In Bernhoven, april 2011

40
in Patiëntenmagazine - april 2011 - 2e jaargang - nummer 1 4 Ondervoeding: een onderschat probleem 6 Vijf jaar mammacare: werken met hart en ziel 10 Dialysecentrum Bernhoven: in de zorg ga je voor een twaalf 12 Eten & drinken in Bernhoven: gastvrijheid zit in mensen Opname-informatie voor patiënten vanaf pagina 26 MEENEMEN MAG! Voeding staat centraal in dit nummer. De foto’s over eten en drinken in het ziekenhuis zijn gemaakt door Gé Smits, u vindt ze terug op de verschillende pagina’s van deze vernieuwde en extra dikke In Bernhoven.

description

‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven. In Bernhoven verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 3000 exemplaren.

Transcript of In Bernhoven, april 2011

Page 1: In Bernhoven, april 2011

inP a t i ë n t e n m a g a z i n e - a p r i l 2 0 1 1 - 2 e j a a r g a n g - n u m m e r 1

4 Ondervoeding: een onderschat probleem

6 Vijf jaar mammacare: werken met hart en ziel

10 Dialysecentrum Bernhoven: in de zorg ga je voor een twaalf

12 Eten & drinken in Bernhoven: gastvrijheid zit in mensen

Opname-informatie

voor patiënten vanaf

pagina 26

MEENEMEN MAG!

Voeding staat centraal in dit nummer. De foto’s over eten en drinken in het ziekenhuis zijn gemaakt door Gé Smits, u vindt ze terug op de verschillende pagina’s van deze vernieuwde en extra dikke In Bernhoven.

Page 2: In Bernhoven, april 2011

• persoonlijk, deskundig advies

• alle merken hoortoestellen

• uitgebreide hoortest

• gratis uitproberen

• vrij parkeren voor de deur

• alle dagen audicien aanwezig

Ik heet u van harte welkom op maandag t/m vrijdag

van 9.30 – 17.30 uur op de Botermarkt 3 te Uden

Botermarkt 3 • 5404 NV Uden • 0413-330905 • www.vanschijndelhoortechniek.nl

HOOR ADVIES OP MAAT !Loop niet langer rond met uw (h)oorproblemen:

maak vrijblijvend een afspraak bij Van Schijndel Hoortechniek.

Page 3: In Bernhoven, april 2011

Colofon‘In Bernhoven’ is een uitgave voor

patiënten en bezoekers van ziekenhuis

Bernhoven.

In Bernhoven verschijnt vier maal per

jaar in een oplage van 3500 exemplaren.

Postadres

Afdeling Communicatie

Postbus 10

5340 BE Oss

Telefoon: 0412 - 621632

E-mail: [email protected]

Website

www.bernhoven.nl

Redactie

Karel Bruinsma tenzij anders vermeld

Eindredactie

Stella van Emmerik

Karel Bruinsma

Fotografie

Gé Smits & afdeling Communicatie

Uitgeverij

Business Communications

Uitgevers B.V.

Postbus 416, 8600 AK Sneek

telefoon 0515 - 429429

E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertenties

Barbara Verschoor

Vormgeving

Hannique de Jong

Druk

Agropers, Sneek

De volgende ‘In Bernhoven’ verschijnt

zomer 2011.

Artikelnummer 631405 1

VoorwoordBeste lezer,

Welkom in Bernhoven. De voedingsdienst is onderdeel van het Facilitair Bedrijf van ziekenhuis Bernhoven. Het bieden van gastvrijheid is een belangrijke doelstelling van het Facilitair Bedrijf. Al enkele jaren verkreeg ziekenhuis Bernhoven drie sterren voor het gastvrijheidconcept. Goede voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Manager Facilitair Bedrijf Jan-Willem Nugteren en Hoofd Voeding Jan van Vugt vonden elkaar dan ookin hun streven het gastvrijheidconcept verder uit te bouwen. Samen metbeleidsmedewerker Miriam Dings maakten zij plannen voor eten en drinkenin het nieuwe ziekenhuis. Maar in Bernhoven wordt niet gewacht op deverhuizing in 2013. Nu al wordt u welkom geheten door gastvrouwen die u de weg wijzen, kan het zijn dat u met muziek ontvangen wordt of ontvangt u een kopje koffie of thee op de polikliniek. Zomaar een paar voorbeelden die inhoud geven aan één van onze kernwaarden: ‘met aandacht’. Bernhoven kentook de broodbuffetwagen die al op verschillende afdelingen is geïntroduceerd.Sinds begin dit jaar is daar de roomservice bijgekomen. In deze editie van InBernhoven gunnen we u letterlijk een kijkje in de keuken met een serie foto’svan fotograaf Gé Smits, en praten we u bij over het belang van goede voeding. Maar er gebeurt meer in Bernhoven. Inmiddels kent Bernhoven vijf jaar mammacare op hoog niveau. De mammacareverpleegkundigen vertellen ugraag over hun werk. Het Dialysecentrum van ziekenhuis Bernhoven mochtonlangs ‘mét complimenten’ het kwaliteitscertificaat HKZ in ontvangstnemen. Waarom dit belangrijk is en wij daar trots op zijn, leest u in dit blad.Ook maakt u kennis met onze reumatologen. Bernhoven werkt samen methet Jeroen Bosch Ziekenhuis om de reumatologie in onze regio uit te bouwen.Ziekenhuis Bernhoven was het eerste ziekenhuis dat in 2004 de ureum-ademtest aanbood in Oss. Sinds kort wordt deze test in het hele werkgebiedvan Bernhoven aangeboden. MDL-arts dr. De Boer vertelt over het belang vandeze test. Dit alles en nog veel meer leest u in dit eerste nummer van ons magazine in 2011. Samen eigentijds de allerbeste zorg bieden, dat is onzemissie. Zo hopen we voor u uw verblijf in het ziekenhuis zo draaglijk mogelijkte maken. Uw opmerkingen en aanbevelingen gebruiken we om onze zorgverder te verbeteren. Veel leesplezier met deze venieuwde In Bernhoven!

Met vriendelijke groeten,

Johan van der HeideVoorzitter Raad van Bestuur

Page 4: In Bernhoven, april 2011

2

Kleuranalyse 5 punten techniek Visagie Haarwerk

Onze haarwerkers hebben:

Ervaring in het aanmeten en afleveren van een haarwerk

Ervaring in het knippen en vormen van een haarwerk

Ervaring in het op maat maken en personaliseren van een haarwerk

Goede contacten met zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Wij bieden u:

Speciale ruimte waar rekening gehouden wordt met uw privacy

Uitgebreid gratis informatie gesprek

Gratis onderhoudset bij ieder afgeleverd haarwerk

Mogelijkheid tot huisbezoek

Gratis nacontrole en 1ste wassing van het haarwerk

Collectie alternatieve hoofdbedekking, zoals bijv: mutsjes en buff

De Gruijter haarmode dé specialist in haarwerken

Wanneer u op zoek bent naar een expert op het gebied van haarwerken, bent u bij de Gruijter haarmode aan het juiste adres!

Alleen op afspraak • Heilig Hartplein 12 • 5462 EA - Veghel • tel: 0413-364044 • www.degruijterhaarmode.nl

SEMH gecertificeerd

Mill-Sint Anthonis 06 - 10 466 056

Oss-Heesch 06 - 12 156 525

Wijchen 06 - 22 188 151

Page 5: In Bernhoven, april 2011

UVV Oss stopt met boekenuitleen

In dit nummerVoorwoord, colofon 1In dit nummerUVV stopt met boekenuitleenCursus Pijnmanagement Regionaal Pijncentrum 3Ondervoeding: een onderschat probleem 4Vijf jaar mammacareverpleegkundigen 6Reserveer zelf uw taxirit; Peter Bennemeer gestart als derde lid Raad van Bestuur 7‘Je voelt je weer mens’: workshop uiterlijke verzorging bij kanker 9‘In de zorg ga je voor een twaalf’, Dialysecentrum Bernhoven HKZ gekwalificeerd 10Kunst cadeau van ING 11‘Gastvrijheid zit in mensen’, voedingsconcept eten & drinken in Bernhoven 12Mijn diëtiste 13‘Je wilt wel eten, maar kunt het niet’‘Het lijkt hier wel een hotel’Roomservice als gastvrij gebaar naar bezoekers 15Maagzweerbacterie eenvoudig op te sporen 17Roparun schenkt hoofdhuidkoelersaan ziekenhuis BernhovenVrienden van Bernhoven 19Voor de kinderen 20Reumatologie: volwaardige zorg in de regio (Bernhoven en JBZ werken samen) 22Nieuwbouw Bernhoven: wat gaat het snel! 25Opname in ziekenhuis Bernhoven: patiënteninformatie 26Patiënten Service Bureau 35

Per 1 januari van dit jaar is de UVV in Oss gestopt met het uitlenen van boeken. Patiënten liggen minder lang inhet ziekenhuis en een aantal heeft gedurende de hele dagbezoek. Er was dus steeds minder behoefte aan het lenenvan boeken. De bibliotheekboeken zijn inmiddels verkochten de opbrengst heeft € 517,00 opgebracht. Dit bedrag isbestemd voor de aanschaf van couveusedekens op de kinderafdeling.

Het Regionaal Pijn Centrum geeft cursussen pijn-management. Meer informatie hierover leest u in de folder‘Cursus Pijnmanagement’. Als iemand gedurende lange tijdpijnklachten heeft, gaat deze pijn vaak een groot deel vanhet leven beheersen. Misschien herkent u dit wel. Dezechronische pijn bepaalt dan wat u wel en vooral wat u niet kunt doen. Het lijkt wel of “de pijn de baas” is. Danontstaat vaak de vraag: “Hoe raak ik de pijn kwijt?”. U gaatnaar doktoren, maar zij kunnen op een gegeven momentniets meer voor u doen om de pijn weg te nemen of te verlichten. En dan speelt de vraag: “Hoe nu verder metdeze pijn?” Dit is vaak een moeilijke fase, omdat het lijkt ofde pijn uw leven bepaalt. De kwaliteit van leven gaat steedsverder achteruit en u voelt zich hierin vaak machteloos. Het is echter mogelijk om te leren hoe u meer grip krijgt op de pijn, zodat u zelf weer de ‘baas’ wordt over wat u wel en niet doet. De cursus ‘Pijnmanagement’ is speciaalontwikkeld om te leren hoe u zelf grip kunt krijgen op uwpijnklachten.

Door middel van fysiotherapie en groepsgesprekken onderbegeleiding van een psycholoog leren de deelnemers beterom te gaan met hun klachten. In de cursus wordt een actieve houding verwacht van de deelnemers. Huisartsenen specialisten kunnen patiënten hiervoor aanmelden via het secretariaat van het Regionaal Pijn Centrum. Meer informatie kunt u vinden op www.bernhoven.nl/Pijnmanagement .

De pijn de baasCursus Pi jnmanagement Regionaal P i jncentrum

3

Page 6: In Bernhoven, april 2011

“Goed eten, want dat is gezond voor je.” Wie zal dergelijke woorden niet ooit eens gehoord hebben van bezorgde ouders als je ziek was. Maar mensen die erg ziek zijn, ontbreekt het veelal aan eetlust. In Nederland blijkt dat ongeveer 30 tot 35 procent van patiënten die worden opgenomen, ondervoedzijn. “Zij vallen onbedoeld af ”, legt diëtiste Ans Jacobs, tevens hoofd van de afdeling diëtetiek van ziekenhuis Bernhoven, uit. “Het ontbreekt aan eetlust of het is een gevolg van de ziekte zelf. Die kostveel energie maar het lichaam kan de benodigde voedingsstoffen onvoldoende opnemen.”Ondervoeding is een probleem dat het herstel van een ziekte ernstig kan belemmeren. Ziekenhuis Bernhoven besteedt daarom veel aandacht aan ondervoeding.

