Hello NL 02 2012

24
MAGAZINE VAN PLAN BELGIë • NR. 2/2012 • WWW.PLANBELGIE.BE Plan Ouders REIS NAAR PERU “Die lach van Luz, wat een cadeau!” Portret NOBELPRIJS Leymah Gbowee, vredeskrijger uit Liberia Jong & geëngageerd ACTIETHEATER “Onze week in Benin” Dossier Meisjes toegang geven tot gratis en kwaliteitsvol onderwijs is de sleutel tot ontwikkeling Alle meisjes naar school! Alle meisjes naar school!

description

Hello Magazine

Transcript of Hello NL 02 2012

Magazine van Plan België • nr. 2/2012 • www.planbelgie.be

Plan OudersReis naaR PeRu“Die lach van Luz, wat een cadeau!”

PortretnObelPRijsleymah Gbowee, vredeskrijger uit liberia

jong & geëngageerd

actietheateR“Onze week in Benin”

Dossier

Meisjes toegang geven tot gratis en kwaliteitsvol

onderwijs is de sleutel tot ontwikkeling

alle meisjes naar school!alle meisjes naar school!

2

Werkten mee aan dit nummer

pascal debeckerplan OuderHet verslag van zijn reis naar peru p. 17

prIska ZOunmegwOneen meisje in beninHaar ontmoeting met kiani van de Youth board p. 8

keItH lewInOnderwijsdeskundigeInterview p. 13

Beste Plan Ouder,

Wist je dat anno 2012 nog steeds 35 miljoen meisjes niet naar de lagere school gaan? Dat terwijl de strijd tegen armoede een enorme sprong voorwaarts zou maken als alle meisjes uit het Zuiden gedurende 9 jaar gratis en kwaliteitsvol onderwijs zouden kunnen volgen.

“bedankt voor jullie giften ten voordele van onderwijs voor meisjes!”

In het uitneembare dos-sier in je nieuwe ‘Hello’ magazine ontdek je alles over dit thema, dat dit jaar het onderwerp is van onze campagne “Alle meisjes naar school!” die we op 7 mei lanceren. Bedankt aan elk van jullie die er al voor gekozen heeft om een deel van het fiscaal voordeel terug te geven ten voordele van onze onderwijs- projecten voor meisjes. Daardoor ziet de toekomst er in Niger, Peru en Laos al iets rooskleuriger uit. Omdat elk kind telt ( jongens én meisjes).

Volg ons op Facebook www.facebook.com/planfans

Al onze projecten en alle nieuws over Plan België vind je terug op www.planbelgie.be

w news 4 NieuwsflashesoverPlan

w jong & geëngageerd 6 VierjongeBelgentrokkennaarBenin

omeractietheatertebrengen

w dossier 9 Detoekomstvandemenshangtafvanonderwijsvoormeisjes

•KeithLewin:“Naarschattingmeerdan300miljoen

kinderenkunnennietgenietenvanhunrechtoponderwijs”

•LeymahGbowee:portretvaneen‘vredeskrijger’

w klik en steun 16 Kominactievoormeisjesopwww.planbelgie.be

w reisverslag 17 PascalmaaktekennismetLuz,zijnPlanKindinPeru

w projecten in het Zuiden 18 OnzevrijwilligersinTogo

w planisfeer 20 Overzichtvanonzeactiesindehelewereld

w onder ons 22 Maakkennismetjenieuwemagazine

plan belgIë iseenNGOzonderpolitiekeofreligieuzebanden.ZeislidvandeinternationalePlan-koepel.Onsdoelisoplangetermijndelevens-omstandighedenvankinderenteverbeteren,zodatzezichkunnenontplooienineenwerelddiehunrechtenrespec-teert.Planisactiefin68landen,steedsinnauwesamenwerkingmetdeplaatselijkebevolking.

DirkVanMaeleNationaalDirecteurPlanBelgië

© D

ina

Tor

rans

leYmaH gbOweenobelprijs voor de Vredeportret p.15

3

Volg ons op Facebook www.facebook.com/planfans

“Mijn naam is Sarita, ik ben 10 jaar. Ik woon in India, in Muzaffarpu. Ik heb een moeilijke kindertijd gehad, maar

Plan heeft mijn leven veranderd. Ik studeer erg hard. Later wil ik lerares worden en heel veel andere meisjes

inspireren die in dezelfde situatie zitten als ik.”

Ontdek hoe de scholing van meisjes de armoedespiraal kan doorbreken, vanaf p. 9

HelloHallo

Het Hindi woord voor “Hello” betekent letterlijk:“Ik groet het goddelijke dat in jou is”.

4

news

5 voor 12Help Niger

De voedselvoorraad is te klein geworden om alle inwoners van Niger voldoende te eten te geven tot aan de volgende oogst. Die voedselcrisis heeft ver-schrikkelijke gevolgen, vooral voor kinderen tot 5 jaar. De cijfers spreken voor zich:

Greetings from Liberia!

EllenPlan België

Ravensteingalerij 3 B 5

1000 Brussels

Belgium

In 2012 wordt voor de eerste keer een vrouw voorzitter van de internationale Plan-koepel. De Deense Ellen Løj brengt een schat aan ervaring met zich mee, o.a. als Speciaal Afgevaardigde van de Secretaris- Generaal en coördinator van de VN-operaties in Liberia. Ze was onlangs te gast bij de ‘Girls Making Media Club’ van Radio Biomi in Tubmanburg, Liberia. Daar leidt Plan tienermeisjes op tot journalistes en vertegenwoordigsters van kinderrechten. Ellen Løj: “Tijdens de jaren die ik doorbracht in Liberia, ben ik gaan beseffen hoe belangrijk de empowerment van meisjes is. Ik zal mijn ervaring gebruiken om ervoor te zorgen dat Plan het verschil blijft maken op het ter-rein, door te werken aan de realisatie van kinderrechten wereldwijd.”

van de gezinnen (5,5 miljoen mensen) leeft in voedsel-onzekerheid.

van de gezinnen (1,3 miljoen mensen) leeft in ‘ernstige’ voedselonzekerheid.

Dit Doet plaN

Teams van Plan Niger doorkruisen het land om ondervoede kinderen naar de gezondheids-centra te brengen.

Solidair met Niger

Steun onze actie op www.planbelgie.be >Steun Plan > Noodhulpfonds

De iNterNatioNale plaN-koepel viert Haar 75ste verjaar-Dag. iN al Die jareN Heeft plaN Heel wat ervariNg opge-bouwD. op Dit momeNt zet De orgaNisatie zicH iN 68 laN-DeN iN voor De recHteN vaN kiNDereN. DaNkzij projecteN Die lopeN iN 58.000 lokale gemeeNscHappeN iN afrika, azië eN latijNs amerika zijN 56,5 miljoeN kiNDereN eN HuN geziNNeN op weg Naar eeN beter leveN.

goeD Nieuws! De Belgische Staat, de EU en de Nationale Loterij hebben begin 2012 subsidies toegekend aan Plan België voor haar programma’s in het Zuiden. Met het totale bedrag van 132.000 euro kunnen we gedeeltelijk onze activiteiten in Laos, Niger en Benin financieren.

w

Nieuwe internationalevoorzitter

5

Cécile: “Ik kende Plan België helemaal niet. In het kader van Objectifs Plan heb ik mijn dochter Pauline geholpen met haar on-line opzoekwerk over de organisatie. De problemen en de situa-tie van kinderen hebben me geraakt. Niets doen, was geen optie meer. Het logische gevolg was dat ik Plan Ouder werd.” Pauline: “Alle kinderen zouden dezelfde rechten moeten hebben! Het besef dat het leven van kinderen in ontwikkelingslanden hele-maal anders is dan hier bij ons, raakt me diep. Ik ga binnenkort zelf naar Benin om te zien hoe het daar echt is, om er met andere jonge-ren te praten, en om eindelijk Sosso, ons Plan Kind, te ontmoeten.”Cécile: “Pauline gaat een prachtige ervaring tegemoet. Zij is ook onze boodschapper: ze heeft in haar bagage een tekening van onze jongste dochter, foto’s van ons gezin en postkaartjes van onze streek mee. Ik kan niet wachten om haar verhalen te horen zodra ze terug naar huis komt!”

Intussen is Pauline weer thuis, met het hoofd vol her-inneringen aan Benin. Ont-dek op p. 6 het relaas van de rondreis van jongeren uit Bel-gië en uit Benin. De ontmoe-ting van Pauline met Sosso, het Plan Kind van haar gezin, is als filmpje te zien op :www.planbelgie.be/hello ◆

D u b b e l g e l i N k t

Pauline: “ik was erg ontroerd toen ik Sosso, ons Plan Kind, onze foto’s van thuis kon geven”

Cécile is Plan Ouder sinds eind 2011. Haar dochter Pauline bracht haar op het idee.

Cécile gorré is 43, getrouwd, lerares Frans en de mama van Pauline (15) en Hélène (10). Ze is PlaN ouder vaN SoSSo, een meisje in Benin.

“Ik zou dolgraag mijn Plan Ouder ontmoeten, zodat ik haar kan ver-tellen wat ik dankzij haar steun heb bereikt sinds mijn 18de. Ik wil haar tonen hoe ik nu zelf kinderen help die in dezelfde situatie zitten als ik destijds.”efrain Calles, Plan Kind in el Salvador, nu leraar.

