Info Kapellen 7 - 2013

32
Info 2013 Kapellen 7

description

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad, gemeente Kapellen, zevende nummer van 2013

Transcript of Info Kapellen 7 - 2013

Page 1: Info Kapellen 7 - 2013

Info 2013Kapellen

7

Page 2: Info Kapellen 7 - 2013

COLOFONGemeentelijk informatieblad, verschijnt 9x per jaar.

Redactie: Informatiedienst gemeente Kapellen,Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen e-mail [email protected] tel. 03 660 66 88

Verantwoordelijke uitgever:College van burgemeester en schepenen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen

Ontdek het OpvoedingspuntKen je het Opvoedingspunt al. Iedereen die bezig is met de opvoeding van kinderen van 0 tot 21 jaar kan er terecht met zijn vragen over opvoeden. Naast alle praktische details lees je ook dat je niet per se met grote ‘problemen’ moet kampen om te rade te gaan bij het Opvoedingspunt.

Milieu is alomtegenwoordigDe Grote Inzamelmaand (voor frietvet), wat te doen met welig tierende klimop, de Ecotoer rond duurzaam wonen en bouwen, tips om vogels te voederen in de herfst en winter, de beplantingsactie Behaag… Natuurlijk, … Milieu en groen zijn omnipresent in dit nummer van Info Kapellen.

Vernieuwd, uitgebreid…De digitalisering is niet te stuiten. Zo zit de online catalogus van de bibliotheek Kapellen in een nieuw jasje. Informatie zoeken is nu nog makkelijker en aantrekkelijker. Verder werd het e-loket op www.kapellen.be ondertussen fors uitgebreid. Het aanbod-vanuit-je-luie-zetel is meer dan verdrievoudigd…

P7 & 9

P20-21

P6, 11, 23, 28-29, 30-31

Win een caddie vol marktwarenKaddiekado!De gemeente organiseert tot en met 31 oktober opnieuw de actie Kaddiekado! op de wekelijkse markt. Vijf weken lang spaar je stempels bij je aankopen op de markt op donderdag. Per aankoopschijf van € 10 ontvang je één stempel. Tien stempels zijn goed voor een volle spaarkaart. Daarmee ding je mee naar één van de vijf gratis caddies. Niet alleen krijg je er zo eentje mee naar huis. Het karretje zelf is ook gevuld met producten die je op de Kapelse markt kan vinden. De spaarkaarten zijn te verkrijgen bij de markthandelaars. Een volle spaarkaart deponeer je in de brievenbus die je vindt aan de marktingang kant Eikendreef. De gemeentelijke dienst Lokale economie loot uit alle volle kaarten vijf winnaars.

31

t/moktober

2 | www.kapellen.be

Page 3: Info Kapellen 7 - 2013

GRATIS strooizout!Ook dit jaar kan je per gezin – en uitsluitend met de originele bon hieronder – eenma-lig én gratis 10 kg strooizout afhalen. Je hoeft enkel de bon uit te knippen en in te vullen en je op zaterdag 19 of zaterdag 26 okto-ber tussen 9.00 en 16.00 uur naar het Marktplein te reppen. Ook nu weer wordt er een drive-in georganiseerd met toegang via de Essenhoutstraat-Platanendreef. Je geeft de bon af en gemeentepersoneel legt een zak met 10 kg strooizout in je kofferbak. Let wel, je kan uitslui-tend op die twee vermelde dagen gratis strooizout afhalen.

Meer info? Contacteer de dienst Openbare Werken, 03 660 66 03, [email protected].

Meldingen

Heb je vragen, suggesties, mededelingen en/of klachten? Dan kan je het gemeentebestuur aanspreken via de elektronische meldingskaart op www.kapellen.be. Een ingestuurde meldingskaart wordt steeds zo snel mogelijk overgemaakt aan de bevoegde dienst of persoon. Anonieme formulie-ren worden niet behandeld. Meldingen kan je ook telefonisch doorgeven via 03 660 66 00 of aan de balie van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130.

Meldingen i.v.m. verkeer maak je best rechtstreeks over aan de lokale politie Noord: www.pznoord.be.

Gesloten

• Het bibfiliaal in Putte is uitzonderlijk geslo-ten op maandag 14 oktober.

• Alle gemeentelijke diensten zijn gesloten op vrijdag 1 november (Allerheiligen), zater-dag 2 november (Allerzielen) en maandag 11 november (Wapenstilstand).

• Het zwembad is wel open op zondag 3, zaterdag 9 en zondag 10 november.

• De bibliotheek en het containerpark zijn ook geopend op zaterdag 9 november.

• Het zwembad is op zaterdag 16 november gesloten voor het publiek. Dan vindt er een recreatieve zwemmarathon voor scholen en verenigingen plaats.

• In de herfstvakantie, van maandag 28 okto-ber tot en met zondag 3 november, is het zwembad geopend volgens de schoolva-kantieregeling (zie www.kapellen.be).

Denk nu al vooruit…

Ja, de winter moet nog starten, maar denk nu ook al aan de lente en zomer van 2014. Met de actie Behaag… Natuurlijk kan je aan een ‘prijsje’ hagen, houtkanten en bo-men aankopen. Je kan kiezen uit zes haag-pakketten, drie boomsoorten en drie ver-schillende klimplanten. Bestellen doe je voor 26 oktober. Alle details lees je op pa-gina’s 30 en 31 van deze Info Kapellen.

B O N G O E D V O O R 1 0 K G S T R O O I Z O U T

adres

naam

G R A T I S A F T E H A L E N O P H E T M A R K T P L E I N U I T S L U I T E N D O P 1 9 O F 2 6 O K T O B E R

Alleen op bovenstaande data is er strooizout af te halen. En dat tussen 9.00 en 16.00 uur. Meer info? 03 660 66 03

Oktober 2013 | 3

Page 4: Info Kapellen 7 - 2013

KAPELSE WINNAARS

• Ine Castelyns (27) finishte in de Oxfam Trailwalker, een wandeling waarbij een team van vier wandelaars binnen de dertig uur 100 kilometer stapt voor het goede doel.

• De Cheerleader Academy kwam met gouden, zilveren en bronzen medailles terug van het BK Cheerleading.

• KAPE scoorde op het provinciaal kampioenschap benjamins goud op de 4 x 60 m met onder meer Matteo Eykens (8) en Stephane Artois (9).

• Goud was er voor de benjamins van KAPE ook op het pro-vinciaal kampioenschap 3 x 600 m, weer met Matteo Eykens (8) en Stephane Artois (9).

• Stephane Artois (9) werd bij de benjamins eveneens pro-vinciaal kampioen op de individuele 60 m: 9”20.

• Renée Eykens (17) werd op de 1.500 m Belgisch kampioen bij de scholieren. Ook won ze de 1.000 me-ter in het voorpro-gramma van de Memorial Van Damme. Eykens werd tevens zes-de in de finale van de 800 m op het WK voor scholieren.

• KU Leuven-student Jan Fockedey (21) en een collega wonnen de Vlaamse on-dernemingswedstrijd Battle of Talents met een ecologisch en goedkoper al-ternatief voor waterzuivering.

• Sofie Gysen (11) behaalde bij de pupillen met 21,79 m de provinciale titel in het discuswerpen.

• De zorgboerderij van Meander won een Groene Pluim van GroenPlus, een prijs die mooie sociale en pedagogische initi-atieven looft.

• Cameraman Danny Jacobs (51) en zijn team Hayabusa Defensie pakten goud op de wereldbeker Formation Skydiving in Bosnië-Herzegovina.

• Zo’n twintig leerkrachten en directie van het Mater Salvatorisinstituut (vooraan op de foto) namen voor het tweede jaar op rij deel aan de Drakenbootrace in het Kempisch Dok in Antwerpen. Met hun totaaltijd misten ze nipt de finale voor verenigingen, maar ze sleepten wel de titel van Meest ludieke team in de wacht. En dat dankzij hun zelf ontworpen én gestikte kimono’s met bijpassende hoofd-deksels uit Shanghai.

vinciaal kampioen op de individuele 60 m: 9”20.

Eykens werd tevens zes-

© D

IKA

© D

anny

Jac

obs

© D

anny

Jac

obs

Ja, normaal zetten we Kapelse winnaars achteraan in Info Kapellen in de kijker. En ja, in de vorige Info Kapellen stonden ook twee winnaars (K’s Choice en de winnaars van de ballonwedstrijd op de Dorpsdag). Maar de vorige ‘dikke’ Info Kapellen dateert al van eind juni. En de Kapelse oogst aan me-dailles en andere prijzen (waarvan wij weten) was in de maanden september, au-gustus, juli en juni zo indrukwekkend, dat we graag een uitzondering maken…

4 | www.kapellen.be

Page 5: Info Kapellen 7 - 2013

• Het Mater Salvatorisinstituut won voor het tweede jaar op rij een Panathlon Stipendium. Dit keer omdat ze fair play opmerkelijk hebben geïntegreerd in hun pedagogisch project.

• De heren-mastersploeg van KAPE werd tweede in de Beker van Vlaanderen en promoveert naar vierde afdeling.

• Dirk Spur (52) en Ferre Van de Brande (50) wonnen sa-men met Linda Geysen uit Ekeren goud op het Belgisch Kampioenschap trottinettekoers in Dadizele. En dat in de categorie gemengd team.

• KAPE haalde ook de eerste plaats binnen op het provinciaal kampioenschap 4 x 200 m voor masters. Daarvoor zorgden Walter Van Boven (47), Dirk Vander Avert (41), Bart Van Laer (47) en Guy Wydouw (41).

• Caro Vander Avert (8) werd met 8,49 m provinciaal kampi-oen kogelstoten bij de benjamins.

• Dirk Vander Avert (41) werd bij de masters individueel ook Belgisch kam-pioen hoogspringen (1,75 m) én Belgisch kampioen speerwerpen (50,91 m).

• Dirk Weyn (60) behaalde in het tv-programma De Canvascrack een sei-zoensrecord van vijftien tafels (dat later nog wel werd gebroken door een andere deelnemer).

• David van der Poel (21), zoon van Adri, won de Ereprijs René De Ren - Grote Prijs Gemeentebestuur tijdens Kapellen Kermis.

• Slagerij Van de Weyer ontving een Handmade in Belgium-label – een bewijs van authenticiteit – van Unizo Antwerpen-Mechelen.

• De broers Bram (22), Stef (21) en Tim Vanhaeren liepen samen met ploegmakker Jente Bouckaert namens KAPE naar de provinciale titel op de 4 x 200 m.

• Stef Vanhaeren (21) behaalde op de 4 x 400 m zilver op het Europees kampioen-schap voor beloften in Finland (onder meer met Dylan Borlée als ploeggenoot). Op het BK voor junioren liep hij dan weer zonder tegenstand naar goud op de 400 m horden.

• De provinciale titel 4 x 800 m bij de cadetten ging ook naar KAPE, met onder meer Lander (13) en Jochem (15) Vermeulen.

• In de Goudenregenlaan-Lentelaan wappert voortaan een eigen vlag. Ze is het resultaat van een ontwerpwedstrijd in het kader van het straatfeest.

een sei-

© B

icik

ever

.com

(21) behaalde op de 4 x 400 m zilver op het Europees kampioen-

meer met Dylan Borlée als ploeggenoot).

© L

uc V

anha

eren

• Jo Simoens (51) en zijn vijf ploegmakkers van Team Endurance4chairs liepen van Londen tot Dover, zwommen tot Calais en fietsten tot Parijs. En dat in 44,5 uur en voor het goede doel: To Walk Again van Marc Herremans.

Oktober 2013 | 5

Page 6: Info Kapellen 7 - 2013

De provincie Antwerpen wil iedereen laten meegenieten van de geweldige natuur die in de provinciale groen- en recreatiedomeinen aanwezig is. Tijd doorbrengen in het groen is gezond, maar de ruimte waarin we dit kunnen, wordt alvast niet groter. Maar de provinciale domeinen blij-ven, want de provincie steekt heel wat energie in het con-serveren en uitbouwen ervan.

Over deze domeinen kun je nu alles ontdekken in de nieuwe, handige infobox Even Weg! Niet alleen de grote groen- en recreatiedomeinen zoals het Rivierenhof (Deurne), De Schorre (Boom) en het Zilvermeer (Mol) ko-men aan bod. Maar ook het Arboretum (Kalmthout), het Peerdsbos (Schoten/Brasschaat), De Lilse Bergen (Gierle/Lille), De Nekker (Mechelen) en het Vrijbroekpark (Mechelen).Over elk domein vind je in de box een fiche met meer info en foto’s. Ontdek bij elk van de parken en domeinen het eigen karakter, het ei-gen gelaat en de specifieke troeven, maar proef ook van wat ze gemeen hebben: gastvrijheid en kwaliteit. De box bevat ook leuke kortingsbonnen om op ontdekking te gaan in de domeinen die je nog niet zo goed kent! De infobox Even Weg! kost € 5 en be-stel je online via www.provant.be/vrije_tijd/domeinen.

De Koninklijke Atletiekclub Kapellen (KAPE) en triathlonclub Be-Fast organiseren op zondag 27 oktober de allereerste editie van de Mastenbosloop, met steun van de gemeente Kapellen. Deze recreatieve natuurloop gaat voor alle afstanden volledig over de prachtige, onverharde boswegen in het Mastenbos (tussen Oude Galgenstraat en Kalmthoutsesteenweg). Mogelijke afstanden: 5 km, 10 km en 10 mijl.

Gestart wordt er aan de voetbalvelden aan de Kapelsestraat (waar je ook douches en kleedka-mers vindt). De 5 km-lopers om 13.30 uur, de anderen een uurtje later, om 14.30 uur. Elke 5 km is er bevoorrading van water en sportdrank. Alle deelnemers ontvangen na aankomst ook een naturaprijs.

Inschrijven kan tot vrijdag 25 oktober via de website van Be-Fast: www.be-fast.be. Kostprijs: € 8. De dag zelf kan je ook nog inschrijven – kostprijs: € 10 – in zaal Eskapade, Kapelsestraat 233. Daar vindt ook de prijsuitreiking plaats.

Meer info: www.ackape.be, www.be-fast.be.

