Club management nieuwsbrief maart 2015

6
maart 2015 Verschijnt 12x per jaar Thema: Word onderdeel van het Overgewicht Preventie Netwerk Wat medewerkers moeten kunnen vertellen PAGINA 3 PAGINA 4 PAGINA 6 Het belang van de eerste 3 tot 6 maanden lidmaatschap Leefstijl Beweegcheck De brug naar de zorgsector Het op basis van deze informatie ontwikkelde overgewicht preventie- programma Leefstijl Challenge, heeft onlangs, als eerste gewichtscontrole programma binnen de fitnessbran- che, een erkenning ontvangen van het NISB. Het Leefstijl Challenge programma is een gecombineerde leefstijl inter- ventie en overgewicht preventie- en afslankprogramma naar duurzaam resultaat. Er zijn duizenden afslank- programma’s die worden aangeboden waarvan de meeste ontwikkeld zijn door commerciële aanbieders. Bijna alle programma’s zijn te beperkt we- tenschappelijk gevalideerd en te commercieel, ‘In 10 weken 10 kilo’. De meeste programma’s zijn er ook op gericht kilo’s kwijt te raken in plaats van onderhuidse vetten en ge- zondheidsbevordering. Binnen het Leefstijl Challenge programma staat gezondheidsbevordering (beweging, voeding, mentale fitheid) centraal, wat een duurzaam gezonder gewicht tot gevolg heeft. Dit programma heeft de erkenning verworven, door o.a. de volgende elementen: Het programma is gebaseerd op de beweeg- en preventierichtlijn van de WHO/ACSM. Het programma is gebaseerd op het nieuwe overgewicht/obesitas kennisdossier en protocol van TNO/ Fit!vak. De begeleiding vindt plaats via een multidisciplinair team (beweegbegeleider, voedings- deskundige, psycholoog/mentale coach, fysiotherapeut). Er wordt binnen het programma begeleid op gebied van voeding, beweging en mentale fitheid. Er wordt gebruik gemaakt van zelfmonitoring van beweging. Binnen het programma wordt, met behulp van een kennisprogramma toegewerkt naar duurzame zelf- standigheid/zelfmanagement. Het programma heeft in 2013 en 2014 als pilot gedraaid en is op basis van een begeleiders- en deel- nemersanalyse geoptimaliseerd. Het programma biedt bovendien een uitgebreid autoresponder programma voor het motiveren van de cliënt en reikt de begeleider/coach een Overgewicht Preventie Netwerk Word begeleidingsorganisatie in jouw regio! De fitnessbranche gaat een voortrekkersrol vervullen op het gebied van overgewicht preventie. Door de nieuwe beweeg- en preventierichtlijn van de WHO/ACSM en het ken- nisdossier en protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak hebben we kennis aangereikt gekregen waarmee we echt een duurzaam verschil kunnen maken.

description

Club management nieuwsbrief maart 2015

Transcript of Club management nieuwsbrief maart 2015

Page 1: Club management nieuwsbrief maart 2015

maart 2015

Verschijnt 12x per jaar

Thema: Word onderdeel van hetOvergewicht Preventie Netwerk

Wat medewerkersmoeten kunnenvertellen

PAGINA 3 PAGINA 4 PAGINA 6

Het belang van de eerste 3 tot 6 maanden lidmaatschap

Leefstijl BeweegcheckDe brug naar dezorgsector

Het op basis van deze informatie ontwikkelde overgewicht preventie-programma Leefstijl Challenge, heeft onlangs, als eerste gewichtscontrole programma binnen de fitnessbran-che, een erkenning ontvangen van het NISB.

