Huisblad 2009 winter

of 13 /13
winter 2009 Lievelingsrecept Lekkere winterkost Feestjaar van een 95-jarige Bespaar met BeterPeter Tips & trucs Huurwoning kopen Wevershuisje overgedragen Kerstpuzzel Op tijd betalen Beter Wonen denkt aan de toekomst

description

Huisblad Beter Wonen 2009 winter

Transcript of Huisblad 2009 winter

Page 1: Huisblad 2009 winter

winter 2009

Lievelingsrecept

Lekkere winterkostFeestjaar van een 95-jarige

Bespaarmet BeterPeter

Tips & trucs

Huurwoning kopen

Wevershuisje overgedragen

Kerstpuzzel

Op tijd betalen

Beter Wonen denkt aan de toekomst

Page 2: Huisblad 2009 winter

Colofon

december 2009

Oplage 7.200 exemplaren Redactieadres Postbus 327, 7600 AH Almelo

E-mail: [email protected] Redactieteam P. Berkers, P. van der Hout,

mw. M. den Breejen, mw. I. Westerhof Druk Drukkerij Roelofs Enschede

Foto’s/illustratie Arthur Riet Fotografie, Beter Wonen Papier Houtvrij MC Silk (T.C.F.)

Concept, design en eindredactie slagbijalmelo3

Nieuws van Beter Wonen

Een huurwoning kopen Wat, waarom, wie en hoe?

Waarom huurwoningen te koop?Beter Wonen speelt graag in op de wensen van bewoners. Daarom kiezen wij ervoor bestaande huurwoningen te koop aan te bieden aan de huurder(s). Zij worden dan dus eigenaar van de woning. De voordelen die een eigen huis oplevert (bijvoorbeeld vermogensopbouw) kunnen reden zijn om de overstap van een huur- naar een koopwoning te maken. We zetten de procedure rondom de koop van een woning nog even op een rij.

VerkoopprijsEen plaatselijke makelaar taxeert de woning en bepaalt aan de hand daarvan de markt-waarde. De woning wordt aangeboden tegen een passende vraagprijs. De koopprijs wordt vermeerderd met de ‘kosten koper’. Deze bestaan uit 6 % overdrachtsbelasting over de verkoopprijs, de kosten voor het kadaster en de notariskosten. Boven op de totale kosten voor de aankoop van een woning komen de financieringskosten. De hoogte daarvan hangt af van de hypotheekverstrekker en de hoogte van de hypotheek.

Bewoners eerstBeter Wonen biedt na een besluit tot verkoop een woning altijd eerst aan de huidige bewoner aan (degene met wie wij voor de betreffende woning een huurovereenkomst hebben afgesloten). Wij verkopen de woning niet direct aan familie of vrienden van de bewoner. Zij kunnen zich, net als ieder ander, als geïnteresseerde bij ons melden op het moment dat een te verkopen woning beschikbaar komt voor verkoop op de vrije markt. Wilt u blijven huren, dan kan dat natuurlijk. U mág de woning kopen, maar het hoeft niet.

Staat van onderhoudWij verkopen onze huurwoningen in ‘de huidige staat van onderhoud’. De koper ontvangt een bouwtechnisch rapport, een energieprestatie-certificaat en informatie over de onderhouds-verwachting, wat inzicht geeft in het te verwachten onderhoud voor de komende jaren. Financiële haalbaarheidHet is raadzaam dat u, voordat u een woning koopt, nagaat of dat financieel haalbaar voor

u is. De verkoopprijs hangt onder andere af van de situatie op de woningmarkt en de ligging en kwaliteit van de woning. Voor advies over uw financiële mogelijk-heden kunt u contact opnemen met een hypo theek verstrekker bij u in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld bij uw eigen bank of bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Als u besluit de woning te kopen, volgt een officiële afwikkeling via de door Beter Wonen ingeschakelde makelaar, de hypotheek-verstrekker van uw keuze en de notaris.Wilt u meer weten over de woningen die Beter Wonen te koop aanbiedt? Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van ons team Markt. Anita Kiewiet en Hetty Niekolaas adviseren u graag. U kunt hen bereiken via tel. (0546) 54 64 09 / 54 64 51.

Bekijk het aanbod op...www.molsmakelaardij.nl, tel. (0546) 45 48 20. www.snelderszijlstra.nl, tel. (0546) 85 01 11.Vanaf half december ook op www.awsbeterwonen.nl.

Wonen is voor iedereen heel persoonlijk. Je kiest een type woning en de

plaats waar je wilt wonen. Vaak hangt dit samen met de sfeer van een

buurt en de prijs van de woning. Daarnaast speelt de vraag: ga ik kopen

of huren? Veel mensen denken dat kopen voor hen een stap te ver is.

Voor mensen die de stap wel durven te zetten, biedt Beter Wonen

huurwoningen te koop aan.

Een jaar om trots op te zijnHet jaar 2009 loopt ten einde. Het was een

bijzonder jaar. Wij mochten met u vieren dat we

al 95 jaar bestaan. Ook mochten we ons Onder-

nemingsplan “mensen centraal’ vaststellen en

uitdragen. Zaken waar we trots op zijn.

Het was ook een jaar van de wereldwijde crisis. Hierdoor ontstond onzekerheid, verdriet en twijfel. Het heeft ons leven doen verande-ren. Als corporatie proberen we onze visie en overtuiging te volgen en in deze veranderde tijden ook onze bijdrage te leveren.

In dit nummer van beter wonen praten we u bij over wat we deden, doen en de komende tijd willen gaan doen. Daarmee bent u weer op de hoogte van ons reilen en zeilen.

De komende weken sluiten we het jaar 2009 af. Namens alle medewerkers van Beter Wonen wens ik u en degenen die u dierbaar zijn fijne feestdagen. Voor het nieuwe jaar wensen we u veel lichtpuntjes, warmte, aandacht voor elkaar en bovenal een goede gezondheid.

Namens de medewerkers van Beter Wonen,

Peter van der HoutDirecteur - bestuurder Beter Wonen

Spranklend zilver, glanzend goud

kerstfeest voor mij isliefde en vergiffenis

geuren uit het dennenwoud.

Mijn kerstwens voor het nieuwe jaar...

leef intenser dan voorheenje hebt elkander slechts te leenwees daarom zuinig op elkaar

Waldo (2004)

Page 3: Huisblad 2009 winter

54

In de R. Verhulstlaan stonden 6 portiekflats, waarvan er 3 enkele maanden geleden zijn gesloopt. Omdat er veel behoefte aan was, is besloten om op die plek de komende jaren een nieuw appartementencomplex voor senioren te bouwen. De zorgvoorzieningen en winkels in de directe omgeving, het vele groen en de ruimte vormen hierbij een grote plus.

De voorbereidingen voor de ontwikkeling van het complex zijn in volle gang. Op dit moment wordt onderzocht wat haalbaar is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aantal appartementen, de huurstellingen en de beschikbare technische en de financiële middelen. Ook zijn al diverse externe partijen bij het project betrokken, zoals de gemeen-te, nutsbedrijven, een aannemer en een architect.

KlankbordVoor het ontwikkelen van plannen voor dit project heeft Beter Wonen voor het eerst een klankbordgroep in het leven geroepen. Deze bestaat uit mensen die hebben aangegeven in de toekomst belangstelling te hebben voor een seniorenwoning. Ook zijn er omwonenden van het complex uitgenodigd en nemen 2 vertegenwoordigers van de wijkhuurderscommissie en enkele medewerkers van Beter Wonen deel aan de klankbordgroep.

De klankbordgroep zal een Programma van Eisen opstellen voor de nieuw te bouwen woningen aan de R. Verhulstlaan. Daarbij wordt gedacht aan de toekomstige klant, maar ook omwonenden kunnen een bepaald idee hebben over het aanzicht en de uitstraling van het gebouw. Aan de hand van de inbreng van de klankbordgroep wil Beter Wonen tot een verantwoord product komen, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de klant. Uiteraard moeten het haalbare zaken zijn. Zoals al gekscherend werd opgemerkt: “Gouden deurkrukken worden niet ge leverd.” Inmiddels heeft de eerste bijeenkomst van de klankbord-groep plaatsgevonden en staat een volgende alweer op de agenda.

Start NieuwbouwOns Projectbureau is bezig om de nodige vergun ningen voor de seniorenwoningen aan de R. Verhulstlaan voor elkaar te krijgen. Met de gemeente is al overeenstemming over het huidige (voorlopige) ontwerp. Het bestemmingsplan en het ontwerp worden nu verder uitgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, start de nieuwbouw in 2010. De verwachting is dat de eerste woningen begin 2012 worden opgeleverd. Via dit blad houden wij u op de hoogte van de verdere gang van zaken.

