Holland in Congres nr.1 2010

36
jargang 6 | nummr 1 | 2010 EEN VAKBLAD OVER INTERNATIONALE MEETINGS EN CONGRESSEN IN NEDERLAND HOLLAND IN CONGRES ROTTERDAM HEEFT HET CONGRESSEREN OP EEN CRUISESCHIP EN HET EUROPEAN DESIGN FESTIVAL INTERVIEW HANS BAKKER: 20 PROCENT VAN DE HOTELKAMERS WORDT GEBOEKT DOOR CONGRESGANGERS' KLEIN MAAR FIJN DE VOORDELEN VAN EEN MIDDELGROTE STAD MICRO-ORGANISMEN ONDER DE LOEP IN NOORDWIJKERHOUT

description

Holland in Congres is hét vakblad voor (potentiële) initiatiefnemers van internationale congressen in Nederland. In het magazine wordt onder andere geschreven over ervaringen van mensen die in het recente verleden een congres voor Nederland hebben 'gewonnen', maar ook over kenners van de Nederlandse congressector vanuit het binnen- en buitenland. Deze publicatie wordt uitgegeven door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. (NBTC). Het NBTC is dé marketing en promotie-organisatie van Nederland. NBTC heeft tot doel het toeristisch en zakelijk reisverkeer naar en in Nederland te bevorderen. Internationale congressen in Nederland zijn in die doelstelling belangrijk in meerdere opzichten.

Transcript of Holland in Congres nr.1 2010

Page 1: Holland in Congres nr.1 2010

jaarr

gang

6 |

num

merr

1 | 2

010

EEN VA

KB

LAD

OVER

INTER

NATIO

NA

LE MEETIN

GS EN

CO

NG

RESSEN

IN N

EDER

LAN

D

HOLLANDIN CONGRES

ROTTERDAM HEEFT HET CONGRESSEREN OP EEN CRUISESCHIP EN HET EUROPEAN DESIGN FESTIVAL

INTERVIEW HANS BAKKER:20 PROCENT VAN DE HOTELKAMERS WORDT GEBOEKT DOOR CONGRESGANGERS'

KLEIN MAAR FIJNDE VOORDELEN VAN EEN MIDDELGROTE STAD

MICRO-ORGANISMEN ONDER DE LOEP IN NOORDWIJKERHOUT

HIC 001 cover (1).indd 01 07-05-10 09:14

Page 2: Holland in Congres nr.1 2010

HOE INTENSER DE ERVARINGHOE KOSTBAARDER DE HERINNERING

Waar je het ziet is hoe je het ziet. Hier zie je alles op z’n mooist, beleef je het intens. Een galadiner, feest, beurs, presentatie, award uitreiking of congres... in de enorme ballroom

met betoverende LED-verlichting wordt het een onvergetelijke ervaring. Het RAI Elicium, waar je ook met weids uitzicht perfect kunt vergaderen of een training kunt houden, staat

voor evenementen met ongekende allure en elegantie. Uw gasten genieten er van de lekkerste catering. En duurzaamheid voor alles! Bijvoorbeeld ons hypermoderne energiesysteem. Deze slaat warmte en koude voor later gebruik op in de grond.

Ik leid je graag rond op www.rai-elicium.nl

Amsterdam RAI Convention Centre | [email protected] | +31 20 549 17 22 | www.rai.nl

Ik leid je graag rond op www.

HIC Advertenties.indd 2 06-05-10 09:55

Page 3: Holland in Congres nr.1 2010

HIC Advertenties.indd 3 10-05-10 22:20

Page 4: Holland in Congres nr.1 2010

ACHTERGRONDDe Erasmusbrug, de op een na grootste haven in Europa én de tweede congresstad van Nederland. Wie kent Rotterdam niet? Een stad die nooit stil staat. Zo host Rotterdam binnenkort het driedaagse Euopean Design Festival & Awards. Een achtergrondverhaal over deze veelzijdige stad.

IN THE SPOTLIGHTTussen de oer-Hollandse tulpenbollenvelden bij Noordwijkerhout werd in maart voor de tweede maal het TNO Benefi cial Microbes Conference gehouden. Een congres waar wetenschap en industrie elkaar ontmoeten. Het hoe en waarom van een succesvol congres.

INTERVIEW‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ helpt niet om Nederland in het buitenland te verkopen als internationale bestemming voor congressen en evenementen.’ Hans Bakker, directievoorzitter van Amsterdam RAI en aantredend lid van de raad van toezicht van NBTC legt uit hoe hij Nederland neer wil zetten als product.

HOLLAND OP Z’N BESTCongresfaciliteiten in grote steden als Amsterdam en Rotterdam liggen voor de hand. Maar hoe zit het met de kleinere steden? Lenen zij zich ook voor congressen en evenementen of liggen er plannen om (meer) congresfaciliteiten te creëren? Een overzicht van een aantal congresbureaus buiten de Randstad.

006

024

031

016

INH

OU

D0

04

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

035

015

021

023

NIEUWS

NIEUWS & PARTNERSCongresnieuws en een overzicht van de partners van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

PROFIEL IBadges, congrestassen en andere praktische zaken. Firma Parthen richt zich op deze praktische diensten, voornamelijk voor professionele congresorganisatoren. Directeur Roel Frissen vertelt over het merkdenken in de congreswereld.

PROFIEL IIMCCM Meeting Management beschikt over zowel congres-organisatievaardigheden als over medische expertise. Die bijzondere combinatie maakt hen een vanzelfsprekende partner voor congressen over medische onderwerpen, die aan zeer specifi eke eisen moeten voldoen. Mededirecteur Nicolette van Erven en projectmanager Miranda Motshagen leggen uit wat hun markt zo bijzonder maakt.

FRESH DUTCH VIEWSDe eerste paal van De verticale stad van Rem Koolhaas is de grond in gegaan. Dit gebouw is zodanig samengesteld dat iemand er 24 uur per dag aangenaam kan verblijven. Wat voor rol gaat dit bouwwerk spelen en wat is er allemaal te beleven?

HOLLANDIN CONGRES

RUBRIEKENHOLLANDIN CONGRES

HIC 004 Inhoud-voorwoord (2).indd 4 06-05-10 09:53

Page 5: Holland in Congres nr.1 2010

VO

OR

WO

OR

DH

OLLA

ND

IN C

ON

GR

ES 00

5

Denkt u dat de huidige snelle vorm van communicatie congres-seren overbodig maakt en kan ik daar met u een persoonlijke afspraak over maken?

Leest u de paradox?

De kracht van de persoonlijke ontmoeting zal altijd blijven, ook al wordt de hoeveelheid informatie die wij op elkaar loslaten niet minder. Sterker nog, de dagelijkse hoeveelheid informatieprikkels die de moderne mens tot zich krijgt, is vele malen meer dan de mens uit pakweg de Middeleeuwen een heel leven tot zich kreeg.

De netwerkfactor is voor deelnemers van een (internationaal) congres in sommige gevallen nog belangrijker dan de factor ‘kennis delen’. Want dat laatste wordt als vanzelfsprekend beschouwd.

En toch is een congres méér dan een gebouw met zalen, stoelen, et cetera. Het vormt een ontmoetingsplek met welis-waar een tijdelijk karakter, maar wel voorzien van steeds meer vormen van communicatieondersteuning die het leven van de gemiddelde congresorganisator makkelijker zou moeten maken. Hans Bakker van Amsterdam RAI en toekomstig lid van de raad van toezicht van het NBTC zegt daar interessante dingen over (pagina 33).

En wie het kleine niet eert; lees alles over een internationaal congres dat TNO onlangs organiseerde over ‘Benefi cial Microbes’ (pagina 26) en waarom ook Nederland als congres- en kennisland hier een vooraanstaande rol in speelt. Tot slot, Rotterdam heeft veel te bieden als internationale congresstad. Er gebeurt veel: zeker de moeite waard voor u als (potentiële) congresinitiatiefnemer te ontdekken.

Ik wens u veel, maar niet te veel, communicatiemomenten toe!

ERIC BAKERMANS MARKETING MANAGER MEETINGS & CONVENTIONSNEDERLANDS BUREAU VOOR TOERISME & CONGRESSEN

COLOFON jaargang 6 - nummer 1 - 2010

HOLLAND IN CONGRES IS EEN UITGAVE VAN: Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) | REDACTIEADRES Vlietweg 15, 2266 KA Leidschendam, postbus

458, 2260 MG Leidschendam, telefoon: 070-370 53 40, fax: 070-370 54 66, [email protected], www.holland.com | REDACTIE Eric Bakermans, Jan Bakker, Djoeke Bar-

key, Peter van Vuuren | CONCEPT & REALISATIE Scripta Media bv, Amsterdam, telefoon: 020-750 74 00 | ADVERTENTIE-ACQUISITIE Bureau Van Vliet, 023-571 47 45 | ARTDIRECTION & VORMGEVING Pier 3 Creatie, Lelystad - Manon Jansen | MEDEWERKERS Marleen Bakker, Koosje de beer, Jaco Boer, Irma Dorenstouter, Lex Draijer,

Hollandse Hoogte, iStockphoto, Peter Smith, Janneke Staats, Paula Vos | FREQUENTIE 2x per jaar | OPLAGE 5000 exemplaren | ABONNEMENTEN gratis, controlled circulation.

ZAKEN DIE (SOMS NIET) VOORBIJGAAN IN DE INTERNATIONALE CONGRESWERELD

HIC 004 Inhoud-voorwoord (2).indd 5 06-05-10 09:53

Page 6: Holland in Congres nr.1 2010

00

6 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

ROTTERDAMHEEFT HETSpraakmakende architectuur, de op een na grootste haven in Europa, een rijke cultuur en tweede congresstad

van Nederland. Rotterdam heeft het. En binnenkort host de stad ook het driedaagse European Design Festival

& Awards. De Stichting Rotterdam Marketing haalde dit internationale congres naar Nederland.

TEKST IRMA DORENSTOUTER FOTOGRAFIE HOLLANDSE HOOGTE

HIC 006 Opening - 3x Rotterdam (5).indd 06 06-05-10 09:56

Page 7: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

07

AC

HT

ER

GR

ON

D

Ultrra moderrne, trrendy en klassssieke congrresslocatiess

HIC 006 Opening - 3x Rotterdam (5).indd 07 06-05-10 09:56

Page 8: Holland in Congres nr.1 2010

00

8 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

I n de strijd om de gunst van het congres versloeg Stichting Rotterdam Marketing concurrerende steden als Milaan, Mün-

chen en Den Haag. ‘Dat is vooral te danken aan de voortvarendheid waarmee we ons bid hebben samengesteld met onze partners. Maar ook aan het prettige persoonlijk contact met de klant en onze ideeën om het festival breder te trekken. Goed voor hen, goed voor Rotterdam. Een echte win-win situatie’, aldus Marie-Thérèse Marcusse, manager account-management bij Rotterdam Marketing. ‘En niet te vergeten de vastberadenheid van ons

team om dit driedaagse congres naar Rot-terdam te halen. Congressen worden steeds belangrijker, het levert naast aandacht ook bestedingen en hotelovernachtingen in de stad op. En dat is weer goed voor de werk-gelegenheid.’

