Hofvijver Nieuws juni 2011

2
Hofvijver Nieuws Hofvijver Nieuws Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver Juni 2011 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected] Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver Donderdag 16 juni 2011, 17.00 – 18.30 uur, Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening. http://hofvijversalon.blogspot.com/ Marco van Baalen over Vrouwen rond de Hofvijver Conservator Marco van Baalen (hier op de foto) vertelt over de manifestatie en tentoonstelling Vrouwen rond de Hofvijver die t/m 28 augustus nog te zien is in het Haags Historisch Museum. Over markante Haagse vrouwen als Betje Wolff en Aagje Deken, schilderes Maria Margaretha la Fargue, ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne en koningin Anna Paulowna. Er is een speciale Vrouwenwandeling verkrijgbaar. De manifestatie wordt georganiseerd naar aanleiding van het afronden van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) van de Universiteit van Utrecht en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. In het lexicon zijn ruim duizend vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (geboren vóór 1850) beschreven door ruim tweehonderd deskundigen. Meer op www.vrouwenlexicon.nl en www.haagshistorischmuseum.nl Dit wordt de laatste Hofvijversalon voor de zomer: in juli en augustus is er geen salon. Voor het najaar zijn de data: 15 september, 20 oktober, 17 november en 15 december. Wedstrijd én tentoonstelling: Telefoonfoto's van en rond de Hofvijver Tuingalerie Pulchri Studio, 18 juni – 7 juli 2011 Begonnen als aardigheidje op onze Facebookpagina is onze Wed- strijd voor telefoonfoto's een groot succes: met 177 verrassende inzendingen, een fantastische jury en een heuse tentoonstelling in Pulchri Studio. De inschrijving sloot op 1 juni. Alle inzendingen, zoals de foto hiernaast van Eva Mennes, zijn te zien op de website http://hofvijverfotos.blogspot.com/ . De jury (Frederick Linck, Patricia Steur en Wim van Sinderen) laat een selectie zien op de tentoonstelling in de Tuingalerie van Pulchri Studio, die op zaterdag 18 juni om 17.30 uur wordt geopend door Patricia Steur . Frederick Linck leest dan het juryrapport voor en maakt de winnaar bekend. H o f v i j v e r N i e u w s j u n i 2 0 1 1 j a a r g a n g 1 , n r . 4

description

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver, juni 2011

Transcript of Hofvijver Nieuws juni 2011

Page 1: Hofvijver Nieuws juni 2011

Hofvijver NieuwsHofvijver Nieuws –

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver Juni 2011 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected]

Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver

Donderdag 16 juni 2011, 17.00 – 18.30 uur, Pulchri Studio, Lange Voorhout 15

De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening. http://hofvijversalon.blogspot.com/

Marco van Baalen over Vrouwen rond de HofvijverConservator Marco van Baalen (hier op de foto) vertelt over de manifestatie en tentoonstelling Vrouwen rond de Hofvijver die t/m 28 augustus nog te zien is in het Haags Historisch Museum. Over markante Haagse vrouwen als Betje Wolff en Aagje Deken, schilderes Maria Margaretha la Fargue, ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne en koningin Anna Paulowna. Er is een speciale Vrouwenwandeling verkrijgbaar. De manifestatie wordt georganiseerd naar aanleiding van het afronden van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) van de Universiteit van Utrecht en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. In het lexicon zijn ruim duizend vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (geboren vóór 1850) beschreven door ruim tweehonderd deskundigen. Meer op www.vrouwenlexicon.nl en www.haagshistorischmuseum.nl

Dit wordt de laatste Hofvijversalon voor de zomer: in juli en augustus is er geen salon. Voor het najaar zijn de data: 15 september, 20 oktober, 17 november en 15 december.

Wedstrijd én tentoonstelling: Telefoonfoto's van en rond de HofvijverTuingalerie Pulchri Studio, 18 juni – 7 juli 2011

Begonnen als aardigheidje op onze Facebookpagina is onze Wed- strijd voor telefoonfoto's een groot succes: met 177 verrassende inzendingen, een fantastische jury en een heuse tentoonstelling in Pulchri Studio. De inschrijving sloot op 1 juni. Alle inzendingen, zoals de foto hiernaast van Eva Mennes, zijn te zien op de website http://hofvijverfotos.blogspot.com/.

De jury (Frederick Linck, Patricia Steur en Wim van Sinderen) laat een selectie zien op de tentoonstelling in de Tuingalerie van Pulchri Studio, die op zaterdag 18 juni om 17.30 uur wordt geopend door Patricia Steur. Frederick Linck leest dan het juryrapport voor en maakt de winnaar bekend.

H o f v i j v e r N i e u w s j u n i 2 0 1 1 – j a a r g a n g 1 , n r . 4

Page 2: Hofvijver Nieuws juni 2011

Vrienden worden? Nog geen Vriend(in) van de Hofvijver? Meld u dan aan via [email protected]. Voor 15 euro per jaar (bedrijfven/instellingen 30 euro per jaar) steunt u onze activiteiten.

Plaatje van de maand Uit ons Facebook-fotoalbum Schilderijen van de Hofvijver hier het prachtige schilderij Mauritshuis in Den Haag van Floris Arntzenius (1864-1925), die wordt gerekend tot de jongere garde van de Haagse School.

Word ook Facebookvriend van de Hofvijver, net als nu al ruim 1440 anderen, en volg onze vrijwel dagelijkse berichten, afbeeldingen en signalementen over en rond de Hofvijver.

Hofvijverhoning? De Vrienden van de Hofvijver maken zich met vele anderen zorgen over de bijensterfte, die grote gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening en het ecosysteem. Geïnspireerd door het project Solitaire bijen in Duinoord onderzoeken wij de mogelijkheid om het eilandje in de Hofvijver te benutten voor de huisvesting van bijen.

Meer weten of meedoen? Stuur ons een bericht via [email protected]. Wanneer zullen we kunnen genieten van de eerste Hofvijverhoning?

Hofvijver PoëzieprijsDe Hofvijver Poëzieprijs, de eerste Nederlandse cyclus-prijs, wordt op zaterdag 10 september 2011 voor het eerst uitgereikt in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum. De prijs is een initiatief van de Vrienden van de Hofvijver. Een van de inspiratiebronnen is het project Hofvijver in Poëzie in Beeld uit 2002 op initiatief van Hermance Schaepman.

Het thema van de eerste Hofvijver Poëzieprijs is eiland. Inzenden van 5 of meer gedichten naar aanleiding van dit thema kan nog tot 1 juli a.s. via [email protected].

De jury van de Hofvijver Poëzieprijs bestaat uit Ruud Hisgen, Theo Monkhorst, Will van Sebille, Joris Voorhoeve (voorzitter) en Eelco van der Waals (secretaris).

De prijs bestaat uit een eigen bundel in de reeks Verse Voeten van De Witte Uitgeverij en een kunstwerk.Kijk op de website voor de voorwaarden van deelname en overige informatie over de Hofvijver Poëzieprijs: http://hofvijverpoezieprijs.blogspot.com/

"de oude vijver waaruit elke dag Den Haag opnieuw geboren wordt"

P a u l R o d e n k o

H o f v i j v e r N i e u w s j u n i 2 0 1 1 – j a a r g a n g 1 , n r . 4