prin-cipe. Toekomstige kopers zijn actief betrok-ken bij de ontwikkeling van het bouwplan en de vormgeving van hun nieuwe woning. Hoe-wel het wonen-naar-wens-proces inmiddels grotendeels is doorlopen, kunnen ook nieuwe kopers nog volop profiteren van deze aanpak. Zij komen terecht in een woonomgeving die heel gevarieerd is en hebben veel keuzevrij-heid als het gaat om woningindeling, uitbrei-dingsmogelijkheden, installaties en allerlei andere zaken die een woning persoonlijk ma-ken.

De seniorenappartementen wordengerealiseerd op de locatie waar nu nog het voormalige warenhuis Van Schaijk staat.

Page 31: Informatiegids gemeente Landerd 2011

31

O

Bouwen & Wonen

Bewoners krijgen inspraakHet nieuwe complex krijgt twee lagen met seni-orenwoningen en een eigen inpandige parkeer-garage. De appartementen, in oppervlakte va-riërend van 80 tot 155 vierkante meter, hebben een vanafprijs van 205.000 euro vrij op naam. Toekomstige bewoners krijgen veel inspraak in het ontwerp van de woningen, geeft Van den Bosch aan. “We bouwen zoveel mogelijk naar wens. Zo kunnen kopers in overleg met de ar-chitect onder meer de indeling van de verschil-lende kamers bepalen, maar bijvoorbeeld ook de grootte van het balkon.”Welke winkel zich in de commerciële ruimte onder het appartementengebouw vestigt, is nog niet bekend. Wellicht neemt Van den Bosch er zelf intrek met zijn kantoor.

Raoul van den Bosch hoopt ‘wanneer alles meezit’ in het voorjaar van 2012 te kunnen starten met de bouw van het seniorencomplex. Voor meer in-formatie over de nieuwe woningen: 0486-476306.

Nieuw woonzorgcomplex Vierhoven in Schaijk Op de Rabobank-locatie aan de Runstraat in Schaijk worden in het nieuwe complex ‘Vierho-ven’ vier groepsappartementen voor demente-renden en vier huurappartementen voor senio-ren gerealiseerd. “Er komen in Landerd veel mogelijkheden bij op het gebied van wonen, zorg en welzijn”, zegt wethouder welzijn Peter Raaijmakers. “Alles is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis en zelfstandig kunnen blijven wonen. Met de komst van het complex Vierhoven op de Rabo-bank-locatie hoeven mensen uit Schaijk die be-hoefte hebben aan intensieve zorg straks ook niet meer noodgedwongen vanuit hun eigen dorp te verhuizen naar bijvoorbeeld Zeeland.”

Mooiland Maasland realiseert in het voorma-lige Rabobank-pand aan de Runstraat in sa-menwerking met de gemeente en BrabantZorg vier groepsappartementen voor in totaal dertig dementerende ouderen en vier huurapparte-menten voor senioren. “De bouwvergunning is inmiddels aangevraagd”, zegt Mooiland Maas-land-directeur Mirjam Kräwinkel. “We hopen medio april te kunnen starten met de bouw. Naar verwachting is het complex eind 2011 klaar.”

Toewijzing woningenDe woningstichting gaat nog overleggen met BrabantZorg wie in aanmerking komt voor een woning in Vierhoven en welke volgorde wordt gehanteerd. “Maar het ligt natuurlijk voor de hand dat woningen waar zorg wordt geleverd, worden toegewezen aan mensen die deze het hardst nodig hebben en niet aan degenen die het langst op de wachtlijst staan”, geeft Kräwinkel aan. De aankomende bouwactiviteiten betreffen met name de binnenkant van het woonzorgcom-plex. Mirjam Kräwinkel: “Een kleine aanpas-sing wordt gedaan aan de buitenkant van het pand, mede om tegemoet te komen aan de wen-

Het Vierhoven-complex komt op deRabobank-locatie in Schaijk.

Page 32: Informatiegids gemeente Landerd 2011

32

voorheen VANUDEN’SAANNEMINGSBEDRIJFZEELANDB.V. en BOUWBEDRIJFROVERSUDENB.V.

T0486-451857www.bouwcombinatieuden.nl

Ruimtelijke ontwikkeling - Informatie management

Zandstraat 11 5374 NA Schaijkt : 04 86 46 26 80e: [email protected]

Realher Bouwontwikkelt & realiseert

Realher Bouw bestaat sinds 1992 en beweegt zich op het vlak van ontwikkeling, bouw, verbouw en onderhoud van vrijstaande woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen.

Opdrachtgevers zijn particulieren, bedrijven en de overheid. De ondernemingen in de Realher Groep, gevestigd op bedrijventerrein Voederheil in Zeeland, kunnen bogen op ruim 80 jaar ervaring. Bovendien is Realher ook actief in projectontwikkeling. De Realher Groep voert projecten projecten uit in heel Nederland.

ThemavloerPastoor van Winkelstraat 55a4374 BH Schaijk 0486-769009www.themavloer.nl [email protected]

Page 33: Informatiegids gemeente Landerd 2011

33

D

men met de bouw van de brede school in Zee-land, maar we hopen daar zo snel mogelijk mee te kunnen beginnen.”

Renovatie Dijkstaete in Schaijk in volle gangDe renovatie van Dijkstaete, een voormalige verpleegsterflat van zorglocatie Nieuwe Hoeven in Schaijk, is in volle gang. Dit bijgebouw van Nieuwe Hoeven aan de Dokter Langendijklaan wordt geschikt gemaakt voor kleinschalig wo-nen. De renovatie is naar verwachting in de zo-mer van 2011 gereed.In Dijkstaete wonen na de renovatie drie groe-pen van maximaal acht cliënten van Brabant-Zorg. Deze cliënten wonen op dit moment al in Nieuwe Hoeven. De nieuwe woonsituatie in Dijkstaete biedt de cliënten meer kwaliteit van leven. Bijkomend voordeel is dat er ruimte ont-staat in Nieuwe Hoeven, waardoor ook de bewo-ners daar er op vooruit gaan. Gebruikers van dagopvang Ons Stekkie, onder-deel van Dijkstaete, zijn begin januari tijdelijk verhuisd naar de Sint Jozefschool in Berghem.

Z

sen van de omwonenden.” De komst van het Vierhoven-complex is niet de enige verandering op het gebied van wonen en zorg in Schaijk. Zo worden ook de welzijns- en zorgfaciliteiten in De Wijers uitgebreid, waar-door het zorgcentrum steeds meer de functie van steunpunt krijgt.

Compostella uitgebreid met zorggeschikte appartementenZorgcentrum Compostella in Zeeland wordt in de toekomst uitgebreid met een groot aantal zorggeschikte appartementen. Peter Verkuylen van BrabantZorg: “Er komt daar een verpleeg-huisfunctie voor zestien personen en daarnaast breiden we het complex uit met 24 zorggeschik-te appartementen.” Wanneer de bouw van deze zorgappartementen kan starten is nog onduidelijk, geeft wethouder Harrie van Dongen aan. “Dit hangt wellicht sa-

Bouwen & Wonen

Page 34: Informatiegids gemeente Landerd 2011

34

De Maashorst, gelegen in de gemeenten Landerd, Bernheze, Oss en Uden, is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Het gebied telt ruim 3.500 hectare aan veelzijdige natuurpracht. Variërend van heidevelden, naald- en loofbossen tot kabbelende beekjes en wijstgronden.

Page 35: Informatiegids gemeente Landerd 2011

35

Page 36: Informatiegids gemeente Landerd 2011

36

D

Ondernemers in De Maashorst bundelen krachten in platformOnder grote belangstelling presenteerde het Platform Maashorst Betrokken Onderne-men begin dit jaar in Uden haar plannen tijdens ‘De Maashorst Draait Door’. In opdracht van stuurgroep De Maashorst en in samenwerking met het Platform Toerisme Landerd is dit project in juni 2010 opgestart.

De startbijeenkomst in Uden was opgezet in de lijn van het populaire tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Onder de noemer ‘De Maashorst Draait Door’ ontvingen Jan van As en Mark van de Veerdonk verschillende gasten aan tafel. On-der anderen Theo Meijer, oud-Tweede Kamerlid en nu voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Streekfonds de Maashorst, en Guido Derks, directie ecologie van de provincie, scho-ven aan. Zij spraken over wat onmisbaar is voor een goede samenwerking en welke mogelijk-heden er zijn voor ondernemers in Provinciaal Landschap De Maashorst. “Vertrouwen”, was één van de sleutelwoorden. Femke Arts van de Kamer van Koophandel gaf een nieuwe uitleg aan de 3 P’s: Passie, Pionieren en Partnerschap.

LidmaatschapEnkele ondernemers sloten zich tijdens de start-bijeenkomst direct aan bij het Maashorstplat-form. Zij zien de meerwaarde van regionale sa-

menwerking en het bundelen van de krachten. Bij het lidmaatschap ontvangen ondernemers onder andere een Maashorst-vlag, waarmee zij hun trots en betrokkenheid bij de Maashorst-regio uitdragen en tevens voor een herkenbare uitstraling zorgen. Daarnaast krijgen zij korting op de cursus van IVN en kunnen zij ook hun gasten nauwer bij de Maashorst betrekken door middel van het nieu-we concept ‘Vrienden van De Maashorst’.

Voor meer informatie en het aanmelden bij het Platform Maashorst Betrokken Ondernemen kunnen ondernemers kijken op de website www.demaashorst.nl/dmdd.

Het Platform Maashorst BetrokkenOndernemen presenteert haar plannen

tijdens ‘De Maashorst Draait Door’.

Page 37: Informatiegids gemeente Landerd 2011

37

D

Natuur & Recreatie

Grote plannen voor toeristisch Landerd

De projectgroep Verfraaiing Dorpskernen Landerd presenteerde onlangs een groot aan-tal plannen die de gemeente aantrekkelijker moet maken voor toeristen. De gemeen-telijke mascotte Docus de Das speelt een belangrijke rol bij het toeristisch op de kaart zetten van Landerd.

Docus de Das wordt afgebeeld op de welkomst-borden langs de invalswegen van de gemeente, krijgt een eigen standbeeld op de rotonde in Reek en er wordt gewerkt aan de aanleg van een Docus de Das-avonturenpad.De projectgroep heeft ook nog andere ideeën om Landerd interessanter te maken voor toeristen. Volgens de gemeentelijke coördinator Recre-atie & Toerisme Ferdi Das wordt het wandel-routenetwerk aangepast en komt er een nieuwe wandelkaart. “Verder is aan de Regio-VVV op-dracht verleend de centrumroutes van het fiets-routenetwerk aan te passen en zijn er met de C1000 en Regio-VVV afspraken gemaakt over het oprichten van een VVV-agentschap in Zee-land.”

Liberation RouteAndere plannen die het toerisme in Landerd moeten bevorderen zijn het plaatsen van een tweede ‘luisterkei’ op de Liberation Route die door de gemeente voert. De bevrijdingsroute, die verwijst naar de operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog, wordt met de luisterkei-en interactief beleefbaar gemaakt. Het Lan-derdse college besloot onlangs de kosten van één luisterkei voor haar rekening te nemen. Deze wordt waarschijnlijk geplaatst op de locatie van het voormalige café De Kleine Elft op de hoek Corridorweg-Rijksweg in Reek. De projectgroep Verfraaiing Dorpskernen is op zoek naar budget voor de plaatsing van een tweede luisterkei in Zeeland, vanwege de aanwezigheid aldaar van twee graven van neergeschoten piloten.

Twee andere speerpunten van de projectgroep zijn het verder opwaarderen van natuurgebied De Maashorst en het nieuw leven inblazen van het ‘Duits Lijntje’. De voormalige spoorlijn tus-sen Boxtel en het Duitse Wesel moet op drie vlakken worden ontwikkeld: op het gebied van natuur, cultuurhistorisch en toeristisch-recre-atief. Deelnemende partners in dit project zijn de Duitse regio’s Kleve en Wesel, de Noord-Limburgse gemeente Gennep, de provincie Bra-bant en acht Brabantse gemeenten, waaronder Landerd. Ferdi Das: “Er wordt onder andere gewerkt aan een fietsbelevingskaart en infor-matiepanelen en er is een website ontwikkeld, www.duitslijntje.eu. Vanuit Veghel is vorig jaar een busexcursie opgezet en dit jaar willen we in deze excursie ook Landerd meenemen.”

Het wandelroutenetwerkin Landerd wordt aangepast.

Ondernemers in De Maashorst bundelen krachten in platform

Page 38: Informatiegids gemeente Landerd 2011

38

Page 39: Informatiegids gemeente Landerd 2011

39

D

Natuur & Recreatie

De Maashorst: gevarieerd natuur- en cultuurlandschap

Natuurgebied De Maashorst biedt een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurland-schap. Het verrassende groene hart van Brabant trakteert bezoekers op prachtige bos-sen en heidevelden, indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kron-kelbeekjes. Een grote afwisseling in flora en fauna.

De Maashorst ontstond toen de rivier de Maas hier tijdens de laatste ijstijd stroomde. Toen was het nog een breed meanderende rivier, die grof, grindrijk zand achterliet in haar stroomgebied. Wandelend door natuurgebied De Maashorst, zien we nog altijd veel van de stenen die de ri-vier heeft afgezet. Maar hoe kan de Maas dan verdwenen zijn? Dit komt doordat er meer dan honderdduizend jaar geleden breuken in de aardkorst ontstonden. Sommige delen van de aardkorst werden daar-bij omhoog geduwd. Deze hoger gelegen delen zijn nog altijd duidelijk in het landschap terug te vinden. We noemen dit een horst. Het lager gelegen gebied dat er naast ligt, noemen we een slenk. Natuurgebied De Maashorst ligt op zo’n langgerekte breuk, waar de aardkorst met ruim vier meter verschil omhoog gedrukt is. Het hoogteverschil is nauwelijks te zien, maar de breuk is nog wel te herkennen aan de bedekking van de aardkost. Op de horsten zien we grind en soms zelfs grote keien. De slenken zijn volgesto-ven met fijn dekzand. Door de verschuiving van de ondergrond loopt het grondwater moeilijk weg bij een breuk. Het water wordt daardoor bij de horst omhoog gestuwd. Zo komt het dat in De Maashorst de hoger gelegen gronden natter kunnen zijn dan de lager gelegen delen. We noemen dit de wijst-gronden. De afwisseling in flora en fauna creëert steeds weer nieuwe, verrassende belevingswerelden. Heidevelden en grazige weiden, naaldbos en loofbos wisselen elkaar af, terwijl hoogtever-schillen en open vlakten het landschap span-

nend en uitdagend maken. In natuurgebied De Maashorst komen natte en droge gronden vlak naast elkaar voor. Kabbelende beekjes trekken een sprankelend spoor door de wijstgronden. Het roestbruine kwelwater vindt er zijn weg door de breukvlakken in de bodem. De waterpartijen en beekjes geven het gebied een temperament dat ver teruggrijpt in de historie.

Oerkarakter Het samenspel van landbouwgronden en vrije natuur laat zien dat menselijke aanwezigheid geen afbreuk doet aan het oorspronkelijke van het gebied. Al eeuwenlang vinden er agrarische activiteiten plaats met respect voor de natuur. Ook de hedendaagse agrariërs nemen hun ver-antwoordelijkheid in het natuurbeheer. Waar mogelijk wordt de natuurkern van het gebied

Fraai bloeiende heide op De Maashorst.