Bij de overige 3 flats aan de R. Verhulstlaan is het uithuizen in volle gang. Momenteel kunnen wij nog niet aangeven wanneer deze woningen (en autoboxen) leeg zijn. Het plan is dat dit in ieder geval in 2010 wordt gerealiseerd. Dan zullen deze woningen ook worden gesloopt. Heeft u vragen over de nieuwbouw aan de R. Verhulstlaan? Dan kunt u contact opnemen met de heer B. Beekveldt, woonadviseur van Beter Wonen. Tel. (0546) 54 64 64.

Energieproject SowecoOp 30 september jl. vond de aftrap van het Energieproject in Ossenkoppelerhoek plaats. De bedoeling is dat de wijk bewoners de komende tijd advies krijgen over maat-regelen die ze in hun woning kunnen nemen om energie te besparen. Iets wat veel huishoudens in deze tijd goed uitkomt!

De bewoners in de wijk krijgen thuis bezoek van mede werkers van Soweco. Zij stellen vragen en geven advies over allerlei zaken die met energie te maken hebben. Deze medewerkers werken vanuit het wijkkantoor van Beter Wonen aan de J. van Ruysdaelstraat 48. Als onderdeel van het Energieproject worden ook wijkbewoners opgeleid tot energieadviseur.

Langzaam maar zeker komt er schot in de plannen voor de nieuw

te bouwen seniorenwoningen aan de Rombout Verhulstlaan. Voordat

uiteindelijk een beslissing werd genomen, is er heel wat water door de

Aa gestroomd. Diverse plannen en ontwerpen zijn de revue gepasseerd,

van het renoveren van woningen tot het bouwen van een woontoren.

Projecten in ontwikkeling

Nieuwbouw R. Verhulstlaan

Page 4: Huisblad 2009 winter

76

Het recept stamt uit de jaren ’70 en is afkomstig uit een tijdschrift. Omdat het oorspronkelijk benodigde vlees erg vet was, hebben mevrouw Van der Laan en haar dochter Marjan het gerecht naar eigen inzicht aangepast. Bij de familie Van der Laan wordt dit succesrecept al jarenlang regelmatig bereid. Marjan won er op school zelfs een kookwedstrijd mee! Bijgaand vindt u tevens een suggestie voor een passend bij- en nagerecht.

HoofdgerechtWittebonenschotel met rookworst en saladeNodig voor 2 of 3 personen:1 pot witte bonen (720 gram)1 blikje maïs (125 gr)1 forse ui1 rode paprika (of een halve rode en een halve groene)250 gram rookworst125 gram magere spekreepjes

Aan de slagBereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de witte bonen in een zeef en spoel ze af tot er geen schuim meer vanaf komt. Giet de maïs af. Was de paprika, verwijder de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Schil de uien en snijd deze in plakjes. Bak de spekjes in een pan met antiaanbaklaag. Vet of olie toevoegen is niet nodig. Ook zout en peper zijn overbodig. Voeg de uien en paprika toe en laat alles in ongeveer 7 minuten gaar worden op matig vuur. De uien zijn dan glazig. Voeg vervolgens de witte bonen en de maïs toe. Verwarm dit nog zo’n 10 minuten op laag vuur, zodat alles goed warm is. Neem de worst uit de pan en snijd deze in plakjes. Schik de plakjes worst over de bonen.

BijgerechtSaladeNodig voor 2 of 3 personen:1 krop ijsbergsla of gewone sla1 tomaat

Voor de dressing:3 delen halfvolle slasaus1 deel tomatenketchup1 tl paprikapoeder1 tl gedroogde Provençaalse kruidenHeel klein scheutje waterBeetje grof gemalen (gemengde) peper uit de molen

Aan de slagMeng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een grote slaschaal. Snijd de tomaten in partjes. Maak de sla schoon en scheur/snijd deze in stukken. Doe de sla in de slaschaal en meng dit rustig met de dressing.

NagerechtYoghurt met fruitNodig voor 2 of 3 personen:1 liter magere of volle yoghurtEen variatie aan vers fruit (bijvoorbeeld 1 banaan en 250 gram pitloze witte druiven)

Aan de slagSchil of was het fruit, ontpit het en snijd het in stukjes. Doe de yoghurt in kleine schaaltjes en verdeel het fruit erover. Voeg naar wens zoetstof of suiker toe.

Stuur ons uw speciale receptHeeft u zelf een gerecht met een verhaal, traditie of bijzondere sfeer? Laat het ons dan weten. Wij nemen het recept graag op in deze rubriek en plaatsen het op onze website. Komt uw recept in beter wonen, dan ontvangt u het ‘Vriendenboek’ met recepten van AvelijnSDT.

Mevrouw M. van der Laan uit De Riet stuurde ons dit over-

heerlijke recept. Een stevige wintermaaltijd, die ook nog eens

betaalbaar en eenvoudig te bereiden is. En dat zeggen we niet

zomaar… Beter Wonen nam zelf de proef op de som.

Lievelingsrecept

Lekkere winterkost

Eigen boontjes doppenIn de jaren ’90 verandert er veel voor de woningcorporaties. De overheid trekt zich gedeeltelijk terug als financier van sociale bouwprojecten en gemeentelijke woningbedrijven worden verzelfstandigd. De corporaties worden beschouwd als zelfstandige organisaties die zelf hun boontjes moeten kunnen doppen. Ze zoeken daarom naar mogelijkheden voor het verkrijgen en houden van financiële draagkracht en een gezonde balans. In ‘corporatieland’, dus ook bij Beter Wonen, wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van dienstverlening. Er wordt ervaring opgedaan met de bouw van vrije sector woningen en er worden diensten geleverd aan Verenigingen van Eigenaren. Ook is de tijd rijp voor het verkopen van een aantal huurwoningen. Het geld dat hiermee vrijkomt, gebruikt Beter Wonen om de nieuwbouw- en grootonderhoudsactiviteiten te bekostigen.

Deze veranderingen zijn tekenen van een nieuwe tijd. Een tijd van economische verandering en een nieuwe visie op de taak van een sociale woningcorporatie. Opnieuw leeft het idee dat een koopwoning voor iedereen een bereikbaar doel moet zijn. Ook mogen de corporaties nieuwe diensten starten. Oudere woningen moeten onderhouden en gerenoveerd worden, en daar is geld voor nodig. Doordat nieuwe producten mogelijk geld opleveren, ontstaat een balans tussen inkomsten en uitgaven.

De samenlevingHet beeld dat onze klanten van ons hebben, verandert mee met de economische en culturele ontwikkelingen. Beter Wonen wil weten hoe de klanten benaderd willen worden, wat hun specifieke vragen zijn en welke diensten zij verwachten. We willen de klanten onze diensten en dienstverlening nadrukkelijker aanbieden. Onze ‘onderneming’ kan immers alleen bestaan als onze klanten tevreden zijn. U als klant maakt dat wij er als corporatie mogen zijn. Ook in breder verband oriënteert Beter Wonen zich op de verwachtingen in de samenleving

en de mogelijkheden om aan bestaande vragen tegemoet te komen. We staan daarin niet alleen: corporaties in het hele land hebben dezelfde vragen en zoeken elk op hun eigen manier naar antwoorden. Ook de overheid doet een duit in het zakje, door richtlijnen op te stellen die leiden tot de vorming van Vinex-locaties en weer later tot ‘Vogelaarwijken’ en tot op dit moment leefbaarheidprojecten in wijk en buurt. Beter Wonen staat in al deze veranderingen rechtop, met de neus vooruit. De corporatie is voortvarend, alert en nieuwsgierig naar ontwikkelingen binnen haar taakveld. In deze editie van beter wonen leest u daar meer over. Na 95 jaar is er nog steeds behoefte aan woningcorporaties die ervoor zorgen dat mensen goed kunnen wonen, ook als zij geen eigen huis willen of kunnen kopen. Beter Wonen kiest voor de komende jaren voor een brede bijdrage aan wonen, zorg, welzijn en educatie in Almelo. En daarbij is nog volop werk aan de winkel. We willen graag aan de slag, met een warm kloppend maatschappelijk hart. Daarnaast willen we onze klanten nadrukkelijker centraal stellen, door onze activiteiten en dienstverlening in te steken op hun wensen en verwachtingen. We gaan vol vertrouwen op naar ons honderdjarig bestaan!

