EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

8
februari 2015 Verschijnt 12x per jaar Thema: 1e erkende afslankprogramma van de fitnessbranche Sportimpuls 2015 aanvragen PAGINA 3 PAGINA 5 PAGINA 7 Strijd tegen obesitas is begonnen Hoe gaan we sámen de overgewicht epidemie te lijf? Optimaliseer het kennisniveau van uw trainers Pas het nieuwe kennisdossier en protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak toe Verhoog de effectiviteit van uw begeleiding Creëer nieuwe groeikansen voor uw trainers Verhoog uw omzet Positioneer uzelf als hét leefstijl- en preventiecentrum van uw regio met een erkend afslankprogramma Er zijn honderden, zo niet duizenden afslankprogramma’s die vanuit de fitnessbranche worden aangeboden en honderdduizenden daarbuiten. De meeste afslankprogramma’s in de fit- nessbranche zijn door de ondernemer of trainer/specialist zelf ontwikkeld of men haakt in op afslankprogramma’s van commerciële aanbieders. De ‘be- schuldiging’ die we als fitnessbranche vaak te horen krijgen is dat de pro- gramma’s die aangeboden worden te beperkt wetenschappelijk gevali- deerd en te commercieel zijn. ‘In 10 weken 10 kilo’ programma’s geven een verkeerd signaal aan de leden. We zouden eigenlijk het meest solide en duurzame afslank- en leefstijl programma moeten bieden. Doordat Fit!vak het initiatief heeft genomen om een overgewicht/obesitas dossier aan te leggen, is dit nu realiteit. Het FitCoach Leefstijlplan is gebaseerd op de nieuwe beweeg- en preventie- richtlijn van de WHO/ACSM en op het nieuwe overgewicht/obesitas kennis- dossier en protocol van TNO/Fit!vak. FitCoach Leefstijlplan: Werk met een erkende interventie Binnen het programma ‘Sport en Bewegen in de Buurt’ van het ministerie van VWS krijgen lokale sport- en beweegaanbieders de unieke kans om een succesvol sport- en beweegaanbod in hun eigen buurt te ontwikkelen. Er zijn namelijk al veel mooie en inspirerende voorbeel- den om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen (en houden). Sport- en beweegaanbieders kunnen alleen een beroep doen op middelen binnen Sportimpuls wanneer het gaat om een ‘erkende interventie’ die daadwerkelijk op de Menukaart Sportimpuls staat. (zie www.effectiefactief.nl) Het eerste erkende afslank- en leefstijlplan van de fitnessbranche Het FitCoach Leefstijlplan (marktnaam: Leefstijl Challenge) afslankprogramma is het eerste afslank- programma dat een NISB erkenning heeft ontvangen als ‘Erkende interventie’ waardoor deze interventie een plek heeft verworven op de Sportimpuls menukaart.

description

Lees alles over de 'overgewicht preventie' en 'Stop inactiviteit' aanval vanuit de fitnessbranche.

Transcript of EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

Page 1: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

februari 2015

Verschijnt 12x per jaar

Thema: 1e erkende afslankprogrammavan de fitnessbranche

Sportimpuls 2015aanvragen

PAGINA 3 PAGINA 5 PAGINA 7

Strijd tegen obesitasis begonnen

Hoe gaan we sámen de overgewicht epidemie te lijf?

◆ Optimaliseer het kennisniveau van uw trainers

◆ Pas het nieuwe kennisdossier en protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak toe