JiJ ooK?Ben je Plan Ouder gewor-den via een kennis of heb je zelf al eens iemand la-ten kennismaken met Plan België? Deel jouw ervaring en stuur een e-mail naar: [email protected]

Nieuw 11/10: werelDmeisjesDag Dankzij de intensieve manier waarop de internationale Plan-koepel hier sinds 2007 voor ijverde, heeft de VN 11 oktober uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Rech-ten van Meisjes’. Dit betekent een enorme steun voor onze voortdurende strijd voor de gelijke behandeling van meisjes en jongens, overal in de wereld. Zet deze datum alvast in je agenda. We gaan hem gepast vieren, samen met jou!Alles over de campagne in het uitneembare dossier vanaf p. 9

Sosso, Plan Kind van Cécile

Pauline Henrotte is 15, zit in het derde jaar van de middelbare school en woN de wedStriJd oBJeCtiFS PlaN. dat is de franstalige versie van ‘trek Je Plan’. Leymah Gbowee, winnares van de Nobel-

prijs voor de Vrede in 2011, had een groot aandeel in het beëindigen van de burger-oorlogen die Liberia tot 2003 teisterden. Zij zal aanwezig zijn bij de lancering van onze campagne op 9 mei in het parlement. Ze zal er getuigen over hoe belangrijk de empo-

werment van meisjes is. Een portret van Leymah Gbowee vind je op p. 15

9/5: “alle meisjes Naar scHool!” iN Het parlemeNt

6

Vier jonge Belgen ontdekken de cultuur van dit Afrikaanse land. Hun doel? Actietheater brengen, om de bevolking te sensibiliseren voor de scholing van meisjes. Dit is hun verslag.

Een week op het ritme van Benin

jong & geëngageerd

Het volledige fotoalbum van hun avonturen vind je op www.facebook.com/planyouthboard

Onze vier Belgische jongeren zijn onder de indruk van het warme onthaal dat ze krijgen in de dorpen van Benin.

Zaterdag 18 februariBrussel-Cotonou Diane, Youth Board Plan België: Zodra we uit het vliegtuig stappen, overvalt de hitte ons: het is 30°C… We rijden naar het hotel, waar we eten. Het is lekkerder dan ik had verwacht: kip, vis en rijst met een heerlijke tomatensaus met uien. We proe-ven ook van de bananenchips. Smullen!

Zondag 19 februariVan Cotonou naar AzovéKiani, Youth Board Plan België: We verlaten Cotonou en trekken richting Azové, onze bestemming voor de rest van de week. Onderweg rijden we door Ouidah, de voodoostad. Hier bezoeken we de prachtige ‘Porte du Non-retour’, die beschermd wordt door UNESCO. We maken een verkenningstochtje door het dorp, waarbij iedereen ons vriendelijk be-groet. De vele kinderen zwaaien, eerst ver-legen maar daarna heel uitbundig. Ze po-seren met veel plezier voor een foto. Mijn hart hebben ze in elk geval al veroverd!

stad. Dan begint ze te lachen en te praten. De hele familie is zo vriendelijk dat ik hele-maal geen zin heb om weer te vertrekken.

Woensdag 22 februari Bezoek aan het project Kids WavesElise, Plan België: Kids Waves is een pro-ject dat in 8 landen in West-Afrika is opge-zet met de steun van Plan België. Dankzij radio-uitzendingen en films, die in afgele-gen dorpen worden getoond, leren jonge-ren ook daar hun rechten kennen. Dit biedt mogelijkheden om moeilijke thema’s, zo-als gedwongen huwelijken hiv en kinder-handel, aan te kaarten. Later trekken we

Maandag 20 februariOntmoeting met jongeren en sensibilisering van de oudersPauline, laureaat van de ‘Objectifs Plan’-wedstrijd: We maken kennis met leden van het CDED (Departementaal Comité van Kinderen voor Ontwikkeling). De eerste uitwisselingen blijken leerrijk.Aurore, laureaat van de ‘Objectifs Plan’-wedstrijd: De school die we bezoe-ken, krioelt van jongeren en hun ouders. Ik spreek met Edmond, vader van zeven dochters. Hij voelde zich zo aangesproken door de campagnes van Plan, dat hij al zijn dochters op school heeft ingeschreven!

Dinsdag 21 februari Project ‘een bibliotheek voor iedereen’ en de ontmoeting van Pauline met haar Plan Kind SossoAurore en Kiani: In de regen vertrekken we naar de bibliotheek van Plan. Daar in-terviewen we de twee bibliothecarissen, die trots zijn op hun ‘kleine boekenschat’. Ze antwoorden bereidwillig op al onze vra-gen. De bibliotheek bevat veel leerboeken: 133 scholen komen hier materiaal lenen. Velen komen van ver om ze te ontlenen. Pauline: Een groep jongeren danst ach-ter een klein meisje dat een pot met pa-pieren bloemen draagt. Dat is Sosso, ons Plan Kind! Ze neemt me mee naar een klein pleintje, waar de dorpsoverste ons welkom heet en vertelt dat hij het een eer vindt om ons te mogen ontmoeten. Ook de vader, moeder en grootmoeder van Sosso hou-den een korte toespraak. Dan gaan we sa-men naar hun huis. Ik stel een paar vragen aan de ouders en aan de Plan-verantwoor-delijken. Ook geef ik Sosso een album metfoto’s van mijn gezin en van Luik, mijn thuis-

7

Dit verblijf, en zeker de ervaringen en de beelden die me altijd zullen bijblijven, hebben me geleerd geduld te hebben, een deugd die in België zo weinig voorkomt… Leve het ritme van Benin! Diane

De YOutH BOarD Op De pLankenDe Youth Board is een initiatief van Plan België. De 20 leden nemen hun missie heel erg ter harte. Ze willen andere jongeren sensibiliseren in verband met de rechten van kinde-ren en de realiteit in het Zuiden. Na de lancering van een online spel, waaraan meer dan 2.000 spelers deelnamen in het kader van de Mil-

lenniumdoelstellingen, steunen zij nu volop de campagne “Alle meisjes naar school!” Zij maken in hun be-nadering gebruik van het actiethea-ter als middel om deze boodschap over te brengen. Dankzij hun erva-ringen in Benin hebben ze een sce-nario kunnen uitwerken waarmee ze de problematiek van de scholing

van meisjes in het Zuiden kunnen vertalen naar de situatie in België. Binnenkort kruipt misschien ook hun Belgische publiek in de huid van een jong meisje dat veel te vroeg is moeten stoppen met school…Alles over de Youth Board: www.planbelgie.be > Jongeren

aurore, Diane, kiani en pauline poseren met leden van het CDeD. Intussen zijn enkele jongeren uit Benin hun nieuwe vrienden ook al komen opzoeken in België.

Diane en priska

Onze vier Belgische jongeren zijn onder de indruk van het warme onthaal dat ze krijgen in de dorpen van Benin.

naar het dorp van Léon, die lid is van het CDED. Hij laat ons kennismaken met zijn leefwereld.Pauline: In de loop van de week hebben we uitstapjes, maaltijden en onze vrije tijd

gedeeld met de jongeren van Benin. We hebben veel gelachen en zij hebben ons de kans gegeven om hun dagelijks leven, hun emoties, hun visie op de wereld en op ons leven te leren kennen.

Donderdag 23 februari Actietheater-atelier met de jongeren van BeninKiani en Diane: Het project rond actie-theater was een hele uitdaging. Ons doel is kinderen en jongeren te sensibiliseren in verband met de scholing van meisjes. Om dat te bereiken, hebben we drie sket-ches in elkaar gestoken rond verschillen-de onderwerpen: de scholing van meisjes, het gedwongen huwelijk en kinderhan-del. We werden gecoacht door Florent Eustache Hessou, een ster in Benin.

Zijn aanpak verraste ons. Hij vroeg nooit onze mening bij het toewijzen van de rol-len. Hij riep gewoon: “Amuseer jullie! Het theater, dat is het leven! Lééf je rol!” Verrassend, maar leerrijk. Tijdens de bespreking viel me vooral op hoe anders de kijk op vrouwen is in Benin. Na de bespreking waren er drie repetities en dan… showtime!

Vrijdag 24 februari De opvoeringKiani en Diane: Voor het spektakel begint, lopen we door de straten om de mensen op de hoogte te brengen. Om 13 uur weer-klinkt er muziek, een groep toeschouwers verzamelt zich. De eerste sketches ver- lopen heel goed. De menigte applaudis-seert enthousiast. De derde sketch is een forum waaraan het publiek zelf deelneemt. Heel fijn om de mening van de mensen te horen. Charles, lid van het jeugdcomi-té van Benin, zingt tot slot een mooi lied. Daarna wisselen we onze indrukken uit: er was veel volk, iedereen is tevreden. We hebben onze uitdaging dus met succes afgerond. En het spektakel doen we in België nog eens over op 10 mei!

8

Kiani (België)Leeftijd: 18 Broers en zussen : twee zussen, alina (15) en Cara (13)

Priska (Benin)Leeftijd: 16 jaarBroers en zussen: 4 zussen en 2 broers.