DrijfverenUit de terugblik op de historie van Beter Wonen blijkt dat onze visie op beleid, sociale woningbouw, de samenleving en onze klanten steeds in beweging is. De achterliggende drijfveer is echter altijd dezelfde gebleven: zorgen voor goede huisvesting voor onze klanten, vooral ook voor personen met een kleine beurs of met speciale problematiek. Het stemt ons tevreden dat te kunnen en mogen realiseren. Blijkbaar is de doelstelling van de Almelose Woningstichting en woningbouwvereniging Beter Wonen bij oprichting zo goed gekozen, dat deze nog steeds levend en actueel is. Het is ons een genoegen samen met u te mogen werken aan steeds beter wonen. Wij staan daarvoor graag ook de komende jaren weer voor u klaar!

Dit jaar bestaat Beter Wonen 95 jaar. Gedurende het jaar heeft u in ons blad kunnen lezen over het werk van

de corporatie door de jaren heen. In dit nummer, aan het eind van ons jubileumjaar, is de aandacht

gericht op de ontwikkelingen vanaf de jaren ‘90.

95 jaar Beter Wonen

Beter Wonen vanaf de jaren ‘90

Wilt u uw recept terugzien in dit

magazine? Stuur hem dan nu in!

Redactie beter wonen

Klimopstraat 2a 7601 SH Almelo of per

e-mail: [email protected]

Page 5: Huisblad 2009 winter

Ouderwets inzepenGebruik een stuk plantaardige zeep in plaats van vloeibare zeep. Een stuk zeep gaat langer mee, bevat minder milieubelastende stoffen en veroorzaakt minder verpakkingsafval. Bij natuurwinkels vindt u allerlei heerlijk ruikende soorten zeep.

In de keukenPan op de plaatsZorg dat uw pannen tijdens het koken goed op de kookplaat staan. Als een pan kleiner is dan de kookplaat gaat er veel warmte verloren.

Deksel eropAls u tijdens het koken gemakkelijk energie wilt besparen, kook dan met het deksel op de pan. Op die manier gaat u efficiënter met de warmte om en bespaart u 60 tot 70% energie.

Eet van het seizoenVoordat het eten op uw bord ligt, heeft het vaak al een energieslurpende weg afgelegd. Om het energieverbruik te beperken, kunt u het beste vooral seizoensgroenten en -fruit eten. Die zijn ook nog eens goedkoper!

Verwarming vrijZet geen meubels voor de verwarming en zorg dat er geen gordijnen voor hangen. Zo kunt u per jaar tot € 80 aan verwarmingskosten besparen.

Ventileer uw woningGeregeld krijgen wij klachten over schimmel in de badkamer of keuken, of stellen mensen vragen over venti-leren. Om dit op te lossen zijn soms bouwtechnische aanpassingen nodig. Zelf kunt u echter ook het binnen-klimaat van uw woning verbeteren. Door goed te ventileren kunt u het ontstaan van schimmels tegengaan en wordt het klimaat in de rest van uw woning positief beïnvloed. Op VROM.nl (home/onderwerpen/wonen/ventilatie en binnenmilieu) vindt u hierover meer informatie. U leest er bijvoorbeeld wat de gevolgen van slechte of verkeerde isolatie zijn en krijgt handige tips om schimmel in de woning te voorkomen en het binnenklimaat te verbeteren.

ReparatieverzoekenAls u een reparatieverzoek meldt, maken we meteen een afspraak voor herstel met u. In de huurovereenkomst kunt u nalezen welk onderhoud voor uw eigen rekening komt en welke werkzaamheden u zelf moet (laten) uitvoeren. Verschillende van deze kleine werkzaamheden voert Beter Wonen overigens wel uit als u een onderhoudsabonnement heeft. Daarover informeert ons Klanten centrum u graag.

8

In het huidige economische klimaat wordt besparen op de energiekosten steeds belangrijker. Dit geldt zeker voor de mensen met een lager inkomen. Om u te helpen bij het besparen van energie, biedt Beter Wonen u BeterPeter aan. Dit is een online energiebespaarprogramma

dat verder gaat dan bestaande programma’s. Bespaar-coach Peter helpt u om energie te besparen op een manier die bij u past.

Advies op maat Peter houdt rekening met uw individuele woonsituatie. Op basis daarvan geeft hij aan welke bespaaracties u het meeste geld zullen opleveren. U bepaalt zelf welke acties u wilt uitvoeren. Peter berekent daarbij het concrete bedrag dat u kunt besparen. Vervolgens gaat u zelf aan de slag met uw actieplan. Het programma laat bijvoorbeeld zien dat u al kunt besparen door gemiddeld drie minuten korter te douchen. Gedurende twee jaar geeft Peter u regelmatig advies en aanvullende tips.

BeterPeterBeterPeter kan u helpen om inzicht te krijgen in uw energieverbruik en om de vaste lasten te verlagen. Esther van den Esschert, teammanager Klantencentrum: “De woonlasten worden steeds hoger. Wij vinden het belangrijk dat onze huurders geld overhouden in de portemonnee. BeterPeter lijkt ons daarvoor een goede methode. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de mensen de moeite nemen om te besparen.” Ook als u al actief energie bespaart, kunt u wat leren van de tips van Peter.

AanmeldenDe hulp van de online energiebespaarcoach is gratis en laagdrempelig, omdat u via internet kunt deelnemen. Aanmelden kan via www.beterpeter.nl. Peter is onafhankelijk en niet gebonden aan een energie-leverancier. Het bespaarprogramma is een initiatief van Woonenergie en wordt ondersteund door Milieu Centraal, de Woonbond en Aedes.

Geld besparen met Peter

BrandpreventieZoals ieder jaar stond de maand oktober in het

teken van brandpreventie. Nog altijd vallen er veel

slachtoffers door brand en daarom is het extra

belangrijk informatie en voorlichting te geven.

Ook Beter Wonen doet daar aan mee.

Waar kunt u op letten?Volgens de brandweer komen de meeste brandjes voor in en rond het huis. Een greep uit de meest voorkomende oorzaken van brand:•Eten te lang op het vuur laten staan. •Verkeerd blussen van een vlam in de pan.•In slaap vallen met een brandende sigaret. •Licht ontvlambare tinner gebruiken bij het schilderen.•Apparatuur op stand-by laten staan en/of te veel apparaten

(vermogen) op één contactdoos aansluiten, waardoor oververhitting ontstaat.

•Het verzamelde stof achter/in de wasdroger niet verwijderen, waardoor oververhitting kan ontstaan.

Voorkom brand! Wees voorzichtig en oplettend en zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de veiligheid in en om uw huis. Wat te doen als er toch brand uitbreekt?1. Probeer kalm te blijven, raak niet in paniek.2. Waarschuw (eventuele) andere bewoners en breng uzelf niet

onnodig in gevaar. 3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan (denk daarover na en oefen dit

met uw gezin).4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u. Extra

zuurstof wakkert het vuur aan.5. Blijf dicht bij de grond, rookgassen stijgen op.6. Gebruik nooit de lift! Door de brand kan de stroom uitvallen.7. Bel na ontsnapping direct 112. Vraag naar de brandweer en noem

uw naam, plaatsnaam en het adres.8. Speel niet zelf voor held. Brand verspreidt zich razendsnel en voor

u het weet, bent u ingesloten.

In de Brandpreventiekrant op onze website vindt u nog veel meer informatie over dit onderwerp: www.awsbeterwonen.nl. U kunt deze krant ook afhalen bij ons Klantencentrum.

Cv-ketelCv-ketel ontluchtenAls u borrelende geluiden in uw cv-installatie hoort, dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door lucht in de leidingen. Dit kunt u zelf gemakkelijk in 6 stappen verhelpen. Op onze website vindt u hiervoor een handleiding: www.awsbeterwonen.nl/download.

LekkageHeeft u alle radiatorkraantjes goed dichtgedraaid, maar houdt u toch lekkage? Dan is er ergens iets niet goed in het leidingen-netwerk. U kunt dan het beste Beter Wonen inschakelen om de problemen te analyseren en op te lossen. Het kan ook zijn dat de druk een paar dagen nadat er is bijgevuld toch weer te laag is. Dit duidt ook op lekkage. Het is ook dan aan te bevelen om Beter Wonen om hulp te vragen.

Ruisen in de leidingen of radiatorenDe oorzaken hiervoor kunnen verschillend zijn. In de meeste gevallen zorgt een beginnende verstopping voor te veel druk op de leidingen. Het water wordt hierdoor te veel door de leidingen geperst, waardoor de ruis ontstaat. Een enkele keer kan het ook zo zijn dat de problemen onstaan doordat er een nieuwe ketel op een oud leidingnetwerk is gekoppeld. In beide gevallen kunt u het beste Beter Wonen inschakelen om de problemen op te lossen.

