Helden in het park 2014

4
N9 bulletin #103 | juli/augustus 2014 | tweemaandelijks tijdschrift | afgiftekantoor Gent X | P2A9127 v.u. VZW Driewerf Hoera, Molenstraat 165 - 9900 Eeklo BELGIË - BELGIQUE P.B. GENT X 3 / 4698

description

Vier donderdagen gratis wereldmuziek in het Heldenpark in Eeklo

Transcript of Helden in het park 2014

Page 1: Helden in het park 2014

N9 bulletin #103 | juli/augustus 2014 | tweemaandelijks tijdschrift | afgiftekantoor Gent X | P2A9127v.u. VZW Driewerf Hoera, Molenstraat 165 - 9900 Eeklo BELGIË - BELGIQUE

P.B.GENT X

3 / 4698

Page 2: Helden in het park 2014

Mocambo(br/be)WHEN HIPHOP AND AFROBEAT MEET BRAZIL (20:00 uur)

De Belgisch-Braziliaanse rapper Le Tagarel en de producer-saxofonist Tartaruga vormden Mocambo na een lange reis door Brazilië. Tijdens die reis kwamen ze in aanraking met verschillende plaatselijke culturen en muziekgenres. Bij thuiskomst doken de twee de repetitiestudio in met de Brussels-Congolese zanger Témé Tan, de Braziliaanse gitarist Pablo Casella, percussionist Stephen Scharmin en bassist Jan-Sebastiaan Degeyter. Na twee jaar kwamen ze met een titelloze debuutplaat naar buiten die, als alles goed gaat, nog in 2014 verschijnt. Mocambo staat garant voor een meeslepende cocktail van Braziliaanse muziek, afrobeat, jazz, funk en spitsvondige hiphop, in het Frans en het Portugees. Op het podium zorgt de bende voor een feestelijke organische sfeer.

DOBET GNAHORÉ (CI/FR)A GREAT AFRICAN VOICE (21:30 uur)

Dit voorjaar zette Dobet Gnahoré N9 villa in vuur en vlam tijdens Comm’Unité, het Afrikaanse verjaardagsfeest voor 35 jaar N9. De Ivoriaanse zangeres is dan ook de perfecte afsluiter van de eerste avond van deze feesteditie van Helden in het Park. Dobet Gnahoré trekt momenteel de wereld rond ter promotie van haar nieuwe plaat ‘Na Drê’. Haar muziek is beïnvloed door westerse pop, maar ook doorspekt met diverse Afrikaanse stijlen. Ze zingt in een bonte mengeling van talen en gaat daarbij heikele thema’s zoals de positie van de vrouw in Afrika niet uit de weg. Met haar krachtige stem, tomeloze energie, opwindende podiumprésence en aanstekelijke dansmoves blaast ze iedereen omver. En dat laatste zullen we geweten hebben, want Dobet sluit haar optredens traditioneel af met een waar dansspektakel. Wedden dat ook jij niet zult blijven stilstaan?

1

2

"MET HAAR KRACHTIGE STEM, TOMELOZE ENERGIE, OPWINDENDE

PODIUMPRÉSENCE EN AANSTEKELIJKE DANSMOVES BLAAST DOBET

IEDEREEN OMVER"

DON.31.07

20 JAAR HELDEN IN HET PARKHelden in het Park wordt twintig! De eerste editie ging van start op donderdag 27 juli 1995. Was je er toen ook al bij? Dan herinner je je ongetwijfeld nog dat muziekclub N9 met dit initiatief meteen recht in de roos schoot. Natuurlijk was het toen kleinschaliger en oogde de opstelling minder professioneel. Maar de unieke locatie oefende een speciale aantrekkingskracht uit en de zomerse concertreeks met wereldse klanken viel in de smaak bij het Meetjeslandse publiek. Helden in het Park is ook een ijkpunt. Als de affiches in het straatbeeld verschijnen, is de zomer een feit en de vakantie in aantocht. Als vast onderdeel daarvan is Helden dan ook iets waar velen reikhalzend naar uitkijken. Ondertussen vinden steeds meer bezoekers de weg naar het Heldenpark en is het concept wel bijgestuurd, maar niet wezenlijk veranderd. Het programma, met twee groepen per avond, is een mix van traditie en vernieuwing en biedt een ruime kijk op de wereld. Ook dit jaar wordt het Heldenpark omgetoverd tot een feeërieke ontmoetingsplaats voor jong en oud en alles ertussenin. En voor de twintigste keer reeds is de toegang gratis. Het speciale aan dit festival, dat geen festival wil worden genoemd, is dan ook de afwezigheid van omheiningen, toegangscontrole en inkomgeld. Hang deze zomer de held uit in het park. Kom af, maar breng geen eigen drank mee. We bedienen u graag en vakkundig aan de bar. In ruil bieden we u acht groepen met internationale uitstraling die het beste van zichzelf geven in een uniek decor. Een mooie deal die u voor geen ‘held’ ter wereld wil missen!

