Dvdw jaarrapport 2010

15
DOKTERS VAN DE WERELD JAARRAPPORT 2010

description

 

Transcript of Dvdw jaarrapport 2010

Page 1: Dvdw jaarrapport 2010

DOKTERS VANDE WERELDJAARRAPPORT 2010

Page 2: Dvdw jaarrapport 2010

3

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

Ons project 3

Haïti 7

Mali 10

Burkina Faso 13

Pakistan 14

Democratische Republiek Congo 16

België 18

Europa 23

Jaarcijfers 25

INHOUD

ONS PROJECTVOORWOORD VAN DE VOORZITTER EN DE DIRECTEUR

Bedankt. Ontzettend bedankt. Omdat wij het jaar 2010 voor Doktersvan de Wereld als volgt kunnen samenvatten: «onze donateurs hebbenhet dit jaar mogelijk gemaakt dat wij 30% meer mensen hebbenkunnen verzorgen dan in 2009».

De gebeurtenissen van 2010 waren zonder twijfel zeer groot: op 12 januari maakte eenaardbeving in Haïti 270.000 dodelijke slachtoffers en zorgde ervoor dat er nog eens1.250.000 mensen dakloos werden. Dokters van de Wereld bewoog hemel en aarde omdeze bevolking te helpen. We voerden bijna 1.000 chirurgische interventies uit,verzorgden een half miljoen mensen en voerden consultaties bij meer dan 1.000zwangere vrouwen per week en bij meer dan 2.000 kinderen onder de 5 jaar. Na de doorbraak van de cholera-epidemie, sensibiliseerden wij de bevolking enbehandelden de slachtoffers, zo waren wij in staat duizenden mensen van de cholerate redden. Het antwoord van Dokters van de Wereld op deze beide crisissen wasefficiënt en effectief.

Maar deze catastrofes waren helaas niet de enigen: eind juli en gedurende de helemaand augustus zorgden overstromingen voor een immense chaos in Pakistan. Dankzijuw steun konden wij zorg bieden in zones die moeilijk bereikbaar zijn. Ondertussenreageerden wij op het begin van een voedselcrisis in het noorden van Mali, dit alles terwijlwij zorg bleven bieden aan 400.000 mensen in de rest van de wereld. Enkele maandenlater mobiliseerden wij teams voor de verzorging van 600 daklozen in Brussel.

Hoedje af voor het team van de medewerkers en vrijwilligers die dankzij uw steun dezeuitdagingen konden aangaan. We zouden graag nogmaals aan elk van u vertellen hoebelangrijk uw betrokkenheid en steun wel is voor ons. Eigenlijk bent u het die indirectoptreedt op het terrein, de zwaksten verzorgt, de meest kwetsbaren er bovenop helpten getuigt van wat wij gezien hebben. Zonder uw donatie, zonder uw vrijwilligerswerk,zonder uw inzet, zou niets van dit alles mogelijk zijn.

Ongelooflijk bedankt. Laten wij ons samen verder sterk maken.

Dr. Michel Degueldre Pierre VerbeerenVoorzitter Algemeen Directeur

Medische consultatie in het COZO in Antwerpen.© Viviane Joakim

Page 3: Dvdw jaarrapport 2010

5

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

4

ONS PROJECT

Dokters van de Wereld verzorgt de meest kwetsbare bevolkings-groepen: slachtoffers van natuurrampen, vluchtelingen,minderheden, straatkinderen en al wie verstoken blijft van gezond-heidszorg. Dokters van de Wereld is een internationale humanitaireorganisatie die ook getuigt van elke schending van het recht opgezondheidszorg, van de schending van de mensenrechten in hetalgemeen en van elke aantasting van de menselijke waardigheid.

Dokters van de Wereld heeft projecten overal ter wereld maar ookin België verleent zij dagelijks hulp aan mensen die verstoken zijnvan zorg.

Dokters van de Wereld onderneemt niet alleen spoedmissies maarontwikkelt met name duurzame programma’s. Eens een urgentie-situatie voorbij is werkt Dokters van de Wereld mee aan deheroprichting van een land. De training van medische teams terplaatse en de banden met lokale partners staan garant voor deopvolging van de projecten op lange termijn.

• BasiszorgDokters van de Wereld helpt om de plaatselijke gezondheids-structuren uit te bouwen en om de betrokken bevolking toegangte verlenen tot kwalitatieve medische zorgen. Zonodig decen-traliseert zij het aanbod aan zorgen om juist de geïsoleerde envan zorg uitgesloten mensen te bereiken.

• Gezondheid van moeder en kind en reproductieve gezondheidszorgIn al haar projecten besteedt Dokters van de Wereld bijzondereaandacht aan de situatie van zwangere vrouwen, moeders enjonge kinderen met het oog op hun welzijn en emancipatie.

• Toegang tot kwalitatieve zorg voor de meest kwetsbaren De meest kwetsbare bevolkingsgroepen (straatkinderen, vluch-telingen, mensen zonder papieren, ...) staan centraal in de actiesvan Dokters van de Wereld: zij krijgen de nodige begeleiding opmedisch, psychologisch en sociaal vlak.

VERZORGEN EN GETUIGEN

IN BELGIË EN IN DE REST

VAN DEWERELD

VANDAAG EN MORGEN

ONZE PRIORITEITEN

HET INTERNATIONALENETWERK2010: EEN JAAR VAN INTENS WERKEN EN ENORME UITDAGINGEN

ACTIES OVERAL TER WERELDDokters van de Wereld onderneemt demeerderheid van haar activiteiten op het Afri-kaanse continent, waar de gezondheidsin-dicatoren in vele landen tot de meestverontrustende ter wereld behoren. Bijna alleverenigingen die deel uitmaken van het inter-nationale netwerk van DvdW hebben pro-gramma’s in Afrika lopen.

Na Afrika is Latijns Amerika het continentwaar Dokters van de Wereld de meeste pro-gramma’s ontplooit. Naast de vele be-staande projecten in samenwerking metlokale verenigingen, heeft de aardbeving van12 januari in Haïti het internationale netwerkvan Dokters van de Wereld gemobiliseerd: 8verenigingen van het netwerk zijn in actie ge-komen om deze catastrofe het hoofd te bie-den.

In Azië en in het Midden-Oosten leggen deacties van Dokters van de Wereld zich toe opde crisiszones (zoals in de Palestijnse bezettegebieden) of in post-crisiszones (in Timor-Leste). In Zuid-Oost Azië legt Dokters van deWereld zich toe op HIV/Aids: in Birma, Af-ghanistan en Vietnam worden grote projec-ten ondernomen om risicogroepen denodige zorg te verlenen.

EENZELFDE PRIORITEIT: DE TOEGANG TOT ZORG VOORDE MEEST KWETSBARENDe verenigingen van Dokters van de Wereldleggen het accent op de toegang tot zorgvoor al diegenen die om economische,

sociale of juridische redenen van het gezondheidssysteem uitgesloten zijn. Deinternationale programma’s beogen ook vaakde toegang tot zorg specifiek voor mensendie omwille van religieuze of ethnische rede-nen hiervan uitgesloten zijn. De gezondheidvan vrouwen en kinderen staat eveneenscentraal in alle acties van Dokters van de We-reld.

DE NATIONALE PROGRAMMA’SIn de landen van het internationale netwerkvan Dokters van de Wereld (Argentinië, Bel-gië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Grieken-land, Italië, Japan, Nederland, Portugal,Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden enZwitserland) worden in het totaal 171 projec-ten geleid door teams die voor het overgrotedeel uit vrijwilligers bestaan. Zij richten zichtot bevolkingsgroepen die, als ze niet ge-holpen worden, geen toegang hebben totzorg: daklozen, buitenlanders zonder ver-blijfsvergunning, Roma-bevolking, mensenwerkzaam in de prostitutie (mannen en vrou-wen), druggebruikers, enz.