Tikken van leidingenMetaal krimpt en zet uit door koeling en verhitting. Dit kan ervoor zorgen dat leidingen gaan tikken. Ook de beugels waarin de leidin-gen zijn vastgezet, kunnen dit gaat doen. Het geluid kan versterkt worden, doordat een cv-installatie als een soort klankkast werkt. Soms is er een oplossing te vinden in het beter vastzetten of stellen van de leidingen.

Tips & trucs

9

Page 6: Huisblad 2009 winter

Een kerstbal met een wensWie maakt de mooiste kerstbal en bedenkt de bijzonderste wens?

Pak je stiften, kleurpotloden en knutselspullen en leef je uit op één of meer van deze kerstballen. Hang de kerstbal(len) thuis in de boom, maak een foto en stuur deze naar [email protected]. Vermeld ook je naam en telefoonnummer.

Uit alle inzendingen kiest Beter Wonen één winnaar, die een bioscoopbon krijgt. Leuk voor in de kerstvakantie!

10 11

Page 7: Huisblad 2009 winter

Onze visie op woonwagensLaatste ontwikkelingen

In het verleden heeft Beter

Wonen 3 woonwagenlocaties

overge nomen van de

gemeente Almelo. Vanaf

dat moment is ons beleid

rondom woon wagens

terug houdend. Volgens Beter

Wonen voldoen woon wagens

niet aan de woonkwaliteit die

wij nastreven.

Weliswaar beheert Beter Wonen de woon-wagenlocaties, maar wij hebben liever dat mensen in een woning wonen. Dat sluit beter aan bij onze woonstandaard. De afgelopen jaren hebben wij de woonwagens te koop aangeboden aan de zittende huurders. Bijna alle bewoners hebben gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Daarnaast verhuren wij nog een enkele wagen. In augustus is een woonwagenlocatie aan de Jan Tooropstraat leeg komen te staan. Beter Wonen heeft de locatie toen ontmanteld en de gemeente verzocht de bestemming van deze locatie te wijzigen. Voor de bewoners van de woon-wagens die wij op deze locatie nog verhuren, verandert er niets. Zij hebben de garantie gekregen daar te mogen blijven wonen zolang zij dat willen. Maar op het moment dat deze

bewoners de huur opzeggen, zullen wij ook deze locatie opheffen. Op dit moment onderzoekt Beter Wonen welk soort en hoeveel woningen wij over ongeveer 10 jaar nodig hebben om aan de wens voor huur woningen te kunnen voldoen. We kijken naar het type woning en de kwaliteit van de woningen, nu en in de toekomst. De woon wagens worden in dit onderzoek meegenomen. Bij dit onderzoek laten wij |ons adviseren door Variya (de provinciale steunfunctie voor maatschap-pelijke ontwikkeling en integratie in Overijs-sel). Als bij dit onderzoek blijkt dat wij ons huidige woon wagenbeleid moeten aanpassen, bespreken wij dat in eerste instantie met de bewoners van de woon wagens die op een standplaats van Beter Wonen staan.

Aan De Fuut, De Graspieper en De Fazant in de wijk Wind molenbroek zijn 18 garages te huur. De gemiddelde huurprijs is € 45,00 per maand. Heeft u interesse voor het huren van een garage? Neem dan voor meer informatie contact op met ons Klantencentrum, tel. (0546) 54 64 64.

Te huur Garages Windmolenbroek

Gewijzigde openingstijden rond de feestdagenOp woensdag 16 december blikt Beter Wonen samen met de medewerkers terug op het afgelopen jaar. Ons kantoor is dan geopend tot 15.45 uur. Rond kerst en oud en nieuw zijn de openingstijden van ons kantoor als volgt: • Donderdag 24 december is het kantoor

geopend tot 12.00 uur.• Vrijdag 25 december (1e kerstdag)

is het kantoor gesloten. • Donderdag 31 december is het kantoor

geopend tot 12.00 uur. • Vrijdag 1 januari is het kantoor gesloten.• Maandag 4 januari 2010 staan

wij vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!Dringende reparatieverzoeken kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch melden, tel. (0546) 54 62 22.

Beter Wonen heeft weer goede cijfers gescoord in het onderzoek van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH). Dit onafhankelijke bureau toetst onze dienstverlening door willekeurige huurders zowel schriftelijk als telefonisch te benaderen. Uit de resultaten blijkt dat onze dienstverlening aan onze klanten voldoende is. “Dit betekent niet dat wij nu achterover gaan leunen. Er blijven altijd onderdelen waarop we onze dienstverlening kunnen verbeteren, dus

daaraan werken wij verder. Een ruime voldoende is mooi, maar ons streven is dat al onze klanten ons een ‘goed’ geven. Wij zijn er voor hen, dus streven we het hoogste cijfer na”, aldus Esther van den Esschert, teammanager van het Klanten-centrum Beter Wonen.

Beter Wonen bedankt iedereen die mee-gewerkt heeft aan dit onderzoek. Wij zijn blij met uw beoordeling!

Nieuws van Beter Wonen

Beter Wonen scoort voldoende volgens KWH

Medewerkers in beweging

Nieuwe indeling wijkteamsVanaf het begin jaren van de ´90 werkt Beter Wonen met wijkteams. Deze teams zijn betrokken bij vele

zaken die zich in de wijk afspelen. Sinds 1 oktober zijn de wijkteams opnieuw ingedeeld en hebben de

medewerkers andere functienamen gekregen. Ook de taken zijn opnieuw verdeeld.

Wijkteam 1 Binnenstad, Wierden, Kerkelanden en AalderinkshoekWoonadviseur Michiel Achterhoek Wijkadviseur Grego WeersinkBuurtconciërge Karel Tenwolde (Kerkelanden en Aalderinkshoek) Simon Vroom (binnenstad)Huismeester Helga Vis (Swanehof, De Prince) Adri Groeneveld (Klein Klokkenbelt) Jelle Brouwer (De Wingerd, Overbeke) Hennie ter Horst (Karelia) Marco Kollen (Oxford, Manchester) Simon Vroom (Kloosterhofflat) Bert Schoemaker (’t Brock, 3 hoogflats Aalderinkshoek)

Wijkteam 2 De Riet, Nieuwland 1 en 2, Hofkamp, Nijrees en KollenveldWoonadviseur Elske Alberts Wijkadviseur Grego WeersinkBuurtconciërge Herman BeckersHuismeester Hans Isaak (Riethorst, WC de Riet, De Dotterbloem) Harry Lemaire (Castelloflat, Magnoliapark) Helga Vis (Anemone, Rietpoort) Dick van Zwol (Castelloflat)

Wijkteam 3 Ossenkoppelerhoek, Beeklust 1 en 2Woonadviseur Boudewijn Beekveldt Wijkadviseur Willie WeerninkBuurtconciërge Selim Dokur

Wijkteam 4 Windmolenbroek, Nieuwstraatkwartier en SchelfhorstWoonadviseur Stijn de LeeuwWijkadviseur Willie WeerninkBuurtconciërge Herman Beckers (Nieuwstraatkwartier)

Karel Tenwolde (windmolenbroek)Huismeester Michel Schoon (De Terp, Buitenhof)

Wijkindeling Samenstelling wijkteams

Per 1 oktober jl. zijn wij overgegaan van 5 naar 4 wijkteams.De samenstelling is gewijzigd evenals de specifieke taken.De wijkteams waar u mee te maken krijgt zien er als volgt uit:

13

Page 8: Huisblad 2009 winter

14

Voor Beter Wonen betekent deze ontwikkeling dat we kritisch moeten kijken naar het aantal woningen in de stad en vooral de samen-stelling van onze woningvoorraad. Is er nog behoefte aan appartementen of portiekflats, of zijn juist grondgebonden woningen gewenst? Of is er vraag naar woonsituaties waarbij de voorzieningen gedeeld worden? We moeten veel verschillende woonwensen in kaart brengen.

Beter Wonen streeft naar een voldoende aantal sociale huurwoningen, verspreid over de stad. In elke wijk moeten genoeg passende woningen en woonsituaties zijn, altijd betaalbaar en van goede kwaliteit. Ook vinden wij dat er in elke wijk senioren-woningen moeten zijn. Wij zijn daarom aan de slag gegaan om ons beeld van de toekomstige

woningvoorraad op een rij te zetten. We willen duidelijk maken waar in de stad als geheel en per wijk behoefte aan is. Komend voorjaar verwachten we hiervoor concretere plannen te hebben. We weten dan hoe de door ons gewenste woningvoorraad over 10 jaar eruitziet en hoe we die gaan bereiken door nieuwbouw, verkoop en groot onderhoud. Wordt vervolgd dus!

