Hallo Leudal - uitgave 10 2012

24
Alles wat leudal beweegt Uitgave 10 Maandmagazine oktober 2012 LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal Quirien van Haelen De Belgen komen! Veehouders Co en Marion Hartman: “De koeien dansten echt in het rond in hun nieuwe vrijuitloopstal” SG Sint Ursula Excursie Eerste Wereldoorlog John Hölsgens Spiegelreflex Mijn club Ruitersportvereninging Haelen RESTANTEN- VERKOOP Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag ALLE RESTANTEN GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN! OP = OP HET AFTELLEN IS BEGONNEN NAPOLEONSWEG 125, HAELEN TEL. 0475 - 59 13 48 Tel: 0475 - 85 49 90 | [email protected] | www.aqua-media.nl Uitgever van Alles wat leudal beweegt

description

Hallo Leudal is een regioblad wat maandelijks verschijnt binnen de gemeente Leudal en aangrenzende dorpen.

Transcript of Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Page 1: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Alles wat leudal beweegt Uitgave 10 • Maandmagazine oktober 2012

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal

Quirien van HaelenDe Belgen komen!

Veehouders Co en Marion Hartman:

“De koeien dansten echt in het rond in hun nieuwe vrijuitloopstal”SG Sint Ursula

Excursie Eerste Wereldoorlog

John HölsgensSpiegelreflex

Mijn clubRuitersportvereninging Haelen

RESTANTEN-VERKOOP

Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag

ALLE RESTANTEN GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN!

Openingstijden: elke week alleen op donderdag en vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

RELAXFAUTEUILSSuper kwaliteit voor super lage prijzen

TAPIJTEN EN VLOERKLEDEN Design, exclusief, klassiek, experimenteel voor extreem lage prijzen

MATRASSEN (90 X 200 CM)Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levens-duur gewaarborgd. Nu voor de laagste prijs

ZITBANKENZITCOMBINATIES EETKAMERSTOELEN FAUTEUILSHOCKERSEETTAFELS WOONACCESSOIRES SCHILDERIJEN

Ontdek meer in onze showroom!

WIJ STOPPEN ERMEE! Wegens gebrek aan opvolging is het aftellen begonnen. Bedenk u geen twee keer en PROFITEER donderdag, vrijdag of zaterdag VAN ONZE RESTANTENVERKOOP! OP = OP

OP=OP OPOP==OPOPHET AFTELLEN IS BEGONNEN

NAPOLEONSWEG 125, HAELEN TEL. 0475 - 59 13 48 Tel: 0475 - 85 49 90 | [email protected] | www.aqua-media.nl

Uitgever van

Alles wat leudal beweegt

Page 2: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Kijk voor geweldige aanbiedingen op onze site:www.tegel-shop.nl

De tegelshop Kouk 2b, 6093 BG Heythuysen Tel 0475 49 74 05© AM

A

De tegel en sanitair

specialist in uw leudal!

snel, secuur en niet duur!Uniek in Limburg!Pellet Kachels

Gezellig en goedkoop verwarmen

• Bespaar tot 50% op uw stookkosten• Geen schoorsteen nodig• Geen hout zagen of kloven• Eenvoudige bediening en onderhoud• Zeer hoog rendement van meer dan 90%

Bel nu voor info!

Vaartweg 86081 AM HaelenTel: 0475 - 59 42 [email protected]

www.pelletkachellimburg.nl

PelletKachelLimburg

Gebruiksklaar

binnen 2 uur!

© AM

A

EEN WERELD AAN LICHT EN RUIMTE

• Tuinkamers• Aluminium Serre’s• Lichtstraten

• Kozijnen• Overkappingen• Platte daken

• Kozijnen• Buiten Zonwering• Binnen Zonwering

WWW.SERRE-WERELD.NL

Kelperheide 10, Kelpen-Oler | Tel: 0495 - 65 10 66

Openingstijden: Ma., di. en woe. op afspraak.

Do. en vrij. van 10.00 tot 17.00 uur. Za. van 10.30 tot 15.00 uur.

DIVERSE AANBIEDINGEN OP LICHTSTRATEN

WMO specialist voor uw badkamer of toilet

Bezoek onze showroom voor uw oplossing. Wij zorgen: - dat u langer zelfstandig

kunt wonen.- dat u zich weer veilig

voelt in uw badkamer. - dat u snel geholpen

wordt.

Bespaar nu tot 30%**

Deuren voor woning en industrie

Verdere informatie over de actieaanbiedingen ontvangt u bij uw Hörmann dealer:

Voordeur van het jaar

VoordeurRenoDoor

zonder zij delen

€ 1.249*

Garagedeur van het jaar

RenoMaticincl. aandrij vingin verkeerswit

€ 899*

* Vrijblijvende prijsaanbeveling zonder opmeting en montage voor de actiematen (RenoMatic: 2375 × 2125 mm en 2500 × 2125 mm, RenoDoor: 1100 × 2100 mm) incl. 19 % btw. Geldig tot 31.12 2011 bij alle deelnemende handelaars in Nederland

** In vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Regiodealer voor Leudal en omgeving

Bespaar nu tot 30%**

Deuren voor woning en industrie

Verdere informatie over de actieaanbiedingen ontvangt u bij uw Hörmann dealer:

Voordeur van het jaar

VoordeurRenoDoor

zonder zij delen

€ 1.249*

Garagedeur van het jaar

RenoMaticincl. aandrij vingin verkeerswit

€ 899*

* Vrijblijvende prijsaanbeveling zonder opmeting en montage voor de actiematen (RenoMatic: 2375 × 2125 mm en 2500 × 2125 mm, RenoDoor: 1100 × 2100 mm) incl. 19 % btw. Geldig tot 31.12 2011 bij alle deelnemende handelaars in Nederland

** In vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Kivits DeurenNapoleonsweg 132, Haelen Tel. 0475 - 40 02 24

Openingstijden showroom: Vrijdag 13.00 - 17.00 uurZaterdag 10.00 - 13.00 uurOp afspraak zijn andere tijden ook mogelijk.

* Vrijblijvende prijsaanbeveling zonder montage voor de actiematen (RenoMatic: 2375 × 2125 mm en 2500 × 2125 mm, RenoDoor: 1100 × 2100 mm) incl. 19 % btw. ** In vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Verdere informatie bij uw Hörman dealer:

www.kivitsdeuren.nl

NIEUWBOUW RENOVATIE

Bespaar nu tot 30%**

Nunhemseweg 50, 6081 GJ Haelen Tel. 0475 - 59 19 95www.bloemenhuis.com

Op zondag 18 november van 12.00 - 17.00 uur.Onder het genot van koffieen vers gebakken wafels.

Kerstshow

Page 3: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

3HALLO LEUDAL

Sommige problemen kun je al van ver zien aankomen, als je er tenminste net als ik enige aanleg voor hebt om in de toekomst te kijken. De gemeente Leudal zou weleens slachtoffer kunnen worden van het dreigende nederfriettoerisme. We moeten in actie komen voordat het te laat is.

Door het openen van de Europese grenzen is het aantrekkelijk geworden om dingen uit het buitenland te halen die je in je eigen land niet kunt krijgen. Belgen bezoeken massaal de Zuid-Nederlandse grensgemeenten om softdrugs te scoren, omdat men daar in hun eigen land moeilijk over doet. Het halen van illegaal spul uit een ander land is niet iets typisch Belgisch.Veel Nederlanders rijden in de donkere dagen voor en na Kerst naar België om de auto vol te laden met tienmiljoenklappers, nitraatbommen, lawinepijlen, widowmakers en mortieren. Het consumentenvuurwerk in Nederland is immers peperduur, slechts drie dagen per jaar verkrijgbaar en kinderspel vergeleken met de Belgische explosieven.

Maar wat is dan die toekomstige bedreiging? In Denemarken is een tijd geleden een vettax geïntroduceerd, een belasting op vet, om te voorkomen dat de jeugd te dik wordt. In diverse andere Europese landen is men erg enthousiast over de vetbelasting. Vooral in Engeland en België zien politici de belasting als een prachtige kans om het overgewicht van hun bevolking tegen te gaan. Het zou goed zijn als we daar als Zuid-Nederlandse grensgemeente vroegtijdig op anticiperen. Want stel je voor, als die Belgen binnenkort in Kessenich of Maaseik niet meer aan betaalbare Vlaamse frieten kunnen komen... Straks komen ze met de tienduizenden tegelijk over de Napoleonsbaan naar onze gemeente om in hun vetbehoefte te voorzien.

Als België de belasting op vet eten verhoogt, gaan we een zware tijd tegemoet. Als die vettax in België er echt komt, worden we waarschijnlijk dagelijks op staat aangesproken door hongerige Vlamingen. ‘Amai, is hier ook un frietkot, waar wij Nederfriet kunnen scoren?’ In de gemeente Leudal zullen we vanwege het hoge aantal fritessalons overspoeld worden door een tsunami van friettoerisme. De Belgische snackers zullen ongetwijfeld voor veel overlast zorgen. Ze zullen foutparkeren, voor een onveilig gevoel zorgen en wat te denken van rondslingerende frietzakjes?

Ik twijfel er niet aan dat u, beste lezer, dit probleem net zo serieus neemt als ik. U bent vast al in oplossingen aan het denken. ‘Laten we dan gewoon een frietpas introduceren,’ hoor ik u denken. ‘We zorgen ervoor dat alle cafetaria’s in de gemeente clubs worden met een ledenlijst en om lid te worden moet je een uittreksel uit het bevolkingsregister en je paspoort meenemen. En laten we dan ook een frietquotum instellen,’ fantaseert u verder, ‘bijvoorbeeld maximaal één grote friet en 5 snacks per dag. Dankzij de frietpas zullen Belgische friettoeristen geweerd worden!’

Uw redenering lijkt op het eerste oog heel aardig, maar in de praktijk zal uw plannetje totaal niet werken. Slimme jongeren zullen in de Belgische friettoeristen een makkelijk verdienmodel zien. Ze zullen van de dorpscentra de wijken intrekken met illegale friet. Mensen zullen stiekem gaan thuisbakken met slechte aardappels en goedkoop vet. De straathandel in illegale friet zal floreren.

Er zijn maar twee manieren om de problemen te voorkomen. We moeten de Belgen die friettax uit het hoofd praten, of we moeten zorgen dat ze bij ons snel en goedkoop friet kunnen krijgen, zonder dat ze daarbij voor overlast zorgen.

De gemeente Leudal heeft onlangs een uitstekende aankoop gedaan, Het Witte Huis, dat pand aan de rotode in Baexem dat al jaren leegstaat. Als de gemeente daar nu alvast een frietverkooppunt van maakt, zijn we de ergste problemen vast voor. Ik vind het nu al een vet plan!

De Belgen komen!

Quirien van Haelen (1981) is dichter en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en is poëziecolumnist voor Radio 1.

Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad. Met een humoristische inslag probeert hij het Leudalgevoel te versterken. Zijn columns zijn populair van Hunsel tot Nunhem en van Neeritter tot Heibloem.

