Gentse musea en monumenten scoren bij breed publiek in ... ... Gentse musea en monumenten scoren bij...

Click here to load reader

 • date post

  29-Sep-2020
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Gentse musea en monumenten scoren bij breed publiek in ... ... Gentse musea en monumenten scoren bij...

 • Gentse musea en monumenten scoren bij breed publiek in 2016

  Het jaar 2016 was een voltreffer voor de Gentse musea en monumenten. Hoewel sommige monumenten hun bezoekcijfers zagen dalen als gevolg van de terreurdreiging, kon het jaar afgesloten worden met 1.402.136 bezoeken aan musea en monumenten op de teller, in vergelijking met 1.182.544 in 2015. Vooral de stijging in bezoekersaantallen bij de musea is frappant.

 • 'De bezoekcijfers van de stedelijke Gentse musea en monumenten geven een divers beeld voor 2016: de musea kenden het ganse jaar door een sterke groei terwijl de monumenten tijdelijk het effect voelden van de terreurdreiging. Vanaf oktober 2016 stegen de cijfers opnieuw. We sluiten af met een zeer mooi cijfer, dat aantoont dat je met een sterke programmatie en dynamische publiekswerking een zeer breed publiek kan bereiken.'

  — Annelies Storms, schepen van Cultuur en Toerisme

  Spectaculaire stijging van 25% in S.M.A.K.

  S.M.A.K. sloot 2016 af met 125.550 bezoekers op de teller, een stijging van bijna 25% ten opzichte van de 101.496 bezoekers in 2015. De tentoonstellingen van Rinus Van de Velde en Michael Buthe kregen 66.000 bezoekers over de vloer. ‘Invisible Beauty’, gecureerd door Philippe Van Cauteren in samenwerking met de Ruya Foundation, en de tentoonstelling van Lee Kit trokken 24.000 geïnteresseerden. De tentoonstelling rond portretten in de schilderkunst ‘These Strangers… Painting and People’ in het najaar was goed voor 26.000 bezoekers.

  Ook het totaal aantal groepsbezoeken steeg, van 820 naar 966. Opvallend is de stijging van groepsbezoeken zonder gids: van 61 naar 187. Die toename van vrije groepsbezoeken is vooral te verklaren doordat veel groepen uit het deeltijds kunstonderwijs (DKO), academies, scholen en verenigingen de weg naar het museum vinden. De informatieve en begeleidende lesmap voor docenten die bij elke grote tentoonstelling hoort, werd bijzonder gewaardeerd.

  'Uiteraard zijn we zeer blij met deze ontwikkeling. Maar het laat ook zien dat mensen nood hebben aan hedendaagse kunst. Dit resultaat toont dat S.M.A.K. op een brede belangstelling kan rekenen. Elk jaar bouwen we aan een reeks tentoonstellingen waar gekende namen hand in hand gaan met te ontdekken kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Ik blijf het herhalen: het is niet de taak van een museum om te tonen wat je al kent, we willen de kennis en de smaak van het publiek verbreden. Een goed museumbeleid hecht zeker belang aan publiekscijfers, maar wil in de eerste plaats maken dat het beste van wat er vandaag in de actuele kunst gebeurt met een zo breed mogelijk publiek gedeeld wordt. In 2017 wordt dat niet anders. S.MA.K. is er voor de stad en voor de wereld, voor de kunstenaars en voor het publiek. En die 125.550 bezoekers willen we graag danken."

  — Philippe Van Cauteren, directeur S.M.A.K.

 • Historische Huizen Gent

  Gravensteen: jaareinde zorgt voor mooi resultaat Het Gravensteen klokte af op 294.779 bezoekers. Daarmee sluit het kasteel het bewogen 2016 af met 7,5% minder bezoekers. Die terugslag is vooral te wijten aan de terreurdreiging die het toeristische bezoek aan het kasteel parten speelde van april tot september. Vanaf oktober kleurden de cijfers weer groen en dankzij Winterwonderkasteel (30.380 bezoekers) zetten we toch opnieuw een mooi resultaat neer.

  'De aanslagen van 22 maart hadden jammer genoeg een negatieve impact op het toerisme in Vlaanderen en Brussel. Het is niet meer dan logisch dat een topattractie als het Gravensteen wat in de klappen deelt. Maar het mooiste succes van het voorbije jaar is de toekenning van een aanzienlijke subsidie van Toerisme Vlaanderen aan het project Time Castle, ons toekomstplan voor het Gravensteen!'

  — Doreen Gaublomme, directeur IVA Historische Huizen

  Belfort: meer dan 100.000 bezoekers Ook het Belfort voelde de terreurdreiging in zijn cijfers en sloot het jaar af met 108.058 bezoekers, t.o.v. 130.077 in 2015.

  Sint-Pietersabdij: Eyes Wide Open shot in de roos Dankzij een nauwe samenwerking met de Floraliën en de uitwerking van een passend floraal tentoonstellingsconcept rond de zeven hoofdzonden, telde de Sint-Pietersabdij het afgelopen jaar 214.329 bezoekers. History @TheMovies kon rekenen op 11.653 bezoekers.

  De fotografietentoonstelling Eyes Wide Open was een succes en mocht afgelopen zomer meer dan 10.000 bezoekers verwelkomen. Tot 2 april loopt de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek', die intussen al de vruchten plukte van een recordeditie van Museumnacht. Ook scholen vinden vlot de weg naar de aangrijpende tentoonstelling die het leven van kinderen in de Eerste Wereldoorlog schetst.