Een prettige woonomgevingIn sommige wijken zijn portiekflats aan de verhuur onttrokken. Er is echter nog niet altijd een nieuw plan voor die plek. Omdat Beter Wonen zich verantwoordelijk voelt voor een passende, prettige woonomgeving voor onze klanten, is het niet passend om leegstaande flats te laten staan. Vandaar dat we die slopen, onder andere in de wijk Ossenkop-

pelerhoek. Zolang er nog geen nieuwbouw-plan is, zorgen we ervoor dat de vrijgekomen plek netjes wordt ingezaaid en een groene en nette woonomgeving ontstaat. Ook aan de Ootmarsumsestraat ligt een bouwlocatie van Beter Wonen. Vanwege de veranderde vraag op de woningmarkt wordt hier nog niet gebouwd. We werken nog aan een nieuw plan. Om de straat te verbeteren en de bewoners een beter uitzicht te geven, maken we deze plek netjes door de bouwhekken weg te halen, gras in te zaaien en eventueel een speeltoestel te plaatsen. Dat blijft staan tot er een nieuwe bestemming is. Ook op andere, soortgelijke plekken werkt Beter Wonen op deze manier aan een passende woonomgeving.

Nieuws van Beter Wonen

Beter Wonen denkt aan de toekomst

In Twente en vele andere regio’s in ons land groeit het inwoneraantal

minder snel dan verwacht. Ook is sprake van gezinsverdunning:

er wonen minder mensen in één huis. Voor Almelo en andere plaatsen

in Twente gaat men uit van krimp of een gelijkblijvend aantal inwoners.

Dit betekent dat er waarschijnlijk minder woningen nodig zijn dan

jarenlang werd gedacht.

Vanuit de stadsboerderij organiseert de stichting sociaal-culturele en creatieve activiteiten voor inwoners van Almelo en voor bezoekers van buiten de stad. Zo start hier een stadwandeling onder begeleiding van een gids. Ook kunt u in het Wevershuisje zien en ervaren hoe het leven in het vroegere Almelo was. Er is daarbij veel aandacht voor het textielverleden van de stad. Het Wevershuisje biedt ook een speciaal

programma voor kinderpartijtjes. Beter Wonen nodigt u uit het Wevershuisje te komen bezoeken. De komende tijd staan weer diverse activiteiten op het programma. Kijk voor meer informatie op www.wevershuisje.nl. Als u de tegoedbon inlevert, krijgt u van ons een kop koffie met heerlijke krentenwegge.

Nieuws van Beter Wonen

Wevershuisje overgedragen aan Beter Wonen

1x gratis koffie/thee met krentenwegge

aangeboden door

Actie loopt tot 1 maart 2010

1x gratis koffie/thee met krentenwegge

aangeboden door

Actie loopt tot 1 maart 2010

Het eigendom van het bekende Wevershuisje aan de Kerkengang 5

is door de gemeente overgedragen aan Beter Wonen. Wij zullen

ervoor zorgen dat de monumentale stadsboerderij in goede conditie

blijft. Stichting het Wevershuisje blijft huurder van het pand.

Page 9: Huisblad 2009 winter

Wevershuisje Wevershuisje1717

Kerstpuzzel

Horizontaal1 Vlotte praat, 6 zoetwatervis, 9 elfenkoning, 14 chef, 15 bergplaats, 16 lager onderwijs (afk.), 18 ingeving, 19 watervogel, 20 oosters gerecht, 21 hoefdier, 23 ooit, 25 visgerei, 26 jongensnaam, 28 dorp in de Betuwe, 29 deel van het paardentuig, 30 concept, 32 rommelig, 35 kledingstuk, 36 sjabloon, 38 schrijfgerei, 39 doorgang in omheining, 40 kleuter, 41 snelheid, 42 bescheiden, 43 en dergelijke (afk.), 44 Europeaan, 45 (pop)muziekstijl, 47 teer, 49 stofomslag, 51 feestzang, 55 vloeibaar gesteente, 57 plaats in Gelderland, 58 echtgenote, 59 vereniging, 60 vod, 61 houtstructuur, 63 hoefdier, 64 kip, 65 ongetemd, 66 strook, 68 lectori salutem (afk.), 70 Oost Nederland (afk.), 71 buts, 72 middel, 73 dameskledingstuk, 74 overtreffende trap van slim.

Verticaal2 Soort boom, 3 gewichtsklasse in vechtsporten, 4 waskuip, 5 soort boom, 6 Polynesische staat, 7 voorzetsel, 8 jongensnaam, 10 business intelligence (afk.), 11 plaats in Gelderland, 12 mannetjesree, 13 sullig, 15 kermisattribuut, 17 overstappen, 19 plaats in Noord Holland, 20 bank identifier code (afk.), 22 weeklacht, 24 maatstaf, 27 stevigheid, 31 dagtekening, 33 voorzetsel, 34 voorzetsel, 35 plavuis, 37 cursus, 39 modebewust, 44 lunch gerecht, 45 stoomschip (afk.), 46 reeds, 48 scheikundig element, 50 muziekvoorstel-ling, 51 spie, 52 boekenuitverkoop, 53 pictogram, 54 mager, 56 nationaal, 62 vurig, 65 grasveld, 67 persoonlijke lening (afk.), 69 langspeelplaat, 71 inhoudsmaat.

13 67 72 53 6 32 39 23 44 50 17 48 42 19 15 71 5 52

De oplossing van de puzzel kunt u vóór 20 januari a.s. sturen naar:Beter WonenRedactie beter wonenKlimopstraat 2a7601 SH ALMELO

De uitkomst van de puzzel in beter wonen van september is: TUINLIEFHEBBERUit de inzendingen zijn de volgende winnaars getrokken:

1e prijs, waardebon van € 25mevrouw G. Festen, Th. Ainsworthlaan 2e prijs, waardebon van € 15mevrouw M.H. Fidder-Hankel, Piet Mondriaanstraat 3e prijs, waardebon van € 10 mevrouw Y. Prost Kootstra, L. de Keystraat

De winnaars hebben de waardebon per post ontvangen. Hartelijk gefeliciteerd!

Als u de kruiswoordpuzzel goed heeft ingevuld, lost u de slagzin op door de letters te zoeken die in de overeenkomstig genummerde hokjes staan. Succes!

Per 1 november jl. heeft een wisseling van buurtconciërges plaats-gevonden in de wijken Beeklust en Ossenkoppelerhoek. Selim Dokur neemt de plaats in van Herman Beckers. Hij is voor velen in deze wijk een bekend gezicht, want in het verleden werkte hij ook in Ossenkop-pelerhoek en Beeklust. Daarna was hij jarenlang buurt conciërge in de wijken het Nieuwstraatkwartier en De Riet/Nieuwland. Nu is hij weer terug op zijn oude stek.

De heer Dokur richt zich met name op het onderhoud van de woon-omgeving in de wijk. Denk hierbij aan het onderhoud van trapportalen, de tuinen en het openbaar groen. Zijn werkplek wordt het wijkkantoor van Beter Wonen, aan de J. van Ruysdaelstraat 48. Iedere werkdag

houdt hij spreekuur van 9.30 tot 10.00 uur. U kunt hem ook telefonisch bereiken via tel. (0546) 45 37 27.

De heer Beckers besteedt zijn tijd als buurtconciërge vooral in het Nieuwstraatkwartier en De Riet/Nieuwland. U treft hem in het wijkkantoor aan de Wondestraat 59, waar hij iedere werkdag spreekuur houdt van 9.30 tot 10.00 uur. Telefonisch kunt u hem bereiken via tel. (0546) 85 23 02. Herman Beckers zal ook meewerken aan het project "Heracles scoort in de wijk". Dit project richt zich op sport als middel voor een beter samenleven. Aan de uitvoering wordt nog gewerkt. We houden u op de hoogte!

Wisseling buurtconciërgeIn Ossenkoppelerhoek is Beter Wonen samen met de gemeente, St. Joseph Almelo en

het wijkplatform gestart met het Preventieplan. Als onderdeel hiervan wil Beter Wonen

de buurtconciërge in deze wijk meer uren inzetten.

Page 10: Huisblad 2009 winter

18 1919

Cheque van € 950 of € 95U kon een waardecheque winnen voor een activiteit die u samen met uw buren, straat of wijk zou organiseren, om de sociale samen-hang te vergroten. Een voorbeeld van een geslaagd samenzijn was het stamppotbuffet in de Castelloflat. Het idee van deze cheques als stimulans voor buurten, straten of wijkactiviteiten is opgenomen in het budget van de nieuwe wijkteams. Ook in de toekomst kunt u uw ideeën aan uw wijkteam van Beter Wonen voorleggen. De woon- en wijkadviseurs bekijken dan met u of uw ideeën gerealiseerd kunnen worden. Dit zullen zij, waar mogelijk, samen doen met andere partners in de wijk, zoals de gemeente, STJA, de wijkcommissie en dergelijke.