◆ Verhoog de effectiviteit van uw begeleiding

◆ Creëer nieuwe groeikansen voor uw trainers

◆ Verhoog uw omzet ◆ Positioneer uzelf als hét leefstijl- en

preventiecentrum van uw regio met een erkend afslankprogramma

Er zijn honderden, zo niet duizenden afslankprogramma’s die vanuit defitnessbranche worden aangeboden en honderdduizenden daarbuiten. De meeste afslankprogramma’s in de fit-nessbranche zijn door de ondernemer of trainer/specialist zelf ontwikkeld of men haakt in op afslankprogramma’s

van commerciële aanbieders. De ‘be-schuldiging’ die we als fitnessbranche vaak te horen krijgen is dat de pro-gramma’s die aangeboden worden te beperkt wetenschappelijk gevali-deerd en te commercieel zijn. ‘In 10 weken 10 kilo’ programma’s geven een verkeerd signaal aan de leden. We zouden eigenlijk het meest solide en duurzame afslank- en leefstijlprogramma moeten bieden. Doordat Fit!vak het initiatief heeft genomen om een overgewicht/obesitas dossier aan te leggen, is dit nu realiteit.

Het FitCoach Leefstijlplan is gebaseerd op de nieuwe beweeg- en preventie-richtlijn van de WHO/ACSM en op het nieuwe overgewicht/obesitas kennis-dossier en protocol van TNO/Fit!vak.

FitCoach Leefstijlplan:Werk met een erkende interventieBinnen het programma ‘Sport en Bewegen in de Buurt’ van het ministerie van VWS krijgen lokale sport- en beweegaanbieders de unieke kans om een succesvol sport- en beweegaanbod in hun eigen buurt

te ontwikkelen. Er zijn namelijk al veel mooie en inspirerende voorbeel-den om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen (en houden).

Sport- en beweegaanbieders kunnen alleen een beroep doen op middelen binnen Sportimpuls wanneer het gaat om een ‘erkende interventie’ die daadwerkelijk op de Menukaart Sportimpuls staat.

(zie www.effectiefactief.nl)

Het eerste erkende afslank- en leefstijlplanvan de fitnessbrancheHet FitCoach Leefstijlplan (marktnaam: Leefstijl Challenge) afslankprogramma is het eerste afslank- programma dat een NISB erkenning heeft ontvangen als ‘Erkende interventie’ waardoor deze interventie een plek heeft verworven op de Sportimpuls menukaart.

Page 2: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

» FEB 20152

Het programma FitCoach Leefstijl-plan heeft deze erkenning onlangs ontvangen en daarmee een plek verworven op de Sportimpuls menukaart.

Inhoud van het FitCoachLeefstijlplan afslankprogrammaOmdat het programma op verbete-ring van het voedings- en beweegpa-troon geënt is, maar ook op mentale fitheid, en de deelnemers een 4-fasen stappenplan doorlopen, wordt het resultaat duurzaam verankerd binnen de leefstijl van de deelnemer.

Het Leefstijl Challenge programma is opgebouwd uit de volgende pijlers:

◆ Men gaat voor de zelfmonitoring aan de slag met een eigen beweeg-monitor (Pebble)

◆ Men ontvangt inzage in het aantal stappen en calorieverbruik via een persoonlijk beweeg- en sport dashboard

◆ Men start met de 4 fasen van de Leefstijl SWITCH Challenge op het eigen leefstijlportaal

◆ Elke fase bevat een voedings- challenge en een beweegchallenge

◆ Elke fase bevat een leefstijlcursus via e-learning die men op eigen tempo kan doorlopen

◆ Men ontvangt de e-boeken Slank!START, Mentaal!START en Gezond Afvallen cadeau

◆ Een trainer begeleidt in het fitnessplan

◆ Een Leefstijl- of voedingscoach begeleidt in het beweeg-, voedings- en motivatieplan

Duur van het programmaHet programma kan voor 3, 6 of 12 maanden aangegaan worden.

ToepassingToepassen van het Leefstijl Challenge afslankprogramma betekent werken volgens de richtlijnen van WHO, TNO en Fit!vak. Begeleiders volgen de richtlijn en het protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak, hiervoor

wordt een e-learning programma aangereikt.

