HET LAND VAN SAINT-HUBERT - 2015

48
BELGISCH LUXEMBURG Wallonië. Omringt je met warmte. TENNEVILLE • SAINT-HUBERT • LIBRAMONT-CHEVIGNY MIJN BESTEMMING IN DE BELGISCHE ARDENNEN GUIDE TOURISTIQUE 2014 TOERISTISCHE GIDS 2015

description

 

Transcript of HET LAND VAN SAINT-HUBERT - 2015

  • BELGISCH LUXEMBURG

    Walloni. Omringt je met warmte.

    TENNEVILLE SAINT-HUBERT LIBRAMONT-CHEVIGNY

    MIJN BESTEMMING IN DE BELGISCHE ARDENNEN

    GUIDE tourist

    ique

    2014toerist

    ische

    GIDS2015

  • Bereid uw uitstap

    voor met deze gids!

    WELKOM IN DE ARDENNEN!

    De Ardennen, mysterieus, schitte-rend en adembenemend Verblijven in het Land van Saint-Hubert is ge-nieten in het hart van de Belgische Ardennen en van het grote woud van Saint-Hubert, het paradijs van het groene toerisme.

    In elk seizoen veranderen de landschappen. Zij zorgen er voor dat het Land van Saint-Hubert een ideale bestemming is, zowel voor een dag-uitstap, een leuk weekend of een onvergete-lijke langere vakantie.

    Gebruik de vele wandel- en fietspaden, bezoek musea en attracties, neem deel aan n van de vele evenementen, ontdek het plaatselijk erfgoed, leer zweefvliegen of langlaufskien (als de weersomstandigheden het toelaten !), proef van de lokale lekkernijen

    WAT DOET U TIJDENS UW VERBLIJF ?

  • Open

    Gesloten

    Prijzen

    Te voet

    Per fiets

    MTB

    Auto

    Moto

    Mindervalide personen

    LEGENDE VAN DE PICTOGRAMMEN

    MAISON DU TOURISME DU PAYS DE SAINT-HUBERT

    Place du March 15B-6870 Saint-Hubert

    Tel. : +32 (0) 61 61 30 10Fax : +32 (0) 61 61 54 44

    [email protected] www.saint-hubert-tourisme.mobi www.facebook.com/paysdesainthubert

    Open 7 dagen op 7 van 9.00 tot 17.30u (24/12 en 31/12 van 9.00 tot 15.00u)Gesloten op 01/01 en 25/12

    OVERZICHT

    27 37Evenementen

    & folklore

    21Natuur Sport

    & ontspanning

    46Kaart

    Info Toerisme

    41Gastronomie &

    overnachtingsmo-gelijkheden

    44Nuttige

    adressen

    04Het Land van Saint-Hubert :

    drie gemeenten

    07Attracties

    & musea

    13Erfgoed

    3

  • ZIJN DORPEN EN

    GEHUCHTEN

    Baconfoy, Beaulieu,

    Belle-Vue, Bergume, Cen

    s,

    Champlon, Erneuville,

    Grainchamps, Journal,

    Laneuville-au-Bois,

    Mochamps, Ortheuville,

    Prelle, Ramont, Tennevill

    e,

    Trsfontaine, Wembay en

    Wyompont.

    TENNEVILLE

    HET LAND VAN SAINT-HUBERT : DRIE GEMEENTEN

    Tenneville, gelegen aan de N4, is een doorgangs- en handelscentrum. In het gehucht Converserie had volgens de overlevering de ontmoeting plaats tus-sen Hubertus en het wonderlijke hert.

    Champlon is bekend voor de bereiding van vleeswaren Marcassou. Er is een jeugd-herberg en een belangrijk centrum voor langlaufski.

    Erneuville is, zoals de andere dorpjes van Tenneville, een mooi voorbeeld van een typisch landelijk Ardens dorp omgeven door bossen en velden.

    Deze gemeente staat bekend voor de charme van haar natuurreservaten, het uitgestrekte woud van Freyr, haar observatiepunten en haar typische Ardense dorpjes gelegen op de heu-velruggen of in de valleien van de westelijke Ourthe, of nog Laneuville-au-Bois bloemendorp.

    Oord van stilte en rust gelegen in de groene driehoek gevormd door La Roche-en-Ardenne, Marche-en-Famenne en Bastogne. Tenneville wordt gevormd door drie hoofddorpen.

    4

  • ZIJN DORPENArville, Awenne, Hatrival, Lorcy, Mirwart,

    Poix-Saint-Hubert en Vesqueville.

    SAINT-HUBERT Als Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur kan Saint-Hubert prat gaan op een indrukwekkend en uitzonderlijk verleden.

    Talrijke monumenten zoals de basiliek herinneren aan de geschiedenis van de stad die, tussen de VIIde en de XVIIde eeuw, nauw verbonden is met deze van de abdij en met de legende van Sint-Hubertus.

    Talrijke bezienswaardigheden in de onmiddellijke omgeving nodigen uit voor een bezoek. Op het plaatselijke vliegveld kunt u zweefvliegen en in het wildpark leert u de Ardense fauna kennen. Het Domein van de Fourneau Saint-Michel getuigd van een indus-trieel en landelijk verleden, en het Museum Pierre-Joseph Redout houdt de herinnering levendig van de schilder die de Rapal van de bloemen ge-noemd wordt.

    Maar ook andere sites en dorpjes van Saint-Hubert zijn een omweg waard: het provin-ciaal domein van Mirwart, de acht fonteinen en de klompenwandeling van Awenne

    5

  • LIBRAMONT-CHEVIGNY

    Het Keltenmuseum getuigt van een rijk verleden en nodigt de bezoekers uit om op zoek te gaan naar hun roots.

    De liefhebbers van shopping vinden zeker hun gading in het koopcentrum van Alinau. Het commercieel dyna-misme van Libramont overtreft zijn geografische Ardense grenzen.

    De meest uitgestrekte gemeente van de provincie nodigt eveneens uit voor mooie wandelingen. U kunt de 28 dor-pen en gehuchten aandoen, waaron-der Flohimont, dat erkend is als het mooiste bebloemde dorp, Freux en zijn vele visvijvers en Saint-Pierre met zijn geklasseerde kerk...

    Tijdens het laatse weekend van juli gaat hier jaarlijks de internationale landbouw-beurs door. Het is uitgegroeid tot een Europees treffen. Meer dan 200.000 bezoekers komen naar dit evenement dat hierdoor uitgegroeid is toch het belangrijkste toeris-tiche gebeuren van de streek.

    HET LAND VAN SAINT-HUBERT : DRIE GEMEENTEN

    ZIJN DORPEN EN GEHUCHTEN

    Bernimont, Bonnerue, Bougnimont,

    Bras-Bas, Bras-Haut, Chent,

    Flohimont, Freux-Menil,

    Freux-Suzerain, Jenneville,

    Lamouline, Laneuville, Libramont,

    Moircy, Neuvillers, Nimbermont,

    Ourt, Presseux, Recogne, Remagne,

    Remeaux, Renaumont, Rondu,

    Saint-Pierre, Sainte-Marie,

    Sberchamps, Sviscourt en

    Wideumont (Wideumont-Gare

    en Wideumont-Village). 6

  • ATTRACTIES & MUSEA

  • HET KELTENMUSEUMEen uniek museum over de Kelten in Belgi.

    Het Keltenmuseum stelt voor om het dagelijks leven van de Gallirs en de Kelten te ontdek-ken, evenals de erfenis die zij hebben achter gelaten. U kan dit bewonderen via maquetten, reconstructies, interactieve elementen en natuurlijk eveneens via uitzonderlijke archeologi-sche vondsten zoals: vaatwerk, werktuigen, gebruiksvoorwerpen, wapens, enz.

    Rond 470 voor onze jaartelling bewoonden de Kelten de hoge plateaus van onze Arden-nen. Alle archeologische vondsten bewijzen een bijzonder hoogstaande beschaving. Wist u bijvoorbeeld dat belangrijke personen in hun strijdwagen begraven werden, dat zij over een eigen toiletzak beschikten en dat de basis van het Halloweenfeest bij hen ligt?

    Audiovisuele - boekenwinkel - bibliotheek begeleid bezoek en pedAgogische pAketten voor groepen (min. 10 personen) op AAnvrAAg. Place Communale 1 - 6800 Libramont Tel. / Fax : +32 (0) 61 22 49 [email protected]

    vAn 20 jAnuAri tot en met 20 december : Van dinsdag tot vrijdag van 9.30u tot 17.00u

    Op zon- en feestdagen van 14.00u tot 18.00u (behalve op maandagen en zaterdagen)

    juli-Augustus : Van maandag tot zaterdag van 9.30u tot 17.00u

    Op zon- en feestdagen van 14.00u tot 18.00u

    op zAterdAgen en mAAndAgen (behalve in juli en augustus)

    vAn 21 december tot en met 19 jAnuAri

    volwAssenen/senioren : 5,00kinderen : gratis (- 6 jaar) 2,00 (van 6 tot 12 jaar)groepen volwAssenen/senioren (min. 10 pers.) : 3,00/pers. schoolgroepen (min. 10 pers.) : 2,00 /pers.

    ATTRACTIES & MUSEA

    8

  • HET WILDPARKIn het wildpark zijn er verschillende wandelpaden, waar de wandelaar in een authentiek en natuurlijk kader het wild dat in de Ardennen leeft van nabij kan ontdekken (edelher-ten, reen, everzwijnen, kweekdieren, enz.). Niet toegankelijk met een kinderwagen of buggy, denk er aan om een draagstoeltje mee te brengen !

    Naargelang het seizoen genieten de natuurliefhebbers van everzwijnbiggen, jonge herten en reen en andere kleine dieren die hun moeder volgen. Als u meer wilt te weten komen over de fauna, flora en de plaatselijke folklore dan staat een volledig vernieuwde didactische ruimte ter beschikking met o.a. interactieve spellen ; de hele familie is welkom.

    uitkijktorens - multimediA - en didActische zAAl fr/nl cAfeteriA - restAurAnt/ bistrot de terroir overdekte bArbecue - speeltuin - pArking

    huisdieren niet toegelAten

    Rue Saint-Michel 130 (weg St-Hubert / Nassogne)6870 Saint-HubertTel. : +32 (0) 61 25 68 17

    jAnuAri : Van 10.00u tot 17.30u van 1 tot 4, op 19 tot 31 (behalve op donderdag)

    vAn februAri tot en met April, vAn oktober tot en met december : Van 10.00u tot 17.30u

    mei, juni en september : Van 10.00u tot 18.00u (week), van 10.00u tot 18.30u (weekend)

    juli en Augustus : Van 10.00u tot 19.00u

    op donderdAgen (uitgezonderd tijdens school-vakanties en op feestdagen)jAnuAri : vAn 5 tot 18 1ste september tot 15 oktober: een gedeelte van het park is gesloten (periode van het brullen van de herten).

    volwAssenen (vAn 18 tot 59 jAAr) : 5,00kinderen : grAtis (-3 jAAr)

    3,00 (van 3 tot 17 jaar)senioren (+ 60 jAAr) : 4,00rvv - stAtuut : 3,00groepen volwAssenen (min. 10 pers.) : 4,00/pers.groepen senioren (min. 10 pers.) : 3,00/pers.groepen kinderen (min. 10 pers.) : 2,00/pers.

    9

  • HET OPENLUCHTMUSEUM VAN HET WAALSE PLATTE-LANDSLEVENMeer dan 50 originele woon- en werkhui-zen van vroeger zijn overgebracht en her-opgebouwd in een opmerkelijke natuurlijke omgeving. Binnenin deze heropgebouwde huizen zijn o.a. ambachtelijke werkateliers met originele werktuigen, houtkeukens, en gemeubelde woonkamers terug ingericht.Deze site toont de architectuur en het leven in Walloni in de XIXde en het begin van de XXste eeuw. Folklore, ambachtelijk werk en vergeten beroepen van vroeger worden aan de bezoekers getoont tij-dens jaarlijks aangekondigde programmas. In de Chaumire de Malvoisin, is een per-manente tentoonstelling gewijd aan de il-lustraties van Jean-Claude Servais, auteur van de tekenstrips Tendre Violette, les saisons de la vie, enz..

    HET MUSEUM VAN HET IJZER EN DE VOORMALIGE IJZERBEWERKINGGesloten wegens werken.

    speeltuin restAurAnts cAfetAriA.grAtis rolstoel voor mindervAliden AAn het onthAAl.begeleid bezoek op AAnvrAAg fr/nl/en/deFourneau Saint-Michel 6870 Saint-Hubert Tel. : +32 (0) 84 21 08 90 Fax : +32 (0) 84 22 19 [email protected] www.fourneausaintmichel.be

    vAn 1 mAArt tot 30 november : Van 9.30u tot 17.00u

    juli en Augustus : Van 9.30u tot 17.30u

    op mAAndAg behAlve in juli, Augustus en op feestdAgen. december, jAnuAri, februAri : Toegankelijk voor wandelingen (geen toegang tot de huisjes ; tijdens de winterperiode zijn slechts enkele werkplaatsen open)

    volwAssenen : 5,00kinderen : gratis (- 6 jaar)

    2,00 (6 - 12 jaar)senioren en studenten : 4,00mindervAliden : 2,00groepen volwAssenen : 4,00/pers.groepen kinderen (6 - 12 jaar) : 2,00/pers.

