Hollandse Nieuwe 71, december 2008

27

description

Nederlandstalig tijdschift over Gran Canaria, voor residente en toeristen.

Transcript of Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Page 1: Hollandse Nieuwe 71, december 2008
Page 2: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

25 (zie pagina 26)

28 (zie pagina 26)

Page 3: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

’08

Meer Hollandse Nieuwes nodigvoor verspreiding?

¿Necesitas mas ediciones de la revista Holandesa para distribuir?

Redactie : 928 88.61.77 Lex: 680 64.13.68

Cecile: 628 01.42.63

[email protected]

anunciaR / adveRteRen / adveRtising:

Frederike: 696 11.66.48Geert: 622 70.40.79

Oficina : 928 88.61.77

contactgegevens

de

ce

mb

er

inhoud6 Waar ben ik?8 Twee nieuwe winkelcentra12 Vlooienmarkt Faro 2 16 Origineel restaurant: Bacana20 De moeilijkste top van Europa21 Michiel Lankreijer overleden28 Kerststallenroute30 Barranco del Juncal (wandeling)34 Speurders35 Puzzel36 Op naar Las Palmas38 Melige oliebollen40 Stappen in Playa del Inglés, Gerard44 Eindejaarsvogeltje45 Wandelen met de Nldse Vereniging47 Kids met Kerst48 Lezersbrieven50 Adressen & Telefoonnummers51 Getijdentabel

PlattegRonden:23 Maspalomas/Meloneras 25 Puerto Rico26 Playa del Inglés36 Las Palmas de Gran Canaria 52 Gran Canaria

coloFonVormgeving: Pêng Graphics, www.penggraphics.com Uitgever/eindredacteur: Lex ThoonenRedactie: Harrie de HondtCorrespondenten: Ria Kerstens Hans Camps Joke Veldhuizen Gerard BosmanDepósito Legal: GC1237/2007Internet: www.hollandsenieuwe.comAdres: Apartado 202 E-35489 Agaete Gran Canaria, SpanjeFoto’s: Lex ThoonenVoorpagina: Kerstman in Puerto RicoFoto deze pag.: Aeonium maniqueorum

adveRtentie inFo:Advertenties dienen voor de 15e van de maand bij ons binnen te zijn voor de uitgave van de maand daarop. Particuliere advertenties (speurders) en personeelsadver-tenties zijn gratis, voor overige advertentievoorwaarden kunt u contact met ons opnemen:Redactie: [email protected]. 928 886177 of mobiel: 628 014263

abonnementen:Je kunt je abonneren op de Hollandse Nieuwe door het overeenkomstige bedrag te storten op één van de onder-staande bankrekeningen. Je ontvangt het tijdschrift dan een jaar lang maandelijks in je brievenbus. Een abon-nement voor Spanje (incl. Canarische Eilanden) kost 30 euro per jaar, daarbuiten 35 euro (incl. verzendkosten) per jaar.Vermeld wel de volgende gegevens bij de overboeking: je naam, je adres en ‘abon HN-GC’.

bankRekeningen: Nederland: ABN Amro bank (Lemmer): 54.37.13.059Spanje: Caixa Catalunya (Las Palmas): 2013 1644 20 0200017906

Je kunt je ook (gratis) abonneren op onze online gratis nieuwsbrief met volledige toegang tot alle artikelen, zie: www.hollandsenieuwe.com

Beste lezer,

Als je voor ‘rust’ naar Gran Canaria op vakantie komt, dan kun je het wel schudden. Wie bij een aanbod van zoveel activiteiten het voor elkaar krijgt om rustig op zijn kont te blijven zitten, die verdient een pluim!

Nee, in december trekken we er op uit, hoe dan ook. Voor shoppers is ‘hart ophalen’ in twee nieuwe winkelcentra, een in Arguineguín en een, de op één-na grootste van Europa, tussen Telde en Las Palmas in. (zie pag. 8). Of zondags lekker struinen tussen allerlei prullaria op de rommelmarkt in Maspalomas (zie pag. 12).

De sportievelingen spingen op de fiets en bedwingen de veruit lastigste top van Europa: de Pico de las Nieves (zie pag. 20), maar je kunt het ook iets rustiger aan doen, al wandelend, met de Nederlandse Vereniging (zie pag. 45) of zelf (zie pag. 30).

En anderen trekken alleen de wandelschoenen om te gaan doen waar december voor bedoeld is: stappen net als Gerard (zie pag. 40) of beter nog: eten. We vonden een origineel restaurant voor jullie (zie pag. 16).

In Spanje zijn ze gek op kerststallen, hoe groter, hoe beter lijkt het motto. We hebben er een stel op een rijtje gezet (zie pag. 28).

Prettige vakantie!

www.hollandsenieuwe.com tel: 928 886177 - 628 014263

Page 4: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Waar ben ik?Canarische EilandenGran Canaria

(Spanje)Toeristen

Informatie

Uitgebreide informatie: www.gran-canaria-info.com/wiki

De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt 1560 km² en het hoog-ste punt van het eiland ligt op 1949 meter (Pozo de las Nie-ves). De vorm van het eiland is nagenoeg rond, met een diame-ter van zo’n 50 kilometer. Op de Canarische eilanden wonen zo’n 2 miljoen mensen, waar-van 11,3% geen Spaans paspoort heeft. Ook al zijn Tenerife en Fuerteventura groter dan Gran Canaria, op Gran Canaria wonen de meeste mensen: Er wonen 814.134 mensen op het eiland (1-1-2006), waar-van de helft in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria. Het eiland is opgedeeld in 21 gemeentes.

De eilanden liggen net boven de kreeftskeer-kring en door de nagenoeg constante noord-oostpassaatwinden genieten ze van een zeer mild klimaat voor deze zuidelijke ligging. Ze werden dan ook al in de oudheid ‘de gelukza-lige eilanden van de eeuwige lente’ genoemd.

Jaarlijks krijgt Gran Canaria 2,2 mil-joen bezoekers, en dit aantal groeit. Niet alleen toeristen uit andere (voornamelijk Eu-ropese) landen bezoeken de eilanden, ook veel vasteland Spanjaarden gaan hier graag op vakantie. De meeste toeristen verblijven in het zuiden van het eiland, dat zonniger is en waar minder regen valt dan in het noorden. Het oosten van het ei- land is relatief vlak, met veel stran-den en economische bedrijvigheid. Veruit de meeste

inwoners wonen in het oosten van het eiland, van noord-oost (Las Palmas) tot zuidoost (Vecindario / Maspalomas). Het westen van het eiland is bergachtig en vrijwel ver-laten. Het centrum van het eiland is berggebied en al-leen via bergweggetjes te be-reiken. Schitterende natuur- gebieden op grote hoogte voor een dergelijk klein eiland. (Neem ‘s winters op zijn minst een trui mee tijdens een dagtrip!) Door de verschillende klimaat- zones en landschappen wordt Gran Canaria ook wel een ‘miniatuur continent’ genoemd.

De drie gemeentes waar de meeste toeristen hun heil zoeken zijn Las Palmas, in het noordoosten van het eiland, San Bartolomé de Tirajana in het zuidoosten waar de badplaat-sen Bahía Felíz, San Fernando, Playa del Inglés, Maspalomas en Meloneras liggen en Mogán in het zuidwesten, met de badplaatsen Arguineguín, Puerto Rico, Playa del Cura, Taurito en Puerto de Mogán.

Playa del Inglés is ook een populaire bestemming voor Europese homo’s met veel bars en restaurants spe-ciaal gericht op hen. De meeste daarvan bevinden zich in het Yumbo winkelcentrum, Nilo’s en tegen-woordig ook in de Cita. Homo’s hebben hun eigen stuk strand in de duinen van Maspalomas. Het strand van Playa del Inglés en Maspalomas is met zes kilometer het grootste van het eiland, en je kunt eenvoudig van Playa del Inglés over het strand naar de vuurtoren van Maspalomas (Melo-neras) wandelen, en te-rug uiteraard.