Zowel in eigen land als op internationaal vlakdoet Dokters van de Wereld aan lobbywerkbij de bevoegde instanties met als doel eenbetere toegang tot zorg voor iedereen teverkrijgen en zo ook ziektes als HIV/Aids,hepatitis of tuberculose te voorkomen. Hetgaat vooral om de vermindering van de on-gelijkheid op het vlak van gezondheid en deeffectieve toegang tot zorg voor iedereen,ongeacht zijn administratief statuut.

Meer informatie over de programma’s van de verenigingen van het internationale net-werk van Dokters van de Wereld: www.mdm-international.org

Page 4: Dvdw jaarrapport 2010

INTERNATIONAALNETWERK

185 internationaleprogramma’s in 64landen

171 nationale projecten in 14 landen

14 verenigingen van hetinternationaal netwerk inArgentinië, België,Canada, Duitsland,Frankrijk, Griekenland,Italië, Japan, Nederland,Portugal, Spanje, hetVerenigd Koninkrijk,Zweden en Zwitserland

97,5 miljoen euro globaalbudget (cijfers 2009)

HUMANRESOURCES

200 vrijwilligers in totaal(projecten in België enhoofdkantoor)

241 lokale werknemers in debuitenlandse missies

19 expats (op 31/12/2010)

27 uitgezonden expats

14 werknemers op dehoofdzetel

12 werknemers op deprojecten in België

INTERNATIONALEPROJECTEN

Een doelgroep van 500.000personen die gebruik kunnenmaken van de diensten dieDokters van de Wereld verleent

121.000 consultaties voorbasiszorgen verstrekt (naast despoedhulp in Haïti en Pakistan)

Ongeveer 590.000consultaties verstrekt door hetnetwerk van Dokters van deWereld in het kader van despoedhulp in Haïti en Pakistan

PROJECTEN IN BELGIË

155 vrijwilligers

Ongeveer 7.000 medische ofparamedische consultatiesverstrekt in de Belgischeprojecten

4.500 sociale consultatiesverstrekt in de COZO’s

870 psychologischeconsultaties verstrekt in deCOZO’s

2010 IN CIJFERS

UITGAVEN EN INKOMSTEN

UITGAVEN

• 75 % terreinactie• 13 % algemene administratie• 9 % fondsenwerving• 3 % communicatie

INKOMSTEN

• 50 % privé donateurs• 43 % overheidsmiddelen• 6 % bedrijven• 1 % andere inkomsten

6

HAÏTI«Dokters van de Wereld gaat hier natuurlijk niet eeuwig blijven. Maar hetwerk is nog lang niet klaar. Het is een goed initiatief om de Haïtianen op teleiden. Eens ze een goede opleiding gehad hebben, kunnen ze verderzonder de hulp van Dokters van de Wereld. Het is belangrijk voor deHaïtianen dat ze zich zélf kunnen inzetten om het land weer op te bouwen.»

LINDA

HAÏTIAANSE HOOFDVERPLEEGKUNDIGE

Opleiding in het gebruik van de echograaf (kraamkliniek Petit Goâve).© Benjamin Struelens

Page 5: Dvdw jaarrapport 2010

9

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

8

HAÏTI SAMEN MET DE HAÏTIANEN TEGEMOET KOMEN AAN DE MEEST VITALE BEHOEFTENOp 12 januari 2010 richt een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van RichterHaïti ten gronde en veroorzaakt meer dan 250.000 doden, ongeveer 300.000 gewonden en1,3 miljoen daklozen.

Een jaar na de aardbeving blijven de levensomstandigheden van de Haïtiaanse bevolking ver-ontrustend: de piekfase voor opvang van de slachtoffers is wel voorbij maar de humanitaire ensanitaire noden zijn nog steeds enorm groot. Eens de fase van de grootste nood voorbij is, legtDokters van de Wereld België zich voornamelijk toe op de zorg voor zwangere vrouwen en kin-deren. De moeder-1 en kindsterfte2 was al zeer hoog vóór de aardbeving en slechts 6% van devrouwen uit de arme bevolkingslaag doet haar bevalling in een gezondheidscentrum.

Zorg voorde slacht-offers van deaardbeving

Sinds de aardbevingwerden meer dan580.000 medischeraadplegingen verstrekt,waaronder 800chirurgische interventies.

In Petit Goâve is hetmaandelijks aantalbevallingen gestegen van37 in maart tot 131 indecember.

Bijna 1.000 bevallingen in2010

Dokters van de WereldInternationaal werkt reeds21 jaar in Haïti.

1 In 1995 werden op 100.000geboorten, 457 moedersterftesgeregistreerd; in 2000 steeg ditaantal tot 523 om in 2006 testijgen naar 630 sterfgevallen,het hoogste cijfer van deCaraïben. Bron: rapport«Enquête Mortalité, Morbidité etUtilisation des Services»,EMMUS-IV HAÏTI 2005-2006.

2 86 sterfgevallen voor 1.000normale geboorten. Bron:rapport «Enquête Mortalité,Morbidité et Utilisation desServices», EMMUS-IV HAÏTI2005-2006.

AARD VAN HET PROJECTNoodhulp en post-noodhulp

DUUR VAN HETPROJECTMinstens tot 2013

HRIn totaal 1.268medewerkers vanDokters van de WereldInternationaaal,waarvan 95%Haïtianen

FINANCIERINGPrivé giften, BelgischConsortium voorNoodhulpsituaties, deVlaamseGemeenschap,Brusselse Gewest,Regio Waalse Gewest,P&V en Ageas

BUDGETBijdrage DvdW België:381.262 €

Meer dan 11,5miljoen € werdenuitgegeven doorDokters van de WereldInternationaal tussen12 januari en 1november 2010. 7,3 miljoen € zijnvrijgemaakt voor heteinde van 2010 en voor2011.

>> ACTIVITEITENNoodhulp: Het internationale netwerk van Doktersvan de Wereld heeft alle krachten verenigd om hulpte bieden aan de slachtoffers van de aardbeving: - Chirurgie en vitale zorg.- Mobiele ziekenhuizen in de vluchtelingenkampenen de sloppenwijken.- Psychologische opvolging en behandeling vanslachtoffers van geweld.

Post-noodhulp: In Petit Goâve, een stadje van40.000 inwoners ten Zuid-Westen van Port-au-Prince, is het gebouw van de kraamkliniekingestort door de aardbeving. Dokters van deWereld heeft de dienst weer operationeel gemaakten ondersteunt het Haïtiaanse medisch personeel.«Het is niet onze bedoeling om de lokale medischeteams te vervangen maar wél om hen de nodigekennis bij te brengen om een betere opvolging tekunnen doen van de zwangerschappen en de zorgvoor de pasgeborenen.» zo legt Sarah Neusy uit,gynaecologe en coördinator van het project inHaïti.

>> VOORUITZICHTENDe aardbeving heeft het gezondheidssysteem, datal zeer broos en onevenwichtig was, helemaal tengronde gericht. De Haïtiaanse bevolking overleefthoofdzakelijk dankzij de mobilisatie van internatio-nale hulp. De regering is verlamd door het uitblijvenvan de fondsen en heeft de grootste moeite om deduurzame heropbouw te starten.

HAÏTI NA DE AARDBEVING VOLGT DE CHOLERA-EPIDEMIE

Sinds eind oktober moet Haïti het hoofd bieden aan een nieuwe crisis: cholera, een ziektedie er al tientallen jaren verdwenen was, verspreidt zich over het land. Einde 2010 wer-den in heel het land meer dan 148.000 gevallen geïdentificeerd wat geleid heeft tot meerdan 83.000 hospitalisaties en meer dan 3.000 sterfgevallen.

