Humanitas Magazine juni 2014

52
VAN MENS TOT MENS OVER DETENTIE “IK ZOEK ALTIJD HET GOEDE ACHTER HET SLECHTE” Actrice Monic Hendrickx op bezoek bij Gezin in Balans magazine van vereniging Humanitas, uitgave juni 2014 “DE MAATSCHAPPIJ ZOU VAKER EEN UITGESTOKEN HAND KUNNEN BIEDEN” Peter Faber over de aanpak van jonge delinquenten HARDER AANPAKKEN OF RESOCIALISEREN? Alles over het Nederlandse detentiebeleid

description

Humanitas Magazine Van Mens Tot Mens juni 2014 themanummer over detentie

Transcript of Humanitas Magazine juni 2014

Page 1: Humanitas Magazine juni 2014

van mens TOT mens

over detentie

“ik zoek altijd het goede achter het slechte”actrice monic Hendrickx op bezoek bij Gezin in Balans

mag

azin

e va

n ve

reni

ging

Hum

anit

as,

uitg

ave

juni

201

4

“de maatschappij zou vaker een uitgestoken hand kunnen bieden”Peter Faber over de aanpak van jonge delinquenten

harder aanpakken of resocialiseren?

alles over het nederlandse detentiebeleid

Page 2: Humanitas Magazine juni 2014

w w w . p o s t c o d e l o t e r i j . n l

Humanitas ende Postcode Loterij

Samen maken we het verschil.

Mitchell Corsen (16) is een kampioen. Neder-lands kampioen nog wel, met zijn American football-team van de Flevo Phantoms uit Almere. Verder fietst hij graag en zit hij regel-matig in de bioscoop. Niet gek voor een jongen met ADHD, die tot voor kort geen vrienden had, zich dagenlang in zijn kamer opsloot om te gamen en de aansluiting met de maatschappij dreigde te verliezen.

Duwtje in de rugMitchells moeder meldde hem aan voor het maatjesproject Match van Humanitas. Vrij-williger Martin Osinga (47) haalde de jongen uit zijn isolement. “We hebben samen uitgezocht

welke sport ik leuk zou vinden. Dat werd American football”, zegt Mitchell. “We gaan er ook samen op uit, voeren goede gesprekken en als het nodig is, geeft Martin mij een duwtje in de rug.” Door hun regelmatige contact gaat Mitchell met veel meer zelfvertrouwen door het leven.

Praktische hulpEr lopen bijna 12.000 goed getrainde Humanitas-vrijwilligers zoals Martin rond in Nederland, die samen ruim 54.000 mensen helpen. De vrijwilligers ondersteunen mensen die een probleem de baas moeten worden. Zo helpt Humanitas iedereen die tijdelijk steun kan

gebruiken bij opvoeden, opgroeien, verlies, detentie, eenzaamheid en thuisadministratie.

Dankzij u...Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterijheeft Humanitas dit jaar een bijdrage ontvangen van € 6,6 miljoen. Door mee te spelen met de Postcode Loterij steunt u het werk van Humanitas en 89 andere goede doelen.Kijk op www.postcodeloterij.nl.

Bijvoorbeeld:

Match voor Mitchell

75 Adv Humanitas_210x297 april 2014.indd 1 28-04-14 13:28

Derde Oosterparkstraat 201 1092 CZ Amsterdam www.helderadvies.commedia grafimedia concept & creatie

helder brengt het over

advertentie

Page 3: Humanitas Magazine juni 2014

2 Achter de schermen

3 Voorwoord

4 opinie

peter Faber gelooft dat iedereen een tweede kans verdient, zeker jonge delinquenten. “eens een boef altijd een boef, gaat niet op.”

10stellinghumanitas vroeg mensen te reageren op de stelling: Gevangenen in Nederland zijn te lang gepamperd. Het is hoog tijd voor versobering.

12de Vrijwilliger en de deelnemer

Vrijwilliger ena Ðogović en deel nemer olleven nelom vertellen over hun ervaring met een nieuwe start.

14in perspectieF

over het nederlandse detentiebeleid zijn de meningen sterk verdeeld. maar wie heeft er gelijk?

24humAnitAscommunity

28Quizwat weet jij over het nederlandse detentiebeleid? doe de quiz.

30eropuit

Actrice monic hendrickx ging op bezoek bij gezin in Balans. daar ontmoette zij leonie, die veertien maanden in de gevangenis zat.

40chAt

op de Humanitas Chat kunnen mensen anoniem hun hart luchten. zoals mirjam, die vertelt over haarervaringen in een tbs-kliniek.

42 tips

45FActsheet

ontdek hoe humanitas (ex)-gedetineerden en hun families in het hele land ondersteunt.

inhoud

1 32

Page 4: Humanitas Magazine juni 2014

Achter de schermen 2

de mAkers AAn het woord

“het onderwerp detentie roept veel heftige emoties op bij mensen. ik wilde de nuance vinden: hoe is de stand van zaken nu echt? het was erg leuk de diepte in te gaan en te spreken met deskundige mensen. maar er is geen makkelijk antwoord. wat de beste strategie is om recidive te voor komen, daarmee blijven de experts worstelen.”

hilde duyx – schrijVer

‘in perspectieF’ (p. 14)

dit magazine is een uitgave van vereniging humanitas. heb je het magazine uit? gooi het dan niet weg, maar geef het door aan anderen.

Vereniging humanitas postbus 71, 1000 AB, [email protected] facebook.com/

humanitasnederland @humanitasnl

kvk: 40530895issn: 0166-1124rekeningnummer voor giften: nl58 ingB 0000 294050 op naam van Vereniging humanitas o.v.v. ‘gift’.

redActieBen van heesbeen, durkje sybesma (gastredacteur), ilse van sloten, sofie Vriends, monique Verboven

met medewerking VAnlonneke Bär, roy Beusker, Ad van denderen, hilde duyx, linda huijsmans, ilvy njiokiktjien, Adrien parlange, marjolein prins, Floor rieder, karst-janneke rogaar, marloes toonen, yasmin Visser, judith zeeman

concept, VormgeVing en eindredActieVandejong, Amsterdam

drukwerklecturis, eindhoven

AdVerterenneem contact op met ilse van sloten via 020-5231100 of [email protected].

nABestelleneerdere themanummers van dit magazine over eenzaamheid en opvoeden zijn na te bestellen via: [email protected].

meer weten?wil je meer informatie over wat humanitas voor jou kan betekenen? of wil je vrijwilliger, lid of donateur worden? neem contact op via humanitas.nl, bel 020-5231100 of mail naar [email protected].

tekst, foto's en illustraties mogen alleen worden overgenomen na schriftelijke toestemming van vereniging humanitas.

humanitas heeft haar best gedaan om de rechten van alle recht-hebbenden te achterhalen. meen je rechthebbende te zijn, neem dan contact op met de redactie.

“ik vond het bizar te horen dat er na de arrestatie van leonie niets werd geregeld voor de opvang van haar kinderen. en dat je veertien maanden onschuldig kunt vast zit-ten is ook iets wat ik niet begrijp. het is dan heel belangrijk dat er mensen zijn die in je blijven geloven. ik denk dat leonies maatje veel voor haar heeft betekend. op de weg terug naar Amsterdam hebben monic hendrickx en ik het er nog veel over gehad.”

Ad VAn denderen – FotogrAAF

‘eropuit’ (p. 30)

“met peter Faber praten is een voorrecht. zijn moeizame jeugd zag hij aanvankelijk als verspilde jaren. nu zegt hij: “ervaren is leren en leren is proberen.” en precies dat probeert hij over te brengen op jongeren die – net als hij vroeger

– tussen wal en schip zijn beland. hij heeft een duidelijke visie op hoe zij hun eigenwaarde kunnen terug-vinden, maar is nooit dwingend of oordelend. erg inspirerend.”

judith zeemAn – schrijVer

‘opinie’ (p. 4)

“we leven in een tijd waarin het lijkt te gaan om zelfredzaamheid. met het programma modernisering gevangeniswezen zet ook het ge vangeniswezen hierop in. de woorden van simone van der zee blijven me bij: ‘ze zitten juist in de gevangenis omdat ze niet zelf - redzaam kúnnen zijn.’ wat goed dat mensen als simone van der zee voor deze groep mensen opkomen.”

“peter Faber vertelt hoe je nare ervaringen kunt gebruiken om iets te creëren. heel herkenbaar. ooit dacht ik: misschien moet ik een ander vak kiezen. ik kon alleen maar tekeningen maken als ik me rot voelde. gelukkig bleek het niet waar te zijn. inmiddels werk ik met allerlei inspirerende mensen, die allemaal op hun eigen manier ontroeren. ik vind het steeds weer een enorme uitdaging om een gevoelskwestie om te zetten in een helder én sensitief beeld. en gelukkig hoef ik daarvoor niet meer te zwelgen in ongeluk. ik vind het juist superleuk om te doen.”

durkje syBesmA – BeleidsAdViseur Bij humAnitAs

kArst-jAnneke rogAAr – illustrAtor

‘opinie’ (p. 4)

Page 5: Humanitas Magazine juni 2014

3Voorwoord

toen ik een aantal jaar geleden bij humanitas begon, was ik nog nooit in een gevangenis geweest. het eerste bezoek aan een penitentiaire inrichting voelde dan ook best ongemakkelijk. langs de strenge beveiliging, spullen afgeven bij het poortje en dan de deur die achter je dichtgaat. het voelt vreemd. ook omdat ik weet dat ik straks wél weer naar buiten mag.

inmiddels ben ik een paar bezoeken verder en heb ik veel gede-tineerden ontmoet en gedreven vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om deze mensen goed terug te laten keren in de maatschappij. wat mooi dat er mensen zijn die zonder oordeel in gesprek gaan met gedetineerden. die ervoor zorgen dat ze zich minder eenzaam voelen en ook hun goede kanten zien. Voor het overgrote deel van de gedetineerden is de straf tijdelijk. door hen te steunen, kunnen zij na hun detentie weer normaal functio neren in de samenleving.

wat mij ook aan het hart gaat, zijn de verhalen van de achterblij-vende fami lies en kinderen. deze mensen hebben niets verkeerd gedaan, maar voelen zich soms wel gestraft en krijgen te maken met ingrijpende gevolgen. kinderen van gedetineerden lopen een veel groter risico om zelf ook in de problemen of een sociaal isolement te komen. ze moeten hun familielid iedere dag missen en krijgen een stigma opgedrukt. de vrijwilligers van gezin in Balans zijn er om het contact tussen ouder en kinderen goed te houden en om ondersteuning te bieden wanneer ze weer terug-keren in het gezin (zie ook het verhaal van leonie op pagina 30).

door bezuinigingen verdwijnen veel voorzieningen in gevange-nissen. gedetineerden moeten steeds vaker zelf zorgen voor een goede terugkeer in de samenleving. Vrijwilligersorganisaties als humanitas kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. zoals ena dat nu al doet met olleven (zie pagina 12). detentie is een van onze hoofdthema’s en de komende jaren gaan we extra in-zetten op de ondersteuning van gedetineerden. wij richten ons daarbij op de mens, niet op de gedetineerde. zodat het negatieve beeld dat veel mensen nu nog van gedetineerden hebben steeds meer bijdraait.

eva scholtedirecteur humanitas

zie de mens, niet de gedetineerde

Page 6: Humanitas Magazine juni 2014

opinie 4

Tekst: Judith ZeemanIllustraties: Karst-Janneke Rogaar

Wij zijn niet onze daden

“Je hebt iets crimineels gedaan, maar je bent geen crimineel.” Als acteur Peter Faber iets wil over-brengen aan mensen die het verkeerde pad kozen, dan is het wel dat ze hun gevoel voor eigenwaarde nooit mogen verliezen. En dat ze zelf de switch kunnen maken van destructief naar creatief gedrag. Met deze visie richtte hij de afgelopen vijf jaar zijn energie juist op die doelgroep. Sindsdien hoorden al tientallen jongeren zijn motto: Ik kan het, ik wil het, ik doe het. Nu! "

Peter Faber over de aanpak van jonge delinquenten: “Eens een boef altijd een boef, gaat niet op.”

