Informatiebrochure XPO Art 2013

24
XPO ART 2013 STORYBOARDS WERKBROCHURE EEN CREATIEVE UITDAGING VOOR LEERLINGEN, STUDENTEN, DOCENTEN AMATEURKUNSTENAARS EN JONG KUNSTGEWELD Creatie Competitie Xpositie

description

 

Transcript of Informatiebrochure XPO Art 2013

Page 1: Informatiebrochure XPO Art 2013

XPO ART 2013STORYBOARDS

WERKBROCHUREEEN CREATIEVE UITDAGING VOOR

LEERLINGEN, STUDENTEN, DOCENTEN AMATEURKUNSTENAARSEN JONG KUNSTGEWELD

Creatie Competitie Xpositie

Page 2: Informatiebrochure XPO Art 2013

INHOUD

XPO Art is een KUNSTENPROJECT waarbij kunst en fantastische film elkaar ontmoeten. Belangrijk hierbij is dat de focus niet op professionele kunstenaars ligt maar wel op kunst gemaakt door studenten, creatievelingen en amateurkunstenaars.

Met XPO Art gaan we jaarlijks dieper in op een filmbegrip dat we kunnen koppelen aan het fantastische filmgenre.XPO Art 2013 legt de focus op STORYBOARDS. Creatieve studenten, amateurkunstenaars en jong kunstgeweld worden uitgedaagd om een fantastisch storyboard te onwerpen!.

Uit alle inzendingen worden de 15 beste werken geselecteerd.De beste storyboards worden tentoongesteld in een XPOSITIE tijdens de zesde editie van het Razor Reel Fantastic Film Festival en tevens gaan ze in 2014 ‘on tour’ in verschillende Vlaamse culturele instellingen en bibliotheken. Uit de beste werken zal een professionele jury en het publiek een professionele jury-en publieksprijs uitreiken.

In deze WERKBROCHURE wordt dieper ingegaan op de kunst van het ontwerpen van storyboards, de thema’s van XPO Art 2013 en geven we je verschillende werkopdrachten en inspiratiebronnen waarop je jouwstoryboard eventueel kan baseren.

www.facebook.com/rrfffwww.rrfff.be

XPO ART 2013

Met steun van:

1. DROMEN & NACHTMERRIES

STORYBOARDS: EEN VOORSTELLING!

THEMA’S & XTRA INFO XPO ART 2013?

2. SUPERHELDEN

3. RETRO & VINTAGE

3. CINEMATOGRAFIE

2. STORYBOARDS: DE CREATIE

1. XPO ART 2013: STORYBOARDSXPO Art 2013: een boeiende en creatieve uitdaging! We stellen je graag de XPO Art 2013 werkopdracht voor.

Storyboards? What’s in a name? We gaan dieper in op wat storyboards zijn, waarvoor ze gebruikt worden en hoe je ze creëert.

Geen storyboard zonder cinematografische informatie! We geven je een overzicht van opnamegroottes en camerastandpunten.

Een blik op het thema: “Dromen & Nachtmerries”. Verbeeld jouw mooiste droom of engste nachtmerrie in een storyboard!

Een blik op het thema: “Superhelden”. Creëer jouw eigen fantastische superheld en verras ons met zijn/ haar avontuur.

XPO Art 2013 wordt georganiseerd in het kader van de zesde editie van het Razor ReelFantastic Film Festival (24 oktober - 2 november 2013).

4. XPO ART 2013: XTRA INFO

Een blik op het thema: “Retro & Vintage”. Ga terug naar het verleden en maak wat “out” is terug “in”!

Xtra informatie over de storyboardworkshop tijdens de WAK, XPO Art on Tour en de deelnamevoorwaarden van XPO Art 2013!

Page 3: Informatiebrochure XPO Art 2013

XPO Art 2013 legt de focus op FANTASTISCHE STORYBOARDS.Creatieve studenten, amateurkunstenaars en jong kunstgeweld worden uitgedaagd om een fantastisch storyboard teontwerpen binnen de thema’s: “Dromen & Nachtmerries”, “Superhelden” of “Retro & Vintage”.

XPO ART 2013:STORYBOARDS1 Met XPO Art 2013 dagen we je uit om

een FANTASTISCH STORYBOARD TE ONTWERPEN binnen de thema’s: “Dromen & Nachtmerries”, “Superhelden”of “Retro & Vintage”.

Hoewel storyboards vaak bestaan uit tekeningen en vergelijkbaar zijn met een stripverhaal, kunnen ze ook met de computer gemaakt worden, bestaan uit een serie foto’s of een collage zijn van verschillende beelden. Daarom willen we met XPO Art 2013 niet alleen tekenaars de kans geven om een storyboard te ontwik-kelen maar laten we ook volgende disci-plines toe: schilderkunst, digitaal grafisch ontwerp, fotografie en collage-ontwerp.

Belangrijk is dat bij het ontwerp de LINK MET HET FANTASTISCHE GENRE niet uit het oog verloren wordt. XPO Art 2013 wordt namelijk georganiseerd in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival.

Laat je daarom inspireren door fantastische films, bovennatuurlijke werelden, magie, fantastische wezens, feeërieke figuren of onrealistische en bovennatuurlijke verhalen. In deze werkbrochure vind je alvast tal van inspiratiebronnen en voorbeelden terug waarop je jou eventueel kan baseren!

XPO Art 2013 staat open voor deelnemers uit België en Nederland en wordt onderverdeeld in 3 leeftijds-categorieën.

• Leeftijdscategorie 1: leerlingenbasisonderwijs tot en met 12 jaar• Leeftijdscategorie 2: leerlingen secundair onderwijs van 13 tot en met 18 jaar of amateurkunstenaars van 13 tot en met 18 jaar• Leeftijdscategorie 3: leerlingen hoger onderwijs en volwassen amateur-kunstenaars

OPDRACHT XPO ART 2013?

Om deel te nemen aan XPO Art 2013 hoef je niet noodzakelijk de beste tekenaar of beste fotograaf te zijn! Natuurlijk maken sommige geoefende storyboardartiesten, zoals Jim Carnish (Harry Potter, Batman, X-Men,…) en Enrico Casarosa (Ratatouille, La Luna,…) echte kunstwerken, maar in principe kan elke creatieveling een story-

board ontwerpen. De meeste storyboards zijn namelijk niet voorzien van veel detail, maar geven enkel een globale schets van het verhaal. Onze professionele jury zal de werken dus niet alleen op esthetiek beoordelen maar ook op verhaal, het samenhangen van de storyboardbeelden, de techniek en de leeftijdscategorie!

Deelnemen aan XPO Art 2013 is voor studenten, docenten en amateurkunstenaars een CREATIEVE EN LEERRIJKE UITDAGING! Door deel te nemen aan XPO Art 2013 kan je niet alleen jouw creativiteit uiten maar kan je dankzij deze werkbrochure ook jouw kennis bijschaven over het ontwerpen van storyboards en het fantastische filmgenre. In tal van creatieve sectoren zoals de filmindustrie, de reclamesector, voor het vervaardigen van computerspelletjes,…worden storyboards gecreëerd. Storyboards zijn “in” binnen de creatieve industrie en daarom dagen we met XPO Art 2013 jouw creativiteit uit! Neem pen, papier, fototoestel, penseel of computer bij de hand en verbaas ons met jouw storyboard!

EEN CREATIEVE UITDAGING!

HET BESTE STORYBOARD IS NIET ALTIJD HET MOOIST!

Page 4: Informatiebrochure XPO Art 2013

Een STORYBOARD is een visuele vertelvorm waarbij de maker een verhaal of script vertelt aan de hand van enkele foto’s, tekeningen, collages of beelden die bij elkaar passen. Doorgaans bestaat een storyboard niet alleen uit beelden maar ook uit geschreven informatie zoals: informatie over de personages, een korte omschrijving van het beeld of verhaal, informatie over de locatie,… Binnen de filmindustrie kan je een storyboard vergelijken met een soort stripverhaal van een film waarbij elke tekening een ander shot voorstelt. Vaak vormt ‘storyboarden’ een uitdagend creatief proces dat een verhaal tot leven brengt.

In dit luik kan je jouw kennis bijschaven over het ontwerpen van storyboards. We geven jou een antwoord op de vragen:“WAT IS EEN STORYBOARD?”, “WANNEER EN DOOR WIE WORDEN STORYBOARDS GEBRUIKT?” en “HOE CREËER JE EEN STORYBOARD IN 5 STAPPEN?”