Het Leefstijl Challenge programma is een gecombineerde leefstijl inter-ventie en overgewicht preventie- en afslankprogramma naar duurzaam resultaat. Er zijn duizenden afslank-programma’s die worden aangeboden waarvan de meeste ontwikkeld zijn door commerciële aanbieders. Bijna alle programma’s zijn te beperkt we-tenschappelijk gevalideerd en te commercieel, ‘In 10 weken 10 kilo’. De meeste programma’s zijn er ook op gericht kilo’s kwijt te raken in

plaats van onderhuidse vetten en ge-zondheidsbevordering. Binnen het Leefstijl Challenge programma staat gezondheidsbevordering (beweging, voeding, mentale fitheid) centraal, wat een duurzaam gezonder gewicht tot gevolg heeft.

Dit programma heeft de erkenning verworven, door o.a. de volgende elementen:

◆ Het programma is gebaseerd op de beweeg- en preventierichtlijn van de WHO/ACSM.

◆ Het programma is gebaseerd op het nieuwe overgewicht/obesitas kennisdossier en protocol van TNO/Fit!vak.

◆ De begeleiding vindt plaats via een multidisciplinair team (beweegbegeleider, voedings-deskundige, psycholoog/mentale coach, fysiotherapeut).

◆ Er wordt binnen het programma begeleid op gebied van voeding, beweging en mentale fitheid.

◆ Er wordt gebruik gemaakt van zelfmonitoring van beweging.

◆ Binnen het programma wordt, met behulp van een kennisprogramma toegewerkt naar duurzame zelf-standigheid/zelfmanagement.

◆ Het programma heeft in 2013 en 2014 als pilot gedraaid en is op basis van een begeleiders- en deel-nemersanalyse geoptimaliseerd.

Het programma biedt bovendien een uitgebreid autoresponder programma voor het motiveren van de cliënt en reikt de begeleider/coach een

Overgewicht Preventie NetwerkWord begeleidingsorganisatie in jouw regio!De fitnessbranche gaat een voortrekkersrol vervullen op het gebied van overgewicht preventie. Door de nieuwe beweeg- en preventierichtlijn van de WHO/ACSM en het ken-nisdossier en protocol overgewicht/obesitas van TNO/Fit!vak hebben we kennis aangereikt gekregen waarmee we echt een duurzaam verschil kunnen maken.

Page 2: Club management nieuwsbrief maart 2015

» MRT 20152

Alleen maar winnaars!Overgewicht bleef in de afgelopen 40 jaar toenemen. Wij, als netwerk van Overgewicht Preventiecentra, kunnen een sterk netwerk vormen om de strijd tegen overgewicht aan te gaan. Doelstelling is, in elke stad en in elk dorp van Nederland een bege-leidingsorganisatie, bij voorkeur een kwalitatief sportcentrum.

Elk deelnemend sportcentrum krijgt een regiobescherming, waardoor het eigen marktgebied beschermd is. Samen kunnen we significante resultaten boeken en samen kunnen we op deze manier een brug bouwen naar de zorgsector.

Heb je interesse om deel uit te maken van het Overgewicht Preventie Netwerk, mail ons dan op:[email protected].

cliënt beheerders omgeving aan. Hiermee kun je de testgegevens van de ‘Leefstijl Beweegadvies’ intake per cliënt opslaan en diens beweegpa-troon 24/7 monitoren. Dit zorgt voor een unieke 24/7 coach en begelei-dingsmogelijkheid.

Overgewicht Preventie Netwerk De helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht en voor velen zal bewustwordingsinfor-matie niet de trigger zijn om het tij te keren. Hiervoor is professionele, maar liefst laagdrempelige, begelei-ding nodig. Sportcentra die service, kwaliteit en begeleiding hoog in het vaandel hebben staan, gaan binnen dit netwerk samenwerken om een nationaal netwerk te vormen van Leefstijlbegeleiders en overgewicht preventiecentra.

Ingrediënten voor een professionele en duurzame aanpak zijn:

◆ Optimale kennis van begeleiders ◆ Geprotocolleerde aanpak volgens

wetenschappelijke richtlijnen ◆ Samenwerking tussen professio-

nals in een multidisciplinair team (huisarts, praktijk ondersteuner, fysiotherapeut, psycholoog, beweegcoach)

◆ Op de juiste manier positioneren van het programma

Pijlers voor de organisatiePijler 1: Kennis update voor begeleidersBegeleiders volgen de e-learning programma’s Bewegen is Medicijn inzicht en trainer, Beweegdeskundige

overgewicht en obesitas en Motivati-onal Interviewing. Na het volgen van deze e-learning cursussen wordt als cursusmateriaal het e-boek ‘Gezond afvallen’ aangereikt, gevolgd door een 2-daagse begeleiders/coach training.