“ In de gemeente Leudal zullen we vanwege het hoge

aantal fritessalons overspoeld worden door een tsunami

van friettoerisme. ”

Quirien van HaelenAGENDA

Nacht van de nacht27 Okt. - Bezoekerscentrum LeudalTijdens de Nacht van de nacht wordt stil gestaan bij het feit dat onze omgeving teveel verlicht wordt. De activiteit start bij het Bezoekerscentrum Leudal om 19.00 tot +/- 22.00 uur. Entree € 4,- per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar € 1,50. Let op stevig schoeisel en geschikte kleding.www.bezoekerscentrumleudal.nl

Fanfare Aurora meets Gerard van Maasakkers Zat 3 november, Baexheimerhof, 20.00 uurFanfare Aurora organiseert een theaterconcert waar Fanfare Aurora zelf samen met de bekende Brabantse dialectzanger Gerard van Maasakkers optreedt. Kaarten á €15,00 kunt u online bestellen via www.fanfareaurora.nl of via Muziekcentrale Adams te Ittervoort en bij Spar Synco en Baexheimerhof te Baexem. www.fanfareaurora.nl

Alzheimer Café LeudalDins 27 november - Beek en Bos Heythuysen. Elke vierde dinsdag van de maand is er een informatieve en informele een Alzheimer café avond . Met ieder maand een speciaal thema. Op 27 november is het thema “humor behouden bij dementie”. Programma start om 19.30 tot 21.30. Ouderencentrum Beek en Bos LÚnionlaan 1

Halloweentocht door het LeudalWoe 31 okt - Het Bakhuisje Elisabethsdreef. Een spannende Halloweentocht door het Leudal, die helemaal voor jullie bedoeld is. Je mag je zelfs verkleden als heks, skelet, monster of als een andere enge griezel. We starten om 18.00 uur en rond 20.00 uur zijn we weer terug. € 2,50 voor kinderen en € 4,- voor volwassenen. Graag gepast betalen. Opgave verplicht. www.bezoekerscentrumleudal.nl

Expositie Henk Dronkers en Julija SpijkersZondag 28.10.12 tot zondag 25.11.12 Henk Dronkers en Julija Spijkers exposeren in het Leudal gemeentehuis en Rabobank Maas en Leudal. Openingstijden:Gemeentehuis: alle zondagen van 14.00-17.00 uur, ma /do van 10.00-16.00 uur. Rabobank: tijdens kantooruren

Beegden’s got Talent4 November - 15.00 uur - gemeenschapshuisHarmonie Crescendo organiseert de eerste “Beegden’s got Talent”. Het wordt een hele gevari-eerde middag met zang, dans en instrumentale optredens. De artiesten variëren in de leeftijd tussen 10 en 21 jaar en zijn fanatiek aan het oefenen. De middag begint om 15.00 uur en de toegang is gratis! Kom dus kijken! www.crescendo-beegden.nl

Thorn inspireert in het Gemeentemuseumexpositie – tot zondag 24.02.13 - € 3,- entree Thorn heeft van oudsher een grote aantrekkings-kracht gehad op befaamde kunstenaars. Dit heeft er toe geleid dat er behoorlijk wat kunstwerken in bezit zijn gekomen van de inwoners van Thorn. Het Gemeentemuseum exposeert kunstwerken uit particulier bezit. www.museumhetlandvanthorn.nl

John Fullbright in Café Tom TomZaterdag 10 november aanvang 22:00John Fullbright maakte furore in de Southwest music scene met zijn live album. Ga deze artiest die elk “muziekaal hart” weet te beroeren, beluisteren en beleven op 10 november bij Café Tom Tom in Heythuysen. Met de release in 2012 van zijn album From The Ground Up, heeft Fullbright al een vaste plek veroverd als een van de beste nieuwe artiesten in de hedendaagse muziek-scene.

Vogelvereniging De Grensvogels organiseert vogelbeurs Zat. 28 okt. - CC de Mortel - IttervoortIedereen kan vogels meebrengen, wel in tentoon-stellingskooien en die te ruil en te koop aanbieden. Er is een grote collectie vogels aanwezig, onder andere kanaries,postuurkanaries, tropen en alle soorten parkieten, echter geen kwartels. Openings-tijden zijn van 9.00 tot 11.30 uur.

10 JAAR HONDENTRIMSALON SASKIAZat 10 nov - 11.00 tot 15.00 uur - BuggenumHeeft u interesse om een kijkje te nemen, dan bent u van harte welkom bij ons op zaterdag 10 november van 11.00 tot 15.00 uur, aan de Berikstraat 31 te Buggenum. Voor iedere gast staat er een kopje koffie klaar en een kleine attentie voor uw viervoeter. Zie voor een leuke aanbieding het gehele artikel verderop in deze HalloLeudal.

Page 4: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Auto Salimans is het adres voor:

nu ook voor onderhoud en reparatie aan uw motorfiets!

• Nieuwe en gebruikte auto’s • Onderhoud, reparatie (alle merken) • APK (OBD) keuringen • Online sleutels inleren en software updates

• Aanschaf en montage (originele) onderdelen en accessoires • Airco service • SCM alarm inbouw en keuringen

• Vervanging en reparatie autoruiten • Schadeherstel

Kerkstraat 24, Roggel Tel. 0475 - 49 21 10

WWW.SALIMANS.COM

ONTWERP AANLEG ONDERHOUD

Windmolenbosweg 5, Haelen ● T 0475 - 76 90 33 ● M 06 - 21 56 17 35 ● [email protected] ● www.jeroen-hermans.nl©

AMA

ZWEMBAD HAELENTelefoon: 0475 - 59 16 48

SPORTCENTRUM AOREVEN HEYTHUYSEN

Telefoon: 0475 - 49 47 28

WWW.LACO.EU

LACO LEUDAL - HAELEN: zwembad - saunaLACO LEUDAL - HEYTHUYSEN: zwembad - fitness - sporthal - sauna - horeca

25JAAR

sportief genieten

Windmolenbosweg 4a6081 PE Haelen

T 0475 - 59 16 99 E [email protected]

NOVEMBER EN DECEMBER

De winter staat voor de deur. Om veilig op weg te kunnen is het belangrijk dat uw auto voorbereid is op de winterse omstandigheden. Ga daarom in november en december naar Autofit ‘t Heukske en laat

een GRATIS wintercontrole uitvoeren!

Uw auto wordt op de 29 belangrijkste punten vrijblijvend gecontroleerd. Wij repareren nooit zonder uw toestemming.

Wij geven enkel (indien nodig) een reparatieadvies.

Let op: de GRATIS windercheck is alleen op afspraak.

GRATIS WINTERCHECK!

GRATIS CONTROLE OP29 BELANGRIJKE PUNTEN

Bevelantstraat 20a, RoggelTel. 0475 - 44 07 70

[email protected]

• Haal- en brengservice voor klanten

• Alle merken onderhoud - APK - reparatie, ook voor Citroën

• Tevens repareren we ook voor diverse Leasemaatschappijen

• Het adres voor uw winterbanden

NIEUW IN ROGGEL!

Vanaf 1 oktober kunt u ook bij ons terecht voor onderhoud aan uw motorfiets. Tevens leveren wij ook motoronderdelen.

WWW.BCSMEBO.NL

autOCENtEr MEBO B.V.

Page 5: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

5HALLO LEUDAL 5HALLO LEUDAL

Daisy week met haar inzending maar een kleine halve kilometer af van de juiste afstand. De uitslag van deze wedstrijd werd door Mike en Wendy Janssen zelf bepaald.

De exacte afstand is 864.4 kilometers, vanaf de tennishal te Roggel naar het Gasthof. Mike en Wendy willen iedereen hartelijk danken voor de gigantisch aantal inzendingen. Wie weet tot ziens in Oostenrijk.

Musica Amicitia staat voor een avond met een veelzijdig muzikaal programma door Harmonie Amicitia in samen-werking met zanggroep Toesjee. La Rochelle zal omgebouwd zijn tot een sfeervol theater waar U een muzikale wereldreis beleeft van Ierland tot Spanje en van de Balkan tot Mexico.

Speciaal voor de tweede editie van Musica Amicitia gaan Toesjee en Amicitia een unieke samenwerking aan. Toesjee zal met dit concert haar jubileumjaar op een indrukwekkende manier afsluiten. De groep bestaat 10 jaar en zingt een gevarieerd repertoire met onder andere Ierse, Latijns-Amerikaanse, Franse, Engelse en Zweedse nummers. Alle nummers worden in een eigen Toesjee-jasje verpakt, in verrassende meerstemmigheid.

Harmonie Amicitia brengt deze avond onder leiding van Guido Swelsen een aantal uitdagende klassieke werken waaronder de Fifth Suite van Alfred Reed en Conga del Fuego Nuevo, een typisch Latijns-Amerikaanse compositie vol temperament en ritme. Er staan ook vier gezamenlijke werken op het programma die speciaal voor deze gelegenheid door Tjeu Geelen van een passend arrangement zijn voorzien.

Wij nodigen u allen uit om te komen genieten van dit wereldse concert. Musica Amicitia zal op zaterdagavond 17 november plaatsvinden in het ‘theater’ La Rochelle. Aanvang van het concert is 20.30 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De entree bedraagt € 8,- en er zijn uitsluitend zitplaatsen. In de voorverkoop zijn kaarten te verkrijgen bij Top1 Toys in Roggel en natuurlijk via de leden van de Harmonie.

Daisy Vossen wint reis naar Oostenrijk

Musica Amicitia - Windows of the world

Op zondagmiddag 4 november vindt er een bijzonder evenement plaats in gemeenschapshuis ’t Leuke te Beegden. Harmonie Crescendo organiseert dan het eerste “Beegden’s got Talent”!

In de afgelopen maanden zijn diverse oproepen gedaan onder de Beegdense jeugd om hun talenten die middag op het podium te brengen. En met succes, want er zijn al een 12-tal optredens aangemeld! Het wordt een hele gevarieerde middag met zang, dans en instrumentale optredens. Rock, pop, ballad, oberkrainer, klassiek, latin… alles zal tijdens dit muzikaal en cultureel festijn de revue passeren. De artiesten variëren in de leeftijd tussen 10 en 21 jaar en zijn fanatiek aan het oefenen. En ook de harmonie is bezig want zij begeleidt een aantal talenten tijdens hun optreden.

De middag begint om 15.00 uur en de toegang is uiteraard geheel gratis! Kom dus kijken!Meer informatie op www.crescendo-beegden.nl of vindt ons op Facebook !!

donderdag 1 nov. Doorstapwandeling 10.00 u. € 3,50 startlocatie Bezoekerscentrum Leudalzaterdag 3 nov. Cultuurwandeling 13.30 u. € 3,50 startlocatie Bezoekerscentrum Leudalwoensdag 7 nov. Wandeling voor 55 plussers 10.00 u. € 2,50 startlocatie Bezoekerscentrum Leudalzondag 11 nov. Wandeling naar de Uilentoren 13.30 u. € 4,50 startlocatie restaurant “De Busjop”, Heythuysendonderdag 15 nov. Doorstapwandeling 10.00 u. € 3,50 startlocatie bij de kerk in Buggenumzondag 18 nov. Natuurwandeling 13.30 u. € 3,50 startlocatie Bezoekerscentrum Leudalwoensdag 28 nov. Vollemaanswandeling 19.00 u. € 3,50 startlocatie Bezoekerscentrum Leudal

ExpositieIn het Leudalmuseum is nog tot 6 januari 2013 de expositie “Kadaster komt naar Limburg” te bewonderen. De expositie is geopend van dinsdag t.m. vrijdag van 12.00 u. tot 16.00 u. zaterdag en zondag van 12.00 u. tot 16.00 u. maandag gesloten.

Beegden’s got Talent

Activiteiten Bezoekerscentrum Leudal

Acht grote schilderijen hebben de kinderen van basisschool De Sleye in Heel gemaakt van verhalen die hen zijn verteld door de ouderen van Heel.

Op donderdag 10 oktober, tijdens de opening van de expositie “Het Historiestuk” vertelde kinderen van groep zes tot en met acht zélf hoe ze nou precies te werk waren gegaan. “Eerst hebben we in de klas gekeken naar een oud schilderij over Napoleon” vertelt Pim uit groep 8a. Daarna was het de beurt aan de ouderen van Heel. Phons Brouns (1933) vertelde de kinderen zijn verhaal over de beschietingen van Heel tijdens de Tweede Wereld Oorlog. “Ik was misdienaar in die tijd” vertelt de heer Brouns “de kerk werd geraakt en het stucwerk kwam van de gewelven, het leek wel alsof het sneeuwde, maar de pastoor ging door alsof er niks aan de hand was”. Het is goed te zien in het schilderij dat de kinderen ervan maakte.

De kinderen werden bij het schilderen begeleid door de kunstenaars van de werkgroep Kunst in de Buurt van stichting Catharijn uit Wessem. Deze werkgroep bestaat uit kunstenaars die zich vrijwillig inzetten om kinderen door middel van kunst in contact te brengen met bijvoorbeeld de ouderen van het dorp. De heer Brouns is er blij mee “kijk, in dit schilderij spelen de kinderen achter de hooiberg, tegenwoordig spelen de kinderen toch vooral achter een computer”

Dat het een bijzonder project is blijkt ook uit het feit dat het Historiestuk is geselecteerd voor de nationale prijs Appeltjes van Oranje 2013 van het Oranje Fonds. “In ieder geval zijn we al geselecteerd uit een hoop aanmeldingen” vertelt Judith Rimmelzwaan van de werkgroep, “dus het moet wel goed zijn, en dat wás het ook, gezien de grote opkomst van ouders, kinderen, leerkrachten en andere geïnteresseerden!”

