EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

8
januari 2016 Verschijnt 12x per jaar Thema: Commerciële Slagkracht voor Sportcentra De kennis van de teams is in de afgelopen jaren bij veel centra op het juiste niveau gebracht en doel- groep-protocollen zijn ingevoerd. Nu moeten de sportcentra echt naar ‘buiten’ en hun markt bewerken, dus veel meer doen dan alleen een foldertje afgeven en het eventueel nabellen hiervan. Net als in veel andere branches, is ook de focus van de sportprofessionals meestal vooral nog gericht op de vakinhoud en minder op hun communicatie en commercie. Daarom is het belangrijk jezelf te bekwamen in het actief netwerken, je ‘missie’ opnieuw te ontdekken en de vaardigheid van een goede ‘elevator pitch’ te trainen. De ‘leefstijladviseur’ van de toekomst komt gemakkelijk met een groot aantal zakelijke relaties in gesprek en verspreidt een inspire- rend verhaal, waardoor steeds meer partijen zich bij hem aansluiten. Zijn communicatieve vaardighe- den liggen op een hoog niveau, iedereen voelt zich gezien, gehoord en begrepen en deelt zijn persoonlijke en zakelijke behoeften dus met hem. De adviezen van de ‘leefstijladviseur’ van de toekomst sluiten naadloos aan bij de behoeften van de klant. Met eventuele tegenwerpingen wordt professioneel en effectief omgegaan en steeds meer zakelijke relaties gaan met hem in zee. Sportcentra die zich hierin laten trainen, zullen ook deze ‘brug’ slaan en uiteindelijk niet vervallen tot een ‘te dure low-budget’ maar hun klandizie eenvoudiger uitbreiden. Het hoofddoel van de training is dus het genereren van nieuwe instroom. Kom 25 maart 2016 naar het seminar “Commerciële Slagkracht voor Sportcentra” Investering: € 55 per deelnemer (€ 35 voor leden) Commerciële slagkracht voor Sportcentra Samenwerking loont Doorbraak gewichtscontrole PAGINA 2 PAGINA 3 PAGINA 5 PAGINA 8 Grootste kans voor de fitnessbranche tot nu toe Online Fitness A opleiding steeds meer in trek « De verhouding tussen particuliere en zakelijke klanten ligt bij de meeste sportcentra nog op 99/1. De instroom uit de zorg is praktisch nihil en door de Werkkostenregeling moet de samenwerking met het bedrijfsleven weer helemaal opnieuw leven in worden geblazen.

description

EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

Transcript of EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

Page 1: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

januari 2016

Verschijnt 12x per jaar

Thema: Commerciële Slagkracht voor Sportcentra

De kennis van de teams is in de afgelopen jaren bij veel centra op het juiste niveau gebracht en doel-groep-protocollen zijn ingevoerd. Nu moeten de sportcentra echt naar ‘buiten’ en hun markt bewerken, dus veel meer doen dan alleen een foldertje afgeven en het eventueel nabellen hiervan. Net als in veel andere branches, is ook de focus van de sportprofessionals meestal vooral nog gericht op de vakinhoud en minder op hun communicatie en commercie.

Daarom is het belangrijk jezelf te bekwamen in het actief netwerken, je ‘missie’ opnieuw te ontdekken en de

vaardigheid van een goede ‘elevator pitch’ te trainen. De ‘leefstijladviseur’ van de toekomst komt gemakkelijk met een groot aantal zakelijke relaties in gesprek en verspreidt een inspire-rend verhaal, waardoor steeds meer partijen zich bij hem aansluiten.

Zijn communicatieve vaardighe-den liggen op een hoog niveau, iedereen voelt zich gezien, gehoord en begrepen en deelt zijn persoonlijke en zakelijke behoeften dus met hem.De adviezen van de ‘leefstijladviseur’ van de toekomst sluiten naadloos aan bij de behoeften van de klant. Met eventuele tegenwerpingen wordt professioneel en effectief omgegaan en steeds meer zakelijke relaties gaan met hem in zee.

Sportcentra die zich hierin laten trainen, zullen ook deze ‘brug’ slaan en uiteindelijk niet vervallen tot een ‘te dure low-budget’ maar hun klandizie eenvoudiger uitbreiden. Het hoofddoel van de training is dus het genereren van nieuwe instroom.

