Informatiegids 2015

24
Informatiegids Het kopen van een tweede huis

description

 

Transcript of Informatiegids 2015

Page 1: Informatiegids 2015

InformatiegidsHet kopen van een tweede huis

InformatiegidsHet kopen van een tweede huis

Page 2: Informatiegids 2015

Inhoud 4 Waarom beleggen in

recreatief vastgoed?

8 Wat voor koper ben ik?

10 Trends in recreatieland

14 Stappenplan aankoop

18 Aankopen voor verhuur Wat moet u weten?

22 Tweede woning informatiedagen

23 Persoonlijk adviesgesprek

2

Page 3: Informatiegids 2015

VoorwoordWe leven in een hectische en dynamische wereld. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor meerdere korte verblijven in de (eigen) omgeving. Gewoon, om weer even op adem te komen. De vakantiewoning dicht bij huis is populairder dan ooit. Zowel bij huurders als bij kopers. Kopers zien een recreatiewoning in toenemende mate als beleggings object. Dit wordt versterkt door de huidige lage rente op de spaarrekening. Bij beleggen in recreatiewoningen zijn rendementen van minimaal 5 procent haalbaar, maar dit is sterk afhankelijk van de ligging, locatie, woningkwaliteit en het parkbeheer. Bij het aankoopproces is zorgvuldigheid dan ook geboden. Dit geldt uiteraard ook als u koopt voor eigen gebruik. Het is van belang dat u kiest voor een product dat bij u past.

Deze informatiegids is samengesteld door de specialist in recreatief vastgoed om u op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij geven aan waar u op moet letten en wat u kunt verwachten bij de aanschaf van een tweede woning. Veel leesplezier!

Frank de Groot

3

Page 4: Informatiegids 2015

Waarom beleggen in recreatief vastgoed?

4

Page 5: Informatiegids 2015

De voordelen van een tweede woningSteeds meer mensen worden eigenaar van een tweede woning. Investeren in een tweede woning is investeren in vrije tijd. Lijkt het u niet heerlijk om een plek te hebben waar u na een drukke werkweek of tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning? Een eigen stek waar u zich helemaal thuis voelt, waar u heen kunt gaan wanneer het u uitkomt.

Een tweede woning dichtbij huisEen groeiende groep Nederlanders kiest welbewust voor een tweede huis in eigen land of één van onze buurlanden. Motief: lekker dichtbij. Zo vermijden we lange en stressvolle autoritten of chaos op het vliegveld. Met een optrekje dichtbij huis kunnen we er makkelijk ‘even’ van genieten. Daarnaast beginnen we ons eigen land en de directe buurlanden echt te herontdekken. En terecht, want er zijn hier zoveel mooie plekjes!

55

Page 6: Informatiegids 2015

Een zekere én leuke investeringEen tweede woning wordt steeds meer als een belegging gezien. Het is voor veel mensen momenteel niet erg interes-sant om het spaargeld op de bank te laten staan. Beleggen in recreatief vastgoed heeft een mooi rendementspotentieel. U heeft de zekerheid van steen en de investering is tastbaar, in tegenstelling tot aandelen op de beurs. Bovendien zorgt een (gegarandeerd) rendement uit verhuur voor een interes-sante maandelijkse inkomstenbron. Niet te vergeten heeft u op lange termijn vaak de mogelijkheid om uw recreatie-woning met een meerwaarde te verkopen. Als de woning niet verhuurd is, kunt u er bovendien zelf van genieten.

Privé beleggenHet beleggen in recreatief vastgoed is een waardevaste investering met diverse voordelen. U kunt zelf genieten van uw recreatiewoning en speculeren op waardestijging. Maar wist u bijvoorbeeld dat u de btw van het aankoop-bedrag in veel gevallen (gedeeltelijk) kunt terugvorderen als u de recreatiewoning (deels) beschikbaar stelt voor verhuur? De huuropbrengsten en verkoopwinst zijn in veel gevallen onbelast.