Activiteiten: Ik geef leiding in de Chiro, speel gitaar en werk in een ijssalonLid van YB sinds: 2010Is lid van de Youth Board omdat: Niet iedereen in de wereld het zo goed heeft als wij. Als jongere kan je moeilijk het verschil maken, maar door de YB konden we wel iets doen. We zorgen voor jongeren-participatie binnen Plan in België. Dat is belangrijk. Bovendien kunnen we ande-re jongeren sensibiliseren en uiteindelijk toch een verschil maken. Alle beetjes helpen Lievelingsgerecht: Vis op Mexicaanse wijze met rijst, kruidenkaas en saus met paprika, ui en tomatenPassies: Culturen, talen en mensen leren kennenDol op: Reizen! Ik ben al naar Japan, Benin en Sri Lanka geweestIdool : Bryan AdamsSchool: Latijn-Moderne TalenLievelingsvak: Geschiedenis en talen’s Morgens voor schooltijd: Ik sta op om 7 uur, maak me klaar om te vertrekken, smeer mijn bo-terhammen enz. Ik vertrek rond 7u45 naar schoolTraject naar school: Met de fiets, ongeveer 20 minutenWens voor later: Mensen helpen. Iets betekenen. Niet door rijkdom, maar door de persoon die je bent

Twee meisjes, een gesprekB e lg i ë - B e n i n

jong & geëngageerd

Activiteiten: Schatbewaarder van het CDED; naar school gaanLid van YB sinds: 2005Lid van Youth Board omdat: De thematiek van de Rechten van het Kind me aanspreektLievelingsgerecht: Rijst, pasta met

groenten, frisdrankPassies: Komedie, mijn

vrienden in het dorp, handbal, spelletjes met mijn zussen, lezen

Dol op: Deelnemen aan vergaderingen van het CDEDIdool: Dahoue Doto (zanger uit Benin)School: Retorica in De

Kissamey. 7 leerkrachten, uitsluitend mannenLievelingsvak: Biologie

‘s Morgens voor school-tijd:

Ik sta op om 4 uur, herhaal mijn lessen, doe wat huishou-delijke taken. Dan was ik me en om 6u30 vertrek ik. Volgend jaar ga ik biologie studeren aan de univer-siteit van Cotonou. Dan ga ik op kot bij mijn tante.Traject naar school: 15 minuten met de fiets’s Avonds na school: Ik maak het eten klaar, eet samen met het gezin en help mamaWens voor later: Minister van Onderwijs zijn, of van Gezond-heid ◆

9

“Er bestaat geen doeltreffender ontwikkelingsinstru-ment dan onderwijs voor meisjes. Als we willen dat onze inspanningen leiden tot een wereld waarin men-sen een betere gezondheid hebben en die vreedzamer en rechtvaardiger is, dan moeten klassen over de hele wereld gevuld zijn met meisjes én jongens.” Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties)

Meisjes zijn de toekomst

dossier

A l l e m e i sj es n A A r sc h o o l !

© P

lan/

Alf

Ber

g

10

dossier

EEn kwEstiE van rEchtEn

Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind:• Art. 2: Alle rechten die opgeno-men zijn in het Internationaal Ver-drag voor de Rechten van het Kind zijn van toepassing op alle kinderen, jongens en meisjes, ongeacht hun afkomst of die van hun ouders.• Art. 28: Alle kinderen moeten de mogelijkheid hebben om gratis en kwaliteitsvol lager onderwijs te volgen.

In nIger gaan slechts 6 van de 10 meIsjes van schoolgerechtIgde leeftIjd naar school

Plan zet zich in om meisjes toegang te geven tot kwaliteitsvol onderwijs. Daar-voor zet ze tal van projecten op over heel de wereld, van Peru over Niger tot Laos. De cijfers liegen niet: voor hun vijfde le-vensjaar is het risico op ondervoeding bij meisjes 3 keer groter dan bij jongens. In de armste landen maakt 1 op de 3 meisjes de lagere school niet af, o.m. omdat dochters 8 keer meer tijd besteden aan huishou-delijke taken dan jongens. Elke dag trou-wen 25.000 meisjes en kunnen daardoor niet meer naar school. Zwangerschap is de grootste doodsoorzaak bij meisjes tus-sen 15 en 19 jaar. Dit zijn problemen die we niet kunnen negeren. Vooral omdat we de oplossing kennen: onderzoek en ervaring leren dat een meisje dat 9 jaar gratis en kwaliteitsvol onderwijs heeft genoten, de geschiedenis kan veranderen. Die van haar familie én van haar land.

De school waar je niets leert Helaas is toegang tot kwaliteitsvol onder-wijs vaak nog een onbereikbare droom in veel ontwikkelingslanden. De klassen geraken wel gevuld, maar het is ongelijk verdeeld: op het platteland gaan kinde-ren minder vaak naar school en meer jon-gens dan meisjes behalen hun diploma la-ger onderwijs. Te veel kinderen verlaten de schoolbanken zonder te kunnen le-zen, schrijven of rekenen. Er worden leerkrachten aangeworven, maar ze mis-sen de nodige opleiding om kwaliteitsvol onderwijs te kunnen bieden... Overheden moeten werk maken van het ontwikkelen van een kwaliteitsvol en gratis schoolsys-teem waarin alle kinderen dingen leren die nuttig zijn voor hun dagelijks leven. Er is

speciale aandacht nodig voor de specifie-ke situatie van meisjes. Zij dreigen nog al-tijd uit de boot te vallen als het om hun ont-wikkeling gaat.

De prijs van onwetendheidHet onderwijs van kinderen in de hele we-reld, en vooral van meisjes, bepaalt niet alleen hun eigen toekomst; het heeft ook een grote invloed op de volledige ge-meenschap. In een tijd waarin de wereld- bevolking blijft groeien en de uitputting van grondstoffen het thema van veel de-batten is, moeten overheden hun finan-ciën meer dan ooit als een goede huisva-der beheren. Dat geldt ook op het vlak van internationale hulp. Toch schat de inter-nationale Plan-koepel dat het niet op-leiden van meisjes een verlies van 92 miljard dollar per jaar betekent. Dat is iets minder dan de 103 miljard dollar die jaarlijks wereldwijd wordt geïnvesteerd

in ontwikkelingssamenwerking. Een on-geschoolde vrouw en haar kinderen wor-den immers vaker ziek, wat het welzijn van de familie in gevaar brengt en grote kosten met zich mee brengt, vooral op het vlak van volksgezondheid. Bovendien draagt ze niet bij tot het nationaal inkomen, waar-door de tekorten in het overheidsbudget nooit opgevuld zullen geraken.

Alle meisjes naar school,allemaal winnaarsDaar staat tegenover dat voor elk bijko-mend jaar dat een meisje naar school gaat, haar loon met 15% stijgt. Een vrouw besteedt ongeveer 90% van haar loon aan het gezin (een man rond de 35%). Haar opleiding komt dus haar ge-zin ten goede. Een opgeleide vrouw trouwt ook later en begint later aan kinderen. Ze krijgt minder kinderen, die bovendien ge-zonder zijn. Als geschoolde moeder zal

11

Zawaba, 12 jaar, woont bij haar grootouders in tillabery, niger. haar ouders trokken naar ivoorkust wegens de voedsel-crisis. in haar klas zitten minder meisjes dan jongens.“Later wil ik lerares worden. thuis help ik mijn grootmoeder, maar ze geeft me wel de tijd om te studeren. Ze is trots op mij.” Door de komst van Plan veranderde de sfeer op school. “De meester slaat ons niet en moedigt ons aan om mee na te denken!”

w

DE CAMPAGNE “A l l e m e i sj es n A A r sc h o o l ! ”

Elk jaar vestigt Plan België de aandacht op een probleem dat met haar missie te maken heeft. Aan de basis van onze nieuwe campagne “Alle meisjes naar school!” ligt het harde besef dat wereldwijd 35 miljoen meisjes niet eens naar de basisschool kunnen. Anno 2012 is dat onaanvaardbaar. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om verandering te brengen in deze situatie. Hier en nu.

D e AG e n DA7 mei – Lancering in de mediaNiet te missen op Facebook: de hele dag lang zijn er ontroerende passages te lezen uit het leven van Azara, 17 jaar, een meisje dat nooit de kans heeft gehad om naar school te gaan. Tot 18 mei lan-ceren we een oproep via de radio om haar leven met één muisklik te veranderen. Je kan dat trouwens nu al doen op onze website.

9 mei – Lancering in het parlement Tijdens een speciale sessie zullen internationale experts als Ley-mah Gbowee (co-laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede), Keith Lewin (zie interview p. 13) en Caroll Bellamy (voorzitter van het Global Partnership for Education) hun expertise uitwisselen over de voordelen van investeringen in onderwijs voor meisjes. In het bijzijn van de pers en onze ambassadeurs, Koen Wauters en Ma-rie Gillain, zullen de Belgische parlementsleden hun engagement tonen voor meisjes in het Zuiden, door met een roze das of sjaal op de foto te poseren. Bij deze gelegenheid overhandigen we bo-vendien onze petitie voor kwaliteitsvol onderwijs in het Zuiden aan een vertegenwoordiger van de overheid. Bedankt voor al jul-lie handtekeningen!

10-11 mei - ActietheaterDe jongeren van de Youth Board organiseren in Brussel en Antwerpen een actietheatervoorstelling rond onderwijs voor meisjes.