Page 7: Humanitas Magazine juni 2014
Page 8: Humanitas Magazine juni 2014
Page 9: Humanitas Magazine juni 2014

7Opinie

“Uit de mond van een docent hoorde ik op m’n zes-tiende de volgende woorden: ‘Faber, jij komt uit Amsterdam-Noord. Uit Noord komt nooit iets goeds, daar stonden vroeger de galgen. Je bent niets, je kan niets en je wordt niets.’ Zulke opmerkingen kreeg ik wel vaker. Ik was moeilijk opvoedbaar in die zin dat ik barstte van de energie en van alles uithaalde. Er stond thuis ook regelmatig politie voor de deur. Maar deze opmerking was net de druppel. Ik ging van school en besloot te gaan zwerven. Alleen op straat was het veilig. Op school niet en thuis kreeg ik slaag, terwijl ik vaak allang niet meer wist wat ik had gedaan. Volwassenen waren voor mij per definitie onvoorspelbaar.

Diezelfde dag wees iemand me op een advertentie. Dit moet jij gaan doen, zei hij. Er stond: spelers ge vraagd voor de Midzomernachtsdroom van Shakespeare in het Openluchttheater van Amster-dam-Noord. Ik weet nog dat ik dacht: die man is krankzinnig. Toneelspelen was voor watjes, voor de lievelingetjes van de docenten. Maar ik kende dat theater wel. Door een kier had ik gezien dat die spe-lers het gezellig hadden samen. Net een familie. Dus

deed ik toch auditie. En zo stond ik op m’n zestiende Shakespeare te spelen. In plat Amsterdams. Toen begon mijn opvoeding eigenlijk pas. Ik leerde er dis-cipline. Zin of geen zin. Als je speelt, moet je je nest uitkomen.

De switchVijf jaar terug werd ik ingehaald door dat verleden. Ik repeteerde voor de musical Man van La Mancha toen mijn buurman binnenkwam, een wijkagent die werkt volgens de vuist-hand-aanpak. De vuist staat voor het gezag waarmee je te maken krijgt als je de regels overtreedt. Maar daarna reikt hij je de hand: hij gaat je ook helpen. ‘Faber’, zei hij, ‘toen jij zestien was, heb jij toch een switch gemaakt? Ik ken een hoop van zulke jongens in Amsterdam-Noord, die daar veel van kunnen leren. Kun jij niet iets met ze ondernemen?’ Dat vond ik mooi: die jongeren iets geven wat ik zelf destijds zo heb gemist, zoals trots, zelfvertrouwen en de ontdekking dat je meer kunt dan je denkt. Het leidde tot de Peter Faber Stichting, gericht op jongeren, kinderen van de bovenbouw én gedetineerden. "

Acteur peter Faber (1943) is de zoon van een nederlandse arbeider en een duitse moeder. hij groeide op in Amsterdam-noord, begon als acteur bij het openluchttheater van tuindorp oostzaan, is medeoprichter van het werkteater en speelde in diverse nederlandse films, tv-series en musicals. hij doceert aan de theaterschool, de Amsterdamse toneel & kleinkunstacademie en de Frank sanders Academie voor musicaltheater. in 2009 ontstond de peter Faber stichting, een cadeau van de producenten van de musical Man van La Mancha. doel: via theaterprojecten, trainingen en workshops een positieve bijdrage leveren aan het zelfbewustzijn en perspectief van hangjongeren.

Dezelfde kracht die je gebruikt om te vernielen, heb je nodig om het leven te omarmen.

Page 10: Humanitas Magazine juni 2014

Opinie 8

Je kunt hangen of levenJe helpt jongeren als je ze laat inzien dat ze kunnen hangen of leven. Je hangt als je vastzit aan je verleden, je strafblad, een tekort aan liefde of slechte gewoontes. En je leeft als je wat doet met jouw mogelijkheden. Van destructieve energie naar creatieve energie en van passief naar actief in het leven staan. Elke maandag-avond is er een workshop voor vijftien man of meer. De enige regel is: wie komt, moet meedoen en z’n verhaal vertellen. Wat doe je, wat vind je leuk, wat doet je pijn? De resultaten zijn verbluffend: raps, films, acts en andere creatieve, spontane uitingen.

Soms vraag ik ze om Hitler te spelen. Dan gaan ze schreeuwen en geven ze veel energie. Vraag ik ze om Jezus te spelen, dan maken ze slappe gebaren en zetten een zijige stem op. Nee, zeg ik dan, vrede en liefde is niet voor watjes. Vrede vraagt net zoveel energie als oorlog. Dezelfde kracht die je gebruikt om te vernielen, heb je nodig om het leven te omarmen. Van die groep jongeren zijn er enkele doorgestroomd naar verschillende audiovisuele opleidingen of ze werken in de media. Soms zeggen ze: ‘Ik wil beroemd worden.’ Dan zeg ik: ‘Prima, maar je krijgt niets cadeau.’ Het leven is hard, gemeen en onvoorspel-baar, maar ook het mooiste wat er is.

Elk kind een kampioen Voor kinderen geldt weer iets anders. Bij hen is passie iets heel primitiefs. Onlangs las ik een nieuws bericht over elf- tot twaalfjarigen die een buurt terroriseerden. Kinderen van die leeftijd moeten nog helemaal leren met hun emoties om te gaan. Daarom bezoek ik scholen, met diezelfde buurman en wijkagent. Daarbij richten we ons specifiek op twaalfjarigen. We praten met ze over pikken, pesten en geweld, en over de keuzes die je daarbij maakt. Zie je iets ergs gebeuren en doe je niets, dan ben je óók schuldig. Daarna ver-telt een oudere jongen uit de workshop Hangen of leven over zijn foute keuzes en hoe dat zijn toekomst heeft verkreukeld. Geen werk, geen scholing, geen vrienden, teleurgestelde ouders. Een emotioneel verhaal dat indruk op de kinderen maakt. Vervolgens

krijgen ze van mij een levenslang geldig Kampioens-paspoort. Want elk kind is een kampioen. Volg je wens en begin die met wens met de spreuk: ‘Ik kan het, ik wil het, ik doe het. Nu!’

Tot slot nemen we ze mee naar een rechtszaak die tot in de finesses wordt nagespeeld met medewerking van een rechter, een officier van justitie, een advocaat en een jongen uit de groep die de dader speelt. Het gaat er keihard aan toe. Geen zachte heelmeesters. De kinderen zien heel direct de gevolgen van foute keuzes. Tot slot volgt de uitspraak en dan mogen ze de rechter vragen stellen.

Betrokkenheid creëert inhoud

Daarnaast werk ik met gedetineerden in de Bijlmer-bajes onder het motto: uit de bajes terwijl je er nog in zit. Om bij die jongens iets te bereiken, moeten we echt bij ze binnenkomen. Niet met een vrijblij-vend kunstprojectje of wat geknutsel. Maar met iets wat ze raakt en waardoor ze wakker worden. Er kwam in de Bijlmerbajes bijvoorbeeld een tentoon-stelling van schilderijen, gemaakt door gedetineerden in de Russische Kresti-gevangenis in St. Petersburg. Burgemeester Eberhard van der Laan zou de expo-sitie openen. Toen dacht ik: dan is het leuk als de jongens die hier zitten, óók iets schilderen. Ik organiseerde dit samen met m’n zoon Jesse. Een mannetje of veertig kwam opdagen. We maakten duidelijk dat het niets betekent als je zomaar maar wat schildert. Pas als je betrokken bent bij wat je doet, creëer je inhoud. Het thema was: ik neem je mee naar het diepste plekje van m’n ziel. Kunst als breekijzer. Ik vertelde ze dat ze hun energie ook ten goede kunnen aanwenden. Dat het leven een once in a lifetime-kans is. En dat de wereld wacht. Niet op wat je allemaal neemt, maar op wat jij hebt te geven. Let wel, ik ben geen wereldverbeteraar, geen maat-schappelijk werker, geen trajectbewaker. Ik ben een impulsgever. Mijn energie maakt hun energie wakker. Meer heb ik eigenlijk niet te bieden. Ik vertel die

Mijn energie maakt hun energie wakker. Meer heb ik eigenlijk niet te bieden.

Page 11: Humanitas Magazine juni 2014

9Opinie

jongens dat ze niet hun daad zijn, noch de woede van hun ouders, of het verdriet van hun slachtoffers. Dat ze ook geen beter mens moeten proberen te worden, maar anders moeten omgaan met hun mogelijkheden.

In acht sessies kwamen we tot een prachtige tentoon-stelling die de Bijlmerdirectie en de dienstdoende psychologen verbijsterde: hoe kon dat, dat die jongens zo meewerkten en zich zo normaal gedroegen? En ik was op mijn beurt verbaasd dat zij verbijsterd waren. Die jongens zijn daar continu omgeven door een hoeveelheid beleid en sturende organisaties, dat houd je niet voor mogelijk. En bij ons was geen hiërarchie en we moesten ook niets van ze. Ze kregen gewoon aandacht.

Aandachtig luisteren werkt helend

Dat is ook wat de vrijwilligers van Humanitas voor hun cliënten kunnen betekenen naast de praktische steun: aandacht hebben zonder te oordelen of op lossingen aan te dragen. Gewoon luisteren naar iemands verhaal met alle aandacht en respect. Wanneer iemand z’n emoties, verdriet en pijn kwijt kan, werkt dat helend. Woorden zijn slechts verwij-zingen naar iets anders. Ze krijgen pas betekenis als ze in daden worden omgezet.

Dat vind ik ook het crue van beleid. Bovenop mislukt beleid wordt vaak nieuw beleid gemaakt. Maar daarmee stapel je illusie op illusie op illusie. Ik denk dat de afstand theorie-praktijk enorm groot is. Je kunt ontzettend veel weten en hebben gestudeerd, maar geen aansluiting hebben bij de praktijk en de mensen die het betreft. De maatschappij zou vaker een uitgestoken hand kunnen bieden. De gedachte ‘eens een boef altijd een boef’ gaat niet op. Juist om-dat iemand in de fout is gegaan, kent hij de andere zijde van de medaille. En nu maakt hij een opnieuw een keus, gun hem die kans. Bang dat hij opnieuw in de fout gaat? Ach, rijbewijs of niet, je kunt even-goed een botsing krijgen. Dus laat zo’n jongen niet in paniek achter het stuur zitten, maar help hem te denken: goh, wat rij ik lekker.

Ik heb vaak gedacht dat ik tot m’n zestiende nooit iets fatsoenlijks had meegemaakt. Achteraf blijkt die gevoelloze opvoeding juist iets te zijn waar ik nog steeds uit kan putten. Maak van je puinhoop een schatkamer, noem ik dat. Alles wat je wilt hebben, geeft je uiteindelijk niet wat je nodig hebt. De weg ernaartoe, die geeft je het meeste plezier. Daar liggen de geheimen en doe je de ontdekkingen.” !

Page 12: Humanitas Magazine juni 2014

geVAngenen in nederlAnd zijn te lAng gepAmperd. het is hoog tijd

Voor VersoBering.

10stelling

moeten we proberen gedetineerden zo veel mogelijk voor te bereiden op een soepele terugkeer in de samen-leving? of moeten we de regels in gevangenissen strikter maken om de daders te straffen? humanitas ging op onderzoek.

“regelmatig vinden mensen dat iets anders moet, zonder precies te weten hoe de situatie in elkaar zit. zelf kom ik regelmatig als bezoeker in een gevangenis of detentie-centrum. tegen mensen die denken dat een gevangenis net een hotel is, zou ik willen zeggen: neem eerst zelf eens deel aan bijvoorbeeld activiteiten voor gedeti-neerden en vorm een beeld op basis van je eigen ervaringen. geef daarna pas je mening.”

— Frans Lenderink, coördinator detentie-project bij Humanitas

eigen erVAringen

stelling:

“tijdens de crisis zijn er veel gezinnen die noodgedwongen moeten versoberen. het lijkt me niet meer dan rechtvaardig dat gevangenissen en daarmee de gedetineerden ook versoberen. het kan niet zo zijn dat de gevangenis een aan- trekkelijke optie wordt voor criminelen die op dit moment geen toekomst-perspectief hebben.”