Page 40: Informatiegids gemeente Landerd 2011

40

HegeraatLeidekkersbedrijf

Zandstraat 24a - SCHAIJKTelefoon 0486 462038

Lipizzaner Ladan

Domineeshoef 4a

5374 NK Schaijk

T: 0486 - 463468

C1000 Eijsermans

Kerkstraat 47 Zeeland

Telefoon (0486) 458830

Page 41: Informatiegids gemeente Landerd 2011

41

Natuur & Recreatie

hersteld, verandert grasland in natuurbos of kruidenland en krijgt een productiebos zijn oerkarakter weer terug. Soms betekent vooruit-gang dat de tijd duizenden jaren wordt terug-gezet.

Natuurgebied De Maashorst is een gebied in ontwikkeling. Verschillende organisaties, ver-enigd in Stuurgroep De Maashorst, hebben de handen ineengeslagen om het gebied in zijn oor-spronkelijke staat te herstellen. De natuur zelf wijst daarin de weg. Om weggetrokken diersoor-ten weer een leefomgeving te geven, moet het gebied immers voldoen aan hún eisen. De na-tuur bepaalt, de mens is er slechts te gast. Een groot aantal organisaties levert een bijdrage aan de ambitieuze projecten die op stapel staan. Met subsidies vanuit de EU, het rijk en de pro-vincie en bijdragen van lokale overheden zijn vele projecten opgestart.

Stuurgroep De Maashorst heeft ook een scherp oog voor de plattelandseconomie in het gebied. De buitenste schillen, waar het natuurgebied overgaat in een aantrekkelijk cultuurlandschap, lenen zich bij uitstek voor recreatieondernemers en hun gasten. Juist in de buitenste regionen zijn campings, bungalowparken, restaurants, hotels en recreatiemogelijkheden te vinden. Steeds meer agrarische bedrijven kiezen er bo-vendien voor ook recreatieve diensten te bieden. De agrarische sector verbreedt zich. Zorgboer-derijen zien het licht. Toeristen en recreanten kamperen bij de boer of proeven streekeigen producten. Natuurgebied De Maashorst is de leef- en werk-omgeving van veel agrariërs. Ook zij hebben hun hart verpand aan alle natuurpracht die hier voor het oprapen ligt. Agrarische ondernemers werken dan ook hand in hand met de natuur. In 2002 verenigden ondernemers en bewoners in het gebied van De Maashorst zich in Agrarische

Natuurvereniging De Maashorstboeren. Doel van de vereniging is om zelf actief een bijdrage te leveren aan de toekomst van De Maashorst, met een juiste balans tussen mens, natuur en economische belangen als leidraad. Inmiddels heeft deze vereniging vele activi-teiten opgestart. Zo kan men wandelen over boerenland, zijn gasten welkom op vele boer-derijcampings en kunnen belangstellenden ken-nismaken met het boerderijleven dankzij de rondleidingen in de stal. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: koeien melken, eieren rapen, asperges steken, aardbeien plukken of kijken hoe de varkens een modderbad nemen. Veel ondernemers verkopen tevens verse en streek-eigen producten.

Natuurgebied De Maashorst leent zich uitste-kend voor korte of lange fietstochten. Er is een uitgebreid fietsenknooppunten systeem van de VVV. Daarnaast biedt De Maashorst vele wan-delroutes. Sinds 2006 kan men ook wandelen over boerenland en op het erf pauzeren voor het proeven van een glaasje verse koeienmelk.Ook het edele ros voelt zich in De Maashorst he-lemaal thuis. De ruiterpaden van sluiten aan op het euregio-ruiterpadennet. Natuurcentrum Slabroek is gevestigd in een historische boerderij, middenin natuurgebied De Maashorst. Het centrum organiseert het hele jaar door allerlei natuuractiviteiten voor jong en oud. Op de website www.slabroek.nl staat een overzicht van de maandelijkse activiteiten.

Page 42: Informatiegids gemeente Landerd 2011

42

I

Succesvolle oogst voor MaashorstboerenREGIO - De subsidieregeling voor aanleg en onderhoud van natuur- en landschapsele-menten blijkt een succes in Noordoost-Brabant. Agrarische Natuurvereniging (ANV) Maashorstboeren zette tussen 2007 en 2010 ruim 950.000 euro om in agrarisch natuurbe-heer. Veldcoördinator van De Maashorstboeren, Egbert van Hout, is enorm te spreken over het enthousiasme van de boeren. “Veel bestaande poelen en hagen kregen een be-taalde onderhoudsbeurt. Ook winnen nieuwe poelen, struweelhagen en hoogstamfruit-bomen steeds meer terrein in het landschap van de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Samen met gemeenten, waterschap en provincie werken we hard aan een ver-volg op de regeling.”

In de periode van 2007 tot en met 2010 is het subsidiebedrag van het Groenblauw stimule-ringskader gebruikt voor de aanleg van onder meer 10,71 hectare houtwal, 8.280 meter heg, 1.024 landschaps- en knotbomen, 22 poelen, 220 hoogstamfruitbomen en 1,5 kilometer akkerran-den. Een groot gedeelte hiervan is nieuw aan-gelegd. Voor de overige, reeds bestaande land-schapselementen ontvangen de eigenaren een vergoeding voor beheer en onderhoud.

Maashorst als eersteSinds eind 2007 kunnen grondeigenaren in het buitengebied de veldcoördinator van hun Agra-rische Natuurvereniging inschakelen voor sti-mulering van natuurbeheer en ontwikkeling. Het gebied Land van Cuijk is samen met De Maashorst de eerste regio waar het Groenblauw stimuleringskader van start ging. Dit stimule-ringskader biedt tal van subsidiemogelijkheden voor onderhoud en aanleg van natuurelementen op boerenland. Egbert van Hout: “Gemeenten, provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas dragen zorg voor natuur, landschap en re-creatie. Daarom financieren ze dit gezamenlijk en zorgen ze voor een goede begeleiding.”

Het uitgangspunt voor het Groenblauw stimu-leringskader is dat aanvragers aanspraak ma-ken op reële vergoedingen. “Alle vergoedingen zijn gebaseerd op de Catalogus Groenblauwe diensten”, zegt Van Hout. “Dat wil zeggen dat vergoedingen voor aanleg en onderhoud van na-tuur- en landschapselementen marktconform zijn. Ook het niet kunnen telen van landbouw-

gewassen wordt vergoed, evenals de waardeda-ling voor de ondergrond van vaste elementen als poelen, bosjes en heggen.”

Het Groenblauw stimuleringskader biedt di-verse aantrekkelijke pakketten per gebied. De vergoeding voor onderhoud en inkomstender-ving loopt zes jaar en geldt alleen in de door de gemeenten aangewezen gebieden. De regeling is opengesteld tot en met 2010, waarbij ook in 2011 de nog niet uitgeputte budgetten kunnen worden aangesproken. Er is veel vraag naar fi-nanciering van landschapselementen. Daarom werkt de provincie hard samen met de gebied-partijen aan een vervolg van de succesvolle re-geling.

Enkele Maashorstboerenaan het werk op het land.

Page 43: Informatiegids gemeente Landerd 2011

43

R

Natuur & Recreatie

Maashorst maakt zich op voor terugkeer grauwe klauwier

In natuurgebied De Maashorst zijn onlangs verschillende werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de grauwe klauwier. Deze zeldzame vogel is tijdens de Streekfair van september 2009 door het publiek gekozen als natuurambassadeur van De Maashorst. De werkzaamheden vonden plaats in het begrazingsgebied nabij de Udensedreef en de Weversweg.

Ruim een halve eeuw geleden kwam de klauwier veelvuldig in Nederland voor, maar daar zijn er niet meer veel van over. Ook in De Maashorst werd de klauwier tot twintig jaar geleden regel-matig gezien. Wat een klauwier nodig heeft zijn open gebieden met stekelhoudende struiken, liefst op een zandige grond. Hier vindt de klau-wier zijn dagelijkse menu, bestaande uit grote insecten zoals meikevers, bijen en hommels met daarnaast kleine ongewervelden en zoogdiertjes zoals muisjes, hagedissen en salamanders. De doornen en takjes van het struikgewas gebruikt de klauwier om een voorraad aan te leggen. De gevangen prooi wordt hier - luguber genoeg vaak levend en wel - op gespiest.

In het terrein zijn bosranden gedund en geslo-ten houtwallen opengemaakt. Pleksgewijs is de bodem verschraald, zijn greppels en sloten opgevuld of verondiept en sloten voorzien van natuurvriendelijke oevers. Daarnaast zijn door-nige struiken zoals meidoorn en braam geplant.

Alle werkzaamheden samen zorgen voor meer variatie in het terrein (meer bloeiende kruiden, een grotere insectenrijkdom, meer nestgelegen-heid), waardoor het gebied weer geschikt wordt voor de grauwe klauwier en vele andere dieren.

De grauwe klauwier. (foto: John Hermans)

Page 44: Informatiegids gemeente Landerd 2011

44

Page 45: Informatiegids gemeente Landerd 2011

45

‘M

Jeugd & Jongeren

Elke kern biedt jongerenvolop vertier en vermaak

Landerd telt een kleine vierduizend kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 19 jaar. Het zijn kinderen die elkaar niet alleen treffen op school, maar ook op de sport-club of bij een jeugdvereniging. Landerd kent een aantal stichtingen die zich volledig inzetten voor de jeugd. Zo heb je Jong Nederland Reek, Stichting Jeugdvakantiewerk, Scouting Schaijk en SJB Zeeland.

“Met kinderen leuke activiteiten doen, van klein tot groot, dat is ontzettend leuk”, zegt Wim van Haren. Wim, die in 2009 een Koninklijke onder-scheiding krijgt voor zijn 40-jarig vrijwilligers-werk bij Jong Nederland in Reek, weet waar-over hij praat. Op zijn zesde wordt hij lid van de jeugd, op zijn achttiende gaat hij verder als leider. “Ik vind het nog steeds leuk. Het is mooi te zien hoe de kinderen opgroeien. Je bouwt een vertrouwensband met ze op”, stelt Wim. De kinderen bij Jong Nederland worden over vijf leeftijdsgroepen (5 tot en met 16 jaar) verdeeld. Elk groep telt ongeveer zeventien leden en staat onder de verantwoordelijkheid van een leiding en hulpleiding.

Ontspannen sfeerWim vertelt dat het doel van Jong Nederland is om kinderen in een ontspannen sfeer dingen te leren. Het ontwikkelen van de creativiteit, leren omgaan met elkaar, het verleggen van eigen grenzen en het zelfstandiger worden vormen een aantal peilers. Wim: “We doen aan sport en spel, zoals het oude zakdoekje leggen, maar ook nieuwe spelletjes als Weerwolven. Daarnaast is er aandacht voor creativiteit, vaak in het kader van een feest als Halloween, Carnaval of Pasen.

Ook worden er veel buitenactiviteiten georga-niseerd zoals het spokenspel in de bossen. Jong Nederland verzorgt tevens de kerstboomver-branding, de oliebollenactie, de avonddriedaag-se en collecteert voor Jantje Beton.

Hoogtepunt van het jaar is toch wel het kamp. De jongste leden mogen een weekend weg, de oudste gaan vijf dagen van huis. “Op kamp gaan is erg leuk. Vaak hebben we leuke thema’s. We doen een spooktocht, je bent samen met je vrien-den”, vult Emiel van Haren zijn vader aan. “Iedereen mag overal aan meedoen, of je nou een beperking hebt, op de Kreek’l, de Vlinder of de middelbare school zit, het maakt niet uit, ieder-een is welkom en hoort er gewoon bij”, conclu-deert Wim.

Kijk voor meer informatie over de Reekse stich-ting op www.jongnederlandreek.nl.

Jong Nederland Reek viert in 2009haar vijftigjarig bestaan.

Page 46: Informatiegids gemeente Landerd 2011

46

Scouting SchaijkIn Schaijk is het de Scouting die de jeugd spel, spanning en plezier aanbiedt. Het doel is twee-ledig. “Natuurlijk willen we de kinderen plezier bieden tijdens hun vrije tijd, maar we proberen ze ook te leren hun eigen grenzen te verleggen en wat verantwoordelijkheid is”, legt voorzitter Mathieu de Klein uit. “Daarnaast is het belang-rijk dat ze leren samen iets te doen.” Scouting Schaijk telt momenteel honderdzestig leden in de leeftijd van 5 tot en met 23 jaar. Ze zijn her-kenbaar aan hun felblauwe vest met een eigen logo. “We hebben de pakjes van vroeger verruild voor een eigen kledinglijn van Scouting Neder-land.”

‘Natuur ontdekken’Kinderen worden op leeftijd ingedeeld in diverse groepen. De activiteiten worden aangepast aan het niveau van de groep. Dat varieert van spel-letjes doen, creatief bezig zijn tot koken en mu-ziek maken. “Maar buitenactiviteiten zoals het bouwen van vlotten, speurtochten, het lopen van hikes staan garant voor avontuur en ont-dekkingen in en van de natuur”, weet Mathieu. De leider voegt hieraan toe dat ook de meer dan zes meter hoge klimwand in scoutinggebouw De Sprankel de jeugd de kans biedt om te leren klimmen en zekeren.Mathieu: “Onze club zet zich ook in voor de gemeenschap. We doen mee met de landelijke opschoondag en natuurwerkdag of we bakken

bijvoorbeeld pannenkoeken voor de bejaarden. Ook de kerstboomverbranding en jeugdcarnaval vallen onder de verantwoordelijkheid van Scou-ting.”

JubileumTrots vertelt de voorzitter over het succes van het zomerkamp van vorig jaar: “Scouting Scha-ijk bestond vijftig jaar. We zijn toen met hon-derdvijftig kinderen een weekend gaan kam-peren op een schitterende locatie midden in de bossen van België. We zijn naar Bobbejaanland geweest, we hebben een kampvuur gemaakt, bosspelen en een zeskamp gedaan. Het was een geweldige afsluiting van een op en top scouting-jaar.” Kijk voor de activiteiten van Scouting Schaijk op www.scoutingschaijk.nl.

MoeschakampBehalve de Scouting kent Schaijk ook de Stich-ting Jeugdvakantiewerk, dat elk jaar het Moe-schakamp organiseert. De kampweek vindt plaats in juli en is bedoeld voor kinderen van de basisschool. Zij kunnen voor het eerst meedoen als ze van groep twee naar groep drie gaan. De kinderen worden elke dag bezig gehouden van 9 tot 16 uur. Behalve op vrijdag, dan eindigt het programma om 15 uur. Van donderdag op vrij-dag mogen kinderen uit groep 7 en 8 overnach-ten als ze dat willen. Meer informatie over het Schaijkse Moeschakamp is te vinden op www.moescha.nl.

Page 47: Informatiegids gemeente Landerd 2011

47

SJB ZeelandIn Zeeland neemt Stichting Jeugdbelangen (SJB) de jongerenactiviteiten voor haar reke-ning. “We willen de kinderen graag een dag of middag plezier geven. Alle kinderen uit het dorp mogen gratis deelnemen aan de activiteiten”, zegt voorzitter Cees van Dongen. SJB is niet een club waar je lid van kunt worden, zoals Jong Ne-derland Reek en Scouting Schaijk.

De stichting organiseert jaarlijks terugkomende evenementen, zoals het Ganzenbordspel, Sinter-klaas, de kerstboomverbranding en Palmpasen. “De activiteiten lopen erg goed”, vertelt Cees, “bij Sinterklaas komen er veel kleintjes kijken. En zeventig à tachtig procent van de vijftienja-rigen doet mee aan het jongerenweekend. Het doel van dit weekend is deze leeftijdsgroep de gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten om te kletsen, praten en leuke dingen met elkaar te doen.”