Mastenbosloop schiet uit startblokken

Regelmatig zie je bomen die begroeid zijn met klimop: soms enkel op de stam, soms hoog woekerend in de kruin van de boom. De combinatie boom-klimop vormt een mooi groen geheel, maar is dit nu eigenlijk wel goed voor de bomen? Stop klimop op tijd Meestal is klimopgroei op bomen he-lemaal niet schadelijk voor de bomen. Klimop is geen parasitaire plant en neemt dus geen voedingsstoffen uit de boom op. De worteltjes van klim-op hebben enkel een hechtende functie en snoeren het hout van de bomen niet in. Maar… Als klimop te dominant in de kruin van de boom gaat groei-en, kan er lichtconcurrentie optreden tussen klimop- en boomblade-ren. Hierdoor kan de boom in zijn groei worden geremd of als de boom verzwakt is, kan hij zelfs afsterven. Bomen die sterk worden overheerst door klimop worden ook gevoeliger voor windworp, bij-voorbeeld omwaaien bij hevige storm. Daarom is het aan te raden om de klimopgroei in de kruin van je bomen onder controle te houden. Klimop is topKlimop vormt anderzijds een goede slaap- en schuilplaats voor vele vogels en andere dieren. Padden en kikkers huizen graag tussen de klimop omdat ze er veel voedsel – insecten – vinden. De onopval-lende groene bloemen van klimop bloeien laat in de zomer, wan-neer alle andere planten al uitgebloeid zijn. Ze zijn een rijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Klimop is eveneens een ideale bodembedekker die zeker een meerwaarde kan zijn in je tuin.

Klimop: goed of slecht? Even weg in provinciaal groen!

27

zondagoktober

6 | www.kapellen.be

Page 7: Info Kapellen 7 - 2013

Online bib breidt uit!

Geluidsbewust feesten met Amai mijn (h)oren

Bovendien wordt de online service voor de leden van de bib een stuk uitgebrei-der. Om gebruik te kunnen maken van de huidige en toekomstige online toe-passingen en voordelen van Mijn Bibliotheek, moeten leden van de bib eenmalig een nieuwe gebruikersaccount aanmaken. Dit kan in enkele eenvoudige stappen: 1. Surf naar kapellen.bibliotheek.be en

klik op Mijn bibliotheek.2. Je komt terecht in een vernieuwd

scherm. Je kan je hier registreren door een profiel aan te maken.

3. Je kan meteen aan de slag met je nieuwe online gebruikersprofiel.

Organiseer je een fuif of festival? Baat je een feestzaal of café uit? Dan heb je wellicht nog veel vragen over de nieuwe geluidsnormen die sinds dit jaar van kracht zijn. Met de campagne Amai mijn (h)oren werkt de provincie Antwerpen aan preventie van ge-hoorschade bij jongeren ten gevolge van luide muziek.Weet je niet welke geluidscategorie je moet kiezen, welke maatregelen je moet ne-men, of je nu wel of niet gratis oordopjes moet voorzien, wat goede oordopjes zijn, waar en hoelang je het geluid moet meten tijdens je fuif of evenement? Op www.amaimijnhoren.be vind je antwoorden op vragen over de nieuwe geluidsnor-men, samenaankoop van materiaal, gehoorschade, sensibilisering en educatie rond geluid en gehoor.Je kunt als fuiforganisator, zaaluitbater, jeugdwerker of leerkracht ook terecht bij de provincie voor vorming en allerhande ondersteuningsmateriaal zoals educatieve doe-koffers, een decibelmeter-box voor op je fuif, voorbeeldcontracten voor je dj, voor-beeldteksten en -affiches om je bezoekers te informeren, enz.www.amaimijnhoren.be

Wens je meer info? In de bib zijn brochu-res beschikbaar met een uitgebreide handleiding.

Met de nieuwe toepassing Mijn Bibliotheek kan je nog steeds online mate-rialen reserveren en uitleningen verlengen. Wie één handig overzicht van alle biblio-theektransacties van zijn gezinsleden wil, kan de lidmaatschappen van zijn gezinsle-den koppelen aan zijn profiel. Zo krijg je in één oogopslag zicht op alle uitgeleende materialen en kan je boetes vermijden. Nieuw!! Je kan met één login ook bi-bliotheekkaarten van andere bibliothe-ken beheren.

Nieuw!! Je kan langs deze weg ook van thuis uit de digitale collecties bekij-ken waar de bib een abonnement op heeft.

De vernieuwing van de lokale bibcatalo-gus is een belangrijke stap in de verdere uitbouw van de digitale bibliotheek. Het bibportaal is een online toegangspoort tot de collecties van alle aangesloten bi-bliotheken in de provincie Antwerpen (waaronder de bibliotheek Kapellen). Voor dit project werken de deelnemende lokale besturen samen met de Vlaamse overheid (via het coördinerende Bibnet) en de provincie Antwerpen.

De catalogus van de bibliotheek Kapellen zit sinds kort in een nieuw jasje. Informatie zoeken is nog makkelijker en aantrek-kelijker. Je vindt extra lees- en luistertips, auteursinformatie is vlotter te raadplegen, je kan muziekfragmenten beluisteren, enz.

Oktober 2013 | 7

Page 8: Info Kapellen 7 - 2013

De (kermis)sfeer is vanaf zondag 13 oktober weer present in Putte. De kermiskramers gooien hun attracties open op 12 (vanaf 17.00 uur), 13, 14, 15, 19 en 20 oktober. Het traditi-onele startschot van Putte Kermis (zie ook pagina 25) is de jaarmarkt op 13 oktober. Verenigingen, lokale middenstan-ders en markthandelaars tonen zich van 9.00 tot 18.00 uur van hun beste zijde op de as Ertbrandstraat-Puttestraat-Antwerpsestraat. Goed voor zo’n 2x2 km kraampjes en standen.De 8ste Kermisloop ‘jaagt’ op maandag 14 oktober hon-derden lopers door het centrum van Putte. De kinderloop start om 18.30 uur, voor twee verschillende leeftijdsgroepen en over twee aparte afstanden. De 5 km-lopers starten om 19.10 uur. Anders dan vorige jaren wordt de 5 km ook een wedstrijd met podiumplaatsen voor heren en dames. Ook beginners en semi-gevorderden komen hier aan hun trek-ken. Je legt twee rondjes af door de hoofdstraat en achter-liggende, feestelijk versierde straten in Putte, gesteund door muziek op tal van plaatsen langs het parcours. De 10 km-wedstrijd schiet om 19.50 uur uit de startblokken, voor vier

rondes op hetzelfde parcours. Meer info: www.kermisloop.be.De Sluitingsprijs Putte-Kapellen is op dinsdag 15 oktober toe aan zijn 80ste (!) editie. Het startschot vindt traditiegetrouw plaats om 12.30 uur. De finish wordt, zoals steeds, ver-wacht tussen 16.30 en 16.45 uur. Wie op voorhand wil weten welke toppers er aan de start komen, vindt alle mogelijke informatie over deze wielerwedstrijd met naam, faam en toenaam op www.sluitingsprijs.be.De slotakkoorden van Putte Kermis weerklinken op zondag 20 oktober. Dan vindt van 9.00 tot 18.00 uur de Koekloting plaats, zeg maar de tweede jaarmarkt.Ter info. Tijdens de Putse kermisweek rijden de bussen van De Lijn anders. Alle details vind je op www.kapellen.be of www.delijn.be.

Putte: weer 9 dagen feest!

Gadgets of nuttige tools?

Veel mensen vinden onvoldoende de weg naar de (sociale) huisvestingsmaatschappijen. Veel mensen denken ook niét in aanmerking te komen voor een koop- of huurwoning, terwijl dat wel het geval is. Daarom organiseren de

gemeentelijke diensten Huisvesting en Ruimtelijke Ordening op woensdag 23 oktober een infoavond over betaalbaar wonen in Kapellen. In ’t Bruggeske kan je vanaf 20.00 uur terecht voor allerhande informatie over Kapelse woonprojecten die in aanbouw zijn of op stapel staan. En dat zowel om te huren als om te kopen. Huisvestingsmaatschappijen Arro Antwerpen, De Ideale Woning en het Vlaams Woningfonds, en het sociaal verhuurkantoor (SVK) Het SaS stellen hun projecten en werking aan de be-zoekers voor. Je kan bij hen ook individueel terecht met al je vragen. Weet ook dat de infoavond zich niet uitsluitend richt tot bur-gers die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Ook eigenaars van woningen in Kapellen, zijn meer dan welkom, want kunnen er meer vernemen over alle facetten van het verhuren van hun eigendom.

Betaalbaar wonen in de kijker

Auto’s tellen veel meer knopjes dan 30 jaar gele-den. Zijn die allemaal wel nuttig? Buiten de giganti-sche stappen die voor de veiligheid voorwaarts zijn gezet, zijn er ook een aan-

tal voordelen voor Moeder Natuur. Hoe minder we verbruiken, hoe minder CO2 er de lucht wordt ingeblazen. Hierdoor moeten de bomen en de oceaan minder overuren draaien om die CO2 weer om te zetten in zuurstof. Maar het is duidelijk dat de auto die niet rijdt, nog steeds het meest milieuvriendelijk is. Een cruise-controlsysteem is een handig snufje. Niet alleen voor-komt het boetes voor overdreven snelheid – als je hem correct

instelt uiteraard – maar het zorgt ook voor een verlaging van het brandstofverbruik. Je houdt immers een constante snelheid aan waardoor je minder gas moet bijgeven.Een ander interessant technisch hoogstandje is een boordcom-puter. Zo blijf je constant op de hoogte over de prestaties van je auto, en dus ook over het brandstofverbruik. Door deze infor-matie kun je actief je rijstijl bijsturen en blijft het brandstofver-bruik, ook op de lange termijn, laag. Bij goed gebruik leveren deze technische accessoires je (brandstof)besparingen op van gemiddeld 5%. Een andere manier om je verbruik te verminderen is je wagen in topconditie houden. Laat regelmatig een onderhoud uitvoeren, controleer ongeveer maandelijks de bandenspanning en pas je rijstijl aan.

23woensdag

oktober

Gadgets of nuttige tools? Auto’s tellen veel meer knopjes dan 30 jaar gele-den. Zijn die allemaal wel nuttig? Buiten de giganti-sche stappen die voor de veiligheid voorwaarts zijn gezet, zijn er ook een aan-

tal voordelen voor Moeder Natuur. Hoe minder we verbruiken, hoe minder CO2 er de lucht wordt ingeblazen. Hierdoor moeten de bomen en de oceaan minder overuren draaien om die CO2weer om te zetten in zuurstof. Maar het is duidelijk dat de auto die niet rijdt, nog steeds het meest milieuvriendelijk is. Een cruise-controlsysteem is een handig snufje. Niet alleen voor-komt het boetes voor overdreven snelheid – als je hem correct

instelt uiteraard – maar het zorgt ook voor een verlaging van het brandstofverbruik. Je houdt immers een constante snelheid aan waardoor je minder gas moet bijgeven.Een ander interessant technisch hoogstandje is een boordcom-puter. Zo blijf je constant op de hoogte over de prestaties van je auto, en dus ook over het brandstofverbruik. Door deze infor-matie kun je actief je rijstijl bijsturen en blijft het brandstofver-bruik, ook op de lange termijn, laag. Bij goed gebruik leveren deze technische accessoires je (brandstof)besparingen op van gemiddeld 5%. Een andere manier om je verbruik te verminderen is je wagen in topconditie houden. Laat regelmatig een onderhoud uitvoeren, controleer ongeveer maandelijks de bandenspanning en pas je rijstijl aan.

13-20

oktober

8 | www.kapellen.be

Page 9: Info Kapellen 7 - 2013

32

1

In Info Kapellen 5 kon je eind juni lezen dat je voor zes docu-menten niet langer naar het Administratief Centrum aan de Antwerpsesteenweg 130 moet komen. Je vraagt ze veilig aan van thuis uit en daar ze worden voorzien van de digitale stem-pel IntelliStamp kan je ze na ontvangst in je mailbox thuis ge-woon afdrukken. Het ging om de bewijzen van woonst (al dan niet met historiek van adressen), gezinssamenstelling en natio-naliteit, een afschrift van geboorteakte en een uittreksel uit het strafregister (goed gedrag en zeden). Toen al kon je via het e-loket ook vragen, suggesties, medede-lingen of klachten doorgeven en feedback geven over de web-site, in dit geval zonder je elektronische identiteitskaart (EID) te gebruiken. Eerder werden ook de inschrijvingen voor de bui-

tenschoolse kinderop-vang, de speelpleinen en de andere jeugdacti-viteiten in de zomer via het vernieuwde e-loket afgehandeld. “Het is de bedoeling om dit aan-bod almaar verder uit te breiden”, stond er ook te lezen in Info Kapellen 5. En dat is ondertussen – ferm – gebeurd!

Wat is er nieuw?Je kan voortaan via het e-loket ook volgende documenten aan-vragen (en thuis in je mailbox ontvangen): • een afschrift van huwelijksakte• een afschrift van echtscheidingsakte• een afschrift van overlijdensakte• een afschrift van adoptieakte• aan afschrift van erkenningsakte• een akte van naamswijziging• een akte van nationaliteitskeuze.

Verder kan je via www.kapellen.be ook • wilsbeschikkingen voor orgaandonatie, euthanasie en

teraardebestelling laten registreren• je beroep laten wijzigen in het Rijksregister• je adreswijziging doorgeven• nieuwe pin- en puk-codes voor je elektronische identi-

teitskaart aanvragen• een afspraak maken met de dienst Burgerlijke Stand om een

huwelijksdatum vast te leggen• je inschrijven voor de sportvierdaagse in de herfstvakantie.

En in het e-loket kan je eveneens terecht om zalen – Den Biz,’t Bruggeske, Eskapade,’t Kaartershuisje, ’t Kerkske, De Oude Pastorij en 't Oud-Gemeentehuis – en (feest)materialen bij de gemeente te huren.En het plan blijft om het aanbod via dit e-loket almaar verder uit te breiden!

Meer informatie• Alle details over het e-loket, IntelliStamp en hoe je je identi-

teitskaart bij een digitale aanvraag gebruikt, vind je op www.kapellen.be (klik op de homepage rechtsboven op e-loket) of contacteer de informatiedienst via 03 660 66 88 of [email protected].