De organisatie past het Leefstijl Beweeg Advies en het begeleidings-protocol toe waardoor het programma kwalitatief verankerd en beheersbaar/controleerbaar wordt. Hiervoor wordt een test- en begeleidingsprotocol in een online toolbox aangereikt. Op deze manier kunnen het team en de trainers het programma volledig beheersen.

Het programma moet goed gepositi-oneerd worden, intern en in de regio. Hiervoor reikt EFAA een marketing- en promotiepakket aan met onder meer een programmabrochure, posters, staande banner, social media prints, PR materiaal en webbanners.

Mail voor meer inhoudelijke informatie naar [email protected]

«

Page 3: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

3 » FEB 2015

U krijgt van ons alle marketing tools, kennis en educatieve ondersteuning die u nodig heeft.

ACTIVEER UW REGIO!

energize yourself

van Bankzitter tot Toppervan Bankzitter tot Topper

Vraag nu de brochure [email protected]

Resultaatgericht begeleiden

Nieuwe uitdagingen

Sportspecifieke programma’s

Deze activiteiten bestaan uit het opstarten en aanbieden van sport-mogelijkheden voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen. De Sportimpuls reikt in 2015 een subsidie uit van in totaal 3,5 miljoen euro.

Bij goedkeuring van een aanvraag wordt door ZonMw beoordeeld hoeveel budget de aanvrager daad-werkelijk krijgt. Er kan minimaal €10.000,- en maximaal €100.000,- (inclusief BTW) aangevraagd worden voor de opstartkosten. De doorloop-tijd van een Sportimpulsproject is 24 maanden. De Sportimpuls 2015 wordt op 12 februari opengesteld en sluit op 10 april 2015.

Wie kan een Sportimpuls aanvraag indienen?Organisaties die lokaal sport- en be-weegaanbod organiseren kunnen een aanvraag indienen voor budget uit de Sportimpuls. Dat zijn niet alleen sport-verenigingen. Ook bijvoorbeeld loop-groepen, fitnesscentra, sportscholen, sportaanbieders op buurtpleinen en ouderencentra die beweegaanbod organiseren kunnen in aanmerking komen voor een subsidie.

Erkende interventies van de Sportimpuls MenukaartIedere Sportimpuls aanvrager moet sport- en beweegaanbod (erkende interventies) van de Menukaart Spor-timpuls kiezen. De Menukaart Spor-timpuls is een overzicht van succesvol sport- en beweegaanbod dat de afgelopen jaren ontwikkeld is door

sportbonden, beweegaanbieders, fit-nessorganisaties en andere organisa-ties. De Menukaart Sportimpuls is te vinden via de website www.effectie-factief.nl.

Het FitCoach Leefstijlplan, een Erkende Interventie op de Sportimpuls menukaartHet FitCoach Leefstijlplan afslank- en leefstijlprogramma is gebaseerd op de nieuwe beweeg- en preventie richtlijn van de WHO/ACSM en op het nieuwe overgewicht/obesitas kennisdossier en protocol van TNO/Fit!vak.

Het programma bevat alle essentiële ingrediënten uit de richtlijnen om gezond en duurzaam afvallen mogelijk te maken waaronder: kennis-bevordering van de deelnemer, zelf-monitoring van beweging, aandacht voor voeding, beweging en mentale fitheid, een gefaseerde aanpak in 4 fasen, inspiratie- en motivatieprikkels met een autoresponder programma en een leefstijlcoach als de belangrij-ke stok achter de deur. Mail voor de inhoudelijke informatie naar [email protected].

Welke stappen kunt u nu al ondernemen om het FitCoachLeefstijlplan in uw regio op te starten?U kunt de stappen op de volgende pagina al doorlopen en met deze input en afstemming meteen aan de slag met het opstellen van een aanvraag.

Sportimpuls 2015 aanvragenVanaf 12 februari tot en met 10 april 2015 kunnen lokale sport- en beweegaanbieders een aanvraag indienen voor de Sportimpuls. De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweeg- aanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen.