Ondanks dat Playa del Inglés / Maspalo-mas op Benidorm na het grootste

toeristische centrum van Europa is, zijn er op Gran Canaria nog vele schitterende, rustige, ouderwets Ca-narische plekjes te vinden waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Waar de oude mannen nog met hoeden over hun gezicht geschoven een mid-dagdutje doen en waar het land nog met ossen bewerkt wordt. Vrouwen die met enorme bossen onkruid op hun hoofd naar de geiten sjokken, om van hun melk de heerlijkste kazen te kunnen fabriceren. Barretjes, waar vandaan je onder het genot van heer-lijk zoute aardappeltjes met een pittig sausje en een goede Spaanse wijn de zon in de zee ziet zakken... De eilanden liggen gelukkig net ver genoeg van het vasteland van Europa om deze heerlijke eigenschappen nog niet verloren te hebben.

afstanden (kortst mogelijke)Gran Canaria - Spanje: 1250 kmGran Canaria - Afrika: 209 kmGran Canaria - Fuerteventura: 85 kmGran Canaria - Tenerife: 61 kmFuerteventura - Afrika: 97 kmCanarias van Oost naar West: 500 kmLas Palmas - Amsterdam: 3175 kmLas Palmas - Brussel: 3015 km

Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden, een vulkanische archipel in de Atlantische Oceaan, 100 km verwij-derd van de noordwestkust van Afrika. Het behoort tot Spanje. Het eiland werd pas vanaf 500 v. Chr. bevolkt door de Gu-anchen (naar alle waarschijnlijkheid Berbers uit Noord Afrika). Zij noemden het Tamarán. Spanje veroverde Gran Canaria in de 15e eeuw.

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

6www.HollandseNieuwe.com

december 20087

Page 5: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

zijn namen als Levis, Mango, Pepe Jeans, Zara Reduced, Amichi, Desigual, Calvin Klein. Ook zijn er zaken die diverse mer-ken voeren zoals Burberry, Tommy Hilfiger en andere. Onder de horeca, met terras-sen in de openlucht, zijn o.a. Mc Donalds, Burger King, Foster Hollywood, Lizarrán, Cañas y Tapas, een visrestaurant en een Aziatisch restaurant.

In een gedeelte bevinden zich de horeca-zaken, in een ander gedeelte is de Factory ondergebracht. In weer een ander gedeelte bevinden zich de middelgrote winkels, met vloeroppervlakten van tussen de 3.000 en 4.000 m² met bekende namen zoals Medi-aMarkt, Menaje del Hogar, Iluminarium en zelfs Volkswagen. Aanvankelijk was er voor-zien dat er een vestiging zou komen van El Corte Inglés maar die is op het laatste mo-ment afgevallen en daarvoor komt nu een soortgelijk Italiaans bedrijf, Virginia Ángel.

Het zal een bioscoop met 10 interactieve za-len bevatten, waarvan de opening gepland staat in december 2008. Ook is er een indoor-carting (overdekt) van 2.500 m² die begin 2009 geopend zal worden.

Maar Las Terrazas zal pas eind 2009 compleet zijn met El Mirador, op de begane grond van het hoofdscomplex, met een levensmiddelen-afdeling van Eroski. Een en ander vormt samen het Parque Marítimo van Jinámar, met bruto 180.000 m² verhuurbare ruimte en een inves-tering van ruim 600 miljoen euro.

Aan Las Terrazas ontbreken nog een hotel en een jachthaven, die in ontwikkeling zijn. Men gaat er van uit, dat er dagelijks tussen de 7.000 en 8.000 personen het winkelcentrum zul-len be-zoeken.

voor mensen die van shoppen houden hebben we goed nieuws: in de afgelo-pen maanden zijn er twee winkelcen-tra bijgekomen op gran canaria. eén daarvan, ‘las terrazas’ in Jinámar (tus-sen telde en las Palmas) is meteen het grootste winkelcentrum van spanje en op één na grootste van europa.

Het andere, ‘La Marea’ in Arguineguín, is meer een ‘typisch winkelcentrum’, in de stijl zoals we ze kennen van Las Palmas, maar dan iets kleiner uiteraard. In feite had de gemeente Mogán, waar Arguine-guín onderdeel van uitmaakt, nog geen niet-toeristisch winkelcentrum zoals dit. Interessant detail: de Hipercor, de supermarkt-keten van El Corte Inglés zit er in als supermarkt.

Las Terrazas zal uiteindelijk 125 winkels bevatten. De bezoeker kan er genieten van de diverse modezaken of horeca en kan er producten tegen verlaagde prij-zen kopen in de eerste Factory Outlet die op de Archipel is geopend, met kor-tingen tot 70% in ruim 50 winkels.

Het eerste wat de aandacht trekt is het architectonische concept van het com-plex. Anders dan wat men tot nu toe gebouwd heeft op Gran Canaria, wat be-antwoordt aan het continentale model van een overdekt winkelcentrum met diverse etages, lijkt Las Terrazas op een kleine stad in de openlucht. Het heeft een groot plein, een openluchttheater voor 500 personen en straten die op win-kelgalerijen lijken.

Onder de winkels die in de Factory Outlet gevestigd zijn, allemaal met een vloer-oppervlakte van minder dan 1.000 m²,

La Marea, Arguineguín

La Marea, Arguineguín

Foto’s deze pagina: Las Terrazas

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

8www.HollandseNieuwe.com

december 20089

Page 6: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

al meer dan 25 jaar nodigt hotel barbacan in Playa del inglés de sint uit om ook op 5 december bij hen langs te komen en niet stiekem voorbij te rijden. dus ook dit jaar zal deze razend snelle reiziger niet vergeten dat er ook nederlandse en belgische kindjes op gran canaria wonen of er op vakantie zijn tijdens zijn verjaardag. op 5 decem-ber om 19.00 vertrekt hij vanaf Edificio Mercurio over de Avenida de tirajana richting hotel barbacan. als hij daar rond 19.30 aankomt gaat alle kerstverlichting van het hotel voor het eerst aan, wat een overweldigend gezicht is. de bedoeling is dan dat alle kinderen uit volle borst zingen om sinterklaas te verwelkomen. hij zal samen met zijn pieten kijken of er ook nog wat kadootjes in de zak zitten en de kinderen toespreken. omdat sommige kindjes al zo lang op het eiland wonen wil de sint wel even weten of ze komen, en of ze nog wel nederlands spreken. daarom heeft hij gevraagd of de ouders van kinderen die niet in het hotel verblijven een paar dagen van te voren even langs de receptie willen komen.

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

10www.HollandseNieuwe.com

december 200811

Page 7: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

HET GELD IS OP MAAR JE BENT UITGEKEKEN OP JE OUDE TROEP EN KLEREN. MET NOSTALGIE DENK JE TERUG AAN DIE GOEDE OUDE TWEEDEHANDS WIN-KELS IN NEDERLAND, WAAR JE JE HELE HUIS EN JE-ZELF IN EEN GLIMMEND NIEUW JASJE KON STEKEN VOOR EEN APPEL EN EEN EI.

Op Gran Canaria heeft het even geduurd voordat het idee ‘tweedehands’ doordrong, het leek er op dat de meeste mensen het maar niets vonden om iets dat eerst van een ander was, weer te ge-bruiken. Maar als nieuw niet altijd meer kan, is zo ‘goed als nieuw’ toch een optie. En vaak is twee-dehands ook nog origineel, het hangt of staat niet per dozijn in het winkelcentrum.

In Las Palmas zitten een aantal goede ‘Rastro’s’ (spaans voor tweedehands winkel), waar we terzij-ner tijd meer aandacht aan zullen besteden. Maar deze maand zochten we het dichter bij huis: De zondagse rommelmarkt aan de achterkant van win-kel centrum Faro II.

Faro II ligt in Maspalomas aan de ander kant van de rotonde bij Holiday World (zie kaartje op blad-zijde 23 bij de letter A van Zumeria J&J ). De markt wordt aan de achterkant gehouden en als je alleen komt kijken (en kopen natuurlijk!) dan is het handig om je auto voor het winkelcentrum te zetten en dan naar de achterkant te lopen. Kom je om je huisraad, oud speelgoed of kleren te verkopen dan kun je het beste even omrijden en aan de achterkant parkeren. Je moet wel vroeg je nest uit om een goed plekje te kunnen verove-ren, want om 5.00 (!) komen de eerste vaste rom-melmarkters al voor hun ‘vaste’ plek. Kom je wat

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

12www.HollandseNieuwe.com

december 200813

Page 8: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

B (zie pagina 24)

later, zo rond 8.00 dan sta je niet zo voorde-lig maar heb je wel langer kunnen uitslapen. Je komt op deze markt alles en iedereen tegen. Bijvoorbeeld Betty, vroeger van het Hollands Eetcafe, (dus daar zit ze!) staat hier met haar sieraden. De familie Fennema verkoopt in een schaduwrijk hoekje eigen gemaakte kerstkaarten. Dit friese stel overwintert al ja-ren op Gran Canaria en weet zichzelf prima te vermaken met sinasappels plukken en de rommelmarkt. En dan kom je natuurlijk Carla tegen. Die verkoopt hier allerlei spul dat aan haar geschonken is en van de opbrengst kan er dan weer een poes gered, gesteriliseerd of verhuist worden.