• Heb je nog geen kaartlezer? Die kan je voor € 5 kopen in het Administratief Centrum, aan het onthaal of bij de dienst Burgerzaken.

Het vernieuwde, uitgebreide e-loket op www.kapellen.be werd op 27 juni ll. gelanceerd. In de vorige ‘dikke’ Info Kapellen kon je onder meer lezen dat je sommige docu-menten voortaan kan aanvragen vanuit je luie zetel en dat je ze ook niet hoeft op te halen, maar gewoon in je mail-box ontvangt. Sinds dat artikel is het aanbod in het e-loket meer dan verdrievoudigd…

E-loket: + 250%!

Gadgets of nuttige tools?

6Sinds de start eind juniworden gemiddeld 6 documenten per dag opgevraagd via het e-loket.

Oktober 2013 | 9

Page 10: Info Kapellen 7 - 2013

De wekelijkse markt op donderdag boomt. Elke week is er geen enkel plaatsje vrij op het immense Marktplein. En sinds kort gaat de Kapelse markt ook de 21ste eeuw in. Voor het uitvoeren van een zogenaamde ambulante activiteit, zoals op de markt staan, moet je al langer over een machtiging beschikken. Die zogenaamde leurkaart is voortaan duurza-mer en veiliger en heeft het formaat van een bankkaart.Die nieuwe beveiligde machtiging ambulante handel ver-vangt de oude leurkaart op A4-formaat. Ze biedt een ant-woord aan het stijgend aantal fraudegevallen in de sector van de ambulante activiteiten. De machtiging is onder meer verplicht voor de verkoop op markten, openbare plaatsen, deur-aan-deur, enz. De nieuwe ‘bankkaart’ is voorzien van een QR-code. Die is dan weer verbonden aan de gegevens in de Kruispuntbank

van Ondernemingen (KBO). Dat maakt dat het ook voor de Kapelse marktleider en het gemeentebestuur veel makkelij-ker is om te controleren of een marktkramer voldoet aan alle wettelijke normen. Even de QR-code scannen, en klaar is kees!Meer info: [email protected], 03 660 66 26.

De nieuwe sporthal in Putte werd op 15 juni 2013 officieel ingehuldigd. Sinds september wordt er veelvuldig gesport door verschillende clubs en scholen. Het gaat onder meer om Korfbalclub Kapellen, basketbalclubs Ekeren en Makeba, handbalclub ’t Noorden, zaalvoetbalclubs Ossmi, Real Patrol en Partizan Allstars, gevechtssportclubs Zenshin, Fudoshin en Pencak Silat, badmintonclub Spinners, het seniorenbad-minton en de scholen De Putse knipoog en KTA.

De grote hal meet 44 op 24 m. Deze zaal is geschikt voor badminton, basket, handbal, korfbal, tennis, volleybal en zaalvoetbal. De kleine zaal – geschikt voor verdedigingsspor-ten en dans – heeft een afmeting van 14 op 14 m.

Er zijn nog ‘beschikbare’ momenten in de nieuwe sporthal, onder meer op maandag en donderdag overdag en op dins-dagmorgen voor de grote zaal, en overdag en in het week-end voor de kleine zaal. Interesse om gebruik te maken van

de sporthal nabij ’t Kooike? Neem dan contact op met de gemeentelijke sportdienst via [email protected] of 03 660 67 60.

Marktkramers voortaan ‘scanbaar’

Nieuwe sporthal Putte goed bezet

Frankweenie is een hartverwarmende zwart-wit animatiefilm. Regisseur Tim Burton vertelt in 87 minuten over een jongen en zijn hond. Als het hondje van Victor door een auto wordt ge-raakt en sterft, besluit Victor de kracht van de wetenschap te gebruiken om zijn beste vriend terug tot leven te wekken. De film is ook geschikt voor kinderen. Je kan Frankweenie gratis bekijken op maandag 4 november om 20.00 uur in het Fedasil Opvangcentrum Kapellen, Kazerneweg 35.

Cultacolorfilm Frankweenie

4

maandagNoVeMber

© D

e Po

lder

end voor de kleine zaal. Interesse om gebruik te maken van

10 | www.kapellen.be

Page 11: Info Kapellen 7 - 2013

GROTE INZAMELMAAND

Het milieu deelt in de winstDe Grote Inzamelmaand wordt natuurlijk georganiseerd om zoveel mogelijk frituuroliën en -vetten te kunnen recycleren en hergebruiken, bijvoorbeeld als milieuvriendelijke biodiesel. Spijtig genoeg verdwijnen veel van die oliën en vetten nog steeds in de gootsteen, het toilet, de tuin, het riool of tussen het restafval. En zo spoken ze rond in ons milieu en berokke-nen ze veel schade: verstopte afvoerbuizen en leidingen, bo-dem- en watervervuiling, ... Breng je gebruikte frituuroliën en -vetten dus altijd naar het containerpark!

Igean zorgt ervoorOké, jij spant je wellicht al in om afval te voorkomen, te sorte-ren en te hergebruiken. Wel, daarbij mag je altijd rekenen op Igean. Daar kan je terecht voor informatie, tips en voorbeelden. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de afvalberg kleiner wordt. Daar plukt iedereen de vruchten van: jij, je gezin, je bu-ren, je vrienden, … en de hele planeet!

Ga naar het containerpark … en win!Tijdens de Grote Inzamelmaand krijg je op het containerpark één tombolabiljet per liter gebruikte frituurolie of -vet die je juist inlevert. Hoe meer je dus bin-nenbrengt, hoe meer winstkansen! Per bezoek aan het containerpark krijg je maximum acht tombolabiljetten.

Op zo’n tombolabiljet staat een unieke code. Geef die in op www.inzamelmaand.be en je weet meteen of je een cinematic-ket wint. Niet gewonnen? Geen nood, je maakt later nog steeds kans op een friteuse of een waardebon voor een mobie-le frituur. Die kan je aan huis laten komen en dan kan je je vrienden, familie en kennissen verwennen met heerlijke frietjes.Het volledig wedstrijdreglement en meer info over de Grote Inzamelmaand vind je op www.inzamelmaand.be.

Breng je frituurolie naar het containerpark en…

Trakteer je vrienden op een pakje friet!Igean, Interafval en Valorfrit organiseren tot en met 31 oktober opnieuw de Grote Inzamelmaand. Dat is hét moment om je gebruikte frituurolie of -vet naar het containerpark te brengen. Wie weet kan je daarmee je familie en vrienden gratis een portie friet aanbieden! Bovendien maak je ook kans op een gloednieuwe friteuse of een cinematicket.

Cultacolorfilm Frankweenie

Oktober 2013 | 11

Page 12: Info Kapellen 7 - 2013

De Inloopmobiel Eetstoornissen komt op zaterdag 26 oktober naar Kapellen. Iedereen die

vragen heeft over eetstoornispro-blematiek kan er terecht voor alge-mene informatie, een goed gesprek of begeleiding bij de zoektocht naar hulp.

In de laatste graad van de middelba-re school kampt gemiddeld gezien in elke klas van twintig wel één per-soon met ernstige eetproblemen.

Met andere woorden: eetstoornis-sen komen niet enkel voor in de danswereld of bij mediafiguren, het treft heel wat jonge meisjes, vrou-wen en ook mannen in onze maat-schappij. Bovendien is het aantal fa-milieleden, vrienden en opvoeders dat met de problematiek wordt geconfronteerd nog een veelvoud.

Ken je iemand waarvan je denkt dat hij/zij een eetstoornis heeft? Maak je je zorgen om het gedrag van je zoon/dochter? Heb je zélf problemen en wil je er eens over praten? Laat je leven niet lan-ger leiden door een eetstoor-nis en stap over de lage drempel van de Inloopmobiel van de ver-eniging AN-BN. Iedereen is van 10.00 tot 16.00 uur welkom op het Dorpsplein! Meer info nodig? Surf naar www.anbn.be of bel 016 89 89 89.

Inloopmobiel Eetstoornissen

vrij 18 oktober 2013, 20.00 uur ‘t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, Kapellen

20ste quiz ten voordele van de derde wereld

Deelnameprijs: € 15 / ploeg Maximum 6 personen / ploeg

Een organisatie van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en de gemeente Kapellen.

v.u.

: Ria

Van

Onc

en, p

/a A

ntw

erps

este

enw

eg 1

30, 2

950

Kap

elle

n GROS Quiz

Info en inschrijvingen: [email protected] of 03 660 66 23

Eén op de tien kinderen in de lagere school heeft proble-

men met lezen en spellen. Kinderen met een leesprobleem vinden lezen vaak niet leuk, omdat het hen (te) veel moeite kost. Daarom kunnen ze thuis en op school wel wat ondersteuning gebruiken. Ook de bib draagt graag haar steentje bij. Kinderen met leesproblemen kunnen vanaf 12 oktober terecht op het Makkelijk Lezen Plein in de bib. Het Makkelijk Lezen Plein zet in op Lezen met Plezier. Op het plein staan boeken, maar ook cd’s, dvd’s en luisterboeken. De verhalen en de weetjes die je er vindt, moeten spannend, eenvoudig en aantrekkelijk zijn. De opstelling nodigt uit om te gaan snuisteren. Het Makkelijk Lezen Plein is ook ideaal voor ouders en leerkrachten die op zoek zijn naar aan-gepast materiaal.

De bib heeft op zaterdag 12 oktober al-vast een afspraak met de burgemeester. We halen hem om 10.00 uur op aan ’t Oud-Gemeentehuis en stappen samen in een feestelijke optocht naar de bib. Daar opent de burgemeester om 10.15 uur plechtig het Makkelijk Lezen Plein. En dan… Dan begint het feest. In een tent vóór de bib bakken we pannenkoeken

en vanaf 10.00 uur kan je doorlopend naar de poppenkast in de jeugdbib. Iedereen is welkom: kinderen, ouders, grootouders, leerkrachten, …

Dus… kom gerust eens langs om een boek, film of luisterboek te lenen, of ge-woon, om een beetje rond te hangen op ons nieuwe plein.

Makkelijk Lezen Plein nodigt uit…

12zaterdag

oktober

26zaterdag

oktober

Moeite met lezen? Naar de bib!

12 | www.kapellen.be

Page 13: Info Kapellen 7 - 2013

vrij 18 oktober 2013, 20.00 uur ‘t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, Kapellen

20ste quiz ten voordele van de derde wereld

Deelnameprijs: € 15 / ploeg Maximum 6 personen / ploeg

Een organisatie van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en de gemeente Kapellen.

v.u.

: Ria

Van

Onc

en, p

/a A

ntw

erps

este

enw

eg 1

30, 2

950

Kap

elle

n

GROS Quiz

Info en inschrijvingen: [email protected] of 03 660 66 23

De Lucien Bevernagestraat is een primeur op vele vlakken: het is de allereerste fietsstraat in Kapellen, de eerste op een fietsostrade én de eerste in de provincie Antwepen. In een fietsstraat zijn fietsers de hoofdgebruikers. Motorvoertuigen zijn toegelaten met een maximumsnel-heid van 30 km/u en mogen de fietsers niet inhalen. Om dat duidelijk te maken kreeg de volledige breedte van de rijweg een rode loper. De verhoogde kruispunten aan het begin en het einde van de straat moeten de snelheid van de auto’s afremmen. Auto’s mogen hier trouwens maar in één richting rijden, terwijl fietsers in beide richtingen toegelaten zijn, telkens aan de rechterkant.

Nieuw conceptDe fietsstraat is niet alleen nieuw in Kapellen, het is ook een nieuwe soort fietsinfrastructuur die nog maar recent aan de wegcode werd toegevoegd. De fietsstraat heeft specifieke gedragsregels voor elke weggebruiker. Nieuwe regels die nog niet door iedereen gekend zijn. Daarom hangt er boven het verkeersbord van de fietsstraat tijdelijk een verduidelijkingsbord.

De politie houdt de gebruikers van de fietsstraat ook goed in de gaten. De bewoners van de straat – die op de eerste rij zitten – en alle geïnteresseerden kunnen met hun be-denkingen en suggesties ook terecht bij het Steunpunt Fiets van de provinciale dienst Mobiliteit (www.steunpuntfiets.be of [email protected]).

Gelden er andere regels in een fietsstraat, op een fietssuggestie-strook en op een fietspad? Jazeker! Het gaat om drie soorten fiets-infrastructuur met elk een heel speci-fieke betekenis.• Een fietspad is meestal rood en

wordt aangeduid met ofwel de ver-keersborden D7 of D9, ofwel met twee evenwijdige witte onderbroken strepen op het wegdek. Is er een fietspad aanwezig? Dan moeten fietsers het ver-plicht gebruiken en mag je er als automobilist niét op parkeren.

• Een fietssuggestiestrook heeft niet dezelfde betekenis als een fietspad. Ze wijst de weggebruikers louter op de mogelijke aan-wezigheid van fietsers en sporen fietsers aan om op de rijbaan hun plaats in te nemen. Parkeren op de suggestiestrook is boven-dien toegelaten. De fietssuggestiestroken in Kapellen herken je aan hun groene kleur.

• In het nieuwe concept van de fietsstraat tenslotte, zijn fietsers dus de hoofdgebruikers. Motorvoertuigen zijn toegelaten met een maximumsnelheid van 30 km/u en mogen de fietsers niet inhalen. Een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord aan het begin en aan het einde van de straat. Kapellen telt één fietsstraat, de Lucien Bevernagestraat.

U fietst toch ook?