Helden praktisch• Niets zo handig als een traditionele twee(drie?)wieler! Band plat? Dan kan

je alsnog met je wagen terecht op de parking aan de sporthal vlakbij.• Vuilnis wipt men in een vuilnisbak. (bron: Wikipedia)• Er is geen voor- en hoofdprogramma. De eerste groep begint stipt om 20

uur. Mis geen noot en kom op tijd. • Je hoeft thuis niet overhaast eerst je boterhammen te verorberen. Eten

kan ter plaatse bij de wereldkeuken van Sanza Na Moyi. Je steunt er nog sociale projecten mee ook.

• Eigen drank laat je best thuis in de kelder staan. Op het terrein kan die in beslag worden genomen en nadien zonder pardon worden geconsumeerd door de organisatoren.

• Op het podium wordt de stekker uitgetrokken om 23 uur, aan de bars om 1 uur.

• Hou het kalm en netjes op straat, zo maak je je geliefd bij de omwonenden.

• De inzet van vele tientallen vrijwilligers is van onschatbare waarde (waarvoor hartelijken dank). Jeuken je handen in je mouwen?? Stuur dan snel een mailtje naar onze herder van helden via [email protected].

• Zin in een beetje kleur aan je raam? Hang er een affiche voor! Wij (of de postbode) brengen die ter plaatse op eenvoudig verzoek: [email protected].

MARKT

STATION

P

N9 GENT

N9 BRUGGE

E34 KNOKKE

E34 ANTWERPEN

LEMBEKE

Oostv

eldstraat

Boelare

Pussemierstr.

foto © Sybren Vanoverberghe

steeds meer bezoekers de weg naar het Heldenpark en is het concept wel bijgestuurd, maar niet wezenlijk veranderd. Het programma, met twee

DON.31.07

groepen per avond, is een mix van traditie en vernieuwing en biedt een ruime kijk op de wereld. Ook dit jaar wordt het Heldenpark omgetoverd tot een feeërieke ontmoetingsplaats voor jong en oud en alles ertussenin. En voor de twintigste keer reeds is de toegang gratis. Het speciale aan dit festival, dat geen festival wil worden genoemd, is dan ook de afwezigheid van omheiningen, toegangscontrole en inkomgeld. Hang deze zomer de held uit in het park. Kom af, maar breng geen eigen drank mee. We bedienen u graag en vakkundig aan de bar. In ruil bieden we u acht groepen met internationale uitstraling die het beste van zichzelf geven in een uniek decor. Een mooie deal die u voor geen ‘held’ ter wereld wil missen!

hoera!helden in het park

wordt 20!

HELDENINHETPARK.BEFACEBOOK.COM/HELDENINHETPARK

#HIHP14

Page 3: Helden in het park 2014

SKAMANIANS (FR)SWEET OLD SCHOOL SKA (20:00 uur)

Je kwam de Skamanians misschien al eens tegen op een festival, bijvoorbeeld op Reggae Geel, want daar zijn ze graag geziene gasten. In 2011 trok de bende er als skafanfare door het publiek. Vorig jaar speelden ze op het hoofdpodium. De acht muzikanten uit het Franse Perpignan zijn fervente liefhebbers van de Jamaicaanse muziek uit de sixties. Ze hebben al twee albums op hun actief, waarop ze terugkeren naar de roots van reggae en ska. De band speelt met zoveel plezier en enthousiasme dat niemand er onbewogen bij blijft. Fans van The Skatalites of The Slackers weten waar naartoe op deze tweede avond van Helden in het Park.

