Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

60
03 NIEUW IN DE ACADEMIES VAN LIER KERAMIEKATELIER VERHUIST NAAR LIER Op zaterdag 11 juni 2016 opent de nieuwbouw van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten zijn deuren. De nieuwe vleugel bevindt zich op de voormalige Sionsite en bestaat uit drie verdiepingen. Op de gelijkvloerse verdieping komt het keramiekatelier. Op de twee boven- verdiepingen worden vier teken- en schildersateliers ingericht voor jong en oud. Het keramiekatelier in Broechem gaat dicht. MUZE LIERE Tijdens MUZe LIERe bezoeken klasjes uit het basisonderwijs onze beide academies (SASK en SAMWD). Zo komen leerlingen uit het basis- onderwijs actief in contact met kunst en cultuur. De kinderen ontdekken, experimenteren, creëren en proeven van de verschillende domeinen: dans, muziek, drama, beeld, media. Zij overnachten in het prachtige BED MUZET en genieten van een overheerlijk ontbijt in BAR MUZA. In de schaduw van de Zimmertoren gaan de leerlingen op een creatieve manier in dialoog met de stad Lier. Heb je ook zin om met je school een week lang in dit cultuurbad te duiken? Neem dan contact op met [email protected]

description

 

Transcript of Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

Page 1: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

03

NIEUW IN DE ACADEMIES VAN LIER

KERAMIEKATELIER VERHUIST NAAR LIER

Op zaterdag 11 juni 2016 opent de nieuwbouw van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten zijn deuren. De nieuwe vleugel bevindt zich op de voormalige Sionsite en bestaat uit drie verdiepingen.Op de gelijkvloerse verdieping komt het keramiekatelier. Op de twee boven-verdiepingen worden vier teken- en schildersateliers ingericht voor jong en oud.Het keramiekatelier in Broechem gaat dicht.

MUZE LIERE

Tijdens MUZe LIERe bezoeken klasjes uit het basisonderwijs onze beide academies (SASK en SAMWD). Zo komen leerlingen uit het basis-onderwijs actief in contact met kunst en cultuur. De kinderen ontdekken, experimenteren, creëren en proeven van de verschillende domeinen: dans, muziek, drama, beeld, media. Zij overnachten in het prachtige BED MUZET en genieten van een overheerlijk ontbijt in BAR MUZA. In de schaduw van de Zimmertoren gaan de leerlingen op een creatieve manier in dialoog met de stad Lier.

Heb je ook zin om met je school een week lang in dit cultuurbad te duiken? Neem dan contact op met [email protected]

Page 2: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

04

INITIATIEvoor de allerjongsten

Page 3: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

05

MUZIEKINITIATIE( Lier, Boechout, Zandhoven, Nijlen )vanaf 6 jaar

Zit je in het eerste of tweede leerjaar en wil je muziek maken? Dat kan in onze academie in het vak Muziekinitiatie. Je volgt één uur per week het groepsvak Muziek en Spel. Wie wil, kan ook instrumenten volgen. Tijdens Muziek en Spel maak je op allerlei manieren kennis met de wereld van de muziek. We zingen, bewegen, gebruiken klein slagwerk en orff-instrumenten. De basis van het noten lezen wordt aangeleerd. Ook is er plaats voor tekenen of knutselen, luisteren naar muziek en ritmiek. Meer info: [email protected]

KLEUTERDANS( Lier, Zandhoven, Ranst en Malle )vanaf 4 jaar

In de kleuterdansles ontdekken de kinderen op een speelse, fantasierijke manier hun lichaam en de wondere wereld van de dans. Dansplezier en het ontwikkelen van de kleutermotoriek en het lichaamsbewustzijn staan centraal. Vanuit een thema stimuleren we de fantasie, creativiteit en muzikaliteit. Op fijne, inspirerende muziek werken we rond expressie en dansbeleving, waarbij de kinderen de eigen bewegingsmogelijkheden exploreren. Ook het sociale gevoel wordt ontwikkeld door samen te dansen. Een actieve les vol variatie en afwisseling, helemaal afgestemd op de leefwereld van de kleuters.Meer info: [email protected]

DANSINITIATIE( Lier en Zandhoven )vanaf 6 jaar

In de lessen dansinitiatie krijgen de leerlingen een algemene dansvorming op een kindvriendelijke manier. We beginnen met oefeningen, verplaatsingen, dansjes en improvisatieopdrachten, gebaseerd op de belevingswereld van de kinderen. Hiermee stimuleren we het omzetten van hun fantasie naar dansbewegingen. De nadruk ligt op dansbeleving en dansplezier. Meer info: [email protected]

Page 4: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

06

MUZIEKJEUGD 8j.

Page 5: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

07

MUZIEK JEUGD8 - 11 jaar

eerste jaar: 2u/w Algemene Muzikale Vorming en 1u/w Samenzang

tweede tot vierde jaar:2u/w Algemene Muzikale Vorming 1u/w Samenzang en 1u/w Instrumentles

Voor je een instrument kan leren bespelen, volg je eerst een schooljaar notenleer en samenzang. Deze twee vakken kan je in elk filiaal van onze academie volgen.

Vanaf het tweede jaar start je met het instrument van je keuze. Wat denk je bijvoorbeeld van beiaard of orgel? Fagot of hoorn? Voor meer dan 30 instrumenten hebben wij leraars die jou helpen je instrument te ontdekken.

Als je in het derde leerjaar aan je opleiding begint, ben je op je achttien afgestudeerd. Vanaf twaalf jaar bieden we nog meer keuze. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor Pop/Jazz. De meest getalenteerde leerlingen kunnen op die leeftijd doorstromen naar één van de vele disciplines in het hoger muziekonderwijs.

(In bepaalde gevallen kan jeugdkoor gevolgd worden in plaats van Samenzang)

Page 6: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

08

MUZIEKJongeren 12 - 15j.

Page 7: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

09

TIENERKLAS 12-15 jaar

eerste tot derde jaar:2,5 u/w Algemene Muzikale Vorming en 1u/w Instrumentles

Wie ouder is dan de normale instapleeftijd, maar ook nog te jong om tussen de volwassenen les te volgen, is welkom in onze tienerklassen. Je start tegelijkertijd met instrumentles en AMV.

Je instrument breng je mee naar de lessen AMV, zodat theorie en praktijk voortdurend met elkaar in verband staan.

De nadruk in de tienerklassen ligt niet alleen op klassieke muziek. Ook popmuziek, filmmuziek en andere genres komen aan bod. Je maakt kennis met allerlei nieuwe componisten en leert de basis van harmonie en samenspel.

Page 8: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

10

MUZIEKVolwassenen 18j.