Koffie met een bonbonOp maandag 18 mei jl. werden alle bezoekers getrakteerd op een kopje koffie met bonbon. Het was toen (bijna) de verjaardag/oprichtings-datum van Beter Wonen (17 mei 1914).De reacties waren verrassend. De één riep “Ha, lekker!”, de ander keek schichtig over de schouder en dacht iets als “Kom ik op verbor-gen camera?” Dat was natuurlijk niet zo. De heerlijke bonbon en een korte uitleg maakten alles goed!

Dromen over wonenMevrouw U. van der Molen werkte haar droom uit in een collage met onder andere deze dichtregel. “Mijn ultieme woondroom is al jaren gelijk, maar vanwege het financiële plaatje buiten mijn bereik.” Door het winnen van deze prijsvraag wordt haar droom, een trap naar zolder, nu gerealiseerd.

Fietstocht Rondje AlmeloBeter Wonen stippelde de fietsroute Rondje Almelo uit. Zo kon u uw stad eens met andere ogen bekijken. De tocht voerde langs mooie, karakteristieke plekjes in de binnenstad, over rustieke beukenlanen en oude landgoederen. Ook nieuwbouw van het ‘moderne’ Almelo werd aangedaan. Heeft u ook zin het Rondje Almelo te fietsen? Dan kunt u de uitgeschreven route afhalen bij de VVV, de bibliotheek of ons kantoor. Het Rondje Almelo is een groot succes. Inmiddels hebben al veel mensen de route ge-fietst en hebben we een groot aantal prijsvra-gen met goede antwoorden terugontvangen.

Uit alle inzenders zijn de volgende winnaars getrokken:1e prijs: Target bike t.w.v. € 713Wendy Spin & Maikel Nijmeijer, Mennistenhoek

2e prijs: dinercheque van restaurant Kreta t.w.v. € 100Mw. C.M. Roodakker-Oostendorp, Hoornbladstraat

3e prijs:bioscoopbon t.w.v. € 15Dhr./mw. G. J. Abbink, MaardijkGefeliciteerd met uw prijs!

Jeugdcircus TubantinoOp 24 oktober jl. genoten tientallen kinderen (van onze huurders) samen met hun vader, moeder, opa of oma van het optreden van de artiesten van het Oldenzaalse jeugdcircus Tubantino. Dit bijzondere circus bestaat uit een enthousiaste groep jongens en meisjes die zich in hun vrije tijd volop inzetten om een mooie voorstelling te maken. Het circus ontving hiervoor al verschillende prijzen. Een grote groep kinderen was voor het eerst in het theater. Zij keken dan ook hun ogen uit! In de prachtige circuspiste gaven de artiesten een geweldige show. De jeugdige jongleurs, de jongedames op de trapeze, de eenwielers en ook de acrobaten, balancerend op een grote bal of met een plank op een rol. De iets oudere kinderen konden de humoristische sketch over verveelde leerlingen in de klas volgen. In de pauze was er een glas ranja en na afloop ontvingen de kinderen een kleine attentie. Het was een kleurrijk en spannend geheel, waarvan de kinderen én hun ouders zichtbaar hebben genoten.

High tea in TheaterhotelVoor de huurders van 65 jaar en ouder organi-seerde Beter Wonen op 9 december een high tea in het Theaterhotel in Almelo. Mede dankzij het optreden van de Twentse Harmonica Club kwamen de stemmen goed los en werd het een erg gezellige middag. Een impressie van dit feest vindt u op onze website. Al met al was het een heel geslaagd en feestelijk jubileum-jaar. Beter Wonen gaat op weg naar de hon-derd, in goede gezondheid en samen met u!

95 jaar Beter Wonen

Feestjaar van een 95-jarigeVanwege het 95-jarige bestaan van Beter Wonen organiseerden

wij het afgelopen jaar verschillende activiteiten voor onze huurders.

Misschien heeft u er zelf ook aan deelgenomen? Een korte terugblik

op deze activiteiten.

In ons ondernemingsplan staat dat Beter Wonen

een corporatie wil zijn die middenin de samenleving

staat. Wij zien onszelf als medespeler in de samen-

leving, op het terrein van wonen, zorg, welzijn en

educatie. Vanuit onze rol als verhuurder en onze

maatschappelijke verantwoordelijkheid werken we

aan een krachtige samenleving.

ArmoedebeleidVanuit deze visie is Beter Wonen ook betrokken bij het lokale armoede-beleid. We ondertekenden het Armoedepact Almelo en werken mee aan een meldpunt huurschulden. Ook werken we aan ons eigen beleid om armoede te voorkomen. Arm zijn is geen bewuste keuze. Het kan je zomaar overkomen, vanwege ontwikkelingen op je werk, in je persoon-lijke situatie of vanwege je gezondheid. In sommige wijken van Almelo is de sociaal-economische situatie duidelijk slechter dan in andere wijken, bijvoorbeeld doordat de werkloosheid in die wijken hoger is. Als corporatie weten we dat ook onze klanten in situaties van armoede kunnen verkeren. Wij kunnen die armoede niet wegnemen, maar voelen ons wel verantwoordelijk een maximale bijdrage te leveren om het te voorkomen. Dit geldt zeker voor wijken waar armoede heerst en veel van onze klanten wonen.

UithuisplaatsingIn eerste instantie willen we voorkomen dat we klanten uit hun huis moeten plaatsen vanwege betaalproblemen. Dat is immers geen oplossing voor hun probleem en maakt de situatie vaak alleen maar erger. Het is echter niet gezegd dat uithuisplaatsing nooit aan de orde is.

Als bijvoorbeeld blijkt dat een klant een wietplantage in zijn huis heeft, is er sprake van een ernstige schending van de huursituatie. Beter Wonen zegt dan het huurcontract direct op, wat kan leiden tot een ontruiming. Ook de veiligheid van medebewoners kan een reden voor uithuisplaat-sing zijn. Als corporatie streven we naar een zo laag mogelijk aantal uitzettingen. We doen dat bijvoorbeeld door gericht de aandacht te vestigen op het betaalgedrag van onze huurders en door onze klanten te helpen bij het beheren van hun woonlasten. In gevallen waarin uithuisplaatsing uiteindelijk noodzakelijk is, voelen we ons verantwoor-delijk voor een voldoende opvang van de bewoner(s). We melden in dat verband een eventuele uitzetting, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. In samenwerking met onder andere Humanitas Onder Dak werken we aan voldoende maatschappelijke opvangplaatsen.

Initiatieven voor de samenlevingBeter Wonen vindt het belangrijk de klanten goed voor te lichten over woonlasten. Ook spannen we ons in om energiezuinige woningen te realiseren, wat u uiteindelijk kosten scheelt. Daarnaast willen we werkervaringsplaatsen realiseren, zodat mensen weer aan de slag kunnen en voor hun eigen inkomen kunnen zorgen. Ook dat draagt bij aan een volwaardige plaats in de samenleving voor iedereen. Gelukkig staan we niet alleen op dit terrein. Alle Twentse woning-corporaties (verenigd in Woon) hebben zich bereid en beschikbaar getoond om te zorgen dat niemand in Twente op straat hoeft te slapen. De corporaties spreken uit dat zij zorg dragen voor voldoende opvang-plaatsen in Twente. In dat verband wordt met onder andere gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties gesproken over de concrete behoefte aan opvang. Ook zullen we afspraken maken over de onderlinge samenwerking en zorgen we voor een periodieke dak- en thuislozen-monitor om te zien of de inspanningen daadwerkelijk resultaat opleveren.

Nieuws van Beter Wonen

Beter Wonen in de samenleving

Page 11: Huisblad 2009 winter

20 decemberKerstherberg en kerstmarkt met midwinterhoornblazersWevershuisje, Kerkengang 5-7, AlmeloVoor workshops en rondleidingen zie www.wevershuisje.nl.

20 decemberMidwinterhoornblazenVanaf 17.00 uur, Beeklustpark, AlmeloOp verschillende plaatsen in het park treft u blazers aan, er worden kerstliederen gezongen en er is glühwein en chocolade-melk. De toegang is gratis.

25 t/m 28 maart 2010MAFF Festival, binnenstad Almelo. Digitale kunst, video en beeldprojecties. Meer informatie volgt op onze website.

31 maart t/m 5 april 2010PaaskermisRembrandtveld, Almelo

Bij slecht weer…Op bezoek bij BolletjeBakkerijmuseum De Meelzolder, Bolletje-winkel en koffieschenkerij, Grotestraat Zuid 182, Almelo

Eropuit

WandelenMet behulp van het bewegwijzerde wandelnetwerk van wel 3000 kilometer kiest u zelf waar en hoelang u erop uit trekt. Kijk op www.wandelenintwente.nl.