— Vanessa, accountmanager

VersoBering Voor iedereen

“wanneer je gevangenissen strenger maakt, is dat niet goed voor gevangenen, maar ook niet voor de rest van de burgers. want rehabilitatie wordt moeilijker en recidive hoger. ik denk wel dat er meer kan worden geïnvesteerd om te voorkomen dat mensen weer in de gevangenis terecht komen. en strenger optreden bij jeugddelinquenten. die hebben vaak nog de kans om weer op het goede pad te komen. ik zie het als taak van de overheid om voor deze groep met een duurzame oplossing of behandeling te komen. want met een waarschuwing alleen komen we er niet.”

— Lout, projectmanager

strenger Voor jeugd

Page 13: Humanitas Magazine juni 2014

11stelling

“het lijkt mij belangrijk dat de gevangenis geen plek wordt waar je graag wilt verblijven, dus soberheid vind ik wel gepast. het moet natuurlijk niet zo zijn dat iemand het geen probleem vindt even een paar maanden in de cel te zitten. dan is het effect van de straf weg. ik vind het wel goed als gedetineerden hun tijd zinvol kunnen besteden, bijvoorbeeld door een opleiding op afstand te volgen. dan staan ze niet met lege handen als ze de gevangenis weer verlaten.”

— Esther, ontwerper

tijd zinVol Besteden

sociAAl isolement doorBreken

“hoe dubbel je gevoel ook kan zijn, het is in het belang van ons allemaal om gedetineerden menselijk te blijven benaderen en hen te ondersteunen bij een goede terugkeer in de samenleving.de vrijwilligers van humanitas zien in de praktijk dat het leven voor de meeste gevangen nu al sober en vaak eenzaam is. in plaats van te praten over verharding of versobering richt humanitas zich liever op een betere ondersteuning en het doorbreken van sociaal isolement van gevangenen.”

— Durkje Sybesma, Beleidsadviseur Detentie bij Humanitas

“ik vind het jammer dat er in nederland vooral wordt gesproken over straf-verhogingen en het pamperen van gevangenen, in plaats van de oorzaken van criminaliteit onder de loep te nemen. de roep om zwaardere straffen is volgens mij vooral een frustratiereactie uit een verlangen naar (een gevoel van) meer veiligheid. ik vraag me af hoe een ver-soberd regime in de gevangenis moreel te verantwoorden is. en of het niet juist zal leiden tot verharding van gede ti neer-den. wordt nederland daar veiliger van?”

— Lode, communicatiemedewerker

kijken nAAr oorzAken

reacties op de stelling zijn verzameld via onze sociale-mediakanalen Facebook en linkedin.

humanitasnederland, @HumanitasNL,

“ik heb een broer die lijdt aan schizo - frenie en die daardoor regelmatig wordt gedetineerd. detentie is geen pretje, vooral niet voor mensen met een psychiatrische aandoening. Vanwege de bezuinigingen zit je uren in je cel en kun je geen kant op. Bezuinigingen op onderwijs en bibliotheken maken het er niet makkelijker op. Versobering lijkt me dus geen goede optie. niet voor gevangenen en niet voor de medewerkers. goede aandacht en een zinvolle dag-besteding kunnen er juist voor zorgen dat mensen na detentie wellicht de goede weg opgaan, en niet binnen een jaar weer voor de poort staan.”

— Cornelie van Well, humanisticus en auteur van non-fictieboeken

geen pretje

“ik ken eigenlijk alleen de jeugd gevangenis in sassenheim. jongeren worden daar zeker niet gepamperd. ze zouden de financiën beter kunnen regelen, er wordt nu enorm veel verspild. dingen worden onnodig aangeschaft en als er iets stuk is, wordt het vervangen zonder te kijken of het wellicht te repareren is. omdat eten niet bewaard mag worden, wordt enorm veel voedsel weggegooid. en dat terwijl de ouders van de vast-zittende jongeren misschien wel bij de voedsel bank eten moeten ophalen. met hetzelfde geld kunnen ze veel meer goede dingen doen.”

— R. Lucas, coördinator detentie- project bij Humanitas

geld Beter Besteden

Page 14: Humanitas Magazine juni 2014

12de vrijwilliger ...

ena Ðogović (25 jaar).student criminologie aan de Vrije universiteit in Amsterdam.sinds negen maanden vrijwilliger bij een nieuwe start van humanitas.

“ik dacht altijd dat vrijwilligerswerk veel tijd kostte. maar dat valt heel erg mee. ik ontmoet olleven één keer per week. daarbij ligt de nadruk op de hulpvraag: hij vertelt waaraan hij wil werken en ik steun hem daarbij. soms gaat het om praktische dingen, zoals een strafzaak voor-bereiden, een zorgverzekering aanvragen of een uitkering regelen. daarnaast praten we over de dingen die hem bezighouden. Als ik nu terugkijk, vind ik dat we in korte tijd al veel hebben bereikt. olleven weet goed wat hij wil en is zijn leven compleet aan het veranderen. dat is heel inspirerend om te zien.”

“Het is heel inspirerend te zien hoe gemoti veerd Olleven is”

Fotografie: ilvy njiokiktjien

Page 15: Humanitas Magazine juni 2014

13... en de deelnemer

olleven nelom (29 jaar).deelnemer bij een nieuwe start van humanitas.

Via een nieuwe start helpen humanitas-vrijwilligers ex-gedetineerden een betere toekomst te creëren.

“met ena kan ik goed praten. het is fijn om mijn verhaal te kunnen delen met een ‘normaal mens’, iemand die me gewoon begrijpt. maar ze helpt me ook dingen te regelen, zoals een nieuwe woning, een nieuwe baan en een opleiding. soms vind ik het lastig dat alles zo lang duurt. ik ben zo gemotiveerd om mijn leven weer op de rails te krijgen, het liefst pak ik alles in één keer aan. maar ena zegt altijd: stap voor stap. in sep tember begin ik met mijn opleiding. ik wil graag ervarings deskundige worden en aan de slag met jongeren. Voor het eerst in mijn leven weet ik precies wat ik wil. en dat voelt goed.”

“Voor het eerst in mijn leven weet ik precies wat ik wil”

Page 16: Humanitas Magazine juni 2014

14in perspectief

“de nederlandse gevangenis is net een hotel”, zegt de een. “ze straffen hier veel te snel en onnodig hard”, roept de ander. wie heeft er gelijk? redacteur hilde duyx dook in de wereld van het nederlandse gevangeniswezen en sprak met de experts. "

VoorBij de trAlies  

tekst: hilde duyxillustraties: Adrien parlange

over nederlandse gevangenissen, gedetineerden en de achterblijvers

Page 17: Humanitas Magazine juni 2014
Page 18: Humanitas Magazine juni 2014

16

marco (24) zit sinds negen maanden vast voor drugshandel en een ge-weldsdelict. het is niet de eerste keer dat hij in de fout is gegaan: al sinds de lagere school komt marco regelmatig in de problemen. eerst stelt het nog niet zoveel voor, maar al snel pleegt hij zijn eerste inbraak – in de voetbal-kantine in zijn dorp. op de middelbare school gaat het echt mis. marco pleegt meerdere overvallen en begint in drugs te handelen. hij is geen domme jongen en weet precies wat hij wil: geld. en het is nooit genoeg. het lukt hem om uit handen van justitie te blijven, tot de laatste keer. hij was onvoorzichtig. stom. in de gevangenis weet marco precies wat hij moet doen om uit de problemen te blijven. hij ruimt zijn cel netjes op. hij is vriendelijk tegen zijn bewakers. hij maakt nooit ruzie. en hij blijft van de drugs af.

priVileges

marco is een van de gedetineerden in nederland die met zijn goede gedrag in aanmerking komt voor het zogeheten plusregime. dat houdt in dat gemoti-veerde gedetineerden die hun gedrag aantoonbaar willen veranderen, sinds

kort meer privileges krijgen in de ge-vangenis, zoals cognitieve vaardig-heidstraining, schuld sa ne ring tra jec-ten, vakopleidingen en begeleiding naar werk, woning en zorgvoor zien-ingen na detentie. laat je niet actief zien dat je je gedrag wil veranderen? dan val je onder het basis regime, met meer soberheid en zonder privileges.

die soberheid past goed bij de huidige politieke trend om hard op te treden tegen criminaliteit. nederland kent een streng strafklimaat, zeker als je het vergelijkt met andere euro-pese landen. in nederland wordt ook voor minder ernstige overtredingen gevangenisstraf opgelegd. toch daalt het aantal gedetineerden inmiddels – over de gehele periode 2008 - 2012 met zeven procent – door een af name van het aantal zware misdaden. gevang enissen sluiten noodge dwong-en hun deuren, deels door de afname van het aantal gedetineerden, maar ook door bezuinigingen. hierdoor is het aantal meerpersoonscellen in de gevangenis toegenomen, wat in de meeste landen overigens heel nor-maal is en niet door iedere gedeti-neerde als een nadeel wordt gezien.

detentierAtio in nederlAnd en Andere lAnden

Aantal gedetineerden per 100.000 inwoners

de scandinavische landen hebben relatief gezien de laagste aantallen gedetineerden. nederland zit met 84 gedetineerden per 100.000 inwoners onder het gemiddelde.

Bronnen: gevangeniswezen in getal 2008-2012, mei 2013 en www.theguardian.com

120portugal

84nederland

157schotland

61Finland

716Verenigde staten

in perspectief

Page 19: Humanitas Magazine juni 2014

17in perspectief

resociAlisAtie

Feit blijft, en daar is vrijwel iedereen het over eens, dat de omstandigheden in nederlandse gevangenissen – als je het vergelijkt met andere landen in de wereld – goed te noemen zijn. dat bevestigt ook toon molleman, ‘gevangenisonderzoeker’ bij het ministerie van Veiligheid en justitie. hij legt uit dat naast de versobering van het gevangeniswezen de nadruk nu ook ligt op resocialisatie van ge-detineerden. “politici hebben door de jaren heen een wisselende visie gehad op wat het resultaat van de-tentie moet zijn”, vertelt hij. “soms voerde het aspect van vergelding de boventoon, soms het terugdringen van recidive. nu is de tendens van verschraling weer enigszins gekeerd. in de uitvoering van gevangenis-straffen spelen resocialisatiepro-gramma’s, aansluiting op nazorg, opleiding, individuele benadering en arbeid een centrale rol.”

dat klinkt goed. maar wat betekent het precies? molleman: “zelfred-zaamheid, zélf verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag. daar draait het nu allemaal om. Als je dat goed kunt, zijn er verschillende privileges be-schikbaar. maar het is natuurlijk niet zo dat zulke sociaalpsychologische vaardigheden ineens aan- of afwezig zijn door er een beloning of sanctie tegenover te stellen. het gevangenis-wezen moet dus flink investeren in het motiveren van gedetineerden om mee te werken aan resocialisatie. Bij-voorbeeld door ze te overtuigen van de voordelen. ook moet er geoefend kunnen worden met het nemen van verantwoordelijkheid. het trainings-traject ‘motiverende bejegening’ voor gevangenis personeel van het programma modernisering gevange-niswezen sluit daarbij goed aan.” "

Page 20: Humanitas Magazine juni 2014

18in perspectief

psychische proBlemen

ondertussen blijft het de vraag wat nou echt werkt. helpt het om hard te straffen? Volgens simone van der zee kun je beter investeren in het voor-komen van gevangenisstraf. zij is adviseur bij de politie en auteur van het boek Het Staatshotel, waarin ze kritisch kijkt naar het nederlandse gevangeniswezen. “niemand wordt echt beter van een gevangenisstraf”, zegt zij. “het houdt zware criminelen van de straat, en dat kan goed zijn als het echt niet anders kan. maar hét middel tegen criminaliteit is het straf-recht niet, dat laten de recidivecijfers duidelijk zien. na een gevangenis-straf pleegt gemiddeld bijna vijftig procent van de veroordeelden binnen

twee jaar opnieuw een strafbaar feit. detentie is het belangrijkste ant-woord geworden op sociale proble-men. maar het is in mijn mening het minst goede antwoord.”