Je hoort er o.a. spaans, nederlands, engels en duits. En wat ooit begon met een paar tafeltjes is inmiddels uitgegroeid tot een echte markt. Om een plek te mogen gebruiken betaal je 5 euro aan de beheerder, die komt vanzelf wel even kijken wie of wat. Smeer jezelf goed in met zonnebrand crème, zet een hoedje op en neem een parasol mee, want je weet nooit of er nog een plekje uit de zon beschikbaar is. En in de zon zit je echt te bakken.

Het is handig om met zij tweetjes te gaan zo-dat je om beurten effe kunt plassen, koffie halen of snuffelen bij de andere kraampjes. Maar ook alleen zal je je niet vervelen, er staat en loopt een leuke internationale mix. Zo rond 13.00 - 14.00 beginnen de meesten hun boeltje in te pakken maar officieel is de markt tot 16.00 uur. Eén rij van de parkeer-plaats waar de markt op staat is speciaal voor de tweedehands auto verkoop. Verder kun je je laten verassen door schoenen, sieraden, kleding, potten en pannen, curiosa. Eigenlijk alles wat je in je eigen huis tegenkomt, zelfs luxaflex en wc brillen!

Betty met haar sieraden

Familie Fennema

De tweedehandas auto

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

14

Page 9: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Afgelopen maand bezochten we een wel heel origineel restaurant in Playa del In-glés: Bacana. Het ligt tussen het ‘winkel-centrum’ Aguila Roja (oftewel het ‘Irish Centre’) en de boulevard. Eerst is er niet zoveel vreemds aan de hand, een restau-rant aan een zwembad, de ingrediënten voor een relaxed avondje tafelen.

Maar Bacana is de eerste ‘churrasqueria’ in het zuiden van Gran Canaria. Een ‘chur-rasqueria’ is een soort barbecue-restau-rant, en is vooral een bekend fenomeen in Brazilië. Er staat geen barbecue bij je aan tafel, maar de kok in de keuken heeft een uit de kluiten gewassen versie tot zijn beschikking.

Terwijl je aan tafel zit worden eerst sa-lades en groenten en dergelijke gebracht. Vanaf dan blijven obers aan en af lopen met steeds weer een ander stuk gegrild vlees aan de spies. Als je er zin in hebt, wordt het op jouw bord afgesneden. Dus je eet heerlijk gevarieerd, en het vlees is continue vers van de grill.

Wat we zoal op ons bord voorbij zagen ko-men: kipfilet in bacon, chorizo, spare ribs, varkenskoteletje, lamsvlees, varkenshaas, rundvlees met gegrilde kaas en vijgen met bacon. Nee, we konden niet klagen over een gebrek aan afwisseling.

En dit smullen ging zo maar door tot we niet meer konden. We wilden nog wel, maar het ging echt niet meer.

Los van het vlees kregen we verscheidene soorten salades en sauzen op tafel die per-fect samen gingen met de verschillende soorten vlees. Uiteraard kregen we ook aardappeltjes geserveerd.

Eén redacteur van de Hollandse Nieuwe is vegetariër, en die begint op zo’n avond meestal sip te kijken. Hij vroeg, zonder al te veel verwachtingen, of er misschien iets lekkers was zonder vlees. Een schitte-rende schotel met gegrilde soorten groen-ten kreeg hij na enkele minuten onder zijn neus geschoven. We hebben hem niet meer (sip) gehoord die avond.

Vervolgens kwam er weer een ober met een scala aan nagerechten waar we al twijfelend een besluit over moesten ne-men. Want eigenlijk hadden we al geen plek meer voor een nagerecht, laat staan twee.

conclusieDie Zuid Amerikanen, die weten wel wat lekker en genieten is. Was het een paar jaar geleden de Lambada die er wel lek-ker vlezig uitzag maar waarvan zonder oe-fening moeilijk te genieten was, nu heb-ben ze het verbeterde recept: niet meer kiezen en het ene lekkere stukje vlees na het andere is helemaal voor jou om aan te vallen. Je hoeft er niet eens je stoel voor uit.

de prijsAl dat heerlijke eten kost je €15,- als je 13 jaar of ouder bent. Kinderen van 8 tot 13 jaar eten voor de helft van de prijs, en tot en met zeven jaar is het gratis smullen.

Restaurant Bacana is zeven dagen per week open, van 18 uur tot 24 uur. Je vindt het restaurant onder Apartamentos Roca Verde, Avenida Italia / Calle San Cristobal de la Laguna in Playa del Inglés. (Zie onze kaart op bladzijde 27, nummertje 28.) Re-serveren: 928 770324 en 696 263545.

Restaurant Bacana:origineel barbecueën in stijl

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

16www.HollandseNieuwe.com

december 200817

Page 10: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

41 (zie pagina 26)23 (zie pagina 26)

Page 11: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Michiel Lankreijer, sinds nagenoeg 25 jaar eigenaar van het kleine gezellig cafeetje Double Dutch in de Gran Chaparral in Playa del Inglés, is op 13 november onver-wachts overleden.

Dat Michiel een geliefd persoon was was overduidelijk op de begrafenis; er zijn zelfs vrienden overgevlogen uit Nederland om Mi-chiel op zijn laatste rit een stukje te verge-zellen.

Het is nog maar twee jaar geleden dat Mi-chiel’s partner, Irene van Ommering hem op een hete dag in augustus voorging op deze weg. Zij was jarenlang hét gezicht van de kroeg, en die rol heeft Michiel met verve overgenomen tot afgelopen maand.

Met het overlijden van deze twee markante figuren is de Gran Chaparral nu definitief een andere Gran Chaparral geworden.

De kinderen willen graag bij deze iedereen hartelijk bedanken voor de steunbetuigingen die zij persoonlijk, of via mail of via de web-site van de Hollandse Nieuwe hebben mogen ontvangen.

Het kroegje Double Dutch houdt met het verdwijnen van het stel dat het in het leven heeft geroepen echter niet op met bestaan. Dirk, Michiel en Hendrik gaan door met Dou-ble Dutch in de oude vertrouwde stijl, met Yvonne als gastvrouw.

Ook dit jaar wordt weer de ‘Tour van Gran Canaria’ georganiseerd voor enthousiaste wielrenners. Vast onderdeel van deze sportieve week is ook nu weer, de ‘Pico de Las Nieves’, de moeilijkste top van Europa. De officiële moeilijkheidsgraad ervan steekt met ‘504’ ver uit boven die van andere be-kende toppen in Europa, zoals de Mortirolo (336), de Tourmalet (193) en de Angliru (328). De wielrenners die er voor gaan, moeten dan ook gedurende 27,6 kilometer een hoogteverschil van 1855 meter zien te bedwingen.

Als je dit eens wil zien, zorg dan dat je op zaterdag 6 december ergens langs de weg staat tussen Ingenio en de Pico de Las Nieves. Maar pas op, de wegen worden vrij vroeg afgesloten. Dus rij vroeg omhoog als je bij de top wil staan. De wielrenners vertrekken die dag om 10:00 uit Ingenio en de eersten komen om zo’n 11:25 bij de top aan.