 • 'Als we de Floraliënbezoekers meerekenen, bezochten meer dan 200.000 bezoekers de abdij. Van de eigen tentoonstellingen was vooral de zomertentoonstelling over Leica een schot in de roos. Aan History @TheMovies hebben de historici in ons team met veel goesting gewerkt. De bezoekers waren weg van de kostuums en decors van hun favoriete films en series. 2017 brengt Michiel Hendryckx naar de Sint-Baafsabdij, met de fototentoonstelling 'Het Verlangen naar Frankrijk'. En vanaf 30 juni pakken we in onze zeven huizen uit met het fotofestival '80 Days of Summer'.'

  — Doreen Gaublomme, directeur IVA Historische Huizen

  Design museum Gent

  Design museum Gent telde vorig jaar maar liefst 75.504 bezoekers, tegenover 72.382 bezoekers in 2015. 10 verschillende expo’s, waaronder ‘Bike to the Future’ en ‘Hands on Design’, trokken een erg divers publiek.

  'Door de terreurdreiging zag het museum een lichte terugval van internationale bezoekers. Dat maakte het museum goed met de fietsententoonstelling ‘Bike to the Future’, waarmee we een nieuw publiek bereikten. Design museum Gent wil er toe doen: we willen niet enkel erfgoed bewaren en tonen, maar de bezoeker ook in aanraking brengen met maatschappelijke thema’s zoals ecologie, mobiliteits- en duurzaamheidsvraagstukken en technologische ontwikkelingen. We willen mensen bewust maken van het feit dat design een grote impact heeft op hun persoonlijke leven en op de samenleving, iets waar we ook in 2017 voor blijven gaan.'

  — Katrien Laporte, directeur Design museum Gent

  MSK

  In 2016 telde het MSK 137.231 bezoekers, ten opzichte van 90.041 in 2015. Met dit absolute topjaar zet het museum de positieve trend verder.

 • 'Het 'Open Museum' blijft duidelijk groeien: als sociale ontmoetingsplaats voor oud en jong, als een museum met aandacht voor kunst uit het verleden en het heden, en als plaats van reflectie over kunst, schoonheid en samenleving.''

  — Catherine de Zegher, directeur MSK

  Het voorjaar van 2016 was een ware topper, met de succesvolle tentoonstelling over de (bijna) vergeten Belgische avant-garde kunstenares Marthe Donas en met de actuele kunstprojecten in het kader van de Floraliën. De grandioze installatie Metafloristiek, die de bezoeker laat wegdromen in een feeëriek bos van denkbeeldige vegetatie, bleek zo populair dat ze nog tot eind 2017 in het hart van het MSK mocht blijven. Tijdens het najaar zoomde het museum dan weer in op de kunst van het fin de siècle, gezien door de ogen van schrijver en criticus Emile Verhaeren. Tegelijk met de tentoonstelling opende ook het nieuwe Tekenkabinet, waarin het museum voortaan tentoonstellingen en ook haar collectie met werken op papier op zaal brengt in steeds wisselende presentaties. De tentoonstelling 'Verhaeren Verbeeld' loopt nog enkele dagen, tot en met 15 januari 2017. In 2017 staan er opnieuw vernieuwende tentoonstellingen op het programma. Op 10 februari opent 'Ooggetuigen: Francisco Goya & Farideh Lashai'. Tweehonderd jaar van elkaar gescheiden, werkten zowel de Spaanse Goya als de Iraanse Lashai in tijden van revolutie, conflict en onderdrukking. Beiden gebruikten kunst om hiermee om te gaan. Achter de schermen werkt het museum ten slotte ook volop verder aan het sociaal- artistieke project 'Manufactories of Caring Space-Time'. Binnen dat Europees gesubsidieerde project werken internationale kunstenaars samen met lokale doelgroepen rond thema’s als kunstcreatie, collectiviteit en subjectiviteit. De slottentoonstelling, die opent op 2 juni 2017, stelt de resultaten voor van drie jaar sociaal-artistiek werk in het MSK, Frac Lorraine (Metz), en Fondation Tapies (Barcelona). In het najaar plant het museum een tentoonstelling van de Roemeense kunstenares Geta Bratescu (in samenwerking met Camden Arts Center, London) en wordt na 'Gouden Eeuw Revisited' het tweede deel van de herinstallatie van de permanente collectie voorgesteld. Precies tien jaar na de renovatie en heropening van het museumgebouw in 2007 is deze gehele herpresentatie weer een nieuwe stap voor een MSK in volle evolutie.

 • STAM

  Het STAM telde 82.143 bezoeken in 2016, tegenover 71.148 bezoeken in 2015.

  '2016 was een rijk gevuld jaar in het STAM. ‘Het verloren koninkrijk. Willem I en België’ kreeg in de laatste maanden (t.e.m. maart) nog veel bezoekers die de expo bezochten met een gids. Tijdens de Floraliën pakte het STAM uit met de mini-expo ‘Aan Gent geschonken’. ‘De kubieke meter’ toonde een reeks verzamelingen van Gentenaars. ‘Plakstad’ zorgde deze zomer voor een gezellig familiegebeuren in de tuinen van de Bijlokesite. ‘Handle with Care’ liet een kijkje toe achter de schermen van het museum. ‘A glimpse of where we’re going’ kijkt naar de toekomst van de stad met de nodige verbeelding en last but not least maakte ‘Draken’ van december een topfamiliemaand. Nooit eerder kregen we in het STAM zoveel families met kinderen over de vloer.'

  — Christine De Weerdt, directeur STAM

  In 2017 lopen de laatste twee expo’s nog