Pijler 2: Borging van de aanpak binnen de organisatieDe projectleider binnen de organisa-tie krijgt een kwaliteitsmanagement-structuur aangereikt en advies over het begeleiden van de trainers en het verankeren van de processen.

Pijler 3: Samenwerking benodigde expertisesDe primaire begeleider is de trainer of beweegcoach, maar er wordt samen-gewerkt met een voedingsdeskundi-ge (gewichtsconsulent of diëtist), een mentale coach of psycholoog, een fysiotherapeut en waar mogelijk praktijk ondersteuners/huisartsen.

Pijler 4: Interne bekendmakingAlvorens het programma extern ge-communiceerd wordt, wordt het team meegenomen in de visie achter het programma en de aanpak, zodat iedereen de juiste informatie kan verstrekken.

Pijler 5: Externe bekendmaking en link naar de zorgEr is een uitgekiend bekendmakings-programma ontwikkeld, inclusief website, social media prints, posters en flyers voor een optimale bekend-making in de regio. «

Page 3: Club management nieuwsbrief maart 2015

» MRT 20153

Door eerst de essentie van het gevraagde te vertellen en de doel-stelling die je er als organisatie mee hebt, maak je duidelijk dat je een ser-vicegerichte club bent met experts op de trainingsvloer. De uitdaging is natuurlijk om die elevator pitches voor alle belangrijke thema’s tussen de oren van de teamleden te krijgen.

Tijdens de meeting werd iedere trainer gevraagd een elevator pitch te geven. Na de ontvangst van de feedback kreeg men de opdracht om de elevator pitch te beschrijven, zodat we een dossier kunnen opstellen voor alle huidige trainers, maar ook voor toekomstige nieuwe trainers. Hierdoor blijft de ontwikkelde kennis bestaan en blijft het team op één lijn.

‘Excellente service’in de fitness

Meer info? Kijk op efaa.nl

Deze nieuwe online opleiding,speciaal ontworpen voor de

�tness branche, gaat dieper inop authentiek gastheer/

-vrouwschap en klantenbinding.

U ontvangt praktische handvattenom de verbinding tussen uwmedewerkers en klanten te

versterken en meer omzet tegenereren.

Dit programma bestaat uit 1management- en 2 teammodules

Opstarten kanop elk moment

Tijdens een teamtraining afgelopen kwartaal stelde ik de trainers de vraag, of ze me een elevator pitch konden geven over een aantal aspecten die ons als club uniek maken. Een elevator pitch is een korte toelichting, waarvoor je maar één minuut krijgt, alsof een investeerder met je in de lift staat en je maar een paar verdiepin-gen krijgt om je verhaal te doen.

Als leefsti j lclub hanteren we een duidelijke visie, onze leden begeleiden naar een duurzame actieve leefstijl, waarbij we gebruik maken van alle mogelijke weten-schappelijke modellen en richtlijnen. Zo maken we gebruik van de Schijf van 3, van de Fit!vak protocollen diabetes, overgewicht en obesitas en Niet Aangeboren Hersenletsel, van het F.I.T.T. principe, het 4 fasen plan, enz. We hanteren een introduc-tie protocol, de Leefstijl- en beweeg check en het Leefstijl Beweegadvies. Ook krijgen we als team regelmatig vragen over training, het bereiken van doelen en de combinatie van voeding en sport.

Geven we, als trainersteam, allemaal een zelfde elevator pitch over bijvoor-beeld ‘sporten om af te vallen’ of als men voor spiervolume wil trainen?