Page 4: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

4 » FEB 2015

Stap 1: Welke wensen en behoeften leven er in uw buurt/stad en wat is de relatie met bestaand gemeente-lijk sport- en beweegbeleid in deze buurt?Welke gegevens (zie: www.nisb.nl/buurtscan) zijn er beschikbaar over deze specifieke doelgroep? Denk aan GGD-cijfers, gemeente-scans, wijk-cijfers, verenigingsscans, KISS-cijfers en/of doelgroepanalyses. Is de over-gewichts- en/of inactiviteitsproble-matiek beschreven in de sport- of gezondheidsnota van de gemeente? Welke groepen bewegen weinig of dreigen uit te vallen, wat is hun behoefte en welk beweegaanbod is er voor hen al beschikbaar? Gemeenten kunnen hierbij belangrijke input geven, bijvoorbeeld welke groepen in de samenleving veel potentieel hebben als het gaat om het inzetten van sport- en beweegaanbod. Zijn er bijvoorbeeld cijfers beschikbaar over de overgewichtsontwikkeling in de regio? Deze zaken zijn op te vragen bij uw gemeente. Bij een aanvraag zijn steun van de gemeente en onderbou-wing met behulp van een zogenaamd buurtactieplan gewenst. Kijk hiervoor op www.sportindebuurt.nl/sportim-puls/buurtscan-en-buurtactieplan.

Stap 2: Is dit programma een aanvulling op het bestaande sport- en beweegaanbod? Zijn er al erkende afslankprogram-ma’s in de regio die vanuit een mul-tidisciplinair team werken? Doe een onderzoek via Google naar wat er al aan afslankbegeleiding (in combinatie met sport- en bewegen) wordt aangeboden in de regio.

Stap 3: Leg contact met relevante samenwerkingspartners en deel je plannen. Bij het ontwikkelen en aanbieden van sportactiviteiten is samen-werken essentieel. Samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders onderling maar ook tussen sportaan-bieders en gemeenten, onderwijs-, welzijns-, zorginstellingen, GGD’s

en het bedrijfsleven. Door gebruik te maken van elkaars sterke punten kunnen de gewenste doelgroepen bereikt en in beweging gebracht worden en kan worden gezorgd voor structureel aanbod. Denk voor dit programma dus eerst aan samenwer-king met de afdeling sportzaken van de gemeente, een voedingsdeskun-dige, een fysiotherapeut en eventueel een mentale coach. Vanaf donderdag 12 februari 2015 is alle informatie over het indienen van een subsidieaanvraag te vinden op www.zonmw.nl/subsidiekalender. Lees de oproep voor het indienen van een subsidieaanvraag Sportim-puls 2015 en volg de instructies. Tot donderdag 16 april 14:00u is het mogelijk om te aanvraag in te dienen.

Meer informatie:

Heeft u vragen?Stuur een e-mail naar :[email protected]

Wilt u lokale ondersteuning?Neem contact op met de Sportimpulsadviseur in uw regio. Dit is de link naar een overzichtelijke pdfmet meer informatie: http://www.sportindebuurt.nl/dotAsset/88e9593f-9dc0-453e-b1cc-a9959592b16a.pdf

Meer informatie over Sportimpuls en Sport en bewegen in de buurt:www.sportindebuurt.nl

«

Page 5: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

5

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie viel na een rechtszaak die een Deense kinderoppas aanspande tegen zijn werkgever. De werknemer beweerde dat hij ontslagen was omdat hij te dik was. Het spreekt voor zich dat de gevolgen van deze uitspraak voor werkgevers zich de volgende maanden en jaren zullen laten voelen. Sowieso zal het betekenen dat werkgevers zich bewuster zullen (moeten) worden van hun verantwoordelijkheid tegenover werknemers op de werkvloer.