Kom 25 maart 2016 naar het seminar “Commerciële Slagkracht voorSportcentra”Investering: € 55 per deelnemer(€ 35 voor leden)

Commerciële slagkracht voor Sportcentra

Samenwerking loont Doorbraakgewichtscontrole

PAGINA 2 PAGINA 3 PAGINA 5 PAGINA 8

Grootste kans voor defitnessbranche tot nu toe

Online Fitness Aopleiding steedsmeer in trek

«

De verhouding tussen particuliere en zakelijke klanten ligt bij de meeste sportcentra nog op 99/1. De instroom uit de zorg is praktisch nihil en door de Werkkostenregeling moet de samenwerking met het bedrijfsleven weer helemaal opnieuw leven in worden geblazen.

Page 2: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20162

worden ook gesponsord door de gemeente, de 60+ bewoners uit de buurt kunnen ook deelnemen en die betalen 3 euro per keer. Dat geld stoppen we in een pot en daar doen we 1x per jaar iets leuks van, een korte trip of iets dergelijks.

Verder geven we aan 50 Marokkaan-se vrouwen bewegingslessen d.w.z. 1 maand Zumba, 1 maand rugles, 1 maand Body-Vive, de vrouwen betalen daarvoor 2 euro per les maar moeten wel 5 lessen vooruitbetalen. Verder wordt dat ook weer gesub-sidieerd door de gemeente Tiel aan Mozaiek. Dit is een stichting die zich inzet voor Allochtonen in Tiel.

Voorwaarde voor al deze gesubsi-dieerde projecten is dat je een sa-menwerkingsverband hebt met de eerste lijn, mentale zorg, diëtisten. De Gemeente Tiel vindt vooral de mentale zorg erg belangrijk.

Nu zitten wij ook in een denktank met GGD, gemeente en andere sportaan-bieders zodat we met elkaar kunnen brainstormen om dit te continueren in de toekomst.

Tenny van den BergBody Dynamics Tiel

Al jaren heeft Menzis aan ons project Door Dik en Dun geld beschikbaar gesteld om kinderen een jaar lang te begeleiden en een gezondere leefstijl aan te leren door ook de ouders erbij te betrekken.

Sinds vorig jaar is natuurlijk alles veranderd en heeft de gemeente Tiel besloten ons project dat nu Goed Bezig heet te sponsoren. We hebben 15.000 euro gekregen om weer een jaar lang kinderen de eerste 6 weken 2x per week met sporten te begeleiden, daarna tot een half jaar 1x per week. De intake wordt gedaan door de diëtiste en de kinderfysiothe-rapeute, ook worden ze begeleid door een orthopedagoog. Na het eerste half jaar moeten ze zelf gaan sporten bij een sport die ze leuk vinden, dus dat kan ook bij ons zijn, die moge-lijkheid wordt altijd geboden. In dat half jaar hebben ze nog wel steeds de bezoeken aan de diëtiste en orthope-dagoog, ook de ouders. Na een jaar wordt er weer een test afgenomen om te kijken wat de resultaten zijn.

De verloskundige uit Tiel meldde vorig jaar februari dat Tiel een groot aantal te zware zwangeren had en ook een groot aantal met depressivi-teit. Toen zijn we samen een project gestart: Zwanger en in Beweging. Ook dit doen we met een diëtist, Cesar therapeut en psychologe. De trainingen worden buiten gegeven, er wordt stevig gewandeld , dan een kwartier lang oefeningen, dan weer lopen en dan weer een kwartier lang oefeningen. We hebben een 20 weken programma opgezet met daarin ook workshop van de diëtist, een les over bekkeninstabiliteit door de Cesar therapeute en een workshop voorbe-reiding op het moederschap door de psycholoog. We hebben subsidie aan-gevraagd bij de gemeente Tiel en daar

kregen we 10.000 euro voor. Nu blijkt ook nog dat de verzekeringsmaat-schappijen de lessen vergoeden, dus konden we mooie flyers en posters maken, we kunnen de ruimtes huren en kookworkshops organiseren. Nu gaan we starten met de Mama en Baby workout, dus na hun zwangerschap kunnen ze meteen doorgaan.