InkakampDe klapper van het jaar is het vijfdaagse In-kakamp in de Zeelandse bossen. Bij goed weer wordt er een nacht in tenten geslapen. De survi-valtocht is een fantastische ervaring tijdens dit kamp. Elk jaar is er een spannend verhaal dat als rode draad fungeert tijdens de kampweek. “Kinderen vinden dit zo geweldig, dat ouders re-keninghouden met het Inkakamp bij het boeken van hun vakantie”, zegt Cees trots. Vaak komt de burgemeester of een wethouder kijken op het Inkakamp kijken. “Ze komen ge-kleed in een net pak of met dure pumps aan. Zo ploeteren ze dan door de bossen of kruipen ze door de tunnels. Ze worden helemaal vies, maar blijven sportief. Zelfs zíj vinden het leuk”, lacht de voorzitter tevreden.

Niet iedereen kan de toegangsweg naar het In-kakamp altijd even goed vinden vanaf de We-versweg. Daarom besloot de gemeente in 2009 het betreffende zandpad officieel te benoemen tot Inkaweg. Onder toeziend oog van 1.800 kinderen, ouders en grootouders overhandigde de Zeelandse wethouder Jos van der Wijst het straatnaambordje aan SJB-voorzitter Cees van Dongen.

Meer informatie over Stichting Jeugdbelangen Zeeland: www.sjbzeeland.nl.

Jeugd & Jongeren

Cees van Dongen, voorzitter vanStichting Jeugdbelangen Zeeland, met het

straatnaambordje van de Inkaweg..

Page 48: Informatiegids gemeente Landerd 2011

48

Page 49: Informatiegids gemeente Landerd 2011

49

J

Jeugd & Jongeren

Gemeente zet in opalcoholpreventie jongeren

Burgemeester Willy Doorn maakt zich zorgen over het drankgebruik onder de jeugd. Met de landelijke campagne ‘16min, geen goed begin’ probeert de gemeente Landerdse jongeren al enkele jaren bewust te maken van de gevaren van alcohol. Volgens de politie zit het probleem in het feit dat veel tieners al alcohol op hebben voor ze überhaupt gaan stappen, het zogeheten indrinken. Dit merkt de politie onder meer bij schoolfeesten en veertienplus-parties, zoals die in De Ambianz in Zeeland plaatsvinden.

Jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol de herse-nen aantast, zeker als die nog in ontwikkeling zijn. “Dat deel van de hersenen herstelt nooit meer. Ik heb plaatjes gezien van de hersenen van mensen die niet of nauwelijks dronken als tiener en van mensen die dat wel deden. Je schrikt echt van het verschil in omvang. Het lijkt steeds normaler te worden dat kinderen met een bierfles in de hand rondlopen”, verzucht de burgermoeder.

‘Stimuleren’Teamchef van de politie Uden-Landerd Heinie Cornelissen vindt het een goede zaak dat er uit-gaansmogelijkheden zijn voor jongeren onder de zestien. “We stimuleren deze feesten zelfs”, legt hij uit, “dat is beter dan dat de jongeren over straat zwerven. Er zijn goede afspraken ge-maakt met de gemeente, Ambianz en Partycrew (organisator van de veertienplus-parties, red.).”De bezoekers van veertienplus-parties zijn een mengelmoes van jongeren tussen de veertien en achttien jaar oud. De Schaijkse Joey Manders van Partycrew legt uit hoe het er bij zo’n feest aan toe gaat. “Bij de deur moet iedereen zich le-gitimeren, anders kom je niet eens binnen. Jon-geren van zestien jaar en ouder krijgen dan een polsbandje om. Hiermee kunnen ze alcoholische drankjes halen. Het is niet toegestaan om drank door te geven aan minderjarigen. Als we mensen hierop betrappen dan worden ze eruit gezet.”Het zogeheten indrinken is het grootste pro-bleem. “Tijdens een veertienplus-party zijn er

continu twee of drie agenten aanwezig”, zegt Heinie Cornelissen. “Die houden jongeren aan die op straat betrapt worden met alcohol. We werken ook met een mountainbike-team, dat de straten rond De Ambianz controleert. Dat vin-den de jongeren niet fijn, want die agenten ho-ren ze niet aankomen. Op een gemiddelde avond treffen we zeker vijf of zes extreem beschonken kinderen aan.”

Ook organisator Partycrew neemt voorzorgs-maatregelen. Joey Manders: “Wat de jongeren thuis doen kunnen wij niet controleren. Die ver-antwoordelijkheid ligt bij de ouders. We ervaren weinig problemen op onze feesten. Je hebt na-tuurlijk af en toe wel een uitschieter, maar die mensen verpesten het voor zichzelf.”

OudersDe ouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen kind. Als een kind op straat wordt aangehouden in verband met openbare dronkenschap neemt de politie direct contact op met de ouders. “De reacties zijn heel divers”, vertelt Heinie Corne-lissen. “De meeste ouders reageren geschrokken en treffen direct passende maatregelen, maar je hebt ook mensen die het wél normaal vinden dat hun kind van veertien of vijftien laveloos is. Bijvoorbeeld omdat de jongeren gewoon bij hun thuis hebben ingedronken. Of ze reageren heel laconiek en zeggen: ‘Ach, stuur hem maar naar huis’. Bij dit soort gevallen doen wij vaak een melding bij Bureau Jeugdzorg om extra aan-dacht te vragen voor het gezin.”

Page 50: Informatiegids gemeente Landerd 2011

50

D

Page 51: Informatiegids gemeente Landerd 2011

51

Onderwijs

D

Divers aanbod van onderwijs in Landerd

Elk van de drie kernen in Landerd heeft meerdere scholen die basisonderwijs aanbie-den. De vorm van onderwijs verschilt per school. Een overzicht van de diverse scholen in Reek, Schaijk en Zeeland.

De meeste Landerdse basisscholen vallen onder de vlag van Optimus primair onderwijs. Deze stichting, met het hoofdkantoor in Cuijk, richt zich op katholiek en protestants-christelijk ba-sisonderwijs. De naam Optimus stamt uit de Ro-meinse tijd en betekent ‘de beste’. De vestigings-plaatsen van de meeste scholen bevinden zich in het stroomgebied van de Maas. De Rooms-Katholieke basisscholen De Kreek’l in Reek, De Regenboog in Schaijk, Den Omgang in Schaijk, Oventje in Zeeland en Vlasgaard in Zeeland val-len onder de Optimus-paraplu.

ReekOp basisschool De Kreek’l staat het zelfstandig werken door de leerlingen centraal. De school kiest hierbij voor het zogeheten GIP-model (Ge-zamenlijke instructie, pedagogisch didactische aanpak). Het vraagt van de kinderen dat ze zich bepaalde gewoontes eigen maken en elkaar hel-pen.Naast zes reguliere basisscholen staat in Reek LZK-school De Vlinder, speciaal onderwijs voor Langdurig Zieke Kinderen. Deze school valt on-der Stichting Maashorst. Deze stichting is een instelling voor jeugdhulpverlening en specialis-tisch onderwijs aan jonge, in principe normaal begaafde kinderen tot 12 jaar met (ernstige) ont-wikkelings-, gedrags- en leerproblemen en aan hun gezinnen. Het gaat hier om zogenaamde ge-indiceerde zorg: hulp die alleen op indicatie van Bureau Jeugdzorg kan worden aangevraagd.

SchaijkOp De Regenboog wordt lesgegeven volgens de TOM-methode (Teamonderwijs Op Maat). TOM is een integrale aanpak voor verandering en vernieuwing. Voor alle terreinen van de school:

de inzet van personeel, de organisatie van het onderwijs en de inrichting van de leeromgeving. Tezamen vormen dit de drie pijlers van TOM.Basisschool Den Omgang werkt volgens de prin-cipes van het Daltononderwijs. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en samenwerken zijn de voornaamste pijlers van deze onderwijsvorm.

ZeelandBasisschool Oventje is een kleine basisschool waar gewerkt wordt in combinatieklassen (1/2, 3/4, 5/6, 7/8), waarin 15 tot 25 leerlingen zitten. Vanaf groep 1/2 wordt gewerkt met weektaken, waarbij de oefenstof wordt afgestemd op de be-hoeften van het individuele kind. Vanaf groep 3 bestaan de taken uit verplichte stof en extra stof.Vertrouwen in eigen kunnen, dat is de basis op De Vlasgaard. Het onderwijs op deze school sluit zo nauw mogelijk aan bij de individuele onder-wijsbehoefte van een kind. Succeservaringen van kinderen vormen hierbij steeds het uitgang-punt. In elke groep is er een pakket basisstof dat alle kinderen dienen te weten of te beheersen om nieuwe leerstof te kunnen begrijpen. Leer-krachten plannen in samenspraak met kinderen en ouders het tempo en het niveau waarin elk kind zich bepaalde leerstof eigen kan maken. Het motto van openbare basisschool De Wizzert luidt ‘Ik heb vandaag weer veel geleerd’. Het team heeft het onderwijs dusdanig ingericht dat ernaar gestreefd wordt dit motto voor ieder kind te realiseren. Het onderwijs sluit aan bij de na-tuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen, zodat zij uitgedaagd en gestimuleerd worden in hun ontwikkelingsproces. De drie uitgangspunten hierbij zijn relatie, autonomie en competentie.

Page 52: Informatiegids gemeente Landerd 2011

52

Page 53: Informatiegids gemeente Landerd 2011

53

Sport & Beweging

halen over de club. Voor dat boek zijn veel foto’s verzameld. Dit beeldmateriaal, aangevuld met video’s, wordt tevens gebruikt voor de Achilles-tentoonstelling, die te bezichtigen is tijdens de feestweek begin juni 2012. Het volledige pro-gramma is nog niet bekend. Houd daarvoor de website www.achillesreek.nl in de gaten.

A

Landerdse voetbalclubshebben rijke historie

In de gemeente Landerd zijn vier voetbalverenigingen actief, allen met een rijke histo-rie. Een voetbalclub is vaak het hart van een dorp, waar bijna elk gezin wel op een of andere manier mee verbonden is. Voetbal is niet voor niets volkssport nummer één en elk weekend bruist het in het clubhuis van elke Landerdse vereniging. Bij Achilles in Reek, DAW in Schaijk en Festilent en VCO in Zeeland.

Achilles Reek draait het langst mee en bestaat in 2012 honderd jaar. De jubileumcommissie ‘Op naar de 100’ is al enkele jaren actief om ervoor te zorgen dat dit heuglijke feit groots gevierd kan worden. Het startschot voor de festiviteiten vindt plaats in juni 2011, gevolgd door een ju-bileumseizoen. Begin juni 2012 is het dan ruim een week feest in Reek.

Legendary PSVAchilles grijpt verschillende manieren aan om geld in te zamelen voor het jubileumfeest. Zo zijn er Schrobbelèrzakflacons te koop met het logo van club de erop. Verder organiseert de club al een aantal keer een dienstenveiling. In 2011 vindt de dienstenveiling plaats op zaterdag 18 juni. Diezelfde dag speelt de Reekse voetbalclub op het sportpark aan de Mgr. Suijsstraat tegen Legendary PSV, de aftrap voor het jubileumjaar. Tijdens het seizoen 2011-2012 vinden er allerlei activiteiten plaats die verband houden met het jubileum. Er zijn plannen voor een Achilles-toer-nooi, waarvoor alle Nederlandse voetbalvereni-gingen die de naam van de Griekse held dragen worden uitgenodigd. In Groesbeek speelt Achil-les ‘29 en Hengelo is de thuisbasis voor Achilles ‘12, een club die een paar maanden eerder dan Achilles Reek wordt opgericht.

TentoonstellingEen vereniging die honderd jaar bestaat heeft een rijke historie. Een groep enthousiaste vrij-willigers is bezig met een jubileumboek vol ver-

Ter ere van het tachtigjarig bestaanin 1992 van RKSV Achilles reist

Feyenoord af naar Reek.

Page 54: Informatiegids gemeente Landerd 2011

54

ZD

Tubantia SchaijkDAW loopt wat jaren achter op Achilles Reek. De Schaijkse voetbalvereniging is namelijk op-gericht op 31 augustus 1939. Dat wil echter niet zeggen dat er voor die tijd in Schaijk niet wordt gevoetbald. Vanaf 1921 voetballen de Schaijke-naren onder de naam Tubantia. Dit op initiatief van toenmalig kapelaan Van Kemenade. Van 1930 tot 1938 wordt de club voortgezet onder de naam ADO (Aanhouden Doet Overwinnen). Medio 1939 wordt de Schaijkse Sportvereniging (SSV) opgericht. Omdat in Sambeek al een voet-balvereniging bestaat met dezelfde naam wijzigt De Schaijkse club de naam in SDV. In augustus van dat jaar erkent de RKF (de huidige KNVB) de voetbalvereniging. In 1945 kiezen de leden tijdens een algemene ledenvergadering voor de naam DAW (De Aanhouder Wint).

D’n HeuvelDAW is met ruim negenhonderd leden een grote vereniging. De accommodaties op sportpark D’n Heuvel zijn al enige tijd niet meer toereikend voor dit forse aantal. Daarom stelt de Landerd-se gemeenteraad een krediet beschikbaar om het terrein te upgraden. De eerste stap is een kunstgrasveld, dat de voetbalclub op vrijdag 8

oktober 2010 officieel in gebruik neemt. Momen-teel is DAW in overleg met de gemeente over de verdere herinrichting van het sportpark aan de Bossestraat.

Zeelandse clubsZeeland is het enige dorp in Landerd met twee voetbalverenigingen. RKSV Festilent speelt op sportpark De Bundel aan de Boekelsedijk. Het eerste team van de Zeelandse club komt in het seizoen 2010-2011 uit in de tweede klasse H van district Zuid II en is hiermee het hoogst geklas-seerde Landerdse elftal. Iets verderop zit Voetbalclub ‘t Oventje (VCO), deze vereniging dateert van 1 augustus 1960. De twee voetbalvelden, het trainingsveld en kantine D’n Dries zijn gevestigd aan het Voor-Oventje. Het eerste team van VCO zit in dezelf-de competitie als Achilles Reek 1.

Het Schaijkse sportpark D’n Heuvelwordt opnieuw ingericht.

Page 55: Informatiegids gemeente Landerd 2011

55

Sport & Beweging

Capoeira of golfHet aanbod voor de leerlingen is enorm. Per sport is beschreven wat het precies inhoudt, de kledingeisen en bijzonderheden. Ook uit hoeveel lessen de kennismakingscursus bestaat en van-

af welke leeftijd de sport geschikt is. Kinderen uit groep vier tot

en met acht kunnen bij-voorbeeld kiezen voor de

vechtdanssport Capoei-ra, een spel van aanval en verdediging. Op het ritme van de muziek laten twee spelers hun kunsten zien en proberen ze elkaar

met de geleerde bewe-gingen te slim af te zijn.

Een andere mogelijkheid is golf, dat steeds toegan-

kelijker wordt. Of schermen, een snelle, moderne en uitda-

gende sport waarbij de beoefenaar zowel zijn lichaam als hoofd moet gebruiken. Maar ook kinderen die graag samenspelen in een team komen aan hun trekken met sporten als rugby, softbal, hocky, waterpolo en handbal.

Kijk voor meer informatie en andere sporten op www.sjorssportief.nl.

S

Leer verschillende sportenkennen met Sjors Sportief

Bewegen en sporten is heel belangrijk. De gemeente Landerd ontplooit diverse initiatie-ven om haar inwoners aan het bewegen te krijgen. Onder het mom ‘jong geleerd is oud gedaan’ richt de gemeente zich nadrukkelijk op kinderen. Om die kennis te laten maken met de diverse sportverenigingen die binnen en buiten Landerd actief zijn heeft de ge-meente het project Sjors Sportief in het leven geroepen.