Sinds de eerste dagen van de epidemie heeft Dokters van de Wereld al zijn menselijke en logis-tieke middelen ingezet in Port-au-Prince, Petit- en Grand-Goâve, Nippes en de Grande Anse.In het departement Nippes worden de zieken behandeld door Dokters van de Wereld België,een van de weinige medische organisaties die daar aanwezig zijn. Om de uitbreiding van de epi-demie in te dijken verspreidt Dokters van de Wereld boodschappen over preventie en hygiëneonder de bevolking. «Dokters van de Wereld ontsmet ook de huizen van mensen die cholerahebben gehad, om zo hun familie te beschermen. Echter het materiaal om te ontsmetten jaagtschrik aan (masker, pak,…), en we moeten uitleggen dat dit niet dient om de uitvoerder tegencholera te beschermen maar tegen de chloor die gebruikt wordt om een eventueel besmetteplaats te steriliseren.» aldus Dr. Ucème, arts voor het choleraproject.

De strijdtegen decholera-epidemie

550gezondheidswerkersgetraind in hetdepartement Nippes

Een gezamelijke actievan Dokters van deWereld Internationaal inde 4 interventiezones: De oprichting van 5 CTC (zorgeenhedenter behandeling vancholera) en 11 UTC(kleinere zorgunits terbehandeling vancholera)

AARDE VAN HET PROJECTNoodhulp

DOELGROEPMeer dan 131.000mensen in hetdepartement Nippes

DUUR VAN HET PROJECTDecember tot mei2011 (mogelijkeverlenging indien deepidemie voortduurt)

HR39 lokale werknemersen 7 expats

PARTNERSDSNI, HandicapInternationaal, hetnetwerk van Doktersvan de Wereld, WHO,PAH, WFP, Solidarités

FINANCIERINGECHO, prive donateurs

BUDGET86.000 €

>> ACTIVITEITENIn het departement Nippes: - Opvang van patiënten in een zorgeenheid terbehandeling van cholera.- Bijscholing van het gezondheidspersoneel op hetvlak van hygiënemaatregelen en behandeling vande zieken.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 zet Dokters van de Wereld de strijd tegencholera in heel het land voort. In het departementNippes werd in de loop van januari een centrum terbehandeling van cholera met een capaciteit van 40bedden geopend alsook twee supplementaire zor-geenheden. Negen Orale Rehydratiecentra (CRO)zijn opgericht in de meer afgelegen gemeenten. Desensibilisatiecampagnes onder de bevolking wor-den verdergezet.

Page 6: Dvdw jaarrapport 2010

11

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

MALI «Mijn familie, dat zijn alle kinderen van wie ik het voorrecht hebgehad om ze in mijn handen te houden.»

ISSA

TRADITIONELE VROEDVROUW OPGELEID DOOR DOKTERS VAN DE WERELD

MALI IN ONTOEGANKELIJKE GEBIEDEN BASISZORG TOEGANKELIJK MAKEN

Voor de bevolking in het noorden van Mali is het zeer moeilijk om medische zorgen te krij-gen. Overstroomde gebieden, het nomadenbestaan, ontbreken van een wegennet,cultuur- en taalbarrières, gebrek aan geld,.. Er zijn zoveel hindernissen die de toegang totzorg bemoeilijken en dat in een van de armste landen ter wereld.

Om de toegang tot zorg voor de bevolking gemakkelijker te maken ondersteunt Dokters van deWereld het gezondheidssysteem en introduceert ook innovatieve oplossingen: «De streek vanYouwarou is voor de helft van het jaar gedeeltelijk overstroomd. Dokters van De Wereld wildaarom de kwaliteit van de lokale gezondheidsstructuren ter plaatse verbeteren zodat de men-sen zich niet moeten verplaatsen naar afgelegen centra. Nog meer noordelijk werken we in eendun bevolkt woestijngebied. Dokters van de Wereld heeft daar mobiele gezondheidspostenopgericht om de nomadenbevolking te kunnen bereiken.» aldus Julien Chevrollier, algemeencoördinator in Mali.

Toegang totbasiszorg

De ondersteuning van degezondheidsstructurenresulteerde in 6750 incuratieve consultaties.

AARD VAN HET PROJECTOntwikkelingshulp

DOELGROEPENRondom Youwarou:meer dan 110.000mensen

Rondom Kidal: meerdan 57.000 mensen

HR24 lokale werknemersen 2 expats

PARTNERSDRS van Mopti enKidal, Prométhée,Protos

FINANCIERINGDGOS, privé donateurs

BUDGET512.509 €

>> ACTIVITEITEN- Renovatie en bouw van gezondheidscentra,mobiele gezondheidsposten, verbrandingsovensvoor afval,…- Schenking van materiaal (bloeddrukmeters, ther-mometers, bevallingskits, verbanddozen,...): «Dankzij de bloeddrukmeter kan ik zwangerevrouwen die aan hypertensie lijden tijdig doorver-wijzen naar een referentiegezondheids-centrumvoor een aangepaste behandeling.» aldus eenvroedvrouw.- Organisatie van training (bijvoorbeeld over hetopsporen van risicozwangerschappen of debehandeling van bepaalde ziektes) en verhogingvan de capaciteiten. In de regio van Kidal worden3 van de 4 bevallingen thuis uitgevoerd door tra-ditionele vroedvrouwen die door Dokters van deWereld bijgeschoold zijn. - Supervisie van de gezondheidswerkers.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 zal het accent gelegd worden op de trai-ning en competentieverhoging van de gezond-heidswerkers en contactpersonen in degemeenschap. Het is onze doelstelling om onzeMalinese partners voor te bereiden op overnamevan dit project, terwijl we zelf nog verder kwaliteits-zorgen bieden aan de bevolking.Een traditionele vroedvrouw doet een prenataal onderzoek.

© Vé� ronique de Viguerie

Page 7: Dvdw jaarrapport 2010

DE GEZONDHEID VAN MENS EN DIER IN DE SAHEL

Het jaar 2010 was gekenmerkt door te weinig of zelfs het geheel uitblijven van de regen-val in de pastorale zones van Noord Mali, de dunst bevolkte streek van het land waar hetgrootste deel van de bevolking uit nomaden bestaat. De door de droogte mislukte oogsten het uitsterven van de kuddes bracht een ware voedselcrisis met zich mee.

Dokters van de Wereld heeft een noodhulpprogramma ingezet om te voorkomen dat deze cri-sis een catastrofale impact zou hebben op de meest kwetsbare personen onder de bevolking:«De eerste slachtoffers van de voedselschaarste zijn kinderen jonger dan vijf jaar alsook zwan-gere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.» aldus Julien Chevrollier, algemeencoördinator in Mali.

«Wij kwamen bij een tentenkamp waar de gids en het team van Dokters van de Wereld het doelvan onze komst eerst toelichtte. Nadat de nomadengemeenschap haar akkoord had gegevenvoerden we onze activiteiten uit, een beetje op afstand van de tenten. Vervolgens gingen we opzoek naar een volgende nomadengroep.» zo vertelt Dr. Bamba, hoofd van een mobiel team.Naast het identificeren van ondervoeding en het sensibiliseren van de bevolking over de juistevoeding heeft dit project voornamelijk ook basiszorg kunnen leveren en de gezondheidssituatiekunnen evalueren van een bevolking die soms in meer dan 10 jaar geen artsen had gezien!

13

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

12

MALI

Strijdtegenondervoe-ding in deSahel

11.000 curatieveconsultaties en 3.000 vaccinaties

AARD VAN HET PROJECTNoodhulp

DOELGROEPOngeveer 12.000mensen

8 MOBIELE TEAMSelk bestaande uit eenarts, een vroedvrouw ofverpleegkundige, eencontactpersoon uit degemeenschap, eentechnicus indierengeneeskunde eneen chauffeur/mechanicien

HR61 lokale werknemers(dokters, vroedvrouwen,gidsen,..)

PARTNER AVSF

FINANCIERINGECHO, CIAA

BUDGET426.649 €

>> ACTIVITEITENOp zoek naar de nomadengemeenschappen in deSahel, hebben de mobiele teams curatieve con-sultaties verricht en kinderen gevaccineerd. Ze hebben 147 vrouwen in deze regio bijgeschooldin het identificeren van ondervoeding bij kinderenvan minder dan vijf jaar en in het bereiden van rehy-dratie-oplossingen om diarree te behandelen.

