In Bernhoven, september 2012

36
in Patiëntenmagazine - september 2012 - 3e jaargang - nummer 3 4 Liesbreukstraat 5 Downspreekuur 12 Kinderallergiecentrum 21 Palliatieve zorg Opname-informatie voor patiënten vanaf pagina 22 MEENEMEN MAG!

description

‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven. In Bernhoven verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 3000 exemplaren.

Transcript of In Bernhoven, september 2012

Page 1: In Bernhoven, september 2012

inP a t i ë n t e n m a g a z i n e - s e p t e m b e r 2 0 1 2 - 3 e j a a r g a n g - n u m m e r 3

4 Liesbreukstraat

5 Downspreekuur

12 Kinderallergiecentrum

21 Palliatieve zorg

Opname-informatie

voor patiënten vanaf

pagina 22

MEENEMEN MAG!

Page 2: In Bernhoven, september 2012

UdenPrior van Milstraat 129 - 5402 GR0413 - 26 66 55

Heesch't Dorp 22a - 5384 MA 0412 - 47 49 95

EindhovenCassandraplein 2 - 5631 BA040 - 244 81 72

OssSterrebos 25 - 5344 AL 0412 - 63 83 61 Lid van N.V.H.O.

www.haarmodevandewater.nl

Behandeling op afspraak

Haarwerken

Kapsalon

Haarmode van de Water is een ervaren dames-, heren- en kinderkapsalon. We bestaan inmiddels ruim 40 jaar en werken altijd met veel plezier in de dienstverlening om onze klanten tevreden te stellen en te houden.

Het erkende adres door N.V.H.O.voor pruiken en haarwerken.

Dichterbij ondersteunt mensen met eenverstandelijke beperking, hun ouders en verwanten. Wij ondersteunen de cliënten bij het kennismaken met en het deelnemen aan het openbare leven. Zodat zij wonen, werken en hun vrije tijd besteden binnen de samenleving.Waarbij we zoveel als mogelijk aansluiten bij hun vragen.

Ondersteuning op maatDe medewerkers van Dichterbij dragen met hun werk bij aan de totale kwaliteit vanbestaan van mensen met een verstandelijkebeperking. Ze bieden ondersteuning bij wonen,werken en welzijn, maar alleen daar waarnodig. Met oog voor persoonlijke wensen enambities van mensen.

Inspirerende ontmoetingenDichterbij ondersteunt de omgeving om hetcontact aan te gaan, vanuit de opvatting datmensen met een verstandelijke beperking van betekenis zijn voor anderen. Door elkaarop te zoeken, zullen mensen de drempelsoverwinnen. Zo kan een aarzelende kennis-making leiden tot inspirerende ontmoetingen.

www.dichterbij.nl

Ontmoet Dichterbij!

Bel voor meer informatie met:Dichterbij Oss e.o.Marga Nolte, cliëntserviceT: 06 14471385E: [email protected]

Dichterbij Uden Veghel e.o.Hans Schraven, cliëntserviceT: 06 14581386E: [email protected]

Page 3: In Bernhoven, september 2012

Colofon‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuisBernhoven.

In Bernhoven verschijnt vier maal perjaar in een oplage van 4.000 exemplaren.

PostadresAfdeling communicatiePostbus 10, 5340 BE OssTelefoon: 0412 - 621632E-mail: [email protected]

Websitewww.bernhoven.nl

Redactie Karel Bruinsma tenzij anders vermeld

EindredactieStella van Emmerik • Karel Bruinsma

Fotografie Gé Smits • Brigitte HabrakenPatricia Coret • Wim Roefs & afdelingcommunicatie en patiëntenvoorlichting

Vrienden van BernhovenAfdeling communicatieE-mail: [email protected]: 0412 - 621750Website: www.vriendenvanbernhoven.nl Rekeningnummer: 674813138 t.n.v. ziekenhuis Bernhoven

UitgeverijBC Uitgevers B.V.Postbus 416, 8600 AK Sneektelefoon 0515 - 429429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara Verschoor

VormgevingHannique de Jong

DrukTelenga Media, Franeker

De volgende ‘In Bernhoven’ verschijnt op 21 december 2012.

Artikelnummer 631405

Voorwoord

Beste lezer,

Welkom in Bernhoven. In deze derde editie van 2012 weer veel nieuws. We laten zien dat ziekenhuis Bernhoven een dynamische omgeving is. Er gebeurt zo veel, eigenlijk te veel om op te noemen. Neem daarom ook regelmatig een kijkje op onze website www.bernhoven.nlWist u bijvoorbeeld dat ons ziekenhuis meedoet aan onderzoeksprojecten?Researchverpleegkundige Linda Schutgens vertelt er meer over. De chirurgenChalmer Hoynck van Papendrecht en Charles Stevens praten u bij over nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied. De heer en mevrouw Balster vertellen in een brief over de bijzondere wijze waarop zij hun vijfenzestigjarige bruiloft in ons ziekenhuis vierden. Ook binnen de kindergeneeskunde ontwikkelen zich nieuwe initiatieven. José Leusink spreekt over hetDownspreekuur, haar collega Gordon Slabbers en verpleegkundig specialistkinderallergie Petra Kentie informeren u over de start van het regionaal kinderallergiecentrum. Internist Allert Vos en verpleegkundig consulent oncologie Josca Heier vertellen over de betekenis van palliatieve zorg als onderdeel van integrale zorg voor patiënten met kanker. Op de nieuwbouw-pagina gunnen we u weer een kijkje in ons prachtige nieuwe ziekenhuis.

Namens al onze medewerkers die zich iedere dag professioneel vóór enbetrokken mét u inzetten, wens ik u een goed verblijf in ziekenhuis Bernhoventoe. Wilt u reageren op dit magazine, heeft u ideeën over hoe wij onze zorgvoor u nóg beter kunnen maken? Laat het ons weten!

Veel leesplezier.

Johan van der HeideVoorzitter Raad van Bestuur 1

Page 4: In Bernhoven, september 2012

Wij zijn het adres voor:

• (Sport) Revalidatie

• Fysiotherapie Manuele therapie Acupunctuur

• Groepstrainingen:COPDDiabetesObesitasReumaLage rugOntspanningHartfalenRigom 55+ Kidsgym aktiefNiet aangeboren hersenletsel

Medifit werkt met een enthousiast en vakbekwaamTeam van fysiotherapeuten en trainers aan uw

gezondheid.

Veelal is vergoeding door de zorgverzekering mogelijk!U kunt over het algemeen direct starten binnen de diverse groepen.

Opaalweg 1685345 SC Oss

Tel.: 0412-636234/652901E-mail: [email protected]

2

Page 5: In Bernhoven, september 2012

Ziekenhuis Bernhoven biedt stageplaatsen aan artsen in opleiding. Bij diverse poliklinieken lopendeze coassistenten in opleiding mee onder supervisie van de specialist. De coassisitent kan onderzoek verrichten, maar ziet u ook altijd met uwspecialist.

Uw specialist vraagt of u bezwaar heeft tegen deaanwezigheid van de coassistent. Uiteraard wordtuw toestemming op prijs gesteld, maar u bent nietverplicht toestemming te verlenen.

ANS JACOBS EN ANGELIQUE VANEMPEL VERTELLENWAAROM GOED ETENZO BELANGRIJK ISVOOR GEZONDHEIDEN HERSTEL

‘ALS BEHANDELENNIET MEER ZINVOL IS,STOPPEN WE NIETMET ZORG’INTERNIST ALLERTVOS EN VERPLEEG-KUNDIG SPECIALISTONCOLOGIE JOSCAHEIER SPREKEN OVERPALLIATIEVE ZORG

OP PAGINA 8 VERTELT RESEARCH-VERPLEEGKUNDIGELINDA SCHUTGENSOVER HET BELANGVAN MEDICIJN-ONDERZOEK: ‘PATIËNTEN DIE AAN EEN ONDERZOEK MEEDOEN, WORDEN HETBESTE GECONTROLEERD’

‘ALLERGIE ZIEKTE VAN DE 21STE EEUW’, KINDER-ARTS GORDON SLABBERS EN VERPLEEGKUNDIGSPECIALIST KINDERALLERGIE PETRA KENTIEOVER DE START VAN HET REGIONAAL KINDER-

ALLERGIECENTRUMIN ZIEKENHUIS BERNHOVEN

U leest het op pagina 12

In dit nummer

Coassistenten lopen mee tijdens uw consult

onder meer:

3

PAGINA 15

PAGINA 21

PAGINA 12

PAGINA 8

Page 6: In Bernhoven, september 2012

4

Wanneer een patiënt met een liesbreuk in goed overleg met de huisarts naar het ziekenhuis wordt doorverwezen, is de behandeling nu heel efficiënt ingericht. “Het is niet prettig als een patiënt elke keerweer hetzelfde verhaal moet vertellen; eerst aan de huisarts, vervolgens aan de chirurg en ook nog aande anesthesioloog.” Met de liesbreukstraat zijn goede afspraken gemaakt om dit te voorkomen.

Chirurg Chalmer Hoynck van Papendrecht is de bedenkervan de liesbreukstraat. Ruim acht jaar geleden was hij vanmening dat de opname en behandeling van een liesbreukniet patiëntvriendelijk waren. Hij zegt daarover: “Een liesbreuk is een standaardoperatie. We zijn met alle betrokkenen bij elkaar gaan zitten en hebben goede afspraken gemaakt om zaken parallel op te pakken.”

Voorgeschreven behandelingIn het verleden had iedere chirurg zijn eigen methode omeen liesbreuk te behandelen. Hoynck van Papendrecht:“Ieder deed zijn ding: de een plaatste een matje, de volgende een plug en ook een plastiek werd gebruikt. Devereniging voor heelkunde heeft inmiddels voorgeschrevendat een liesbreuk moet worden behandeld volgens de Lichtsteinmethode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eenkunststof matje.” De methode werd aanvankelijk sceptischontvangen, maar bleek goede resultaten te hebben.

Liesbreukstraat: in één dag geholpenOp dit moment is het zo, dat wanneer een patiënt zich aanmeldt voor een liesbreukoperatie, de poli-assistente bijde patiënt telefonisch een checklist afneemt. Er wordt gecheckt of de patiënt tussen de 18 en 65 jaar is en of hij

gezond is. In 25% van de aanmeldingen is dit het geval endeze patiënten kunnen direct de liesbreukstraat in. Voor de overige patiënten die een onderliggende ziekte hebbenof medicijnen gebruiken, wordt eerst een afspraak met de chirurg ingepland. Die neemt op basis van het consult de beslissing hoe verder te gaan. De mate van ziek zijn, bijvoorbeeld diabetes of hartfalen, is bepalend voor het verdere traject.