    ATTRACTIES & MUSEA

    HET DOMEIN VAN FOURNEAU SAINT-MICHEL

    10

  • HET MUSEUM PIERRE-JOSEPH REDOUTHet museum houdt de herinnering levendig van de schilder die de Rafal van de bloe-men genoemd wordt.

    Hij wordt over de ganse wereld gekend als de schilder van de rozen. Vele originele wer-ken van uit de tijd (lithografin), prenten en diverse voorwerpen zijn tentoon gesteld. Verder zijn er eveneens de gravures van de Description de lEgypte van zijn broer Henri-Joseph Redout (dierenschilder).

    juli en Augustus : Van 13.00u tot 17.00u

    vAn september tot en met juni : Mits afspraak (begeleid bezoek, min. 10 pers. FR)

    vAn september tot en met juni

    volwAssenen : 2,50kinderen : gratis (- 14 jaar)

    1,25 (van 14 tot 21 jaar)groepen volwAssenen : 2,50/pers.groepen kinderen : 1,00/pers.begeleid bezoek (groepen volwAssenen) : 25/gids + 2,50/pers.

    WIE WAS PIERRE-JOSEPH REDOUT ? De beroemde schilder werd geboren te Saint-Hubert in 1759. Op 23-jarige leeftijd verlaat hij zijn geboortestad en trekt naar Parijs. Hier schildert hij planten en bloemen als illustrator voor de bekendste botanici van zijn tijd (LHritier, Candolles,). In 1783 is bij betrokken bij de realisatie van het prentenkabinet van de Franse koning. Deze verzameling zal later deel uit maken van het Museum dHistoire Naturelle . Tussen zijn vele leerlingen telde hij o.a. Koningin Marie-Antoinette, Keizerin

    Josphine, echtgenote van Napoleon, en prinses Louise-Marie dOrlans, later echtgenote van Koning Leopold I der Belgen. . Ondanks zijn grote bekendheid stiert Pierre-Joseph Redout in 1840 vergeten en in grote armoede. Hij werd begraven op het kerkhof van Pre Lachaise te Parijs.

    begeleid bezoek (min. 10 pers.) op AAnvrAAg gAns het jAAr - fr.

    Rue Redout 11 6870 Saint-Hubert Tel. : +32 (0)61 61 14 67 (J. Bourgeois)

    +32 (0)498 90 28 22 (R. Poncelet)info@musee-pierre-joseph-redoute.bewww.musee-pierre-joseph-redoute.be

    11

  • HET LAND VAN SAINT-HUBERT ? IDEALE UITVALSBASIS OM DE ONGEREPTE ARDENNEN TE ONTDEKKENDank zij de centrale ligging in het hart van de provincie Luxemburg en door de nabijheid van grote verkeerswegen (E411, E25, N89 en N4) bent u steeds in minder dan een uur op de meest authentieke plaatsen van de Ardennen. Enkele voorbeelden voor een uitstapje

    LA ROCHE EN HOUFFALIZEHet feodaal kasteel en het toeristisch trein-tje van La Roche-en-Ardenne, zijn musea over de Slag van de Ardennen, het Grs-steen-goed en het molenaarsvak, kayakken op de Ourthe, de stuwdam van Nisramont, de brouwerij van Achouffe, Houtopia (de wereld van de kinderen) en de Aqua lO te Houffa-lize

    IN DE HOGE LESSE (HAUTE-LESSE)Het Euro Space Center te Transinne, Redu het boekendorp, het Kaolinpark te Libin

    MARCHE EN NASSOGNE De romaanse kerk van Waha met de glasra-men van Folon, het museum van de Famenne en de dynamische bioscoop van Marche, het kweekproject van hertachtigen Inzofalle en de brouwerij Saint-Monon te Nassogne

    BASTOGNE EN ZIJN OMGEVINGHet Amerikaans gedenkteken Mardasson, het Piconrue-museum, het Bastogne War Mu-seum, de ezelkwekerij van de Gare du Sud, de winkels die steeds open zijn op zondag, Ani-malaine te Bizory, de Bisonhoeve te Recogne, het kampernoeliecentrum te Rechimont

    IN EN NABIJ HET WOUD VAN ANLIERHet natuurpark van de Hoge Sauer (Le Parc naturel de la Haute-Sre), het bosmassief van Anlier, de vallei en het pretpark van het Meer van Neufchteau, de ambachtelijke brouwerij van Rulles

    BOUILLON EN ZIJN OMGEVINGDe feodale burcht, de archeoscoop God-fried van Bouillon en het hertogelijk museum te Bouillon, De leigroeve te Ber-trix, het tabaksmuseum te Corbion, de uit-zichtspunten op Frahan en het Graf van de Reus te Botassart, het landbouwmuseum te Rochehaut

    IN MINDER DAN 30 minuten * HAN-SUR-LESSEHet domein van de grotten van Han, het speleogame, het wildpark (in de provin-cie Namen : +32 (0) 84 34 51 72).

    TUSSEN OURTHE EN AISNE Durbuy, het kleinste stadje ter wereld met het Parc des Topiaires, het labyrint in Barvaux, Rivo (Bezoekerscentrum over de rivier) en de grotten van Hotton, de toeris-tische tram van Aisne te Ereze, het Chlo-rophyllepark in Dochamps

    ARLONDe musea : archeologisch museum, Gaspar-museum, museum over de internationale scoutsbeweging,

    IN DE LESSEVALLEIHet kasteel van Lavaux Sainte-Anne, het provinciaal domein van Chevetogne (in de provincie Namen : +32 (0) 84 34 51 72)

    HET GAUMELANDMuseum van de Gaumestreek te Virton, het dorpje Torgny met zijn wijngaard

    TUSSEN DE ARDENNEN EN HET GAUMELANDDe trappistenabdij van Onze-Lieve-Vrouw te Orval, de afdaling van de Semois te Chiny

    IN DE VALLEI VAN DE SALM EN HET LAND VAN DE OURTHE-BRONNENHet huis voor toerisme van het Land van de Salm, de macrales , het meer van de Doyards en het Sunpark te Vielsalm, het museum te Salmchteau

    DINANTDe citadel, Het Dinants gebak couques de Dinant, mini cruises op de Maas (in de provin-cie Namen : +32 (0) 82 22 28 70)

    NAMEN, LUIK EN HET GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG

    * G

    esch

    atte

    ver

    trek

    tijd

    vanu

    it he

    t ce

    ntru

    m v

    an S

    aint

    -Hub

    ert

    ATTRACTIES & MUSEA

    IN MINDER DAN 45 minuten *

    IN MINDER DAN 1 UUR *

    Meer info bij de andere Maisons du Tourisme. -> zie pagina 45

    12

  • ERFGOED

    * G

    esch

    atte

    ver

    trek

    tijd

    vanu

    it he

    t ce

    ntru

    m v

    an S

    aint

    -Hub

    ert

  • ERFGOED

    DE BASILIEK VAN SAINT-HUBERT Uitzonderlijk patrimonium in Walloni en belangrijk bedevaartsoord midden de Ardense wouden, de basiliek bekoort de bezoeker door haar elegantie en grootsheid en is de stille getuige van de grootsheid van de voormalige benedictijnerabdij die door de Franse overheersing op het einde van de XVIIIde eeuw werd afgeschaft. Op deze plaats hebben verschillende abdijkerken elkaar in de loop der eeuwen opgevolgd. De oprichting gaat terug tot de VIIde eeuw. De huidige kerk is vooral in de XVIde eeuw (1525 - 1564) opgetrokken. De kerk is een echte les in de architecturale geschiedenis. Men vindt er Romaanse elementen en verder bouwfases uit de Gotiek, de Renaissance en de Barok. De strakke barokke voorgevel staat in schril contrast met het gotisch interieur waar vooral de speling van het licht de vele kleuren van de gebruikte materialen tot leven doet komen. Bewonder de gele en blauwe stenen en de kleuren van het aangewende marmer.In de koorkapel, ingericht als schatkamer, worden verschillende relikwien bewaard die het lichaam van de heilige vergezelden in zijn graf, zoals: een liturgische kam, de bisschoppelijke staf en een jachthoorn. Verder bevin-den er zich andere waardevolle objecten zoals: een gepolychromeerd XVde eeuws beeld van de geknielde ridder, een altaar in de kooromgang is versierd met emails uit Limoges (zij tonen passietaferelen volgens Albrecht Drer). Een naburige kapel bezit sinds 2013 een reliekbeeld van Paus Johannes-Paulus II.Het wit marmeren mausoleum, geschonken door Koning Leopold I, bevat niet het lichaam van Sint-Hubertus. De juiste begraafplaats is tot heden onbekend gebleven. In het reliekschrijn, dat centraal is aangebracht op het Hubertusaltaar, bevindt zich een deel van de miraculeuze stola van de heilige. Sinds de XIde eeuw komen hier pelgrims om verlost te worden van waanzinnigheid. Op hen werd de taille toegepast. Dit wil zeggen dat er een kleine snede gemaakt werd in het voorhoofd. Op hoop van genezing werd daarin een draadje van de heilige stola gelegd. (Zie p. 20).Permanente tentoonstelling over de cultus van Sint-Hubertus en de wede-ropbouw van de basiliek. Infoboekje te koop bij het Maison du Tou-risme en in de Basiliek. FR/NL/EN/DE

    begeleid groepsbezoek op AAnvrAAg :- bezoek AAn de bAsiliek - fr/nl/en/de- bezoek AAn de klokkentorens (beiAArd) - fr/en (+/-10 pers. - geen kinderen - 10 jAAr)

    Place de lAbbaye - 6870 Saint-Hubert Postadres : rue Saint-Gilles 56 6870 Saint-HubertTel. : +32 (0) 61 61 23 [email protected]

    GEMEENTE SAINT-HUBERT

    ElkE dagVan noVEmbEr tot maart : van 9.00u ot 17.00u.Van april tot oktobEr: van 9.00 tot 18.00u.

    gratis toEgang mEt uitzondEring Voor gElEidE bEzoEkEn : 1,50/pers (- 18 jaar : gratis).

    audiogids FR/NL/EN/DE/CN : 2,00/pers.

    bEzoEk aan dE klokkEntorEns : 2,50/pers.

    Contact met de verantwoordelijke van de basi-liek (Mevr. Rakotovao) op voorhand te nemen. 14

  • DE KERK VAN SAINT-GILLES-AU-PR

    Rue Saint-Gilles - 6870 Saint-Hubert

    Deze voormalige parochiekerk (tot 1809) is opgetrokken in Romaanse stijl. Ze wordt de Sint-Gilliskerk genoemd sinds 1064.Hierdoor is zij de oudste parochiekerk in Belgi die aan Sint-Gillis is opge-dragen. Hij wordt aanroepen tegen angst, benauwdheid en nachtmer-ries. De kerk is nog omgeven door een kerkhof met oude kruisen met opschriften uit de XVIIIde en de XIXde eeuw. In 1949 werd de kerk volle-dig hersteld. Panelen met uitleg aan de ingang.

    DE WIJK (GENOEMD PALAIS ABBATIAL)

    Gedeeltelijk toegankelijk bij tentoonstellingen/animaties.Place de lAbbaye - 6870 Saint-Hubert Tel. : +32 (0) 61 25 01 50 (SDAC) - +32 (0) 61 61 14 55 (Rijksarchief)

    Gebouwd in 1729 tijdens het abbatiaat van Dom Clestin de Jong, verhoogde deze vleugel het aanzien van de abdij en bood een waardige aanblik aan de bezoekers, genodigden, prelaten en bedevaarders. In dit gebouw was de kanselarij van de abdij gevestigd. Hier gebeurde het beheer van de eigendommen. Door de herstellingswerken die het laatste decennium zijn uitgevoerd aan de erekoer heeft de wijk zijn uitzicht van weleer terug gekregen. De vernieuwde toegangshekken zijn versierd met allegorische figuren die de Romeinse kalender van 10 maan-maanden voorstellen (maart-december). Het gebouw huisvest vanadaag n van de diensten van het rijksarchief en van deze van de provinciale cultuurdienst.

    15

    LANCIEN HPITAL (HET VOORMALIG HOSPITAAL)

    Rue de la Fontaine 23 - 6870 Saint-Hubert

    De monniken verzorgden hier gratis het onthaal van zieke en gekwetste pelgrims. Zij kregen er de nodige zorgen, evenals andere zieken en zij die van razerij bezeten waren en op het graf van Sint-Hubertus kwamen bidden.Het huidige gebouw is omgevormd tot hotel-restaurant. Het is hetgeen wat overgebleven is van het hospitaal dat in 1607 werd gebouwd. Sinds de Franse Revolutie is het vaak verbouwd geweest. Tussen 1844 en 1865 doet het dienst als jachtverblijf van Koning Leo-pold I die hier telkens in de herfst verblijft tijdens het jachtseizoen. Hij noemde dit zijn Ardense thuis.

  • HET GEDENKTEKEN VAN KONING ALBERT

    6870 Saint-HubertLangs de Rue Saint-Michel (richting Forrires) op 300m van de weg, centraal gelegen in het bos la Clairire du Bli, herinnert een steen en een gegraveerde plaat aan de doortochten van wijlen Koning Albert I.