Congres plusTijdens het European Design Festival op 27-30 mei congresseren zo’n vijfhonderd Eu-ropese grafisch ontwerpers in Rotterdam. Daarnaast is er een openingsceremonie, worden er awards uitgereikt en vindt er een groot afsluitingsfeest in Dado plaats. ‘Het congres wordt gehouden in concert- en con-gresgebouw De Doelen, een mooie, goed bereikbare locatie in hartje Rotterdam’, gaat Marcusse verder. ‘Alles bij elkaar genereert het veel media-aandacht en zet het Rotter-dam als Europese congresstad nog beter op de kaart.’ Omdat Rotterdam dé designstad wil zijn voor de creatieve sector – er wonen veel ontwerpers in de stad – wordt het con-gres breder opgezet. ‘Tijdens het congres proberen we de stad meer design te laten uitademen. Daarbij werken we nauw samen met Rotterdamse ondernemers en de Willem de Kooning Academie (WdKA).’ Studenten van de WdKA ontwikkelden, samen met Rot-terdam Marketing, diverse side events, een logo en de communicatiecampagne. ‘Als side event worden er diverse onderwijspro-jecten aan het congres gekoppeld en staan er debatten, masterclasses en lezingen over design op het programma.’ Ook de ondernemers in Rotterdam dragen hun steentje bij via de Design Walks en Design around Town. ‘Design Walks zijn excursies, te voet, per boot of per fi ets, waarbij ateliers, win-kels en bedrijven worden bezocht. Congresgan-

gers en andere deelnemers komen bij de ont-werpers thuis om te kijken hoe ze te werk gaan.’

Tweede congresstadMet het driedaagse congres zet Rotterdam zich bij de Europese congresgangers – en organisato-ren – dus fl ink op de kaart. In Nederland staat de stad al op een prominente plek tussen de andere belangrijke congressteden. ‘Volgens de toonaan-gevende ICCA-ranglijst (2008) is Rotterdam de tweede congresstad van Nederland’, vertelt Mar-cusse. ‘Dat is te danken aan een combinatie van factoren. Het brede scala aan congreslocaties,

de kennisgebieden medisch, haven en creatief, de veelzijdigheid van Rotterdam op het gebied van kunst, cultuur en architectuur, onze faam op het gebied van festivals en evenementen en de goede bereikbaarheid.’ De stad heeft inderdaad veel prachtige, ultra moderne, unieke, trendy en klassieke congreslocaties. ‘Bijvoorbeeld de Van Nelle Ontwerpfabriek, maar ook het congres- en concertgebouw De Doelen. Planners boeken ook graag het markante Beurs-WTC Congres & Event Center, een karakteristiek gebouw in hartje Rotter-dam, waar ook een full concept wordt geboden.’ Natuurlijk liggen er ook diverse congreslocaties met alle faciliteiten op en aan het water. ‘De Cruise Terminal, Hotel New York, De Rotterdam of het Delta Hotel. Het is maar een greep uit al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. En willen associ-aties of bedrijven echt apart congresseren, dan kunnen ze voor kleinere congressen terecht in de spectaculaire haaienzaal in Diergaarde Blijdorp of bovenop de Euromast.’

Green KeyDe Rotterdamse betrokkenheid bij een duur-zame samenleving zorgt er ook voor dat con-gresorganisatoren met oog voor duurzaamheid steeds vaker voor Rotterdam kiezen. ‘Rot-terdam heeft een uitgesproken toekomstvisie, waarbij duurzame groei het uitgangspunt is.’ Om dat te bereiken is Rotterdam Climate Initi-ative (RCI) opgericht: een klimaatprogramma waarin de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs samenwerken. ‘Duurzaamheid is de trend in de congreswereld. Daar speelt Rotterdam goed op in, want recent hebben hotels en congrescentra in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rotterdam Marketing en RCI afgesproken om zo snel mogelijk de Green Key-certifi cering te halen. >

De Van Nelle Ontwerpfabriek

'Rotterrdam heeft van alless in huiss om de congrressbezoekerrss te verrmaken'

HIC 006 Opening - 3x Rotterdam (5).indd 08 06-05-10 09:56

Page 9: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

09

AC

HT

ER

GR

ON

D

MAKKELIJK TE BEREIKEN

De RotterdamOp een vaste plek in de Rotterdamse ha-ven, op de kop van Katendrecht en het centrum, ligt De Rotterdam. Het voormalig cruiseschip van de Holland Amerika Lijn is nu een multifunctioneel centrum en biedt ruimte aan meer dan 5.500 bezoekers. Naast een grote theaterzaal zijn er nog twin-tig zalen aan boord waar associaties en be-drijven kunnen congresseren. Alle zalen zijn voorzien van de laatste technische snufjes en tijdens de pauzes kunnen de congres-bezoekers terecht in diverse ontspannings-ruimtes. Ze hoeven zelfs niet van het schip af, want ze kunnen er ook recreëren, culinair genieten en overnachten. Naast een eigen catering is er een hotel met 254 kamers aan boord. De Rotterdam is goed bereikbaar en voor de loopplank liggen bijna 600 parkeer-plaatsen. Bij een eventueel tekort wordt uitgeweken naar de parkeerplaatsen van Ahoy en het Feyenoord Stadion. Daarnaast vertrekt er vanaf de Erasmusbrug elke twin-tig minuten een boot naar De Rotterdam.

On Board On ShoreDe congressen en evenementen op De Rotterdam worden georganiseerd door partycateraar On Board On Shore. Direc-teur Henk Kronenberg: ‘In Europa is De Rotterdam de enige in haar soort. Met haar rijke cruiseverleden voegt het iets unieks toe aan de stad. Het is een prach-tig nautisch relikwie. Elke keer als ik aan kom rijden en het schip zie liggen, krijg ik een brok in mijn keel. Congresorganisato-ren die voor De Rotterdam kiezen, kiezen voor een onvergetelijke locatie.’ Sinds de offi cieuze ingebruikname door On Board On Shore eind december, zijn er al ruim 25.000 zakelijke gasten aan boord van het schip geweest. De offi ciële opening van De Rotterdam was op 20 mei 2010.

Congres- en concertgebouw De Doelen

HIC 006 Opening - 3x Rotterdam (5).indd 09 06-05-10 09:56

Page 10: Holland in Congres nr.1 2010

> Zo’n certifi caat stelt hoge eisen aan het duur-zaam opereren van een hotel of congreslocatie. Inmiddels zijn de Van Nelle Ontwerpfabriek en het NH Atlanta Green Key gecertifi ceerd.’

BereikbaarRotterdams’ optimale bereikbaarheid is nog een reden waarom associaties en bedrijven in de stad willen congresseren. Vanuit de lucht, over het spoor of met de auto: Rotterdam is goed aan te reizen. Helemaal sinds er een HSL-trein (Fyra) rijdt tussen Rotterdam Centraal en Schiphol. ‘Reizigers zijn maar 26 minuten on-derweg. Bovendien rijdt de Thalys in iets meer dan 2,5 uur van Parijs naar Rotterdam.’ Het op

zes kilometer vanaf het centrum gelegen vlieg-veld van Rotterdam voert veel congresgangers aan uit het buitenland. Ook het centrum van de stad is goed bereikbaar, in tegenstelling tot veel andere steden. ‘Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is het centrum dusdanig compact herbouwd, dat je er met de auto gemakkelijk in en uit kunt komen. Ook het openbaar vervoer is goed geregeld. Om in het centrum snel van a naar b te reizen, kunnen congresbezoekers gebruik maken van diverse veerbootdiensten, de metro, bussen en trams. Dat is nog makkelijker met de Rotterdam Welcome Card. In deze voordeelkaart – onder meer te koop bij Rotterdam.info aan de Coolsin-gel – is een OV-chipkaart geïntegreerd en kunnen congresbezoekers een aantal dagen onbeperkt met het openbaar vervoer reizen.’

HotelserviceVerder biedt Rotterdam congresgangers de mooiste en beste hotels. ‘Om het voor con-gresorganisatoren gemakkelijk te maken, is Hotelservice Rotterdam opgericht. Dit is een unieke samenwerking tussen de Rotterdamse Hotel Combinatie – hoteliers in de stad – en Rotterdam Marketing. Congresorganisatoren kunnen kosteloos, snel en gemakkelijk via één kanaal, Hotelservice Rotterdam, hotelkamers inkopen. Daarbij kunnen ze kiezen uit drie-, vier- of vijfsterrenhotels. Vervolgens regelt Hotelservice Rotterdam het verblijf van de be-zoekers’, legt Marcusse uit.Natuurlijk heeft Rotterdam ook van alles in huis om de congresbezoekers ’s avonds te vermaken. ‘Theater, een veelzijdig culinair

aanbod en een bruisend nachtleven. Andere leuke uitgaansgelegenheden zijn het nieuwe Club Harbour, Club Watt en Off Corso. Stuk voor stuk mooie locaties met een interessante programmering. Maar ook de kleine kroeg-jes op de Nieuwe Binnenweg, de Witte de Withstraat, de Oude Haven en “de kop van zuid” zijn een bezoekje waard.’ Als laatste punt van populariteit noemt Mar-cusse de vele festivals en internationale sport-evenementen die in Rotterdam plaatsvinden. ‘Rotterdam staat bekend om het North Sea Jazz festival, het jaarlijkse Zomercarnaval, diverse EK's en WK’s en andere sportevene-menten. Het genereert (inter)nationale aan-

dacht waardoor ook congresorganisatoren en -bezoekers sneller naar de stad komen. Begin juli start de Tour de France vanuit Rotterdam. Het “Grand Départ 2010” trekt ongeloofl ijk veel mensen naar de havenstad en levert we-reldwijde media-aandacht op.’

StimuleringsfondsRotterdam heeft het en Rotterdam Marketing maakt het mogelijk. Toch? ‘Daar doen we ons best voor’, zegt Marcusse. ‘Maar ook de ge-meente Rotterdam doet er van alles aan om internationale associatiecongressen naar de stad te halen. Bijvoorbeeld met het stimu-leringsfonds, een fonds dat is bedoeld voor initiatiefnemers van internationale associatie-congressen. De gemeente heeft bepaald dat zij zich de komende jaren richt op drie speer-punten: de medische, haven- en creatieve sector. Associatiecongressen die een beroep doen op het stimuleringsfonds, moeten wel in een van die drie sectoren vallen.’ Marcusse is trots op de goede samenwerkingsverbanden met relaties in de stad. ‘Dat koesteren we, want juist door die samenwerking tillen we Rotterdam naar een hoger niveau.’Al met al is de congresagenda voor 2010 inmid-dels goed gevuld. En ook voor 2011 staan er al diverse congressen op de lijst. Maar het kan altijd beter, dus kijkt Rotterdam Marketing verder. ‘We zijn al bezig met bidprocedures voor 2015. Door verder vooruit te kijken en een goed relatiebe-heer, zorgen we ervoor op tijd te zijn wanneer een bidfase zich aandient. Dat moeten we vasthou-den en uitbouwen. Daar ligt ook onze grootste uitdaging’, besluit Marcusse. •

AssociatiemarktStichting Rotterdam Marketing is een onafhankelijke stichting die congres- en evenementorganisatoren kosteloos informeert over de mogelijkheden of een locatie. Daarnaast zet Rotterdam Marketing, samen met het VVV, de stad Rotterdam op de kaart in binnen- en buitenland. Onder meer door het gene-reren van media-aandacht rond groot-schalige (sport)evenementen. Daarbij werkt ze nauw samen met organisaties als Rotterdam Topsport en Rotterdam Festivals. Maar een van de belangrijk-ste activiteiten, iets dat de stichting al zo’n achttien jaar doet, is het naar Rot-terdam halen van internationale associ-atiecongressen. Overigens kunnen ook organisatoren van zakelijke evenemen-ten en intermediairs op de leisuremarkt terecht bij Rotterdam Marketing. 0

10 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

Rotterdamse uitjesVoor een apart, stoer of gezellig bedrijfs-uitje moet je in Rotterdam zijn. Bijvoor-beeld abseilen vanaf de 185 meter hoge Euromast of RIB-varen op de Maas. RIB staat voor Rigid Infl atable Boat, een spor-tief kunststof schip dat met een snelheid van ruim tachtig kilometer over het water raast. En wie al deze spectaculaire uitjes te spannend vindt, die kan met een gids een fi etstocht of wandeling door de stad maken. Kortom, congresgangers kun-nen tijdens een break hun hart ophalen in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op:www.rotterdam.info of bel 010-205 15 00.