Expositie Het Historiestuk ACTUEEL

Page 6: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

IN GESPREK:Veehouders Co en Marion Hartman

“ In een vrijloopstal kunnen koeien overal gaan, staan en liggen

waar ze maar willen. ”

U heeft een melkveehouderij in Heibloem en u heeft binnen uw bedrijf een grote switch gemaakt. Wat is er gebeurd?Toen we plannen kregen om een nieuwe stal te gaan bouwen voor onze melkkoeien, was voor ons al snel duidelijk, dat het melken door melkrobots zou gaan gebeuren. Waardoor wij fysiek ontlast zouden worden, en wat flexibeler met onze tijd om zouden kunnen gaan. Bij het uitzoeken van de stalinrichting met name de ligboxen, vonden wij, dat veel van de al jarenlang bestaande systemen eigenlijk niet meer voldeden aan wat wij graag wilden voor onze koeien. Na verder onderzoek op het internet, vonden we informatie over een vrijloopstal met een ligbed van compost. Dát leek ons wel wat, maar het was toch nog niet helemaal naar onze zin. Wij wilden het composteringsproces kunnen sturen en hebben een samenwerking gezocht met enkele andere bedrijven om dit plan volledig te kunnen realiseren.

Kunt u ons uitleggen wat een vrijloopstal is?In een vrijloopstal kunnen koeien overal gaan, staan en liggen waar ze maar willen. Net als in een wei. Het dierenwelzijn en dierengezondheid gaat erop vooruit.

Waarin uit zich dat? We verwachten dat het goed zal zijn voor de benen en voor de vitaliteit van de koeien. Ze kunnen beter hun natuurlijk gedrag vertonen.

Koeien op stal staan veelal op betonnen roosters. In de nieuwe vrijloopstal gaan we eigenlijk terug naar de “natuur”. Kunt u ons vertellen wat een biobodem is, doet en wat dit betekent voor de koeien?Onze biobodem bestaat uit houtsnippers en een beluchtingssysteem, waardoor de mest van de koeien gecomposteerd wordt. Door de warmte die hierbij vrij komt, blijft de bovenlaag waarop de koeien liggen droog. Bovendien ontstaat door het composteren een humusrijk product, goed voor de grond.

Op diverse plekken in de stal kunnen de koeien

genieten van ronddraaiende borstels.

Page 7: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

KUNT U ZICH EVEN VOORSTELLEN?Wij zijn Co en Marion Hartman. Nadat Co enkele jaren samen met zijn moeder en broer in Heusden een melkvee-

bedrijf had geleid, was in 1989 de tijd rijp voor een zelfstandige onderneming. Die werd gevonden in Heibloem.

Samen hebben we drie kinderen: Femke, Koen en Sietse.

Wilt u aan ons vertellen wat er nog meer speciaal is aan de nieuwe stal?Onze vrijloopstal is een serrestal. Het eerste dat opvalt, als je in een serrestal binnenkomt, is de hoeveelheid licht. In onze nieuwe stal kan bovendien het dak open, om het vocht dat vrijkomt bij het composteren op een goede manier af te voeren. Als het dak open staat, haal je buiten naar binnen toe. Om te voldoen aan de landschappelijke inpassing van de stal zit zowel aan de voor- als achterkant een mooie grote overstek, waardoor het dak lijkt te zweven boven het landschap.’

In de winter met strenge vorst, krijgen de dieren het dan niet koud of bevriest de bodem?Als koeien droog en beschut liggen, kan een koe goed tegen kou. In de winter hebben ze een wintervacht en hun pens werkt ook als een soort kachel. De bodem bevriest niet door de warmte, die vrij komt bij het composteren.

Hoe waren de koeien eerder gehuisvest in uw bedrijf?Alle koeien verbleven in een ligboxenstal. Deze nieuwe vrijloopstallen zijn een stuk diervriendelijker. Aanmerkelijk is natuurlijk dat men bewust wordt hoe belangrijk diervriendelijkheid is.

Wordt er meer bekendheid aan deze manier van veehouderij gegeven door bijvoorbeeld voorlichting aan scholen en/of deze uit te nodigen?Onze nieuwe stal beschikt over een hele mooie ruimte. Een echt skybox, volledig van glas met zicht op de koeien zowel binnen als buiten en waar op afspraak allerlei groepen ontvangen kunnen worden (aan een website met meer informatie wordt gewerkt).

Verblijven de koeien alleen in deze open stallen of mogen ze in het seizoen lekker de weide in?We geven de koeien eerst de tijd om te wennen aan de nieuwe stal, daarna kijken we verder.

Is het voor u als ondernemer wel rendabel genoeg. Normaal wordt er eerst aan productie en werkbaarheid gedacht?We verwachten een gezondere veestapel te krijgen, en daardoor een hogere melkproductie. Ook verwachten we een hogere leefdtijd per koe. Bovendien krijgen we i.p.v. drijfmest een mooi humusrijk product. Verder ook heel belangrijk: arbeids-vreugde is niet in geld uit te drukken, maar wel veel waard!

Het melken van de dieren gebeurd dat ook in deze ruimte?Ja, de melkrobots staan ook hier. Alles is heel prettig in één ruimte verwerkt. De dieren lopen zelf de robot in op het moment dat ze voelen dat ze gemolken moeten worden. Ze worden beloont met krachtvoer. Het is een heel mooie volledige geautomatiseerde melkrobot.

De kalfjes die binnen uw bedrijf geboren worden, staan deze ook in deze ruimte?Nee. De kalfjes worden na hun geboorte in een kalverbox met stro gelegd (vergelijk met een wieg bij mensen). Daar krijgen ze voldoende rust en moedermelk. Oftewel, biest en op deze manier kan hun gezondheid goed in de gaten gehouden worden. Als de jonge kalveren tussen de koeien zouden blijven lopen, zou dit allemaal veel moeilijker zijn. Wanneer de kalfjes 1 à 2 weken oud zijn, komen ze met leeftijdgenoten samen in een groter strohok, waar ze samen kunnen wennen aan het leven in een kudde.

Maandag 15 oktober zijn de koeien opgehaald door mensen van de LLTB en de dierenbescherming om vanuit hun oude stal kennis te maken met hun nieuwe leefomgeving. Hoe was dit voor de dieren, maar ook hoe was dit voor u?Het was een lust voor het oog! De koeien dansten echt in het rond. Na een aftastende verkenningstocht, ontstond er langzaamaan weer rust en gingen ze heerlijk breeduit liggen. Voor ons was dit ook écht genieten en uiteraard nu nog steeds. Dáár hebben we zolang naar toe gewerkt. Heerlijk dat het eindelijk gerealiseerd is. Heel moe, maar voldaan.

Tot slot nog even dit: Er is al het eerste kalf geboren in de serrestal. Het is een meisje. Moeder en kind maken het prima!

Page 8: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

www.varilux.nl

Uw ogen passen zich voortdurend aan op de visuele informatie uit uw omgeving. Bijvoorbeeld op het water, tijdens het autorijden, het lezen van de krant, werken achter de computer, een sms versturen of internetten op uw tablet.

Varilux® brillenglazen bieden hiervoor optimaal kijkcomfort zodat u zonder inspanning, in iedere situatie, op iedere afstand scherp en helder kunt zien.

Wij laten u zien wat u niet voor mogelijk hield!

Zienwat u nietvoor mogelijk hield

Maak kans op een iPad 3!*

* bij aankoop van een bril met Varilux® glazen, vraag ons naar de voorwaarden

Straatnaam 00 0000 AA, Plaatsnaam

Tel. 000 0000000 www.internetadres.nl

Wilhelminaplein 1f, Heel Tel. 0475 - 57 09 30

[email protected]

AUTOBEDRIJF PEETERS & GUBBELSSinds kort geopend in Roggel:

BEVELANTSTRAAT 2B, ROGGEL • T. 0475 - 49 77 21WWW.AUTOBEDRIJFPEETERSENGUBBELS.NL

Door ons aan te sluiten bij AD kunnen wij u een volledig programma op autogebied aanbieden, zoals de 24 maanden onderhouds- en reparatiegarantie, behoud van fabrieksgarantie en mobiliteitsservice. Alle AD-autobedrijven zijn lid van BOVAG. Dit houdt in dat u verzekerd bent van kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij zijn een klein en overzichtelijk bedrijf waarbij de klant centraal staat. Wij zijn u directe aanspreekpunt en staan altijd voor u klaar.

AD Autobedrijf Peeters & Gubbels is een jong dynamisch allround autobedrijf dat sinds 2011 zich volledig op de nieuwe en huidige autobranche heeft gericht.

© AMA

De Echte BakkerChristine

[email protected]

OPEN EN EERLIJK BAKKEN!

Neem een kijkje in onze

“Open Bakkerij”

Pater van Donstraat 3HEIBLOEM

T. 0475 - 49 51 37

Engelmanstraat 11NEER

T. 0475 - 59 12 96

Ontwerpburo Mvoor creatieve en gedurfde ontwerpen met een vleugje eigenwijsheid!

STARTERSACTIELogo, huisstijl en website voor slechts € 795,-

Nunhem I 06 39 57 34 52 I www.gewoonm.nl

Page 9: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

9HALLO LEUDAL

Rond Allerzielen worden wij op onze eigen manier weer herinnerd aan mensen die ons dierbaar zijn, maar niet meer bij ons zijn. Steeds vaker wordt er afscheid genomen op een plaats die op dat moment geschikt is. Vandaar dat je tegenwoordig steeds vaker alternatieven ziet ontstaan om samen te herinneren.

Enkele leden van Zanggroep Eige Wies uit Roggel hebben samen met Arlene Uitvaartverzorging uit Nederweert dit idee vorm gegeven in een aangepast concert. Dit concert zal plaats vinden op zondag 28 oktober 2012 in Zaal Dennenoord te Roggel. Aanvang 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur.

Een bijzondere middag met zang van Eige Wies met een solo nummer van Karen van der Wal en duo Mieke en Petra Crins. Tevens zullen er gedichten worden voorgedragen, die sprekend zijn voor het Moment van Herinnering. De aankleding van de zaal zal een ander aanzicht krijgen door de medewerking van Ardisia Bloemsierkunst en Mine Stemkens met gedichten en woordkunst. Ook zullen aanwezig zijn van Noaberzorg Karin van der Plas en ritueel begeleider Cecile Perry. Hier kunnen belangstellenden in de pauze of na afloop een praatje mee maken. Toegangskaarten zijn te koop bij Boekhandel Thea in Roggel en bij Verheggen Mode in Heythuysen voor € 7,50 incl. koffie of thee.

Memoriam Concert – Moment van Herinnering

Donderdag 8 november 2012 wordt door Stichting Thorn Metronoom in haar programma Metronoom C-klein het boek De Gouden Torque gepresenteerd in Café D’n Ingel te Thorn om 20.00 uur. Het jeugdboek is geschreven door Truus Manders-Scheres (Ittervoort) en vormgegeven door haar echtgenoot Jacques Manders.

Drie kinderen spelen een computerspel, waarin ze terug gaan in de tijd. Het eerste deel brengt de kinderen naar een dorpje van de Eburonen, een Germaans- Keltische stam die ruim tweeduizend jaar geleden in onze streken woonde. Het tweede deel van het spel, en dus ook van het verhaal, speelt tachtig jaar later. De Romeinen hebben het land veroverd en langzaam verandert de samenleving.

In het spannende verhaal komt de lezer veel te weten over het leven van onze voorgangers en de invloed van de Romeinen. Alle feitelijke elementen uit het verhaal zijn gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. Het boek – 88 pagina’s - is in kleur, het is rijk geïllustreerd met eigen tekeningen en foto’s.

Naast het boek is er een onderwijsproject ontworpen dat in de bovenbouw van de basisschool en ook in de brugklas gebruikt kan worden. In dit project kunnen de leerlingen kennis opdoen over de historische ontwikkelingen in hun eigen omgeving. De opzet is aangepast aan de huidige onderwijspraktijk.

De zoektocht naar het leven van de Eburonen heeft heel veel materiaal opgeleverd, zowel in beeld als in geluid. Dat wil de auteur op deze avond graag delen met het publiek. Er wordt een kleine tentoonstelling samengesteld over aspecten uit het leven van de late ijzertijd. In de presentatie wordt ook het onderwijsproject toegelicht. Het boek is die avond te koop (€ 15) en voor het onderwijspakket zijn er reserveringen mogelijk. Alle materiaal is op deze avond in te zien.

Els Denessen verzorgt de muzikale intermezzo’s tijdens deze Metronoom C-klein. Ze zingt Keltische ballades waarbij ze zich op harp begeleidt. Het betreft traditionele liederen en melodieën, aangevuld met eigentijdse Keltische muziek.

De entree bedraagt 5 euro.

