Informatieboekje de grutterij2013 2014

6
Informatieboekje Peuterspeelzaal De Grutterij Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl

description

http://www.psz-steenwijkerland.nl/images/stories/nieuwspaginas/Fotos-Grutterij/informatieboekje-de-grutterij2013-2014.pdf

Transcript of Informatieboekje de grutterij2013 2014

Informatieboekje

Peuterspeelzaal De Grutterij

Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl

Beste ouder/verzorger, In dit informatie boekje vindt u alles wat u moet weten over peuterspeelzaal ‘De Grutterij’. Peuterspeelzaal de Grutterij bestaat al meer dan 40 jaar in Vollenhove. De Grutterij maakt onderdeel uit van de Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland (SPS). De Grutterij werkt in Vollenhove samen met de basisscholen en kinderdagverblijven. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de leidsters of bij de SPS. We hopen dat uw peuter met veel plezier de peuterspeelzaal zal bezoeken.

Leiding De peuterspeelzaal heeft vier leidsters: Diane Jongman Marianne Straathof Femmie Compagner Greet de Lange Zij werken samen met vrijwilligsters en eventueel stagiaires. Openingstijden ’s Ochtends is de speelzaal open van 8.45 tot 11.30 uur. ’s Middags is de speelzaal open van 13.00 tot 15.30 uur. Dagdelen De basisgroepen zijn als volgt ingedeeld:

woensdag- en vrijdagochtend dinsdag- en donderdagochtend dinsdagmiddag en donderdagochtend

De basis Plus groep is op maandag- en woensdagochtend

De 3+ groepen zijn op dinsdag- en donderdagmiddag maandagmiddag en vrijdagochtend

Hoe ziet een dagdeel eruit? We werken met een vast dagritme. De indeling van het dagdeel is op de ochtend hetzelfde als de middag. De kinderen worden welkom geheten

door de leidsters

vanaf 8.45 uur, (mi. 13.00). U kunt uw kind vijf minuten voor aanvang brengen, in verband met de voorbereiding door de leidsters. Bij binnenkomst kunt u de tas met eten en drinken in de mand bij de deur leggen. Eerst mogen de kinderen vrij spelen, waarbij vrijwel al het speelmateriaal van ‘De Grutterij’ tot hun beschikking staat. Ze kunnen kleien, puzzelen, verkleden, spelen op het speeltoestel, bouwen en lezen. We hebben vaste liedjes die een signaal zijn voor de peuters, zodat ze weten wat er van ze verwacht wordt. Voor de kring wordt er gezamenlijk opgeruimd. Rond 9.15 uur (mi. 13.30) zetten de peuters een stoeltje in de ‘welkom kring’ en zingen we vaste liedjes. We doen activiteiten en een leesboekje rond vaste thema’s.

Het thema staat altijd aangegeven op het bord in de gang. En u krijgt per thema een ouderbrief. Na de kring is er een groepsactiviteit of wordt er vrij gespeeld. Om 10.30 uur (mi. 14.30) wordt er in een kring gegeten, gedronken

en liedjes gezongen. Daarna wordt er in de gang of buiten gespeeld. Om 11.30 en 15.30 uur wordt de ochtend of middag weer afgesloten, waarna de kinderen worden opgehaald. We werken op alle groepen met Piramide. Zie uitleg elders in het informatie boekje van SPS. Het spel- en boekenplan De groepen binnen de peuterspeelzaal doen om de beurt mee met het spel- en boekenplan. Het gekozen boek en spel nodigt uit tot het voorlezen en spelen. Het is de bedoeling dat de ouders het boek samen een aantal keren met het kind lezen. Hierdoor leert het kind nieuwe woorden en begrippen. (Voor)lezen en spelen maakt de wereld van het kind groter. Ze zetten de eerste stappen in het omgaan met boeken en verhalen. Kinderen beleven plezier aan boeken en spellen. Ouders zien wat hun kind leuk vindt en krijgen een idee van wat hun kind allemaal al weet en kan. Het is gezellig en leerzaam om samen met uw kind bezig te zijn. Natuurlijk kunt u de materialen met uw kind op uw eigen manier gebruiken. In het boek vindt u echter ook allerlei tips wat u allemaal nog meer kunt doen behalve voorlezen. Welke vragen u aan u kind kan stellen om een gesprekje over het onderwerp te hebben.