Onze partnerorganisatie, Agronomes et Vétérinai-res Sans Frontières (AVSF), heeft 44.000 dierenverzorgd die door de opeenvolgende droogteperi-odes hard te lijden hadden. De gezondheid van demens is immers afhankelijk van de gezondheid vande dieren: « het vee is een belangrijke voedselbronvanwege de melkproductie en ook omwille van hunhandelswaarde », aldus Julien Chevrollier.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 zal Dokters van de Wereld een mecha-nisme uitwerken om de gevallen van ondervoedingonder de bevolking te identificeren.

MALI en BURKINA FASO STRAATKINDEREN ONDERSTEUNEN EN TEVENS DE SAMENWERKING BINNEN HET NETWERK BEVORDEREN

In Mali bestaat een nationaal wettelijk kader dat kinderen moet beschermen: het landheeft de Conventie van de Rechten van het Kind ondertekend en een code onderschre-ven ter bescherming van het kind. Deze bevat een duidelijke omschrijving van het rechtop onderwijs en op levensomstandigheden die aangepast zijn aan de noden en de leef-tijd van het kind. De werkelijkheid is echter anders.

«Wij zijn dit project gestart omdat Mali een gebrek heeft aan gekwalificeerd lokaal personeel omde behoeften van kinderen, zowel op psychologisch, medisch als sociaal vlak, op te vangen.»aldus Angelina Jane Lê, coördinator van het project. In Bamako versterkt Dokters van de Wereldde capaciteiten van twee kinderopvangcentra om de kinderen een goede psycho-medisch-soci-ale begeleiding te geven. In 2010 heeft Dokters van de Wereld haar werkterrrein voor de zorgaan straatkinderen uitgebreid naar Burkina Faso.

Degezondheiden hetwelzijn vankwetsbarekinderenverbeteren

In Mali:1.384 medischeconsultaties

122 kinderen opgevolgdop psychologisch vlak

28 gezinsherenigingen

In Burkina Faso:113 baby’s en 239 jongemeisjes verzorgd

AARD VAN HET PROJECTOntwikkelingshulp

DOELGROEPStraatkinderen,slachtoffers vankinderhandel, wezen,bedelaartjes,kindmoeders inmoeilijkheden,...

HR6 lokale werknemers en 1 expat

PARTNERSKanuya, CEC vanSabalibougou, Caritas,AJDM, Keoogo

FINANCIERINGNif Trust, StichtingPeterbroeck,Steunfonds Delacroix,Croix du Sud

BUDGETMali: 307.110 €Burkina Faso: 21.000 €

>> ACTIVITEITENIn Bamako (Mali)- Medische, psychologische en sociale zorg voorde kinderen in de 2 partnercentra.- Training en begleiding van de teams.- Uitrusting van de verzorgingsstructuren (ver-pleegafdeling, gezondheidscentrum,...).- Oprichting van een netwerk van alle partners diemet kinderen werken voor het voeren van ge-meenschappelijke lobby-activiteiten.

In Ouagadougou (Burkina Faso)Dokters van de Wereld ondersteunt sinds 2010 demedische zorg voor de straatmeisjes van Ouaga-dougou door ondersteuning van Keoogo, een Bur-kinese hulporganisatie. Er is ook een uitwisselingvan ervaring en goede praktijk tussen het team vanKeoogo en het project «kwetsbare kinderen» vanDokters van de Wereld in Mali.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 gaat Dokters van de Wereld de samen-werking met de Malinese overheid versterken.Centrale thema’s zijn de effectieve medische zor-gen voor deze kinderen en het op waarde schattenvan de psychische gezondheid. Daarnaast zalDokters van de Wereld sensibilisatiecampagnesvoeren om de migratiestroom van kinderen naar destad te verminderen.

Page 8: Dvdw jaarrapport 2010

15

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

PAKISTAN DOORGAAN MET HET GEVEN VAN ZORG IN NOODSITUATIES

Eind juli 2010 heeft de komst van de mousson overstromingen veroorzaakt in heel de val-lei van de Indus. Vooral de KPK provincie (Kyber-Pakhtunkhwa, in het noordwesten vanhet land) wordt erg getroffen, een gebied waar het internationale netwerk van Dokters vande Wereld al sinds 2009 humanitaire hulp brengt aan mensen die gevlucht zijn voor mili-taire operaties.

Op zes weken tijd overspoelde het water het hele land. Het is de grootste periode van over-stromingen in Pakistan sinds 1929. Schattingen maken melding van meer dan 1.500 doden enmiljoenen getroffenen. In de regio van KPK «zijn de medische structuren geparalyseerd en degevallen van diarree zijn verdubbeld tegenover de periode vóór de overstromingen», zo rappor-teerde het team van Dokters van de Wereld begin augustus.

Deslachtoffersvan deoverstro-mingenverzorgen

De teams van de mobieleklinieken hebbendagelijks gemiddeld 250consultaties uitgevoerd.

In het disctrict Kohatwerden 2.097 gevallenvan diarree behandeld,waarvan 359 zeerernstig.

AARD VAN HET PROJETNoodhulp

DOELGROEPVolgend op deoverstormingen:55.000 mensen(bereikt met mobieleteams).

HR Het team van DvdW inPakistan bestaat intotaal uit 192 personen(185 Pakistani en 7expats)

FINANCIERINGPrivé giften, Umicore,Belgisch Consortiumvoor Noodhulpsituaties

BUDGETBijdrage DvdW België: 200.000 €

Totaal budget van hetproject:- noodhulp volgend opde overstromingen:165.000 €- crisishulp t.g.v.militaire operaties :1.016.000 €

>> ACTIVITEITENProjecten van het internationale netwerk van Dok-ters van de Wereld in de regio KPK:- Inschakeling van 2 mobiele medische teams.- Oprichting van 2 behandelingscentra voor diarreein het district Kohat.

Dokters van de Wereld heeft zijn spoedmissie beë-indigd vanaf het moment dat de gezondheidsau-toriteiten een regelmatig aanbod aan zorgenkonden verzekeren.

>> VOORUITZICHTENSinds oktober 2010 is er geen urgentiesituatiemeer in het noorden van het land. Men tracht hierterug op te bouwen wat door het water wegge-spoeld was. Dokters van de Wereld blijft echternog hulp geven aan de bevolking die nog steeds inpreciaire sanitaire omstandigheden leeft, en ditwaarschijnlijk nog gedurende heel wat maanden.

PAKISTAN«De materiele schade is enorm, alle infrastructuren zijnvernield waardoor de toegang tot medische zorg inbepaalde provincies zeer moeilijk, zoniet onmogelijk isgeworden. Vele mensen hebben moeten toezien hoe hunoogst totaal ten onder ging.»

MARC TYRANT

VERANTWOORDELIJK ARTS VOOR NOODINTERVENTIE IN PAKISTAN

Uitzicht op de impact van de overstromingen in Pakistan.© Katrijn van Giel, reporter Consortium Pakistan 12-12

Page 9: Dvdw jaarrapport 2010

17

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

DRC DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO «Ik was 7 maanden zwanger toen de verpleger me vertelde dat er eenprobleem was met mijn zwangerschap en dat ik naar het algemeen ziekenhuisvan Mwetshi moest gaan. Het ziekenhuis ligt op 5 dagen lopen van hier.»

MEVROUW DEMBA

PATIËNTE DOKTERS VAN DE WERELD

DRCTOEGANG TOT ZORG IN DE AFGELEGEN GEBIEDEN

Voor Dokters van de Wereld is de Democratische Republiek Congo een zeer belangrijkactieterrein. De vereniging is hier al sinds 2003 in geïsoleerde landelijke gebieden werk-zaam.