Page 9: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

11

MUZIEK VOLWASSENEN18+ jaar

2u/w Algemene Muzikale Vorming1u/w Samenzangen 1u/w Instrumentles

Steeds meer volwassenen willen muziek leren. Het bespelen van een instrument is immers een verrijkende vrijetijdsbesteding. In koren of orkesten ervaart men naast het artistieke resultaat ook boeiende sociale contacten.

De muziekopleiding voor volwassenen is in de middelbare en de hogere graad grotendeels hetzelfde als bij de jeugd. Enkel de lagere graad is compacter en anders uitgebouwd, zodat volwassenen al vanaf het eerste jaar instrumentles kunnen volgen.

Dag- en avondklassen in LierAvondklassen in Nijlen (eerste jaar), Ranst (tweede jaar) en Zandhoven (derde jaar)

Page 10: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

12

MUZIEKPOP / JAZZ

Page 11: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

13

POP/JAZZ

Hou je van jazz, pop, folk of wereldmuziek? Dan kan je terecht in de afdeling Pop/Jazz.

Je start in de middelbare graad en krijgt instrument- en ensemblelessen met theorie die je nodig hebt in de praktijklessen. Zo leer je improviseren rond veel voorkomende akkoordenschema’s en liedstructuren (standards). Volwassenen kunnen al vanaf de lagere graad kiezen voor elektrische gitaar of basgitaar.

In de hogere graad kan je ook nog muziektheorie volgen, zodat je leert arrang-eren en componeren. Instrumentlessen Pop/Jazz zijn er voor piano, saxofoon, bas, koperblaasinstrumenten, gitaar, slagwerk en zang. Leerlingen die een ander instrument bespelen, kunnen alleen AMC Pop/Jazz, muziektheorie en ensemble bijwonen.

NIEUW binnen de afdeling POP/JAZZ: BAND COACHINGZing je of speel je al in een groep? Maar heb je soms het gevoel dat je daarmee op je eigen grenzen stuit, dan biedt de opleiding Band Coaching je de professio-nele begeleiding die je nodig hebt om net dat stapje verder te geraken. Een ervaren leraar werkt met de volledige band aan timing, sound, strak samen-spel, improvisatie, (eigen) repertoire en nog veel meer. Zo ontwikkelen jullie als band dat unieke geluid. Minstens 2 bandleden dienen zich in te schrijven aan de SAMWD van Lier om met de hele groep in aanmerking te komen voor deze begeleiding.

meer info: [email protected]

Page 12: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

14

BEELDJEUGD 6-11j.

Page 13: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

15

JEUGDATELIERS6 -11 jaar

3u/w Beeldende Vorming

Lier woe 13u.50 tot 16u.30 za 9u.20 tot 12u. of 13u.50 tot 16u.30 zo 9u.20 tot 12u

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Koningshooikt woe 13u.50 tot 16u.30 za 13u.50 tot 16u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Broechem woe 13u.50 tot 16u.30 za 9u.20 tot 12u.

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Malle woe 13u.00 tot 14u.40. jeugdatelier A van 6 jaar tot en met 8 jaar in Oostmalle (jeugdbewegingslokalen) woe 14u.50 tot 16u.30 jeugdatelier B van 9 tot en met 11 jaar in Oostemalle (jeugdbewegingslokalen) za 10u.20 tot 12u. jeugdatelier C van 6 tot en met 11 jaar in Westmalle (gemeenschapscentrum Sint-Jozeflei)

ma di wo do vr za zo

vm C

nm A en B

avondCreatievelingen van 6 tot 11 jaar komen terecht in ons jeugdatelier. Je leert er samen met je leef-tijdsgenootjes werken met waterverf, plakkaatverf, pastelkrijtjes, houtskool en ecoline. Je mengt kleuren samen en maakt de gekste combinaties. Nu en dan maak je met klei en andere materialen een 3D-werk. Doorheen het schooljaar leer je ook heel wat oude meesters en hedendaagse kunstenaars kennen.

In het jeugdatelier komen allerlei thema’s aan bod. Kunstboeken en magazines gebruiken we vaak als inspiratiebron, maar uiteraard staan jouw fantasie en stijl op de eerste plaats.Je brengt zelf je tekenmateriaal (zoals potloden, gom en slijper) mee. Papier, verf en klei worden door de academie aangeboden.

Page 14: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

16

BEELDJONGEREN 12-17j.

Page 15: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

17

Jongeren van 12 tot 17 jaar kunnen zich uitleven in onze jongerenateliers, on-geacht hun voorkennis. Je maakt er kennis met allerlei technieken en materialen. Stapsgewijs bouw je een compositie op. Je leert omgaan met kleur en ontdekt de geheimen van de dieptewerking.

Doorheen het schooljaar leer je ook heel wat oude meesters en hedendaagse kunstenaars kennen. Ook de verschillende kunstperiodes komen aan bod. Uiteraard is er ook plaats voor persoonlijke initiatieven. In het laatste jaar maak je een eindwerk. Het thema daarvan mag je zelf kiezen.In het vijfde en zesde jaar kan je ook kiezen voor Experimentele Digitale Beelden-de Vorming ( zie bladzijde 50 )

OPTIE BEELDVERHAAL12-17 jaar

Onze academie is in 2015 met de nieuwe optie BEELDVERHAAL gestart. In dit atelier bieden we naast algemene beeldende vorming ook één extra uurtje striptekenen, cartoontekenen en verhalende technieken uit de graphic novel aan. Er wordt ook rond animatiefilm gewerkt.

Deze optie kan je alleen volgen op woensdag van 16u40 tot 20u.

JONGERENATELIERS 12-17 jaar

4u/w Beeldende VormingBEELDVERHAAL / EXPERIMENTELE DIGITALE BEELDVORMING

Lier woe 16u.40 – 20u. vrij 17u.00 – 20u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Broechem zat 13u. – 16u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Page 16: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

18

BEELDVOLWASSENEN ATELIER

Page 17: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

19

ORIËNTATIECURSUSvanaf 18 jaar

MIDDELBARE GRAAD (2 jaar)4u/week Beeldende Vorming

Lierdon 13u.00 – 16u.30vrij 9u.20 tot 13u. of 17u.30 tot 21u.

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Broechemwoe 8u.30 – 12u.

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Wil je graag een creatieve opleiding volgen? Maar kan je niet kiezen uit de vele disciplines die onze academie in de hogere graad aanbiedt? Dan is onze oriëntatie-cursus van twee jaar (middelbare graad) wellicht iets voor jou. Ongeacht je voorkennis leer je beeldend werken naar allerhande onderwerpen (landschappen, stillevens en menselijke figuren). Je leert experimenteren met verschillende technieken en materialen. Hoewel de klemtoon op het tekenen en het schilderen ligt, maak je tijdens deze cursus ook kennis met de andere disciplines die in de hogere graad worden aangeboden. Ook driedimensionaal werk komt aan bod. Na deze tweejarige cursus kan je met zekerheid kiezen voor een concrete discipline in de hogere graad.