MICHAEL PROPHET & asham band (JM/be)THE CRYING TENOR OF ROOTS REGGAE (21:30 uur)

Michael Prophet is een legende uit de roots reggae. Hij startte zijn muzikale carrière in 1977 op zijn twintigste. Sindsdien bracht hij al meer dan 25 platen en ontelbare singles uit. Prophet werkte samen met verschillende legendarische producers. Hij scoorde voor het eerst een hit in Jamaica met een eigen versie van ‘Fight It To The Top’ van The Heptones. Zijn grootste hit, die hem ook internationale erkenning opleverde, is ongetwijfeld ‘Gunman’. Vele van zijn nummers worden nog steeds beschouwd als reggae klassiekers. Michael Prophet heeft een van de mooiste en meest herkenbare stemmen in de reggae. Hij staat dit jaar op een aantal grote internationale reggaefestivals én sluit de Jamaicaanse dag van HIHP 2014 feestelijk af. De lichtelijk fantastische Asham Band begeleidt.

DON.07.08

1

2

"MICHAEL PROPHET HEEFT EEN VAN DE MOOISTE

EN MEEST HERKENBARE STEMMEN IN DE REGGAE"

TOMI Y SU TIMBALIGHT (CU/BE)BRENGT DE WERELD AAN HET DANSEN (20:00 uur)

Tomàs Sotolongo Fuentes - Tomi voor de vrienden - werd geboren in het hart van Cuba en is al van kinds af aan gebeten door de Cubaanse muziek, die hij door zijn ouders leerde kennen. In 2002 belandde hij, na een tour met de band Aché Havana, in België. In 2010 besloot hij zijn eigen band op te richten. Daarvoor verzamelde hij het kruim van de hier wonende Cubaanse muzikanten rond zich. Ze noemen zich Tomi y su Timbalight en staan in totaal met tien op het podium. De band heeft kaas gegeten van de swingende traditionele Cubaanse muziek zoals de salsa, son montuno en de cha cha cha maar is ook niet vies van timba, met meer hedendaagse grooves en ritmes. De muzikanten staan niet stil op het podium en krijgen hun publiek makkelijk aan het dansen. En dat treft, want op deze derde avond van Helden in het Park leggen we de dansvloer klaar.

Met gratis initiatie salsa door Rob Willems om 19:00 uur

SEPTETO NABORI (CU)DE AMBASSADEURS VAN DE SON (21:30 uur)

Septeto Nabori is afkomstig uit Santiago de Cuba. Ze staan bekend als dé ambassadeurs van de son. Son is dan weer de moeder van alle Cubaanse muziekstijlen. De band werd opgericht in 1993 door studenten van de Universidad de Oriente. De bandnaam verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied, de Nabori’s. En laat je niet misleiden, ze zijn wel degelijk met acht. Naast son hoor je elementen van changüí, guaracha en guajira in de muziek van de gerenommeerde band, die al meer dan twintig jaar op de planken staat. De muzikanten slagen er wonderwel in de oorspronkelijke Cubaanse muziek levendig én populair te houden. Met de mooie samenzang en markante stem van frontman Antonio Rodriguez Nuñez slaagt Septeto Nabori er steevast in om elk concert om te toveren tot een waar Cubaans dansfeest.

1

2"SEPTETO NABORI SLAAGT ER

STEEVAST IN OM ELK CONCERT OM TE TOVEREN TOT EEN WAAR CUBAANS

DANSFEEST"

DON.14.08

+ GRATISINITIATIESALSA OM

19 UUR !

METDANS

VLOER !

naar de roots van reggae en ska. De band speelt met zoveel

foto © Ranieri Furlan

Page 4: Helden in het park 2014

muziek -en danscursussen bij n9BINNEN ZONDER BELLEN - ZONDAG 7 SEPTEMBER Gratis proeflessen en demonstraties samenzang, Afrikaanse percussie op djembé, oriëntaalse dans, Argentijnse tango, duodans en Cubaanse salsa op zondag 7 september vanaf 15:00 uur in N9 fabriek, Molenstraat 31, 9900 Eeklo.