METRONOOM C-KLEIN - PRESENTATIE DE GOUDEN TORQUE

ACTUEEL

“De puberteit zien veel ouders als de lastigste opvoedperiode van hun kinderen. En ondanks het feit dat pubers zich natuurlijk gaan verzetten tegen hun ouders, hoeft dat helemaal niet. Zeker niet als je weet hoe het brein van pubers zich in deze periode ontwikkelt.”

Op 25 oktober en 1 november spreekt Marina van der Wal, zelf moeder van 2 pubers en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek over het opvoeden van pubers. Zij doet dit op uitnodiging van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Van der Wal is voor velen bekend uit de media als het gaat om opvoed-kwesties zoals bijvoorbeeld de ‘bangalijsten’ en ‘comazuipen’. Eén van de bezoeksters die eerder een bijeenkomst bezocht: “Ik dacht even dat ik in het theater was. Zo leuk!”

Van der Wal: “Het is fijn als mensen plezier hebben, deze avond. Maar laat ik duidelijk zijn: opvoeden gaat ook over het stellen van grenzen. Dat is namelijk ook een vorm van liefde voor je kind. Wij zullen onze kinderen ook moeten leren dat het leven tegenslagen en teleurstellingen kent. En ook zo’n thema komt aan bod.”

Geïnteresseerden zijn welkom op Donderdag 25 oktober, bs de Neerakker, Inde Neerakker 2 in HeythuysenDonderdag 1 november. Het Kwadrant, Thornstraat 7 in WeertAanvang: 20.00 uur

Puberexpert Marina van der Wal: “Het opvoeden van pubers is leuk!” Een puber in huis? Hoe houden we het gezellig?

DE GOUDEN TORQUE

In 2008 traden De SjofeleTypes voor het eerst uit de anonimiteit van Het Jozefhuis om een avondje onvervalst rock ’n roll theater te presenteren in zaal La Rochelle te Roggel.

Ondertussen zijn de Zuster, Bertus van ut Kik, Tjeu van ut Strubbe, de Bekker en de meister een begrip geworden in Roggel en omstreken. De Sjofele band zorgt voor swingende rock ’n rollers en kekke hits. Voeg daarbij de historische filmpjes en de actuele video’s en de bekendheid van de Sjofele Types is verklaard.

We zijn nu 5 jaar verder en met trots presenteren de Sjofele Types op 23, 24 en 25 november 2012 hun houten jubileum in het nieuwe la Rochelle met het spiksplinternieuwe avondvullende programma met de alleszeggende titel IN 2012! Geen poespas maar degelijke kal en een terugblik op het afgelopen jaar, kortom de Sjofele Types op hun best!

Reserveer bovenstaande data alvast in uw agenda en klik voor meer informatie over aanvangstijden en prijzen alsmede een echte teaser op www.desjofeletypes.nl

Jawel, zegt het voort, de Sjofele Types komen er weer aan…

Eerste lustrum voor de SJOFELE TYPES

Page 10: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Houtsberg 16, LeveroyTel: 0495 - 65 14 50

Fax: 0495 - 65 40 [email protected]

Fixet Heijnen Leveroy

LaminaaT geeFT uw kamer de perFecTe sFeer

Actie GeldiG t/m zAterdAG 3 november 2012

Gratis glazen t.w.v. € 158,- in kinderbril*

De pastorij 5 I Haelen I T 0475 59 34 22

Kijk voor informatie over onze acties op WWW.SPIERINGSOPTIEK.NL

BRILMODE • CONTACTLENZEN • HORLOGES

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden

Beeldschermbrilincl. glazen € 199,-*

Leesbril incl. glazen € 99,-*

Horloge cadeau bij multi-focale bril*

  PAFRA

Wand - en vloertegels

- eigen import - lage prijzen

- aanbrengen tegels - direct uit voorraad

Wij zijn geopend ma. t/m zat. van 9.00 - 12.00 uur

Ten alle tijden op afspraak +31 (0)6 - 13076287

Havenweg 13 - 6006 SM Weert www.itiles.nl - [email protected]

t r a d i n g

VLOERTEGEL

AKTIE

KerstshowVrijdag 16 noV. i Zaterdag 17 noV. i Zondag 18 noV.van 09.00 tot 18.00 uur van 09.00 tot 17.00 uur van 13.00 tot 17.00 uur

Dorpstraat 63 telefoon:6097 aM Heel 0475 - 57 80 50

www.clerkxbloeMbinDers.nl

Heerweg 10 I 6082 AC BUGGENUM I TEL 0475 - 59 71 [email protected] I www.2-wielers.nl

TACx TEsT CENTrEsDe nummer 1 fietstrainer van de profs!

spECIALIzED ELITE sHopGAzELLE sELECT CENTrE

Alles watleudal beweegt

Reserveringen van advertenties

en redactie naar:

[email protected]. 0475 - 85 49 90 Gsm: 06 51 88 90 76

Page 11: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

11HALLO LEUDAL

Besparen met Jumbo Heerschap en Lijbrandt! Nederweert – Jumbo Heerschap en Lijbrandt Glasvezel zorgen samen voor wat extra voordeel. “Op regelmatige terugkerende kosten valt veel te besparen.” aldus Lauran van den Bogaart, salesmanager bij Lijbrandt. “En daarom staat de Demobus van Lijbrandt volgende week bij uw Jumbo Heerschap supermarkt, waar u een boodschappen-bon t.w.v. € 20,- kunt ontvangen.”

Volgens Lauran van den Bogaart hebben Jumbo Heerschap en Lijbrandt veel gemeen. “We willen allebei meer bieden voor minder geld. Meer boodschappen van kwaliteit, maar ook scherper televisiebeeld, sneller internet en prima telefonie.”

Er werd dan ook al vrij snel besloten de Demobus van Lijbrandt bij de filialen van Jumbo Heerschap in Nederweert, Weert en Leudal te plaatsen. In de Demobus kunnen mensen terecht voor persoonlijk advies over glasvezel en wat extra voordeel op de boodschappen.

“Jumbo en Lijbrandt zijn niet alleen allebei echte prijsvechters, we zijn ook beiden heel volledig.Zo biedt Lijbrandt naast de complete pakketten, ook een ‘Alleen TV’-abonnement aan voor €17,50 per maand en een ‘Bellen en TV’- abonnement voor €27,50 per maand.”’

Ook verteld Lauran van den Bogaart dat mensen bij Lijbrandt niet verplicht interactieve televisie te kijken en dat het analoge signaal gewoon blijft werken. “Maar ook hierover wordt meer informatie gegeven in de Demobus van Lijbrandt.” Waar het op neerkomt is dat er in principe vrij weinig te hoeft veranderen ten opzichte van de huidige situatie. “Het wordt alleen goedkoper en kwalitatief beter!” vervolgt Lauran van den Bogaart. “En wanneer je een abonnement afsluit, ontvang je een boodschappen-bon ter waarde van €20,- te besteden bij jouw favoriete Jumbo Heerschap supermarkt.

Zo wordt ook het boodschappen doen nog leuker!”.

Fixet Heijnen Leveroy zet winnaars in het zonnetje Fixet is precies vijftien jaar dé specialist in doe-het-zelf en heeft dat heuglijk feit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De periode van 16 juli tot en met 25 augustus stond bij Fixet in het teken van de klus en krasactie. Bij Fixet Heijnen in Leveroy zijn er schitterende prijzen uitgegaan. “Er zijn mooie prijzen gewonnen in onze vestiging en we hebben leuke reacties gekregen van onze klanten!”, zegt Anneleen Heijnen, eigenaar Fixet vestiging Leveroy.

Iemand die minimaal € 15,-- aan producten bij Fixet besteedde, kreeg een kraslot en zag door te krassen direct wat zijn prijs was, waaronder mooie hoofdprijzen, zoals een Fiat Panda. Klanten van Fixet Heijnen Leveroy wonnen o.a. een huishoudtrapje, living colors verlichting, boorhamer en diverse andere bruikbare prijzen. Op zaterdag 22 september werden door Harrie en Anneleen Heijnen de prijzen persoonlijk overhandigd aan de winnaars.

“De actieperiode was een mooie manier om iets terug te doen voor onze klanten” zeggen Fixet-ondernemers Harrie en Anneleen Heijnen “Als lokale specialist hebben we een hechte band met onze klanten. Net als wij, gaan zij voor kwaliteit. Ze zijn al jaren vaste klant en vanzelfsprekend willen we graag iets voor ze terugdoen.”

Fixet is in vijftien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in het aanbod van bouwmarkten. De formule blinkt uit door vakkennis en service van de lokale ondernemer, die deskundigheid uitstraalt. Naast de Doe Het Zelf kant van ons bedrijf hebben wij ook heel veel bouwmaterialen. Voor nieuwbouw of verbouw van uw huis of bedrijf kunt u bij Fixet-Heijnen terecht voor advies, calculatie en producten. Van de fundering tot en met het laatste schroefje van de deurbel kunnen zij u van dienst zijn.

www.lijbrandt.nl

FIxET HEIJNEN LEVEROy Houtsberg 16, Leveroy Tel: 0495 - 65 14 50 I [email protected]

www.fixet.nl

ZAKENPRAATWilt u ook besparen?Kom dan langs op vrijdag 26 of zaterdag 27 oktober in de Lijbrandt Demobus bij Jumbo Heerschap te Heythuysen en ontvang een boodschappenbon t.w.v. €20,-!**Bij afname van een Lijbrandt glasvezel- abonnement. Te besteden bij Jumbo Heerschap.

Heeft u als vereniging of stichting iets te melden of organiseert u een activiteit? Mail dan naar [email protected] of bel 0475 - 854990

Alles wat leudal beweegt

Uitgave 8 • Maandmagazine augustus 2012

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal

Quirien van HaelenWeg ermee

KUNST EN CULTUUR WEEKEND: “Dichter bij elkaar”Els Boonen en Jan Hendriks

Groen van ToenStichting Natuurlijk Leudal

John HölsgensDe ondraaglijke snelheid van het bestaan

Opening BMV Grathem

Woensdag 5 september om 20.30 uur, Entree € 5,-PRESENTATIE AVONDTheaterprogrammering 2012 - 2013

Met Hallo Leudal gratis naar deze avond? Mail uw adresgegevens naar [email protected] voor de eerste 18 inzenders stellen wij 2 kaarten beschikbaar.

www.debombardon.com

St. Antoniusstraat 26093 GA Heythuysen

T. (0475) 440 [email protected]

ELEKTRISCHE SCOOTER ARRANGEMENTENIN HARTJE LEUDAL

Leudal & LunchDrive & Dine

* Reserveren voor € 32,- pp* Vraag naar de voorwaarden

Roggelseweg 56 HaelenT 0475 - 49 18 29www.elisabethshof.nl

Introductiet/m 30 sept:€ 25,- pp

Alles wat leudal beweegt

Uitgave 9 • Maandmagazine september 2012

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal

Quirien van HaelenWolf wees welkom

Alzheimer Café LeudalVrijwilligersin de terminale zorg

John HölsgensLeudal geeft geen krimp

Gasthof SchönblickVan tennishal naar hoteleigenaar

cadeau artikelen • mode-accessoires • handtassen en

portemonnees • sieraden • wenskaarten • (noveen)

kaarsen • cadeaubonnen • parfum • home-deco •

wierook • seizoensartikelen • tuin- en kamerplantenYmotionRaadhuisplein 4 - Haelen

T. 0475 - 33 13 38

E. [email protected]

®

12 OKTOBER - YMOTION 5 JAAR!

voor acties zie www.ymotion.nl

© A

MA

RESTANTEN-VERKOOP

Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag

ALLE RESTANTEN

GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN!

Openingstijden: elke week alleen op donderdag en vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

RELAXFAUTEUILS

Super kwaliteit voor super lage prijzen

TAPIJTEN EN VLOERKLEDEN

Design, exclusief, klassiek, experimenteel voor

extreem lage prijzen

MATRASSEN (90 X 200 CM)

Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levens-

duur gewaarborgd. Nu voor de laagste prijs

ZITBANKEN

ZITCOMBINATIES

EETKAMERSTOELEN

FAUTEUILS

HOCKERSEETTAFELS

WOONACCESSOIRES

SCHILDERIJEN

Ontdek meer in onze showroom!

WIJ STOPPEN ERMEE! Wegens gebrek aan opvolging is het aftellen

begonnen. Bedenk u geen twee keer en PROFITEER donderdag,

vrijdag of zaterdag VAN ONZE RESTANTENVERKOOP! OP = OP

OP=OP OPOP==OPOPHET AFTELLEN IS BEGONNEN

NAPOLEONSWEG 125, HAELEN

TEL. 0475 - 59 13 48

Win een 6-daagse

reis naar Oostenrijk!