“Wij screenen standaard alle patiënten op ondervoedingwanneer ze in ons ziekenhuis worden opgenomen”, legtAns Jacobs uit. “Dat gebeurt op alle afdelingen, behalve deShort Stay-afdeling en de kraamafdeling. Op de kinder-afdeling screenen we met een op kinderen aangepaste methodiek. Het blijft niet bij screenen alleen. We onder-nemen natuurlijk ook actie. Want een goede voedings-toestand is in velerlei opzichten belangrijk voor de patiënt.”Screening gebeurt via de zogenoemde SNAQ lijst. Bij eenscore van twee punten op de SNAQ-lijst wordt de

voedingsassistente ingeschakeld en de patiënt twee maalper week gewogen; bij drie of meer punten komt de diëtistin actie.

“Als iemand moet worden geopereerd moet de voedings-toestand goed zijn om de operatie beter te doorstaan. Dekans op infecties en complicaties wordt namelijk minder bijeen goed doorvoede patiënt. Bovendien hoeft de zieken-huisopname dan niet onnodig lang te duren en herstelt depatiënt beter. Over het algemeen kun je zeggen dat eengoede voedingstoestand beter is voor het welbevinden vande patiënt.”

Geen trekMaar wat te doen als iemand gewoon te ziek is om te etenen echt geen trek heeft? “Het ligt eraan hoe ernstig de ondervoeding is. Is er sprake van lichte ondervoeding, danbiedt de voedingsassistente drie maal per dag energie- eneiwitrijke voeding aan naast twee maal per dag een energie-

4

Ondervoeding: een onderschat probleem‘Een goede voedingstoestand i s beter voor het a lgemeen welbev inden’

Feiten & cijfersOndervoeding bij ziekte is een groot probleem binnen deNederlandse gezondheidszorg. Uit landelijke prevalentie-cijfers blijkt dat in het ziekenhuis 25-40%, in het verpleeg-huis 20-25% en in de thuiszorg 15-25% van de patiëntenondervoed is. Inmiddels is veel bekend over de gevolgenvan ondervoeding bij risicogroepen, zoals ouderen, chronisch zieken en patiënten rond een operatie. Ziekte-gerelateerde ondervoeding leidt aantoonbaar tot langzamer herstel en complicaties bij ziekte en operaties.Gevolgen van aan ziekte gerelateerde ondervoeding zijnverlies van lichaamsgewicht en spiermassa, daling van de weerstand, verhoogde kans op complicaties, zoals infecties en decubitus en een vertraagde wondgenezing.

Afdeling Diëtetiek in Bernhoven, bovenste rij v.l.n.r: Neeltje Nabuurs,Stephanie van der Leest, Ans Jacobs en Marieke Cox; tweede rij v.l.n.r: Perone Gerritz, Angelique van Empel, Hanneke van Nistelrooij;derde rij v.l.n.r: Ingrid Roelofsen, Moniek Postma, Ellen de Gier; voorste rij: Aggie Janota, Laura van den Bogaard, Anja Vink (secretaresse). Afwezig; Nel van Mierlo.

Page 7: In Bernhoven, april 2011

en eiwitrijk tussendoortje. Bij ernstige ondervoeding wordtde diëtist ingeschakeld. Zij beoordeelt de voedingstoestanden aan de hand van haar bevindingen wordt de patiënt behandeld. Hierbij kan bijvoorbeeld tijdelijke sondevoedingnodig zijn.”Maar Ans en haar collega’s willen dergelijk ingrijpen lievervoorkomen. “Screenen moet wat mij betreft niet alleen inhet ziekenhuis gebeuren. Dat zou feitelijk al bij de huisartsplaats moeten vinden. Het belang van screening op onder-voeding kan nog beter bekend worden gemaakt. Onze afdeling diëtetiek is nu dan ook in gesprek met de huis-artsen in onze regio om voor dit thema aandacht te vragen.Ook zorginstellingen als Thuiszorg Pantein en verpleeg-huiszorg Brabantzorg spelen daarin een belangrijke rol.Want wij kunnen de patiënt wel in het ziekenhuis volgen,

maar aandacht voor goede voeding houdt niet op bij ontslag uit het ziekenhuis. Op dit moment volgen we patiënten poliklinisch, telefonisch of we zorgen voor eengoede overdracht naar thuis- of verpleeghuiszorg.”

Overgewicht en toch ondervoedWat kan de patiënt zelf doen? “In ieder geval de screenings-lijst eerlijk invullen. Wanneer het iemand aan eetlust ontbreekt, hebben we daar alle begrip voor. Niemand wordtgedwongen tegen zijn zin te eten. Maar er zijn hulp-middelen die de voedingstoestand aanmerkelijk kunnenverbeteren. Weet je trouwens dat iemand met overgewichttoch ondervoed kan zijn? Je kunt namelijk wel veel vet-weefsel hebben, maar als de spiermassa te snel afbreektdoor een onderliggende ziekte ontstaat er toch onder-voeding. Alleen het gewicht en de lengte meten is dus nietaltijd voldoende. Wij maken zeg maar een totaalplaatje van de patiënt.”

Wanneer is er sprake van ondervoeding?Hiervan is sprake wanneer het lichaam niet over voldoendeenergie, eiwitten, vitamines en mineralen kan beschikken. Voldoende voedselinname is niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als gevolg van chronische ziekte of na een groteoperatie. In de regel wordt de som gehanteerd van meer dantien procent onbedoeld gewichtsverlies in de laatste zes maanden of meer dan vijf procent in de laatste maand.

Wat is het probleem?Uit onderzoek blijkt dat te weinig betrokkenen bij deze feitenstilstaan. Het probleem van ondervoeding bij ziekte wordt onderschat door artsen, verpleegkundigen en het management,maar ook door de patiënten zelf en hun naaste familie. Erwordt slechts een klein deel van alle patiënten met onder-voeding herkend en op de goede manier behandeld. Ondankseen aangetoonde effectiviteit van vroege herkenning en behandeling van ondervoeding, is screening en behandelingvan ondervoeding nog geen gemeengoed in Nederland.

Wat is de oplossing?Screening op voedingstoestand bij opname in het ziekenhuiszorgt voor een betere herkenning van ondervoeding en een eerdere behandeling door de diëtist. In de ziekenhuissettingblijken vroege screening en behandeling van ondervoeding kosteneffectief, wanneer de kosten van de interventie wordenuitgezet tegen de opnameduurverkorting.

Vorig jaar zijn in ziekenhuis Bernhoven 611 patiënten op ondervoeding gescreend. Van hen kampten 23 mensen met matige ondervoeding en maar liefst 119 patiënten vertoonden ernstige ondervoeding. In percentages: 86 procent werd gescreend, 4 procenthad matige en 19 procent ernstige ondervoeding.

5

Deze situatie kan tot een negatieve gezondheidsspiraal leiden zoals langere opnameduur, verhoogd medicijn-gebruik, toename van de zorgcomplexiteit en afname van de kwaliteit van leven. Ook is wetenschappelijk aangetoond, dat ondervoeding een onafhankelijke risico-factor voor overlijden is.

Uit de literatuur kan worden afgeleid dat de kosten voor de gezondheidszorg in Nederland van ondervoeding minimaal 300 miljoen euro per jaar zijn. Sommige berekeningen lopen zelfs op tot ruim 1 miljard euro perjaar. Het probleem en daardoor de kosten van onder-voeding zullen de komende jaren alleen maar toenemengezien de groeiende groep ouderen en chronisch zieken.

Page 8: In Bernhoven, april 2011

Vijf jaar mammacareverpleegkundigen:werken met hart en z ie l

De mammacare (borstkankerzorg) bestaat vijf jaar in Bernhoven. Voor die tijd bestond wel al borst-kankerzorg, maar dit was anders georganiseerd. De verpleegkundige zag de patiënt pas nadat dediagnose was gesteld. De rol van de mammacareverpleegkundige is veranderd. Zij fungeert nu als professionele steun en toeverlaat voor de patiënten. Annet Delisse en Ans Wieland stonden aan de wiegvan de mammacare op de locatie Veghel, Henriëtte Peters Rit volgde hun voorbeeld op de locatie Oss,daarbij nu gesteund door collega Ingrid de Graaf.

Het kwaliteitsorgaan CBO (Centraal Begeleidings Orgaanintercollegiale toetsing) wilde de borstkankerzorg in onsland een kwaliteitsimpuls geven en dat was de start van demammacare zoals we die nu kennen. De mammacare-verpleegkundige kreeg daarin een centrale plaats. “Begeleidden wij vroeger alleen patiënten met borstkanker,inmiddels komen alle patiënten met borstproblemen bij ons”, vertellen Henriëtte en Ingrid. Toch wordt mamma-care vaak nog alleen met borstkanker geassocieerd. Dat is niet zo vreemd, want in Nederland krijgen ongeveer13.000 vrouwen per jaar borstkanker. Als er een patiënt naar het ziekenhuis komt, dan vindt eerstde intake plaats door de mammacareverpleegkundige,daarna volgen de mammografie en indien nodig volgt deechografie en eventueel een punctie. Twee dagen later komtde patiënt voor de uitslag bij de chirurg en het verdere be-handeltraject. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt en wijbouwen vrijwel direct een band op met de patiënt, dat isheel frappant”, aldus de collega’s eensgezind. “Het is vaakeen spannende situatie, mensen willen hun verhaal kwijt eneen vertrouwd gezicht is dan erg belangrijk. Daarom blijft

de patiënt gedurende het hele traject altijd bij dezelfde verpleegkundige.”

IntensiefOp de vraag of het werk niet zwaar is, zijn de reacties ookeenduidig. “Gelukkig kunnen we heel veel mensen gerust-stellen en een goed bericht geven. Daar waar de diagnoseniet gunstig is, spelen uiteraard emoties als verdriet enangst een grote rol. Dat maakt ons contact met de patiëntheel intensief, maar het geeft ook een enorme verdiepingaan ons vak.”

Meestal zijn het vrouwen die bij de mammacare-verpleegkundige komen, maar ook mannen kunnen borst-kanker krijgen. Ongeveer negentig tot honderd mannen perjaar krijgen de diagnose borstkanker. “Mannen hebben ookborstklierweefsel, alleen is het niet zo ontwikkeld als bijvrouwen. Zij maken precies hetzelfde mee. Bij mannen zienwe een wat groter schaamtegevoel. Een man met borst-kanker wordt toch nog als vreemd gezien. Voor mannen ishet dan ook moeilijker om aan te sluiten bij voorlichtings-programma’s over borstkanker, omdat dit vaak op vrouwenis gericht.”