    HET KASTEEL VAN MIRWART

    6870 Mirwart (Saint-Hubert)

    Dit bouwwerk domineert het dorp Mirwart. De kronieken van de abdij van Saint-Hubert vermelden de stichting van dit kasteel in 955. De He-ren van Mirwart waren onderhorig aan de abdij van Saint-Hubert vanaf de Bourgondische periode tot het einde van de XVIIde eeuw.

    Het kasteel heeft een bewogen geschiedenis. Verwoesting en weder- opbouw hebben elkaar hier meermaals opgevolgd tot het huidig kas-teel dat dateert van 1706 en 1734. Het is priv bezit.

    HET KLOOSTER VAN HURTEBISEMonastre dHurtebise 2 - 6870 Saint-Hubert Tel. : +32 (0) 61 61 11 27 - Fax : +32 (0) 61 61 32 77 [email protected] - www.hurtebise.net

    Sinds 1938 heeft een kloostergemeenschap van Benedictinessen zijn intrek genomen in deze landelijke gebouwen die onder andere een herenhuis en hoevegebouwen bevatten. Architect Noirhomme voegde aan de oude gebouwen een nieuw klooster toe. De zus-ters ontvangen hier gasten voor retraites en religieuze en spirituele bijeenkomsten. Niet toegankelijk voor toeristische bezoeken. De kloosterkerk is altijd toegankelijk voor diegene die wil bidden of enkele ogenblikken in stilte wil doorbrengen.

    OUDE VESTINGSPOORT (GENOEMD PORTE DE BASTOGNE)

    Rue du Parc - 6870 Saint-HubertDeze poort (1659) is het laatse overblijfsel van een oude vestings-muur die 1 km lang was en die van negen torens was voorzien. Er waren tenminste vier stadspoorten. Het geheel omsloot de abdij vanf het jaar 930.In de loop der tijden wijzigde de bestemming meermaals zoals: do-denhuisje voor het nabijgelegen kerkhof van de monniken (einde van XVIIIde eeuw) en woning voor een kleermaker en zijn gezin (einde van de XIXde eeuw).

    LE CHEMIN DE LA PIERRE (De steenweg)

    www.lescheminsdelapierre.be

    Stel zelf uw steenweg samen via www.lescheminsdelapierre.be. Permanente voorstelling van diverse steen-soorten en van het gebruik er van. Ontdekkingstocht van de omgeving van Saint-Hubert op een totaal andere manier onder de themas : geschiedenis en legenden geologie en landschappen werkmethoden en ambachten.

    DE KLOMPENWANDELING

    6870 Awenne (Saint-Hubert)In het midden van de XIXde eeuw werd Awenne het centrum van een dynamische en bloeiende klompenin-dustrie. Het snijden van de klompen ontstond in Laneuville-au-Bois en bereikte weldra Awenne dat uitgroeide tot een echt klompendorp met een internationale vermaardheid. In het dorp zijn nog verschillende sporen zichtbaar van dit bijzonder verleden. Zij geven Awenne een eigen cachet. Het wandelfoldertje is beschikbaar in het Maison du Tourisme - FR/NL

    ERFGOED

    16

  • VIEILLE EGLISE SAINTE-GERTRUDE (DE OUDE KERK VAN DE HEILIGE GERTRUDIS)

    Rue de la Vieille Eglise - 6970 Tenneville

    Deze rustige site is het overblijfsel van een geklasseerde kerk waar-van enkel de doopvont bewaard is.

    Er zijn geen erediensten meer.

    LA CONVERSERIE Route de Saint-Hubert (N 89) - 6970 Tenneville

    In 1152 schonk graaf Hendrik van La Roche aan de monniken van St-Hubert een domein. Hier bevond zich eveneens een kleine kapel die aan de Heilige Catharina was opgedragen. De monniken hadden de opdracht er een hos-pitaal te bouwen dat permanent zorg zou dragen voor pelgrims die gingen bidden op het graf van Sint-Hubertus en voor verdwaalde reizigers. Op vaste tijdstippen, zelfs s nachts, luidde een klokje om verdwaalde reizigers de weg te tonen. La Converserie dankt zijn naam aan deze lekenbroeders die het hospitaal gedurende vier eeuwen hebben bestuurd en niet aan de bekering (conversion) van de heilige Hubertus zoals in de volksmond verteld wordt.Vandaag is het ingericht als priv ziekenhuis.

    KERK VAN SAINT-PIERRE-CHEVIGNY

    6800 Saint-Pierre (Libramont)

    Een eerste bouwwerk werd naar alle waarschijnlijkheid door de abdij gebouwd in de XIde eeuw. Het werd nadien meermaals verbouwd, vooral in de XVde en de XVIIde eeuw.

    Deze Gotische parochiekerk is beschermd en wordt nog door een kerkhof omringd. De gelovigen werden hier bijgezet in de richting van het dorp.

    HEILIG HARTKERKPlace Communale - 6800 Libramont

    Deze Heilig Hartkerk is opgetrokken in 1975 in een hedendaagse architectuur. De klokkentoren staat los van de kerk. Er wordt een kruisweg bewaard in gegraveerde leisteen.

    GEMEENTE TENNEVILLE

    GEMEENTE LIBRAMONT-CHEVIGNYHET PAARD GARY

    Op de hoek van rue du Serpont / avenue de Houffalize - 6800 Libramont

    Dit stevig trekpaard dat trots op zijn achterste benen staat is het symbool van Libramont. Het staat tegenover de nieuwe brug Bow string mixte ingehuldigd in september 2010. Het herinnert ons aan de belangrijke internationale landbouwmarkt die zich hier elk jaar opnieuw afspeelt op het laatste weekend van juli.

    17

  • KAPELLEN

    WAT U IN HET LAND VAN SAINT-HUBERT KUNT TEGENKOMEN

    Naast de artistieke schoonheid van de basiliek van Saint-Hubert, die het centrum was van vele bedevaarten waar gebeden werd tegen de razernij, kan de bezoeker aan de streek niet kijken naast de vele andere uitingen van volksdevotie

    Veldkruisen, kapellen, versierde nissen in portalen staan verspreid langs boswegen, velden, op hoeken van straten of in de gevels van de huizen. Op sommige plaatsen zijn rode kruisen aangebracht, hangen ex votos of zijn vodden of nagels aan bomen bevestigd. Het zijn oude getuigen van een geloof dat thans verdwenen is en de pelgrim van weleer hoop gaf om te ontsnappen aan ziekte of ellende !

    HET ROUGE-CROIX EN DE KAPEL VAN DE HELIGE HUBERTUS Het betreft hier de oudste kapel van het Land van Saint-Hubert. Volgens de oude le-gende zou Sint-Hubertus zich hebben bekeerd niet ver van deze plaats nadat hij tijdens een jachtpartij een hert had ontmoet met een schitterend kruis in het gewei. Een kruisbeeld Rouge-Croix genaamd, duidt de plaats van het wonder aan. De huidige kapel dateert van 1904 en bevat sporen van de oude kapel van de heilige Catharina. Er bevinden zich even-eens veel wapenschilden van Europese jagers. Baan Champlon - Saint-Hubert (N89) nabij La Converserie.

    GROT VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDESDeze grot werd in 1922 door de dorpelingen gebouwd als dank dat de Heilige Maagd het dorp had gespaard tijdens de Eerste Wereld-oorlog. Bij mooi weer worden hier nog ere-diensten gehouden.6970 Wyompont (Tenneville)

    SINT-ROCHUSKAPEL Deze kapel werd in 1688 opgetrokken ter ere van de heilige Rochus om aldus van de pest gespaard te blijven.Rue du Mont - 6870 Saint-Hubert

    DE ONZE-LIEVE-VROUWKAPEL TE LHOMMAL Belangrijke bedevaartplaats in Bras-Haut en miraculeuze bron voor de ogen.6800 Bras-Haut (Libramont)

    DE KAPEL VAN LORETO Deze kapel en kluis met miraculeuze bron zijn gelegen op een panoramisch punt op de westelijke Ourthe.Tussen Moircy en Remagne(Libramont)

    ENKELE VOORBEELDEN

    ERFGOED

    18

  • DE FONTEINEN

    01. DE FONTEINEN VAN TENNEVILLE

    De fonteinen en drinkbekken, die werden vernieuwd, geven aan de dorpen een eigen en een aangenaam oponthoud tijdens het wandelen. De bijhorende informatieborden vertellen de plaatselijke geschiedenis.

    Hier komt weldra : Schattenjacht met als thema Tenneville en zijn water, in de spo-ren van de meester fonteinbouwer .

    Beaulieu, Cens, Erneuville, Journal, Wem-bay en Wyompont - 6970 Tenneville

    02. HET WASBEKKEN VAN DE MALADRERIE

    In de Middeleeuwen en ook nadien was de Maladrerie een afgelegen plek, ver van de bewoonde wereld, waar zieken met een besmettelijke ziekte (lepra en pest) woonden en verzorgd werden. Het huidige gebouw dateert van de XIXde eeuw.

    Place de la Maladrerie - 6870 Saint-Hubert

    03. DE HUBERTUSFONTEIN OP DE PLACE DE LABBAYE

    Gedurende ruim duizend jaar heeft een bron de stad en de abdij bevoorraad. Zij ontspringt op een honderdtal meters van de kerk. De monniken verzekerden dat deze bron nooit zou uitdrogen. Ook vandaag nog bevoorraadt zij de fontein op het plein voor de basiliek. De huidige fontein dateert van 1858 en werd in 1953 en 2014 gerestaureerd.

    Place de lAbbaye - 6870 Saint-Hubert

    ENKELE VOORBEELDEN 04. DE FONTEINEN VAN DE WIJKOp de erekoer van het abtenpaleis bevinden zich twee fonteinen in marmer. Twee tritons en twee griffoenen spuwen water via hun tong. Volgens een schriftelijke getuigenis van een zekere reiziger Saumery (XVIIde eeuw) sier-den destijds deze dierenfiguren reeds de fon-teinen. Later verdwenen zij, maar ze keerden terug in 2003 bij de heraanleg van de erekoer. Place de lAbbaye - 6870 Saint-Hubert

    05. DE REDOUTFONTEINMonument door de stad opgericht ter ere van schilder P.-J. Redout (zie p. 11). Place du March - 6870 Saint-Hubert

    06. LE CERF CRUCIFRE (Het hert met het kruis)

    Dit edele dier wordt beschouwd als het symbool van de stad. De fontein is het kunstwerk van Louis Nol en siert de rotonde bij het binnenkomen van de stad. Volgens de overlevering bekeerde de heilige Huber-tus zich toen hij tijdens een jachtpartij een hert met een kruis in zijn gewei tegenkwam. -> Zie p.20 Place du Fays - 6870 Saint-Hubert

    07. DE ACHT FONTEINEN VAN AWENNE

    De typische fonteinen in smeedijzer werden in de XIXde eeuw geplaatst als gevolg van de vele en hevige branden in het dorp. De rust van dit vredig dorp wordt enkel verbroken door het geluid van het water dat men op elke hoek van elke straat hoort klateren.6870 Awenne (Saint-Hubert)

    WAT U IN HET LAND VAN SAINT-HUBERT KUNT TEGENKOMEN

    De drinkbekken, fonteinen en wasplaatsen in de streek zijn allen beurt om beurt het werk van plaatselijke ambachtslui.

    Zij zijn allen gemaakt en geplaatst in functie van de waterbevoorrading van het vee of de bewoners. Zij maken stuk voor stuk deel uit van de pozie van de vervlogen tijd, maar herinneren ons eveneens aan de harde levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

    De volkse traditie verbindt de fonteinen vaak met godsdienstige gebeurtenissen. In wezen hebben zij echter een grote bijdrage geleverd aan het dorpsleven en de hygine van de bewoners. Om kleine kinderen weg te houden van waterputten en fonteinen vertellen som-mige ouders nog steeds verhalen van stoute kabouters die in het water leven

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    719

  • SINT HUBERTUS

    ERFGOED

    ZIJN LEVENSint-Hubertus werd in de VIIde eeuw geboren in een belangrijke en aristorkratische familie uit Austuri. Rond 705 volgt hij Sint-Lambertus op als bisschop van Tongeren-Maastricht. Gedurende bijna 25 jaar doorkruist hij zijn uitgestrekt bisdom om de bevol-king te bekeren. Hij overlijdt in s Gravenvoeren aan de gevolgen van het ijzervuur op 30 mei 727. Zijn li-chaam wordt overgebracht naar de Sint-Pietersab-dij van Luik die door hem was gesticht.

    Op de resten van Romeinse runes wordt in 687 door Pepijn van Herstal een eerste klooster gesticht in An-dain. Het klooster wordt eerst Andain genoemd en pas later Saint-Hubert. Als gevolg van de vele mirakels die op het graf van Hubertus gebeuren, wordt hij op 3 november 743 heilig verklaard in het bijzijn van de Karolingische vorsten en vele bisschoppen. Zijn lichaam wordt op het altaar getoond. Op dat ogenblik wordt vastgesteld dat zijn lichaam, zijn bisschoppelijke gawaden en zijn stola ongeschonden bewaard zijn. Volgens de wil van het Concilie van Aix in 817 wordt zijn lichaam naar Andain overgebracht. Dit gebeurt op 30 sep-tember 825 in aanwezigheid van de keizer, vele bisschoppen en een grote schare pelgrims.