AFRIKAANSE PERCUSSIE OP DJEMBÉ (2 NIVEAUS)start: maandag 15/09ARGENTIJNSE TANGO start: maandag 15/09DUODANS start: maandag 15/09GITAAR VOOR BEGINNERSstart: dinsdag 16/09MONDHARMONICAstart: woensdag 17/09CUBAANSE SALSA (2 NIVEAUS)start: woensdag 17/09ORIËNTAALSE DANS (3 NIVEAUS)start: donderdag 18/09SAMENZANG start: donderdag 18/09BASGITAAR start: donderdag 18/09SOUNDSCAPES I : THE SOUND OF THINGS start: woensdag 05/11SOUNDSCAPES II : COMPOSITIE V/E SOUNDSCAPE start: woensdag 19/11OPSTAND Jamsessie op donderdag 02/10 en Opstand op donderdag 06/11FILOSOFIECAFÉ: DE SCHOOL VAN DE TOEKOMST MET MARC DE BELBib Eeklo – dinsdag 04/11 – 19:30 uurKUNSTENDAG VOOR KINDEREN: TÁTAKE!-TAIKO (JAPANS DRUMMEN)zondag 16/11 - 14:00 en 17:00 uur

Alle info op www.n9.be of vraag naar onze cursusbrochure.Inschrijvingen via [email protected] of via 09-377 93 94.

DEBADEMBA (BF/ML)URBAN GROOVES MEETS AFROPOP (20:00 uur)

Gitarist Abdoulaye Traoré uit Mali en zanger Mohamed Diaby uit Burkina Faso vormen de kern van Debademba, dat letterlijk ‘grote familie’ betekent. De twee leerden elkaar kennen in Parijs, waar ze tegenwoordig wonen. Samen met een uitgebalanceerde ritmesectie brengen ze een mix van Afrikaanse stijlen uit de Mandigo cultuur, die ze naadloos mengen met de meest diverse wereldse invloeden. Afrobeat, highlife, mbalax, Arabische blues, latin, funk… het zit allemaal in hun muziek. Het resultaat is een zalf voor hart en ziel en mikt bovendien onweerstaanbaar op de benen. Een garantie voor een laaiend openingsoffensief van de laatste dag Helden in het Park!

SEKOUBA `BAMBINO´ DIABATÉ (GN)DE GOUDEN STEM VAN GUINÉE (21:30 uur)

Afsluiter van de twintigste editie van Helden in het Park is niemand minder dan Sekouba ‘Bambino’ Diabaté, bijgenaamd ‘De gouden stem van Guinée’. Bambino stamt af van een lange lijn griots. Zijn unieke stem - volgens velen is hij een van de allerbeste zangers uit de Afrikaanse regio - erfde hij van zijn moeder Mariama Samoura. Zij was in haar tijd een van de beroemdste zangeressen van haar land. Sekouba Diabaté werd halfweg de jaren ’80 lid van de legendarische Guinese groep Bembeya Jazz National. Omwille van zijn toen nog jonge leeftijd -hij was nog maar net twaalf jaar oud- kreeg hij al snel de bijnaam Bambino. Na het uiteenvallen van de groep werd hij lid van de Afrikaanse salsagroep Africando. Sinds 1990 brengt de man ook regelmatig soloplaten en -singles uit. Daarop blaast hij eeuwenoude ritmes nieuw leven in en slaat hij een brug tussen het traditionele en het moderne Afrika.

DON.21.08

1

2

"VOLGENS VELEN IS BAMBINO EEN VAN DE ALLERBESTE

ZANGERS UIT DE AFRIKAANSE REGIO"

muziekclub eeklo

WWW.N9.BE

soon @ muziekclub n9

ZAT.13.09 TUXEDOMOON (US)Legendarische wave band - originele bezetting

ZAT.27.09 SHANE ALEXANDER (US)Americana - full band

VRIJ.03.10 HACKENSAW BOYS (US)New old country - enig Belgische concert

ZAT.04.10 JUAN CARLOS CARRASCO & RUDI FLORES (AR)@ & i.s.m. CC De Herbakker - Tango duo

ZAT.11.10 DANIEL ROMANO (CA)Canadese countrysensatie - full band

VRIJ.24.10 DE PIEPKES (BE)@ & i.s.m. cc De Herbakker (NeuzeNeuze)

ZAT.25.10 HERNÁN REINAUDO TRIO (AR)Hedendaags Argentijns

DON.13.11 TUTU PUOANE SEXTET (ZA/BE)@ & i.s.m. cc De Herbakker - Zuid-Afrikaanse jazz

VRIJ.05.12 JEFFREY FOUCAULT & BILLY CONWAY (US) / CAITLIN CANTY (US)Singer songwriter vs. Morphine-drummer

ZAT.13.12 BIRDS THAT CHANGE COLOUR (BE)i.s.m. cc De Herbakker - psychfolk

www.n9.be