Goed gevoelOmdat borstkanker een veel voorkomende vorm van kanker is, is de publieke belangstelling groot. Hoe beoor-deelt de patiënt of de verleende zorg goed is? “De MonitorBorstkankerzorg kan een goed hulpmiddel zijn. Wij zeggenmet de hand op ons hart dat de mammacare in Bernhovengoed is, zoals trouwens alle oncologische zorg in ons ziekenhuis. Cijfers, ach we zien ze wel, maar ze zeggen nietaltijd alles. Waar het om gaat is dat wij ons werk doen methart en ziel en dat voelt de patiënt. Wij delen hun zorgen.Juist door de goede band die we met de patiënten hebben,blijft contact nog lang bestaan ook na de behandeling. Danbellen patiënten ons op om te laten weten hoe het met zegaat. Dat geeft ons ook een goed gevoel.”6

V.l.n.r. Henriëtte Peters Rit, Ans Wieland, Ingrid de Graaf en (vooraan zittend) Annet Delisse.

Page 9: In Bernhoven, april 2011

Reserveer zelf uw taxirit bij Taxipoint

Regiotaxi Noordoost Brabant heeft een geautomatiseerdritaanmeldsysteem geïntroduceerd. Met een pasje kunt uals klant zelf een taxirit aanvragen op beide locaties van hetziekenhuis. Daartoe is in het ziekenhuis een aanmeldpuntgeplaatst: het zogenoemde Taxipoint. Met uw vervoerspaskunt u een taxirit naar huis reserveren. Daartoe haalt u depas door de paslezer en binnen maximaal dertig minutenrijdt de taxi voor. Via Taxipoint kan alleen een rit naar hetwoonadres worden gereserveerd. Het Taxipoint bevindt zich op de locatie Oss in de hal tegenover de receptie, bij de gastvrouwen. In Veghel is het Taxipoint geplaatstin de hal van de poli-ingang tegenover de aanmeldbalie. Hebt u nog geen pasje dan kunt u dit aanvragen bij de Afdeling klantenservice Regiotaxi Noordoost Brabant, bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur, telefoonnummer: 0413 - 336905/e-mail: [email protected]

Peter Bennemeer gestart alsderde lid Raad van Bestuur inziekenhuis Bernhoven

Op 24 januari is de heer Peter Bennemeer gestartin zijn nieuwe functie als derde lid Raad van Bestuur van ziekenhuis Bernhoven. De focus vanhet nieuwe lid van de Raad van Bestuur is gericht op het versterken van de marktpositie en -profilering van Bernhoven. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van eennieuwe organisatiestructuur voor ziekenhuis Bernhoven

Peter Bennemeer (1962) brengt waardevolle internationalewerkervaring mee uit het bedrijfsleven. Hij is onlangs enkele jaren werkzaam geweest als Chief Executive Officer(CEO) bij Leaf (o.a. Sportlife, Redband, Venco). Daarvóórwas hij werkzaam bij Numico en H.J. Heinz. In zijn functieals CEO bij Leaf heeft hij veel ervaring opgedaan met hetvernieuwen van de organisatiestructuur en de daarbij behorende werkprocessen. 7

Page 10: In Bernhoven, april 2011
Page 11: In Bernhoven, april 2011

9

Elf jaar geleden kreeg Hetty Piers eierstokkanker. “Een milde vorm. De eierstok werd verwijderd en datwas het dan”, zegt de nu 68 jarige Hetty. Vorig jaar kreeg ze buikklachten, ze braakte veel en hieldvocht vast. Bij onderzoek van dat vocht werden kwaadaardige cellen ontdekt en bleek de kanker zich,na elf jaar, in haar buikvlies te hebben genesteld. “Die dingen gaan dan zo”, zegt ze nuchter, “ik neemaan dat dit toen niet te voorzien was.”

Hetty Piers: ‘Je voelt je weer mens’

In september vorig jaar startte Hetty met haar eerste kuren.Die waren zo agressief dat ze daar vreselijk ziek van werd.Hetty stopte er mee. Toen ze weer was opgeknapt begoneen nieuwe serie kuren, nu minder agressief en deze slaangelukkig aan. “Na zo’n kuur ben ik wel even ziek, maar overhet algemeen gaat het goed.” Hetty praat nuchter over haarziekte. “Kijk, het is niet anders. Zielig doen heeft geen zin,dat is alleen maar verloren energie.”

ComplimentZe heeft veel plezier beleefd aan de workshop Look good,feel better die enkele malen per jaar in Bernhoven wordt

aangeboden aan patiënten met kanker. Tijdens Look good,feel better krijgen patiënten tips en adviezen over uiterlijkeverzorging tijdens de periode van ziek zijn. “Ik heb geleerdhoe ik mij kan opmaken. Haaruitval is een bekend verschijnsel bij veel chemokuren. Dat geldt niet alleen voorje hoofdhaar, ook je wimpers en wenkbrauwhaar kunnenuitvallen. Ik heb geleerd hoe ik dat kan maskeren. Ja ik benbest ijdel”, zegt Hetty, “ik ga nooit zonder make-up de deuruit.” Het is Hetty niet aan te zien dat haar wenkbrauwenhaarloos zijn. “Dat is een mooi compliment”, lacht ze,“dan heb ik dat dus goed opgepikt in die workshop.”

Ze draagt eveneens een pruik en ook dat valt niet op. “Ik heb dan ook lang naar een goede haarwerker gezocht,én gevonden. Want je bent wel ziek, maar dat wil niet zeggen dat je er dan ook ziek uit moet zien. Tot mijn verbazing verwijderden de meeste dames tijdens de workshop hun pruik. Dat was echt een verademing. Dankzij die workshop voel ik me sterker. Je krijgt meer zelfvertrouwen en energie, je voelt je weer méns”, zegtHetty nadrukkelijk.

Koffie“Voor een vrouw is het uiterlijk toch wel belangrijk. Ik kaniedereen die in hetzelfde schuitje zit deze workshop aanraden. Het vergroot je zelfvertrouwen en als je lekkerderin je vel zit, is dat volgens mij voor je hele welbevinden een positieve impuls.” Hetty heeft nog wel een tip voor de instructrices. “Je krijgt tijdens de workshop tips over bepaalde producten. Het zou goed zijn als die producten al tijdens de workshop te koop zijn. Want je hebt niet altijdvoldoende energie om na de workshop ook nog naar dewinkel te gaan om te shoppen.”Als vrijwilliger verzorgt Hetty koffie voor de gasten van deVeghelse locatie van ziekenhuis Bernhoven. Ze vindt datleuk en dankbaar werk. “Ik kom zeker terug en dan drinkenwe samen een bakkie koffie!” Meer informatie over Look good, feel better op www.bernhoven.nl en www.lookgoodfeelbetter.nl

Workshop uiterlijke verzorging bij kanker:Look good, fee l better

‘Zielig doen is verloren energie’

Page 12: In Bernhoven, april 2011

Het Dialysecentrum van ziekenhuis Bernhoven heeft onlangs de HKZ-certificering behaald. HKZ staatvoor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Gezondheidszorg. Om in aanmerking te komen voor deHKZ certificering moet het Dialysecentrum aan zeer strenge kwaliteitseisen voldoen. AfdelingshoofdGerrie van Kuijk is apetrots. “Het hele team heeft hard gewerkt om dit resultaat te behalen. Daar benik ze dankbaar voor.”

Het Dialysecentrum is in de breedste zin van het woorddoor de visitatiecommissie onderzocht. Dat betekent datniet alleen het Dialysecentrum zelf is beoordeeld, maareveneens zijn alle disciplines die in het kader van de dialysezorg met het Dialysecentrum samenwerken onderde loupe genomen. Er is niet alleen met de nefrologen enverpleegkundigen gesproken, ook de patiënten mochtenhun mening geven.

De nefrologen Joy Lips, Michiel Bleeker en Jos van de Kerkhof zijn eveneens trots op dit resultaat. “Het is een

bewijs van kwaliteit. Extern, dus onafhankelijk wordt gekeken of je aan de normen voldoet. Dat betekent volledige openheid van zaken geven en verantwoording afleggen over je handelen.” Het certificeringproces duurdein totaal drie jaar. “Natuurlijk werd dit proces in aanvangwel als een last ervaren”, beamen de nefrologen. “Hetbrengt immers veel werk met zich mee. Niet alleen administratief maar ook in de praktische gang van het dagelijkse werk. Om bijvoorbeeld de veiligheid nog beterte waarborgen is er een dubbelcheck ingevoerd als er medicijnen worden voorgeschreven. Begin je daarmee danwordt dat als extra werk voor de verpleegkundige gezien,inmiddels is het onderdeel van ons dagelijks handelen geworden.”

Met complimentenTrots zijn alle betrokkenen van het Dialysecentrum ook op de kwalificering ‘met complimenten’ die aan het eindrapport is toegevoegd. “Dat is het maximale wat jekunt halen. Dat is absoluut een hele prestatie.” Om dit certificaat te behouden vindt jaarlijks een controle plaats enmoet iedere drie jaar de certificering opnieuw worden aangevraagd. Kun je nog wel verbeteren als je het al zogoed doet? “Iedereen die in ‘de zorg’ werkt gaat voor een12 en niet voor een 10”, zegt Gerrie stellig, “je wilt altijdbeter voor de patiënt.” “Het houdt nooit op”, beamen denefrologen, “want dan zak je in en dat willen we absoluutniet!”Het rapport meldt onder meer de prettige sfeer op de relatief jonge afdeling, de betrokkenheid van de nefrologenen de intensieve samenwerking. “Want we doen het niet alleen. Zo is bijvoorbeeld de samenwerking met de vaatchirurgen en de interventieradiologen, uitstekend. Zij zijn, op welk tijdstip dan ook, altijd bereid ons te ondersteunen.” De vaatchirurgen en interventieradiologenondersteunen onder andere bij het plaatsen van de zogenoemde shunt (de kunstmatige verbinding tussenader en slagader, nodig bij hemodialyse).

Dialysecentrum Bernhoven HKZ gekwalificeerd‘ In de zorg ga je voor een twaal f ’

10

Page 13: In Bernhoven, april 2011

Het certificaat is de kroon op ons werk en op de inzet vaniedereen die bij de dialysezorg is betrokken. Het betekentdat de dialysezorg in Bernhoven betrouwbaar is en vanhoge kwaliteit. Dat geldt voor alle activiteiten betreffendebehandelingen van hemodialyse, peritoneale dialyse, acutedialyse en de predialyse, maar ook op de voorbereiding vanniertransplantatie. In het nieuwe ziekenhuis in Uden groeithet Dialysecentrum van 12 naar 22 bedden en dat betekentbijna een verdubbeling van 48 patiënten nu, naar ruimtachtig patiënten die in Bernhoven terecht kunnen voor decomplexe zorg rond de dialyse.

11

Peritoneaal dialyse: Bij peritoneaal dialyse wordt het lichaam gezuiverd van een teveel aan vocht, zouten en afvalstoffen via het buikvlies. Een katheter die in de buikholte loopt voert de vloeistof af waarbij het buik-vlies als filter fungeert. Peritoneaal dialyse wordt ook wel buikvliesspoeling genoemd.

Hemodialyse: bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd door de kunstnier.

Predialyse is de voorbereidende fase op de naderendedialyse. In deze fase werken de nieren nog wel, maar de zuiverende functie van de nieren gaat geleidelijk achteruit.

ING schenkt een klein deel van haar kunst-collectie aan Nederlandse zorginstellingen. “Doorde nieuwe inrichting van onze kantoren hebbenwe minder ruimte om kunstwerken ten toon testellen. We vinden het belangrijk dat de publiekefunctie van de kunst behouden blijft. Zorg-instellingen bieden een perfect podium voorkunst, voor zowel patiënten als medewerkers. Bovendien wijst onderzoek uit dat kunst bevorderend kan werken op het genezingsproces”,aldus Annabelle Birnie, directeur van ING ArtManagement.