    Tot oktober 1568 wordt het ongeschonden lichaam van Sint-Hubertus aan de gelovigen getoond in de crypte van de abdijkerk. Op feestdagen wordt het vooraan in het koor gelegd. Sinds de Franse Revolutie is het li-chaam niet meer tentoongesteld en verdwenen. Tot vandaag is de begraafplaats onbekend.

    DE LEGENDEIn de XVde eeuw ontstaat de legende van het het hert met het kruis in zijn gewei. Sint-Hubertus, een verwoed jager, hield er een weelderige en los-bandige leversstijl op na. Hij vergat zijn echtgenote en zijn geloof! Toen hij op een kerkelijke feestdag ging jagen in de Ardense bossen zag hij plots voor zich een schitterend hert met in zijn gewei een verlicht kruisbeeld. Hij hoorde een stem die hem opriep tot bekering en een vromer leven. De stem vroeg hem om te rade te gaan bij zijn vriend Lambertus, bisschop van Tongeren-Maastricht. Hubertus trok zich vervolgens als kluizenhaar terug in het woud. Tijdens een bedevaart naar Rome verneemt hij dat Lambertus vermoord is te Luik. Paus Sergius I, gewaarschuwd door een hemelse ingeving, duidt ver-volgens Hubertus aan tot opvolger en wijdt hem tot bisschop. Tijdens de plechtigheid verschijnt een engel die hem de miraculeuze stola aanbiedt.

    Tijdens zijn ambtsperiode zal hij deze stola steeds dragen. Van Sint-Pieter ontvangt Hubertus de sleutel van Hubertus. Het wordt het symbool van zijn spirituele macht over lichaam en geest.

    DE CULTUSNadat hij te ruste was gelegd temidden de Ardense bossen wordt Sint-Hubertus aanroepen als beschermer tegen de hondsdolheid. Hij wordt alzo de patroon van de Ardennen, de jagers en de jachtopzieners. Er ontstond aldus een ritueel, de insnijding genoemd, om van de hondsdolheid te genezen. De priester maakte in het voorhoofd van de zieke een insnijding en legde hierin een draadje van de miraculeuze stola. Daarna moest de zieke een noveen aanvangen dat zich kenmerkte door strikte hyginische en spirituele voorschrif-ten. Indien hij na negen dagen genezen was bezat hij gedurende de komende 40 dagen de kracht om andere slachtoffers van de ziekte te genezen. Tijdens deze periode diende hij terug het graf van de heilige te bezoeken.Dieren die met hondsdolheid getroffen waren werden afgeslacht. Gezonde dieren werden beschermd door Sint-Hubertus nadat zij gebrandmerkt werden door de gloeiende sleutel van Sint-Hubertus. Niettegtenstaan-de dat Louis Pasteur in 1885 het vaccin tegen de hondsdolheid ontdekte, bleef de verering en de cultus van Sint-Hubertus levendig bestaan in Belgi en West-Europa. Bovendien is Sint-Hubertus de meest bekende heilige ter wereld. Vandaag wordt hij aanroepen om te genezen van allerlei pijn, tandpijn, zenuwziekten, enz. Na ruim 13 eeuwen is het stof van de heilige stola weinig verminderd. Het blijft nog steeds de belangrijkste reliekwie van Sint-Hubertus.

    20

  • NATUUR

  • NATUUR

    De bezoeker die Saint-Hubert nadert kan niet ongevoelig blijven voor de vele soorten groen dat het bosmassief hier biedt. Zowel het prille en zachte lentegroen als de donkergroene herfst-tinten spreken tot de verbeelding. Het massief van Saint-Hubert is gelegen op de eerste grote heuvelrug van de Ardennen. Het is begroeid door eiken en harshoudende bomen waarvan de spar het talrijkst aanwezig is.

    De aanwezigheid van grote stukken natte- en turfheide op de plateaus boven de 500 m zijn karakteristiek voor de wouden in de omgeving van Tenneville, Saint-Hubert, Nassogne, Sainte-Ode en Libramont. La Fort du Roi Albert (het Koning Albertwoud) en het woud van Freyr behoren tot de mooiste van Walloni. De verschillende kijkhutten zijn in elk seizoen en voor iedereen toegankelijk die de natuur in zijn volle betekenis respecteert. -> Zie p.35

    In dit immense woud, vaak onaangeroerd, aange-plant en beschermd leeft een fauna en een flora die even gevarieerd als opmerkelijk is. Sommige delen zijn ongerept natuurlijk. Zij worden zelden betreden en behoren tot de meest natuurlijke groene zones van ons land.

    Diegene die blauw verkiezen boven groen, vinden in Saint-Hubert hun gading in de vele rivieren en de bronnen zoals de oostelijke Ourthe (bron te Ourt), de Lhomme (bron te Bras), de Lesse, de Vierre en de Sauer. De Ourthe die van bergrivier over gaat tot een bijrivier van de Maas stroomt door Tenneville. Door Saint-Hubert stromen de Masblette en de Lhomme.

    HET BOSMASSIEF VAN SAINT-HUBERT IS EEN

    GROENE LONG !

    22

  • HET BOSMASSIEF VAN SAINT-HUBERT IS EEN

    GROENE LONG !

    HET NATUURRESERVAAT VAN HET PLATEAU VAN SAINT-HUBERT Het Projet LIFE-tourbires heeft er voor gezorgd dat de stukken vochtige heide bewaard bleven en zo tot natuurreservaat konden worden geklasseerd. Ruim 600 ha zijn aldus binnen het massief bewaard en omvatten o.a. het natuurreservaat van de Rouge Ponc en van Baseille. Dank zij de vele bewegwijzerde wegen kunnen bezoekers genieten van dit unieke stuk natuur. -> Zie p.31

    21

    ONTDEKKINGDe beste manier om de natuurlijke rijkdommen van het Land van Saint-Hubert te ontdekken : GEBRUIK DE TALRIJKE BEWEGWIJZERDE

    WEGEN

    RESERVEER EEN NATUURGIDS NEEM DEEL AAN DE BEGELEIDE THEMAWANDELINGEN (LUISTEREN NAAR HET BRULLEN VAN DE HERTEN, CHAMPIGNON-, LEKKERBEK- EN NA-TUURWANDELINGEN) GEORGANISEERD GEDURENDE HET GANSE JAAR -> ZIE P.29 32

    23

  • NATUUR

    HET ARBORETUM VAN DE FOURNEAU SAINT-MICHEL

    Vertrek : vanaf de parking van de Fourneau Saint-Michel (Ijzermuseum) - Saint-Hubert Tel. : +32 (0) 84 37 43 10 [email protected]

    De arboreta werden op initiatief van Koning Leopold II aangeplant. Hij wilde de aanpassingsmogelijkheden van exotische soorten tes-ten in ons klimaat. Het arboretum van Saint-Hubert dateert van 1899. Tussen de vele soorten zijn de volgende opmerkelijk: de Dou-glas, de Vancouverden, de Edelden, de Californische tsuga en de Japanse lork, enz. De twee hectares zijn verdeeld in 86 percelen. Een bezoek aan het arboretum kan gecombineerd worden met een wandeling van drie kilometer met o.a. didactische panelen (FR).

    HET PROVINCIAAL DOMEIN VAN MIRWART EN ZIJN VISKWEKERIJ

    Vertrek : rue du Moulin 16 - 6870 Mirwart (Saint-Hubert) Tel. : +32 (0) 84 36 62 99 - Fax : +32 (0) 84 36 76 15domaine.mirwart@province.luxembourg.bewww.province.luxembourg.be

    Het 1350 ha grote domein is een samengaan van naald- en loofbos-sen en vormt aldus een waardevolle schat. Zijn rijk verleden is nog steeds terug te vinden op vele plaatsen in het bos (de hoogoven uit de XVIde eeuw, de grote ijskelder, de oude bruggen, de kleine en grote vijvers, het verdwenen dorp van Marsolle, enz.)

    Verder is het domein gekend voor zijn viskwekerij*. Zij is vooral bekend voor de Farioforel die bestemd is om uitgezet te wor-den. De 35 vijvers zorgen jaarlijks voor 8 tot 10 ton vis! Via een didactische wandeling kunt u kennis maken met de viskwekerij, zijn natuurlijke vijanden, de biodiversiteit, de bomen, enz.

    U kunt op een veilige manier het drukke gaan en komen van de bijen in een didactische bijenkorf gadeslaan. Hij bevindt zich in lokaal dat altijd toegankelijk is.

    Vier bewegwijzerde wandelwegen volgen de waterlopen. Ze laten u kennis maken met een uniek historisch patrimonium. -> Zie p.32 Wandelen in Mirwart

    Geleide bezoeken en speciale groepsprogrammas op aanvraag. FR/NLStages van natuur- en visontdekkingen (10 tot 15 jaar).

    * Opendeurdag op 6 december 2015 (demonstraties van de kweek van de Farioforel)

    24

  • KIJKHUTTEN

    La Borne : te ontdekken via wandelweg nr 7 (NGI-kaart Saint-Hubert) -> Zie p. 31 Nabij het burgervliegveld van Saint-Hubert

    La Tour de Priesse : te ontdekken via wandelweg nr 7 (NGI-kaart Tenneville)Bilaude : te ontdekken via wandelweg nr 7 (NGI-kaart Tenneville) en wandelweg nr 4 (NGI-kaart Saint-Hubert) -> Zie p. 31Les Amonys : te ontdekken via wandelweg nr 8 (NGI-kaart Tenneville) -> Zie p. 31Nabij de Barrire Mathieu/Mochamps, Laneuville-au-Bois (Tenneville)

    Dank zij het P.G.I.S.H. (het officile beheersplan van het massief van Saint-Hubert) zijn vijf kijkhutten aangelegd op het grondgebied van het grote woud van Saint-Hubert (La Grande Fort de Saint-Hubert/zie p.28). Een zesde kijkhut wordt momenteel nog aange-legd. Deze bouwwerken laten het toe om het wild en de natuurlijke bewoners van het woud in hun eigen leefomgeving gade te slaan.

    DE DIDACTISCHE WANDELING VAN HET BOIS DE LA FONTAINE

    Vertrek : nabij het Maison du VillageLaneuville-au-bois (Tenneville)

    De didactische wandeling laat ons toe alle facetten van het bos en het woud te ontdekken over een openluchtparcours van een kilometer. Op de wandeling zijn een tiental thematische haltes voorzien zoals: de tijd vliegt, een landschap gekenmerkt door de tijd, de levensloop, de menselijke activiteit, enz FR/NL

    Vertrek van de wandelingen van 5 tot 12,9 km in het woud van Freyr > Zie p.31 Entre rivires et forts.

    HET BERKENBOS VAN DE ROUG PONC

    Te ontdekken via wandelweg nr. 7 NGI-kaart Entre rivires et forts -> Zie p. 31Nabij de Barrire Mathieu/Mochamps (Tenneville)Thierry Petit, boswachter : +32 (0) 477 78 14 08

    Het betreft n van de oudste staats natuurreservaten van Wallo-ni. Het statuut werd reeds in 1969 toegekend om het behoud van dit unieke landschap te kunnen verzekeren. Het is een uitgestrekt berkenbos op een drassige turfgrond. De fauna en de flora zijn hieraan aangepast. Een knuppelpad van 1 km laat het toe om deze beschermde omge-ving te bezoeken. Het omringende bos betreden is niet toegestaan (glibberig bij regenval !).

    25

  • PARC NATUREL DES DEUX OURTHES(NATUURPARK VAN DE TWEE OURTHES)

    Rue de La Roche 8 - 6660 Houffalize Tel. : +32 (0) 61 21 04 [email protected] - www.pndo.be

    Het Natuurpark van de Twee Ourthes werd uitgebouwd rond twee natuurlijke geologische sites, enerzijds het Plateau van Tailles en anderzijds de samenvloeiing van de twee Ourthes met hun respec-tievelijke grootse valleien.

    De valorisatie van dit uitzonderlijke gebied laat de bezoekers toe om te genieten van een unieke natuur en een bijzonder patrimo-nium. De gemeente Tenneville ligt hier midden in en heeft o.a. een boomgaard met oude fruitvariteiten hersteld in Champlon. Ver-der is er eveneens een deel van een voormalige buurtweg hersteld en zijn landschapsprogrammas opgesteld.

    Een wandelweg La Roche-en-Ardenne / Kautenbach (GHL) be-wegwijzerd in de twee richtingen en met zes wandellussen die de wandelaars over het grondgebied van de gemeente Tenneville* toelaat om de pracht van het Natuurpark van de Twee Ourthes te ontdekken.* Zie p.32

    DE CRIE VAN DE FOURNEAU SAINT-MICHEL

    Fourneau Saint-Michel 10 - 6870 Saint-Hubert Tel. : +32 (0) 84 34 59 [email protected] - www.criesthubert.be

    Het regionaal centrum voor de initiatie van het leefmilieu (CRIE) heeft als opdracht de initiatie, educatie en de opleiding in alle do-meinen van het leefmilieu en in het bijzonder deze die gelinkt zijn aan de bosbiotopen.