STORYBOARDS:DE CREATIE2 Storyboards worden door regisseurs en hun filmcrew gebruikt om het verhaal dat ze willen

verfilmen vooraf al op papier en in beeld te zien. Het is een handig hulpmiddel voor een filmcrew om een eerste zicht te krijgen over hoe de film er zal uitzien en bevat aanwijzingen en tips met betrekking tot het filmproces. Dankzij een storyboard weet de volledige crew precies wat er in elke scène gaat gebeuren en hoe de scène eruit komt te zien. Waar moet de camera staan voor dat éne shot? Zet je de camera ver weg? Of zet je hem juist dichtbij? Staat een personage alleen of samen met iemand anders in een shot?,…Wat vast staat is dat storyboards een CRUCIALE STAP ZIJN IN HET FILMPROCES.

GEBRUIK VAN STORYBOARDS?

Wanneer je een storyboard wil maken, moet je natuurlijk de nodige CREATIVITEIT aan boord leggen. Een storyboard moet een uitdagend creatief proces zijn waarbij je rekening houdt met het thema maar ook met jezelf, jouw interesses en jouw capaciteiten.Een storyboard kan je creëren in 5 STAPPEN!

STAP 1: Bepaal het thema van jouw storyboard. Bij XPO Art 2013 bieden we je de keuze om te werken rond de thema’s “Superhelden”, “Dromen & Nachtmerries” of “Retro & Vintage”. Belangrijk is dat je werkt rond een thema dat je echt interesseert!STAP 2: Bedenk beelden bij het thema, zoek foto’s die bij het thema passen, maak een eerste schets, maak een collage,…STAP 3: Werk rond één van de XPO Art 2013 inspiratiebronnen die in deze werkbrochure beschreven worden of wees creatief en maak een totaal nieuw verhaal dat past bij het thema.STAP 4: Teken minimum 9 en maximum 12 storyboardkaders op een blad papier (formaat 600 x 400mm) en creëer jouw verhaal! Het storyboardtemplate geeft je alvast een beeld van hoe een storyboardkader eruit kan zien.STAP 5: Plaats cruciale technische en aanvullende informatie onder de storyboardkaders! Bekijk hiervoor zeker eens het luik over cinematografie in deze werkbrochure!

Uiteraard zijn bovenstaande stappen slechts een leidraad. Om een goed storyboard te maken dien je vooral te kijken naar jezelf, wat bij jou past en jouw capaciteiten. Hou daarbij in het achterhoofd dat GEEN ENKELE REGEL OF STAP ABSOLUUT IS! Kijk dus naar wat werkt, luister naar jouw gevoel en probeer verschillende ideeën uit.

DE CREATIE VAN STORYBOARDS: EEN STAPPENPROCES!

WAT IS EEN STORYBOARD?

Page 5: Informatiebrochure XPO Art 2013

1. Storyboardkaders met beelden (foto’s, tekeningen,...) van shots uit het verhaal of de film2. Technische informatie zoals opnamegrootte, camerapositie, cameraperspectief,…3. Aanvullende informatie over locaties, personages, sfeer,...

CRUCIALE STORYBOARDELEMENTEN?

TIPS & TRICKS1. Bij de creatie van een storyboard denk je best even na over volgende vragen:

• Wat gebeurt er in het shot?• Waar speelt het shot zich af? Wat is de locatie?• Hoeveel personages/ acteurs zijn aanwezig in het shot?• Hoe ga je het shot in beeld brengen: dichtbij (close-up) of veraf (long shot)?• Uit welke camerahoek ga je filmen? • Zijn er camerabewegingen nodig bij het filmen van het shot?• Komen er ‘special effects’ voor in het shot?• Welke belichting zal je gebruiken in het shot?

Al de antwoorden op bovenstaande vragen, kan je in jouw storyboard verwerken en bij extra informatie onder het storyboardkader plaatsen.Zorg dat alles duidelijk is!

2. Wie denkt dat je voor een storyboard te maken goed moet kunnen tekenen is verkeerd. Ook een niet geoefende tekenaar kan perfect een storyboard maken! Wees creatief en werk met foto’s, maak een collage van bestaande beelden, creëer jouw eigen tekenstijl en haal het beste in jezelf naar boven!

STORYBOARDTEMPLATE*

Thema Storyboard: Vul hier het gekozen thema in

Storyboard Artiest: Vul hier jouw naam in

STORYBOARD TITEL: Vul hier de titel van jouw storyboard in

Shot 1: Vul hier extra informatiemet betrekking tot het shot in vb. shotgrootte, locatie, personages,...

Shot 2: Shot 3:

Shot 4: Shot 5: Shot 6:

Plaats in het eerste kader een tekening, foto, collage,... van jouw eerste shot en ga zo verder met het tweede shot, het derde shot,...

* Meer storyboardtemplates vind je terug op www.rrfff.be

Page 6: Informatiebrochure XPO Art 2013

CINEMATOGRAFIE verwijst naar een activiteit van de cameraman en naar het resultaat van zijn werk.Het is een onmisbaar aspect binnen het filmproces en bepaalt hoe de film er uiteindelijk komt uit te zien.Centraal staan de stillistische aspecten van de film, de kadrering, de shotduur, de camerabewegingen,de cameraperspectieven,...

In dit luik gaan we dieper in op enkele cruciale technische zaken die een cameraman nodig heeft om een filmproject tot een goed eind te brengen en die je ook in een storyboard kan verwerken.

Bij XPO Art 2013 is vooral het kunst-en grafisch element belangrijk. Toch dagen we jou uit om ook CINEMATOGRAFISCHE INFORMATIE bij jouw storyboard te plaatsen en jouw, al dan niet fictieve, filmcrew een leidraad te geven voor het filmen!

CINEMATO-GRAFIE3 OPNAMEGROOTTE?

In een film en bij de creatie van een storyboard wordt er gebruik gemaakt van verschillende opnamegroottes. Graag geven we jou een beknopt overzicht!

EXTREME LONG SHOT (ELS)Een EXTREME LONG SHOT toont een algemeen overzicht van een locatie en situeert de plaatsen waar de actie plaatsvindt. Bij dit shot primeert de locatie en niet het detail. Het extreme long shot wordt vaak gebruikt als openingsshot.

Bij een LONG SHOT zien we de ruimte waarin de scène zich afspeelt, de posities van de personages en de personages zelf. De personages worden van kop tot teen getoond.

Een MEDIUM SHOT toon de personages vanaf het middel of de heup. Het medium shot is een veel gebruikt shot omdat het de kijker als vanzelfsprekend bij het gebeuren betrekt. Een medium shot geeft ongeveer weer wat wij zelf zouden zien als wij in de actie een rol zouden spelen.

CINEMATOGRAFIE?

Extreme Long Shot Avatar (2009, James Cameron)

Long Shot Avatar (2009, James Cameron)

Medium Shot Avatar (2009, James Cameron)

LONG SHOT (LS)

MEDIUM SHOT (MS)

Page 7: Informatiebrochure XPO Art 2013

Een CLOSE-UP kan een lichaamsdeel zoals het hoofd, een hand, de voeten of een ander voorwerp laten zien. Een close-up legt de nadruk op het detail en is een opname van dichtbij.

Bij een EXTREME CLOSE-UP zoomen we zeer sterk in op een onderwerp of lichaamsdeel vb. een Extreme Close-Up van een oog, oor,…

CAMERAPERSPECTIEVEN?

KIKVORSPERSPECTIEFBij KIKVORSPERSPECTIEF wordt er laag bij de grond en van onderaf gefilmd. Dit perspectief wordt gebruikt om een personage dominant en imposant te maken.

Bij VOGELPERSPECTIEF wordt er van bovenaf gefilmd. De camera bevindt zich hoger dan het onderwerp en dan de ooghoogte. Dikwijls wordt dit perspectief gebruikt om een personage klein en nietig te maken.

De camera wordt op ooghoogte geplaatst. Dit geeft een neutraal beeld.

CAMERABEWEGINGEN?

Door met een camera in te ZOOMEN op een onderwerp krijg je het gevoel dichterbij te komen. Wanneer je uit-zoomt gaat de camera verder weg van het onderwerp.