Het antwoord is nee. Niet dat de antwoorden fout waren toen we dit in de training aan de orde hebben gesteld, maar is dit het verhaal dat wij graag willen dat ze vertellen en is het een uniform verhaal?

De een begint meteen zeer gedetail-leerd en de ander blijft bij de grote lijnen. Wat bij de meesten het geval was en daardoor voor de klant waar-schijnlijk lastig te volgen, was dat de essentie niet eerst als kader werd neergezet.

Ik geef een voorbeeld, de vraag waar de klant mee komt is: “Wat is de schijf van 3”? Dan kun je meteen in detail gaan door te vertellen, “5 dagen in de week 30 minuten bewegen, 2 keer per week uithoudingsvermogen en 2 keer per week de spieren trainen”, maar dan mis je de kapstok waardoor het geheel meer waarde kan krijgen en waardoor het verhaal beter blijft hangen.

Begin bij de essentie: “De schijf van 3 is de nieuwe beweeg- en preventiericht-lijn die de World Health Organisation adviseert aan alle landen en Europese inwoners. Gebruik maken van de schijf van drie kan het risico op chronische aandoeningen met meer dan 50 procent beperken. Wij hanteren deze Schijf van 3 in al ons advies, omdat we als doelstelling hebben onze leden te begeleiden naar een duurzaam actieve leefstijl. Inhoudelijk bevat de Schijf van 3, zoals de naam al zegt, 3 onderdelen, 1. Recreatief bewegen, elke dag 30 minuten, 2. Sportief bewegen, 2 keer per week 20 minuten en 3. Spieren versterken, 2 keer per week 8 à 10 oefeningen. Ik zal een beweegplan voor je opstellen volgens deze schijf van 3, kun je eventueel morgenavond?”

Wat medewerkers moeten kunnen vertellenMaak van komende maand, de maand van de elevator pitch!

«

Page 4: Club management nieuwsbrief maart 2015

» MRT 20154

dat de deelnemer de eerst volgende keer weer terugkomt. Er wordt volgens Bedford te weinig voor de lange termijn gepland en begeleid in sportcentra, een introductietraject van 2 of 3 afspraken doet dit in ieder geval niet.

Wij adviseren een 4 fasen aanpak. Men begint met een introductiefase van 2 à 3 weken, gevolgd door een optimalisatiefase van 3 à 4 weken, daarna de resultaatfase van 4 weken waarna de behoud- of onderhouds-fase volgt. Geef nieuwe leden bij de start ook duidelijk inzicht waarom deze fasen worden doorlopen. Door deze opbouw is de kans groter om duurzaam resultaat te bereiken.

BelonenMensen belonen voor dat wat ze bereiken, mensen zijn er gek op. De uitdaging is, hoe waarderen en hoe belonen? Je zou bv. kunnen belonen op basis van lidmaatschapsduur: 3 maanden lid: brons status: handdoek, 6 maanden lid: zilver status: bidon, 12 maanden lid: goud status: T-shirt, 18 maanden lid: platina status: consump-tiekaart en 24 maanden lid: diamant status: sportjack.

Een andere mogelijkheid is om leden structureel positieve feedback te mailen of appen over hun resultaten. Deze resultaten kunnen behaalde doelen zijn, maar ook een pluim voor het frequente bezoek of voor het

Meer info/inschrijving?Kijk op efaa.nl

TOTAL QUALITYClub management

OPLEIDINGEfficiënter werken

Kwaliteit bevorderenDuidelijkheid voor het team

Beter delegeren

Organisatie en beleidPositionering, visie, missieen speerpunten

Productenklantenbegeleiding/Lesprocedures

Marketing/VerkoopLidmaatschapsverkoopprocedure en marketing

KlantenserviceKlantcommunicatie en bedrijfscultuur

Personeel» Functieprofielen, interne communicatie en competentie- ontwikkeling» Organisatieplanning, delegeren en managementsrapportages» Werving en selectie, inwerken teamleden en arbeidsvoorwaarden

FaciliteitenOnderhoud, open en sluit check,calamiteitenplan

Financiën en administratieBetaling, opzeggingsprocedureen resultaatrapportages

KwaliteitDocumentbeheer/kwaliteitshandboek

Opleidingsmodules

2e deelnemer opleidingGRATIS deelname

Tijdens het laatste Europese IHRSA congres in Amsterdam waren de experts en CEO’s van grote ketens het er over eens, retentie gaat primair over betrokkenheid van en interactie met leden. Hoe meer contact leden hebben in de eerste 3 maanden, des te groter de kans op een langdurig lidmaatschap.