Page 18: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

20

BEELDSCHILDERKUNST

Page 19: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

21

SCHILDERKUNSTvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (5 jaar)7u/w Schilderkunsten 1u/w Kunstgeschiedenis

SPECIALISATIEGRAAD (2 jaar)7u/w Schilderkunsten 1u/w Keuzeatelier

Lier

dindindinwoewoezat

09u.2009u.2013u.0009u.2018u.2013u.00

12u.0012u.0015u.4012u.0021u.5016u.30

enenenenenen

woedodododozo

09u.2009u.2013u.0009u.2019u.1009u.20

12u.0013u.0016u.3013u.0021u.5012u.00

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

In deze opleiding ontwikkel je de blik van een schilder. Die kijkt naar de dingen met een verhoogde sensitiviteit. Het witte canvas met zijn oneindigheid aan mogelijkheden vormt het prikkelende startpunt van een zoektocht. Die tocht heeft geen vaste route. Elke reis is uniek.

Tijdens de eerste jaren ligt de nadruk op het leren waarnemen en het verkennen van het schildersgereedschap. Zo leer je omgaan met de rijke schriftuur van het penseel en de talloze mogelijkheden van acryl- en olieverf. Door het maken van schetsen leer je stapsgewijs een compositie opbouwen en kleuren gebruiken. Je leert ook collages maken en experimenteren met andere technieken en materialen zoals aquarel en mixed media.

In de specialisatiegraad wordt de verworven bagage verder aangevuld. Het is de bedoeling dat je werk evolueert van een realistische weergave naar een eigen originele interpretatie. Er wordt ook aandacht besteed aan de presentatie van je werken.

Page 20: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

22

BEELDTEKENKUNST

Page 21: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

23

TEKENKUNSTvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (5 of 4 jaar) 7u of 9u per week Tekenkunst en 1u/w KunstgeschiedenisSPECIALISATIEGRAAD (2 jaar) 7u of 9u per week Tekenkunst en 1u/w Keuzeatelier

DAGKLAS (5 jaar) in Lier : din 8u.30 of 9u.20 tot 12u. en don 8u.30 tot 12u of 13u din 13u.00 – 16u.30 en don 13u.00 – 15u.40

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

AVONDKLAS (4 jaar) in Lier : din,woe en don 19u.10 tot 21u.50

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

EENDAGSKLAS (5 jaar) in Lier : vrij 10u.20 tot 13u. en vrij 17u.30 tot 21u.

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

DAGKLAS (5 jaar) in Broechem : din 9u.20 tot 12u.00 en don 8u.30 tot 12u.00

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

De opleiding Tekenkunst is in de eerste plaats een voortdurende oefening in het leren waarnemen. Stapsgewijs betreed je de fascinerende wereld van lijnen, vor-men, vlakken, verhoudingen, kleuren, contrasten en compositie. Je leert werken met verschillende soorten tekenmateriaal zoals het potlood, houtskool, Siberisch krijt, conté en pastel. Maar ook met aquarel en Oost-Indische inkt. Je werkt ook op verschillende papiersoorten. Als voorbereiding op de uitvoering van je teken-ing maak je eerst een aantal schetsen. Je begint met eenvoudige stillevens en landschappen.

Vanaf het derde jaar leer je tekenen naar levend model en portret. Uiteraard analy-seer je ook het werk van oude en hedendaagse meesters. In de specialisatiegraad werk je zelfstandig eigen thema’s uit. Je ontwikkelt een persoonlijke stijl en een eigen beeldtaal.

Page 22: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

24

BEELDBEELDHOUWKUNST

Page 23: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

25

BEELDHOUWKUNSTvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (4 jaar)9u/w Beeldhouwkunsten 1u/w Kunstgeschiedenis

SPECIALISATIEGRAAD (2 jaar)9u/w Beeldhouwkunsten 1u/w Keuzeatelier

LierDAGKLAS9u.20-13u. en 13u.50-18u.20

NAMIDDAG-AVONDKLAS13u.-17u.30 en 18u.20-21u.50

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

In dit atelier geef je je ideeën een ruimtelijke vorm. Want beeldhouwen is teken-en in de ruimte. Je kan daarvoor verschillende materialen gebruiken: klei, gips, metaal, hout, steen… Beeldhouwen is ook erg tastbaar. Je manipuleert immers met je handen het gekozen materiaal tot het beeld dat in je leeft.

Je begint met het leren waarnemen. Daarna leer je verschillende technieken hanteren: boetseren, kappen, lassen, assembleren, patineren… Uiteraard krijg je de kans om je eigen ideeën uit te proberen. Op die manier wordt de ontwik-keling van je persoonlijke stijl en sculpturale visie gestimuleerd.

Tijdens de specialisatiejaren is het de bedoeling dat je zelfstandig een eigen project ontwikkelt.

Page 24: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

26

BEELDMODETHEATERKOSTUUMS

Page 25: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

27

In het modeatelier staat de originaliteit en persoonlijkheid van iedere leerling centraal. In het eerste jaar verwerf je inzicht in het begrip mode en leer je stap voor stap tekenen en omgaan met verhoudingen van vorm en lichaam. Je maakt kennis en experimenteert met verschillende stoffen en materialen.

Later leer je onder deskundige begeleiding je eigen ideeën vormgeven en realiseren. Binnen het creatieproces ontdek je hoe je kleuren kan combineren en stijlen kan bepalen. Tegelijkertijd maak je een reis doorheen de kostuumgeschie-denis en leer je op een vernieuwende manier kijken naar modeontwerpers en beeldende kunst.

De studiedruk ligt hoog en mag niet onderschat worden. Er wordt veel gedreven-heid van jou verwacht. We tonen jouw creaties tijdens de verschillende projecten die we in samenwerking met derden organiseren. Meer info over deze projecten vind je op de Facebook-pagina van Play Mode.

MODE EN THEATERKOSTUUMSvanaf 18 jaar

ALLEEN HOGERE GRAAD (5 jaar)7u/w Modeatelieren 1u/w Kunstgeschiedenis

LierA: Woe 13u.50 tot 17u.30 en zat 9u.20 tot 12u.B: Woe 18u.20 tot 21u. en zat 9u.20 tot 12u.

ma di wo do vr za zo

vm A+B

nm A

avond B

Page 26: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

28

BEELDKANTWERK

Page 27: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

29

KANTWERKvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (5 jaar)7u/w Kantatelieren 1u/w Kunstgeschiedenis

SPECIALISATIEGRAAD (2 jaar)7u/w Kantatelieren 1u/w Keuzeatelier

Lierdin 19u.10 tot 21u.50 en woe 18u.20 tot 21u.50

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

De opleiding Kant- en Parelwerk van de Lierse academie is uniek in het Vlaamse kunstonderwijs omdat in andere academies de klemtoon ligt op kloskant. In ons atelier leer je de klassieke techniek van het Lierse kantwerk en verdiep je je in het parel- en paillettenwerk. Ook daar werd de stad Lier in de jaren ’50 wereldbekend mee.

