Filmanalyse Babel (2006)

20
Filmesthetica: analyse “Babel” 1. Synopsis 2. Generiek Regisseur: Alejandro González Iñárritu Producer: Alejandro González Iñárritu Jon Kilik Steve Golin Co-producer: Ann Ruark Scenarist: Guillermo Arriaga Hoofdrollen: Brad Pitt (Richard Jones) Cate Blanchett (Susan Jones) Gael Garcìa Bernal (Santiago) Kôji Yakusho (Yasujiro Wataya) Rinko Kikuchi (Chieko Wataya)

Transcript of Filmanalyse Babel (2006)

Page 1: Filmanalyse Babel (2006)

Filmesthetica: analyse “Babel”

1. Synopsis

2. Generiek

Regisseur: Alejandro González Iñárritu

Producer: Alejandro González IñárrituJon KilikSteve Golin

Co-producer: Ann Ruark

Scenarist: Guillermo Arriaga

Hoofdrollen: Brad Pitt (Richard Jones)Cate Blanchett (Susan Jones)Gael Garcìa Bernal (Santiago) Kôji Yakusho (Yasujiro Wataya) Rinko Kikuchi (Chieko Wataya)Adriana Barraza (Amelia)

Componist: Gustavo Santaolalla

Cameraman: Rodrigo Prieto

Page 2: Filmanalyse Babel (2006)

3. Beeldinstellingen

Grootte

Yussef (de jongste van de twee Arabische broers) is de discussie tussen hem en zijn broer Ahmed beu en loopt weg. Wanneer hij wegloopt wordt er een totaalopname genomen van de omgeving. Dit om duidelijk te maken dat Yussef wel degelijk wegloopt en om de afstand die hij moet afleggen te tonen.

0.06.02

Een andere totaalopname is te vinden bij de discussie van het Amerikaanse koppel. Niet echt tijdens hun discussie, maar erna wordt een totaalopname gegeven van de woestijn waar de Amerikanen naar op reis zijn. Door niet direct over te gaan op een nieuwe scene met actie, krijg je de kans even na te denken waarover het koppel discussieerde.

0.17.21

Nadat de jongens het gekochte geweer eens hebben mogen uittesten, wordt er een halftotaalopname gegeven van vrouwen die in een poeltje kleren wassen. Dit is sfeerscheppend voor de armoede waarin de Arabische familie zit.

0.04.01

Wanneer Amelia opgebeld wordt door de vader van de Amerikaanse kindjes, wordt haar gezegd dat ze iets zal moeten doen voor hem. Omdat ze voor deze taak helemaal alleen staat, wordt er een halftotaalopname gemaakt van haar (bellend).

0.12.03

Page 3: Filmanalyse Babel (2006)

Richard (de Amerikaanse vader) wil zijn beschoten echtgenote wat rust geven en sluit de deur waar veel licht doorkomt. Hierdoor kan ze veel gemakkelijker rusten. Om de actie van Richard mooi in beeld te brengen, past de regisseur het Amerikaans plan toe.

1.02.19Wanneer het Aziatische meisje de jongste van

de twee politieofficiers tot bij haar laat komen, toont ze hem het balkon waar ze zogezegd haar moeder heeft zien afspringen. Om haar emoties en ook vooral de zijne duidelijk weer te geven, zonder veel ruimte in het beeld te verliezen, wordt er gebruik gemaakt van het Amerikaans plan.

1.37.15

Het eerste beeld dat men te zien krijgt is een Arabische man die door de woestijn stapt. Hij lijkt af te zien van zijn (mogelijk lange) reis. Dit gevoel wordt extra vergroot door middel van hem te filmen op schouderhoogte.

0.00.53

Amelia is in nood: ze moet op de kinderen passen, maar tegelijkertijd moet ze naar de trouw van haar zoon. Ze is in lichte paniek, en voelt zich benauwd uit angst geen oppas te kunnen vinden voor de kinderen. Het benauwde wordt weergegeven door haar te filmen op schoudehoogte.