66

Page 7: Informatiegids 2015

De voordelen in het kort

• Het (vaste) rendement is aantrekkelijken de risico’s zijn beperkt

• Extra inkomsten door verhuurrendement• Beleggingstabiliteit op lange termijn• Kostenbesparing op vakanties door

eigen gebruik van de woning• Fiscaal aantrekkelijk

Zakelijk investerenVoor beleggers in onroerend goed is recreatief vastgoed een mooie aanvulling op de algehele portefeuille. De vakantie gaat immers nooit failliet! Maar let op: Rendement & exploi-tatie, betrouwbaarheid en de juiste park- en woningkenmerken zijn bepalend voor een succesvolle investering. Laat u daarom altijd informeren door een specialist in recreatief vastgoed; een partij die de markt goed kent.

7

Page 8: Informatiegids 2015

Wat voor koper ben ik?De aankoopmotieven voor een tweede woning kunnen voor iedereen anders zijn. Wat voor koper bent u? Doe de test!

De slimme levensgenieter

(Combinatie van verhuur en eigen gebruik)

Het lijkt u leuk om er af en toe eens een paar dagen tussen-uit te kunnen gaan. Met zijn tweeën of met het gezin even

ontsnappen aan de dagelijkse sleur en bijtanken in een andere, maar toch vertrouwde omgeving. De woning zelf, de omgeving

en het park moeten u aanspreken. U wilt echter geen hoge kosten maken, het moet wel leuk blijven. Daarom kiest u er

voor om de woning te laten verhuren in de perioden dat u er zelf geen gebruik van maakt. Zo kunt u

het bezit van de tweede woning kosten-dekkend of zelfs rendabel maken.

2

De familiemens (Volledig eigen gebruik)

Met familie en vrienden op de veranda genieten van de buitenlucht en de eerste warme zonnestralen. Een goed

glas wijn, lekker eten, leuke anekdotes en het gelach van de kinderen op de achtergrond. En het mooie is; morgen volgt er weer zo’n dag. Investeren in een tweede woning betekent

investeren in vrije tijd. Het lijkt u heerlijk om een plek te hebben waar u in de weekenden en tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure

ontspanning. Quality time met familie en vrienden vindt u erg belangrijk. U wilt uw tweede woning volledig

tot uw eigen beschikking hebben en kiest er daarom voor om de woning niet

te verhuren.

18

Page 9: Informatiegids 2015

De particuliere belegger

(100% verhuur)

U bent op zoek naar een tastbare belegging (voor uw spaargeld). U wilt een goed gevoel hebben bij de recreatie-

woning, maar het rendement geeft de doorslag bij het maken van uw beslissing om een woning wel of niet aan te kopen. U kijkt naar de verhuurresultaten uit het verleden en/of de verhuurprognoses voor de toekomst. De verhuur dient op

professionele wijze georganiseerd te worden en ook de exploitatie van het park moet gezond zijn. U kijkt vanuit

zakelijk oogpunt naar een tweede woning. Als u er in de toekomst nog eens zelf gebruik van

kunt maken, zou dat een leuke bijkomstigheid zijn.

3

De investeerder die op safe gaat

(Rendementsgarantie)

U bent op zoek naar een veilige belegging en wilt van tevoren weten waar u aan toe bent als het om het rendement op uw eigen vermogen gaat. U wilt er zeker van zijn dat u gedurende een aantal jaren periodiek een vast bedrag uitgekeerd krijgt. Het product is van onder-

geschikt belang. Sterker nog, de woning moet voor u onderhouden worden, zodat u geen omkijken

heeft naar het object. Ook moet de woning courant blijven met oog op een

eventuele doorverkoop.

4

Wat voor type koper u ook bent, laat u in alle gevallen

informeren door een specialist op het gebied van recreatief vastgoed. Zo voorkomt u dat u een woning aankoopt, die

niet 100 procent aansluit op uw wensen.

tip

99

Page 10: Informatiegids 2015

Trends in recreatielandAls u investeert in een vakantiewoning wilt u dit weloverwogen doen. Inspelen op de trends in de (verhuur)markt is hierbij essentieel, aangezien dit zeker van invloed kan zijn op de hoogte van het rendement en de waarde van de woning bij eventuele doorverkoop.