Maar voor de tocht naar de Pico de Las Nieves worden er al 5 dagen volop gefietst. Op maandag, 1 december, 15:30, rijdt de club vanuit Maspalomas (stadhuis) naar Ayagaures op en neer [31 km, hoogteverschil: 600m]. Op dinsdag, 8:00, vertrekt het peloton vanuit het auditorium in Las Palmas via Guía, Gáldar en Agaete naar Moya. [70km, hoogteverschil: 1550m] Woens-dag 3 december, 8:30: vanuit Maspalomas, naar Mogán en de bergen in naar het stuwmeer ‘de las Niñas’ en via Cercados de Espino weer terug. [89km, hoogteverschil: 1650m] Donderdag, 8:30, erg moeilijke tocht, vanuit Mas-palomas richting Telde en op en neer terug. [118km hoogteverschil: 1300m] Vrijdag, 5 december, 8:30, vanuit Maspalomas naar Soria en terug [68 km, hoogteverschil: 1000m] en op zondag 7 december, om 8:30 vanuit Maspalo-mas richting Aguïmes en terug. In deze tocht zit een helling van 16%! [82km, hoogteverschil: 1400m]

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

20

Page 12: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

35 (zie pagina 26)

MEL

ON

ErAS

/ M

ASPA

LOM

AS

A

A(z

ie k

aart

hie

rond

er)

Page 13: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

* *

B lineas blue bird

D bushalteD

PuErTO rICO

B

C wig wam

C

A charlie’z

A

A (zie kaart hieronder)

C (zie kaart hierboven)

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

25

Page 14: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

1

31

25

26

16

16

© pêng graphics

playa del inglés

30

31

4187

1

15

36

37

7

11

11

40

40

24

23

12

34

33

14

14

17

22

21

39

37

36

35

28

38

Page 15: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Playa del inglés behoort tot de gemeente san bartolomé de tirajana waar in de maand de-cember echt de kerstsfeer valt te proeven. een goede kersttrip is een bezoek aan het dorp san bartolomé de tirajana, de binnenlanden in. hier vind je verschillende kerststallen en bij het toe-ristenburo in het dorp (ook in de rest van de gemeente overigens) ligt een wandelgidsje dat uitlegt hoe je door de historische kern van het dorp een leuke kerstwandeling kunt maken. met een huurauto ga je via Fataga de bergen in, of je neemt bus 18* vanaf Faro, maspalomas.

In het dorp San Bartolomé de Tirajana:Las Casas Consistoriales de TunteOficina Municipal, Plaza de la Constitución, nº1Tlf. 928 123 014Hier vind je vanaf 10 december een ‘Belén’, kerst-stal die je van maandag t/m vrijdag kunt bezoeken tussen 8.00 en 14.00.

In de kerk van San Bartolomé op de Calle Reyes Católicos (Tlf. 928 127 136)Vanaf half december is ook hier een kerststal die te bezoeken is van 10.00 tot 15.00.

El Centro rural “La Hacienda del Molino”In dit museum kan men vanaf 10 december niet alleen genieten van de kerststal, maar tevens de typische Canarische lekkernijen proeven die er worden gemaakt zoals ‘mazapán’, ‘piñones’, ‘pol-vorones’ en kerstkoekjes. Open van 9.00 tot 17.00. Het adres is C/ Los Naranjos, nº 2 (Tlf. 928 127 344)

In Playa del Inglés en Maspalomas:Op 26 december zal er vanaf 20.30 een levende kerststal zijn in het Cultureel Centrum van Maspalomas, op de Avenida de Tejeda in San Fer-nando. In Hotel Parque Tropical (bij het centrale bussta-tion van Playa del Inglés) staat een kerststal in de hal vanaf de eerste week van december, je kunt er elke dag gaan kijken van 8.00 tot 23.00.

In de Templo Ecuménico ‘El Salvador’ in Playa del Inglés, bij winkelcentrum Kasbah, zal vanaf 8 december tot 15 januari, het tafereel van de geboorte van Jezus te bezoeken zijn. De kerk is ‘s middags open van 17.00 tot 21.30 en tijdens de missen is de kerststal tijdelijk niet te bezoeken.

Winkelcentrum Faro II, in Maspalomas, is de eer-ste met zijn kerststal: vanaf 17 november stond ie er al en tot 15 januari kun je er naartoe.

Natuurlijk heeft elk dorp bijna wel een kerststal, maar we willen ook nog wijzen op de gemeente In-genio. Daar schijn je een kersttafereel van inter-nationaal niveau aan te treffen. Het kost 1 euro en het beste kun je van te voren even bellen naar 928.78.11.24 om te laten weten dat je langs wilt komen want het kan er nog wel eens druk wor-den. In ieder geval is hij van 9.00 tot 18.00 uur open en om in Ingenio te komen rijdt je vanuit het zuiden noordwaarts richting Telde via de GC-100. Eenmaal bij Ingenio vraag je naar:EL BELÉN del MuSEO DE PIEDrAS dat zich bevindt op C/ Camino Real de Gando nº 28, Ingenio. Vanaf 1 december tot 7 januari is hij open.

* Voor meer bus info: http://www.globalsu.net/

es/pdf/linea18.pdfHier zie je ook of de bus

langs jouw complex komt. Een enkeltje naar San

Bartolomé de Tirajana kost maar € 3,20!

In Las Palmas wordt elk jaar een enorm kersttafereel van zand gebouwd door een groep internationale zandsculpturisten. Het verhaal van de geboorte van Jezus wordt in verschillende scenes uitgebeeld. Het geheel is zo groot, dat je er doorheen kunt lopen over de houten paadjes. ‘s Avonds is het prachtig verlicht. Je vindt dit bijzondere kunstwerk aan het noordelijke einde van de paseo de Las Can-teras, het zogeheten La Puntilla, en waarschijnijk is men met de bouw klaar aan het einde van de eerste week van december.

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

28www.HollandseNieuwe.com

december 200829

Page 16: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

de diepe barrancos (‘kloven’) van gran canaria vroegen om hoge bruggen toen de mens niet meer slingerend naar zijn werk wilde. er kwamen hooggelegen snelwegen die recht de kloof over staken, en nu kun je er met 80 kilometer per uur overheen scheuren.

Zo kom je in het noorden zelfs over de hoogste brug van span-je. hier wordt momenteel een tweede brug naast gebouwd in de hoop het fileprobleem op te lossen. Als je via deze bruggen richting het dorp agaete rijdt kom je via een lange dalende bocht, over de brug die de barranco del Juncal onder zich laat liggen. dit is een onverwachte niet al te bekende ideale plek om het razende verkeer achter je te laten en een mooie, niet te ingewikkelde wandeling te maken.

Je rijdt dus voorbij gáldar en net nadat je san isídro voorbij bent (hier zie je aan de rechterkant een klein industrieterrein met bijv. de doe-het-zelf winkel king hogar) splitst de weg zich op en houd je agaete aan. de weg is hier door een rots heen ge-legd en zodra je de oceaan ziet kun je rechts een afslag nemen die ‘el cordonal’ aangeeft. deze neem je en je gaat meteen links onder de (vrij snelle) weg door. Je volgt nu het weggetje naar beneden en rijdt via het zandpad naar de brug toe. net even ervoor is een open plek waar je je auto kunt parkeren (de bus nemen is in dit geval niet aan te raden : ). neem genoeg water, bescherming voor hoofd en huid mee en trek een paar handige schoenen aan.

dan loop je van onder de brug naar de zee. echt zwemmen wordt het waarschijnlijk niet want dat is alleen voor de zeer ervaren rotsklauteraar weggelegd. Je komt hier niet makkelijk in en uit de zee vanwege de keien en de golfslag. maar als je een dekentje mee-neemt en eventueel een picknick dan zit je hier ook helemaal goed. het is er erg rustig, hier en daar een en-kele visser of met een beet-je geluk helemaal niemand en alleen het ruisen van de zee of het krijsen van een meeuw. over het algemeen is de wandeling niet heel erg

moeilijk, er zijn echter stukjes waar je even goed op moet letten omdat het paadje smal is en hier en daar moet je over een enigzins modderig stroompje springen. het pad is duidelijk te volgen en het is een kwestie van de barranco op en neer lopen. Je doet er zowel heen als terug ongeveer 40 minuten over. het is stukken beter te doen dan een heftige bergwandeling en toch minstens zo interesant. Je komt hier veel endemische plantensoorten tegen en zult verstelt staan van de mooie sa-menkomst van de typische canarische natuur. kortom een wandeling die een unieke mix is van het groene noorden en het droge Zuiden.