    Zowel jongeren, families, volwassenen als professionelen vinden hier een antwoord op hun vragen over ons leefmilieu.

    Het CRIE is gelegen aan de achterkant van het Ijzermuseum en organiseert thematische wandelingen, evenementen, schoolpro-grammas en opleidingen.

    NATUUR

    VIJVER VAN BILAUDE26

  • SPORT & ONTSPANNING

  • Voor zij die in het Land van Saint-Hubert even willen komen genieten biedt Ardenne Plaisir gevarieerde programmas naar keuze aan (bv.: geleid bezoek aan de stad en de abdij van Saint-Hubert, ontdekkingswandeling in het bos met streek-pick-nick, luisteren naar het burlen van de herten enz.)

    Voor groepen (teambuilding, vrienden, families enz.) die activiteiten in openlucht wensen biedt A la dcouverte de la nature programmas aan naar hun eigen wensen (een-voudige activiteiten, halve dag, volledige dag ). Keuze uit : wandelingen met natuurontdekking, initiatie boogschieten, mountainbike, enz.

    ARDENNE PLAISIR Tel. : +32 (0) 498 57 37 [email protected]

    LA DCOUVERTE DE LA NATURE Tel. : +32 (0) 497 84 47 [email protected]

    Om het natuurlijke erfgoed van het Land van Saint-Hubert te ontdekken doet u best beroep op een natuurgids. Hij zal zich bezig houden met een wandeltocht uit te stip-pelen volgens uw wensen en zal vervolgens zijn kennis en enthousiasme over de natuur met u delen.

    Surf naar www.saint-hubert-tourisme.be :

    Vind de lijst van de gidsen aan : Zie Activiteiten > Wandelingen en trektochten

    Raadpleeg de rubriek Agenda en vind alle themawandelingen

    ONTDEKKINGEN

    NATUUR

    GIDS VOOR DE NATUUR EN ONTDEKKINGEN

    Kleine en eenvoudige weetjes: houd uw hond al-tijd aan de leiband, de bomen niet beschadigen, beperk het plukken van bloemen en kruiden, de wateroppervlakten niet verstoren, respecteer de verbodstekens tijdens de jachtperiode, ver-boden te kamperen en vuur te maken, neem uw rest-afval terug mee!

    HET BESTE MIDDEL OM HET WOUD TE WAARDEREN EN TE RESPECTEREN.

    29

  • Ook te zien :Download de gratis app SityTour en volg het parcours op uw smartphone !

    TERREIN- EN VLIEGSPORT

    Het Land van Saint-Hubert en zijn uitzonderlijk groene omgeving vormen een uitgestrekt terrein voor sport en ontspanning die gelinkt zijn aan de natuur. Het is een paradijs voor wandelaars. In de alomtegenwoordige bossen nodigen bewegwijzerde wandelwegen de bezoeker uit om het Ardense woud te ontdekken.

    Te voet of met de mountainbike kunt u op de Ardense hoogplateaus genieten van het uitzonderlijk natuuraanbod van elk seizoen. Wees niet verbaad als een hert, een ree of een everzwijn uw pad kruisen.

    Buiten de traditionele sporten die er kunnen beoefend worden biedt het Land van Saint-Hubert nog enkele bijzon-dere mogelijkheden. Door de aanwezigheid van een eigen vliegveld behoort het beoefenen van luchtsporten tot de mogelijkheden. Verder kunt u er worden rondgereden in huifkarren die getrokken worden door trotse Ardense trekpaarden en nodigen in de winter de vele pistes de bezoeker uit voor langlaufski.

    SPORT & ONTSPANNING

    WANDELINGEN EN TOCHTEN

    Zelfs in de jachtperiode (van

    01/10 tot 31/12) zijn vele

    wandelwegen toegankelijk.

    Informeer u bij het Maison

    du Tourisme om de afgeslo-

    ten wandelwegen en de te

    volgen instructies te kennen.

    GOED OM WETEN

    Tel. : +32 (0)61 68 86 11 [email protected] - www.ardenne-e-bike.be

    Relais voor verhuur van elektrische fietsen in de provincie Luxemburg. Verhuur per halve dag of voor meerdere dagen (verzekering, herstelling en andere dienstverlening). Organisa-tie van tochten op diverse wegen mogelijk. -> Zie p.36 Godfroid Sports

    Van een kleine wandeling tot een grote trektocht, er is voor elk wat wils!

    Dankzij de nieuwe webapplicatie van La Grande fort de Saint-Hubert (zie p. 28) is het nu mogelijk, onder meer dan 1 500 km wandeltochten, een wande-ling te vinden die aan ieders verwachtingen voldoet.

    Surf naar www.lagrandeforetdesainthubert.be Kies uw wandeltocht aan de hand van zoekcriteria zoals de afstand, het thema, het hoogteverschil, de toegankelijkheid voor kinderwa-gens/rolstoelen, de toeristische uitrustingen, de eetmogelijkheden langs het parcours, Het is ook mogelijk de wandelroutes te downloaden (PDF, GPS, smartphone)

    ARDENNE-E-BIKE

    WANDELING NAAR UW KEUZE

    30

  • Ook te zien :Download de gratis app SityTour en volg het parcours op uw smartphone !

    31

    Te koop bij heT Maison du TourisMe ( 8,00/sTuk)

    ENTRE RIVIRES ET FORTS

    AU PAYS DE SAINT-HUBERT

    WANDELKAART, LIBRAMONT-CHEVIGNY

    10 wandelingen (van 6.3 km tot 18.8 km). 3 wegen zijn bewegwijzerd ( promenades des Eglises et Chapelles , Voie Saint Antoine , du Serpont ). Andere zullen weldra bewegwijzerd zijn.

    Bewegwijzerde wegen: 18 wandelingen van 2 tot 13,2 km + 2 Mountainbikeparcours van 21 tot 30,5 km + 4 parcours voor langlaufski van 2,5 tot 9,5 km. Gemeente Tenneville.

    Bewegwijzerde wegen: 30 wandelingen (3,9 20km) en 6 Mountainbikeparcours van 12 tot 30km. Gemeente Saint-Hubert.

    KAARTEN NGISchaal 1/25.000 FR/NL/EN/DE

    DIDACTISCHE FICHES VAN HET BOSMASSIEF VAN HET PLATEAU VAN SAINT-HUBERT

    FOLDERWANDELING SAINT-HUBERT

    Te koop bij heT Maison du TourisMeDeze fiches geven bijkomende informatie over de onderwerpen die gelinkt zijn aan de natuur op 20 verschillende trajecten, gekozen uit de wandelwegen van Nassogne, Saint-Hubert, Tenneville en Sainte-Ode. FR-NL

    Te koop bij heT Maison du TourisMe ( 1,50/sTuk)Vele bewegwijzerde wandelwegen (tot 13,3 km) in de gemeente Saint-Hubert in de vorm van folders. Zij geven o.a. aan : de hoogteverschillen, info over uitzichtpunten en de plaatselijke geschiedenis, rust- en pick-nickplaatsen, restaurants en drankgelegenheden, toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens.

    3131

  • LA MAISON DE LA RANDONNE - G.T.A BELGIQUE ASBL GRANDE TRAVERSE DES ARDENNES

    Route des Courts Champs 4 - 6680 Sprimont Tel. : +32 (0) 61 68 88 02 [email protected] - ww.gta.be

    Mogelijkheden van verblijfsarrangementen, bagagetransport en transport naar de vertrekplaats, nordic walking-, elektrische fietsen- en trekkersarrangementen, enz. EuropAventure (lic. A1660) - Tel. : +32 (0) 61 68 86 [email protected] - www.europaventure.be

    Te koop bij heT Maison du TourisMe ( 3,00/sTuk)4 bewegwijzerde wandelingen (van 4,2 km tot 12 km) in de vorm van een didactisch boekje over het provinciaal Domein van Mirwart. FR/NL -> Zie p.24

    WANDELINGEN TE MIRWART

    LA TRANSARDENNAISE 160 km van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon via de dorpen van Tenneville en Saint-Hubert. Schitterend beeld van de Ardennen. Topogids FR/NL - Kaarten NGI 1/50.000170 km Mountainbikeparcours. 164 km voor fiets/moto/auto. - Niet bewegwijzerd. GTA-roa-dbook. FR/NL/EN/DE

    TUSSEN ARDENNEN EN DE FAMENNE130 km in lusvorm vertrekkende in Saint-Hubert en door La Transfamenne.Topogids FR/NL - Kaarten 1/25.000

    LA ROUTE DES FORTS 191 km langs verharde wegen door de bossen.Ontdekking van de regios van Saint-Hubert, Awenne, Marche-en-Famenne, Nassogne, Champlon, Ste-Ode en Libramont-Chevigny. Niet bewegwijzerd. Roadbook in 6 etappes van 23,3 tot 46,4 km met niet te missen plekjes. FR/EN/NL

    DE LEIFEL LARDENNE 200 km van Gerolstein - Prm naar Saint-Hubert op de GTA-weg Ardennen Eifel - Rhin Meuse.Topogids FR - Beschrijving NL/DE kaarten 1/25.000

    Franoise Lempereur

    La Transfamenne

    57 kilomtres entre

    Nassogne Hotton

    La Roche

    La Transardennaise

    160 kilomtres entre L

    a Roche et Bouillon

    12 balades familiales

    LArdenne, la Fa

    menne, des mots qui m

    ettent des fourmis

    dans les jambes de t

    ous ceux qui rvent

    dun autre

    tourisme, loin des a

    utoroutes encombre

    s, des villes

    un tourisme de dcou

    verte progressive et

    nuance, dune

    nature presque intact

    e et de gens vrais.

    Bref, un tourisme qui

    se savoure en marcha

    nt sur des sen-

    tiers ou de petites rou

    tes paisibles travers

    bois et prairies.

    Un tourisme source de

    nrichissement culture

    l.

    En plus dune randon

    ne itinrante de 160

    km et dune ran-

    donne en boucle de

    57 km, vous y trouver

    ez douze balades

    familiales de dcouver

    tes attrayantes, dcrite

    s par la Maison

    de la Randonne G

    TA Belgique en colla

    boration avec

    les organismes touristiq

    ues des diffrentes rg

    ions traverses.

    De plus, quatorze rece

    ttes rgionales, propo

    ses par des pas-

    sionns de la cuisine d

    e got et par des cuis

    iniers de renom,

    ont t imagines pou

    r apprcier les saveurs

    du terroir.

    Cette nouvelle version

    du guide, riche de no

    mbreuses illus-

    trations en couleurs,

    a t entirement revu

    e. Elle est desti-

    ne tous ceux et celle

    s qui rvent daventur

    e, dexploration,

    de silence, de temps d

    e rflexion dans la na

    ture et enrichit la

    collection dautres gu

    ides et road-books G

    TA qui dcrivent

    des circuits touristiq

    ues parcourir pie

    d, vlo, VTT

    ou cheval.

    Partez ainsi avec ce gu

    ide la dcouverte de la

    Transardennaise

    et de la Transfamenne

    !

    Une aubaine saisir po

    ur le randonneur ou le

    promeneur

    ISBN 978-2-9303-2732-7 Fr

    ano

    ise

    Lem

    pere

    ur

    La T

    rans

    arde

    nnai

    seLa

    Tra

    nsfa

    men

    ne

    www.grsentiers.org215 km van Malmedy naar Sedan (FR) en gaande via het Land van Saint-Hubert.

    DE GROTE ROUTEPADEN GR 14

    WANDELING MET GPS

    Teleoplaadbare kaarTen op www.escapardenne.eu en www.circuiT-de-belgique.be

    IN HET NATUURPARK VAN DE TWEE OURTHES Te koop bij heT Maison du TourisMe en op www.escApArdenne.euVan het diepe woud naar de vergezichten vanaf de plateaus

    Wandellus van de 98 km met vertrek in La Roche-en-Ardenne en gaande over de gemeente Tenne-ville en het dorp Laneuville-au-Bois. De route wordt voorgesteld in verschillende dagtochten. Ook mogelijk om te downloaden via www.escapardenne.eu -> Zie p.26

    SPORT & ONTSPANNING

    32

  • LUCHTACTIVITEITEN : HET BURGERVLIEGVELD VAN SAINT-HUBERT

    Gelegen langs de weg N89 tussen Champlon en Saint-HubertArodrome de Saint-Hubert - 6870 Saint-HubertTel. : +32 (0)61 61 00 10 - [email protected] - www.sainthubert-airport.com

    Zowel individueel als in groep wordt een bezoek sterk aangeraden ! Geniet van een uniek (en gratis) spektakel waar zweefvliegtuigen en toerismevliegtuigjes rondvliegen boven het machtige woud van Saint-Hubert. Indien het u iets zegt, neem dan deel aan de vele activiteiten die de vliegclubs en verenigingen ter plaatse aanbieden.