'Rotterrdam heeft een uitgessprroken toekomsstvissie, waarrbij duurrzame grroei het uitgangsspunt iss'

HIC 006 Opening - 3x Rotterdam (5).indd 010 06-05-10 09:56

Page 11: Holland in Congres nr.1 2010

ROTTERDAM BRUISTVAN ENERGIETIJDENS FANTASTISCHE FESTIVALS EN EVENTS VAN WERELDFORMAAT

CHIO ROTTERDAMSpring- en dressuurwedstrijden op internationaal niveau.Wo 16 t/m zo 20 juni 2010

GRAND DÉPART TOUR DE FRANCEStart van het wielerevenement Tour de France.Do 1 t/m zo 4 juli 2010

NORTH SEA JAZZ FESTIVALHet grootste indoor jazz festival ter wereld.Vr 9 t/m zo 11 juli 2010

HEERLIJK ROTTERDAMRotterdamse toprestaurants presenteren culinaire heerlijkheden.Do 19 t/m zo 22 augustus 2010

WERELDHAVENDAGEN Demonstraties, excursies en presenta-ties van de Rotterdamse haven.Vr 3 t/m zo 5 september 2010

GERGIEV FESTIVALSymfonisch festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vr 3 t/m do 10 september 2010

KUNSTHALKOOKT Culinair festival met een markthal vol (h)eerlijke producten. Do 9 t/m zo 12 september 2010

WWW.ROTTERDAM.INFOFoto

: Aad v

an V

liet

HIC Advertenties.indd 11 06-05-10 09:58

Page 12: Holland in Congres nr.1 2010

KRUISSTRAAT 2 F / POSTBUS 972 / 3000 AZ ROTTERDAMT 010 - 217 17 35 / F 010 - 433 22 [email protected] / WWW.DEDOELEN.NL

Concert- en congresgebouw de Doelen is een architectonisch

hoogtepunt van de wederopbouw. In het hart van dynamisch

Rotterdam, op slechts 5 minuten loopafstand van het Centraal

Station, biedt het sfeervolle gebouw plaats aan alle mogelijke

culturele, zakelijke en kennisgerichte activiteiten.

De tweeledige functie als concert- én congresgebouw en de

functionalistische architectuur geven de Doelen een bijzonder

karakter.

De unieke uitstraling van de Doelen, de centrale ligging en de

professionele begeleiding zorgen ervoor dat de Doelen een

veel gekozen locatie is voor zowel nationale als internationale

congressen. Het European Design Festival is hier een goed

voorbeeld van.

Dit verrassende designhotel met 263 kamers en 20 multifunc-

tionele zalen is uniek gelegen in hartje Rotterdam, aan de voet

van de Erasmusbrug! De Panoramazaal op de 16e etage be-

hoort tot de mooiste locaties van Nederland voor een congres,

bedrijfsfeest of incentive. Op hoog niveau vergaderen met 15

personen of een congres voor 300 personen? De zaal en of-

ferte worden op maat gemaakt. De unieke ligging van het hotel

zorgt voor veel mogelijkheden voor een sociaal programma;

Een spetterende rit met de watertaxi of een RIB boot mag niet

ontbreken.

De kamers in de Panoramatoren zijn ingericht met designmeu-

bilair van Montis en Italiaanse designverlichting. De Hästens

Junior Suites voorzien van Privé sauna staan garant voor Rot-

terdam beleven! Gasten maken gratis gebruik van WiFi in het

gehele hotel en Wellnessclub H2O met zwembad, sauna’s en

Life Fitness Gym.

CONCERT- EN CONGRESGEBOUW DE DOELENEEN ONTMOETINGSPLEK MET KARAKTER

INNTEL HOTELS ROTTERDAM CENTREYOU’LL BE SURPRISED.

ROTTERDAM INSPIRES YOU

LEUVEHAVEN 80 / 3011 EA ROTTERDAMT +31 10 413 413 9 / F +31 10 413 32 [email protected] / WWW.INNTELHOTELS.NL

HIC Advertenties.indd 12 06-05-10 09:58

Page 13: Holland in Congres nr.1 2010

Kiest u voor congresstad Rotterdam? Dat gaat u tijd opleveren!

Bij het organiseren van het verblijf van de deelnemers kunt u

namelijk gratis gebruik maken van HotelService Rotterdam.

Rotterdam biedt accommodatie in elke stijl en voor elk budget.

Drie- vier en vijfsterren hotels in het hartje van de stad, aan de

rand van de stad of aan het water.

HSR kent alle hotels in Rotterdam en neemt u werk uit handen.

Het onderhandelen met de hotels laat u helemaal aan hen over.

U geeft uw wensen aan zoals locatie, budget en faciliteiten en

HSR regelt de rest. Van inkoop tot aan de facturatie. Dit bete-

kent gemak voor u en voor de congresdeelnemers. Een hotel

boeken was nog nooit zo eenvoudig! Neem contact met ons op

voor meer informatie of kijk op onze website.

De medische, creatieve en de transport- & logistieke sector staan

centraal in de economische visie van Rotterdam. Dit heeft er onder

andere toe geleid dat de gemeente Rotterdam een Stimulerings-

fonds voor internationale congressen in het leven heeft geroepen.

Dit Stimuleringsfonds biedt potentiële initiatiefnemers van interna-

tionale associatiecongressen een aantal uitgesproken voordelen.

Met het Stimuleringsfonds wil Rotterdam de zogenaamde ‘Rotter-

dam ambassadeurs’, personen die actief zijn binnen internationale

verenigingen die hun nek durven uit te steken om hun Europese of

mondiale congres naar Rotterdam te halen financieel te ondersteu-

nen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Rotterdam Marketing.

HOTELSERVICE ROTTERDAMROTTERDAM IS ZÓ GEBOEKT

ROTTERDAM MARKETINGSTIMULERINGSFONDS

POSTBUS 276 / 3000 AG ROTTERDAM / T 010 - 205 15 80 F 010 - 205 15 90 / RESERVATIONS@HOTELSERVICEROTTERDAM.NLWWW.HOTELSERVICEROTTERDAM.NL

POSTBUS 30235 / 3001 DE ROTTERDAMT +31 (0)10 205 15 00 / F +31 (0)10 205 15 99 [email protected] / WWW.ROTTERDAM.INFO

HIC Advertenties.indd 13 06-05-10 09:58

Page 14: Holland in Congres nr.1 2010

Er zijn inmiddels heel wat mogelijkheden om een congres of bijeenkomst van kop tot staart maatschappelijk verantwoord te organiseren en uit te voeren. Ook klanten zijn steeds meer op zoek naar een duurzame locatie of willen een duurzaam evenement organiseren. Zo heeft Amsterdam een duurzaam stappenplan gemaakt. Deze tool biedt een organisator of exposant handvatten om een evenement zo duurzaam mogelijk te maken.

Amsterdam RAI heeft de ambitie om binnen vijf jaar in de Europese congres- en evenemen-tenindustrie duurzame koploper te zijn. MVO wordt binnen de RAI breed gedragen, onder meer door medewerkers die zich vrijwillig heb-ben opgegeven als MVO-ambassadeur.

Amsterdam RAI is het groenste beursgebouw van Europa en heeft twee belangrijke keurmer-ken in haar bezit: de Gouden Green Key en het internationale keurmerk de zilveren Earth Check (voorheen Green Globe; red.). Duur-zaamheid is zo langzamerhand deel geworden van de bedrijfsvoering van de RAI en voegt waarde toe aan de organisatie. Op korte ter-mijn zijn investeringen nodig, maar op de lange termijn zal het bijdragen aan het succes van de RAI. Dit leidt tot meer klanten, maar ook be-

trokken en trotse medewerkers en een sterke verbondenheid met de stad Amsterdam. In juni 2009 heeft Amsterdam RAI de internationale AEO Excellence Awards de ‘Sustainable Initi-ative of the Year Award’ gewonnen voor haar MVO-beleid.

Paperless officeZo maakt de RAI bijvoorbeeld al voor 100% gebruik van duurzame energie en is er 60% energiebesparing in het nieuwe RAI Elicium ge-realiseerd. Bovendien is het inkoopbeleid voor 25% duurzaam, heeft Amsterdam RAI een ‘pa-perless offi ce’ en er wordt door organisatoren gebruikt gemaakt van de duurzame catering van Amsterdam RAI. De OV-deal tussen NS/ GVB en Amsterdam RAI waar voordelig rei-zen van en naar Amsterdam RAI wordt gesti-muleerd, is bij de eerste beurzen een succes gebleken. Amsterdam RAI steunt bovendien sinds 2005 de goede doelen AMREF Flying Doctors en EMMA Kinderziekenhuis AMC.

Amsterdam RAI is trots op haar duurzame ka-rakter en is graag gesprekspartner voor orga-nisatoren als pure, duurzame partner in events.

Voor meer informatie over het duurzaamheids-beleid van Amsterdam RAI zie: www.rai.nl •

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) begint ook in de congres branche

voet aan de grond te krijgen. Tel de effecten bij elkaar op: vliegmijlen, autokilometers,

papierkilo’s, spullen en prullen en niet te vergeten de half opgegeten buffetten.

Het kan vaak een stuk groener, verantwoorder en soberder.

AMSTERDAM RAI DUURZAME PARTNER IN EVENTS

RE

DA

CT

OR

IAL

014

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

RAI EliciumA brirr gi hter plall ce

HIC 014 RED RAI (1).indd 014 06-05-10 11:07

Page 15: Holland in Congres nr.1 2010

VERGIS JE NIET IN EEN BADGE, KOORD OF EEN TAS''

‘Een belangrijk deel van onze dienstver-lening betreft de meeting essentials, de tastbare materialen van een congres, zoals badges, badgekoorden en congrestas-sen. De laatste tien, vijftien jaar is de rol hiervan steeds verder geëvolueerd: van een praktische faciliteit tot een volwaardig communicatietool dat het merk van de or-ganisator helpt versterken. Vergis je niet, zo’n badge, koord of tas is op de dag zelf zeer zichtbaar en heeft vaak ook na het congres nog een lange levensduur. Bij de productie hiervan draait het altijd om het spanningsveld tussen maatwerk en snel-heid. Wij zijn daar helemaal op ingericht. Voor elk congres kunnen we een eigen

soort badge leveren, uit voorraad, met be-drukking, inclusief papier op maat en een programma om badges voor laatkomers te printen. Badgekoorden leveren we bin-nen 3,5 weken. Helemaal tailor made, je kunt zelfs bepalen waar een boodschap precies op het koord komt te staan. Ook congrestassen en -mappen leveren we als maatwerk, al dan niet gevuld.Een tweede belangrijke dienst die we bie-den, is software en ondersteuning bij de congresregistratie. Het registreren van deelnemers, facturering, hotelregistratie, diners, het sociale programma, het kan allemaal via ons systeem Eventure. On-geveer 130 professional conference orga-

nizers, associaties en universiteiten ma-ken daar al gebruik van en verzorgen de congresregistratie zo zelf. Voor een aantal klanten nemen we de hele congresregi-stratie uit handen en waar nodig leveren we ervaren projectmedewerkers op deta-cheringbasis. We begeleiden in zo’n geval het registratieproces van A tot Z en funge-ren zelfs als callcenter voor de deelnemers aan een congres. We communiceren dan ook op de manier waarop de congresdeel-nemers dat van onze klant gewend zijn. Voor al onze diensten geldt dat het succes van de klant onze drijfveer is; in feite zijn we tijdelijk een verlengstuk van zijn dienst-verlening.’ •

Een voorbereiding van maanden of zelfs jaren wordt zichtbaar in een of enkele dagen. Dan is het essentieel dat

de registratie klopt, de badges gedrukt zijn en de congrestassen gevuld zijn en klaar staan. Parthen richt zich op

die praktische diensten, voornamelijk voor professionele congresorganisatoren. Directeur Roel Frissen over het

merkdenken in de congreswereld.