Het gaat vooral om het plezier van lezen en spelen. Kortom: een plan met een educatief karakter om lekker mee aan de slag te gaan! Lezen en spelen = leren! De kinderen zoeken een boek met het bijbehorende spel of speelgoed uit. Ze mogen hier één week thuis mee spelen. Hierna leveren ze het weer in en mogen ze wat nieuws kiezen. Om het kiezen te begeleiden is er hulp nodig van 2 ouders per groep. Zij houden ook bij wie wat heeft geleend en of alles nog compleet is. Huisregels: Brengen en halen Na het ophangen van de jas en het even op weg helpen van uw kind, is het de bedoeling dat u weer gaat en uw kind samen met de kinderen op de peuterspeelzaal speelt. Wilt u er bij het komen en gaan altijd voor zorgen dat het buitenhek en de buitendeur gesloten worden?

Dit in verband met de veiligheid van de peuters. Het komt steeds vaker voor dat anderen dan ouders de peuters brengen en halen (opa’s, oma’s, oppas) wilt u dit van tevoren zelf doorgeven aan de leiding. Ook dit in verband met de veiligheid van de peuters.

Eten en drinken In de kring wordt altijd iets gegeten en gedronken. Het liefst ziet de leiding dat uw kind fruit of wat gezonds meekrijgt. Het is niet de bedoeling dat er snoep meegegeven wordt. Aangezien we in de kring eten en drinken is het prettig om het tussendoortje in een bakje mee te geven. Wanneer u uw kind een beker met drinken meegeeft, doet u dan de beker niet te vol. Graag een beker met deksel. Wilt u voor het gemak de naam van uw kind op de beker en het bakje zetten? Er zijn wel eens dezelfde bekers, bakjes en tasjes. Verjaardagen en traktaties Is uw kind jarig, dan vieren we dat graag op de peuterspeelzaal. Tijdens de kring wordt de jarige peuter in het zonnetje gezet. Uw kind mag ook trakteren; het liefst geen snoep of chips. Als ouders wordt u uitgenodigd om de verjaardag van uw kind mee te vieren op de speelzaal. U kunt gelijk van de gelegenheid gebruikmaken om te zien

hoe het toegaat op de groep van uw kind. Op verzoek is het mogelijk een ander dagdeel mee te kijken. Zindelijkheid Ook kinderen die nog niet zindelijk zijn, zijn welkom op de peuterspeelzaal. Zorgt u er dan wel voor dat er in de tas ook een schone luier en natte doekjes in zitten? Luiers verschonen wij alleen als het echt nodig is. In verband met een druk programma is het zonde van de tijd. Zodra u thuis begonnen bent met zindelijkheidstraining, geef dit dan ook door aan de leidsters zodat zij zich daar ook mee bezig kunnen houden. Indien nodig is een reserve broek of kleding makkelijk voor eventuele ongelukjes. Speengebruik Het gebruik van een speen wordt door ons afgeraden. Met het oog op veiligheid is het beter om het gebruik van de speen te minimaliseren. Een speen kan afbreken, waardoor een kind zich kan verslikken en als een kind voorover valt kan dit schade aan kaak en tanden toebrengen. Indien uw kind nog niet zonder speen kan, zorg er dan voor dat de speen van goede kwaliteit is (niet ouder dan 3 maanden) en geef een bakje mee waar de speen in kan worden gedaan als het kind er aan toe is. Eigen speelgoed Eigen speelgoed mag meegenomen worden, maar op eigen risico. Liever niet, er is genoeg. Iets nieuws laten zien aan de juf mag altijd, maar dan is het handig als u het daarna direct weer meeneemt. De vakanties De vakanties van de peuterspeelzaal zijn over het algemeen gekoppeld aan de vakanties van de basisscholen. Kleine afwijkingen kunnen voorkomen. De vakanties zijn altijd opgenomen in de nieuwsbrief ‘Blikken’ die u vier keer per jaar per e-mail kunt ontvangen (een gedrukt exemplaar wordt op het prikbord gehangen).

Blikken en de jaarbijeenkomst Op verschillende manieren probeert de leiding u te betrekken bij de belevenissen van uw kind op De Grutterij. Zo wordt vier keer paar ‘Blikken’ aan u toegezonden met informatie van het bestuur, de oudercommissie en de leiding. Ook wordt in Blikken het schoonmaakrooster opgenomen en vindt u verslagen van de activiteiten van de peuters. Verder worden er geregeld liedjes, versjes, kleur- of knutselplaatjes opgenomen. Naast Blikken wordt ongeveer eenmaal per jaar een informatiebijeenkomst georganiseerd waarbij teruggekeken wordt op het afgelopen schooljaar en waarbij dieper ingegaan wordt op een peuteronderwerp voor ouders.

Oudercommissie samenstelling Omdat de oudercommissie nogal eens wisselt van samenstelling, kunt u de namen vinden in Blikken.