Fietsstraat, -suggestiestrook, -pad…

De Lucien Bevernagestraat is een primeur op vele vlakken:

De fietsstraat is niet alleen nieuw in Kapellen, het is ook een nieuwe soort fietsinfrastructuur die nog maar recent aan de

De politie houdt de gebruikers van de fietsstraat

Gelden er andere regels in een fietsstraat, op een fietssuggestie-strook en op een fietspad? Jazeker! Het gaat om drie soorten fiets-infrastructuur met elk een heel speci-fieke betekenis.•

Fietsstraat, -suggestiestrook, -pad…

ten voordele van GROS

Menu

aperitief

Thais menu dessert

€ 10 voor kinderen tot 12 jaar

€ 15 voor volwassenen

inschrijven tot 15 oktober

bij Martine Hendrickx

[email protected]

03 660 66 23

Administratief Centrum

Antwerpsesteenweg 130

inschrijving is definitief na betaling

plaatsen zijn beperkt

Rek nr 001-2380807-18

solidariteitsmaaltijd

zondag 20 oktober 2013 12.30 uur

Zaal Zilverheem - Antwerpsesteenweg 212

Oktober 2013 | 13

Page 14: Info Kapellen 7 - 2013

Bibliotheekweek in de bib: kom binnen en zet u!De bib zet op zaterdag 12 oktober de Bibliotheekweek feestelijk in. We trakteren je vanaf 9.00 uur op koffie bij de krant. Dit jaar zetten we in de verf dat de bib een plek is waar je welkom bent en drempelvrees nergens voor nodig is. Een plek waar veel mag en niets moet. Een beetje zoals thuis dus. Onze deur staat open… Kom binnen en zet u!

Namiddagfilm: Allez, Eddy In ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, draait op dinsdag 15 oktober van-af 14.00 uur weer een namiddagfilm. Het CC en het dienstencentrum brengen voor € 2 Allez, Eddy. Het verhaal speelt zich af in 1975, het tijdperk dat elke jongen Eddy Merckx wilde worden. Ook Freddy, het elfjarige wielertalentje en zoon van slager André. Papa heeft echter andere zorgen aan zijn hoofd want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren in het dorp, een zaak die een bedreiging vormt voor de beenhouwerij. Maar Freddy denkt er anders over, want ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd... De hoofdrollen zijn voor Peter Van den Begin en Barbara Sarafian. Spelen onder meer ook mee: Mathias Vergels, Els Dottermans, Stefaan Degand en Jelle Cleymans. De film duurt 97 minuten.

T-DansantHeimwee naar de foxtrot, de jive, de twist of de wals? Je kan ze allemaal herbeleven tij-dens de t-dansant. Kom dansen in onze eigen spiegeltent! En dat op 18 november in ’t Bruggeske, van 13.00 tot 16.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 2. Inschrijven doe je via de dienstencentra (03 660 68 20) of via het Cultuurcentrum (03 660 67 50).

High teaTea time! Kom op woensdag 23 oktober van 15.00 tot 16.30 uur in ’t Ertbrandje naar dit gezellig samenzijn. In de cafetaria wordt er een heerlijk buffet met thee, zoet en hartige hapjes opgesteld. Vanaf dit jaar wordt deze activiteit niet meer in beide diensten-centra georganiseerd. Voortaan wordt er jaarlijks afgewisseld. Dit keer moet je voor de high tea naar ’t Ertbrandje. Voor de

deelnemers van ’t Bruggeske is er een pendeldienst. Deelnemen kost € 7,50, voor de pendeldienst betaal je € 1 extra. Wie wil meerijden, verzamelt om 14.00 uur aan ‘t Bruggeske. Inschrijven voor deze theetijd kan in beide dienstencentra.

Verloren = gevondenIets verloren en/of vergeten deze zomer op de speelpleinen? Vraag het na bij de jeugddienst. Er zijn weer heel wat voorwerpen zoals truien, vestjes en brooddozen achtergebleven. Je vindt de jeugddienst sinds kort aan de Dorpsstraat 45. Contacteren kan ook via [email protected] of 03 660 67 47.

15

dinsdagoktober

23woensdag

oktober

18

maandagNoVeMber

Namiddagfilm: In ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, draait op dinsdag 15 oktober van-af 14.00 uur weer een namiddagfilm. Het CC en het dienstencentrum brengen voor € 2 tijdperk dat elke jongen Eddy Merckx wilde worden. Ook Freddy, het elfjarige wielertalentje en zoon van slager André. Papa heeft echter andere zorgen aan zijn hoofd want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren

High tea

12

zaterdagoktober

14 | www.kapellen.be

Page 15: Info Kapellen 7 - 2013

KAP E L S ELEN DER

oktoberma

7Openluchttentoonstelling Boom!, Beukenhof, C. Pallemansstraat 71, gratis, www.kappakunstplatform.be, t/m 20 oktober

ma

7Cursus Relaxeren kan je leren, 9.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 45 (10 lessen), org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21, ook op 14 en 21 oktober

ma

7Cursus Kalligrafie: het gotisch alfabet, 9.30u, De Oude Pastorij, Dorpsstraat 45, € 128 (10 lessen), www.cckapellen.be, t/m 16 december

ma

7Voordracht Investeren in energiebespa-ring, 13.30u, dienstencentrum ’t Ertbrandje, Ertbrandstraat 239, gratis, org. OCMW, 03 660 68 00

ma

7Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21, ook op 14 en 21 oktober

ma

7Assertiviteit anders: bestaan in relatie tot de ander (zie pagina 22)

ma

7Cultacolorfilm: La sel de la mer, 20u, Fedasil Opvancentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be

ma

7Expo Muren, Arlet Van Zwol, Administratief Centrum, gratis, www.kappakunstplatform.be, t/m 11 oktober

ma

7Striproute, www.striproute.be, doorlopend

di

8Bloemschikken, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 60 (10 lessen), org. Femma Zilverenhoek, 03 664 49 36, ook op 9 oktober

di

8Cursus Snit en naad, 9u, 12u of 19u, ’t Kaartershuisje, Dorpsstraat 65, € 7 (per les), 03 665 47 12, elke dinsdag t/m 24 juni

di

8Lierse kant, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82, ook op 22 oktober

di

8Cursus Spaans op reis(zie pagina 22)

di

8Bezoek kunstenaar Rudi Devoght, 14u, start: Holleweg 29, gratis, www.hobonia.be

wo

9Vrij atelier, 13.30u, De Oude Pastorij, Dorpsstraat 45, € 50, www.cckapellen.be, elke woensdag t/m 25 juni

wo

9Koken, 18u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, € 15, 03 664 86 35, www.kwb-putte-ertbrand.be

wo

9Bloed geven, 18-20.30u, ’t Bruggeske, org. Rode Kruis

do

10Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

vr

11Cursus Engelse conversatie(zie pagina 22)

vr

11Koken voor mannen, 19u, Den Haasdam, Hoogboomsteenweg 227, € 20/50 (6 avonden), org. KWB Hoogboom, 03 664 70 22

vr

11Babbelpunt, Nederlands oefenen voor anderstaligen, 19u, De Oude Pastorij, Dorpsstraat 45, gratis, www.cckapellen.be, elke vrijdag

vr

11Kaarten, 20u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, gratis, www.kwb-putte-ertbrand.be, 03 664 05 90, ook op 25 oktober

za

12Bibliotheekweek(zie pagina 14)

za

12Makkelijk Lezen Plein(zie pagina 12)

za

12Ouwzakkenfuif met optreden Vic Smetley & the Bastards, 21u, ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 10, www.onenight.be

zo

13 - zo

20Putte Kermis(zie pagina 8)

zo

13Jaarmarkt Putte Kermis(zie pagina 8)

zo

13Concert La Fonte Barocca, 11u, ’t Kerkske, Kapelsestraat 182, € 10, www.cckapellen.be

zo

13Koortreffen, 14.30u, kerk Zilverenhoek, Antwerpsesteenweg, € 5, www.regenboogkoor.be

ma

14Expo Fotografie… in alle stilte, Administratief Centrum, gratis, org. Sankova, 03 605 36 93, t/m 13 januari 2014

ma

14Kantklossen, 13.30u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82, ook op 28 oktober

1oktober

3november

6DeC

eMber

Oktober 2013 | 15

Page 16: Info Kapellen 7 - 2013

ma

14Kermisloop(zie pagina 8)

di

15Herfstfeest, 12u, Den Biz, Eikendreef 3, € 15/20, org. VIVA-SVV, 0498 27 75 36

di

15Namiddagfilm Allez, Eddy, 14u, ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 2, www.cckapellen.be

di

15Sluitingsprijs(zie pagina 8)

wo

16Handwerk, 9u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 82 32

wo

16Hobby, 19.30u, Verli, Hoevensebaan 98, gratis, org. Koninklijke Dames- en Juffersbond, 0496 22 59 66

wo

16Hobby: haken met bliklipjes, 19u30, Partizanenstraat 1, gratis, org. Femma Putte, 03 664 27 13

do

17Archiefdag, 9u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

do

17Hobby, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 2/3, org. Femma Centrum, 03 665 18 22

do

17Fietsen matig tempo, 17.30u, 35 km, start: parking Starrenhof, gratis, org. Landelijke Gilde, 03 664 39 31

do

17Bloed geven, 18-20.30u, ’t Bruggeske, org. Rode Kruis

do

17Ruilavond, 18.30 u, Cultuurcentrum, gratis, org. Kapelse Postzegelkring, [email protected]

vr

18Volksspelen, 14u, Verli, Hoevensebaan 98, org. Koninklijke Liberale Bond Gepensioneerden, 03 664 42 88

vr

18GROS Quiz(zie pagina 12)

za

19Bedeling strooizout(zie pagina 3)

za

192de-handsbeurs kinderkleding, speelgoed en baby-artikelen, 14u, 't Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, gratis, org. Gezinsbond, 03 665 02 82

za

19Concert Maggid, 20u, Kapel Heuvels, Waterstraat, € 14/17, www.kasattenhoven.be

zo

20Veldtoertocht, 15, 28 of 43 km, start: sporthal KTA, P. Vandenhoudtstraat 8, € 4/3/1, org. WTC Kapellen, 0485 13 52 65

zo

20Koekloting Putte Kermis, (zie pagina 8)

zo

20GROS-solidariteitsmaaltijd(zie pagina 13)

zo

20Wandelen in Putte, 13.30u, start: Kerkplein Hoogboom, gratis, org. KWB Hoogboom, 03 664 48 99

zo

20Herfstwandeling Wolvenbos met gids, 14u, start: Heidestraat-Zuid 107, € 2, www.hobonia.be

ma

21’t Ertbrandje zingt - Après Kermis Party(zie pagina 27)

di

22Voordracht Waardig sterven(zie pagina 19)

wo

23Breien, 9u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 6 (3 lessen), org. Femma Zilverenhoek, 03 664 82 32

wo

23High tea(zie pagina 14)

wo

23Infoavond Betaalbaar wonen(zie pagina 8)

do

24Koken, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 6, org. Femma Zilverenhoek, 03 605 04 20

vr

25DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be

vr

25Concert Dame Jeanne, 20u, Kapel Heuvels, Waterstraat, € 14/17, www.kasattenhoven.be

za

26Bedeling strooizout(zie pagina 3)

za

26Inloopmobiel Eetstoornissen(zie pagina 12)

za

26Halloweenwandeling Het Rood, 19.30u, start: hoek Streepstraat-Biartlei, gratis, org. Natuurpunt, 03 664 09 42

zo

27Cars & Coffee, 10-12u, Marktplein, gratis, www.carsandcoffee.be

zo

27Mindfulness, 10u, 't Oud Gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 2, gratis, org. Sankova, 03 605 36 93

zo

27Mastenbosloop(zie pagina 6)

di

29Modeshow(zie pagina 27)

wo

30Familienamiddag (zie pagina 27)

novemberma

4Cursus Relaxeren kan je leren, 9.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 45, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21, ook op 18 november

ma

4Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21, ook op 18 en 25 november

16 | www.kapellen.be16 | www.kapellen.be

Page 17: Info Kapellen 7 - 2013

ma

4Reisverhalen, 20u, Den Biz, Eikendreef 3, gratis, org. Landelijke Gilde, 03 664 39 31

ma

4Cursus Stad van Jazz, Mardi Gras en Creoles, 20u, 't Kerkske, Kapelsestraat 182, € 46/52 (4 lessen), org. Davidsfonds Academie, 016 31 06 70, www.davidsfonds.be, ook op 18 en 25 november en 2 december

ma

4Cultacolorfilm: Frankweenie, 20u, Fedasil Opvancentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be

di

5Bloemschikken, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 60 (10 lessen), org. Femma Zilverenhoek, 03 664 49 36, ook op 6 november

di

5Lierse kant, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82, ook op 26 november

di

5Zitdag voor zelfstandigen, 9-11u, Administratief Centrum

di

5Archiefdag, 14u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

di

5Bakteurs met Jan Van Looveren en Peter Thyssen, 20.30u, ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 12, www.cckapellen.be

wo

6Koken, 18u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, € 15, www.kwb-putte-ertbrand.be, 03 664 86 35, ook op 27 november

wo

6Recreatieve tafeltennis, 19u, Maria Immaculata, Zilverhoeklaan 2, gratis, org. KWB Zilverenhoek, 03 664 16 46

do

7Skagen - Garmisch-Partenkirchen met Mathijs F. Scheepers, 20.30u, ’t Kerkske, Kapelsestraat 82, € 12, www.cckapellen.be

vr

8Kaarten, 20u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, gratis, www.kwb-putte-ertbrand.be, 03 664 05 90, ook op 22 november

za

9Boomplantactie Het Rood, 9.30u, Streepstraat, gratis, org. Natuurpunt, 03 664 09 42

za

9Hobby- en handwerktentoonstelling, 14u, Den Biz, Eikendreef 3, gratis, org. VIVA-SVV, 0498 27 75 36, ook op 10 november

zo

10Kinderrommel- en ruilbeurs, 11-16u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, gratis, org. KWB Zilverenhoek, 03 664 32 77

zo

10Wandelen, 13.30u, start: Kerkplein Hoogboom, gratis, org. KWB Hoogboom, 03 664 48 99

di

12Thema-avond Vrije radio, 19.30u, Hobonia, Bauwinlaan 1, gratis, 03 664 18 88, www.hobonia.be

di

12Gespreksavond Sparen in woelige tijden, 20u, ’t Oud-Gemeentehuis, De Kroon, Antwerpsesteenweg 2, € 3/5, org. Willemsfonds, 0475 50 13 79

wo

13Handwerk, 9u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 82 32

do

14Koken, 8.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, €6, org. Femma Zilverenhoek, 03 605 04 20

do

14Hobby, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 2/3, org. Femma Centrum, 03 665 18 22

do

14Koken voor mannen, 14.30u & 19.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, gratis, org. KWB Zilverenhoek, 03 605 37 08

do

14Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

do

14Infoavond Gevelgroen (zie pagina 23)

do

14Werkavond Haikukern Karumi, 20u, Cultuurcentrum, gratis, 03 664 81 85

vr

15Herfstfeest, 19u, Verli, Hoevensebaan 98, € 30, org. Koninklijke Dames- en Juffersbond, 0496 22 59 66

vr

15Nicole & Ingrid: Van Pakistan tot Siberië, 20u, ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 7/8/10/12, org. KWB Putte Ertbrand, 03 664 86 35

za

16Recreatieve zwemmarathon, 9u, zwembad, C. Pallemansstraat 84, www.kapellen.be

za

16Opendeurdag Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Brasschaat-Kapellen, 10-16.30u, Holleweg 43, www.voc-brasschaat.be

ma

18T-dansant (zie pagina 14)

ma18

Kantklossen, 13.30u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82

ma

18Constructief omgaan met wat moeilijk (zie pagina 22)

di

19Doktersavond Ons afweersysteem, 20u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, gratis, org. KWB Zilverenhoek, 03 664 02 73

wo

20Breien van sjaals, 9u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 82 32

wo20

Causerie Turkije, weg van Europa?, 20u, 't Kerkske, Kapelsestraat 182, € 5/ 7, org. Davidsfonds, 03 665 09 27

do21

Archiefdag, 9u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

do21

Bloemschikken, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, gratis, org. Femma Centrum, 03 664 14 25

vr

22Koken voor mannen, 19u, Den Haasdam, Hoogboomsteenweg 227, € 20/50 (6 avonden), org. KWB Hoogboom, 03 664 70 22

za

23Opstellen wandelprogramma, 10u, Den Biz, Eikendreef 3, gratis, org. ATB De Natuurvrienden, www.natuurvriendenkapellen.be

za

23Quiz, 19.30u, Den Haasdam, Hoogboomsteenweg 227, € 20/ploeg, org. KWB Hoogboom, 03 664 48 99