Sjors Sportief is het gezicht van Sportstimule-ring Nederland voor de kinderen. Deze altijd vrolijke mascotte speelt in op herkenning en be-leving van een kind en probeert op zijn manier om ieder kind enthousiast te maken over bewe-gen. Wethouder Peter Raaijmakers is heel blij met het project. “Bewegen is gezond”, stelt hij. “Daarmee is sporten niet alleen leuk, maar ook erg belangrijk voor je lichaam. Om fit te blijven is het namelijk van belang om gezond te eten en voldoende te bewegen.”

SportschoolboekjeAlle deelnemende verenigingen uit een gemeente komen met hun kennismakingscursus in het schoolsportboekje te staan. Dit is gratis en positieve reclame voor de verenigingen. Een kleine vereniging krijgt namelijk net zoveel aandacht als de grotere vereniging. Diverse spelletjes en andere leuke activiteiten staan in het school-sportboekje. De kinderen zich kunnen verma-ken met puzzels en interviews en op een leuke manier meer lezen over de diverse cursussen.

Kinderen maken een profiel aan op de website van Sjors Sportief. Daar kunnen ze kiezen voor hun gewenste kennismakingscursus. Ze kunnen ook vriendjes worden met elkaar en elkaars be-oordeelde cursussen bekijken.

Page 56: Informatiegids gemeente Landerd 2011

56

De gemiddelde leeftijd van de Landerdse bevolking stijgt. De stichting Belangenbehartiging Ouderen Landerd (BOL) zet zich in voor deze leeftijdsgroep. Door de inspanningen van BOL kunnen Landerdse senioren in hun eigen dorp oud worden.

Page 57: Informatiegids gemeente Landerd 2011

57

Page 58: Informatiegids gemeente Landerd 2011

58

Check www.shakersschaijk.nl voor de actuele agenda

Schutsboomstraat 71 5374 CB Schaijk 0486-436553

Shaker's is ook af te huren voor bedrijfsfeesten, schoolfeesten, presentaties, verjaardagen enzovoort. Informeer eens naar de mogelijkheden!

4 areas met diverse muziekstijlen - entree vanaf 21 jaar

• Inkoop en verkoop

• Onderhoud en reparatie

• Dieselspecialist

• Schades / Bemiddelingen

• APK-keuringen

• Airconditioning controle

Industriepark 30 a5374 CM Schaijk0486 - 462 527

hevankautos.nl Leon Janssen is ATB-specialistLeon’s ATB Hoek Schaijk: iedere woensdag en vrijdag van 14 tot 20 uur in de winkel van Ronald (Cycle Station Schaijk) aan de Runstraat 9.

Leon Janssen 06 1211 9242Mobiele fietsenmaker thuis,onderweg en op het werk.

Page 59: Informatiegids gemeente Landerd 2011

59

Ouderen

D

Stichting BOL helpt Landerdse senioren

In 2006 legt de provincie Noord-Brabant het verzoek bij de gemeente neer om te kijken of Landerd ‘ouderenproof’ is. Diverse belangenorganisaties en instellingen spreken ge-zamenlijk af dat ze bij het maken van toekomstig beleid rekening houden met de aanbe-velingen die voortkomen uit het onderzoek. Een jaar later wordt de stichting Belangen-behartiging Ouderen Landerd (BOL) opgericht om te controleren of er daadwerkelijk iets met de aanbevelingen gebeurt. Voorzitter Piet Geurts van Kessel uit Schaijk vertelt wat de stichting betekent voor de Landerdse ouderen.

De bal begint te rollen als de gemeente Landerd in februari 2006 een proefproject start met als doel ouderen te laten vertellen hoe de voorzie-ningen er in de toekomst uit moeten zien. “Om ervoor te zorgen dat het project niet in het grote archief belandde, ondertekenden diverse par-tijen een convenant waarmee ze verklaarden de uitkomsten van het project te vertalen in het

uit te voeren beleid”, zegt Piet. De deelnemende partijen zijn de KBO’s Reek, Schaijk en Zeeland, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Lan-derd, Raad voor Gecoördineerd Ouderenwerk, Aanzet (voorheen Stiching Maatschappelijk Werk, red.), Stichting Thuiszorg Pantein (voor-heen Stichting Thuiszorg Brabant Noord-Oost, red.), BrabantZorg en woonmaatschappij Mooi-land Maasland.

ThemawerkgroepenOp 18 maart 2006 vindt er een startbijeenkomst plaats. “Daar kwamen ruim vierhonderd senio-ren op af”, weet Piet. “Van hen meldden vierent-achtig personen zich aan om deel te nemen aan het project. Onder leiding van de KBO werden er vier themawerkgroepen geformeerd waarin deze vrijwilligers plaatsnamen. Wonen en Woon-voorzieningen, Gezondheid en Zorg, Welzijn en Dienstverlening en Participatie en Waardering. Elke werkgroep inventariseerde welke voorzie-ningen, knelpunten en wensen er zijn. Op 16 december 2006 wordt het rapport Toekomstvi-sie Senioren Landerd gepresenteerd, met daarin negenenzestig aanbevelingen.”

BOL-voorzitter Piet Geurts van Kessel.

Page 60: Informatiegids gemeente Landerd 2011

60

De provincie Noord-Brabant geeft aan het be-langrijk te vinden dat er controle plaatsvindt of er daadwerkelijk iets met de aanbevelingen gebeurt. Daarop wordt besloten een veranke-ringsgroep op te richten. Daarin nemen elf men-sen plaats. Piet Geurts van Kessel wordt als voorzitter gevraagd. “Daar moest ik wel even over denken”, blikt hij terug, “maar uiteindelijk besloot ik het te doen. Zo is de stichting Belan-genbehartiging Ouderen Landerd ontstaan. Met als doel met de betrokken partijen te bespreken hoe ze de aanbevelingen in hun beleid zouden verwerken.”

‘Positief kritisch’Twee jaar later, eind 2008, zijn 66 van de 69 aanbevelingen uitgevoerd. Piet: “Het rapport is inmiddels ruim vier jaar oud. We willen het dus actualiseren. Daarbij kijken we tevens naar de al uitgevoerde aanbevelingen. Dit doen we posi-tief kritisch. We zijn blij dat de punten opgepikt zijn, maar nog niet alles is helemaal naar onze tevredenheid uitgewerkt. Daarom nemen we al-les nog eens onder de loep. Tijden veranderen en daar moet je in meegaan.”

Vinger in de papStichting BOL heeft afgelopen jaren bij een flink aantal projecten een vinger in de pap. De belan-genorganisatie zet zich sterk in voor een kwali-teitsverbetering rondom de Taxihopper. Zo zijn chauffeurs verplicht om bij een cliënt aan te bel-len of zich te melden bij de receptie en kunnen klachten voortaan ook per e-mail ingediend wor-den. Verder maakt de stichting zich hard voor duidelijke communicatie.

In de officiële gemeentegids is een speciaal seni-orenkatern opgenomen met grotere letters. Op de gemeentepagina in weekblad Arena zijn on-der meer op verzoek van de belangenorganisatie alle locaties van Automatische Externe Defibril-latoren (AED) in Landerd opgenomen.

Ook staat BOL mee aan de basis van het Buurt Informatie Netwerk (BIN). Dit pilotproject is met groot succes in de Molengraaf in Schaijk uitgevoerd. BIN verbetert het veiligheidsgevoel en draagt bij aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Vanwege het succes gaat de gemeen-te in meerdere wijken een BIN opzetten.

Landerd PasVoor de nabije toekomst heeft BOL ook het een en ander in petto. “Binnenkort komen we met de Landerd Pas”, onthult Piet. “Dat is een parti-cipatiepas waarmee we ouderen willen stimule-ren deel te nemen aan activiteiten. Zo stellen we mensen in de gelegenheid om eropuit te gaan. Denk hierbij aan een gezamenlijke wandeling in De Maashorst of op een verloren uur een voorstelling bijwonen in theater Markant voor een gereduceerd tarief. Ook hebben enkele mid-denstanders al aangegeven mee te willen doen met dit initiatief, door bijvoorbeeld een leuke middag te organiseren. De Landerd Pas is een samenwerking met BrabantZorg. We hopen het concept medio april te lanceren.”

Een ander project dat de stichting nog op de rol heeft staan is het maken van een plan van aanpak voor de nota ‘Vergrijzing, Ontgroening

Het Buurt Informatie Netwerkkrijgt een vervolg in andere wijken.

Er zijn inmiddels 20 AED’s in Landerd.

Page 61: Informatiegids gemeente Landerd 2011

61

Ouderen

en Krimp in Landerd’. “We bieden dit plan met aanbevelingen bij de gemeente aan”, vertelt Piet. “Daarnaast nemen we niet alleen het rap-port Toekomstvisie Senioren Landerd nog eens onder de loep, maar willen we ook de nota ‘Ou-derenbeleid 2009-2011’ actualiseren en voorzien van aanbevelingen. Ook bekijken we het iDOP (integraal DorpsOntwikkelingsPlan, red.) Zee-land en ‘t Oventje nog eens nader.”

ZorgcoöperatieDe meeste aandacht gaat momenteel echter uit naar de oprichting van een zorgcoöperatie in Schaijk. “Hier zijn we mee aan de slag gegaan om te voorkomen dat mensen weg moeten uit hun eigen dorp als ze behoefte hebben aan on-verwachte zorg”, legt Piet uit. “Dat mag niet ge-beuren, zeker niet in deze tijd. Zorg wordt steeds duurder, maar tegelijkertijd draait de overheid de geldkraan dicht. Wij zijn in gesprek gegaan met diverse organisaties en als oplossing kwam naar voren dat er veel gebruikgemaakt moet worden van vrijwilligers. Alleen op die manier blijft zorg betaalbaar.” Dat er behoefte is aan een zorgcoöperatie blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. “We hadden

gerekend op tweehonderd ouderen. Inmiddels zijn er bijna driehonderdvijftig aangemeld. In februari hebben we twee informatiebijeenkom-sten gehouden, beide keren zat de zaal vol. Veel mensen hebben zich ook al aangediend als vrij-williger om hand- en spandiensten te verrich-ten. Het is zeker de bedoeling om het project dit jaar af te werken.”

OntmoetingscentrumEen belangrijk onderdeel van de zorgcoöpera-tie wordt het ontwikkelen van een plek waar ouderen, gehandicapten en hun mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. “In dit centrum moet een ongedwongen sfeer hangen, waar iedereen gelijk is en welkom voor een kopje koffie”, zegt Piet. “De locatie is van groot belang. Het moet centraal liggen, goed bereikbaar zijn en rolstoel toegankelijk. Daarnaast moet het bepaalde faci-liteiten bevatten, zodat er lunches en eenvoudi-ge maaltijden bereid kunnen worden. In eerste instantie is ons oog gevallen op De Wijers, dat bij uitstek geschikt is als ontmoetingscentrum. Te meer omdat er onlangs een nieuwe keuken is aangebracht. We zijn momenteel in gesprek met de eigenaar en de bewoners. Een alternatief is het pand van de Rabobank.”

SubsidieOndanks het goede werk van BOL bestaat de kans dat de stichting dit jaar opgedoekt wordt. “Waarschijnlijk krijgen we geen subsidie meer van de gemeente”, verzucht Piet. “In 2007 en 2008 kregen we subsidie van de provincie om als verankeringsgroep de vorderingen te con-troleren. De jaren daarna hebben we het werk voortgezet met financiële steun van de gemeen-te Landerd. Als we nu niks krijgen dan vrees ik dat het voorbij is, maar we maken de huidige projecten sowieso af.”

Een belangrijk onderdeel van de zorg-coöperatie wordt het ontwikkelen van een plek waar ouderen, gehandicapten en hun mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten.

Page 62: Informatiegids gemeente Landerd 2011

62

Wat kunnen wij thuis voor u betekenen?* pedicure aan huis* kapper aan huis* tuinservice* klussenservice* maaltijdservice* korting in de Thuiszorgwinkels van Pantein

en nog meer op het gebied vangenieten, gemak en gezondheid

bel 0900- 8803 of kijk op www.extramakkelijk.nl

Langer thuiswonen met de

gemaksdienstenvan Extra.

Kortingbij

VGZ en CZ

Runstraat 10 - SchaijkTel: 0486-461881www.optiek-juwelier.nl

Wiljan van Lokvenuitvaartverzorger

Molenstraat 32a, 5411 EG ZeelandTelefoon 0486 - 45 23 93 | Mobiel 06 - 12 21 67 44Fax 0486 - 45 00 15 | [email protected]

Gewoon bij Albert Heijn.

Burg. Hoefnagelstraat 14 5374 GZ SchaijkTelefoon 0486 - 464046

Page 63: Informatiegids gemeente Landerd 2011

63

Ouderen

D

Senioren blijven meedoenin project De Ontmoeting

De meeste ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, actief en betrokken bij de samenleving. Wanneer dit minder vanzelfsprekend wordt, biedt De Ontmoeting uitkomst. De Ontmoeting is een gezamenlijk project van BrabantZorg en Rigom. Het project wordt gesteund door verschillende gemeenten in de regio Maasland, waaronder ook Landerd.

Door het organiseren van allerlei activiteiten wil De Ontmoeting senioren stimuleren om mee te blijven doen en anderen te ontmoeten. Deze activiteiten worden dichtbij huis georganiseerd op verschillende locaties in de regio. In Lan-derd vinden de activiteiten van De Ontmoeting plaats in zorgcentrum Compostella in Zeeland.

Voor ieder wat wilsIedere ontmoetingslocatie heeft een eigen ac-tiviteitenprogramma. Het programma staat vermeld in het programmaboekje van de betref-fende locatie, maar is ook heel gemakkelijk te vinden op www.activiteitendeontmoeting.nl. Wie toch de voorkeur geeft aan een programma-boekje kan dit opvragen bij Compostella of via het contactformulier op de website. Men krijgt het boekje dan thuisgestuurd.

ActiviteitenDe Ontmoeting organiseert de volgende activi-teiten:• Vrije-inloop momenten: even een kopje kof-

fie of thee drinken, een praatje maken of een kaartje leggen;

• Wekelijkse activiteiten: onder andere kook-clubs, bloemschikken, tekenen en schilde-ren, bewegingsactiviteiten of gespreksgroe-pen;

• Samen eten: op alle ontmoetingslocaties van BrabantZorg kan men in het restau-rant genieten van een zorgvuldig bereide maaltijd;

• Optredens: regelmatig zijn er bij de diverse locaties optredens van artiesten, koren en muziekgroepen. Ook andere activiteiten zoals een bingo vinden plaats bij de meeste ontmoetingslocaties.

Ondersteuning Wanneer mensen door lichamelijke klachten minder mobiel zijn en daardoor moeilijkheden ervaren om naar een activiteit in een ontmoe-tingsruimte te gaan, zoekt De Ontmoeting sa-men met hen naar een oplossing. Hierdoor kunnen deze personen toch deelnemen aan de activiteiten. Ook bij ziekte, geestelijke of finan-ciële beperkingen is het mogelijk om ondersteu-ning te ontvangen om deel te nemen aan een activiteit.

Voor meer informatie over De Ontmoeting kan men contact opnemen met de klantenservice van BrabantZorg, 0412-622678 of surfen naar de website www.activiteitendeontmoeting.nl.

Page 64: Informatiegids gemeente Landerd 2011

64

Page 65: Informatiegids gemeente Landerd 2011

65

Zorg & Gezondheid

D

Gemak aan huis metservice-organisatie Extra

Wie op zoek is naar dienstverlening of ondersteuning in en om het huis kan terecht bij service-organisatie Extra. Extra biedt een uitgebreid pakket gemaksdiensten en servi-ces die het leven aangenamer maken. In Reek, Schaijk en Zeeland wordt de service aan huis aangeboden.