11 tot 13 mei - Kids DaysPlan België is ook present op de Kids Days, het salon voor kin-deren dat plaats vindt in Paleis 5 aan de Heizel. Hier vind je veel gratis informatie én animatie voor jong en oud. We presenteren er een educatief spel over het leven van kinderen in het Zuiden en moedigen bezoekers aan om – met een symbolische muisklik – Azara en duizenden andere meisjes naar school te sturen.

Al het nieuws over de campagne vind je op www.planbelgie.be

ze er ook over waken dat haar kind naar school kan gaan, zowel dochters als zo-nen. Met onze nieuwe jaarlijkse campag-ne “Alle meisjes naar school!” zetten we de strijd voor kwalitatief onderwijs verder door de klemtoon te leggen op de kracht van geschoolde meisjes. Zij kunnen de armoedespiraal doorbreken.

© P

lan/

Olli

vier

Gir

ard

12

dossier

een kwalIteItsvolle basIs voor meisjes in NigerHoewel onderwijs voor meisjes een priori-teit is voor de Nigerese overheid, heeft het land één van de laagste scholingsgraden van de hele wereld. Slechts 6 meisjes op 10 van schoolgerechtigde leeftijd gaan ook echt naar school. Slechts de helft van hen maakt de lagere school af. Eind 2011 start-te Plan België een project op in het zuid-westen van het land, een gebied dat re-gelmatig onder grote droogte lijdt. Geen gemakkelijke opdracht in een land waar de ene voedselcrisis na de andere de bevol-king teistert en het dagelijks leven bepaalt.

de oPlossIngen van Plan1 Het nut van onderwijs aantonenHet merendeel van de ouders twijfelt om hun dochter school te laten lopen. Ze zien school als een bedreiging. De waarden van het Westen die via het onderwijs doorsijpe-len, staan vaak lijnrecht tegenover hun ei-gen gewoontes en geloof. Ouders houden niet al te veel van het idee dat hun doch-ter zelfstandiger wordt. Ze rekenen ook op haar hulp thuis. Want wie gaat voor het huishouden, het eten en de afwas zorgen terwijl zij op school zit? Wie gaat op haar broertjes en zusjes passen? En dan laten we de schoolkosten nog buiten beschou-

wing. Ook al is de opleiding gratis, er zijn bijkomende kosten die ouders zelf moeten voorzien, zoals schrijfgerief, leerboeken en een schooluniform. Deze kosten, hoe klein ook, nemen een grote hap uit het al zo krappe gezinsbudget. Als ouders bereid zijn om hun kind naar school te laten gaan, stellen ze bovendien vast dat zoon of doch-ter weinig of niets nuttigs leert. Daarom be-slissen veel ouders om hun kinderen thuis te houden, vooral de meisjes. Het is echter essentieel dat deze mensen overtuigd wor-den van het belang van een opleiding. Er moeten ook oplossingen gezocht wor-den om de financiële drempel te verla-gen. Alle middelen zijn goed om dit doel te bereiken, van radio-acties over sensibilise-rende theatervoorstellingen tot informatie-sessies in de lokale moskee.

2 ‘Meisjesvriendelijke’ klassenOnze programmabeheerder Afrika, Fa-brice Lepla, vertelt: “Een collega uit Niger heeft me onlangs het verhaal verteld van een meisje van 12 jaar dat op school voor het eerst haar maandstonden kreeg. Toen ze dit aan haar leraar vertelde, stuurde hij haar naar huis. Dit soort gebeurtenissen zorgen ervoor dat meisjes hun zelfver-trouwen verliezen en niet meer terugkeren naar de school. Met de hulp van het minis-terie van Onderwijs en vrijwilligers probe-

ren we de mentaliteit van leerkrachten te veranderen. Het is de enige manier waar-op het project ook op lange termijn z’n vruchten kan afwerpen. Ook de infrastruc-tuur van de schoolgebouwen moet aan-gepast worden, zodat meisjes en jongens over aparte toiletten beschikken.”

3 Een proactieve aanpakPlan zet zich al jaren in om de stem van kin-deren en die van alle mensen die opkomen voor kinderrechten, waaronder ouderver-enigingen en opvoeders, te laten horen. De internationale conventie over de efficiën-tie van ontwikkelingshulp in Busan (Zuid-Korea) concludeerde dat de inzet van mid-denveldorganisaties (NGO’s, plaatselijke verenigingen, kerken, vakbonden, enz.) bepaalt of de bevolking haar rechten kan doen gelden. Deze proactieve aanpak ty-peert alle projecten die Plan leidt. Het pro-gramma dat meisjes in Niger aanmoedigt om naar school te gaan, heeft bijvoorbeeld geleid tot de oprichting van leerlingenra-den. We hopen dat hun advies en mening gehoord worden door de bestuursraden van de schoolinstellingen, de gemeen-schappen, de regionale directies en de in-specties van het basisonderwijs.

Een opgeleid meisje krijgt minder kinderen en stuurt ze op hun beurt naar school.

als een meisje gedurende 9 jaar naar school gaat, kan ze haar eigen toekomst en die van haar land veranderen.

Een vrouw spendeert 90% van haar loon aan het gezin (tegenover 35% bij mannen).

9

90 %

jaar

Haar toekomstig inkomen stijgt met eLk jaar dat ze Langer studeert.

+15 %

13

w

Miriam, 4 jaar, gaat naar een kleuterschool die gesteund wordt door Plan in Peru. karin, haar zus van 7 jaar, heeft niet het geluk om naar de kleu-terschool te kunnen gaan. hun moeder alejandrina (34 jaar) ziet een groot verschil in de ontwikkeling van haar twee dochters: “Plan werkt samen met de ouders. Ze hebben ons bijvoorbeeld uitgelegd dat het belangrijk is om je kinderen te stimuleren. we moeten met hen spelen en hen tonen dat we hen graag zien. nu helpt hun papa me, hij toont zijn liefde en is er voor de kinderen, wat vroeger niet zo was. Dat maakt hen gelukkig en vrolijk…”

4 De leerlingen zelf als krachtige motorDe jeugd is de drijvende kracht achter het sensibiliserende en informatieve project. Elke school heeft een leerlingenraad. Die raden nemen in zo’n groten getale deel aan informatie- en sensibilisatiemomen-ten, dat een uitbreiding van de actieplan-nen nodig is. Ze waken ook over een cor-rect gebruik en het onderhoud van

INTERVIEW KEITH LEWIN

e e n sT i l l e U i Ts lU i T i n GKeith Lewin, Professor aan de universiteit van Sussex en directeur van CREATE*, deelt zijn ruime ervaring met schoolsys-temen in Subsaharaans Afrika, China en Zuid en Zuidoost Azië. Hij werkte samen met de Wereld-bank, UNICEF, UNESCO, AUSAID en talloze bilaterale overheden.

Op 9 mei is hij in België om ons pleidooi in het parlement te steunen.

Wie zijn die slachtoffers van de stille uitsluiting? Hoewel er heel wat vooruitgang is geboekt, worden te veel kinderen die inge-schreven zijn in een school, toch nog uitgesloten van onderwijs. Om het recht op onderwijs te doen gelden, moet je eerst en vooral echt naar school gaan. In veel ontwikkelingslanden ligt de afwezigheids-graad van leerlingen en leerkrachten zo hoog, dat de reële aanwe-zigheid in de scholen soms niet eens de helft is van het aantal voor-ziene schooldagen. Ten tweede moeten kinderen in de juiste klas zitten. Een kind dat 2 jaar ouder is dan de andere kinderen in zijn klas, heeft minder kans om een diploma te halen. In Afrika is meer dan de helft van de kinderen 2 jaar ‘te oud’. Dit toont aan dat een hervorming van de leerniveaus nodig is. Ten derde liggen kinderen die meer dan 2 jaar achterstand hebben (bijvoorbeeld leerlingen die in het derde leerjaar nog niet kunnen le-zen), zo ver achter dat ze vroeg of laat definitief moeten afhaken.

“armoede is de belangrijkste oorzaak van uitsluiting... En de situatie is vaak erger voor meisjes dan voor jongens”

Zijn ze met veel? Als we deze drie factoren in acht nemen, ligt het aantal kinderen dat geen toegang heeft tot onderwijs hoger dan de 65 miljoen die UNESCO heeft vastgesteld in zijn globaal moni-toringsrapport. Onderzoek van CREATE* wees uit dat ruim 300 miljoen kinderen hun recht op onderwijs niet kunnen doen gelden.

Raakt dit probleem meer meisjes dan jongens?Armoede is de belangrijkste uitsluitende factor. Arme gezinnen zijn minder geneigd hun kind school te laten lopen, ongeacht het geslacht. Toch is de si-tuatie vaak slechter voor meisjes dan voor hun broers. De meeste hindernissen voor de scholing van meisjes doen zich voor op het ni-veau van de gemeenschap en de school zelf. Men moet deze niveaus grondig doorlichten en ingrijpen wanneer meisjes ‘stille uitgeslote-nen’ dreigen te worden. In de strijd tegen armoede is de opleiding van meisjes even belangrijk als die van jongens.