Uiteraard komen ook andere textiele kunsten, zoals patchwork, viltwerk en goud-borduren, uitgebreid aan bod. Je leert je eigen patronen ontwerpen en verschil-lende technieken en kleuren combineren. Uiteraard krijg je ook de kans om te experimenteren met diverse, vaak ongebruikelijke materialen. In ons kantatelier worden ook modeaccessoires en kleurige wandkleden gecreëerd.

Page 28: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

30

BEELDVRIJE GRAFIEK

Page 29: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

31

Grafiek omvat alles wat op papier afgedrukt kan worden. Deze techniek laat toe om meerdere exemplaren van een zelfde werk te realiseren. Vanuit de drang om tekeningen te reproduceren zijn verschillende druktechnieken ontstaan, zoals houtgravure, ets, lithografie en zeefdruk. Aan de hand van praktische oefeningen maak je kennis met de specifieke aspecten van deze traditionele technieken. Ook de mogelijkheden van de nieuwe, niet-toxische en dus milieuvriendelijke etsmethoden, zoals de polymeerfilmtechniek en de acryletsgrond, komen aan bod.

In ons grafiekatelier leer je meer dan alleen tekeningen reproduceren. Doorheen de jaren van je opleiding leer je ook een eigen beeldtaal ontwikkelen, zodat je jouw grafisch werk een persoonlijke tint kan meegeven.

Onze academie beschikt over een professioneel uitgerust zeefdrukatelier. Alle materialen om te drukken zijn ruim voorhanden.

VRIJE GRAFIEKEKvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (4 jaar)9u/w Vrije Grafieken 1u/w Kunstgeschiedenis

SPECIALISATIEGRAAD (2 jaar)9u/w Vrije Grafieken 1u/w Keuzeatelier

Lierdin en don 13u.50 tot 16u.30 en woe 19u.10 tot 21u.50din en don 19u. 10 tot 21u.50 en don 13u.50 tot 16u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Page 30: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

32

BEELD KERAMIEK

Page 31: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

33

KERAMIEKvanaf 18 jaar

HOGERE GRAAD (5 jaar)7u/w Keramieken 1u/w Kunstgeschiedenis

SPECIALISATIEGRAAD (2 jaar)7u/w Keramieken 1u/w Keuzeatelier

Lier Lokalen Blok E

ma 09u.20 – 13u.00 en 13u.00 – 15u.40din 09u.20 – 13u.00 en 13u.50 – 16u.30don 19u.10 – 21u.50 zat 09u.20 – 13u.00 en 13u.50 – 17u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

NIEUW KERAMIEKATELIER IN LIER!

In het keramiekatelier staat de materie klei centraal. De eerste jaren volg je een sterk afgebakend programma. Aan de hand van zeer uiteenlopende opdrachten ontdek je de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek. Je bestudeert zowel de sculpturale als de functionele aspecten van keramiek en ontdekt gaandeweg dat deze ook samen kunnen gaan.

Je wordt voortdurend aangespoord om zelfstandig op onderzoek uit te gaan, te experimenteren en nieuwe technieken en materialen uit te proberen. Er gaat ook veel aandacht naar aangrenzende vakgebieden, zoals bijvoorbeeld beeldhouwkunst, juweelkunst of schilderkunst.

Vanaf het vijfde jaar stippel je je parcours (in samenspraak met je leerkracht) grotendeels zelf uit. In de specialisatiegraad is het de bedoeling dat je een eigen techniek en persoonlijke beeldtaal ontwikkelt. Je leerkracht fungeert dan vooral als communicatiepunt om dit proces tot een goed einde te brengen.

Page 32: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

34

BEELDFOTOKUNST

Page 33: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

35

In de opleiding Digitale Fotokunst ligt de nadruk op artistieke creatie en je persoonlijke invalshoek. Aan de hand van zorgvuldig gekozen opdrachten maak je kennis met verschillende fotografische thema’s en hun specifieke problemen. De aangeleerde technieken staan in functie van jouw gewenste beeldinhoud. Je wordt individueel begeleid, maar ook medestudenten bekijken en beoordelen elkaars werk. Je bezoekt regelmatig tentoonstellingen en je bestudeert het werk van bekende fotografen. Vanaf het begin werk je met een digitale reflexcamera. Wie aan deze opleiding begint, moet vlot met een computer overweg kunnen.

1ste en 2de jaarHier wordt veel aandacht besteed aan het observeren van de omgeving. Dit gebeurt aan de hand van concrete, maar ook vrije opdrachten. De 7 lesuren worden verdeeld in 2 blokken: een blok specifieke les (techniek en toonmomenten) en een blok atelier dat je zelfstandig invult (fotograferen of pc-werk). In het tweede jaar maak je ook kennis met de fotostudio.

3de, 4de en 5de jaarThematische verdieping, onderzoek naar eigen stijl en vormtaal, meer complexe opname- en processingtechnieken, experimenteren met niet-conventionele fotografische vormen…Doorheen deze jaren worden jouw vrije opdrachten steeds belangrijker. In het 5de jaar werk je aan je afstudeerproject en organiseer je een fototentoonstelling voor het grote publiek.

FOTOKUNSTvanaf 18 jaar

ALLEEN HOGERE GRAAD (5 jaar)7u/w Fotokunst en 1u/w Kunstgeschiedenis

Lier

Eerste en tweede leerjaar zitten samenmodule l ( namiddagatelier )di 14u.50 -18u.30 en do 14u.50 - 17u.30 module lI ( avond- en weekendatelier )do 18u.20 -21u.50 en za 09u.20 - 12u.00

derde, vierde en vijfde leerjaar zitten samendi 19u.10 - 21u.50 en woe 18u.20 - 21u.50

*Het team van leerkrachten Fotokunst werkt samen over de jaren heen. In afspraak met de leraar kunnen wijzigingen in het uurrooster worden goedgekeurd

ma di wo do vr za zo

vm 1-2

nm 1-2 1-2

avond 3-4-5 3-4-5 1-2

Page 34: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

36

WOORDALGEMENE VERBALE VORMINGKINDERENJONGEREN

Page 35: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

37

ALGEMENE VERBALE VORMING8 - 11 jaar

Ben je een speelvogel? Een babbelkous? Of ben je iets te verlegen om in een groep iets te zeggen? Dan is de cursus Spreken en Spelen (1 uur per week Algemene Verbale Vorming) iets voor jou! Je zit altijd bij leeftijdsgenoten.Deze cursus wordt gegeven in Lier, Zandhoven, Ranst, Nijlen,Boechout, Lint en Malle.