De diensten van Extra kunnen voor de nodige ondersteuning zorgen. Bij mensen die bijvoor-beeld moeilijk ter been zijn, komen de dienstver-leners thuis. Ook als ondersteuning niet direct noodzakelijk is kan men gebruikmaken van de diensten van Extra, dat werkt met betrouwbare leveranciers, ook uit de regio Landerd. De dien-sten van Extra zijn interessant voor jong en oud.

Gemak in en om de woningGezinnen met inwonende kinderen hebben vaak een druk leven. Ondersteuning van de tuinser-vice, klussendienst of schoonmaakservice kan verlichting geven. Liever zelf de touwtjes in handen houden? Dan helpt de professional or-ganizer overzicht te krijgen of te houden. Voor reparatie en onderhoud van de fiets kan men een beroep doen op de mobiele fietsenmaker. Die komt aan huis of op een andere plek die men wenst. Ook wanneer men niet meer alles zelf kan, kunnen de diensten van Extra voor onder-steuning zorgen. Veel diensten zijn afgestemd op langer zelfstandig blijven wonen. Is het on-derhoud van de tuin te veel geworden? Een on-derhoudsvriendelijke tuin kan de oplossing zijn. Extra helpt hier graag bij.

Gezondheid en persoonlijke verzorgingVoor mensen die moeilijk de deur uit kunnen, komen kapper, opticien of de maaltijdservice aan huis. Maar ook mensen die zichzelf wat ex-tra comfort gunnen, kunnen een beroep doen op de diensten van Extra. Ontdek het ruime aan-

bod van deze persoonlijke diensten en maak het leven aangenamer. Extra biedt diverse massa-gemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld voetreflex-massage, stoelmassage of ontspanningsmassa-ge. Jonge gezinnen zijn vaak geïnteresseerd in de zwangerschapscursus, aanvullende kraam-zorg of de kidsgym. Ouderen maken graag ge-bruik van de maaltijdservice, de pedicure of kapper aan huis.

Administratieve ondersteuningMensen met een eigen huishouden ontkomen niet aan een eigen huishoudelijke administra-tie. Het is belangrijk deze op orde te houden, zo kan men op tijd bijsturen als er iets mis dreigt te gaan. Bij diegenen die geen overzicht meer hebben in hun inkomsten en uitgaven, maar ook bij (dreigende) schulden, kan een budgetcoach helpen het overzicht terug te krijgen. Wie hulp zoekt bij de belastingaangifte kan een beroep doen op de belastingadviseur aan huis.

KortingenLeden van Extra krijgen een aantrekkelijke kor-ting op artikelen uit de Thuiszorgwinkels van Pantein, op de gemaksdiensten aan huis en op zorgverzekeringen van CZ en VGZ.

Voor meer informatie, aanmelding of het actuele overzicht van de diverse services van Extra kan men terecht op www.extramakkelijk.nl of bellen naar 0900-8803 (lokaal tarief).

Page 66: Informatiegids gemeente Landerd 2011

66

Schutsboomstraat 205374 CC Schaijk

T (0486) 46 24 47F (0486) 46 49 80I www.diassbv.nlE [email protected]

Maarten Bongers06-52311400Europaplein 225374 BM Schaijk

Voor al uw gourmet- en barbecuefeesten en warme / koude buffetten

Slagerij Van HaerenKerkstraat 33a

ZEELANDTelefoon 0486-452000

www.slagerijvanhaeren.nl

KovacModestoffen / NaaimachinesKleinvak / Borduurservice

Puttelaar 45411 BE Zeeland0486 - 451271

Page 67: Informatiegids gemeente Landerd 2011

67

Zorg & Gezondheid

I

Draag een steentje bijals vrijwilliger

De samenleving draait op vrijwilligers. De wereld zou er anders uitzien als vrijwilli-gers niet actief zouden zijn in (sport)verenigingen, in de hulpverlening, in belangenor-ganisaties en actiegroepen. Ruim drie miljoen mensen in Nederland dragen regelmatig hun steentje bij aan de maatschappij. Toch kunnen vrijwilligersorganisaties altijd meer mensen gebruiken. Vrijwilligerswerk levert veel op, niet alleen voor de samenleving. De vrijwilliger krijgt erkenning van zijn werk, leert andere mensen kennen en doet soms ook nieuwe vaardigheden.

In Uden zit vrijwilligerscentrale De Wis, een regionaal centrum voor vrijwillige inzet en ac-tivering. Vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken vormen de grondslag voor de werkinzet bij alle activiteiten. De vrijwilli-gerscentrale heeft een duidelijke meerwaarde. Denk aan zinvol werk, dagbesteding, werkerva-ring, ontplooiingskansen, sociaal contact, ritme, zelfvertrouwen, een gezonde werkomgeving en gemotiveerde collega’s. Daarnaast ondersteunt de De Wis vrijwilligers en organisaties met diensten en producten op het gebied van zorg, maatschappelijke ondersteuning en algemeen maatschappelijk welzijn.

De Wis in Uden heeft vijf hoofdafdelingen, die zelfstandig werken, hun eigen diensten en pro-ducten aanbieden en verschillend bereikbaar zijn. Sommige afdelingen zijn weer onderver-deeld in verschillende teams. De hoofdafdelin-gen zijn sportservice, bemiddeling, servicepunt, thuiszorg en hulpdiensten.

UitkeringGemeenten kunnen premies geven aan uitke-ringsgerechtigden om hen te stimuleren vrijwil-ligerswerk te verrichten. De stimuleringspremie wordt niet van de uitkering afgetrokken. Voor bijstandsgerechtigden geldt in Landerd een maximum bedrag van 46,21 euro per maand. Mensen met een uitkering moeten echter wel rekening houden met een paar dingen. Zo mag vrijwilligerswerk niet ten koste gaan van een betaalde baan. Ook mag iemand met een uit-

kering geen vrijwilligerswerk doen waarvoor iemand zonder uitkering betaald zou worden. Kijk voor de regels op www.landerd.nl.

Organisaties die met vrijwilligers werken kun-nen een vergoeding geven voor de kosten die te maken hebben met het vrijwilligerswerk. Het kan een vergoeding zijn van de werkelijk ge-maakte en aangetoonde kosten. Het kan ook een vast bedrag zijn, de zogenaamde forfaitaire ver-goeding, voor kosten die niet aangetoond hoeven te worden. Organisaties zijn niet verplicht een onkostenvergoeding te betalen en mogen zelf be-slissen hoe hoog die vergoeding is. Vrijwilligers kunnen te allen tijde de werkelijke gemaakte kosten voor openbaar vervoer of eigen auto ver-goed krijgen.

VacaturebankDe website van VC De Wis bevat een uitgebrei-de vacaturebank. Iemand die zijn steentje wil bijdragen aan de samenleving kan in de bank zoeken naar vrijwilligerswerk dat bij hem past. Het werk varieert van gastheer of -vrouw in een verzorgingstehuis tot schoonmaker bij een sportclub en van bestuurslid tot danspartner voor mensen met een beperking.

Meer informatie is te krijgen bij vrijwilligers-centrale De Wis in Uden (www.vcdewis.nl) of via de Vrijwilligers Informatie Telefoon op 0900-8998600 (20 eurocent per minuut).

Page 68: Informatiegids gemeente Landerd 2011

68

Carnaval is niet weg te denken in de gemeente Landerd. Grote publiekstrekkers tijdens de ‘vier dolle dagen’ zijn de optocht op carnavalszondag in Reek en de grote Moeslandse optocht op carnavalsmaandag in Schaijk. Zeeland dompelt zich een maand later nogmaals in carnavals-sferen tijdens de vermaarde Halfvastenparade.

Page 69: Informatiegids gemeente Landerd 2011

69

Page 70: Informatiegids gemeente Landerd 2011

70

Page 71: Informatiegids gemeente Landerd 2011

71

Carnaval

O

Landerdse kernen in de ban van carnaval

Tijdens de ‘vier dolle dagen’ zijn alledrie de Landerdse kernen volledig in de ban van carnaval. Carnaval is sinds 1958 een begrip in het Schaijkse Moesland. Elk jaar zijn de creaties nog groter, nog mooier, nog indrukwekkender dan voorheen. Schaijkenaren gaan er prat op dat hun optocht op Moesmaandag de grootste carnavalsoptocht van de regio is, met alleen in 2011 al zestig praalwagens en loopgroepen.

Op woensdag 16 maart 2011, een week na car-naval, is Commissaris van de Koningin Wim van de Donk op werkbezoek in Landerd. Van de Donk heeft zichzelf benoemd tot carnavals-ambassadeur. De Moeslandse prins Jeroen van Zuijlen onderschept samen met zijn grootvorst Willie van Esch de commissaris tijdens zijn bezoek aan de gemeente om meer aandacht te vragen voor carnaval in kleine kernen. Prins Je-roen nodigt Wim van de Donk uit om volgend jaar de Moeslandse optocht bij te wonen. “In de meeste dorpen is carnaval slechts vijf dagen, maar hier zijn we er het hele jaar mee bezig”, zegt Jeroen trots. “Ik durf ook te beweren dat de mooiste praalwagen van heel Nederland uit Schaijk komt.”

KêleströpersNiet alleen in Schaijk wordt carnaval gevierd. Ook in Reek, dat tijdens carnaval tot het Kêle-rijk wordt omgedoopt, weet men wat carnaval-vieren is. De Kêleströpers is de carnavalsvereni-ging die hier de scepter zwaait. De vereniging is opgericht in november 1962 vanuit het uni-formenfonds van de plaatselijke fanfare. Met de gelden uit dit fonds werden destijds de eer-ste kostuums gekocht. De Kêleströpers vierden in november 2006 haar 44-jarig jubileum. De naam Kêleströpers is afgeleid van het stropen der kelen, oftewel het jonge bladgroen van de lenteknollen afhalen. Deze lenteknollen zijn be-ter bekend als raapstelen. Met deze kelen wordt de stamppot ‘kelemoes’ gemaakt.

Prins Jeroen nodigt Commissaris vande Koningin Wim van de Donk uit omvolgend jaar op Moesmaandag naar

Schaijk te komen.

SmouskesIn Zeeland hebben de Smouskes het tijdens car-naval voor het zeggen. Als een van de weinige dorpen in de regio is er in Zeeland geen optocht tijdens carnaval. Alleen de jeugd trekt door de straten met hun creaties. De volwassenen wach-ten op de Halfvastenfeesten, die ieder jaar in het weekend van de vierde zondag van de vastentijd gevierd worden.

Page 72: Informatiegids gemeente Landerd 2011

72

Page 73: Informatiegids gemeente Landerd 2011

73

Carnaval

V

Halfvasten in Zeeland:van optocht tot parade

Ieder jaar, op de vierde zondag van de vastentijd, trekt de halfvastenoptocht door de straten van Zeeland. Carnavalskrakers schallen uit de speakers en de polonaise mag worden ingezet. Wagens, loopgroepen en individuelen uit de regio en ver daarbuiten la-ten die dag in het Smouzenrijk nog één keer hun carnavalscreatie aan het toegestroom-de publiek zien.

Vanaf 2011 is de halfvastenoptocht omgedoopt tot een heuse parade. De focus van de parade ligt niet meer op alléén carnavaleske wagens, maar ook op andere thema’s zoals Braziliaans/Antilliaans carnaval en show. Er rijden wagens mee die in een danceparade niet misstaan en er zijn meer muziekbands om de bezoekers langs de route aan het dansen krijgen.

Voorjaar 1967De eerste halfvastenoptocht vindt plaats in het voorjaar van 1967. Het jaar daarvoor maakt toenmalig voorzitter van carnavalsstichting De Smouskes Toon van de Burgt in België kennis met het in Nederland onbekende evenement. Enthousiast keert hij terug naar Zeeland, waar hij samen met Wim Dekkers, Wim Manders en Jan Arts in 1967 de eerste halfvastenoptocht van Nederland organiseert. De mannen van het eerste uur storten zich met hart en ziel op het halfvastenevenement. En met succes, want het gratis evenement wordt druk bezocht. Een jaar later stelt de organisatie zich een dui-delijk doel. Met de halfvastenoptocht wordt geld ingezameld om de Zeelandse buurtschappen in de gelegenheid te stellen de kinder- en jeugdop-tocht te financieren. Zo worden de Zeelandse buurtschappen verbonden aan de halfvastenop-tocht. Tot 1998 organiseert de Stichting Carna-val De Smouskes jaarlijks een optocht die in de loop der jaren uitgroeit tot een evenement dat wijd en zijd bekendheid geniet en publiek en deelnemers uit een grote regio trekt. Dit is de re-den dat de organisatie wordt overgedragen aan de Stichting Halfvasten Organisatie Zeeland.

Carnavalsclubs die met hun wagen of loopgroep eerste, tweede of derde zijn geworden in de op-tocht in hun eigen dorp kunnen zich opgeven. Het behalen van een plek in de top drie in de eigen optocht is geen garantie voor deelname aan de halfvastenoptocht. De organisatie stelt twee eisen aan iedere carnavalsclub. De wagen moet van hoge kwaliteit zijn. De organisatie wil alleen het beste van het beste voor de optocht. Daarnaast mag er tijdens de optocht geen alco-hol worden genuttigd en moet er een brandblus-ser op de wagen liggen.

Driedaags evenementIn 2008 wordt het feit dat de halfvastenoptocht in Zeeland veertig jaar bestaat groots gevierd. Bij de rotonde aan de Middenpeelweg en de Reekseweg wordt een terrein ingericht met een feesttent voor een driedaags evenement. De organisatie trekt bekende namen en maakt er voor alle bezoekers een mooi feest van. Deze nieuwe opzet wordt zo goed ontvangen dat de jaren daarna het evenemententerrein ook in gebruik wordt genomen. De Halfvastenfeesten in Zeeland bestaan nu uit drie dagen. Vrijdag en zaterdag feest in de tent op het terrein aan de Middenpeelweg met bekende artiesten en op zondag de traditionele optocht door de straten in het centrum.

In 2011 vinden de halfvastenfeesten plaats in het weekend van vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 april. Kijk voor meer info over de optocht en de feesten op www.halfvastenfeesten.nl.

Page 74: Informatiegids gemeente Landerd 2011

74

Page 75: Informatiegids gemeente Landerd 2011

75

Ondernemend

H

Ondernemers houdengemeenschap leefbaar

“Zelfstandige ondernemers en hun teams van winkelmedewerkers vervullen niet alleen een verzorgende rol doordat ze dagelijks levensmiddelen verkopen, zij hebben ook een sociaal bindende functie die de hele omgeving van hun winkel ten goede komt.” Dat stel-len Huub Christiaens van Albert Heijn Schaijk en Frans Schoppema van MKB Schaijk-Reek. Begin 2011 overhandigde het tweetal wethouder Harrie van Dongen een brochure waarin de meerwaarde van de zelfstandige levensmiddelendetaillist wordt onderstreept.

Huub Christiaens: “Supermarkten van zelfstan-dige ondernemers presteren meestal beter dan filialen van grootwinkelbedrijven, zelfs binnen dezelfde formule. Dit blijkt steeds weer uit on-afhankelijk onderzoek. Reden temeer voor het gemeentebestuur om zelfstandige ondernemers hoog te waarderen.”