Bij een PAN bewegen we de camera horizontaal, van links naar rechts en omgekeerd, vanuit een vast standpunt.

Bij een TILT verplaatsen we de camera van hoog naar laag, en omgekeerd.

Close-Up Avatar (2009, James Cameron) Extreme Close-Up Avatar (2009, James Cameron)

EXTREME CLOSE-UP (ECU)

VOGELPERSPECTIEF

OOGHOOGTE

CLOSE-UP (CU) EXTREME CLOSE-UP (ECU)

Voorbeelden uit Citizen Kane (1941, Orson Welles)

PANBEWEGINGY

Z

X

ZOOMBEWEGINGY

Z

X

TILTBEWEGINGY

Z

X

Page 8: Informatiebrochure XPO Art 2013

Een DROOM is een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. In onze dromen zijn ruimte, tijd en afstand veelal niet reëel en kunnen we ook verschillende gedaanten aannemen. Waarom we dromen en waarvoor dromen dienen is tot op heden onbekend maar vaak dienen dromen om voorbijgaande gebeurtenissen te verwerken. Dromen kunnen een gelukkig gevoel opwekken maar ze kunnen ook NACHTMERRIES worden die als beangstigend ervaren worden.

Dromen en nachtmerries worden frequent gebruikt in verhalen en in films en zijn daarom het ideale onderwerp voor storyboardartiesten. Laat je inspireren door onze opdracht en maak jouw dromen waar!

BIJ DIT THEMA DAGEN WE JE UIT OM EEN MOOIE DROOM OF ENGE NACHTMERRIE IN EEN STORYBOARD TE VERBEELDEN. Laat je inspireren door jouw eigen dromen, nachtmerries en voor-spellende visioenen of zoek jouw inspiratie in onderstaande inspiratiebronnen.

Het thema “Dromen & Nachtmerries” is het ideale thema om eens psychedelisch uit de hoek te komen en je te laten gaan! Gebruik kleuren, bizarre, onrealistische, grappige of angstaanjagende fragmenten maar denk er wel steeds aan dat je storyboard in functie van het script staat en niet omgekeerd.

Bij dit thema is het storyboard vooral een hulpmiddel voor de acteur en helpt het hem/haar het personage te leren kennen. Hoe zien de personages eruit?, Wat is hun lichaamstaal?, In welke sfeer komt hij /zij terecht? Veel close-ups kunnen afgewisseld worden met landschappen en sfeerbeelden. Gebruik close-ups om de gelaatsuitdruk-kingen in beeld te brengen. Angst, opwinding, verdriet... Laat de omgeving, door middel van long shots, schaduw, licht-donker contrast, kleuren en vormen de sfeer bepalen.

Het EERSTE THEMA daagt jou uit om een mooie droom of een enge nachtmerrie in een storyboard te verbeelden.In dit luik gaan we dieper in op het thema en geven we je enkele inspiratiebronnen waarop je jouw storyboard eventueel kan baseren.

DROMEN & NACHTMERRIES1 WERKOPDRACHT

Je ligt zalig te slapen en dan word je plots wakker door een vreemd en angstaanjagend geluid! Vlak voor je staat een gemaskerde man in bizarre kledij die je vaag kan thuis-brengen. Met een ongelofelijk zware stem zegt hij jou dat hij komt om over je leven te oordelen. Je moet jezelf verantwoorden aan deze persoon die je echt niet onbekend voorkomt en hij zal dan beslissen of je al dan niet iets van je leven gemaakt hebt! Slaag je niet dan wordt jouw persoonlijkheid gewist uit de tijd en ruimte en vervangen door iemand anders die de kans krijgt om iets te maken van z’n leven.

“Dagdromen” kan best wel eens gezellig zijn maar is soms ook wel een beetje beschamend. Wat heel erg genant kan zijn, is in slaap vallen op publieke plaatsen (vb. in de bioscoop, op een trein, aan de bushalte, in de klas …). Voor je beslist om de dagdromer luidruchtig wakker te maken, kan je jezelf misschien eens volgende vragen stellen: “Wat droomt de man op de trein?”, “Waaraan denkt de slapende vrouw aan de bushalte?”,…Laat je inspireren door het “dagdromen” en zet ze om in een fantastisch storyboard!

DROMEN & NACHTMERRIES? INSPIRATIEBRONNEN?INSPIRATIEBRON 1 INSPIRATIEBRON 2

THEMA

Page 9: Informatiebrochure XPO Art 2013

1. Muziek is soms een goede inspiratie-bron. Laat je daarom gerust leiden door een album vol muziekpareltjes en sfeer. Gaande van hedendaagse cd’s tot muziek uit de oude doos. Van “Deep House” en “Ambient” tot elektronische en hypnotiserende LP’s uit de jaren ‘70. Laat ons zeker weten welke muziek jouw inspiratiebron was!

2. Durf te experimenteren met de volgorde van het verhaal. Je kan bijvoor-beeld het plaatje als je ligt te slapen ergens tussen gaan plaatsen of helemaal achteraan plaatsen. Durf experimenteren met locaties, personen en sfeer. Hoeft de locatie waar je ligt te slapen een bed te zijn? Wie is die persoon die zich opstelt als de groot inquisiteur? Misschien jouw leerkracht, jouw overleden vader of gewoon jezelf?

3. Dromen zijn op zich fantastisch van aard en je kan er zoveel meer beleven dan in het dagelijkse leven? Wil je vliegen, smachten naar je geheime geliefde, een tijdsreiziger zijn ofwel paardje rijden op de nek van een T.Rex? In een droomwereld kan het allemaal. Maak jouw fantastische dromen waar!

4. Zowel fotografie als schilderen zijn de middelen bij uitstek om bij dit thema mee aan de slag te gaan!

TIPS & TRICKSPOPULAIRE DROMEN & NACHTMERRIES?Elke droom is anders maar wist je dat vele mensen gelijkaardige dromen en nachtmerries hebben? Bekijk zeker eens onderstaande POPULAIRE DROMEN & NACHTMERRIES. Misschien kunnen ze wel als inspiratiebron dienen!

ACHTERVOLGD WORDEN in een droom, is een veel voorkomende droomverschijnsel. Deze droom vindt zijn oorsprong meestal in angsten uit het dagelijkse leven. Een typisch scenario van een achtervolgingsdroom is dat iemand je volgt die je kwaad wil doen, of je misschien wil vermoorden. Je rent weg, je verstopt je of je probeert de achtervolger te slim af te zijn. Vraag jezelf eens af wie degene is die je achtervolgt en waarom hij je achtervolgt zodat je inzicht krijgt in jouw droom!Als je ooit eens achtervolgt wordt in je droom, draai je dan eens om en confronteer de achtervolgers, en vraag ze desnoods waarom ze je achtervolgen.

Vele mensen dromen ervan in een TREIN te zitten die zich NIET OP DE RAILS voortbeweegt. Ze zitten op de verkeerde trein! Dromen dat je in de verkeerde trein zit, geeft aan dat je op het punt staat de verkeerde weg te kiezen om iets te bereiken. Evalueer hetgeen waar je mee bezig bent om de juiste weg te vinden.

NAAKTE DROMEN, iedereen heeft ze wel eens meegemaakt! Je bent aan het dromen en plotsklaps realiseer je dat je geen kleren aan hebt en iedereen kan zien dat je naakt bent. Naaktheid kan in een droom verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie in het echte leven. Met een naakte droom wil je onderbewuste je wellicht duidelijk maken dat je iemand probeert te zijn die je eigelijk niet bent.Het kan ook zijn dat je bang bent om vernederd te worden of uit de gratie te vallen. Als je een relatie hebt, kan deze droom betekenen dat je bang bent om je ware gevoelens te tonen.

Dromen waarin we VALLEN, komen veel voor! Bijna iedereen heeft welleens een vallende droom gehad. Zoals met de meeste algemene dromen, is een vallende droom een indicatie van bepaalde onzekerheden en angsten. Vallende dromen zijn vaak een aanwijzing voor een gevoel van falen of minderwaardigheid in een bepaalde situatie. Dit kan de angst zijn om te falen in je werk of school, verlies van status of om te falen de liefde. Je schaamt je daarover en hebt een gebrek aan trots.