WOORD JONGEREN12-14 jaar

Vind je het leuk om je te verkleden? In de huid van een personage te kruipen? Een grappige, ontroerende of boze tekst te brengen? Dan kan je je inschrijven voor de middelbare graad Woord.

Je krijgt 2 uur les: 1 uur Spelen (drama) en 1 uur Vertellen (voordracht). Het vak Vertellen volg je in een groepje van maximum 4 leerlingen per uur. Spelen doe je in een groepje van maximum 15 medeleerlingen.

De middelbare graad bestaat uit 3 jaren (M1, M2 en M3) en wordt afgesloten met een openbaar examen. Deze cursus wordt gegeven in Lier, Zandhoven, Ranst, Nijlen, Boechout, Lint en Malle.

meer info: [email protected]

Page 36: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

38

WOORDVOLWASSENENREGIE PODIUMKUNSTEN

Page 37: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

39

WOORD VOLWASSENEN vanaf 15 jaar

In de cursus Woord krijg je 2 uur les. Het vaststaande gedeelte is het vak Spreken. Tijdens één lesuur dat je deelt met zo’n 15 medeleerlingen wordt er geïmproviseerd, verteld en voorgelezen.

Voor het andere lesuur kies je tussen Spelen (toneel), Vertellen (voordracht) of Spreken (welsprekendheid). Het gekozen vak volg je in groepjes van maximum 4 personen. Bij Spreken leer je jezelf met eigen woorden helder uitdrukken. Bij Spelen ligt de nadruk op acteren en in de lessen Vertellen leer je hoe je zonder vooraf uitgeschreven tekst je publiek kunt boeien.

De middelbare graad bestaat uit 3 jaren (M1, M2 en M3) en wordt afgesloten met een openbaar examen.

meer info: [email protected]

REGIE PODIUMKUNSTENvanaf 18 jaar

In 2012 is de academie gestart met een driejarige opleiding Regie podium-kunsten. In deze cursus word je opgeleid tot regisseur.Deze opleiding omvat een intensief en sterk uitgebouwd programma met individuele begeleiding door ervaren en professionele docenten. Zo krijgen studenten een degelijke basis om zelf in de praktijk te kunnen regisseren.Het 1ste jaar is voor 2 uur theoretisch. Daarnaast proberen de cursisten in het uur praktijk hun analyses uit op korte fragmenten, met elkaar als speler.In het 2de jaar heb je 2 uur praktijk, waarbij je met spelers van buiten de groep grondig aan fragmenten werkt.In het 3de jaar werk je aan een eindwerk, een theaterproductie, zelfstandig maar onder begeleiding.

meer info: [email protected]

Page 38: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

40

WOORDLITERAIRE CREATIE

Page 39: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

41

LITERAIRE CREATIEvanaf 15 jaar

Wat je ook wil schrijven, creativiteit en vakmanschap zijn de basisingrediënten voor een literair product. De cursus Literaire Creatie helpt jou bij het schrijven op weg. Onder begeleiding van gespecialiseerde docenten verdiep je je in alle aspecten van literatuur. Krijg je huiswerk? Natuurlijk: veel lezen en schrijven. Elke week opnieuw. Drie jaar lang. Omdat je schrijver wordt door te schrijven.

Poëzie en Essay

Als enige academie in Vlaanderen biedt de SAMWD van Lier een meerjarige opleiding Poëzie aan. Tijdens deze cursus ontdek je en ontwikkel je je poëtische stem. Je maakt kennis met allerlei technieken om sterke gedichten te schrijven en je krijgt oefeningen om inspiratie op te doen om steeds te groeien en te vernieuwen.In de lessen is er ook ruimte voor het lezen en bespreken van gepubliceerde dichters. Via deze repertoriumstudie ontwikkel je na verloop van tijd een eigen poëtica. Voor dit gedeelte krijg je een jaaropdracht die je op ontdekkingstocht doet gaan in de wondere wereld der metaforen.

meer info: [email protected]

Proza en Drama

Jouw teksten worden in groep besproken. Deze bespreking verloopt in verschil-lende fasen. In een eerste fase wordt het thema en de structuur behandeld en wordt nagegaan of de leeservaring van de andere cursisten overeenkomt met de intentie van de schrijver. In een tweede fase gaat het over stijl en in een derde fase zijn de correcties specifieker.

meer info: [email protected]

Page 40: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

42

WOORDBIJZONDERE PROJECTEN

Page 41: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

43

BIJZONDERE PROJECTEN

SINGER-SONGWRITING

Je bent jong (van geest) en je zingt, schrijft of speelt wat? Je bent een schrijf- én zangtalent dat een dichterlijke ziel en een gonzende stem in zijn of haar muzikale bast verenigt? Dan is de richting Singer-Songwriting misschien wel iets voor jou. Bij ons word je begeleid in het schrijven van teksten en het maken en brengen van songs. De lessen worden aangevuld met workshops van vakmensen en je krijgt geregeld kans om op te treden. Heb je interesse om deze cursus te volgen? Schrijf je dan in voor de audities op 1 juni of 7 september!

info & inschrijving auditie: [email protected]

MUSICAL

Wil je zingen, spelen én dansen? Dat kan! Vanaf 15 jaar kan je inschrijven voor de cursus Musical. Onder leiding van vier docenten krijg je wekelijks spel-, zang- en dansles. Na verloop van tijd komen deze drie vakken samen. Want dat is musical: drie toffe disciplines samengevoegd tot één geheel! Onze academie heeft bovendien een traditie in het musicalgenre. We creëerden de musicals ‘Pallieter’ en ‘De Ster’ met professionele acteurs, leerkrachten, leerlingen en ons schoolorkest en –koor.

Ook voor deze opleiding moet je auditie doen! Die vindt plaats in september.

meer info: [email protected]

NIEUW in de afdeling WOORD: hetGEZELSCHAP

hetGEZELSCHAP is een project waardoor leerlingen die de opleiding Woord volledig hebben afgerond, de kans krijgen om deel te nemen aan semiprofes-sionele producties. De repetitietijd wordt geconcentreerd over een aantal maanden en wordt afgesloten met een reeks voorstellingen. Zo krijgen ook afgestudeerden de kans om door te groeien op het podium onder begeleiding van een professionele regisseur.hetGEZELSCHAP is bedoeld voor leerlingen die de opleiding woord volledig hebben afgerond of die minimum in H2 zitten. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de producties van hetGEZELSCHAP? Kom dan naar de audities!

meer info: [email protected]

Page 42: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

44

DANSJEUGD

Page 43: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

45

DANS JEUGD8 - 11jaar

Ben je 8 jaar, dan ga je naar het derde jaar van de lagere graad. Vanaf dan krijg je 2 uur les per week: Algemene Artistieke Bewegingsleer en Artistieke Training. De lessen zijn gebaseerd op de sterke, correcte danstechniek van het klassieke ballet, waarbij extra veel aandacht uitgaat naar expressie en de vier basis dans-elementen: lichaam, ruimte, tijd en kracht. Je leert elk jaar veel danstechniek en vaardigheden bij. Zo krijg je een prima basis voor zowat alle dansvormen. We leren, dansen en dromen samen, waardoor ook de sociale vaardigheden ontwikkeld worden. De nadruk ligt steeds op dansbeleving en dansplezier. Elk jaar sta je ook op het podium om te laten zien wat je kan.