0.12.44

Page 4: Filmanalyse Babel (2006)

Het Amerikaanse Koppel heeft net een discussie gehad. Ze zijn terug in de tourbus gestapt (werd niet getoond). De vrouw is geëmotioneerd. Dit is duidelijk te zien omdat er gebruik wordt gemaakt van de close-up.

0.17.47Amelia, haar neef, en de Amerikaanse kindjes

komen terug van de bruiloft. Ze willen de grens oversteken van Mexico naar Amerika. Maar de neef heeft iets te veel op en is al enkele keren aangeschoten teruggevonden achter het stuur. Hij kan dit zich geen extra keer permitteren. De politie blijft vragen stellen en controleren. Hij raakt in een nauwe situatie terecht. Dit wordt duidelijk gemaakt door het gebruik van een close-up.

1.24.51

De Arabische vader heeft tegen zijn zoon net gezegd om zijn moeder te vragen het eten klaar te maken. Hiervan wordt even later een zeer-groot-beeld gegeven. Nogmaals wordt getoond dat ze het niet breed hebben.

0.29.26Voor de bruiloft in Mexico wordt er een kip

gevangen door de spelende kinderen. Deze wordt dan een kopje kleiner gemaakt. Er staat de kip dus een niet al te aangenaam lot te wachten. Door een zeer-groot-beeld te geven, laat de regisseur je al vermoeden dat er iets met de kip te gebeuren staat.

0.34.31

Page 5: Filmanalyse Babel (2006)

Beweging van de camera

De Aziatische doofstomme dochter heeft een discussie met haar vader in de auto. De vader probeert de sfeer in het gesprek niet te verpesten, maar de dochter werkt tegen door ongepaste opmerkingen te maken. Door het drukke verkeer te volgen met een op zichzelf draaiende camerabeweging, wordt de bedrukte sfeer die in de auto heerst gesymboliseerd.

0.22.56

De kindjes worden door Amelia en haar neef meegenomen naar de bruiloft van haar zoon. Eigenlijk is dit geen goed idee van haar, maar toch doet ze het. Op een gegeven moment slaan ze af van de “gewone” weg, naar de zanderige Mexicaanse weg. Deze bocht wordt gevolgde door een op zichzelf draaiende camera.

0.32.52

Na de bruiloft probeert Amelia met haar neef de Amerikaanse kindjes terug naar huis te brengen, maar de politie vertrouwt hen niet. Ze worden aan de grens tegengehouden, en in volle paniek geeft de neef plankgas en probeert zo te vluchten. In zijn ontsnappingspoging merkt hij al snel dat de politie hen reeds op de hielen zit. Koortsachtig dropt hij de kindjes samen met Amelia in het midden van de woestijn. Dit is een heuse actiescene met snelle camerabewegingen. Zo wordt de auto gevolgd in zijn vlucht door een rij opame op een toestel.

1.28.54

Page 6: Filmanalyse Babel (2006)

Stand ten opzichte van het object

De Arabische vader heeft net zijn geweer gekocht om op jakhalzen te jagen. Het is de bedoeling dat zijn jongens de beesten kunnen schieten, zodat de geiten niet langer lastiggevallen worden. Ahmed (de oudste van de twee) mag als eerste eens proberen. Om zijn onervarenheid en schrik tegenover de mannelijkheid en het gevaar van het geweer mooi in beeld te brengen, kiest de regisseur voor een shot recht tegenover het object juist op het moment van het geweerschot.

0.03.05

Yussef en Ahmed krijgen onder hun voeten omdat ze de Amerikaanse vrouw hebben doodgeschoten. Ook Zohra (de zus), die voor Yussef naakt ging, krijgt ervan langs. Er wordt even een stand recht tegenover het object gegeven, om alle ‘daders’ eens tezamen te laten zien.

1.16.23

Wanneer Amelia de Amerikaanse kindjes onderstopt, is het meisje bang om te sterven in haar slap, net als haar klein broertje. Amelia probeert haar gerust te stellen, en wordt gefilmd vanaf een kikkerperspectief. Dit geeft een geruststellend gevoel, en toont hoe het kindje Amelia ziet.