Dromen dat je van iets of iemand WEGRENT, geeft aan dat je een bepaalde kwestie probeert te vermijden. Je neemt geen verantwoordelijkheid voor je acties. Als je wegrent van een aanvaller in het bijzonder duidt dit op het feit dat je je eigen angsten niet onder ogen durft te zien.Een droom waarin je probeert te rennen, maar niet van je plaats komt geeft aan dat je weinig vertrouwen in jezelf hebt.

Page 10: Informatiebrochure XPO Art 2013

MOON (2009, DUNCAN JONES)Sam Bell moet in zijn eentje een driejarig contract vervullen op de maan. Hij heeft geen rechtstreeks contact met de aarde en als hij al contact heeft dan gaat het allemaal via GERTY zijn computer. Sam heeft echter nogal problemen met de eenzaamheid temeer dat hij zijn vrouw Tess achterliet op aarde die bij zijn vertrek juist bevallen was van een zoontje. Als zijn driejarige missie op z’n einde loopt begint Sam te hallucineren en krijgt hij een ongeval met één van de maanwagens waardoor hij het bewustzijn verliest.In Moon, die uiteraard hommage brengt aan en verfilmt is in de stijl van 2001 A Space Odessey (1968, Stanley Kubrick) en het Russische Solyaris (1972, Andrey Tarkovskiy) krijgen we te zien hoe het gebrek aan menselijk contact en eenzaamheid omslaat naar paranoia, waanzin en nachtmerries.Dit leidt tot scènes en verhaallijnen die het realistische overstijgen en die de kijker tal vaninspiratiemogelijkheden verschaft.

Regie: Duncan JonesCast: Sam Rockwell, Kevin Spacey en Dominique McElligott Genre: Drama/ Science FictionSpeelduur: 97 minutenTaal: EngelsLand: Groot Brittannië

Moon (2009) - Concept Art getekend door Sumit Purohit

DROMEN & NACHTMERRIESIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 11: Informatiebrochure XPO Art 2013

LOVE (2011, WILLIAM EUBANK)Love is een gelijkaardige film als Moon omdat de film opnieuw gaat over een astronaut die alleen in de ruimte is en door de eenzaamheid hallucinaties en droombeelden voor zichzelf creëert om deze eenzaamheid te verdrijven. Weerom leiden in dit verhaal eenzaamheid en gebrek aan menselijk contact tot nachtmerries en waanvoorstellingen. Alleen gaat dit hier een serieuze stap verder omdat de eenzame astronaut, Captain Miller, hoog boven de aarde het einde van de wereld aanschouwt. Samen met de ingebeelde aanwezigheid van de vorige bewoners van het ruimtestation probeert hij te ontsnappen aan de waanzin van zijn uitzichtloos bestaan. Goed wetende dat zijn eenzaamheid eeuwig is, krijgt de man, onder invloed van een oud dagboek, visioenen en nachtmerries die ons terugvoeren tot de Amerikaanse Burgeroorlog met hallucinante beelden tot gevolg. Waar Moon nog een tamelijk rechtlijnig verhaal kon aanbieden gaat het in Love iets moeilijker en kan een tweede en een derde visie uitzicht brengen in het soms warrige hoofd van Captain Lee Miller

Regie: William EubankCast: Gunner Wright, Corey Richardson en Bradley HorneGenre: Drama/ Science FictionSpeelduur: 84 minutenTaal: EngelsLand: Verenigde Staten

Uiteraard zijn er nog tal van ANDERE VOORBEELDEN te bekijken in de fantastische film.In Nightmare on Elm Street (1984, Wes Craven), dringt een seriemoordenaar binnen in de dromen van kinderen die hij dan ook vermoord. In The Boogeyman (2005, Stephen Kay) krijgt het hoofdpersonage af te rekenen met een trauma uit zijn kindertijd, een steeds terugkerende droom dat mogelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten. Nog meer dromen maar terug in ander kleedje: Insidous (2011, James Wan) toont ons hoe een comateuze jongen een magneet is voor tal van kwade geesten. Terwijl hij van de buitenwereld afgesneden is, draait zijn geest op volle toeren. Sublime (2007, Tony Krantz) gaat nog dieper in op de leefwereld van comateuze patiënten.

Maar het hoeft niet allemaal “Horror en Science Fiction” te zijn. Dromen komen ook voor in leuke komedies of fantastische vertellingen zonder bloed of ruimteschepen. Het belangrijkste is dat jouw storyboard in jouw droomwereld werkelijkheid kan worden. Nightmare on Elm Street (1984)

TAL VAN ANDERE VOORBEELDEN IN DE FANTASTISCHE FILM...

Affiche van Love (2011) met storyboardnotities van William Eubank

William Eubank, regisseur en fotograaf die vooraleen dromerige sfeer probeert te schetsen met zijn werk!

DROMEN & NACHTMERRIESIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 12: Informatiebrochure XPO Art 2013

SUPERHELDEN zijn helden met bovennatuurlijke krachten of superkrachten. In 1938 werd de Man van Staal als allereerste superheld geboren tussen de twee oorlogen in. Deze superheld had als doel de moraal van de jonge Amerikanen wat op te krikken.

Na de oorlog zagen tal van superhelden het leven. Bekende voorbeelden zijn Batman, Spiderman, Captain America en Superman, die de allereerste superheld was die over bovennatuurlijke krachten beschikte.

Superhelden worden tegenwoordig ook wel MUTANTEN genoemd omdat een groot deel van de “Nieuwe Superhelden” een afwijking hebben die in feite hun superkracht is!

Halloween is altijd al de tijd geweest voor naargeestige grappen maar deze keer is het toch een beetje enger dan ooit! De oude gevangenis mag dan al jaren gesloten zijn, de oorspronkelijke bewoners hebben niet zo heel ver daar vandaan een nieuw onderkomen gekregen. Het oude en befaamde gesticht dat net buiten de stad ligt is dan wel geen gevangenis meer maar vrij zijn de bewoners ook niet! En gelukkig…Vannacht slaat het noodlot toe want met de hulp van een meester-schurk die de wereld wil overnemen en vannacht de fundamenten van zijn nieuw imperium wil maken, zullen de bewoners van het gesticht hun vrijheid terug krijgen. Krijgen is echter een groot woord want ze gaan er uiteraard moeten voor werken!

Vanuit het donkere oude gotische gebouw proberen de schurken hun weg naar buiten te vinden, sluipen ze door de muffe gangen, werpen ze af en toe een blik naar buiten door één van de getraliede ramen en komen ze onderweg bewakers en verplegers tegen die ze genadeloos het zwijgen opleggen. Medebewoners die niet tot het select groepje uitverkorenen behoren, ondergaan het zelfde lot. Ze bewegen zich door lange donkere gangen, de schaduwen in het naargeestige maanlicht spelen op de muur een schrik-wekkend schouwspel maar

niemand heeft er oog voor. Buiten horen ze de schreeuw van een uil, binnen hoor je af en toe een gesmoorde kreet als er weer eens iemand het loodje moet leggen.

Buiten in het mistige donker zit jouw superheld ze op te wachten, klaar om de dodelijke confrontatie aan te gaan. Gespannen tot de laatste vezel, klaar om als een pijl uit een boog te schieten. Want hij weet als geen ander dat het nu of nooit is! Vannacht mogen ze niet ontsnappen…deze nacht niet, morgen niet, nooit… er zijn zoveel schurken en maar één superheld.

Laat je inspireren door bovenstaand verhaal en breng de ontsnapping van de schurken in scène terwijl jouw superheld dit probeert te verhinderen. Dit is een reeks scènes met veel geweld, actie enbeweging! Met uitzondering van een close-up van jouw superheld kies je er vooral voor om long en medium shots tegebruiken in deze reeks. Breng het onzichtbare in beeld, gebruik schaduw en dieptezicht om de personages te situeren in het beeld. Gebruik lichteffecten, zoals de maan of vuurtjes van brandstichtingen. Toon de chaos: breng beweging in je per-sonages. Laat enkelen uit de mist ontsnappen, toon hun objectief. Help hem/haar de visuele stijl te bepalen, je beslist zelf hoeveel detail je toont!

We kunnen ze niet meer wegdenken uit onze wereld van vandaag : DE SUPERHELDEN. Baseer je op de inspiratiebronnen of creëer jouw eigen superheld en laat ons met dit TWEEDE THEMA meegenieten van zijn/ haar fantastische avonturen!

FANTASTISCHESUPERHELDEN2

FANTASTISCHE SUPERHELDEN?