Wanneer een patiënt gebruik maakt van de liesbreukstraat,worden op één dag de afspraken met de chirurg en de anesthesioloog én de operatie gepland. “Zeker voor mensen met een baan is dit uitermate efficiënt. In het verleden werd ook op dezelfde dag het controleconsult gedaan. Op verzoek van de patiënten is dit teruggedraaid.Zij hebben behoefte aan een consult twee à drie weken nade ingreep.” De meeste liesbreukoperaties worden onderlokale verdoving uitgevoerd.

VerrichtingenspreekuurVolgens Hoynck van Papendrecht schrijft de wet voor dateen patiënt bedenktijd moet krijgen op het moment dat er een operatie is voorgesteld: “Hier zijn eigenlijk nooit problemen over. Essentieel is een goede en uitgebreidevoorlichting. Iemand die door de huisarts wordt verwezenvoor een simpele ingreep, kan bij ons terecht op het verrichtingenspreekuur. Bij het verwijzen wordt dit door dehuisarts van te voren goed ingeschat, zodat hiervoor nieteen apart consult hoeft te worden afgesproken. De ingreepwordt dan met behulp van een plaatselijke verdoving uitgevoerd.”

Samenwerking Regionaal PijncentrumTerugkeer van klachten na een liesbreukoperatie is minderdan een procent. Wel is er kans op chronische pijnklachtenin de lies. De chirurgen werken daarom nauw samen metde anesthesiologen van het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven en er is gezamenlijk beleid opgesteld. Daardoorzijn de pijnklachten nagenoeg altijd op te lossen.

Door Anja Lissone

Patiëntvr iendel i jke l iesbreukstraat

Afspraak en operatie op één dag

Chalmer Hoynck van Papendrecht: ‘Zeker voor mensen met een baan

is de liesbreukstraat uitermate efficiënt’

Page 7: In Bernhoven, september 2012

5

Vanaf 27 september start de maatschap kindergeneeskunde met het multidisciplinaire spreekuur voorkinderen met het syndroom van Down. Het Downspreekuur vindt iedere vierde donderdag van demaand plaats op de locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven. Wanneer het ziekenhuis in Uden is neergestreken, sluiten ook de kinderen uit de regio Veghel/Uden aan. Naast kinderarts José Leusink uitOss verzorgt dan ook haar collega Elisabeth Rammeloo uit Veghel dit spreekuur. José Leusink verteltmeer over het waarom van dit speciale spreekuur.

“Ik doe het niet alleen”, legt José Leusink uit. “We hebbeneen zogenoemd Downteam. Dat wil zeggen dat we multi-disciplinair samenwerken. Naast de kinderarts zijn ondermeer de oogarts/orthoptist en de KNO-arts bij het spreekuur betrokken. En als het nodig is kunnen we ookeen beroep doen op andere specialisten, bijvoorbeeld decardioloog. Bovendien, en dat is wel bijzonder, neemt ookeen consulent van MEE deel aan het spreekuur. De consulent van MEE ondersteunt, adviseert en informeertouders bij vragen op sociaal-maatschappelijk terrein.” Ook andere paramedische hulpverleners zijn betrokken inde zorg rond het kind met syndroom van Down. Die hulpvindt vaak in de thuissituatie of op school plaats. Bijvoorbeeld ergotherapie, fysiotherapie en logopedie.

In de jaren negentig is de zorg voor kinderen met het syndroom van Down geoptimaliseerd. Kinderen met eenbeperking worden niet meer automatisch uit huis geplaatst,zoals dat vroeger ging. Zij leven gewoon in het gezin ennemen zo veel als mogelijk deel aan de samenleving. “Jemoet het spreekuur zien als een jaarlijkse check”, legt Joséuit. “Natuurlijk zien we deze kinderen al veel langer, maarmet dit spreekuur brengen we meer structuur aan in de organisatie er van.”

Na het eerste levensjaar worden deze kinderen minimaaleens per jaar door de kinderarts gezien op het Down-spreekuur. “De kinderarts is in feite de coördinator van detotale zorg rondom het kind. Want het is zo dat dezekinderen naast de verstandelijke beperking in meer of mindere mate worden geconfronteerd met andere lichamelijke beperkingen. Het belang van het spreekuur isdan ook vooral het op tijd signaleren van mogelijke problemen. Bijvoorbeeld een vernauwing van de dikkedarm, problemen aan het hart, maar ook verhoogde kansop epilepsie, leukemie, schildklieraandoeningen en coeliakie(glutenovergevoeligheid). Wij kijken naar de groei en ontwikkeling. Het is van belang om op jonge leeftijd te starten met stimuleren van bijvoorbeeld de spraak-ontwikkeling. Prelogopedie is daarbij heel belangrijk.

Prelogopedie houdt zich bezig met de mondmotoriek in defase voordat het kind begint te praten.”

José spreekt vol passie over haar vak. “Ik ben kinderarts geworden omdat ik mensen wil helpen. Voor ouders is hunkind het kostbaarste bezit en de gezondheid van een kindstaat voor ouders bovenaan. Het mooie van dit spreekuuris dat we de zorg voor het kind met Downsyndroom multidisciplinair en voor ouders en kind geclusterd in twee middagen aanpakken. En dat de kinderen vanaf de geboorte tot hun achttiende jaar bij je komen, waardoor jehet gezin goed kent en de band heel intensief is.”

De onderzoeken die in het Downspreekuur worden gedaan,volgen de landelijke richtlijnen. Uitslagen van bepaalde onderzoeken komen uiteindelijk bij de kinderarts terechtdie alle gegevens verzamelt. De kinderarts neemt alle bevindingen samen met de ouders door, kijkt of actiesnodig zijn en maakt een verslag dat niet alleen de huisarts,maar ook de ouders ontvangen.

Meer informatie over het Downspreekuur vindt u op:www.bernhoven.nl/folders zie ook: www.mee.nl

Speciaal spreekuur voor kinderen met syndroom van Down

Downteam Bernhoven, v.l.n.r: Yvette Gooskens, KNO-arts;

Floor van den Bogaard, projectmedewerker kindergeneeskunde;

Anja de Kleijne, medewerker MEE; José Leusink; Edith Helbers,

doktersassistent; Reijer Boon, oogarts; Angela Nelissen (orthoptist)

Page 8: In Bernhoven, september 2012

Traumachirurgen in ziekenhuis Bernhoven werkennauw samen met collega’s van orthopedie en klinische geriatrie. Deze afstemming vindt plaatsbinnen het zogenoemde geriatrisch fractuur-programma. “Als een oudere patiënt via deSpoedeisende Hulp wordt ingestuurd, wordt hij of zij door het juiste specialisme behandeld enkomt zo spoedig mogelijk op de juiste plek terechtom te revalideren”, aldus traumachirurg CharlesStevens. Op deze manier wordt de opnametijd inhet ziekenhuis niet onnodig lang gemaakt.

Het geriatrisch fractuurprogramma is een keten met zeer goed opgestelde protocollen. In die keten werken verschillende behandelaars met elkaar samen. “De samen-werkingsafspraken binnen de keten zijn vrij nieuw en er isvan te voren heel goed gekeken naar wat nodig is en vooralwelke partijen bij de keten betrokken zijn. Na een proef-periode is het geriatrisch fractuurprogramma in maart 2012in Bernhoven operationeel geworden.”

Centre of ExcellenceEr zijn meer ziekenhuizen in Nederland die werken met de ketenafspraken van een geriatrisch fractuurprogramma.Charles Stevens: “Een ziekenhuis in Almelo is hiermee begonnen. Zij hebben zeven andere ziekenhuizen, verspreid over het hele land, bereid gevonden om aan tesluiten. Deze ziekenhuizen, waaronder ziekenhuis Bern-hoven, vormen het ‘Centre of Excellence’ op dit terrein. Alle gegevens over heupfracturen worden opgenomen ineen speciaal hiervoor opgezet bestand. We hebben het hier over 20 tot 30% van alle heupfracturen in het land.”Met deze gegevens is het mogelijk om beleid en strategiete bepalen met betrekking tot het geriatrisch fractuur-programma. Wat Stevens betreft dient het geriatrischfractuurprogramma als voorbeeld voor samenwerkings-afspraken rond andere aandoeningen.

AandachtsgebiedenAls traumachirurg richt Stevens zich vooral op acute letsels: “In Bernhoven wordt 80% van de acute letsels behandeld door de traumachirurg. Het gaat daarbij ombreuken aan het bewegingsapparaat en bijvoorbeeld achillespeesblessures en wonden. De overige 20% van de acute letsels pakken de orthopedisch chirurgen op.Hierover zijn landelijke afspraken gemaakt.” De afgelopenjaren heeft de afdeling chirurgie van ziekenhuis Bernhoven6

Traumatologie

‘We hebben goede afspraken met collega-specialismen’

Page 9: In Bernhoven, september 2012

Het project Patiënten Weten Beter verzamelt en onderzoektde ervaringen van patiënten en hun naasten met zieken-huiszorg. U kunt, als u dat wilt, bijdragen aan dit onderzoek. Het onderzoek is bedoeld om bij te dragen aanverbetering van de ziekenhuiszorg in ons land, niet om personen of organisaties te beschadigen. Daarom wordenin de verhalen geen namen van artsen en ziekenhuizen genoemd. De verhalen worden aangevuld met interviewsmet belanghebbenden in de zorg, en met workshops voorzorgprofessionals. Doel is inzicht krijgen in: - hoe de organisatie van ziekenhuiszorg verbeterd kan

worden, vanuit het perspectief van patiënten;- hoe technologie daarin een rol kan spelen.

ManifestDe onderzoekers gebruiken de inzichten om een manifestop te stellen met daarin aanbevelingen voor ziekenhuizenom de zorg in ziekenhuizen beter af te stemmen op dewensen van patiënten. Zij willen hiermee de discussie aangaan over de toekomst van ziekenhuiszorg en de rolvan technologie daarbij.

De blik van de patiëntAls patiënt zie je ziekenhuisprocessen van een heel anderekant dan artsen of verpleegkundigen. Vanuit je bed of vanuit de wachtkamer ervaar je direct of processen goedzijn georganiseerd of juist minder goed. Maar als patiëntben je vaak niet in de juiste positie om de kwaliteit van dezorg die je hebt gekregen aan te kaarten. Patiënten delenhun ervaringen en inzichten vaker niet dan wel met het ziekenhuis. Dat is een gemiste kans voor de patiënt, envoor ziekenhuizen om hun zorg en werkprocessen te verbeteren en zo medische fouten te voorkomen. Dit onderzoeksproject wil bijdragen aan het debat over een betere organisatie van de zorg.Het project Patiënten Weten Beter is een initiatief van hetRathenau Instituut. Een deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door het Levensverhalenlab van de UniversiteitTwente. De onderzoekers lezen, vergelijken en analyserende verhalen op deze site. De resultaten van dit onderzoekdragen bij aan betere zorg in de toekomst. Meer informatie op www.patientenwetenbeter.nl

zich ontwikkeld tot een maatschap waar ieder zijn of haar eigen aandachtsgebied of -gebieden en eigen deskundigheid heeft. Deze liggen op het terrein van vaatchirurgie, GI chirurgie (Gastro-Intestinale chirurgie, ditis een deelgebied binnen de chirurgie dat zich bezighoudtmet de behandeling van zowel goedaardige als kwaad-aardige aandoeningen van alle buikorganen en buikwand),oncologie/mammacare en traumatologie. Voor Stevens betekent dit bijvoorbeeld dat hij een Europees gecertificeerde vervolgopleiding heeft gedaan om zich traumachirurg te kunnen noemen. Doordat de chirurgenzich steeds meer richten op specifieke aandachtsgebieden,is het aantal ingrepen dat ze uitvoeren hoog en krijgt de patiënt altijd de meest deskundige en gespecialiseerde specialist. Stevens: “Bepaalde ingrepen moet je vaak uitvoeren om de kwaliteit optimaal te houden. Verder is degene die heeft geopereerd, ook degene die zorg draagtvoor de rest van de behandeling van de patiënt. Dit vindende patiënten erg prettig.”