10

Page 11: Informatiegids 2015

Trend 1: Met drie generaties op vakantieLandelijke verhuurorganisaties constateren al een tijdje een groeiende vraag naar accommodaties voor drie-generatie- vakanties. Opa en oma, kinderen en kleinkinderen samen een weekendje weg is een toptrend geworden. Maar liefst één derde van de Nederlanders gaat wel eens met drie generaties op vakantie. Eén van de voornaamste redenen om de vakantie samen door te brengen is om de band tussen de drie genera-ties te versterken. Met z’n allen naar de dierentuin, leren boogschieten met opa, koekjes bakken met oma en ’s avonds samen spelletjes doen. Samen op vakantie is wel zo gezellig en opa en oma hebben volop de tijd voor hun kleinkinderen. Niet alleen als oppas, maar juist om van alles te ondernemen. Ontwikkelaars spelen op deze trend in door (ook) 8- tot 20-persoons accommodaties te bouwen. De bezettingsgraad van deze woningen is over het algemeen hoog, waardoor dit soort woningen vaak wordt aangekocht door (particuliere) beleggers.

Trend 2: Behoefte aan luxe en duurzaamheidEen andere trend is de groeiende vraag naar luxe en comfort in het vakantieverblijf met alle bijbehorende voorzieningen. Dit geldt zowel voor de eigenaar als de toerist. De recreatie-woning moet de thuissituatie overtreffen. In een groeps-woning betekent dat met de hele familie er tussen uit zonder elkaar voor de voeten te lopen. Veel ruimte en voldoende privacy, bijvoorbeeld in de vorm van een eigen badkamer, zijn daarom een pre. Ook wellness voorzieningen zijn in trek.

11

Page 12: Informatiegids 2015

Mensen zoeken naar ontspanning, rust en een plek om weer helemaal tot zichzelf te komen, binnen de muren van de recreatiewoning. Het is derhalve een goed idee om van de badkamer een mini wellness center te maken, compleet met sauna, whirlpool en Sunshower. Andere items die hoog gewaardeerd worden zijn een veranda voor veel buitenplezier, keuken met luxe (inbouw)apparatuur, flatscreen televisie met homecinema set en sfeerhaard. Ook vindt de consument het gebruik van duurzame materialen en energiezuinige woningen steeds belangrijker.

Trend 3: RenovatieHet inspelen op trend 2 is niet alleen weggelegd voor ont-wikkelaars van nieuwbouwprojecten of kopers van nieuw-bouwwoningen. De nieuwste trend is namelijk het renoveren van bestaande recreatiewoningen. Door de huidige marktomstandigheden kunnen bestaande woningen over

het algemeen wat scherper worden aangekocht. Zo blijft er budget over om deze woningen weer helemaal van deze tijd te maken. Het is hierbij wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Het is daarom raadzaam om hierbij informatie in te winnen bij een specialist op dit gebied, zodat de woning ‘verhuurproof’ wordt qua indeling en materialen. Ook is het essentieel dat er voor een locatie wordt gekozen, waar de exploitatie en verhuur succesvol verzorgd worden. Als er op goede wijze gerenoveerd wordt, zorgt het (op de juiste parken) voor een betere verhuurbaarheid en waarde-vermeerdering van de woning. ‘De Beste Vakantiewoning’ is een professionele partij die eigenaren actief kan infor-meren en begeleiden over en bij het totale renovatietraject. Hierbij wordt de woning bouwkundig beoordeeld en wordt er een verbouwingsplan gemaakt, compleet met tekeningen en animaties. Uiteraard maakt een creatief plan voor de inrichting en styling ook onderdeel uit van het totale voorstel. Doel hierbij is om ‘de beste vakantiewoning’ van het park te creëren. 12

Page 13: Informatiegids 2015

13

Page 14: Informatiegids 2015

Stappenplan aankoop

Heeft u zich op papier georiënteerd en bent u enthousiast geworden over een woning of project?