IntentieWat wellicht primair belangrijk is, is met welke intentie we mensen actief willen houden. Is dat begeleiding bij een sportprestatie, begeleiding naar een doel, of begeleiding naar een duurzaam actief leven? Is elk teamlid doordrongen van die primaire doel-stelling van de organisatie en straalt de organisatie deze boodschap ook uit? Wordt dit in de aanpak ook waargemaakt? Omdat inactiviteit en de gevolgen hiervan momenteel wereldwijd een groot probleem zijn, is de doelstelling “begeleiden naar een duurzaam actieve leefstijl” wellicht een goede kapstok, die bijdraagt aan vele persoonlijke doelen, maar ook aan doelstellingen van lokale overheid, provincie en VWS/NISB.

Maak het volgende bezoek aantrekkelijkPaul Bedford vertelde dat het bij elk bezoek moet gaan over optimale beleving, waarde brengen en zorgen

Het belang van de eerste 3 tot 6 maanden lidmaatschapVerloop is misschien wel de grootste uitdaging voor sportcentra wereldwijd. Wat is de sleutel om leden langdurig actief en als lid te houden?

Page 5: Club management nieuwsbrief maart 2015

» MRT 20155

kritisch of elke fase voldoet aan de standaard of norm die je voor jezelf hebt gesteld.

Meten is wetenRapporteren en onderzoeken is cruciaal om kwalitatief te blijven ontwikkelen. Weet je bv. hoelang de opzeggers lid zijn gebleven? Hoeveel procent van de opzeggers komt van de fitness afdeling? Hoeveel eerste be-geleidingsafspraken vinden er plaats ten opzichte van nieuwe inschrijvin-gen? Hoe is de conversie vanuit de eerste begeleidingsafspraak naar de vierde afspraak? Van hoeveel procent van de fitness leden weten de trainers de doelstellingen? Pas als je effectief laat rapporteren en dit samenvat in een maandelijkse, gemakkelijk te analyseren, KPI (Kritieke Prestatie In-dicatoren) rapportage, kun je de or-ganisatie effectief aansturen.

Wil je meer informatie over het 4 fasen plan of een voorbeeld van de KPI rapportage, mail naar:[email protected]

behalen van een termijn of mijlpaal. Bespreek de mogelijkheden met een lokale sportwinkel, kijk of zij prijzen beschikbaar willen stellen of korting willen geven in ruil voor reclame richting (nieuwe) leden.

Interactie met ledenOnderzoek toont aan dat één interactie per maand de kans op stoppen met 20% verlaagt, 2 inter-acties verlagen die kans met 40% en 4 interacties per maand met één van de teamleden verlaagt de kans op opzeggen met maar liefs 80%. De uitdaging is, hoe begeleid je de trainers, instructeurs en balieteam om met alle klanten een kwalitatief contact te hebben tijdens elk bezoek? Dit zal je samen met de teamleden (per afdeling) gericht in kaart moeten brengen en kan ook per teamlid ver-schillen. Onderzoek de kwaliteit van de interactie op de fitness afdeling.

Is elk contact vluchtig of laat iedere trainer tijdens elk contact zijn of haar expertise zien en voelen? Wordt er wat meegegeven of na gemaild, of blijft het bij een vluchtig advies? Heeft de groepsles instructeur oog voor het individu, is er voldoende kwalitatief één-op-één contact met nieuwe leden en worden deze na de les adequaat opgevangen?