Pols- en handcentrumStevens ziet naast de verdere ontwikkeling van aandachts-gebieden door chirurgen ook de grote voordelen van eengoede onderlinge samenwerking met andere specialismen:“In het pols- en handcentrum wordt bijvoorbeeld tachtigmaal per jaar een operatie uitgevoerd. De plastische chirurgie is het specialisme waar in eerste instantie naarwordt doorverwezen door de huisarts, maar bij de behandeling zijn diverse partijen betrokken en er is éénkeer per maand multidisciplinair overleg: met de traumachirurg, de orthopedisch chirurg, de revalidatie-arts, de handtherapeut, het handencentrum en de reumatoloog.”

Tot slot geeft Stevens aan als traumachirurg graag patiënten te willen adviseren met betrekking tot een secondopinion: “Als patiënten de mening van een andere partijwillen, kan ik als traumachirurg van ziekenhuis Bernhovenadviseren waar iemand terecht kan voor een degelijk en betrouwbaar advies. Soms komen mensen op de verkeerdeplek terecht en dat is zonde.”

Voor meer informatie over traumatologie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging van Traumachirurgie www.ongevalstichting.nl.

Patiënten weten beterOnderzoek naar ervaringen van patiënten

7

Page 10: In Bernhoven, september 2012

8

Linda Schutgens was praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk bij Nijmegen, volgde een studie verplegingswetenschap en is sinds dit jaar researchverpleegkundige in ziekenhuis Bernhoven. Een gesprek over nut en noodzaak van (medicijn)onderzoek.

“Veel onderzoeken worden geïnitieerd door zowel universiteiten als farmaceutische fabrikanten. Doel vandeze onderzoeken is te zien of nieuwe behandelmethodesof medicijnen ook datgene opleveren wat de bedenkerswenselijk achten.” Binnen de cardiologie in Bernhoven is dokter Zwart de verantwoordelijk onderzoeker voor deze researchprojecten.” Linda’s werk bestaat onder meer uithet uitnodigen van patiënten voor deelname aan bepaaldestudies of onderzoeken; het regelen van de praktische gangvan zaken met het laboratorium en de apotheek, “want ermoeten soms extra bloedafnames worden verricht en de onderzoeksmedicatie moet via de apotheek geleverd worden.”

Mensen kunnen de indruk krijgen dat de farmaceutischeindustrie belangen heeft bij studies die de onderzoeks-resultaten zouden kunnen beïnvloeden. “Onderzoeken,door wie ook geïnitieerd, worden op onafhankelijke en volstrekt wetenschappelijke basis uitgevoerd. Commerciëlebelangen spelen daarin nooit een rol.”Er komt heel wat bij kijken voordat een onderzoek van startgaat, legt Linda uit. “Een onderzoek wordt eerst zowelinternationaal als op nationaal niveau getoetst door eenwetenschappelijke en ethische commissie. Uiteraard gelden er allerlei criteria. Is het veilig? Is het doel van het onderzoek duidelijk omschreven? Dan wordt de onderzoeksvraag ook nog voorgelegd aan de CommissieMensgebonden Onderzoek in ons eigen ziekenhuis. Dezecommissie adviseert de Raad van Bestuur die uiteindelijkeen definitief besluit over deelname geeft.”

Er kan nooit iets misgaanWat betekent dit voor de patiënt? “In de eerste plaats is het een tijdsinvestering, omdat een patiënt soms wat vaker dan normaal naar het ziekenhuis moet komen om bijvoorbeeld bloed te prikken. Deelname aan een onderzoek duurt gemiddeld drie jaar. Patiënten die aan een onderzoek meedoen, worden in feite het beste gecontroleerd. Daardoor kan er eigenlijk nooit iets misgaan.”

Maar wat als dat onverhoopt toch gebeurt? “Kom je tijdenseen onderzoek zaken tegen die niet gewenst zijn, danwordt een onderzoek onmiddellijk gestopt. Ook bij geregistreerde medicijnen is dat wel eens voorgekomen.De veiligheid wordt enorm goed in acht wordt genomen.Patiënten zijn niet verplicht om aan een onderzoek mee tedoen en ze mogen altijd stoppen, ook als een onderzoeknog niet is afgerond. Zo’n onderzoek is vaak langetermijn-werk. Dus patiënten die nu aan een onderzoek meedoen,hebben daar zelf niet direct baat bij. Ze krijgen wél extraonderzoeken en dat vinden de meeste deelnemers welprettig.”

Extra gemotiveerdToch zijn patiënten vaak erg gemotiveerd om mee te doen.“Juist de patiënten die zelf als het ware door het oog vande naald zijn gekropen, werken meestal graag mee. Dooronderzoek te verrichten, verbeteren de behandelmogelijk-heden en de medicijnen. Dát vinden patiënten heel belang-rijk. Ze hebben immers zelf ervaren hoe belangrijk eenadequate behandeling is. Dat kan van levensreddend belang zijn.”

De medicijnstudies voor cardiologie vinden binnen Bernhoven voornamelijk plaats op de locatie Oss. Op de locatie Veghel wordt naast medicijnstudies ook observationeel onderzoek gedaan. “Dat betekent onderzoek naar bijvoorbeeld behandelmethodes of de werking van bepaalde apparaten, zoals ICD’s,” legt Lindauit. Daar wordt het researchwerk gecoördineerd door Linda’s collega Yolande Teng.

Research in belang van patiënt

‘Patiënten die aan een onderzoek meedoen, worden het beste gecontroleerd’

Linda Schutgens: ‘Door onderzoek te verrichten, verbeteren de

behandelmogelijkheden en de medicijnen’

Page 11: In Bernhoven, september 2012

9

In een aantal gevallen moet u zelf (een deel van)de ziekenhuisrekening betalen. Wanneer is dat hetgeval?

- Eigen risicoIedere Nederlander betaalt een eigen risico. Dit eigen risicois verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder en bedraagt in 2012 € 220. Overigens zijn er enkele uitzonderingen op dit eigen risico. Het geldt namelijk nietvoor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

- Eigen bijdrage en aanvullende verzekering

Sommige ziekenhuiszorg valt niet onder de basis-verzekering. Daarvoor kunt u zich aanvullend verzekeren.Lees daarom de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.Heeft u geen aanvullende verzekering, dan moet u de kosten van de ziekenhuiszorg die niet onder de basis-verzekering vallen helemaal zelf betalen.

- Onverzekerde zorgOnverzekerde zorg is de zorg die buiten de basis-verzekering valt, maar waar u zich dus wel voor kunt bijverzekeren in de aanvullende verzekering. Onverzekerdezorg is onder meer: zorg zonder medische noodzaak (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie). Deze wordt nooit vergoed uit de basisverzekering. Die zorg moet u dus zelfbetalen. U kunt hiervoor bij het ziekenhuis of de Berne Kliniek een prijsopgave vragen.

- Verwijsbrief nodigAls u wilt dat uw zorg wordt vergoed, heeft u altijd een verwijsbrief nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist. Zo’n verwijsbrief is één jaar geldig. Komt u opeigen initiatief naar de specialist in het ziekenhuis en heeftu dus geen verwijzing, dan moet u de rekening zelf betalen.Dit geldt uiteraard niet wanneer u zich bij echte spoed op de spoedeisende hulp meldt. Dan wordt de verwijzing achteraf geregeld.

Kijk na hoe u verzekerd bentKijk op de website van uw zorgverzekeraar met welke ziekenhuizen uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Wanneer uw zorgverzekeraar geen contractheeft met het ziekenhuis, brengt het ziekenhuis een zogenoemde passantenprijs in rekening. U krijgt die rekening rechtstreeks of deze wordt naar uw zorg-verzekeraar gestuurd.

Zorg dat u verzekerd bentWoont u in Nederland, maar bent u niet verzekerd ondanksde wettelijke verplichting? Sluit dan alsnog minimaal eenbasisverzekering af, doet u dit niet dan moet u namelijk allekosten zelf betalen.

Meer informatieWilt u weten welke zorg voor u vergoed wordt, of heeft u vragen over uw ziektekostenpolis, neem dan contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Over prijzen van behandelingen kan het ziekenhuis u informeren. Op www.bernhoven.nl/Tarieven_DBCs vindt u meer informatie over tarieven van ziekenhuis Bernhoven.

Ziekenhuiszorg, wat betaalt u?

Page 12: In Bernhoven, september 2012

10

Page 13: In Bernhoven, september 2012

11

Ingezonden brief: een bijzondere briljanten bruiloft

Meneer en mevrouw Balster-Oosthof uit Ravenstein waren op 5 augustus 65 jaar getrouwd. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden moest mevrouw Balster deze bijzondere dag doorbrengenin het ziekenhuis in Oss. Ze was opgenomen op afdeling 2, orthopedie. Maar het was de verpleging niet ontgaan dat 5 augustus voor het echtpaar een bijzondere dag was. En daarom heeft de verpleginger alles aan gedaan om deze dag toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Dit tot grote vreugdevan het briljanten echtpaar. Hoe zeer zij genoten hebben, getuigt deze ingezonden brief:

Nog even napratend met mevrouw Balster op haar kamervertelt ze dat ze deze dag eigenlijk nog mooier vond danhet zestigjarige huwelijksfeest dat zij en haar man, beideninmiddels 91 jaar oud, vijf jaar geleden mochten vieren. Zij en haar man stellen het zeer op prijs dat iedereen weethoe goed zij in het ziekenhuis zijn verzorgd. Waarvan akte.En uiteraard natuurlijk vanuit Bernhoven nogmaals gelukwensen met deze bijzondere huwelijksverjaardag.

Beste mensen,

Afgelopen zondag hebben wij ons 65 jarig huwelijksfeest gevierd in een uiteraard wat

vreemde omgeving. Groot was daarom de verrassing toen we merkten dat we de hele dag

over een aparte, eigen kamer konden beschikken, maar dat deze -en ook de omgeving

ervan- ook nog heel bijzonder en op een geheel eigen manier waren versierd. Het maakte

héél veel goed!