Fietsen Dankzij het knooppuntennetwerk stippelt u zelf de mooiste fietsroutes door het Twentse landschap uit. Kijk op www.fietseninoverijssel.nl.

212120

Beter Wonen gaat meer aandacht besteden aan het betaalgedrag van de huurders. Dat doen we bewust

om bij betaalproblemen vroegtijdig afspraken te kunnen maken met de klant en het aantal noodzakelijke

uithuisplaatsingen te verlagen. Het meldpunt Huurschuld biedt daarbij ondersteuning

Vanaf 1 januari 2010 geldt dat het huur bedrag op de eerste van de maand op de rekening van Beter Wonen moet staan. Voor veel huurders verandert er helemaal niets, zij betalen de huur al vóór de eerste van de maand. Bij bestaande automatische incasso’s blijven we het geld op de afgesproken datum afschrijven.

Betaalt u op dit moment de huur per kas, acceptgiro of automatisch ná de eerste van de maand? Dan nodigen wij u uit die achter-stand in te lopen door in januari een dubbele betaling te doen. Als dat voor u niet mogelijk is, dan kunt u contact opnemen om afspraken te maken over een betalingsregeling. Tot 31 januari a.s betaalt u dan geen administratie-kosten.

Wij kiezen nu voor een strikter toezien op correcte huurbetaling:1. Ter voorkoming van oplopende,

onoverkomelijke huurschulden.2. Omdat door de huidige techniek Beter

Wonen in staat is iedereen op tijd een acceptgirokaart te sturen en u in staat bent om op tijd te betalen.

3. Omdat de achterstanden drukken op de begroting van Beter Wonen en dus op alle huurders.

Als wij een betalingsachterstand bij onze huurders signaleren, dan nemen wij contact op via een brief, per telefoon of via onze consulent Betalingen. U kunt dan snel uw achterstand wegwerken, eventueel met behulp van een betalingsregeling. Als u betalingsproblemen voorziet, bent u van harte uitgenodigd die aan ons kenbaar te maken zodat we op voorhand afspraken kunnen maken ter voorkoming hiervan. Onze consulent komt daarvoor graag bij u langs.

Meldpunt HuurschuldIn het streven naar regelmatige betalingen door de huurders staat Beter Wonen niet alleen. Samen met woningcorporatie St. Joseph Almelo, de gemeente en de Stadsbank hebben wij het Meldpunt Huurschuld in het leven geroepen. Via dit meldpunt kunt u snel afspraken maken voor het regelen van achterstanden en het openen van een budgetbeheerrekening. Heeft u een huurachter-stand en heeft u ondersteuning nodig bij het op orde krijgen van uw betalingen (de vaste lasten)? Meld dat dan bij Beter Wonen. Na een oriënterend/informerend gesprek melden wij u aan bij het Meldpunt Huurschuld. Wij geven daarbij uw persoonsgegevens door en de achterstanden waarom het gaat. Vervolgens ontvangt u een uitnodiging van de consulent bij het meldpunt, de heer Geert Voogd. In de

hiervoor geschetste situatie neemt u zelf het initiatief. Het kan ook zijn dat Beter Wonen, de consulent Betalingen of een medewerker van ons Klantencentrum u aanmeldt bij het Meldpunt Huurschuld. Dat kan wanneer wij, naar aanleiding van een gesprek met u of uw betalings verleden, constateren dat ondersteu-ning bij uw betalingssituatie noodzakelijk is. Het gaat dan vaak om ingewikkelde situaties waarbij sprake is van uitblijvend resultaat. In dit geval is er geen sprake van vrijblijvendheid. Beter Wonen zal het proces van afspraken, ontwikkelingen en betalingen blijven volgen. Als u de afspraken zonder opgaaf van redenen niet nakomt, volgt een sanctie. Dat kan variëren van een waarschuwing tot het inhouden van een deel van een uitkering of het inschakelen van de deurwaarder, waardoor er helaas extra onkosten bijkomen. Ons uitgangspunt is echter altijd achter standen te helpen voorkomen en/of deze zo snel en adequaat mogelijk af te lossen of in te lopen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irma Westerhof, consulent Betalingen. Tel. (0546) 54 64 64 of email: [email protected]

Meldpunt HuurschuldHoltjesstraat 30, tel. (0546) 53 65 35.

Mededelingen

Op tijd betalen, beter wonen voor iedereen!

Dit is stevige taal. “Het zijn inderdaad harde woorden

maar Beter Wonen kan en wil niet anders. Als je een

wietplantage in je woning hebt, dan word je uitgezet

en krijg je een forse rekening mee. Daarnaast is de

kans groot dat je ook nog eens voor de rechter moet

verschijnen,” aldus Grego Weersink wijkadviseur bij

Beter Wonen.

Al in 2004 heeft Beter Wonen samen met St. Joseph Almelo, de collega woningcorporatie in Almelo, een convenant gesloten met de Politie Twente, regio Almelo. Hierin wordt geregeld dat wij met elkaar samenwerken om de hennepteelt in Almelo tegen te gaan. Wij doen dit om een aantal redenen: • Omtevoorkomendaterschadeontstaataandewoningdoordathet

kweken van hennep vochtproblemen veroorzaakt en het risico van brand erg groot is.

• Bijbrandisdekwekervandehennepnietverzekerdenzal Beter Wonen de kosten moeten vergoeden, omdat deze vaak niet te verhalen zijn op de kweker.

• Dehennepkwekerijentrekkenanderecriminelenaan,waardoorde kans groot is dat het woongenot van de buren ernstig wordt verstoord.

Helaas komt het nog steeds voor dat er woningen worden ontruimd omdat er een kwekerij in is gevestigd. “Ik begrijp het niet”, zegt Grego Weersink. “Iedereen weet dat wij dit niet tolereren en dat er een uitzetting volgt met een forse rekening voor het opknappen van de woning.”

Hennep telen is problemen oogsten. Doe het niet, want wij zetten u onherroepelijk uit.

Hennep telen is problemen oogsten

Page 12: Huisblad 2009 winter

22

WindmolenbroekOp initiatief van huurders van Beter Wonen is de bewonerscommissie van Windmolenbroek nieuw leven ingeblazen.

Op de agenda van de commissie staan zaken als de voortgang van het groot onderhoud, de controle van voor- en achtertuinen, situaties van ernstige verwaarlozing en stadsverwarming. Huurders kunnen met vragen en opmerkingen over voor- en achtertuinen terecht bij de buurtconciërge. Ernstige verwaarlozing, drank- en drugs problemen of ernstige overlast kunnen worden gemeld bij onze consulent Saskia van den Brink, tel. (0546) 54 64 64, e-mail [email protected]. De bewonerscommissie Windmolenbroek zoekt nog versterking. Er wordt ongeveer 1 keer per maand vergaderd in Zeven Bosjes 53 (als het nodig is iets vaker). Voelt u zich betrokken bij de wijk en denkt u te kunnen bijdragen aan het welslagen van de bewonerscommissie? Neemt u dan contact op met Lammy Kikkert, tel. (0546) 82 03 27 of Susan Stundebeek, tel. 06 415 205 08. Zij vertellen u graag meer. Naast bewonerscommis-sies zijn er in verschillende wooncomplexen ook activiteitencommissies actief. Deze organiseren activiteiten waarbij bewoners contact met elkaar kunnen leggen en deze contacten kunnen onderhouden.

RiethorstEen van de activiteiten van de activiteitencommissie De Riethorst is de jaarlijkse barbecue. Deze werd dit jaar gehouden op 14 augustus op het plein van de kerk Het Nieuwland, tegenover De Riethorst. Het was een prachtige zomerse en gezellige avond, waarbij leuke contacten werden opgedaan.

De TerpDe activiteitencommissie van De Terp zorgt er onder andere voor dat enkele hoekjes op de liftpleinen sfeervol worden ingericht. Voor het welslagen van dit soort activiteiten is het nodig alle bewoners erbij te

betrekken. Pas dan ontstaat meer verbondenheid. Door gezamenlijke inspanning, met als drijvende kracht mevrouw J. Spa, is dit bij De Terp goed gelukt.

Traditie gered in De RietAl jaren staat rond kerst en oud en nieuw een prachtige kerstboom bij de ingang van De Riet. Eerst stond de boom bij groenteboer Holmer op de hoek van de Rietstraat en het Van Dronkelaarsplein. Een aantal jaar geleden namen bewoners van de Rietpoort het stokje over. Met veel enthousiasme hebben zij de kerstboom jarenlang opgebouwd. Helaas werd dit voor hen een te grote opgave. Gelukkig heeft een aantal mensen uit de directe omgeving van de Rietpoort spontaan aangeboden de bewoners van de Rietpoort te ondersteunen. Hierdoor zal ook dit jaar weer een ‘Rietboom’ worden opgesteld. Een traditie is gered!