Van der zee vindt dat beter moet worden gekeken naar alterna-tieven. de groep gedetineerden met een psychische stoornis is groot en geschat wordt dat tussen de vijftien en vijfentwintig procent van de ge-detineerden een verstandelijke be-perking heeft. mede hierdoor komt het gemiddelde iQ in gevangenissen uit op een lager niveau dan dat van de gehele bevolking. je kunt je afvra-gen of deze mensen in staat zijn om in aanmerking te komen voor het plusregime met extra privileges. Van der zee is hier sceptisch over. “ze

zitten juist in de gevangenis omdat ze niet zelfredzaam kúnnen zijn. dat hebben ze nooit geleerd, of ze kam-pen met een psychische stoornis die het hen onmogelijk maakt. dat is nou juist het hele probleem.”

de oplossing zit ’m in maat-werk, therapeutische gemeenschap-pen of tehuizen, vindt Van der zee. “want hoe je het ook wendt of keert, de gevangenis is een ongezonde plek waar depressies op de loer liggen en je zowel fysiek als psychisch afge-sneden raakt van het leven buiten. Als het tegenzit raak je je partner kwijt en het contact met familieleden. je verliest vaak je huis, je baan, je geld en je krijgt een stempel waar je nooit meer vanaf komt. een gevangenis-straf draag je voor altijd met je mee.”

Page 21: Humanitas Magazine juni 2014

19in perspectief

ter peel en het ministerie van justitie Betere start, een programma met een opvoedtraining speciaal voor gede-tineerde moeders tijdens de overgang van detentie naar huis. het project is effectief gebleken in het voorkomen van gedragsproblemen van kinderen tussen de twee en tien jaar, waardoor ze ook minder snel crimineel gedrag zullen vertonen wanneer ze groot zijn.

jong geleerd

eén van de bedenkers van Betere start is Bram orobio de castro, hoogleraar in de ontwikkelingspsychologie. “uit internationaal onderzoek blijkt dat het verhoogde risico op criminaliteit bij jonge kinderen kan worden verminderd door vroegtijdig de opvoedingsvaar-digheden van ouders te verbeteren”, vertelt hij. “meer dan gedetineerde vaders geven vrouwen die vastzitten aan te worstelen met hun rol als op-voeder en het functioneren als rol-model voor hun kinderen. Betere start wil moeders daarbij helpen. hoe communiceer je met je kind? waarom is het zo belangrijk om complimentjes te geven? klinkt heel simpel, maar deze moeders hebben dat vaak niet geleerd van hun eigen ouders. zodra ze tijdens hun verlof en na de detentie zien dat het werkt en dat de kinderen vooruitgaan, verandert hun manier van denken. ze hebben weer het ge-voel dat ze zelf de regie hebben over hun leven.”

heel mooi, maar orobio de castro zou liever zien dat Betere start helemaal niet meer nodig is. “liever ingrijpen voordat deze moe-ders in de gevangenis belanden”, zegt hij. “want dan is het kwaad al geschied. Als je een moeder gevan-genisstraf geeft, straf je in feite het hele gezin. en in nederland worden veel moeders met drugsgerelateerde misdaden gedetineerd, zeker als je het vergelijkt met andere europese landen. maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat detentie in dit soort gevallen niet werkt. die vrou-wen hebben veel eerder hulp nodig. dat zou een hoop ellende én geld besparen.” "

komt, zo blijkt uit engels en Ameri-kaans onderzoek.”

gelukkig is er voor deze kinde-ren – en dat zijn er jaarlijks zo’n vier-duizend – wel hulp en begeleiding beschikbaar. het humanitas-project gezin in Balans ondersteunt de kin-deren en hun opvanggezinnen, zowel tijdens detentie als na de terugkeer van de gedetineerde in het gezin en de samenleving. humanitas-vrijwilli-gers leggen aan de kinderen uit wat er aan de hand is en ondersteunen hen bij het contact met hun (ex-)gedeti-neerde ouder. daarnaast ontwikkelde de universiteit van utrecht in samen-werking met het universitair medisch centrum utrecht, penitaire inrichting

hulp Voor AchterBlijVers

en niet alleen gedetineerden worden gestraft, ook de mensen om hen heen hebben het niet makkelijk. “de impact kan enorm zijn”, vertelt Van der zee. “Als de gedetineerde bijvoorbeeld kostwinnaar is, valt het gezinsinkomen ineens weg. de partner staat er hele-maal alleen voor. en voor kinderen is het al helemaal verschrikkelijk. die schamen zich, worden soms gepest op school, missen hun vader of moeder en lopen bijna zeker emotionele en psychische schade op. hierdoor is de kans groot dat het kind later zelf ook met justitie in aanmerking

soorten geVAngenissen in nederlAnd

59 instellingen in totaal

Bron: www.rijksoverheid.nl, april 2014

33 penitentiaire inrichtingen (pi’s)9 justitiële jeugdinrichtingen (jji’s)13 tbs-instellingen4 detentiecentra (vreemdelingendetentie)

Page 22: Humanitas Magazine juni 2014
Page 23: Humanitas Magazine juni 2014

21in perspectief

humAnistische wAArden

naast hulp en begeleiding voor ge-detineerde moeders, bieden huma-nitas-vrijwilligers steun aan allerlei gevangenen, tijdens en na hun de-tentie. door ze te helpen bij de voor-bereiding op een goede terugkeer in de samenleving. of door praktische steun te bieden na vrijlating, zoals helpen zoeken naar een woning of nieuw werk. in de gevangenis zijn er geestelijk verzorgers in alle soorten en maten. je kunt naar de pastoor, de rabbijn of de imam en als je niet in een god gelooft, is er de humanist. hans scheper is hoofd humanisti-sche geestelijke Verzorging, in dienst van het ministerie van Veilig-heid en justitie. op dit moment zijn er dertig verzorgers werkzaam, maar door de bezuinigingen zullen er waarschijnlijk nog maar twintig over-

blijven. “het is een roerige tijd”, zegt scheper. “maar we merken dat er minder gedetineerden zijn, dus zijn wij ook minder nodig.”

dat ze wel degelijk nodig zijn, blijkt uit hun populariteit. geestelijk verzorgers zijn vaak erg geliefd in de gevangenis. ze bieden een luiste-rend oor, voeren individuele gesprek-ken en verzorgen bezinningsbijeen-komsten. “wij staan voor het recht om de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging uit te kunnen oefenen”, vertelt scheper. “stel je voor, je bent net opgepakt. je bent in de war, gestrest en je zit met duizend vragen. dan is het fijn als er iemand is die naar je luistert. we vragen door, gaan de diepte in, vanuit onze huma-nistische waarden. en we bieden hoop. door verhalen te vertellen van mensen die tegenspoed hebben overwonnen. door te inspireren met

muziek en literatuur. het is mijn vaste overtuiging dat de mensen die bege-leiding van ons hebben gekregen minder detentieschade oplopen dan de mensen die geen begeleiding hebben gehad. Bovendien hebben ze meer bagage om na de detentie hun eigen weg te kunnen vinden.”

de huidige trend van zelfred-zaamheid binnen het gevangenis-wezen past goed bij het humanistische gedachtegoed. maar je moet daar wel op de juiste manier mee omgaan, benadrukt scheper. “natuurlijk ben je verantwoordelijk voor je eigen leven. maar je moet wel weten hóe je die verantwoordelijkheid neemt. wij willen mensen hierbij helpen. en het liefst samen met anderen – zoals vrijwilligers van humanitas – omdat we zien dat gedetineerden het fijn vinden om gezien te worden, ook door mensen van buitenaf.” "

hulp AAn slAchtoFFershumanitas steunt (ex-)gedetineerden die schoon schip willen maken en hun leven weer op de rit willen krijgen. slachtoffers van misdrijven kunnen bij andere gespeciali-seerde organi saties terecht voor hulp. een van de grootste organisaties is stichting slachtofferhulp nederland. deze stichting helpt slachtoffers van misdrijven, verkeers-ongelukken en cala miteiten. ook zijn zij er voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. deelnemers hoeven hiervoor niet te betalen dankzij finan ciering vanuit het ministerie van Veilig heid en justitie, het Fonds slachtofferhulp en de gemeenten.

Page 24: Humanitas Magazine juni 2014

22in perspectief

VreemdelingeBewAring

scheper is blij te zien dat in nederland steeds minder uitgeprocedeerde asiel zoekers (inclusief kinderen) wor-den vastgezet. het beleid was een aantal jaar geleden nog heel streng. honderden minderjarigen zaten vaak maandenlang in vreemdelingen-detentie. na de actie ‘geen kind in de cel’ en de publieke aandacht voor de detentie van het achtjarige chinese jongetje hui, nam het aantal kinderen in vreemdelingenbewaring vanaf eind 2006 af. Bij het aantreden van de nieuwe regering in februari 2007 werden gezinnen met kinderen in afwachting van uitzetting vaak over-geplaatst naar open opvangcentra. daarnaast zijn er door het generaal pardon minder kinderen die in vreemdelingenbewaring kunnen worden geplaatst.

toch kan het nog veel beter, zo vindt ook Amnesty international. “de verbeteringen blijven marginaal en voor sommige groepen en situaties is er zelfs sprake van een verslechtering”, aldus ruud Bosgraaf van Amnesty international. “het uitgangspunt van vreemdelingendetentie moet zijn dat het alleen als laatste middel wordt toegepast. onze wet mist regelgeving die de detentie van kwetsbare perso-nen, zoals kinderen, zieken en getrau-matiseerde asielzoekers, voorkomt. juist voor kwetsbare mensen is vreem-delingenbewaring zeer belastend en is het risico op gezondheidsschade groot. we pleiten er dan ook voor dat de overheid proactief op zoek gaat naar alternatieven voor deze groep mensen.”

zwAre doBBer

marco moet in elk geval nog even in de gevangenis blijven. maar hij komt die tijd wel door, daar is hij slim en gehaaid genoeg voor. geldt dat ook voor alle andere duizenden gedeti-neerden in nederland? er spelen nog heel veel problemen. mensen met psychische stoornissen, depressies en verslavingen. mensen uit gebroken gezinnen die al hun leven lang strijden

voor een beter leven, maar bij wie dat niet altijd even goed lukt. Voor hen is de versobering van het gevangenis-wezen een zware dobber. “hoe goed we ons best ook doen, het is en blijft moeilijk”, besluit molleman. “je wil genoegdoening geven aan slachtof-fers en de samenleving beschermen door mensen op te sluiten. tegelijker-tijd probeer je gedetineerden binnen de beperkingen van een gevangenis te leren hoe ze met vrijheid moeten omgaan. dat is heel lastig. we blijven ons buigen over manieren om dit zo goed mogelijk te doen. een simpele op-lossing? die is er gewoonweg niet.” !

VreemdelingendetentieAsielzoekers die zijn afgewezen en anderen zonder geldige verblijfsvergunning, kunnen in ‘vreemdelingendetentie’ worden geplaatst. in principe is dat in afwachting van uitzetting naar het land van herkomst. maar vaak blijkt uitzetting niet mogelijk en kunnen mensen, zonder dat ze ergens van verdacht worden, een aanzienlijke tijd vastzitten.

Page 25: Humanitas Magazine juni 2014

Gebed

Jennifer

Clement

vermisten

voor de

‘Een fenomenaal geschreven roman. Elke zin is direct, rijk en

verrassend en komt bij de lezer aan als een mokerslag.’ – the guardian

NU IN DE BOEKHANDEL De Bezige Bij

‘Jennifer Clement schreef een prachtige roman over het lot van vrouwen in Mexico. Het is niet

alleen de vermenging van feit en fictie die deze roman zo overtuigend

maakt: Clement heeft in haar hoofdpersoon ook een dijk van een vertelstem gevonden. Puur, ontwapenend, bang, hoopvol.