WERKOPDRACHT

THEMA

Page 13: Informatiebrochure XPO Art 2013

1. Denk eerst na over jouw superheld(en) en de schurken. Hoe zien ze er uit? Welke kleuren zijn hun kenmerk? Welke kledij dragen ze? Met hoeveel zijn ze?

2. Zet je beeldverhaal eerst op papier met een paar woorden, verzin er camerastandpunten bij en begin dan pas met de creatieve uitwerking. Ga je voor pure fotografie neem dan genoegen met minder details qua kledij, kleuren en stijl maar bewerk je foto’s zodat je perfect de sfeer kan weergeven. Let ook op de camerastandpunten want dit is voor de fotograaf evenzeer belangrijk als voor de cameraman.

3. Maak voor jezelf uit of jouw verhaal in het verleden, heden of de toekomst afspeelt! Wil je retro gaan of is het allemaal een naargeestige droom? Voor de tekenaars onder jullie is dit een vette kluif! Misschien is dit het begin als ‘comic-book artist’ maar je hoeft echt geen groot tekentalent te zijn om hiermee aan de slag te gaan. Een fotocollage, een set beelden verwerkt tot een geheel of een nachtje gaan dollen met je vrienden, een paar maskers, een oud tafellaken en een digitale camera…Maak jouw keuze!

TIPS & TRICKSKENMERKEN SUPERHELDEN?Batman, Superman, Spiderman, Wonder Woman,...Het zijn allemaal superhelden die enorm verschillend zijn van elkaar maar toch ook veel gelijkenissen hebben. Ze worden GEKENMERKT door:

CLASSIFICATIE SUPERHELDEN?Superhelden kunnen we onderverdelen in een TIENTAL CATEGORIEËN, die op hun beurt ook nog eens onderverdeeld kunnen worden in subcategorieën.Het zou ons te ver brengen mochten we ze allemaal gaan beschrijven maar graag geven we je een kijk op de voornaamste soorten superhelden!

Dit zijn de prototypes van de eerste superhelden. Ze bezitten geen echte speciale krachten of bovennatuurlijke vaardigheden maar zijn daarentegen geweldig goed getraind, hebben een goede kennis van allerlei gevechtstechnieken en zijn meestal voorzien van een portie gezond verstand. vb. Daredevil en Batman

Archetypes zijn uiteraard de eerste superhelden die we kennen. Bekende helden zoals Superman en Spiderman zijn helden die de basis zetten voor allerlei nieuwe superhelden.

Dit zijn superhelden die van vorm of gedaante kunnen veranderen. Denken we maar aan de Fantastic Four en X-Men. Mr Fantastic (Fantastic Four) kan zijn ledematen volledig uitrekken terwijl Mystique (X-Men) allerlei gedaantes kan aannemen.

Verder heb je nog Mentalists (zij die een mentale superkracht hebben), Tanks (De Hulk, Thing), Blasters (beschikken over een energiestraal als wapen) en Speedsters (The Flash, Silver Surfer). In de Japanse wereld zien we bij de klassieke superhelden vooral Henshin helden. Dit zijn superhelden die enkel in een hun getransformeerde fase over speciale krachten beschikken.

GEVECHTSKUNSTENAARS

ARCHETYPES

SHAPESHIFTERS

EN VERDER...?

• Bovennatuurlijke krachten en mogelijkheden: ze kunnen vliegen, beschikken over enorm sterke zintuigen of hebben een enorme spierkracht.• Een kostuum dat veelal bestaat uit een masker en een kleurrijk pak met kenmerkend superheldensymbool• Een geschiedenis dat verklaart hoe de superheld zijn/ haar speciale krachten of gaven verkreeg.• Een geheime identiteit: superhelden houden veelal hun superheldenstatus geheim om te voorkomen dat anderen het slachtoffer worden van hun vijanden.

Page 14: Informatiebrochure XPO Art 2013

THE X-MEN (2000, Bryan Singer)In X-Men krijgen we te maken met een collectief aan MUTANTEN, superhelden waarbij enkele van hen nog hun krachten moeten ontdekken of beheersen. Twee jonge helden hebben genoeg van hun speciale tehuis en willen de wereld ontdekken maar met hun krachten nog in volle ontplooiing en een labiele zelfcontrole zijn ze een gevaar voor de wereld waarin we leven.

Echter geen superhelden zonder SUPERSCHURKEN!De twee jonge snaken zouden wel eens in de verleiding kunnen komen voor het kwade en dat zou nog veel meer onheil kunnen betekenen voor onze maatschappij. Aan de andere superhelden dus om ze terug veilig naar huis te brengen!

Regie: Bryan SingerCast: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry, Bruce DavisonGenre: Science Fiction/ ActieSpeelduur: 104 minutenTaal: EngelsLand: Verenigde Staten

MUTANT WOLVERINE

Mystique is een mutant met de gave tot gedaanteverandering. In haar natuurlijke vorm heeft ze een blauwe huid, rood haar en gele ogen, maar dankzij haar kracht kan ze vrijwel elke gedaante aannemen.Het grootste deel van haar leven was Mystique een superschurk en diende ze als huurmoordenaar.

Wolverine is een mutant met een verhoogde genezingsfactor. Hij kan razend-snel regenereren en genezen van voor normale mensen dodelijke verwondingen. Het maakt hem ook tot op zekere hoogte immuun voor gif en ziektes. Verder bezit Wolverine drie intrekbare klauwen per hand, deze klauwen maken deel uit van zijn skelet.

MUTANT MYSTIQUE

Getekend Storyboard - The X-Men (2000) door John Coven

SUPERHELDENIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 15: Informatiebrochure XPO Art 2013

Tal van superhelden hebben de laatste jaren de revue gepasseerd, gaande van Batman, Superman, Spider-man tot zelfs relatief onbekende namen als The Green Lantern, Arrow en Cross. Maar wist je ook dat onze Japanse vrienden tal van superhelden en mutanten bezitten? De Japanse Manga’s staan er bol van en dus ook hun films. Toch zijn ze net iets anders dan de typische Amerikaanse superhelden. Kijk je naar de goed geklede, gemaskerde vigilantes die zich scholen aan de Amerikaanse versie dan kom je daar al gauw uit op een jeugdig publiek. Karate-Robo Zaborgar en Ultraman: het zijn maar enkele voorbeelden die vooral de Japanse pre-tieners aanspraken in de jaren ‘70 en ‘80. Gaan we meer recent te werk dan kan je tal van “Mutants” waarnemen in de Japanse superwereld met al evenveel of meer superschurken. Tokyo Gore Police (2008, Yoshihiro Nishimura), Machine Girl (2008, Noboru Igu-chi), Vampire Girl vs Frankenstein Girl (2009, Yoshihiro Nishimura), Yakuza Weapon (2011, Tak Sakaguchi)…Hoewel het op het eerste zicht lijkt dat de Japanse versie van deze superhelden veel gewelddadiger zijn en veel meer bloed vergieten dan hun Amerikaanse tegengangers mogen we dit niet veralgemenen want de nieuwe Amerikaanse superhelden zijn ook geen engeltjes meer!

THE FANTASTIC FOUR (2005, TIM STORY)Het verhaal van 4 SUPERGELEERDEN die een superrijke vriend hebben met een eigen ruimtestation. Superlatieven genoeg zou je zeggen!Reed, Sue, Johnny en Ben besluiten om hun tijd door te brengen in het privé ruimtestation om daar enkele wolken van kosmische energie te onderzoeken die de aarde gaan passeren. Bij hun terugkomst lijkt alles normaal maar al vlug blijkt dat hun celstructuur begint te veranderen en gaandeweg muteren ze in superhelden, elk met hun eigen kracht!

Regie: Tim StoryCast: Ioan Gruffudd, Michael Chiklis and Chris EvansGenre: Science Fiction/ Actie/ Avontuur/ FantasySpeelduur: 106 minutenTaal: EngelsLand: Verenigde Staten/ Duitsland

Tokyo Gore Police (2008)

JAPANSE SUPERHELDEN?

Getekend Storyboard - The Fantastic Four (2005) door Howard Swift

SUPERHELDENIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 16: Informatiebrochure XPO Art 2013

Bij RETRO & VINTAGE grijpen we terug naar het verleden en laten we ons inspireren door het verleden bij de creatie van nieuwe zaken. Retro & Vintage zijn dus geen kopie van iets uit het verleden maar eerder een inspiratiebron bij het creëeren van iets nieuws.