Onze volgende uitgave valt in week 45 (8 november) in de bus! www.aqua-media.nl

Page 12: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

Culinair genieten in de regio!

Kom nu genieten van ons Spijs&Wijn menu. U kunt zich nu al opgeven voor deze avond.

• Elke week afwisselend wildmenu• Reserveren gewenst

Rijksweg Zuid 3Kelpen-OlerT. 0495 - 65 12 12

[email protected]

Café - Restaurant

de Molshoof©

AMA Roggelseweg 56 | Haelen | T. 0475 - 49 18 29

www.elisabethshof.nl

Naast onze uitgebreide a la carte gerechten, ny ook weer heerlijke wildgerechten!

Herfst in het Leudal

RestaurantSt. Elisabeth’s Hof

Roggelseweg 56 | 6081 NP HaelenT 0475 - 49 18 29 | [email protected] | www.elisabethshof.nl

* Groot terras in het Leudal* Ruime keuze spijs & drank* Dagelijks open v.a. 10.00 uurEnkel woensdag gesloten

Restaurant | Café | Terras

Page 13: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

13HALLO LEUDAL

SG Sint Ursula

Hoe breng je een oorlog van bijna honderd jaar geleden voor kinderen van onze tijd een beetje tot leven? In een project rond het thema ‘Eerste Wereldoorlog’ bezochten de leerlingen van havo 3 van SG Sint Ursula in Horn eind september het Belgische stadje Ieper. Tussen 1914 en 1918 vormde deze plaats het toneel van enkele van de meest gruwelijke oorlogstaferelen uit de wereldgeschiedenis. Ruim een half miljoen soldaten lieten het leven in de velden rondom deze stad. Daarvan getuigen nog steeds 170 oorlogsbegraafplaatsen die in deze streek worden onderhouden.

De excursie vond plaats in het kader van een samenwerkingsproject tussen liefst tien verschillende vakken. Elk vak besteedde vanuit het eigen perspectief aandacht aan een bepaald aspect van deze ‘Grote Oorlog’ zoals die toentertijd werd genoemd. Dat varieerde van brieven schrijven naar het thuisfront bij de moderne talen tot het berekenen van granaatbanen bij natuurkunde. Hoogtepunt van deze week was echter een eendaags inlevingsproject in de buurt van Ieper in een poging de leerlingen de tragiek deze oorlog van dichtbij te laten ervaren.

Gestart werd in Diksmuide om aldaar te ervaren hoe het was in een zogenaamde ‘dodengang’. De dodengang is het laatst bewaarde stuk van het Belgische front. Duizenden soldaten hebben in dit drassige land een loopgravenoorlog uitgevochten, een uitputtingsslag waar geen einde aan leek te komen. Vandaar ging de excursie naar de ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark, aangrijpend door de kracht van de eenvoud. Achter de monumentale poort van roze Weserberg-zandsteen liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. “De begraafplaats was erg mooi en heel anders dan bijvoorbeeld een Engelse begraafplaats”, aldus Amber van den Akker.

Onderweg werd de omgeving verkend die nog steeds de sporen draagt van zijn afschuwelijke verleden. Onder de grond zijn nog steeds zoveel gangen en explosieven verborgen dat er op grote oppervlakten niet gebouwd en slechts voorzichtig geploegd mag worden. Ondertussen luisterden de leerlingen naar boeiende anekdotes zoals van Simonneke die tijdens het ramenwassen plotseling onder de grond verdween in een van de ‘dugouts’ die onder haar hele huis bleek door te lopen. En van het huis dat om een bunker heen werd gebouwd en zo over een bombestendige badkamer beschikt.

Daarna ging het naar Ieper zelf waar de leerlingen een bezoek brachten aan het museum ‘In Flanders Fields’. In een workshop kregen ze aan de hand van documenten, authentieke voorwerpen en getuigenissen een duidelijk beeld van waar het in een

oorlog echt om draait, toen en nu. Sharon de Renett: “Spannend: we mochten granaten, helmen en geweren vasthouden.” Vervolgens bezochten de leerlingen het belfort. De beklimming resulteerde in een schitterend uitzicht over de stad en de omliggende slagvelden.

In groepjes trokken de leerlingen daarna Ieper in om een op school voorbereid interview af te nemen om zodoende een beter beeld te krijgen van hetgeen zich in de stad heeft afgespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van een fotospeurtocht werden ze door Ieper geleid. Na een verdiende rustpauze en de gelegenheid om wat te eten werd de dag afgesloten met een bezoek

aan de Menenpoort. Bij dit monument voor alle gevallenen wordt sinds 1926 elke avond de Last Post geblazen. Iedere dag weer wordt deze herdenkingsplechtigheid druk bezocht door afvaardigingen uit de hele wereld, inmiddels al 84 jaar lang. De klassenvertegenwoordigers viel de eer te beurt om bij het monument een krans te mogen leggen. Amber: “Sharon en ik mochten daar namens de klas bloemen neerleggen. Dit was heel erg indrukwekkend.”

Ervarings-excursie rond thema‘Eerste Wereldoorlog’

13

“ Spannend: we mochten granaten, helmen en geweren

vasthouden.”

Tekst: Jos Stollman Fotografie: Sander Baats

Page 14: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

14 HALLO LEUDAL

Nacht van de Nacht

Colours of Music 10 jaar

Bij deze nodigen wij u van harte uit voor het 2e LEU-K evenement van 2012. Na de geweldige opkomst (130 ondernemers) in dit voorjaar, verwachten we op 20 november ook een grote opkomst voor ons HeerLEU-K avondje.

Wat gaan we doen?Er is een kort officieel programma waarin de voorzitter een update geeft over LEU-K sinds de oprichting 6 maanden geleden, Sinterklaas komt langs met enkele verrassingen zoals dat hoort in deze periode én de Goed Heilig Man Award wordt uitgereikt aan een ondernemer die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Leudal. Daarna is er volop gelegenheid om te netwerken onder het genot van een drankje (u ontvangt 5 consumptiebonnen) en een bourgondisch buffet!

Wanneer en waar?Dinsdagavond 20 november. We starten om 19:30 uur in De Busjop te Heythuysen.

Wat kost het?• De prijs voor de leden is € 20,- per persoon.• De prijs voor niet-leden is € 25,- per persoon.(€ 5,- resterend lidmaatschapsgeld voor 2012 en € 20,- voor het evenement)

Wat krijgt u daar voor?Een hartstikke gezellige avond met een bourgondisch buffet en 5 consumpties, met een kort formeel programma en daarna volop gelegenheid tot netwerken. Natuurlijk hoort bij een Sinterklaasfeest ook een cadeau. Wij geven de leden daarom de zak van Zwarte Piet met cadeaus van leden voor leden. U krijgt op die manier de kans om u zelf te presenteren en reclame maken voor uw bedrijf. U kunt daarbij denken aan flyers, pennen, kortingsbonnen, etc. U kunt de cadeaus inleveren tijdens het LEU-K café in Neer (op 30 oktober) of bij Ingrid Ververs Dorpsstraat 65 Heythuysen en bij Aqua Media Adviseurs Burgemeester Aquariusstraat 54 Haelen voor 3 november.

Aanmelden?Natuurlijk komt u ook! Meld u tot uiterlijk 3 november aan via het formulier op www.leu-k.nl.We zien u graag op 20 november in Heythuysen!

In juni van dit jaar werd in Bezoekerscentrum Leudal te Haelen het startschot gegeven voor de realisatie van een wandelknooppuntennetwerk in de gemeente Leudal.

Nadat in 2011 al in de kernen Roggel, Neer en Heibloem het wandelknooppuntennetwerk o.l.v. de Plattelands-coöperatie Peel & Maas regio werd gerealiseerd, zal het wandelknooppuntennetwerk nu ook over de rest van de gemeente worden uitgerold. Per kern is een werkgroep gevormd bestaande uit o.a. leden van de dorpsraden en/of heemkundeverenigingen. Deze werkgroepen zijn aan de slag gegaan met het inventariseren van bestaande wandelroutes in de omgeving Aan deze routes worden nieuwe routes toegevoegd en onderling met elkaar verbonden tot een fijnmazig wandelnetwerk, gelijk aan dat in Roggel, Neer en Heibloem.

Het wandelknooppuntennetwerk is niet alleen bedoeld voor toeristen en recreanten van buiten de gemeente, maar ook voor de lokale bewoners. Door een fijnmazig routenetwerk rond de kernen te creëren en een grofmaziger netwerk in het buitengebied, kunnen bewoners verschillende ommetjes maken rond de eigen dorpskern. De coördinatie van dit grootschalig wandelproject is in handen van Plattelandscoöperatie Peel & Maas in samenwerking met de gemeente Leudal. De Plattelandscoöperatie begeleidde al eerder het uitzetten van wandelknooppuntennetwerken in Limburgse gemeenten, waaronder Peel en Maas en Beesel.

Indien u nog suggesties heeft voor enkele mooie routes die opgenomen moeten worden in het wandelknoop-puntennetwerk of andere goede ideeën heeft voor het wandelnetwerk, neem dan gerust contact op met de contactpersoon van de werkgroep in uw kern. Dit zijn:Baexem: Wiel van Heugten (Dorpsraad Baexem)- Buggenum: Ton Metsemakers (Dorpsraad en Heemkundever. Buggenum)- Ell: Jhon van Veelen (Dorpsraad Ell)- Grathem: Jan Vossen (Dorpsraad Grathem)- Haelen: Jola Criens (Dorpsraad Grathem)- Haler: Wim Weekers- Heythuysen: Harry Voermans (Dorpsraad Heythuysen)- Horn: Henk Schreurs (Heemkundevereniging Horn)- Hunsel: Peter Hermans (Dorpsraad Hunsel)- Ittervoort: Jan van den Heuvel (Dorpsraad Ittervoort)- Kelpen-Oler: Cor Weekers (Dorpsraad Kelpen-Oler)- Neeritter: Jacques Welters (Dorpsraad Neeritter)- Nunhem: Bart van de Venne(Dorpsraad Buggenum)

Voor meer informatie of vragen kunt u ook contact opnemen met de volgende personen van de Plattelandscoöperatie Peel & Maas regio;Ron Janssen, [email protected] tel. 077 - 306 17 44Martijn van Vegchel, [email protected] tel. 077 -306 17 44

Het HeerLEU-K Avondje is gekomen…

Verdere uitrol wandelknooppuntennetwerk Leudal

ACTUEEL

Nacht van de Nachtbij Bezoekerscentrum LeudalLandelijk wordt op zaterdag 27 oktober 2012 tijdens de “Nacht van de nacht” stil gestaan bij het feit dat onze omgeving teveel verlicht wordt. Zelfs gedurende de nacht is het niet meer “echt nacht”. Ook in de gemeente Leudal wordt aan dit probleem aandacht geschonken. En in het bijzonder bij Bezoekerscentrum Leudal zijn diverse activiteiten gepland.

Bezoekerscentrum Leudal organiseert op 27 oktober een programma met diverse activiteiten geschikt voor volwassenen en kinderen. Zo is er een presentatie over hoe onze (verlichte) aarde er vanuit de ruimte uit ziet, zodat we ons een beetje kunnen voelen als André Kuipers. Daarna volgt uitleg over ons sterrenstelsel met bijzondere aandacht voor de maan. Dit jaar is immers de eerste mens ooit op de maan, de astronaut Neil Armstrong overleden. Tevens wordt bij helder weer, met behulp van een handplanetarium en sterrenkijkers, genoten van het zicht op de sterrenhemel en de maan. Deze is dan bijna vol. Ook is er een avondexcursie door het Leudal. Een spannende ervaring, omdat u in het donker loopt. Tijdens de excursie wordt speciale aandacht besteed aan lichte en donkere plekken in dit natuurgebied en de invloed daarvan op de natuur. Ook ervaart u hoe anders wij in het donker onze zintuigen gebruiken. Misschien hoort u wel een uil. De activiteiten worden begeleid door Leudalgidsen en een amateur sterrenkundige.

De activiteit bij het Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 te Haelen start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Voor de activiteit wordt een bijdrage gevraagd van € 4,- per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar €1,50. Let op stevig schoeisel en geschikte kleding. Bij slecht weer wordt een alternatief (binnen)programma verzorgd.

Als u met de auto komt, dan kunt u deze parkeren op de naastgelegen parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Komt u met de fiets, dan kunt u deze plaatsen in de natuurlijke fietsenstalling gelegen tussen het bezoekerscentrum en de wei. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bezoekerscentrum Leudal: 0475 – 497010 of [email protected] kijk op www.bezoekerscentrumleudal.nl en www.nachtvandenacht.nl. Wilt u op de hoogte worden gehouden van al onze activiteiten, meld u zich dan hiervoor aan via eerder genoemde contactmogelijkheden.