Ook een activiteit organiseren?Wilt u voor uw wooncomplex, straat, buurt of wijk ook een activiteit organiseren om de onderlinge band te verstevigen? En kunt u daarbij hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op met de Woonadviseur van Beter Wonen. Wij ondersteunen uw initiatief graag.

Samen beter wonen

Bewoners & commissies in actieIn het afgelopen jaar hebben huurders van

Beter Wonen weer allerlei initiatieven ontwikkeld.

Almelose Woningstichting Beter WonenKlimopstraat 2a7601 SH AlmeloPostbus 3277600 AH AlmeloAlle afdelingen (0546) 54 64 64Fax (0546) 54 62 02www.awsbeterwonen.nl

Reparatieverzoeken (0546) 54 62 [email protected] Openingstijden kantoor Maandag t/m donderdag 8.00 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Telefonisch spreekuurTijdens de kantoortijden zijn wij bereik-baar voor het maken van afspraken of het beantwoorden van vragen met betrekking tot verhuur, verkoop, bewonerszaken en technische kwesties. Telefonisch melden van reparatieverzoekenVoor reparaties kunt u ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen op tel. (0546) 54 62 22. U kunt uw verzoek ook indienen via [email protected]. De verzoeken worden tijdens kantooruren in behandeling genomen.

KlachtencommissieAls u van mening verschilt met het hoofd van een afdeling over de afhandeling van een klacht, kunt u die klacht schriftelijk voorleggen aan de onafhankelijke klachten-commissie. Een procedure beschrijving kunt u opvragen bij afdeling Woonadministratie.

Klachtencommissie Beter WonenPostbus 3277600 AH Almelo

23

Vergaderingen Algemeen BestuurDe eerstvolgende openbare vergaderingen van het Algemeen Bestuur worden gehouden op de maandagen 14 december, 25 januari, 22 februari, 22 maart en 26 april. De vergaderingen vinden plaats in de kantine van Beter Wonen (zij-ingang) en beginnen om 19.30 uur. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

De agenda en bijlagen liggen vanaf 19.00 uur ter inzage in de kantine. Huurders- en bewonerscommissies ontvangen op verzoek de vergaderstukken 10 dagen voor de vergadering. Wie de stukken tot op heden niet ontvangt, maar daar wel prijs op stelt, verzoeken wij contact op te nemen met de tweede secretaris, de heer L. de Groot, Karelia 86, 7604 KA Almelo, tel. (0546) 81 18 81.

Inspraak vanaf de publieke tribune is mogelijk bij voorstellen waarover besluiten worden genomen. Schriftelijke vragen kunt u vooraf indienen bij het Dagelijks Bestuur.

SpreekurenDe eerstvolgende spreekuren zijn op de maandagen 11 januari, 8 februari, 8 maart en 12 april 2010, van 15.00 tot 16.00 uur. Huurders en leden van huurders- en bewonerscommissies kunnen hier terecht met vragen en opmerkingen. De spreekuren worden gehouden in ons kantoor aan de Deldensestraat 39. Voor spoedgevallen kunt u bellen met tel. 06 532 956 43.

BestuursverkiezingIn oktober werden de jaarlijkse deelverkiezingen gehouden. Dit jaar was de verkiezing in de postcodegebieden 7601 en 7609 (de wijken De Riet, Nieuwland 1 en 2, Windmolenbroek en Nijrees). Op 26 augustus werd een informatieavond voor de kandidaten gehouden. Na deze avond bleven 7 kandidaten over. Het aantal plaatsen in genoemde wijken kwam daarmee overeen. Reglementair zijn de leden dan automatisch gekozen. De aftredende leden die herkiesbaar

waren, mevr. H.M.J.Olthof en de heren H.L.M.Baas, J.F.Burges, J. Mast, H.A. Westrik en W.A. Woudstra, zijn herkozen. De heer S. Laganga heten wij van harte welkom als nieuw lid. Eventuele bezwaren tegen de herbenoeming van de leden kunt u indienen bij het Dagelijks Bestuur.

Afscheid Jan LamsmaJan Lamsma, de afgelopen 4 jaar onze trouwe secretaris, heeft aangegeven dat hij om gezondheidsredenen niet herkiesbaar is. Wij betreuren dit, maar hebben begrip voor zijn besluit. Tijdens de Algemene Bestuursvergadering op maandag 26 oktober jl. namen wij afscheid van Jan. De voorzitter bedankte hem voor de fijne samenwerking en het vele werk dat hij voor de SHBW heeft verricht. Als blijk van waardering ontving Jan een cadeaubon, waarna hij zelf ook een dankwoord uitsprak. Tot slot bedanken wij via deze weg ook de vrouw van Jan, met wie wij de afgelopen jaren veel telefonisch contact hebben gehad. Zij stond voor de volle honderd procent achter het werk dat Jan voor ons deed.

NieuwjaarsreceptieOp maandag 4 januari aanstaande houdt de SHBW om 19.30 uur een nieuwjaarsreceptie. Leden van huurders- en bewonerscommissies en andere belangstellenden zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Prettige feestdagen!De jaarlijkse feestdagen staan weer voor de deur en ieder zal deze op zijn eigen wijze doorbrengen. Het bestuur van de SHBW wenst alle huurders, hun gezinnen en verdere familie hele fijne en goede kerstdagen. Voor de jaarwisseling spreken wij de hoop uit dat u op oudejaarsavond mag terugkijken op een goed 2009. Voor 2010 wensen wij iedereen veel geluk en voorspoed, een goede gezondheid en natuurlijk veel woongenot. Tot slot kunt u erop rekenen dat wij ook in 2010 uw belangen zullen behartigen!

Nieuws van de SHBW door Henk Koster (voorzitter)

22

Page 13: Huisblad 2009 winter

Winter

IngekraagdVoorovergebogen

Snel vooruitGauw naar huis

Snijdende kouijs op de rivier

De weerman meldtEen witte dekenOver alle grauwFonkelend geluk

J. Beumer

Tips & trucs

Zilver in de tuin

Planten met zilver- of witaccenten in het blad doen het altijd goed in de tuin.

Zilver geeft ruimte, overheerst niet en het licht weerspiegelt er prachtig op.

Zilverbladige planten doen zuidelijk aan en geven een vakantiegevoel. Wat

dacht u van de zilvergroene olijfboomgaarden in de landen rond

de Middellandse Zee?

Soms wordt de zilverwitte kleur bij planten veroorzaakt door een donslaagje (dat zelfs harig kan zijn) of een waslaagje. Maar het kan ook zo zijn dat er pigment ontbreekt. De groene delen in een witbont blad moeten dan harder werken, waardoor de plant extra bladgroen aanmaakt. Dit is ook de reden dat bij witbonte planten die te donker staan, het blad vaak groener wordt. Zorg dus dat planten met witbont blad altijd voldoende licht krijgen.

Zilverbont en bladhoudendEchte blikvangers in de tuin zijn zilverbonte planten die ook nog eens wintergroen of bladhoudend zijn. Hier zijn er niet zoveel van. Als de term ‘argent’ in de naam zit, weet u zeker dat er een zilverkleur in het spel is. Heel mooie planten zijn onder andere: •Witbontehulst,metrodebessenindewinter.• Wintergroenekardinaalshoed.Eenmakkelijkeplantmetfrisgroen,

grijs gemarmerd blad met een witte rand. In de herfst vormt de plant roomwitte zaaddozen met daarin oranje zaden.

• Bonteklimop(Hederacolchica‘DentataVariegata’).Ditiseenprach-tige, zelfhechtende klimplant met vrij groot, zacht en leerachtig blad met crèmewitte vlekken langs de randen. De plant groeit goed in lichte schaduw.

Tuintips decemberMits het niet vriest, is december een uitstekende periode om uw tuin te veranderen. Bladverliezende bomen en heesters kunt u probleemloos planten en verplanten. Ook kunt u bomen al in vorm snoeien. Vet gereedschappen en tuinmachines in, nadat u ze heeft schoongemaakt. Vergeet daarbij niet de houten stelen van gereed-schappen. Zo voorkomt u uitdroging en verkleint u de kans op breken. Berg alles netjes op. Zet een ijsvrijhouder in de vijver. Controleer de drainage in potten en bakken: overtollig water moet kunnen wegstromen. Blijf maaien zolang het gras groeit en loop niet over bevroren gras.

De tuintips worden mede mogelijk gemaakt door:Tuintechnisch centrum Eshuis, Aadijk 29, 7602 PP Almelo.