Gebed voor de vermisten is het beste pleidooi voor geëngageerd werk

dat je je kunt voorstellen.’ – opzij

Advertentie

Page 26: Humanitas Magazine juni 2014

24humanitas community

eenzame ouderen, mensen met schulden en kinderen die in armoede opgroeien zijn meer en meer op zichzelf aan-gewezen. en op de vrijwilligers van humanitas. om aan de toenemende vraag om steun tegemoet te komen, willen we meer vrijwilligers opleiden. wil je daaraan bijdragen? dat kan op verschillende manieren.

geeF een BijdrAge iedere donatie is welkom. of dat nu een spontane, eenmalige gift is, of een vast bedrag per maand of jaar. Als je de ik geef een Bijdrage-kaart op de vol gende pagina invult, schrijven we je steun automatisch van je rekening af. dat is wel zo makkelijk – voor jou en voor ons.

geeF je stemeen lidmaatschap van humanitas kost € 30 per jaar. Als lid kun je je mening over onze thema’s en programma’s geven op leden-vergaderingen. Vul de ik geef mijn stem-kaart in op de volgende pagina.

geeF lAterhet geeft veel rust om zaken die je goed geregeld wilt hebben als je er niet meer bent, op tijd vast te leggen. in een testament kun je naast personen ook vereniging humanitas opnemen. omdat humanitas door de overheid is erkend als een Algemeen nut Beogende instelling (AnBi) hoeven wij geen erfbelasting af te dragen. je nalatenschap komt volledig ten goede aan ons werk: mensen helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

meer kwetsBAre mensen en minder oVerheid. humAnitAs heeFt je nodig!

meer weten oVer nAlAten? stuur de ik geef later- kaart op de volgende pagina op. of neem contact op met

Vivian rinat via 020 – 523 1100 of [email protected] om de verschillende mogelijk-heden van nalaten te bespreken.

nieuwe vrienden maken tijdens de kindervakantieweken van humanitas.

Page 27: Humanitas Magazine juni 2014

ik geeF mijn stem

ik geeF mijn

energie

ik geeF een

BijdrAgeik geeF lAter

Page 28: Humanitas Magazine juni 2014

ik geeF mijn energieBij humanitas kun je bijzonder werk doen als vrijwilliger. je kan bijvoorbeeld mensen ondersteunen die een dierbare verloren hebben, die tijdelijk hulp kunnen gebruiken bij de opvoeding of hun administratie op orde willen brengen. maar er is nog veel meer te doen. Als je tijd en energie over hebt en denkt dat je iets kunt betekenen voor onze deelnemers, word dan een van onze vrijwilligers. Al onze vrijwilligers worden gedegen opgeleid, zodat zij goed getraind en goed voorbereid op pad gaan. Bovendien kan je als vrijwilliger van humanitas gratis lid worden van onze vereniging.

interesse? stuur ons je gegevens via deze kaart of via humanitas.nl. wij nemen contact met je op om samen te kijken wat je kunt doen voor humanitas, en hoe je je kunt inzetten voor anderen.

meneer mevrouw

Voornaam

Achternaam

geboortedatum

Adres

postcode

woonplaats

e-mail

telefoonnummer

stuur deze kaart in een envelop (geen postzegel nodig) naar:humanitas landelijk Bureau, Antwoordnummer 10155,1000 pA Amsterdam

ik geeF mijn stemde activiteiten van humanitas sluiten aan bij de onderwerpen die leven in de maatschappij, zoals eenzaamheid, opvoeding of schulden. je kunt actief meedoen met humanitas door lid te worden van onze vereniging. Voor € 30 per jaar steun je niet alleen de vrijwilligers maar kun je ook meepraten over onze vereniging en programma’s. je ontvangt twee keer per jaar ons verenigingsblad Van mens tot mens. en: je contributie komt rechtstreeks ten goede aan de afdeling in je regio.

Vraag je lidmaatschap aan via deze kaart of regel het meteen op humanitas.nl.

meneer mevrouw

Voornaam

Achternaam

geboortedatum

Adres

postcode

woonplaats

e-mail

telefoonnummer

hierbij geef ik toestemming aan humanitas om tot

weder opzegging de contributie van € 30 te incasseren van

iBAn rekeningnummer

ik ben vrijwilliger en word gratis lid.

handtekening datum

stuur deze kaart in een envelop (geen postzegel nodig) naar:humanitas landelijk Bureau, Antwoordnummer 10155, 1000 pA Amsterdam

ik geeF een BijdrAgemet een eenmalige of structurele donatie aan humanitas draag je bij aan de financiering van onze activiteiten en de opleidingen van onze vrijwilligers. dankzij je donatie kunnen we ons werk goed en gratis blijven doen.

wil je donateur worden? meld je dan aan via deze kaart of regel het meteen op humanitas.nl.

meneer mevrouw

Voornaam

Achternaam

geboortedatum

Adres

postcode

woonplaats

e-mail

telefoonnummer

Bedrag: € 15 € 25 € 50 € 100 €

Frequentie: per maand per jaar eenmalig

iBAn rekeningnummer

handtekening datum

stuur deze kaart in een envelop (geen postzegel nodig) naar:humanitas landelijk Bureau, Antwoordnummer 10155, 1000 pA Amsterdam

ik geeF lAterwie na overlijden een bijdrage wil geven aan humanitas, kan ons in het testament opnemen. Bijvoorbeeld door humanitas als erf genaam te benoemen. of door een specifiek bedrag of bepaald bezit aan humanitas na te laten, een zogenaamd legaat. je bepaalt altijd zelf waar het geld naar toe gaat. naar een speci-fieke activiteit bijvoorbeeld, of de afdeling waar je lid van bent.

is je interesse gewekt? Vul dan je gegevens in op deze kaart of via humanitas.nl.

meneer mevrouw

Voornaam

Achternaam

geboortedatum

Adres

postcode

woonplaats

e-mail

telefoonnummer

ik wil graag meer informatie over nalaten aan humanitas.

ik wil de vereniging humanitas opnemen in mijn testament.

neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

ik heb humanitas al opgenomen in mijn testament.

stuur deze kaart in een envelop (geen postzegel nodig) naar:humanitas landelijk Bureau, Antwoordnummer 10155, 1000 pA Amsterdam

Page 29: Humanitas Magazine juni 2014

27

“toen ik in 2001 een artikel over humanitas las, werd ik geïnspireerd door de manier waarop humanitas mensen en de samenleving benadert: zorgzaam maar niet betuttelend. ik ben toen meteen lid geworden.

niet iedereen is even goed toegerust voor het leven. sommige mensen hebben tijdelijk wat ondersteuning nodig. toen mijn man vier jaar geleden ineens overleed heb ik dat ook mee-gemaakt. ik maakte geen envelop meer open. Bij mij sprong de boekhouder bij, voor iemand anders is er humanitas.

ik geef ook losse donaties. meestal als ik iets lees in Van mens tot mens. ik geef het magazine trouwens ook door aan anderen. geen idee of ze het lezen. dat is aan hen, ik dring ze niets op.”

cathja maas (60) uit utrecht, lid en donateur sinds 2000

net

Als cAthjA

donAteur worden?

stuur de ik geef een

Bijdrage-kaart ingevuld

naar humanitas. dankzij je

donatie kunnen wij ons

werk goed en gratis

blijven doen.

zorgzAAm mAAr niet Betuttelend

Page 30: Humanitas Magazine juni 2014

28

test je kennis oVer het nederlAndse detentieBeleid

wat is het delict waarvoor de meeste mensen vastzitten?

A Vermogensmisdrijven zonder geweld (verduistering, bedrog en heling)

B geweldsmisdrijven (excl.seksuele misdrijven)

c Vermogensmisdrijven met geweld (diefstal met geweld en afpersing)

2

zijn minderjarige meiden minder crimineel dan minderjarige jongens?

A nee, meiden zijn even crimineel als jongens.

B nee, maar het verschil wordt kleiner, de jongens worden steeds minder crimineel.

c ja, nog wel. maar de meiden worden in verhouding steeds crimineler.

3

hoeveel procent van de ex-gedetineerden valt terug in crimineel gedrag?

A gemiddeld 30 procentB gemiddeld 50 procentc gemiddeld 65 procent

5

hoeveel suïcides vinden er gemiddeld per jaar plaats in gevangenissen in nederland?

A gemiddeld 2 – 5 per jaarB gemiddeld 10 – 20 per jaarc gemiddeld 40 – 60 per jaar

Antwoorden: 1A, 2B, 3c, 4A, 5B, 6c, 7B, 8c

7

hoeveel procent van de delinquenten is vrouw?

A 3,0 procentB 7,8 procentc 33,7 procent

1

hoeveel procent van de delinquenten is 19 jaar of jonger?

A 5,2 procentB 7,8 procentc 11,2 procent

4

hoeveel gedetineerden wisten te ontvluchten of zich aan detentie te onttrekken in 2012?

A 0,4 gedetineerden per 100 bezette plaatsen

B 1 gedetineerde per 100 bezette plaatsen

c 4 gedetineerden per 100 bezette plaatsen

6

hoe lang wordt een strafblad bewaard?

A minstens 1 jaar B minstens 10 jaarc minstens 30 jaar

8

Quiz

Page 31: Humanitas Magazine juni 2014

29Quiz

uitleg Bij de Antwoorden

er zitten jaarlijks ongeveer drieduizend vrouwen in de gevangenis. daarvan is vijftig tot zeventig procent moeder van een of meerdere kinderen. in 2013 was er een lichte daling in het aantal gedetineerde vrouwen.

• 1e plaats, 28 procent in 2012: geweldsmisdrijven (excl. seksuele misdrijven)

• 2e plaats, 21 procent in 2012: Vermogensmisdrijven zonder geweld

• 3e plaats, 20 procent in 2012: Vermogensmisdrijven met geweld

ondanks dat het totale aantal vrouwen in de gevangenis daalt, vertonen minderjarige meiden in toenemende mate crimineel gedrag.sinds enkele jaren verschijnen er ook in de media steeds vaker berichten over delict- of probleemgedrag. en de problemen die daaraan ten grondslag liggen, worden steeds complexer.

minderjarige vrouwen zijn op het gebied van de criminaliteit bezig met een inhaalslag. sinds 1980 steeg het aandeel verdachte minderjarige vrouwen geleidelijk. uit het jaarverslag 2011 van het openbaar ministerie blijkt dat ruim een op de zes minderjarige verdachten een meisje is (17,8 procent). dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1960.

het wodc presenteerde vorig jaar het onder-zoeksrapport delinquente meisjes. Volgens dit onderzoek komen meisjes op jongere leeftijd in contact met de politie dan jongens en plegen ze ook op jongere leeftijd delicten.

jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die een strafbaar feit plegen, worden gestraft volgens het jeugdstrafrecht. kinderen tot twaalf jaar kunnen niet worden vervolgd.

jongeren die veroordeeld zijn tot jeugddetentie komen in een justitiële jeugdinrichting. jeugd detentie duurt maximaal twee jaar voor jongeren van zestien of zeventien jaar. Voor jongeren tussen de twaalf en de vijftien jaar is dat maximaal één jaar. in detentie moeten de jongeren naar school en krijgen zij les in bijvoorbeeld het aanleren van sociale vaardigheden en beter omgaan met woede.

sommige jongeren hebben intensieve behan-deling en begeleiding nodig om herhaling van het misdrijf te voorkomen. Bijvoorbeeld omdat zij een gedragsstoornis hebben. met een zogeheten pij-maatregel kan een jongere in een justitiële jeugdinrichting worden geplaatst.

na een gevangenisstraf of taakstraf pleegt bijna vijftig procent van de veroordeelden binnen twee jaar opnieuw een strafbaar feit. na een taakstraf is dat iets minder: rond de 35 procent. de overheid investeert fors in het verminderen van recidive. wel blijkt uit onderzoekcijfers dat de recidive licht daalt, maar recidive vermindering blijft een topprioriteit van het kabinet.

het aantal mensen dat zich aan detentie onttrekt door niet terug te keren van regime-gebonden weekendverlof, algemeen verlof of incidenteel verlof, lag in de jaren 2008 t/m 2010 tussen de 350 en 373. dit aantal is gedaald tot vier per honderd bezette plaatsen in 2012.

in nederlandse gevangenissen vinden jaarlijks een aantal suïcides plaats. door de kleine aantallen is er al snel sprake van een relatief grote toe- of afname. in de periode 2008 t/m 2012 varieert het jaarlijks aantal zelfmoorden van tien tot twintig.

Bij een misdrijf krijg je altijd een strafblad (als je ouder bent dan twaalf jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. Als je een strafblad (officieel ‘uittreksel justitiële documentatie’) hebt, sta je geregistreerd bij justitie.

een strafblad blijft minimaal dertig jaar bewaard. Als de straf langer dan drie jaar duurt, wordt de termijn verlengd met de duur van die straf. dus bij een straf van vijf jaar is de bewaartermijn 35 jaar. Bij vrijheidsstraffen van acht jaar of meer wordt de termijn verlengd met tien jaar. Bij zedenmisdrijven worden de gegevens pas verwijderd twintig jaar nadat de dader is overleden.