Wat ook veel indruk heeft gemaakt was de viering in de mooie kapel, waar wij nog eens

extra in het zonnetje werden gezet, tot en met het zingen van een welgemeend ‘Lang zullen

ze leven!’

Wat beslist ook vermeld moet worden is de zorg die aan ons diner was besteed. Een echt

drie-gangen menu, volledig verzorgd, met alles ‘erop-en-eraan’. Wat hebben we gesmuld.

Dank zij jullie goede zorgen hebben wij tóch een fijne en onvergetelijke dag gehad en dat is

een extra schriftelijk bedankje méér dan waard. Verpleegkundigen en andere medewerkers

daarom van harte bedankt! Uiteraard zullen we ook anderen vertellen over al het goede dat

we hebben meegemaakt.

J. Balster en H. Balster-Oosthof

Beste mensen,

Afgelopen zondag hebben wij ons 65 jarig huwelijksfeest gevierd in een uiteraard wat

vreemde omgeving. Groot was daarom de verrassing toen we merkten dat we de

hele dag over een aparte, eigen kamer konden beschikken, maar dat deze -en ook de

omgeving ervan- ook nog heel bijzonder en op een geheel eigen manier waren

versierd. Het maakte héél veel goed!

Wat ook veel indruk heeft gemaakt was de viering in de mooie kapel, waar wij nog

eens extra in het zonnetje werden gezet, tot en met het zingen van een welgemeend

‘Lang zullen ze leven!’

Wat beslist ook vermeld moet worden is de zorg die aan ons diner was besteed. Een

echt drie-gangen menu, volledig verzorgd, met alles ‘erop-en-eraan’. Wat hebben we

gesmuld. Dank zij jullie goede zorgen hebben wij tóch een fijne en onvergetelijke dag

gehad en dat is een extra schriftelijk bedankje méér dan waard. Verpleegkundigen en

andere medewerkers daarom van harte bedankt! Uiteraard zullen we ook anderen

vertellen over al het goede dat we hebben meegemaakt.

J. Balster en H. Balster-Oosthof

Page 14: In Bernhoven, september 2012

12

Allergie bij kinderen is een bekend en (inter)nationaal toenemend probleem; vooral hooikoorts, voedselallergie en eczeem zijn veel voorkomende klachten. In oktober 2012 staat de kinderallergie centraal in ziekenhuis Bernhoven en vindt de officiële start plaats van het kinderallergiecentrum. Op 30 oktober houden de samenwerkende artsen een lezing over het onderwerp in de serie ‘Dokter opDinsdag in Bernhoven’. Op 31 oktober vindt in en rond de ziekenhuiskapel in Oss een informatieve middag plaats voor kinderen én ouders. In november wordt een bijeenkomst voor huisartsen en andereprofessionals gehouden. Maar wat is nou allergie en wat kunnen we er aan doen?

“We besteden natuurlijk al langer aandacht aan allergie bijkinderen (vanaf 1998, red). Kinderlongverpleegkundige Eva van den Berg en KNO-arts Gerard Vreeburg waren albetrokken bij het astmaspreekuur. We breiden het nu uitmet hooikoorts, voedselallergie en eczeem,” legt kinderartsGordon Slabbers uit, “omdat in onze regio hiervoor noggeen kenniscentrum bestaat. Er is wel behoefte aan zo’n centrum. Dat zien we aan de vragen op ons spreekuur.”Dat was voor Slabbers ook aanleiding om zich extra in ditonderwerp te specialiseren. ’Hij liep zes maanden stage bijde afdelingen kinderallergologie en kinderlongziekten inhet Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMCUtrecht. Daar leerde hij verpleegkundig specialist kinder-allergie Petra Kentie kennen. De kennismaking bevielprima. Petra werkt nu in ziekenhuis Bernhoven en is de‘spin in het web’ als het gaat om de kinderallergie. Het kinderallergiecentrum Bernhoven is een multidisciplinairesamenwerking, waarin niet alleen de kinderarts, maar ookde KNO-arts (Gerard Vreeburg), de dermatoloog (RolandKoopman), de oogarts (Rolf Loyson), de kinderdiëtisten(Perone Gerritz/Ingrid Roelofsen) en de kinderlong-verpleegkundige (Eva van de Bergh) nauw samenwerken.

“Doordat we steeds hygiënischer zijn gaan leven, is onzeweerbaarheid afgenomen en blijken allergieën juist toe te nemen”, legt Gordon Slabbers uit. “Slechts een klein

percentage kinderen blijft allergisch voor bepaalde zaken.”Overigens is er lang niet altijd sprake van allergie. “Bij ongeveer twaalf procent blijkt dat de klachten niet op allergie terug te wijzen zijn. De klachten lijken op een allergische reactie, maar verrichten we een zogenoemdeprovocatietest voor bijvoorbeeld koemelk, dan blijkt er geensprake van allergie te zijn. Wat het wel is geweest, is vaakniet te achterhalen,” aldus Kentie. “Meestal zien we dat wateen allergische reactie genoemd wordt rond het vierde levensjaar, soms uitblust. Ook erfelijke aanleg (allergischeouders) speelt een rol. Uiteindelijk blijft maar een kleinegroep van twee tot drie procent over die hun leven lang meteen bepaalde allergie rekening moeten houden,” leggenarts en verpleegkundige uit.

Niet te vaak douchenWat kun je dan zelf doen? “In ieder geval zul je met bepaalde zaken rekening moeten houden. Allergischekinderen hebben vaak eczeem: zo moet je voorzichtig zijnin de zon, want er is ook sprake van een gevoelige drogehuid. En niet te vaak douchen. Twee of drie keer per week iseigenlijk genoeg! We poetsen ons allergisch. Onze huizenzijn schoner geworden, het antibioticagebruik is toegenomen. Ons hele eetpatroon is de laatste zestig jaarsterk veranderd en ook dat heeft invloed op ons immuun-systeem en ons welbevinden. Denk aan allerlei exotischvoedsel dat we vroeger niet kenden en nu gemeengoed isgeworden. Omdat dit nieuwe stoffen zijn, bestaat dus dekans dat je een allergie hiervoor ontwikkelt. Aan de anderekant hebben veranderde milieu-omstandigheden alstoenemende vervuiling, roken in de omgeving van het kind en dergelijke, negatieve invloeden op het ontwikkelenvan een allergie.”

Probeer niet allergofoob te reageren“Ouders moeten erop letten dat ze niet allergofoobreageren,” aldus Slabbers. “Het is een begrijpelijke reactieje kind te beschermen, maar door het te isoleren van mogelijke allergene stoffen ontstaat een tegengestelde

Bernhoven start met kinderal lergiecentrum

Allergie ziekte van de 21e eeuw!

Gordon Slabers, kinderarts/kinderfysiotherapeut en subspecialisatie

kinderpulmonologie en -allergologie kindermishandeling

en Petra Kentie, verpleegkundig specialist kinderallergie en

Eva van den Bergh, kinderlongverpleegkundige

Page 15: In Bernhoven, september 2012

reactie. Door weerbaarheid op te bouwen, wordt een kindminder ontvankelijk voor allergenen, ontgroeit het die kwalijke invloed als het ware. Hoe langer je bepaalde stoffen vermijdt, hoe groter juist de kans op een anafylactische shock* op latere leeftijd. Daarom is het zo belangrijk de weerbaarheid op jonge leeftijd al op te bouwen. Dat is wat we doen bij een provocatietest.”

Immunotherapie om weerbaarheid te verhogenAls uit een allergietest een bepaalde overgevoeligheid blijktvoor pollen, kan voor hooikoorts gestart worden met immunotherapie. “Dat kan via een tabletje of via injectie”,legt Slabbers uit. “Wat we doen is de stofjes waar een kindallergisch of in ieder geval gevoelig voor is, in hele miniemehoeveelheden toedienen. Dat gebeurt gedurende drie totvijf jaar en daardoor verhogen we de weerstand tegen ditstofje (allergeen). Het is wel heel belangrijk om hier vroeg(vanaf 6 jaar) mee te beginnen, want daardoor kunnen we hopelijk problemen op latere leeftijd voorkomen of allergische reacties in ieder geval veel milder maken.”Daarom zijn kinderarts Gordon Slabbers en verpleegkundigspecialist Petra Kentie blij met de start van het kinder-allergiecentrum. Naast de spreekuren van de kinderartshoudt Petra eveneens spreekuur voor hooikoorts, voedselallergie en eczeem. “We doen dan onder meerbloedonderzoek, ik geef ook tips en adviezen en zelf-managementtrainingen en uiteraard doe ik de provocatie-tests op de kinderdagbehandeling. Tot nu toe kennen we in Bernhoven alleen de koemelkprovocatietest; dit gebeurtin dagbehandeling, maar dat wordt uitgebreid met andereprovocatietests. Samen met de dermatologie starten wemet een kindereczeemspreekuur.” Ouders kunnen in hetkinderallergiecentrum terecht op verwijzing van hun huisarts of specialist.

Roken is zeker niet goedKentie komt graag nog even terug op wat mensen zelf kunnen doen tegen allergie. Veel is nog niet bewezen overhet ontstaan van allergie, maar één ding is in ieder gevalzeker. “Roken is niet goed, zeker tijdens de zwangerschapmoet de aanstaande moeder niet roken. Ook passief rokenis kwalijk, want roken is van invloed op het ontwikkelen vanovergevoeligheid.”

Meer informatie is te vinden op:www.bernhovenkids.nlwww.bernhoven.nl

Het juiste mailadres

In de zomereditie van In Bernhoven stond bij het artikelover de eerste groep ‘Start to run met diabetes’ het verkeerde mailadres vermeld van de diabetesverpleeg-kundigen. Wilt u informatie over Start to run, of andere informatieover de diabeteszorg in ziekenhuis Bernhoven, mail dannaar [email protected]. 13

GAAFOnze dochter van drie,– vorige jaar nog onder de indruken bang voor golven, hun geluid,en de weidsheid van het strand –rent nu, speelt, gaat de zee inmaakt chocolade- en aardbeienzandtaart.Ze neemt, niet meer bang, de ruimte in bezit,genietend met volle teugen.

Alles is nog bijzonder,álles, zonder onderscheid.Ze raapt schelpen,gave en kapotte,voor haar is er geen verschil,geen oordeel, alles is bijzonder,alles mag er zijn,alles is welkom.

En ik mag kijken,raak met haar verwonderd.Hoe snel vergeet ikdat ook wat niet gaaf ismoeiteloos bijzonder is.

Hans Schoffelmeer, geestelijk verzorger

* Bij een anafylactische shock reageert het lichaam extreem

heftig op bepaalde allergenen. Dan is er sprake van spoed omdat

er symptomen als vernauwing van de luchtwegen en bloeddruk-

daling kunnen optreden; snel handelen is dan gebonden.