ON

DER

DE

BR

UG

DO

OR

DE

BA

RR

AN

CO

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

30www.HollandseNieuwe.com

december 200831

Page 17: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

17 (zie pagina 26)

TapenadeEen heerlijke dikke ‘saus’ voor op toast, brood of door de pasta is tapenade. Tapenade is uitgevonden door een kok in Marseille, Zuid-Frankrijk iets meer dan 100 jaar geleden. Gemalen olijven, kapper-tjes, ansjovis, gemarineerde tonijn, cognac en mosterd gebruikte hij voor het heerlijke prutje. Maar tapenade kunt je op duizende-néén manieren maken. En deze maand geef ik een simpel voorbeeld, waar ik en velen met mij geen genoeg van kunnen krijgen! Ik haal alle spullen ervoor gewoon hier op Gran Canaria, en heb de ingredi-enten bijna altijd in huis. Wel zo handig als er onverwacht bezoek komt, het is echt in een paar minuten klaar. Dus huppakee jongens en meisjes, aan de slag!

Als je olijven gaat kopen, koop dan de ontpitte olijven, scheelt je een hoop werk. Ik gebruik meestal twee van die blikjes zoals op de foto hier onder. De volgende ingrediënten stop je allemaal in een blender of iets dergelijks: olijven, paar zongedroogde tomaten (Hi-percor en italiaans specialiteitenwinkeltje op de markt), veel verse basilicum (waag het niet de gedroogde versie te gebruiken!), paar tenen knoflook, extra virgen olijfolie (niet te zuinig), peper (ik ge-bruik vaak hete Spaanse pepers, lekker pikant maar hoeft dus niet), (zee)zout, eventueel wat rucola en eventueel wat lichtgeroosterd pijnboompitten.

Ik hoor jullie al denken. “En die cognac dan?”. Nou lieve mensen, het is december, om een drankgebruiktekort maak ik me deze maand geen zorgen. Deze tapenade is simpel, alcohol-, suiker-, artificiële kleur- en smaakstoffen vrij! We kunnen best zeggen dat het een ‘light’ product is, want van die extra virgen olijfolie word je niet dik en is juist hartstikke gezond! Een vreemde “Koken met Joke”, da’s waar. Maar wel lekker!O ja, niet vergeten de boel te ‘blenden’ en op te dienen met vers brood uit de oven of zo.Smakelijk!

Koken met Joke door Joke Veldhuizen

Page 18: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

alleRlei schoonmaakweRkZaamheden zowel particulier als industrieel, inlichtin-gen NL, EN en DU: 696 116648. Spaans: 928 776278wegens ombouw keuken PeRFecte 2-deuRs koelkast 1.60 hoog, 50 euro, 928-764352satellietschotel, doorsnede 90 cm, 1 jaar gebruikt. 30 euro. 662353512te kooP: BMW Z3, 2,8 l., 93.000 km, EZ 08/97, alle extra’s, zer goed verzorgd, van particulier, 13.500,- €, Tel. 639/491662katholiek PastoRaat vooR nedeRlandeRs zoekt vrijwilliger in de functie van voorzitter om leiding te geven aan deze goed opgezette organisatie. Tevens vrijwilligers gezocht voor assistentie, voor en na de zondags vieringen. Bel. A.G.J. Meershoek: 0031 79 341 71 53 of A. Posthumus: 0031 79 331 25 61elke Zondagochtend FaRo ii (maspalo-mas) Vlooienmarkt, van alles te vinden, van schoenen tot auto’s!te kooP: tweedelig dames duikPak, merk Mares, 5 mm, zo goed als nieuw, maat 36, 70 euro. Bel. 628 014 263 of 928 886177te huuR minibus tot 7 PeRsonen met chauffeur, ideaal voor dag-trips van 9.00 tot 16.00 uur 120 euro Bel. 629 103 412 geZocht: Ned. man wonende in Puerto Rico zoekt een Ned. man of vrouw die mij de spaanse taal wil bijbrengen. 1 of 2x in de week vergoeding in overleg. Gaarne contact op nemen met Ton Sintemaartensdijk, tel +34 610 900 699 - [email protected] u oP Zoek naar een schoonmaakhulp in de huishouding? Bel dan: Spiendelaar: 66207325

te kooP: halF vRiJstaand huis, drie slaap-kamers met twee badkamers, grote woon-eet-kamer, keuken van 3 x 3.5, terras van 50 m², prive zwembad 7.5 x 3.5 m, tuin 30 m² met si-

Zweedse PuZZel: Zoek de juiste woorden, de vakjes met de nummers vormen een woord, stuur deze op naar onderstaand adres of kijk op www.hollandsenieuwe.com voor het oplossingsfor-mulier en maak kans op 2 tickets voor de boottrip Puerto Rico - Puerto de Mogán

Wonen:

Diversen:

Nederlandstalig Tijdschrift Gran Canaria puzzeloplossing, Apartado 202, 35489 Agaete,Gran Canaria of e-mail naar: [email protected]

nasappelbomen, garage van 85 m², twee schotels, helemaal gemeubileerd. Urbanización Botanico, C/ Fuerteventura 25, Tel. 928 76 73 81 - Ned: 06 251 170 48.te huuR: luxe appartement, centraal gelegen in Playa del Ingés en toch zeer rustig, incl. wasma-chine, oven, magnetron, compleet gemeubileerd, verwarmd zwembad. inlichtingen: tel 696 116648te huuR aPPaRtement in Patalavaca, ge-lijkvloers, zeer dichtbij strand, terras,1 slaapkamer,badkamer,wasmachine, helemaal ge-meubileerd. Communidad,water en elektriciteit inclusief, 250 euro per week Bel: 680 98 02 36 of 928 78 50 73 wiJ Zoeken voor nov 08 - mrt 09 een bungalow, liefst met 2 slaapkamers in Playa del Inglés. tel: (+34) 667 82.92.46te kooP: mooi huis in Puerto Rico. Drie verdiepin-gen. Het grote terras heeft avondzon en een mooi uitzicht. BOVENsteverdieping: 2 slpkmrs en badkmr met bad, ingangverdieping: huiskamer, keuken, pa-tio, toilet. Beneden 40m2 kamer met groot raam. Rustig (woon)complex of investering. 285.000€ bel: 637 565243onthaasten oP de beRg, Finca Fani, op 5 km. afstand van de dorpskern met panoramische uit-zichten op zee en de bergen. Landhuisje met één slaapkamer, boomgaard, terras, aparte ingang en parkeerplaats, met gebruik van zwembad. Tel: 649 578 796

Speurders zijn GrATIS, geef ze door aan riet ofstuur hem naar ons postadres of schrijf

de details in een mailtje: [email protected]

Oplossing november editie:regen

Winnaar:Riek Linderman, Oldezaal

Jonge katjes zoeken huis urGENT, Bel Carla als je kunt helpen en deze poezen een

toekomst kunt geven. Tel. 616 30.33.66

[email protected] [email protected]

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

34www.HollandseNieuwe.com

december 200835

Page 19: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Vanuit het Zuiden ben je in on-geveer een half uur met bus 30 op het Santa Catalina plein in Las Palmas, voor een paar euro. Las Palmas de Gran Canaria is een vrij grote stad, met meer dan 400.000 inwoners. Het is cultureel gezien een rijke potpourri die je beleefd moet hebben tijdens een bezoek aan Gran Canaria: prachtige stranden (o.a. Las Can-teras), een mooi koloniaal oud stadsgedeelte (Vegueta) en een levendig haven/stad/strand wijk rond het ‘Parque Santa Catali-na’, hier uitvergroot op de kaart. Bus 30 vertrekt vanaf Maspalomas (Meloneras) en gaat via Playa del Inglés (en dan) rechtstreeks naar Las Palmas. Een dagretour vanaf Maspalomas kost €6,20.

2

1

3

1 Zie kaart hiernaast 2 Zie kaart hiernaast

3 Zie kaart hiernaast

ParqueSanta

Catalina

LasCanteras

Parque Santa CatalinaLas CanterasJachthaven

Pueblo CanarioAuditorium

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

36www.HollandseNieuwe.com

december 200837

Page 20: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Wegens groot succes van de ‘Pittige Pepernoten’ van afgelopen jaar dit jaar:

Een man vraagt aan zijn vrouw: ‘Wat vind je fijner: seks of kerstmis?’ De vrouw zegt: ‘Kerstmis.’ ‘Waarom?’ vraagt de man. Zegt de vrouw: ‘Dat is vaker.’