TEKST PAULA VOS FOTOGRAFIE LEX DRAIJER

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

15P

RO

FIEL I

HIC 015 Profiel I - Parthen (1).indd 015 07-05-10 09:14

Page 16: Holland in Congres nr.1 2010

Stadsschouwburg De Harmonie

016

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

GROOT (GE)WORDEN DOOR KLEIN TE BLIJVEN

Ambitieuze locatiess

LEEUWARDEN ‘daar krijg je Friesland bij’

Wie:Paul van Gessel, Fryslân marketing

Congreslocaties: Enige tientallen

Grote congressen: VNG-Congres (7, 8 juni 2010)

Ambitie: Belangrijke speler in het zakelijke luxesegment

Sterkste punt: Kwaliteit boven kwantiteit

HOLLANDIN CONGRES

HO

LLA

ND

OP

Z'N

BE

ST

‘Frieslandis vooral be-kend van de Elfstedentocht en authentieke boeren-dorpen, maar we hebben veel meer te bieden. Kwaliteit boven kwanti-teit, dat is waar we ons op richten. Zo heeft Congreslocatie Bilderberg Landgoed Laus-wolt een toprestaurant, zijn er in de regio veel vier- en vijfsterrenhotels, een aantal goede congresbureaus en studenten van de Hogere Hotelschool. Een bewijs van onze kwaliteit is dat het formatieproces van het vorige kabinet Balkende – naar volle tevredenheid – plaats had in het Bilderberghotel in Beetsterzwaag. De oud-Hollandse stad Leeuwarden heeft een rijk Nassauverleden, met in de binnenstad veel monumenten en grachten. Op loopafstand van elkaar bevinden zich hotels van allerlei niveaus zoals het Stadhouderlijkhof Paleis, ooit van de Van Nassau’s, en het iets chiquere Post-Plaza. Een groot voordeel is de aangename hotelprijs, die over het algemeen wat lager is dan bijvoor-beeld in de Randstad. Voor grote bijeenkom-sten is het WTC Expo heel geschikt met een capaciteit tot 30.000 mensen. Daar tegenaan ligt het WTC-hotel met 143 kamers. In Friesland speelt water een prominente rol,

het is een van de kenmer-ken van het landschap. Tij-

dens zakelijke bijeenkomsten wordt het water veelvuldig ge-

bruikt voor tochten met historische en moderne charterschepen. In Leeuwarden

is Waterinstituut Wetsus een internationale smaakmaker. Met de Friese taal en cultuur bieden Fries-land en de Waddeneilanden het gevoel van het buitenland. Een gevoel dat belangrijk is bij zakelijke bijeenkomsten. Toch hebben we op dit moment nog geen grote positie in de zakelijke markt. We hebben last van het beeld ‘ver weg te liggen’. Het tegendeel is waar, vanuit de noordelijke Randstad is Friesland maar een uur rijden. Onze ambitie is om in het luxesegment als serieus alter-natief bekend te worden en een belangrijke rol te gaan spelen. Dit segment heeft onze topprioriteit, daar werken we hard aan. Zo komen er 4000 nieuwe bedden erbij en or-ganiseren we in juni het tweedaagse VNG-congres met 2500 mensen, waaronder de landelijke smaakmakers. Tot slot zendt RTL dit najaar prime time een nieuwe crimeserie uit waarin Wendy van Dijk én Friesland de hoofdrol spelen. Genoeg redenen voor een impuls.’ •

Kwaliteit voor lage prijzen, gemoedelijk, een overweldigende natuur en

onontdekte plekjes. En niet te vergeten de variatie. Vier kleinere steden vertellen

over hun USP’s en waarom congresinitiators niet om hen heen kunnen.

TEKST MARLEEN BAKKERFOTOGRAFIE LEX DRAIJER

HIC 016 Holland op z'n best - locaties (4).indd 16 06-05-10 10:02

Page 17: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

17

Evenementenhal

Grote stadsgehoorzaal

Pieterskerk

LEIDEN met Oegstgeest, Noordwijk, Katwijk

Wie:Yvonne Kret, Leiden Marketing

Congreslocaties: Circa 15 in Leiden

Grote congressen: EUSUHM Congress, internationaal congres voor kinderartsen (Stadsgehoorzaal), Towards Knowledge Democracy internationale conferentie, (Kamerlingh Onnes Gebouw)

Ambitie: Congresbestemming om ontdekt te worden

Sterkste punt: Diversiteit en compact

‘De enorme diversiteit in Leiden is uniek. His-

torisch gezien springt een aantal locaties eruit, zoals de

Stadsgehoorzaal en de Pieterskerk. Kasteel Oud-Poelgeest is als monumentaal congreshotel erg bijzonder. Daarnaast kent Leiden ook een aantal oude schatten die vaak verborgen blijven. In Bibliotheca Thysi-ana, een zeventiende-eeuwse bibliotheek, en in de onderzoekstoren van Natuurhistorisch Museum Naturalis komen belangstellenden niet zomaar binnen. Voor onze gasten kun-nen wij dat wel inpassen in het congrespro-gramma. Een bijkomend voordeel is dat al-les ontzettend dicht bij elkaar ligt, de Leidse binnenstad is heel compact. Dat biedt de mogelijkheid een con-gres te combineren met een stadswan-deling, museumbe-zoek of rondvaart op een boot. Een uitstapje naar zee is ook zo gemaakt.Leiden is goed be-reikbaar met de auto en het openbaar vervoer:

je bent vanaf Schiphol heel snel in Leiden. Leiden leent zich heel goed voor kleine tot middelgrote congressen, maar is minder ge-schikt voor congressen met 5000 bezoekers. Door het combineren van de vele locaties is er toch veel mogelijk. Onlangs gebruikte De Pieterskerk ruimtes van de Universiteit en de Stadsgehoorzaal, die op vijf minuten loopaf-stand liggen. De ervaring leert juist dat deel-nemers het prettig vinden om tussendoor even te wandelen en snel iets van de stad te zien. Hetzelfde geldt voor overnachtingen: het is even zoeken om 800 mensen onder te brengen, zeker als de congresinitiator de deelnemers niet over te veel hotels wil ver-

spreiden. Het positieve gevolg is dat er zo wel een hotelaanbod in verschil-

lende prijsklassen ontstaat.Ondanks de vele pluspunten

is Leiden bij congresorga-nisatoren nog niet top of mind. Onze ambitie is dat wel te bereiken. Eind 2010 breidt Golden Tulip, recht tegenover het cen-traal station, uit met ruim

veertig kamers. En zo zijn er meer plannen die snel

worden uitgevoerd.’ •

Hooglandsekerk

HIC 016 Holland op z'n best - locaties (4).indd 17 06-05-10 10:03

Page 18: Holland in Congres nr.1 2010

018

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

‘Op de Veluwe is “vergaderen op de hei” ontstaan. De natuur is als zuurstof voor de hersenen en geeft net dat beetje extra waardoor je je helemaal kunt focussen op een zakelijke bijeenkomst. Vooral bij meerdaagse bijeenkomsten is het fi jn om er een uurtje op uit te kunnen trekken. Een wandeling met de boswachter klinkt misschien saai, maar het is prachtig om in het najaar herten elkaar het hof te zien maken. De Veluwe is niet alleen het grootste aan-eengesloten natuurgebied van Noord-west-Europa, het is ook het hart van de Nederlandse agrifoodsector, die tot de top van de wereld behoort. Op de Wageningen Universiteit komt alle expertise samen. Ook tij-dens zakelijke bijeenkomsten blijkt eten en drinken een topprioriteit. Op dat vlak doen we het goed. We kennen veel pure streekproducten: van Veluwse wijn en wild tot truffels en shiitakes geënt op Veluwse boomstammen. Als extraatje kunnen congresdeelnemers een bezoek brengen aan de passievolle onder-nemers om het verhaal achter de produc-

ten te leren kennen.Door de centrale lig-

ging is de Veluwe goed bereikbaar met de auto,

en gratis parkeren kan tot aan de deur. Bijzondere con-

greslocaties zijn Paleis ’t Loo met de koninklijke historie en het

Kröller-Müller Museum dat internationaal bekend is om haar omvangrijke collectie Van Gogh-schilderijen. Groepen tot 250 personen kunnen we goed handelen. Wat we missen is een beurshal met de allure van de Jaarbeurs

en een groot hotel. Maar er wordt volop geïnves-

teerd: Van der Valk in Apeldoorn heeft bij-

voorbeeld net een nieuwe prachtige congreszaal.Met al onze plus-punten mogen we

best wat meer op de trom slaan. Voor

de Belgische markt zijn we al aantrekkelijk,

het lekkere eten en onze ge-moedelijke mentaliteit spreekt ze aan. Onze ambitie is dat imago uit te bouwen en meer bekendheid te krijgen.’ •

VELUWE met Harderwijk, Elburg, Ede, Wageningen, ApeldoornWie:Dagmar Kroezen,Congresbureau Veluwe Congreslocaties: Circa 30 grote locaties en circa 20 kleine locatiesGrote congressen: Nationaal Golf Congres 2010 (Schou vwburg en Congrescentrum Orpheus), Food Valley conferentie (Cinemec), Congres Etenoor je leven, Nederlandse Academie van Voedings-wetenschappen (Cinemec)Ambitie: Imago uitbouwen en bekendheid vergroten Sterkste punt: De natuur, het hart van de agrifoodsector