    AIR LOISIRS Tel. : +32 (0)497 67 03 67 - [email protected] - www.air-loisirs.be

    Initiatievluchten met zweefvliegers, motorparagliders, sportvliegtui-gen en ULM-vliegtuig

    Ontdekkingsbezoeken en incentives voor groepen Thematische vluchten over de streek naargelang uw interesse, cultureel en historisch erfgoed, natuur, enz. : projectie en uitleg aan de grond, commentaar tijdens de vlucht en aangepaste documentatie

    Meerdere andere aanbiedingen en mogelijkheden

    CENTRE NATIONAL DE VOL VOILE Tel. : +32 (0) 61 61 12 68 - Fax : +32 (0) 61 61 38 20 [email protected] - www.cnvv.be

    Initiatievluchten met zweefvliegers en motorparagliders Kennismakingsdag voor groepen en incentives

    FLY EVASIONTel. : +32 (0) 2 230 18 72 (dag)

    +32 (0) 2 270 36 99 (avond)GSM : +32 (0) 477 37 91 74 [email protected] - www.flyevasion.org

    Initiatievlucht met een luchtballon Luchtdoop

    33

  • PICK-NICKPLAATSEN BBQ (grAtis gebruik)TENNEVILLE PICK-NICKPLAATSEN : Aan de oude kerk Champlon : Maison du Ski, parking aan de kerk, Barrire de Champlon

    Journal : nabij de kerk Cens, Wembay en Wyom-pont : aan de fonteinen

    Laneuville-au-Bois : place du VillageSAINT-HUBERTPICK-NICKPLAATSEN : Rue du Parc (zwembad), Clos des sorbiers, Rozentuin

    Provinciaal Domein van Mirwart : Au Vieux Moulin , Le Biolin

    BARBECUE : Saint-Hubert* : rue du Parc, Clos des Sorbiers

    Arville : rue de la Supinette (aan de rand van het bos) - Overdekte - 40 pers. - Mits reservatie : +32 (0) 61 26 09 66

    Provinciaal Domein van Mirwart : Au Vieux Moulin , Le Biolin (reservatie aanbevolen : +32 (0) 84 36 62 99)

    Wildpark * - Mits reservatie : +32 (0) 61 25 68 17

    LIBRAMONT-CHEVIGNYPICK-NICKPLAATSEN : Libramont : rue de Bonance (bospark)

    Remagne : naast de zaal

    LIBRAMONT-CHEVIGNYPICK-NICKPLAATSEN : Libramont : rue de Bonance (bospark)

    Remagne : naast de zaalBARBECUE : Flohimont : nabij de school (richting Sberchamps)

    Remagne* : naast de zaal

    * Apporter sa grille

    BROMFIETSEN (VERHUUR)LE HARAS DU SARTAYLe Sartay 5 - 6870 Mirwart (Saint-Hubert) - GSM : +32 (0) 475 97 47 85 - +32 (0) 476 60 34 [email protected] - www.sartay.info Min. 2 pers. Op aanvraag. Met routebeschrijving. Organisatie van een mix van activiteiten.

    PAARDEN- EN RUITERSPORTLES PETITES TERRESLe Petit Saidon 31 - 6800 Libramont Tel. : +32 (0) 61 22 56 82 - GSM : +32 (0) 495 25 37 95 [email protected] - www.lespetitesterres.beRuitercentrum en ponyclub erkend door de LEWB Wandelingen en tochten* - Koetstochten - ruiterstages tijdens de schoolvakanties (externaat - residentieel)

    AGROGOLFFERME NANCIRYRue Nanciry 1355a - 6686 Roumont (Bertogne) - Tel. : +32 (0) 84 31 37 46 - GSM : +32 (0) 495 71 61 62 [email protected] Boerengolf

    LES RANDOS DE FLOrue Zebo 40 - 6800 Bras-Haut (Libramont) GSM : +32 (0) 476 43 61 36 [email protected] - www.lacremaillere.beWandelingen en tochten*.

    * Vanaf 12 jaar

    SPORT & ONTSPANNING

    34

  • BIOSCOOPCINPOINTCOM LIBRAMONT Avenue de Houffalize 56i - 6800 Libramont - Tel. : +32 (0) 61 23 47 60 - Fax : +32 (0) 61 61 11 [email protected] - www.cinepointcom.be 2 zalen

    BOWLING/BILJARDSL ALIX (2 PISTES)Rue du Rivage 31 - 6870 Arville (Saint-Hubert) - Tel./Fax : +32 (0) 61 31 25 31 - GSM : +32 (0) 495 88 07 72Duitse bowlingXTREME BOWLING (10 PISTES) Avenue de Bouillon 98 - 6800 Libramont - Tel. : +32 (0) 61 27 17 67 - Fax : +32 (0) 61 27 17 [email protected] - www.xtremebowlinglibramont.be+ 5 Amerikaanse biljards

    KAYAKCAMPING PONT DE BERGUMEBergume 9 - 6970 Tenneville - Tel. : +32 (0) 84 45 54 43 - Fax : +32 (0) 84 45 62 [email protected] - www.pontbergueme.beEnkel van 01/10 tot 15/03.

    LANGLAUFSKI Info over de openingstijden van de pistes : www.catpw.bePISTES VAN CHAMPLONOp een hoogte van 475m - 4 pistes - Verhuur van skimateriaal, schoenen en sneeuwschoenen.La Maison du ski - Rue Grande 94b - 6971 Champlon - Tel. : +32 (0) 84 45 54 [email protected] - www.champlon.infoPISTES VAN HURTEBISE Op een hoogte van 540 m - 4 pistes - Verhuur van skimateriaal en schoenenrue de Lavaux (richting Martelange) - 6870 Saint-HubertTel. : +32 (0) 61 61 30 10 - Fax : +32 (0) 61 61 54 44 [email protected] - www.rsi-sainthubert.be

    MTB / ELEKTRISCHE FIETSEN (VERHUUR)GODFROID SPORTSRoute de Poix 11b - 6870 Saint-Hubert - Tel. : +32 (0) 61 61 28 [email protected] - www.godfroidsports.be - Fietsherstelling en fietswinkel.

    ONTSPANNING WELLNESSOZENSPARoute de Grandvoir 120 - 6800 Neuvillers (Libramont-Chevigny) - GSM : +32 (0) 479 39 30 47 [email protected] - www.ozenspa.be Privaat gebruik : thalassa, wellness, hammam, balneotherapie, verzorgingen en massages. Enkel op afspraak.

    35

  • LUNIVERT ZENRoute de Neufchteau 82 - 6800 Recogne (Libramont-Chevigny) - Tel. : +32 (0) 61 23 22 29 [email protected] - www.lunivertzen.be Verwarmd zwembad, jacuzzi (binnen, buiten), hammam, sauna, verzorgingen en massages. Enkel op afspraak.

    PETANQUE / SPEELPLEINEN / SKATE PARKZie www.saint-hubert-tourisme.be > Activiteiten > Sport / Speelpleinen

    SPORT & AVONTUURLE HARAS DU SARTAYLe Sartay 5 - 6870 Mirwart (Saint-Hubert) - GSM : +32 (0) 475 97 47 85 - +32 (0) 476 60 34 [email protected] - www.sartay.info Ruiterij, boogschieten, death ride (min. 10 pers.), MTB-verhuur (min. 2 pers.) - Op aanvraag. Organisatie van een mix van activiteiten.

    TENNIS SPORTCENTRUM LIBRAMONTGSM : +32 (0) 472 53 25 98

    VELDRIJDEN & MOUNTAINBIKE CLUBSgAns het jAAr orAnisAtie vAn tochten, op reservAtie.Zie www.saint-hubert-tourisme.be > Activiteiten > Wandelingen en trektochten of > Agenda

    VISSEN - RIVIERVISSEN Zie het document Vissen in het Land van Saint-Hubert : surf naar www.saint-hubert-tourisme.be > Wat te doen ? > Sport . Eveneens verkrijgbaar op eenvoudig verzoek bij het Maison du Tourisme.

    VISSEN - SPORTVISSEN (CENTRUM)DE VIJVERS VAN FREUX6800 Freux (Libramont-Chevigny) - GSM : +32 (0) 485 80 97 38 [email protected] - www.pechesdefreux.be 1. Grote vijver van Freux (8 ha 40) : vliegvissen - verhuur van viessersbootjes - te water laten van de

    persoonlijke float tub : gans het jaar2. Vijver des Bains (5 ha 38) : vissen op grote karper met no kill total : vanaf zonsopgang tot zonson-

    dergang3. Kasteelvijver (1 ha 93) : carpodrome - vissen kleine karper met no kill total. : vanaf zonsopgang tot

    zonsondergangMits telefonisch contact vooruitbetalend.

    VISSEN - VISVIJVERCAMPING VAL DE POIXRoute des Ardennes 2a - 6870 Saint-Hubert - Tel. : +32 (0) 61 61 30 [email protected] - www.camping-valdepoix.com

    ZWEMMENOVERDEKT ZWEMBADRue du Parc 21 - 6870 Saint-Hubert - Tel. : +32 (0) 61 61 51 [email protected] - www.centresportifsth.be - Groot bad : 25m x 10m - diepte : van 1,30m tot 3,30m- Klein bad : 10m x 5m - diepte : 70cm - Waterball

    TENNIS SAINT-HUBERT GSM : +32 (0) 495 52 15 98

    SPORTCENTRUM CHAMPLON Tel. :+32 (0) 84 47 80 76 GSM : +32 (0) 498 24 97 80centresportiftenneville.jimdo.com

    WATERVLAKSportcentrumAvenue de Houffalize 6800 LibramontTel. : +32 (0) 61 51 01 67

    SPORT & ONTSPANNING

    36

  • EVENEMENTEN& FOLKLORE

  • EVENEMENTEN & FOLKLORE

    DE CONCERTEN VAN DE KONINKLIJKE JUILLET MUSICALwww.juilletmusicaldesainthubert.be

    Sinds meer dan 55 jaar heeft de muziek er in de maand juli een ereplaats. Concerten van een uitzonderlijke kwaliteit worden in een bijzondere omgeving georganiseerd (Basiliek van Saint-Hubert, de Sint-Gilliskerk, Ferme de Chirmont,...). De klassieke muziek krijgt hier de hoofdtoon, maar andere mu-ziekgenres worden niet vergeten.

    CULTUREEL MAILI MAI'LO

    www.mailimailo.be

    Gedurende een weekend veranderen de 80 ha van het openluchtmu-seum van het Waalse plattelandsleven (Fourneau Saint-Michel) samen met de verschillende gebouwen (huizen, schuren, werkateliers) in een cultuurdorp. Spektakel en diverse activiteiten toveren het museum om tot een levend geheel door levende taferelen, film, literatuur, ges-chiedenis, archeologie, plastische kunsten, ambachten en nog zoveel meer! 23 en 24 mei 2015.

    LES DJINS DAMON NOS-TES EN ZIJN OUDE AMBACHTENwww.fourneausaintmichel.be

    Gedurende meer dan 30 jaar heerst er op de Fourneau Saint-Michel op 21 juli een echte ouderwetse sfeer van weleer.De Djins damon nos-tes of de Mensen van bij ons doen het openluchtmuseum herleven. Er zijn dan diverse animaties en de-monstraties van ambachten en oude beroepen in de wederopge-bouwde huisjes van het openluchgedeelte van het plattelandsle-ven in Walloni.

    DE RANDONAILLES GTAwww.randonailles.be

    De zomernamiddagen een begeleid themabezoek voor liefhebbers van de natuur. Toegankelijk voor niet geoefende wandelaars. Na de wandeling is een proefmoment van streekspecialiteiten voorzien. Te beleven op donderdagen 16 juli in Tenneville en op 6 augustus 2015 in Saint-Hubert.Andere datum in de provincie: zie website.

    DE STREEKMARKTENDe streekmarkten maken het mogelijk om de producenten en de ambachtslui van ter plaatse te leren kennen en te proeven van hun specialiteiten en talenten. Het is eveneens de gelegenheid om uw voorraden aan te vullen (groenten, likeuren, kazen, enz.). Ook u zelf verwennen hoort erbij (juwelen, enz.) evenals een goed glas te kunnen drinken. Op 17 mei te Champlon : Ambachtelijke markt van Waalse producten (www.champlon.info). Op 16 juli en 6 augustus 2015 in Tenneville: Streekmarkten van de Twee Ourthes. Om beurt verwelkomen Tenneville, Bertogne en Sainte-Ode deze streekmark-ten op donderdag van 2 juli tot 20 augustus (www.marcheduterroir.be).

    38

  • INTERNATIONALE DAGEN VAN DE JACHT EN DE NATUURElk jaar tijdens het eerste weekend van september baadt Saint-Hubert in het teken van de jacht en de natuur. Aanzienlijk programma. Op zater-dag : Internationale clubshow van de befaamde Sint-Hubertushonden, concert van jachthoorns. Op zondag: Plechtige hoogmis opgeluisterd door jachthoornblazers uit Belgi en uit het buitenland, zegening van de Huber-tusbroodjes en de dieren, historisch schouwspel (historische evocatie van de duizendjarige geschiedenis van de stad). De feestelijkheden worden afgesloten door een samenspel van de jachthoornblazers in het centrum van de stad. Tijdens de twee dagen: Woud- en ambachtsmarkt en proeven van de Franches Ripailles.