* CREATE Consortium for Research on Educational Access, Transitions and Equity (CREATE). Het wordt gefinancierd door het Britse Departement for International Development (DFID) – www.create-rpc.org

14

w

MEEr info“Alle meisjes naar school!”, een pleidooi voor onderwijs voor meisjes door Hans De Greve, Plan België. Download de publicatie (24 p.) op www.planbelgie.be/hello.

dossier

toiletten en drinkkraantjes. De voorzit-ter van de beheersraad van de school in Kofouno, Mr. Hassane, is optimistisch: “Dankzij het project kunnen we niet alleen het aantal inschrijvingen van meisjes ver-hogen, maar hen ook langer op de school-banken houden. Daar werden specifiek op hen gerichte initiatieven voor genomen. Een positief voorbeeld is dat onze leerlin-gen dit jaar een meisje hebben gekozen als voorzitter van de leerlingenraad.”

Dezelfde strijd in LaosPlan België is ook actief in de ver- armde provincie Bokeo waar, verspreid in de bergen, 15 etnische groepen wonen. De plaatselijke culturele waarden zijn niet in het voordeel van een opleiding voor meis-jes. Bovendien zijn scholen er zeldzaam, en moeilijk bereikbaar. De weinige leerkrach-ten zijn zelf slecht opgeleid. Plan België is actief in 150 basisscholen in Meung, Pha Oudom en Paktha. Sinds 2010 ligt de focus op de toegankelijkheid van scholen voor

meisjes. Door ouders en leerkrachten te stimuleren (sensibilisering, opleiding, ver-deling van materiaal en schoolbeurzen), hebben we het inschrijvingsaantal doen stijgen met 6% in de loop van vorig jaar.

Aandacht voor de allerjongstenPlan België heeft zich gespecialiseerd in het domein van onderwijs voor de aller-jongsten en leidt projecten in Cambod-ja en Peru, met speciale aandacht voor kwetsbare gezinnen en de ongelijkheid tussen jongens en meisjes in kleuterklas-sen. Het is bewezen dat kinderen meer kans hebben om de basiscyclus van 9 jaar succesvol af te ronden als ze een degelijke voorbereiding krijgen voordat ze naar de basisschool gaan.

samen voor meIsjesDe resultaten van onze gemeen-schappelijke inspanningenDe 68 landen van de Internationale Plan-koepel stellen alles in het werk om de be-volking, organisaties en overheden het be-lang te doen inzien van basisonderwijsvoor meisjes gedurende 9 jaar. Ze moedigt hen aan om hiervoor de nodige actie te onder-nemen. Een studie van onze op meisjes ge-richte initiatieven toont aan dat de zaken echt aan het veranderen zijn, dankzij de in-zet van Plan. Dankzij  de  projecten  ver-mindert de discriminatie op basis van geslacht en ook het aantal gevallen van misbruik van meisjes en vrouwen daalt. Hierdoor krijgen meisjes meer kansen op ontwikkeling en geluk. 

1.000 manieren om te steunenSchenk onlineSurf naar onze website en stuur meisjes naar school. Zij doen de rest!Schenk je tijdVervoeg ons team van vrijwilligers en werk achter de schermen van ontwikkelingshulp.Meer info op: www.planbelgie.be > VrijwilligersWil je vrijwilliger worden, stuur dan eene-mail naar [email protected] een bijdragevanaf € 7 per maand.Surf snel naar www.planbelgie.be ◆

Vanh, 10 jaar, woont in Laos. Ze is het vierde kind in een gezin van zes. haar vader stierf toen ze 10 was, haar moeder 2 jaar later. vanh en haar ou-dere broer seng zijn moeten stoppen met school om op de velden te gaan werken. “ik dacht dat ik nooit meer de kans zou krijgen om terug naar school te gaan omdat we arm zijn. omdat Plan alle leerlingen van de basisschool het nodige materiaal geeft en de scholing van meisjes aanmoedigt, kost mijn opleiding mijn familie niets. ik kan verder studeren! ik ben zo gelukkig!”

wist jE Dat…• Voor zijn derde levensjaar maakt een kind

meer dan 700 nieuwe neuronenverbin-dingen per seconde! Deze fase is bepa-lend voor zijn leervermogen, gezondheid en toekomstige gedrag.

• De verschillen in de ontwikkeling van woordenschat zijn merkbaar vanaf 18 maanden en worden bepaald door on-derwijs en het inkomen van de ouders. Als ze 3 jaar zijn, kennen kinderen van hooggeschoolde ouders 2 tot 3 keer meer woorden dan kinderen van men-sen die hun middelbare school niet hebben afgemaakt.

• Trauma’s in de eerste 3 levensjaren zorgen in 90 tot 100% van de gevallen voor ontwikkelingsvertragingen.

1515

Leymah Gbowee is een doorwinterd vredesactiviste. Ze is af-komstig uit Liberia, een van de armste landen ter wereld. Haar bijnaam is ‘de vredeskrijger’. Over alle etnische en religieuze bar-rières heen, mobiliseerde ze de vrouwen in haar land om een ein-de te maken aan de vreselijke burgeroorlog die Liberia in het be-gin van de jaren 2000 verscheurde. En dat is haar gelukt! Deze indrukwekkende overwinning werd bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede 2011. Ze ontving de prijs met haar medelaureaten Ellen Johnson Sirleaf en Tawakkul Karman.

Nu is Leymah Gbowee ondermeer oprichter en bestuurder van verschillende vrouwenorganisaties, waaronder de Gbowee Peace Foundation Africa. Haar achtergrond maakt haar fervente plei-dooi voor kinder- en vrouwenrechten extra geloofwaardig. De on-rechtvaardigheid in de verhalen van vrouwen waar ze over ge-tuigt, is soms zo gruwelijk dat ze moeilijk om aan te horen zijn. Maar tegelijkertijd zijn het boodschappen doordrongen van hoop. Leymah Gbowee is de stem van alle meisjes, waar ze ook vandaan komen. Ze vertolkt hun dromen op het gebied van onderwijs, respect en zelfstandigheid.

We zijn zeer vereerd om haar op 9 mei te mogen verwelkomen. Haar engagement zal de Belgische beleidsmakers ongetwijfeld

raken en hen ervan overtuigen dat investeren in meisjes en vrou-wen overal ter wereld geen keuze is, maar een noodzaak.

Het gevecht van Leymah Gbowee is een inspiratiebron voor ie-dereen. Ze straalt hoop uit en haar betoog zet aan tot actie. Zoals de ‘vredeskrijger‘ treffend verwoordde in één van haar vele toe-spraken: “Wacht niet op een Mandela, wacht niet op een Gandhi, wacht niet op een Martin Luther King, maar wees je eigen Mande-la, je eigen Gandhi, je eigen Martin Luther King”. ◆

MEEr inforMatiENiet te missen: het verslag in woord en beeld van de tussenkomst van Leymah Gbowee in het Belgisch parlement op www.planbelgie.be, vanaf 10 mei.Lees hier ondertussen meer: • haar website: www.leymahgbowee.com• haar autobiografie: Mighty Be Our Powers: How Sisterhood, Prayer, and Sex Changed a Nation at War (Machtig weze onze krachten: hoe de samenhang onder vrouwen, gebed en seks een oorlogvoerende natie veran-derden) (uitg. Beast Books).

vredesactiviste leymah gboweeOp 9 mei is Leymah Gbowee, co-laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede 2011, te gast in het Belgisch parlement. Samen met Plan België komt ze onze parlementsleden over-tuigen van het belang van onderwijs voor meisjes. Een portret van een indrukwek-kende vrouw met een missie: de wereld veranderen.

35 miljoen meisjes gaan nog steeds niet naar de lagere school.onaanvaardbaar volgens jou?

Verspreid onze berichten!• Tussen 7 en 18 mei posten we elke dag berichten op onze Facebookpagina over

onze campagne “Alle meisjes naar school!” Het enige wat jij moet doen, is klikken op ‘Vind ik leuk’, ‘Delen’ en uiteraard… op ‘Reageren’, want jouw mening telt!

• Ben je niet zo vertrouwd met de sociale media? Dat maakt niet uit: je kan ook dagelijks onze berichten vinden op www.planbelgie.be en ze rondsturen via e-mail. Om online vrijwilliger te worden en onze boodschappen via het internet te versprei-den, stuur je gewoon een e-mail naar: [email protected]. Vermeld je e-mailadres en moedertaal en geef ‘Online Vrijwilliger’ in als onderwerp.

Kom in actie voor meisjes! Bedenk eens hoeveel muisklikken je per dag doet om e-mails te versturen, een foto op Facebook te delen of online een overschrijving te doen… Klik ook eens voor de meisjes in het Zuiden! Help meisjes armoede bestrijden, stuur hen naar school op www.planbelgie.be

niet te missen • Tussen 7 en 13 mei: de hele week artikels in Gazet van

Antwerpen, De Bond en Knack.• Van 7 tot 18 mei: onze radiospots, die worden uitgezonden op verschillende nationale zenders.

Wij rekenen op jou, want elk kind telt, meisjes net zo goed als jongens.

Kom in actie voor meisjes!

1717

Pascal ontdekte Peru in 2001. Tien jaar later besluit hij er nog eens heen te reizen, om een bezoek te brengen aan de vrienden die hij er al die jaren geleden heeft leren kennen. Hij maakt van deze trip ook gebruik om Luz op te zoeken, zijn Plan Kind sinds ruim een jaar.