Boutique hotel Sterrenberg

Landgoed hotel Het Roode Koper

Sparrenhorst Belvédère-theater

De Preuverie

HIC 016 Holland op z'n best - locaties (4).indd 18 06-05-10 10:03

Page 19: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

19H

OLLA

ND

OP

Z'N

BE

ST

'De veelzij-digheid van onze regio is groot. Zo heb-ben we twee grote steden die sterk van elkaar verschillen maar elkaar ook aanvullen: Nijmegen is een Bourgondische stad en de oudste van Nederland; Arnhem is modern, staat voor design en huisvest onder andere Modeacademie Artez.Onze regio is met de universiteiten van Wa-geningen en Nijmegen vooraanstaand op het gebied van Food en Health. We kijken dit moment naar een nieuwe markt: Energie- en Milieutechnologie. Met partijen rond Arnhem zoals KEMA en Essent kan dat een nieuw ex-pertiseterrein voor de regio zijn.Zakelijke bezoekers hebben in onze regio een breed scala aan mogelijkheden. Het Neder-lands Openluchtmuseum in Arnhem en Mu-seum Het Valkhof in Nijmegen zijn natuurlijk bijzondere historische plekken voor de start van een internationale bijeenkomst. Wij heb-ben contact met gemeentes om bijvoorbeeld de burgemeester uit te nodigen voor een wel-komstwoord bij deze congressen. Er is ge-noeg keuze om een sociaal programma rond een congres in te vullen: van moderne cultuur zoals een modewandeling in Arnhem, tot ge-

schiedenis of actie in de natuur. En alles ligt binnen

handbereik. Congresinitiators nodigen we regelmatig uit om

de regio te ervaren. We bieden hen kosteloos hulp en advies rond niet-

inhoudelijke zaken van een congres, zoals vervoer, hotelinformatie en de meest passende congreslocaties. Voor congresdeelnemers be-dingen wij de beste prijs bij een hotel, zonder commissie of servicekosten. De congresiniti-ator zet vervolgens een code op de site waar-mee gasten zelf hun overnachting boeken. Een ander pluspunt van onze regio is de aan-wezigheid van vliegveld Weeze, vlak over de grens in Duitsland met aanvliegroutes vanuit Londen, Stockholm, Italië en Spanje. Veertig procent van de aankomsten heeft een zake-lijk bezoek aan onze regio tot doel. De halte in Arnhem van de hogesnelheidstrein is een pret-tige bijkomstigheid voor bezoekers uit Duits-land. Voor hen is de regio heel anders qua om-geving, taal en landschap en toch heel dichtbij. Duitsland veroveren is één van onze ambities.Wat de regio Arnhem Nijmegen niet heeft is een alles onder 1 dak locatie voor 500 of meer personen. Overigens hebben we daar van con-gresinitiators nooit een negatieve klank over gehoord, ze zien het als pluspunt om een ge-varieerd hotelaanbod aan te kunnen bieden.' •

Papendal

Burgers zoo

ARNHEM EN NIJMEGENWie:Marie-Louise Buckens,Convention BureauCongreslocaties: 46 aangesloten bij het Convention BureauGrote congressen: Voorbeelden zijn: International Conference on Magneto Science, Congres of European Business Angel Network, Nationaal Platform Zwembaden.Ambitie: Meer bekendheid in buitenland verwerven. Expertiseterreinen uitbreiden met het thema energie- en milieutechnologie (EMT).Sterkste punt: Twee bijzondere en complementaire steden in een veelzijdige regio

HIC 016 Holland op z'n best - locaties (4).indd 19 06-05-10 10:03

Page 20: Holland in Congres nr.1 2010

VAN RANDSTAD NAAR GRONINGEN

‘Wij kiezen er als Nederlandse Museumvereniging bewust voor om ons jaarlijkse congres voor de Nederlandse museale sector buiten de Randstad te organiseren. De museale sector is ook buiten de Randstad heel actief en met een congres kunnen wij een positieve bijdrage leveren aan de betreffende regio. Voor de meeste deelnemers is een trip naar een plek buiten de Randstad bovendien een echt uitstapje. In 2008 hebben we ons congres in Groningen gehouden. Dat is ons uitstekend bevallen.

Groningen heeft alle faciliteiten – en natuurlijk het Groninger Museum. Als niet-commerciële vereniging die zichzelf moet bedruipen hebben wij, denk ik, een tamelijk mager budget. Maar Groningen bleek voor ons toch prima haalbaar. Je krijgt veel kwaliteit, de hotels zijn goed en alles is verrassend betaalbaar. Maar wat me toch het meest is bijgebleven is het enthousiasme en de gemoedelijkheid van de mensen met wie we hebben gewerkt. Je merkt dat men het echt waardeert dat je voor Groningen kiest. De reacties zijn niet blasé.

De samenwerking met Martiniplaza, Marketing Groningen en het Groningen Congres Bureau was ronduit hartverwarmend. Men denkt mee, wat heel prettig is. Alles rond het 2-daagse congres was heel secuur en efficiënt georganiseerd en de communicatie was open en goed, zowel voor als tijdens het congres. Als je bijvoorbeeld om een overzicht vroeg van de inschrijvingen, dan kon je dat op elk moment krijgen. Mede dankzij de doelgerichte professionele ondersteuning hadden we 775 registraties. En onze bezoekers waren ook erg tevreden.’

JESSICA VAN DER PLUIJMProjectcoördinator Nederlandse Museumvereniging

GRONINGEN CONGRES BUREAUUbbo Emmiussingel 37b9711 BC Groningen

T +31 (0)50 316 88 77 F +31 (0)50 312 60 47

[email protected]

Zeeweg 52 1931 VL Egmond aan Zee T. 072-750 2020 [email protected] www.zuiderduin.nl

HIC Advertenties.indd 20 06-05-10 10:03

Page 21: Holland in Congres nr.1 2010

Nicolette van Erven: ‘Jarenlang heb ik voor de VU academische congressen ge-organiseerd. Marinus Lobbezoo was toen mijn contactpersoon voor een tweejaar-lijks oncologiecongres. Vier jaar geleden besloten we onze krachten te bundelen in MCCM: mijn congresachtergrond en zijn expertise in de farmacie en de onco-logie. Die combinatie is zeer waardevol gebleken. Bij medische congressen heb je namelijk te maken met zeer specifi eke regelgeving, vooral op het gebied van sponsoring. Wat je presenteert mag geen enkele schijn van commercieel belang hebben. Een voorbeeld: presentaties waar een farmaceutisch bedrijf of hun product te prominent in voorkomen, leve-ren vaak geen accreditatiepunten op (de

opleidingspunten die artsen krijgen voor de relevante uren die ze aan het con-gres besteden, red.). Omdat het toezicht daarop zo strikt is, wordt het congrespro-gramma vooraf gecontroleerd door een accreditatiecommissie. Dat is iets waar je zowel inhoudelijk als in de planning ab-soluut rekening mee moet houden. Als organisator moet je goed in de materie zitten om dit te kunnen managen.’

Miranda Motshagen: ‘Een duidelijke trend in deze markt is de focus op interactivi-teit, betrokkenheid en informatie blijven delen. Onze focus op inhoud stopt dan ook niet als het congres is geweest. Het congres Targeted Anticancer Therapies (TAT) organiseren we nu voor de achtste

keer en 50 procent van de deelnemers is herhaalbezoeker. Het is bijna een com-munity. Soms faciliteren we dat ook echt. Voor Prevent 2009, een congres over de preventie van chronische ziekten, heb-ben we het Preventie Platform opgericht. Dat is bedoeld voor oud-congresdeelne-mers, belangstellenden en iedereen die met publieke gezondheidszorg te maken heeft. Via dat platform vergaren en delen we nieuwe kennis; de resultaten worden weer bediscussieerd op Prevent 2010. Zo gaat het ene congres naadloos over in het volgende. Het wordt in feite een kenniscyclus met het congres als ijkpunt. Door onze inhoudelijke specialisatie kun-nen we klanten in dat hele proces bege-leiden.’ •

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

21

PR

OFIE

L II

MCCM Meeting Management beschikt over zowel congresorganisatievaardigheden als medische expertise.

Die bijzondere combinatie maakt hen een vanzelfsprekende partner voor congressen over medische

onderwerpen, die aan zeer specifi eke eisen moeten voldoen. Mededirecteur/aandeelhouder Nicolette van

Erven en projectmanager Miranda Motshagen leggen uit wat hun markt zo bijzonder maakt.

TEKST PAULA VOS FOTOGRAFIE LEX DRAIJER

NA EEN CONGRES IS HET NIET AFGELOPEN''

HIC 021 Profiel II - MCCM (1).indd 021 07-05-10 09:14

Page 22: Holland in Congres nr.1 2010

HIC Advertenties.indd 22 06-05-10 10:04

Page 23: Holland in Congres nr.1 2010

FRE

SH

DU

TC

H V

IEW

SH

OLLA

ND

IN C

ON

GR

ES 02

3

H et is al weer acht jaar gele-den dat Rem Koolhaas in de Maasstad een belangrijk ge-

bouw opleverde. Na de veelgeprezen Kunsthal was de blik van de architect vooral gericht op buitenlandse projec-ten. Daar kwam vorig jaar verande-ring in toen zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA) de prestigieuze op-dracht binnen haalde om een nieuw stadskantoor te bouwen. In december 2009 ging de eerste paal de grond in van De Rotterdam, drie naast elkaar gelegen wolkenkrabbers waarin zal worden gewoond, gewerkt, vergaderd, geslapen en gefeest.

VernieuwendHet bijzondere gebouw komt te staan op de Wilhelminapier, aan de voet van de Erasmusbrug, en is genoemd naar het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Met een oppervlakte van 160.000 m2 is het het grootste gebouw dat ooit in Nederland is ontwikkeld. Het complex ziet er niet alleen spectaculair uit, ook het concept erachter is vernieu-wend. Met zijn ontwerp wil Koolhaas een ‘verticale stad’ realiseren, die 24 uur per dag leeft en bruist. Zo zal de gemeente in de kantoren een deel van haar ambtenaren huisvesten. NH Hotels

gaat in een van de torens een vierster-renhotel met 280 kamers en een groot congrescentrum exploiteren. Van de 220 luxe appartementen, die door be-legger Amvest zijn aangekocht, zal een deel in de vrije sector worden verhuurd. De rest wordt voor bedragen tussen de 2,5 en 8 ton doorverkocht. Een megafi t-nesscentrum, winkels, cafés en restau-rants maken de nieuwe stad compleet.

DuurzaamHoewel het project al rond de millen-niumwisseling door Koolhaas werd ont-worpen, zal het qua duurzaamheid met de nieuwste snufjes worden uitgerust. De energie die vrijkomt bij het afrem-men van de liften, wordt bijvoorbeeld hergebruikt. En voor het verwarmen en koelen van de torens benut het com-plex het water van de Maas. Welke bijnaam de Rotterdammers het karakteristieke gebouw zullen geven als het in 2013 zijn deuren opent, is nog even afwachten. Blijft het gewoon De Rotterdam, dan is het voor bezoekers aan de stad wel opletten geblazen. Op Katendrecht kun je sinds begin dit jaar namelijk ook slapen, eten, drinken en vergaderen in het gelijknamige en gere-noveerde vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. •

REM KOOLHAAS EN ZIJN VERTICALE STAD

In Rotterdam, de thuishaven van Nederlands beroemdste architect

Rem Koolhaas, staan maar weinig gebouwen van zijn hand. Daar komt

binnenkort verandering in met de bouw van De Rotterdam, een complex van

drie tegen elkaar aan gebouwde wolkenkrabbers van bijna 150 meter hoog.

TEKST JACO BOER FOTOGRAFIE DOMINIK GIGLER

Congreszalen, restaurants, hotels. Nederland is congresland bij uitstek. Maar wat doen bezoekers rondom een congres?

Naast bloemenvelden, molens, klompen en musea is er meer om de congresganger te verbazen.

HIC 023 FDV - De vertikale stad (1).indd 23 06-05-10 10:05

Page 24: Holland in Congres nr.1 2010

02

4 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

HIC 024 Spotlight - micro-organismen (5).indd 024 06-05-10 10:06

Page 25: Holland in Congres nr.1 2010

IN T

HE

SP

OT

LIGH

TH

OLLA

ND

IN C

ON

GR

ES 02

5

Het TNO Benefi cial Microbes Conference werd afgelopen maart voor de tweede keer gehouden, tussen de oer-

Hollandse tulpenbollenvelden bij Noordwijkerhout. Een internationaal wetenschappelijk congres waar wetenschap

en industrie elkaar ontmoeten en informeren over actueel onderzoek naar de gezondheidsbevorderende invloed

van micro-organismen. Het hoe en waarom van een succesvol congres.