De kunstcommissie van Bernhoven heeft 20 verschillendegrafische kunstwerken ontvangen: etsen, houtsneden en litho’s in een gelimiteerde oplage. De ING heeft met20.500 werken de grootste bedrijfskunstcollectie van Nederland. Met deze kunstcollectie wil de ING kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Uitgangspuntis dat kunst kan bijdragen aan een stimulerende (werk)omgeving en het creatieve denken van mensen kan bevorderen. Die visie sluit aan op de gedachte van dekunstcommissie van Bernhoven dat kunst een helende werking moet hebben en kan bijdragen aan het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Kunst cadeauvan ING

Page 14: In Bernhoven, april 2011

Begin 2013 betrekt ziekenhuis Bernhoven het nieuwe ziekenhuis in Uden waarvan de eerste contourenduidelijk zichtbaar zijn. De nieuwbouw gaf de voedingsdienst een goede aanleiding om het voedings-concept ‘eten & drinken’ te ontwikkelen. Een nieuw concept dat past in de visie van gastvrijheids-beleving binnen Bernhoven en een ‘healing environment’ ofwel een helende omgeving.

Vooruitlopend op de nieuwbouw presenteerde het FacilitairBedrijf (FB) al in 2007 dit nieuwe concept. De voedings-dienst is onderdeel van het FB. Kernwoorden toen, nu en inde toekomst zijn: dienstverlening, het creëren van de juistesfeer, het bieden van service waarbij verwachtingen van patiënten, bezoekers én medewerkers centraal staan.

Het was Jan van Vugt, hoofd Voedingsdienst en Jan-WillemNugteren, manager FB al snel duidelijk dat ze niet wildenwachten met het uitrollen van dit nieuwe voedingsconcept tot de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis. Gast-vrijheid is feitelijk niet afhankelijk van de omgeving. “Gastvrijheid zit in mensen.” Wat dat betreft zit Bernhovenop de goede weg. Daarvan getuigen de gastvrijheidssterrenwaarmee Bernhoven al enkele jaren is onderscheiden.

BroodbuffetwagenVooruitlopend op de nieuwe situatie en uitgaande van groeivan het gastvrijheidconcept is in Bernhoven al een start gemaakt met het concept. “De broodbuffetwagens zijn eensucces”, aldus Jan. “Het idee van de broodbuffetwagen isdat de patiënt zelf op diens kamer een ontbijtje kan samenstellen. Dus geen lijst meer die vooraf moet wordeningevuld. Voordeel is dat de patiënt op het moment zelfkan bepalen, waar hij of zij trek in heeft.”

RoomserviceDit jaar startte Bernhoven met roomservice. “Het ideeachter onze roomservice is dat het bezoek van de patiënttegen betaling gebruik kan maken van koffie, thee of eenkleine versnapering als medewerkers van het restaurant

12

Voedingsconcept eten & drinken in ziekenhuis Berhoven

‘Gastvr i jhe id z i t in mensen’

Healing environment: een omgeving waarin mensen zich prettig voelen. Deze omgeving komt het herstel en welbevinden van mensen ten goede en vermindertstress. Kenmerkend voor een healing environment ishet gebruik van veel (dag)licht, kleur en natuurlijke elementen. Dit geeft het nieuwe ziekenhuis een warme,menselijke uitstraling.

Page 15: In Bernhoven, april 2011

13

Mijn diëtisteMijn diëtisteals ze eens wistwat ik soms uitvreet allemaalwas ik al veeleerder op dieet

kundig legde ze uitde hoe’s en waarom’s ze noemde vreselijkheerlijke dingenwaarvan ik alvermoedde dit brengtveel gewichtin de schaal

eet je dat wel eensvroeg ze metaangedikte strengheiddie ik in haar ogen las

aarzelend en verlegenantwoordde ik ‘soms’ze mompelde alsof ik het niet wist

haar advieswas blijf welgewoon wat etenik wil je niet afvallenzei ze lief en gerustmaar blijf aan jegezondheid hechten

ze gaf me een lijstjemet enge gerechtenof ik dat wel lustwierp ik tegenmaar over smaakwilde ze niet twistenmijn diëtiste

Cor van Vliet

De auteur is theoloog en

werkt als geestelijk verzorger

in een verpleeghuis in Katwijk.

In zijn vrije tijd schrijft hij

graag gedichten over diverse

onderwerpen.

een ronde over de verpleegafdeling maken. Bovendien kan de gast een maaltijdbon kopen bij de receptie en dus in het ziekenhuis een lekkere en betaalbare maaltijd gebruiken. Want roomservice betekent ook dat de patiëntgedurende de hele dag één naaste op bezoek mag hebbenbuiten de gewone bezoektijden. Ook dit initiatief wordtzeer gewaardeerd.”

ToekomstHet nieuwe ziekenhuis beschikt merendeels over één- endriepersoonspatiëntenkamers. “Iedere verpleegafdelingkrijgt een huiskamer. In Uden worden ontbijt, lunch, dineren eventuele tussendoortjes op de afdeling verzorgd. Degrote ziekenhuiskeuken die we nu nog kennen bestaat danniet meer”, legt Jan uit. “Deze afdelingsgerichte werkwijzeis het hart van het nieuwe voedingsconcept voor de nieuwbouw. De service wordt verzorgd door gastvrouwen/heren. Voor onze medewerkers betekent dit ook een verandering. Zij gaan langzaamaan van de backoffice –de onzichtbare keuken– naar de frontoffice en komenrechtstreeks in contact met onze gasten. Dat gebeurt nual met de roomservice.”

Ook aan de bezoekers van de polikliniek is gedacht. “Koffie-corners heten onze gasten welkom. De service is erop gericht dat de bezoeker even snel een kopje koffie of theekan nuttigen. Hebben we nu nog een apart personeels-restaurant, in Uden is dat verleden tijd. Dan is er een brasserie en restaurant waar gasten en medewerkers zevendagen per week welkom zijn.”

HotelTwee maal per jaar houdt de voedingsdienst een enquêteonder de patiënten om zo de service en dienstverleningnóg beter af te stemmen op de wensen en ideeën van degast. “Het mooiste compliment is dat patiënten zeggen:het lijkt hier wel een hotel. We zien onze patiënten dan ookniet als ziek, maar als gasten. We willen het hen en hun bezoekers zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dat zou ikzelf ook willen als ik in het ziekenhuis lig.”

Page 16: In Bernhoven, april 2011

14

Page 17: In Bernhoven, april 2011

“Het lijkt hier wel een hotel!”Yvonne van Linden, keukenmedewerkster

“De voedingsassistente geeftdigitaal door aan de keuken waar behoefte aan is. Ik ga naar de afdeling en vul daar de buffetwagen aan met brood, beleg,jus d’orange etc. Als deze goed gevuld is, ga ik samen met de voedingsassistente de afdeling op. De voedings-assistente vraagt wat de patiënt wil eten en ik maak hetklaar. Een groot verschil met voorheen is dus dat de patiëntter plekke kan opgeven waar hij trek in heeft. Vroegermoest je dat twee dagen van te voren doorgeven, maar nukies je op het moment zelf. Is iemand net geopereerd en ishij misselijk, dan kiest hij voor iets kleins. Maar iemandmet een gebroken been kan best grote trek hebben. Diekiest dan voor een zwaarder ontbijt. Patiënten zijn meestalerg tevreden over het eten van de buffetkar. Ze staan versteld van de diversiteit in keuze en vaak hoor ik: “Hetlijkt hier wel een hotel!”. En daar geniet ik dan weer van, als de patiënten tevreden zijn….”

“We werken nu ongeveer vijf maanden met de roomservice.Wij zijn er voor de bezoekers van de patiënten, niet voor depatiënten zelf. Dat is soms wel verwarrend, maar voor depatiënten wordt gezorgd door de voedingsassistentes. We maken twee maal per dag een ronde over de afdelingen;’s ochtends rond half elf en ’s middags tussen twee en drieuur. Daar bieden we het bezoek tegen betaling koffie, thee,frisdrank en een kleine versnapering aan. Het was voor onswel even wennen want voorheen kwamen we nooit bij depatiënten. Nu zijn we soms in onverwachte situaties aanwezig. Een patiënt kan bijvoorbeeld te ziek zijn. Wechecken dan vooraf bij de verpleging of er kamers zijn diewe beter kunnen overslaan. De meeste bezoekers stellendie nieuwe service van Bernhoven erg op prijs. Vooral als ze van ver komen of al lange tijd op bezoek zijn, zijn demensen blij dat ze een tussendoortje kunnen verkrijgen. De meeste mensen zijn dan ook aangenaam verrast doordeze nieuwe service.” 15

Albert Kuijpers: je wilt wel eten,maar kunt het nietAlbert Kuijpers (1936) uit Dinther ligt al een week in het ziekenhuis. Toen hij op afdeling A1 in Veghel werd opgenomen was hij negen kilo afgevallen. “Ik wilde weleten, maar ik voelde me gewoon te beroerd.” Albert hadforse buikpijn, hoge koorts en verzwakte zienderogen. Bijzijn opname kreeg hij antibiotica, een infuus en energie-rijke drankjes. “Ik voel me nu wel wat beter en zou het liefstnaar huis willen, maar er is nog geen oorzaak voor mijnklachten gevonden.”

Albert voelt zich beter omdat zijn voedingstoestand is verbeterd. “De diëtist schreef energierijke drankjes voor. Je kunt kiezen uit een paar smaakjes maar echt lekker zijnze niet.” En dat terwijl Albert eigenlijk erg geniet van lekkereten. “Ik kook graag, vooral exotisch zoals Mexicaans en Japans. Maar mijn gevoel voor smaak verdween. Zelf hebik het idee dat ik meer door de pijn en de koorts ben afgevallen dan door gebrek aan eetlust.” Gelukkig zijn erweer een paar kilootjes aangekomen.

Dat er zoveel aandacht voor voeding is, vindt Albert eengoede zaak. “Je wordt goed in de gaten gehouden. En heteten in Bernhoven is prima. Mijn eetlust is ook wel toegenomen. Het is niet dat je niet wilt eten, maar je moethet ook kunnen. Natuurlijk weet je wel dat goed eten belangrijk is, maar als je echt ziek bent, verdwijnt je eetlustsnel. Dan is het goed als er ondersteuning is van mensendie er verstand van hebben.”

KokenNu hij zich wat beter voelt, wil Albert het liefst zo snel mogelijk naar huis. “Alle lof voor de mensen op de afdeling.Daar ben ik echt heel tevreden over, schrijf dat maar op”,zegt hij nadrukkelijk, “maar je ligt hier natuurlijk niet voorde lol. Ik hoop dat de oorzaak snel gevonden wordt, zodatik thuis weer zelf in de keuken kan gaan staan.” Want alsAlbert niet ziek is, kookt hij weer graag zijn eigen potje:Mexicaans of Japans.