Een lange reis06u30: Wilma, vertegenwoordigster van Plan en Nueye, onze tolk, wachten me samen met onze chauffeur op aan het hotel. We moeten slechts een honderdtal kilometer overbruggen, maar Wilma legt uit dat we, zodra we van de grote weg afgaan, rond een groot meer en vervolgens nog eens drie uur op een ruwe bergweg moeten rijden.

Nieuwsgierig11u: We staan op het centrale plein van Santa Lucia. Nueye en Wilma praten in de lokale taal, Quechua, met de inwoners. Ik ben de eerste ‘vreemdeling’ hier. De mensen hebben nog nooit een blanke gezien. Ik word bekeken, ze zijn wat bang om me te benaderen. Maar met wat geba-rentaal breekt het ijs uiteindelijk.

Eindelijk: de kennismaking!Ik word ongeduldig, ik wil Luz en haar gezin ont-moeten. Als ze aankomt met haar mama Freesia, voel ik me intens gelukkig. De oom en tante van Luz begeleiden ons naar hun huis, een piepklein optrekje. Haar papa is vertrokken naar de akkers waar hij werkt. Als we het huisje binnengaan, dwarrelt er confetti over onze hoofden neer. Dat is de traditie hier. Ik voel me zeer vereerd.

Het is feestDit is nog maar het begin van een erg emotioneleervaring. Freesia heeft een bijzondere maaltijd gekookt: forel uit de rivier en ‘cuy’, de plaatselijke specialiteit, een geroosterd Guinees biggetje. Dit wordt geserveerd met aardappelen die de hele winter in de sneeuw werden ingegraven en daar-na 6 maanden lang zijn gedroogd in de zon. Het is een feestmaal dat alleen bij uitzonderlijke ge-legenheden wordt bereid. Het gezin van Luz kan zich niet voorstellen welke reis ik heb afgelegd om hier bij hen te kunnen zijn. Zelf zijn ze nog nooit in hun hoofdstad Cusco geweest!

Tijd voor het afscheidDe donder rommelt in de verte. We moeten ver-trekken, anders riskeren we hier vast te zitten door regen of sneeuw. Ik beloof Luz en Freesia dat ik hen blijf steunen en hen zeker nog zal ko-men opzoeken. Het was een zeer intense dag. Ik heb zoveel gekregen, van mensen die niets anders te geven hebben dan hun hart. ◆

“Deze mensen hebben mij hun hart geschonken”

“Tot voor kort hadden we niets gemeen. Dankzij Plan zijn onze werelden dichter bij elkaar gekomen”

Pascal Debecker, Plan Ouder van Luz, samen met Luz (2 jaar) en haar mama. Luz is het laatste Plan Kind in het dorpje Santa Lucia (Peru), maar het eerste dat bezoek krijgt van haar Plan Ouder.

reisverslag

BeDanKT, PaScaL!Wij bedanken Pascal voor deze

getuigenis. Door Luz te steunen, geeft hij alle kinderen en volwassenen van het dorp Santa Lucia de kans om hun leven-somstandigheden te verbeteren. Heb jij ook zin gekregen om jouw Plan-ervaringen te delen? Schrijf ons! [email protected]

18

projecten in het Zuiden

Hello Togo

De leden van de praatgroep, gevormd door Plan Togo, voeren strijd tegen de handel in kinderen en volwassenen. Ze leggen ons uit hoe ze daartegen optreden. Bovendien vertellen ze ons het pakkende verhaal van slachtoffers van kinderhandel die, als ze ooit terugkeren, zich niet meer kunnen aanpassen aan het leven in het dorp. De belang-rijkste oorzaken hiervoor zijn ziekte of verslaving, die vaak ook tot criminaliteit leiden.

Over de hele lengte van de enige gro-te doorgangsweg staan grote borden die pleiten voor seksuele voorzichtig-heid. SOA’s, vooral hiv, blijven een gigan-tisch probleem in deze regio.

De dorpsbewoners van Filandy Somou zijn erg betrokken bij de strijd tegen kin-derhandel. Ze hebben voor hun inzet zelfs al verschillende prijzen gewonnen. Trots tonen ze het zand dat ze met het geld van zo’n prijs hebben gekocht. Dankzij dit bouwmateriaal kan de school worden uit-gebreid met nieuwe klassen.

Een onvergetelijke ontmoeting met de jeugdclub van Kossountou.

Een blij en warm moment in de klas: de kinderen zingen een prachtig liedje voor ons. Tijdens het maken van de familiefoto kunnen sommige kinderen zich moeilijk concentre-ren: de verleiding om breed te beginnen lachen is groot…

Onder de praatboom in het dorp Lamakarope Bouwmaterialen

Familiefoto

Kossountou

19

Hello Togo Wa a r d e vo l l e o n t m o e t i n g e n vo o r o n z e v r i j W i l l i g e rsEsther, Suzanne, Karin, Martine en Séverine trokken naar Togo, om er de projecten van Plan België te bezoeken. Zo kunnen ze er tijdens hun regionale activiteiten met meer kennis van zaken over praten.

Winkeltje in het gemeentelijk kinder-opvangcentrum van Alibi2

Het ATBEF, de Togolese organisatie voor gezinswelzijn, heeft bijna overal in het land medische posten. Nieuw is een volledig mobiele verzorgingseenheid.

In het kinderopvangcentrum van het dorp Alibi2, dat zijn werkmateriaal heeft gekre-gen van Plan, zijn 50 jonge kinderen zich volop aan het amuseren. Het centrum zorgt ervoor dat de allerkleinsten beter voorbereid zijn wanneer ze aan de lagere school begin-nen. Bovendien krijgen hun mama’s hierdoor de mogelijkheid om te gaan werken. Dat geeft meisjes weer de kans om naar school te gaan in plaats van zich te ontfermen over hun jongere broertjes en zusjes.

Op ontdekking op de dagelijkse markt in de hoofdstad. De stad bruist van leven, van energie, van geuren en kleuren. Vanaf 10 uur wordt de warmte ondraaglijk en zijn er veel minder mensen op straat. ◆

De scholing van meisjes, dat is ook in Togo een belangrijke zaak!

Bureau van Plan in Lome

Kinderopvangcentrum van het dorp Alibi2

De markt van Lomé

VrijwiLLigers in ActieWil jij jouw kennis en vaar-

digheden ten dienste stellen van een goed doel en tegelijk andere geëngageerde mensen uit je gemeente of regio ontmoeten? Sluit je dan aan bij een van onze actiegroepen! Of je nu geregeld tijd kunt vrijmaken of maar af en toe beschikbaar bent, jouw hulp wordt gewaardeerd en kan een groot verschil maken! Geïnteresseerd? Neem contact op met Sofie via: [email protected]. Zij bezorgt je dan graag alle no-dige informatie. Meer weten over onze actie-groepen? Neem een kijkje op onze site: www.planbelgie.be > Vrijwilligers

egypt

sudan

ethiopia

uganda

kenia

rwanda

tanzania

malawi east timor

philippines

vietnam

thailand

bangladesh

nepal

india

pakistan

sri lanka

indonesia

laos

cambodia

20

planisfeer

ecuador

guatemala

el salvador

nicaraguay

dominican republic

senegal

guinea-bissau

guinea

sierra leone

liberiaburkina faso

ghanatogo

benin

cameroon

zambia

zimbabwe

maliniger

colombia

brasilperu

bolivia

honduras

haiti

paraguay

Hulp aan kindmoedersEl SalvadorOp haar 13de werd Mirna (18) zwanger van een man van 40. Plan steunt haar opleiding én die van haar dochtertje Heidi (4). Ze neemt deel aan een internatio-nale studie van Plan, waarbij 135 meisjes in gelijkaardige omstan-digheden tot hun 9de verjaardag worden opgevolgd. Daarmee meten we de impact van onze initiatieven op hun leven. Ontdek het leven van Mirna in de video-rubriek op onze site.

KinderarbeidBoliviëIn Bolivië is niemand – kin-deren, ouders, werkgevers, zelfs de autoriteiten – zich er-van bewust dat kinderarbeid onwettelijk is. Met 14 miljoen zijn ze, de kinderen die in gevaarlijke omstandigheden werken. In Santa Cruz is de helft tussen 6 en 14 jaar. Plan België informeert en strijdt tegen deze schending van de rechten van het kind. Het hele verhaal vind je op onze site.

“Leren zonder angst”EEn wErEldwijdE campagnE Drie jaar na de lancering worden de resultaten van de campagne “Leren zonder angst” zicht-baar in de 50 landen in het Zuiden waar de in-ternationale Plan-koepel actief is. 485 miljoen kinderen worden nu tegen geweld beschermd dankzij nieuwe wetten, vooral in Nepal, Ban-gladesh en de Filippijnen. 30.000 scholen zijn betrokken bij het project, en meer dan 53.000 leraars zijn bijgeschoold in geweldloze lesme-thodes.

w www.planbelgie.be > Over Plan > Publicaties

“485 miljoen kinderen beschermd tegen geweld”

© P

lan/

Dan

iel S

ilva

egypt

sudan

ethiopia

uganda

kenia

rwanda

tanzania

malawi east timor

philippines

vietnam

thailand

bangladesh

nepal

india

pakistan

sri lanka

indonesia

laos

cambodia

egypt

sudan

ethiopia

uganda

kenia

rwanda

tanzania

malawi east timor

philippines

vietnam

thailand

bangladesh

china

nepal

india

pakistan

sri lanka

indonesia

laos

cambodia

zambia

zimbabwe

maliniger

Plan in de wereld

6 8 l a n d e n

Al onze projecten oplijsten? Dat is onmogelijk! De rode draad is echter wel duidelijk: de rechten van kinderen. Wij werken nauw samen met de plaatselijke bevol-king wat betreft de bescherming van de allerzwaksten, onderwijs, toegang tot drinkbaar water en gezondheidszorg enzovoort. Laten we even inzoomen op 6 concrete initiatieven.