TEKST JANNEKE STAATS FOTOGRAFIE PETER SMITH

In het kort heeft de TNO Benefi cial Microbes Conference twee thema’s’, legt dr. Koen Venema uit, projectleider bij TNO Quality of Life en initiatiefnemer van het congres. ‘Allereerst

zijn dat de micro-organismen, of wel probiotica, die via voeding het lichaam binnen kunnen komen en zo een gunstige werking hebben op de gezondheid. Een goed voorbeeld zijn de bekende drankjes als Yakult. In de tweede plaats gaat het om ontwikkelingen rond onderzoek naar micro-organismen die al in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Vooral naar micro-organismen in het spijsverterings-kanaal wordt veel onderzoek gedaan. Alleen al in de dikke darm heeft een mens bijvoorbeeld tien keer meer bacteriën dan cellen in het gehele lichaam.’ De afgelopen jaren is steeds duidelijker ge-worden dat deze micro-organismen een veel grotere invloed op de gezondheid hebben dan tot nu toe werd verondersteld. Venema: ‘Darmgezondheid is zeer interessant, ook omdat voor de werking van micro-organismen in voeding onderzoek naar het spijsverte-ringskanaal van belang is. Probiotica moeten door het maag-darm-kanaal en dat betekent dat ze aanvallen van gal en maagzuur moet zien te overleven. Internationaal wordt er veel onderzoek gedaan om dit te verbeteren, want sommige micro-organismen kunnen de

gezondheid van mensen vergroten. Daarbij gaat het niet alleen om een verhoogde weerstand, maar ook om ontstekingen helpen te voorkomen, overgewicht te reduceren, gunstige effecten op de huid te realiseren en het functioneren van de lever te verbeteren.’

NanotechnologieDrie jaar geleden nam Venema het initiatief om de TNO Benefi cial Microbes Conference te organiseren, onder andere om bekendheid te geven aan eigen TNO-onderzoek. Na het grote succes van het eerste congres en de relatief grote internationale belangstelling, werd al snel begonnen met de voorbereidingen van een tweede editie. Van 15 tot en met 17 maart jl. werd het congres gehouden in NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Venema: ‘Dit keer waren er zo veel interessante sprekers dat we een dag aan het congres hebben toegevoegd, tweeënhalve dag in plaats van anderhalf. Bijzonder aan het programma van de conferentie is dat verschillende facetten van micro-organismen worden samengevoegd. Dat maakt het congres interessant voor uiteenlopende disciplines: van gastro-enterologen en andere medici tot microbiologen, wetenschappers die zich met nanotechnologie bezig houden en mensen uit de voedselindustrie. >

DE INVLOED VAN MICRO-ORGANISMEN

Tweede TNO Beneficial Micrrobess ConferrenceHOLLANDIN CONGRES

HIC 024 Spotlight - micro-organismen (5).indd 025 07-05-10 09:15

Page 26: Holland in Congres nr.1 2010

02

6 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

> Research vanuitverschillende velden komt bij ons samen, dat maakt ons congres uniek.’ Beide edities van de TNO Benefi cial Microbes Conferences werden georganiseerd door Heleen Bastiaanse. Door haar wetenschappe-lijke achtergrond – ze is microbioloog en werkte eerder zelf bij TNO – is ze niet alleen organisatorisch, maar ook inhoudelijk sterk be-trokken bij het congres. Bastiaanse: ‘In deze conferentie combineren we toegepaste en fundamentele wetenschap. Industrie en weten-schap ontmoeten elkaar dus op dit congres. En dat maakt dat we ook deelnemers uit landen als Nieuw-Zeeland, China, Japan en de Verenigde Staten trekken. In totaal waren er 190 bezoekers uit 26 landen. Slechts vijftien procent van de bezoekers was afkomstig uit Nederland.’

InteractieBij de TNO Benefi cial Microbes Conference staat de inhoud voorop, het is een wetenschappelijk congres. Venema: ‘We hebben één ge-meenschappelijk programma voor alle deelnemers, daarin wijken we iets af van andere wetenschappelijke congressen. Er zijn alleen plenaire sessies. Niemand hoeft dus iets te missen omdat er een dubbele programmering is. Zo voorkomen we dat mensen halver-wege een lezing weglopen om naar een volgende presentatie te gaan. Dat elke bezoeker dezelfde informatie ontvangt, is bovendien bevorderlijk voor gesprekken onderling.’ Want, legt Venema uit, discussies uitlokken, netwerken versterken en uitbouwen, ook dat hoort bij de TNO Benefi cial Microbes Conference. In de opzet van het congres is gezocht naar manieren om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te raken en nieuwe contacten te leggen. Venema: ‘Zo hebben we bijvoorbeeld tijd voor interactie ingepland tussen de verschillende programmaonderdelen. Daarnaast worden de lun-ches niet aan tafels geserveerd, maar in de vorm van een staand buffet. De twee avonden hebben we ook gevuld met activiteiten:

de eerste avond met postersessies en een loungeparty met tapas. Op de tweede avond was er een congresdiner waarbij een band speelde. We willen bezoekers zo vasthouden.’

Allernieuwste dataHet is gebruikelijk bij wetenschappelijke congressen dat weten-schappers de kans krijgen nieuw onderzoek op posters te pre-senteren. Bastiaanse: ‘Bijzonder is dat we voor de TNO Benefi cial Microbes Conference ruim twintig posters hebben uitgekozen. We vonden ze zo interessant dat we de makers de kans wilden geven om tijdens de loungeparty een korte presentatie van drie minuten te geven over hun onderzoek. Dat werkte fantastisch. Een karavaan van mensen liep, met een hapje en een drankje in de hand, van de ene naar de andere presentatie. De informele manier van presenteren >

'We combinerren toegepasste en fundamentele

wetensschap. Indusstrrie en wetensschap ontmoeten

elkaarr op dit congrress'

HIC 024 Spotlight - micro-organismen (5).indd 026 07-05-10 07:45

Page 27: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

27

IN T

HE

SP

OT

LIGH

T

NH Leeuwenhorst in NoordwijkerhoutVoor de tweede editie van de TNO Be-nefi cial Microbes Conference is gekozen voor NH Leeuwenhorst in Noordwijker-hout als locatie. Om verschillende rede-nen, legt Heleen Bastiaanse uit. ‘In de eerste plaats is de service er erg goed. Je hebt er zalen en kamers op één lo-catie. Daarnaast ligt het redelijk dichtbij Schiphol. En, hoewel dit misschien niet als een aanbeveling klinkt, is dat het toch: in de directe omgeving is niet heel veel te doen. Maar juist doordat er wei-nig afl eiding is, houd je de bezoekers van je congres beter vast. In een stad zijn bezoekers geneigd om tussendoor even de stad in te wandelen, waardoor de kans groot is dat ze vervolgens een programmaonderdeel missen. In Noord-wijkerhout zit je weliswaar aan de rand van het tulpenbollenvelden en niet ver van het strand, maar tijdens die koude maartdagen waren bezoekers gelukkig niet snel geneigd eropuit te trekken.’

TNODe Nederlandse Organisatie voor toe-gepast natuurwetenschappelijk onder-zoek, TNO, is een onderzoeksinstituut dat als doelstelling heeft wetenschap-pelijke kennis in de praktijk toe te pas-sen. TNO werkt in opdracht van overhe-den, maatschappelijke organisaties engrote en kleine bedrijven. Anders dan veel mensen denken, is TNO geen overheids-instelling. Onderwerpen waar TNO zich mee bezig houdt variëren van voeding en gezondheid tot defensie, bouw en communicatietechnologie. Met ongeveer 5.000 werknemers is TNO het grootste onderzoeksinstituut in Nederland.

Micro-organismenMicro-organismen of microbes zijn orga-nismen die te klein zijn om met het blote oog waar te nemen. Ze kunnen overal in de natuur worden gevonden, ook in en op het menselijk lichaam. Voorbeelden van micro-organismen zijn bacteriën, amoeben, algen en schimmels.

Koen Venema, initiatiefnemer van het congres

HIC 024 Spotlight - micro-organismen (5).indd 027 06-05-10 10:06

Page 28: Holland in Congres nr.1 2010

> nodigde bezoekers uit om met elkaar in discussie te gaan en vra-gen aan de onderzoekers te ste llen.’ De in totaal 59 posters bleven gedurende het congres in de verschillende ruimtes en trokken tus-sen de presentaties door veel bekijks. Venema: ‘De posters waren zeer de moeite waard. De inhoud varieerde sterk: van allerlei mecha-nismen, bijvoorbeeld een model van het maag-darmkanaal, tot data van klinische studies naar de gezondheidsbevorderende effecten van probiotica op gewichtsbeheersing. Het mooie van posters is altijd dat ze de allernieuwste data bevatten. Heel anders dan bij de presenta-ties van invited speakers, die vaak een weergave zijn van jarenlang onderzoek.’

Actueel onderzoek Ook met presentaties van contributed speakers werden bezoekers geïnformeerd over actueel onderzoek. Venema: ‘Uit ingezonden ab-stracts hebben we er tien geselecteerd, de makers ervan mochten een presentatie van een kwartier te geven.’ Deze korte presenta-ties hadden een grote toegevoegde waarde voor het congres, aldus Bastiaanse. ‘Het gaat vaak om jonge wetenschappers die bezig zijn met fundamenteel onderzoek. Onderzoek dat nog in de beginfase is, waarover nog niets is gepubliceerd en waarvan het nog maar de vraag is of het echt wat wordt, maar waarvan de onderzoeksvraag wel zeer interessant is. Kortom: zeer actueel onderzoek waar indu-strie en wetenschap op zit te wachten.’ Ook Venema zelf was aan-genaam verrast door een aantal presentaties. ‘De voordracht over

de mogelijke toepassing van micro-organismen in schoonmaakmid-delen vond ik bijvoorbeeld enorm boeiend. In deze schoonmaak-middelen, die onder andere zeer interessant zouden zijn voor zie-kenhuizen, helpen nuttige micro-organismen met het bestrijden van pathogene (ziekmakende) micro-organismen. Een geweldige ma-nier waarop micro-organismen – indirect – een gunstig effect kun-nen hebben op de gezondheid van de mens!’

Groot succesVenema en Bastiaanse blikken tevreden terug op de tweede TNO Benefi cial Microbes Conference. Bastiaanse: ‘Het aantal bezoekers is van 125 bij de eerste editie gestegen naar 190 dit jaar. Dat is een fl inke toename, zeker in deze tijd van afnemend congresbezoek.’ Binnenkort kunnen de voorbereidingen voor 2012 dan ook begin-nen. Venema: ‘De ontwikkelingen in onderzoek naar micro-orga-nismen gaan snel. Wat dat betreft zouden we gemakkelijk elk jaar een conferentie kunnen samenstellen, maar met een frequentie van om de twee jaar vallen we precies mooi tussen een aantal concur-rerende congressen.’ Voor TNO is het congres een groot succes. Met deelnemers uit het bedrijfsleven, instituten en universiteiten is het ook een goede gele-genheid om in contact te komen met potentiële klanten. Bastiaanse: ‘Dit congres voegt duidelijk iets toe. Alleen in de VS heb je een ver-gelijkbare conferentie. Met deze Benefi cial Microbes Conference is TNO koploper in Europa.’ •0

28

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ESIN

TH

E S

PO

TLIG

HT

'De ontwikkelingen in onderrzoek naarr micrro-orrganissmen gaan snel. Wat dat

betrreft zouden we gemakkelijk elk jaarr een conferrentie kunnen samensstellen'

HIC 024 Spotlight - micro-organismen (5).indd 028 07-05-10 07:46

Page 29: Holland in Congres nr.1 2010

Het is 17 april als we NVvP-directeur Peter Niesink spreken in de zonnige ambiance van Maastricht. Zijn humeur blijkt evenzo zonnig. ‘Ons congres was dit jaar een groot succes. Met 2600 unieke bezoekers, waarvan naar schatting 95% psychiater of psychiater in opleiding hebben we onze doelstelling ruim-schoots gehaald’, aldus een tevreden Niesink.