Het probleem wordt te groot om de bal alleen in het kamp van de overheid te leggen. Ook wij zullen onze rol hierin moeten spelen. De helft van de Nederlanders heeft gewichtspro-blemen. Meer dan 30% kampt met overwicht en tussen de 14% en 17% is zelfs obees. Misschien nog alarmeren-der is dat deze cijfers epidemiologen en experts zelfs niet meer verbazen. Zij roepen al een tijdje in koor dat obesitas een van de grootste gezond-heidsproblemen is die afstormen op Nederland.

Uiteraard spelen wij als burgers een sleutelrol. Wij moeten ons bewust worden van onze eigen verantwoor-delijkheid om gezond te worden of te blijven. Maar wij moeten wel ergens terecht kunnen. Gezondheidseffec-ten verspreiden zich namelijk vooral op microniveau: via familie, vrien-denkring, verenigingen. Het is dus belangrijk bestaande structuren te activeren, lokaal en op een toegan-kelijke manier. Mensen zijn namelijk niet bereid om grote afstanden af te leggen als het op zorg aankomt.

Rol van de fitnessbranche: landelijk netwerk overgewichtspreventieSportcentra kunnen een cruciale rol spelen in de bestrijding van over-gewicht en obesitas. Vanaf 2014 is er eindelijk een effectieve aanpak omschreven in het nieuwe kennisdos-sier en protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak. Als de sportcentra die lid zijn van Fit!vak deze richtlij-nen omarmen en toe gaan passen, ontstaat er een landelijk overgewicht preventienetwerk.

Het is wel van belang dat alle zogenaamde ringen betrokken worden zoals patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, sportverenigingen en clubs, diëtisten en voedingsdes-kundigen, bedrijven, werkgeversor-ganisaties, vakbonden, huisartsen, onderwijs, enz.

Als het probleem namelijk op de ene plek opgelost is en bijvoorbeeld kinderen op scholen een gezonde leefstijl stimulerende omgeving krijgen aangeboden, maar daarna tot

BesparenZwaarlijvigheid heeft niet enkel een erg negatieve impact op de gezondheid, er zijn ook grote econo-mische en financiële gevolgen voor de overheid en werkgevers. Tijdens een Preventieconferentie in 2013 toonde Lieven Annemans (UGent) aan dat wanneer elke Nederlander met over-gewicht één BMI-punt vermagert (zo’n drie kilo), dit de overheid in 20 jaar tijd vier miljard euro kan besparen. Een bedrijf met 200 medewerkers, zo becijferde Securex, kijkt aan tegen een jaarlijkse kostenpost van één miljoen euro door absenteïsme. Vaak wordt deze veroorzaakt door chronische ziektes als gevolg van overgewicht. De regering beseft dat preventie het antwoord is.

Zijn maatregelen als een vet- of suikertaks de oplossing?Het probleem wordt, zoals eerder gezegd, te groot om de verantwoor-delijkheid alleen bij de overheid te leggen. Sommigen roepen op tot een vet- of suikertaks voor ongezonde voeding: laat de consument een hogere belasting betalen op snacks en snoep. Zelf geloof ik niet in dit soort maatregelen. Laat ons niet straffen, maar stimuleren. En laat iedereen de handen in elkaar slaan.

De strijd tegen obesitas is begonnenObesitas kan in sommige gevallen beschouwd worden als een handicap oordeelt het Europese Hof van Justitie. Dat vestigt nog maar eens de aandacht op een probleem waarbij het voor ons gezondheidssysteem en onze bevolking al lang geen vijf voor twaalf meer is. Iedereen – burger, overheid, werkgever, vakbond, gemeenten en lokale verenigingen - moet zijn verantwoordelijkheid hierin nemen.

» FEB 2015

OVERGEWICHTEPIDEMIE

Page 6: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

6 » FEB 2015

de arbeidsmarkt toetreden waar ze vaak weer 8 á 10 uur per dag zitten, dan wordt het positieve effect weer teniet gedaan. De fitnessbranche kan hierin echter een voortrekkersrol vervullen.