Twee hoeren zitten met elkaar te pra-ten, vraagt de een aan de ander: ‘Wat vraag jij dit jaar aan Sinterklaas?’ ‘Nou gewoon’ zegt die andere hoer ‘vijftig gulden, net als aan ieder ander’

Twee verlegen kleine meisjes staan voor Sinterklaas. “Wat willen jullie graag hebben van Sinterklaas?” vraagt de Sint. zegt het 1e meisje: “ik zou heel graag een pop willen hebben” zegt het 2e meisje: “ik graag een tampon Sin-terklaas”. “Een tampon??” “Ja” zegt het meisje heel onschuldig, “daar kun je toch alles mee doen? paardrijden, zwemmen, tennissen”

Na een dag hard leren komt Jantje terug van school. eenmaal thuis aan-gekomen, besluit hij wat drinken te pakken in de keuken. Hij doet de keu-kendeur open en ziet vervolgens zijn moeder gebukt opgesteld en met rok omhoog tegen het aanrecht aanleunen. Erachter staat Sinterklaas hevig zwe-

tend zijn moeder van achteren te ne-men. Tussen het puffen en krijsen door, schreeuwt zijn moeder een aantal keer: “Ik wil een kind! Ik wil een kind!” Snel grijpt Jantje een blikje cola uit de koel-kast en snelt naar boven. Als hij na een tijdje aan z’n bureau z’n huiswerk zit te maken, komt Sinterklaas zijn kamer bin-nen. Jantje bedenkt zich geen moment, trekt broek en onderbroek naar beneden en schreeuwt tegen de Goedheiligman: “Ik wil een skelter! Ik wil een skelter!”

Het is 20 december. Stapt een man de trein op en gaat tegenover een vrouw zitten die een heel kort rokje aan heeft.Ze beginnen met elkaar te babbelen. Vraagt de man op een keer: “Mag ik op uw linkerdij Zalig kerstfeest schrijven?” “Maar natuurlijk!”, antwoordt de vrouw. Na een tijdje vraagt de man: “Mag ik op uw rechterdij Gelukkig nieuwjaar schrij-ven? “Maar natuurlijk”, zegt de vrouw. De trein stopt bij de halte waar de man moet uitstappen.En dan zegt de vrouw: “U mag tussen kerstmis en nieuwjaar eens binnenwippen!”

Mamma, mag ik een hond voor kerst?- Nee, je krijgt gewoon een kalkoen net zoals iedereen met kerst.

Waarom hangt een belg 4 kwartjes in een kerstboom? - Dan heeft ie een hele piek

Wil je echte oliebollen maken dit jaar? Ga dan naar Los Tulipanes (zie adv. pag. 18), zij verkopen de mix!

Melige oliebollen23 (zie pagina 26)

12 (zie pagina 26)

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

38www.HollandseNieuwe.com

december 200839

Page 21: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Als je een liefhebber bent van het betere stapwerk, ben je op Gran Canaria aan het juiste adres. Bar-retjes, disco’s, eettenten, casino’s, terrassen, te kust en te keur en volop naar ieders gading.

Het is jammer dat de laatste jaren veel hotels zijn overgestapt op de zogenaamde All-Inclusive formule. Deze manier van aanbieden van alle vakantie-geneugten, inclusief eten en drinken en dat de hele dag door op schier onbeperkte schaal, is alleen voor een plaats als het Egyptische Hurghada een goede formule, want daar zijn buiten de (zeer) grote ho-tels nagenoeg geen andere horecage-legenheden. Gran Canaria echter heeft van het begin af aan alles in het werk gesteld om de vakantieganger een zo groot en gevarieerd mogelijk aanbod aan gezellige stapmogelijkheden aan te bieden. Je kunt gerust een accom-modatie boeken zonder maaltijden, alleen logies dus. De meeste apparte-menten worden zo verhuurd.

Buiten het complex kun je al vanaf ’s morgens vroeg voor een heel zacht prijsje van een uitgebreid ontbijtbuf-fet genieten of ergens een broodje met een vers justje nemen. Gedu-rende de hele dag staan de Canariërs voor je klaar om het je naar de zin te maken. Restaurants volop, in heel veel variëteiten. Of het nou Chinese, Italiaanse, Spaanse, Franse, Interna-

tionale of gewoon Hollandse schotels moeten zijn, alles is er. De grootste concentratie van gezellige horecage-legenheden vind je in Playa del In-glés. Deze grootste nederzetting van het zuiden, gesticht in de jaren ’70, biedt een ruime keuze aan bars, res-taurants en andere vormen van en-tertainment.

De ‘Centros Comerciales’ zijn plaat-sen waar je je prima kunt vermaken. Eigenlijk is de vertaling ‘winkelcen-trum’ niet goed, immers in de Ne-derlandse winkelcentra kun je alleen boodschappen doen. Hier op Gran Canaria is het een combinatie van uitgaan en winkelen ‘Fun shopping’ noemen de Engelsen dit soort winke-len.

De Shopping Centres hebben ieder hun eigen identiteit: zo gaan de Duit-sers vaak naar de Cita, de Ieren naar Aguila Roja, de Engelsen naar de Kas-bah, gay publiek naar de Yumbo en veel Nederlanders naar de Gran Cha-parral. Daar zijn concentraties van zaken waar men in de eigen taal te woord gestaan wordt en waar een duidelijke sfeer van het betreffende land heerst. Op het gevaar af een aantal heel goede zaken te vergeten, wil ik toch graag enkele cafeetjes noemen waar ikzelf graag kom en die ik eigenlijk nooit oversla als ik op Gran Canaria ben. In de Cita zit de Vlaamse bar ‘De Lantaarn’. Willy, Magda en Sabrina Goossens zorgen

Vakantie herinneringen: Stappen in playa del ingléS door gerard Bosman

voor een heel gezellige en ontspannen sfeer. Daarnaast heeft Willy een mooie boot waarmee leuke dagtrips gemaakt kunnen worden. Eten doe je hier in het Nederlands goed bij Baccara.

In CC ‘Metro’, naast de Kasbah, zit de ‘Vliegende Hollander’. Barman André, samen met Mariska en Crista, staan ga-rant voor een echte Hollandse sfeer. Een bijzonder gezellige Nederlandse kroeg in hartje Canaria. Verder heb je in de Gran Chaparral natuurlijk ‘Broodje Am-sterdam’, waar je niet alleen broodjes kunt krijgen, maar ook complete maal-tijden voor een schappelijke prijs. Di-rect daarachter is het Heineken Café, dat erg aan de weg timmert en regel-matig Nederlandse artiesten naar het eiland haalt. En dan zijn er natuurlijk de kroegjes ‘t Trefpunt, Que Pasa? en Downtown. Kijk gewoon naar alle adver-tenties in dit tijdschrift, die brengen je vanzelf op goede ideeën!

Kortom, de All-Inclusive hotels doen hun gasten bepaald tekort, wanneer door hun formule de gasten niet op andere, vaak hele leuke plaatsen op Canaria gaan kijken. Duidelijk is de tip van Ge-rard: boek een accommodatie met al-leen logies en ga iedere dag ergens anders eten. Er zijn heel veel prima en oergezellige zaken!De volgende keer bespreek ik een paar exclusieve zaken om naar toe te gaan. Kijk tot die tijd eens naar de Internetsi-te die ik over Gran Canaria heb gemaakt op: http://home.planet.nl/~gerbos.

Let op: de URL van mijn website is door de firma KPN veranderd! Boven staat hij goed, maar er moet nog het nodige aan gebeuren omdat er vele bestanden

‘kwijt’ zijn, helaas. Er wordt aan gewerkt!

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

40www.HollandseNieuwe.com

december 200841

Page 22: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

26 (zie pagina 26)

16 (zie pagina 26)

24 (zie pagina 26)

22(zie pagina 26)

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

42www.HollandseNieuwe.com

december 200843

Page 23: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

Ria

Ria, onze anderhalve columniste

eindeJaaRsvogeltJe…

Het sneeuwt hier. De ANWB gaf gister-avond een weeralarm en draait van-ochtend overuren langs de snelweg. Aan het lijstje van de file-meneer op de radio lijkt geen einde te komen. Ik zit binnen maar mijn vingers zijn koud en mijn tenen bevroren. Brr… kerst valt vroeg dit jaar en er hangen nog niet eens ballen aan de boom.