1

2

3

4

5

6

7

8

Bronnen1: uitstroom nazorgkandidaten, dji 20132, 6, 7: rapport gevangenis wezen in getal, uitgebracht door dienst justitiële inlichtingen, ministerie Veiligheid en justitie, mei 20133: centrum voor criminaliteits-preventie en Veiligheid, www.wegwijzerjeugdenveiligheid.nl 4, 5, 8: www.rijksoverheid.nl

Page 32: Humanitas Magazine juni 2014

“Goed of slecht? We hebben beide kanten in ons” Tekst: Linda Huijsmans

Fotografie: Ad van Denderen

Page 33: Humanitas Magazine juni 2014

Op de foto v.l.n.r.: Leonie, Monique Verboven (coördinator Gezin in Balans) en Monic Hendrickx.

Page 34: Humanitas Magazine juni 2014

32eropuit

Actrice Monic Hendrickx is bekend van de vele films waarin ze acteerde, maar vooral van haar rol als godmother Carmen in de tv-serie Penoza. Zij liep een dag mee met Leonie die, als moeder van twee kinderen, ruim een jaar in de gevangenis zat. Daar nam Leonie deel aan activiteiten van Humanitas Gezin in Balans. Tijdens een uitgebreide ontmoeting vertelde ze Monic hoe het er echt aan toegaat in de gevangenis en hoe ze nu haar leven weer oppakt, mét haar kinderen.

Als we elkaar spreken is Monic Hendrickx nog helemaal vol van haar ontmoeting met Leonie en haar moeder, haar kinderen en de coördinator van Humanitas Gezin in Balans. Ze is zo onder de in-druk van wat Leonie heeft meegemaakt en van de manier waarop ze zich daaruit heeft geworsteld, dat ze over haar woorden struikelt. Ze wil het verhaal goed vertellen. Het is een dramatische geschiedenis over een verbroken relatie, een stalkende ex, een nieuwe liefde, twee kleine kinderen, een aanslag, intimiderende agenten en bewakers en fouten bij Justitie, waardoor Leonie pas na veertien maanden weer vrijkwam wegens gebrek aan bewijs.

“Ik ben enorm onder de indruk van de openheid waarmee Leonie haar verhaal aan mij vertelde. Als een donderslag bij heldere hemel werd ze gearres-teerd terwijl ze bij vrienden was. Daarna heeft ze vijf weken in beperking gezeten, waardoor ze met niemand contact mocht hebben behalve haar advo-caat. Gelukkig waren haar kinderen (een jongen die nu zeven jaar is, en een meisje van drie) op dat mo-ment bij hun oma. Haar netwerk is Leonies redding geweest, denk ik. Ze heeft ouders en een hechte vriendenkring die altijd in haar onschuld zijn blijven geloven en die haar kinderen hebben opgevangen.”

In de gevangenis kwam Leonie in aanraking met het Humanitas-programma Gezin in Balans. Ze kreeg een maatje dat haar regelmatig opzocht en met wie ze kon praten over haar kinderen en haar eigen rol als opvoeder. Die gesprekken waren haar goud

waard, zo vertelde Leonie een paar keer aan Monic. “Vooral het feit dat de vrijwilligster meteen de eerste keer duidelijk zei dat alles wat ze zouden bespreken vertrouwelijk was en nooit bij Justitie terecht zou komen, stelde haar gerust. Het was een enorme op-luchting dat er nu aandacht was voor haar als mens, en niet als gedetineerde.”

De maatjes van Gezin in Balans helpen moeders die worstelen met vragen als: Hoe vertel ik mijn kinde-ren dat ik in de gevangenis zit? Hoe kan ik mijn kinderen opvoeden zolang ik hier zit? En accepteren ze me nog wel als moeder als ik straks weer thuis ben? Tijdens de fotoshoot heeft Monic kennis-gemaakt met de kinderen en de moeder van Leonie. Toen ze een praatje maakte met het zoontje, merkte ze dat hij daarvan schrok. “Hij wilde niets tegen me zeggen. Dat is ook niet zo gek, hij is nog heel klein. Zijn oma vertelde dat hij meteen vanaf het begin allemaal vragen stelde. Bijvoorbeeld waarom de politie zijn moeder vasthield terwijl ze niets had gedaan. En toen hij hoorde dat ze weer thuis zou komen, kon hij alleen maar huilen. Sindsdien vraagt hij Leonie steeds of ze nu echt nooit meer weggaat. Op school mag niemand weten wat er aan de hand is en ook thuis wil hij er nog niet over praten.”

Ook na detentie blijven de maatjes de vrouwen be-zoeken. Niet alleen voor de moeders, maar ook voor hun omgeving kan het lastig zijn het leven weer op te pakken. “En dan heeft Leonie nog geluk dat ze zo’n sterk netwerk heeft”, zegt Monic Hendrickx. "

Page 35: Humanitas Magazine juni 2014
Page 36: Humanitas Magazine juni 2014
Page 37: Humanitas Magazine juni 2014
Page 38: Humanitas Magazine juni 2014

eropuit 36

Want er zijn genoeg vrouwen wier kinderen niet door familie worden opgevangen of die niet worden geholpen het contact met hun kinderen te behouden.

De overgang naar de vrijheid is zo abrupt dat ook daar een beetje begeleiding zeer welkom is. Voor Leonie kwam haar vrijlating erg onverwacht. Voor ze het wist stond ze met een paar vuilniszakken met spullen weer buiten. “Gelukkig kwamen haar ouders haar ophalen, maar de meeste mensen krijgen een treinkaartje in hun handen geduwd en dan moeten ze het verder zelf maar uitzoeken. Ik was erg teleur-gesteld om te horen dat er zo weinig begeleiding is voor deze vrouwen. Leonie vertelde dat ze zich de eerste keer dat ze boodschappen ging doen bijna vastklampte aan haar moeder. Ze was overweldigd en vond de hele omgeving groot, veel en lawaaiig.”

Voor haar rol van Carmen in Penoza heeft Monic zich verdiept in de wereld van Justitie, politie en de gevangenis. “Ook als actrice was deze dag bere-interessant. Er komt een vierde serie afleveringen van Penoza en ik weet nog helemaal niet hoe die eruit komt te zien, maar misschien komt Carmen wel in de gevangenis terecht. Dan zal ik het verhaal

van Leonie zeker gebruiken bij het invullen van mijn rol. Ze heeft me zoveel verteld, bijvoorbeeld dat je er precies leert hoe je een overval moet plannen, hoe je pinpassen kunt skimmen, noem maar op. Ze ver-telde ook dat tijdens haar rechtszaak een van de functionarissen in slaap viel! Dat vind ik zo absurd, dat ik dacht: dat moet ik vertellen aan de schrijvers van Penoza. Maar de kans is groot dat zij zullen zeggen: ‘Dat is zo belachelijk, dat gelooft niemand.’ De werkelijkheid is vaak veel extremer dan fictie.”

De ontmoeting met Leonie heeft Monics visie op gedetineerden niet zozeer veranderd, maar het heeft haar wel aan het denken gezet: “In onze samen-leving heerst een zwart-witmentaliteit: je bent een crimineel of je bent een goed mens. En als je de wet overtreedt, moet je zwaar worden gestraft. Ik ben van nature niet geneigd om iemand meteen een sticker met ‘goed’ of ‘slecht’ op te plakken. Misschien is het beroepsdeformatie, maar ik zoek altijd het goede achter het slechte, en omgekeerd. Ik denk ook dat we allemaal beide kanten in ons hebben. Het zijn de omstandigheden die bepalen welke kant het meest naar buiten komt.” "

Page 39: Humanitas Magazine juni 2014

37eropuit

Page 40: Humanitas Magazine juni 2014

38eropuit

humAnitAs gezin in BAlAnsgezin in Balans is een landelijk programma van humanitas. ruim tweehonderd goed getrainde vrijwilligers ondersteunen (ex-)gedetineerde moeders, hun kinderen en de sociale om-geving. zo wordt een goede terugkeer binnen het gezin en in de samenleving bevorderd. speciaal voor de kinderen van moeders in detentie is het programmaonderdeel wie let er op de kleintjes? Vrijwilligers bieden steun aan de achter-blijvende kinderen en zorgen dat zij er niet alleen voor staan tijdens de afwezigheid van hun moeder.

We zouden menselijker met onze gedetineerden om moeten gaan, vindt Monic. “Je kunt keihard de deur in iemands gezicht dichtslaan, letterlijk en vaak ook figuurlijk. Of je kunt iemand aandacht geven en kijken wat ze nodig hebben om ergens sterker uit te komen. Tot voor kort mochten kinderen die op bezoek kwamen niet bij hun moeder op schoot zitten. Waarom niet? Omdat de regels fysiek contact verbie-den. Maar als moeder mis je dat nu juist het meest.”

Grote bewondering heeft Monic voor Leonie die met de hulp die ze heeft gekregen, maar ook door haar eigen kracht, sterk uit de gevangenis is gekomen. Ze is doorgegaan met haar opleiding, heeft geïnves-teerd in zichzelf en in de relatie met haar kinderen. “Ik hoop echt dat het haar lukt haar leven weer op de rails te krijgen. Ze zei: ‘Ik wil nooit, nooit meer zoiets meemaken.’ Dat geeft mij het vertrouwen dat het haar zal lukken. Ze is er sterk genoeg voor.” !

Page 41: Humanitas Magazine juni 2014

Wat in juni 2013 begon als een sprong in het diepe mond-de uit in een succesvolle campagne, met als gevolg dat op 1 april 2014 het minimale aantal leden dat nodig was om een aanvrage voor erkenning als aspirant-omroep te doen ruimschoots werd behaald.

Inmiddels hebben we een bestand van 68.535 leden over-handigd aan het Commissariaat voor de Media. Dit resul-taat is bereikt door het voeren van een intensieve cam-pagne, vaak samen met onze humanistische partners, waaronder Humanitas.

Naar verwachting zal de staatssecretaris van OC&W voor het begin van de zomer uitsluitsel geven over onze aan-vrage om erkend te worden als aspirant-omroep voor de periode van 2016-2021.

Ondertussen gaan we door met het werven van leden. Het zou mooi zijn als we er voor eind 2014 zo’n 85.000 hebben.En we gaan door met het ontwikkelen van onze omroep als een nieuwe, onderscheidende mediaonderneming. Met het maken van programma’s als Human Documentaires, Dui-velse Dilemma’s, Argos-TV/Medialogica, Dus ik Ben, Het Filosofisch Kwintet, OBA Live en De Vloer Op.

HVm√n BEDAnKT HVm√nITAS En HAAR LEDEn

HVm√nwww.investeerinhuman.nl

Page 42: Humanitas Magazine juni 2014

humanitas: waar wil je over praten?

mirjam: eh nou, ik schaam me een beetje, maar ik ben ex-tbs’er. daarvoor heb ik in de gevangenis gezeten. Vind het best lastig er zo even over te praten

ja, dat begrijp ik

er is veel gebeurd. ik probeer een nieuw leven op te bouwen maar dat is niet altijd even makkelijk

wil je daar wat over vertellen?

ja, ik woon nu weer op mezelf. maar heb nog wel nazorg vanuit de kliniek

leuk weer op jezelf. goed dat je nog nazorg hebt denk ik?

ja, het is best wennen. soms lastiger dan gedacht

waar heb je zoal moeite mee?

40

er komt gewoon veel op me af. ik probeer oude banden weer aan te halen, maar ook een nieuw netwerk op te bouwen

het was niet altijd makkelijk in de kliniek. ik weet dat ik iets verkeerds heb gedaan, in de war was en straf verdiende. maar vond tbs wel heel zwaar

wat vond je het moeilijkste?

dat de rechters tbs nodig vonden

heeft het je wel in de loop van tijd iets positiefs gebracht?

dat wel. Al blijf ik vinden dat ik in een gewone kliniek beter af was geweest

wil je me vertellen waarom je straf kreeg? Alleen vertellen als je het wil hoor

chat

illustratie: Floor rieder

een kort gesprekmirjam is ex-tbs’er. Via humanitas chat vertelt ze hoe ze haar tijd in detentie heeft ervaren en wat ze nu doet om haar leven weer op te pakken.