Iedereen in zijn rolDe overheid kan instaan voor fa-ciliteiten, communicatie, bruggen bouwen en kwaliteitsbewaking. De patiëntenverenigingen, zorgsector en zorgverzekeraars ondersteunen via informatie, communicatie en sti-mulering. De onderwijssector heeft de taak om een actieve en gezonde leefstijl bij de jeugd te stimuleren en te faciliteren en sportverenigingen en clubs kunnen naast de focus op hun eigen sport ook een actieve en gezonde leefstijl stimuleren en zelfs begeleiden.

Werkgevers en vakbonden moeten respectievelijk hun werknemers en achterban niet alleen sensibilise-ren voor gezondheid en preventie, maar zich ook ook actief inzetten om hun personeel en leden gezond te houden. De fitnessbranche vervult de rol van preventienetwerk over-gewicht, waar getest, gesport en begeleid kan worden. Met een ideale infrastructuur, de mensen op de juiste plek, optimalisatie van het kennisni-veau en toepassing van erkende inter-venties, is de fitnessbranche hiervoor ook de meest geschikte partij.

Met een goed doorverwijssysteem kunnen alle partijen zich concentre-ren op hun specifieke kennisdomein. Zoals huisartsen nu doorverwijzen naar specialisten, zouden ze hun

patiënten ook kunnen doorverwijzen naar één van de preventiepartners. Samenwerking is dus geboden. Betrek gemeenten in het plan en realiseer lokale samenwerkingsverbanden of activeer bestaande structuren. Belangrijk is dat we nu handelen. Het is al lang geen vijf voor twaalf meer.

«

Page 7: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

7

Hoe gaan we sámen deovergewichtsepidemie te lijf?Overgewicht is een maatschappelijk groeiend probleem dat geen enkele partij zelfstandig een halt toe kan roepen. Als er echter aandacht voor komt vanuit verschillende hoeken, dan kan de groeiende tendens van dit probleem binnen een jaar een halt toegeroepen worden.

» FEB 2015

OudersOuders hebben enorm veel invloed op hoe actief of inactief de jeugd is en hoe jongeren eten. Fietsend of wandelend naar school of de auto ver van school zetten om toch samen een stuk naar school te lopen, elke avond een gezamenlijke wandeling, stimuleren dat de kinderen een sport beoefenen, in het weekend veel samen bewegen en sporten, kortom, blijf samen veel in beweging.

Geef fruit mee naar school, zorg ervoor dat er altijd fruit voor het pakken ligt thuis, voldoende groenten bij het avondeten en maak regels voor het gebruik van chips en frisdrank – bijv. alleen op vrijdag en zaterdag.

LeerkrachtenJongeren die de hele dag in de schoolbanken zitten hebben meer dan dubbel zoveel kans op overge-wicht dan jongeren op scholen waar bewegen een rode draad vormt door de dag heen. Leerkrachten kunnen ervoor zorgen dat het aantal zituren zoveel mogelijk beperkt blijft en scholen kunnen inhaken op sportprojecten in de regio. Actieve leerkrachten vormen tevens uitste-kende rolmodellen voor de jeugd.

Maar ook op het gebied van voeding kan er geadviseerd worden, het thema groenten en fruit kan bijvoorbeeld besproken worden. Moedig spreek-beurten aan over gezonde voeding en bespreek af en toe eens wat er in de lunchtrommel zit.

Sportclubs/sporttrainersSportclubs en trainers richten zich in de regel alleen op hun eigen sportac-tiviteiten. Naast die focus zou echter ook advies kunnen worden geven om naast het sporten ook de spieren te trainen en elke dag 30 tot 60 minuten te bewegen. Ook een sporttrainer kan een beweegcoach zijn. Sporters hebben ook vaak vragen over voeding, adviseer niet te snel poeders en pillen, maar stimuleer meer consumptie van fruit voor de energiebehoefte en groenten en noten in de plaats van chips en snoep.