Oktober 2013 | 17

Page 18: Info Kapellen 7 - 2013

zo

24Cars & Coffee, 10-12u, Marktplein, gratis, www.carsandcoffee.be

zo

24Heidewandeling in Putte, 13u, 10 km, vertrek: Den Biz, Eikendreef 3, € 0,50/1, org. Stap voor Stap, 03 664 15 97

zo

24Intrede Sinterklaas, 13.30u, meer info in volgende Info Kapellen (begin november)

ma

25Bouw(plan)advies (zie pagina 23)

wo

27Reisreportage Afwisselend en boeiend Zwart Afrika, 14u, DC 't Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 3, org. vtbKul-tuur, www.vtbkultuur.be, 03 664 86 43

vr

29DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be

za

30Sinterklaasviering met stoet, 13u, Hoogboom, gratis, www.hobonia.be, 03 664 18 88

december

ma

2Hobby, 13.30, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212 , € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21, ook op 9 en 16 december

ma2

Cultacolorfilm: The broken circle breakdown, 20u, Fedasil Opvancentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be

ma

2Kantklossen, 13.30u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82, ook op 16 december

di

3Bloemschikken, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 60 (10 lessen), org. Femma Zilverenhoek, 03 664 49 36, ook op 4 december

di

3Zitdag voor zelfstandigen, 9-11u, Administratief Centrum

di

3Archiefdag, 14u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

di

3Infoavond Verf en gezondheid (zie pagina 23)

do

5Koken, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 6, org. Femma Zilverenhoek, 03 605 04 20

vr

6Kaarten, 20u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, gratis, www.kwb-putte-ertbrand.be, 03 664 05 90, ook op 20 december

vr

6 - zo

5IJspiste, meer info later

za

7Kerstconcert, 20u, 't Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, gratis, org. Fanfare De XXXIV, 0497 27 20 26

zo

8Kerstmarkt, 10-17u, 't Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, gratis, org. Fanfare De XXXIV, 0497 27 20 26

zo

8Wandelen, 13.30u, start: Kerkplein Hoogboom, gratis, org. KWB Hoogboom, 03 664 48 99

di

10Lierse kant, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, € 35/50, org. Femma Centrum, 03 665 02 82, ook op 26 november

di

10Infoavond Watt met je lampen?, 20u, Den Haasdam, Hoogboomsteenweg 227, gratis, org. KWB Hoogboom, 03 664 44 67

do

12Bloemschikken - kerststuk, 9u, De Schelp, Oude Kerkstraat 4, gratis, org. Femma Centrum, 03 664 14 25

do

12Kerstfeest, 19u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 18/20, org. Femma Zilverenhoek, 03 605 04 20

do

12Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

vr

13Koken voor mannen, 19u, Den Haasdam, Hoogboomsteenweg 227, € 20/50 (6 avonden), org. KWB Hoogboom, 03 664 70 22

vr

13Wijnproefavond, 19u, Gildenhuis, Partizanenstraat 1, gratis, 03 665 00 87 www.kwb-putte-ertbrand.be

vr

13Jelle Cleymans, Welk oog en hoeveel tranen?, 20.30u , ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2, € 12, www.cckapellen.be

za

14Kerstconcert A ceremony of carols, 20u, Sint-Jozefkerk Hoogboom, € 12/15, org. Amici Vocaal Ensemble, www.amicivocaalensemble.be

wo

18Handwerk, 9u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 82 32

do

19Archiefdag, 9u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

za

21Sterrentocht, 18u, start: Oud Broek, € 1, org. KWB Putte Ertbrand, www.kwb-putte-ertbrand.be

zo

22Cars & Coffee, 10-12u, Marktplein, gratis, www.carsandcoffee.be

ma

23Cursus Kidscam, 10u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers, gratis, www.cckapellen.be

ma

23Film Brave, 15u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers, gratis, www.cckapellen.be

In deze kalender vind je uitsluitend activiteiten die plaatsvinden in Kapellen. Uitverkochte voorstellin-gen worden niet opgenomen. Meer info? [email protected] of 03 660 66 88.

dinsdag

oktober

18 | www.kapellen.be

Page 19: Info Kapellen 7 - 2013

23

1EnergieLet op bij het openen van diepvriezer en koelkast. Je laat warme lucht binnen die mee verantwoordelijk is voor de ijspegels in je diep-vriezer. Je koelkast heeft trouwens drie keer zoveel tijd nodig om de oorspron-kelijke temperatuur terug te behalen.

GroenDe bladeren vallen van de bomen... Gooi ze niet meteen in je groencontainer, maar laat ze liggen als mulchlaag tussen je vas-te planten en struiken. Ze composteren langzaam en geven zo een deel van de mineralen terug aan de planten. Bovendien be-schermt het bladerdeken de vaste planten tegen de vrieskou.

WaterBij een zogenaamde eengreepsmengkraan heb je minder water nodig om de gewenste temperatuur te verkrijgen. Het pro-bleem van de eengreepsmengkraan ligt bij de gebruiker. Veelal wordt de kraan in de middenstand geplaatst, ook wanneer de gebruiker koud water wenst, waardoor je onnodig energie verbruikt.

Kunnen hulpdiensten in geval van nood snel jouw woning vinden? Is je huis-nummer duidelijk zichtbaar vanaf de straat? Ook als het donker is? Als de hulpdiensten uitrukken, is snelheid vaak van levensbelang. Toch stellen de lokale politie Noord en de Kapelse brandweer vast dat huisnummers soms moeilijk leesbaar zijn of zelfs niet worden aangebracht op de gevel. Bij het zoeken naar de juiste locatie van een noodsituatie, gaat in zo’n geval kostbare tijd verloren. En er hoeft geen tekeningetje bij, dat dit ernstige gevolgen kan hebben. Daarom is het belangrijk een huisnummer duidelijk zichtbaar aan te brengen. • Is je woning niet direct aan de openbare weg gelegen? Voorzie dan even-

eens een huisnummer op de brievenbus of aan het begin van jouw oprit. • Zorg ervoor dat er geen bomen, struiken, planten of voorwerpen het zicht

op je huisnummer belemmeren. • Om 's nachts de zichtbaarheid te verhogen, kan je extra verlichting voorzien. • Kies een huisnummer dat voldoende (van kleur) verschilt met de achter-

grond waarop hij is aangebracht.• Zorg dat het formaat van je huisnummer voldoende is om zichtbaar te zijn

vanop enkele meters.

HuisnummersGeen tijd te verliezen!

Dat we allemaal sterven is zowat de enige zekerheid in ons leven. Wanneer dat gebeurt of de manier waarop kan nie-mand ons voorspellen, dus waarom zouden we niet proberen om zoveel mogelijk ons lot in eigen handen te hebben én te houden? Met de steeds verder vergrijzende populatie komen artsen en zorgverstrekkers meer en meer in contact met hoogbejaarde personen die 'klaar zijn met het leven'. Naast het bewaken en het verbeteren van de huidige wetgeving, willen we alle mensen die ‘het systeem’ niet kennen, ver-trouwd maken met patiëntenrechten, palliatieve zorg en levenseinde-beslissingen. Daarom vindt in dienstencentrum ’t Bruggeske op dinsdag 29 oktober om 13.30 uur de gratis voordracht Waardig sterven plaats. Dr. Marc Van Hoey, voorzitter van de vereniging Recht op Waardig Sterven, licht toe over patiëntenrechten en eu-thanasie, en dat praktisch bekeken. Recht op Waardig Sterven is een opinie- en actiegroep rond een waardig levens-einde, voor en door burgers en patiënten.

Voordracht Waardig sterven29

dinsdag

oktober

Oktober 2013 | 19

Page 20: Info Kapellen 7 - 2013

Van 0 tot 21 jaar!

Over opvoeden gesproken…

Annemie: “Ik vind dat er tegenwoordig complexere vragen komen. Over proble-men tussen koppels bijvoorbeeld, of echtscheidinqssituaties. Dingen die uiter-aard een grote impact hebben op kinde-ren en zo ook op de opvoeding. We krij-gen ook veel vragen van mensen uit nieuw samengestelde gezinnen. Hoe gaan we best om met mijn kinderen en mijn stiefkinderen? Er zijn verschillende stijlen in opvoeding, hoe kunnen we dat met elkaar verzoenen?” Inge: “Maar daarnaast krijgen we ook de 'gewone' vragen: rond driftbuien van peuters, vragen over eten of slapen, pot-jestraining, ...”Annemie: “Ook school komt vaak aan bod. Mijn kind gaat niet graag naar school, wat kan ik doen?” Wendy: “En soms hangt het soort vra-gen ook af van de periode. Tijdens de examenperiodes bijvoorbeeld zien we veel ouders van tieners, opvallend meer dan anders.”

Inge: “Wat ook vaak terugkomt, zijn ge-dragsproblemen bij kinderen van begin lagereschoolleeftijd, die eigenlijk voort-komen uit een vroegere fase: de peuter-puberteit. Als een probleem op de leef-tijd van 2 à 3 jaar niet is aangepakt, dan

zie je dat zich dat verderzet en nog groter wordt. Neem nu een kind van 6 of 7 jaar dat nog altijd de typische peuter-driftbuien heeft. Zoiets op die leeftijd nog aanpakken is mogelijk, hoor, maar het was makke-lijker geweest om er jaren

eerder mee aan de slag te gaan.” Wendy: ”Consequent optreden is bij een peuter stukken eenvoudiger dan bij een kind van 8 dat het al jaren gewoon is om altijd zijn zin te krijgen. Maar het kan, laat dat duidelijk zijn, en wij zijn er om mensen daarbij te helpen. Zonder te oordelen! Wij zijn geen 'beter-weters', we kijken samen met de ouders naar hoe we een situatie kunnen aanpakken. We vertrekken daarbij van wat wél goed gaat. En dat is veel, hoor. Het valt ons op hoe goed mensen het eigenlijk willen doen voor hun kinderen. Soms zelfs té goed, waardoor ze hun kind misschien niet genoeg begrenzen.”

Annemie: “Dat valt me vaak wel op, ja. Dat kinderen soms bijna de baas in huis zijn, hun willetje is wet. Van peuter tot puber, het is iets dat vaak terugkomt in onze gesprekken. En dat is echt wel een probleem, ongeacht met welke goede bedoelingen ouders het misschien zover hebben laten komen. Alleen maar ja zeggen komt je kind of je puber helaas niet ten goede...”Inge: “Dat is wat we mensen echt op het hart willen drukken: pak een situatie zo snel mogelijk aan. Wacht niet tot iets een probleem wordt, of zelfs uit de hand loopt, voor je er informatie over durft vragen. Wij wegen vragen niet af in orde van 'gewichtigheid'. Mensen mogen bij ons heel zeker 'gewoon' advies komen vragen. Graag zelfs.” Wendy: “Er zijn mensen die lang wach-ten voor ze bij ons komen, anderen staan er snel. Sommigen zelfs al voordat er problemen zijn. Een mama die bin-nenspringt en zegt Ik ben heel bewust bezig met opvoeden, en ik wil gewoon

Het Opvoedingspunt in Kapellen bestaat 2,5 jaar. De Opvoedingswinkel in Brasschaat vier jaar. Medewerkers Annemie, Inge, Inke en Wendy vertellen…

20 | www.kapellen.be

Page 21: Info Kapellen 7 - 2013

Van 0 tot 21 jaar!

Over opvoeden gesproken…

eens komen horen of we het goed doen. Iemand die zegt Mijn kind heeft veel driftbuien, ik ga er zo en zo mee om. Is dat oké? En ja, vaak kunnen we alleen maar zeggen dat ze goed bezig zijn. Dus je ziet: er moet zelfs niet eens sprake zijn van een probleem voor je bij ons terechtkan We zien soms ook mensen terugkomen: na een terugval, voor een ander pro-bleem, of met vragen over een volgend kind. Wel fijn, het toont aan dat wij toch al deel zijn gaan uitmaken van hun opvoedingsnetwerk.”

lnge: “Veel ouders zijn echt bewust bezig met opvoe-den. Ze lezen boeken, gaan naar lezingen of vor-mingsavonden die wij organiseren. Die avonden, dat slaat echt aan. In het begin maakten wij via de winkel 'reclame' voor onze gratis lezingen. Nu is het vaak al omgekeerd: dat wij op lezingen aan mensen meege-ven dat ze ook voor een privégesprek bij ons terechtkunnen.” Wendy: “In het voorjaar en in het najaar verschijnen telkens nieuwe folders met het overzicht van de vor-mingen die we organiseren. Tegenwoordig vragen mensen al vooraf of het nieuwe aanbod al bekend is. Het is echt een begrip geworden.” Inke: “Veel mensen nemen de vormingsfolder door, en schrijven zich meteen in voor de voordrachten die ze interessant vinden.”Inqe: “We proberen ook nieuwe dingen aan te bie-den. Het moeten niet altijd lezingen zijn. Zo hadden we al een toneelstuk over moeders en pubers, en een avond improvisatietheater rond opvoeden. Zo hopen we, onder meer via cultuur, een nog breder publiek aan te spreken. Het aantal bezoekers blijft trouwens groeien.”Annemie: “En daarbij blijft mond-aan-mond reclame toch erg belangrijk. Iemand die binnenspringt en zegt van Ik zit hier al even mee, en een vriendin van mij zei dat zij al eens bij jullie is geholpen... En naast ouders of grootouders zien we ook veel mensen die professi-oneel met opvoeden bezig zijn: leerkrachten, mensen uit de opvang, ...”