Ik ken niemand die zo’n hekel heeft aan kou en zo weinig tijdsbesef heeft als ik. Buiten voelt het als de Noordpool en binnen alsof de tijd aan mij voorbij gaat. Ik hunker naar de momenten van vroeger dat ik me verveelde of de tijd had om een boek gewoon in één ruk uit te lezen. Nu liggen er door het hele huis stapels verspreid waarin ik nog niet halverwege ben. Alleen van de exemplaren die ik voor mijn werk móet lezen zie ik de laatste bladzijde. Pfft.. bijna weer een jaar voorbij waarvan het voelt alsof de tijd door mijn vingers is geglipt. Ik ben nog maar nauwelijks aan het getal 2008 gewend of ik moet zo alweer 2009 gaan tik-ken. Weer geen grote prijs gewonnen in de loterij, het ideale gewicht niet bereikt, geen bestseller geschreven of anderszins grootse daad verricht. Was het eigenlijk wel zomer in Nederland? Of ging het voorjaar meteen door in de winter? Die opwarming van de aarde behoort vast in dezelfde categorie als de zure regen waar we jaren terug door bedreigd werden en we al heel lang niks meer over horen.

Er landt een vogel op de vensterbank van het raam waarachter ik zit te tik-ken. Ze houdt haar kopje scheef en kijkt me aan met haar kraaloogjes. Ze tovert een glimlach op mijn gezicht. Wat zit ik hier ook te zuurpruimen. Boeiend dat het koud is buiten en ik oud word zonder dat ik het in de gaten heb. In mijn hart schijnt de zon en in mijn hoofd blijf ik eeuwig vijfendertig. Het leven is mooi. Ik kijk nog eens in die kraaloogjes en voel iets warms door mijn lijf stromen. Hoezo koud? Dankje-wel lief vogeltje. Ik wil helemaal niet schrijven over kou, oud worden of an-dere depressieve onderwerpen. Ik wil schrijven over liefde. Brandende liefde die niet dooft door dikke sneeuwvlok-ken en niet verdampt in de tijd. Liefde waarvan je hart een dansje maakt, je ogen gaan glanzen, je lippen krullen. Liefde die je tenen warm maakt, je vingertoppen laten gloeien. En nee, dat voel je echt niet alleen als je net verliefd bent want liefde kun je op ie-der moment van de dag voelen als je de goede kant op kijkt. Kijk maar eens goed rond. Misschien vliegt er wel een vogeltje in jouw hart…

bergwandelen met de ne-derlandse verenigingDe decembermaand brengt ons één berg-wandeling vanaf het hoog gelegen restaurant La Cumbre, waarvandaan we in een bos vol herfstkleuren een geheel nieuwe bergtocht gaan ondernemen, die nog in geen enkele wandelgids beschreven staat en 2 weken later volgt dan het traditionele jaarlijks terugke-rende Kerst-evenement. Woensdag10 december 2008: La Cumbre – Arco de Martin ** Een wandeling van ongeveer 4 uur met een gemakkelijke afdalingover goede bergpaden van 1700 naar 1000 meter met toch ook een paar onverwachte paden, die omhoog voeren. Maar dit alles met voldoende tijd om te genieten van werkelijk schitterende en steeds weer nieuwe pano-rama’s.Van Los Pechos naar Cruz de Tejeda ** Zelf zijn Ludo en ik dan niet op het eiland aanwezig, maar hoewel het die dag zijn ver-jaardag is wil Frank toch gids zijn om deze traditionele Kersttocht vanaf het hoogste punt van Gran Canaria doorgang te laten vinden. Volgens hem is het misschien wel de mooiste afdaling op Gran Canaria, van 1950 naar 1250 meter. Een indrukwekkende wan-deling van 4 uur met veel rustpauzes om van de afwisselende uitzichten te genieten. Als het niet mistig is!Aanmelding: De kosten voor deelname aan de bergwande-lingen bedragen voor leden Montañeros €20.- voor N.V.C. leden € 25.- (en voor gasten € 30.-) per wandeling, inclusief het vervoer en een smakelijke lunch in een typisch Canarisch restaurant. Het vertrek is steeds om 9.00 uur vanaf de Calle Holanda in Playa del Inglés. Zorg wel voor stevige schoenen met een goed profiel, een trui of jasje en neem ook vol-doende water en versnaperingen mee. Voor deelname kan men zich tot uiterlijk maandag, 8 december 19.00 uur bij mij aanmelden. Tel. 928 77 18 12 en voor de Kerstwandeling tot maandag 22 december 19.00 uur bij Frank en Gerdien Goldberg. Tel. 928 140 565. Gezellige feestdagen !

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

44

Page 24: Hollandse Nieuwe 71, december 2008
Page 25: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

leZeRsbRieven

Als je iets kwijt wil over een artikel in de Hollandse Nieuwe of zomaar je hart wilt luchten,

dan kan dat in deze rubriek. reacties op artikelen kun je rechtstreeks onder elk artikel op onze site plaatsen: www.hollandsenieuwe.com of stuur je brief naar: Apartado 202, 35489 Agaete, Gran Canaria.

Wat een leuke site!Wij zijn van 25 okt. tot 5 nov. op GC geweest en hebben het zeer naar onze zin gehad. Bij het lezen van deze website hebben we toch nog een beetje het gevoel op GC te zijn.Groetjes,ron en Tineke (Arnhem-Ede)r

reactie op “400 Miljoen voor toerisme Spanje“Het probleem met Playa is dat de toeristen toch wel kwamen en dus was het eenvoudig de zakken te vullen.Het is dus een keer op en nu gaan de toeristen die wat meer te besteden hebben naar Meloneras of Tenerife.Desondanks gaan we elk jaar in januari er 4 weken heen want we hebben een heerlijk bungalowpark en vele adressen waar we “s avonds heerlijk kunnen eten en overdag lekker in de zon. Las Palmas is ook een heerlijke stad dus dat maakt alles weer goed.Ik lees ook de Hollandse Nieuwe elke dag en in Playa de gedrukte versie.Prima blad en actueel want ik lees ook Ganaria7 en la Provincia.Tom Gorlee

reactie op “Michiel Lankreijer overleden“Beste Michiel, wij als nabestaanden hebben het moeilijk met je plotselinge heengaan,vooral diegene die je het naaste waren. Velen vergeten hoe

moeilijk het de laatste twee jaren geweest moet zijn voor jou en dan klinken er alleen verwijten, waar wij ons allemaal schuldig aan gemaakt hebben! Wel hebben we je willen, maar niet kunnen helpen. We zullen je echt missen en hopen ,dat je nu daarboven, waar geen Hr.Klink is, die roken en drinken verbiedt! Je onder dit genot samen met je Irene lachend naar beneden kijkt en ons allemaal toelacht,want ondanks alles: missen kunnen jullie elkaar niet, dat zien we nu. En wie weet zien we jullie daar terug als ook onze tijd komt. Heel veel liefs, Jos en Ed. PS: doe Irene de groeten ook zij was voor ons “n prachtvrouw! We blijven aan jullie denken.Jos en Ed

We hebben altijd hele fijne vakanties gehad op GC. Dat zal nooit meer hetzelfde zijn. 30 jaar kenden wij Michiel en Irene. Binnen 2 jaar alles weg, wij zullen jullie nooit vergeten en blijven ook altijd contact met de kinderen houden, waar we net zo veel van houden als we van jullie hielden.

Hendrik, Michiel, Claudia, Sol, Charisa, Dirk, Jan, Diane & Jennifer heel veel sterkte de komende tijd.

Een hele dikke kus van George, Susan & Danny

Onze stamkroeg is er niet meer, geen kaas meer mee brengen voor Michiel. Wat zullen wij michiel missen, ons verblijf op plaja zal nooit meer het zelfde zijn. Claudia Dirk Michieltje Hendrik, en trotse opa van Irene,wij wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd, riekie en Adje

38 (zie pagina 26)

stichting katholiek Pastoraat voor de nederlandstaligen te gran canaria De Kerstvieringen (Eucharistie) in de Nederlandse taal zullen plaats vinden in Templo Ecumenico in Playa del Inglés (bij winkelcentrum Kasbah) op de 1e en 2e Kerstdag, om 12 uur ‘s middags.