SportcentraSportcentra passen de Bewegen is Medicijn – Schijf van 3 beweegrichtlijn van de WHO toe. Tevens bieden sport-centra een afslankprogramma volgens de adviezen vanuit de richtlijn overge-wicht/obesitas van Fit!vak/TNO. Daar waar nodig wordt een multidiscipli-nair team ingezet zoals een fysiothe-rapeut, diëtist, gewichtsconsulent of psycholoog. Ook binnen sportcentra worden er veel vragen over voeding gesteld. Stimuleer in ieder geval het gebruik van voldoende groenten en fruit, voldoende eiwitrijke voeding en het drinken van veel water. Werk samen met voedingsspecialisten als mensen een persoonlijk advies wensen.

OVERGEWICHTEPIDEMIE

Page 8: EFAA Club management nieuwsbrief 02 2015

8 » FEB 2015

Fitness trainers en personal trainersFitness trainers en personal trainers begeleiden op basis van de Bewegen is Medicijn – Schijf van 3 beweeg-richtlijn van de WHO. Tevens bieden trainers en personal trainers een af-slankprogramma volgens de adviezen vanuit de richtlijn overgewicht/obesitas van Fit!vak/TNO. Daar waar nodig wordt er samengewerkt met een multidisciplinair team zoals een fysiotherapeut, diëtist, gewichtscon-sulent of psycholoog.

Van personal trainers wordt al meer verwacht op het vlak van voeding. Ook voor PTers is het advies, stimuleer het gebruik van voldoende groenten en fruit, voldoende eiwitrijke voeding en het drinken van veel water. Wellicht is een opleiding tot voedingsexpert/gewichtsconsulent erg nuttig.

Leveranciers in de fitnessbrancheDe fitnessbranche speelt een belang-rijke rol in de aanpak van overgewicht preventie, een rol die leveranciers onderstrepen door deel te nemen in het convenant Bewegen is Medicijn, waarmee men zich confirmeert om de achterban informatie te verstrekken om de Bewegen is Medicijn – Schijf van 3 beweegrichtlijn van de WHO toe te passen.

Ook kan de leverancier ambassa-deurs aan zich koppelen en samen de boodschap verkondigen in de media. Zelfstandige sportcentra zijn hier te klein voor. De leverancier, of leveran-ciers, kunnen dit via een samenwer-kingsverband prima oppakken.

OndernemersVeel werknemers zitten de hele dag, wat een enorm negatieve impact heeft op de gezondheid en op de ont-wikkeling van overgewicht. Onderne-mers kunnen een stimulerende rol vervullen om mensen elk dagdeel en in de pauzes in beweging te krijgen. Niet alleen door samen een blokje om te doen (de ondernemer kan hierin het voortouw nemen), maar

ook door bewegen op de werkplek te bevorderen. Zet elk jaar een aantal gezamenlijke sportevenementen op de agenda. Ook qua voeding kan de werkgever positief stimuleren door af en toe een fruitweek te organiseren, een gezonde kantine na te streven en misschien is een gezond koken clinic leuk en interessant.

FysiotherapeutenNiet alleen is bewegen volgens de Bewegen is Medicijn – Schijf van 3 be-weegrichtlijn van de WHO belangrijk voor een gezond gewicht, ook revali-deren mensen sneller als ze fitter zijn. Fysiotherapeuten kunnen een belang-rijke bijdrage leveren door cliënten een breder beweegadvies mee te geven en/of zelfs een beweegplan volgens de schijf van 3 aan te reiken.

Huisartsen en praktijkondersteunersHuisartsen en praktijkondersteuners dragen bij door licht overgewicht al vroeg te herkennen en stringent advies mee te geven om te bewegen volgens de Bewegen is Medicijn – Schijf van 3 beweegrichtlijn van de WHO. Het advies van de huisarts wordt door de meeste mensen zeer serieus genomen, waardoor diens advies vaak zwaar weegt en mensen echt aanzet tot actie.

«