Vanaf het vijfde jaar van de lagere graad kan je naast klassiek ballet ook een extra uur moderne dans volgen (niet verplicht). Hier verdiep je je nog meer in belang-rijke dansaspecten zoals ademhaling, ruimtegebruik, verschillende ritmestructuren en dynamische verschillen. Ook improvisatie komt aan bod.

De combinatie van klassieke en moderne dans is uiteraard ideaal voor wie zich nog extra in zijn of haar hobby wil verdiepen en zich nog uitgebreider wil voorbereiden op de lessen in de middelbare graad. Nieuwe leerlingen met of zonder dans-ervaring die willen doorstromen naar de opleiding hedendaagse dans in de middelbare graad kunnen zich ook inschrijven voor deze voorbereidende lessen en één of twee uur les volgen.

meer info: [email protected]

Page 44: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

46

DANSJONGEREN

Page 45: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

47

DANS JONGEREN12 - 17 jaar

In het eerste jaar van de middelbare graad maak je een keuze tussen klassieke dans (ballet) en hedendaagse dans.

Bij klassieke dans letten we op je houding, lichaamscontrole, coördinatie, presentatie, elegantie, techniek en muzikaliteit. Het is de ideale technische basis voor alle hedendaagse dansstijlen van vandaag. Je bouwt verder op de balletlessen van de lagere graad en leert de terminologie en uitvoering van de klassieke ballettechniek steeds beter, van plié over arabesque tot grand jeté. Vanaf het eerste middelbaar kan je ook pointesles volgen.

Hedendaagse dans is een dansstijl die elke dag evolueert, verandert, vernieuwt en die openstaat voor veel verschillende invloeden. De moderne danstechnieken en inzichten van vernieuwende twintigste-eeuwse pedagogen zoals José Limón, Martha Graham en Merce Cunningham vormen de basis, maar evengoed laten we ons inspireren door de vooraanstaande choreografen en dansgezelschappen van nu. Er gaat veel aandacht naar ruimtelijk inzicht, ademhaling, frasering, grondwerk, natuurlijk bewegen, zeggingskracht en de lift- en releasetechniek. Ook improvisatie en het ontwikkelen van een persoonlijke danstaal komt aan bod.

meer info: [email protected]

Page 46: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

48

DANSVOLWASSENENdeCOMPAGNIE

Page 47: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

49

DANS VOLWASSENEN beginners / met ervaring (vanaf 18 jaar) Hou je van de danskunst? Wil je starten of opnieuw beginnen met dans? Dan is de opleiding Dans voor volwassenen iets voor jou. Dans is een heerlijke manier om je zowel fysiek als mentaal te ontplooien en je goed in je vel te voelen, ongeacht je leeftijd, lichaam of voorkennis. Je krijgt een wekelijks lespakket van 1 uur klassieke dans en 1 uur hedendaagse dans en gaat daarna fit en ontspannen weer naar huis. Er wordt steeds gewerkt naar het niveau van de groep.

DANS VOLWASSENENgevorderden (vanaf 15 jaar)

Wie als volwassene al een gevorderde danstechniek heeft en op zoek is naar nog meer verdieping en uitdaging, kan deelnemen aan onze masterclasses. Deze lessen worden door verschillende gastdocenten gegeven. Er komen verschillende stijlen aan bod. Je krijgt niet wekelijks les. De lessen vinden wel op regelmatige tijdstippen plaats, in blokken van telkens 3 of 4 lesmomenten. Je schrijft je dus niet in voor een volledig schooljaar, maar per blok dat je graag wil volgen.

deCOMPAGNIEvoor jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen deCOMPAGNIE is sinds 2008 het dansgezelschap van onze academie. Getalenteerde dansers en danseressen uit de hogere graad of jongeren vanaf 15 jaar met een gevorderde techniek, sterke bewegingskwaliteiten, podiumprésence en motivatie kunnen aansluiten na het afleggen van een auditie. Ook wie in onze dansafdeling is afgestudeerd en de danshorizon nog meer wil verruimen, is hier welkom. Je krijgt wekelijkse technieklessen en met diverse leraars en gastchoreografen wordt aan het repertoire gewerkt. Er worden vooral hedendaagse choreografieën gedanst, waarmee je geregeld de kans krijgt om op te treden.

meer info: [email protected]

Page 48: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

50

MEDIADIGITALE BEELDVORMINGJONGEREN

EXPERIMENTELE DIGITALE BEELDVORMINGJONGEREN 16 - 17 jaarLiervrij 17u.00 – 20u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond Wil je affiches leren ontwerpen? Of de cover van een spannend kinderboek illustreren? Of wat dacht je van een ontwerp voor de cd-hoes van jouw favoriete band? Dan is dit experimentele atelier iets voor jou! Digitale Beeldende Vorming is een atelier voor jongeren die houden van uitdagingen, vernieuwing en hedendaagse vormgeving. Hier komen traditionele en nieuwe media samen. Hier wordt gewerkt met laptops, beamers, videocamera’s en digitale foto-toestellen. Naast het leren omgaan met digitale beelden word je ook begeleid in het tekenen, schilderen en het maken van collages.

Kijk ook naar MG BEELDVERHAAL p.17

Page 49: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

51

MEDIADIGITALE BEELDVORMINGVOLWASSENEN

EXPERIMENTELEDIGITALE BEELDVORMINGVOLWASSENEN vanaf 18 jaarLierwoe 13u.00 – 16u.30

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Ben je geïnteresseerd in computerkunst en beeldmanipulatie? En wil je ook affiches leren ontwerpen? Dan kan je experimenteren in ons atelier Digitale Beeldende Vorming. In deze opleiding ontdek je de digitale beeldmogelijkheden en artistieke toepassingen van mixed media.

Je leert vooral werken met Photoshop. Aan de hand van goed uitgekozen oefeningen verken je de verschillende basismogelijkheden van dit computerprogramma. Je leert lagen, maskers en filters gebruiken. Alles wordt uitgelegd op het niveau van een beginner. Enige basiskennis informatica is wel meegenomen en kan het leerproces enorm versnellen. Uiteraard maak je tijdens deze opleiding ook kennis met het werk van bekende illustratoren en experimentele kunstenaars.