Met dit stappenplan krijgt u een beeld van het mogelijke aankoopproces.*

InformatieInformatieInformatie

Middels een brochure krijgt u een eerste indruk Middels een brochure krijgt u een eerste indruk Middels een brochure krijgt u een eerste indruk Middels een brochure krijgt u een eerste indruk van het park, de omgeving en de accommodaties. van het park, de omgeving en de accommodaties. Om vervolgens meer inzicht te krijgen in de ins en Om vervolgens meer inzicht te krijgen in de ins en

outs van het project is er over het algemeen project-documentatie samengesteld door de verkopende

makelaar. Middels deze documentatie wordt u geïnformeerd over de prijzen, eventuele meerwerk opties

bij nieuwbouw, vaste en variabele kosten, eigen gebruiks- en verhuur mogelijkheden en verhuur-

prognoses/-opbrengsten. Bovendien is er vaak fiscale informatie beschikbaar.

1

* Naar richtlijn van Vakantie Makelaar.

14

Page 15: Informatiegids 2015

Bezichtiging

Het is erg belangrijk om de locatie en (model)woning(en) te gaan bekijken. U kunt op locatie

zelf ervaren wat het project, de woning(en) en de omgeving u te bieden hebben. Indien u de drempel (nog) te hoog vindt om een persoonlijke afspraak te maken, bezoek dan een open dag of ga eerst eens op

eigen gelegenheid een kijkje nemen. Het voordeel van een afspraak is natuurlijk wel dat u zich

ter plaatse verder kunt laten informeren en adviseren. en adviseren. en adviseren. en adviseren.

2

Voorovereen-komst tot koop

Wanneer u een definitieve keuze heeft gemaakt, ontvangt u doorgaans een ‘voorovereenkomst tot koop’. Hierin worden de koop-/aanneemsom

(bij nieuwbouw) of koopsom (bij bestaande bouw), evenals de datum van overdracht bevestigd.

Tevens vult u alle gegevens in die de makelaar van u nodig heeft om de koopovereenkomst op te kunnen maken. Indien gewenst, kunt

u een financieringsvoorbehoud laten opnemen.

3

15

Page 16: Informatiegids 2015

11

Aankoopprocedure bestaande woning

Koopt u een bestaande woning? De officiële overdracht vindt plaats bij de notaris. U ontvangt van de notaris een akte van

levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de totale koopsom te voldoen. Vanaf dat moment bent u de trotse eigenaar

van de recreatiewoning!

Aankoopprocedure nieuwbouwwoning

1Aankoopprocedure nieuwbouwwoning

1Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan betaalt u voorafgaand aan de 1Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan betaalt u voorafgaand aan de 1overdracht van de recreatiewoning de koopsom van de grond via de notaris. 1overdracht van de recreatiewoning de koopsom van de grond via de notaris. 1De overdracht van de grond zal plaatsvinden binnen de in de koop-/aan-

nemingsovereenkomst gestelde termijn. De betaling van de aanneem-som geschiedt vervolgens in diverse termijnen. U ontvangt hiervoor

van de aannemer termijnnota’s. Wanneer de woning gereed is voor gebruik, wordt deze aan u opgeleverd en officieel

overgedragen. De laatste betaling vindt plaats en u ontvangt de sleutel van uw

recreatiewoning!

5

Aankoopprocedure

Koop-/aan-nemingsovereenkomst

U ontvangt van de makelaar de opgemaakte koop-/aannemingsovereenkomst of koopovereenkomst.

Hierbij ontvangt u tevens een ‘kopersmap’ met alle bijbe-horende notariële stukken en relevante informatie. Optio-neel kan in de overeenkomst een waarborgsom worden opgenomen, welke doorgaans 10 procent van de koop-

som bedraagt. Dit bedrag dient binnen de gestelde termijn op de derdenrekening van de notaris te

worden gestort. Dit dient tot zekerheid voor de nakoming van de verplichtingen de nakoming van de verplichtingen

van u, als kopende partij. van u, als kopende partij.