14

Page 15: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

15HALLO LEUDAL

Vrijdag 26 oktober is er om 20.00 uur een bijeenkomst van de Dorpsraad Ell in Gemeenschapshuis Ellenhof, aan de Sebastiaanstraat 10 te Ell. Het betreft een algemene openbare vergadering, waarbij een aantal presentaties plaatsvinden met een terugblik op 2011 en de activiteiten tot nu toe in 2012. U krijgt informatie vanuit de vier werkgroepen, het financieel verslag en het werk van de AED projectgroep. Ook gaat de Dorpsraad haar toekomstplannen duidelijk maken. Iedereen die interesse heeft in het werk en de rol van de Dorpsraad, is van harte welkom!

Extra itemsVoorbeelden van onderwerpen die tijdens de bijeenkomst aan bod komen zijn; stand van zaken (ver)nieuwbouw gemeenschapshuis, actie glasvezelnetwerk t.b.v. Verenigingen, Dorpsraad Ell zoekt versterking, Vernieuwing website, Vrijwilligers van inloophuis StapIN volgen AED cursus. Andere onderwerpen zijn:• De Werkgroep Wonen & Woonvoorzieningen heeft met het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg)

overleg gehad over de Sebastiaanstraat en Antoniusstraat. • Een inleiding over Buurtpreventie door Politie Limburg-Noord waarbij wordt ingezoomd op het preventiepakket, het

VAK politiekeurmerk en het Smartwater.• Een vertegenwoordiger van de Vereniging Kleine Kernen Limburg zal een toelichting geven over de gevolgen van de

krimp van de bevolking, de zelfsturing van de kernen en de WMO ontwikkelingen.

Inbreng tijdens bijeenkomstU kunt een belangrijke rol spelen als het gaat om onderwerpen zoals Wonen & Woonvoorzieningen, Verenigingen, Gemeenschapshuis en Buitengebied. Het zijn op dit moment de items waar de Dorpsraad Ell zich sterk voor maakt. De inbreng van inwoners van Ell is daarbij zeer gewenst. Om u tijdens de jaarvergadering (zo veel mogelijk) concrete antwoorden te kunnen geven, verzoeken wij u de in te brengen onderwerpen uiterlijk 22 oktober in te dienen via het e-mailadres [email protected]. Meer weten over de werkgroepen en de thema’s die verwerkt zijn in het dorpsontwikkelingsplan, kijk dan op www.dorpsraadell.nl

Tijdens deze informatiemarkt kunt u met al u vragen terecht bij diverse zorgverleners verbonden aan gezondheids-centrum Honné en Laurentiusziekenhuis Ook zullen er diverse informatiestands zijn en worden er workshops gegeven.

Er zal informatie gegeven worden over diverse onderwerpen en materialen: (Na)zorg ziekenhuis, palliatieve en terminale zorg thuis, hulp bij verwerken, voeding, bewegen & revalideren, re-integreren, kanker gerelateerde vermoeidheid, oedeembehandeling, uiterlijke verzorging, spraakstoornissen, slikproblemen, stemproblemen.Op de markt zullen onder andere: bedrijfsarts, oncologieverpleegkundige, diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, logo-pedist, psycholoog, pedicure, thuiszorg, leverancier van steunkousen, Ma-care (borstprotheses en lingerie), KWF, Pink Ribbon, vrijwilligersorganisatie “de Zonnewijzer” en het “Toon Hermans Huis” aanwezig zijn.

Elk uur zal er een presentatie gegeven worden over het multidisciplinaire/interdisciplinaire samenwerken tussen de verschillende disciplines, die bij een cliënt betrokken zijn. Meer informatie is te vinden www.gezondheidscentrumhonnee.nl. Of neem contact met ons op via mail of telefoon:[email protected] / tel. 0475-801960

Zaterdag 27 oktober I Gezondheidscentrum Honné - Van Horneplein 3 te Horn I Van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Op zaterdag 10 november 2012 presenteert Fanfare Concordia in het kader van het 10-jarig jubileum van de Colours of Music reeks een heel bijzondere editie “De Jukebox aller tijden”, een muzikale reis door een prachtige selectie aan nummers uit onze rijke muziekhistorie.

Voor deze gelegenheid is de hoofdrol weggelegd voor de alom bekende Karin Bloemen. Deze wellicht meest veelzijdige “grande dame” van Nederlandse bodem zal het podium delen met Gé Titulaer. Gé is door zijn eerdere contributies aan de Colours of Music een vertrouwd gezicht geworden in Ittervoort. Fanfare Concordia, onder leiding van Maurice Daemen, wordt ondersteund door een combo bestaande uit Rob Mennen, Gesuino Derosas, Theo Collaert en Rik Houben. De avond wordt, zoals gebruikelijk bij de Colours of Music concerten, weer gezellig afgesloten met een after-party. Dit jaar opgeluisterd door de band Human Wheels. Zij maken rockmuziek met een feestelijke tint, waarbij dan tot in de kleine uurtjes gezellig terug gekeken kan worden op deze ongetwijfeld wederom prachtige avond en waardige 10e editie.

Datum: 10 november 2012 I Aanvang: 20.00 uur I Locatie: CC De Mortel, Ittervoort

Openbare vergadering van de Dorpsraad Ell

Informatiemarkt oncologie

Colours of Music 10 jaar

Beegden’s got Talent

Onder deze titel organiseert Fanfare Aurora een theaterconcert in Baexheimerhof, waar Fanfare Aurora zelf samen met de bekende Brabantse dialectzanger Gerard van Maasakkers optreedt.

Gerard van Maasakkers, geboren in Nuenen, is een zanger die in zijn eigen Brabantse taal zingt. Eind jaren zeventig weet hij als één van de eersten met dialectzang een breed publiek aan te spreken. Zingen leert hij op de kostschool in The Spruce Valley Boys. Op zijn zeventiende krijgt hij zijn eerste gitaar; “House of the rising sun” en de baslijn van “Spics & specs” en “Streets of London” klinken in z’n studentenkamer in Nijmegen. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft hij de rockmusical “Plint”.

In 1978 verschijnt zijn eerste elpee “Komt er mer in”, een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd worden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Van 1984 tot 1987 treedt hij op met het theaterprogramma “Zand” met pianist Dick van de Stoep. In diezelfde tijd begint hij ook met het samenstellen en presenteren van het kunst- en cultuurprogramma “Tussen Amsterdam en Brussel” en het programma `Muziek beneden de Moerdijk` voor Omroep Brabant. Tussen 1991 tot 2000 slaat Van Maasakkers een nieuwe weg in; samen met zijn “Vaste Mannen” presenteert hij theaterprogramma’s met eigen werk, waarbij behalve de folk invloeden ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen.Gerard van Maasakkers heeft met zijn lied ‘Zomaar onverwacht’ op maandag 16 april 2012 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2011 ontvangen. Het lied ‘Zomaar onverwacht’ uit de nieuwste theatershow Lijflied van Van Maasakkers is een persoonlijk relaas over het aflopen van een relatie. . Eerder ontving Gerard van Maasakkers al de Ad de Laat prijs (2003) en De Gouden Harp (2009). In 2007 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Fanfare Aurora, onder leiding van Marc Doomen, speelt meerdere muzieknummers samen met Gerard Maasakkers, waardoor het optreden van Gerard van Maasakkers een extra dimensie krijgt. Dit unieke concert in Leudal mag u dus niet missen. De voorverkoop voor dit theaterconcert is inmiddels gestart. Wilt u erbij zijn, koop dan snel een kaartje, want vol is vol. Kaarten á €15,00 kunt u online bestellen via de website www.fanfareaurora.nl of kopen bij Muziekcentrale Adams te Ittervoort en bij Spar Synco en Baexheimerhof te Baexem.

Zaterdag 3 november te Baexem in Baexheimerhof, aanvang 20.00 uur

Fanfare Aurora meets Gerard van Maasakkers in LeudalACTUEEL

UITVERKOCHT!

Page 16: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

RESTANTEN-VERKOOP

Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag

ALLE RESTANTEN GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN!

Openingstijden: elke week alleen op donderdag en vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

RELAXFAUTEUILSSuper kwaliteit voor super lage prijzen

TAPIJTEN EN VLOERKLEDEN Design, exclusief, klassiek, experimenteel voor extreem lage prijzen

MATRASSEN (90 X 200 CM)Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levens-duur gewaarborgd. Nu voor de laagste prijs

ZITBANKENZITCOMBINATIES EETKAMERSTOELEN FAUTEUILSHOCKERSEETTAFELS WOONACCESSOIRES SCHILDERIJEN

Ontdek meer in onze showroom!

WIJ STOPPEN ERMEE! Wegens gebrek aan opvolging is het aftellen begonnen. Bedenk u geen twee keer en PROFITEER donderdag, vrijdag of zaterdag VAN ONZE RESTANTENVERKOOP! OP = OP

OP=OP OPOP==OPOPHET AFTELLEN IS BEGONNEN

Een station in Haelen en Baexem. Dat is het doel. De Dorpsraad Haelen vindt het belangrijk dat Haelen en Baexem een stoptreinverbinding krijgen. Door het voeren van diverse acties wil men er voor zorgen dat die stations er komen!

Binnen enkele maanden wordt er een definitieve beslissing genomen over de stoptrein tussen Roermond en Weert. Op dit moment zijn zowel Haelen alsook Baexem in beeld als vestigingsplaats voor een nieuw station. Bij de keuze of die stations er komen, zal zwaar meewegen of de bevolking en belangengroeperingen achter de komst van het station staan. De actiegroep Station Haelen wil de minister laten weten dat de bevolking van de gemeenten Leudal en Peel en Maas de komst van een station in Haelen steunen!

De voordelen van stations in Haelen en Baexem zijn:• Bevordering toerisme; Leudal wordt beter bereikbaar. Dat is aantrekkelijk voor recreanten en bezoekers. • Zelfredzaamheid van ouderen en mindervaliden wordt groter (het station is kleinschalig en overzichtelijk)• Kortere reistijden; geen overvolle bussen in de ochtend- en avondspits die de kans lopen in de file te belanden

waardoor aansluitingen met de trein gemist worden. • Verbetering woon- en werkverkeer : ontlasting van de verbindingswegen(waaronder de Maasbrug in

Roermond en de N 280)• Bevordering werkgelegenheid: bedrijven zijn beter bereikbaar, hierdoor zullen nieuwe bedrijven zich sneller

in Haelen willen vestigen.• Ontsluiting van Leudal: verbetering van bereikbaarheid en doorstroming van de 16 dorpskernen die het

Leudal rijk is. • Beperkte exploitatiekosten: de kosten voor stations in Baexem en Haelen zijn beperkt. .•Minder belasting milieu door minder autoverkeersbewegingen.•Betere bereikbaarheid door uitgebreide parkeermogelijkheden.

De actie kan ondersteund worden door de steunbetuiging in te vullen op www.stationhaelen.nl

STATION HAELEN EN BAExEMACTUEEL

Zondag 28 oktober kunt u deelnemen aan een stiltewandeling in het Leudal. Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.

Wandelend in stilte, verbonden met de aarde onder je voeten, gebeurt er van alles in je lichaam en je bewustzijn. Fysiek kom je tot rust, je zakt meer in je lijf, je wordt je bewuster van je ademhaling. Ook je zintuigen worden wakker, je ruikt de frisse lucht, hoort bijzondere geluiden, je voelt de wind op je huid of de warmte van de zon, je doet allerlei nieuwe indrukken op en maakt ook lijfelijk contact met de elementen aarde, water, lucht en vuur. Je levenskrachten worden sterker. Dit wil ik u laten ervaren tijdens de wandeling en tijdens de korte stops waarin we enkele grondings-, ademhalings- en natuurbelevingsoefeningen doen. De tocht gaat onder alle weersomstandigheden door, denk daarom aan geschikte, warme kleding!

Marja Nijskens is spiritueel natuurcoach. Ze organiseert en begeleidt stiltewandelingen, natuurrituelen, zweethut-ceremonies en workshops Natuurlijk BeeldBouwen. De aarde is daarbij haar gids, de natuur haar leslokaal.

We starten om 10.00 uur bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 te Haelen. Einde om ongeveer 12 uur. De kosten voor deelname bedragen €4,50 pp.Aanmelden via 06-15 49 88 86 of [email protected]. Kijk op www.dagvandestilte.nl voor andere stilteactiviteiten.