«Wij ondersteunen het werk van het Congolese Ministerie van Gezondheid om op een duurzamemanier de toegang tot medische zorg voor de bevolking te verbeteren.» zo zegt Dr. ThéoduleBogui, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in de DRC. Dit programma heeft tot doel om de toegang tot basiszorg te verbeteren voor de bevolking in 4gezondheidszones van West- en Oost-Kasaï.

Daarnaast bracht Dokters van de Wereld in 2010 noodhulp aan de slachtoffers van de conflic-ten in het gebied van Dimbelegue en nam deel aan de humanitaire evaluatie-projecten over desituatie van Congolezen die Angola uitgezet zijn.

Verbeterenvan detoegang totbasiszorg

Er werden 101.465curatieve consultatiesuitgevoerd waarvan40.147 gevallen vanmalaria.

12.447 vrouwen zijnbevallen in een medischestructuur. Er werden 176keizersneden uitgevoerd.

AARD VAN HET PROJECTOntwikkelingshulp

DOELSGROEP406.745 mensenwonend in de 4gezondheidszones vanWest- en Oost-Kasaï

DUUR VAN HET PROJECT5de werkjaar op 5 jaar

HR3 expats en 25 lokale werknemers

PARTNERSMSP, ECZ, CODESA,FAO, UNICEF, 9de EOF

FINANCIERINGDGOS, WBI, privé donateurs

BUDGET896.343 €

>> ACTIVITEITEN- Bouw en renovering van 4 gezondheidscentra en3 kraamafdelingen.- Uitrusting met medisch materiaal van 10 gezond-heidscentra en 1 ziekenhuis.- Aanleg van 3 waterputten die drinkbaar waterverschaffen aan de bevolking.- Steun aan de werking van de gezondheidszones,meer bepaald de organisatie van 29 trainingen ende uitbetaling van de premies aan de gezond-heidswerkers.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 gaat Dokters van de Wereld haar actieter-rein in de DRC uitbreiden en de fondsen meerdiversifiëren. De projecten zullen vooral de bouwvan gezondheidscentra beogen alsook de strijdtegen ondervoeding. Dokters van de Wereld wilook lobbywerk ondernemen opdat het medischpersoneel van de gezondheidszones effectiefbetaald zal worden door de Congolese Staat (totop heden krijgt slechts 10% van hen een salarisuitbetaald). In 2011 wordt de steun aan degezondheidszone Tshofa beëindigd na overdrachtvan onze activiteiten aan de lokale medische auto-riteiten.

Bouw van de kraamkliniek in Ndesha.

Page 10: Dvdw jaarrapport 2010

19

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

BELGIË«Vóór ik bij Dokters van de Wereld terecht kwam,had ik het gevoel dat ik met niemand over mijnsituatie kon praten.»

MARIA, 25 JAARBOSNISCHE PATIËNTE VAN HET COZO IN ANTWERPEN, ONTMOET TIJDENS DE Z WANGERSCHAP VAN HAAR 2E KINDJE

Mensen wachtend in de rij voor het COZO in Antwerpen.© Gérald Talpaert

BELGIËVERZEKEREN VAN EFFECTIEVE TOEGANG TOT ZORG VOOR IEDEREEN

Ook al is de gezondheidszorg in België zeker goed te noemen, toch hebben meer en meermensen - met name door de administratieve barrières - geen toegang tot de traditionelegezondheidsstructuren. Dokters van de Wereld heeft Centra voor Onthaal, Zorg en Oriën-tatie (COZO) opgericht om die mensen te ondersteunen.

In 2010 is de crisis in verband met het onthaal van asielzoekers verergerd. Sommigen zijn door-verwezen naar goedkope hotels, anderen hebben een onderkomen gezocht in openbareplaatsen (parken, stations,…). En allen verkeren opnieuw in precaire levensomstandigheden enzonder georganiseerde medische opvolging. In Antwerpen is de toegang tot zorg nóg moeilij-ker geworden voor kwetsbare mensen, vooral voor mensen zonder geldige verblijfsvergunning(3 op 4 patiënten): «Zo hebben we een zwangere vrouw op consultatie gekregen die, na 8 maan-den zwangerschap, nog geen enkele prenatale opvolging had gekregen, dit omdat haar toestandniet als dringend werd beschouwd!» vertelt Kathleen Debruyne, coördinator van het COZO. Bijna9 op de 10 sociale consultaties betreft een vraag om toegang tot zorg.

Deeffectievetoegang totzorg voorde meestkwetsbarenmogelijkmaken

Een totaal van meerdan 9.000 consultatieswaarvan:

4.500 socialeconsultaties, 3.400medische consultatiesen 870 consultaties voorgeestelijke gezondheid

In Antwerpen hieldenbijna 50% van deconsultaties voorgeestelijke gezondheid,een verband met post-traumatische stress

DOELGROEPPersonen in een precairesituatie die geen toegangtot zorg hebben(personen zonder geldigeverblijfsvergunning,asielzoekers,Europeanen met eenvisum, Belgen zonderziekte-verzekering,.. )

HR 54 vrijwilligers en 12werknemers

PARTERSApothekers zonderGrenzen, Athéna, CIRÉ,Fédération des MaisonsMédicales, Ulysse,VluchtelingenwerkVlaanderen, De8,...

FINANCIERINGRIZIV, NIF Trust,Nationale Loterij, PODMaatschappelijkeIntegratie

BUDGET624.567 €

>> ACTIVITEITENIn Brussel en Antwerpen worden patiënten door deteams van het COZO zo mogelijk georiënteerdnaar het gebruikelijke gezondheidssysteem. Wan-neer dit echter lang duurt of onmogelijk blijkt, danbiedt Dokters van de Wereld medische en psy-chologische consultaties en verstrekt hen debenodigde medicatie.

Om de effectieve toegang tot zorg te verbeterenorganiseert Dokters van de Wereld informatieses-sies voor professionelen uit de medische sector endiverse verenigingen, en neemt deel aan werk-groepen rond dit thema.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 gaat Dokters van de Wereld lobbyactivitei-ten ontwikkelen om haar specifieke aanpak(sociaal, medisch, psychologisch) beter kenbaar temaken in de medische praktijken. In Antwerpen,waar de moeilijkheden om toegang te krijgen totzorg in 2010 zeer frappant bleken, zal het team vanhet COZO versterkt worden zodat men nog meermedische, sociale en psychologische consultatieskan aanbieden.

Page 11: Dvdw jaarrapport 2010

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

20

BELGIËMEDISCHE NOODHULP AAN DAKLOZEN

In Brussel leven méér en méér mensen in een precaire situatie of op de rand van deextreme armoede. Deze toestand is vooral zichtbaar op de diensten van de spoedop-name in de ziekenhuizen, in structuren voor urgente sociale hulp en in denacht-opvangcentra. De consultaties van Dokters van de Wereld in het Samusocial bie-den zorg aan mensen in uiterst precaire situaties.

«De relatie tussen slechte huisvesting en gezondheid is sinds lang bekend. Mensen die de nood-centra bezoeken, hebben vaak te kampen met meerdere uiteenlopende problemen. Dokters vande Wereld biedt noodhulp maar op lange termijn is medische reïntegratie nodig daar deze men-sen dikwijls aan chronische ziekten lijden.» zegt Stéphane Heymans, verantwoordelijke voor deBelgische projecten.

Een consultatie met een vrijwillige arts of verpleegkundige gaat vaak verder dan alleen medischezorg. «De ontmoeting die mij het meest getroffen heeft, is deze met een jonge dakloze van 20jaar. Hij vertelde me dat men hem de vorige dag in het ziekenhuis had meegedeeld dat hij sero-positief was. Hij was radeloos. Ik heb hem kunnen troosten door te zeggen dat we al hetmogelijke zullen doen om hem te helpen. Hij had behoefte om te praten, zijn hart uit te storten.»zo getuigt Alice Budler, vrijwillige verpleegster.