Al een paar jaar verzorgde ik lessen voor 60-plus in verzorgingstehuizen, dit heet 60+ en Fit. Ik geef lezingen in de huizen en vertel hoe slecht zitten is en hoe belangrijk goede voeding. Dit sloeg zo goed aan dat ik dat nu op 3 verschillende plaatsen in Tiel doe. Wijkvereniging Passewaay in Tiel wilde heel graag een beweegtuin. Na onderzoek bleek dat de meeste be-weegtuinen weg staan te roesten, dus kwam er overleg hoe we dit moesten aanpakken. Ik kreeg de opdracht om de toestellen uit te zoeken, we hebben alles bij firma De Boer besteld en de gemeente Tiel stond erop dat Body Dynamics de 60-plussers twee keer per week zou begeleiden op de toestellen zodat iedereen weet hoe ze de toestellen moeten gebruiken.

Daarvoor werd geld beschikbaar gesteld door de gemeente Tiel, de beweegtuin kostte 30.000 euro (excl. BTW) volledig betaald door de gemeente en we kregen de prijs voor het meest leuke idee, nog eens 1.000 euro voor de wijkvereniging. De andere projecten in de tehuizen

Samenwerking loontAl jaren zet sportcentrum Body Dynamics zich in voor mensen met klachten, ouderen en kinderen met overgewicht.

«

Page 3: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20163

Vanaf begin 2015 zijn de opleidingen Overgewicht Preventie Coach gestart, waar inmiddels al 50 mensen voor geslaagd zijn op meer dan 40 locaties in Nederland. De coaches bespreken de gouden regels en inzichten van het Nieuwe Gezondheid model met de deelnemers en ondersteunen ze om de motivatie op te bouwen om tot een duurzaam resultaat te komen. Vooral de leefstijl aanpak, zonder dieet, zonder afslankpillen of -poeders, puur natuur, brengt met zich mee dat deelnemers vaak binnen 3 tot 6 maanden significant resultaat bereiken en hun leefstijl stapje voor stapje verbeterd hebben.

In 2016 wil EFAA naar 100 locaties, naar een landelijk dekkend netwerk. Sportcentra, gewichtsconsulenten, personal trainers of fysio sport orga-nisaties die interesse hebben, kunnen hierover informatie opvragen via [email protected]

De laatste 30 jaar zijn er honderddui-zenden afslankmiddelen de markt op geslingerd, en we worden maar dikker en dikker. In 1980 had 15% van ons overgewicht, nu 52% (GGD). TNO en Fit!vak deden in 2013 en 2014 onderzoek om een leefstijlgerelateerd kennisdossier overgewicht preventie op te stellen, waarbij het uitgangs-punt ‘gezondheidsbevordering’ was en het resultaat een gezonder gewicht.

Hierin onderscheidt de aanpak zich al met 99% van alle afslankproducten, die er alleen op gericht zijn om kilo’s kwijt te geraken. Het resultaat van het onderzoek is een kennisdossier en protocol overgewicht preventie, welke een doorbraak en misschien wel kantelpunt kan betekenen in de ontwikkeling van overgewicht.

De belangrijkste bronnen voor het kennisdossier overgewicht preventie waren de nieuwe beweeg- en pre-ventierichtlijn van de World Health Organization en de Voedingsricht-lijn van de Gezondheidsraad. Samen vormen deze twee richtlijnen het Nieuwe Gezondheid model. EFAA in Weert ontwikkelde vanuit het ken-nisdossier van TNO een programma dat in november 2014 de status van ‘Erkende interventie’ kreeg van het NISB. Ook de GGD onderzocht het programma met zeer veelbelovend resultaat.

«

Doorbraak gewichtscontroleNieuwe Gezondheid is het ultieme afslank ’recept’!

Page 4: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20164

Bizarre gedachte eigenlijk dat primaire preventie door leefstijl niet het meest belangrijke aandachtspunt is voor bedrijven, zorgsector, onderwijs en overheden. Vreemd ook dat we niet massaal onze goede voornemens omzetten in daden.

Klinkt ook gemakkelijker dan het is, wat meer bewegen en wat minder lang zitten, meer water drinken in plaats van frisdrank, meer groenten en rauwkost, elke week even sporten, meer volkoren in de plaats van sui-kerhoudende voeding. Al pakken we maar een van deze zaken op in 2016 dan brengt dat al meteen gezond-heidsvoordeel.

Aan de ene kant dus erg vreemd, aan de andere kant logisch gezien de afgelopen 50 jaar van gebrek aan de juiste informatie, een overmaat van commerciële onzin die preten-deert 'dé' oplossing te hebben en een gebrek aan stimulus vanuit de maatschappij om aandacht te blijven geven aan een gezonde leefstijl.