Volgens de AH-supermarkthouder hebben zelf-standige ondernemers een grotere betrokken-heid bij de plaatselijke bevolking. “Dit komt onder meer tot uiting in de sponsoring van lo-kale verenigingen, evenementen en plaatselijke activiteiten zoals bijvoorbeeld de restauratie van de kerk. Daarnaast werken zij actief mee aan activiteiten als Schaijk, een Werelddorp, de zwartepietenactie en Late Night Shopping, ne-men zij lokale producten op in hun assortiment en leiden zij als leerbedrijf diverse scholieren op”, somt Christiaens op. Hij vindt het jammer dat overheden zelfstan-dige ondernemers lang niet altijd op waarde schatten. “Overheden nemen bij nieuwe projec-ten vaak contact op met het hoofdkantoor van filiaalbedrijven en laten de zelfstandige onder-nemers links liggen. Wij hopen dat de gemeente Landerd haar zelfstandige ondernemers wel koestert.”

‘Goed initiatief’“Wij sturen als gemeente aan op lokale betrok-kenheid, want juist die lokale betrokkenheid heeft Landerd gemaakt tot wat het is”, reageert Harrie van Dongen. “We werken hard aan de

Wethouder Harrie van Dongen (links) ont-vangt de brochure van Huub Christiaens.

Rechts Frans Schoppema.

toekomst van ondernemend Landerd. Wij willen zelfstandige ondernemers optimale faciliteiten bieden, temeer omdat betrokken lokale onderne-mers er mede voor zorgen dat de gemeenschap leefbaar blijft. Ik ben dus blij met dit initiatief, want lokaal ondernemerschap is de kracht waar wij als gemeente op draaien.”

Leegstand“Het is heel belangrijk om lokale ondernemers in ere te houden en te steunen”, vindt ook Frans Schoppema van MKB Schaijk-Reek. “Aan het grote aantal winkels dat leeg staat, merk je dat dorpen het steeds moeilijker krijgen. We moeten proberen te houden wat we hebben en daar heb-ben we ook de gemeente hard voor nodig.”

Page 76: Informatiegids gemeente Landerd 2011

76

Kerkstraat 63A - ZEELANDTel. 0486 - 451294

Kerkstraat 52 5411 BA ZeelandTelefoon 0486-452622

Page 77: Informatiegids gemeente Landerd 2011

77

Bedrijvenindex

advies- en tekenbureauFactum Firmitas AdviesMgr. Suijsstraat 20, 5375 AG Reek,06-51548106, [email protected],www.factumfirmitas.nlZie pagina 20

N-NEAS Bouwkundig tekenburoKerkpad 19, 5375 BP Reek,0486-420478, [email protected],www.n-neas.nl

Paul van Hout Bouwkundig Tekenbureau Schutsboomstraat 92, 5374 CD Schaijk, 0486-463158, [email protected],www.paulvanhout.nlZie pagina 62

Zwaans Advies ProjectmanagementZandstraat 11, 5374 NA Schaijk,0486-851115, 06-13435707, [email protected] pagina 32

airconditioningFerro Ex ServiceGrenssteen 11, 5411 BT, Zeeland, 06-53797949, [email protected], www.ferro-ex.nlZie pagina 4

Hodi Koeltechniek B.V.Bolderik 20, 5374 DG, Schaijk,0486-464532, 06-54783562,[email protected], www.hodikoeltechniek.nl

antiek en curiosaAntiekhandel Ad Hommeles B.V.Lochtenburgstraat 2-A, 5374 NZ Schaijk,0486-464159, 06-53265415, [email protected], www.adhommeles.com

assurantiënVan der Wijst AssurantiënRunstraat 8C, 5374 AC Schaijk, 0486-464930, [email protected], www.wijst.net

auto-hifiDe Heihorst B.V. / Sound Fashion B.V.Langenboomseweg 96, 5411 AW Zeeland,0486-451273, [email protected],www.heihorst.nl

autobedrijfAutobedrijf Tonny SchoolIndustriepark 28, 5374 CM Schaijk,0486-461301, [email protected], www.tonnyschool.nl

Autoservice LanderdVoederheil 8B, 5411 RK Zeeland,0486-451180, [email protected], www.autoservicelanderd.nlZie pagina 8

Hevank Auto’s SchaijkIndustriepark 30A, 5374 CM Schaijk, 0486-462527, 06-54337210, [email protected], www.hevankautos.nlZie pagina 58

autodealerAutomobielbedrijf van Zummeren B.V.Rijksweg 44, 5374 RB Schaijk,0486-461317, 06-53474626, [email protected], www.vanzummeren.nl

automatisering en IT2add automation development & deploymentMolenaarstraat 63, 5374 GX Schaijk,06-53898635, [email protected], www.2add.comZie pagina 4

AHC ComputersHoekstraat 7, 5374 GA Schaijk,0486-462735, [email protected], www.ahccomputers.nl

bed & breakfastBed & Breakfast De HoefijzerSchaijksestraat 5, 5375 KC Reek,0486-463732, 06-10664317, [email protected], www.dehoefijzer.nl

bestratingenVan den Hooven BestratingenHoefslag 5, 5411 LS Zeeland, 0486-451770, 06 22223694, [email protected], www.vdhoovenbestrating.nl

bouw advies en ontwerpS2P B.V. Bouwtechnisch Teken- en AdviesbureauHoogschaijksestraat 11A, 5374 EC Schaijk, 0486-464722, 06-23879744, [email protected], www.s2pbv.nlZie pagina 2

bouwbedrijfBCU - voorheen Van Uden’s Aannemingsbedrijf Zeeland BVHogeweg 3, 5411 LP Zeeland,0486-451857, 06-2294799, [email protected], www.bouwcombinatieuden.nlZie pagina 32

Page 78: Informatiegids gemeente Landerd 2011

78

Cornelissen Aannemingsbedrijf B.V.Boekelsedijk 22A, 5411 NX Zeeland, 0486-451608, 06-10811045, [email protected], www.cornelissenbouw.nlZie pagina 28

Realher BouwHogeweg 10, 5411 LP Zeeland, 0486-453333, [email protected], www.realher.nlZie pagina 32

Van der Heijden Bouwbedrijf B.V. Industriepark 8, 5374 CM, Schaijk, 0486-461855, 06-53200028, [email protected], www.vd-heijden.nlZie achterpagina

bouwmaterialenToon van der Heijden Verhuur BouwmaterialenHoogschaijksestraat 35, 5374 EC Schaijk, 06-51333061

brasserie, bistroZie horeca

cafetariaZie horeca

camping, bungalowparkRecreatiepark De Heidebloem Noordhoeksestraat 5, 5374 SC Schaijk, 0486-461525, [email protected], www.deheidebloem.nlZie pagina 28

caravan, camper, recreatiebugalowBens CaravansHoefslag 12, 5411 LS Zeeland, 0486-453574, 06-51729450, [email protected], www.benscaravans.nlZie pagina 8

communicatiebureauBureau Tekst & UitlegPastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, [email protected], www.uitleg.nl

Voor al uw (commerciële) teksten, persberichten (inclusief fotografie), advertorials, advertenties, brochures, internet (bouw en onderhoud websites) en dergelijke. Ook: communicatie-advies en drukwerkbegeleiding.

dakwerkenM.C. Hegeraat Leidekkersbedrijf vofZandstraat 24A, 5374 NB Schaijk,0486-462038, 06-53163716, [email protected], www.hegeraat.nlZie pagina 40

dans, ballet, turnenKlassiek ballet Pas de ChatDorpshuis De Phoenix, Pastoor van Winkelstraat 11, 5374 BG Schaijk,0486-464713, 06-51618033, [email protected], www.pasdechatballet.nl

detacheringPlatenburg detachering BVRunstraat 81, 5374 AB Schaijk,0486-464161, www.platenburg.com

dierenkliniekDierenkliniek SchaijkScheisestraat 10A, 5374 CP Schaijk, 0486-463636, [email protected], www.dierenkliniekschaijk.nl

dierenpensionDierenpension De VrijheidHaagstraat 15, 5374 CT Schaijk,0486-462416, [email protected], www.dierenpensiondevrijheid.nl

Page 79: Informatiegids gemeente Landerd 2011

79

drankautomatenVan Tienen Drankautomaten B.V.Voederheil 6A, 5411 RK Zeeland, 0486-451453, 06-22246150, [email protected], www.vantienen.nlZie pagina 76

eetcaféZie horeca

elektrotechniekMegens ElektroScheltseweg 8, 5374 EB Schaijk, 0486-462763, 06-53114956, [email protected], www.megenselektro.nl

R.B.ElektroHeiheuvel 30, 5374 MC Schaijk, 0486-460780, 06-52441899, [email protected], www.rbelektro.nlZie pagina 32

fietsenCycleStation SchaijkRunstraat 9, 5374 AA Schaijk, 0486-464504, [email protected], www.cyclestationschaijk.nl

Leon de Fietsenmaker‘t Steenwerk 14, 5371 LA Deursen, 06-12119242, [email protected], www.leondefietsenmaker.nlZie pagina 58

financiële dienstenVan den Bosch Financieel Advies Mgr. Suijsstraat 18, 5375 AG Reek, 0486-476306, 06-20594742,[email protected], www.vandenboschfinancieeladvies.nlZie pagina 66

fitnessFitcentre SchaijkMolenaarstraat 61, 5374 GX Schaijk, 0486-461925, [email protected], www.squashenfitcentre.nl

hoogwerkers, rolstijgersJMSD Autoruitservice & VerhuurMgr. Borretstraat 33, 5374 AA Reek, 06-41240303, [email protected], www.jmsd.nl

horecaGrand Café 3 HeerePastoor van Winkelstraat 2, 5374 BJ Schaijk, 0486-464681, 06-51395969, [email protected], www.3heere.nl

Kwalitaria De GrootKerkstraat 48, 5411 BA Zeeland, 0486-451390, [email protected], www.kwalitariadegroot.nl

Hap en StapKerkstraat 52, 5411 BA Zeeland, 0486-452622, 06-48354059,[email protected], www.hapenstap.nlZie pagina 76

Chinees-Indisch Restaurant Kota RadjaSchutsboomstraat 71, 5374 CB Schaijk, 0486-461366

Café Zaal Restaurant Nieuw SchaijkRijksweg 46, 5374 RB Schaijk, 0486-461294, [email protected], www.nieuwschaijk.nlZie pagina 66

Ons EethuysRijksweg 36, 5374 RB Schaijk, 0486-461226, 06-25207012, [email protected], www.onseethuys.nlZie pagina 8

Café Zaal Eetcafe ‘t OventjeVoor-Oventje 32, 5411 NV Zeeland,0486-453962, [email protected], www.hetoventje.nlZie pagina 8

Snackbar ‘t OventjeVoor-Oventje 2A, 5411 NT Zeeland, 0486-451938, [email protected]: vrijdag en zaterdag van 12 - 14 uur en 16 - 21 uur, zondag van 12 - 21 uur

Van Son Eethuis ‘t DurpSchutsboomstraat 2, 5374 CC Schaijk, 0486-461438, [email protected] pagina 58

Cafetaria WielandRunstraat 25-B, 5374 AA Schaijk, 0486-461667

hovenierMari van den Heuvel Tuinservice De Louwstraat 25, 5374 CE Schaijk, 06-53733366, [email protected], www.tuinservicemarivandenheuvel.nl

Bedrijvenindex

Page 80: Informatiegids gemeente Landerd 2011

80

Tuin Idee BrabantWeversweg 5, 5411 RX, Zeeland, 0486-453723, 06-21514945, [email protected], www.tuinideebrabant.nl

installatiebedrijfBongers InstallatiebedrijfScheperstraat 12, 5374 HJ Schaijk, 06-52311400, [email protected] pagina 66

Linders techniek serviceSchaijksestraat 5, 5375 KC Schaijk, 0486-463732, 06-10664317, [email protected], www.linderstechniekservice.nlZie pagina 28

interieur en interieurbouwBueters InterieurNoordhoek 13, 5375 AR Reek, 0486-421019, 06-46290916, [email protected], www.bueters-interieur.nl

Platenburg handelsonderneming BVRunstraat 81, 5374 AB Schaijk,0486-464161, www.vazen.nl

juwelier, optiekManders JuweliersRunstraat 10, 5374 AC Schaijk, 0486-461881, 06-23825608, [email protected], www.optiek-juwelier.nlZie pagina 62

kapsalonKapsalon DerksKerkstraat 74A, 5411 BC Zeeland, 0486-451371, [email protected], www.kapsalonderks.nl

keukens en keukenmontageKeukenmontagebedrijf CarekaRijksweg 92, 5375 KZ Reek, 0486-432401, 06-21267825, [email protected]

Knipping MaatkeukensScheltseweg 4, 5374 EB Schaijk, 0486-462292, 06-53732103, [email protected]

kledingreparatieAnja Kleding Reparatie en HerstelSchansweg 1, 5374 NR Schaijk, 0486-851785, 06-51464913, [email protected]

klusbedrijfVan Rooij KlussenbedrijfSchutsboomstraat 65 A, 5374 CB Schaijk, 06-23613107, [email protected] pagina 8

koeltechniekFerro Ex ServiceGrenssteen 11, 5411 BT, Zeeland, 06-53797949, [email protected], www.ferro-ex.nlZie pagina 4

lingerieBodyfashion MinervaSchutsboomstraat 28, 5374 CC Schaijk, 0486-454154, [email protected]

manegeLipizzaner Fokkerij LadanDomineeshoef 4A, 5374 NK Schaijk, 0486-463468, 06-51566685, [email protected], www.lipizzanerladan.nlZie pagina 40

mode‘t HeuveltjeRunstraat 8B, 5374 AC Schaijk, 0486-464429

modestoffenKovac NaaimachinesPuttelaar 4, 5411 BE Zeeland, 0486-451271, [email protected] pagina 66

montagebedrijfKees Jans MontageVoederheil 5, 5411 RJ Zeeland,0486-450853, 06-21615211, [email protected]

Ton Bierman Montage- en LastechniekenBrouwershof 21, 5375 AD Reek, 0486-471724, 06-12999224,[email protected] pagina 4

notarisVan Mourik & De Bie NotarissenDe Donk 21, 5374 HA Schaijk, 0486-462614, [email protected], www.vanmourikendebie.nlZie pagina 78

ramen en kozijnenVan Vliet KunststoffenLangenboomseweg 55, 5411 AT Zeeland,0486-453778, 06-55993300, [email protected], www.vanvlietkunststoffen.nl

reinigingsmiddelen, cosmeticaHelico BVScheltseweg 1 E, 5374 EB Schaijk, 0486-464274, 06-23779767, [email protected], www.helico.biz

restaurantZie horeca

schilder- en glasbedrijfSchildersbedrijf Rudie GeurtsVan Der Heijdenstraat 14, 5374 BW Schaijk, 0486-463009, 06-22788107, [email protected] pagina 8

Verstegen Verf en WandKerkstraat 63A, 5411 EC Zeeland, 0486-451294, [email protected] pagina 76

Kijk ook eens op www.landerd.net

Page 81: Informatiegids gemeente Landerd 2011

81

schoenen en sportartikelenSchoen- en Sportshop BentoRunstraat 8, 5374 AC, Schaijk, 0486-461891, [email protected], www.bento.nl

schoonheidssalonHelmir, Huid- en LichaamsverzorgingMolenaarstraat 63, 5374 GX Schaijk, 0486-464264, 06-23530490, [email protected], www.helmir.nlZie pagina 4

slagerijAmbachtelijke Slagerij Wim van Haeren Kerkstraat 33A, 5411 EA Zeeland, 0486-452000, [email protected], www.slagerijvanhaeren.nlZie pagina 66

slijterij en wijnhandelSlijterij Van der VenKerkstraat 65A, 5411 EC Zeeland, 0486-452991, 06-21810899, [email protected], www.slijterijvanderven.nlZie pagina 66

supermarktAlbert Heijn SchaijkBurg. Hoefnagelstraat 14, 5374 GZ Schaijk, 0486-464046, 06-21548900, [email protected], www.ah.nlZie pagina 62

C1000 EijsermansKerkstraat 47, 5411 EA Zeeland, 0486-458830, 06-29506698, [email protected] pagina 40

Plus Van BavelPastoor Van Winkelstraat 16, 5374 BJ, Schaijk, 0486-461379, , [email protected], www.plussupermarkt.nlZie pagina 4

tankstationTankstation / Slijp- & Reparatiebedrijf Tonny WillemsenKerkstraat 117, 5411 CK Zeeland, 0486-452115, 06-20417221, [email protected], www.tonnywillemsen.nlZie pagina 28

tekstbureauBureau KettPaul Verstegen, Reek, 06-83553431, [email protected], www.kett.nlZie pagina 20

Bureau Tekst & UitlegPastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, [email protected], www.uitleg.nl

Voor al uw (commerciële) teksten en persberichten (inclusief fotografie)

telecommunicatie en beveiligingTB Nederland (Techniek Begeleiding)Koolwijksestraat 14, 5373 KB Herpen, 0412-402613, 06-53721168, [email protected], www.tbnederland.nl

timmerwerkenW. van Breugel TimmerwerkenSchaijkse Hoek 13, 5374 GB Schaijk, 06-27093636, [email protected], www.vanbreugeltimmerwerken.nl

tuincentrumTuincentrum & Bloemsierkunst De ScheiwalLangenboomseweg 117, 5411 AT Zeeland, 0486-451991, 06-54650699, [email protected], www.descheiwal.nlZie pagina 8

uitgaanscentrum, discotheekShakers UitgaanscentrumSchutsboomstraat 71, 5374 CB Schaijk, 0486-436553, 06-31341254, [email protected], www.shakersschaijk.nlZie pagina 58

uitgeverijBureau Tekst & UitlegPastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, [email protected], www.uitleg.nl

Tekst & Uitleg is uitgever van onder andere Weekblad Arena, Arena Magazine + website arenalokaal.nl, Uitgaans-magazine Dienblad + dienblad.nl, Informatiegids Landerd + www.landerd.net en Toeristische Gids Oost-Brabant.