Verbeterenvan de zorgvoor dedaklozen

Meer dan 3.000consultaties in totaal perjaar

In Brussel biedt hetSamusocial(nood)onderdak enpsychosocialebegeleiding. Mobieleteams gaan dagelijks opzoek naar mensen die opstraat leven.

DOELGROEPMensen waaraan doorhet Samusocialonderdak wordtverleend (ongeveer5.000 mensen)

HR Gedurende het gehelejaar: 10 vrijwillige artsen

Versterking tijdens dewinter: 78 vrijwilligers(verpleegkundigen,artsen,maatschappelijkwerkers,onthaalmedewerkers)

PARTNERSamusocial

FINANCIERINGPrivé donateurs

BUDGET15.090 €

>> ACTIVITEITENIn 2010 heeft Dokters van de Wereld meer dan1.800 eerstelijnszorg consultaties aangeboden inhet centrum van het Samusocial. Sommige avon-den gaan onze artsen mee op nachtronde met hetmobiele team van het Samusocial. Het tijdstip vande kostenloze consultatie (in de avond) en de loka-tie (in het stadscentrum) staan borg voor een zeerlage drempel.

Gedurende de koudste maanden verhoogt Dok-ters van de Wereld zijn inspanningen om zorg tebieden aan de daklozen van Brussel en biedt elkeavond (para)medische consultaties. Einde 2010werden op 2 maanden tijd 924 consultatiesgedaan.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 start Dokters van de Wereld met lobby-werk voor meer continuïteit in de zorg voordaklozen en de toegang tot aangepast onderdak.In Antwerpen zal Dokters van de Wereld eensamenwerking aangaan met de opvangcentra voordaklozen.

BELGIËEEN GESPREK VOOR EEN BETER BEGRIP

Dokters van de Wereld heeft vastgesteld dat er een kloof bestaat tussen enerzijds hetaanbod aan psychologische, medische, pre-, peri- en postnatale zorg en anderzijds debehoeften van vrouwen die in een precaire situatie verkeren. «Spreek met Haar» probeertdeze kloof te overbruggen door een luisterend oor en een gesprek aan te bieden.

Dit project richt zich tot alle vrouwen in een precaire situatie, ongeacht hun statuut: «Maar gezienhun centrale rol in het gezin zijn de problemen die zich voor migrantenvrouwen stellen nog eenszo groot: een gebrek aan sociaal contact, socioculturele barrières, de onmogelijkheid om ant-woorden te krijgen op vragen over seksualiteit en voortplanting,... Men stelt ook vast dat vrouwen,meer nog dan mannen, de neiging hebben om medische zorg uit te stellen omwille van financi-ële redenen.» aldus Stéphane Heymans, verantwoordelijke voor de Belgische projecten.

Via eenluisterendoor detoegang totzorgverbeteren

De vzw Nasci inSchaarbeek biedtmateriële hulp enpsychosociale steun aanzwangere vrouwen enmoeders die in eenprecaire situatie verkeren.

DOELGROEPVrouwen in precairesituaties (ongeacht hunstatuut)

HR4 vrijwilligemedewerkers

PARTNERNasci

FINANCIERINGPrivé donateurs

BUDGET1.855 €

>> ACTIVITEITENDokters van de Wereld biedt twee halve dagen perweek een luisterend oor aan vrouwen die te radekomen bij de vzw Nasci. Als het duidelijk is wat hetprobleem is, oriënteert men hen naar een dienstvoor eerstelijnszorg (voor medische zorgen, gees-telijke gezondheid, juridische bijstand,...).

>> VOORUITZICHTENIn 2011 gaat het team van «Spreek met Haar» deplaatsen waar ze een luisterend oor aan vrouwenkunnen bieden diversifiëren: deze zullen gekoppeldworden aan andere projecten van Dokters van deWereld zodat wij een betere continuïteit kunnenverzekeren in het doorverwijzen.

Een luisterend oor in de vzw Nasci. © Mercédès Hottat

Page 12: Dvdw jaarrapport 2010

23

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

22

BELGIËCONSULTATIES DOOR SPECIALISTEN

Toegang tottweedelijns-zorg voorde meestkwetsbaren

315 consultaties doorspecialisten

163 tandheelkundigeconsultatie

SPECIALISTISCHAANBODOogheelkunde,dermatologie, KNO,gynaecologie, chirurgieorthopedie, urologie,interne geneeskunde,tandheelkunde,...

HR 25 vrijwilligers (16specialisten en 9onthaalmedewerkers)

PARTNERBaron LambertZiekenhuis

FINANCIERINGPrivé donateurs

BUDGET4.481 €

>> ACTIVITEITENDokters van de Wereld biedt in Brussel tweede-lijnszorgen. De meeste patiënten wordendoorverwezen door het COZO waar men vooraltracht de toegang te verzekeren tot duurzame zor-gen maar het kan lang duren vooraleer dit recht (alshet bestaat) ook effectief wordt. In afwachting vandit recht kan de specialistische zorg toch voortge-zet worden.

>> VOORUITZICHTENIn 2011 wordt in Antwerpen een gelijkaardig pro-ject opgericht. In Brussel zal het aanbod aanmedisch specialisten nog uitgebreid worden.

OPRICHTING VAN EEN NOODFONDS VOOR MENSEN METSLECHTE HUISVESTING

Verwarmenen voedenvan mensenmet slechtehuisvesting

5 collectieve woningenondersteund dieonderdak bieden aan 250personen waaronder eenvijftigtal kinderen

DOELGROEPMensen met slechtehuisvesting in Brussel

PARTNERSAmnesty International,Centre d’Action Laïque,Liga van de Rechtenvan de Mens, FGTB, CRER

FINANCIERINGPrivé donateurs

BUDGET4.000 €

>> ACTIVITEITENVolgend op de crisis in de opvang van asielzoekershebben Dokters van de Wereld, Amnesty Interna-tional, de Liga van de Rechten van de Mens, hetCentre d’Action Laïque (CAL) en het FGTB, eensolidariteitsfonds opgericht dat de kosten voor gasen electriciteit, hygiëne, gezondheid en voor voe-ding van 5 collectieve woningen op zich neemt.Want voor ons was er geen sprake van, dat wedeze mensen (waaronder veel kinderen en zelfsbaby’s) op straat zouden laten staan. Dokters vande Wereld heeft dit fonds beheerd.

EUROPAHET HUMA NETWERK

Het HUMA netwerk is een lobbyproject dat de effectieve en gelijke toegang tot gezond-heidszorg nastreeft voor asielzoekers en mensen zonder papieren in de Europese Unie.Het lobbywerk is gebaseerd op terreinervaring en onderzoek dat uitgevoerd is door hetHUMA netwerk en Dokters van de Wereld.

LobbywerkopEuropeseschaal

Meer dan 5.000professionelen uit demedische sector hebbenhun verbondenheid aande deontologie bevestigddoor de ondertekeningvan de Europesedeclaratie «voor eentoegang tot zorg zonderdiscriminatie».

BETROKKENLANDEN16 lidstaten van deEuropese Unie: België,Cyprus, Duitsland,Frankrijk, Griekenland,Italië, Malta, Nederland,Polen, Portugal,Roemenië, Slovenië,Spanje, Tsjechië, hetVerenigd Koninkrijk,Zweden

DUUR VAN HET PROJET30 maanden

HR 5 werknemers

FINANCIERINGDG SANCO (EuropeseCommissie), EPIM(Network of EuropeanFoundations), eigenfondsen van DvdWBelgië, Frankrijk enSpanje

BUDGETBijdrage van DvdWBelgië: 64.073 €

2008-2011: 1.153.770 €

>> ACTIVITEITEN- Versterking van het netwerk met 3 nieuwe leden.Organisatie van 2 workshops die tot doel heb-ben de gemeenschappelijke pleidooiacties en denationale pleidooistrategieën te versterken. - Versterking van de expertise door publicatie vanhet rapport over de toegang tot zorg van mensenzonder verblijfsvergunning en asielzoekers in 4landen (Cyprus, Malta, Polen, Roemenië). - Consolidatie van het nationale en Europese lob-bywerk door de organisatie van colloquia enevenementen om de publieke opinie en debeleidsmakers te sensibiliseren; Europese decla-ratie van professionelen uit de medische sector«voor een toegang tot zorg zonder discriminatie»;lobbywerk bij de Europese instellingen.

