EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

40
In de kIjker Diesel praktijk diagnose Diagnose van multiplexsystemen Nieuwe certificeriNg Veilig en competent werken aan elektrische en hybridevoertuigen Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen editie 2011 SPeciAL Opleidingscatalogus Auto

description

EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Transcript of EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Page 1: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

In de kIjker

Diesel praktijk diagnoseDiagnose van multiplexsystemen

Nieuwe certificeriNg

Veilig en competent

werken aan elektrische

en hybridevoertuigen

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen

editie 2011SPeciAL

Opleidingscatalogus

Auto

Page 2: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 2

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen

Page 3: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 3

Als de recente economische ontwik-kelingen één ding duidelijk maken, is het wel dat niets bij het oude blijft. Veel mensen en organisaties heb-ben hun toekomstvisie de afgelopen periode moeten bijstellen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het biedt ook nieuwe inzichten en nieuwe kansen.

EDUCAM luistert intensief naar klanten. De vragen worden complexer, de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Wij kijken met een open blik naar de toekomst en plaatsen veranderin-gen in het juiste perspectief. En wij ontwikkelen producten en diensten die onze klanten helpen een gezonde toekomst tegemoet te gaan.

Omdat wij ons op veel gebieden in deze dynamische sector begeven, is de diversiteit van ons aanbod zeer groot. Wij investeren aanzienlijk meer in innovaties. Nieuwe technolo-gieën maken duurzame mobiliteit mogelijk en zorgen voor een versterking van onze unieke positie als sectoraal ken-niscentrum.

We streven er als sectorleverancier naar om niet alleen standaarddiensten te leveren, maar steeds meer maatwerk. Door EDUCAM te bekijken vanuit het perspectief van de behoeften van de autosector en de aanverwante deelsecto-ren, krijgt u een zo volledig mogelijk beeld van onze opleidin-gen en nieuwe vormen van dienstverlening die wij hebben ontplooid.

Niet voor niets is ons motto ‘Together we know how’.

Veel leesplezier!

Luc De MoorAlgemeen directeur

Inhoud

1. EDUCAM introductie ....................................................... 4

2. Niet-technische opleidingen ........................................... 13

3. Technische opleidingen 3.1 Technische opleidingen in de kijker ......................... 14 3.2 Onderhoud en reparatie ........................................... 16 3.3 Koetswerk - Spuitwerk ............................................ 38

4. De EDUCAM TRAINING CENTERS ............................ 40

5. Een virtueel bedrijfsconcept .......................................... 40

EDUCAM Editoriaal / Inhoud

Met volle kracht vooruit!

BeschikBare catalogiElk vakgebied in de sector heeft zijn specifieke interessevelden. Daarom is het ook logisch dat we u niet één maar vier speciale catalogi aanbieden. auto, carrosserie, Vrachtwagen, rollend materieel en tweewielers: elke editie belicht enkel die informatie die relevant is voor u.

geen catalogi over uw vakgebied? consulteer het volledige aanbod op www.educam.be

Page 4: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 4

De boeiende en bloeiende autosector spreekt consumenten enorm aan. Nieuwe technologieën vinden almaar sneller hun weg naar de markt. Dat vraagt om opleidingen en diensten die mee evolueren met de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

EDUCAM zet zich al 20 jaar lang in om het competentie-niveau en het vakmanschap in de autosector en aanverwante sectoren op peil te houden. Onze eigen studiedienst brengt de situatie van onder andere de arbeids- en opleidings-markt in de verschillende EDUCAM-sectoren voor u in kaart. Met onderzoek naar de verschillende factoren die de beroepsevolutie in onze sectoren beïnvloeden. En met een constante evaluatie van de opleidingen die we onze klanten aanbieden.

Vandaag is EDUCAM in de sector uitgegroeid tot dé referentie op het vlak van certificering. Sinds enkele jaren leveren we de certificaten af voor erkende LPG-monteurs en de sectorale certificaten voor de jongeren in het alter-nerend leren. En sinds kort biedt EDUCAM certificerende opleidingen aan om veilig aan elektrische en hybridevoer-tuigen te kunnen werken. We verlenen ook onze medewer-king aan de ontwikkeling van opleidingen en proeven, met name in het kader van de nieuwe wetgeving in verband met klimaatbeheersing in motorvoertuigen.

EDUCAM maakt er een punt van om zijn opleidingen voortdurend op u als klant af te stemmen. Omdat we samenwerken met verschillende actoren in de sector, nl. instructeurs en technische consulenten uit de branche, kunnen we perfect anticiperen op elke belangrijke evolutie in onze sectoren.

Zo bent u er zeker van dat de kennis van uw medewerkers altijd up-to-date is.

> ontdek hoe eDUcaM kennis deelt op: www.educam.be/kenniscentrum

Kenniscentrum

Competentieniveau van de sector op peil

Gerichte dienstverlening

instroom

OnderwijsSectorale proeven

StagePromotie van de sector

Alternerend leren

Werknemers

Kennis delenAdvies en begeleiding

OpleidenOndersteuning

Kenniscentrum

Kennis van de sectorKennis van technologische evoluties

Behoeften van de markt

EDUCAM introductie

Page 5: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 5

EDUCAM biedt een breed assortiment aan open opleidingen voor technische en niet-technische medewerkers. Ook opleidingen op maat zijn mogelijk, afgestemd op de spe-cifieke behoeften van uw organisatie en uw medewerkers. Die analyseren we door met u aan tafel te gaan zitten. Zo krijgt u op elke opleidingsvraag een persoonlijk antwoord, op maat van uw situatie.

EDUCAM reikt u de juiste instrumenten aan om uw oplei-dingsbeleid optimaal te structureren.

Hiermee leggen we zelfs verscholen opleidingsbehoeften in uw bedrijf bloot, zodat u ze gericht kunt invullen. Het resultaat? Een ontwikkelingsplan dat 100% beantwoordt aan de verwachtingen van u en uw werknemers. Maar hiermee eindigt het uiteraard niet. Integendeel: omdat EDUCAM jaarlijks opnieuw evalueert en bijstuurt, houden we het competentieniveau in uw bedrijf op elk moment zo hoog mogelijk.

EDUCAM blijft er bovendien naar streven om de kloof tus-sen schoolbanken en werkvloer via instroomopleidingen te dichten. Talentrijke jongeren maken we met boeiende stages warm voor een toekomst in de sector. Met sectorale proeven selecteren we nu al de gekwalificeerde professio-nals van morgen. En met het project Toekomst op Wielen bieden we ze alles wat ze zoeken om zich te verliezen in hun liefde voor techniek.

> een eerste stap naar een antwoord op uw

opleidingsvraag?

www.educam.be/advies

Gerichte dienstverlening

Competentieniveau van de sector op peil

Gerichte dienstverlening

instroom

OnderwijsSectorale proeven

StagePromotie van de sector

Alternerend leren

Werknemers

Kennis delenAdvies en begeleiding

OpleidenOndersteuning

Kenniscentrum

Kennis van de sectorKennis van technologische evoluties

Behoeften van de markt

EDUCAM introductie

De autosector zet z’n deuren wagenwijd open voor gemotiveerd talent. Toch kiezen erg veel jongeren uit het auto-onderwijs van meet af aan voor een baan in een andere sector. Jongeren die wel voor een auto-job kiezen, zijn alvast erg gemotiveerd. Daarom is een goede begeleiding van jonge werknemers essentieel.

toekomstopwielen.be ondersteunt bedrijven om talent te vinden én te houden.

surf naar www.toekomstopwielen.be en ontdek talrijke publicaties en nuttige info voor jongeren met een passie en hun (toekomstige) werkgevers.

toekomstopwielen.be

Page 6: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 6

Om de ondernemers uit onze sectoren een voorsprong te bieden blijft EDUCAM de nieuwste ontwikkelingen in de sector altijd een stapje voor. Met een opleidingsaanbod dat de positie van uw medewerkers op de werkvloer versterkt.

Een goed persoonlijk contact is dé manier om zicht te krijgen op uw opleidingsvragen, zodat wij u nog beter kunnen adviseren. De EDUCAM-account managers zijn gespecialiseerde medewerkers die het opleidings- en begeleidingsveld van onze sectoren door en door kennen. Met hun competentietools analyseren zij samen met u de opleidingsbehoeften waarop uw bedrijf een passend antwoord nodig heeft.

Als u dat wenst, gaan wij graag nog een stap verder. Dan adviseren we u bij het opstellen van een kwalitatief oplei-dingsplan. Dat geeft u inhoudelijke ondersteuning voor uw resultaatsgebieden op korte, middellange en lange termijn. Want inspireren, partijen samenbrengen en aanzetten tot verbetering blijven onze kerntaken. Elke dag opnieuw.

> Behoefte aan opleidingen waarmee u altijd

een stapje voor bent?

www.educam.be/opleiding

Competentieniveau van de sector op peil

Competentieniveau van de sector op peil

Gerichte dienstverlening

instroom

OnderwijsAlternerend lerenSectorale proeven

StagePromotie van de sector

Werknemers

Kennis delenAdvies en begeleiding

OpleidenOndersteuning

Kenniscentrum

Kennis van de sectorKennis van technologische evoluties

Behoeften van de markt

Bedrijf en werknemer: een natuurlijke evolutie …Beiden moeten ‘kennen’ en ‘kunnen’ herkennen en verder ontwikkelen.Uittreksel uit de “Talenten Hefboom”, een publicatie van EDUCAM

EDUCAM introductie

Page 7: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 7

Competentiebeleid en talentontwikkeling

EDUCAM introductie

groeien doet u het best op de goede manier: op basis van competentiebeleid en talentontwikkeling. Moeilijk is het niet. Veel extra investering vraagt het niet. Wel een constante aandacht. eDUcaM biedt u ondersteuning en advies in uw competentiebeleid, waarvoor wij u hier enkele tools aanreiken.

het opleidingsplanWat is een opleidingsplan?Met een opleidingsplan brengt u de opleidingsbehoeften van uw onderneming voor het komende jaar in kaart.

het opleidingsplan en de collectieve arbeids-overeenkomstVolgens de CAO van 18 juni 2009 voor het Koetswerk en de Garagebedrijven is elke onderneming verplicht om een opleidingsplan in te dienen als ze minstens 15 werknemers tewerkstelt. Dit opleidingsplan geeft recht op vormingskrediet.

Uw opleidingsplan moet per post naar EDUCAM verstuurd worden op uiterlijk 15 februari van het jaar waarover het plan gaat.

Een opleidingsplan wordt financieel beloondEen opleidingsplan geeft recht op een premie van 5 euro per vormingsuur (of 40 euro per dag). Dit geldt voor alle opleidingen die door EDUCAM gegeven en/of erkend worden.

een must voor alle werkgevers!Het opleidingsplan is verplicht voor ondernemingen met minstens 15 werknemers. Maar ook wie er minder tewerkstelt, heeft alle belang bij een opleidingsplan. Opleidingen zonder planning zijn vaak louter tijdverspil-ling. Dat is niet alleen jammer maar ook schadelijk voor uw bedrijf. Wie vandaag succesvol en competitief wil zijn, heeft meer dan ooit doelgerichte bijscholing nodig.Inspiratie nodig? Surf naar www.educam.be of neem een kijkje in deze EDUCAM-catalogus.

Vindt u niet meteen wat u zoekt? Neem dan contact op met eDUcaM voor gratis advies: tel. 02 778 63 30 – [email protected]

opleidings-cVHet sectoraal akkoord 2009 – 2010 voor het Pc 112 (garages) en voor het Psc 149.04 (metaalhandel) voorziet dat elk bedrijf voor elke arbeider een opleidings-cV invult en permanent bijhoudt vanaf 1 april 2010. Het gaat om een inventaris van de uitgeoefende functies en gevolgde opleidingen tijdens de tewerkstelling in het bedrijf in kwestie. Om uw taak te vereenvoudigen stelt EDUCAM een model van opleidings-CV beschikbaar, plus een handleiding. Ontdek ze op www.educam.be/opleidings-cv

het DiversiteitsplanU wilt uw personeelsbeleid optimaliseren en de com-petenties van uw medewerkers ten volle inzetten? Kies dan voor het Diversiteitsplan. Ondernemingen gevestigd in het Vlaams Gewest of Brussel Hoofdstedelijk Gewest kunnen rekenen op financiële en inhoudelijke steun als ze een Diversiteitsplan opstellen.

Wat is dat concreet?In een Diversiteitsplan vermeldt u concrete acties om uw personeelsbeleid te verbeteren. Het gaat dus over een op maat gemaakt plan. Er bestaan vier soorten plannen, die u gedurende even veel opeenvolgende jaren mag opma-ken. Alles samen leveren ze u subsidies tot € 15.000 op.

De doelgroepenEen Diversiteitsplan kan maatregelen bevatten voor alle werknemers, maar de Vlaamse Overheid moedigt acties aan voor werknemers:

van 50 en ouder• van allochtone origine• met een arbeidshandicap•

Mogelijke acties in het Diversiteitsplande opmaak van een onthaalbrochure om de • instroom te verbeterenevaluatie- en functioneringsgesprekken• werknemers opleiden (bijvoorbeeld Leidinggeven • op de werkvloer)loopbaanbegeleiding voor oudere werknemers•

“Het opleidingsplan is veel meer dan een administratieve formaliteit: het is een doeltreffend managementinstrument! Stel uw opleidingsplan doordacht op en u zet een belangrijke stap naar meer zakelijk succes.”

Page 8: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 8

EDUCAM introductie

Praktijkervaring herkennen en erkennen draagt bij tot de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van uw competen-tiebeleid. Sinds 2004 zet Vlaanderen zich dan ook in voor deze Europese agendapunten met behulp van onder andere de titel van beroepsbekwaamheid, beter bekend als ‘het ervaringsbewijs’. Het ervaringsbewijs dient als validering voor zinvolle, aan een beroep verbonden competenties, ongeacht hoe deze verworven zijn.

hoe kan het behaald worden?Voor de beroepen worden alle belangrijke vaardigheden op een rijtje gezet. In een begeleidingsgesprek en een praktische proef kan de kandidaat zijn vaardigheden aantonen. De praktische proef wordt opgesteld op basis van wat neergeschreven staat in de standaard. Als de kandidaat slaagt voor alle kerncompetenties van de prak-tijkproef, ontvangt hij/zij het Ervaringsbewijs van de Vlaamse Overheid.

Voor welke beroepen bestaat het?Momenteel kunnen kandidaten zich aanmelden voor de ervaringsbewijzen Mecanicien, Bandenmonteur en 4 koetswerkberoepen - (de)monteur, spuiter, voorbewerker en plaatwerker.

De bedrijfswereld haalt er talrijke voordelen uitIn een onderzoek uitgevoerd door het studiebureau Tempera in opdracht van de Vlaamse Overheid gaven een aantal werkgevers volgende punten mee als troeven van Ervaringsbewijs:

De attesterende waarde • Een objectief bewijs van de competenties van een • werknemerDe erkenning van wat er op de werkvloer geleerd werd • Een versterking van het individu• Een indicator van beroepsmotivatie van de werknemer• Een aanknopingspunt voor vorming en opleiding •

Meer info?Neem rechtstreeks contact met ons op via het nummer 02 778 63 30 of via [email protected].

In deze ‘Talenten Hefboom’ vindt u informatie over competentiebeleid en talen-tontwikkeling, verdeeld in vier thema’s: positionering, communicatie, kapitaal en tools. Deze verdeling ordent de materie. Zo ziet u het bos door de bomen. De thema’s geven u invals-hoeken rond verschillende aspecten van competen-tiebeleid, maar dwingend zijn ze niet.

Met de Talenten Hefboom krijgt u een opstapje omtrent competentiebeleid en talentont-wikkeling. We geven u tips, reiken u nuttige links aan en staan met raad en daad voor u klaar.

Of u nu groot bent of klein: de fundamenten van compe-tentiebeleid zijn altijd gelijk. Alleen de mate van uitwer-king zal anders zijn.

Met dit boekje kan u zo aan de slag. U stapt in op het niveau waar u zelf aan toe bent.en we staan met raad en daad voor u klaar!

het ervaringsbewijs De talenten hefboom

Page 9: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 9

EDUCAM introductie

erkend lPg-monteurElk bedrijf dat een LPG-systeem wil monteren of het wil onderhouden of repareren moet zich laten erkennen in overeenstemming met bijlage B van het Koninklijk Besluit van 9 mei 2001 over het gebruik van liquified Petroleum gas (vloeibaar petroleumgas, LPG) voor de aandrijving van motorvoertuigen.

3 voorwaarden moeten vervuld zijn om de erkenning te behalen:

Een administratief dossier openen bij de administra-• tie Mobiliteit en VervoerOver een werkplaats en installaties beschikken die • conform de wet zijnMinstens één erkende monteur tewerkstellen •

EDUCAM werkt het theorie- en het praktijkgedeelte van de examens voor erkend monteur uit en is de enige instelling die er de certificaten voor aflevert.

Trouwens, EDUCAM staat u met raad en daad bij in alle stappen die u onderneemt om uw onderneming te laten erkennen.

Nieuwe europese regeling over klimaatbeheersing

Sinds 4 juli 2010 moet iedereen die op het Belgische grondgebied aan een koudemiddelkring van een klimaatbeheersing in een motorvoertuig werkt (personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen) houder zijn van een certificaat. Om dit te behalen moet de technicus een opleiding volgen en slagen voor een theo-rie- en een praktijkproef, die georganiseerd worden door een opleidingscentrum dat daarvoor door de bevoegde overheid is erkend. De Vlaamse overheid heeft deze nieuwe regeling al in regionale wetgeving omgezet en heeft voor de erken-ning een beroep gedaan op het advies van EDUCAM. De nieuwe teksten van het Waalse en het Brusselse gewest volgen later. EDUCAM ondersteunt de sector en de overheid door een opleidingspakket beschikbaar te stellen dat elk geïn-teresseerd en erkend opleidingscentrum kan inzetten. Dit opleidingspakket bestaat uit een handboek dat de technische aspecten en de wettelijke bepalingen toelicht die tijdens de eindproef worden geëvalueerd.

Certificering

Page 10: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 10

EDUCAM introductie

Met de opkomst van elektrische en hybridevoertuigenwordt de sector met een regelrechte technologischeomwenteling geconfronteerd. De kennis en de werk-wijzen van technici die aan conventionele voertuigenwerken, kunt u niet zomaar toepassen wanneer dezemensen met elektrische en hybride wagens aan de slaggaan. Daarvoor moet u nieuwe kennis verwerven ennieuwe reflexen aanleren met het oog op uw veiligheid.

eDUcaM is aan zetEDUCAM is aan zet met betrekking tot de certificeringvan werknemers die aan elektrische of hybridevoer-tuigen werken. Dit initiatief is toegespitst op de kennisen de veiligheid van medewerkers die aan deze voertuigen werken. De kwalificatiestructuur, op drie niveausopgebouwd, mondt uit in drie nieuwe opleidingen metcertificaat. Het project is ambitieus. Enerzijds moetenwerkgevers worden ondersteund in hun verant-woordelijkheid. Anderzijds moet de veiligheidvan hun medewerkers worden gewaarborgd bijhet uitvoeren van werkzaamheden aan deze voertuigenonder hoge spanning.

structuur van de opleidingDeze kwalificatiestructuur staat open voor iedereen entelt drie niveaus met nieuwe opleidingen met certificaat. Om de verworven kennis en de goede werkwijze te erkennen, wordt aan het einde van de opleiding een theorie- en praktijkproef georganiseerd. Werknemers die hiervoor slagen krijgen een sectoraal certificaat.

Pedagogische aanpakEDUCAM heeft ook specifieke en unieke leermidde-len ontwikkeld om het abstracte gegeven van een geheel of gedeeltelijk elektrische aandrijving perfect zichtbaaren tastbaar te maken.

We gebruiken ook een meetinstrument dat geen aansluiting of regeling vergt, zodat vergissingen bij het gebruikuitgesloten worden.

Veilig en competent werken aan elektrischeen hybridevoertuigeneen nieuwe uitdaging voor de sector

een uniek concept met talrijke formulesMen kan op verschillende manieren op de diensten vanEDUCAM een beroep doen. Een mogelijkheid is samenscheep te gaan voor het volledige concept. Dit betekent dat EDUCAM instaat voor de opleidingen, het testen van de cursisten en het uitreiken van het certificaat.

Daarnaast is samenwerking op maat mogelijk. Zowel de opleiding als het testen kan door andere spelersgebeuren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van hetEDUCAM-product en een vooraf bepaald lastenboek.Ook wie via een dergelijke aanpak voor de proef slaagt,krijgt een EDUCAM-certificaat. steeds kan ook gerekend worden op het advies en de knowhow van eDUcaM.

Page 11: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 11

Niveau 1 richt zich tot de “gesensibiliseerde medewerker”.

Hij is niet degene die rechtstreeks aan elektrische sys-temen werkt, wel komt ook hij in contact met een hybride of elektrische wagen. Concreet: de medewerker die gewoon onderhoud uitvoert, een band vervangt of koetswerkactiviteiten verricht. Om zich in alle veiligheid van dit takenpakket te kunnen kwijten, is het noodzakelijk dat deze mensen zich bewust zijn van het specifieke karakter van voertuigen met een elektrische aandrijving.

Deze opleiding neemt slechts één dag in beslag en om-vat o.a. een sensibilisering rond de risico’s, verschillende praktische demonstraties en een overzicht van de do’s en don’ts. Per slot van rekening vertegenwoordigt net deze doelgroep het grootste risico.

Voor deze opleiding is geen voorkennis nodig.

De opleiding van niveau 2 mikt op de “vakbekwame medewerker”.

De doelgroep van dit niveau zijn de mensen die in alle veiligheid moeten kunnen werken aan een wagen die spanningsvrij is gemaakt. Ze moeten de veiligheid van een voertuig kunnen controleren en op de hoogte zijn van de risico’s van en procedures voor voertuigen met een hoge spanning. In deze opleiding wordt bovendien aandacht besteed aan het schetsen van het algemeen kader van voertuigen met een elektrische motor. Dit betekent dat de verschillende architecturen van de elektrische/hybride aandrijving on-derzocht worden, dat het veilig werken aan HS-kringen (spanningsloos maken en meten, vergrendelen van de kring om elke ongewilde spanningsherstelling te vermij-den) toegelicht wordt en dat concrete toepassingen aan deze voertuigen onder de loep worden genomen.

Wie de vorming van niveau 2 aanvat, moet over de basis-beginselen van de elektriciteit beschikken en met een multimeter kunnen meten.

eDUcaM voorziet ook een derde opleiding (ni-veau 3) die zich tot de “diagnosespecialist” richt.

Deze persoon gaat niet alleen op zoek naar storingen maar moet in staat zijn, indien nodig, metingen onder spanning uit te voeren.

Tijdens dit gedeelte, dat op maat wordt ontwikkeld, wordt hem bijgebracht hoe van elektrische en hybride-voertuigen een diagnose wordt gesteld. Uiteraard ge-beurt dit aan de hand van specifieke toepassingen aan een selectie van deze voertuigen.

Om deel te nemen aan deze opleiding, moet de cursist in het bezit zijn van een certificaat van minstens niveau 2.

Voor meer info over dit unieke concept neemt u contact op met eDUcaM per tel.: 02 778 63 30 of via [email protected]

Diagnose- specialist

Vakbekwame medewerker

Gesensibiliseerde medewerker

Niveau 22 dagen

Niveau 11 dag

Niveau 3Maatwerk

EDUCAM introductie

Drie opleidingsniveaus

Page 12: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 12

EDUCAM introductie

Sectorale certificering

U wilt het niveau van uw nieuwe medewerkers nauwkeurig kennen?De sectorale certificering van EDUCAM wordt voor de sector georganiseerd in samenwerking met het alterne-rend leren.

Sectorale certificering, dat betekent:Een theorie- en een praktijkproef, die eens per jaar • wordt georganiseerd om te controleren of de kandi-daten de acties, die voor het beroep noodzakelijk zijn, begrijpen en beheersen, zoals ze door vertegenwoordi-gers van het beroep zijn vastgelegd.

Een attest van de sector voor de jongeren uit het • alternerend leren die deze proef met succes afleggen. Deze gaat momenteel over drie beroepen:

Onderhoudsmecanicien• Polyvalent mecanicien• Technicus auto-onderhoud en -diagnose•

extra voordeel: de sectorale certificering is gratis voor jongeren in het alternerend leren.

Meer info Neem rechtstreeks contact met ons op via het nummer 02 778 63 30 of via [email protected].

Page 13: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 13

Niet-technische opleidingen

Niet-technische opleidingenKlanten worden steeds mondiger en veeleisender, goede gekwalificeerde werkkrachten aantrekken en behouden is geen sinecure, ambitieuze doelstellingen behalen is een enorme uitdaging ... Kortom, de ambitieuze carrossier heeft anno 2011 al lang niet meer voldoende aan een goede technische ondersteuning.

Als kennis- en opleidingscentrum voor de autosector en aanverwante sectoren in België voelt EDUCAM zich geroepen om zijn partners/klanten ook op deze domeinen te ondersteunen met sectorspecifieke opleidingen. Het centrale thema daarbij is dat het gaat om niet-technische opleidingen die voor de auto-ondernemer praktisch van aard zijn. Daarom ook komt er steeds een specialist ter plaatse om de indicaties die de ondernemer waarneemt te helpen analyseren en vertalen in de meest geschikte opleiding(en). Zo’n programma behelst opleidingen voor alle geledingen in het autobedrijf.

enkele voorbeelden van thema’s:

Coachen van medewerkers• Leidinggeven op de werkvloer• Werkplaatsmanagement• Leren delegeren• Peter- en Meterschap• Werving en retentie• Assertieve communicatie• Samenwerken op de werkvloer• Klantvriendelijkheid• Klachtenbehandeling• Commerciële gespreksvaardigheden voor technici • Aftersales verkooptechnieken • Verkoops- en onderhandeltechnieken • Onderhandelen met overtuigingskracht• …•

Voor het volledige opleidingsaanbod raadpleegt u www.educam.be of belt u naar 02 778 63 30.

Page 14: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 14

Technische opleidingen in de kijker

Technische opleidingen in de kijker

Marc Sinnaeve

Waarom is bijscholing onontbeerlijk?… Marc Sinnaeve, EDUCAM-trainer, getuigt voor u:

Door de toenemende complexiteit van de hedendaagse voertuigen zijn kennis en de juiste technische informatie uiterst belangrijk geworden om alle herstellingen correct te kunnen uitvoeren. Bijscholing brengt klaarheid in het kluwen van moderne wagens en levert je werkmethoden die je onmiddellijk in de werkplaats kunt toepassen. Dit vormt voor garagehouders een essentiële troef, want als je mee bent met de techniek, kun je je klanten beter dienen en ze een feilloze herstelling aanbieden.

Page 15: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 15

Diesel praktijk diagnose

THEMA: DiagnoseTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis over dieselmotoren willen uitbrei-den met de momenteel toegepaste technologieën. Cursisten moeten de samenstellende onderdelen, het werkingsprin-cipe en de inspuitsystemen van dieselmotoren kennen.

Wat komt aan bod?Vergelijking van de verschillende dieselsystemen• Dieselmanagement via parameteruitlezing• Snelle diagnose van de gebruikte sensoren• Diagnose van het EGR-systeem, de turbo en de wervel-• kleppenDiagnose van de roetfilter• Efficiënte diagnose per dieselsysteem + overzicht van • gekende problemen

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten in staat zijn om autonoom metingen en testen uit te voeren aan moderne dieselmotoren om zo een efficiënte diagnose te stellen.

Meer info en registratiewww.educam.be/1004967

Diagnose van multiplexsystemen

THEMA: DiagnoseTyPE: in company

1DAG

Voor wie?Alle mecaniciens die het gebruik van een multimeter, eenoscilloscoop en een diagnosetoestel beheersen. De cursistmoet ook beschikken over een basiskennis elektriciteit enelektronica voordat hij de opleiding aanvangt.

Wat komt aan bod?Vernetwerking van elektronische systemen• Databussystemen voor koetswerk• Werkplaatsactiviteiten•

De theorie is gebaseerd op talrijke demonstraties.

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten in staat zijn om:

de redenen te kennen waarom databussystemen steeds meer • in wagens worden ingebouwd;een goede kennis te hebben van de CAN-bus en de LINbus en • te weten welke metingen ze aan een CAN-bus en een LIN-bus kunnen uitvoeren;de verschillende meetsignalen van een multimeter en een • oscilloscoop te interpreteren;een diagnose te stellen aan de hand van een multimeter, • een oscilloscoop en/of een diagnosetoestel en de storing te verhelpen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702395

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Nieuwe opleidingNieuwe opleiding

Diesel praktijk diagnose: Deze praktijkgerichte op-leiding over moderne dieselsystemen vat efficiënt samen hoe u dieselmotoren snel kunt testen. Alle gekende me-chanische en elektrische problemen komen aan bod en worden gedemonstreerd om ze te leren herkennen. Aan de deelnemers wordt ook gevraagd zelf deze proeven aan verschillende voertuigen uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: het testen van een hogedrukpomp en ver-stuivers van een commonrailmotor, het beoordelen van een roetfilter, het testen van een turbo. Het sterke punt van deze opleiding is dat monteurs met voorkennis over alle moderne dieselsystemen nu via een praktijkdag een overzicht krijgen van alle mogelijke problemen en dat ze methodes aanleren om deze te kunnen diagnosticeren.

Marc sinnaeve, eDUcaM-trainer

Diagnose multiplexsystemen: In de onafhankelijkewerkplaats krijgen monteurs alle merken over de vloer. De netwerkarchitectuur van een moderne personen wagen werkt niet bij ieder merk op dezelfde manier. Om de com-plete voertuigelektronica te kunnen testen hebt u vandaag niet alleen een performante diagnosetester nodig maar ook een portie inzicht in de netwerkstructuur die de diverse merken hanteren. Netwerkproblemen zijn niet courant, maar als ze optreden weet zelfs de ervaren technicus vaak geen raad. Deze opleiding vat samen hoe de verschillende netwerken met elkaar verbonden zijn en hoe u ze efficiënt kan testen.

Marc sinnaeve, eDUcaM-trainer

Page 16: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 16

Technische opleidingen: Onderhoud - Reparatie

Technische opleidingen: Onderhoud - Reparatie

Op de volgende pagina’s vindt u een deel van de opleidingen die EDUCAM over het thema “Onderhoud en reparatie” ontwikkeld heeft.

Voor het volledige opleidingsaanbod raadpleegt u www.educam.be of belt u naar 02 778 63 30.

Natuurlijk zijn er ook vragen waarop niet meteen een kant-en-klaar antwoord te vinden is. In dat geval ontwikkelt EDUCAM een volledig nieuwe opleiding op maat. Een verkennend gesprek met de EDUCAM-accountmanager is altijd het begin van de oplossing. Wat is de behoefte precies? Hoe lang mag de opleiding duren en welke competenties moeten er zeker in? Uw accountmanager, de R&D-afdeling en de instructeur tekenen dan samen een cursus uit. Dit gebeurt volledig in samenspraak met u.

Onderhoud- Reparatie

Elektriciteit-Elektronica

Comfort & Veiligheid

Rijdend Gedeelte

Alternatieve Aandrijvingen

Overige

Koetswerk-Spuitwerk

Spuitwerk

Bouw

Specifieke Herstelmethode

Plaatwerk

Page 17: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 17

Ds elektrische metingen

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici werkzaam in de onafhankelijke markt die zich willen verruimen in de elektriciteit en elektronica voor personenwagens.

Wat komt aan bod?Elektrische grootheden• Metingen aan de elektrische kring• Praktische oefeningen• Herstellingen aan dradenbundels•

Wat zult u kunnen?Kunnen meten van spanning, stroom en weerstand met • behulp van een multimeter en een ampèremetertangKennen van de begrippen spanning, stroom, weerstand en • vermogen en de onderlinge verhoudingenOpsporen van een spanningsval• Kennen van het basisprincipe van de in serie en parallel • geschakelde kringenKunnen uitvoeren van basiscontroles aan de laad- en • startkring

Meer info en registratiewww.educam.be/0600046

Ds schemalezen

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis van voertuigelektronica willen verruimen en diagnoses willen leren stellen. De deelnemers moeten vlot met een multimeter kunnen werken.

Wat komt aan bod?Elektromagnetisme• Relais• Diodes• Bedradingsschema's• Zoeken naar elektrische storingen•

Wat zult u kunnen?De informatie kennen die beschikbaar is in een elektrisch • schemaHet basisprincipe van het elektromagnetisme kennen• Het werkingsprincipe en het gebruik van een relais kennen• Het werkingsprincipe en het gebruik van een diode kennen• Kunnen stellen van een diagnose en kunnen lokaliseren • van een storing met behulp van een bedradingsschema

Meer info en registratiewww.educam.be/0600048

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 18: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 18

Ds Meten van elektronische signalen

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis van voertuigelektronica willen verruimen en diagnoses willen leren stellen. De deelnemers moeten vlot een multimeter kunnen werken en kennis van elektrische schema's hebben.

Wat komt aan bod?Het visualiseren van signalen• Begrijpen en gebruiken van de oscilloscoop• Meten van elektronische componenten•

Wat zult u kunnen?De verschillende soorten elektrische signalen kennen.• Het werkingsprincipe en het gebruik van de condensato-• ren kennenDe verschillende elektrische signalen kunnen meten met • behulp van een oscilloscoopDe reële waarden kunnen lezen met behulp van een diag-• noseapparaat

Meer info en registratiewww.educam.be/0600050

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Ds sensoren

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis van voertuigelektronica willen verbeteren en diagnoses willen leren stellen. De deelnemers kunnen met een multimeter en oscilloscoop werken en heb-ben kennis van elektrische schema's.

Wat komt aan bod?Volgende onderwerpen komen aan bod in deze opleiding:

Rol van sensoren en randvoorwaarden• Indeling van sensoren• Werkingsprincipe en testprocedure• Praktijkoefeningen•

Wat zult u kunnen?De basisarchitectuur van de elektronische systemen kennen• De werkingsprincipes en het gebruik van de meest fre-• quente receptoren kennenKunnen controleren en diagnoses kunnen maken van deze • verschillende receptoren

Meer info en registratiewww.educam.be/0600052

Page 19: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 19

Ds actuatoren

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis van voertuigelektronica willen verruimen en diagnoses willen leren stellen. De deelnemers kunnen vlot met multimeter en oscilloscoop werken en heb-ben kennis van elektrische systemen.

Wat komt aan bod?Volgende onderwerpen komen aan bod in deze opleiding:

Rol van actuatoren en randvoorwaarden• Transistoren• Indeling van actuatoren• Werkingsprincipe en testprocedure• Praktijkoefeningen•

Wat zult u kunnen?De werkingsprincipes en het gebruik van LED en de tran-• sistors kennenDe verschillende soorten commando's van de actuatoren • kennenDe werkingsprincipes en het gebruik van meest frequente • actuatoren kennenKunnen controleren van deze verschillende actuatoren en • er een diagnose van kunnen stellenEen diagnose kunnen maken door de functie commando • van actuatoren te gebruiken

Meer info en registratiewww.educam.be/0600054

Technisch > Onderhoud - Reparatie

communicatienetwerken M2M

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Technici die hun kennis over bedrading en netwerken in voertuigen op een praktische wijze willen uitbreiden. Deel-nemers aan de opleiding worden verondersteld een goede kennis van klassieke voertuigbedrading te hebben. Ze kun-nen al vlot met een multimeter en een oscilloscoop werken en hebben een goed inzicht in de werking van sensoren en actuatoren.

Wat komt aan bod?Soorten datanetwerken in moderne voertuigen: redenen, • opbouw, voor- en nadelenCAN-bus: soorten, werking, diagnose en herstelling in de • praktijkVAN-bus: werking en diagnose• Lokale bussystemen: LIN-bus: werking en diagnose.• Optische communicatie: soorten, werking, diagnose en • herstelling in de praktijkDraadloze netwerking in voertuigen: werking•

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zijn de cursisten in staat om een diagnose van een databussysteem te stellen. Daarvoor moeten ze:

de werking en het doel van databussystemen begrijpen;• de verschillende types databussystemen (types, catego-• rieën, structuur enz.) onderscheiden;de basisbeginselen van optische databussystemen begrijpen;• datalijnen in stroomloopschema's herkennen;• de verschillende onderdelen van het netwerk van een • voertuig identificeren;de verschillende signalen van de verschillende databussys-• temen kennen, kunnen meten en interpreteren.

Meer info en registratiewww.educam.be/0903865

Page 20: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 20

Vervangen van elektronische componenten

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Monteurs met een brede basiskennis van elektronische systemen in hedendaagse voertuigen en van netwerken in voertuigen, die al met diagnosetoestellen kunnen werken.

Wat komt aan bod?Onderscheid tussen programmeren, coderen, configureren • en aanpassen van regelapparaten in moderne voertuigen.Resetten en wijzigen van service-intervallen• Interventies bij dieselmotoren en benzinemotoren en de • uitlaatgasnabehandelingInterventies bij diverse versnellingsbakken• Interventies bij het rijdende gedeelte (banden, stuurin-• richting, remmen, ABS/ESP en ophanging)Interventies bij airbagsystemen• Interventies bij verlichtingssystemen (xenon, bochtenver-• lichting, comfortverlichting, trekhaak)Interventies bij overige comfortsystemen•

Wat zult u kunnen?Leren correct vervangen van verschillende elektronische • componenten (sensoren, actuatoren en elektronische regeleenheden)Leren uitvoeren van een correcte configuratie en afstelling • van de vervangen elementen

Meer info en registratiewww.educam.be/0803834

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Databussystemen – elektro

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

2DAGEN

Voor wie?Mecaniciens die de trajecten Elektrotechniek 1 en Elektro-techniek 2 hebben gevolgd of kunnen bewijzen dat ze zowel de theoretische als praktische kennis ervan bezitten.

Wat komt aan bod?Inleiding tot de databus• Vereisten voor databussystemen• Opbouw en eigenschappen• CAN-bus• Lokale bussystemen• Optische communicatie• Draadloze databussen• Storingsherkenning• Bijlagen•

Wat zult u kunnen?Begrijpen van de werking en het doel van databussystemen• Kennen van de soorten databussystemen (types, catego-• rieën, structuur enz.) en kennen van de basisbeginsels van optische databussystemenHerkennen van de datalijnen in stroomloopschema’s• Begrijpen van de afgelegde weg van een signaal• Identificeren van de verschillende onderdelen van het • netwerk van een voertuigKunnen stellen van een diagnose aan een databussysteem•

Meer info en registratiewww.educam.be/0600263

Page 21: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 21

elektrische-elektronische uitrusting

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: open, in company

4DAGEN

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Voor wie?Voorbewerkers in koetswerk • Personen die belast zijn met de eindcontrole voor het • voertuig het koetswerkatelier verlaat Zelfstandige autoschadehersteller die polyvalent moeten zijn • Elke opgeleide persoon of beginner die zijn ervaring in • het beroep wenst te verbeteren wat betreft de controle, de herstelling of de vervanging van elektrische elementen

Wat komt aan bod?Theorie

Basisprincipes van elektriciteit en de wet van Ohm• Gebruik van de multimeter• Vier elektrische basisstoringen• Gebruik van de eenvoudige elektrische schema’s• Accu’s, geheugens en elektrische risico’s• Werking van de standaardaccessoires (ruitenbediening, • centrale vergrendeling)Werking van veiligheidssystemen (airbags, gordelspanners).• Begrippen van geavanceerde technologie: xenonkoplampen, • multiplex, optische vezels

PraktijkPraktijkmetingen aan voertuigen• Zoeken van elektrische storingen in kringen• Controle en herstelling van elektrische onderdelen (in • portieren, vooraan)Manipuleren van veiligheidselementen (airbags enz.)• Reparatie van elektrische bedradingen en verbindingen•

Wat zult u kunnen?Na deze opleiding zal de cursist:

de fundamentele grootheden van de elektriciteit kennen • en de wet van Ohm kunnen toepassen; efficiënt gebruik kunnen maken van een multimeter: waar • en hoe moet deze geschakeld worden? kunnen werken met eenvoudige elektrische schema’s om • een storing op te sporen; de kringen van de standaarduitrustingen kennen, zoals de • elektrische ruiten, elektrische spiegels, centrale vergren-deling, koplampafstelling; het principe van de meer specifieke en technischere krin-• gen kennen, zoals xenonlampen, radars voor het achter-uitrijden, buitentemperatuursensoren; een globale kennis hebben van de veiligheidskringen zoals • de airbags, gordijnairbags en gordelspanners; risico-elementen kunnen identificeren, zoals pyrotechni-• sche onderdelen van airbags, gordelspanners; herstellingen kunnen uitvoeren zonder de geïnstalleerde • kringen voor antidiefstal en alarm in gevaar te brengen; risico’s die te wijten zijn aan spanningspieken tijdens • lasoperaties maximaal kunnen vermijden; een multiplexkring kunnen identificeren en bepaalde • controlehandelingen kunnen uitvoeren; optische vezels kunnen identificeren en eventueel correct • herstellen of vervangen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0600710

Page 22: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 22

elektronica voor het snelservicebedrijf

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

3DAGEN

Voor wie?Mecaniciens uit snelservicebedrijven en onafhankelijke werkplaatsen die hun kennis en vaardigheden in verband met auto-elektriciteit willen ontwikkelen.

Wat komt aan bod?Elektrische grootheden• Metingen aan de elektrische kring• Herstellingen aan dradenbundels• Elektromagnetisme• Relais• Bedradingsschema's• Zoeken naar elektrische storingen• Diagnosestrategieën• Organigram om een diagnose gestructureerd te stellen• Controlefiche – checklist•

Wat zult u kunnen?De opleiding heeft tot doel de deelnemers te leren hoe een elektrische storing te lokaliseren en verhelpen met behulp van bedradingsschema's en universele diagnosetoestellen. Om dit te realiseren:

nemen we het principe door van elektrische metingen, • van de onderlinge verhoudingen tussen spanning, stroom, weerstand en vermogen, en van serie- en parallelgescha-kelde kringen;voeren we basiscontroles van de laad- en startkring uit • met behulp van een multimeter en een ampèretang en sporen we spanningsvallen op;bestuderen we het relais, het elektromagnetisme en de • toepassingen ervan;leren we schema's te lezen en doen we oefeningen aan • voertuigen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0903888

oscilloscoop

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

2DAGEN

Voor wie?Mecaniciens die het traject 1 volgden of kunnen bewijzen dat ze zowel de theoretische als praktische kennis van dit traject bezitten.

Wat komt aan bod?Begrip en gebruik van de oscilloscoop• Gedetailleerde bespreking van het scoopbeeld• Voorbeelden van metingen aan didactisch materiaal• Signalen gemeten aan voertuigen• Condensatoren• Klassieke diodes• Zenerdiodes• Gebruik van de ampèremeterklem• PWM, duty-cycle, duty-ratio, RCO enz.•

Wat zult u kunnen?Begrijpen en optimaal kunnen weergeven op het scherm • van de oscilloscoop van de begrippen frequentie, periode, amplitude, slope, triggering, tijdbasis, spanningsbasis enz.Kunnen meten van signalen met de oscilloscoop afkomstig • van sensoren en actuatoren (zowel analoog als digitaal)Kunnen aansluiten van de oscilloscoop in functie van het • stroomloopschema en de meetmethode (ten opzichte van de massa of plusaansluiting)Kunnen aansluiten en gebruiken van de oscilloscoop in • het zelfdiagnosetoestel

Meer info en registratiewww.educam.be/0600115

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 23: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 23

Praktijkstudie elektrische kring

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

3DAGEN

Voor wie?Medewerkers die bij het uitvoeren van hun taak geconfron-teerd worden met het elektrische gedeelte van een voertuig. Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat komt aan bod?Inleiding tot de elektriciteit• Opbouw van een elektrische kring• Kenmerkende grootheden van een elektrische kring• Begrip vermogen• Spanningsopwekking en -controle• Gevolgen van stroom in een kring• Weerstanden•

Wat zult u kunnen?Begrijpen van de begrippen wisselspanning, gelijkspan-• ning, stroom, weerstand en vermogenKunnen uitvoeren van praktische metingen aan voer-• tuigen, meer bepaald op de plaats die de constructeur voorschrijftKunnen lezen en interpreteren van meetwaarden met • behulp van een stroomloopschemaKunnen herkennen van basiscomponenten in schema’s • met het oog op een eenvoudige diagnosestelling van ana-loge kringenKunnen detecteren van kortsluitingen, stroomverliezen, • draadbreuken en overgangsweerstanden

Meer info en registratiewww.educam.be/0600022

schemalezen en storingzoeken

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

3DAGEN

Voor wie?Medewerkers die bij het uitvoeren van hun taak geconfron-teerd worden met het elektrische gedeelte van een voertuig. Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat komt aan bod?Schakelingen van verschillende weerstanden• Soorten elektrische storingen• Magnetisme• Controle van een alternator• Controle van een startmotor•

Wat zult u kunnen?Herkennen, begrijpen en uitmeten van serie- en parallel-• schakelingenKunnen uitvoeren van een correcte draadberekening voor • het inbouwen van toebehorenBegrijpen van het elektromagnetisch grondbeginsel• Begrijpen van de werking van een startmotor en een alter-• nator en kunnen stellen van een diagnose ervan

Meer info en registratiewww.educam.be/0600117

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 24: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 24

sensoren

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

3DAGEN

Voor wie?Mecaniciens die de opleiding Oscilloscoop hebben gevolgd.

Wat komt aan bod?Inleiding tot sensoren• Signaalbewerkingen• Sensoren en systemen• Temperatuursensoren• Positie- en snelheidssensoren• Versnellingssensoren• Druksensoren• Gas- en vloeistofsensoren• Diverse sensoren: regensensor, fotocel en HDK-voeler•

Wat zult u kunnen?Begrijpen van de werking en de functie van analoge en • digitale sensoren en kennen van het onderscheid ertussenBegrijpen van de omzetting van fysieke naar elektrische • groothedenOpmeten van sensorsignalen aan een voertuig met een • oscilloscoop en een multimeterInterpreteren en beoordelen van deze waarden op hun • correctheid aan de hand van parameterwaardenBepalen van oscilloscoopaansluitingen en meetpunten aan • de hand van stroomloopschema’s

Meer info en registratiewww.educam.be/0600108

Van elektrische kring tot multiplexomgeving 1

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

2DAGEN

Voor wie?Personen die vroeger al een basisopleiding elektrotechniek hebben gevolgd of die over een basiskennis beschikken, maar die een opfrissing nodig hebben.

Wat komt aan bod?Inleiding (elektrische grootheden, elektrische metingen, • wet van Ohm)Bedradingsschema's• Elektrische kringen• Sturing via relais• Elektronische sturing• Zoeken naar elektrische storingen• Storingzoeken in elektronische systemen• Diagnosetoestel• Reparatie van bedrading•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zijn de cursisten in staat om:

een elektrische spanning, stroom en weerstand te meten • met behulp van een multimeter en de geschikte instru-menten en adapters;elektrische voertuigschema's te lezen en te interpreteren;• elektrische kringen met serie- en parallelschakelingen te • herkennen en er de werking van te begrijpen;de werking van een relais en van relaisgestuurde kringen • toe te lichten;het werkingsprincipe van elektronische systemen toe te • lichten;een diagnose te stellen van eenvoudige elektrische storin-• gen: onderbreking, kortsluiting, spanningsval en verbor-gen verbruiker;een storing te zoeken in een eenvoudige elektrische kring • of een kring met een relais;een eenvoudige storing in een elektronisch systeem te zoeken;• de basisfuncties van een diagnosetoestel te gebruiken;• een elektrische bedrading te repareren.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0903957

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 25: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 25

Voertuigelektronica - evolutie

THEMA: elektriciteit - elektronicaTyPE: in company

1DAG

Voor wie?Technici die hun kennis over voertuigelektronica en netwerken in voertuigen op een praktische wijze willen uitbreiden.Wie deelneemt, wordt verondersteld een goede kennis van klassieke sensoren en actuatoren en klassieke voertuigbedrading te hebben. Deelnemers moeten vlot met een multimeter en een oscilloscoop kunnen werken en een goed inzicht in diagnosemethoden hebben.

Wat komt aan bod?Recente ontwikkelingen inzake voertuigelektronica• Smart-sensoren en –actuatoren• Praktijkoefeningen met moderne meetmethodes• Belangrijke testen aan voertuigen met multiplexbedrading•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten:

hun kennis rond voertuigelektronica up-to-date gebracht • hebben;inzicht hebben in de praktische werking van smart-senso-• ren en –actuatoren;op een vlotte manier moderne elektronica kunnen uitmeten;• multiplexbedrading in voertuigen kunnen nameten;• de verschillende gemeten elektronische signalen kunnen • interpreteren.

Meer info en registratiewww.educam.be/0904344

Ds Diagnostiek

THEMA: DiagnoseTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Techniekers die hun kennis van voertuigelektronica willen verruimen en diagnoses willen leren stellen. Voor deze mo-dule moeten de deelnemers vlot met multimeter en oscil-loscoop overweg kunnen. Tevens moeten zij vlot sensoren en actuatoren kunnen uitmeten.

Wat komt aan bod?Werking van een elektronisch systeem• Logica van een diagnose• Opwekking van diagnostic trouble codes• Leesmodules van parameters• Zelftestprocedures• European On Board Diagnosis• Praktijkoefeningen volgens typewerkbladen•

Wat zult u kunnen?Een logische diagnose kunnen toepassen• De regelingsprincipes in open lus en gesloten lus kennen• De interne architectuur van een comando-centrale kennen• De codes van gebrek kunnen lezen• De oprichtingsvoorwaarden van de codes van gebrek kennen• Kunnen diagnoses maken en een storing lokaliseren met • behulp van de verschillende diagnosemiddelen die bij de opleiding worden bekeken

Meer info en registratiewww.educam.be/0600056

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 26: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 26

Diagnose motormanagement benzine

THEMA: DiagnoseTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die moeten werken aan regelsystemen van mo-derne benzinemotoren. Ze hebben een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica. Ze hebben ook kennis van moderne motortechnologie, inspuit- en ontstekingssystemen, antipollutiesystemen en bijkomen-de systemen van een benzinemotor.

Wat komt aan bod?Inleiding• Storingzoeken via voorafgaande controles• Diagnostiek op basis van een organogram• Diagnosetoestel• Europees diagnosesysteem aan boord EOBD• Verschillende voorbeelden van diagnoseoefeningen• Storingzoeken•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding is de cursist in staat om op lo-gische wijze algemene diagnoseactiviteiten uit te voeren, in het bijzonder aan het elektronische gedeelte van gelijk welk regelsysteem en gelijk welke component van een benzine-motor, door gebruik te maken van geschikte controle- en diagnosetoestellen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0803034

Diagnose motormanagement diesel

THEMA: DiagnoseTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?De doelgroep bestaat uit technici die moeten werken aan regelsystemen van moderne dieselmotoren. De cursist heeft een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elek-triciteit en -elektronica. Hij moet ook kennis hebben van dieselmotortechnologie, dieselpompen, commonrailsyste-men en pompverstuivers, uitlaatgasbehandelingssystemen bij dieselmotoren en de elektronische sturing ervan.

Wat komt aan bod?Inleiding • Storingzoeken via voorafgaande controles • Diagnostiek volgens een organogram • Diagnosetoestel • Europees diagnosesysteem aan boord EOBD • Verschillende voorbeelden van diagnoseoefeningen • Storingzoeken•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zijn de cursisten in staat om op logische wijze algemene diagnoseactiviteiten uit te voeren, in het bijzonder aan het elektronisch gedeelte van gelijk welk regelsysteem en gelijk welke component van een die-selmotor, door gebruik te maken van geschikte controle- en diagnosetoestellen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702563

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 27: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 27

toegang tot technische informatie: van eoBD tot internet

THEMA: DiagnoseTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?In eerste instantie mecaniciens uit onafhankelijke repara-tiewerkplaatsen. Ook mecaniciens uit erkende werkplaatsen zijn welkom.

Wat komt aan bod?Inleiding • Segmentering • Europese verordening 715/2007 (Euro 5) • Verordening 1400/2002 (block exemption) • Toegang tot informatie voor reparaties • European On-board Diagnostics (EOBD) • Universele diagnosetoestellen • Specifieke, merkgebonden diagnosetoestellen • Concepten van werkplaatsen•

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zullen de cursisten in staat zijn om:

de huidige en toekomstige mogelijkheden op te sommen • om toegang te krijgen tot noodzakelijke technische infor-matie voor reparaties; gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden die • het internet als informatiebron biedt; de EOBD-functies die verband houden met de diagnose te • omschrijven en te verklaren; de verschillende controlesystemen (monitoring) in ver-• band met EOBD te onderscheiden en te verklaren; de diagnose-eigenschappen van de verschillende univer-• sele diagnosetoestellen op te sommen en met die toestel-len te werken; controle- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren en • storingen op te sporen; de verschillende leveranciers op te sommen en het full-• service werkplaatsconcept toe te lichten.

Meer info en registratiewww.educam.be/0803184

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Diagnose – elektro

THEMA: DiagnoseTyPE: in company

1DAG

Voor wie?Mecaniciens die de opleiding Databussystemen hebben gevolgd.

Wat komt aan bod?Opbouw van een module• Regeling van een systeem• Activering van actuatoren• Diagnostiek• Aanmaak van default trouble codes• Leesmodus van parameters• Zelftestprocedures• Logica van de diagnostiek aan een multiplexvoertuig• European on-board diagnosis• Praktijkoefeningen en werkrapporten•

Wat zult u kunnen?Begrijpen van het principe sensor – rekeneenheid – • actuator en de relatie tussen alle elementenBegrijpen van het principe closed loop en de invloed • van omgevingsfactoren op elektronische systemenKunnen uitvoeren van voorbereidende controles en • kunnen controleren van sensoren en actuatoren als geïntegreerd onderdeel van een regelkringKunnen selecteren en interpreteren van een correcte • voorstellingsmodus van de parametersBegrijpen van de structuur van een rekeneenheid: voe-• ding, ingangssignalen, uitgangssignalen en foutdetectie Kunnen controleren van de rekeneenheid op werking en • configuratie.Kunnen selecteren en toepassen van een correcte diag-• nosemethodiek aan de hand van diagnoseapparatuur en meetinstrumenten

Meer info en registratiewww.educam.be/0600267

Page 28: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 28

centrale vergrendeling en wegrijblokkeersystemen

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici en diagnosetechnici die wekelijks met de behan-delde systemen in aanraking komen en die hun kennis erover wensen op te frissen en uit te breiden.De deelnemers hebben kennis van voertuigelektriciteit en -elektronica. Ze zijn vertrouwd met het gebruik van multimeter en oscilloscoop en hebben ervaring met het gebruik van een diagnosetoestel om gegevens uit te lezen, te coderen en te programmeren.

Wat komt aan bod?Centrale vergrendelingssystemen• Verschillende soorten afstandsbedieningen• Analyseren en interpreteren van schema's van centrale • vergrendelingssystemenWegrijblokkeersystemen• Systemen voor sleutelloze toegang en sleutelloos starten•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten:

probleemloos storingen kunnen oplossen in diverse • centrale vergrendelingssystemen (al dan niet met een af-standsbediening), in wegrijblokkeersystemen en in recent geïntroduceerde sleutelloze toegangs- en startsystemen;afstandsbedieningen kunnen controleren en initialiseren;• stuureenheden van het motormanagement of de wegrij-• blokkering kunnen coderen en programmeren;sleutels kunnen initialiseren;• met een multimeter en een diagnosetoestel een basis-• diagnose kunnen uitvoeren van de diverse componenten van een sleutelloos toegangs- en startsysteem dankzij hun goede kennis van de diverse componenten ervan.

Meer info en registratiewww.educam.be/0904361

Technisch > Onderhoud - Reparatie

radio - Navigatie - gsM

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Mecaniciens die hun kennis in dit toepassingsgebied willen verruimen. Ze moeten elektrische schema’s kunnen lezen en werken met een multimeter en een oscilloscoop.

Wat komt aan bod?In deze opleiding wordt er uitleg gegeven over:

Radio - ontvangst;• Navigatiesystemen: GPS, GPS antennes, soorten kaarten • en systemen, voertuigsignalen; Telefonie; • Reparatie van dradenbundels.•

Wat zult u kunnen?Begrijpen van de basiswerking van GPS, GSM en com-• plexere radiosystemenKunnen installeren van deze systemen rekening houdend • met de voorzorgsmaatregelen en vuistregelsKunnen gebruiken van installatiefolders en gebruikers-• manuals

Meer info en registratiewww.educam.be/0600059

Page 29: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 29

klimaatbeheersing: werking en onderhoud

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

2DAGEN

klimaatbeheersing: analyse en storingzoeken

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

2DAGEN

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Voor wie?Personen die zich bezighouden met de reparatie en het onderhoud van klimaatbeheersingssystemen en de syste-men die ermee verbonden zijn. Kennis van elektriciteit en elektronica die overeenkomt met Elektrotechniek niveau 1 en niveau 2 is aangewezen. Bovendien wordt de cursist verondersteld een aircovultoestel te kunnen gebruiken.

Wat komt aan bod?Koudekring: werking van een koudekring en toelichting • bij de verschillende fasen (samendrukking, condensatie, ontspanning en verdamping). Componenten van een instal-latie (soorten compressoren, koppeling, condensor, soorten ontspanners, aanzuigaccumulator, filter-droger, verdam-per, leidingen, schokdempelementen, veiligheidssystemen, dienstverbindingen, ijsbeveiliger en pollenfilter)Tips voor gebruikers van een klimaatbeheersing• Praktische meetoefeningen aan de installatie• Elektrische basiskring, bediening van de compressor en • bediening van de ventilatoren van de condensorLuchtkring en manuele temperatuurcontrolemethodes• Onderhoud, diagnostiek (snel en volledig, met de noodza-• kelijke meetwaarden) Onderscheid tussen een storing in de koudekring en in de elektrische kringIntegratie en interactie van de koudekring met overige • voertuigonderdelen

Wat zult u kunnen?Deze opleiding heeft tot doel kennis bij te brengen over:

de werking van de koudekring, de opbouwende elementen • en de aansturing ervan; de elektrische componenten van de koudekring; • de verschillende methodes om een klimaatbeheersingsin-• stallatie te onderhouden en te herstellen en verschillende controlemethodes;de oorzaken van storingen en diagnosticeren van de • verschillende onderdelen; het vermijden van damp- en geurproblemen.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0702435

Voor wie?Mecaniciens die werken aan klimaatbeheersingsinstallaties en er vlot onderhouds-, reparatie- en diagnoseactiviteiten aan kunnen uitvoeren. Ze kunnen elektrische storingen verhelpen en elektrische schema’s lezen. Ook kunnen ze werken met een multimeter en een oscilloscoop en kunnen ze sensoren en actuatoren uitmeten.

Wat komt aan bod?Thermodynamische cyclus en diagrammen (o.a. Mollier)• Verloop in functie van druk, temperatuur en staat van het • koudemiddelDiagnose gebaseerd op oververhitting en nakoeling• Speciale compressoren• Elektrische kring en schema’s van verschillende soorten• Aansturing van ventilatoren• Temperatuurcontrole en -regeling • Principes van bediening• Specifieke sensoren en actuatoren• Bijverwarming • Spoelen van een klimaatbeheersingsinstallatie• Diagnose • Grondige controles van de koudekring• Aansturing van de temperatuur en de elektrische kring• Methodes en concrete voorbeelden van storingzoeken.•

Wat zult u kunnen?Deze opleiding heeft tot doel kennis bij te brengen over:

de gedetailleerde werking van de verschillende fasen van • de koudekring; de praktische benadering van de begrippen nakoeling en • oververhitting; diagnosticeren van componenten van de kring; • het stellen van een diagnose aan de hand van metingen, • een vullingsgraadcontrole, een werkingsgraadbepaling en een modeldiagnosetabel; het spoelen van de installatie en hoe dit uit te voeren.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0702433

Page 30: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 30

Passieve veiligheidssystemen

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die regelmatig in aanraking komen met de be-handelde systemen en die hun kennis willen opfrissen en uitbreiden.De behandelde materie is met een kleine aanpas-sing perfect inzetbaar voor koetswerkherstellers en raadge-vende receptionisten.Een basiskennis van het gebruik van een PC en een universeel diagnosetoestel is voldoende om deze opleiding met succes te volgen.

Wat komt aan bod?Veiligheidskoetswerk• Euro NCAP-crashtest• Verschillende passieve veiligheidssystemen• Werkzaamheden aan passieve veiligheidssystemen met • een diagnosetoestelOverzicht van werkzaamheden aan passieve veiligheids-• systemen van moderne voertuigen en de elektronische componenten ervan

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zijn de cursisten in staat om:

perfect de basisprincipes van passieve veiligheidssystemen • te verklaren;te begrijpen hoe een voertuigkoetswerk de botsenergie bij • een ongeval opvangt;de verschillende componenten van een passief veiligheids-• systeem te kennen, plus de functie ervan en het werkings-verloop bij een aanrijding;als technicus, weer helemaal up-to-date te zijn;• als raadgevend receptionist, uw klanten nog accurater bij • te staan;als koetswerkhersteller, heel wat kleine problemen zelf op • te lossen en uw taken met meer kennis van zaken en veilig uit te voeren.

Meer info en registratiewww.educam.be/0904423

Verlichtings- en zichtbaarheids- technologie

THEMA: comfort & VeiligheidTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici en diagnosespecialisten die aan de nieuwste ver-lichtings- en zichtbaarheidssystemen werken of hun kennis over deze systemen willen uitbreiden. Ze hebben ervaring met metingen aan voertuigen en kunnen aan moderne auto-elektrische en -elektronische systemen werken met een diagnosetoestel. Ze kunnen ook een universeel diagno-setoestel hanteren.

Wat komt aan bod?Basisprincipes van de optica (het ontstaan en de vorming • van licht)Soorten lampen• Adaptieve bochtenverlichting• Automatische koplamphoogteverstelling• Extra verlichtingsfuncties• Service- en afstelwerkzaamheden aan verlichtingssystemen• Ruitenwissersystemen- en aansturingen, regensensor•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zijn de cursisten in staat om:

een duidelijke kijk te ontwikkelen op verlichtingsbron-• nen, lenssoorten en reflectortoepassingen in hedendaagse voertuigen;diagnosen te stellen en reparaties uit te voeren aan diverse • verlichtingssystemen, zoals adaptieve bochtenverlichting en automatische koplamphoogteverstelling, koplamp-sproeiersystemen en extra verlichtingsfuncties;de verworven kennis over de verschillende zichtbaarheids-• systemen te gebruiken om in de praktijk storingen te verhelpen, bv. aan het ruitenwissersysteem met aanstuur-strategie en regensensor.

Meer info en registratiewww.educam.be/0904466

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 31: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 31

Benzine-inspuiting

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Technici die moeten werken aan regelsystemen van mo-derne benzinemotoren. Ze hebben een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica. Ze hebben ook kennis van moderne motortechnologie.

Wat komt aan bod?Kort overzicht van de evolutie van inspuitsystemen in de • laatste jaren De brandstofkring: de brandstofpomp, de brandstoffilter, • de drukregelaar, de verstuivers enz.Praktische controle van al deze elementen• Elektronische sturing van het inspuitsysteem: verschil-• lende sensoren specifiek voor het brandstofsysteem

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om:

de verschillende inspuitsystemen op te noemen die ge-• bruikt worden voor benzinemotoren en de verschillende types brandstofkringen;de werking en de functie te verklaren van de verschillende • componenten van een inspuitsysteem;de controles uit te voeren van een inspuitsysteem en een • brandstofkring;de functie te verklaren van de verschillende sensoren en • actuatoren van een motormanagementsysteem;de controles en de analyses uit te voeren van de verschil-• lende sensoren en actuatoren van het motormanagement-systeem.

Meer info en registratiewww.educam.be/0803071

Directe benzine-inspuiting

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die werken aan regelsystemen van moderne ben-zinemotoren. De cursisten hebben een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica. Ze hebben ook kennis van motortechnologie, ontstekings-systemen, klassieke benzine-inspuitsystemen en motorma-nagement.

Wat komt aan bod?Werkwijzen • Soorten verbranding• Inlaatluchtsysteem• Opvoersystemen• Uitlaatsystemen• Enkele aanwijzingen voor in de werkplaats•

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zullen de cursisten:

de voordelen van directe benzine-inspuiting kennen;• de hoofdkenmerken van directe benzine-inspuiting • kunnen opsommen en begrijpen;de componenten van het motormanagementsysteem • kunnen omschrijven, er de functie van kunnen begrijpen en hun kennis in de praktijk kunnen toepassen;in staat zijn om de functie van de opslag en de uitstoot • van NOx en van de ontzwavelingsfunctie toe te lichten;onderhouds- en diagnosewerkzaamheden kunnen • uitvoeren tijdens het storingzoeken.

Meer info en registratiewww.educam.be/0802876

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 32: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 32

Bijkomende systemen voor benzinemotoren

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die moeten werken aan regelsystemen van mo-derne benzinemotoren. Ze hebben een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica. Ze hebben ook kennis van moderne motortechnologie, inspuit- en ontstekingssystemen.

Wat komt aan bod?Verbetering van de cilindervulling• Variabele nokkenassen• Variabele kleptiming• Diverse principes en toepassingen van drukvulling: turbo, • compressoren, intercoolers enz.Stationairtoerentalregelsystemen en gasklepregelsystemen.• Koelsystemen en de kenveldgestuurde componenten ervan• Praktijkoefeningen en raadgevingen voor in de werkplaats•

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om:

de opbouw en de rol te verklaren van de optimalisering • van de cilindervulling van een benzinemotor;de opbouw en de rol te verklaren van een turbo (dynami-• sche turbo en turbo met compressoren);de opbouw en de rol te verklaren van de stationairregeling • van een benzinemotor;de opbouw en de rol te verklaren van kenveldgestuurde • koelsystemen van benzinemotoren;controle- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren en • een diagnose te stellen bij het storingzoeken.

Meer info en registratiewww.educam.be/0803067

ontstekingssystemen voor benzinemotoren

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die moeten werken aan regelsystemen van mo-derne benzinemotoren. Ze hebben een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica. Ze hebben ook kennis van moderne motortechnologie en inspuitsystemen.

Wat komt aan bod?Opbouw en functie van een ontstekingssysteem• Werking van een ontstekingssysteem: inductie en mag-• netisch veld, scoopbeelden, soorten ontstekingsspoelen, stroomverdeler, soorten bougiesOverzicht van het principe van elektronische ontstekings-• systemen: inductie, Hall-effect, volelektronisch enz.Bijkomende functies in een ontstekingssysteem: regeling • van het ontstekingstijdstip, klopdetectie, detectie van ontstekingsuitval enz.Praktijkoefeningen en raadgevingen voor in de werkplaats•

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om:

de werking toe te lichten van de ontbranding van het • mengsel in een benzinemotor;de werking van een ontstekingssysteem toe te lichten;• de verschillende ontstekingssystemen op te sommen, er de • verschillen tussen op te noemen en de componenten ervan toe te lichten;de invloed van het ontstekingstijdstip op de verbranding • toe te lichten;een storing in het ontstekingssysteem te lokaliseren.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0803069

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 33: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 33

Pompverstuivers en uitlaatgasbehandeling

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?De doelgroep bestaat uit technici die moeten werken aan regelsystemen van moderne dieselmotoren. De cursist heeft een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elek-triciteit en -elektronica. Hij moet ook kennis hebben van motortechnologie, dieselpompen, commonrailsystemen en motormanagement.

Wat komt aan bod?Inleiding tot pompverstuiversystemen • Pompverstuiversystemen van Bosch en Delphi• Elektronische sturing van pompverstuiversystemen van • Bosch Onderhoud van pompverstuiversystemen van Bosch • Inleiding tot de uitlaatgasbehandeling bij dieselmotoren • Katalysator• Voorstelling van de roetfilter, met een additief, met een • katalytische coating of niet-geregelde roetfilters

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten in staat zijn om:

de verschillende soorten pompverstuivers te herkennen; • de werking van de verschillende pompverstuiversystemen • van Bosch en Delphi en de componenten ervan te om-schrijven; in de werkplaats de procedures in verband met de pomp-• verstuivers van Bosch en Delphi toe te passen; de verschillende uitlaatgasbehandelingssystemen bij die-• selmotoren op te sommen; de verschillende roetfiltersystemen te herkennen; • het werkingsprincipe van de verschillende roetfiltersyste-• men te omschrijven; in de werkplaats de procedures in verband met de ver-• schillende roetfiltersystemen toe te passen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702562

commonrail

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?De doelgroep bestaat uit technici die moeten werken aan regelsystemen van moderne dieselmotoren. De cursist moet beschikken over een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en –elektronica en over een kennis van de basisprincipes van een dieselmotor en motorma-nagement.

Wat komt aan bod?Inleiding• Algemene informatie• Beschrijving van de componenten• Beschrijving van de werking• Commonrail in de praktijk •

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zullen de cursisten in staat zijn om:

de componenten van gelijk welk commonrailsysteem op te • sommen en er de werking van te kennen;de kenmerken van gelijk welk commonrailsysteem op te • sommen en toe te lichtende stappen in de werking van gelijk welk commonrail-• systeem te begrijpen en die kennis in de praktijk toe te passen;de voornaamste motormanagementstrategieën te begrij-• pen, waardoor ze de oorzaak van storingen beter zullen kunnen situeren;van gelijk welk commonrailsysteem een diagnose te stel-• len met de instrumenten waarover ze beschikken.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702559

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 34: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 34

Dieseltechnologie en elektronische regeling

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?De doelgroep bestaat uit technici die moeten werken aan regelsystemen van moderne dieselmotoren. De cursist moet beschikken over een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica en over een kennis van de basisprincipes van een dieselmotor.

Wat komt aan bod?Verbrandingsproces in een dieselmotor • Euro-milieubeschermingsnormen • Brandstofkwaliteit • Voorafgaande controles • Lagedrukbrandstofkring • Functie van de verschillende sensoren in een dieselmo-• tormanagementsysteem Turbocompressoren, EGR-systeem, • Variabele-inlaatsysteem, Gloeisysteem

Wat zult u kunnen?Na deze opleiding zal de cursist in staat zijn om:

het verbrandingsproces in een dieselmotor uit te leggen;• de Euro-milieubeschermingsmaatregelen en de evolutie • ervan toe te lichten;om de kwaliteitscriteria van dieselbrandstof op te som-• men, plus het belang ervan voor de werking van het inspuitsysteem;de voorafgaande controles aan een dieselmotor uit te • voeren;de werking toe te lichten en te controleren van: • de lagedrukkring, de verschillende sensoren van een dieselmotormanagementsysteem, de verschillende soorten turbocompressoren, het EGR-systeem, een variabele-inlaatsysteem en een gloeisysteem.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702398

elektronische dieselpompen

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?De technici die moeten werken aan regelsystemen van mo-derne dieselmotoren. De cursist moet beschikken over een goede kennis van en praktijkervaring met auto-elektriciteit en -elektronica en over een kennis van de basisprincipes van een dieselmotor en motormanagement.

Wat komt aan bod?Overzicht van elektronisch gestuurde inspuitpompen • Inspuitdebietregeling • Inspuitvervroegingsregeling • Technische fiches van verschillende elektronisch gestuurde • inspuitpompen

Wat zult u kunnen?De cursisten zullen kennis en ervaring verwerven over:

de soorten elektronisch geregelde dieselpompen en het type • pomp (halfelektronisch, volelektronisch of tijdgestuurd); de manier waarop brandstof opgevoerd wordt; • het verschil tussen axiale en radiale hogedrukpompen;• het onderscheid tussen regelkantgestuurde en een tijdge-• stuurde systemen; de belangrijkste parameters die de inspuithoeveelheid • beïnvloeden; de werking van een inspuitmomentversteller; • de manier waarop het elektroventiel wordt aangestuurd;• de belangrijkste parameters die het inspuitmoment beïn-• vloeden; het begrip pulsbreedtemodulatie (duty-cycle) op de actu-• ator van het inspuitmoment; de verschillende soorten tijdgestuurde dieselpompen en • de specifieke sensoren ervan; de controlemogelijkheden van de verschillende elektroni-• sche inspuitpompen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0702556

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 35: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 35

Roetfilters

THEMA: aandrijfgroepTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?De opleiding richt zich tot mecaniciens in de autosector. Wordt verondersteld: kennis van autotechniek, met name auto-elektriciteit, CAN-bus, motormanagement diesel en commonrail. De cursist moet vaardig zijn in het gebruik van elektrische meettoestellen, zoals een multimeter en een oscilloscoop.

Wat komt aan bod?Volgende thema's komen aan bod:

het verbrandingsproces (ontstaan van roet, Euro-normen, • processen, filters enz.); systemen met additief (opbouw, werking, onderhoud, • normen enz.); systemen zonder additief;• retrofit (eigenschappen en werking); • onderhoudsprocedures; • diagnose. •

De opleiding is zeer praktijkgericht. Theorie wordt afgewis-seld met oefeningen aan voertuigen.

Wat zult u kunnen?In de opleiding leert de cursist:

de werking van de verschillende roetfiltersystemen begrijpen; • de verschillende componenten herkennen en de rol ervan • in het systeem begrijpen; een onderhoudsmethodologie kennen en de juiste proce-• dures in volgorde toepassen; een diagnose van het systeem uitvoeren.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0601623

aBs - asr - esP

THEMA: rijdend gedeelteTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Mecaniciens die remsystemen met ABS, ASR en/of ESP onderhouden en herstellen. Ze kennen de onderdelen van conventionele remsystemen en hebben praktijkervaring in het onderhouden en herstellen van deze systemen.

Wat komt aan bod?Banden • Soorten ABS • Elektronische remverdeling • Hulpsystemen voor de noodrem • Aandrijfslipregelsystemen • Gebruik van het diagnosetoestel • Vervangen van onderdelen • Elektronische stabiliteitscontrole • Elektronische parkeerrem • Andere remsystemen•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding kunnen de cursisten:

een diagnose stellen van ABS-, ASR- en ESP-systemen; • verschillende types remvloeistof herkennen; • ABS-, EBD-, ASR-, HSN- en ESP-systemen identificeren; • met behulp van een diagnosetoestel onderdelen van ABS- • en ESP-systemen vervangen.

Meer info en registratiewww.educam.be/0904485

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 36: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 36

Banden: evolutie

THEMA: rijdend gedeelteTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Technici die zorgen voor de montage, uitbalancering en reparatie van personenwagenbanden en die daarover al een basisopleiding hebben gevolgd (of die over een gelijkwaar-dige kennis beschikken).

Wat komt aan bod?Inleiding• Voorstelling van de verschillende extended mobility-• systemenBeschrijving van de systemen voor bandenspanningscontrole• Voorstelling van stikstofvulling• Voorstelling van de verschillende oorzaken van onbalans• Voorstelling van de verschillende uitbalanceermethoden•

Wat zult u kunnen?Na een geslaagde opleiding zijn de cursisten in staat om:

de verschillende extended mobility-systemen te herkennen;• de bijzonderheden van elk systeem toe te lichten;• runflat-banden correct te monteren en te demonteren;• een reparatie correct uit te voeren;• de verschillende systemen voor bandenspanningscontrole • te herkennen;banden met een druksensor correct te monteren en te • demonteren;de voordelen van stikstofvulling toe te lichten;• alle oorzaken van onbalans in een wiel te kennen;• uit te balanceren met een optimalisatie- en matching-• programma.

Meer info en registratiewww.educam.be/0803724

schokdempers

THEMA: rijdend gedeelteTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Arbeiders die in hun beroep met schokdempers geconfron-teerd worden.

Wat komt aan bod?Belang van het vervangen van versleten schokdempers • (argumenten tegenover de klant, invloed van versleten schokdempers: veiligheid, comfort, wegligging, remmen, sturen, slijtage enz.) Uitvoeringsvormen en principewerking (verschillende • systemen, verschillende ontwerpen) Zoeken in catalogi • Diagnose (testmethoden, visuele inspectie en banden-• controle) Praktijkopdrachten•

Wat zult u kunnen?Aanreiken van argumenten om het belang aan te tonen • van een tijdige vervanging van schokdempersToelichten van de plaatsing van schokdempers in een • voertuig en de invloed ervan op dat voertuigDuiden van de verschillende uitvoeringsvormen en de • principewerking van een schokdemperGebruiken van catalogi met verschillende types en uitvoe-• ringsvormen van schokdempersUitvoeren van een diagnose via verschillende testmethoden• Vervangen van schokdempers met geschikt gereedschap.•

Meer info en registratiewww.educam.be/0600554

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 37: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 37

Wielgeometrie en -uitlijning

THEMA: rijdend gedeelteTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Mecaniciens die in het kader van hun werkzaamheden te maken krijgen met geometrie of die meer wensen te weten over geometrie, diagnoses stellen en uitlijningen uitvoeren.

Wat komt aan bod?Introductie van het begrippenkader (spoorbreedte, • wielbasis, McPherson, fusee, Ackerman-principe, verschil-lende wielhoeken) Samenstellende delen van het chassis (impact van de • verschillende onderdelen op de geometrie) Diagnose (bandenslijtage, controle-elementen, voorberei-• dende handelingen, praktische toepassingen) Uitlijnbanken (soorten meetsystemen, methodiek voor • een correcte diagnose, uitvoeren van een afstelling binnen de toleranties).

Om de materie beter te beheersen en op te nemen wordt elk deel van de opleiding aangevuld met praktijkhandelingen aan een voertuig of maquette

Wat zult u kunnen?Kunnen toelichten van de begrippen spoorbreedte, wiel-• basis, rolneiging, gieren, duiken, onder- en overstuurKunnen opsommen en meten van de verschillende wiel-• hoeken, en de gevolgen van de wegligging; onderscheiden van voor- en achterassenKunnen aangeven van het nut van de stabilisatorstang, • antirolstang en spoorstangStellen van een eerste diagnose via de bandenslijtage.• Toepassen van de aangeleerde methodiek om in een juiste • volgorde een correcte diagnose te stellenUitvoeren van een wieluitlijning volgens de normen•

Meer info en registratiewww.educam.be/0600679

Welkom in de autotechniek

THEMA: overigeTyPE: open, in company

2DAGEN

Voor wie?Iedereen die al dan niet nauw bij autotechniek betrokken is. Er is geen bijzondere voorkennis vereist.

Wat komt aan bod?Toegang krijgen tot de auto• Het dashboard en de waarschuwingslampjes• De verschillende motoren onder de motorkap• Werking, smering, koeling van een motor• Rijden en sturen met een auto• Aandrijven en afremmen van een auto• Veiligheid en comfort in een auto•

Wat zult u kunnen?Kennismaken op een interactieve en geanimeerde wijze • met de auto en wat er onder de motorkap zitVerwerven van basiskennis over de verschillende syste-• men van een auto en de werking ervan

Meer info en registratiewww.educam.be/0803243

Technisch > Onderhoud - Reparatie

Page 38: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 38

Technische opleidingen: koetswerk en spuitwerk

Technische opleidingen: Koetswerk - Spuitwerk

Onderhoud- Reparatie

Elektriciteit-Elektronica

Comfort & Veiligheid

Rijdend Gedeelte

Alternatieve Aandrijvingen

Overige

Koetswerk-Spuitwerk

Spuitwerk

Bouw

Specifieke Herstelmethode

Plaatwerk

Op de volgende pagina’s vindt u een deel van de opleidingen die EDUCAM over het thema “Koetswerk en spuitwerk” ontwikkeld heeft.

Voor het volledige opleidingsaanbod raadpleegt u www.educam.be of belt u naar 02 778 63 30.

Natuurlijk zijn er ook vragen waarop niet meteen een kant-en-klaar antwoord te vinden is. In dat geval ontwikkelt EDUCAM een volledig nieuwe opleiding op maat. Een verkennend gesprek met de EDUCAM-accountmanager is altijd het begin van de oplossing. Wat is de behoefte precies? Hoe lang mag de opleiding duren en welke competenties moeten er zeker in? Uw accountmanager, de R&D-afdeling en de instructeur tekenen dan samen een cursus uit. Dit gebeurt volledig in samenspraak met u.

Page 39: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen | [email protected] | www.educam.be 39

ruiten herstellen

THEMA: BouwTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Autoschadeherstellers die zich willen vervolmaken in de reparatietechnieken voor licht beschadigde voorruiten. Er wordt geen specifieke voorkennis vereist.

Wat komt aan bod?Studie en kenmerken van de verschillende soorten ruiten • die vandaag in de autosector gebruikt wordenVoorstelling van het specifieke gereedschap• Detectie- en reparatietechnieken bij waterinsijpeling of • infiltratiesPraktijkoefeningen in het repareren van verschillende • schadetypes: versplinterde ruiten, steenslag enz.Praktische tips• Onderhoud van het materiaal• Troubleshooting• Veiligheid en milieu: specifieke hygiëne- en veiligheids-• maatregelen bij het herstellen van ruiten

Wat zult u kunnen?Na de opleiding zullen de cursisten in staat zijn om:

de verschillende soorten ruiten te herkennen;• kleine schade aan voorruiten van voertuigen te repareren • (bv. barsten en steenslagschade).

Meer info en registratiewww.educam.be/1005272

Technisch > Koetswerk - Spuitwerk

ruiten vervangen - herstellen

THEMA: PlaatwerkTyPE: open, in company

1DAG

Voor wie?Autoschadeherstellers die zich willen vervolmaken in de demontage- en montagetechnieken van vaste ruiten en de re-paratietechnieken voor portieren met licht beschadigde ruiten.

Wat komt aan bod?Studie en kenmerken van de verschillende soorten ruiten • die vandaag gebruikt worden in de autosectorStudie van de verschillende bevestigingstechnieken voor • ruiten die vandaag de dag gebruikt wordenDemontage volgens verschillende technieken• Werkwijze en praktische demonteeroefeningen• Monteren volgens de richtlijnen van de constructeurs• Lijmkeuze volgens de fabricatienormen van het product• Troubleshooting• Opsporing en reparatietechniek bij waterinsijpeling of • infiltratiesPraktijkoefeningen over het repareren van verschillende • schadetypes: versplinterde ruiten, steenslag, enz.Veiligheid en milieu: specifieke hygiëne- en veiligheidsmaat-• regelen bij het monteren en demonteren van ruiten (behan-deling en opslag van componenten en afvalverwerking)

Wat zult u kunnen?Kennen en kunnen toepassen van de demontage- en mon-• tagetechnieken voor gelijmde ruiten volgens de richtlijnen van de constructeurs en productfabrikanten en de door de technische controleorganismen opgelegde normenKunnen herkennen van de verschillende soorten ruiten• Kunnen repareren van kleine schade aan glazen voertuig-• componenten (bv. barsten en steenslagschade)

Meer info en registratiewww.educam.be/0601553

Page 40: EDUCAM Opleidingscatalogus Auto 2011

Een onthaaldesk, kantoren, werkplaatsen, een showroom. In de EDUCAM-opleidingscentra kunnen we alle zones van een traditioneel bedrijf oproepen. Zo kunnen we de cursisten in reële situaties in een virtueel bedrijf opleiden.

Een voorbeeld? EDUCAM heeft een opleidingstraject ontwikkeld voor nieuwe medewerkers die recent in een concessie ingestroomd zijn.

Profielen: receptionisten, magazijnmedewerkers, werkplaatsleider, verkopers

opleidingstraject 5 modules:Klantgericht onthaal1. De werking van het bedrijf en de interactiviteit tussen 2.

de verschillende interne afdelingen“Welkom in de autotechniek”, een inleiding tot 3.

de autotechniekDe procedures die in het bedrijf gelden en de wettelijke 4.

bepalingen inzake de dienst na verkoopAdvies voor klanten, op weg naar meer efficiëntie 5.

in de verkoop

Dit is een concreet voorbeeld, dat op maat is uitgewerkt. Alle formules zijn mogelijk, zodat we maximaal rekening houden met de behoeften van uw bedrijf en het profiel van de cursisten.

een virtueel bedrijfsconcept

onthaal Mechanica koetswerkProcess

een uniek net in BelgiëWe willen steeds beter voeling houden met de bedrijven in de sector, in alle betekenissen van het woord. Daarom bieden we u een uniek net van opleidingscentra aan met alle nodige infrastructuur om de recentste technieken aan te leren, plus leermiddelen die EDUCAM dikwijls op maat maakt.

technische centra, ja, maar veel meer dan datDe centra in Lokeren en Luik vormen de twee steunpilaren van dit net. Ze beschikken over werkplaatsen voor mechanica (auto, vrachtwagen, moto), koetswerk en specifieke technieken, onder meer hydraulica. Leszalen en informatica lokalen zijn opgebouwd rond technische ruimten, zodat medewerkers ook opgeleid kunnen worden rond de niet-technische aspecten van hun beroep: het onthaal, het beheer van administratieve dossiers, specifieke software, verkoopstechnieken en klantenservice enz.

Een atrium en een ruime polyvalente zaal met een mobiele aula maken het mogelijk om seminaries en evenementen te organiseren.

De eDUcaM traiNiNg ceNters

45

31

2 eDUcaM MelleGontrodeheirweg 150 A9090 Melle

eDUcaM kontichPrins Boudewijnlaan 9 - A12550 Kontich

eDUcaM lokerenBrandstraat 39160 Lokeren

1

2

3

eDUcaM liègeAutoFORMBoulevard Ste Beuve 14000 Liège

4

autotech – cars & trucksCentre de compétence Forem Formation LogistiqueRue de l’Yser 260 H5 Zoning Garocentre Nord7110 Houdeng-Goegnies

5