Bedrijvenindex

Page 82: Informatiegids gemeente Landerd 2011

82

uitvaartverzorgingVan Lokven UitvaartzorgBoterbloem 7, 5411 GN Zeeland, 0486-452393, 06-12216744, [email protected], www.vanlokvenuitvaartzorg.nlZie pagina 62

varkens- en veetransportVaex Varkens.- en Veehandel B.V.Heijtmorgen 19, 5375 AL Reek, 0486-472250, 06-51113343, [email protected], www.vaex.nlZie pagina 40

verzekeringenDiass Assurantiën en Financieel AdviesSchutsboomstraat 20, 5374 CC Schaijk, 0486-462447, 06-25351160, [email protected], www.diassbv.nlZie pagina 66

vloeren, vloersystemenThemavloer.nlPastoor van Winkelstraat 55A, 5374 BH Schaijk, 0486-769009, 06-55163553, [email protected], www.themavloer.nlZie pagina 32

vormgevingBureau Tekst & UitlegPastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, [email protected], www.uitleg.nl

Voor het ontwerp van onder andere logo, huisstijl, brochures, advertentie(series) en dergelijke, desgewenst inclusief teksten en fotografie.

wateronthardersFerro Ex ServiceGrenssteen 11, 5411 BT Zeeland, 06-53797949, [email protected], www.ferro-ex.nlZie pagina 4

webdesignBureau Tekst & UitlegPastoor van Winkelstraat 57A, 5374 BH Schaijk, [email protected], www.uitleg.nl

Voor ontwerp, bouw en onderhoud van websites. Desgewenst verzorgen wij ook de teksten en fotografie. Tekst & Uitleg werkt met een eigen dedicated server in Amsterdam.

woninginrichtingVan Zwam Woning en ProjectstofferingPuttelaar 7, 5411 BE Zeeland, 0486-411745, 06-53975660, [email protected], www.vanzwam.com

zand- en grinthandelVan Leuken B.V. Zand- en GrinthandelHoogschaijksestraat 17, 5374 EC Schaijk, 0486-461221, 06-53704738, [email protected], www.vanleukenschaijk.nlZie pagina 40

zorginstellingCompostellaFranciscushof 1, 5411 BK Zeeland,0486-458585, [email protected], www.brabantzorg.eu

Nieuwe HoevenUdensedreef 5, 5374 RL Schaijk, 0486-461751, [email protected], www.brabantzorg.eu

Thuiszorg PanteinIndustrielaan 1, 5405 AA Uden, 0900-8803, [email protected], www.thuiszorgpantein.nlZie pagina 62

Page 83: Informatiegids gemeente Landerd 2011

83

w w w . a r e n a l o k a a l . n l – v r i j d a g 2 5 f e b r u a r i 2 0 1 1

Volgende week

Arena carnavalsnummer

Wiep Laurenssen geeft

zangles in Zeeland

pagina 7

Zeelander op kieslijst

Partij voor de Dieren

pagina 5

Belangengroep in actie

tegen huurverhoging

pagina 3

�����������������������������

�����������������������

�������������������������������������������

De Bende van Oss

opent jacht op figuranten

Gemeentenieuws

Landerd

pagina 13-17

weekblad voor landerd, herpen, ravenstein en omstreken

jaargang 17 – week 08 – 25 februari 2011 – www.arenalokaal.nl

REGIO - Eind maart beginnen de opnamen voor De

Bende van Oss. De regie van de speelfilm is in handen

van de in Reek geboren en getogen André van Duren.

Voor de hoofdrollen in de film tekenen bekende Bra-

bantse acteurs als Sylvia Hoeks, Frank Lammers en

Theo Maassen. Ook zijn er twaalfhonderd rollen be-

schikbaar voor figuranten, die lokaal worden gezocht

zodat de film een echte Brabantse sfeer uitstraalt.

horaya Muttardy

van Black Cat

Bone Films is ver-

antwoordelijk voor de wer-

ving van figuranten. Eerder

werkte zij al mee aan Baan-

tjer, Spion van Oranje en

Wilde mossels. Afgelopen

twee weekenden gaf Tho-

raya uitleg aan geïnteres-

seerden in De Keurvorst in

Ravenstein. Maandag was

zij te vinden in de kantine

van Achilles Reek (foto).

Daar vertelde Thoraya wat

het betekent om figurant in

een speelfilm te zijn.

De opnames beginnen

eind maart en duren tot de

tweede week van mei. “Er

zijn 35 draaidagen, waar-

van 24 met figuranten”,

weet Thoraya. “De film

heeft ongeveer twaalfhon-

derd rollen voor figuranten.

Met achthonderd mensen

en een beetje puzzelen krijg

ik al die rollen wel gevuld.

Daarbij kijk ik naar be-

schikbaarheid, leeftijd of de

kleding past en kenmerken

die voor een bepaalde rol

nodig zijn. De Bende van

Oss wordt een harde film

in een echte mannenwe-

reld. Alle tederheid wordt

eruit gehaald. Daarom heb

ik voornamelijk mannelijke

figuranten nodig. In die tijd

kwamen vrouwen niet in

cafés.”Mannen die zich opgeven

als figurant mogen hun

haar niet meer knippen tot

na de opnames. “Wij heb-

ben daar mensen voor, die

precies weten hoe het haar

er in die tijd uitzag. Daar

is veel onderzoek naar ge-

daan. Je kapsel moet na-

tuurlijk wel in het tijds-

beeld passen.”

‘Lange dagen’Als figurant maak je lange

dagen, stelt Thoraya. “Je

bent tien uur op de set en

het merendeel van de tijd

ben je aan het wachten.

Dat kan op van alles zijn.

Een lamp die uitvalt of de

zon die achter de wolken

verdwijnt. Dan sta je met

vijftig man naar boven te

kijken tot hij weer tevoor-

schijn komt. Een draaidag

van tien uur levert twee à

drie minuten film op. Je

wordt wel goed verzorgd. Er

staat de hele dag een buffet

met eten. Dus je komt niets

tekort. Verder krijg je een

vergoeding van twintig euro

per draaidag, ter compen-

satie van je reiskosten.”

‘Originele gezichten’

Figuranten zorgen in de

scènes voor de juiste uit-

straling, geeft Thoraya aan.

“Sfeer schep je met mensen

in de achtergrond. Daarom

zijn we ook lokaal op zoek

gegaan naar figuranten. We

zijn op zoek naar originele

gezichten, echte mensen.

Dat komt de geloofwaardig-

heid ten goede. Ik ga van

elke scène een sfeerplaatje

maken en kijken wat voor

soort figuranten daarvoor

nodig zijn. Daarnaast heb

je ook nog een aantal edel-

figuranten. Die treden iets

meer op de voorgrond en

mogen iets zeggen of een

bepaalde handeling uitvoe-

ren. Ik kijk in het bestand

wie daarvoor geschikt zou-

den zijn en maak dan sa-

men met André de defini-

tieve keuze.”

AanmeldenInmiddels hebben ruim

driehonderd figuranten

zich aangemeld voor een

rolletje in De Bende van

Oss. “Ik heb mijn praatje

enkele malen gehouden in

de regio, nu hoop ik op het

olievlekeffect. Mensen die

interesse hebben in een rol

als figurant kunnen zich

opgeven op www.bcbfilms.

nl. Bij vragen kan men con-

tact opnemen met Thoraya

Muttardy via figuratie@

bcbfilms.nl.

‘Perfecte locatie voor senioren’

Groen licht voor appartementen

in voormalig warenhuis Schaijk

SCHAIJK - De gemeente Landerd geeft groen licht voor het

plan van Raoul van den Bosch om zeven seniorenapparte-

menten te bouwen op de hoek Runstraat-Netjeshof in het

centrum van Schaijk. De koopwoningen met daaronder

een commerciële ruimte worden gerealiseerd op de locatie

waar nu nog het voormalige warenhuis Van Schaijk (foto)

staat. Raoul van den Bosch is verheugd over de steun van de

gemeente voor het nieuwbouwproject. “We kunnen nu

verder aan de slag. Dit is de perfecte locatie voor senioren,

nabij zorgcentrum De Wijers en het ouderensteunpunt in

De Regenboog. Daarnaast is het ook een levendige plek

met veel aanloop. De bewoners kijken straks uit op de

openbare speelplaats van

De Regenboog, waar ook

hun eigen kleinkinderen

lekker kunnen spelen.”

(Lees verder op pagina 3)

T

Historische misdaadfilm van Reekse regisseur André van Duren

DJ KEES VAN HONDT

VRIJDAG 4 MAART

E-tickets:

www.3heere.nl

www.dienblad.nl

Het verhaal

De Bende van Oss is een spannende misdaadfilm gebaseerd op historische gebeurte-

nissen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw was Oss in de greep van een golf van

misdaad. De marechaussee werd ingezet om de stad te bevrijden van de terreur van

wat de ‘Ossche bende’ werd genoemd. Toen de marechaussee vervolgens zedendelic-

ten en fraude op het spoor kwam, liep dat uit op een conflict tussen het katholieke

zuiden en het protestantse noorden. Een conflict dat leidde tot de val van het kabinet

Colijn IV.De Bende van Oss vertelt deze geschiedenis vanuit het oogpunt van Johanna van

Heesch (Sylvia Hoeks), een jonge levenslustige prostituee die zich aan haar criminele

milieu probeert te ontworstelen. Samen met haar vervroegd vrijgelaten echtgenoot

Ties probeert Johanna iets van haar leven te maken. Door toedoen van zijn oom Wim

de Kuiper, de zelfbenoemde leider van de bende van Oss, vervalt Ties echter alweer

snel in zijn oude gedrag.

Van Tilburg´s Uitvaartverzorging

Wij verzorgen uitvaarten in

Landerd, Herpen, Ravenstein en omgeving.

Past. van Winkelstraat 44 SCHAIJK • 0486 461239 • [email protected]

www.vantilburgschaijk.nl

w w w . a r e n a l o k a a l . n l – v r i j d a g 4 m a a r t 2 0 1 1

Volgende week

Arena carnavalsfoto’s

ArenaCarnavalsspecial

pagina 13-16

NL Doet in Ravenstein,

Herpen en Landerd

pagina 5

CDA grootste in Landerd,

VVD wint in Oss

pagina 3

�����������������������������

�����������������������

�������������������������������������������

‘Krijgt mijn kind nog wel het

onderwijs dat het nodig heeft?’

Gemeentenieuws

Landerd

pagina 7-11

weekblad voor landerd, herpen, ravenstein en omstreken

jaargang 17 – week 09 – 4 maart 2011 – www.arenalokaal.nl

REGIO - ‘Wat gebeurt er met mijn kind?’, ‘Krijgt mijn kind nog wel het onder-

wijs dat het nodig heeft?’, ‘Hoe moeten we de nieuwe stroom kinderen op gaan

vangen?’. Het nieuwe plan voor passend onderwijs van minister Marja van Bijs-

terveldt-Vliegenthart roept veel vragen op, zowel bij ouders als bij scholen. “Ik

ben niet blij met de plannen van de minister”, stelt Peter de Klein, directeur van

basisschool De Regenboog in Schaijk. “Het gaat ten koste van alle kinderen met

of zonder rugzakje.” Maar wat zijn nu de plannen? Wat zijn de mogelijke gevolgen

voor kinderen? En wat betekent het voor de basisscholen?

riehonderdmiljoen

euro moeten er be-

zuinigd worden op

het geld dat beschikbaar is

voor kinderen met speciale

onderwijsbehoeften volgens

de minister. Over de ma-

nier waarop gaf de bewinds-

vrouw in een brief aan de

Tweede Kamer uitleg. De

belangrijkste speerpunten

zijn:* Samenwerking tussen

het reguliere basisonder-

wijs, het speciaal onder-

wijs, lichte en zware zorg.

Gezamenlijk bepalen ze op

welke school kinderen met

een beperking geplaatst

moeten worden. Doel:

meer zorgkinderen naar

het reguliere onderwijs en

minder naar het passend

onderwijs.* Het rugzakje komt te

vervallen. Dit is de finan-

ciële vergoeding die een

zorgleerling ontvangt. Met

het toegekende geld kun-

nen de ouders zelf op zoek

gaan naar de school die

ze het meest bij hun kind

vinden passen. Bij de her-

vormingen zal dit geld niet

meer naar de ouders gaan,

maar naar de gezamenlij-

ke scholen. Die krijgen een

vast budget vastgesteld op

basis van het aantal kin-

deren in hun regio. Als het

budget niet toereikend is,

zullen de scholen hun re-

guliere bekostiging moeten

aanspreken.* Leerkrachten in het re-

guliere onderwijs moe-

ten worden omgeschoold

om zorgleerlingen te

kunnen ondersteunen.

Individueel leerplan

Op De Regenboog zitten

momenteel achttien kinde-

ren met een rugzakje. Het

gaat om kinderen met leer-

of gedragsproblemen, zoals

het syndroom van Down

of een vorm van lichame-

lijke beperking. “Het aantal

kinderen met een rugzak

is de laatste jaren geste-

gen”, zegt Peter de Klein.

“Nu er steeds meer onder-

zoek gedaan wordt naar

leerlingen met leerproble-

men kan beter dan vroeger

worden vastgesteld waar

het knelpunt zit. Daarom

kunnen kinderen nu het

onderwijs krijgen waar

ze behoefte aan hebben.”