Roomservice alsgastvrij gebaarnaar bezoekersJeanne van Oorschot, medewerker restaurant

Page 18: In Bernhoven, april 2011

16

Page 19: In Bernhoven, april 2011

17

Sinds 2004 wordt op locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven de ureumademtest aangeboden. Vanaf 1 maart 2011 gebeurt dit ook in Veghel en Uden. Door aanmelding via een centraal telefoonnummer bijhet Diagnostisch Centrum Bernhoven kunnen patiënten nu zelf kiezen of ze de ureumademtest willenlaten plaats vinden in Uden, Veghel of Oss. De ademtest toont een eventuele besmetting met de Helio-bacter pylori aan. Een bacterie die chronische maagwandontsteking en maagzweren kan veroorzaken.Wat doet die test en waarom is die test zo belangrijk? MDL-arts Wink de Boer geeft tekst en uitleg.

“Met de ureaumademtest kunnen we een infectie met debacterie Heliobacter pylori opsporen. Deze bacterie is ookwel bekend als de ‘maagzweerbacterie’. Veel patiënten metmaagklachten zijn met deze bacterie besmet. De bacterieveroorzaakt chronische ontsteking van de maagwand. In veel gevallen worden mensen in hun kinderjaren metdeze bacterie besmet. Vervolgens hebben ze daar tien-tallen jaren geen last van, maar dan gaat het mis. De ontstekingen kunnen leiden tot een maagzweer. Bovendienhebben mensen met de Heliobacter pylori vijf tot tien keer meer kans op maagkanker. Dit risico daalt weer na behandeling.”

In 2004 was ziekenhuis Bernhoven het eerste ziekenhuis in Europa dat met een volstrekt nieuw en geavanceerd apparaat de ureumademtest aanbood. Het is een simpele test waarbij de patiënt een kleine hoeveelheidvloeistof (ureum) drinkt. De samenstelling van deze vloeistof zorgt ervoor dat de eventueel aanwezige bacteriein de uitademingslucht kan worden aangetoond.

De uitademingslucht van de patiënt wordt in buisjes opgevangen voor analyse. Het onderzoek is niet belastendvoor de patiënt.

Eenvoudig te bestrijden“Deze test vervangt vervelende onderzoeken als bijvoorbeeld een gastroscopie”, legt Wink de Boer uit. “Bijeen gastroscopie moet de patiënt een slang inslikken dievia de slokdarm in de maag wordt gebracht. Dit is een vervelend en belastend onderzoek. In veel gevallen kanzo’n onderzoek door de ureumademtest worden vervangen. Bovendien kan de Heliobacter pylori bacterieeenvoudig worden bestreden. Dan krijgt de patiënt antibiotica waarna na verloop van tijd ter controle nog eenkeer een nieuwe test wordt uitgevoerd om te kijken of debacterie echt weg is.”

De Boer kent het verhaal dat stress kan leiden tot eenmaagzweer. “Dat is niet zo. Je kunt alleen een maagzweerkrijgen als je daadwerkelijk met de Heliobacter pylori bentbesmet. Wél is het zo dat de maagzuurproductie in tijdenvan stress toeneemt waardoor mensen met de bacteriejuist op dat moment klachten ontwikkelen.”

‘Maagzweerbacterie’ eenvoudig op te sporen Pat iëntvr iendel i jke ureumademtest nu in he le reg io beschikbaar

MDL-arts W. de Boer

Page 20: In Bernhoven, april 2011

18

Page 21: In Bernhoven, april 2011

De Stichting Roparun heeft aan ziekenhuis Bernhoven twee Paxman hoofdhuidkoelers terwaarde van 30.000 euro geschonken. De hoofd-huidkoeler wordt gebruikt voor, tijdens en na detoediening van cytostatica (kankerbestrijdendemiddelen) met als doel haaruitval tijdens een chemokuur te verminderen en soms zelfs helemaal te voorkomen. Op 1 maart is op de Veghelse locatie de eerste hoofdhuidkoeler in gebruik genomen. Drie maanden later volgt ookde locatie Oss.

Om de verpleegkundigen de tijd te geven zich te bekwamenin het werken met de hoofdhuidkoeler wordt eerst in Vegheldrie maanden met het nieuwe apparaat gewerkt. In dezeperiode wordt de behandeling met de hoofdhuidkoeler alsoptie aangeboden aan patiënten met borstkanker die eenspecifieke chemokuur volgen. Na die periode wordt het apparaat ook op de Osse locatie in gebruik genomen.De hoofdhuidkoeler heeft niet bij alle chemotherapie effect,dat is afhankelijk van de gebruikte soort cytostatica. De patiënt die gebruik wil maken van de hoofdhuidkoeler moetwel gemotiveerd zijn. De koeler wordt voor, tijdens en nahet toedienen van cytostatica gebruikt. De patiënt moet gemiddeld drie uur een kap op het hoofd dragen die totmin vijf à zes graden wordt gekoeld.Door de temperatuurverlaging vermindert de bloedtoevoernaar de haarwortels waardoor het medicijn in de chemokuur veel minder wordt opgenomen in de haar-wortels.

Roparun schenkt hoofdhuidkoelers aan ziekenhuis Bernhoven

Vrienden van Bernhoven

Ziekenhuis Bernhoven bouwt aan de toekomstsamen met de club Vrienden van Bernhoven. Een brede kring van Vrienden uit het bedrijfslevenin de regio Oss-Uden-Veghel ondersteunt het ziekenhuis bij het realiseren van projecten die niet uit reguliere inkomsten gefinancierd kunnenworden.

Momenteel bestaat de club Vrienden van Bernhoven uit devolgende organisaties:Bek Boeken, Rabobank Uden-Veghel, Sligro, MedicaEurope, Medifit, QRS Healthcare, Claassen uitvaart-verzorging, Mimkels BV, Hurks van der Linden, Sermos,Anny Medisch speciaalzaak, Arto Kima architectonisch,vormgevers, Bouwbedrijf Berghege, Ossatec Benelux enstichting Villa d’Arto. Samen leveren zij een bijdrage die extra mogelijkhedenbiedt om het welzijn van de patiënt te verbeteren. Zo wordtin de maand april het eerste project gerealiseerd, de kind-vriendelijke website. In de toekomst staan nog vele projecten te wachten die het verblijf van de patiënt veraangenamen.

Weet u ook nog ondernemingen die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en innovatief en klant-gericht willen samenwerken met ziekenhuis Bernhoven?Laat het dan weten aan Stella van Emmerik, hoofd Communicatie, [email protected] of kijk opwww.bernhoven.nl/vrienden.

19Mijnheer Aarts uit Oss heeft trek in zijn diner

Page 22: In Bernhoven, april 2011

Rondleiding door ziekenhuis BernhovenVeel scholen in de regio van het ziekenhuis willen graag een kijkje komen nemen in Bernhoven. Dat kan ook. Onze dokters, verpleegkundigen en alle andere mensen die in Bernhoven werken, laten jullie graag zien waarom het fijn werken is in het ziekenhuis. Maar er gelden wel een paar spelregels. Als jullie met de klas een kijkje willen komen nemen, moet je dat ruim van tevoren (liefst twee maanden vooraf) al aanvragen. Dat kan door een mailtje te sturen naar [email protected] Rondleidingen vinden plaats op donderdag-ochtend van 9.15 - 11.00 uur. Je moet minstens in groep 3 van de basisschool zitten en de groepmag niet groter zijn dan vijftien kinderen. Houd er wel rekening mee dat je niet op de verpleegafdelingen mag komen want daar liggen zieke mensen. Maar er blijft genoeg interessants over om leerlingen een kijkje in dekeuken van het ziekenhuis te geven. Een rond-leiding is gratis. Maar we vinden het wel fijn als je met de klas wat wilt geven voor de stichting Ziekenhuis Helpt. Met die stichting helpt het ziekenhuis medische projecten in verschillendelanden in vooral Afrika en Azië.

Zus zwemt voor zieke broeren andere zieke kinderen

De tienjarige Roan van Bergen komt éénmaal per week naar de chemokamer in Veghel. Roan heeft leukemie. Zijn zusjeBente (15) wilde iets voor haar broer doen.Bente behoort in haar leeftijdscategorie totde topzwemmers en dus besloot ze om geldbij elkaar te zwemmen voor de stichting‘Doe een wens’. Dat gebeurde op 7, 8, 9 en10 februari in het zwembad van Schijndelwaar de familie van Bergen woont.

Terwijl Roan aan een infuus ligt voor zijn wekelijkse chemokuur, krijgt hij bezoek van eenverslaggever van het SBS 6 programma Hart van Nederland. De redactie vond Bentes actie zosympathiek dat ze daarvoor naar het Veghelse

20

Voor de kinderen!Voor de kinderen!

Wist je dat:In ziekenhuis Bernhoven per jaar 140.000 warme maaltijden worden verzorgd?

Er per jaar in het ziekenhuis 96.000 brood-maaltijden worden verstrekt?

Jaarlijks circa 15.000 kilo groente wordt verwerkt?

Dat ziekenhuis Bernhoven ook de maaltijden voor de buren bij de GGZ verzorgt?

Basisschool De Wissel uit Erp brengt regelmatig een bezoekje

aan ziekenhuis Bernhoven.

Page 23: In Bernhoven, april 2011

ziekenhuis kwamen om eraandacht aan te besteden inhun programma. Roan vindt het allemaal besten speelt onverstoorbaar verder met grote broer Basdie op bezoek is. Totdat hijde microfoon met het logo van SBS 6 ziet. Nouwordt het wel echt. Het beantwoorden van de vragendie de verslaggever hemstelt, doet Roan een beetjeverlegen maar hij brengt heter prima van af.

Hij vindt het knap wat zijn zus allemaal doet. “Maar zelf voetbal ik liever,” zegt hij. Over een wens moet hij nog nadenken, maar één grote wens is al in vervulling gegaan. “Dat was een verrassing van mama. Die heeft ervoor gezorgd dat ik Ola Toivonen vanPSV heb ontmoet. Gaaf hoor, en ik heb ook een voetbalshirt gekregen.” Inmiddels is Roan al op televisiegeweest en zijn zus heeft in vier dagen tijd maar liefst 60 kilometer gezwommen. Daarmee heeft ze € 31.253,75 bij elkaar gezwommen voor de Stichting Doe een wens. Op www.doeeenwens.nl kun je meer lezen over de Stichting.

Kleur het interieur!Hoe komt ziekenhuis Bernhoven er straks uit te zien? Dat mag jij nu helemaal zelf verzinnen. Hieronder zie je een balie. Dat is de plek waar patiënten ontvangen worden. Wat voor kleuren vind jijdaar mooi bij? Pak je kleurtjes en je stiften en geef het ziekenhuis je eigen kleur.

Op deze foto zie je Roan en zijn broer terwijl SBS 6 aan het filmen is.

Page 24: In Bernhoven, april 2011

Reumatoloog Piet van Oijen begon in 2003 twee dagen per week met een polikliniek reumatologie in de huisartsenpost in Oss. Tegenwoordig is de afdeling reumatologie van Bernhoven flink uit de kluitengewassen en bevindt zich nu op poli 3 in het ziekenhuis in Oss. Van Oijen kreeg bijstand van collega’sHaverman, De Smit en Zadelhoff. De enige reden dat de groei stagneert is ruimtegebrek.

De vakgroep telt zeven reumatologen waarvan vier collega’sieder twee dagen per week in Bernhoven werken. Zij zijn indienst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en van daaruit gedetacheerd naar Bernhoven. Piet van Oijen istrots op zijn vak en de ontwikkeling die de reumatologie inrelatief korte tijd heeft doorgemaakt. “Samen met het JBZwil Bernhoven de reumazorg in deze regio ontwikkelen.Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Gingen de patiënten vroeger naar collega-ziekenhuizen in Nijmegen ofEindhoven, nu is dat niet meer nodig.”