4

16

Page 17: Informatiegids 2015

1

2

34

5

Interesse & verkrijgen informatie

Persoonlijk gesprek met adviseur

& bezichtiging

Keuze woning & Voorovereenkomst tot koop

Koop-/aannemingsovereenkomst

Aankoopprocedure en oplevering

17

Page 18: Informatiegids 2015

Aankopen voor verhuur Wat moet u weten?

HuuropbrengstenSteeds meer mensen zien de aankoop van een recreatie-woning als belegging. Daarbij wordt de woning na aankoop volledig of gedeeltelijk beschikbaar gesteld voor verhuur. Afhankelijk van uw wensen hieromtrent, zijn er over het algemeen drie opties: 1. Een garantierendement2. Een gegarandeerd minimum rendement (ondergrens)3. Daadwerkelijke verhuuropbrengst

Bij optie 1 is veelal geen of zeer beperkt eigen gebruik van de woning mogelijk en kiest u voor de maximaal mogelijke zekerheid van uw investering. Alle mogelijke fluctuaties in huuropbrengsten gaan aan u voorbij. U krijgt de garantie dat de recreatiewoning een vaste omzet genereert en ontvangt

een vooraf met u overeengekomen bedrag. Vaak betreft dit een netto bedrag, waarbij de parkkosten e.d. (grotendeels) voor u worden voldaan. Het garantierendement, van vaak 5 à 6 procent over de aankoopsom van de woning, kan een looptijd hebben van 5, 10 of zelfs 15 jaar.

Bij optie 2 kiest u voor de zekerheid dat de recreatiewoning een ondergrens aan omzet genereert. De ondergrens (van bijvoor-beeld 3 procent) wordt vervolgens vermeerderd met een varia-bel deel, welke voortvloeit uit het bezettingsper centage (dat mogelijkerwijs hoger uitkomt dan het geboden vaste rendement!).

Indien u zelf ook gebruik wenst te maken van uw woning en derhalve meer flexibiliteit wenst, kunt u kiezen voor optie 3. Hierbij krijgt u de daadwerkelijke verhuurinkomsten op uw rekening gestort.

18

Page 19: Informatiegids 2015

De mogelijkheden verschillen per park. Het is verstandig uw wensen hieromtrent kenbaar te maken aan een specialist in recreatief vastgoed, zodat er voor u naar passende parken/projecten kan worden gezocht.

Verhuur- en beheerovereenkomstDe afspraken met betrekking tot de verhuur en het beheer worden vastgelegd in overeenkomsten tussen u als eigenaar en de partijen die op het park actief zijn als beheerder en/of verhurende partij. Hierin staan ook de provisies vermeld die berekend worden door deze partijen. Houd rekening met een provisie van 20 procent over de huursom voor de verhuur-organisatie en 5 procent voor het beheer. Uiteraard verschilt dit per park. Huurpenningen kunnen maandelijks of per kwartaal achteraf worden uitgekeerd.

Omzetbelasting en teruggaveDe aankoop van een nieuwe, nog niet in gebruik genomen recreatiewoning is in beginsel belast met 21 procent btw. Deze btw kan worden teruggevorderd bij verhuur. Teruggave van de btw kan alleen als er sprake is van ondernemerschap. Dit kan zowel vanuit een bedrijf als vanuit een privépersoon. Het exploiteren van een recreatiewoning kan voor de omzet-belasting worden aangemerkt als ondernemerschap. De belastingdienst stelt hierbij dat de woning minimaal 140 dagen per jaar beschikbaar moet worden gesteld voor de verhuur. Wanneer de woning gedeeltelijk voor de verhuur wordt aangekocht en gedeeltelijk voor eigen gebruik, kunt u de btw gedeeltelijk terugvragen bij de belastingdienst. Om aangemerkt te worden als ondernemer dient o.a. een omzetbelastingnummer aangevraagd te worden bij

19

Page 20: Informatiegids 2015

de belastingdienst. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet noodzakelijk.