Gaan we in 2016 op de zelfde voet door of wordt 2016 een keerpunt?

John van HeelEFAA

Is het niet vreemd dat we met z’n allen, bewust of onbewust, ongezond blijven leven, terwijl het gezond leven ‘recept’ zich al ontvouwd heeft? (lees over het nieuwe gezondheid model op www.efaa.nl onder FitCoach/Nieuwe Gezondheid).

Ik ben mijn hele leven al actief op het gebied van gezondheidsbevorde-ring, en pas nu 2015, is wetenschap-pelijk gezien, het complete gezond leven ‘recept’ duidelijk (op fysiek vlak dan). We kunnen met dit model, zonder veel moeite, met kleine aan-passingen in onze leefstijl, 90% van diabetes type 2 voorkomen, 80% van alle hart- en vaatziekten en overge-wicht/obesitas gevallen en minimaal 70% van alle beroertes en gevallen van darmkanker.

Alleen al in Nederland zijn dat in 2016 meer dan 250.000 chronische ziek-tegevallen en tientallen vroegtijdige sterfgevallen minder. De realiteit is dat we ongezond blijven leven en leunen op de zorg, zoals we het natuurlijk ook met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Nog schrijnender vind ik de wetenschap dat de genoemde aantallen in de komende tientallen jaren, volgens wetenschappers, alleen maar zullen groeien, tot wel 85% over-gewicht in 2060.

«

Vreemd dat wij zo ongezond blijven leven

Page 5: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20165

ligt op 4,7% landelijk en tot 6% in de zorg (politie tot 18%!). Kosten van een werknemer die verzuimt, liggen gemiddeld op 250 euro per dag (exclusief vervanging en verzekerings-kosten). De noodzaak is daarom groot iets aan deze last te doen.

Centrum voor BedrijfsgezondheidCentrum voor Bedrijfsgezondheid is een initiatief dat nauw aansluit bij de behoefte van werkgevers om daadwerkelijk maatwerk te organi-seren rondom verzuim. In de arbo-branche heerst een pervers verdien-model. Er wordt geld verdiend aan zieken waardoor interventies worden ingezet terwijl dat bijv. al in de indi-viduele ziektekostenverzekering zit. Het ontdubbelen van dergelijke zaken is een belangrijke voorwaarde om de schadelast concreet te verlagen. Daarnaast vindt dienstverlening teveel louter op curatieve basis plaats in plaats van voornamelijk aandacht te hebben voor preventie. Het bijzondere aan het initiatief van Centrum voor Bedrijfsgezondheid is dat we aan de basis van het aanbieden van dienst-verlening dit op budget neutrale wijze doen. Bovendien zijn de kosten van de dienstverlening laag en wordt er een zeer compleet arbo-dienstverlenings-

pakket aangeboden. Hoe we dat doen leggen we in een eerste inventarise-rend gesprek uit.

Veranderende fitnessbrancheDe fitnessbranche ontwikkelt zich snel en de meest in het oog springende ontwikkeling is te vinden in de fitness preventiecentra. Centra die zich in belangrijke mate richten op doelgroe-pen. Voor fitness preventiecentra kan door het inspelen op de behoefte van het bedrijfsleven een enorme kans liggen. Door aan te sluiten bij een “arbo dienst”, die zich in belangrijke mate onderscheidt door preventie-ve maatregelen, is het voor zowel de “arbo dienst” als het fitness preven-tiecentrum mogelijk om iets te doen aan de schadelast op het niveau van verzuim.

Vooral, omdat een fitness preventie-centrum, beter dan bijv. een praktijk fysiotherapie, geschikt is als aanbieder van preventieve maatregelen. Zo hebben instructeurs van een fitness preventiecentrum meer inhoudelijke achtergrond bij het begeleiden van mensen met verschillende soorten

Oprichter van het sportcentrum is Geert van Dijk (1967). Geert is inspan-ningsfysioloog en binnen Centrum voor Bedrijfsgezondheid specialist fysieke belasting en belastbaarheids-onderzoek. Sinds afgelopen jaar bovendien bestuurslid bij de bran-cheorganisatie (Fitvak). Het sportcen-trum waar Geert werkt is gespeciali-seerd in het begeleiden van mensen met verschillende soorten beperkin-gen. De belangrijkste beweegreden is de passie mensen te helpen bij het oppakken van een gezonde en actieve werk- en leefstijl.