“We willen ook graag in Veghel polikliniek draaien, maar helaas is er ruimtegebrek. We werken echter ook voor depatiënten uit de regio Veghel. Als collega-specialisten inVeghel ons nodig hebben gaan we voor consult naar Veghel.”

Internist van het bewegingsapparaatPiet van Oijen noemt de reumatoloog de internist van hetbewegingsapparaat. De reumatoloog houdt zich vooralbezig met ontstekingsgerichte aandoeningen en auto-immuunziekten (veroorzaakt door stoornissen in het afweersysteem). “De toekomstverwachtingen voor mensen-met reuma zijn veel beter geworden. Dat komt vooral door

22

Jeroen Bosch Ziekenhuis en Bernhoven werken samen

Reumatologie : vo lwaardige zorg in de reg io

Reuma• Reuma omvat meer dan 130 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten.• Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben reuma.• Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.• Reuma is in drie categorieën te verdelen:

- ontstekingsreuma waarbij de gewrichten door ontstekingen worden beschadigd, bijna 800.000 mensen hebben deze vorm van reuma;

- Artrose: hierbij verdwijnt langzaam het kraakbeen in de gewrichten, ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben last vandeze aandoening;

- Wekedelenreuma: veroorzaakt pijn aan spieren, banden, pezen en kapsel rond de gewrichten, ongeveer 460.000 mensen lijden aan deze vorm van reuma.

• De oorzaak van reuma is onbekend. Reuma is een chronische aandoening die niet te genezen is maar waarvan de klachten met een goede behandeling wel kunnen worden verminderd.

V.l.n.r. met de klok mee: P. van Oijen; J. Haverman; J. Zadelhof;

O. de Smit.

Page 25: In Bernhoven, april 2011

23

de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, zegt Van Oijen.“De medicijnen zijn kostbaar, maar het effect is groot, er isbijvoorbeeld veel minder invaliditeit. Toen ik dertig jaar geleden met mijn werk startte, zag je nog veel patiënten inde rolstoel.”

Doordat reuma vrijwel altijd een chronische aandoening is,heeft de reumatoloog langdurig contact met zijn patiënten.“Dat maakt het vak ook mooi omdat die sociale componenteen belangrijke rol speelt.” Daarnaast werkt de reumatoloog veel samen met andere disciplines. Naast de orthopedisch chirurg zijn dat onder meer fysio- en ergo-therapeuten, de plastisch chirurgen en de revalidatieartsen.

FYRANETHet Fysiotherapie Reumatoïde Artritis Netwerk of FYRANET is een nieuw initiatief van de fysiotherapeuten,de verpleegkundig specialist reumatologie en de reumatologen van ziekenhuis Bernhoven en het JBZ. In FYRANET zijn 33 fysiotherapeuten verenigd die zich hebbengespecialiseerd in fysiotherapeutische zorg voor mensenmet reuma. Deze vorm van fysiotherapie vraagt namelijkbijzondere kennis en vaardigheden. De reumatologen van

beide ziekenhuizen kunnen dankzij dit netwerk gericht door verwijzen naar fysiotherapeuten met vakkennis rondreuma.

Page 26: In Bernhoven, april 2011

[email protected]

Tel. 0412 651428Interzorg Thuiszorg is ISO/HKZ gecertificeerd.

Thuiszorg op maat, in vertrouwde handen!

Opaalweg 1685345 SC OssTel.: 0412-636234/652901E-mail: [email protected]

Wij zijn het adres voor:

• (Sport) Revalidatie

• Fysiotherapie Manuele therapie Acupunctuur

• Groepstrainingen:COPDDiabetesObesitasReumaLage rugOntspanningHartfalenRigom 55+ Kidsgym aktiefNiet aangeboren hersenletsel

Medifit werkt met een enthousiast en vakbekwaamTeam van fysiotherapeuten en trainers aan uw gezondheid.

Veelal is vergoeding door de zorgverzekering mogelijk!U kunt over het algemeen direct starten binnen de diverse groepen.

24

Page 27: In Bernhoven, april 2011

25

Met adembenemende snelheid rijst het nieuwe ziekenhuis uit de grond. Verdiepingen lijken moeiteloosop elkaar gestapeld te worden. Ondertussen zijn de medewerkers van het projectbureau Nieuwbouw énde betrokken partijen op de bouw ook al druk bezig met alles wat met de medisch-technische inrichtingen het interieur van het ziekenhuis te maken heeft.

Derde en vierde etages heeft het ziekenhuis al. Er is eenheus trappenhuis. En de ronding bij de ingang van hetziekenhuis is al heel goed zichtbaar. Wie even niet geweestis heeft het idee op een heel andere bouwplaats te zijn, zo

snel gaat het. “Straks zullen de veranderingen aan de buitenkant niet meer zo groot zijn”, zegt bouwplaats-manager Toon Coenen, “dan wordt er veel aan de binnen-kant gedaan.” Maar voor nu is het iedere keer weer een verrassing om te zien hoe het opschiet. Zeker als er eenstralend zonnetje boven staat.

Sfeer en uitstralingTijdens de Open Dag van de Zorg op de locatie Veghel waseen deel van de projectbureaumedewerkers aanwezig omvragen te beantwoorden, plattegronden toe te lichten eninformatie te geven over de sfeer en uitstraling van hetnieuwe ziekenhuis. Voor de kinderen was er een leukekleurplaat. (Voor de kinderen die er niet waren is de kleurplaat terug te vinden op de kinderpagina).Bezoekersreageerden zeer enthousiast op de presentaties!

Door Monique van de Vall

Nieuwbouw Bernhoven Wat gaat het sne l !

Page 28: In Bernhoven, april 2011

Opname in z iekenhuisIn dit magazine vindt u algemene informatie over de faciliteiten in ziekenhuis Bernhoven. Specifieke informatie over de afdeling waar u verblijft, krijgt u op de dag van opname van de verpleegkundige vande betreffende afdeling. Op de meeste afdelingen vindt u, op de kamer waar u wordt opgenomen, eenafdelingsmap met uitgebreidere informatie. Deze map kunt u ter plekke inzien. Naast een goede medische verzorging staat in ziekenhuis Bernhoven persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal.Heeft u wensen of vragen, aarzel dan niet een beroep op de medewerkers te doen. Zij zijn graag bereidu te helpen. Ten slotte wensen wij u een spoedig herstel en een zo aangenaam mogelijk verblijf toe!

■ Voorbereiding

Opnamedatum Bij bureau Opname heeft u een afspraak gemaakt voor eendatum of periode dat u wordt opgenomen in ziekenhuisBernhoven. Als er met u een afspraak is gemaakt, krijgt uenkele dagen of weken van tevoren telefonisch bericht overde exacte opnamedatum. Bij een eventuele verhindering envoor het krijgen van algemene informatie over uw opname,kunt u terecht bij bureau Opname.

Ziekenhuizen worden dagelijks geconfronteerd met niet inte plannen spoedzaken. Meestal is dit op te lossen, helaasniet altijd. Het kan daarom voorkomen dat uw operatie ophet laatste moment niet kan plaatsvinden in verband meteen andere spoedoperatie.

Bureau Opname locatie Oss: 0412 - 621408, tussen 8.30 - 16.30 uur Bureau Opname locatie Veghel: 0413 - 381423, tussen 8.30 - 16.30 uur

26

Page 29: In Bernhoven, april 2011

27

Bernhoven

informatie

Operatievoorbereiding Spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek)Wanneer u in het ziekenhuis wordt opgenomen in verbandmet een operatie, zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk.Dat gebeurt tijdens het spreekuur Preoperatief PoliklinischOnderzoek, afgekort spreekuur PPO. Op dit spreekuurspreekt u achtereenvolgens met een doktersassistente, eenverpleegkundige en een anesthesioloog (= arts die voor deverdoving zorgt). De verdoving die u krijgt, is afgestemd op uw gezondheid, conditie en uw operatie. Bij medischeingrepen zijn vaak verschillende vormen van verdoving mogelijk. Hoewel u mee kunt beslissen en in veel gevalleneen keuze heeft, is het voor u en degene die opereert nietaltijd mogelijk alle consequenties daarvan te overzien. De uiteindelijke vorm van verdoving bepaalt daarom altijdde anesthesioloog. In totaal duurt het gesprek ongeveeréén uur.

Persoonlijke instructies Tijdens het gesprek met de verpleegkundige krijgt u uitlegover de gang van zaken rondom de opname. Persoonlijkeinstructies zoals medicijnen, nuchter zijn e.d. die u voor deopname moet opvolgen, krijgt u na het gesprek op papiermee naar huis.

Uw kamerwens De patiëntenkamers op de meeste afdelingen van het ziekenhuis bestaan uit vier, soms zes bedden. Er zijn welenkele één- of twee persoonskamer maar dat aantal is ergklein. Dat betekent dat de medische noodzaak bepaaltwelke patiënt een één- of tweepersoonskamer krijgt. Als u bij opname aangeeft een voorkeur te hebben voor eenéén- of twee persoonskamer dan kunnen wij u dus niet garanderen dat u ook zo’n kamer krijgt toegewezen.

Op bijna alle kamers liggen mannen en vrouwen op éénkamer. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit voorafaangeven bij uw opname. Wij proberen hier rekening mee

te houden, maar ook hier geldt dat we dit absoluut nietkunnen garanderen in verband met de beschikbare ruimte.

Wat brengt u mee? Wilt u bij opname het volgende meebrengen: ponsplaatje, identificatiebewijs, medicijnen die u gebruikt, dieetvoorschrift, adres en telefoonnummer van uw contactpersoon, toiletartikelen, bedkleding,kamerjas, pantoffels ed.

Breng in ieder geval zo min mogelijk geld en géén waardevolle voorwerpen, zoals sieraden mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies en diefstalvan uw spullen.

Wettelijke identificatieplicht Sinds 1 januari 2005 geldt in ons land voor iedereen vanveertien jaar en ouder een wettelijke identificatieplicht. Geldig identificatiebewijs is: paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een reisdocument voorvreemdelingen of vluchtelingen. Het ziekenhuis is verplichtuw identiteit vast te stellen met behulp van één van de genoemde documenten.

Page 30: In Bernhoven, april 2011

28

Medicijnen Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis worden alle medicijnen(behalve medicijnen voor anticonceptie) die u gebruiktdoor het ziekenhuis verstrekt en beheerd. Alleen als u opgenomen bent op afdeling Shortstay dan neemt u uweigen medicijnen mee. Heel soms wordt ook op een andere afdeling, in overleg met de arts, doorgegaan met uweigen medicijn(en). Om u tijdens de opname de juiste medicijnen te kunnen geven, is het belangrijk dat uw artsen verpleegkundige precies weten welke medicijnen u gebruikt. Het kan zijn dat de vorm, kleur of naam van hetziekenhuisgeneesmiddel anders is dan u gewend bent. De werking is echter hetzelfde als het middel dat u thuisgebruikt.

■ Uw verblijf in het ziekenhuis

Opnamedag De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijden plaats. Op de afdeling wordt u ontvangen door een secretaresse of een verpleegkundige. Zij brengen u naar uw kamer en informeren u over de gang van zaken op deafdeling.