STILTEWANDELING - NATIONALE DAG VAN DE STILTE

Page 17: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

17HALLO LEUDAL

MIJN CLUB

Een stukje geschiedenisVerstopt in de hoek tussen industrieterrein Windmolenbos, de spoorlijn Weert-Roermond en de Napoleonsweg ligt het Ruitersportterrein ‘Manege de Vaart’. De thuishaven van Ruitersportvereniging Haelen. In 1970 is de vereniging begonnen met een eigen ponyclub. De kleine kern bestond uit Haelense ruitertjes die tot die tijd hun eerste rijlessen kregen bij de Heideruiters in Horn. De club groeide en ook de ruiters werden ouder. Met het bereiken van de 18-jarige leeftijd werd het tijd om over te stappen naar de paardensport. Reden voor ponyclub Haelen om de club uit te breiden met een ruiterclub. De vereniging was op vele terreinen actief. Naast de clublessen werd er geoefend voor de afdelingsdressuur, de 8- en 4-tallen. Ruitersportvereniging Haelen organiseerde grote wedstrijden, een samengestelde wedstrijd met een cross en een oriëntatierit voor recreanten.

RSV Haelen anno 2012In 2010 vierde RSV Haelen haar 40-jarig bestaan. De club bestaat nog steeds uit een pony- en een paardenafdeling en biedt ruiters de mogelijkheid om deel te nemen aan lessen. Het is een algemene trend dat ruiters vaker kiezen voor individuele begeleiding. Die trend treft ook RSV Haelen. Toch is de vereniging in de laatste vijf jaar opmerkelijk snel gegroeid. Die groei is te danken aan een andere trend. Ruiters die niet over een eigen paard beschikken kunnen leren paardrijden op een manegebedrijf. Stal Cuijpers in Roggel biedt niet alleen manege lessen aan, maar laat talentvolle ruiters ook deelnemen aan wedstrijden. De paardensportbond, de KNHS, verplicht alle wedstrijdruiters om aangesloten te zijn bij een vereniging. Vanwege de Haelense roots van Louis Cuijpers ligt het voor de hand dat zijn ruiters lid worden van RSV Haelen. De vereniging rust nu op twee pijlers, een groep actieve ruiters die deelnemen aan de clublessen in Haelen en een groep ruiters die gebruik maakt van de faciliteiten van Stal Cuijpers.

ActiviteitenDe meeste paardensportverenigingen in Leudal bieden lessen in de disciplines dressuur en springen aan. Ruitersportvereniging Haelen wijkt daarin niet af. Haelen onderscheidt zich echter in de bijzondere activiteiten die ze organiseert.

Dressuur Try – OutIn het eerste weekend van april organiseert RSV Haelen een bijzondere wedstrijd. Het is de eerste dressuur wedstrijd van het buitenseizoen. Ruiters en paarden moeten dan wennen aan het rijden op een grasbodem. Als we ruiters vragen naar hun ervaringen op deze wedstrijd, dan wordt steevast ‘de trein’ genoemd. Het is meestal de ruiter die denkt dat het paard schrikt van de trein en niet andersom. De dressuur try-out is echte oefenwedstrijd voor de deelnemende combinaties.

Oriëntatierit – enjoy the rideElke eerste zondag van oktober organiseert Ruitersportvereniging Haelen een oriëntatierit voor ruiters en koetsiers door het Leudal. In de beginjaren was het een echte puzzelrit. De deelnemers moesten de route zelf ontdekken aan de hand van aanwijzingen en opdrachten.

Op dezelfde dag was er een feestavond met orkest en buffet en de prijsuitreiking in Buggenum. De opzet van de oriëntatierit veranderde en het animo voor de feestavond en de prijsuitreiking liep terug. Inmiddels had de KNHS ook ontdekt dat recreatieruiters belangstelling hadden voor georganiseerde buitenritten. De KNHS introduceerde de ‘enjoy the ride’. RSV Haelen heeft deze formule overgenomen. Sinds 2009 wordt de route uitgezet met pijltjes. Er zijn deelnemers die de opdrachten missen en er zijn deelnemers die liever op hun gemak de pijlen volgen.

Vorig jaar werd op initiatief van de KNHS een goed doel gekoppeld aan de enjoy the ride. Op meerdere plaatsten in Nederland werden in oktober 2011 sponsorritten voor Pink Ribbon georganiseerd. Deze actie bracht in totaal ruim € 16.000 op. Ruitersportvereniging Haelen deed ook mee. Dit jaar besloot het bestuur om niet aan te sluiten bij de landelijke actie van de KNHS, maar om te kiezen voor een maatschappelijk doel dichtbij huis. Op de Piahoeve in Heel werken mensen met een verstandelijke beperking. Een van hen, Nathalie, zou heel graag de shetlandpony Annabel inspannen. Zij droomde van ritjes met Annabel in het park, zij op de bok en kleine kinderen in de wagen. Op die manier wil ze kinderen laten genieten van haar pony Annabel en van alle andere kleine dieren in Park Piahoeve. Ruitersportvereniging Haelen heeft Nathalie’s droom waar gemaakt. Er is voldoende geld ingezameld om een menwagen en tuig te kopen.

Ruitersportvereniging Haelen: een vereniging met vele gezichten

“ RSV Haelen, een vereniging voor

iedereen die van paarden houdt.”

17

Page 18: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

‘Stap in, stap over en ontvang een Jumbo boodschappenbon

t.w.v. € 20,-*!’

Kom voor persoonlijk advies over glasvezel naar de Lijbrandt Demobus.

Data:Vrijdag 26 oktober 2012Zaterdag 27 oktober 2012

Locatie:Jumbo Heythuysen

Openingstijden:1 1.00 – 19.00 uur

* V

oor

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

e en

de

voor

waa

rden

kun

t u

bij

Jum

bo

Ned

erw

eert

ter

echt

www.lijbrandt.nl 088 555 25 40

Lijbrandt,glasvezel,klaar.

ALEU

1012

Page 19: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

19HALLO LEUDAL

Hallo Leudal,

Mooi hoe haat uiteindelijk toch om kan slaan in pure liefde. ‘Ik vond de lessen taal en geschiedenis het ergste’. Dat was wat ik na de jaargang 1980-1981 noteerde in een schriftje, waarin de leerlingen van klas 5 van basisschool Heilig Hart in Heythuysen het schooljaar evalueerden. Het stond er echt. Het rampzalige handschrift was bovendien onmiskenbaar het mijne, want rampzalig is het nog steeds. Reden waarom ik nog altijd in blokletters schrijf, op de spaarzame momenten waarop ik de sterk verouderde materialen pen en papier hanteer.

Deze persoonlijke ontboezemingen kwamen mij recentelijk onder ogen tijdens een reünie van de lagere school. De meester van toen had daarnaast zijn aantekeningen van de ouderavonden meegebracht. De 11-jarige John was een ‘rustige, zelfs wat teruggetrokken leerling met af en toe explosies van spontane expressie’, zo had hij mijn ouders medegedeeld. Dat kon ik dan weer wat meer ‘matchen’ met mijn eigen herinneringen en karakter. Daar waar ik dergelijke uitbarstingen destijds bewaarde voor bijvoorbeeld mijn rol als prinses in het sprookje over de arme varkenshoeder (de derde rol was die van koning en we waren nou eenmaal met drie jongens), leef ik mij tegenwoordig uit in columns als deze.

Het was de eerste keer dat ik een reünie bezocht en het bleek een even mooie als confronterende ervaring. Een avond vol ‘Oh ja-erlebnisse’. Er werden lades uit het geheugen opengetrokken waarvan ik het bestaan niet eens meer kende: het fenomeen kringgesprek dat in die tijd intrede deed, de collectie tinnen soldaatjes van een schoolkameraad, het lachen om Koot en Bie zonder ook maar een flauw idee te hebben waarover het ging, de jarenlange heimelijke en wederzijdse verliefdheid van twee klasgenoten zonder dat ze het van elkaar wisten.

Sommige voormalige klasgenoten waren Leudal in al die jaren niet uitgekomen, wat ik al wist omdat ik ze regelmatig tegenkom. Anderen waren uitgevlogen en een enkeling kon niet aanwezig zijn omdat hij anno 2012 zelfs aan de andere kant van de aardbol bleek te vertoeven. Één jongen met wie ik vroeger speelde is zelfs al langer dan twintig jaar niet meer onder ons.

Toch vergat ik bijna dat we allemaal inmiddels dertig jaar ouder zijn. Totdat ik op het toilet mijn handen waste en naast me naar een man keek die in 1981 twee tafeltjes voor me zat. Diens haardracht omschreef mijn broer als kind nog heel welopgevoed als volgt: ‘Kijk mamma, een meneer met geen veel haar!’ In een reflex liet ik, terwijl ik in de spiegel staarde, mijn hand door mijn eigen toch nog redelijk weelderig te noemen schedelbegroeiing glijden. Gezien het hoge ‘zie de maan schijn door de bomen gehalte’ bij de rest van de mannelijke reüniebezoekers mocht ik toch eigenlijk niet klagen met die paar grijze bakkebaardharen, zo oordeelde ik in gedachten.

De plaatselijke shoarmaboer stond enkele uren later hoofdschuddend te kijken naar een groep op z’n minst licht beschonken veertigers, die in de welhaast onvermijdelijke samenzang ‘Och, och, leef haenke vanne taore, wat is der noe toch van oos leef klein dörp gewaore ?’ zaten te galmen.

Ik beloof hierbij plechtig dat ik u, na deze gedenkwaardige avond en de weken van diepe introspectie die erop volgden, vanaf volgende maand weer met de antwoorden op die vraag ga bestoken.

John Hölsgens

Spiegelreflex

‘John Hölsgens uit Heythuysen is redacteur, columnist en dichter. ‘Hij schreef tot dusverre drie boeken: twee dichtbundels en een verzameling columns

Gedichten werden verder opgenomen in meerdere bloemlezingen. John Hölsgens leverde bijdragen aan diverse radio- en tv-programma’s van 3ML en L1. Daarnaast is hij actief binnen de lokale politiek in Leudal.’

Column: John Hölsgens

“ Er werden lades uit het geheugen open-getrokken waarvan

ik het bestaan niet eens meer kende. ”

10 NOVEMBER OPEN DAG! WIJ VIEREN ONS 10-JARIG BESTAAN VAN HONDENTRIMSALON SASKIA IN BUGGENUMTien jaar geleden opende Saskia Verstappen haar eigen trimsalon aan de Berikstraat 31 in Buggenum. Saskia heeft in de loop der jaren een ruime ervaring opgedaan in het trimmen en verzorgen van alle soorten hondenrassen en vachten en kan voor elk ras de eigenaar met raad en daad bijstaan. Het is bij Saskia niet alleen een trimbeurt maar vooral een stukje persoonlijke aandacht met het motto: “omdat uw hond het waard is”!!!

Door de grote interesse van Hugo Verstappen in het welzijn van zijn honden, heeft hij een complete opleiding gevolgd in natuurgeneeskunde voor honden. Deze pittige opleiding heeft hij onlangs met groot succes afgerond.

Wanneer u een probleem of klacht heeft met uw hond dan wordt op zoek gegaan naar de mogelijke oorzaak hiervan. Uw hond wordt door Hugo in zijn totaliteit bekeken en beoordeelt. Dus niet alleen maar enkel op basis van deze klacht of probleem. Soms zit de oorzaak op een andere plek als de uiting van de klacht.

Een stukje persoonlijke aandacht met het motto:

“Omdat uw hond het waard is!”“Om een zo duidelijk en volledig mogelijk beeld te krijgen van uw hond wordt er onder andere gekeken naar de huisvesting en geschiedenis van het dier, het gedrag, de voeding, en de fysieke, mentale en energetische gesteldheid “, aldus Hugo. Bij de behandeling kan onder andere gebruik worden gemaakt van Bach-therapie, essentiële oliën en een gezonde en natuurlijke manier van voeren, namelijk Kompleet Vers Vlees.

Heeft u interesse om een kijkje te nemen in Saskia’s trimsalon, wilt u meer informatie of eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden van een natuurgeneeskundige benadering en meer weten over een natuurlijke manier van voeren van uw trouwe viervoeter, dan bent u van harte welkom tijdens onze open dag op zaterdag 10 november van 11.00 tot 15.00 uur.

Voor iedere gast staat er een kop koffie klaar en een kleine attentie voor uw viervoeter. En krijgt iedereen gratis een proefpakketje vers vlees van het merk Lotgering, waarvan Hugo en Saskia verkooppunt zijn. Alle activiteiten van Hugo en Saskia zijn te bekijken op hun website.