>> VOORUITZICHTENHet project loopt ten einde op 31 maart 2011. Deeerste maanden van het jaar zullen gewijd zijn aanhet organiseren van nationale lobby-activiteitendoor de partnerorganisaties in het licht van depublicatie van het nieuwe rapport van de Parle-mentsresolutie over de vermindering van deongelijkheden op gebied van gezondheid. Deresultaten van de Europese declaratie van profes-sionelen uit de gezondheidssectoren en decapitalisatie van het project zullen hiervoor wordeningezet.

Page 13: Dvdw jaarrapport 2010

BALANS 2010 2009ACTIVAVASTE ACTIVAImmateriële vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen op ten hoogste één jaarBeschikbare activa Overlopende rekeningen Totaal ACTIVA

PASSIVAEIGEN KAPITAAL Niet opgevraagd kaptiaalOvergedragen winstResultaat van het boekjaar VOORZIENINGENProvisie voor risico en uitgaven SCHULDENSchulden op meer dan één jaar Schulden op ten hoogste één jaarOverlopende rekeningen Totaal PASSIVA

RESULTATENREKENINGINKOMSTENPRIVE DONATEURSPrivé giftenBedrijvenStichtingenOVERHEIDSMIDDELENFederale Belgische CoöperatieEuropese Coöperatie (ECHO en anderen)Gedecentraliseerde Belgische Coöperatie (WBI, VAIS)RIZIVAnderen (Unicef, Franse Ambassade,...)ANDERE INKOMSTENGERESERVEERD VOOR NOODSITUATIESTOTAAL

UITGAVENTERREINACTIEBelgiëDemocratische Republiek Congo (DRC)MaliBurundiBurkina FasoHaïtiPakistanEuropaCOMMUNICATIEFONDSENWERVINGALGEMENE ADMINISTRATIETOTAAL

RESULTAAT

788.694 € 675.209 €764.339 € 646.667 €17.357 € 17.031 €6.998 € 11.511 €

2.286.024 € 2.195.454 €1.178.509 € 1.722.772 €1.070.138 € 425.994 €37.377 € 46.688 €

3.074.718 € 2.870.663 €

503.148 € 188.407 €220.000 € 0 €188.407 € 206.777 €94.741 € -18.370 €15.000 € 18.000 €15.000 € 18.000 €

2.556.570 € 2.664.256 €0 € 57.143 €

2.502.687 € 2.599.075 €53.883 € 8.038 €

3.074.718 € 2.870.663 €

3.113.590 € 1.874.147 €2.743.657 € 1.669.580 €318.980 € 156.201 €50.954 € 48.366 €

2.374.957 € 1.473.437 €1.067.200 € 971.913 €411.285 € 142.324 €230.758 € 28.367 €430.140 € 200.000 €235.573 € 130.833 €27.643 € 63.095 €

-671.285 € 0 €4.844.906 € 3.410.679 €

3.544.939 € 2.444.802 €649.993 € 522.771 €896.343 € 835.443 €

1.246.268 € 1.022.279 €0 € 12.859 €

21.000 € 0 €467.262 € 0 €200.000 € 0 €64.073 € 51.450 €171.440 € 120.887 €412.077 € 249.109 €621.709 € 614.251 €

4.750.164 € 3.429.049 €

94.742 € -18.370 €

25

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

24

MOBILISATIE HOOGTEPUNTEN

JAARCIJFERS

MEI20 KM DOOR BRUSSELEind mei hebben 230 deelnemers de 20 kmdoor Brussel gelopen in de kleuren van Dok-ters van de Wereld. Elk van hen heeft minimum 5 sponsors gemo-biliseerd en samen hebben zij 26.000€ingezameld ten voordele van Dokters van deWereld.

BEST OF ACTIVATION AWARDSDe nationale Post-it ® campagne van Doktersvan de Wereld, die in 2009 gelanceerd werden gerealiseerd is door Euro RSCG, werdgenomineerd voor de Best of ActivationAwards 2010.

JULILONDON-TO-PARIS BIKETOUR Eind juli zijn 50 sportievelingen van Londennaar Parijs gefietst, een rit van 318 km in 3dagen. Het was een dubbele uitdaging wantnaast deze sportieve prestatie had ieder vanhen zich geëngageerd om 1.200 € in te zame-len ten voordele van de projecten van Doktersvan de Wereld.

AUGUSTUSEERSTE ZOMERUNIVERSITEITENGedurende 3 dagen zijn vrijwilligers, Belgischeen internationale medewerkers, expats enleden van Dokters van de Wereld samenge-komen om te debatteren over verschillendethema’s, zoals de medische interventiepolitiekof de internationale integratie van Dokters vande Wereld. Deze ontmoetingsdagen warentevens het uitgangspunt voor het opstellen vanhet strategisch plan 201-2013 van de vereni-ging.

OKTOBEREXPO «EXIL, EXIT?» Deze audio-visuele expositie met reportagesvan Olivier Jobard (Sipa Press), gedurende 10dagen opgesteld in de grote hal van het Zuid-station in Brussel, heeft meer dan 10.000bezoekers aangetrokken.

COLLOQUIUM OVER DE TOEGANG TOTZORG VOOR ZWANGERE VROUWEN ENKINDEREN ONDER DE 5 JAARDokters van de Wereld bracht meer dan 100mensen uit medische, psycho-sociale en poli-tieke kringen samen om over dit onderwerphun terreinbevindingen te presenteren, erva-ringen uit wisselen en te debatteren overpolitieke voorstellen.

NOVEMBERCONCERT VOOR HET 30-JARIG JUBILEUMDe 30ste verjaardag van het internationale net-werk van Dokters van de Wereld werd gevierdmet «The Acoustic Africa Tour», met o.a.Habib Koitè. Dit evenement werd georgani-seerd binnen het kader van het Vrijheidsfestivalin de KVS.

GEEN GEZONDHEID ZONDER EEN DAKBOVEN HET HOOFDWij herinneren eraan dat het leven op straat degezondheid én de waardigheid van mensenkapot maakt en wijst erop dat «het niet moge-lijk is om ernstig na te denken over degezondheid van daklozen zonder eerst overhuisvesting te praten.»

DECEMBERPETITIE VOOR TOEGANG TOT ZORG ZONDER DISCRIMINATIE Einde 2010 schaarden 6.000 mensen (waarvan44% gezondheidswerkers) zich achter de peti-tie voor toegang tot zorg zonder discriminatie.

Page 14: Dvdw jaarrapport 2010

27

DOKTERS VAN DE WERELDJAARRAPPORT 2010

26

SAMEN ZIJN WIJ DOKTERS VAN DE WERELD MET DANK AAN

AFKORTINGEN

DANK AAN ONZE 18.500 DONATEURS! SAMEN HEEFT U 1.125.000 € AAN DOKTERSVAN DE WERELD GESCHONKEN.

«Ik waardeer vooral dat jullie curatieve én preventieve zorgenverlenen aan de meest behoeftige mensen, zowel in België alsin de arme landen.»MARIE, 72 JAARDONATEUR SINDS 1998

«Ik heb besloten om te doen wat ik al altijd heb willen doen:mij inzetten voor een goed doel en even niet denken aan mijneigen spaarpot. Mijn situatie laat me niet toe om heel veel tegeven maar ik geef wat ik kan.»STÉPHANIE, 21 JAARMAANDELIJKS DONATEUR SINDS 2010

DANK AAN DE 240 PERSONEN DIE EENSPORTIEVE UITDAGING ZIJN AANGEGAAN TENVOORDELE VAN DOKTERS VAN DE WERELD!