Voorganger zal zijn pastor (pr.) Raymond Schouteten. U bent van harte uitgenodigd. Tot en met Pasen (12 april 2009) is er ie-dere zondag om 12.00 uur een Eucharistie-viering. De wekelijkse Eucharistievieringen zijn iedere dinsdag en vrijdag om 19.30uur Graag wensen wij U met allen die U lief zijn een Zalig Kerstfeest, alsmede een gelukkig en gezond 2009 met veel mense-lijke- en zonnewarmte.

Mededeling

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

48www.HollandseNieuwe.com

december 200849

Page 26: Hollandse Nieuwe 71, december 2008

dec. 2008 vloed vloed eb eb

ma 1 2:48 15:14 9:02 21:01

di 2 3:26 15:55 9:41 21:39

wo 3 4:07 16:41 10:24 22:23

do 4 4:55 17:36 11:15 23:18

vr 5 5:52 18:40 12:16

za 6 6:57 19:47 0:26 13:24

zo 7 8:03 20:50 1:42 14:31

ma 8 9:08 21:48 2:54 15:30

di 9 10:06 22:40 3:56 16:23

wo 10 11:01 23:29 4:51 17:12

do 11 11:52 5:43 17:59

vr 12 0:16 12:42 6:31 18:45

za 13 1:03 13:32 7:20 19:31

zo 14 1:50 14:21 8:08 20:17

ma 15 2:38 15:12 8:58 21:05

di 16 3:27 16:04 9:49 21:54

wo 17 4:19 16:59 10:43 22:48

do 18 5:14 17:59 11:42 23:49

vr 19 6:15 19:04 12:48

za 20 7:20 20:12 1:02 13:58

zo 21 8:29 21:17 2:21 15:04

ma 22 9:35 22:13 3:33 16:01

di 23 10:33 23:01 4:31 16:48

wo 24 11:21 23:42 5:20 17:28

do 25 12:03 6:01 18:05

vr 26 0:20 12:42 6:37 18:39

za 27 0:55 13:18 7:12 19:12

zo 28 1:29 13:52 7:45 19:44

ma 29 2:03 14:26 8:17 20:16

di 30 2:37 15:00 8:50 20:49

wo 31 3:10 15:35 9:24 21:23

getiJdentabel (voor Las Palmas) Maspalomas: -15 minuten, Arguineguín: -10 en Puerto de Mogán: -5. Deze tabel houdt geen rekening met stormen en soortgelijke invloeden op de getijden.

toeRistenbuRosPlaya del InglésKruispunt van Avda. España met Avda. Estados Unidos35100 Playa del Inglés Tel: 928 762 591 / 771 550 Fax: 928 767 848Openingstijden: ma. t/m vrij. 9.00 - 14.00 en van 15.00 - 20.00 en zat. 9.00 - 13.00Centro Comercial Anexo IILocal 20 - Paseo Marítimo 35100 Playa del InglesTel. en Fax.: 00 34 928 768 409 [email protected] Openingstijden: 9:00 - 21:00Mirador del GolfAvda. TTOO TUI S/N 35100 Maspalomas Tel:00 34 928 769 585 Fax: 00 34 928 778151 [email protected] Openingstijden: 9:00 - 16:00San AgustínCentro Comercial ‘El Portón’Lokaal 11, 35100 San AgustínTel. 928 769 262Openingstijden: 9:00 - 16:00Las PalmasLeón y Castillo 17,Las Palmas de Gran CanariaTel: 928 219 600Openingstijden: ma. t/m vrij. 10.00 - 19.30, zat. 10.00 - 15.00www.turismograncanaria.com

PostkantooRIn het Edificio Mercurio, Avda. de Tirajana, Playa del InglésMa t/m vr 8.30 - 20.00 Zat. 9.30 - 13.00

nedeRlands consulaatC/ Villalba Hervás 5, 3º Santa Cruz (Tenerife) Tel. 922 271721

belgisch consulaatGordillo, 13-3º, Las Palmas Tel. 928 461718

maRktenPlaya del InglésZondagsmarkt Winkelcentrum Faro II, (parkeerplaats aan achterkant) zondagochtend van 9.00 tot 14.00San Fernando / MaspalomasWo en za: 8.00 - 14.00 - MarkthalArguineguínDins. 9.00-14.00 en Don. 9.00-14.00 (alleen groente en fruit) - MarktpleinPuerto de MogánVrijdag 10.00 - 14.00, In de havenLas PalmasVlooienmarkt - Zo 8.00 - 14.00 Busstation San TelmoSanta BrigidaKunst/HandwerkmarktZo 11.00 - 15.00 Parque MunicipalTerorHandwerk / Religieuse marktZo 8.00 - 14.00 Kerkplein

keRkdienstenTempel Euconemico - (Kasbah)Katholiek: vrijdagavond 19:30 Zondag 12.00 tot 13.00 - Neder-landse dienst van begin nov. tot begin mei. (zang: gregoriaans/la-tijns/nederlands) - Info: 928 142198Protestants: iedere zondag van kerst t/m Pasen vanaf 16.30info: 928 763165Iglesia San Fernando, Spaanse kerkdienst zaterdagavond 20.00 uur in wintertijd 19.00 uur

inteRnetGC websites overzicht en gids: www.gran-canaria-info.comDé nederlandstalige site: www.hollandsenieuwe.com

nedeRlandse veRenigingSecretariaat: Riet Smith Tel. 928 145 548 (bij geen gehoor, in verband met activiteiten) Betty de Vree Tel.928 760 302www.nvc-web.com

medischCentro de saludTel: 928 721169

museaCasa de Colón (Columbus museum)C. / Colón 1, Las Palmasma t/m vr 9.00 - 19.00, za en zo 9.00 - 15.00

Nestor museumPueblo Canario / Parque Doramas, Las PalmasTel 928 24 35 76Di t/m za 10.00 - 20.00Zon- en feestdagen 10.30 - 14.30El Museo CanarioC./ Dr Verneau, 2 Vegueta, Las PalmasTel. 928 33 68 00ma t/m vr 10.00 - 20.00 za & zo 10.00 - 14.00Casa Museo Pérez GaldósC./ Cano, 6 Las PalmasTel. 928 36 69 76ma t/m vr 9.00 - 19.00, za 10.00 - 17.00, zo 10.00 - 14.00Museo ElderMuseum van Wetenschap en Technologie Parque de Santa Catalina, Las Palmas - Tel. 828 011 828di - zo 10.00 - 20.00La Galeria – Casa CondalC/ Marcial Franco 7-9San Fernando, Maspalomas. Tel. 928 769 775Museo del Castillo de la FortalezaSanta LuciaTel. 928 79 83 01CAAMAtlantic Centre of Modern ArtDrie Locaties:1. Los Balcones, 112. Plaza de San Antonio Abad, 13. Cólon,8 Tel. 902 31 18 24di t/m za 10.00 - 21.00zo 10.00 - 14.00

a d R e s s e n & t e l e F o o n n u m m e R sattRactiePaRkenPalmitos ParkBarranco los PalmitosTel. 928 140276elke dag van 10.00 - 18.00AquasurCtra. Palmitos ParkKm. 3, MaspalomasTel. 928 140525Parque NorteGáldar - Tel. 00 34 628 552 166www.parquenorte.eszat. en zon. 10.00 -17.30weekdagen op afspraakSioux CityWild West Thema ParkCañon del Aguila, San Agustin Tel. 928 762573 / 762982Mundo Aborigen Historisch Thema ParkOp de weg van Playa del Inglés-FatagaTel. 928 172295elke dag van 9.00 - 18.00Gran Karting(Net na Bahia Feliz)Ctra. Gral. del Sur Km. 46, Tarajalillo Open: van 1 oct. t/m 31 maart: 10.00 - 21.00 van 1 april t/m 30 sept.: 11.00 - 22.00Cocodrilo ParkLos Corraillos - Villa de AgüimesOpen: ma. t/m zat. 10.00 - 17.00

(Cocodrilo Park)

bron

: m

obil

egeo

grap

hics

.com

www.HollandseNieuwe.comdecember 2008

50www.HollandseNieuwe.com

december 200851

Page 27: Hollandse Nieuwe 71, december 2008