Zo kan een volkomen nieuw object dat nog niet in een vorig tijdperk bestond toch retro aanvoelen omdat het getooid is in een kleurenpallet of gemaakt is in een vorm die geassocieerd wordt met een vorig tijdperk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aan een Wurlitzer Jukebox uit de jaren ‘50, die CD’s afspeelt.Kies voor dit thema en breng het verleden terug naar het heden.

RETRO & VINTAGE ZIJN OUT! Volgens de hedendaagse trendwatchers is retro volledig aan het weg ebben en wordt het vervangen door een voorwaartse blik gericht op de toekomst. Voor het zover is, gaan we nog één keer lekker ouderwets doen.

Het thema Retro & Vintage is enorm breed en biedt heel wat mogelijkheden. Je kan gebruik maken van stijlelementen uit de jaren ‘70 maar je kan ook nog een heel eind verder terug gaan en bijvoorbeeld jouw inspiratie in de jaren ‘20 of ‘30 gaan opzoeken.

Als storyboardartiest moet je bij dit thema de nadruk gaan leggen op de SFEER.

Omdat je het tijdselement wil benadrukken kan je dit het eenvoudigst doen door gebruik te maken van elementen uit deze tijd. Kledij, voorwerpen, achter-gronden maar ook bepaalde handelingen zijn tijdsgebonden (je zal bijvoorbeeld nooit een “Hi-Five” zien gebeuren in een film uit de jaren ‘30)…Zorg dat alle elementen die je gebruikt aangepast zijn aan de tijd!

Bovendien kan je de thema’s “Dromen & Nachtmerries” en “Superhelden” ook in een Retro & Vintage stijl gieten en kan je daarbij zelf nog eens gaan bepalen in welke tijdsgeest.

Het thema “Retro & Vintage” geeft jouw storyboard gewoon een andere dimensie!

RETRO & VINTAGE zijn out! Lang leve de Retro dus!Bij het DERDE THEMA kan je ons verbazen met een echt Retro & Vintage Storyboard en ons meenemen, terug naar het verleden!

RETRO & VINTAGE3 WERKOPDRACHT

RETRO & VINTAGE

WAT IS RETRO & VINTAGE VOOR MIJ?Wanneer je kiest voor het thema RETRO & VINTAGE, is het best interessant om eens na te denken bij de vraag: “WAT IS RETRO & VINTAGE VOOR MIJ?”.

Retro is sterk gebonden aan enerzijds de PERSOONLIJKE LEVENSFEER en anderzijds de LEEFTIJD van degene die het beleefd. We kunnen het best algemeen aannemen dat een film met dinosauriërs of oermensen niet direct het basisgegeven van Retro is. Ongetwijfeld zien we ook weinig Vintage in films over de Franse Revolutie of het Victoriaans tijdperk. The Tudors (2007, Michael Hirst) The White Queen (2013, James Kent), The Three Musketeers (2011, Paul W.S. Anderson)…het zal je zelden overkomen dat je bij deze TV series of films een Retro gevoel ervaart.

THEMA

Page 17: Informatiebrochure XPO Art 2013

1. Een retro of vintage look creëer je niet alleen door de juiste looks te hanteren, de aangepaste kledij te gebruiken maar ook door op jouw taalgebruik te letten. Bepaalde gebaren, woorden of uitspraken zijn zeer tijdsgebonden, maar soms ook streekgebonden.Let ook op als je heel erg in detail zou gaan of fotografie gaat gebruiken dat je jezelf niet verraad. Een verkeersbord of een straatlamp zijn in 20 jaar wel heel erg veel veranderd.

2. Ook de manier van filmen en de camerastandpunten zijn iets typisch voor een bepaalde periode of een bepaald tijdsgenre. Neem nu als voorbeeld de Giallo , de Italiaanse jaren ‘70 combinatie van horrorfilms en detectiveverhalen. Kenmerkend hier zijn uiteraard de gehandschoende hand die je in close-up ziet maar dat maakt van je film geen Giallo. Werk je in kleur dan werk je het best met overdadig rood of blauw voor een Giallo. Kenmerkende eigenschappen zijn ook steeds naakte jonge dames of een stevige portie bloed.

3. Wil je jouw verhaal een zekere retro look geven, maak je dan eerst alle eigenschappen eigen van de stijl waarop je jou baseert!

TIPS & TRICKSMaar wat te denken over de jaren ‘20 van de vorig eeuw ? Hierover nadenken doet je ongetwijfeld altwijfelen. Of de jaren ’80? Dat is oud als je nu nog maar 13 bent, maar als je 30 bent is dat al een goede aanzet om het retrogevoel te ervaren. De jaren ’70 zijn super als je 40 bent!Ben je opgegroeid tussen ouders die trouw zweerden bij Elvis Presley of Buddy Holly dan zul je ongetwijfeld smelten voor alles wat de jaren ‘50 aangaat!

Retro & Vintage hebben veel meer met een eigen gevoel en beleving te maken dan met een vastgestelde definitie. Toch willen we graag Retro & Vintage proberen definiëren.Zonder er een tijd op te plakken, zonder er een beeld bij te geven, kennen we allemaal het geluid van de oude megafoons die je bij een demonstratie nog wel eens ziet op duiken. Dat geluid doet ons denken aan muziek van vroeger. Aan Dixieland waarbij de “marching bands” een soort megafoon gebruikten als microfoon voor de zanger. Swing, Jazz, Disco, … het zijn allemaal stijlen uit lang vervlogen tijden die echt Retro zijn. Bij een geluid of een stuk muziek herken je het onmiddellijk…dat is het Vintage gevoel dat je ook in film kan steken!

Omdat ieder tijdperk zijn eigen normen en waarden heeft, is het ook heel belangrijk om deze te herkennen als je ze wil gebruiken in je stijl. Daarom is het nodig om veel te weten te komen over de gekozen tijdsgeest, zowel op gebied van kledij, waarden en normen, woordenschat,…Immers een straat van 30 jaar geleden zag er heel anders uit dan nu. De verkeersborden waren compleet anders, de verlichtingspalen, de wegmarkeringen, de auto’s, de nummerplaten… alles is sterk gewijzigd! Wanneer je kiest voor het Retro & Vintage thema, moet je rekening houden met het verleden!

Een computer kan je niet meer wegdenken uit onze maatschappij en zeker niet bij het maken van films. Maar wist je ook dat er tal van SOFTWAREPAKKETTEN bestaan om een storyboard te maken? Uiteraard zijn er enkele dure en heel professionele pakketten verkrijgbaar maar de betere amateur-of semiprofessionele storyboardartiest kan via onderstaande websites zeker zijn/ haar gading vinden.

• www.freefilmsoftware.co.uk: Op deze website vind je niet alleen tools voor het ontwerpen van storyboards maar ook voor screenwriting en digital storytelling.• www.atomiclearning.com/storyboardpro: Storyboard Pro is een pakket dat volledig gratis te down-loaden is en dat je zeker al een heel eind op weg kan helpen bij de creatie van jouw eigen storyboard.• www.storyboard-tools.soft32.com: Storyboard Tools is een softwarepakket dat niet volledig gratis is maar het loont best wel eens de moeite om de trialversie van dit pakket te installeren op jouw computer. Het pakket geeft je zeker en vast meer inzicht in de creatie van een storyboard!

STORYBOARD SOFTWARE?

Page 18: Informatiebrochure XPO Art 2013

DARK SHADOWS (2012, Tim Burton)Deze recente film met Johnny Depp in de hoofdrol mag dan niet direct de kaskraker zijn die we gewoon zijn van Burton, maar het is ons hier vooral te doen om de openingscène. Voor zij die de film niet gezien hebben, probeer hem alvast eens op te sporen en bekijk de eerste tien minuten in het kader van deze oefening. Hier zien we hoe Johnny Depp als vampier ziet hoe zijn geliefde van de rotsen springt en zich te pletter laat storten op de klippen. Wat volgt is een scene die bol staat van de verwijzingen naar de DUITS EXPRESSIONISTISCHE FILMS. Het is misschien veel gevraagd om ook deze eens op te zoeken maar deze films maakten vooral gebruik van licht en schaduwspel. Neem je nu Das Cabinet des Dr. Caligari (1920, Robert Wiene) of Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922, F.W. Murnau): je zal dezelfde sfeer, expressie en belichting terug vinden als in de openingscène van Dark Shadows. Dit is met opzet gedaan om de vampier van Dark Shadows een beeld mee te geven dat je doet terug denken aan een vervlogen tijd. Dit is Retro!