Sparen en lenenSiErra lEonEPlan steunt 4.800 vroeg-tijdige schoolverlaters tus-sen 15 en 25 jaar. Bedoeling is dat ze weer gaan studeren en in groep sparen en kredie-ten aangaan. De leden stop-pen wekelijks 0,18 euro in een fonds waaruit ze kunnen lenen tegen lage rente. Zo heeft Salamatu (19) haar eigen rijstbe-drijf opgestart én gaat zij terug naar school! Ontdek haar ver-haal via een filmpje op de site.

De zuiverende zonTanzaniaDiarree als gevolg van onzuiver water is te vermijden. Toch blijft het een belangrijke doodsoor-zaak van kinderen onder de 5 jaar. Plan heeft meer dan 15.000 mensen een eenvoudi-ge en goedkope techniek aan-geleerd: recycleerbare plastic flessen vullen met water en ze gedurende 6 uur in de zon laten staan. De UV-stralen vernietigen alle parasieten! Meer foto’s op onze site.

Media ClubviETnamThu is 16 en Plan Kind sinds 2001. Ze is ook lid van de Media Club van Quang Ngai. Thu: “Zonder de hulp van Plan en de plaatselijke vrijwilligers had ik nooit verder kunnen stu-deren.” De Clubs van Plan ge-ven jongeren de kans eindelijk hun stem te laten horen, betrokken te zijn, mee te doen. Een belangrijke sleutel tot succes! Het volledige verhaal van Thu vind je op onze site. ◆

Legende • Lichtblauw: landen waar Plan actief is en fondsen verzamelt voor haar projecten.• donkerblauw: landen in het Zuiden waar Plan ontwikkelings-projecten uitwerkt.

Meer weten?Op Hello online vind je:

meer verhalen

meer foto’s

meer filmpjes

www.planbelgie.be/hello

21

egypt

sudan

ethiopia

uganda

kenia

rwanda

tanzania

malawi east timor

philippines

vietnam

thailand

bangladesh

nepal

india

pakistan

sri lanka

indonesia

laos

cambodia

© L

ars

Sch

olty

ssyk

22

nieuwe magazine: HelloEen dynamische look en inhoud, diepgaande artikels, verhalen van kinderen, jongeren en onze mensen op het terrein, concrete resultaten… Je hebt het al gemerkt: Hello vervangt het oude Plan Magazine!

Magazine van Plan België • nr. 2/2012 • www.planbelgie.be

Plan OudersReis naaR PeRu“Die lach van Luz, wat een cadeau!”

PortretnObelPRijsleymah Gbowee, vredeskrijger uit liberia

jong & geëngageerd

actietheateR“Onze week in Benin”

Dossier

Meisjes toegang geven tot gratis en kwaliteitsvol

onderwijs is de sleutel tot ontwikkeling

alle meisjes naar school!alle meisjes naar school!

Hello, een nieuwe titelWaarom ‘Hello’? Omdat dit woord in alle landen waar wij actief zijn door kinderen gebruikt wordt als begroeting... Dat ene woord, dat be-grijpt iedereen. In het begin van elk nummer zal een kind uit Azië, Afri-ka of Latijns Amerika je voortaan ‘goedendag’ zeggen in zijn moeder-taal en je iets vertellen over zijn of haar leven in dat verre land.

Uitneembare middenpagina’sHet middelste deel van het magazine zal vanaf nu uitneembaar zijn: je kan die pagina’s doorgeven of bewaren. In dit nummer is dat het dossier over onderwijs voor meisjes, het thema van onze jaarlijkse campagne, die op 7 mei 2012 gelanceerd wordt.

W egW i j s i n o n s

Hello onlineWil je meer foto’s, meer verhalen, meer filmpjes? Of wil je graag een digitale versie van het magazine om aan kennissen te kunnen doorgeven? Ga naar: www.planbelgie.be/helloJe kan er alle artikels online raad-plegen. Bovendien vind je er een link

naar de rubriek ‘Plan Ouders’, waar een heleboel praktische informatie verzameld is over het Plan Ouder-schap.Let wel op: omdat het maken van een magazine, van concept tot distribu-tie, tijd kost (ongeveer 2 maanden), kunnen we je langs deze weg niet de meest recente informatie bezorgen.

Om op de hoogte te blijven van het meeste recente nieuws: • surf naar de rubriek ‘Nieuws’ op onze website www.planbelgie.be• word fan van onze pagina op Face-book: www.facebook.com/planfans• schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief op www.planbelgie.be/newsletter

onder ons

1312

dossier

EEN KWALITEITSVOLLE BASIS voor meisjes in NigerHoewel onderwijs voor meisjes een priori-teit is voor de Nigerese overheid, heeft het land één van de laagste scholingsgraden van de hele wereld. Slechts 6 meisjes op 10 van schoolgerechtigde leeftijd gaan ook echt naar school. Slechts de helft van hen maakt de lagere school af. Eind 2011 start-te Plan België een project op in het zuid-westen van het land, een gebied dat re-gelmatig onder grote droogte lijdt. Geen gemakkelijke opdracht in een land waar de ene voedselcrisis na de andere de bevol-king teistert en het dagelijks leven bepaalt.

DE OPLOSSINGEN VAN PLAN1 Het nut van onderwijs aantonenHet merendeel van de ouders twijfelt om hun dochter school te laten lopen. Ze zien school als een bedreiging. De waarden van het Westen die via het onderwijs doorsijpe-len, staan vaak lijnrecht tegenover hun ei-gen gewoontes en geloof. Ouders houden niet al te veel van het idee dat hun doch-ter zelfstandiger wordt. Ze rekenen ook op haar hulp thuis. Want wie gaat voor het huishouden, het eten en de afwas zorgen terwijl zij op school zit? Wie gaat op haar broertjes en zusjes passen? En dan laten we de schoolkosten nog buiten beschou-

wing. Ook al is de opleiding gratis, er zijn bijkomende kosten die ouders zelf moeten voorzien, zoals schrijfgerief, leerboeken en een schooluniform. Deze kosten, hoe klein ook, nemen een grote hap uit het al zo krappe gezinsbudget. Als ouders bereid zijn om hun kind naar school te laten gaan, stellen ze bovendien vast dat zoon of doch-ter weinig of niets nuttigs leert. Daarom be-slissen veel ouders om hun kinderen thuis te houden, vooral de meisjes. Het is echter essentieel dat deze mensen overtuigd wor-den van het belang van een opleiding. Er moeten ook oplossingen gezocht wor-den om de financiële drempel te verla-gen. Alle middelen zijn goed om dit doel te bereiken, van radio-acties over sensibilise-rende theatervoorstellingen tot informatie-sessies in de lokale moskee.

2 ‘Meisjesvriendelijke’ klassenOnze programmabeheerder Afrika, Fa-brice Lepla, vertelt: “Een collega uit Niger heeft me onlangs het verhaal verteld van een meisje van 12 jaar dat op school voor het eerst haar maandstonden kreeg. Toen ze dit aan haar leraar vertelde, stuurde hij haar naar huis. Dit soort gebeurtenissen zorgen ervoor dat meisjes hun zelfver-trouwen verliezen en niet meer terugkeren naar de school. Met de hulp van het minis-terie van Onderwijs en vrijwilligers probe-

w

Miriam, 4 jaar, gaat naar een kleuterschool die gesteund wordt door Plan in Peru. Karin, haar zus van 7 jaar, heeft niet het geluk om naar de kleu-terschool te kunnen gaan. Hun moeder Alejandrina (34 jaar) ziet een groot verschil in de ontwikkeling van haar twee dochters: “Plan werkt samen met de ouders. Ze hebben ons bijvoorbeeld uitgelegd dat het belangrijk is om je kinderen te stimuleren. We moeten met hen spelen en hen tonen dat we hen graag zien. Nu helpt hun papa me, hij toont zijn liefde en is er voor de kinderen, wat vroeger niet zo was. Dat maakt hen gelukkig en vrolijk…”

4 De leerlingen zelf als krachtige motorDe jeugd is de drijvende kracht achter het sensibiliserende en informatieve project. Elke school heeft een leerlingenraad. Die raden nemen in zo’n groten getale deel aan informatie- en sensibilisatiemomen-ten, dat een uitbreiding van de actieplan-nen nodig is. Ze waken ook over een cor-rect gebruik en het onderhoud van

ren we de mentaliteit van leerkrachten te veranderen. Het is de enige manier waar-op het project ook op lange termijn z’n vruchten kan afwerpen. Ook de infrastruc-tuur van de schoolgebouwen moet aan-gepast worden, zodat meisjes en jongens over aparte toiletten beschikken.”