Opvoedingspunt en -winkelIn Kapellen vind je een Opvoedingspunt (dat sa-menwerkt met de Opvoedingswinkel). Daar kan iedereen die bezig is met de opvoeding van kin-deren van 0 tot 21 jaar, terecht met al zijn klei-ne of grote vragen over opvoeden. Ouders, grootouders, tantes, nonkels, goede vrienden, leerkrachten, andere opvoeders, kinderverzor-gers, … Kortom, alle mensen die te maken hebben met ‘opgroeien’, zijn welkom. Zij vin-den in het Opvoedingspunt een luisterend oor, een ‘tweede stem’, advies, informatie, … Of ze krijgen er gewoon dat broodnodige duwtje in de rug dat hen weer vleugels geeft. De dienstverlening is vrijblijvend, discreet én volledig gratis. Dit kan op kantoor, maar ook telefonisch of per mail.• Opvoedingspunt, Antwerpsesteenweg 130, Kapellen, 03 660 67 46, [email protected] of elke vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur zonder afspraak• Opvoedingswinkel, Bredabaan 943, Brasschaat, 03 270 06 70, [email protected], www.opvoedingswinkelbrasschaat.be

Infoavonden & activiteitenHet Opvoedingspunt (samen met de Opvoedingswinkel) biedt tevens elk voorjaar en najaar een gratis vorming aan. Dit keer worden grootouders ondersteund bij de opvoeding van hun kleinkinderen. Onder de noemer Hotel Oma vinden zes vormingen plaats in novem-ber, december, januari, februari, maart en april, waaronder drie in Kapellen. Meer details vind je via www.kapellen.be of www.opvoedingswinkelbrasschaat.be.Ook in het oog te houden: de Week van de Opvoeding van 16 tot en met 23 mei 2014. Mét een hele week leuke activiteiten rond op-voeding voor groot en klein. Tevens wordt (wegens groot succes) in het voorjaar het knuffelturnen hernomen. De juiste data volgen later.

Triple P magazineTriple P staat voor Positive Parenting Program. Ook het Triple P-programma biedt ouders met kinderen tot 12 jaar praktische hulp bij dagelijkse opvoedingsvragen. Een van de fa-cetten van de campagne Positief opvoeden werkt! is het gratis Triple P magazine. Daarin vind je onder meer opvoedingsstrategieën die ouders stimuleren om hun kinderen positief op te voeden en opvoe-dingsvragen te stellen. Het magazine van 20 pagina’s is opgedeeld in rubrieken en de artikels zijn een mix van human intrest, informatie, ontspanning en doe-dingen. Het magazine is te downloaden via de website www.triplepmagazine.be of verkrijgbaar bij het Opvoedingspunt.

In Kapellen vind je een Opvoedingspunt (dat sa-menwerkt met de Opvoedingswinkel). Daar kan iedereen die bezig is met de opvoeding van kin-deren van 0 tot 21 jaar, terecht met al zijn klei-

Oktober 2013 | 21

Page 22: Info Kapellen 7 - 2013

Cursussen in het Cultuurcentrum

Assertiviteit anders: bestaan in relatie tot de ander

Assertief kunnen zijn wanneer dat nodig is. Dat is de wens en het verlangen van velen, maar het realiseren is veel moeilijker! Soms zeg je iets te bruut. Soms laat je te zwak zien wat je wilt of waar je grenzen zijn. Hoe leer je evenwichtig bestaan te-genover een baas of een buur die je overdondert? Hoe leer je je zo uitdrukken dat mensen je duidelijk verstaan? Hoe leer je ook dingen 'zeggen' met je lichaam? In deze cursus worden zeven bouwstenen aangeboden om te leren assertief en zelf-verzekerd naar voor te komen.

lesgever: Miek Van Caeckenberghe (PrH)data: maandagen 7, 14 en 21 oktobertijdstip: van 19.15 tot 22.30 uurkostprijs: € 55

Constructief omgaan met wat moeilijk is

Moeilijkheden die je tegenkomt, kunnen zowel in jezelf

als buiten jezelf liggen. In deze cursus

leer je beter begrijpen waar-

om iets voor jou moeilijk of zwaar is. Je leert je meer te verankeren in je kracht en je ontdekt hoe je moeilijkheden anders kunt aanpakken. Je leert evenwicht brengen tussen je draaglast en je draagkracht.

lesgever: Miek Van Caeckenberghe (PrH)datum: maandagen 18, 25 november, 2 december tijdstip: van 19.15 tot 22.30 uur kostprijs: € 55

TaalcursussenSpaans op reis

lesgever: Helga Smetsdata: vanaf oktobertijdstip: dinsdag v an

13.30 tot 15.30 uur

kostprijs: € 45 voor een volledig schooljaar (van oktober tot begin juni, niet tijdens schoolvakanties)

boek: Uit de voeten met Spaans (€ 9)*kopies (€ 0,40)*

Engelse conversatie

lesgever: Christel Beyers data: vanaf oktobertijdstip: vrijdag van 9.15 tot

11.15 uur kostprijs: € 45 voor een volledig

schooljaar (van oktober tot begin juni, niet tij-dens schoolvakanties)

Italiaans op reis beginners

lesgever: Walter Segersdata: vanaf 16 januari (10 lessen)tijdstip: donderdag van 9.15 tot 11.15 uur kostprijs: € 25boek: Uit de voeten met Italiaans (€ 9)*

Italiaans op reis gevorderden

lesgever: Walter Segersdata: vanaf 16 januari

(10 lessen)tijdstip: donderdag

van 14.00 tot 16.00 uur kostprijs: € 25boek: opSTAP Italiaans (€ 22,05)*

(*) De boeken kan je bij inschrijving bestellen.

Uit de voeten met Italiaans (€ 9)*

vanaf 16 januari

van 14.00 tot 16.00 uur

opSTAP Italiaans (€ 22,05)*

22 | www.kapellen.be

Page 23: Info Kapellen 7 - 2013

Groene gevelsDe gemeente Kapellen orga-niseert op donderdag 14 no-vember een voordracht over de voor- en nadelen van ge-velgroen. Een goede lucht-kwaliteit binnen is even be-

langrijk als buiten. Door het aanplanten van groen (aan je ge-vel) werk je hieraan mee. Naast een rijkdom voor dieren en planten zorgt gevelgroen ook voor een esthetische meerwaar-de aan anders troosteloze gevels. Deze planten zorgen tevens voor een koelingseffect rond gebouwen. Professor Martin Hermy informeert je tijdens deze voordracht over de voor- en nadelen. Naast theorie bezorgt hij ook allerlei praktische tips over welke planten er het meest geschikt zijn voor welke loca-tie, rekening houdend met wind, zonlicht, vochtigheid, …

Kamp COnder begeleiding van een energie-expert bezoeken we op zaterdag 16 november Kamp C, het provinciaal cen-trum voor duurzaam wonen en bouwen in Westerlo. Dit

is dé locatie waar toekomstige bouwers ideeën kunnen op-doen. Vragen over energiezuinige maatregelen, EBP, E-peil, bin-nenklimaat, … zijn hier allemaal op hun plaats. De gemeente

zorgt voor gezamenlijk vervoer. We vertrekken om 9.00 uur en zijn terug in Kapellen rond 14.00 uur. Inschrijven doe je voor 13 november via [email protected] of 03 660 66 07.

BouwadviesBen je aan het (ver)bouwen? Wil je graag bouwadvies? Schrijf je

dan in voor het persoonlijk planadvies van Kamp C. In Kapellen vindt dat plaats op maandag 25 november in het Administratief centrum (zaal Mastenbos), Antwerpsesteenweg 130.

Verf en gezondheidEen voordracht over de gevolgen van de verschillende soorten

verf op de luchtkwaliteit in jouw woning staat op dins-dag 3 december gepland. Iedereen neemt al eens de verfborstel vast om een laag-je verf op muur of behang-papier te zetten. Maar waar

kijk je best naar bij de aankoop van verf? Welke logo’s zijn be-trouwbaar? Is alle verf op basis van solventen slecht? En is na-tuurverf ook geschikt voor buiten?

De EcotoerOok dit najaar – voor de derde keer – organiseert de gemeente Kapellen in samenwerking met Brasschaat, Brecht, Schoten en Stabroek de Ecotoer. Deze vijf gemeenten bieden je op deze manier een reeks gratis activiteiten aan in het teken van duurzaam wonen en bouwen. Zo kan je gratis naar verschillende infoavonden over energiebesparingen rond topics als hoogrendementsglas, dakisolatie, sanitair en warm water. Naast energie krijgen ook andere thema’s dit jaar meer aandacht.

21 oktober 20.00 uur GC Jan Van Der Noot Muddaeusstraat 9, Brecht Hoe isoleer ik mijn dak?7 november 20.00 uur lokaal Molenhoek Binnenpad 50, Stabroek Wat moet ik doen als mijn verwarmingsinstallatie

aan vervanging toe is?14 november 20.00 uur ’t Oud-Gemeentehuis Antwerpsesteenweg 2,

KapellenGevelgroen

16 november 9.00-14.00 uur Kamp C Britselaan 20, Westerlo Gegidst bezoek Kamp C25 november 20.00 uur GC Jan Van Der Noot Muddaeusstraat 9, Brecht Gezond binnenmilieu26 november 20.00 uur lokaal Molenhoek Binnenpad 50, Stabroek Sanitair warm water 27 november 20.00 uur De Kaekelaar Sint-Cordulastraat 10, Schoten Transitie3 december 20.00 uur Beukenhof C. Pallemansstraat 71, Kapellen Verf en gezondheid5 december 20.00 uur Dienstencentrum

VesaliusPrins Kavellei 77, Brasschaat Wat met regenwater: een waterput of een

groendak?9 december 20.00 uur De Kaekelaar Sint-Cordulastraat 10, Schoten Energiezuinige beglazing17 december 20.00 uur Dienstencentrum

VesaliusPrins Kavellei 77, Brasschaat Rationeel energiegebruik

Het volledige Ecotoer-programma:

Meer info/inschrijvenAl deze evenementen zijn gratis. Voor al deze infosessies, het bezoek aan Kamp C en planadvies moet je je wel inschrijven bij de milieudienst: [email protected] of 03 660 66 07.

Oktober 2013 | 23

Page 24: Info Kapellen 7 - 2013

“Ik sta in voor de muziekcollectie. Die telt zo’n 12.000 cd’s. Opdat bezoekers door het bos de bo-men zouden kunnen zien, is de collectie onderver-deeld in een aantal genres met een eigen kleur: klassieke muziek, jazz (& blues), filmmuziek, we-reldmuziek, Nederlandstalige en populaire mu-ziek. Ik kan slecht één grote tip geven: kies niet al-tijd cd’s uit hetzelfde genre. Er valt immers zoveel te ontdekken. Misschien vind je wel pareltjes waar je ze nooit vermoed had… Proef een keer van alle genres en laat je verrassen! Is het toch niet echt je ding: geen nood, want het uitlenen van cd’s is im-mers gratis.”

Historisch Kapellen bijnamen, legenden en sagenAjuinen, Geitekoppen, Heikneuters, Kiekenfretters, Maneblussers, Schapekoppen, Sinjoren, Stroboeren, Stroppendragers, … De inwoners van heel wat gemeenten hebben een spotnaam. En, hebben de Kapellenaren eigenlijk een bijnaam, is een vraag die de gemeentelijke informatiedienst wel eens krijgt voorgeschoteld?