De komende jaren zal de focus van de zorg gericht zijn op preventie. Dat heeft betrekking op zowel de ziekte-kosten als de kosten van verzuim en kosten voor arbodienstverlening. In dit artikel gaan we in op het laatste. Binnen het bedrijfsleven is er een grote vraag naar het beperken van de soms enorme schadelast die arbo en verzuim met zich meebrengt.

Bedrijven tot 50 werknemers hebben vaak een inkomens-verzuimverzeke-ring en zijn hooguit beperkt eigen risico drager. Het gemiddelde verzuim is afhankelijk van de branche, maar

De grootste kans voor defitnessbranche tot nu toeFitnesscentra hebben het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. De banken- en later ook de huizencrisis heeft voor veel centra tot problemen geleid. Groei was de afgelopen jaren een zeldzaam-heid, maar we staan aan de vooravond van nieuwe mogelijkheden. De twee belangrijkste trends in de fitnessbranche zijn zorg en bedrijfsleven. Centrum voor Bewegen is initiatiefnemer en onderdeel van Centrum voor Bedrijfsgezondheid. Een arbo-dienstverlener die vorm geeft aan bedrijfsgezondheids-zorg “nieuwe stijl”. Het sportcentrum is hiermee in staat gebleken in korte tijd veel nieuwe klanten aan te trekken.

Page 6: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20166

klachten. Door die achtergrond in te zetten bij de behoefte van het bedrijfsleven kan invulling worden gegeven aan een belangrijke trend in onze branche.

De eerste stappen worden momenteel genomen door een tiental onderne-mers die betrokken zijn bij de subsidie “Duurzame Inzetbaarheid MBK”. Centrum voor Bewegen is één van de ondernemers die bij een tweetal bedrijven actief is om het thema “Duurzame Inzetbaarheid” op de kaart te zetten. Naast het op de kaart zetten van het thema “Duurzame In-zetbaarheid” heeft dit een tweetal opdrachten opgeleverd waarbij het centrum bij o.a. alle personeelsleden van één van de twee bedrijven be-lastbaarheidsonderzoek heeft mogen afnemen.

Vanuit de opgedane inzichten en de koepel Centrum voor Bedrijfsge-zondheid is de afgelopen anderhalve maand een twaalftal bedrijven benaderd. Deze bedrijven hebben het besluit genomen dienstverlening, grotendeels preventief, in te kopen. Dat betekent voor het sportcentrum dat het een groot aantal mensen mag gaan onderzoeken en begeleiden bij het oppakken van een gezonde en actieve leefstijl. En inmiddels hebben zich vanuit o.a. Maastricht partijen gemeld die interesse hebben in de gehanteerde werkwijze. Tot slot heeft dit geleid tot afspraken met een grote ziektekostenverzekeraar waarbij specifieke preventieve maatregelen van het sportcentrum gedeclareerd kunnen worden.

De komende jaren zullen meer van dergelijke initiatieven gerealiseerd worden. Dat kan niet anders, want de kosten voor de zorg worden een-voudigweg te groot om het huidige systeem te handhaven. En daarmee ligt er dus een geweldige kans voor alle fitness preventiecentra in Nederland. Wachten met het geven van invulling aan deze kans laat de weg voor bijv. de brancheorganisatie van fysiotherapeuten (KNGF) open om hierop in te spelen.

Kortom, laten we met z’n allen op korte termijn uitgebreid invulling geven aan deze behoefte waardoor de fitnessbranche voor de komende 10 tot 20 jaar een goed toekomstper-spectief heeft.

«

Page 7: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20167

Regelmatig en voldoende bewegen reduceert volgens de WHO o.a. het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, borst- en darmkanker, depressie, val risico, maar bevordert ook de botdichtheid, func-tionele gezondheid en vormt een fun-damentele sleutel tot het behouden van het juiste gewicht of het verliezen van overtollig gewicht.

Bewegen is natuurlijk cruciaal voor een goede gezondheid, maar voeding speelt minstens een even belangrijke rol.

De nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015 zijn in november 2015 gepu-bliceerd door de Gezondheidsraad. Uniek aan deze richtlijnen is dat een commissie van deskundigen de actuele stand van wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij heeft gezet en vertaald heeft in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. De invloed van ongezonde voeding op de ziektelast is in omvang vergelijk-baar met die van roken.