3 Een proactieve aanpakPlan zet zich al jaren in om de stem van kin-deren en die van alle mensen die opkomen voor kinderrechten, waaronder ouderver-enigingen en opvoeders, te laten horen. De internationale conventie over de efficiën-tie van ontwikkelingshulp in Busan (Zuid-Korea) concludeerde dat de inzet van mid-denveldorganisaties (NGO’s, plaatselijke verenigingen, kerken, vakbonden, enz.) bepaalt of de bevolking haar rechten kan doen gelden. Deze proactieve aanpak ty-peert alle projecten die Plan leidt. Het pro-gramma dat meisjes in Niger aanmoedigt om naar school te gaan, heeft bijvoorbeeld geleid tot de oprichting van leerlingenra-den. We hopen dat hun advies en mening gehoord worden door de bestuursraden van de schoolinstellingen, de gemeen-schappen, de regionale directies en de in-specties van het basisonderwijs.

Een opgeleid meisje krijgt minder kinderen en stuurt ze op hun beurt naar school.

Als een meisje gedurende 9 jaar naar school gaat, kan ze haar eigen toekomst en die van haar land veranderen.

Een vrouw spendeert 90% van haar loon aan het gezin (tegenover 35% bij mannen).

9

90 %

JAAR

HAAR TOEKOMSTIG INKOMEN STIJGT MET ELK JAAR DAT ZE LANGER STUDEERT.

+15 %

INTERVIEW KEITH LEWIN E E N ST I L L E U I TS LU I T I N G

Keith Lewin, Professor aan de universiteit van Sussex en directeur van CREATE*, deelt zijn grote ervaring met schoolsys-temen in Subsaharaans Afrika, China en Zuid en Zuidoost Azië. Hij werkte samen met de Wereld-bank, UNICEF, UNESCO, AUSAID en talloze bilaterale overheden.

Op 9 mei is hij in België om ons pleidooi in het parlement te steunen.

Wie zijn die slachtoffers van de stille uitsluiting? Hoewel er heel wat vooruitgang is geboekt, worden te veel kinderen die inge-schreven zijn in een school, toch nog uitgesloten van onderwijs. Om het recht op onderwijs te doen gelden, moet je eerst en vooral echt naar school gaan. In veel ontwikkelingslanden ligt de afwezigheids-graad van leerlingen en leerkrachten zo hoog, dat de reële aanwe-zigheid in de scholen soms niet eens de helft is van het aantal voor-ziene schooldagen. Ten tweede moeten kinderen in de juiste klas zitten. Een kind dat 2 jaar ouder is dan de andere kinderen in zijn klas, heeft minder kans om een diploma te halen. In Afrika is meer dan de helft van de kinderen 2 jaar ‘te oud’. Dit toont aan dat een hervorming van de leerniveaus nodig is. Ten derde liggen kinderen die meer dan 2 jaar achterstand hebben (bijvoorbeeld leerlingen die in het derde leerjaar nog niet kunnen le-zen), zo ver achter dat ze vroeg of laat definitief moeten afhaken.

“Armoede is de belangrijkste oorzaak van uitsluiting... En de situatie is vaak erger voor meisjes dan voor jongens”

Zijn ze met veel? Als we deze drie factoren in acht nemen, ligt het aantal kinderen dat geen toegang heeft tot onderwijs hoger dan de 65 miljoen die UNESCO heeft vastgesteld in zijn globaal moni-toringsrapport. Onderzoek van CREATE* wees uit dat ruim 300 miljoen kinderen hun recht op onderwijs niet kunnen doen gelden.

Raakt dit probleem meer meisjes dan jongens?Armoede is de belangrijkste uitsluitende factor. Arme gezinnen zijn minder geneigd hun kind school te laten lopen, ongeacht het geslacht. Toch is de si-tuatie vaak slechter voor meisjes dan voor hun broers. De meeste hindernissen voor de scholing van meisjes doen zich voor op het ni-veau van de gemeenschap en de school zelf. Men moet deze niveaus grondig doorlichten en ingrijpen wanneer meisjes ‘stille uitgeslote-nen’ dreigen te worden. In de strijd tegen armoede is de opleiding van meisjes even belangrijk als die van jongens.

* CREATE Consortium for Research on Educational Access, Transitions and Equity (CREATE). Het wordt gefinancierd door het Britse Departement for International Development (DFID) – www.create-rpc.org

23

EEn niEuwE partnErEen magazine ontwerpen, dat is een vak apart. Voor al onze activiteiten weten wij dat een goede samenwerking met ervaren en geëngageerde partners essentieel is. Voor deze nieuwe formule van het magazine hebben we de krach-ten gebundeld met sQills, de afdeling Custom Media van Sanoma Media Belgium (Libelle, Flair, Humo…).

Chris Van Gils, Business Unit Manager, getuigt over het gemeende engagement van het mediabedrijf.

Wat is sQills? ”sQills is de Custom Media afdeling van Sanoma Media Belgium.We creëren pakkende verhalen en content voor de doelgroepen van grote merken, net zoals we dat voor onze eigen mediabrands (Flair, Feeling, Libelle…) doen.” Welke rol spelen jullie in dit verhaal?“Als business unit maar vooral als betrokken journalisten wilden we heel graag ons steentje bijdragen aan de projecten van Plan België. En dat kunnen we natuurlijk het beste doen door onze eigen redac-tionele sterktes in te zetten en ervoor te zorgen dat ‘Hello’ zo goed mogelijk getuigt over de realisaties van Plan België voor kinderen in het Zuiden.”Gaat sQills als partner van Plan België de organisatie ook actief steunen?“We voelen ons echt betrokken bij dit verhaal en willen het van erg nabij opvolgen. Daarom beslisten we met het hele team Plan België te steunen. Op ons kerstfeest, in december 2011, hielden we een inzameling. Met het opgehaalde bedrag kunnen we nu drie kinde-ren een betere toekomst helpen geven: Juan in Bolivië, Jeuy in Laos en Safiratou in Niger. Het is een initiatief dat echt leeft binnen onze redactie.”

nieuwe magazine: Hello

ScHrijf onS!Jouw mening telt! Dit magazine is meer dan een resultaat, het is ook de hernieuwde belofte om te luisteren naar jouw input en vragen en om er zo goed mogelijk op te antwoorden.Niet aarzelen dus: al jouw reacties zijn welkom, via e-mail naar [email protected] of per post naar het volgende adres:

Plan België Hello MagazineRavensteingalerij 3B51000 Brussel

Hello is een uitgave van Plan België vzw

Verantwoordelijke uitgever: Dirk Van Maele, Ravensteingalerij 3B5,

1000 Brussel. Tel: 02 504 60 00, [email protected]

www.planbelgie.be – www.facebook.com/planfans

Hello Magazine nr. 2

Teksten: Plan België

Redactionele coördinatie en redactie: Sarah Mulongo

Eindredactie: Manuela Varrasso

Coverfoto: Olivier Girard

In overeenstemming met onze gedragscode voor kinderbescherming,

zijn sommige namen veranderd.

a unit of Sanoma Media Belgium SA/NV

Business Unit Manager: Chris Van Gils

Editorial account: Anouk Van Hoofstadt

Art director: Els Van Hauwaert

Eindredactie: Reinhilde Van Den Broeck

Vormgeving: Willy Cabourdin, Jean-Marc Wojciechowski

Fotogravure: Steurs n.v. Graphic Solutions

Gedrukt bij: Roularta Printing op milieuvriendelijk papier ◆

Ecologisch drukprocedéOp dit vlak is er niets veranderd: je nieuwe magazine wordt nog steeds gedrukt met een drukprocedé dat het milieu respecteert. Het PEFC label garandeert dat het papier gemaakt is van hout uit duurzaam beheerde bossen.

Graag doorgevenUit een enquête van vorig jaar bleek dat de meerderheid onder jul-lie het belangrijk vindt dat het magazine aan zoveel mogelijk men-sen wordt doorgegeven. Dat proberen we zelf ook te doen, door het naar onze donateurs te sturen, maar ook door het uit te delen op onze informatiestands tijdens campagnes en bij events. Help ons ‘Hello’ te verspreiden: als je in jouw omgeving of regio plaat-sen kent waar ons magazine gratis zou kunnen worden verdeeld, laat het ons dan zeker weten!

Volgend nummerNiet te missen in september: een pedagogisch dossier over onze activiteiten voor en met kinderen in de lagere school. Het dossier zal ook een pedagogische fiche bevatten die thuis en op school kan worden gebruikt.

Schenk je mama het geluk van een kind in het Zuiden

Speciaal voor MoederdagTe veel mama’s in het Zuiden kunnen hun kind niet geven wat ze het zouden willen geven. Soms niet eens een naam, want in bepaalde landen verbiedt de wet hen om hun pasgeboren kind zelf te gaan registreren. Op 13 mei, ter gelegenheid van Moederdag, kan je deze vrouwen in het Zuiden samen met Plan België blij maken. Jouw gift van 11 euro geeft hen de mogelijkheid om hun kind een geboortecertificaat, drinkbaar water of elke dag een evenwichtig ontbijt te geven.

Ontdek onze nieuwe solidariteitscadeaus online op www.plancadeau.be

© N

ess Whyte/M

J Delaney