Page 16: In Bernhoven, september 2012

14

U kunt uw elastische kousen elke dinsdag- en vrijdagmiddag op de afdeling Dermatologie (route 6) in ziekenhuis

Bernhoven Veghel door ons aan laten meten.

Bel snel voor een afspraak:0492 321976

Page 17: In Bernhoven, september 2012

In ons land is 25 procent van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen ondervoed. Bij 45 procent bestaat een risico op ondervoeding. Indrukwekkende cijfers. “Daarom is screenen op ondervoeding én de behandeling ervan sinds een aantal jaren een belangrijke prestatie-indicator voorde Nederlandse ziekenhuizen,” aldus teamleider diëtetiek Ans Jacobs en diëtist Angelique van Empel.“Ondervoeding leidt tot slechtere wondgenezing, grotere infectiegevoeligheid, slechtere conditie enmeer kans op doorliggen (decubitus), het algehele herstel vertraagt en de ligduur in het ziekenhuisneemt toe.” Alle reden dus om alert te zijn op ondervoeding.

Van ondervoeding is sprake wanneer er een tekort aanenergie en voedingsstoffen in het lichaam is als gevolg vanziekte. “Ondervoeding is ongewild gewichtsverlies”, legtAngelique uit. “De eiwitmassa neemt af. Eiwitten zijnbouwstoffen die de mens niet kan missen. Je hebt ze nodigvoor de werking van je spieren, organen en je spijs-vertering. Het menselijk lichaam heeft die eiwitten niet inreserve, zoals wel het geval is bij vetten en suikers. Die worden in je lichaam opgeslagen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je blijft bewegen als je bewust wilt afvallen.Dan verbrand je vetten en suikers, maar door te blijven bewegen houd je de eiwitmassa op peil.”

Bij ondervoeding moet meteen actieworden ondernomen“Ons doel is een bepaalde hoeveelheid eiwitten te behalen.Dat is moeilijk, omdat mensen erg ziek zijn of niet mogeneten vanwege een operatie. Dan komen we wel meteen inactie ná een operatie”, vertellen Ans en Angelique. “Onsdoel is niet patiënten aan te laten komen, we willen wel despiermassa laten toenemen en zorgen dat de patiënt nietverder afvalt.” Maar wat als de patiënt te ziek is om te eten? “Het ligt aan de ernst van de ondervoeding. We proberen eerst drie maal per dag energie- en eiwitrijke voeding aan te bieden, plus twee maal per dag een energie- en eiwitrijk tussendoortje. Wanneer de onder-voeding ernstig is, dan kan sondevoeding worden overwogen.”

Voorkomen is beter dan genezenMaar de diëtisten werken liever preventief. “Dat betekentdat we al screenen bij het preoperatief poliklinisch onderzoek (PPO) voor een geplande opname. Ook op depolikliniek maag, darm en lever (MDL) wordt gescreend. Is er risico op ondervoeding, dan worden de patiënten meteen naar ons doorgestuurd. Wij maken altijd tijd vrij,hoe druk we het ook hebben. Want een patiënt goed op een operatie voorbereiden, duurt ongeveer twee weken eneen goed voorbereide patiënt herstelt beter.”

In ziekenhuis Bernhoven zijn specialisten en verpleeg-kundigen zich bewust van het belang van screening op ondervoeding. Op dit moment screenen we circa 81 procent van onze patiënten, we streven naar minimaal95 procent in het komende jaar. Onze patiënten liggen relatief kort in het ziekenhuis. Daarom is het belangrijk datin de thuissituatie aandacht blijft voor ondervoeding. Gaateen patiënt naar een verpleeg- of verzorgingshuis, dan dragen wij de zorg voor voeding over. Chronische patiëntenblijven in de regel bij ons in zorg. Heel belangrijk is dat ookde huisarts screent op ondervoeding. Diens rol is zeer belangrijk, want aandacht voor goede voeding houdt nietop bij ontslag uit het ziekenhuis.”

Heeft de patiënt zelf ook invloed? “In ieder geval moet hijde screeningslijst eerlijk invullen, dan kunnen wij hembeter helpen. Soms zijn patiënten blij met wat gewichts-verlies, maar ze onderschatten het gezondheidsrisico vanongewild gewichtsverlies. Dat geldt trouwens ook voormensen met overgewicht. Ook zij kunnen ondervoed raken.Want een teveel aan vetweefsel houdt de afbraak van spiermassa bij een onderliggende ziekte niet tegen! Alleeneen klinische blik om ondervoeding te herkennen voldoetdus niet. Voor ons geldt: meten is weten.”

Ondervoeding ondermijnt voorspoedig herstel

‘Een goed voorbereide patiënt herstelt beter’

15

De afdeling diëtetiek staat voor u klaar

Page 18: In Bernhoven, september 2012
Page 19: In Bernhoven, september 2012

We hebben het al eerder vermeld: de deuren van het nieuwe ziekenhuis Bernhoven zijn gesloten tot deverhuizing voorjaar 2013. Aan de binnenkant wordt ondertussen hard gewerkt aan de verdere afbouwen inrichting van het ziekenhuis. We gaan nu echt richting de finale. Om u toch de gelegenheid te gevenom een kijkje achter de schermen te nemen, laten we u op deze pagina een aantal foto’s zien. We hopendat u ze net zo mooi vindt als wij …

Op naar de finale!

De gevel van het bedrijfsgebouw wordt

voorbereid op ‘Bernhoven in het groen’

Een spreek-/onderzoekskamer in de consultomgeving

(PPO/RPC)

Een impressie van een nieuwe OK

Ook aan het restaurant op de 1e etage wordt hard

gewerkt!

Afbouwen betekent ook: schoonmaken

Het hotelgebouw, met een blik op patiënten-

kamers. In de driepersoonskamer zijn de

bedachterwandvoorzieningen te zien. Ook ziet

u een gang met kruidenmotiefbehang op de

4e etage 17

Page 20: In Bernhoven, september 2012
Page 21: In Bernhoven, september 2012

19

Voor de kinderen!Voor de kinderen!

Uitslag prijsvraag Dag van de Bouw

Rian Remi, poliassistente op de polikliniek kindergeneeskunde nam namens de medewerkers en specialisten van

kindergeneeskunde een gift in ontvangst van de Jack Rabbit Foundation. Een compleet tv-meubel met Blu-ray-dvd-speler

en lcd-scherm staat nu opgesteld in de wachtkamer van de polikliniek in Oss. Met deze gift kan de wachttijd van de

kinderen op de polikliniek veraangenaamd worden. Want wie even niet op de glijbaan wil of met de auto’s wil spelen,

kan een leuke (teken)film bekijken.

Ontwerper van het meubel is Rob Niekerk. Hij kwam samen met een collega het

meubel en de apparatuur installeren. Het meubel is overigens al ontworpen in de

nieuwe kleuren van het ziekenhuis in Uden. Dus het meubel kan straks gewoon mee.

De Jack Rabbit Foundation richt zich vooral op kinderen die in het ziekenhuis

verblijven. Een aangenaam verblijf in het ziekenhuis kan namelijk bijdragen aan het

herstel van kinderen. Daarom helpt Jack Rabbit kinderen op verschillende manieren

om het verblijf, de onderzoeken of lange dagen in een ziekenhuis anders te beleven

en zo aangenaam mogelijk te maken. Want ieder kind verdient een gelukkige

toekomst.

Omdat kinderen die in het ziekenhuis

liggen niet zelf naar de kermis kunnen,

kwam de Osse Kermisbeer samen met

clown Flappelientje bij hen op bezoek.

Het was wel even schrikken, zo’n grote beer

in eens voor je pipse neusje. Ook de poli

kindergeneeskunde en de Spoedeisende

Hulp (SEH) werden bezocht. Daar was de

kleine Saar verguld van de grote beer, terwijl

haar broertje het toch wel erg spannend

vond.

Laatste bezoekDe verpleegkundigen op de SEH ontvingen

ook een aantal troostbeertjes voor

kinderen die de komende tijd op de SEH

moeten zijn. Het was voor de kermisbeer

en Flappelientje het laatste bezoek aan het

Osse ziekenhuis. Volgend jaar zullen ze

naar Uden moeten komen om de kinderen

te bezoeken. Mijnheer Beer en Flappelinetje

hebben beloofd dat ze daarvoor hun

best zullen doen.

Tijdens de Dag van de Bouw op 2 juni heeft een

groot aantal bezoekers meegedaan met de

prijsvraag ‘Raad het aantal schroeven in de

vaas’. Emmy Koster zat met 1.090 schroeven

heel dicht in de buurt van het juiste aantal,

namelijk 1.094. Zij won de eerste prijs: een

Dokter Bibber-spel. Tweede werd Joke Lentjes.

Zij kreeg een MP3-speler. De prijzen zijn

inmiddels op de bouwplaats aan de prijswinnaars

uitgereikt.

Duizend euro ‘uit de lucht’ gepluktOp 2 juni werd met de prijsvraag en de

mogelijkheid om als bezoeker het nieuwbouw-

terrein vanuit een hijskraan te bezichtigen

ruim € 1.000,- opgehaald. Dit bedrag wordt

besteed aan de realisatie van de kinderpeeltuin

van het nieuwe ziekenhuis in Uden.

Osse Kermisbeer bezoekt kinderen

in ziekenhuis Oss voor het laatst

Jack Rabbit

schenkt tv-meubel aan kindergeneeskunde

Page 22: In Bernhoven, september 2012

Column vanuit de Cl iëntenraad

Een vriendelijke bejegening is belangrijk

Ziekenhuis Bernhoven wil een mensgericht ziekenhuis zijn.Om mensgericht te kunnen zijn is een vriendelijke bejegening belangrijk. Het is een van de kernpunten vanwaaruit de Cliëntenraad van ziekenhuis Bernhoven de belangen van de cliënt behartigt. Naast vaak ook tastbareen meetbare punten als patiëntveiligheid, kwaliteit, communicatie en informatie. Maar wat is nu een vriendelijke bejegening? En waarom is dat voor u als cliëntzo belangrijk?

Volgens het woordenboek betekent bejegenen ‘zich op eenbepaalde wijze jegens iemand of iets gedragen’. Vertaaldnaar ziekenhuis Bernhoven: hoe wordt u als cliënt behandeld? En dan niet in medische zin, maar in de zinvan: hoe wordt er met u als mens omgegaan? Hoe wordt u tegemoet getreden, zodat u zich in Bernhoven gehoorden begrepen voelt? Bejegening is de basis van hoe u ziekenhuis Bernhoven ervaart. Hoe gaan de portier, de arts,de voedingsassistente, de verpleegkundige met u om?

Als Cliëntenraad bespreken wij dit onderwerp regelmatig.Bijvoorbeeld met verpleegkundigen en met de medischestaf, maar ook met de Raad van Bestuur. Dan komt nietalleen aan de orde hoe zij invulling geven aan bejegening,maar bespreken ze ook wat er beter kan, wat ze van elkaarkunnen leren en hoe ze als ziekenhuis Bernhoven zo eenduidig mogelijk kunnen zijn in hun benadering van patiënten.