0.10.16

Er is eindelijk een helikopter om de gewonde Susan te helpen en naar het ziekenhuis te brengen. Bij de aankomst wordt de helikopter vanuit kikkerperspectief gefilmd om de helikopter als een ware – al dan niet mechanische – held af te beelden.

2.05.17

Page 7: Filmanalyse Babel (2006)

Na het schot van Yussef en Ahmed waardoor Susan geraakt wordt in de bus, krijgen we een beeld van een volleybalwedstrijd van doofstommen. Het eerste shot is vanuit een vogelperspectief.

0.19.37Het versgetrouwde koppel komt toe op de plaats waar het feest zal doorgaan, en ze worden meteen de dansvloer op gevraagd. Deze vult zich na het voorbeeld van het koppel zeer snel. Er wordt even een beeld vanuit vogelperspectief gegeven van de feestgaande mensen, om de losbandige sfeer te laten voelen.

0.57.37

Nadat de vader het geweer heeft gekocht, mogen zijn jongens het eens uitproberen. Ahmed mag als eerste. Hij neemt het geweer vast om voor de eerste keer te schieten. Hij, zijn broertje en de verkoper worden samen in één shot genomen door gebruik van de schuine stand.

0.03.00Richard drinkt samen met de gids een glaasje thee. Richard wordt in een schuine stand gefilmd, zodanig dat

Scherpte van het beeld

Ahmed en Yussef hebben met het geweer de Amerikaanse vrouw geraakt. Ze denken dat ze haar doodgeschoten hebben. Ze zijn zeer bang voor de reactie van hun vader, die weg was op het moment van de daad. Wanneer hij toekomt met de auto, ziet Ahmed hem, en wordt er gebruik gemaakt van een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond. Zo wordt de aandacht getrokken naar de schrik in Amhed’s ogen.

0.28.57Het doofstomme Aziatische meisje komt (voor

het eerst) toe in een dancing. Gezien ze doofstom is hoort ze de muziek niet en voelt ze zich wat

Page 8: Filmanalyse Babel (2006)

afgescheiden van de buitenwereld, alsof ze in een niet-doorprikbare zeepbel zit. Dit effect wordt vergroot door de omgeving (buitenwereld) onscherp te maken. Er is dus sprake van een scherpe voorgrond en een onscherpe achtergrond.

1.13.43

De Arabische vader is van plan een geweer te kopen om hem van zijn jakhalzenplaag te verhelpen. Hij ontmoet de verkoper en vraagt hem de prijs. Gezien hij aan het woord is, wordt hij in de achtergrond scherp gemaakt en de verkoper in de voorgrond onscherp.

0.02.08

Het Amerikaanse dochtertje is bang in het donker. Ze wil eigenlijk helemaal niet slapen, want haar kleine broertje was als baby’tje overleden in zijn slaap. Ze vraagt aan Amelia of ze het licht aan zou willen laten. De voorgrond (Amelia) wordt onscherp gemaakt, de achtergrond (Het bange meisje) scherp.

0.10.49

Snelheid van het beeld

Over de snelheid van het beeld valt weinig tot niets te vertellen, gedurende de hele film wordt namelijk een normale snelheid gehanteerd.

Werken met videocamera- digitale camera

Het Aziatische meisje heeft drugs genomen net voor ze naar de dancing ging. Je ziet duidelijk aan haar gezichtsuitdrukking dat ze serieus onder invloed is. In de overgang van de dancing naar de straat wordt er even een hallucinant beeld

Page 9: Filmanalyse Babel (2006)

gevormd door middel van een speciaal effect op de digitale camera of met een computermanipulatie.

1.13.43

4. Montagefiguren

Nadat de jongens de bus hebben beschoten met het gekochte geweer en ze gehoord hebben dat de vrouw overleden is, gaat de familie eten. Tijdens de maaltijd worden ze allen door een metrische montage in beeld gebracht. Hierdoor kan je het schuldgevoel in hun gezicht duidelijk aflezen.