Regie: Tim BurtonCast: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer en Eva GreenGenre: Komedie/ FantasySpeelduur: 113 minutenTaal: EngelsLand: Verenigde Staten

Het DUITS EXPRESSIONISME kan als inspiratiebron dienen voor het RETRO & VINTAGE thema.Als stijl vind je het Duits Expressionisme terug in verschillende kunstvormen gaande van muziek tot architectuur, en van schilderkunst tot beeldhouwkunst. Toch linken de meesten het DUITS EXPRESSIONISME aan de stomme Duitse films uit de jaren ‘20. Deze films werden gekenmerkt door:

• Gebruik van vervreemdende en angstaanjagende decors• Atmosferische belichting en schaduwspel• Sterk contract tussen licht en donker• Donkere en duistere verhalen• Asymmetrische camerahoeken: frequent gebruik van kikvors-en vogelperspectief• Theatrale kleding en make-up

Ook in de FILM NOIR uit de jaren ‘40 zal je gelijkaardige kenmerken (schaduwspel, atmosferische belichting, donkere verhalen, assymetrische camerahoeken,...) terugvinden. Recente films zoals Dark Shadows grijpen terug naar het verleden en dompelen de kijker onder in een Retro & Vintage sfeer door zich qua stijl te baseren op het Duits Expressionisme uit de jaren ‘20.Nosferatu (1922)

HET DUITS EXPRESSIONISME ALS INSPIRATIEBRON

RETRO & VINTAGEIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 19: Informatiebrochure XPO Art 2013

PLEASANTVILLE (1998, Gary Ross)Veel ouder en ongetwijfeld minder gekend is de film Pleasantville. In deze film worden een broer en zus als het ware in hun TV gezogen en komen ze terecht in een TV reeks uit de jaren ‘50.

De jaren ‘50 geeft de twee hoofdrolspelers alles wat ze niet hadden thuis. Gewoontes die grenzen aan de naïviteit, ouders die overbezorgd zijn maar tergelijkertijd veel te streng…kortom een ridicule wereld volgens deze tieners. Omdat ze geen weg terug weten naar huis moeten ze zich wel aanpassen en proberen ze dat te doen op een manier waarop hun eigen waarden en gewoonten de overhand beginnen te krijgen. Het zwart/wit beeld van de jaren ‘50 wordt gaandeweg vervangen door het kleurrijk bestaan van de jaren ‘90…maar of alles rozengeur en maneschijn is in de jaren ‘90 moeten ze nog ontdekken.

Regisseur Gary Ross werkt in Pleasantville vooral met kledij, zwart /wit beeld, settings, muziek, taalgebruik om een RETRO SFEER te creëren.

Regie: Gary RossCast: Tobey Maguire, Jeff Daniels en Joan AllenGenre: Komedie/ Drama/ FantasySpeelduur: 124 minutenTaal: EngelsLand: Verenigde Staten

Foto Storyboard 1 - Pleasantville (1998) Foto Storyboard 2 - Pleasantville (1998)

Bij het RETRO & VINTAGE thema kan je jou ook laten inspireren door een specifieke TIJDSGEEST. In Pleasantville neem regisseur Gary Ross ons terug mee naar de jaren ‘50, dat aanzien wordt als een periode van verandering en modernisering. Het bezit van een radiotoestel is algemeen geworden en de eerste televisie-uitzendingen gaan van start! Qua muziek waren de jaren ‘50 de hoogdagen van de ‘crooners’ Frank Sinatra, Dean Martin en Pat Boone. Ook ontstond een eerste echte jeugdcultuur dankzij de rock ‘n roll muziek van Elvis Presley en Bill Haley. De kleding uit de jaren ‘50 is tegenwoordig echt retro en vintage! De vrouwen droegen strakke truitjes en wijde rokken met een petticoat, terwijl de mannen strak in het pak zaten. Het is de periode van felle make-up, felle kleuren en opgetoupeerd haar. Breng, net zoals in Pleasantville, kleur in jouw storyboard en laat je inspireren door de gouden jaren ‘50.

DE JAREN ‘50 ALS INSPIRATIEBRON

Pleasantville (1998)

RETRO & VINTAGEIN DE FANTASTISCHE FILM

Page 20: Informatiebrochure XPO Art 2013

Jaarlijks zet de Dienst Cultuur Brugge zich in de WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN (WAK) met hart en ziel in voor de Brugse “Amateur”-kunstenaars. Van 26 april tot en met 5 mei 2013 bezetten tal van kunstbeoefenaars uit heel diverse disciplines tal van Brugse locaties.

Tijdens de WAK kunnen amateurkunstenaars genieten van WAK-optredens (WAcKo) waarin Brugse bands het beste van zichzelf kunnen geven, Vrije Podia (Springplank), een kunstwandeling langs Brugse Ho.Re.Ca.-zaken (KunstTogen) en een veelvuldig aanbod aan workshops. Poëten, schilders, muzikanten, filmmakers, dansers,...allemaal krijgen ze hun plaats tijdens de Brugse Week van de Amateurkunsten.

In dit luik gaan we dieper in op de storyboardworkshop die georganiseerd wordt tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK), XPO Art on Tour en de deelnamevoorwaarden van XPO Art 2013.

XPO ART 2013:XTRA INFO4

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN?

XPO ART 2013 TIJDENS DE WAK?Op zaterdag 27 april 2013 organiseren de Brugse Dienst Cultuur en het Razor Reel Fantastic Film Festival in het kader van de “Week van de Amateurkunsten” enkele doelgerichtefilmische workshops bestemd voor amateurkunstenaars, amateurfilmmakers en geïnteresseerden.

Van 14u30 t.e.m. 16u30 laten we graag de Kazachstaanse animatiefilmmaker en freelance tekenaar Roman Klochkov aan het woord, die met zijn animatie kortfilms al verschillende prijzen in de wacht sleepte.Zijn grootste succes Administrators (2006) won talrijke prijzen op binnenlandse en buiten-landse filmfestivals. Hij sleepte o.a. de prijs voor beste studentenfilm op het Internationaal Film Festival Gent, de prijs van het publiek op Leuven Kort en tal van andere prijzen op festivals in Engeland, Argentinië en Italië in de wacht. Voor zijn laatste animatiefilm Natascha (2012) werd hij bekroond met de SACD prijs op het Anima Film Festival te Brussel en sleepte hij de prijs voor de beste animatiefilm op het internationale filmfestival Leuven Kort in de wacht.

Tijdens de Week van de Amateurkunsten zal Roman Klochkov u onderdompelen in de wereld van het ‘storyboarden’ en ‘animatics’. Roman gaat dieper in op wat een storyboard is en zal je handige ‘tips and tricks’ meegeven zodat een optimale deelname aan XPO Art 2013 verzekerd is. Neem alvast pen en papier bij de hand!

Deze gratis workshop is beperkt tot maximum 15 personen. Vooraf inschrijven verplicht bij [email protected] workshop: Jan Garemijnzaal, Markt 7, 8000 Brugge

Roman Klochkov

...Roman Klochkov ook de front cover van deze informatie-brochure ontworpen heeft? Met deze cover geeft Roman u al een eerste kijk op zijn fantastisch storyboardwerk. Bent u benieuwd naar meer of wilt u wat meer kennis maken met het werk van Roman Klochkov? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de website van deze Kazachstaanse animatiefilm-maker. (www.romanklochkov.be)

WIST JE DAT...