Bejegening gaat over mensen. Dat maakt het onderwerpook kwetsbaar, want ieder mens is anders. Daarom zeggenwij als Cliëntenraad: zeg het tegen de mensen van zieken-huis Bernhoven als u vindt dat zij op een bepaald punt nietprettig met u omgingen. Maar zeg het óók als u ervaart dat de benadering van u en uw naasten betrokken en professioneel was. Zo werken we samen aan een mens-gericht ziekenhuis!

20

Page 23: In Bernhoven, september 2012

21

Op donderdag 11 oktober vindt in ziekenhuis Bernhoven een symposium plaats voor zorgprofessionalsover palliatieve zorg onder het motto ‘Samen sterk, signaleren en anticiperen in de transmurale palliatieve zorg’. Wat is palliatieve zorg en wat is de impact daarvan op patiënten? Daarover sprekeninternist-oncoloog Allert Vos en verpleegkundig consulent oncologie Josca Heier.

“Van palliatieve zorg is sprake wanneer behandeling vaneen ziekte geen zin meer heeft, omdat genezen niet mogelijk is. We stoppen dan wel met de behandeling, maarniet met de zorg voor de patiënt”, legt Josca Heier uit.“Wat we doen is de symptomen verlichten. Wat daarbij heelbelangrijk is, is hoe de patiënt zelf in het leven staat en watdiens wensen zijn.” “Palliatieve zorg is ook anticiperen opwat je kunt verwachten”, vult Allert Vos aan. “We weten datbij ziektes pijn op een gegeven ogenblik gaat toenemen.Belangrijk is dat de patiënt ons vertelt hoe hij zich voelt.Maar veel mensen zijn eigenlijk te bescheiden en willenniet zeuren. Wij vinden het juist heel belangrijk dat mensenons wél vertellen wat er aan de hand is en hoe zij zich voelen, want alleen dan kunnen we iets voor hen betekenen.”

Vos geeft wel duidelijk aan dat artsen niet álles kunnen.“Ook artsen lopen tegen grenzen aan en wij kunnen nietalle pijn wegnemen. Sterven gaat met lijden gepaard, maar,en dat is belangrijk in palliatieve zorg, we proberen wel hetlijden zoveel mogelijk te verzachten.”

Palliatieve zorg moet niet worden verward met terminalezorg. Heier: “In de palliatieve fase kun je nog heel erg langiets voor mensen betekenen, bijvoorbeeld door goede medicijnen en pijnbestrijding. De terminale fase is de fasedie vooraf gaat aan het sterven. Met andere woorden: iemand die palliatief wordt behandeld, gaat niet meteendood!”

KostbaarEr is veel aandacht voor palliatieve zorg. Dat komt door devergrijzing, maar ook door de uitholling van de geestelijkezorg op kerkelijk gebied. “Mensen blijven toch met vragenen angsten zitten en willen daarover praten”, zegt JoscaHeier. “Omdat je mensen soms lang begeleidt, bouw je eenband met hen op. Daar waar nodig kunnen wij hulp en begeleiding van andere professionals inroepen.” Heierspreekt over een mooi vak. “Je kunt echt iets voor mensenbetekenen. Zij laten mij toe in intieme momenten van hunleven. Dat is heel kostbaar.”

Doordat we meer kunnen op medisch-technisch gebiedduurt de palliatieve fase tegenwoordig veel langer. Dat iseen zegen, maar brengt ook problemen met zich mee,meent Vos. “Op een gegeven ogenblik kom je bij de vraag:wanneer stop je met de behandeling? Ik ga bij alles wat ikdoe uit van de vraag of ik de patiënt ermee help.” Het isVos’ ervaring dat uitgebreid informeren en doorvragen vanessentieel belang is voor de patiënt om tot goede keuzes tekomen.

Palliatief teamZiekenhuis Bernhoven werkt met andere zorgaanbeiders en instellingen samen in het Netwerk Palliatieve Zorg Oss-Uden-Veghel. “Mensen willen meestal het liefst thuissterven. Daarom moeten wij als ziekenhuis met anderezorgprofessionals samenwerken en de zorg afstemmen.Zeker de huisarts heeft daarin een belangrijke rol.” Om dekennis te vergroten, start het ziekenhuis volgend jaar inUden met een palliatief team in het ziekenhuis. Doel vandit interne team is om de kennis en mogelijkheden van palliatieve zorg ook in het eigen ziekenhuis goed te coördineren. “Er is zoveel mogelijk om goede palliatievezorg te bieden. Het is belangrijk dat zowel patiënten alszorgverleners daar goed over zijn geïnformeerd, want als jeiets niet goed doet, zeker in de laatste fase, kun je het nietmeer over doen. Hier gaat het om de wezenlijke dingen vanhet leven.”

www.netwerkpalliatievezorg.nl/ossudenveghel

Pall iat ieve zorg

‘Als behandelen niet meer zinvol is, stoppen we niet met zorgen’

Josca Heier en Allert Vos: ‘patiënten kunnen heel goed de zinvolheid

van hun eigen leven beoordelen’

Page 24: In Bernhoven, september 2012

Opname in z iekenhuisIn dit magazine vindt u algemene informatie over de faciliteiten in ziekenhuis Bernhoven. Specifieke informatie over de afdeling waar u verblijft, krijgt u op de dag van opname van de verpleegkundige vande betreffende afdeling. Op de meeste afdelingen vindt u, op de kamer waar u wordt opgenomen, eenafdelingsmap met uitgebreidere informatie. Deze map kunt u ter plekke inzien. Naast een goede medische verzorging staat in ziekenhuis Bernhoven persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal.Heeft u wensen of vragen, aarzel dan niet een beroep op de medewerkers te doen. Zij zijn graag bereidu te helpen. Ten slotte wensen wij u een spoedig herstel en een zo aangenaam mogelijk verblijf toe!

n Voorbereiding

Opnamedatum Bij bureau Opname heeft u een afspraak gemaakt voor eendatum of periode dat u wordt opgenomen in ziekenhuisBernhoven. Als er met u een afspraak is gemaakt, krijgt uenkele dagen of weken van tevoren telefonisch bericht overde exacte opnamedatum. Bij een eventuele verhindering envoor het krijgen van algemene informatie over uw opname,kunt u terecht bij bureau Opname.

Ziekenhuizen worden dagelijks geconfronteerd met niet inte plannen spoedzaken. Meestal is dit op te lossen, helaasniet altijd. Het kan daarom voorkomen dat uw operatie ophet laatste moment niet kan plaatsvinden in verband meteen andere spoedoperatie.

Bureau Opname locatie Oss: 0412 - 621408, tussen 8.30 - 16.30 uur Bureau Opname locatie Veghel: 0413 - 381423, tussen 8.30 - 16.30 uur

22

Page 25: In Bernhoven, september 2012

23

Bernhoven

informatie

Operatievoorbereiding Spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek)Wanneer u in het ziekenhuis wordt opgenomen in verbandmet een operatie, zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk.Dat gebeurt tijdens het spreekuur Preoperatief PoliklinischOnderzoek, afgekort spreekuur PPO. Op dit spreekuurspreekt u achtereenvolgens met een doktersassistente, eenverpleegkundige en een anesthesioloog (= arts die voor deverdoving zorgt). De verdoving die u krijgt, is afgestemd op uw gezondheid, conditie en uw operatie. Bij medischeingrepen zijn vaak verschillende vormen van verdoving mogelijk. Hoewel u mee kunt beslissen en in veel gevalleneen keuze heeft, is het voor u en degene die opereert nietaltijd mogelijk alle consequenties daarvan te overzien. De uiteindelijke vorm van verdoving bepaalt daarom altijdde anesthesioloog. In totaal duurt het gesprek ongeveeréén uur.

Persoonlijke instructies Tijdens het gesprek met de verpleegkundige krijgt u uitlegover de gang van zaken rondom de opname. Persoonlijkeinstructies zoals medicijnen, nuchter zijn e.d. die u voor deopname moet opvolgen, krijgt u na het gesprek op papiermee naar huis.

Uw kamerwens De patiëntenkamers op de meeste afdelingen van het ziekenhuis bestaan uit vier, soms zes bedden. Er zijn welenkele één- of twee persoonskamer maar dat aantal is ergklein. Dat betekent dat de medische noodzaak bepaaltwelke patiënt een één- of tweepersoonskamer krijgt. Als u bij opname aangeeft een voorkeur te hebben voor eenéén- of twee persoonskamer dan kunnen wij u dus niet garanderen dat u ook zo’n kamer krijgt toegewezen.

Op bijna alle kamers liggen mannen en vrouwen op éénkamer. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit voorafaangeven bij uw opname. Wij proberen hier rekening mee te houden, maar ook hier geldt dat we dit absoluut nietkunnen garanderen in verband met de beschikbare ruimte.

Wat brengt u mee? Wanneer u onder behandeling bent bij een arts, is hetvoor de arts belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Vooral als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Daarom vragen we u uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt dit AMO, ophalen bij uw apotheker.

Verder moet u meenemen: ponsplaatje, identificatie-bewijs, medicijnen die u gebruikt, dieetvoorschrift, adres en telefoonnummer van uw contactpersoon, toiletartikelen, bedkleding, kamerjas, pantoffels e.d.

Breng in ieder geval zo min mogelijk geld en géén waardevolle voorwerpen, zoals sieraden mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies en diefstal van uw spullen.

Wettelijke identificatieplicht Sinds 1 januari 2005 geldt in ons land voor iedereen vanveertien jaar en ouder een wettelijke identificatieplicht. Geldig identificatiebewijs is: paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een reisdocument voorvreemdelingen of vluchtelingen. Het ziekenhuis is verplichtuw identiteit vast te stellen met behulp van één van de genoemde documenten.

Page 26: In Bernhoven, september 2012

24

Medicijnen Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis worden alle medicijnen(behalve medicijnen voor anticonceptie) die u gebruiktdoor het ziekenhuis verstrekt en beheerd. Alleen als u opgenomen bent op afdeling Shortstay dan neemt u uweigen medicijnen mee. Heel soms wordt ook op een andere afdeling, in overleg met de arts, doorgegaan met uweigen medicijn(en). Om u tijdens de opname de juiste medicijnen te kunnen geven, is het belangrijk dat uw artsen verpleegkundige precies weten welke medicijnen u gebruikt. Het kan zijn dat de vorm, kleur of naam van hetziekenhuisgeneesmiddel anders is dan u gewend bent. De werking is echter hetzelfde als het middel dat u thuisgebruikt.

Denk aan uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO)Vanaf 1 januari 2012 heet uw medicijnpaspoort Actueel Medicijn Overzicht (AMO). Wanneer u onder behandelingbent bij een arts, is het voor de arts belangrijk om te wetenwelke medicijnen u gebruikt. Vooral als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Neem daarom altijd uw Actueel medicijn Overzicht mee. Dit is verkrijgbaar bij uweigen apotheek.

n Uw verblijf in het ziekenhuis

Opnamedag De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijden plaats. Op de afdeling wordt u ontvangen door een secretaresse of een verpleegkundige. Zij brengen u naar uw kamer en informeren u over de gang van zaken op deafdeling.