Page 43: Humanitas Magazine juni 2014

41

nee is oké, ik heb de remleidingen doorgeknipt van de auto van mijn ex

heftig

ja, en heb veel spijt. maar voelde me vernederd en heel erg gekwetst. ik had een miskraam gehad en toen zette hij me de deur uit

wat vreselijk voor je

ik weet niet wat me bezielde. hij is ermee gaan rijden en toen tegen een boom gereden

is alles wel goed afgelopen?

m’n ex is ernstig gewond geraakt maar is nu weer hersteld

en nu weer thuis en je straf zit erop. hoe breng je zoal je dag door?

ik plan elke dag wel dingen in. en ik hockey weer

leuk! op weg naar de volledige zelfstandig-heid dus?

ja, hopelijk wel. maar het blijft lastig. mensen hebben vaak vooroordelen. dat doet pijn. en is het moeilijk om het een plek te geven en te accepteren

ja , dat kost tijd

weet je, ik hoop dat mensen gewoon iets anders tegen tbs gaan aankijken, snap je wat ik bedoel?

ja, denk het wel ;-) maar nu kun je vooruit kijken

ik doe m’n best

ik vond het een heel bijzondere chat. Bedankt voor je openhartigheid

chat

de humanitas chat is bedoeld voor iedereen die zich op de een of andere manier geïsoleerd voelt en behoefte heeft aan contact. mensen kunnen online, vertrouwelijk en anoniem chatten met een vrijwilliger van humanitas. de vrij willigers zijn goed voorbereid en worden begeleid bij hun taak. zelf behoefte aan contact of wil je vrijwilliger worden? kijk dan op www.hetluisterendoog.nl.

dit gesprek is gebaseerd op een bestaand gesprek en ingekort. namen en gebeurtenissen zijn wegens privacyredenen veranderd.

Page 44: Humanitas Magazine juni 2014

42

je aller-allerlaatste maaltijd, wat bestel je? in de meeste Amerikaanse staten mogen terdoodveroordeelden kiezen wat ze willen eten de avond voordat ze worden geëxecuteerd. Alleen in texas niet, daar krijgen ze wat de pot schaft. Fotograaf henry hargreaves maakte No Seconds, een serie foto’s van laatste avondmalen. john wayne gacy wilde gebakken kip, gebakken garnaal, aardbeien en friet. Victor Feguer had genoeg aan één olijf met pit. stephen Anderson kreeg twee tosties, maïs, een radijsje met taart en ijs toe en timothy mcVeigh wilde gewoon heel veel ijs. hij bestelde als laatste maaltijd twee bekers Ben & jerry’s pepermuntijs. Bekijk de foto’s op www.henryhargreaves.com/no-seconds.

wie in de gevangenis zit, wil waarschijnlijk maar één ding: eruit. op funnygames.nl staan heel veel spelletjes die je laten ervaren hoe gevangenen uit de gevangenis proberen te komen door te ontsnappen of te bewijzen dat ze onschuldig zijn. het populairste spel heet Gevangenis Cel en gaat over hector. hector heeft onterecht de doodstraf gekregen en nu is het aan jou om zijn onschuld te bewijzen. Speel de spelletjes op www.funnygames.nl/spel/gevangenis_ontsnapping.

surFen

spelenhAAl hector uit de geVAngenis

geVAngen in Vrijheid geen cel, maar een blokhut. geen gevangenis, maar een eiland. op het noorse Bastøy wonen 115 gevangenen die vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen en waar de bewakers geen wapens dragen. in de elf jaar dat deze gevangenis bestaat, zijn er maar twee mannen gevlucht en de recidive is veel lager dan bij andere gevangenissen. terwijl de mannen behoorlijk wat op hun kerfstok hebben: geweldsdelicten, fraude, drugshandel en zelfs moord. Bijzonder aan het eiland is dat het volledig zelfvoor-zienend is. er is een constructie werkplaats, een timmerwerkplaats, een wasserij, een biblio theek, bos- en tuinbouw, runderteelt, een paarden- en een schapenfokkerij. holland doc maakte er een reportage over. Kijk de aflevering terug op www.hollanddoc.nl, zoek op ‘Bastoy’.

missVerkiezingen in keniA waar ter wereld kun je het beste gevangen zitten? en waar vooral niet? Metropolis (2008) verkent de verschillen tussen gevangenissen over de wereld. de ver slag-gevers nemen je mee naar de grootste gevangenis van Azië, je ziet hoe twee-honderd mannen in Brazilië een cel delen en hoe de gevangenisstad in la paz eruit ziet. in langata, de grootste vrouwen-gevangenis van kenia, worden missverkie-zingen gehouden. compleet met gala jurken, sjerpen en een tiara voor de enige echte miss langata. Kijk de aflevering terug op www.metropolistv.nl, zoek op ‘in de gevangenis’.

kijken

wAt wil je eten?

illustraties: marloes toonen

tips

Page 45: Humanitas Magazine juni 2014

43

mAmA zit in de geVAngenis

VAn BAnkoVerVAller tot FilosooF

dAgje geVAngenis

nAchtje geVAngenis

Borduren, thee en lekkers

mag mama nooit naar buiten? ziet ze alleen wat voor weer het is tussen de tralies door? eet ze iedere dag droog brood? Voor kinderen is het niet alleen vervelend als een van hun ouders in de gevangenis zit, ze hebben ook geen goed beeld van hoe het is. ze kennen vooral enge verhalen. de kinderboeken van humanitas gezin in Balans helpen kinderen beter begrijpen hoe het in het echt gaat en maken de situatie bespreek-baar. het prentenboek Een mama in de gevangenis geeft de kleinsten een beeld van wat een gevangenis is, in Mama woont even ergens anders lezen de wat oudere kinderen hoe ze omgaan met de taboes en in het boek Vast! staan tien verhalen van jongeren van wie de moeder in de gevangenis zat. Bestel het boek via www.gezin-in-balans.nl.

Als rein gerritsen 22 is verliest hij zijn moeder en broer bij een auto-ongeluk. zelf raakt hij zwaargewond en ligt negen maanden in coma. Als hij bijkomt, wordt hij psychotisch, komt in de zwaardere criminaliteit terecht en wordt ‘gered’ door een gevangenisstraf met dwangver-pleging. Knock-out, van bankovervaller tot filosoof (2009) vertelt het levensverhaal van rein, die na zijn gevangenisstraf met vallen en opstaan zijn leven weer op de rails krijgt. hij gaat filosofie studeren en ontdekt de mogelijkheden van wijsbegeerte als therapie. rein deelt zijn kennis in dit boek, dat vol staat met filosofische bespiegelingen. Bestel het boek via www.lemniscaat.nl en bekijk een interview met Rein Gerritsen op tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2011/april/rein-gerritsen.html

in het dorpje Veenhuizen, vlakbij Assen, staan vijf gevangenissen en het nationaal gevangenismuseum. de gevangenissen zijn nog in gebruik, het complex de rode pannen niet meer. Vroeger was dit de plek voor bedelaars, landlopers en iedereen die in andere inrichtingen niet te handhaven was. in 2008 verliet de laatste crimineel de pannen en sindsdien is het een museum. je leert over de geschiedenis van misdaad en straffen en ziet hoe dat tussen 1600 en nu is veranderd. www.gevangenismuseum.nl

in het gevangenishotel oostereiland hoorn, ook wel het bajeshotel, kun je ervaren hoe het is om in de gevangenis te slapen. Alle cellen zijn nu kamers en de oude luchtplaats is ingericht als binnen-plein. in de gang die gevangenen vroeger de sluis noemden zijn elf cellen volledig gerestaureerd en van alle gemakken voor zien. toch zie je nog goed hoe ze er vroeger uitzagen en voel je de melancholi-sche sfeer. op de eeste etage bevinden zich nog een aantal ruimere kamers en zelfs een bruidssuite. slaap lekker. www.gevangenishotelhoorn.nl

drie jaar lang organiseerde fotografe charlotte marres borduurmiddagen voor moeders in de gevangenis. ze vertelden charlotte wat ze hebben gedaan, hoe het afscheid van hun kinderen was toen ze werden opgepakt en hoe zwaar het is om gescheiden van je kinderen te leven. de heftige verhalen zijn gebundeld in Mama komt zo (2014) en vormen een bijzonder contrast met de emotionele, grove en verrassende boodschappen op het zoete borduurwerk. Bestel het boek via www.uitgeverijkomma.nl.

lezen

doen

tips

Page 46: Humanitas Magazine juni 2014

Advertentie

Kom kijken in Foam!

Foam Fotografiemuseum Amsterdam laat mensen genieten van fotografie: van docu­mentair tot journalistiek, en van autonoom tot toegepast werk. In het museum zijn altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te zien, van zowel heden daagse fotografen als van iconen uit de fotografiegeschiedenis. Door het gevarieerde aanbod is er voor ieder wat wils!

Foam wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Delta Lloyd, Gemeente Amsterdam en de Van denEnde Foundation.

Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam

+31 20 5516500 www.foam.org

2=1 kortingSpeciaal voor lezers van Humanitas-Magazine. Op vertoon van deze voucher ontvangt u 2 toegangstickets voor de prijs van 1. Niet geldig i.c.m andere acties e/o kortingen.

Foam is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Elke donderdag avond zijn er gratis rond­leidingen om 18.30 uur (Nederlandstalig) en 19.30 uur (Engelstalig)

Voor het volledige programma: www.foam.org

Page 47: Humanitas Magazine juni 2014

45

humAnitAs in het korthumanitas is er voor mensen die op eigen kracht iets willen doen aan een situatie. Bij ons vind je de tools om weer verder te kunnen. jaarlijks bieden ruim 13.800 goed getrainde vrijwilligers gratis professionele steun op maat aan ruim 52.400 deelnemers. deze steun bieden wij binnen zes verschillende thema’s: eenzaamheid, verlies, opvoeden, opgroeien, detentie en thuisadministratie.

52.400deelnemers

13.800Vrijwilligers

BespArendcontact met een vrij-williger kan pre ven tief werken, waardoor de noodzaak van pro fes-sionele hulp verlening (met bijbe ho rende kosten) minder wordt.

de humAnitAs-wAArdenhumanitas vindt dat iedereen recht heeft op een volwaardig bestaan, waarin mensen zich onderdeel voelen van een gemeenschap. daarbij hoort:

• regie behouden over je eigen leven;

• samenleven op basis van gelijk waardigheid;

• verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor een ander;

• vraaggericht werken: kijken wat er leeft in de maatschappij en de activiteiten daarop aanpassen.

persoonlijkhumanitas werkt kleinschalig en per-soonlijk. de contacten zijn van mens tot mens en worden lokaal ge-or gani seerd. wat ons bindt, is het gevoel dat we iets voor elkaar willen betekenen en een zinvolle bijdrage willen leveren aan de maatschappij.

humAnitAs AcAdemieniemand gaat bij ons onge schoold op pad. Via de humanitas Academie bereiden we de 13.200 vrijwilligers goed voor op hun werk.

Factsheet

Bron: jaarverslag humanitas 2013

Page 48: Humanitas Magazine juni 2014

46

tijdens detentie Vrijwilligers van humanitas dragen bij aan een humaan detentie beleid voor gevangenen tijdens detentie. dat doen zij via één-op-één contact, groepsgewijs of door een training te geven. daarbij richten ze zich op:

• sociaal isolement doorbreken• zingeving• het leven vormgeven tijdens

detentie• voorbereiden op vrijlating

Bezoekgroepenhumanitas heeft in heel nederland bezoekgroepen waarbij vrijwilligers gedetineerden bezoeken in groepen, of individueel. zo krijgen de gevan-genen de kans om hun hart te luchten tijdens een gesprek van mens tot mens. de vrijwilligers bezoeken niet alleen gevangenen met een neder-landse nationaliteit maar gaan ook langs bij Belgische gevangenen die (wegens ruimtegebrek) in tilburg verblijven. daarnaast gaan zij langs bij illegale vreemdelingen; mensen die vastzitten omdat zij zonder ver-blijfsvergunning in nederland zijn en die vaak nauwelijks nederlands spreken en nooit bezoek ontvangen.

jeugd Voor jeugd in detentie organiseren we groeps- of individuele activiteiten zoals een-op-eengesprekken of crea tieve bijeenkomsten.