Hallo, internet (toch een onuitputtelijke bron van informatie)? Op minstens tien verschillende websites wordt in een overzicht van gemeente-lijke bijnamen aangeduid dat die van Kapellenaars Randgevallen is. Meestal staat er geen verklaring bij, enkele keren houdt het op bij “door de lig-ging aan de Belgisch-Nederlandse grens”. Eén website geeft als bijnaam ook De neus, met de uit-leg dat het gaat om “een oude spotnaam” omdat “De Kapellenaar met de neus in de lucht wat zou neerkijken op de rest

van de wereld”…Alle beheerders van die web-sites werden door de infor-matiedienst aangeschre-

ven. Geen enkele (!) kon de oorsprong van hun lijst met bijnamen geven. De reacties varieerden van “ik haalde het van het net” over “ne mail die eens circuleerde” tot “overgenomen van een bestaande lijst die on-line stond”. Contact met heel wat éminences grises van Kapellen bracht geen soelaas. Ook de heemkringen Hoghescote en Hobonia – wande-lende encyclopedieën over Kapellen – hadden nog nooit van voornoemde spotnamen

van de wereld”…Alle beheerders van die web-

ven. Geen enkele (!) kon de

Inaam: Leen Bernaerts

leeftijd: 51 jaar

bib-taak: aankoop van cd’s:

muziek en luisterboeken

tip van Leen:

“Ontdek zeker de nieuwe bibcatalogus. Als je een cd

opzoekt, kan je meteen ook fragmenten van de

tracks beluisteren via je computer: handig om nieu-

we dingen te ontdekken en een keuze te maken.”

de bib

nfo

het l

even

van

a to

t z

24 | www.kapellen.be

Page 25: Info Kapellen 7 - 2013

Historisch Kapellen bijnamen, legenden en sagen

gehoord. Feit is dat je dus niet zomaar klakkeloos alles wat je op het internet vindt, moet geloven. En lezer, als je een suggestie hebt voor een sportnaam voor de Kapellenaar… We horen het graag: [email protected] nu we toch aan het internetten wa-ren, willen we je ook twee legendes/sa-gen over Kapellen niet onthouden… We citeren:

De kwakzalfster van Hoogboom

In het gehucht van Hoogboom, dat vijf- à zeshonderd zielen telde, woonde vroe-ger tussen het schooltje De Platanen en de Kazerneweg een oud vrouwtje welke zo goed van harte was, dat ze iedereen die gekwetst was, hielp voor een appel en een ei. Zij had namelijk een speciaal recept voor een zalfje geërfd van haar familie, dat niemand kende en kon na-bootsen. Mensen die snijwonden had-den, kwamen steeds bij haar terecht. Zij genazen veel sneller dan dat ze bij een dokter terecht gingen.Ze had wel een belofte gedaan aan haar familie dat ze het recept nooit of nooit zou verklappen, enkel en alleen aan haar eigen kinderen. Zij was er niet de eigena-res van, doch slechts de bewaarster. Er was zelfs een dokter in de buurt die het recept wou overkopen voor een zeer hoge prijs. God vervloekte haar, als zij er-mee ingestemd had. Het vrouwtje wou liever zelf met haar goed hart de mensen genezen. Haar zaakje draaide zeer goed, ze kwamen van wijd en zijd toegelopen om zich te laten behandelen. De naburi-ge doktoren waren er jaloers op.Zij waren er zo jaloers op dat ze het le-ven van haar zeer moeilijk maakten. Ze deed dit natuurlijk onwettelijk. Hierdoor moest ze haar cliënteel beperken tot

haar nabije kennissenkring. Later beoe-fende ze haar liefdadigheid niet meer uit. Ondanks het feit dat ze twee doch-ters had, weet men van dit wonderbaar-lijke nog steeds niet het geheim. Nergens wordt het zalfje nog gebruikt. Het enige wat nog rest is een gebroken potje waarin vroeger het zalfje gezeten heeft. En welke vroeger te bezichtigen was in het Folkloremuseum in Antwerpen (maar nu allicht – als het al bestaat – ergens in een depot van het MAS ligt, red.).Het geheim bestond uit een brouwsel van een poedertje dat men liet smelten in het vocht van een pint. Aangezien ze twee dochters had bestaat er nog steeds een kans dat het brouwsel terug boven water komt, doch de dochters zijn ver-huisd naar Antwerpen, en er is weinig hoop. Waarschijnlijk heeft het oude vrouwtje haar kennis meegenomen in haar graf. Het heeft zijn nut gehad in de tijd dat het nodig was…

Sint-Pieter op de kermis van PutteSint-Pieter had dat jaar aan God verlof ge-vraagd om naar de ker-mis van Putte te gaan en hij had vier da-

gen gekregen. De woensdagavond moest hij terug op zijn post zijn. Blij als een… kermisvogel was Sint-Pieter opge-trokken, want sinds lange jaren had hij door de boeren uit de polders en uit de Kempen van de Putse kermis horen spre-ken. En waarlijk, het viel Sint-Pieter erg mee. Nog nooit had hij zich zo kostelijk vermaakt.Het was woensdag eer hij het wist en hij dacht bij zichzelf: “Ik zal er nog een dag bijdoen, het is morgen nog kermis.” En de donderdagavond meende hij weer: “Ik zal maar blijven tot zondag, dat is het staartje van de kermis. Onze Lieve Heer zal er toch niets van zeggen.” Toen Sint-Pieter uiteindelijk ‘s

maandagmorgens in de hemel aan-kwam, was God juist aan het overleggen wie hij tot opvolger van Sint-Pieter zou aanstellen.“Ha, Pieter, ge zijt daar dan toch terug. Ik verwachtte u niet meer", zei Onze Lieve Heer. “Verontschuldig mij, meester, verontschuldig mij, ik heb mij toch zo verschrikkelijk goed vermaakt, dat ik zo vrij ben geweest er enkele dagen bij te doen. Het was er toch zo plezierig, dat ik volgend jaar weerkeer. Maar dan zal ik

acht dagen vragen." Onze Lieve Heer fronste veelbeduidend de wenkbrauwen en vroeg: “En wat hebben de polderboe-ren van mij gezegd, Pieter?” “Niemand heeft van u gesproken, meester.” Onze Lieve Heer zei niets meer.Het jaar daarop, toen de kermis van Putte aanbrak, reisde Sint-Pieter van 's zaterdags af, maar 's zondags voor de avond stond hij met pak en zak in de he-mel terug. “Welnu, Pieter, wat is er”, vroeg Onze Lieve Heer, “zo gauw terug?”“Och, meester, gelijk ik te Putte op de kermis aankwam, wist ik niet wat er gaande was. Geen mens te zien. Ik ging hier en daar een herberg binnen en ik ondervroeg de mensen. Toen begreep ik alles. In de polder was er een overstro-ming, de dijken doorgespoeld en de oogst vernield. In de Kempen was het nog erger. Regen en nog regen. Alles op de velden verrot en vernield. Het was al van ‘och Heer en och God, wat ik hoorde’.”“Zo zijn nu de mensen, Pieter”, ant-woordde Onze Heer, “in weelde en wel-stand vernoemen ze niet eens mijn naam, maar als armoede en tegenslag komen, dan kunnen ze mij niet genoeg aanroepen en om hulp smeken.”

verlof ge-vraagd om

Oktober 2013 | 25

Page 26: Info Kapellen 7 - 2013

PAARD OP DE BAAN? KALM AAN!

Voor al je vragen over paardenhouderij surf je naar www.vlaamspaardenloket.be

Paarden zijn kwetsbaar in het verkeer, geef ze ruimte.

12669_PAARD ADV_A2-HORv3.indd 1 14/11/11 08:51

Hoewel ze zo vaak mogelijk voor trage wegen en bospaden kiezen, zijn ruiters en menners meestal ge-noodzaakt om een deel van hun wandeling op drukkere wegen af te leggen. Daar voelen zij zich he-

laas niet veilig, zo blijkt uit een onderzoek van vzw Vlaams Paardenloket. Ook manege- en pensionstalhouders zijn bezorgd,

wijst de studie uit. Op de wegen rond deze bedrijven wandelen im-

mers zeer vaak paarden, maar het verkeer lijkt zich hier niet van bewust te zijn. Manege- en pensionstalklanten die een wandeling in de natuur willen gaan maken, worden er steeds weer in gevaarlijke situaties gebracht. Kom je een paard tegen op de weg, vergeet dan zeker niet dat dit gevoelige dieren zijn die snel schrikken en dan proberen weg te vluchten. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf, de ruiter/menner, het paard, voorbijgangers, …Hou dus steeds rekening met onderstaande tips. De eerste drie zijn trouwens verplicht.

• Vertraag altijd en stop indien het paard angstig is.• Hou afstand: laat zo veel mogelijk ruimte als je achter een

paard rijdt.• Hou genoeg zijdelingse afstand als je het voorbijsteekt of

inhaalt.• Als je een paard voorbijsteekt, voeg je zo ver mogelijk voor-

bij het dier weer in.• Maak geen lawaai: Paarden schrikken van claxons, geroep,

luide muziek, zware motoren, kletterende aanhangwagens en vracht, ...

• Vermijd plotse en hevige bewegingen zoals rennen, zwaai-en, flapperende ladingen, ...

• Doorbreek nooit een groep paarden.• Wees extra op je hoede in vreemde situaties: paarden zijn

bang van bizarre of onbekende objecten zoals treinen, trams, vrachtwagens, tractoren, tunnels, bruggen, omverge-vallen bomen, loslopende honden, ...

Kortom, blijf kalm en geduldig. De ruiter of koetsier zal immers meestal zo snel mogelijk de drukkere wegen verlaten.

Paard op de baan? Kalm aan!In Vlaanderen raken elk jaar (volgens cijfers van de FOD Economie) 17 à 40 ruiters en koet-siers gewond in het verkeer. Er vielen door de jaren heen bovendien al heel wat zwaarge-wonden en zelfs dodelijke slachtoffers.

Wat is het Vlaams Paardenloket?

Het Vlaams Paardenloket helpt je gratis ver-der met al je vragen over paardenhouderij (transport, mest, ruimtelijke ordening, vei-ligheid, dierenwelzijn, opleidingen, …). De vzw heeft drie functies. Het is een con-tact- en aanspreekpunt waar elke paarden-houder of iedereen die actief is binnen de sector, terechtkan met individuele proble-men of zorgen. Voorts is hij een partner voor de overheid en de sector om te onder-zoeken of thema’s of problemen bijvoor-beeld een vertaling in de regelgeving moe-ten krijgen. Ten derde is de vzw een kennis- en documentatiecentrum waar je allerhan-de info over paarden(houderij) kan vinden.www.vlaamspaardenloket.be

26 | www.kapellen.be

Page 27: Info Kapellen 7 - 2013

’t Ertbrandje zingt - Après Kermis Party Alsof Putte Kermis (zie ook pagina 8) nog niet lang genoeg duurt… Ja, de kermis is net afgebroken en de fietsen van de renners staan weer op stal. Het ideale moment om er nog eens een lap op te geven. Daarom organiseert het OCMW op maandag 21 oktober ’t Ertbrandje zingt - Après Kermis Party.Hilde Somers brengt vanaf 13.30 uur in ’t Ertbrandje haar repertoire van bekende Nederlandstalige liedjes tot klassieke evergreens. Zij zingt én laat de mensen zingen. Dit zijn allemaal ingrediënten om er weer een heerlijke namiddag van te maken. Tijdens de pauze wordt er getrakteerd met twee pannenkoeken en heerlijke koffie of thee. Smeer alvast jouw stembanden én je benen, want er zal worden gezongen én gedanst. Deelnemen kost € 4 (incl. pannenkoeken, koffie/thee). Inschrijven doe je in ’t Ertbrandje.

Knutsel er op los Het jeugdatelier is ondertussen weer gestart en houdt kinderen en jon-geren op een leuke kunstzinnige manier bezig. Ze tekenen en knutse-len erop los en werken rond verschillende projecten. Wil je kind of tiener nog mee aansluiten? Check dan de vrije plaatsen bij de jeugddienst via 03 660 67 47 of [email protected].

Familienamiddag met GuinelliHet OCMW en het Cultuurcentrum organiseren op woensdag 30 oktober weer een familienamiddag in dienstencentrum ’t Ertbrandje, Ertbrandstraat 239, Putte. Vanaf 14.00u kan je genieten van een fijne goochelshow met Guinelli. Nadien staan er gezelschapsspelletjes klaar en krijg je een lekker ijsje voorgeschoteld. Kostprijs: € 5.

Euh… de strips zijn verdwenen?De strips voor volwassenen kregen in de hoofdbibliotheek aan het Dorpsplein een nieuwe stek. Je vindt ze voortaan aan de achterzijde van de afdeling Romans. Wist je trouwens dat de stripbib maar liefst 180 stripreeksen voor volwassenen en 150 jeugdreeksen in huis heeft? Jaarlijks worden ook 500 nieuwe strips aangekocht.

OCMW showt modeAlle dames zijn bij deze uitgenodigd om op dinsdag 29 oktober vanaf 13.30 uur in ’t Bruggeske gratis de nieuwe najaarscollectie te ontdekken. De geshowde kledij is modieus, praktisch en heel betaalbaar ook. Je kan – als je dat wil – ter plaatse aankopen doen. Ook worden op verzoek retouches uitgevoerd. Breng een vriendin mee, kom een tas koffie drinken en er is ook heerlijk ge-bak-van-het-huis te verkrijgen.

21

maandagoktober

30

woensdagoktober

29

dinsdagoktober

’t Ertbrandje zingt - Après Kermis Party Alsof Putte Kermis kermis is net afgebroken en de fietsen van de renners staan weer op stal. Het ideale moment om er nog eens een lap op te geven. Daarom organiseert het OCMW op maandag 21 oktober Après Kermis Party

Familienamiddag met GuinelliHet OCMW en het Cultuurcentrum organiseren op woensdag 30 oktober weer een familienamiddag in dienstencentrum ’t Ertbrandje,

De strips voor volwassenen kregen in de hoofdbibliotheek aan het Dorpsplein een nieuwe

OCMW showt modeAlle dames zijn bij deze uitgenodigd om op dinsdag 29 oktober vanaf 13.30 uur in ’t Bruggeske gratis de nieuwe najaarscollectie te ontdekken. De geshowde kledij is modieus, praktisch en heel betaalbaar ook. Je kan – als je dat wil – ter plaatse aankopen doen. Ook worden op verzoek retouches uitgevoerd.

Oktober 2013 | 27

Page 28: Info Kapellen 7 - 2013

In de vorige (dikke) Info Kapellen moest je deze rubriek even missen, maar dit keer focussen we onder de noe-mer ‘levenslang en aanpasbaar wonen’ op de slaapka-mer. Op die plek brengen mensen dan ook ongeveer een derde van hun leven door.

• De slaapkamer bevindt zich best op hetzelfde niveau als de leefruimtes en de badkamer.

• Drempels maken het ook moeilijker om zich bijvoorbeeld met een rolstoel door het huis te verplaatsen. Ze verhogen ook het risico om te vallen met kans op ernstige gevolgen.

• De ramen kunnen best ook voldoende groot zijn zodat er veel licht binnenvalt.• Een bestaande woning met meerdere verdiepingen

aanpassen kan onder meer door een traplift te installeren.

• Een schakelaar aan het bed om het licht (hoofdver-lichting of krachtig bedlampje) aan te doen zodat je’s nachts veilig naar het toilet kan gaan.

• De optimale hoogte van het bed is deze waarop je gemakkelijk kan opstaan en gaan liggen. Heb je moeilijkheden om in of uit het bed te gaan, instal-leer boven het bed dan een ‘steun’: een metalen driehoek die je kan vastgrijpen.

• Een nachttafeltje of -kastje naast het bed is aange-wezen om nuttige voorwerpen dicht bij de hand te houden, zoals bedlamp, bril, geneesmiddelen, glas water, ...

• Voorkom valpartijen door het gebruik van tapijten op gladde of geboende vloeren.