«Fietsen voor het goede doel samen met vele anderen, dat isprachtig! Het is een ervaring die ik zeker aan mijnkleinkinderen ga vertellen!» SÉRÉNADE, DEELNEEMSTER AAN DE LONDON-TO-PARIS BIKETOUR 2010

«Het is een win-win evenement, lopen voor de goede zaak!Het jaar ervoor had ik ook al een enorme voldoening van dezeervaring!» DIMITRI, DEELNEMER AAN DE 20 KM VAN BRUSSEL, EDITIE 2010

DANK AAN ONZE 200 VRIJWILLIGERS! «Er zijn vele dingen die mij in het leven vreugde schenken. Eénervan, wellicht het belangrijkste, is de energie die men voelt inhet contact en de uitwisselingen met anderen.»ÉRIC, VRIJWILLIG ONTHAALMEDEWERKER EN SOCIALE HULP IN HET COZO SINDS 2009

«Ik vind de acties van Dokters van de Wereld zo fantastischdat ik met mijn beperkte middelen ook mijn steentje heb willenbijdragen.»VALENTIN, VRIJWILLIGER VOOR DE OPBOUW EN HET ONTHAAL TIJDENS DE EXPO «EXIL, EXIT?»

➜ IK DOE EEN SCHENKINGUw steun kan een verschil maken. U kunt een gift doen door eenstorting op de rekening van Doktersvan de Wereld (IBAN : BE26 00000000 2929 - BIC: BPOTBEB1) ofdoor een beveiligde gift op onzewebsite:www.doktersvandewereld.be

In 2011 geniet u van fiscale aftrekwanneer het totaal van uw bijdrageover heel het jaar minimum 40 €bedraagt.

➜ IK LANCEER EENUITDAGING OFEVENEMENT

Alleen, samen met collega’s, met uwvrienden of op school....organiseereen evenement of een sportieveuitdaging ten behoeve van onzeprojecten!

Contact: 02 648 69 [email protected]

U kunt zelf een inzamelactieontwerpen via onze website:www.doktersvandewereld.be/-Ontwerp-uw-actie-.html

➜ IK ZET MIJ IN ALS VRIJWILLIGER

Als arts, psycholoog,onthaalmedewerker, vertaler,communicatiespecialist ,administratief assistent,maatschappelijk werker, informaticus,logistiek medewerker, organisatorvan evenementen,…

U vindt onze oproep voor vrijwilligersop onze website: www.doktersvandewereld.beContact: 02 648 69 99.

ONZE PRIVÉ PARTNERSDe bedrijven en werknemers van: 1001 Listes, Ageas Continental Europe, Alstom, Alten, la Boîte Rose, EuroRSCG, Filigranes, HI Média, ING, De Nationale Loterij, P&V, Quanteus, NMBS, NMBS Holding, Umicore. De stichtingen: Croix du Sud, Stichting Peterbroeck, Steunfonds Marguerite-Marie Delacroix, NIF Trust.Grote donateur: Louis Begault (✝)

ONZE PUBLIEKE PARTNERSVan onze internationale missies: CIAA, de Vlaamse Gemeenschap, Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwer-king (DGOS), DG SANCO (Europese Commissie), ECHO, EPIM (Network of European Foundations), FAO, NegendeEuropees Ontwikkelingsfonds, Ministerie van Openbare Gezondheid van Congo, Ministerie van Openbare Gezond-heid en Bevolking in Haïti, de Brusselse Regio, de Waalse Regio , UNICEF, Wallonie-Bruxelles International (WBI). In België: de Franstalige Gemeenschap, Wallonië-Brussel, de Gemeente Sint-Gillis, RIZIV, POD MaatschappelijkeIntegratie.

ONZE PARTNERORGANISATIESVan onze internationale missies: Agronomes et Vétériaires Sans Frontières (AVSF), APEFE, AJDM, Caritas, CECvan Sabalibougou, Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, DRS van Mopti en van Kidal, HandicapInternational, Kanuya, Keoogo, WHO, Pharmacie et Aide Humanitaire (PAH), Prométhée, Protos, Solidarités,...In België: De8, Acodev, Anaïs, Athéna PG, Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF), CASS vanSchaarbeek en St. Gillis, CAW Metropool, CAW De Terp, CAW De Mare, Centre médico-psychologique du ServiceSocial Juif, CGGZ St. Gillis, CGGZ Andante, CGGZ Vagga, CIRÉ, Clinilabo, Baron Lambert Ziekenhuis, le Comitéde Vigilance, Donor Info, Été, Fedasil , Fédération des maisons médicales, Instituut voor Tropische Geneeskunde(ITG), Kind & Gezin, Medimmigrant, Méridien, Nasci, Kind & Gezin, Kruispunt Migratie-Integratie, ONE, PharmaciensSans Frontières (PSF), PTC, Samusocial, Dienst Slachtofferhulp, Setis, Steunfonds Gasthuiszusters, Straatoverleg,Ulysse, , Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Welzijnsoverleg Noord, WGC De Regent, WGC ’t Spoor, Willy Peerscentrum, ZNA,…

EN TEVENS AL ONZE ANDERE PARTNERS DIE ONS IN DE LOOP VAN 2010 GESTEUND HEBBEN IN ONZEACTIES IN BELGIÊ EN IN HET BUITENLAND, ALSOOK AL ONZE VRIJWILLIGERS EN PRIVÉ DONATEURS.

ABVV Algemeen Belgisch VakverbondAJDM Association Jeunesse et Développement du Mali CAW Centrum voor Algemeen Welzijn CGGZ Centrum voor Geestelijke GezondheidszorgCOZO Centrum voor Onthaal, Zorg en OriëntatieCEC Centre d’Ecoute CommunautaireCODESA Comité de Développement et de Santé CSREF Centre de Santé de Référence DGCD Direction Générale de la Coopération au DéveloppementDG SANCO Directorate General for Health and Consumer AffairsDRC Democratische Republiek CongoDRS Direction Régionale de la Santé DSNI Direction Sanitaire des NippesDvdW Dokters van de WereldECHO Departement voor humanitaire hulp van de Europese

CommissieECZ Equipe Cadre de Zone (Centraal Zone Team)EOF Europees Ontwikkelingsfonds

EPIM European Programme for Integration and MigrationFAO Food and Agriculture Organisation of the United

Nations FED Fondse Européen de DéveloppementMSP Ministère de la Santé Publique MSPP Ministère de la Santé Publique et de la PopulationONE Office de la Naissance et de l'EnfancePAH Pharmacie et Aide HumanitairePOD Programmatorische Federale Overheidsdienst PTC Psychotherapeutisch CentrumRIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering UNICEF Kinderfonds van de Verenigde NatiesWBI Wallonie-Bruxelles InternationalWFP United Nations World Food Program (Wereld

Voedselprogramma van de Verenigde Naties) WGC WijkgezondheidscentrumWHO World Health Organisation

(Wereldgezondheidsorganisatie)

Page 15: Dvdw jaarrapport 2010

Dokters van de Wereld - 4-maandelijks - september, oktober, november 2011 - Verantwoordelijke uitgever: Dr. Michel Degueldre -Redactie: Paula Stam, Pierre Verbeeren - Met de steun van de desks, de coördinatoren van de projecten van Dokters van de Wereldin België, Mali, Congo, Burkina Faso en Haïti - Vertaling: Greet Kimzeke, Charlotte Verborgh - Lay-out: Gilgraphic sprl - Druk: BluemediaGmbH - Foto omslag: Benjamin Struelens, Gérald Talpaert - Dank aan alle medewerkers die aan deze uitgave hebben meegewerkt -Gedrukt op 100 % gerecycleerd papier - Afgiftepunt Brussel X - Aggregatienr.: P801178.

DOKTERS VAN DE WERELDEclipsstraat 6 - 1000 BrusselTel. : 02 648 69 99 - Fax : 02 648 26 96

[email protected]