We vroegen hem hoe essentieel de keuze van een locatie is om het congres te laten slagen. Immers om een afwisselend en boeiend pro-gramma aan 2600 bezoekers te kunnen bie-den, organiseren zij 3 plenaire sessies met topsprekers uit het buitenland waarvoor een groot auditorium nodig is. Daarnaast kunnen de deelnemers kiezen uit ruim 200 verschil-lende sessies, waarbij op piekmomenten on-geveer 25 sessies (van kleine cursussen voor 20 personen tot aan grote symposia voor 300 personen) plaatsvinden. In de pauzes dient snel geschakeld te worden om een rijke vari-atie in cateringaanbod te presenteren aan de bezoekers in een grote beurshal met stands van verschillende organisaties, zoals GGZ in-stellingen, boekhandels en farmaceutische industrie. Peter Niesink is duidelijk in zijn ant-woord. Waar het gebouw natuurlijk ingericht moet zijn om te kunnen faciliteren, is het vooral de menselijke factor die het verschil maakt.

Niesink: ‘De ingrediënten van ons congres maakt dat het aantal congresvenues beperkt is. MECC Maastricht is in staat om ons de ruimtes en faciliteiten te bieden om dit congres te organiseren. Daarbij voelen de medewerkers van het MECC feilloos aan welke hulp en on-dersteuning wij nodig hebben om het congres in goede banen te leiden. Omdat het organi-seren voor ons geen dagelijks werk is, zijn zij ons extra paar ogen en adviseren zij ons waar nodig. Vanaf het moment van het opstellen van afspraken in het contract, tot het laatste uur van het congres geven de MECC medewer-

kers een professionele en prettige begeleiding aan ons congres. Voor iedere uitdaging is even snel een oplossing en dat steeds met oog voor detail en de wensen van onze bezoekers. Ook de partners die het MECC inzet, zoals Maison van den Boer voor catering en Houben voor audiovisuele ondersteuning opereren op de-zelfde aangename wijze.’

Kennis, kunde en klantgerichtheid van de di-rect betrokken MECC-medewerkers vormen dus een hoog goed, maar de NVvP-directeur voegt daar nog iets aan toe: ‘Ook heb ik de

betrokkenheid van de directie van het MECC als zeer bijzonder ervaren. Daar waar bij an-dere venues directie en management vaak onzichtbaar zijn, komen Rene Hanssen en Ma-deleine van der Heijden van MECC Maastricht regelmatig informeren hoe het loopt en tonen betrokkenheid.’.

MECC Maastricht; alleen al de naam bevestigt de unieke cohesie tussen de venue en haar stad. De destinatie Maastricht blijkt steeds weer iets bijzonders te zijn. Zo ook blijkt uit de afslui-tende woorden van de heer Niesink: ‘Een laat-ste belangrijk aspect is de stad Maastricht. Deze prachtige stad biedt de nodige ontspanning in de vorm van prachtige restaurants, goede en voldoende hotelkamers en haar charmante ka-rakter. We zien onze bezoekers dan ook vaak meerdere dagen komen en ook genieten van dit aspect van het congresbezoek.Al met al is Maastricht, het MECC en haar me-dewerkers voor ons een warm bad! Wij komen graag weer terug.’ •

Met als thema ‘diagnostiek in discussie’ was MECC Maastricht van 14 tot en met 16 april jl. het

podium voor het 38ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

De NVvP is de wetenschappelijke beroepsvereniging van psychiaters die zich inzet voor goede

psychiatrische patiëntenzorg in Nederland. Dat kan alleen wanneer psychiaters kwalitatief goed

hun werk kunnen doen. De NVvP investeert onder andere in het onderhouden en verwerven van

wetenschappelijke kennis van psychiaters. Het voorjaarscongres is hierbij een belangrijk speerpunt.

PSYCHIATERS IN MECC MAASTRICHT

RE

DA

CT

OR

IAL

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

29

HIC 029 RED MECC Maastricht (1).indd 029 06-05-10 10:07

Page 30: Holland in Congres nr.1 2010

Voldoende aanleiding om dit jubileum te vieren! Daarom heeft Hotel Zuiderduin besloten om al haar klanten mee te laten profi teren van een speciale Jubileumactie.Bij een zakelijk verblijf ontvangt u een kortingsvoucher waarmee u honderden tot duizenden euro’s kunt besparen!

U wordt dubbel beloond voor het feit dat u een verblijf in Hotel Zuiderduin boekt. U profi teert met uw verblijf van alle faciliteiten, service en comfort in het hotel en ontvangt te-gelijkertijd een spectaculaire korting op een volgend verblijf!

Als erkende congresaccommodatie staat Hotel Zuiderduin garant voor kwaliteit en deskundige begeleiding van al uw zakelijke meetings. Anders dan menig ander congres-centrum, waar vaak alleen de locatie wordt geboden, beschikt Hotel Zuiderduin ook over een professionele congresservice. Congres-service Zuiderduin kan de gehele of gedeelte-lijke organisatie van uw bijeenkomst van A tot Z van u overnemen.Naast zakelijke bijeenkomsten bestaat ook de mogelijkheid uw personeelsfeest, jubileumfeest

en andere feesten in het hotel te vieren. Hotel Zuiderduin verzorgt desgewenst, de gehele omlijsting van de avond, maar u kunt ook al-leen de zaal huren. Zo kunt u het feest geheel naar uw wens indelen en onbezorgd genieten van uw avond. Het voordeel van een feest vieren in Hotel Zuiderduin, is dat al uw gasten kunnen blijven overnachten.

Doordat het hotel dicht bij het strand en duin-gebied ligt, is het uitermate geschikt voor teambuildingactiviteiten. Hotel Zuiderduin re-gelt het allemaal voor u, zowel in- als outdoor! Op deze manier bent u verzekerd van een sportieve, actieve of creatieve afwisseling van uw vergadering, training of congres.

Kortom: ‘Een zee aan mogelijkheden’!Voor boekingen en /of meer informatie over het hotel en de aantrekkelijke jubileumactiekunt u contact opnemen via telefoonnummer: 072-7502020 of via [email protected]

Hotel ZuiderduinZeeweg 521931 VL Egmond aan Zeewww.zuiderduin.nl

Hotel Zuiderduin ligt op slechts 100 meter van het strand in het fraaie Egmondse duingebied.

In de afgelopen 30 jaar is het hotel met haar 365 kamers, 33 vergaderruimtes goed voor bijeenkomsten t/m

1500 personen en haar vele faciliteiten uitgegroeid tot één van de grootste hotelaccommodaties van Nederland.

Hotel Zuiderduin is mede daarom dé toplocatie om van uw bijeenkomst een geslaagde happening te maken!

RE

DA

CT

OR

IAL

030

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

IN 2010 VIERT HOTEL ZUIDERDUIN, EGMOND AAN ZEE HAAR 30-JARIG BESTAAN!

HIC 030 RED Hotel Zuiderduin (1).indd 030 06-05-10 10:07

Page 31: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

31IN

TE

RV

IEW

NEDERLAND: EEN STERK MERK

Met de tulp kunnen we het aanbod voorr meetingss en congrressssen nog beterr op de kaarrt zetten.

Nederland is een congresbestemming van formaat, maar door versnippering van

marketingactiviteiten is dat in het buitenland niet altijd duidelijk. ‘Meer dan nu

het geval is, moeten we Nederland neerzetten als product. Een rol die duidelijk is

weggelegd voor het NBTC.’ Hans Bakker, directievoorzitter van Amsterdam RAI en

aantredend lid van de raad van toezicht van NBTC, legt uit hoe hij dat wil doen.

TEKST KOOSJE DE BEER FOTOGRAFIE LEX DRAIJER EN CORBIS

HIC 031 Interview - Hans Bakker (4).indd 031 06-05-10 10:09

Page 32: Holland in Congres nr.1 2010

032

HO

LLA

ND

IN C

ON

GR

ES

W ij zijn te bescheiden. Ons natio-nale credo “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” helpt

niet om Nederland in het buitenland te ver-kopen als internationale bestemming voor congressen en evenementen. Dat is zonde, want ons land heeft alles wat zakelijke reizi-gers van een toplocatie verwachten.’ Hans Bakker, sinds acht jaar directievoorzitter van Amsterdam RAI en onlangs toegetreden als lid van de raad van toezicht van NBTC, krijgt de pluspunten van Nederland bijna dagelijks bevestigd door organisatoren en bezoekers van congressen, evenementen, beurzen en tentoonstellingen. Stuk voor stuk positieve ervaringen die Bakker zelf ook met andere ogen naar Nederland en Amsterdam laten kij-ken. ‘Dat bezoekers na aankomst op Schip-hol via de snelweg direct door kunnen rijden, is bijzonder, maar niet uniek. In andere grote wereldsteden zijn congrescentra ook goed bereikbaar. Bezoekers zijn pas echt verrast

wanneer ze merken dat ze vanaf de RAI lo-pend binnen een half uur in hartje Amsterdam zijn. Zoiets zie je nergens ter wereld! Het sa-mengaan van hoogwaardige voorzieningen in een kleinschalige omgeving is echt eigen aan Nederland. Dat pluspunt zouden we meer moeten benadrukken. Want het geldt niet alleen voor Amsterdam, ook andere in-ternationale congreslocaties zoals MECC in Maastricht en World Forum in Den Haag zijn gunstig gelegen.’

Herkenbaar merkOverigens is het niet alleen dankzij de goede bereikbaarheid van Nederland, dat een klei-ne vijf miljoen zakelijke reizigers jaarlijks be-sluiten een congres, beurs of evenement in ons land te bezoeken. Congresorganisato-ren en bezoekers voelen zich volgens Bakker eveneens aangetrokken door de eeuwenou-de handelstraditie en internationale opstel-

Nieuwe leden in de raad van toezicht NBTCDe raad van toezicht van het NBTC wijzigt in 2010 van samenstel-ling. Eind vorig jaar al is Guido van Woerkom afgetreden en Jan Frans-sen en Peter Legro zullen in de loop van 2010 aftreden. De nieuwe leden die zullen toetreden zijn, naast Hans Bakker, Erica Terpstra en Marleen Zuijderhoudt. Samen met de zitten-de leden zullen zij de nieuwe raad van toezicht vormen.

'Minsstenss twintig prrocent van de Nederrlandsse hotelkamerrss worrdt

bezet doorr gassten die hierr komen voorr een congrress, beurrss, evenement

of anderr zakelijk doel'

HIC 031 Interview - Hans Bakker (4).indd 032 07-05-10 09:15

Page 33: Holland in Congres nr.1 2010

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

33IN

TE

RV

IEW

ling van Nederland. ‘We staan er niet bij stil, maar voor congressen en beurzen in Zuid-Europa is het niet uitzonderlijk dat er tolken meegaan om de organisatie en opbouw van een evenement mogelijk te maken. Dat is hier onbestaanbaar. Wij spreken onze talen. Niet alleen het kader, maar ook de technici en standbouwers.’Om al deze voordelen bij buitenlandse con-gresorganisatoren voor het voetlicht te krij-gen, is samenwerking essentieel, weet Bak-ker uit eigen ervaring. ‘Wij werken al jaren samen met NBTC. Dat doen we omdat we hebben gemerkt dat het versnipperen van inspanningen de promotie van Nederland geen goed doet. Congresorganisatoren vra-gen meer dan een ontmoetingspunt. Ze willen dat hun gasten in goede hotels worden ge-huisvest en dat bezoekers naast het congres of de beurs ideeën en activiteiten aangereikt krijgen om Nederland te leren kennen. Met “I Amsterdam” is onze hoofdstad als een her-kenbaar merk neergezet. Als alle partijen zich op dezelfde manier achter de Tulp, het merk van NBTC voor Nederland, zouden scharen, wordt het voor buitenlandse congresorgani-satoren inzichtelijk waar Nederland als pro-duct voor staat.’