Via deze tips kan je je woning al op een inventieve manier aanpassen om er langer van te genieten. Soms worden er ook premies uitgereikt door het Agentschap Wonen Vlaanderen. Soms geniet je ook fiscale voorde-len en kan je goedkoop lenen. Hierover vind je meer info

op de websites van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (www.vaph.be) en het Agentschap Wonen Vlaanderen (www.wonenvlaanderen.be). Ergowoonadvies kan ook hulp bieden en is gratis en vrijblijvend voor Kapellenaren. Hiervoor kan je bij het OCMW terecht bij ergotherapeute Leen De Clercq (03 660 68 22). Meer informatie vind je eveneens via www.wooneenlevenlang.be en www.dezilverensleutel.be.

L E V E N S L A N GW O N E N

DE SLAAPKAMER

Naast de soms veel te aanwezige stadsduif en de niet erg ge-liefde meeuw, gaai, kraai, kauw en ekster zijn er eveneens de Turkse tortel, de houtduif, de merel, de huismus, de pim-pelmees, de koolmees en zelfs de staartmees. Maar ook rood-borstje, vink, winterkoning, heggenmus, zwartkop, putter, groene specht, grote bonte specht, groenling, boomklever en boomkruiper komen in je tuin als ze hem aantrekkelijk vinden. Ook gierzwaluw, wilde eend, waterhoen, blauwe reiger en zelfs roofvogels als torenvalk en slechtvalk zakken naar onze contrei-en af.

Tuinvogels kunnen van oktober tot april onze hulp goed gebrui-ken (maar als je dat wil kan je ze gerust het hele jaar voederen). Belangrijk is dat je het voedsel aanpast aan het seizoen. Door het hele jaar te voederen blijven de vogels fitter, en maken ze meer kans om de winter te overleven en hun jongen groot te brengen. Voeder zeker ’s morgens en eventueel nog eens in de namiddag. Geef nooit meer voedsel dan de vogels in één keer kunnen opeten. Als er eten blijft liggen, geef je te veel, vermin-der dan de hoeveelheid. ’s Nachts mag er geen voedsel meer liggen, want dat lokt muizen en ratten (en allerlei ziektekie-men). Zorg – als het kan – voor meer dan één voederplaats in je tuin, bijvoorbeeld eentje op de grond, een voedertafel, een plek waar je voedelsilo’s en voedselbollen ophangt en een paar na-tuurlijke plekjes met grassen, vruchtdragende struiken, …

Hoeveel vogels en hoeveel vogelsoorten onze tuin en onze gemeente bezoeken, ligt alleen maar aan onszelf. Wij zijn immers gastheer/gastvrouw en zorgen ervoor dat ‘onze vogelgasten’ zich hier goed voelen. Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Brasschaat-Kapellen geeft ons graag een massa tips.

Via deze tips kan je je woning al op een inventieve manier aanpassen om er langer van te genieten. Soms worden er ook premies uitgereikt door het Agentschap Wonen Vlaanderen. Soms geniet je ook fiscale voorde-len en kan je goedkoop lenen. Hierover vind je meer info

28 | www.kapellen.be

Page 29: Info Kapellen 7 - 2013

Vogels voederen: waarom en vooral hoe?

Welk voedsel?Maak het voedselaanbod ook zo afwis-selend mogelijk, een gevarieerde voeding houdt vogels gezond. Geef vogels nooit melk! Brood (vooral wit) bevat dan weer weinig voedingsstoffen en slorpt veel water op. Kippenvoer trekt alleen duiven aan. Geef ook geen vlees en geen hon-den- of kattenvoer. Dat trekt vooral on-gedierte aan. Een beetje kaas kan als hij ongezouten en geraspt is.

herfstGa op verzameltocht: dennenkegels, beukennoten, eikels, graszaden, bessen, … Laat ook uitgebloeide bloemen en struiken in je tuin onaangeroerd. Voeder bessen, zaden, zwarte zonnebloempitten (wel of niet gepeld), rozenbottels, pinda-noten, vetbollen, appels, peren, druiven, sultanarozijnen, ongekookte havermout, droge ontbijtgranen. De vogels bouwen nu voldoende reserve op.

winterDit is voor de vogels het moeilijkste sei-zoen. Tijdens een koude nacht kunnen kleine vogels tot 10% van hun lichaams-gewicht verliezen. Ze hebben extra ener-gie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer het sneeuwt hoef je geen drinkwater te voorzien, de vogels pikken dan wat sneeuw en dat is voldoende. Alleen bij aanhoudende strenge vorst vormt drinken een groot probleem. Zet vooral géén grote schaal buiten, wanneer de vogels er een bad in nemen bevriest het water tussen hun pluimen. Zet een paar keer per dag een klein potje water buiten, maar doe er vooral niets bij om het ijsvrij te houden! Je kan ook wat ijs vergruizen. Maak de voederplek altijd sneeuwvrij (gebruik nooit zout in je tuin!). Voeding: zie herfst. Tip: maak een ‘kersttuin’ en deco-reer met voedselbollen, een rijgsnoer pindanoten, gevulde dennenappels.

(Wat je vogels best voedert in de lente en de zomer, lees je in een volgende Info Kapellen.)

Wil je zelf voedselbollen maken? 1/3 ongebruikt frituurvet + 2/3 zadenMaak een keuze uit: negerzaad, mil-let, zwarte zonnebloemen geplet (be-ter zwarte dan gestreepte), meelwor-men, geplette pindanoten, onge-kookte havermout, in water geweek-te rozijnen, insectenvoer, meelwor-men. Ook hier is afwisseling belang-rijk. Een alternatief is 1 deel vet + 1 deel pindaboter en daarmee vul en bestrijk je een dennenappel.

Oktober 2013 | 29

Page 30: Info Kapellen 7 - 2013

wilde kamperfoelie

BEPLANTINGSACTIE

Behaag… NatuurlijkDe actie Behaag… Natuurlijk is een samenwerking tussen Natuurpunt, de milieuraad en de gemeente. In ons versnipperde landschap vormen hagen, houtkanten en bomenrijen belangrijke groene verbindingen tussen natuur- en bosgebieden. Gemengde hagen en gevarieerde struikbeplantingen langs wegen of in privétuinen zijn van grote waarde voor planten en dieren en verhogen de landschapsbeleving voor wandelaars en

natuurliefhebbers. De behaagactie wil de aanleg en het behoud van dergelijke groene linten stimuleren. En geeft extra aandacht aan inheems en autochtoon plantmateriaal. Dergelijke bomen en struiken groeien hier veel sneller en zijn ook beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten.

Welke hagen, klimplanten en bomen kan je bestellen?A. HaagpakkettenEr worden 6 verschillende haagpaketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed is meestal 80 à 100 cm hoog. Door de massale samenaankoop liggen de prijzen van de paketten lager dan de kleinhan-delsprijs. Ervaring leert bovendien dat de kweker steeds degelijke planten levert. De planten afkomstig uit autochtoon plantsoen zijn cursief weergegeven. Pakket 1: bloesem- en bessenhaagEen pakket met bloeiende en bessendra-gende struiken. Soorten: sleedoorn, een-

stijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, sporkehout

en wilde kardinaals-muts. 24 planten: 6 soorten en 4 planten per soort, goed voor 8 meter.

Prijs: € 12.Pakket 2:

veldesdoornhaagHaagpakket van veldesdoorn.

Deze plant heeft geen stekels of door-nen, maar wel een mooie herfstkleur. Soort: veldesdoorn (Spaanse aak). 25 planten, goed voor 6,25 meter. Prijs: € 13.Pakket 3: meidoorn-haagHaagpakket van mei-doorn. Soort met vele door-nen en de witte

bloemen zijn goede nectarproducenten. Soort: eenstijlige meidoorn. 25 planten, goed voor 6,25 meter. Prijs: € 13.Pakket 4: vogel-bosjeEen mini-pakket planten voor wie er-gens een vrij hoekje heeft voor een klein bosje. Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode

kornoelje en sproke-hout. 5 planten:

5 soorten, 1 plant per soort. Prijs: € 3.Pakket 5: taxushaag

Altijd groe-ne haag, ge-

schikt voor zon-nige of beschaduw-

de plaatsen. De planten zijn 40 tot 60 cm hoog. Soorten: taxus. 10 planten, goed voor 2,5 meter. Prijs: € 16.Pakket 6: haagbeukenhaag

Groene haag van haagbeuk (Carpinus betulus), niet te verwarren met een

beukenhaag. Soort: haagbeuk. 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: € 16.

B. Bomen knotwilgEen mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilg-poot. Deze tak is afgehakt van een an-

dere knotwilg, ongeveer 2,5 meter lang, met een doorsnede van 4 tot 6 cm. Deze tak dient 60 cm diep te worden geplant en groeit uit tot een volwaardige knotwilg. Prijs: € 3.

lijsterbes Lijsterbes is een laagstammige boom of

struik en gekend voor zijn witte bloe-mentuilen en rode bessen, waar de vo-gels dol op zijn. De boom heeft een sta-momtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoog-te. De hoogte wordt ca. 4 m. De boom wordt geleverd met blote wortel en een steunpaal van 2,5 m. Prijs: € 30.winterlindeDe winterlinde of kleinbladige linde is een inheemse snelgroeiende boomsoort die tot 25 m hoog kan groeien. Deze boom heeft sterk geurende bloemen die bijen en hommels vanop grote afstand verleiden. De aangeboden bomen heb-ben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoogte. De hoogte wordt ca. 4 m. De boom wordt geleverd met blote wor-tel en een steunpaal van 2,5 m. Prijs: € 35.

lijsterbes

Gelderse roos

taxus

vogelbosje

veldesdoornrode kornoelje

30 | www.kapellen.be

Page 31: Info Kapellen 7 - 2013

Bestelformulier ‘Behaag... Natuurlijk 2013’naam ..................................................................................................... voornaam ..............................................

straat ..................................................................................................... huisnummer ..........................................

postnummer .......................................................................................... gemeente ..............................................

telefoon ................................................................................................. e-mailadres ............................................

Bestelvoorwaarden:• H et plantgoed moet binnen de grenzen van de gemeente Kapellen worden aangeplant.• D e betaling moet gebeuren bij de bestelling.• D e mogelijke uitval van het plantgoed is ten laste van de besteller.• D it aanbod mag niet voor beroepsdoeleinden worden gebruikt.• D e besteller verklaart zich akkoord met bovenstaande bestelvoorwaarden.

Datum en handtekening, .....................................................................................................................................................................................

per pakket prijs aantal totaal per stuk prijs aantal totaal

1. bloesem- en bessenhaag 12,00 7. knotwilg 3,00

2. veldesdoornhaag 13,00 8. lijsterbes 30,00

3. meidoornhaag 13,00 9. winterlinde 35,00

4. vogelbosje 3,00 10. wilde kamperfoelie 4,00

5. taxushaag 16,00 11. hop 4,00

6. haagbeukenhaag 16,00 12. bosrank 4,00

totaal :

C. KlimplantenEr worden 3 soorten klimplanten aange-boden, die geschikt zijn om te laten groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwer-ken. Klimplanten zijn ideaal om minder fraaie materialen of construc-ties te verfraaien en te vergroenen! De klim-planten wortelen niet in de muren, tenzij soms

bij oudere en ver-weerde muren of

bij afgebrokkeld pleister-werk. Er worden 3 soor-ten klimplanten aange-boden: wilde kamper-foelie (Prijs: € 4), hop (Prijs: € 4),

bosrank (Clematis vitalba) (Prijs: € 4).

PRAKTISCHHoe bestellen?Bestellen kan tot en met vrijdag 25 ok-

tober 2013 via het onderstaan-de bestelformulier. Dat formulier dien je af te ge-

ven op de milieu- en groendienst (Antwerpsesteenweg 130), samen met je betaling. Enkel betaal-

de bestellingen worden verwerkt.

Wanneer afhalen?Je kan het bestelde plantgoed afhalen op zaterdag 30 november 2013 tussen 9.30 uur en 12.00 uur vooraan het con-tainerpark (Kapelsestraat 235).

SubsidiereglementWeet ook dat je voor het aanplanten van hagen, houtkanten of bomenrijen in agrarische en groen-gebieden een subsi-die voor kleine land-schapselementen kan bekomen via de gemeente Kapellen.

InfoWil je nog meer informatie over het plantgoed en de behaagactie, neem dan een kijkje op www.kapellen.be of raad-pleeg de folder die beschikbaar is op de milieudienst. Je kan ook contact opne-men met gemeentelijk groendeskundige Sofie Vincke ([email protected] of 03 660 66 38) of met Natuurpunt Antwerpen Noord (03 541 58 25).

wilde kamperfoelie

sleedoorn

haagbeuk

veldesdoorn

Oktober 2013 | 31

Page 32: Info Kapellen 7 - 2013

GOUDEN JUBILEUM

• Romain Adriaenssens & Lydia Marnef

• Reginald Behiels & Rosette François

• Willy Buytaert & Jeanne Calluy

• Benedictus Dergent & Mathilda Dieltjens

• Felix Dielen & Maria De Ren

• Hugo Drisque & Martha Mathijssens

• Guy Fissers & Magdalena Van Weesenbeeck

• Ludovicus Janssens & Frieda Kenens

• Eduard Kerstens & Maria Van Linden

• Alfons Larosse & Cecile De Vogelaer

• Willy Van Daele & Yvonne Meys

• Franciscus van der Heyden & Elza De Meyer

• Jozef Van Dessel & Florentine Dieudonné

• Ludovicus Van Deyck & Martha Bogers

• Hugo Van Hoecke & Aline De Kesel

• Roger Van Immerseels & Delphina Meirlaen

• Jozef Verhoeven & Lydia Vekemans

• Renaat Verreyken & Maria Raus

DIAMANTEN JUBILEUM

• Franciscus Boey & Josephina Weyts

• Roger Geerts & Lisette Blockel

• Alfons Kerstens & Elisabeth Minnebach

• Josephus Renders & Paula Hermans

• Frans Van Nyen & Marietta Dockx

• Henricus Verbeeck & Juliette De Decker

Huwelijksjubilarissen

Vorm

gevi

ng:

Dru

k:

© Koen Fasseur

32 | www.kapellen.be