Kamer Het aantal bedden op de kamer waar u komt te liggen looptuiteen van één tot maximaal vier. Een uitzondering is de afdeling Shortstay, locatie Oss. Hier ligt u met maximaalzes personen op de kamer. Bij ieder bed zitten een handsetvoor de zusterroep en een leeslamp binnen handbereik.Het is mogelijk om televisie te kijken, radio te luisteren ente telefoneren. Op de kamer is zowel in de muurkast als in het nachtkastje, bergruimte voor uw persoonlijke eigendommen. Deze kasten zijn niet afsluitbaar.

Dagverblijf Op iedere afdeling is een dagverblijf voor patiënten. In het dagverblijf mag niet gerookt worden. ZiekenhuisBernhoven is een openbaar gebouw en daarom rookvrij.

Page 27: In Bernhoven, september 2012

25

Eten Tijdens uw opname worden alle maaltijden door het ziekenhuis verstrekt. Iedere dag krijgt u een menuvoorstelvoor de volgende dag. Het menuvoorstel houdt al rekeningmet uw eventuele dieet. De voedingsassistente komt iederedag bij u langs om het menuvoorstel op te halen. Op deafdeling Shortstay is het door de korte duur van de opnamelogistiek niet mogelijk u een menukeuze aan te bieden. Als u een speciaal dieet heeft wordt hier vanzelfsprekendrekening mee gehouden. Uit hygiënisch oogpunt is het niet toegestaan meegebrachte etenswaren in de afdelings-koelkast te bewaren.

n Uw bezoek

Bezoek levert meestal een welkome afleiding. Het kanzijn dat u met uw bezoek alleen wilt zijn. U kunt de verpleegkundige vragen dit voor u te regelen. Als u niet p de verpleegafdeling hoeft te zijn voor onderzoek, behandeling, visite van de specialist of een andere activiteit, kunt u uw bezoek, tijdens de bezoektijden, bijvoorbeeld ook in het dagverblijf of de koffiehoek/ziekenhuiswinkel ontvangen. Geeft u wel even aan de secretaresse of verpleegkundige door waar u bereikbaarbent. Vanwege verhoogde infectiekans zijn planten in het ziekenhuis niet toegestaan.

Bezoekregeling persoonlijk bezoekNaast de hieronder genoemde bezoektijden is het toegestaan dat één naaste u gedurende de dag tussen10.00-21.00 uur gezelschap mag houden. De patiëntenzorgmag niet in het gedrang komen en heeft in alle gevallenvoorrang. De privacy blijft zoveel mogelijk gewaarborgd.Dit betekent bijvoorbeeld dat een behandelaar of verpleegkundige het aanwezige bezoek kan vragen dekamer even te verlaten. Tussen 13.00 - 14.00 uur geldt eenrustuur voor onze patiënten.

Roomservice (Kamerbediening)Uw gast kan, tegen betaling, gebruik maken van koffie enthee (en een versnapering) tijdens een speciale ronde doormedewerkers van ons restaurant. Daarnaast kan uw gastgebruik maken van een maaltijd. Maaltijdbonnen zijn te

koop bij de receptie van het ziekenhuis. De maaltijd kan opde kamer of in het personeelsrestaurant gebruikt worden.

Algemene bezoektijden Dagelijks van 14.00 - 15.00 uur en van 19.00 - 20.00 uur.In overleg met de verpleegkundigen is het soms mogelijkbuiten de vastgestelde bezoektijden bezoek te ontvangen.

KraamafdelingDe bezoektijden voor de kraam/gynaecologieafdeling zijn:10.00 - 11.00 uur; 14.00 - 15.00 uur; 19.00 - 20.00 uur.

Partners zijn de hele dag welkom met uitzondering van derusttijd tussen 15.30 - 17.00 uur.

CouveuseafdelingAlleen in aanwezigheid van de ouders kunnen familieledenen vrienden op de couveuseafdeling op bezoek komen. De ruimte op deze afdeling is beperkt. Hierdoor zijn uitgebreide bezoeken niet mogelijk.

KinderafdelingVoor ouders zijn er geen vaste bezoektijden. Zij kunnenhun kind de hele dag bezoeken.Andere bezoekers mogen, als de situatie van het zieke kinddit toelaat, op bezoek komen tussen 14.00 en 19.00 uur.

Stroke-Care unitDe Stroke-Care unit bevindt zich op de locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven. Hier gelden de volgende bezoek-tijden: Bezoektijden voor partner/contactpersoon: 11.00 - 11.30 uur Algemene bezoektijden: 14.00 - 15.00 uur en 19.00 - 20.00 uur

Intensive care en hartbewaking (IC/CCU)Op beide locaties van het ziekenhuis geldt voor IC patiënten een doorlopende bezoektijd van 11.00 - 20.00 uur.Op de CCU afdeling van beide locaties: 11.00 - 12.00uur/14.00 - 16.00 uur/18.00 - 20.00 uur.

Afwijken van deze tijden kan in overleg met de verpleeg-kundige.

informatie

Page 28: In Bernhoven, september 2012

Aantal bezoekers U mag als patiënt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen. Deze regel is nodig ter bescherming van uweigen rust en de rust van uw medepatiënten. Stem onderling af wie wanneer op bezoek komt.

n Uw behandeling en verzorging

Medische behandeling De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) draagt demedische verantwoordelijkheid voor uw behandeling. Bijuw medische behandeling zijn ook andere hulpverlenersbetrokken. Daardoor ziet u verschillende mensen aan uwbed. Met vragen over uw medische behandeling kunt u altijd terecht bij uw hoofdbehandelaar.

Verpleegkundige verzorging Tijdens uw verblijf op de afdeling krijgt u het meeste temaken met de verpleegkundigen en leerling-verpleeg-kundigen. Zij dragen de zorg voor een goede verpleging enproberen daarbij rekening te houden met uw persoonlijkewensen. Met al uw vragen kunt u bij de verpleegkundigenterecht. Samen met u zoeken zij naar oplossingen.

Contactpersoon Voor u en de afdeling is het prettig om te weten wie er contactpersoon is wanneer nodig; bijvoorbeeld na de operatie, onderzoek of als de ontslagdatum bekend is. Bijhet opnamegesprek kunt u een contactpersoon opgeven. In verband met uw privacy geeft u toestemming om decontactpersoon over uw gezondheidstoestand te informeren.

Informatie U mag van uw behandelend specialist, verpleegkundigenen andere zorgverleners verwachten dat zij u goed informeren over uw ziekte, onderzoeken en behandelingen.Vraag gerust om schriftelijke informatie of een mondelingetoelichting wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Het Patiënten Service Bureau heeft voor u de folder ‘In gesprekmet de specialist’. Deze folder kan u helpen zich goed op hetgesprek voor te bereiden

n Uw rechten en plichten

Patiënten hebben wettelijke rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

26

Page 29: In Bernhoven, september 2012

Informatieplicht Uw behandelaar en u hebben de plicht elkaar duidelijk envolledig te informeren. De behandelaar stelt mede op basisvan uw informatie en onderzoek een diagnose en geeft eendeskundige behandeling. Op basis van de informatie vanuw behandelaar geeft u toestemming voor behandeling. De behandelaar informeert u in begrijpelijke taal over: uwziekte of aandoening en de gevolgen daarvan; de mogelijkeonderzoeken en behandelingen; de bijwerkingen en risico’svan het onderzoek of de behandeling.

Als informatie niet duidelijk is, zeg dan dat u nog niet allesbegrijpt en/of stel vragen.

Als patiënt heeft u de plicht binnen redelijke grenzen de adviezen van de zorgverlener op te volgen.

Toestemmingsplicht Bij behandeling geeft u toestemming om te behandelen.Wanneer sprake is van een ingrijpende behandeling vraagtde zorgverlener uitdrukkelijk uw toestemming. In de overige gevallen gaan zorgverleners ervan uit dat u uw toestemming stilzwijgend geeft. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. In acute situaties mag zonder uwtoestemming gehandeld worden.

Inzage in uw dossier In het ziekenhuis worden gegevens over uw behandelingvastgelegd in uw medisch dossier. Elke patiënt heeft rechtop inzage in en recht op een afschrift van zijn of haar persoonlijke dossier. Als u wilt weten wat er in uw dossierstaat of een afschrift wenst, kunt u dit vragen aan de desbetreffende zorgverlener. Voor meer informatie zie de folder ‘Omgaan met uw persoonsgegevens en medisch dossier’. De folder kunt udownloaden van de website www.bernhoven.nl en isverkrijgbaar bij het Patiënten Service Bureau.

PrivacyIn het ziekenhuis worden allerlei persoonlijke gegevens van u vastgelegd. Deze gegevens worden uitsluitend vertrouwelijk en beroepsmatig gebruikt. In sommige gevallen worden opname- en/of operatiegegevens anoniemgemaakt en gebruikt voor landelijke kwaliteitsprojecten.Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken

aan uw specialist of aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek. Gegevens over opname en ontslag worden doorgestuurd naar uw huisarts en naar de zorg-verzekeraar in verband met betalingen. Andere gegevenskomen in uw dossier.

Gebruik persoonsgegevensEr is een speciale regeling voor het gebruik van persoons-gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek.Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, is de beschikking over persoonsgegevens noodzakelijk. Daarvoorworden aan onderzoekers alleen volledig geanonimiseerdegegevens verstrekt. Als het noodzakelijk is te beschikkenover gegevens op naam, dan moet hiervoor uw toestemming worden gevraagd. In zeer uitzonderlijke gevallen mogen gegevens zonder toestemming wordenverstrekt. Hebt u bezwaar tegenhet gebruik van uw gegevens, bespreek dit dan met uw arts.

Gebruik lichaamsmateriaal In het kader van de behandeling wordt bij vrijwel iedere patiënt tijdens de opnameperiode bloed afgenomen. Somsworden ook urine, ontlasting, hersenvocht of weefsels onderzocht. In enkele gevallen wordt een restant van dit lichaamsmateriaal anoniem gemaakt en gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden, onderzoek of onderwijs. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, maakt u dit kenbaar aan uwspecialist. Eventueel kunt u dit ook kenbaar maken aan degene die bij u het materiaal voor onderzoek afneemt.

Wilsverklaring U kunt in een situatie terechtkomen waarin u niet meervoor uzelf kunt beslissen. Wanneer anderen voor u moetenbeslissen, kan een wilsverklaring een belangrijke hulp zijn.Een duidelijke verklaring dat u een bepaalde handeling niet wenst, en waarvoor u geen toestemming zou geven als u daartoe nog in staat zou zijn, wordt in principe gerespecteerd.