    JACHTHOORNDe Lange Jacht wordt in Belgi niet meer beoefend, maar het blazen op de jachthoorn blijft een traditie zoals bij de plechtige hoogmissen (Internationale dagen van de Jacht en de Natuur, het feest van Sint-Hubertus, enz).In de basiliek van Saint-Hubert is eveneens een concert tijdens het eerste weekend van september ter gelegenheid van de Internatio-nale dagen van de Jacht en de Natuur. Het betreft optredens van het jachthoorngezelschap Royal-Fort Saint-Hubert. Zij laten u kennis ma-ken met dit bijzonder muziekinstrument.

    LANDBOUWBEURS VAN LIBRAMONT

    www.foiredelibramont.com

    Deze beurs behoort tot de belangrijkste evenementen van de provincie en duurt 4 dagen. Elk jaar op het laatse weekend van juli komen ruim meer dan 220.000 bezoekers kennis maken met de nieuwste technolo-gische snufjes in de landbouwwereld. Ook runderen en paarden zijn van de partij. Vooral de wedstrijden van het Ardense trekpaard en de aans-panningen zijn heel bijzonder en krijgen veel aandacht. Op de onpaar jaren zijn er op maandag en dinsdag eveneens demonstraties met be-trekking tot het bosbeheer. Men moet geen landbouwer of boswachter zijn om van dit spektakel te genieten!

    HET BRULLEN VAN DE HERTENDe bronsttijd is zeer intensief op het massief van Saint-Hubert. Het ritueel van het brullen van de herten laat toe dat de soort zich in standhoudt. De mannelijke herten zoeken op deze manier hun domi-nantie te veroveren op een kudde hindes en willen hun zwakkere rivalen de loef afsteken. Het is de tijd dat het karakteristiek gebrul van de herten galmt over de Ardense bossen. Speciale avonden wor-den vanaf de tweede helft van september georganiseerd met o.a. vrije luisterplaatsen. Het beluisteren van de herten is een activiteit die door meer en meer mensen beoefend wordt, maar tijdens deze periode is het respecteren van de rust essentieel.

    LA PROVINCIALE, TRAIL 100% NATUURwww.laprovinciale.be

    Run over de afstanden van 15, 25 en 46 km. La Provinciale is een ontmoeting geworden van de liefhebbers van lange de afstandsloop. De loopparcours, die vertrekken voor het kasteel van Mirwart, ver-gen misschien veel uithoudingsvermogen maar dit wordt snel ver-geten omwille van de prachtige hellingen en de schoonheid van de natuur (Provinciaal domein, de vijvers, het openluchtmuseum van de Fourneau Saint-Michel). Zaterdag: 5 en 10 km (Uitdaging van de Ardennen). Zondag: Kidsrun, vertrek van de 15, 25 en 46 km. 12 en 13 september 2015.

    39

  • 4040

    EVENEMENTEN & FOLKLORE

    40

    WEEK-END VAN DE LANDSCHAPPEN

    www.weekenddespaysages.be

    Op het laatste weekend van september worden in de provincie Luxemburg tijdens het intussen bekende Week-end des Paysages de wijdse landschappen in de kijker gesteld. Tijdens dit weekend zijn vele wandelwegen uitzonderlijk toegankelijk gesteld. Het is een unieke gelegenheid om het Land van Saint-Hubert op een an-dere manier te ontdekken.Thema 2015 : Muzikale landschappen .

    SAMONIOS, NAAR DE BRON VAN HALLOWEEN

    Dit Keltisch feest is in Ierland gekend als Samain en op het vaste land onder de naam Samonios. In de 9de eeuw werd het feest gekerstend als Allerheiligen en Allerzielen. Later werd het in de USA gekend als Halloween.

    Talrijke activieiten (verkleedpartijen, verhalenrondes, fakkeltoch-ten) in een sfeer eigen aan Halloween. Libramont.

    Op 31 oktober.

    MARKTEN & ROMMELMARKTEN

    De markten : Saint-Hubert, centrum : de 1ste, 3de en 5de dinsdag van de maand.

    De rommelmarkten : Saint-Hubert, Place du Fays : de 3de zondag van de maand (april tot oktober).

    EN OOK NOG

    DE PLECHTIGHEDEN VAN SINT-HUBERTUS Deze plechtigheden gaan door op 3 november, de verjaardag van de heiligverklaring van Hubertus. Naar aanleiding van deze feestelijkheden is er een hoogmis in de basiliek opgeluisterd door jachthoorngeschal en de zegening van de broden en de dieren. De Hubertusbroodjes zijn een van de bekendste uitingen van de cultus van Sint-Hubertus. Deze rituelen hebben de bedoeling om de bescherming van Sint-Hubertus af te smeken voor de jagers en hun dieren (paarden, honden, afgerichte vogels,...). -> Zie p. 20 Ambachtelijke markt.

    Tal van andere activiteiten worden gedurende het ganse jaar volgens het seizoen aangeboden !

    De lekkerbekwandelingen, het plukken van paddestoelen, de verhalen- en sagenwandelingen 's avonds, de Ardense avondwakes, de kerstconcerten, de grote vuren, het Weekend van het hout en de Ardense bossen, het Muziekfestival Borqtour, het Feest van de Slagersgilde van Saint-Hubert, enz.

    VOLLEDIG AGENDA : WWW.SAINT-HUBERT-TOURISME.BE

  • 41

    ENKELE STREEKPRODUCTEN

    GASTRONOMIE & OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN

    Cens 12a 6970 Tenneville GSM : +32 (0) 479 34 21 05

    +32 (0) 486 25 33 [email protected] - www.biofarm.be Op 6 km van Barrire de Champlon.Te ontdekken : biologische varkensteelt met buitenloop, lamsvlees van de Ardense rosse, Agnus-rundsvlees, ambachtelijke kazen, biolo-gische wijnen, meel en kleine biologische kruide-nierswaren.

    SLAGERIJEN BIJ DE BOER

    Rue du Petit Saidon 14b 6800 LibramontTel: +32 (0) 61 23 30 92 www.lassaisonniere.be

    Op 3 km van de Gemeentelijke dienst voor Toerisme in Libramont.Te ontdekken : rundsvlees, varkens-vlees, gevogelte, enz.

    L'ASSAISONNIRE

    AMBACHTELIJKE SLAGERIJEN, BAKKERIJEN EN BANKET-BAKKERS, STREEKPRODUKTEN VIND DIT ALLES TERUG OP DE SITE WWW.SAINT-HUBERT-TOURISME.BE

    DE BIEREN

    Een inwoner van het centrum van Saint-Hubert wordt borquin genoemd. Het betekent in feite inwoner van de burcht/vesting. Het is ook de naam van een plaatse-lijk gerookte worst. Ze werd voor het eerst samengesteld bij de heroprichting van de beenhouwersgilde in 1958. Deze licht gerookte lookworst van zuiver varkensvlees met en fijne kruiden wordt gemaakt volgens een oud recept.

    Te koop bij La Table des Champions place du March 14 6870 Saint-HubertTel. : +32 (0) 61 61 10 11

    La Chatte, Le Semeur, La Saint-Hubert, La Faysanne,

    Vindt de streekbieren op www.saint-hubert-tourisme.be > Een hapje eten > Streekproducten

    DE BORQUIN

    41

    Het aangeboden gamma van streekproducten van het Land van Saint-Hubert bestaat uit een waaier van het beste wat de Ardennen te bieden hebben. Van een eenvoudige roerei in de pan tot de meest exclusieve wild-bereiding, voor de smulpaap of voor fijnproever, voor de grote of voor de kleine honger, er is voor elk wat wils. Verblijven in deze streek van rust en groen zonder te proeven van de plaatselijke lekkernijen, de wildbereidin-gen tijdens het jachtseizoen en de vele bieren, betekent heiligschennis aan het geloof van de heilige Hubertus !

    LA FERME DES FRNES

  • Het amber-, bruin- en honingbier van de brouwerij Saint Monon behaalde internatio-nale prijzen. Het getuigt van zijn hoge kwali-teit. Ook andere bieren zoals de Cuve de la Jonquille worden hier gebrouwen.

    Bezoek met proeverij enkel op aanvraag.

    rue Principale 41 - 6953 Ambly (Nassogne) Tel./Fax : +32 (0) 84 21 46 [email protected]

    Deze Engelse tuin van 40 are waar het ganse jaar bloemen bloeien is erkend voor zijn artis-tieke, botanische en landschappelijke waarde. Hij maakt deel uit van de Open Tuinen van Belgi . Bezoek enkel op aanvraag.Voie de Messe 66800 Sberchamps (Libramont-Chevigny)GSM. : +32 (0) 477 65 06 87Fax : +32 (0) 61 23 31 [email protected] - www.enclos.be

    GASTRONOMIE & OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN

    TE BEZOEKEN IN GROEP

    In Champlon worden de gedroogde hammen en worsten van het bekende merk Marcassou ge-maakt. Bezoek met proeverij mogelijk in de voor-malige werkplaats die nu het Centre Marcassou heet (ontdek de geschiedenis van de firma Marcassou en van de fabricatie van hun velespecialiteiten). Enkel voor groepen van 20 tot 65 personen (reser-vatie verplicht). Open van 8.30u tot 15.00u. Gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.

    Rue de la Barrire 726971 ChamplonTel. : +32 (0) 84 45 00 [email protected]

    CENTRE MARCASSOU

    BRASSERIE SAINT MONON

    TUIN LENCLOS

    Dit aperitief, afkomstig uit Belgisch Lotharingen, is op basis van wijn met lievevrouwebedstro. Het wordt ook gemaakt en gebotteld in Freux. De verschillende dranken zijn de Maitrank, de Ridremont ros, de sprankelende Maitrank Ridremont.

    Bezoek met proeverij enkel op aanvraag.

    rue Menil 886800 Freux (Libramont-Chevigny)Tel. : +32 (0) 61 65 85 95 [email protected]

    MAITRANK RIDREMONT

    Meer ideeen

    www.saint-hubert-tou

    risme.be

    > U bent een groep

    42

  • Hotels, logiesverstrekkers, talrijke gastenkamers met bijhorende rijke tafels, een jeugdherberg en drie campings zorgen er voor dat overnachten in het Land van Saint-Hubert nooit voor een probleem zorgen. Er is een bed voor elk budget.

    Zowel in het centrum van de stad als aan de rand van het woud kunt u terecht. Alleen de ruime keuze maakt het u moeilijk. Na een rustgevende nacht en een stevig Ardens ontbijt kunt u met zn tweetjes, met het ganse gezin of met vrienden genieten van een heerlijk verblijf.

    De lijst met overnachtingsmoge-lijkheden en restauranten

    in het Land van Saint-Hubert vindt u na twee keer klikken op

    TE BEZOEKEN IN GROEP

    Of vraag de brochure :

    www.saint-hubert-tourisme.be

    Meer ideeen

    www.saint-hubert-tou

    risme.be

    > U bent een groep

    43

    TENNEVILLE SAINT-HUBERT LI

    BRAMONT-CHEVIGNY

    RESTAURAN

    TS

    HOTELS

    B&B, GITES

    CAMPINGS

    Le Pays de / Het Land van

    Saint-Hubert2015

    LUXEMBOURG BELGE - BELGIS

    CH LUXEMBURG

    La wallonie. La chaleur de v

    ivre. - Walloni. Omringt je m

    et warmte.

    Zz

    ZzzZz

    43

  • 070 24 52 45

    Wachtdienst: 0900 10 500www.pharmacie.beTENNEVILLE Pharmacie NolRoute de Bastogne 13 084 45 55 25SAINT-HUBERT Pharmacie DelcourtPlace du March 24 061 61 10 47Multipharma Rue Saint-Gilles 23061 61 34 91LIBRAMONTEPC DebockRue de la Gare 15 061 22 33 80EPC RobinetGrandRue 26061 22 23 42Pharmacie de RecogneAvenue de Bouillon 78061 23 30 82Pierret-DucoffreGrand-Rue 52 061 22 21 84

    TENNEVILLEStation ShellSAINT-HUBERTStations Shell, Texaco, TotalLIBRAMONTStations Esso, Shell, Total

    100

    INFO TEC081 25 35 55 - www.infotec.be

    Wachtdienst: 1733Info bij het Maison du Tourisme / apotheken.Idem dierenartsen.