Page 21: Informatiebrochure XPO Art 2013

FILMSTILLS

Avatar (2009, James Cameron)Batman (1989, Tim Burton)Citizen Kane (1941, Orson Welles)Dark Shadows (2012, Tim Burton)Love (2011, William Eubank)Moon (2009, Duncan Jones)Nightmare on Elm Street (1994, Wes Craven)Nosferatu (1922, F.W. Murnau)Pleasantville (1998, Gary Ross)Spiderman (2002, Sam Raimi)The X-Men (2000, Bryan Singer)The Fantastic Four (2005, Tim Story)Tokyo Gore Police (2008, Yoshihiro Nishimura)

STORYBOARDS

Moon (Concept Art by Sumit Purohit)Splintered (by Simeon Halligan)The Fantastic Four (by Howard Swift)The X-Men (by John Coven)

INTERNET

www.imdb.com (Internet Movie Data Base)www.rrfff.bewww.razorreel.be

BRONVERMELDINGXPO ART ON TOUR?XPO Art 2013 stopt niet na de zesde editie van het Razor Reel Fantastic Film Festival.In 2014 zal de Xpositie van de 15 beste werken ‘on tour’ gaan in verschillende Vlaamse bibliotheken en culturele instellingen. Een uniek platform voor jong kunsttalent en een kroon op het werk van de kunstenaar!

Ben je benieuwd naar XPO Art on Tour? Breng dan zeker eens een bezoekje aan XPO Art 2012 on Tour, die momenteel loopt in verschillende Vlaamse culturele instellingen en bibliotheken.In 2012 gingen we in gans Vlaanderen op zoek naar kunstzinnige en beloftevolle creatievelingen en gaven we hun de opdracht om een fantastische filmaffiche te ontwerpen. Een ruime opdracht dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kon worden. Voor de eerste editie konden we ruim 50 “Jonge Kunstenaars” overtuigen om hun creatie in te zenden. Een professionele jury (Griet Landuyt, Randoald Sabbe en Lies Coppens) selecteerde de 15 beste werken, die wij jou graag presenteren in “XPO Art 2012 on Tour”.

• 16 november - 20 december 2012XPO Art on Tour “Kick Off” - Het EntrepotBinnenweg 4, 8000 Brugge

• 15 januari - 15 februari 2013Gemeenschapscentrum ‘t GroenendalBrandegems Ham 5, 9820 Merelbeke

• 1 maart - 27 maart 2013Bibliotheek TervurenPastoor Vandersandestraat 15, 3080 Tervuren

• 2 april - 29 april 2013Bibliotheek LommelMichiel Jansplein 1, 3920 Lommel

• 3 mei - 29 mei 2013Bibliotheek BreeKloosterpoort 1, 3960 Bree

• 3 juni - 28 juni 2013Biblioheek LierKardinaal Mercierplein 6, 2500 Lier

• 1 augustus - 30 augustus 2013Bibliotheek GeelWerf 30, 2440 Geel

• 2 september - 27 september 2013Bibliotheek PermekeDe Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

• 1 oktober - 31 oktober 2013Bibliotheek Langemark - PoelkapelleKlerkenstraat 37a, 8920 Langemark - Poelkapelle

• 24 oktober - 2 november 2013Start XPO Art 2013 on Tour “Kick Off” tijdens het Razor Reel Fantastic Film Festival 2013.

XPO ART 2012 ON TOUR - LOCATIES?

Page 22: Informatiebrochure XPO Art 2013

DEELNAMEVOORWAARDENXPO ART 2013!

XPO Art 2013 wordt georganiseerd door de VZW RAZOR REEL, in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival, met steun van Cera, de Stad Brugge, de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.

Het correspondentie adres is:VZW RAZOR REELSint-Arnolduslaan 478200 Sint-Michiels (België)Projectcoördinator: Joke RuysschaertE-Mail: [email protected] Fax: +32 (0)50 39 39 19

1. ORGANISATIE

XPO Art 2013 staat open voor creatieve studenten, amateurkunstenaars en jong kunstgeweld uit België en Nederland en wordt onderverdeeld in DRIE LEEFTIJDSCATEGORIEËN:

• Leeftijdscategorie 1: leerlingen basisonderwijs of amateurkunstenaars tot en met 12 jaar • Leeftijdscategorie 2: leerlingen secundair onderwijs van 13 tot en met 18 jaar of amateurkunstenaars van 13 tot en met 18 jaar • Leeftijdscategorie 3: leerlingen hoger onderwijs en volwassen amateurkunstenaars

2. DOELGROEPEN

Met XPO Art 2013 worden creatieve studenten, amateurkunstenaars en jong kunstgeweld uitgedaagd om een FANTASTISCH STORYBOARD TE ONTWERPEN dat kan gelinkt worden aan één van de volgende drie thema’s: “Superhelden”, “Retro & Vintage” of “Dromen & Nachtmerries”. Belangrijk is dat de link met het fantastische genre niet uit het oog verloren wordt!

De creatie kan individueel gebeuren of onder klassikale begeleiding.

3. OPDRACHT XPO ART 2013?Aan XPO Art 2013 wordt een COMPETITIE & XPOSITIE gekoppeld. Uit alle inzendingen worden de 15 strafste, mooiste, ontroerende en meest overtuigende storyboards geselecteerd door een professionele jury en tentoongesteld in een gratis Xpositie tijdens de zesde editie van het Razor Reel Fantastic Film Festival (24 oktober – 2 november 2013).

Uit de 15 beste werken zal een professionele jury en het publiek ook een jury-en publieksprijs uitreiken. De jury-en publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van het Razor Reel Fantastic Film Festival.Tevens gaan de 15 beste werken in 2014 ‘on tour’ in verschillende Vlaamse bibliotheken en culturele instellingen.

4. COMPETITIE & XPOSITIE

Page 23: Informatiebrochure XPO Art 2013

DEELNAMEVOORWAARDENXPO ART 2013! Het storyboardontwerp dient te voldoen aan volgende CRITERIA:

• Formaat storyboard: 600 x 400mm of A2 formaat – niet gevouwen • Het werk dient maximum 12 en minimum 9 storyboardkaders, tekeningen, foto’s of beelden te bevatten. Je kan ook gebruik maken van de storyboardtemplates die terug te vinden zijn opwww.rrfff.be of op te vragen zijn bij [email protected] • Het ontwerp kan gekoppeld worden aan één van volgende disciplines: tekenkunst, schilderkunst, digitaal grafisch ontwerp, fotografie of collage-ontwerp • De link met de thema’s “Superhelden”, “Retro & Vintage” en “Dromen & Nachtmerries”, gekoppeld aan het fantastische genre of de fantastische film moet duidelijk zijn • Het werk moet vrij zijn van auteursrechten om tentoongesteld te kunnen worden in de XPO Art 2013 Xpositie, XPO Art 2013 on tour en iedere andere aangelegenheid verbonden met XPO Art. • Een inzending is slechts geldig wanneer vergezeld van eeningevuld XPO Art 2013 deelnameformulier, de fantastische inspiratiebronnen en een korte motivatie. • VZW Razor Reel verwerft door deelname het reproductierecht van de storyboards.

5. SPECIFIEKE CRITERIA STORYBOARDS?

Alle inzendingen moeten uiterlijk op 15 OKTOBER 2013ingediend worden. Dit kan per post naar:

VZW Razor Reel - XPO Art 2013 Sint-Arnolduslaan 47 8200 Sint-Michiels België

Digitale werken kunnen, in hoge kwaliteit (300 dpi), toegestuurd worden, via mail, ter attentie van Joke Ruysschaert ([email protected]).

Elke inschrijving dient vergezeld te zijn van een volledig ingevuld deelnameformulier dat kan gedownload worden op www.rrfff.be of opgevraagd kan worden bij [email protected] inzendingen per deelnemer worden toegestaan.

Deelname aan XPO Art 2013 is gratis.

6. DEADLINE EN INSCHRIJVINGEN?

Splintered by Simeon Halligan

Splintered by Simeon Halligan

Page 24: Informatiebrochure XPO Art 2013

De XPO Art 2013 WERKBROCHURE werd samengesteld door de VZW Razor Reel in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival. De VZW Razor Reel heeft als doel om fantastische film en kunst bereikbaar te maken voor een groot publiek en wenst debuterende

filmmakers en kunstenaars te ondersteunen!Extra achtergrondinformatie, storyboardtemplates en filmtrailers vind je terug op www.rrfff.be

XPO Art 2013 campagnebeeld, made by Roman Klochkov, www.romanklochkov.be

V.U. VZW Razor Reel - Sint-Arnolduslaan 47 - B-8200 BRU

GGE N

iet op de openbare weg gooien

Met steun van:

CONTACTVZW RAZOR REELXPO Art 2013 KunstenprojectSint-Arnolduslaan 478200 Sint-Michiels (Brugge)BelgiëProjectcoördinator: Joke RuysschaertE: [email protected]: www.rrfff.beF: www.facebook.com/rrfff