KlachtenHet kan voorkomen dat u over sommige onderdelen vanuw verblijf niet zo tevreden bent. Uw problemen kunt u hetbeste zo snel mogelijk bespreken met degene die u behandelt of met degene die naar uw mening de klachtheeft veroorzaakt. Deze directe benadering gaat niet

informatie 27

Page 30: In Bernhoven, september 2012

iedereen even gemakkelijk af. Daarom kunt u altijd een beroep doen op de medewerkers van het Patiënten ServiceBureau of de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meerinformatie leest u in de folder ‘Klachten’, te verkrijgen op deverpleegafdelingen, bij het Patiënten Service Bureau en viade website van het ziekenhuis (www.bernhoven.nl). Mailenkan naar [email protected]

n Mogelijkheden voor extra zorg en service

Geestelijke verzorging U kunt, vóór uw opname, een bericht (laten) doorgevenaan uw eigen parochie of gemeente over uw ziekenhuis-opname. Via de verpleegkundige kunt u ook een beroepdoen op een geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Op zondagochtend wordt in de kapel een liturgische viering gehouden. Deze viering wordt ook via de huisradioen tv uitgezonden. Voor elk weekend informeert de verpleegkundige van de afdeling bij u of u, eventueel metbed of rolstoel, de kerkdienst wilt bijwonen. Als u wenst,

kunt u de Communie op uw kamer ontvangen. Op de locatie Oss is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig.

Vrijwilligers In het ziekenhuis werkt een grote groep vrijwilligers. Zij vervullen vele extra taken, zoals het begeleiden van patiënten naar de verpleegafdeling, onderzoeksafdeling,kapel of gebedsruimte en het verzorgen van de bloemen.Desgewenst doen ze een boodschap voor u in het zieken-huiswinkeltje. Via de verpleegkundige kunt u contact opnemen met de vrijwilligers.

Ziekenhuiswinkel In de ziekenhuiswinkel kunt u terecht voor o.a. versnaperingen, bloemen, tijdschriften en kranten. Bovendien is er gelegenheid om iets te eten of te drinken.In Oss is de winkel open van maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.30 uur, op zaterdag en zondag 12.00 - 20.30 uur.In Veghel is de winkel geopend van maandag t/m vrijdag9.00 - 20.15 uur en zaterdag en zondag 12.30 - 20.15 uur.

28

Page 31: In Bernhoven, september 2012

Kapper Op de locatie Oss is het mogelijk om gebruik te maken vande diensten van kapsalon Twins. U kunt zelf een afspraakmaken, telefoon 0412 - 633661. Het tijdstip van de afspraakmoet u wel bespreken met de verpleegkundige van de afdeling, in verband met eventuele medische handelingenof onderzoeken.

PostDe post wordt, met uitzondering van zon- en feestdagen,dagelijks op de afdeling bezorgd. Te versturen post kunt uafgeven bij de receptie of aan de verpleegkundige van de afdeling. Post, aan u gericht, is eerder in uw bezit als de postcode van het ziekenhuis, uw naam en het kamer-nummer duidelijk zijn vermeld.

ziekenhuis Bernhoven locatie Ossnaam en kamernummer Postbus 10 5340 BE Oss

ziekenhuis Bernhoven locatie Veghel naam en kamernummer Postbus 10.000 5460 DA Veghel

Eenmalige machtiging telefoon- en/of televisieverhuurAan het gebruik van televisie en telefoon zijn kosten verbonden. Als u tijdens uw opname gebruik wilt makenvan de televisie en/of telefoon kunt u het formulier vooreenmalige machtiging invullen en op de dag dat u wordtopgenomen, inleveren bij de receptie. Dit formulier vindt uin dit magazine en kunt u uitknippen.De receptionist sluit de telefoon aan nadat u bent opgenomen. U krijgt een eigen nummer waar rechtstreeksnaar gebeld kan worden. Op uw eigen nummer kunt urechtstreeks gebeld worden. Dit kan niet tussen 23.00 en07.00 uur, in verband met het handhaven van de rust op deafdeling. Bij het huren van een telefoon wordt uw nummerop aanvraag verstrekt aan derden. Wanneer u dit nietwenst, moet u dit melden bij de receptionist. De kosten van de telefoon en televisie kunt u vinden op dewebsite: www.bernhoven.nl . Voor meer informatie kunt uterecht bij de receptie van het ziekenhuis.

Mobiele telefoon Mobiel bellen in ziekenhuis Bernhoven is toegestaan. Er zijnplekken waar het niet mag, dit wordt duidelijk aangegeven.

Ziekenomroep De ziekenomroep zendt radio- en televisieprogramma’suit voor patiënten. In Oss door Ziekenomroep Studio Annaen in Veghel door Ziekenomroep Oost-Brabant Zoobra.Wanneer u geen televisie huurt, kunt u deze zenders dustoch ontvangen.

SchadeAls door nalatigheid of schuld van medewerkers van hetziekenhuis schade wordt toegebracht aan uw persoonlijkeeigendommen, kunt u het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kan door het invullen van een‘schadeformulier’. Dit formulier is te verkrijgen via de verpleegkundige. Het ingevulde formulier kunt u afgevenbij het Patiënten Service Bureau of de Receptie van het ziekenhuis.

Cliëntenraad Het ziekenhuis beschikt over een cliëntenraad. De cliënten-raad bestaat uit een vertegenwoordiging van (potentiële)patiënten van het ziekenhuis. De cliëntenraad behartigt degemeenschappelijke belangen van patiënten. Meerinformatie over de cliëntenraad: www.bernhoven.nl.

n Wanneer u naar huis gaat

Wanneer naar huis? Soms is al voor de opname de duur van het verblijf in hetziekenhuis bekend. Meestal is dit echter niet het geval enbrengt de behandelend specialist (hoofdbehandelaar) uhiervan, zo vroeg mogelijk, op de hoogte. Op de meeste afdelingen verlaat u ’s ochtends het ziekenhuis.

Nazorg De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) en verpleeg-kundige bespreken vóór uw ontslag wat u zelf thuis aanverdere behandeling moet doen. Bijvoorbeeld dieet, fysiotherapie, medicijnen, wondverzorging et cetera.

informatie 29

Page 32: In Bernhoven, september 2012

30

Page 33: In Bernhoven, september 2012

Op beide locaties kunt u bij het Patiënten Service Bureau(PSB) terecht voor onder andere: • informatie over de gang van zaken in ziekenhuis

Bernhoven • vragen, opmerkingen of klachten naar aanleiding van uw

behandeling of verzorging in het ziekenhuis • folders over ziekten, onderzoeken en behandelingen • hulp bij zoeken naar informatie op internet • informatie over begeleidingsmogelijkheden, activiteiten

en adressen van o.a. patiëntenverenigingen en andere instellingen voor gezondheidszorg

Het PSB is op werkdagen geopend van 9.00 - 12.30 uur envan 13.00 - 16.00 uur.

Locatie Oss U vindt het Patiënten Service Bureau in de centrale hal,schuin tegenover de Receptie en naast bureau Opname. Telefoonnummer: 0412-621120. E-mail: [email protected]

Locatie Veghel U vindt het Patiënten Service Bureau in de hal van de polikliniek, achter de Patiëntenregistratie. Telefoon-nummer: 0413 - 381637. E-mail: [email protected]

Patiënten Service Bureau

Als u weer thuis bent, moet u zelf weer helemaal zelf uwgezondheid in de gaten houden/ Daarom is het belangrijkdat alle vragen die u hierover heeft, ook stelt.

Soms heeft u thuis nog nazorg nodig. Het inventariserenvan de zorgnoodzaak gebeurt door de verpleegkundige in samenspraak met u (of uw eerste contactpersoon).Daarna neemt de ontslagcoördinator de regie van het nazorgtraject over. Deze is het eerste aanspreekpunt voor zowel u (uw eerste contactpersoon), het CIZ en dezorgaanbieders.

Heeft u vragen over het nazorgtraject, stel deze dan gerustaan de ontslagcoördinator. Bovendien zijn er folders beschikbaar over nazorg, deze kunt u ook downloaden viawww.bernhoven.nl/folders

Informatie voor de huisarts Meestal informeert uw behandelend specialist de huisartsschriftelijk over de opname, uw ziekteverloop en het ontslag.

Afdelingsinformatie:Hier kunt u voor u zelf specifieke informatie invullen overuw afdeling, behandelend arts et cetera.

Opgenomen op afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

kamernummer: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

telefoon afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoonnummer patiënt: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Unitleider: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Uw behandelend arts: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

U hebt gesproken met: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31

Page 34: In Bernhoven, september 2012

Als u gebruik wilt maken van telefoon- en of televisie, verwijder dit formulier dan uit het patiënten-magazine, vul het in en geef het ingevulde formulier af bij de receptie op de dag van uw opname.

Ondergetekende verleent hierbij eenmalig een machtiging aan Stichting Ziekenhuis Bernhoven om van zijn/haar bank- ofgirorekening de verschuldigde kosten voor huur van telefoon, gesprekskosten en/of televisie na ontslag uit het ziekenhuisaf te schrijven.

Door ondertekening verklaar ik akkoord te gaan met de vermelde tarieven.Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bankrekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . of Girorekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kruis aan wat u wilt huren: nn Telefoon nn Televisie

Het verschuldigde bedrag wordt binnen dertig dagen na de laatste huurdag automatisch van uw rekening afgeschreven.Lever het ingevulde formulier in bij de receptie (hoofdingang)

Uw handtekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bent u onverwacht opgenomen in het ziekenhuis en heeft u geen tijd gehad om telefoon/televisie te huren, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de receptie van het ziekenhuis. Vraag de verpleegkundige of u de afdelingstelefoon maggebruiken om de receptie te bellen. In Veghel belt u 81111, in Oss kunt u bellen naar toestel 21111

Kosten telefoonHuurkosten telefoon per dag: € 1,50Gesprekskosten per tik: € 0,07De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling huurkosten bij langdurig verblijf:Dag 1 t/m 5 € 1,50Vanaf dag 6 € 1,00vanaf dag 28 € 0,50vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u uw telefoonvoor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd dat uw telefoon is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Kosten televisieHuurkosten televisie per dag € 2,50De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling van huurkosten bij langdurig verblijf:dag 1 t/m 5 € 2,50vanaf dag 6 € 1,50vanaf dag 28 € 1,00vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u het gebruik vande televisie voor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd datuw televisie is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Eenmalige machtiging voor telefoon- en/of televisieverhuur

32

Page 35: In Bernhoven, september 2012

Thuiszorg Pantein biedt Huishoudelijke

Hulp, (Gespec) Verpleging en Verzor-

ging, Thuisbegeleiding, Kraamzorg,

Voeding en Dieet, Thuiszorgwinkel en

Service-organisatie Extra. Oftewel

zorg voor het leven en hulp

bij een gezonde leefstijl.

Thuiszorg Pantein is uw partner

in hulp en zorg voor thuis, in alle

levensfasen.

Page 36: In Bernhoven, september 2012