Voor elk kind stelt De Re-

genboog een individueel

leerplan op aan de hand

van de gestelde diagnose

van het kind. Nu het aantal

kinderen met een rugzak

steeds maar stijgt, probeert

de school een groepsplan op

te stellen. Kinderen met de-

zelfde beperking kunnen op

dezelfde manier behandeld

gaan worden. “Wij hebben

inmiddels een goed functi-

onerend zorgteam binnen

onze school. Die bestaat uit

eigen Remedial Teachers,

onderwijsassistenten, maar

ook ambulante zorg. Door

de plannen van de minister

dreigt deze ondersteuning

voor de leerlingen weg te val-

len”, vertelt de Regenboog-

directeur. Concreet zou dat

betekenen dat kinderen niet

meer de zorg kunnen krij-

gen die ze nodig hebben, de

klassen groter gaan worden

en leerkrachten zwaarder

belast worden. Ze moeten

namelijk ook zelf onderwijs

gaan volgen om te leren om-

gaan met leerlingen van ver-

schillend niveau.

‘Onmogelijk’“Het is onzin van de minis-

ter te veronderstellen dat

leerkrachten die fulltime

werken ook nog eens zou-

den moeten gaan studeren

voor speciaal onderwijs.

Daar hebben ze helemaal

geen tijd voor!”, voegt De

Klein toe. “Daarbij zijn er

zoveel vormen van proble-

matiek, het is onmogelijk

voor een leerkracht dat al-

lemaal bij te spijkeren.”

De Regenboog is er trots op

in staat te zijn zo veel mo-

gelijk rugzakkinderen op de

eigen school te kunnen op-

vangen. “Maar ergens houdt

het op”, legt de directeur uit.

“We zijn een redelijk grote

school, we kunnen wel wat

opvangen, maar niet alles.

Voor kleinere scholen wordt

het onmogelijk gemaakt.”

Ook Elke Eijnthoven, am-

bulante begeleidster van

het REC Chiron (Regionale

Expertise Centra voor zware

zorg), de verantwoordelijke

organisatie voor de indi-

catiestelling en ambulante

zorg, maakt zich zorgen. “In

feite worden we opgeheven”,

zegt ze. “Er komt onzeker-

heid over onze banen en we

worden afhankelijk van de

samenwerkingsverbanden.

Voor onze regio Den Bosch–

Helmond–Eindhoven praten

we over zo’n honderdvijftig

mensen.”Dat de invloed groot zal

zijn, blijkt ook uit het feit

dat De Vlinder in Reek,

school voor kinderen met

gedrags- of psychiatrische

problemen, geen reactie

wenst te geven. “We weten

zelf nog niet wat voor con-

sequenties het voorstel zal

hebben”, vertelt een woord-

voerster van de school.

(Lees verder op pagina 3)

Zeelander Arnold Zegers

koninklijk onderscheiden

ZEELAND - Landerds burgemeester Willy Doorn reikt

maandagmiddag in zorgcentrum Compostella een konink-

lijke onderscheiding uit aan Zeelander Arnold Zegers. De

71-jarige Zegers kreeg het lintje vanwege zijn vele verdien-

sten voor diverse verenigingen in het Zeelandse.

Arnold Zegers, die is benoemd tot Lid in de Orde van Oran-

je Nassau, was van 1958 tot 1965 bestuurslid van toneel-

vereniging Excelsior in Zeeland. Van 1967 tot 1975 was

hij bestuurslid van het buurtschap Nabbegat-Schaijkse-

weg, waarvoor hij ook dertig jaar lang de carnavalswagen

bouwde en fietstochten organiseerde. Tussen 1967 en

1981 zat Zegers in het bestuurs van de Stichting Jeugdbe-

langen Zeeland. Voor SJB was hij met name actief tijdens

het jaarlijkse Inkakamp. Van 1972 tot 1983 bekleedde hij

een bestuursfunctie bij ponyclub Jeanne d’Arc in Zeeland.

Daarnaast was hij nauw betrokken bij het opleiden van

kinderen tot ponyruiters. Tevens zamelde hij maandelijks

oud papier in. Tot 2001 bleef Arnold bovendien als vrijwil-

liger betrokken bij de Stichting Jeugdbelangen. Hij hielp

bij diverse activiteiten, zoals de huifkartochten op Konin-

ginnedag. Van 1990 tot heden is Zegers onderhoudsman

van de Mariagrot in het buurtschap Nabbegat en sinds

2001 fungeert hij als voorzitter van de KBO in Zeeland

(ruim 600 leden). In 2002 introduceerde hij een compu-

tercursus voor ouderen en hij organiseerde vijf jaar lang

het kienen. Gedurende vele jaren was hij coördinator van

het ouderenkoor Nooit Gedacht. Samen met de penning-

meester organiseerde hij tien jaar lang de jaarlijkse bus-

reizen en in 2009 nam hij het initiatief tot een meerdaagse

vakantie voor de leden. Tussen 2005en 2008 was Arnold

Zegers medeoprichter en lid van Belangenbehartiging Ou-

deren Landerd.

Burgemeester Doorn,

Arnold Zegers en zijn

vrouw Maria.

D

Nieuwe kabinetsplannen roepen veel vragen op

w w w . a r e n a l o k a a l . n l – v r i j d a g 1 1 m a a r t 2 0 1 1

Nieuwe Arena Magazine

vanaf deze week verkrijgbaar

Stralende Moeslandse optochten

pagina 10-11

Carnavalsfoto’s

Herpen en Reek

pagina 9

7,5 ton subsidie voor

Zeelandse projecten

pagina 3

�����������������������������

�����������������������

�������������������������������������������

Jonge meiden organiseren

benefietconcert voor Gambia

Gemeentenieuws

Landerd

pagina 5-8

weekblad voor landerd, herpen, ravenstein en omstreken

jaargang 17 – week 10 – 11 maart 2011 – www.arenalokaal.nl

ZEELAND – In Zeeland vindt zaterdag 16 april het benefietconcert Wiep & Friends

4 Charity plaats om geld in te zamelen voor Stichting Second Home. De organisa-

tie van het evenement is volledig in handen van drie jonge meiden: Willeke van

den Broek (24) en Wiep Laurenssen (20) uit Zeeland en Nicole van Haandel (19) uit

Boekel. Zij halen artiesten als Dewi Pechler en Friction naar het Brabantse dorpje.

Uiteraard betreedt Wiep zelf ook het podium.

iep & Friends 4

Charity is onder-

deel van de Gam-

bia Dag op 16 april in De

Blauwe Kei in Veghel. Een

dag eerder is er een infor-

mele bijeenkomst op de

Kreitsberg in Zeeland en

zondag 17 april is er een

markt geheel in het teken

van Afrika. Doel van het

weekend is hulporganisa-

ties met projecten in Gam-

bia bij elkaar te brengen.

Een van deze organisaties

is Stichting Second Home.

Die heeft als doelstelling

het realiseren en in stand

houden van een woonvoor-

ziening voor kinderen met

een verstandelijke beper-

king of leerachterstand, zo-

dat zij naar school kunnen.

De stichting wil dit jaar een

nieuwe woning bouwen in

Ker Sering N’jie in centraal

Gambia om gehandicapte

kinderen op schooldagen te

huisvesten. Willeke legt uit dat er in

Gambia slechts één school

is voor verstandelijk ge-

handicapte kinderen, de

Methodist Special School.

“Om te zorgen dat kinde-

ren die behoefte hebben

aan speciaal onderwijs dit

ook kunnen volgen, is er

een woonopvang waar ze

doordeweeks verblijven.

Zo zijn ze elke dag binnen

dertig minuten op school.

Momenteel huurt Second

Home al een gebouw in

Gambia, maar dat is erg

duur. Als je blank bent

denken ze daar dat je geld

hebt. Je betaalt dus altijd

te veel en dat is zonde van

het geld.” Om die reden wil

de stichting een eigen ge-

bouw neerzetten, geeft Wil-

leke aan. “Door de verhuur

van ruimtes moet het pand

zelfvoorzienend worden.

Met die inkomsten kunnen

dan onder meer de lonen

van het personeel betaald

worden. Tot nu toe is de

stichting puur afhankelijk

geweest van sponsorgelden

en giften.”Om de bouw van een nieu-

we woonvoorziening te fi-

nancieren grijpt Stichting

Second Home de Gambia

Dag aan om fondsen te

werven. Willeke, Wiep en

Nicole leggen uit hoe dat

in zijn werk is gegaan. “De

plannen voor het Gambia-

weekend zijn er al een tijd-

je”, vertelt Willeke. “Onze

ouders zijn allemaal be-

trokken bij de stichting.

Ik was een keer bij een

vergadering en daar gaven

ze aan dat ze Wiep wilden

vragen voor een optreden.

Toen ik wat commentaar

gaf over hoe ze dat het best

konden aanpakken, kreeg

ik de vraag of wij het niet

konden organiseren. Nu

gaan wij laten zien dat we

dat inderdaad kunnen.”

‘Diva’De drie meiden vullen el-

kaar goed aan. Nicole volgt

de opleiding evenementen-

management, wat goed van

pas komt. Willeke had met-

een een idee hoe het bene-

fietconcert opgezet moest

worden en werkt hard om

alles rond te krijgen. “En

Wiep is onze diva”, lacht

ze. “Die heeft veel muzikale

contacten en daar maken

wij graag misbruik van.”

Wiep beaamt dit: “Yup, één

plus één is drie. Ik heb al

mijn The Voice-vriendjes

gebeld. Kiki (Vermeulen,

red.) spreek ik nog regel-

matig, die wil graag helpen.

Verder komt Dewi optre-

den, die iedereen nog kent

van de eerste editie van

Idols en Popstars. Haar ken

ik al wat langer. Dan nog

Rachel Kramer, die bekend

is van K-Otic en X Factor.

En Friction, een Ghanese

artiest met vrolijke, Afri-

kaanse muziek die nu mee-

doet aan X Factor. Hij heeft

net als ik op de Rockacade-

mie gezeten. Nu zijn we nog

op zoek naar één speciale

artiest.”

SponsoringDe meiden komen er staps-

gewijs achter dat er veel

komt kijken bij het organi-

seren van een evenement.

“Het is veel meer dan alleen

een locatie en wat artiesten

regelen”, beseft Nicole. “Je

moet echt overal rekening

mee houden. Tickets, tech-

niek, promotie, organisatie

en ga zo maar door. En dan

nog het allerbelangrijkste:

achthonderd mensen zover

zien te krijgen dat ze naar

het concert komen.”

De opbrengst van de kaart-

verkoop gaat volledig naar

Stichting Second Home.

“We hebben nog wel wat

sponsors nodig om uit de

kosten te komen”, geeft

Willeke aan. “Daar kom

je niet onderuit, die kos-

ten maak je toch. Het is

overigens wel zaak dat we

zo veel mogelijk geld op-

halen, want Wilde Ganzen

Scouting-doedag

Herpense jeugd werkt

mee aan bosomvorming

HERPEN - In bosgebied Herperduin is de gemeente Oss

al enkele jaren bezig met de omvorming van eentonig pro-

ductiebos naar levendig natuurbos. Met excursies en

doedagen is bosomvorming steeds bij inwoners onder de

aandacht gebracht. Om ook jongeren kennis laten maken

met bosomvorming is er op zaterdag 12 maart een jonge-

ren-doedag. Scoutinggroepen uit de omgeving van Herper-

duin hiervoor zijn uitgenodigd. Samen met de Bosgroep

Zuid-Nederland, uitvoerder

van de bosomvorming, zijn

zij die dag tussen 10 en 16

uur aan de slag in Herper-

duin.

Zo’n vijftig kinderen van

scouting Berghem en Her-

pen leren die dag hoe verandering van productiebos naar

natuurbos in z’n werk gaat en welk effect dit heeft op het

bosgebied van Herperduin. Ze krijgen te zien hoe grote bo-

men worden omgezaagd en met een lier weggehaald. Zelf

werken ze die dag mee aan: het weghalen van ongewenste

begroeiing zoals Amerikaanse vogelkers; het dunnen en

vellen van ongewenst hout; het maken van wallen met in

elkaar gestoken snoeihout; het blokkeren van ongewenste

paden met takken en bomen; het opruimen van zwerfaf-

val; het ringen van bomen om meer dood hout in het bos

te krijgen (goed voor insecten en spechten); het met de

hand plaggen van de bodem om begroeiing te verjongen en

het planten van inheemse boomsoorten.

W

Wiep & Friends 4 Charity op zaterdag 16 april in Zeeland

Van Tilburg´s Uitvaartverzorging

Wij verzorgen uitvaarten in

Landerd, Herpen, Ravenstein en omgeving.

Past. van Winkelstraat 44 SCHAIJK • 0486 461239 • [email protected]

www.vantilburgschaijk.nl

verhoogt de opbrengst met

vijfenzestig procent. Dus

mochten er nog bedrijven

bij willen dragen dan kun-

nen ze zich melden.”

Wiep & Friends 4 Charity

vindt plaats op zaterdag 16

april in Het Witte Huis aan

de Reekseweg 7 in Zeeland.

De avond begint rond 20

uur en duurt tot 1 uur. Een

kaartje kost 12,50 euro, ex-

clusief servicekosten, en is

te verkrijgen op www.wiep-

4charity.nl.

Weekblad ArenaElke vrijdag huis-aan-huis bezorgd in Landerd (Reek, Schaijk en Zeeland) en Herpen, Ravenstein en alle kerkdorpen van de voormalige gemeente Ravenstein.

Daarnaast bieden wij iedere dag het laatste nieuws via

www.arenalokaal.nl

Iets te melden?Mail dan met [email protected]

Arena MagazineEen glossy magazine met trends, mode, wonen, lekker eten, auto’s en human interest. De artikelen, interviews en reportages hebben een lokale insteek. Van boeiende reisverslagen en historische verhalen over monumentale panden tot informatieve bedrijfsreportages.

Arena Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt verspreid in de gemeenten Bernheze, Grave, Landerd, Mill & St. Hubert, Oss, Uden en Veghel.

Weekblad Arena en Arena Magazine zijn uitgaven van Bureau Tekst & Uitleg Schaijk

Page 84: Informatiegids gemeente Landerd 2011

1www.vd-heijden.nlSchaijk, 0486 - 46 18 55

Wonen in Landerd wordt alleen maar fijner

En zeker in zo’n kwaliteitswoning van Van der Heijden!

Zo ook bijvoorbeeld met de tweekappers aan de noordrand in Plan Akkerwinde te Schaijk. Bovengemiddeld royale woningen, ± 500 tot 550 m3!, in een groen en open landschap. Met een royale tuin, een geïsoleerde garage, bijkeuken, eigen achterom en een opstelplaats voor de auto. Duurzaam, aangezien voor verwarming én verkoeling een energiezuinige warmtepomp wordt geïnstalleerd! Voor meer informatie: www.akkerwindeschaijk.nl

Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling bouwt en ontwikkelt al vier generaties lang. Dat is zeldzaam. Het succes schuilt in hun motto ‘traditie in kwali-teit’. Die brengt dynamiek, houdt iedereen scherp en zorgt ervoor dat begrippen zoals duurzaamheid en continuïteit geen plotselinge hype zijn, maar een gegeven waar al langer dan een eeuw aan wordt gewerkt. Daarbij luisteren zij écht naar uw wensen en weten die te vertalen naar producten die woongenot verzekeren.

InformatiegidsI n f o r m

a t i e g i d s L a n d e r d 2 0 1 1 - 2 0 1 2

historiegemeente landerd bouwen & wonen natuur & recreatie jeugd & jongeren ouderen gezondheid bedrijven religie

LANDERD