Kamer Het aantal bedden op de kamer waar u komt te liggen looptuiteen van één tot maximaal vier. Een uitzondering is de afdeling Shortstay, locatie Oss. Hier ligt u met maximaalzes personen op de kamer. Bij ieder bed zitten een handsetvoor de zusterroep en een leeslamp binnen handbereik.Het is mogelijk om televisie te kijken, radio te luisteren ente telefoneren. Op de kamer is zowel in de muurkast als in het nachtkastje, bergruimte voor uw persoonlijke eigendommen. Deze kasten zijn niet afsluitbaar.

Dagverblijf Op iedere afdeling is een dagverblijf voor patiënten. In het dagverblijf mag niet gerookt worden. ZiekenhuisBernhoven is een openbaar gebouw en daarom rookvrij.

Eten Tijdens uw opname worden alle maaltijden door het ziekenhuis verstrekt. Iedere dag krijgt u een menuvoorstelvoor de volgende dag. Het menuvoorstel houdt al rekeningmet uw eventuele dieet. De voedingsassistente komt iederedag bij u langs om het menuvoorstel op te halen. Op deafdeling Shortstay is het door de korte duur van de opnamelogistiek niet mogelijk u een menukeuze aan te bieden.

Page 31: In Bernhoven, april 2011

29

Als u een speciaal dieet heeft wordt hier vanzelfsprekendrekening mee gehouden. Uit hygiënisch oogpunt is het niet toegestaan meegebrachte etenswaren in de afdelings-koelkast te bewaren.

■ Uw bezoek

Bezoek levert meestal een welkome afleiding. Het kanzijn dat u met uw bezoek alleen wilt zijn. U kunt de verpleegkundige vragen dit voor u te regelen. Als u niet p de verpleegafdeling hoeft te zijn voor onderzoek, behandeling, visite van de specialist of een andere activiteit, kunt u uw bezoek, tijdens de bezoektijden, bijvoorbeeld ook in het dagverblijf of de koffiehoek/ziekenhuiswinkel ontvangen. Geeft u wel even aan de secretaresse of verpleegkundige door waar u bereikbaarbent. Vanwege verhoogde infectiekans zijn planten in het ziekenhuis niet toegestaan.

Bezoekregeling persoonlijk bezoekNaast de hieronder genoemde bezoektijden is het toegestaan dat één naaste u gedurende de dag tussen10.00-21.00 uur gezelschap mag houden. De patiëntenzorgmag niet in het gedrang komen en heeft in alle gevallenvoorrang. De privacy blijft zoveel mogelijk gewaarborgd.Dit betekent bijvoorbeeld dat een behandelaar of verpleegkundige het aanwezige bezoek kan vragen dekamer even te verlaten. Tussen 13.00 - 14.00 uur geldt eenrustuur voor onze patiënten.

Roomservice (Kamerbediening)Uw gast kan, tegen betaling, gebruik maken van koffie enthee (en een versnapering) tijdens een speciale ronde doormedewerkers van ons restaurant. Daarnaast kan uw gastgebruik maken van een maaltijd. Maaltijdbonnen zijn tekoop bij de receptie van het ziekenhuis. De maaltijd kan opde kamer of in het personeelsrestaurant gebruikt worden.

Algemene bezoektijden Dagelijks van 14.00 - 15.00 uur en van 19.00 - 20.00 uur.In overleg met de verpleegkundigen is het soms mogelijkbuiten de vastgestelde bezoektijden bezoek te ontvangen.

KraamafdelingDe bezoektijden voor de kraam/gynaecologieafdeling zijn:10.00 - 11.00 uur; 14.00 - 15.00 uur; 19.00 - 20.00 uur.

Partners zijn de hele dag welkom met uitzondering van derusttijd tussen 15.30 - 17.00 uur.

CouveuseafdelingAlleen in aanwezigheid van de ouders kunnen familieledenen vrienden op de couveuseafdeling op bezoek komen. De ruimte op deze afdeling is beperkt. Hierdoor zijn uitgebreide bezoeken niet mogelijk.

KinderafdelingVoor ouders zijn er geen vaste bezoektijden. Zij kunnenhun kind de hele dag bezoeken.Andere bezoekers mogen, als de situatie van het zieke kinddit toelaat, op bezoek komen tussen 14.00 en 19.00 uur.

Stroke-Care unitDe Stroke-Care unit bevindt zich op de locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven. Hier gelden de volgende bezoek-tijden: Bezoektijden voor partner/contactpersoon: 11.00 - 11.30 uur Algemene bezoektijden: 14.00 - 15.00 uur en 19.00 - 20.00 uur

Intensive care en hartbewaking (IC/CCU)Op beide locaties van het ziekenhuis geldt voor IC patiënten een doorlopende bezoektijd van 11.00 - 20.00 uur.Op de CCU afdeling van beide locaties: 11.00 - 12.00uur/14.00 - 16.00 uur/18.00 - 20.00 uur.

Afwijken van deze tijden kan in overleg met de verpleeg-kundige.

informatie

Page 32: In Bernhoven, april 2011

Aantal bezoekers U mag als patiënt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen. Deze regel is nodig ter bescherming van uweigen rust en de rust van uw medepatiënten. Stem onderling af wie wanneer op bezoek komt.

■ Uw behandeling en verzorging

Medische behandeling De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) draagt demedische verantwoordelijkheid voor uw behandeling. Bijuw medische behandeling zijn ook andere hulpverlenersbetrokken. Daardoor ziet u verschillende mensen aan uwbed. Met vragen over uw medische behandeling kunt u altijd terecht bij uw hoofdbehandelaar.

Verpleegkundige verzorging Tijdens uw verblijf op de afdeling krijgt u het meeste temaken met de verpleegkundigen en leerling-verpleeg-kundigen. Zij dragen de zorg voor een goede verpleging enproberen daarbij rekening te houden met uw persoonlijkewensen. Met al uw vragen kunt u bij de verpleegkundigenterecht. Samen met u zoeken zij naar oplossingen.

Contactpersoon Voor u en de afdeling is het prettig om te weten wie er contactpersoon is wanneer nodig; bijvoorbeeld na de operatie, onderzoek of als de ontslagdatum bekend is. Bijhet opnamegesprek kunt u een contactpersoon opgeven. In verband met uw privacy geeft u toestemming om decontactpersoon over uw gezondheidstoestand te informeren.

Informatie U mag van uw behandelend specialist, verpleegkundigenen andere zorgverleners verwachten dat zij u goed informeren over uw ziekte, onderzoeken en behandelingen.Vraag gerust om schriftelijke informatie of een mondelingetoelichting wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Het Patiënten Service Bureau heeft voor u de folder ‘In gesprekmet de specialist’. Deze folder kan u helpen zich goed op hetgesprek voor te bereiden

■ Uw rechten en plichten

Patiënten hebben wettelijke rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

30

Page 33: In Bernhoven, april 2011

Informatieplicht Uw behandelaar en u hebben de plicht elkaar duidelijk envolledig te informeren. De behandelaar stelt mede op basisvan uw informatie en onderzoek een diagnose en geeft eendeskundige behandeling. Op basis van de informatie vanuw behandelaar geeft u toestemming voor behandeling. De behandelaar informeert u in begrijpelijke taal over: uwziekte of aandoening en de gevolgen daarvan; de mogelijkeonderzoeken en behandelingen; de bijwerkingen en risico’svan het onderzoek of de behandeling.

Als informatie niet duidelijk is, zeg dan dat u nog niet allesbegrijpt en/of stel vragen.

Als patiënt heeft u de plicht binnen redelijke grenzen de adviezen van de zorgverlener op te volgen.

Toestemmingsplicht Bij behandeling geeft u toestemming om te behandelen.Wanneer sprake is van een ingrijpende behandeling vraagtde zorgverlener uitdrukkelijk uw toestemming. In de overige gevallen gaan zorgverleners ervan uit dat u uw toestemming stilzwijgend geeft. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. In acute situaties mag zonder uwtoestemming gehandeld worden.

Inzage in uw dossier In het ziekenhuis worden gegevens over uw behandelingvastgelegd in uw medisch dossier. Elke patiënt heeft rechtop inzage in en recht op een afschrift van zijn of haar persoonlijke dossier. Als u wilt weten wat er in uw dossierstaat of een afschrift wenst, kunt u dit vragen aan de desbetreffende zorgverlener. Voor meer informatie zie de folder ‘Omgaan met uw persoonsgegevens en medisch dossier’. De folder kunt udownloaden van de website www.bernhoven.nl en isverkrijgbaar bij het Patenten Service Bureau.

PrivacyIn het ziekenhuis worden allerlei persoonlijke gegevens van u vastgelegd. Deze gegevens worden uitsluitend vertrouwelijk en beroepsmatig gebruikt. In sommige

gevallen worden opname- en/of operatiegegevens anoniemgemaakt en gebruikt voor landelijke kwaliteitsprojecten.Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar makenaan uw specialist of aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek. Gegevens over opname en ontslag worden doorgestuurd naar uw huisarts en naar de zorg-verzekeraar in verband met betalingen. Andere gegevenskomen in uw dossier.

Gebruik lichaamsmateriaal In het kader van de behandeling wordt bij vrijwel iedere patiënt tijdens de opnameperiode bloed afgenomen. Somsworden ook urine, ontlasting, hersenvocht of weefsels onderzocht. In enkele gevallen wordt een restant van dit lichaamsmateriaal anoniem gemaakt en gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden, onderzoek of onderwijs. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, maakt u dit kenbaar aan uwspecialist. Eventueel kunt u dit ook kenbaar maken aan degene die bij u het materiaal voor onderzoek afneemt.

Wilsverklaring U kunt in een situatie terechtkomen waarin u niet meervoor uzelf kunt beslissen. Wanneer anderen voor u moetenbeslissen, kan een wilsverklaring een belangrijke hulp zijn.Een duidelijke verklaring dat u een bepaalde handeling niet wenst, en waarvoor u geen toestemming zou geven als u daartoe nog in staat zou zijn, wordt in principe gerespecteerd.

KlachtenHet kan voorkomen dat u over sommige onderdelen vanuw verblijf niet zo tevreden bent. Uw problemen kunt u hetbeste zo snel mogelijk bespreken met degene die u behandelt of met degene die naar uw mening de klachtheeft veroorzaakt. Deze directe benadering gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Daarom kunt u altijd een beroep doen op de medewerkers van het Patiënten ServiceBureau of de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meerinformatie leest u in de folder ‘Klachten’, te verkrijgen op deverpleegafdelingen, bij het Patiënten Service Bureau en viade website van het ziekenhuis (www.bernhoven.nl). Mailenkan naar [email protected]

informatie 31

Page 34: In Bernhoven, april 2011

■ Mogelijkheden voor extra zorg en service

Geestelijke verzorging U kunt, vóór uw opname, een bericht (laten) doorgevenaan uw eigen parochie of gemeente over uw ziekenhuis-opname. Via de verpleegkundige kunt u ook een beroepdoen op een geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Op zondagochtend wordt in de kapel een liturgische viering gehouden. Deze viering wordt ook via de huisradioen tv uitgezonden. Voor elk weekend informeert de verpleegkundige van de afdeling bij u of u, eventueel metbed of rolstoel, de kerkdienst wilt bijwonen. Als u wenst,kunt u de Communie op uw kamer ontvangen. Op de locatie Oss is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig.