0.29.30Amelia heeft besloten de kinderen mee te

nemen naar de bruiloft van haar zoon. Wanneer ze toekomen in Mexico wordt er gebruik gemaakt van een metrische montage om het grote verschil te tonen tussen de Noord-Amerikaanse en de Mexicaanse cultuur.

0.31.59Na de verkoop van het wapen aan de Arabische

vader, hebben de zoons het geweer kunnen uittesten en vertrekken ze op jacht naar jakhalzen. Er volgt een bruuske montage naar twee vrouwen die kleren in een poeltje wassen. Hierdoor wordt duidelijk gemaakt dat de verkoop is afgerond.

0.03.59Yussef en Ahmed hebben het geweer gebruikt om op jakhalzen te jagen. De enige jakhals die ze gezien hadden, had Ahmed proberen raken, maar hij schoot er rakelings naast. Ahmed geloofde niet dat de kogels écht 3 km ver konden schieten. Yussef mikte op een bus, en er gebeurde niets. Althans, zo zag het er naar uit. Want enkele ogenblikken later, stopte de bus. De jongens vrezen het ergste en je wordt meteen uit de situatie gerukt door een bruuske montage. Er worden nieuwe personages ingeleid.

Page 10: Filmanalyse Babel (2006)

0.08.50

Susan en Richard hebben net een discussie gehad, en ze zitten samen in de bus. Susan is duidelijk wat moe en ziet er niet echt fit uit. Plots schiet er een kogel in haar schouder terwijl ze met haar hoofd tegen het raam rust. De regisseur laat na enkele seconden de spanning voor wat ze is, door middel van een bruuske montage. Net als bij de vorige leidt hij na zijn bruuske montage een nieuw personage in (Chieko).

0.19.38

Er is net overgegaan van de twee Arabische jongetjes die de bus hebben beschoten, naar Amelia en de spelende Amerikaans kindjes. De nieuwe personages worden voorgesteld door ze vaak te tonen met de parallelle montage.

0.08.55

Om de angst en pijnen weer te geven van het schot en de nood om hulp, gebruikt de regisseur tijdens het feest van de bruiloft een parallelle montage.

1.00.43

Enerzijds de beelden van Hassan met de politie (over het geweer), anderzijds d beelden van de vader samen met zijn zonen die van plan

Page 11: Filmanalyse Babel (2006)

zijn te vluchten, nadat vader ze een rammeling heeft verkocht. Er wordt dus gebruik gemaakt van een verstrengeling door beelden.

1.16.23Hassan stapt bij het begin van de film door de woestijn. Om zijn wandeltocht niet te langdradig te maken, wordt er gebruik gemaakt van een montage met ellips. Na een 20-tal seconden heeft hij namelijk zijn bestemming al bereikt.

0.01.15

Hassan heeft zijn geweer dat hij van de Japanese jager heeft gekregen verkocht aan de Arabisch vader. De zoons mochten eens schieten, en in het daarop volgende shot zie je Hassan wegstappen met zijn gekregen geit. Er is hier sprake van een montage met ellips. Er wordt meteen door duidelijk gemaakt dat de verkoop is afgerond.

0.03.38

De Japanse vriendinnen zitten in het cafeetje en Chieko staat recht en stapt voorbij de jongen aan wie ze net haar ‘harig monster’ heeft laten zien. Hij bekijkt haar nog steeds met een verstomde blik. Een van de vriendinnen verteld de anderen wat Chieko heeft gedaan, en ze beginnen mekkerig te lachen. De regisseur legt hun gelach in verband met het gemek van geiten, en zorgt dan ook meteen voor een montage naar analogie door over te gaan naar de kudde geiten van Yussef en Ahmed.