Page 50: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

52

MEDIAAUDIOVISUELE TECHNIEKENJONGERENVOLWASSENEN

Page 51: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

53

AUDIO-VISUELE TECHNIEKENJONGEREN vanaf 15 jaar en VOLWASSENEN

Ben je ook gefascineerd door de wondere wereld van video- en geluidstechniek? Wil je weten hoe geluidsopnames worden gemaakt of videofilms worden gemon-teerd? Dan is Audiovisuele Technieken echt iets voor jou. Je kan kiezen uit twee opties.

Cursus Video- en LichttechniekenWil je weten hoe theaterlicht wordt gemaakt? En ben je ook gefascineerd door videomontage? Dan is deze cursus iets voor jou. Deze cursus omvat een grondig overzicht van de verschillende theatertechnieken: elektriciteit, belichting, projectie, video-opname, montage…* Module 1: basis lichttechniek* Module 2: uitbreiding lichttechniek* Module 3: video-opname en montage

meer info: [email protected]

Cursus Geluids- en OpnametechniekenBen je gefascineerd door geluid en wil je meer te weten komen over mengtafels, microfoons en hoe een goede opname tot stand komt? In drie modules leer je er alles over. Na de eerste inleidende module worden er in de tweede module verschillende opnames gemaakt. In de derde module specialiseren we ons in de geheimen van Logic Pro X.* Module 1: algemene geluidstechniek* Module 2: microfoon- en opnametechnieken* Module 3: werken met Logic Pro

meer info: [email protected]

Als je slechts interesse hebt voor bepaalde modules, kan je ook eigen combinaties maken. Deze opleidingen lopen in samenwerking met Technische Scholen Mech-elen. Daar kan je in het 5de en 6de middelbaar de opleiding podiumtechnieken volgen.

Page 52: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

54

STUDIEHUISKUNSTGESCHIEDENIS

Page 53: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

55

KUNSTGESCHIEDENISHOGERE GRAAD (verplicht) en STUDIEHUIS voor vrije leerlingen

Ranst di 8u.30 – 9u.20 in Gemeenteplein 25

Lier dididididididizazaza

11u.10 - 12u.0012u.10 - 13u.0013u.00 - 13u.5015u.40 - 16u.3016u.40 - 17u.3017u.30 - 18u.2018u.20 - 19u.10 8u.30 - 9u.2011u.10 - 12u.0012u.10 - 13u.00

ma di wo do vr za zo

vm

nm

avond

Waarom zien de schilderijen van Picasso er zo gek uit? Wat is er nu zo speciaal aan het werk van Leonardo da Vinci? En wie is Per Kirkeby? Tijdens de lessen Kunstgeschiedenis maak je een ontdekkingstocht doorheen de ontwikkeling van de beeldende kunst. We gaan dieper in op een bepaalde stijlperiode of bespreken het werk van een groot kunstenaar die dan in de kijker staat. Alle disciplines (schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenkunst, kantwerk, mode en theaterkostuums, digitale beeldvorming, fotografie…) komen daarbij aan bod. Je leert op kritische wijze kunstwerken analyseren en nadenken over kunst. De lesonderwerpen sluiten vaak aan bij lopende tentoonstellingen. De leerkracht organiseert regelmatig studiereizen naar belangrijke musea of interessante exposities. Uiteraard word je ook gestimuleerd om uit eigen beweging tentoon-stellingen te bezoeken. Het is de bedoeling dat je op het einde van het traject je culturele horizon hebt verbreed.

De lessen Kunstgeschiedenis zijn verplicht voor de studenten van de hogere graad, maar mogen ook door de leerlingen van de middelbare graad en de spe-cialisatiegraad gevolgd worden. Zij moeten dit wel voor 30 september aanvragen via [email protected]. De leerlingen van de specialisatiegraad betalen voor deze lessen 100 euro extra!

Deze lessen Kunstgeschiedenis kunnen ook door vrije leerlingen gevolgd worden. In dat geval spreken we over het Studiehuis. Het studiehuis Kunst-geschiedenis (één lesuur per week) duurt een volledig schooljaar en kost 100 euro.

Page 54: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

56

STUDIEHUISMUZIEKGESCHIEDENIS

STUDIEHUISMUZIEKGESCHIEDENISMUZIEKTHEORIEKOORDIRECTIETHEORIE VAN DE DANSKUNSTGESCHIEDENISVRIJ ATELIER

Page 55: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

57

STUDIEHUIS

STUDIEHUISDe lessen Muziekgeschiedenis, Muziektheorie, Theorie van de dans en Kunstgeschiedenis staan open voor iedereen. Deze vakken kunnen dus ook door vrije leerlingen gevolgd worden. In dat geval spreken we over het Studiehuis.

MUZIEKGESCHIEDENISDe cursus Muziekgeschiedenis kan ook als aparte studierichting gevolgd worden. Een muzikale vooropleiding is niet vereist. De cursus omvat drie schooljaren en geeft een gedetailleerd beeld van de westerse muziekgeschiedenis.

meer info: [email protected]

MUZIEKTHEORIEDe cursus Muziektheorie kan ook als aparte optie gevolgd worden. Door middel van harmonie-leer, vormleer en muziekanalyse leer je harmonieën schrijven en composities begrijpen vanuit hun structurele opbouw.

meer info: [email protected]

KOORDIRECTIEOnze academie is de enige in de provincie Antwerpen die een opleiding tot koordirigent organi-seert. Deze driejarige opleiding omvat een vast contactmoment van 4 lesuren op zaterdag-voormiddag. In deze intensieve opleiding krijg je een sterk persoonlijke begeleiding, aangepast aan je muzikale voorkennis en ervaring. Samen met drie gespecialiseerde docenten wordt er gewerkt aan dirigeertechnieken, goed stemgebruik, koordidactiek, repertoire, muziekanalyse en nog veel meer. Doordat de cursus verbonden is aan de repetities van het academiekoor Euterpe krijg je regelmatig de kans om voor een koor te staan. Kandidaat-cursisten moeten de middel-bare graad van het DKO hebben afgewerkt of slagen voor een toelatingsproef.

meer info: [email protected]

THEORIE VAN DE DANSIn deze cursus wordt de theoretische kant van de danskunst belicht. Je maakt een reis doorheen de dansgeschiedenis en leert verschillende stijlen en stromingen kennen. De voorstellingen die je bekijkt, worden in de lessen besproken.

meer info: [email protected]

KUNSTGESCHIEDENIS vind je terug op blz. 55

VRIJ ATELIER (BEELD) VOOR OUD-LEERLINGENLeerlingen die aan onze academie zijn afgestudeerd, kunnen in uitzonderlijke gevallen in het hoofdgebouw aan de Koepoortstraat een atelier huren, waar ze een heel schooljaar lang (twee dagdelen per week) in groep aan hun creaties kunnen werken.Het huren van zo’n Vrij Atelier bedraagt 350 euro*. Wie aan de academie een opleiding volgt, kan tegen een verminderd tarief van een atelier gebruik maken. Geïnteresseerden kunnen zich digitaal kandidaat stellen via [email protected] op: iedere kandidaat wordt uitgenodigd op de installatievergadering van maandag 19 sep-tember. Op die vergadering wordt beslist welk lokaal je krijgt toegewezen.(*Wie een atelier wil huren, moet lid zijn van de Vrienden van de Academie. Het lidmaatschap betaal je apart aan de Vriendenkring.)