Vrijwilligers In het ziekenhuis werkt een grote groep vrijwilligers. Zij vervullen vele extra taken, zoals het begeleiden van patiënten naar de verpleegafdeling, onderzoeksafdeling,kapel of gebedsruimte en het verzorgen van de bloemen.Desgewenst doen ze een boodschap voor u in het zieken-huiswinkeltje. Via de verpleegkundige kunt u contact opnemen met de vrijwilligers.

Ziekenhuiswinkel In de ziekenhuiswinkel kunt u terecht voor o.a. versnaperingen, bloemen, tijdschriften en kranten. Bovendien is er gelegenheid om iets te eten of te drinken.In Oss is de winkel open van maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.30 uur, op zaterdag en zondag 12.00 - 20.30 uur.In Veghel is de winkel geopend van maandag t/m vrijdag9.00 - 20.15 uur en zaterdag en zondag 12.30 - 20.15 uur

Kapper Op de locatie Oss is het mogelijk om gebruik te maken vande diensten van kapsalon Twins. U kunt zelf een afspraakmaken, telefoon 0412 - 633661. Het tijdstip van de afspraakmoet u wel bespreken met de verpleegkundige van de afdeling, in verband met eventuele medische handelingenof onderzoeken.

PostDe post wordt, met uitzondering van zon- en feestdagen,dagelijks op de afdeling bezorgd. Te versturen post kunt uafgeven bij de receptie of aan de verpleegkundige van de afdeling. Post, aan u gericht, is eerder in uw bezit als de postcode van het ziekenhuis, uw naam en het kamer-nummer duidelijk zijn vermeld.

32

Page 35: In Bernhoven, april 2011

ziekenhuis Bernhoven locatie Ossnaam en kamernummer Postbus 10 5340 BE Oss

ziekenhuis Bernhoven locatie Veghel naam en kamernummer Postbus 10.000 5460 DA Veghel

Eenmalige machtiging telefoon- en/of televisieverhuurAan het gebruik van televisie en telefoon zijn kosten verbonden. Als u tijdens uw opname gebruik wilt makenvan de televisie en/of telefoon kunt u het formulier vooreenmalige machtiging invullen en op de dag dat u wordtopgenomen, inleveren bij de receptie. Dit formulier vindt uin dit magazine en kunt u uitknippen.De receptionist sluit de telefoon aan nadat u bent opgenomen. U krijgt een eigen nummer waar rechtstreeksnaar gebeld kan worden. Op uw eigen nummer kunt urechtstreeks gebeld worden. Dit kan niet tussen 23.00 en07.00 uur, in verband met het handhaven van de rust op deafdeling. Bij het huren van een telefoon wordt uw nummerop aanvraag verstrekt aan derden. Wanneer u dit nietwenst, moet u dit melden bij de receptionist. De kosten van de telefoon en televisie kunt u vinden op dewebsite: www.bernhoven.nl . Voor meer informatie kunt uterecht bij de receptie van het ziekenhuis.

Mobiele telefoon Mobiel bellen in ziekenhuis Bernhoven is toegestaan. Er zijn plekken waar het niet mag, dit wordt duidelijk aangegeven.

Ziekenomroep De ziekenomroep zendt radio- en televisieprogramma’suit voor patiënten. In Oss door Ziekenomroep Studio Annaen in Veghel door Ziekenomroep Oost-Brabant Zoobra.Wanneer u geen televisie huurt, kunt u deze zenders dustoch ontvangen.

SchadeAls door nalatigheid of schuld van medewerkers van hetziekenhuis schade wordt toegebracht aan uw persoonlijkeeigendommen, kunt u het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kan door het invullen van een‘schadeformulier’. Dit formulier is te verkrijgen via de verpleegkundige. Het ingevulde formulier kunt u afgevenbij het Patiënten Service Bureau of de Receptie van het ziekenhuis.

Cliëntenraad Het ziekenhuis beschikt over een cliëntenraad. De cliënten-raad bestaat uit een vertegenwoordiging van (potentiële)patiënten van het ziekenhuis. De cliëntenraad behartigt degemeenschappelijke belangen van patiënten. Meerinformatie over de cliëntenraad: www.bernhoven.nl.

■ Wanneer u naar huis gaat

Wanneer naar huis? Soms is al voor de opname de duur van het verblijf in hetziekenhuis bekend. Meestal is dit echter niet het geval enbrengt de behandelend specialist (hoofdbehandelaar) uhiervan, zo vroeg mogelijk, op de hoogte. Op de meeste afdelingen verlaat u `s ochtends het ziekenhuis.

Nazorg De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) en verpleeg-kundige bespreken vóór uw ontslag wat u zelf thuis aanverdere behandeling moet doen. Bijvoorbeeld dieet, fysiotherapie, medicijnen, wondverzorging et cetera.

Als u weer thuis bent, moet u zelf weer helemaal zelf uwgezondheid in de gaten houden/ Daarom is het belangrijkdat alle vragen die u hierover heeft, ook stelt.

Soms heeft u thuis nog nazorg nodig. Het inventariserenvan de zorgnoodzaak gebeurt door de verpleegkundige insamenspraak met u (of uw eerste contactpersoon). Daarnaneemt de ontslagcoördinator de regie van het nazorgtrajectover. Deze is het eerste aanspreekpunt voor zowel u

informatie 33

Page 36: In Bernhoven, april 2011

(uw eerste contactpersoon), het CIZ en de zorgaanbieders.Heeft u vragen over het nazorgtraject, stel deze dan gerustaan de ontslagcoördinator. Bovendien zijn er folders beschikbaar over nazorg, deze kunt u ook downloaden viawww.bernhoven.nl/folders

Informatie voor de huisarts Meestal informeert uw behandelend specialist de huisartsschriftelijk over de opname, uw ziekteverloop en het ontslag.

Afdelingsinformatie:Hier kunt u voor u zelf specifieke informatie invullen overuw afdeling, behandelend arts et cetera.

Opgenomen op afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

kamernummer: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

telefoon afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoonnummer patiënt: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Unitleider: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Uw behandelend arts: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

U hebt gesproken met: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

34

Page 37: In Bernhoven, april 2011

35

Op beide locaties kunt u bij het Patiënten Service Bureau(PSB) terecht voor onder andere: • informatie over de gang van zaken in ziekenhuis

Bernhoven • vragen, opmerkingen of klachten naar aanleiding van uw

behandeling of verzorging in het ziekenhuis • folders over ziekten, onderzoeken en behandelingen • hulp bij zoeken naar informatie op internet • informatie over begeleidingsmogelijkheden, activiteiten

en adressen van o.a. patiëntenverenigingen en andere instellingen voor gezondheidszorg

Het PSB is op werkdagen geopend van 9.00 - 12.30 uur envan 13.00 - 16.00 uur.

Locatie Oss U vindt het Patiënten Service Bureau in de centrale hal,schuin tegenover de Receptie en naast bureau Opname.Telefoonnummer: 0412 - 621120. E-mail: [email protected]

Locatie Veghel U vindt het Patiënten Service Bureau in de hal van de polikliniek, achter de Patiëntenregistratie. Telefoonnummer: 0413 - 381637. E-mail: [email protected]

Het Patiënten Service Bureau (PSB) besteedt iedere maandextra aandacht aan een bepaald onderwerp, in samen-werking met patiëntenverenigingen of andere organisaties.De thema’s voor de komende maanden zijn:• maart: Darmkanker en darmafwijkingen• april: Hart- en vaatziekten• mei: Longen en luchtwegen• juni: Keel- neus- en oorproblemen

Op de website www.bernhoven.nl vindt u informatie over deze onderwerpen.

PSB PostbusHoewel het PSB ernaar streeft voor u bereikbaar te zijn op de openingstijden, kan het gebeuren dat er geen medewerker aanwezig is, bijvoorbeeld omdat deze op datmoment elders in het ziekenhuis moet zijn vanwege haarwerk voor het PSB. Komt u voor een gesloten deur? Dankunt u uw suggestie, opmerkingen of vragen invullen opeen formulier. Dit formulier hangt bij de deur van het PSB.Daarnaast hangt een postbus waarin u uw formulier kuntdeponeren. De medewerker van het PSB neemt -wanneergewenst- zo snel mogelijk contact met u op.

Agenda29 maart: 19.30 - 21.00 uur: voorlichtingsavond over preventie en behandeling darmkanker; aanmelden via hetPSB; toegang gratis; Kapel ziekenhuis Bernhoven, Oss.21 mei: ‘Bescherm je huid’ dag, polikliniek Dermatologie,Oss. 24 mei : Voorstelling De darmdialogen, 20.00 uur Kapel,Bernhoven Oss, open vanaf 19.30 uur. Toegang gratis, aanmelden via het PSB.30 mei: Voorlichtingsavond over netvliesveroudering (Macula degeneratie), kapel ziekenhuis Bernhoven, Oss.22 juni: toneelvoorstelling Het verlies van Viviane, theaterMarkant Uden. Een voorstelling over incontinentie-problemen bij vrouwen. Een onderwerp dat vaak taboe is.‘Viviane’ maakt het onderwerp voor een grote groep herkenbaar en bespreekbaar. Zie ook http://www.viviane.nu/nl (Meer informatie volgt op www.bernhoven.nl)

Patiënten Service Bureau Themamaanden Patiënten Service Bureau

Page 38: In Bernhoven, april 2011

Als u gebruik wilt maken van telefoon- en of televisie, verwijder dit formulier dan uit de brochure, vul het vooraf in waarna u het ingevulde formulier kunt afgeven bij de receptie op de dag van uw opname.

Ondergetekende verleent hierbij eenmalig een machtiging aan Stichting Ziekenhuis Bernhoven om van zijn/haar bank- ofgirorekening de verschuldigde kosten voor huur van telefoon, gesprekskosten en/of televisie na ontslag uit het ziekenhuisaf te schrijven.

Door ondertekening verklaar ik akkoord te gaan met de tarieven. (zie onderstaand)Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bankrekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . of Girorekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kruis aan wat u wilt huren: ■■ Telefoon ■■ Televisie

Het verschuldigde bedrag wordt binnen dertig dagen na de laatste huurdag automatisch van uw rekening afgeschreven.Lever het ingevulde formulier in bij de receptie (hoofdingang)

Uw handtekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bent u onverwacht opgenomen in het ziekenhuis en heeft u geen tijd gehad om telefoon/televisie te huren, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de receptie van het ziekenhuis. Vraag de verpleegkundige of u de afdelingstelefoon maggebruiken om de receptie te bellen. In Veghel belt u 81111, in Oss kunt u bellen naar toestel 21111

Kosten telefoonHuurkosten telefoon per dag: € 1,50Gesprekskosten per tik: € 0,07De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling huurkosten bij langdurig verblijf:Dag 1 t/m 5 € 1,50Vanaf dag 6 € 1,00vanaf dag 28 € 0,50vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u uw telefoonvoor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd dat uw telefoon is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Kosten televisieHuurkosten televisie per dag € 2,50De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling van huurkosten bij langdurig verblijf:dag 1 t/m 5 € 2,50vanaf dag 6 € 1,50vanaf dag 28 € 1,00vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u het gebruik vande televisie voor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd datuw televisie is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Eenmalige machtiging voor telefoon- en/of televisieverhuur

36

Page 39: In Bernhoven, april 2011
Page 40: In Bernhoven, april 2011