    TENNEVILLE BNP PARIBAS FORTIS Route de Bastogne 17BUREAU BODY (AXA) Route de la Barrire (N4) 25cBELFIUSRoute de la Barrire (N4) 3 SAINT-HUBERT BNP PARIBAS FORTIS Pl. de l'Abbaye 5 BELFIUS - Pl. du March 12CRELAN - Pl. du Fays 5 ING - av. Nestor Martin 9LIBRAMONTBNP PARIBAS FORTIS av. de Houffalize 1 CBC - av. de Houffalize 28a CRELAN - av. de Houffalize 40BELFIUS - av. de Bouillon 16ING - GrandRue 47aBpost banque - Pl. de la Gare 2

    TENNEVILLE route de Bastogne 1084 45 00 40www.tenneville.beSAINT-HUBERT Place du March 1 061 26 09 66www.saint-hubert.beLIBRAMONTPlace Communale 9 061 22 21 18www.libramontchevigny.be

    www.wallux.com

    STOCK ADVENTURE Rue du Flosse 17 Recogne (Libramont)061 22 45 02KlerenARMURERIE DELATTRERue du Saint-Esprit 21 Marche - 084 31 54 71Wapenwinkel

    101TENNEVILLERoute de la Barrire 80 Champlon084 41 00 80SAINT-HUBERTAvenue Nestor Martin 10b061 61 10 13LIBRAMONTAvenue de Bouillon 101 Recogne061 50 81 30

    112

    JEMELLE, LIBRA-MONT, MARLOIE, POIX-SAINT-HUBERT02 528 28 28 - www.belgianrail.be

    TAXILUX LIBRAMONT0475 42 41 [email protected]

    GILLES NICOLASRue du Mont 141 Saint-Hubert - 061 61 34 06

    7 dagen/7, 9u - 19uTENNEVILLEroute de la Barrire (N4) 2ANon stopSAINT-HUBERTCarrefour Market Rue des Moines 7

    LIBRAMONTAvenue de Houffalize 35061 23 81 11BASTOGNEChausse de Houffalize 1 061 24 01 11MARCHE-EN-FAMENNERue du Vivier 21 (Aye) 084 21 91 11

    GEMEENTEBESTUREN

    POLITIE

    BENZINESTATIONS

    BRANDWEER

    TAXI

    STATIONS

    MEDISCHE SPOEDOPNAME

    ZIEKENHUIS

    DOKTERS

    ANTIGIFCENTRUM

    APOTHEKEN

    JACHTGEREI

    VISBENODIGHEDEN

    WASSERIJEN

    BUS

    NUTTIGE ADRESSEN

    HANDELSZAKEN

    GELDAUTOMATEN

    Voor internationale gesprekken dient u eerst 0032 te vormen, gevolgd van het zonenummer zonder de nul. Bijvoorbeeld: 0032 84450040 om het gemeentebestuur van Tenneville vanuit het buitenland te bereiken.

    44

  • M.T. DU PAYS DOURTHE & AISNE

    GrandRue, 16 - B-6940 Barvaux-sur-Ourthe

    Tel. : +32 (0) 86 21 35 00 www.ourthe-et-aisne.be

    M.T. DU PAYS DE VIELSAM -

    GOUVY

    Avenue de la Salm, 50 B-6690 Vielsalm

    Tel. : +32 (0) 80 21 50 52 www.vielsalm-gouvy.be

    M.T. DU PAYS DE BASTOGNE

    Place McAuliffe, 60 B-6600 Bastogne

    Tel. : +32 (0) 61 26 27 11 www.paysdebastogne.be

    M.T. DU PAYS DE BOUILLONQuai des Saulx, 12 B-6830 Bouillon

    Tel. : +32 (0) 61 46 52 11 www.bouillon-tourisme.be

    M.T. DU PAYS DE SAINT-HUBERTPlace du March, 15 B-6870 Saint-Hubert

    Tel. : +32 (0) 61 61 30 10 www.saint-hubert-tourisme.be

    M.T. DU PAYS DE LA HAUTE-LESSE

    Place de lEsro, 60 B-6890 Redu (Libin)

    Tel. : +32 (0) 61 65 66 99 www.haute-lesse.be

    M.T. DU PAYS DE MARCHE

    & NASSOGNE

    Place de lEtang, 15 B-6900 Marche-en-Famenne

    Tel. : +32 (0) 84 34 53 27 www.tourisme-marche-nassogne.be

    M.T. DU PAYS DE GAUME

    Rue des Grasses Oies, 2b

    B-6760 Virton

    Tel. : +32 (0) 63 57 89 04 www.soleildegaume.be

    M.T. DU PAYS DE LA FORT

    DANLIERMoulin Klepper

    Rue du Moulin, 12 B-6840 Neufchteau

    Tel. : +32 (0) 61 21 80 05 www.foret-anlier-tourisme.be

    M.T. DU PAYS DHOUFFALIZE

    LA ROCHE-EN-ARDENNE

    Place du March, 15-BP36 B-6980 La Roche-en-Ardenne

    Tel. : +32 (0) 84 36 77 36 www.coeurdelardenne.be

    M.T. DU PAYS DE LA SEMOIS ENTRE ARDENNE ET GAUMEEsplanade du Panorama, 1

    B-6820 Florenville

    Tel. : +32 (0) 61 31 12 29 www.semois-tourisme.be

    M.T. DU PAYS DARLON

    Rue des Faubourgs, 2

    B-6700 Arlon

    Tel. : +32 (0) 63 21 94 54 www.arlon-tourisme.be

    DE 12 MAISONS DU TOURISMEDe diensten voor Toerisme (Maison du Tourisme - M.T.) en de Toeris-tische Federatie van provincie Luxembourg heten u welkom !

    FDRATION TOURISTIQUE DU LUXEMBOURG BELGE A.s.b.l.Quai de l'Ourthe, 9 6980 La-Roche-en-Ardenne Tel. : +32 (0) 84 41 10 11 - Fax : +32 (0) 84 41 24 39www.luxembourg-tourisme.be [email protected]

    1211109

    5

    1

    6

    2

    7

    3

    8

    4

    45

  • La Lomme

    L'Ou

    rthe

    Occ

    iden

    tale

    La Lomm

    e

    La Masblette L'Our

    the Occid

    entale

    Nord

    E411

    N89

    N89

    E25

    N4

    N4

    Mochamps

    Nassogne

    Ambly

    Jemelle

    Rochefort

    Masbourg

    Barrire Mathieu

    Barrire deChamplon

    Wembay

    BaconfoyLaneuville-au-Bois

    Trsfontaine

    Wyompont

    Beaulieu

    Hubermont

    Cens

    Nisramont

    Warempage

    Poix Saint-HubertSmuid

    LorcyArville

    Bertogne

    Vaux-sur-Sre

    Hatrival

    Libin

    Tran

    sinn

    e

    Mirwart

    AwenneTellin

    Grupont

    Vesqueville

    Hurtebise

    FORT DUROI ALBERT

    FORT DEFREYIR

    Bras-Haut

    Bras-Bas Freux-Suzerain

    Freux-Mnil

    Jenneville

    Moircy

    Amberloup

    Remagne

    Nimbermont

    RonduChenet Remience

    LaneuvilleWideumont

    Ste-Marie-Chevigny

    Presseux

    Bernimont

    SberchampsSt-Pierre

    Remaux

    LamoulineMolinfaing

    Recogne

    Neuvillers

    Renaumont

    OurtLibramont

    Tenneville

    SviscourtBougnimont

    Bonnerue

    Domein vanFourneau Saint-Michel

    Wildpark

    Burgervliegveld

    BERTRIXBOUILLON

    SEDANFRANKRIJK

    LUIKNAMEN

    BRUSSEL

    NAMENBRUSSEL

    LA-ROCHE-EN-ARDENNELUIK

    MAASTRICHT

    ARLONLUXEMBURG

    BASTOGNEARLON

    LUXEMBURG

    LUIKBASTOGNE

    Provinciaal domeinvan Mirwart

    Keltenmuseum

    Flohimont

    ErneuvilleBelle-Vue

    JournalGrainchamps

    Prelle

    Champlon

    Didactischewandeling

    Saint-Hubert

    BergumeOrtheuville

    5 km10 km

    KAART VAN HET LAND VAN SAINT-HUBERT

    46

  • La Lomme

    L'Ou

    rthe

    Occ

    iden

    tale

    La Lomm

    e

    La Masblette L'Our

    the Occid

    entale

    Nord

    E411

    N89

    N89

    E25

    N4

    N4

    Mochamps

    Nassogne

    Ambly

    Jemelle

    Rochefort

    Masbourg

    Barrire Mathieu

    Barrire deChamplon

    Wembay

    BaconfoyLaneuville-au-Bois

    Trsfontaine

    Wyompont

    Beaulieu

    Hubermont

    Cens

    Nisramont

    Warempage

    Poix Saint-HubertSmuid

    LorcyArville

    Bertogne

    Vaux-sur-Sre

    Hatrival

    Libin

    Tran

    sinn

    e

    Mirwart

    AwenneTellin

    Grupont

    Vesqueville

    Hurtebise

    FORT DUROI ALBERT

    FORT DEFREYIR

    Bras-Haut

    Bras-Bas Freux-Suzerain

    Freux-Mnil

    Jenneville

    Moircy

    Amberloup

    Remagne

    Nimbermont

    RonduChenet Remience

    LaneuvilleWideumont

    Ste-Marie-Chevigny

    Presseux

    Bernimont

    SberchampsSt-Pierre

    Remaux

    LamoulineMolinfaing

    Recogne

    Neuvillers

    Renaumont

    OurtLibramont

    Tenneville

    SviscourtBougnimont

    Bonnerue

    Domein vanFourneau Saint-Michel

    Wildpark

    Burgervliegveld

    BERTRIXBOUILLON

    SEDANFRANKRIJK

    LUIKNAMEN

    BRUSSEL

    NAMENBRUSSEL

    LA-ROCHE-EN-ARDENNELUIK

    MAASTRICHT

    ARLONLUXEMBURG

    BASTOGNEARLON

    LUXEMBURG

    LUIKBASTOGNE

    Provinciaal domeinvan Mirwart

    Keltenmuseum

    Flohimont

    ErneuvilleBelle-Vue

    JournalGrainchamps

    Prelle

    Champlon

    Didactischewandeling

    Saint-Hubert

    BergumeOrtheuville

    LEGENDE OP DE KAART: Station

    : Vliegveld

    : Langlaufski

    OFFICE COMMUNAL DU TOURISME DE LIBRAMONT-CHEVIGNY

    (Gemeentelijke dienst voor toerisme)

    GrandRue 24 B-6800 Libramont

    Tel. : +32 (0) 61 27 04 82 Fax : +32 (0) 61 46 49 [email protected] tourisme.libramontchevigny.be www.facebook.com/ officedutourismelibramont

    OPEN : Buiten de schoolvakanties : van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16u30 behalve op feestdagen en op 02/01, op vrijdag van Hemelvaart, op zondag en op maandag van de landbouwbeurs van Libramont, op 02/11, op 15/11, op 26/12.

    Tijdens de schoolvakanties : van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16u30, op zaterdag en zondag van 8.00u tot 12.00u.

    Kerstvakantie : 7 dagen op 7 van 8.00u tot 12.00u.

    MAISON DU TOURISME DU PAYS DE SAINT-HUBERT > Zie p.3

    ROYAL SYNDICAT DINITIATIVE DE SAINT-HUBERT (vvv)

    Place du March 15B-6870 Saint-Hubert

    Tel. : +32 (0) 61 61 30 10Fax : +32 (0) 61 61 54 44

    [email protected] www.rsi-sainthubert.be

    OPEN : 7 dagen op 7 van 9.00u tot 17.30u. (24/12 en 31/12 van 9.00 15.00u).Gesloten op 01/01 en 25/12.

    SYNDICAT DINITIATIVE CHAMPLON-TENNEVILLE (vvv)

    La Maison du Ski Rue Grande 94b B- 6971 Champlon

    Tel. : +32 (0) 84 45 54 26 [email protected] www.champlon.info

    OPEN : Gans het jaar : op zaterdag van 8u30 tot 12u30.

    Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen: : op woensdag, op zaterdag en op zondag van 8u30 tot 12u30.

    : Camping

    : Info Toerisme

    : Maison du Tourisme

    Het Land van Saint-Hubert

    47

  • VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

    Maison du Tourisme du Pays de Saint-Hubert, a.s.b.l.B. Valentin, Voorzitster - Place du March 15 - 6870 Saint-Hubert - Tel. : +32 (0) 61 61 30 10

    Deze gids werd samengesteld op basis van informatie die ons werd toegereikt in oktober 2014 door de toeristische actoren voor het jaar 2015. Het Maison du Tourisme kan

    niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen die zich na deze datum zouden voordoen. Het wordt eenieder aangeraden om voor een vertrek na te gaan of er

    wijzigingen zijn aangebracht. - Editie 2015

    FOTOCOPYRIGHTS

    P. Willems-FTLB / P. Willems TEXTO : voor de meeste fotos Air Loisirs Auberge du Sabo-tier Elodie Bourdon Thibault Charpentier La Chatte Copyright 2014 www.mathieup.com Roland Dehon Fotolia G. Gira Grard Jadoul Maison du Tourisme - I.Jusseret /

    E.Paquay Maitrank Ridremont Marcassou Muse des Celtes Office communal du Tou-risme de Libramont-Chevigny Reproduction P.-J. Redout Marc Segond Pierre Taymans

    Catherine Toussaint Claudine Van Massenhove

    Vorm saint-hubert-t

    ourisme.mobi

    of scan me !

    Place du March 15 B-6870 Saint-Hubert

    Tel. : +32 (0) 61 61 30 10 Fax : +32 (0) 61 61 54 44

    [email protected] www.saint-hubert-tourisme.be

    Open 7 dagen op 7 van 9.00u tot 17.30u.

    (24/12 en 31/12 van 9.00u tot 15.00u).Gesloten op 01/01 en 25/12.LOGIES - ON

    TSPANNING - RESTAURANTS - EVENEMENTEN

    GRAFISCHE VORMGEVINGdbcreation

    www.dbcreation.be

    AFDRUKImpribeau Sainte-Ode

    MET DE STEUN VAN :