Uitbreiden hotelcapaciteitHoewel hij als voormalig voorzitter van de raad van bestuur van TUI Nederland en lid van de raad van bestuur van de Duitse TUI Group, gepokt en gemazeld is in de toeristi-sche reiswereld, zal Bakker binnen het NBTC vooral het geluid van de zakelijke reismarkt luid en duidelijk laten doorklinken. Al is het maar omdat het belang van hoogwaardige congressen voor de Nederlandse economie niet goed genoeg op waarde kan worden geschat. ‘We moeten voorkomen dat het congresdeel ondergesneeuwd raakt door het volume van het toerisme. Vergeet niet dat minstens twintig procent van de Nederlandse hotelkamers wordt bezet door gasten die hier komen voor een congres, beurs, evenement of ander zakelijk doel. Alleen in de RAI komen jaarlijks al 400.000 hoogwaardige internatio-nale bezoekers. Zij geven bovendien gemid-deld veel meer geld uit dan een toerist en – zeker zo belangrijk – komen in hun vrije tijd vaak een keer naar ons land terug. Wat mij betreft mogen de verkoopactiviteiten voor dit segment dus best nog een tandje hoger.’ >

HIC 031 Interview - Hans Bakker (4).indd 033 06-05-10 10:09

Page 34: Holland in Congres nr.1 2010

> Daarbij is het hard nodig dat de hotelca-paciteit wordt uitgebreid, want te weinig be-schikbare kamers blijft een punt waarop in-ternationale congresorganisatoren afhaken, weet Bakker. ‘Wanneer 2500 man hier wil congresseren, blijft dat een probleem. In Am-sterdam gaan we op eigen terrein een hotel met 800 kamers bouwen, maar daar is, onder andere door de stroperige vergunningproce-dure, veel tijd over heen gegaan.

Naar elkaar toe groeienOp het niveau van de congrescentra zelf, is het ontbreken van alles-onder-een-dak-ac-

commodaties een terugkerende bedreiging in de sterktezwakteanalyses die het NBTC peri-odiek opstelt. Met het vorig jaar gerealiseer-de RAI Elicium denkt Bakker een groot deel van deze markt te kunnen bedienen. ‘In dit gebouw is een ballroom van 2200 vierkante meter met ruimte voor 2500 gasten. Straks zal een deel van hen onderdak vinden in ons nieuwe hotel. Tegelijkertijd zal een aantal be-zoekers de voorkeur geven aan hun vertrouw-de hotel of een hotel in het centrum. Mijn er-varing is dat veel zakelijke reizigers het leuk vinden om in de stad te zitten.’Belangrijker vindt hij dat congrescentra in-spelen op een nieuwe trend in het MICE-seg-ment; namelijk het naar elkaar toe groeien van beurzen en congressen. ‘Congressen krijgen in toenemende mate een beurscomponent en beurzen krijgen meer verdieping door gelijktij-dige seminars.’ Als voorbeeld noemt Bakker Intertraffi c, de vakbeurs voor de verkeers- en transportindustrie. ‘Dit jaar werd voor het eerst naast de vakbeurs een groot congres over cooperative mobility georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse ministe-rie van Verkeer en Waterstaat en de Europese Unie. Hiervoor kwamen 700 decision makers op dit vakgebied naar Nederland, die bij eer-dere edities ontbraken.’

Invloed nieuwe mediaBinnen de muren van de eigen accommo-datie volgt de directie van RAI Amsterdam daarbij de mogelijkheden die de nieuwe me-dia bieden op de voet. Bijvoorbeeld om be-zoekers op weg te helpen. Bakker: ‘Vroeger waren het gebouw en het evenement twee gescheiden entiteiten. De bezoeker moest

naar workshop A in zaal B. Met een dyna-misch systeem hebben we deze twee kun-nen integreren. En zo zie ik meer mogelijk-heden. Binnen de Europese congresbranche zijn veel locaties in handen van overheden die nog niet bezig zijn met volgende genera-ties van informatieoverdracht. De kansen die zij laten liggen, moeten wij als Nederlandse congres- en expositiecentra wel grijpen.’Kritiek dat de groeiende mogelijkheden van videoconferencing en skype de nekslag kun-nen betekenen voor het traditionele congres-seren en exposeren, wuift Bakker weg. ‘De fysieke ontmoeting blijft. Ik denk eerder dat

het een het ander versterkt. Bovendien ont-staan er nieuwe initiatieven zoals PICNIC, een crossmediaal evenement over de toe-passingen van digitale media. Onze business verandert, maar verdwijnt niet.’ Wel zullen nieuwe media congresvormen veranderen, zo realiseerde Bakker zich onlangs zelf als spreker voor een groot publiek. ‘Er wordt nu vast over mij getwitterd, bedacht ik me op-eens. Dat is een groot verschil met vroeger. Congressen zijn niet langer een soort hoor-colleges, er is een onderlinge virtuele dimen-sie bijgekomen.’

RFIDBehalve de vorm zal ook de ontmoeting zelf, meer dan nu het geval is, door nieuwe mo-gelijkheden in de informatietechnologie veran-deren. Zo hebben ontwikkelingen in de zoge-noemde radio frequency identifi cation (RFID), de interesse van Bakker. ‘Deze technologie maakt het mogelijk om van een afstand infor-matie op te slaan en te lezen van RFID-tags die congresbezoekers kunnen opspelden. Nu is het binnen de wetenschap nog gebruikelijk om met postersessies elkaars onderzoek of interessegebied kenbaar te maken. Met RFID kunnen bezoekers de informatie die zij met anderen willen delen in een chip bij zich dra-gen. Op een medisch congres met 3000 man kan dat aardig helpen met het netwerken.’Nadenken over dit soort innovaties blijft van groot belang voor het voortbestaan van de con-gressector, Bakker kan het niet vaak genoeg benadrukken. ‘Met alleen een gebouw en een zaal kom je er niet. Directies van grote congres-centra die dat denken, moeten niet verrast zijn wanneer hun leegstand toeneemt.’ •

HANS BAKKER (59) is sinds 2002 directievoorzitter van Amsterdam RAI. In de peri-ode van 1997 tot 2001 was Bakker onder meer lid van de raad van bestuur van de Duit-se TUI Group. De verkoop van deze onderneming was voor Bakker reden de reiswe-reld vaarwel te zeggen en een sabbatical te nemen. ‘Daarna zocht ik een functie waarin ik ook iets in het maatschap-pelijke domein zou kunnen betekenen. Het directievoor-zitterschap van RAI maakt deze ambitie waar, terwijl de bedrijfsvoering tegelijkertijd privaat en zeer commerci-eel is. We hebben zakelijke evenementen, maar de RAI is ook een echt feestpaleis. Disney on Ice is net geweest en tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika organiseren wij ThuisVAKOranje, een groot Oranjefeest voor en tijdens de WK-wedstrijden.’

'Congrressssen zijn niet langerr een soorrt hoorrcollegess, err iss een onderrlinge virrtuele

dimenssie bijgekomen'

03

4 H

OLL

AN

D IN

CO

NG

RES

HIC 031 Interview - Hans Bakker (4).indd 34 07-05-10 07:48

Page 35: Holland in Congres nr.1 2010

Het World Congress on Information Technology (WCIT), is de belangrijkste ICT topconferentie ter wereld. Meer dan 2000 captains of industry, regeringslei-ders en wetenschappers uit ongeveer tachtig landen komen bijeen. De deel-nemers bespreken op wereldniveau de uiteenlopende toepassingsmogelijkhe-den van informatie- en communicatie-technologie. Als gastland wil Nederland laten zien dat ons land de maatschap-pelijke en de economische waarde van ICT als groot beschouwd en dat we het bevorderen van technologische innova-

ties hoog op de agenda hebben staan. Het thema is Challenges of Change. De focus ligt op het inzetten van ICT om nu en in de nabije toekomst maat-schappelijke vraagstukken het hoofd te bieden, zoals klimaatverandering en stijgende zorgkosten. •

Regionale congresbureausAmsterdam Toerisme & Congres Bureau

Food & Health GelderlandGroningen Congres BureauMaastricht Congres Bureau

Noordwijk MarketingRegio Zuidoost-Brabant Congres Bureau

Rotterdam MarketingDen Haag Marketing - Convention Bureau

Utrecht Congres BureauHotels met vergader- en

congresmogelijkhedenAmrâth Grand Hotel Frans HalsAmrâth Grand Hotel l’Empereur

Amsterdam Marriott HotelCrowne Plaza Amsterdam-Schiphol

Duin & Kruidberg Country EstateGrand Hotel Amrâth Amsterdam

Hotel Château Sint-GerlachHotel Okura Amsterdam

Hotels van Oranje InterContinental Amstel Amsterdam Mövenpick Amsterdam City Centre

Palace Hotel NoordwijkParkhotel Amsterdam

Radisson SAS Amsterdam centreRenaissance Hotel Amsterdam

Steigenberger Kurhaus Hotel Theater Hotel Figi

Wyndham Apollo AmsterdamHotelketens

Accor HotelsNH-hotels

Amrâth Hotels & RestaurantsCongrescentra

Amsterdam RAIMECC Maastricht

World Forum Den HaagDestination management companies

Beuk IncomingJibe! Destination Management

Holland International Destination ManagementIncentive EuropeITB Amsterdam

Kuoni Destination Management BeneluxKeyDM

Partners & SAM! Special venuesBeurs van Berlage

De EftelingProfessional congress organizers

CongrexEurocongress International

MCI AmsterdamMCCM Meeting Management

Congress CareSpecial Supplier

Gielissen Interiors & ExhibitionsParthen

NBTC CONVENTION PARTNERS 2009

ICT TOPCONFERENTIE

WCIT201025 mei 2010 t/m 27 mei 2010RAIAmsterdamwww.wcit2010.org

NIE

UW

S &

PA

RT

NE

RS

HO

LLAN

D IN

CO

NG

RES 0

35

GLOBAL MEETING PLANNER TOOL

Verras de bezoekers van uw congres met een nieuwe manier van zitten: stijlvol, in-spirerend en comfortabel. De enige echte Fatboy® zitzak is nu exclusief te huur voor de zakelijke markt bij LoungeRent te Amstelveen. Doordat de design zitzak lever-baar is in vele kleuren kunt u deze eenvoudig afstemmen op het thema of huisstijl.Meer informatie op www.loungerent.nl. •

Air France en KLM Global Meetings biedt een online programma om uw evenement te laten registreren. Met deze tool kunt u uw deelnemers laten profi teren van specialevoorwaarden en daarnaast kunnen zij in aanmerking komen voor reward tickets. Een aantrekkelijk bijkomend voordeel is dat de deelnemers kortingen tot 47 procentkunnen krijgen op de prijzen voor vliegtickets. •

ZAKELIJK LOUNGEN WORDT NIEUWE TREND

HIC 035 Nieuws & Partners (1).indd 35 06-05-10 10:11

Page 36: Holland in Congres nr.1 2010

HIC Advertenties.indd 36 06-05-10 10:10