Page 56: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

58

VRIENDEN VAN DE ACADEMIE VZW

VRIENDEN VAN DE ACADEMIEVOOR SCHONE KUNSTEN

De Vrienden van de Academie voor Schone Kunsten organiseren verschillende daguitstappen naar tentoonstellingen en musea in binnen- en buitenland. Ook meerdaagse reizen naar belang-rijke kunststeden staan regelmatig op het programma. Deze uitstappen worden aangekondigd in de tweemaandelijkse nieuwsbrief Vriendennieuws. De Vrienden organiseren ieder jaar ook een aantal workshops.

Wie lid wil worden, betaalt 12,50 euro per schooljaar. Betaal je 25 euro, dan ben je beschermlid van het fonds dat financiële en materiële hulp verleent aan de leerlingen van de academie. Het lidgeld stort je op rekeningnummer BE83 7765 9094 4915.

Meer informatie krijg je van voorzitter Paul Breesch via [email protected].

Page 57: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

59

VRIENDENKRINGSTEDELIJKE ACADEMIEMUZIEK,WOORD & DANS

De Vriendenkring van de SAMWD is een vzw die zich volledig belangeloos inzet voor de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Onze focus? De SAMWD financieel en praktisch ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn de cursus Muziekinitiatie (pre-opleiding voor kinderen van 6 en 7 jaar), het instrumentenfonds (aankoop en onderhoud van instrumenten die voor een klein bedrag verhuurd worden), de partiturenbibliotheek, de renovatie van de Jezuïetenkerk (samen met de vzw Eduard Bressinck) en de catering bij tal van voorstellingen zoals Lier Jazz, de woordmarathon en de LIERische Kunsten. We zetten ons ook in voor inno-verende leertrajecten en geven leerlingen de kans om zoveel mogelijk op een podium te staan. Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van onze activiteiten.

Meer informatie krijg je van voorzitter Jean Reusens via [email protected] secretaris Hedwig Tuerlinckx via [email protected].

Page 58: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

60

PRAKTISCHEINFO

Page 59: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

61

HOOFDZETELS LIER

STEDELIJKE ACADEMIE SCHONE KUNSTENKoepoortstraat 1 – 2500 Lier03/488 14 27 – [email protected]

openingsuren ma di wo do vr za zo

08.30 - 12.00

13.00 - 17.00

18.15 - 22.00

STEDELIJKE ACADEMIE MUZIEK WOORD DANSGasthuisvest 50 – 2500 Lier03/480 45 79 – [email protected]

openingsuren ma di wo do vr za zo

08.30 - 12.00

13.00 - 17.00

18.15 - 22.00

BIJAFDELING KONINGSHOOIKT Dorpstraat 109 – 2500 Koningshooikt (B)

FILIAAL BERLAAR Schoolstraat 14 – 2590 Berlaar (M)

FILIAAL BOECHOUT A.Franckstraat 75 – 2530 Boechout (M & W)

FILIAAL LINTLiersesteenweg 25 (M & W)

FILIAAL MALLEDorpsplaats 1 – 2390 Oostmalle (M & W)Lierselei 17 – 2390 Oostmalle (D)Lierselei 19 – 2390 Oostmalle (B)Sint-Jozeflei 18 – 2390 Westmalle (B & M)Berckhovenstraat 15 – 2390 Westmalle (M)

FILIAAL NIJLENStatiestraat 13 – 2560 Nijlen (M)Berlaarsesteenweg 2 – 2560 Kessel (W)

FILIAAL RANSTGemeenteplein 25 – 2520 Broechem (B, D, M & W)Antwerpsesteenweg 59 – 2520 Ranst ( D)

FILIAAL ZANDHOVENAmelbergastraat 26 – 2240 Zandhoven (M & W)Amelbergastraat 40 – 2240 Zandhoven (D)

Page 60: Infobrochure kunstonderwijs Lier 2016-2017

62

INSCHRIJVINGEN

Inschrijven kan onder meer op de secretariaten van beide hoofdzetels. Voor een opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) kan je al inschrijven vanaf zaterdag 23 april 2016. Vergeet je identiteitskaart niet!Je kan ook van thuis uit inschrijven.Voor een opleiding aan de SASK kan je online via een DKO3-account inschrijven: meer info www.academielier.be. We geven daar de voorkeur aan. Reeds 170 leerlingen schreven zo in en hebben reeds een mijnacademie-account. Pas nadat je hebt betaald, en dat kan ook online, ben je definitief ingeschreven. Zo is jouw plaats verzekerd voor het volgende schooljaar.

Inschrijven kan tot en met 30 september. Let op: een inschrijving is maar één jaar geldig! Je moet je dus tijdig herinschrijven. Plaatsen worden niet automatisch gereserveerd zonder betaling.Opmerking: ‘vrije atelier-leerlingen’ voor keramiek, schilderkunst, kant, beeldhouwkunst, vrije grafiek en Mode kunnen alleen via het secretariaat inschrijven.

Voor de Stedelijke Academie Muziek, Woord en Dans (SAMWD) kan je inschrijven vanaf13 juni tot 5 juli en vanaf donderdag 25 augustus tot 30 september. Bestaande leerlingen zijn terug ingeschreven door het betalen van het inschrijvingsgeld.

TARIEVEN

Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2016-2017 bedraagt:301 euro voor volwassenen (+24 jaar)126 euro voor volwassenen tussen 18 en 24 jaar en voor wie recht heeft op een sociale vermindering63 euro voor jongeren (-18 jaar)41 euro voor jongeren die recht hebben op een sociale vermindering

De voorwaarden waaraan je moet voldoen om een vermindering van het inschrijvingsgeld te bekomen, vind je terug op de website van beide academies.

Jongeren die reeds zijn ingeschreven in een andere instelling voor het deeltijds kunstonder-wijs (DKO), betalen bij hun tweede inschrijving het verminderd tarief. Jongeren hebben ook recht op het verminderd tarief wanneer een ander lid van hetzelfde gezin een opleiding in het DKO volgt.

Ook wie een GOMOR-pas heeft, kan tegen een verminderd tarief een opleiding volgen. GOMOR is een kortingkaart voor mensen met een beperkt inkomen. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om op deze kaart recht te hebben, vind je terug op www.sociaalhuislier.be.

PRAKTISCHEINFO