HR-manager en de gevolgen van de ontslagregels in 2015

2

Click here to load reader

description

Het najaar van 2014 nadert en dat betekent dat veel HR-managers nu al vooruit moeten kijken naar de vele wijzigingen rondom het arbeids- en ontslagrecht die hen in 2015 staat te wachten. Tijd voor een korte update!

Transcript of HR-manager en de gevolgen van de ontslagregels in 2015

Page 1: HR-manager en de gevolgen van de ontslagregels in 2015

Visma HRM KennisbankHet platform voor de nieuwe generatie HR-professionals dat inspireert en informeert. Vernieuwend, innovatief en actueel.

Rob van LoenenMarketing Manager

Oplossingen op het gebied van: Enterprise Resource ManagementLogisticsProject ManagementHuman Resource ManagementPlanning

Branches en toepassingen:ZorgWoningcorporatiesTransportHandel en Industrie

Visma Software | www.vismasoftware.nl | [email protected] | +31 33 4545111 01

Blog HRM Kennisbank

HR-manager en de gevolgen van de ontslagregels in 2015Het najaar van 2014 nadert en dat betekent dat veel HR-managers nu al vooruit moeten kijken naar de vele wijzigingen rondom het arbeids- en ontslagrecht die hen in 2015 staat te wachten. Het ontslagrecht gaat op de schop. Wordt het nu makkelijker of moeilijker om mensen te ontslaan en wat gebeurt er met de ontslagvergoeding? De veel gewenste versoepeling van de ontslagregels worden via de Wet Werk en Zekerheid gerealiseerd maar werknemers krijgen ook eerder recht op een vast contract. Tijd voor een korte update!

Wat betekent de nieuwe wetgeving nu voor de werkgevers?De positie van flexwerkers versterkt omdat per 1 juli 2015 al na twee jaar sprake zal zijn van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Mocht u geen vaste werknemers wensen dat is het raadzaam te oriënteren op ZZP-ers of uitzendkrachten of dat de contractperiode van twee jaar niet wordt overschreden. Houd rekening met het feit dat in geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die zes maanden of langer duurt, minimaal een maand voor afloop van het contract gemeld moet worden of het contract wordt verlengd of niet. Dit heet de zogenaamde aan- zegtermijn.

Lagere ontslagvergoeding in de vorm van een transitievergoedingOnder het nieuwe ontslagrecht heeft iedere werknemer die minimaal twee jaar in dienst is (mits hij/zij achttien jaar of ouder is en een arbeidscontract heeft van meer dan twaalf uur per week) recht op een vergoeding bij ontslag. Die vergoeding wordt ‘transitie- vergoeding’ genoemd. De vergoeding, die overigens ook geldt voor werknemers met een tijdelijk contract, is aanmerkelijk lager (soms maar de helft of nog minder) dan de huidige vergoeding volgens de kantonrechtersformule.

Wijzigingen in concurrentiebeding en proeftijdHet concurrentiebeding was voorheen altijd heilig maar deze regel wordt onder de nieuwe regels in 2015 beperkt. De belangrijkste

Page 2: HR-manager en de gevolgen van de ontslagregels in 2015

Visma Software | www.vismasoftware.nl | [email protected] | +31 33 4545111 02

wijziging is dat het concurrentiebeding alleen nog maar geldig zal zijn bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij bepaalde tijd contracten is alleen een concurrentiebeding mogelijk wegens zwaarwegende bedrijfs- belangen. Die zwaarwegende belangen moeten blijken uit de motivering die bij het concurrentiebeding dient te worden opgenomen. Is die motivering onvoldoende dan kan de rechter het concurrentiebeding vernietigen. Als HR-manager is het dus zaak zo uitgebreid mogelijk de noodzaak hiervan te motiveren van een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd.

Hoe om te gaan met nieuwe regels van een proeftijd?Vanaf 2015 zal het niet meer zijn toegestaan een proeftijdbeding op te nemen in contracten voor bepaalde tijd van zes maanden of korter. Als HR-manager is het daarom verstandig bijvoorbeeld een tijdelijk contract van zes maanden + een dag voor te leggen. Voor contracten langer dan zes maanden en korter dan twee jaar mag immers wel een proeftijd van een maand worden overeen gekomen.

Inspelen op de toekomstDe komende jaren zullen alle voorstellen uit het sociaal akkoord verder worden uitgewerkt en krijgt u als HR-manager te maken met veel nieuw HR-jargon. Bereidt u nu alvast voor op de vele wijzigingen die de komende jaren op stapel staan. U kan er nooit te vroeg mee beginnen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom HRM & Salaris?

Volg @VismaHRMnieuws op Twitter!

Amersfoort, september 2014

Wilt u meer blogs lezen over e-HRM?Bezoek onze website of kijk op onze Slideshare. Volg ons op: