E-Magazine 9 - september 2012

4
Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner Nederlandse consumen- ten profiteren van nieuwe Europese regels voor con- sumentenrechten. Zij wor- den straks beter be- schermd bij de aankoop van producten en dien- sten, ook in het buiten- land. De ministerraad heeft ingestemd met het omzetten van een Europe- se richtlijn over dit onder- werp in Nederlandse recht. De Europese richtlijn zorgt er- voor dat consumenten in de hele Europese Unie (EU) de- zelfde rechten krijgen. Dat is nu niet zo: in de diverse lidsta- ten lopen de regels voor con- sumenten uiteen. Daardoor is het onduidelijk of zij in een an- dere lidstaat dezelfde bescherming genieten. De verschillen in regels belemmeren ook de bedrijven die hun producten en diensten in het buitenland willen aanbieden. De richtlijn heeft een positief effect, zo- wel voor de handel tussen Europese lidstaten als voor consumenten die beter profiteren van de voordelen van de interne markt: meer keuze tegen lagere prijzen. Voordelen voor kopers Zo is de termijn waarbinnen je af kunt zien van een aankoop straks hetzelfde in alle landen van de EU. Als je bijvoorbeeld online of aan de deur een product koopt, heb je stan- daard 14 dagen de tijd om zonder opgave van redenen alsnog van de koop af te zien. Wel moet de consu- ment het product binnen 14 dagen terugsturen. Daarnaast moet de ver- koper de consument duidelijkheid bieden over bijvoorbeeld de contract- duur en de eventuele bijkomende kosten. Nieuw is ook dat het risico voor beschadiging en verlies pas overgaat op de koper na ontvangst van het product. Ook bevat het wets- voorstel een uniforme regeling voor het geval de verkoper te laat levert. Verbod op stilzwijgende instemming Daarnaast komt er een einde aan de zogeheten ‘stilzwijgende instemming’ voor aanvullende diensten of aankopen. Bijvoor- beeld het online boeken van een bus ticket, waarbij ook – tegen betaling – een aanvullen- de maaltijdservice aan de con- sument wordt aangeboden en waar alvast het hokje, waarmee de maaltijdservice wordt geac- cepteerd, is aangevinkt. Deze praktijk is niet langer toege- staan. Er moet sprake zijn van duidelijke instemming met het aanbod, zoals door een (elektronische) handtekening of het intypen van de woorden ‘ik ga ermee akkoord’. (Vervolg op pagina 2) Nr. 9-2012 Colofoon: BusinessInnovator E-magazine: Jaargang 2 no. 9 September 2012 Email: [email protected] Telefoon: 0620138201 Website: www.businessinnovator.nl Redactie: Sjouke van der Schaaf Meer bescherming voor DE CONSUMENT!

description

E-MAGAZINE 2012 September Meer bescherming de consumentInhoud E-Magazine september1. Meer bescherming consument.....2. Strenge krediet eisen banken maken ondernemen...3. Kindgebonden budget omhoog in 20134. Alimentatie moet voor andere schulden gaan...5. Verpakking belasting verdwijnt volgend jaar...6. Digitale wereld is voor rechter.....7. Weekpuzzel en Spreuk van Jan Kaas Fiscaal

Transcript of E-Magazine 9 - september 2012

Page 1: E-Magazine 9 - september 2012

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1

BusinessInnovator

Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

Nederlandse consumen-ten profiteren van nieuwe Europese regels voor con-sumentenrechten. Zij wor-den straks beter be-schermd bij de aankoop van producten en dien-sten, ook in het buiten-land. De ministerraad heeft ingestemd met het omzetten van een Europe-se richtlijn over dit onder-werp in Nederlandse recht. De Europese richtlijn zorgt er-voor dat consumenten in de hele Europese Unie (EU) de-zelfde rechten krijgen. Dat is nu niet zo: in de diverse lidsta-ten lopen de regels voor con-sumenten uiteen. Daardoor is het onduidelijk of zij in een an-dere lidstaat dezelfde bescherming genieten. De verschillen in regels belemmeren ook de bedrijven die hun producten en diensten in het buitenland willen aanbieden. De richtlijn heeft een positief effect, zo-wel voor de handel tussen Europese lidstaten als voor consumenten die beter profiteren van de voordelen van de interne markt: meer keuze tegen lagere prijzen.

Voordelen voor kopers

Zo is de termijn waarbinnen je af kunt zien van een aankoop straks hetzelfde in alle landen van de EU. Als je bijvoorbeeld online of aan de

deur een product koopt, heb je stan-daard 14 dagen de tijd om zonder opgave van redenen alsnog van de koop af te zien. Wel moet de consu-ment het product binnen 14 dagen terugsturen. Daarnaast moet de ver-koper de consument duidelijkheid bieden over bijvoorbeeld de contract-duur en de eventuele bijkomende kosten. Nieuw is ook dat het risico voor beschadiging en verlies pas overgaat op de koper na ontvangst van het product. Ook bevat het wets-voorstel een uniforme regeling voor het geval de verkoper te laat levert.

Verbod op stilzwijgende

instemming

Daarnaast komt er een einde aan de zogeheten ‘stilzwijgende instemming’ voor aanvullende diensten of aankopen. Bijvoor-beeld het online boeken van een bus ticket, waarbij ook – tegen betaling – een aanvullen-de maaltijdservice aan de con-sument wordt aangeboden en waar alvast het hokje, waarmee de maaltijdservice wordt geac-cepteerd, is aangevinkt. Deze praktijk is niet langer toege-staan. Er moet sprake zijn van duidelijke instemming met het aanbod, zoals door een (elektronische) handtekening of het intypen van de woorden ‘ik ga ermee akkoord’.

(Vervolg op pagina 2)

Nr. 9-2012

Colofoon:

BusinessInnovator

E-magazine: Jaargang 2 no. 9

September 2012

Email: [email protected]

Telefoon: 0620138201

Website: www.businessinnovator.nl

Redactie: Sjouke van der Schaaf

Meer bescherming voor

DE CONSUMENT!

Page 2: E-Magazine 9 - september 2012

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 2

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

Verder zijn overeenkomsten die tele-fonisch worden aangegaan, pas gel-dig als ze door de consument schrif-telijk of via de e-mail zijn bevestigd. Daarvan is de levering van elektrici-teit, water, gas en stadsverwarming een voorbeeld.

Aankoop digitale producten

Tot slot biedt het wetsvoorstel be-scherming voor de consument in de digitale wereld, door verplichte infor-matie vooraf aan de consument bij de aankoop van of toegang tot digita-le inhoud, bijvoorbeeld muziek- en videodiensten. Die informatie kan gaan over beveiligingsvoorzieningen en op welke media de diensten zijn te gebruiken. Ook hier geldt dat de consument binnen 14 dagen van de koop af kan zien. De ministerraad heeft ermee inge-stemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Strenge kredieteisen van

banken maken het ondernemers

lastig ...... Europese banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar de kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten ver-der aangescherpt. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Het krijgen van financiering bij ban-ken wordt voor ondernemers dus nog moeilijker dan nu al het geval is, zo schrijft kredietverzekeraar Atradius in een economisch rapport aan de hand van de meest recente cijfers.

Zwakke economie

De voorwaarden voor bedrijfsfinan-ciering blijven in 2013 zeer krap van-wege de herstelwerkzaamheden aan de boeken van de banken en het zwakke economische klimaat. Door het voortduren van de schuldencrisis zijn de kredietvoorwaarden vooral scherp in de Eurozone. De krappe kredietvoorwaarden en slechte eco-nomische prestaties betekenen ook voor 2013 een moeilijk klimaat voor bedrijven. Daarbij bestaan er een aantal grote risico’s waarvan een verdere escalatie van de crisis in de Eurozone de belangrijkste

is. Kredietverzekeraar Atradius ver-wacht dat het aantal faillissementen in 2012 in de meeste landen toe zal nemen en op een hoog niveau blijft in 2013. In de slechtst presterende landen loopt het aantal faillissemen-ten in 2013 mogelijk verder op.

Langzaam herstel wereldeconomie

De mondiale economische groei her-stelt zich naar verwachting in 2013 na een zwak resultaat in 2012. De groei komt volgens de prognose in 2013 uit op 2,9% vergeleken met 2,5% in 2012. Achter de mondiale ontwikkelingen gaan grote verschil-len tussen ontwikkelde en opkomen-de landen schuil. De opkomende landen vertonen hoge groeicijfers terwijl er bij de ontwikkelde landen nauwelijks sprake is van groei.

Nederland: licht herstel in 2013

Het Centraal Planbureau (CPB) voor-spelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75% krimpt en volgend jaar een zwakke groei laat zien van 0,75%. De economische groei is vooralsnog laag door de problemen in de Eurozone, de daling van de huizenprijzen en door de overheids-bezuinigingen. De problemen op de huizenmarkt zorgen voor een daling van het vermogen van huiseigena-ren, een afname van het aantal con-sumentenleningen en een stijging van de spaarzaamheid onder huis-houdens. Daarnaast hebben consu-menten te maken met de hervormin-gen en de bezuinigingen door de overheid die probeert om het huis-houdboekje op orde te brengen.

De weg naar financiering

Ondanks de negatieve tendens is het nog altijd mogelijk je bedrijf te finan-cieren. Dat kan op vele manieren. Via beter intern financieel beheer, via banken - maar zorg dat je goed bent voorbereid - of via alternatieve financieringsvormen, zoals bijvoor-beeld crowdfunding. Meer over de juiste weg naar financiering lees je in het boek Eerste hulp bij Financiering. Bronnen: Atradius, ECB, CPB

(Vervolg van pagina 1)

(Vervolg op pagina 3)

Meer consumen-ten bescherming

door EU maatregelen!

Page 3: E-Magazine 9 - september 2012

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 3

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

'Alimentatie moet voor

andere schulden gaan'

Kinderalimentatie moet voortaan eerst worden betaald, voordat schuldeisers aan bod komen. Dat schrijven de VVD en de PvdA in een initiatiefwetsvoorstel over ali-mentatie, dat uiterlijk in oktober zal worden ingediend. ''Doen we dit niet, dan is het kind de dupe'', aldus VVD-Kamerlid Ard van der Steur ''Nu heeft alimentatie in het geval van schulden dezelfde plek als een leve-rancier van een televisietoestel'', stelt de VVD'er. Alleen schuldeisers zoals de belas-tingdienst en de bank - bijvoorbeeld in het geval van een hypotheek - gaan nu voor bij het aflossen van

schulden. Daardoor moet een ouder soms lang wachten op geld van de ex-partner, zo bevestigt Van der Steur berichtgeving uit het AD.

Eerlijker De VVD en PvdA werken samen al langer aan een wet om de alimenta-tieregels simpeler en eerlijker te ma-ken. Zo moet er de mogelijkheid ko-men om met een rekenhulp op inter-net makkelijk vast te stellen hoeveel een ouder moet bijdragen. Dat kan volgens Van der Steur een hoop ge-ruzie voorkomen. Daarnaast is het nu zo dat de kinder-alimentatie onafhankelijk is van hoe-veel iemand voor de kinderen zorgt. ''Als je bijvoorbeeld co-ouderschap hebt, betaal je toch het volle pond. Dat lossen wij op'', aldus Van der Steur. Hij verwacht dat een ruime Kamer-meerderheid de plannen zal steunen. ''Als de VVD en de PvdA samenwer-ken, dan staan er al twee uitersten achter'', aldus de VVD'er.

Verpakkings

belasting verdwijnt

volgend jaar De verpakkingsbelasting verdwijnt op 1 januari 2013. Dat schrijft staatsse-cretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu aan de ministerraad Atsma sloot donderdag een overeenkomst met de verpakkingsbranche, waarin producenten, importeurs en verko-pers van verpakte producten garan-deren dat zij de komende tien jaar de kosten voor inzameling en herge-bruik van kunststof verpakkingsmate-riaal betalen. De overeenstemming is nodig om de verpakkingstaks af te schaffen, zo was afgesproken in het Belastingplan 2012. Mocht het niet lukken om tot

(Vervolg van pagina 2)

Vanaf 2013 wordt het kind gebonden budget voor het tweede kind met € 75 per jaar verhoogd. De bedragen voor de andere kinderen blijven ge-lijk. Gezinnen met twee of meer kin-deren gaan er maximaal € 75 op vooruit. De kosten van de verhoging bedragen ongeveer € 45 miljoen in 2013. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkge-legenheid. De wijziging van het kind gebonden budget is onderdeel van de maatre-gelen uit het Begrotingsakkoord van april 2012 om de overheidsfinanciën in 2013 op orde te brengen. Om de maatregelen uit dit akkoord voor ge-zinnen met lage inkomens te com-penseren, wordt het kind gebonden budget verhoogd. Het kind gebonden budget voor ou-ders met twee kinderen bedraagt vanaf 1 januari 2013 maximaal € 1.553 per jaar. De Tweede Kamer heeft er in oktober 2011 mee inge-stemd dat ouders met een vermogen van meer dan € 80.000 vanaf vol-gend jaar geen kind gebonden bud-get meer krijgen. De ministerraad heeft ermee inge-stemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

(Vervolg op pagina 4)

Kind-gebonden

budget vanaf 2013 ver-hoogd met 75 EURO

Page 4: E-Magazine 9 - september 2012

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 4

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

een overeenkomst te komen, dan dreigde het kabinet de afschaffing van de belasting toch niet te laten doorgaan. Dat is nu niet nodig, schrijft Atsma aan de ministerraad. In de overeenkomst is afgesproken dat producenten meer verpakkings-materiaal gaan recyclen en duurza-mer zullen gaan werken. Daarnaast staan ze borg voor een ‘robuust en toereikend financieringsstelsel’. De verpakkingstaks werd in 2008 ingevoerd. De afschaffing ervan vloeit voort uit de maatregelen die het kabinet neemt om de belastingen te vereenvoudigen.

‘Digitale wereld is voor rechters abracadabra,

het zit niet in de genen’

Vele rechters begrijpen er niets van dus staat Sociale media bij rechters vooralsnog niet op nummer 1 op de agenda als het gaat om instrumenten voor het bevorderen van transparan-tie en eerlijke onafhankelijkheid. De beroepsgroep vindt aandacht voor

transparantie belangrijk, maar dat kan nu eenmaal niet in de maximaal 140 tekens, dus twitter, facebook en weten echt niet waar pinterest voor staat. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wetenschappelijk Raad voor het Re-geringsbeleid (WRR). Op het niveau van individuele zaken kan communi-ceren via sociale media wel nuttig zijn volgens de rechters, bijvoorbeeld als via een filmpje op YouTube uitleg wordt gegeven over een ingewikkeld vonnis. Rechters zelf vinden transparantie vooral van belang om verantwoor-ding aan de samenleving af te leg-gen en om hun onafhankelijkheid en onpartijdigheid aan te tonen. Voorko-men dat ze een speelbal worden van de publieke opinie is voor hen een minder belangrijk motief, toch moe-ten ze dit zich realiseren, dat immers de journalisten=media eigenlijk de enige controle om vonnissen aan de kaak kunnen stellen. De journalistieke taak verplaatst zich de komende jaren veel meer naar de sociale media!

Rechters blijken echter verdeeld over sociale media. Ze moeten wel ge-bruikt worden omdat dat er nu een-maal bij hoort, maar werken aan het imago van de Rechtspraak kan beter via andere media. Alhoewel rechters enthousiast zijn over sommige nieu-we mogelijkheden, zoals het uitleg-gen van een complexe rechtszaak via een You Tube-filmpje, zit de digi-tale wereld bij rechters dus redenen – nog niet in de genen.

(Vervolg van pagina 3)

Spreuk

Jan Kaas

Fiscaal

Aan de oppervlakte lijkt

het leven willekeurig,

maar op een dieper

niveau is het volmaakt

geordend.

Verpakkings

belasting

verdwijnt

volgend jaar