Indien de omzetbelasting bij de levering van een woning wordt teruggevraagd, dient u rekening te houden met een zoge-naamde herzieningsperiode van 10 jaar waarin de woning fiscaal wordt gevolgd. Wanneer de woning tijdens deze periode uit de verhuur wordt gehaald of wordt verkocht zonder omzetbelasting, dient een gedeelte van de terugontvangen omzetbelasting weer terugbetaald te worden aan de belas-tingdienst. Voor elk nog niet verstreken jaar van de herzie-ningsperiode dient 1/10 van de bij aankoop terug ontvangen omzetbelasting te worden terugbetaald. Indien u de woning verkoopt en de nieuwe eigenaar de woning ook beschikbaar wil stellen voor verhuur, dan kan de mogelijkheid bestaan om de verplichtingen door te schuiven naar de koper door een beroep te doen op artikel 37d van de Wet op de omzet-belasting.

De in de huuropbrengst begrepen omzetbelasting van 6 procent dient afgedragen te worden aan de belastingdienst. Daar staat echter tegenover dat de in rekening gebrachte omzetbelasting over de kosten (o.a. parklasten en energie-

kosten) in aftrek gebracht mag worden. Dit geldt niet voor de kosten welke betrekking hebben op privégebruik van de woning.

Voor meer en uitgebreidere fiscale informatie over recreatie woningen in Nederland, kunt u bij Vakantie Makelaar een schrijven opvragen van EDO Registeraccountants & Belastingadviseurs.

Inrichting bij verhuurDoorgaans stelt de verhuurorganisatie bepaalde eisen aan het inventaris van de recreatiewoning bij verhuur. Bij nieuw-bouw woningen is het veelal verplicht om een verhuurpakket af te nemen. Hierbij is alles afgestemd op het doel om de huurder een zo comfortabel mogelijk verblijf te kunnen bieden, zonder daarbij de duurzaamheid uit het oog te ver-liezen. Indien u een bestaande woning aankoopt die op dat moment niet verhuurd wordt, dient u wellicht aanpassingen te doen. Informeer hiernaar bij de desbetreffende verhuur-organisatie voordat u tot aankoop overgaat.

de belastingdienst. Een inschrijving bij de Kamer van

20

Page 21: Informatiegids 2015

21

Page 22: Informatiegids 2015

Wilt u zich na het lezen van deze koopgids verder oriënteren en heeft u behoefte aan een advies op maat? Bezoek dan de Tweede woning informatiedagen. Deze vinden één keer per kwartaal plaats in Uithoorn. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Kijk voor de eerstkomende data op www.vakantiemakelaar.nl.

Tweede woning informatiedagen

22

Page 23: Informatiegids 2015

Persoonlijk adviesgesprekBij Vakantie Makelaar, specialist in recreatief vastgoed, kunt u 7 dagen per week terecht voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek. Het is van belang dat de woning volledig aansluit bij uw wensen. Samen met u inventariseren zij uw voorkeuren met betrekking tot de woning, parkfacili-teiten en omgeving. Vakantie Makelaar helpt u graag uw droom te verwezenlijken!

De mogelijkheden voor een adviesgesprek:• In het verkoopcentrum/de showroom te Uithoorn

– iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur, overige dagen op afspraak

• Op één van de verkoop-/projectlocaties (door het gehele land) – op afspraak

• Bij u thuis op elk gewenst tijdstip!

In het verkoopcentrum/de showroom te Uithoorn

• Op één van de verkoop-/projectlocaties

• Bij u thuis op elk gewenst tijdstip!

23

Page 24: Informatiegids 2015

ContactgegevensDeze informatiegids wordt u aangeboden door Vakantie Makelaar.

Adres hoofdkantoor/showroom: Molenlaan 51, 1422 XN UithoornTelefoon: +31 (0)297 – 513 400Website: www.vakantiemakelaar.nlE-mail: [email protected]