Bekijk alle invloedenEr zijn natuurlijk nog meer invloeden behalve de mensen binnen de orga-nisatie. Het gebouw, de omgeving, het interieur, de materialen, alles laat een indruk achter en weegt mee in het besluit om de volgende keer weer terug te komen. Doorloop eens de klantbezoek routing en kijk eens

«

Page 6: Club management nieuwsbrief maart 2015

» MRT 20156

Leefstijl BeweegcheckOp basis van het Leefstijl Beweegad-vies protocol heeft EFAA een Leefstijl Beweegcheck ontwikkeld en de website www.leefstijlbeweegcheck.nl gelanceerd.

Doelstellingen van dit mini-onderzoek (7 vragen) zijn:1. Een compacte toets voor consu-

menten om te analyseren of men aan de World Health Organization (WHO) beweeg- en preventiericht-lijn voldoet;

2. Informatie aanreiken over het waarom en hoeveel bewegen volgens de beweeg- en preventie-richtlijnen;

3. Mensen die interesse hebben in meer bewegen uit te nodigen om te starten met sporten;

4. Een brug leggen tussen sport en de zorgsector, deze Leefstijl Beweeg-check kan bij of in samenwerking met huisartsen en andere zorgaan-bieders worden aangeboden.

Geïnteresseerden kunnen gemakke-lijk en snel op www.leefstijlbeweeg-check.nl de 7 vragen check uitvoeren en ontvangen dan automatisch een advies.

In de Leefstijl Beweegcheck wordt tevens de vraag gesteld of men meer wil bewegen en of men graag advies wil over hoe het best te bewegen om de persoonlijke doelstellingen te behalen. Geeft men hierin aan dat men dat advies graag wenst, dan wordt hierover een bericht gemaild naar de desbetreffende of gekozen locatie.

Een eigen club LeefstijlbeweegcheckStart je als club met de Leefstijl Be-weegcheck, dan ontvang je een eigen URL om een directe link te leggen naar jullie eigen mailbox.

Meer informatie en voorwaarden voor een eigen Leefstijl beweegcheck?Stuur een email naar: [email protected]

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat andere sportcentra geen kwaliteit hebben, maar door het lidmaat-schap van Fit!vak is die kwaliteit ook zichtbaar. FNV/Menzis wil er zo voor zorgen dat mensen écht verantwoord en onder goede begeleiding aan de slag gaan met hun leefstijl.

Het is de eerste keer dat een zorgverze-keraar de onderscheidende kwaliteit van centra, die zijn aangesloten bij de branchevereniging, opneemt in haar polis. Met het leefstijladvies wil FNV/Menzis mensen belonen die werk maken van hun leefstijl. In Nederland zijn 300.000 leden van FNV via het Zorgcollectief verzekerd. FNV/Menzis vergoedt een bedrag van 45 euro voor het leefstijl beweegadvies volgens het Fit!vak Leefstijl Beweegadvies Protocol. Dit geldt voor verzekerden die aanvullende verzekeringen FNV PrimaZorg of FNV Zorg 2 hebben afgesloten. Dit bedrag betaalt de verzekerde zelf aan het fitnesscen-trum waar de intake heeft plaats-gevonden. Hij of zij kan het bedrag vervolgens declareren bij FNV/Menzis. De tegenprestatie van het fitness-centrum is een korting van 10% op de kosten van een jaarabonnement of jaarlidmaatschap. Die korting krijgen verzekerden pas als ze de intake (leefstijl beweegadvies) bij het fitnesscentrum hebben gedaan. Om volgend jaar opnieuw in aanmerking te komen voor de kortingsregeling, moeten verzekerden in 2016 opnieuw een intakegesprek (leefstijl bewee-gadvies) doen en bij u afnemen.

Leefstijl BeweegcheckDe brug naar de zorgsectorZorgcollectief FNV/Menzis vergoedt haar verzekerden een leefstijl beweegadvies bij centra die zijn aangesloten bij Fit!vak. Waarom alleen centra van Fit!vak? Omdat Fit!vak als keurmerk staat voor kwaliteit.

«