Het belang van voeding voor de volks-gezondheid is dan ook groot, zo blijkt uit deze richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen verschillen in een aantal opzichten van de eerdere, zo zijn de aanbevelingen geformu-leerd in termen van voedingsmid-delen in plaats van voedingsstoffen. Hiermee sluiten ze beter aan bij zowel de wetenschappelijke ontwikkelingen als bij de voedselkeuzes die consu-menten kunnen maken.

Het gezond leven recept ontrafeld!Gecombineerd bevatten de beweeg- en voedingsrichtli jnen uit de genoemde stukken het meest uit-gebreide en unieke recept voor een preventieve leefstijl. Aangevuld met de visie en ervaringen vanuit de Blue Zones hebben we hiermee een recept in handen, waarvan je zou willen en hopen dat iedereen het toepast en er de vruchten van plukt. Wij noemen dit totaalrecept Nieuwe Gezondheid.

Toepassing en implementatie, de grote uitdaging!De visie van EFAA is om deze Nieuwe Gezondheid visie en kennis te ver-spreiden en massaal toe te passen. Passen wij collectief deze richtlijnen toe, dan zal er een significante daling plaatsvinden van chronische aandoe-ningen, onder alle leeftijdsgroepen.

Deze opleiding is niet alleen bedoeld voor trainers maar ook voor leefstijl-coaches, fysiotherapeuten, praktijk ondersteuners, instructeurs, enz. Eigenlijk voor iedereen die andere mensen op de een of andere manier begeleidt en/of adviseert.

In deze opleiding krijg je niet alleen inzicht in de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad en de World Health Organization, ook ontvang je middelen om deze eenvoudig met leden te communiceren en eventueel een compacte persoonlijke analyse en advies toe te passen.

Start opleiding: 4 maartDuur: 2 dagenMeer informatie: www.efaa.nl

Nieuwe opleiding: Leefstijl- en Preventie adviseurFysieke inactiviteit is geïdentificeerd als de 4e belangrijkste risicofactor voor vroeg-tijdig overlijden. Fysieke inactiviteit neemt internationaal dramatisch toe en draagt substantieel bij aan het ontstaan en verergeren van vele chronische aandoeningen. Het is dus een wereldwijd gezondheidsrisico voor de bevolking. De focus van de World Health Organization’s Global recommendations on physical activity for health is primaire preventie van chronische aandoeningen door fysieke activiteit.

«

Page 8: EFAA Club management nieuwsbrief 01 2016

» JAN 20168

E-learningVakken als anatomie, fysiologie en trai-ningsleer zitten boordevol statische kennis, zaken die je moet weten, maar die je ook in je hoofd moet ‘stampen’. Om dit dan ook een keer van een docent te horen in klasverband zet vaak geen zoden aan de dijk. EFAA heeft deze stof geheel omgezet in een interactieve leermodule die iedereen thuis, op eigen tempo en in de eigen gekozen tijd kan doornemen en, niet onbelangrijk, kan herhalen.

VideolessenDe e-learning modules zijn interac-tief en vergen dus actie en reactie van de deelnemer, dat is anders met de webvideo lessen. De video lessen van de Fitness A opleiding zijn ge-rangschikt op thema en je kunt er geheel passief, op je gemak en op elk moment dat je maar wilt naar kijken en/of luisteren.

Meer aandacht voor praktijk!Door de combinatie tussen de e-learning en de web videoles-sen, waarmee elke deelnemer in de klassikale lessen al een grote theore-tische voorsprong heeft, kan er in de lessen veel meer aandacht worden geschonken aan de toepassing van deze materie in de dagelijkse praktijk. Hierdoor zijn er ook minder praktijk-dagen noodzakelijk en is de opleiding dus korter en goedkoper dan de langdurige theorie opleidingen.

Meteen starten met lerenInschrijven voor de Fitness A opleiding bij EFAA betekent dan ook, meteen aan de slag met leren. Je krijgt direct een inlog naar je per-soonlijke digitale leeromgeving en kunt meteen de stof in e-learning en webvideo lessen doorlopen. Aan de slag?www.efaa.nl

Online Fitness A opleidingsteeds meer in trekTraditioneel leren we alle stof van een opleiding in klasverband, met z’n allen in een leslokaal en een docent die ons vertelt wat we moeten kennen en leren. Maar tijden veranderen, samen met de behoeften, wensen en beschikbare tijd van deelnemers. Dit is de reden waarom de Fitness A opleiding van EFAA ook geheel via e-learning en webvideo te volgen is.

«