ZAKENPRAAT

HONDENTRIMSALON SASKIA Saskia en Hugo Verstappen I Berikstraat 31 I 6082 AM Buggenum I T 0475 591151 Mobiel: 06 41041295 I [email protected] I

www.lukayas-dream.nl

Wanneer u tot 1 februari 2013 dit artikel meeneemt naar de trimsalon, krijgt u 15% KORTING op een trimbeurt!

Page 20: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

HET LOKALE NIEUWS ALS EERSTE OP DE WEBSITE EN KABELKRANT VAN OMROEP 3ML

Stationsstraat 32a, Heythuysen T. 0475 - 49 11 89 | [email protected]

WWW.3ML.NL

TV: 22+ analoog Ziggo-pakket Kabel: 87.5 Digitaal: 42 Radiofrequentie: 106.1 FM

OMROEP 3ML SAMEN MET LOES IN ACTIE VOOR DE KLEDINGBANKVele mensen, die behoren tot de groep ‘stille armoede’, worden door de Kledingbank Limburg in de gelegenheid gesteld om bovenkleding, ondergoed, een paar schoenen en een jas gratis te krijgen. In Maasbracht staat een groot pand aan de Sint Joosterweg 7 waar dagelijks vele vrijwilligers in touw zijn om de aangebrachte kleding te transporteren, te sorteren en zo meer.

Behalve kleding is er ook geld nodig, heel veel geld. Omroep 3ML en Lokale Omroep Echt-Susteren hebben de handen ineen geslagen om een gezamenlijke actie op touw te zetten ‘Help Limburg Helpen’. Van zaterdag 29 december 17.00 uur tot en met zondag 30 december 17.00 uur zullen beide lokale omroepen 24 uur in touw zijn om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Kledingbank Limburg. In het gebouw van de Kledingbank Limburg zal een radiostudio worden gebouwd, waar publiek ook welkom is. Hier zullen namelijk modeshows, dienstenveilingen, sportieve bezigheden, kookshows en meer plaatsvinden.

Beide omroepen zijn op zoek naar diensten welke door prominente Limburgers geveild kunnen worden. Heeft u wellicht nog een leuk item staan waarmee u de Kledingbank Limburg een handje kunt helpen? Schroom niet en neem contact op met de organisatie via [email protected] of bel: 0475-49.11.89.

Tevens zijn we op zoek naar bedrijventeams welke aan de sorteerband plaats willen nemen. Een uitdaging voor u? Grijp deze kans en meldt u aan! Ook via Facebook is de actie reeds nu te volgen: ‘Help Limburg Helpen’!

WORD VRIEND VAN OMROEP 3MLOmroep 3ML brengt dagelijks actuele en informatieve programma’s op radio, televisie en internet. Tweemaal per week wordt een eigen TV-journaal verzorgd. Ook op de radio hoor je op werkdagen ieder half uur het nieuws uit de eigen regio.

Zaterdag 13 oktober 2012 heeft Omroep 3ML een nieuwe ‘telg’ aan haar organisatie toegevoegd: ‘Vrienden van 3ML’. belangstellenden kunnen voor minimaal 20 euro per jaar vriend van de lokale omroep worden. Hiervoor ontvangt men tweemaal per jaar een glossy magazine, vol kortingsbonnen en wetenswaardigheden over 3ML, je wordt in de week van je verjaardag gefeliciteerd door de lokale zendgemachtigde, kunt tweemaal per jaar een gratis felicitatie op de kabelkrant doorgeven en bent welkom op de jaarlijkse open dag van de omroep. Zaterdag 13 oktober werd het eerste exemplaar van het glossy 3ML Magazine gepresenteerd. Voorzitter Sjra van Horne reikte het eerste exemplaar uit aan burgemeester Strous van Maasgouw en loco-burgemeester Minses van Leudal. Nog geen vriend? Je kunt via www.3ml.nl vriend worden van Omroep 3ML.

1001 antwoorden over opvoedenén opgroeien op 1 adres!

Leudal-Nederweert-Weertwww.hetcjg.nl088-01 05 900

“Mijn zoon is driftig. Hoe ga ik daar goed mee om?”

’t Heike VastgoedlossE units tE HuuR BEDRiJFs-/KAntooR-

VERZAMElGEBouW te Kelpen-oler, Kelperheide 50

De ideale opstart of doorgroeilocatie voor een startende ondernemer:

• Unitsv.a.15m²

• Lagekosten:€12,50/m²/maand

• Goedbereikbaar:centraleligging aanN280Weert-Roermond

• GRATISgebruikvangemeen- schappelijkekantine/lunchroom

Meer informatie: tel 06 - 55 12 69 96

www.heike-vastgoed.nl

AUTOBEDRIJF

GIELENSTATIONSSTRAAT 31 I HEYTHUYSEN I T 0475 - 498 700

WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

BEL vOOR ONzE WINTERBANDEN AANBIEDINGEN!

APK KEURING vANAF € 1995

REPARATIE EN ONDERhOUD ALLE mERKEN

mEER DAN 80 OccAsIONsIN ALLE PRIJsKLAssEN

FOcWA EURO-GARANTschADEhERsTEL / RUITENsERvIcE

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

Personeel met ruim 300 jaar Toyota-ervaring

Page 21: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

WWW.SMEETSAUTOSCHADEHERSTEL.NL

Windmolenbosweg 13, Haelen Bellweg 23, EchtT. 0475 - 51 00 79 T. 0475 - 56 36 56

autoschadeherstel

U kunt ook voor de volgende service bij ons terecht:- Vervangen en reparatie van voorruiten (voordeel met eigen risico)

- Ontwerpen en monteren van reclame en belettering op uw bedrijfswagen.

- Het kompleet reinigen zowel binnen/buitenzijde van uw auto.

- Het beschermen van de laklaag d.m.v. een Wax-oil behandeling

CARAVANREPAIR HAELEN

Wij zijn EXCLUSIEF uitgekozen door verzekeraars als enige in Midden-Limburg om UW CARAVAN OF CAMPER te mogen repareren met het kostenbesparende en kwalitatieve systeem van HBC-systems van CARAVANREPAIR.

Het CaravanRepair® concept CaravanRepair® is een concept om de camper en caravan schadelast van de geprofileerde caravan/camperwand te beperken. CaravanRepair® werkt daarbij nauw samen HBC system. Waarom de gehele zijkant van een caravan/camper vervangen, enkel wegens een kleine deuk of krasdeuk ? Het is zowel tijdrovend evenals zeer duur. Met dit Caravanwand herstelsysteem krijgt u een perfecte afwerking. Door het speciaal ontworpen systeem om geprofileerde wanden/daken onzichtbaar te repareren/herstellen, waarbij HBC system 10 jaar garantie geeft op caravan reparaties. De Pers schreef: “Ingenieus systeem om aluminiumplaten op campers, caravans, en aanhangwagens te herstellen.”

Bel ons gerust voor een goed advies .

CaravanRepair HaelenWindmolenbosweg 156081 PE HaelenT. 0475 - 51 00 79

Page 22: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

• Diverse formaten en uitvoeringen

RACO Hekwerken B.V.Hulsenweg 22 - 6031 SP Nederweert Tel.: +31 (0) 495 63 21 03Fax:+31 (0) 495 63 22 84

Openingstijden• maandag gesloten• dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00• zaterdag 9:00 - 16:00Wij lunchen van 12:00 tot 12:45 uur. www.raco-hekwerken.nl

• BlOkHutten/speelHuisjes

tOt 55% kORting

• HekweRk - pOORten- ROllen gAAs

tOt 70% kORting

• pARtij HARDHOuten VlOnDeRplAnken 21x145

VAn € 6,45 nu € 2,50 peR meteRVerkregen uit

faillissement,

opkoop &

overtolige

voorraad

Op =

Op

Meer weten?GSM: 06 53 14 11 95

MACHINEVERHUUR

MAESSENUw tuin van idee

tot uitvoering

Bestrating

Tuinontwerp

Tuinaanleg

Containerverhuur

Verhuur (graaf)machines

Hoogstraat 8 I 6065 BC MontfortTel: 06 12 40 34 17 I Fax: 0475 54 30 88Mail: [email protected]

Uw specialist in:• Vervanging en plaatsen van keukens en keukenapparatuur• Badkamerrenovatie• Dak- en zinkwerken• (af) Timmerwerken

Page 23: Hallo Leudal - uitgave 10 2012

23HALLO LEUDAL

De recessie raakt steeds meer mensen in de portemonnee. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen niet meer in staat zijn om alle rekeningen op tijd te betalen. Het aantal incassozaken neemt dan ook fors toe. Mijn eigen rekeningen worden ook minder snel betaald. Maar ik krijg ook steeds meer vragen om klanten te helpen bij het incasseren van rekeningen.

Mijn advies aan klanten is altijd om zelf eerst te bellen. Je hoort dan namelijk direct van je klant waarom er niet betaald wordt. Als dat is wegens betalingsproblemen dan kun je bijvoorbeeld direct een afbetalingsregeling treffen. Als de klant niet tevreden was dan kun je dat probleem ook direct oplossen. Maar steeds meer krijgen mijn klanten beloftes te horen dat er betaald wordt en toch gebeurd dat dan niet. In consumentenzaken ben je dan verplicht om eerst een aanmaning versturen en daarin 14 dagen de tijd geven om te betalen. Wordt er dan nog niet betaald dan is het verstandig hulp in te schakelen om je vordering te incasseren.

In het verleden was er veel onduidelijkheid over wanneer en hoeveel incassokosten je mocht vragen. Incassobureau maakte daarvan misbruik om soms hoge kosten in rekening te brengen. Rechters gingen met incassokosten ook heel verschillend om. Daarin is door nieuwe wetgeving meer duidelijkheid gekomen. Wordt er na een aanmaning niet op tijd betaald dan is de wanbetaler incassokosten verschuldigd. De incassokosten zijn:• 15 % over de eerste € 2.500 met een minimum van € 40,-. • 10 % over de volgende € 2.500;• 5 % over de volgende € 5.000,-;• 1 % over de volgende € 190.000;• 0,5 % over alles boven de € 190.000 met een maximum van € 6.775,-.Voorbeeld: bedrag rekening is € 6.679,-. Incassokosten zijn dan € 708,95 (€ 375,- + € 250,- + € 83,95). Zoals u ziet kunnen de incassokosten hoog oplopen en betaal daarom uw rekeningen op tijd.

Als u niet op tijd betaald mag namelijk ook wettelijke rente in rekening worden gebracht. De wettelijke rente is op dit moment 3 %. Naast incassokosten mogen er geen andere kosten, zoals bijvoorbeeld administratie- of aanmaningskosten, meer in rekening worden gebracht. Worden er toch te hoge incassokosten of ook andere kosten in rekening gebracht betaal dan altijd het bedrag van de rekening en de incassokosten volgens de tabel. Stuur daarna een brief en leg uit waarom u niet alles betaald wat gevorderd werd.

Deze incassoregels gelden alleen voor contracten met consumenten. Voor contracten tussen bedrijven onderling en met de overheid komen er ook nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2013 geldt er een betalingstermijn van 30 dagen als er geen betalingstermijn afspreekt. Zijn er wel betalingstermijnen afgesproken dan mag de betalingstermijn maximaal 60 dagen zijn. De rekening moet voortaan binnen 30 dagen na de factuurdatum betaald zijn. Worden de rekeningen niet op tijd betaald dan mag ook in zaken tussen bedrijven of met de overheid incassokosten gevraagd worden. Daarnaast geldt in dit soort zaken zelf een hogere wettelijke rente die op dit moment 8 % is. Wilt u graag meer informatie of een persoonlijk contact? www.basomanagement.nl

NIEUWE REGELS VOOR INCASSO VAN REKENINGEN

Robert Martens heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist. Hij houdt zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en bedrijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens woont in Haelen is getrouwd en heeft een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar.

Wijze Raad

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Hallo - Leudal met de grootst mogelijke zorg is samen-gesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Een uitgave van:

Hallo Leudal verschijnt maandelijks in: Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem, RoggelEn ook in: Beegden, Heel, Panheel, Thorn, Leveroy, WessemOok af te halen opmeer dan 100 adressen in het Leudal.

Alles wat leudal beweegt

Postbus 4020, 6080 AA Haelen T: 0475 - 85 49 90 [email protected] www.aqua-media.nl [email protected]

Page 24: Hallo Leudal - uitgave 10 2012