• in de justitiële jeugdinrichtingen de hartelborgt, heuvelrug en teylingereind

VolwAssenenVoor volwassenen die in de gevangenis zitten, organiseren vrijwilligers van humanitas informatiebijeenkomsten, groepsbijeenkomsten, individuele bezoeken, bezoeken in groepsver-band, bezinningsbijeenkomsten en trainingen.

• detentiecentrum Alphen aan de rijn (vreemdelingendetentie)

• penitentiaire inrichtingen Almere, Amerswiel/zuyderbos, Breda, esserheem, lelystad, nieuwer-sluis, ter peel, tilburg, zwolle en Vught

• forensisch psychiatrische kliniek of forensisch psychiatrisch centrum: individueel bezoek in de oostvaarderskliniek en de Van mesdagkliniek

humAnitAs en detentie humanitas steunt gedetineerden zowel tijdens als na de gevang enschap. tijdens detentie bieden vrijwilligers van humanitas een luister end oor en begeleiden ze gevangenen bij de voorbereiding op een goede terugkeer in de samenleving. eenmaal weer op vrije voeten helpen vrijwilligers de ex-gevangenen een nieuw leven op te bouwen. Bijvoorbeeld door mee te zoeken naar werk of een woning.

tijdens en nA detentiehumanitas-vrijwilligers geven ex-gedetineerden ondersteuning die zich richt op:

• het leven (weer) op orde krijgen• het sociaal netwerk

herstellen en opbouwen• recidive voorkomen

tAndemBij dit programma in den haag begint de ondersteuning al tijdens de deten-tie met wekelijkse bezoeken, waarbij thema’s rondom het leven na de gevangenschap worden besproken. na de vrijlating steunt de vrijwilliger de ex-gedetineerde om de eerste stappen te zetten naar een nieuw leven.

gezin in BAlAnsVrijwilligers van humanitas gezin in Balans helpen gedetineerde moeders om zich voor te bereiden op hun te-rugkeer in de maatschappij. Bijvoor-beeld met opvoedingsondersteuning en door te zorgen dat het contact met het kind behouden blijft.

Binnen gezin in Balans is er een project dat zich specifiek richt op de kinderen van deze moeders: ‘wie let er op de kleintjes?’2. Vrijwil-ligers helpen praktische zaken te regelen als de moeder wordt opgepakt. en ze helpen het kind om te gaan met de taboes die heersen rondom gede-tineerde ouders. sinds kort is er ook een speciaal project van gezin in Balans dat zich richt op gedetineerde vaders.3

Factsheet

Page 49: Humanitas Magazine juni 2014

47

nA detentie

portAlin maastricht hebben humanitas en het Veiligheidshuis de handen ineen-geslagen om ex-gedetineerden te helpen bij een soepele re-integratie. het Veiligheidshuis helpt bij het regelen van wonen, werk en zorg, en de humanitas-vrijwilligers bieden ondersteuning bij overige zaken.

een nieuwe stArt Bij een nieuwe start in Amsterdam krijgen gevangenen ondersteuning bij praktische zaken van een vrijwil-liger vanuit een re-integratiecentrum. Bijvoorbeeld om een woning of een geldig legitimatiebewijs te regelen. na detentie kunnen zij terecht bij een wekelijks spreekuur. daar leren de ex-gedetineerde omgaan met diverse instanties en worden ze geholpen formulieren in te vullen en bijvoor beeld een dagbesteding te vinden.

ook voor jongeren in jeugd-detentie is er een speciaal spreekuur waarbij ze samen met een vrijwilliger op zoek gaan naar werk of een op leiding voor als ze weer vrij zijn. daarnaast worden er preventieve workshops gegeven op scholen.

1 jaarverslag humanitas 20132 gefinancierd door o.a. het VsB Fonds, stichting

kinderpostzegels, stichting het r.c. maagdenhuis, oranje Fonds, knr / commissie pin (projecten in nederland), k.F. hein Fonds en Fonds 1818

3 gefinancierd door het oranje Fonds4 gestimuleerd en mede gefinancierd door het

ministerie van justitie en het oranje Fonds

Factsheet

512 humanitas vrijwilligers bieden steun aan 3.300 (ex-)gedetineerden.1

toekomst-plAnnen

herken de licht VerstAndelijk Beperkte(h)erken de licht verstandelijk be-perkte3 is een nieuw programma van humanitas waarbij vrij willigers worden getraind gedetineerden met een licht verstandelijke be-perking te herkennen. ruim vijftien procent van de gedetineerden heeft zo’n beper king waardoor ze moeite hebben de regels en proce-dures in de gevangenis te begrij-pen. ook de contacten met mede-gedetineerden en bezoekers zijn voor hen vaak zeer stressvol. daar-door overtreden zij vaker de regels, hebben ze meer last van pesterijen en conflicten en hebben ze minder contact met hun dierbaren.

Vrijwilligers-werk in Alle geVAngenissenVrijwilligerswerk voor (ex-)gedeti-neerden in nederland heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt,

zowel kwalitatief als kwantitatief. de vier landelijk organisaties die vrijwilligerswerk op dit vlak aan-bieden (Bonjo, exodus, gevange-nenzorg nederland en humanitas) voorzien dat de komende jaren de rol van het vrijwilligerswerk verder versterkt zal worden.4

het doel daarbij is:• bijdragen aan een verantwoorde,

veilige en perspectiefvolle terug-keer van (ex-)gedetineerden in de samen leving

• bijdragen aan een humane uitvoering van detentie

• ondersteunen van het re- integratieproces

re-integrAtie-centrA

humanitas wil meer investeren in door vrijwilligers gerunde re-inte-gratiecentra in gevangenissen. in deze centra krijgen gedetineerden ondersteuning bij hun vragen over bij voorbeeld huisvesting en in-komen. doordat ze hun situatie kunnen bespre ken met vrijwilligers, zijn ze beter voorbereid op een terugkeer in de samenleving. op verzoek van de gevangenis in Vught heeft humanitas daar al een re-integratiecentrum opgezet.

Page 50: Humanitas Magazine juni 2014

48

Verliesomgaan met rouw, echt scheiding of andere vormen van verlies

Vroeger of later krijgt iedereen te maken met verlies. Van een geliefde of familie-lid bijvoorbeeld. of verlies van vrijheid, gezond heid, mobiliteit of zelf stand ig-heid. meestal gaat het om een abrupte wending in je leven, waarbij je moet leren omgaan met een nieuwe situatie en vaak een blijvend gemis van dat wat vroeger was. Afscheid nemen is niet makkelijk, maar betekent ook zeker niet het einde. met humanitas kun je je nieuwe situatie langzaam verkennen, leren accepteren en van daaruit je leven opnieuw inrichten.

eenzAAmheidsociale contacten leggen en onderhouden

iedereen heeft sociale contacten nodig: een goede vriend, familie, enkele ken-nis sen of bekende gezichten in de buurt. mensen die je vertrouwt. het voelt goed wanneer je iets kunt betekenen voor anderen, en anderen voor jou. toch zijn er veel mensen die zich eenzaam voelen. eenzaamheid kan iedereen overkomen. je kunt je bijvoorbeeld tijdelijk eenzaam voelen door een echtscheiding, ver-huizing, ziekte of verlies van werk. of misschien vind je door een psychiatrisch verleden of verstandelijke beperking moeilijk aansluiting bij de maatschappij. wat de reden ook is, humanitas kan je helpen om zelfstandig een sociaal net-werk op te bouwen en te onderhouden. je staat er niet alleen voor.

thuis-AdministrAtieorganisatie van financiële en administratieve zaken

wanneer het leven tegenzit, kun je mak-ke lijk grip verliezen op de organisatie van je financiën of andere administratie. en als eenmaal de klad erin zit kan het snel bergafwaarts gaan. enveloppen blijven ongeopend, schulden stapelen zich op en het overzicht is ver te zoeken. humanitas helpt je de zaken weer op een rijtje te zetten. we kunnen je tijdelijk ondersteunen bij het op orde brengen en houden van je (financiële) administratie.

detentieleven tijdens en na gevangenschap

Als je in de gevangenis zit, is het leven vaak eenzaam. je hebt te maken met verlies van vrijheid en zelfstandigheid, maar ook met de afwezigheid van je kinderen of partner. humanitas kan je tijdens detentie helpen met je sociaal netwerk in stand houden, de opvoeding van je kinderen op afstand of je financiën weer op orde krijgen. we kunnen ook steun bieden aan het thuisfront, door te zorgen voor een min of meer normale thuissituatie voor kinderen. we kunnen hen onderbrengen bij familie, meegaan op bezoek, hen begeleiden bij activi tei-ten als zwemles en eens langs gaan bij de school. Ben je eenmaal weer vrij? dan helpen we je weer aansluiting te vinden bij de samenleving.

opgroeieneen fijne jeugd hebben

de jeugd heeft de toekomst, wordt vaak gezegd. maar jong zijn is niet altijd mak-kelijk. het kan zijn dat je niet goed met je ouders kunt opschieten, je gepest wordt op school of leeft in armoede. misschien heb je problemen met huiswerk, geld of kun je niet op vakantie zoals andere kinderen. soms lijken problemen echt veel te groot om aan te pakken. Bijvoor-beeld wanneer je in je tienerjaren zwanger raakt, of je te maken hebt met een lover-boy. gelukkig is er voor veel zaken een op lossing, en die hoef je echt niet alleen te zoeken! humanitas kan je helpen jouw plek te vinden in de samenleving, zodat je kunt meedoen met de rest en iets kunt betekenen voor anderen.

opVoedenover ouderschap

in ieder gezin kan het wel eens een tijdje minder goed lopen. zo valt opvoeden echt niet altijd mee. spanningen kunnen hoog oplopen, het gezin kan uit elkaar vallen of door andere omstandigheden tijdelijk uit balans raken. gelukkig zijn de meeste gezinnen erg veerkrachtig. humanitas ondersteunt bij de opvoeding. we zorgen voor een beetje extra aan-dacht en proberen de zelfredzaamheid van alle gezinsleden te versterken. zo kunnen we nieuwe problemen voorkomen.

Factsheet

Page 51: Humanitas Magazine juni 2014

w w w . p o s t c o d e l o t e r i j . n l

Humanitas ende Postcode Loterij

Samen maken we het verschil.

Mitchell Corsen (16) is een kampioen. Neder-lands kampioen nog wel, met zijn American football-team van de Flevo Phantoms uit Almere. Verder fietst hij graag en zit hij regel-matig in de bioscoop. Niet gek voor een jongen met ADHD, die tot voor kort geen vrienden had, zich dagenlang in zijn kamer opsloot om te gamen en de aansluiting met de maatschappij dreigde te verliezen.

Duwtje in de rugMitchells moeder meldde hem aan voor het maatjesproject Match van Humanitas. Vrij-williger Martin Osinga (47) haalde de jongen uit zijn isolement. “We hebben samen uitgezocht

welke sport ik leuk zou vinden. Dat werd American football”, zegt Mitchell. “We gaan er ook samen op uit, voeren goede gesprekken en als het nodig is, geeft Martin mij een duwtje in de rug.” Door hun regelmatige contact gaat Mitchell met veel meer zelfvertrouwen door het leven.

Praktische hulpEr lopen bijna 12.000 goed getrainde Humanitas-vrijwilligers zoals Martin rond in Nederland, die samen ruim 54.000 mensen helpen. De vrijwilligers ondersteunen mensen die een probleem de baas moeten worden. Zo helpt Humanitas iedereen die tijdelijk steun kan

gebruiken bij opvoeden, opgroeien, verlies, detentie, eenzaamheid en thuisadministratie.

Dankzij u...Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterijheeft Humanitas dit jaar een bijdrage ontvangen van € 6,6 miljoen. Door mee te spelen met de Postcode Loterij steunt u het werk van Humanitas en 89 andere goede doelen.Kijk op www.postcodeloterij.nl.

Bijvoorbeeld:

Match voor Mitchell

75 Adv Humanitas_210x297 april 2014.indd 1 28-04-14 13:28

Derde Oosterparkstraat 201 1092 CZ Amsterdam www.helderadvies.commedia grafimedia concept & creatie

helder brengt het over

advertentie

Page 52: Humanitas Magazine juni 2014

KRaCHT