0.27.52

De Amerikaanse kindjes zitten op de bruiloft in Mexico en ze moeten een kip vangen. Debbie heeft er eentje kunnen pakken. Santiago pakt de kip bij de nek en schudt ermee, zodanig dat de nek breekt. Het broertje van Debbie is zeer geschokt hierdoor. Meteen hierop gaat de

Page 12: Filmanalyse Babel (2006)

regisseur over naar het beeld van een geschokte toerist in de bus: een montage naar analogie, dus. Er wordt paniek gezaaid bij de kijker.

0.35.43

Yussef is Zohra aan het bespioneren, terwijl hij eigenlijk Ahmed zou moeten helpen de kudde geiten bij elkaar te houden. Hij zit haar gespannen toe te gapen terwijl zij haar ontdoet van haar kledij. Om het gluren en de spanning te benadrukken, wordt hier de montage met leidmotief gebruikt.

0.04.13Susan is net geraakt door de kogel die uit het geweer van Yussef en Ahmed kwam. Ze ligt op de wandelgang van de bus te bloeden en Richard zegt paniekerig dat ze snel naar het dichtstbijzijnde dorp moeten rijden. De rit van de bus naar het dorp wordt getoond door een montage met leidmotief. Het straalt paniek, angst en haast uit.

0.37.26

Na de dood van Ahmed zie je Yussef bedroefd staan op een berg waar ze ooit samen op speelden. Het beeld van hen tezamen op de berg is een flashback. Het wekt melancholie op naar dat wat niet meer is en nooit meer zal zijn.

2.02.37

Amelia krijgt telefoon van Richard, die verteld hoe het met Susan is. Susan ligt op dat moment al in het ziekenhuis en is aan de betere hand. Op dat moment in de film heeft de kijker nog geen flauw benul waarover het gaat en met wie Amelia belt. Dit kan dus gezien worden als een

Page 13: Filmanalyse Babel (2006)

flashforword. Inarittu verteld drie verhaallijnen door elkaar en laat ze op sommige momenten samenkomen. Dit is er een van.

0.09.21

5. Klankband

Geluiden

De toeristen die toeristische attracties uitproberen, worden gekoppeld met geluid dat in het beeld aanwezig is. Hierdoor wordt je meegetrokken en lijkt het veel echter.

0.14.27

Je hoort en ziet de toeristenbus rijden. Er is dus sprake van geluid in het beeld aanwezig. Het is iets voor het moment dat Susan wordt geraakt door de kogel. Je kan dit eigenlijk al weten omdat de bus bij het afschieten ook werd getoond. Door het geluid van de bus, denk je ook meer na over die bus, en kan je dus tot de vaststelling komen dat het de bus is waarop Yussef en Ahmed mikten.

Page 14: Filmanalyse Babel (2006)

0.18.53

Chieko en haar vriendinnen nemen illegaal drugs, en drinken whisky. Het geluid van een politiewagen wordt aan het beeld toegevoegd. Dit om de illegaliteit van hun praktijken aan te tonen.

1.07.30

Amelia heeft de Amerikaanse kindjes alleen gelaten in de woestijn en is opgepakt door de politie. Ze is hopeloos naar hen aan het zoeken samen met twee agenten. Het geluid van de helikopter die redding brengt is aan het beeld toegevoegd. Het einde aan het wachten is bijna voorbij.

1.52.53

Amelia en de Amerikaanse kinderen zijn door Santiago gedropt in de woestijn in het midden van de nacht. Terwijl Amelia de kindjes probeert gerust te stellen, hoor je een hoge klank. Dit blijkt een zingende Arabische man te zijn in de scène erna. Er is hier sprake van een geluid gebruikt als overgang naar de volgende scène.

1.30.10

“Hello Richard Jones!” Het einde aan al het wachten is gekomen. De helikopter is er bijna. De kreet wordt gebruikt als geluid als overgang naar de volgende scène.

Page 15: Filmanalyse Babel (2006)

2.05.17

Muziek

De muziek op de TV terwijl Richard belt naar Rachel om het nieuws te melden en naar de ambassade te bellen, is in het beeld aanwezig. De muziek is vrolijk en de boodschap van Richard triest, het zorgt dus voor een contrast.

0.41.16